Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Με τη διαδικασία του επείγοντος στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο-σκούπα



Με τη διαδικασία του επείγοντος, και μετά από τέσσερις συνεδριάσεις, δύο στις αρμόδιες Επιτροπές και άλλες δύο στην Ολομέλεια της Βουλής, αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Κυριακή 22 Μαΐου το πολυνομοσχέδιο με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Όπως αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου στις αρμόδιες Επιτροπές θα ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη 19 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Αμέσως την επόμενη μέρα, Σάββατο 21 Μαΐου, θα αρχίσει η συζήτηση του στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου η οποία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με τη ψήφιση του.

Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Μεταξύ των μέτρων που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είναι τα εξής:

- Φορολόγηση του ενεργητικού όλων των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ). Αυτό σημαίνει πως για πρώτη φορά οι ΑΕΔΑΚ, οι ΑΕΕΑΠ και οι ΑΕΕΧ θα φορολογηθούν «πάνω» στο ενεργητικό τους και σε κάποιες περιπτώσεις η επιβάρυνση είναι ιδιαίτερα σημαντική.

- Έρχονται αλλαγές στη φορολογία των Ι.Χ. αυτοκινήτων και των λοιπών οχημάτων από την 1η Ιουνίου 2016 και συγκεκριμένα:

α) Ο υπολογισμός του τέλους ταξινόμησης θα γίνεται με βάση τη λιανική τιμή (προ φόρων) και τις εκπομπές ρύπων, με προοδευτική αναπροσαρμογή των συντελεστών. Στο τέλος ταξινόμησης θα ενσωματωθεί και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης.
β) Υπολογισμό τεκμηρίων διαβίωσης με βάση τις λιανικές τιμές πώλησης.

- Επιβολή τέλους 5% στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας, από την 1η Ιουνίου ή από τη νέα χρονιά.

- Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στον εισαγόμενο καφέ, από την 1/1/2017.Οι επιβαρύνσεις στη λιανική θα ξεπερνούν το 20%.

- Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα. Η βενζίνη θα αυξηθεί 5 λεπτά το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης περίπου 8 λεπτά το λίτρο.

- Αυξήσεις στους φόρους που επιβαρύνουν τις τιμές των τσιγάρων. Εκτιμάται ότι η αύξηση θα είναι 1 ευρώ στο πακέτο.

- Ειδικός φόρος κατανάλωσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και συγκεκριμένα στα υγρά που θα επιφέρει αύξηση 1 ευρώ στο μπουκαλάκι.

- Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπίρα και κατάργηση του ειδικού καθεστώτος έκπτωσης 50% στον ΕΦΚ για τις εταιρείες οινοπνευματωδών ποτών που εδρεύουν στα Δωδεκάνησα, από την 1η Ιουνίου.

- Αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, από την 1η Ιουλίου 2016.

- Επιβολή τέλους 10% στη συνδρομητική τηλεόραση, από την 1η Ιουλίου ή από τον Ιανουάριο του 2017.

- Επιβολή τέλους ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, από το 2018.

- Αύξηση του φόρου στα μικτά κέρδη των τυχερών παιγνίων, όλων των εταιρειών, από το 30% στο 35%.

Ο “κόφτης”

Στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται φυσικά κι ο περιβόητος “κόφτης” (ή “μηχανισμός αυτόματων διορθώσεων”, αν προτιμάτε), που εκτός από νέες περικοπές σε μισθούς και σε συντάξεις φέρνει και καινούργιους φόρους.

Ο νέος μηχανισμός που παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αναμένεται νέα πρόταση από την Αθήνα, με τους πιστωτές να επιμένουν ώστε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις περικοπές δαπανών, θα λειτουργεί ως ασφάλιστρο αφού θα δεσμεύει την εκάστοτε κυβέρνηση να λάβει άμεσα διορθωτικά δημοσιονομικά μέτρα, μόνιμου χαρακτήρα, μόλις εντοπιστούν αποκλίσεις.

Στην τελική πρόταση, εάν διαπιστώνεται ότι η απόκλιση είναι μικρότερη ή ίση από το 0,25% του ΑΕΠ δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα και μένει να φανεί εάν αυτό τελικά περνά από τους πιστωτές ή εάν «κλειδώνουν» οι περικοπές από το πρώτο ευρώ.

Από τον «κόφτη» φαίνεται πως θα εξαιρούνται ελάχιστες κατηγορίες, όπως αμυντικές δαπάνες, δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας, και κάποιες δαπάνες υγείας, ενώ συνολικά η λίστα των εξαιρέσεων θα προκαθοριστεί, ξεκαθαρίζοντας έτσι πως «δεξαμενή» για τις νέες περικοπές θα αποτελέσει η μεγάλη πλειονότητα των κωδικών του προϋπολογισμού και κυρίως μισθοί και συντάξεις.

Οι περικοπές θα επεκτείνονται σε επενδυτικές δαπάνες, προγράμματα ΕΣΠΑ, αλλά και κονδύλια για την παιδεία, κοινωνικές δαπάνες και ΟΤΑ.


Πηγή : news.gr


Σύγκρουση βαγονιών του ΟΣΕ με δύο νεκρούς στις Σέρρες




Σύγκρουση ενός βαγονιού συντήρησης και ενός ψεκαστικού μηχανήματος του ΟΣΕ είχε ως αποτέλεσμα δύο νεκρούς και δύο ελαφρά τραυματίες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η σύγκρουση έγινε κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης του δικτύου στην περιοχή των Σερρών, ανάμεσα στα χωριά Χρυσό και Τούμπα.

Οι συνθήκες του δυστυχήματος διερευνώνται.  

Νεότερες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δύο τραυματίες είναι καλά στην υγεία τους. Από όσα έχουν γίνει γνωστά, οι δύο τραυματίες φαίνεται ότι ήταν οδηγοί των οχημάτων και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, ενώ η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Ο ένας μεταφέρθηκε προληπτικά, λόγω του σοκ που υπέστη, ενώ ο δεύτερος φέρει ελαφρά τραύματα.

Η μοιραία σύγκρουση συνέβη λίγο μετά τις 13:00, στην περιοχή του Χρυσού Σερρών.




ΔΟΛ


Γιατί οι οδηγοί στην Κίνα σκοτώνουν τους ανθρώπους που τραυματίζουν;




Τον Απρίλιο μια BMW άρχισε να κινείται με απίστευτες ταχύτητες μέσα σε μια λαϊκή αγορά στην πόλη Foshan της Κίνας, παρασύροντας ένα δίχρονο κοριτσάκι. Την στιγμή που η γιαγιά του παιδιού φώναζε στην οδηγό να σταματήσει, εκείνη άρχισε να κινείται με την όπισθεν, πατώντας το μωρό ξανά και ξανά. Ύστερα, η οδηγός, που δεν είχε βγάλει ποτέ δίπλωμα, βγήκε από το αυτοκίνητο και ζήτησε από την οικογένεια να πουν ψέματα πως ήταν ο άνδρας της αυτός που οδηγούσε το αυτοκίνητο.

«Μπορούμε να σας δώσουμε χρήματα», είπε.

Όσο απίστευτη και αν ακούγεται αυτή η ιστορία, αποτελεί μία από τις πολλές περιπτώσεις δολοφονιών στους δρόμους της Κίνας. Μια αρρωστημένη νοοτροπία οδικής συμπεριφοράς και μια νομοθεσία που «μπάζει» νερά, έχουν ως αποτέλεσμα ένα ατελείωτο αιματοκύλισμα. Στην Κίνα, καθώς και σε άλλες γειτονικές χώρες, κυριαρχεί η αντίληψη ότι είναι προτιμότερο να σκοτώσεις κάποιον πεζό ενώ οδηγείς, παρά να τον τραυματίσεις.

Όπως αναφέρει η σελίδα Slate, η νομοθεσία της χώρας επιβάλει μεγάλα χρηματικά πρόστιμα εφόρου ζωής στους οδηγούς που έχουν τραυματίσει κάποιον άνθρωπο. Εάν όμως αυτός ο άνθρωπος πεθάνει, τότε επιβάλλεται ένα χαμηλό πρόστιμο για τα έξοδα της κηδείας. Την ίδια στιγμή, τα δικαστήρια παρουσιάζουν μεγάλη ανοχή στις περιπτώσεις που κάποιος πατήσει επανειλημμένα το θύμα του για να γλιτώσει τα έξοδα της νοσηλείας του.

Το 2008 τα κανάλια προέβαλαν υλικό από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που έδειχνε έναν άνδρα οδηγό να προσκρούει πάνω σε μια 64χρονη γυναίκα. Οι ρόδες του λευκού αυτοκινήτου κάνουν όπισθεν και λίγα λεπτά μετά το αυτοκίνητο περνά για μια ακόμα φορά πάνω από την ηλικιωμένη. Το φρικιαστικό σκηνικό συνεχίζεται για μερικές ακόμα φορές και το αυτοκίνητο φεύγει με μεγάλη ταχύτητα από το σημείο. Όταν τελικά οι αρχές εντόπισε τον οδηγό, ονόματι Zhao Xiao Cheng, αυτός καταδικάστηκε σε τριετή ποινή κάθειρξης για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Ο δημοσιογράφος της σελίδας Slate είχε ακούσει πολλές παρόμοιες ιστορίες όσο εργαζόταν ως καθηγητής αγγλικών στην Ταϊβάν.

«Εάν χτυπήσω κάποιον θα τον χτυπήσω ξανά για να βεβαιωθώ ότι πέθανε», του είχε ένας άλλος καθηγητής, την ώρα που τον πήγαινε στην δουλειά με το αυτοκίνητο.

Ένα βίντεο από το 2010 έδειχνε ένα πλουσιόπαιδο να κινείται με την BMW X6 του σε χώρο στάθμευσης στην πόλη Xinyi. Λίγα λεπτά μετά, αυτός χτυπά ένα τρίχρονο αγόρι. Στην συνέχεια τον χτυπά ξανά και ξανά και ξανά, ώστε να βεβαιωθεί ότι το αποτελείωσε. Λίγα λεπτά μετά εκείνος βγαίνει από το αμάξι του και σπρώχνει το αμάξι με τα χέρια του για να διώξει κάθε αμφιβολία ότι το παιδί είναι ζωντανό. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Αυτοί οι άνθρωποι διατίθενται να σκοτώσουν όχι μόνο επειδή είναι φθηνότερο, αλλά επειδή το πιθανότερο είναι πως θα γλιτώσουν την φυλάκιση. Ακόμα και στις μέρες μας που οι κάμερες είναι παντού και οι μάρτυρες πολλές φορές καταγράφουν τα περιστατικά με τα κινητά τους, τα δικαστήρια δείχνουν μεγάλη ανέχεια προς αυτούς τους δολοφόνους. Πολλές φορές τα εγκλήματα είναι εξαιρετικά σοβαρά, με τα θύματα να δολοφονούνται παρόλο που δεν τραυματίστηκαν από την πρόσκρουση.

Στην επαρχία Sichuan ένα τεράστιο φορτηγό χτύπησε ένα δίχρονο αγόρι. Το παιδί συνήλθε αμέσως και σηκώθηκε στα δύο του πόδια σώο και αβλαβές. Όταν πήγε να πιάσει την ομπρέλα του από το πεζοδρόμιο, το φορτηγό κινήθηκε με την όπισθεν, χτυπώντας το θανάσιμα. Παρόλο που τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν ακράδαντα, ο οδηγός έλαβε την λιγότερο αυστηρή ποινή που θα μπορούσε να λάβει.

Με όλα αυτά τα περιστατικά να μένουν ατιμώρητα, οι πολίτες καμιά φορά παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Το 2013 πλήθος κόσμου στην Zhengzhou επιτέθηκε σε ένα πλούσιο οδηγό που σκότωσε με αυτό τον τρόπο ένα 6χρονο αγόρι. Με την πάροδο του χρόνου, τα εγκλήματα που μένουν ατιμώρητα μειώνονται σταδιακά.

Το 2010 ένας άνδρας χτύπησε μια ποδηλάτισσα και για να βεβαιωθεί πως την σκότωσε, την μαχαίρωσε επανειλημμένως. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν η θανατική καταδίκη. Το 2014 ένας άλλος οδηγός που χτύπησε επανειλημμένα έναν ηλικιωμένο καταδικάστηκε σε 15ετή ποινή κάθειρξης.

Οι ποινές που αφορούν σε τέτοιου είδους περιπτώσεις έχουν γίνει πιο αυστηρές, όμως η νοοτροπία που κυριαρχεί στην Κίνα και την Ταϊβάν δεν θα αλλάξει εν μία νυκτί. Εξάλλου, η γυναίκα που αναφέραμε στην αρχή του κειμένου, η οποία είχε προσπαθήσει να δωροδοκήσει την οικογένεια του θύματός της, καταδικάστηκε σε διετή ποινή κάθειρξης για ανθρωποκτονία από αμέλεια.


Πηγή : huffingtonpost.gr


Συνελήφθη σεσημασμένος παιδόφιλος για ασέλγεια σε βάρος 14χρονου στον Πειραιά



Ο 39χρονος έχει απασχολήσει πολλές φορές τις Αρχές, καθώς το 2012 και το 2014 είχε κατηγορηθεί για παιδική πορνογραφία

Συνελήφθη, βραδινές ώρες Παρασκευής, στον Πειραιά, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, ένας  39χρονος Έλληνας, κατηγορούμενος για αποπλάνηση παιδιών, πορνογραφία ανηλίκων, ασέλγεια σε ανήλικο έναντι αμοιβής κατ’ εξακολούθηση, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, προέκυψε ότι τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας (12 Μαΐου 2016), ο 39χρονος συλληφθείς προέβη σε ασελγείς πράξεις σε ανήλικο, ο οποίος μετέβη στην οικία του, μετά από προηγούμενη μεταξύ τους επικοινωνία.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι ο 39χρονος, τα τελευταία δύο χρόνια περίπου, είχε ενεργήσει κατ’ επανάληψη ασελγείς πράξεις σε βάρος του ιδίου ανήλικου, κάποιες φορές προσφέροντάς του μικρά χρηματικά ποσά και άλλα υλικά αγαθά, ενώ του είχε χορηγήσει και κάνναβη. Το αγοράκι το είχε προσεγγίσει ο παιδόφιλος στην ίδια του την γειτονιά και το δελέαζε με χρηματικά ποσά, εκμεταλλευόμενος την κακή οικονομική κατάσταση στο σπίτι του.

Σε έρευνα που έγινε στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περισσότερες από 500 κενές καρτέλες φαρμακευτικών σκευασμάτων, ποσότητα ναρκωτικών δισκίων και κάνναβης, δύο  εσωτερικοί σκληροί δίσκοι και 202 ψηφιακοί δίσκοι, σε δειγματοληπτικό έλεγχο των οποίων βρέθηκε ένα τεράστιο υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται για να διακριβωθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας του συλληφθέντα, ο οποίος έχει απασχολήσει και στο παρελθόν, το 2012 και το 2014 αντίστοιχα,  για κατοχή και διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών και παραπέμφθηκε σε Τακτικό Ανακριτή.



Θοδωρής Παναγιωτίδης
Πηγή : news247.gr


Η Ντόρα πήρε θέση για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις του Πρέσβη της Βενεζουέλας



Σε τηλεοπτική της εμφάνιση σήμερα τον ΣΚΑΙ και στην εκπομπή των "Αταίριαστων" η Ντόρα Μπακογιάννη πήρε θέση στο θέμα που αφορά όλες τις Ελληνίδες και είναι η σεξουαλική παρενόχληση πέντε Ελληνίδων υπαλλήλων της πρεσβείας της Βενεζουέλας από τον πρέσβη της.

Αφού η κυβέρνηση και η κυβερνητική εκπρόσωπος κυρία Γεροβασίλη  που είναι γυναίκα δεν τολμάει να καταδικάσει ένα γεγονός σεξουαλικής παρενόχλησης πέντε Ελληνίδων από ένα αριστερό πρέσβη η Ντόρα Μπακογιάννη ως πρώην Υπουργός Εξωτερικών μπορεί.

Η πρώην υπουργός εξωτερικών για το θέμα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων του πρέσβη της Βενεζουέλας είπε :

" Θα περίμενα σήμερα η κυρία Όλγα Γεροβασίλη να τοποθετηθεί  για το θέμα του πρέσβη της Βενεζουέλας και πραγματικά αυτό το περίμενα. 

Το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς βαρέθηκα να το ακούω, έχω δει όμως στην πράξη και το έχω δει μια φορά στην βουλή όταν μου έγινε μια πολύ χαμηλού επιπέδου επίθεση σε αυτή την λογική, όπου είδα τις συναδέλφισσες του ΣΥΡΙΖΑ μουγκές. 

Και το είδα και εχθές, εγώ περίμενα εχθές μια θαρραλέα δήλωση της κυρίας Γεροβασίλη η οποία να λέει λυπούμαστε δεν έπρεπε ποτέ να είχαμε στείλει αυτή την επιστολή διότι εδώ πέρα γιατί μιλάμε, μιλάμε για ένα άνθρωπο ο οποίος είχε εξουσία, ο πρέσβης της Βενεζουέλας σε πέντε Ελληνίδες υπαλλήλους της πρεσβείας που εξαρτάτο η δουλειά τους, το μεροκάματο τους από τον κύριο πρέσβη, επιτρέπει στον εαυτό του σεξουαλική παρενόχληση και παρεμβαίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον πρωθυπουργό άλλης χώρας τον κύριο Μαδούρο (ούνα φάτσα, ούνα ράτσα), να μην γίνει θέμα η σεξουαλική παρενόχληση γιατί θα βλαφτεί το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς. 

Είναι ποτέ δυνατόν και σας το λέω σαν γυναίκα, δεν το δέχομαι ως λογική και περίμενα εδώ από τις γυναίκες του ΣΥΡΙΖΑ να βγουν μπροστά και να πούνε ότι αυτό είναι απαράδεκτο. 

Δηλαδή έχουμε δύο τρόπους να μιλάμε, όταν το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς πρόκειται να θιγεί τότε δεν πειράζει και η σεξουαλική παρενόχληση, κάνουμε και τα στραβά μάτια, έχουμε και την κόρη μας και της λέμε επειδή είναι αριστερός ο πρέσβης της Βενεζουέλας  και δεν είναι Γερμανός δεν πειράζει κοριτσάκι μου ας σου έκανε και σεξουαλική παρενόχληση!! 

Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; 

Λυπάμαι και ντρέπομαι!"


Νέα μείωση στην προθεσμία για τις 100 δόσεις από 1η Ιουλίου- Ποιοι χάνουν το δικαίωμα



«Καμπάνα» στους αργοπορημένους οφειλέτες των 100 δόσεων στην εφορία, ακόμα και... έξοδό τους από το πρόγραμμα επιφυλάσσει η εφορία, καθώς έρχεται σύντομα ακόμα μικρότερη μείωση στην προθεσμία εξόφλησής τους. 

Αν λάβουμε, δε, υπόψη ότι οι φορολογούμενοι το επόμενο χρονικό διάστημα θα κληθούν να πληρώσουν σειρά από βαρείς φόρους, είναι πολύ πιθανό να βγούν από τις 100 δόσεις πολλοί από αυτούς που τις έχουν εξασφαλίσει τους προηγούμενους μήνες. 

Εξάλλου, η συγκεκριμένη διευκόλυνση ''προσκρούει'' σε έντονες αντιρρήσεις των θεσμών, οι οποίοι θεωρούν ότι όσοι την απολαμβάνουν έχουν την δυνατότητα να αφήσουν απλήρωτους φόρους, αλλά και νέες οφειλές.

Αυτό, λοιπόν, που αλλάζει για τις 100 δόσεις και μπορεί να οδηγήσει σε μαζική... έξοδο πολλούς φορολογούμενους είναι η μείωση της προθεσμίας για την εξόφλησή τους.

Μέχρι τώρα -και έως τέλος Ιουνίου - αυτό που ισχύει είναι ότι η ρύθμιση θα χανόταν αν ο φορολογούμενος δεν προέβαινε στην εξόφληση της οφειλής εντός 30 ημερών από την λήξη προθεσμίας πληρωμής τους. 

Από την 1η Ιουλίου, όμως, αυτός ο χρόνος  μειώνεται στο μισό, δηλαδή στις 15 ημέρες, γεγονός που μεταφράζεται ως εξής: Προκειμένου ο φορολογούμενος να μην χάσει την ρύθμιση, θα πρέπει να εξοφλήσει την πρώτη δόση, όχι μέχρι τα τέλη Αυγούστου, αλλά μέχρι τις 15 Αυγούστου. 

Τα ακόμα πιο δύσκολα για τους φορολογούμενους θα έρθουν από την νέα χρόνια και συγκεκριμένα από 1 - 1 - 2017, αφού, σύμφωνα με τις επιταγές των θεσμών, δεν θα υπάρχει πλέον προθεσμία και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να την πληρώσουν ακριβώς μέχρι την λήξη της οφειλής. 


Πηγή : newpost.gr


Ντόρα Μπακογιάννη : Το συντομότερο να απαλλαγούμε από αυτή την ανεύθυνη κ ανίκανη κυβέρνηση



Ο Πρωθυπουργός συνιστά να κοιτάμε το δάσος που είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης και η λύση για το χρέος και όχι το δέντρο που είναι ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης, δηλαδή ο κόφτης. Ποια είναι η γνώμη σας;

Ο πρωθυπουργός μας ζητάει να μην κοιτάμε την πραγματικότητα και να ζούμε στον δικό του φανταστικό κόσμο. Δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση επέβαλε 5,4 δις  ευρώ μέτρα στους Έλληνες, για να πάρει μια αόριστη υπόσχεση για το χρέος και να υπογράψει ταυτόχρονα έναν αυτόματο κόφτη. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση των δαπανών δεν θα εξαρτάται από τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά από ένα αυτοματοποιημένο μηχανισμό. Αν ακολουθούσε όσα έλεγε η ΝΔ, τότε θα είχε μειώσει τις κρατικές δαπάνες και δεν θα είχε επιβάλει αυτή την βαριά και αντιαναπτυξιακή φορολογία.

Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών απομακρύνεται; Είναι πιθανόν η κυβέρνηση Τσίπρα να εξαντλήσει ακόμη και την τετραετία;

Δεν πιστεύω ότι ο ετερόκλητος συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα αντέξει για πολύ. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει έρθει σε ρήξη με όλες τις κοινωνικές ομάδες που την στήριξαν και σήμερα βρίσκεται μπροστά σε ένα αυξανόμενο κύμα κοινωνικής οργής. Φοβάμαι ότι η κοινωνία δεν θεωρεί τον εαυτό της θύμα αυταπάτης  αλλά θύμα απάτης.

Η συμμαχία Τσίπρα - Καμμένου δεν αποδεικνύεται όμως μπετόν αρμέ δεδομένου ότι δεν διαταράχθηκε ούτε στην τελευταία κρίσιμη ψηφοφορία των μέτρων;

Η συμμαχία Τσίπρα – Καμμένου έχει μια ισχυρή συγκολλητική ουσία, την εξουσία. Παρατήρησα όμως ότι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν ήταν το ίδιο χαρούμενοι με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσφατη ψηφοφορία και απέφυγαν επιμελώς να υπερασπιστούν τα μέτρα.

Η παρουσία του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο άμυνας βοηθάει και δημιουργεί πρόβλημα;

Όλοι γνωρίζουν ότι δημιουργεί προβλήματα. Είναι πασιφανές. Το ξέρει και ο κ. Τσίπρας, όμως η σταθερότητα της κυβέρνησής του εξαρτάται από κ. Καμμένο.

Η κυβέρνηση δείχνει να φέρνει τη λύση για το χρέος,  κάτι που η δική σας κυβέρνηση δεν πέτυχε αν και είχε εξασφαλίσει πλεόνασμα επί δύο χρόνια. Επιμένει η ΝΔ ότι είναι "ανίκανος" και "επικίνδυνος"  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας;

Καταρχήν να σας θυμίσω ότι η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους είχε ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2012. Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, ακόμη και  σήμερα ρητή δέσμευση για το χρέος δεν έχουμε. Αντίθετα υπάρχει μια γενικόλογη αναφορά που παραπέμπει σε ρύθμιση μετά το 2018 και εφόσον υπάρχει ανάγκη για νέα χρηματοδότηση. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα δεν θα είχε φτάσει σε αυτή την κατάσταση, αν δεν είχαν μεσολαβήσει 1,5 χρόνος κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο πρωθυπουργός τι θα πρέπει να επιδιώξει μέχρι το Eurogroup της 24 Μαΐου αναφορικά με τη λύση για το χρέος;

Ο κ. Τσίπρας έχασε πολύτιμο χρόνο από τον Οκτώβριο που έπρεπε να ολοκληρώσει την αξιολόγηση. Ανέβασε την παράσταση «οι καλοί και οι κακοί» και ξαναέπαιξε το μονόπρακτο της σκληρής διαπραγμάτευσης με τις κόκκινες γραμμές.  Πολύ φοβάμαι ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης με τους εταίρους δεν χτίζονται μέσα στις 10 ημέρες που απομένουν. Αυτό που πρέπει να επιδιώξει, αφού απορρίφθηκε το κούρεμα, είναι το κλείδωμα των χαμηλών επιτοκίων και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Καλώς έκλεισε η αξιολόγηση έστω και με αυτά τα βαριά μέτρα; Η ή δεν θα έπρεπε να κλείσει και να γίνουν πρόωρες εκλογές;

Οι εκλογές επιβάλλονται για να απαλλαγεί το τόπος από μια κυβέρνηση ανεύθυνη και ανίκανη. Γνωρίζουμε όλοι πια ότι δεν αρκεί να ψηφίζονται κάποια μέτρα, απαιτείται η υλοποίηση τους και αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να το κάνει. Σήμερα το αίτημα για εκλογές είναι περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ. Όχι μόνο γιατί απέτυχαν  στην οικονομία, αλλά και διότι  συνολικά οδηγούν  τη χώρα προς τα πίσω.

Η στρατηγική της ΝΔ μήπως θα έπρεπε να επανασχεδιαστεί;

Η στρατηγική της ΝΔ είναι να παρουσιάσει τη δική της αξιόπιστη, ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης, που θα μας επανασυνδέσει με τις κοινωνικές ομάδες που έπαψαν να μας στηρίζουν και θα εμπνεύσει όλους τους δημιουργικούς Έλληνες που θέλουν μια σύγχρονη Ελλάδα.  Η εποχή του λαϊκισμού και της αυταπάτης κλείνει μαζί με τον κ. Τσίπρα. Πρόγραμμα με προοπτική και ελπίδα είναι η στρατηγική μας. Οι εκλογές επιβάλλονται λόγω της δυσαρμονίας μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνίας.

Αισθάνεστε ότι οι δανειστές δίνουν περισσότερα "δώρα" στον Αλέξη Τσίπρα από ότι έδωσαν στην κυβέρνηση Σαμαρά;

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, με οξυμένη την οικονομική και προσφυγική κρίση, με ανοιχτό το δημοψήφισμα για το Brexit και την ακροδεξιά να αυξάνει τα ποσοστά της. Η διατήρηση της συνοχής της απαιτεί αλληλεγγύη και υπευθυνότητα.  Όμως οι Ευρωπαίοι έχουν ευθύνη  διότι αποδέχθηκαν το συγκεκριμένο μίγμα μέτρων, που επιτείνει τη λιτότητα και είναι άκρως αντιαναπτυξιακό. Εστιάζοντας μόνο στους αριθμούς υποθηκεύουν την πορεία της χώρας.

Το πρόγραμμα θα βγει κυρία Μπακογιάννη; Πόσο σύντομα πιστεύετε ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί ο "κόφτης" διότι δεν θα βγαίνουν οι στόχοι;

Η κυβέρνηση επέλεξε να επιβάλει μέτρα 5,4 δις. που ουσιαστικά εξοντώνουν τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους και βάζουν ταφόπλακα στην ιδιωτική οικονομία και τις επενδύσεις. Τα νοικοκυριά επιβαρύνονται με νέους άμεσους και έμμεσους φόρους, τη στιγμή που η φοροδοτική τους ικανότητα είναι εκμηδενισμένη. Το ότι δεσμευόμαστε σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα 15 χρόνια, μας καταδικάζει σε μόνιμες πολιτικές λιτότητας και φτώχειας. Και επειδή όλοι γνωρίζουμε την ανικανότητα της κυβέρνησης, πολύ φοβάμαι ότι η ενεργοποίηση του «κόφτη» επί δικαίων και αδίκων είναι θέμα χρόνου.

Εθνική γραμμή σε κρίσιμα θέματα όπως είναι το χρέος αλλά και το προσφυγικό που θα τα έχουμε για χρόνια μπροστά μας, θα  πρέπει να υπάρξει;

Είμαι σταθερά υπέρ της εθνικής γραμμής στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και το έχω αποδείξει. Η εθνική γραμμή όμως επιτυγχάνεται με ειλικρινή βούληση συναίνεσης από όλες τις πλευρές και όχι με φτηνά επικοινωνιακά τερτίπια. Η ΝΔ πάντως δεν θα παρασυρθεί ποτέ σε θέσεις εξωτερικής πολιτικής που δεν θα εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον, μόνο για εσωτερική κομματική κατανάλωση.

Η στροφή στον ρεαλισμό του Αλέξη Τσίπρα σπρώχνει τη ΝΔ προς τα δεξιά;

Τα πράγματα δεν εξελίσσονται γραμμικά. Το αίτημα της κοινωνίας είναι μια κυβέρνηση που θα αναλάβει την ευθύνη να κυβερνήσει με συναίνεση, συνεργασία και κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό το αίτημα υπηρετεί το φιλελεύθερο κέντρο και αυτό θα υπηρετήσει και η ΝΔ.

Ο στόχος της ΝΔ θα πρέπει να είναι η αυτοδυναμία; Ή θα πρέπει από τώρα να κτίσει συμμαχίες και με άλλες δυνάμεις όπως είναι το Ποτάμι η Δράση ακόμα και πρόσωπα όπως είναι η κυρία Διαμαντοπούλου και άλλοι;

Ο στόχος της ΝΔ είναι η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συμμαχία. Πρέπει να ξαναμιλήσουμε και να ξαναπλησιάσουμε κοινωνικές ομάδες οι οποίες μας γύρισαν την πλάτη. Ο Παύλος Μπακογιάννης έλεγε ότι και το 50% να πάρει ένα κόμμα, για να κυβερνήσει αποτελεσματικά πρέπει να έχει την αποδοχή αν όχι τη συναίνεση και του υπόλοιπου κομματιού της κοινωνίας. Αυτός είναι ο στόχος της ΝΔ. Και αυτός ο στόχος υπηρετείται με την συμφωνία αλήθειας που θα υπογράψουμε με τον ελληνικό λαό, στη βάση προτάσεων και ιδεών. Τα πρόσωπα έχουν τον συμβολισμό τους αλλά δεν φτάνει αυτό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στη σύνθεση ή στην ανανέωση των προσώπων;

Και στην σύνθεση και στην ανανέωση.

Πολλά σχόλια έγιναν για το γεγονός ότι δεν ήσασταν στη βουλή στη ψηφοφορία για τα μέτρα. Ποια είναι η απάντηση σας; 

Ντρέπομαι για λογαριασμό αυτών που διακίνησαν σενάρια. Ένιωσα μια έντονη αδιαθεσία και έφυγα. Σε ό,τι με αφορά, οι πολίτες γνωρίζουν ότι δεν κρύβομαι, ποτέ δεν έχω διστάσει να εκφράσω τις απόψεις μου, ακόμη και όταν έχουν κόστος. Πάντως εξακολουθώ ακόμα και σήμερα να εκπλήσσομαι με την μικρότητα.

Η καρατόμηση Νταβούτογλου από τον Ερντογάν τι σηματοδοτεί για την πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή και ειδικότερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Πρωτίστως σηματοδοτεί μια αλλαγή πολιτικής στο εσωτερικό της Τουρκίας, μια περαιτέρω «αυταρχοποίηση» του καθεστώτος και μια αλλαγή στους συσχετισμούς δυνάμεων εντός της Τουρκίας. Ως προς την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Νταβούτογλου είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των Αμερικάνων και των Ευρωπαίων. Δεν ξέρω ποιος θα τον διαδεχτεί. Ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κάθε αναστάτωση στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας οφείλει να μας έχει σε απόλυτη εγρήγορση.

Φοβάστε θερμό επεισόδιο στις Οινούσσες;

Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, όταν η ένταση ανεβαίνει ανεξέλεγκτα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η υπόθεση είναι σοβαρή και η κυβέρνηση οφείλει να την χειριστεί με υπευθυνότητα και χωρίς επικοινωνιακά τρικ.

Θα υπάρξει συνέχεια της συμφωνίας για το προσφυγικό ή μπορεί να μείνει και πάλι στη μέση;

Οι πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία. Μέχρι στιγμής η συμφωνίας λειτουργεί. Θέλω να ελπίζω πως θα συνεχίσει να λειτουργεί. Παρά ταύτα πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και εμείς πρέπει οπωσδήποτε να καταστρώσουμε ένα plan b.



dorabak.gr


Λευτέρης Αυγενάκης : Η δυναμική της ΝΔ στην κοινωνία ενισχύεται καθημερινά - Συνέντευξη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ

«Ζητάμε εκλογές είναι επειδή ως ΝΔ επιδιώκουμε να βάλουμε ένα τέλος στο διασυρμό της πατρίδας μας», τονίζει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λευτέρης Αυγενάκης και προσθέτει ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο ηγέτης που μπορεί να προκαλέσει την αναπτυξιακή ώθηση που έχει ανάγκη» η χώρα.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, ο γραμματέας της Π.Ε. της ΝΔ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση υπογράφει 4ο Μνημόνιο, λέγοντας πως «για να κλείσει η αξιολόγηση, θα πρέπει να ψηφιστούν ακόμα πρόσθετοι έμμεσοι φόροι 1,8 δισ. ευρώ, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, αλλά και φόροι σε πετρέλαιο, κινητή τηλεφωνία και ίντερνετ», μέτρα που προκαλούν «αλυσιδωτές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο» των πολιτών. Όσον αφορά τη συζήτηση για το χρέος εκτιμά ότι δεν έχει ξεκινήσει καμία ουσιαστική συζήτηση, «παρά μόνο μια γενικόλογη, μπερδεμένη και υπό προϋποθέσεις ρύθμιση». «Βαριά μέτρα για κάθε νοικοκυριό τώρα, αβέβαιη ρύθμιση για το χρέος στο μέλλον», λέει χαρακτηριστικά.

Κατηγορεί στην κυβέρνηση για ψέμα, ανυποληψία και τραγική αποτυχία, «η πιο ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση», που «εξαιτίας της μηδενικής της αξιοπιστίας, υποχρεώνεται να αποδεχθεί έναν πρόσθετο ισόβιο ειδικό μηχανισμό επιπλέον μέτρων», ενώ θεωρεί ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να κλείσει χωρίς αυτά τα μέτρα. «Εμείς θα είχαμε κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα. Θα είχαμε κλείσει χωρίς καθυστερήσεις μια διαπραγμάτευση που κάθε μέρα που περνά φορτώνει επιπλέον το λογαριασμό».

Ως προς τη δυναμική της ΝΔ στην κοινωνία λέει ότι ενισχύεται καθημερινά, «ο κόσμος μάς εμπιστεύεται κάθε μέρα και περισσότερο γιατί είμαστε ο αξιόπιστος συνομιλητής του», και σημειώνει ότι με τις παρεμβάσεις τους, ο πρόεδρος, οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος έχουν δείξει τις προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Επιδιώκουμε να κάνουμε μια συμφωνία αλήθειας με όλους τους πολίτες και από κοινού με όλους τους Έλληνες να διασχίσουμε ένα όχι εύκολο δρόμο, που θα στηρίζεται, όμως, στη δύναμη της αλήθειας και της συλλογικής αυτογνωσίας».

Ακολουθεί η συνέντευξη του γραμματέα της ΠΕ της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Ερ.: Ποια είναι τα συμπεράσματά σας από το αποτέλεσμα του Eurogroup της Δευτέρας;

Απ.: Κύριε Κοτταρίδη, προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση υπογράφει 4ο Μνημόνιο, το δεύτερο δικό της μέσα σε λίγους μήνες, έχει ενορχηστρώσει μια πρωτοφανή επιχείρηση θριαμβολογίας. Οι κ.κ. Τσίπρας- Καμμένος και όλη η κυβέρνηση πανηγυρίζουν ότι κατάφεραν να κλείσουν την αξιολόγηση και να ανοίξουν τη συζήτηση για το χρέος ισχυριζόμενοι ότι δε θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, ενώ και τα δύο είναι εσφαλμένα.
Η αλήθεια είναι ότι για να κλείσει η αξιολόγηση, θα πρέπει να ψηφιστούν ακόμα πρόσθετοι έμμεσοι φόροι 1,8 δισ. ευρώ, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, αλλά και φόροι σε πετρέλαιο, κινητή τηλεφωνία και ίντερνετ, ανεβάζοντας το σύνολο των μέτρων που θα έχουν ψηφιστεί από το καλοκαίρι στα 9 δισ. ευρώ. Με όλα αυτά η κυβέρνηση χτυπά την καθημερινότητα της ζωής των Ελλήνων. Χτυπάει τις συνήθειες των πολιτών με αλυσιδωτές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο.

Ερ.: Η κυβέρνηση, όμως, ισχυρίζεται ότι άνοιξε η συζήτηση για το χρέος. Ποια είναι η άποψη της Νέας Δημοκρατίας;

Απ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας αντλούσαν επί χρόνια πολιτικό κεφάλαιο βασιζόμενοι στην ονομαστική μείωση του χρέους. Σήμερα πανηγυρίζουν ότι μετά το Eurogroup της Δευτέρας άνοιξε η συζήτηση για το χρέος. Η ρύθμιση, και όχι το κούρεμα του χρέους, όμως, παραπέμπεται για το τέλος του προγράμματος, δηλαδή το 2018. Να σημειωθεί ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει ήδη περικοπεί από το 2012, και μάλιστα κατά 130 δισ. ευρώ. Ακόμα και τώρα, δεν έχει ξεκινήσει καμία ουσιαστική συζήτηση για το χρέος, παρά μόνο μια γενικόλογη, μπερδεμένη και υπό προϋποθέσεις ρύθμιση. Βαριά μέτρα για κάθε νοικοκυριό τώρα, αβέβαιη ρύθμιση για το χρέος στο μέλλον. Θα πληρώσουμε πολύ ακριβά τη γραβάτα του κ. Τσίπρα.

Ερ.: Η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή φάνηκε αρραγής και στην ψηφοφορία για το ασφαλιστικό. Θεωρείτε ότι αυτό μπορεί να συνεχιστεί και στο μέλλον;

Απ.: Θεωρώ ότι έχει τόσο πολύ υπερβεί κάθε όριο ψέματος και αναξιοπιστίας ο κ. Τσίπρας, που μπορεί, πλέον, να φέρει στη Βουλή οτιδήποτε και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα να τα ψηφίζει αβίαστα. Δεν έχουν κανένα απολύτως δισταγμό, κανέναν απολύτως φραγμό. Το μόνο που θέλουν είναι με κάθε μέσο να κρατηθούν στην εξουσία. Όμως, πολύ σύντομα θα αναγκαστούν υπό το βάρος της ωμής διακυβέρνησης και της κοινωνικής κατακραυγής να την εγκαταλείψουν. Σύντομα θα ενεργοποιήσει ο ελληνικός λαός τον «κόφτη» για τον κ. Τσίπρα και την παρέα του.

Ερ.: Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές. Για ποιο λόγο; Θεωρείτε μήπως ότι η κυβέρνηση ενδεχομένως σκέφτεται νέα πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

Απ.: Εσείς θεωρείτε ότι έχει άλλη επιλογή η κυβέρνηση; Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχει συνειδητοποιήσει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι μια κυβέρνηση βουτηγμένη στο ψέμα, την ανυποληψία και την τραγική αποτυχία. Η πιο ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση, που δυστυχώς μονίμως και συνειδητά χωρίζει και διχάζει την κοινωνία. Οι λόγοι που ζητάμε εκλογές είναι επειδή ως ΝΔ επιδιώκουμε να βάλουμε ένα τέλος στο διασυρμό της πατρίδας μας. Το κόστος παραμονής τους στην εξουσία άλλωστε είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσής τους. Και από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο ηγέτης που μπορεί να προκαλέσει την αναπτυξιακή ώθηση που έχει ανάγκη η πατρίδα μας.

Ερ.: Θέλατε να κλείσει η αξιολόγηση, όπως έλεγαν στελέχη της ΝΔ, αλλά δεν ψηφίζετε τα μετρά. Δεν υπάρχει μια αντίφαση σε αυτό;

Απ.: Και βέβαια θέλαμε να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά όχι με αυτά τα μέτρα. Και βέβαια μπορούσε να γίνει αυτό. Η κυβέρνηση εξαιτίας της μηδενικής της αξιοπιστίας, υποχρεώνεται να αποδεχθεί έναν πρόσθετο ισόβιο ειδικό μηχανισμό επιπλέον μέτρων, τον λεγόμενο «κόφτη», για να κερδίσει μια γενικόλογη και αβέβαιη ρύθμιση για το χρέος στο μέλλον. Εμείς θα είχαμε κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα. Θα είχαμε κλείσει χωρίς καθυστερήσεις μια διαπραγμάτευση που κάθε μέρα που περνά φορτώνει επιπλέον το λογαριασμό.

Και ξέρετε ότι η κρίση και η ανεργία αντιμετωπίζονται πρωτίστως με εμπιστοσύνη και επενδύσεις, οι οποίες δεν μπορούν να έρθουν από μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει με αλλεργία ό,τι δημιουργεί ανάπτυξη και νέες δουλειές. Η ανάπτυξη προϋποθέτει εμπιστοσύνη στην ιδιωτική πρωτοβουλία, φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις, λιγότερους, όχι περισσότερους φόρους και χαμηλότερες δημόσιες δαπάνες. Ο κ. Τσίπρας είναι ανίκανος να φέρει έστω και 1 ευρώ επένδυσης.

Ερ.: Πώς θεωρείτε ότι η ΝΔ θα μπορέσει να αποκτήσει δυναμική στην κοινωνία;

Απ.: Να είστε σίγουρος ότι η δυναμική της ΝΔ στην κοινωνία ενισχύεται καθημερινά. Θεωρώ όμως, ότι με τις παρεμβάσεις μας ο πρόεδρός μας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, οι βουλευτές και όλα τα στελέχη του κόμματος έχουμε δείξει τις προθέσεις μας. Επιδιώκουμε να κάνουμε μια συμφωνία αλήθειας με όλους τους πολίτες και από κοινού με όλους τους Έλληνες να διασχίσουμε ένα όχι εύκολο δρόμο, που θα στηρίζεται, όμως, στη δύναμη της αλήθειας και της συλλογικής αυτογνωσίας.
Θέλουμε πρωτίστως να αντιμετωπίσουμε την παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης στη σχέση μεταξύ πολιτικού συστήματος και πολιτών, γι' αυτό και είπαμε ότι οδηγός μας στο εξής είναι η αξιοπιστία, ο τεκμηριωμένος και συνετός πολιτικός λόγος. Τέρμα τα ψέματα, τέρμα τα «λεφτά υπάρχουν», τέρμα τα «προγράμματα Θεσσαλονίκης», τέρμα τα παραμύθια. Ο κόσμος μάς εμπιστεύεται κάθε μέρα και περισσότερο γιατί είμαστε ο αξιόπιστος συνομιλητής του.

Δουλειά, μεθοδικότητα και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας με σταθερή πορεία και υπεύθυνο οδηγό επόμενο πρωθυπουργό της χώρας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.




Δημήτρης Κοτταρίδης
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πηγή : avgenakis.gr


SOS εξέπεμψε το αεροσκάφος της απογευματινής πτήσης Αθήνα - Αλεξανδρούπολη



Συναγερμός σήμανε στον Πύργο Ελέγχου του Αεροδρομίου Δημόκριτος της Αλεξανδρούπολης λίγο μετά τις 17:30 το απόγευμα της Κυριακής 15 Μαίου 2016, με το ελικοφόρο αεροσκάφος της Olympic Air, να εκπέμπει SOS.

Πιο συγκεκριμένα στο αεροσκάφος της ΟΑ - πτήση 146, που εκτελούσε την απογευματινή πτήση από Αθήνα προς Αλεξανδρούπολη διαπιστώθηκε βλάβη στον έναν εκ των δυο κινητήρων με αποτέλεσμα κυβερνήτης και συγκυβερνήτης να εκπέμψουν σήμα κινδύνου τύπου "Squawk 7700".

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του e-evros.gr, το αεροσκάφος εκτέλεσε την πτήση του με έναν μονο κινητήρα και προσγειώθηκε στον Δημόκριτο της Αλεξανδρούπολης, ευτυχώς χωρίς κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

Άραγε οι επιβάτες αντιλήφθηκαν τη βλάβη; Κάποιος φίλος αναφέρει πως ο κυβερνήτης ενημέρωσε τους επιβάτες κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Όπως και να έχει, σε ένα τέτοιο αεροπλάνο, αυτός είναι ο ρόλος και των δύο κινητήρων.

Καθώς φαίνεται το αεροσκάφος της ΟΑ που παρουσίασε νωρίτερα βλάβη, δεν είναι σε θέση να πετάξει!



Για αυτό το λόγο η εταιρεία έχει στείλει σκάφος αντικατάστασης προκειμένου να εκτελεστεί το δρομολόγιο.



Πηγή : e-evros.gr


Πού πάνε οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ όταν, τελικά, φεύγουν...



Τι θα κάνουν οι απογοητευμένοι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ; Αυτό αναδεικνύεται πλέον σε κεντρικό ερώτημα των εξελίξεων, καθώς το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται να έχει απολέσει το 50% των ψηφοφόρων του, αλλά περισσότεροι εξ αυτών αρνούνται να δηλώσουν τις προθέσεις τους. Οι δημοσκόποι συμφωνούν πλέον ότι αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παραβληθεί μόνον με την ανεπίστρεπτη κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ το 2011. Το ίδιο ακριβώς παρατηρείται σήμερα. Η λεγόμενη ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο έχει υποχωρήσει σε μονοψήφια νούμερα, η προσδοκία ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν βρίσκεται στο ναδίρ, ενώ είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία πρωθυπουργός, μόλις οκτώ μόλις μετά τη νίκη του, χάνει από τον αντίπαλό του ακόμη και στο ερώτημα της καταλληλότητας να κυβερνήσει. Ακόμη και η δημοτικότητα του κ. Τσίπρα έχει υποχωρήσει σε πρωτοφανή επίπεδα, καθώς στις περισσότερες έρευνες «συναγωνίζεται» με τον κ. Κουτσούμπα.

Υπάρχει, ωστόσο, μια σημαντική διαφορά σε σχέση με το 2011. Ενώ τότε οι κοψοχέρηδες του ΠΑΣΟΚ μετακινούνταν αθρόα σε άλλα κόμματα και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα οι περισσότεροι απογοητευμένοι από τον κ. Τσίπρα παραμένουν στη δεξαμενή της αδιευκρίνιστης ψήφου. Για να το πούμε χοντρικά, από τα 2 εκατομμύρια που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο, μόνον οι 200.000 δηλώνουν ευθαρσώς ότι θα τον μαυρίσουν όποτε κι αν γίνουν εκλογές, ενώ το 40% των πρόσφατων ψηφοφόρων του, δηλαδή περί τους 800.000 πολίτες, είτε αρνούνται να μετέχουν στις έρευνες είτε παραμένουν... μουγγοί στα βολιδοσκοπικά ερωτήματα των μελλοντικών τους προθέσεων.

Υπάρχει, ωστόσο, και ένας επιπλέον λόγος που αναδεικνύεται σήμερα αυτή η πολιτική παραδοξότητα. Οπως τονίζουν οι ερευνητές, είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι ελάχιστοι στα κόμματα αναδεικνύουν ότι τον νικητή σε όλες τις τελευταίες αναμετρήσεις δεν τον ανέδειξαν οι μετέχοντες, αλλά οι απέχοντες. Χρειάζονται κάποια ενδεικτικά νούμερα για να καταλάβει κανείς τι πραγματικά συνέβη κυρίως τον Σεπτέμβριο. Διότι αν κοιτάξει κάποιος αναλυτικά τα αποτελέσματα, θα οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι είναι εντελώς εσφαλμένη η αίσθηση ότι προ οκταμήνου θριάμβευσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Επί της ουσίας συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Συνετρίβη η Ν.Δ. και ο λόγος είναι απλός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο έχασε 300.000 ψηφοφόρους σε σχέση με αυτούς που είχε τον Ιανουάριο του 2015. Την ίδια στιγμή, όμως, και ενώ θα περίμενε κανείς ότι η Ν.Δ. θα έβγαινε ωφελημένη από την ανερμάτιστη πολιτική των κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη, έχασε και εκείνη 200.000 ψηφοφόρους της. Ετσι διατηρήθηκε η διαφορά στις 7,5 μονάδες από 8,5% που ήταν τον Ιανουάριο, ενώ η λέξη συντριβή δεν ελέχθη τυχαία για τη Ν.Δ., αν σκεφτεί κανείς ότι τον Σεπτέμβριο κατέρρευσαν όχι μόνον οι ΑΝΕΛ, αλλά και σύσσωμος ο χώρος του κέντρου. Το μεν Ποτάμι απώλεσε 150.000 ψηφοφόρους, ενώ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη έλαβε 130.000 λιγότερες ψήφους από αυτές που είχαν αθροίσει τον Ιανουάριο, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΚΙΔΗΣΟ. Με απλά λόγια, δηλαδή, ενώ η Ν.Δ. είχε μια δεξαμενή 680.000 αποχωρούντων –από τα κόμματά τους– ψηφοφόρων (300.000 ΣΥΡΙΖΑ, 150.000 Ποτάμι, 130.000 Δημ. Συμπαράταξη και 100.000 ΑΝΕΛ) όχι μόνον δεν ενίσχυσε τη δύναμή της, αλλά έχασε και 200.000 γαλάζιους ψηφοφόρους!

Πού πήγαν όλες αυτές οι ψήφοι; Η απάντηση είναι η λέξη αποχή. Είναι πραγματικά παράδοξο, αλλά ελάχιστοι στα κόμματα ασχολούνται με το γεγονός ότι αυτή έφτασε το 44% (από 36% που ήταν τον Ιανουάριο), γεγονός που δεν έχει προηγούμενο σε εθνικές εκλογές όχι μόνο στη Μεταπολίτευση, αλλά από το 1951. Για να συνειδητοποιήσει κανείς το μέγεθος του προβλήματος αρκεί τούτο: Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο οι πολίτες που επέλεξαν συνειδητά να αποδοκιμάσουν διά της αποχής τους όλο το πολιτικό σύστημα ήταν 1,5 εκατομμύριο περισσότεροι από αυτούς που απείχαν από τις κάλπες το «μακρινό» 2009, ενώ η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. ήταν μόλις 400.000 ψήφοι.

Με τα δεδομένα αυτά το προλογικό ερώτημα «τι θα κάνουν οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ» ίσως τελικά να μην είναι το ζητούμενο. Το πραγματικό στοίχημα όχι μόνον του κ. Μητσοτάκη αλλά και του κεντρώου χώρου που πασχίζει να διαμορφώσει τον περιβόητο τρίτο πόλο, είναι πώς θα απευθυνθούν στους απέχοντες. Μέχρι στιγμής ουδείς μοιάζει να συγκινεί αυτό το τεράστιο πλήθος, το οποίο διαμορφώνει τις δύσμοιρες τύχες της χώρας, δίνοντας τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να επαίρεται, έχοντας τη στήριξη μόλις του 19,4% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους...


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΥΛΑΣ
Έντυπη Καθημερινή


Φοροεπιδρομή σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μέσω άμεσων και έμμεσων φόρων.




Το περίεργο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση επέμενε στο να αυξηθούν οι φόροι και τα έσοδα κτυπώντας ουσιαστικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και όχι να μειωθούν οι δαπάνες που θα ήταν και το λογικότερο εάν δεν θέλεις να μην διαλύσεις την οικονομία της χώρας.

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ στην αρχή της κρίσης για κάθε μονάδα αύξησης υπολογίζονταν περίπου 1 δισ ευρώ έσοδα, πλέον με το ζόρι μιλάμε για 400- 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, το 30-35% των εσόδων του ΦΠΑ χάνονται στις γκρίζες ζώνες της φοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα παρά τις επιβαρύνσεις των φορολογούμενων, να κάνουν φτερά 8-10 δισ ευρώ κάθε χρόνο.

Τα μέτρα που έρχονται είναι


Αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24%, από την 1η Ιουλίου 2016 ο οποίος αναμένεται να επιβαρύνει τα  νοικοκυριά με 450 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή του μέτρου. 

Αυτή η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει αγαθά πρώτης καταναλωτικής ανάγκης και φυσικά πολλές επιχειρήσεις : 

• Τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, μπισκότα, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.λπ.) - αναψυκτικά – χυμοί.

• Επιχειρήσεις εστίασης ταβέρνες εστιατόρια  – catering.

• Τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

• Επιχειρήσεις  ένδυσης και υπόδησης.

• Καύσιμα.

• Οινοπνευματώδη ποτά.

• Σταθερή και κινητή τηλεφωνία.

• Συνδρομητική τηλεόραση.

• Αυτοκίνητα.

• Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη.

Έρχεται αύξηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο για χρήση ηλεκτροπαραγωγής, από τον Ιούλιο του 2016 που αυτό σημαίνει ότι το φυσικό αέριο θα ακριβύνει και θα επιβαρύνει το οικογενειακό προυπολογισμό. 

Ο φόρος στην αμόλυβδη θα αυξηθεί κατά 8 με 10 λεπτά το λίτρο, φέρνοντας στα κρατικά ταμεία 200 εκατ. ευρώ, με τη μέση λιανική τιμή να ανεβαίνει στα 1,49 ευρώ το λίτρο. 

Το ίδιο θα συμβεί στο πετρέλαιο κίνησης με αύξηση 3-4 λεπτών το λίτρο. 

Είναι στο πρόγραμμα να ακριβύνει και το πετρέλαιο θέρμανσης LPG και την κηροζίνη. 

Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης από το 2017 στην μπίρα και κατάργηση της έκπτωσης 50% στα αλκοολούχα ποτά, που ισχύει σήμερα στα Δωδεκάνησα. 

Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης απο το 2017 σε τσιγάρα, καπνό και ηλεκτρονικά τσιγάρα. 

 Επιβολή φόρου 5% στο Διαδίκτυο (broadband) και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση. Το μέτρο θα εφαρμοσθεί τον Ιανουάριο του 2017.

Επιβολή φόρου στον καφέ και αυτό απο το 2017. 

Τον Ιούνιο του 2017 θα τεθεί σε εφαρμογή και το νέο σύστημα φορολόγησης αυτοκινήτων το οποίο προβλέπει την επιβολή των χρεώσεων στη βάση της αξίας, την κατάργηση του φόρου πολυτελείας στην αγορά και την αναμόρφωση του συστήματος έκπτωσης φόρου από το ατομικό εισόδημα για τα εταιρικά αυτοκίνητα. 

Η κυβέρνηση με αυτή την υπερφορολόγηση προσδοκά έσοδα το θέμα είναι τι θα πάρει από αυτά που προσδοκά γιατί οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν την ανικανότητα της κυβέρνησης η οποία επιβαρύνει και άλλο το εισόδημα τους.



Ζημιές 100 εκ. ευρώ παρουσίασε ο ΟΑΣΑ λόγω μειωμένης επιβατικής κίνησης



Γιάννης Αθανασίου

Εκτός του ότι δεν υπάρχουν καύσιμα για να βγουν τα δρομολόγια του ΟΑΣΑ, υπάρχουν και άλλα προβλήματα που οδηγούν σε διάλυση τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Ο στόλος των ΟΣΥ είναι τόσο απαρχαιωμένος και η ικανότητα της εταιρείας να προμηθεύεται ανταλλακτικά τόσο περιορισμένη, που απλώς τα οχήματά της δεν επαρκούν για την εκτέλεση του συνόλου των προγραμματισμένων δρομολογίων.

Σε καθημερινή βάση υπολογίζεται ότι στους δρόμους βγαίνουν περίπου 1.050 με 1.070 λεωφορεία, ενώ άλλα 1.100 είναι στα αμαξοστάσια. Από αυτά που βρίσκονται ακινητοποιημένα στα αμαξοστάσια, περίπου το 50% δεν έχει ελαστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ΟΣΥ, μία στις τρεις βάρδιες οδηγών και τεχνικών που απαιτούνται καθημερινά για την κυκλοφορία ενός οχήματος δεν καλύπτεται πλέον. 

Από τις 12.000 βάρδιες που εκτελούνταν το 2013 και το 2014, το 2015 δεν υπερέβαιναν τις 10.000 δηλαδή συρρίκνωση κατά 24% του συγκοινωνιακού έργου.

Οι ΣΤΑΣΥ για πρώτη φορά ύστερα από δύο χρόνια παρουσιάζουν ζημιογόνο χρήση και σημαντική μείωση της επιβατικής κίνησης. 

Συνολικά, οι εταιρείες του ΟΑΣΑ (ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ) υπολογίζεται ότι κατέγραψαν για το 2015 ζημίες 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 εκατ. αναλογούν στις ΣΤΑΣΥ, οι οποίες τα δύο προηγούμενα έτη (2013-14) ήταν κερδοφόροι.


Και νέες εξελίξεις στη Δικαιοσύνη



Το δικαστικό μας σύστημα, που ταλανίζεται τα τελευταία χρόνια από παθογένειες και δυσλειτουργίες, δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από τις δημόσιες καταγγελίες του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος ενέπλεξε έως και την πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Η καταγγελία προκάλεσε αίσθηση, καθώς ουδέποτε στο παρελθόν είχε δημόσια συμβεί κάτι ανάλογο. Τα καταγγελλόμενα από τον επιχειρηματία, ο οποίος έχει δικαστικές εκκρεμότητες, αναμένεται να διερευνηθούν αρμοδίως από ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, αφού ο κ. Βγενόπουλος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά και κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου.

Η πρόεδρος έκανε λόγο για «αθλιότητες», αναφερόμενη στις καταγγελίες, ενώ στην αναφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν παρατίθενται λεπτομέρειες για τα περί απόπειρας δωροδοκίας που ο κ. Βγενόπουλος διατείνεται ότι υπήρξε αποδέκτης. Η αναφορά, η οποία αρχικά κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, λόγω της κορυφαίας θέσης στη δικαστική ιεραρχία της προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου και αναμένεται η έναρξη προκαταρκτικής έρευνας.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, που έχει κατά νόμο αρμοδιότητα πειθαρχικού ελέγχου των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών, αναμένει τις ενέργειες της Δικαιοσύνης και μελετά το όλο θέμα. Σε κάθε περίπτωση, δικαστές και εισαγγελείς εμφανίζονται βαθύτατα προβληματισμένοι για τις συνέπειες που έχουν –και θα έχουν– για τη δικαιοσύνη και την εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό, τα όσα ελέχθησαν. Προβληματισμένοι είναι και οι ανώτατοι δικαστές στον Αρειο Πάγο, ενώ η ίδια η πρόεδρος, Βασιλική Θάνου, διαμηνύει προς όλους πως «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».

Η διερεύνηση των καταγγελλομένων πρόκειται να τεθεί σε έρευνα την επόμενη εβδομάδα, την οποία πιθανότητα θα αναλάβει ένας από τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, οι οποίοι από την αρχή της τρέχουσας δικαστικής χρονιάς έχουν κληρωθεί για έρευνες θεμάτων που σχετίζονται με πάσης φύσεως παραβάσεις από δικαστικούς λειτουργούς. Δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, τόνιζαν στην «Κ», πως η εν λόγω έρευνα πρέπει να «τρέξει» γρήγορα, καθώς, όπως υποστήριζαν, «δεν μπορεί να αιωρείται για καιρό, μια τόσο βαριά κατηγορία κατά του κορυφαίου θεσμικού παράγοντα της ποινικής και της πολιτικής δικαιοσύνης».

Το κλίμα έντονου προβληματισμού και παγωμάρας που επικρατεί μέσα στη Δικαιοσύνη επιτείνει ο φόβος δικαστών και εισαγγελέων για μεθόδους στοχοποίησης κάποιων από εμπλεκόμενους σε ποινικές υποθέσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και για τον λόγο αυτό αξιώνουν «εδώ και τώρα» τα καταγγελλόμενα Βγενόπουλου να εκκαθαριστούν, ενώ οι ψίθυροι και οι σπερμολογίες οργιάζουν.


Ιωάννα Μάνδρου 
Έντυπη Καθημερινή


Δεκαπλάσια τιμή για φάρμακο στο Πανεπιστημιακό του Ρίο




Όσα χρόνια κρίσης κι αν περάσουμε, όσες πολιτικές περιπέτειες και εθνικές τραγωδίες κι αν δούμε, δυστυχώς φαίνεται ότι θα υπάρχουν πάντα «λαμόγια» που θα λυμαίνονται στον χώρο της Υγείας εις βάρος όλων των άλλων που προσπαθούν να ορθοποδίσει…. Τελευταίο «κρούσμα» είναι αυτό στο Ρίο όπου -όλα δείχνουν- επί 5 χρόνια προμηθευόταν ένα ραδιοφάρμακο 10 φορές ακριβότερα από τα υπόλοιπα νοσοκομεία του ΕΣΥ αλλά και ιδιωτικά! Δηλαδή στο Ρίο το αγόραζαν με 2100-2200 ευρώ ενώ στο ΥΓΕΙΑ έναντι 280 ευρώ!!!

Το πόρισμα του ελέγχου των Επιθεωρητών Υγείας είναι για άλλη μια φορά σοκαριστικό και εξοργιστικά αποκαλυπτικό για όσους βγάζουν χρήματα εις βάρος της δημόσιας υγείας: Για μία πενταετία, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου προμηθευόταν ραδιοφάρμακο με τιμές έως και δεκαπλάσιες αυτών που αγόραζαν άλλα δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια πυρηνικής ιατρικής με αποτέλεσμα η εκτιμώμενη ζημία για το ελληνικό Δημόσιο να ανέρχεται στις 216.000 ευρώ, όπως αναφέρει "Η Καθημερινή".

Η εταιρεία κάνει λόγο για λάθος τιμολόγηση, αλλά οι επιθεωρητές Υγείας επιρρίπτουν ευθύνες σε υπεύθυνους τμημάτων του νοσοκομείου για μη τήρηση διαγωνιστικών διαδικασιών, αφού σύμφωνα με το πόρισμα δεν έγινε διαπραγμάτευση της τιμής του φαρμάκου αυτού αλλά ούτε και καλή τήρηση αρχείων.

Κάπως, έτσι, τα έτη 2007 έως 2011 υπήρχαν σημαντικές αποκλίσεις στην τιμή προμήθειας του ραδιοφαρμάκου YYMM1-5mCi από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ρίου (χορηγήθηκε για ασθενείς με ορθοπεδικά προβλήματα), σε σχέση με την τιμή με την οποία το αγόραζαν άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας με την τιμή προμήθειας για το φάρμακο το 2007 έως τα μέσα του 2008 ήταν στις 2.132 ευρώ, για το Πανεπιστημιακό του Ρίου, και από τον Ιούλιο του 2008 έως αρχές 2011, αυξήθηκε στα 2.280. Σημειώνεται ότι το 2010 και το 2011 το Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" προμηθευόταν το ίδιο σκεύασμα στην τιμή των 360 ευρώ, και το 2007 το ΥΓΕΙΑ Α.Ε. στην τιμή των 280 ευρώ!



Πηγή : iatropedia.gr


Μουζάλας: Ολοκλήρωση της μεταφοράς των προσφύγων μέχρι τα μέσα Ιουνίου



«Μορφή στο χάος» που έχει δημιουργηθεί, και ολοκλήρωση της μεταφοράς του πληθυσμού των προσφύγων από τον Πειραιά  «σε αξιοπρεπείς συνθήκες», προγραμματίζει «μέχρι τα μέσα Ιουνίου» να επιτύχει η κυβέρνηση, ανέφερε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή ο κ. Ι. Μουζάλας.

«Προσπαθούμε να διασώσουμε την αξιοπρέπεια της χώρας κι αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων»,  είπε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για την μεταναστευτική πολιτική με αφορμή ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτη.

Τα χρονοδιαγράμματα, ωστόσο, που κατά καιρούς θέτει η κυβέρνηση είναι γνωστό ότι για διάφορους λόγους και όχι μόνο στις εξαιρετικά δύσκολες υποθέσεις όπως το προσφυγικό-μεταναστευτικό, δεν τηρούνται. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου, στις 18 Απριλίου επίσης ο κ. Μουζάλας είχε προαναγγείλει -εντός ολίγων ημερών τότε- εκκένωση του Πειραιά από πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ και στις 21 Μαρτίου είχε προαναγγείλει για μια άλλη μεγάλη περίπτωση: «Σας βεβαιώ ότι η Ειδομένη μέσα στον επόμενο μήνα θα έχει διαλυθεί όμορφα κι ωραία».

Σήμερα ο κ. Μουζάλας εμμέσως ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι το υπό συζήτηση ζήτημα θα επανέλθει με την μορφή ερωτήσεων στη Βουλή το προσεχές διάστημα, σημειώνοντας: «Η επίκαιρη ερώτηση που κάνετε είναι μια ερώτηση, η οποία θα επαναληφθεί το επόμενο διάστημα. Βρισκόμαστε στη συγκεκριμένη κατάσταση με εξήντα χιλιάδες πενήντα πέντε περίπου εγκλωβισμένους στην πατρίδα μας μετά το κλείσιμο των συνόρων και αυτή είναι μια οξεία κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικά για το Σκαραμαγκά, υποστήριξε πως «αυτή τη στιγμή είναι ένα καλό κέντρο. Έχουμε και χειρότερα, και προσπαθούμε κάθε μέρα πολύ σκληρά να τα κάνουμε καλύτερα. Ο Σκαραμαγκάς έγινε, για να λυθεί το πρόβλημα του Πειραιά και του Ελληνικού και θα φτιαχτεί και άλλο τέτοιο κέντρο, όχι στον Σκαραμαγκά. Ο Σκαραμαγκάς πληροί τις βασικές προϋποθέσεις με βάση τους διεθνείς κανονισμούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει σαφώς να γίνει καλύτερο».

Ο ερωτών βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος μεταξύ άλλων έθεσε και το θέμα της δράσης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, σημειώνοντας: «Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Στον Σκαραμαγκά –από ό,τι πληροφορούμαστε- αρχικά δεν υπήρχαν. Τώρα, όμως, υπάρχουν αρκετές ΜΚΟ οι οποίες δρουν. Είναι μία νορβηγική, μία ολλανδική, μία αμερικάνικη, μία ελβετική, κάποιες άλλες που έχουν κάνει κάποιοι Έλληνες. Δεν είναι ότι διαχειρίζονται ανάγκες των προσφύγων. Ήδη τα μέλη τους συζητούν μαζί τους, τους δημιουργούν –αν θέλετε- την αίσθηση ότι αύριο θα φύγουν. Κάποιοι ετοιμάζονται να φύγουν την άλλη μέρα. Παίρνουν χρήματα από τους πρόσφυγες, για να φύγουν αεροπορικώς για την Ιταλία».

Ο κ. Μουζάλας σχολίασε μεταξύ άλλων: «Να σας πω για τις ΜΚΟ. Θα δώσουμε ρόλο στις ΜΚΟ. Τα λεφτά που πήραν οι ΜΚΟ για τη χώρα μας πρέπει σωστά να αξιοποιηθούν». Κλείνοντας, ο αναπληρωτής υπουργός έθεσε και το ζήτημα της πληροφόρησης περί την κατάσταση που επικρατεί:

«Βγαίνει μία ανακοίνωση στο διαδίκτυο από το ΚΕΕΡΦΑ ότι στο Ελληνικό χίλια άτομα είναι σε απεργία πείνας και υπάρχει επιδημία γαστρεντερίτιδας. Τρέχω σαν παλαβός να μάθω τι γίνεται. Έχω τριάντα περιστατικά γαστρεντερίτιδας με ειδική διατροφή σε τρεις χιλιάδες ανθρώπους. Είμαι γιατρός, αυτό δεν είναι επιδημία. Κανείς δεν κάνει απεργία πείνας. Φωνάζω τους δημοσιογράφους και το βλέπουν. Την ίδια μέρα οι μεγάλες εφημερίδες στο εξωτερικό έγραφαν, «απεργία πείνας στο Ελληνικό, επιδημίες μαστίζουν την Ελλάδα». Θέλω, δηλαδή, να σας πω ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολλοί προσεκτικοί στην αξιολόγηση κάποιων πραγμάτων».


ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
Πηγή :kathimerini.gr


"Ξεπαγώνουν" οι πλειστηριασμοί - Στο σφυρί από ξενοδοχεία μέχρι... φιάλες οξυγόνου!



«Ξαναπαίρνουν εμπρός» οι μηχανές των πλειστηριασμών, «εξοπλισμένες» πλέον και ηλεκτρονικά, μετά την επιστροφή και των συμβολαιογράφων στα καθήκοντά τους (αφού έληξε η πολύμηνη αποχή), ενώ στα σχετικά «δελτία δημοσιεύσεων» συνωστίζονται εκθέσεις κατασχέσεων για κάθε είδους ακίνητα αλλά και κινητά περιουσιακά στοιχεία.

Την εβδομάδα αυτή ξεκίνησε και επίσημα η λειτουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα καταχωρίζονται πλέον αποκλειστικά όλα τα εκπλειστηριαζόμενα περιουσιακά στοιχεία, ενώ από τον Ιούλιο τα «χτυπήματα» και οι προσφορές θα γίνονται ψηφιακά, μέσω Διαδικτύου και ειδικών κωδικών.

Οικόπεδα, διαμερίσματα, εξοχικά (με πισίνες αλλά και με εκκλησάκια μαζί), χώροι όπου λειτουργούν επιχειρήσεις (ξενοδοχείο, καφετέριες, fast food κ.λπ.) βρίσκονται υπό διαδικασίες κατάσχεσης που έχουν κινήσει τράπεζες, ιδιώτες, δημόσιες υπηρεσίες (ΔΟΥ) κ.λπ. για χρέη σημαντικά ή και ασήμαντα, ενώ «στο σφυρί» προγραμματίζεται να βγουν και πολλά κινητά περιουσιακά στοιχεία, από ΙΧ (Mερσεντές κλπ.), φορτηγά, εκσκαφείς μέχρι σκάφη αναψυχής (κότερα), φορτηγά πλοία και ελικόπτερα!

Αναδιφώντας κανείς στον ατέλειωτο κατάλογο των κινητών περιουσιακών στοιχείων διαπιστώνει ότι πολλές φορές κατάσχονται και βγαίνουν «στο σφυρί» καρέκλες, τραπέζια, τηλεοράσεις, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκτυπωτές, φωτοτυπικά μηχανήματα κ.λπ., μέχρι φούρνοι μικροκυμάτων, ζυγαριές, αρώματα, ακόμα και φιάλες οξυγόνου!

Ενώ η κυβέρνηση «παλεύει» ακόμα το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και των ξένων funds, έχοντας πάρει και μια σειρά προστατευτικών μέτρων για την πρώτη κατοικία, την ίδια στιγμή ξανακινούνται και όλες οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην υλοποίηση των «παγωμένων» εδώ και καιρό πλειστηριασμών, σε εκτέλεση και του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (που έχει κατ’ επανάληψη αποδοκιμαστεί από τον νομικό κόσμο). Ετσι πριν από λίγες μέρες είχε «πρεμιέρα» η ηλεκτρονική πλατφόρμα deltio.tnomik.gr, όπου πλέον θα «φιλοξενούνται» όλες οι κατασχετήριες εκθέσεις και οι περιλήψεις που αφορούν τους πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, «με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες για ενημέρωση γύρω από τους μελλοντικούς πλειστηριασμούς από όλη την Ελλάδα και παρέχεται ευκολία στους χρήστες (σ.σ.: δικαστικούς επιμελητές, συμβολαιογράφους κ.λπ.) για δημοσίευση κειμένων κατευθείαν από τον χώρο εργασίας τους»

Παράλληλα, δημοσιεύθηκαν πρόσφατα δύο διατάγματα που ανακαθόρισαν και «διόρθωσαν» τις αμοιβές που θα έχουν οι δικαστικοί επιμελητές για κάθε επίδοση, έκθεση κατάσχεσης κ.λπ., ανάλογα και με τις αποστάσεις, τις ημέρες απασχόλησής τους (και εκτός έδρας), ενώ επίκειται και η δημοσίευση του διατάγματος που προβλέπει ότι από 1ης Ιουνίου για την κατάσχεση και πλειστηριασμό ακινήτων θα λαμβάνεται πλέον υπόψη, όχι η αντικειμενική (και συνήθως πολύ υψηλότερη στα χρόνια της οικονομικής κρίσης) αξία τους αλλά η εμπορική αξία, όπως αυτή θα προσδιορίζεται από ειδικό εκτιμητή (τον οποίο θα διορίζει ο δικαστικός επιμελητής), με βάση διεθνείς εκτιμητικούς κανόνες και με αμοιβή που θα μετακυλίεται στον ιδιοκτήτη που χάνει το ακίνητο.

Ψηφιακά «χτυπήματα»

Σε δεύτερη φάση, από τον Ιούλιο (σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις, αν και πιθανολογείται ότι θα δοθεί κάποια παράταση, γιατί δεν φαίνεται να είναι έτοιμα τα σχετικά συστήματα), οι διαδικασίες των πλειστηριασμών θα προχωρήσουν στο ψηφιακό επίπεδο και θα διεξάγονται διαδικτυακά, αφού πρώτα εξασφαλιστούν τα απαραίτητα εχέγγυα για λόγους ασφαλείας των συναλλαγών, με τη χρήση κατάλληλων κωδικών κ.λπ.

Αλλωστε, η επόμενη μέρα των ψηφιακών αλλαγών θα οδηγήσει και στα «χτυπήματα» και στις πληρωμές μέσω τραπεζικών λογαριασμών διαδικτυακά.

Ποιοι προστατεύονται και ποιοι είναι στη «μαύρη λίστα»

Οι τράπεζες από την άλλη έχουν εντοπίσει γύρω στους 30.000 δανειολήπτες (που με βάση στοιχεία που συνέλεξαν) τους κατατάσσουν στους «στρατηγικούς κακοπληρωτές», που ενώ διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία αποφεύγουν εσκεμμένα να καταβάλουν τα οφειλόμενα και σχεδιάζουν να στραφούν εναντίον τους το αμέσως επόμενο διάστημα, κινώντας διαδικασίες πλειστηριασμών, στη λογική της γεωγραφικής κατανομής ανά νομό.

Οι ιδιοκτήτες έχουν από την πλευρά τους ως «ασπίδα προστασίας» τη δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη (μέσω ανακοπής), ενώ για όσους πρόλαβαν να ενταχθούν στον νόμο για τα «υπερχρεωμένα νοικοκυριά» έχει δοθεί παράταση μέχρι τέλος Ιουνίου για την επικαιροποίηση των στοιχείων τους, ώστε να μπορέσουν να έχουν δικαστικές αποφάσεις που θα περιορίσουν τις οφειλές (σε συγκεκριμένες δόσεις) με προστασία της α' κατοικίας.Παράλληλα αναμένεται να προωθηθεί και το διάταγμα για την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που θα αναλάβει ανά την επικράτεια την ενημέρωση και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους καταναλωτές-δανειολήπτες, με τη σύσταση 30 σχετικών κέντρων.

Ακίνητα-φιλέτα

Οι πρώτες ηλεκτρονικές αναρτήσεις κατασχέσεων έγιναν για εταιρεία πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών που όρισε πλειστηριασμό, το φθινόπωρο, ενός ακινήτου 78 τ.μ. στην Καλλιθέα (επιβαρημένου και με τραπεζικές προσημειώσεις υποθήκης) για χρέος 33.900 ευρώ και τιμή α' προσφοράς 63.560 ευρώ, αφού προηγουμένως το επισκεφθούν οι επίδοξοι πλειοδότες, σε προκαθορισμένη ημερομηνία, για να διαπιστώσουν κατά πόσον τους ενδιαφέρει.

Αντίστοιχα, στις πρώτες ηλεκτρονικές καταχωρίσεις συμπεριλαμβάνεται άλλη κατασχετήρια έκθεση για πλειστηριασμό ονομαστικών μετοχών (γνωστού επιχειρηματία, που αντιμετώπισε πρόσφατα μεγάλα οικονομικά προβλήματα) που παραδόθηκαν σε τράπεζα, που επισπεύδει τη σχετική διαδικασία (η απαίτηση ανέρχεται σε 14,2 εκατ. ευρώ και η πρώτη προσφορά για τις μετοχές θα είναι 300.000 ευρώ). Ψηφιακή είναι και η επίσπευση κατασχετήριας έκθεσης από τράπεζα (για απαίτηση 200.000 ευρώ) που βγάζει «στο σφυρί» ακίνητο ιδιώτη οφειλέτη στη Θεσσαλία συνολικά 242 τ.μ. (με διάφορες αυθαιρεσίες, για τις οποίες εκκρεμούν διαδικασίες τακτοποίησης), με πρώτη προσφορά που ξεπερνά τα 260.000 ευρώ (με αποθήκες και γκαράζ) και το οποίο βαρύνεται, όμως, με μεγάλες τραπεζικές υποθήκες, που ξεπερνούν τα 750.000 ευρώ.

Στις επαναλαμβανόμενες (λόγω των μέχρι πρόσφατα αποχών) διαδικασίες πλειστηριασμών, που ξανακινούνται μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες, αλλά μέσα στο επόμενο δίμηνο (σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα) συναντά κανείς και ακίνητα-φιλέτα σε «ακριβές» περιοχές, όπως σε Ψυχικό-Φιλοθέη, Βουλιαγμένη, Κολωνάκι κ.λπ.

Παράλληλα εντοπίζονται διαδικασίες κατάσχεσης ακινήτων και για πολύ μικρές οφειλές της τάξης των 5.000 ευρώ, που έχουν κινηθεί από ιδιώτες και επιχειρήσεις, ακόμα και από κάποιες οργανώσεις κοινωφελούς χαρακτήρα. Μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες και εβδομάδες πρόκειται να «βγουν στο σφυρί» μεταξύ άλλων:

• Διαμέρισμα 135 τ.μ. στο Ψυχικό με πρώτη προσφορά στα 400.000 ευρώ, λόγω οφειλών 19.500€ κυπριακής εταιρείας που εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια.
• Ακίνητο 440 τ.μ. στην παραλιακή ζώνη, όπου στεγάζεται ξενοδοχείο και καφέ-εστιατόριο για χρέη 162.000 ευρώ, που βαρύνεται και με τραπεζικές υποθήκες και α' προσφορά στα 360.000€.
• Μεζονέτες τεχνικής εταιρείας με πισίνα στη Ν. Μάκρη, με α' προσφορές στα 307.000 και 227.000€.
• Μονοκατοικία στον Διόνυσο για χρέη προς τράπεζα ύψους 2 εκατ. €.
• Ακίνητο στο κέντρο λόγω χρέους 72.500€ προς επισπεύδουσα τράπεζα και ενώ εκκρεμεί και κατάσχεση ΔΟΥ, με α' προσφορά στα 80.000€.
• Αποθήκη πολυκατοικίας αξίας 2.115€ από τους διαχειριστές της, για οφειλή 3.300€ του ιδιοκτήτη για κοινόχρηστα.
• Διώροφη εξοχική κατοικία στη Λαυρεωτική σε αγρόκτημα 8 στρεμμάτων με ιδιοκτήτρια λιβεριανή εταιρεία, με α' προσφορά στο 1,3 εκατ. €.
• Αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων στην Αττική με σπίτι 200 τ.μ. και πισίνα, που νοικιάζεται σε αλλοδαπό, για χρέος μόλις 7.500€, αλλά βαρυνόμενο με τραπεζική υποθήκη 1,3 εκατ. €.
• Αγροτεμάχια στην Αττική μαζί με κατοικία και εκκλησάκι για χρέος 14.500€, αξίας 60.000 ευρώ.
• Ελικόπτερο AGUSTA, χωρητικότητας 8 ατόμων, για χρέη της ιδιοκτήτριας ΑΕ (βαρύνεται και με υποθήκες 360.000€), αξίας 1,5 εκατ. € και α' προσφορά στο 1 εκατ. ευρώ.
• Διαμέρισμα 117 τ.μ. με γκαράζ στο Κολωνάκι με α' προσφορά στα 377.000€.
• Ακίνητο 155 τ.μ., όπου στεγάζεται καφετέρια στην παραλιακή ζώνη της Αν. Αττικής, με α' προσφορά στα 66.000€ και επιβαρημένο με τραπεζικές υποθήκες και κατάσχεση από ΔΟΥ.
• Μονοκατοικία στη Γλυφάδα αντικειμενικής αξίας 87.500€ για χρέος 10.000€, με τιμή α' προσφοράς στα 44.000€ και επισήμανση ότι αυτά ισχύουν μέχρι την επικείμενη έκδοση του διατάγματος, που θα καθορίζει πλειστηριασμό με την εμπορική αξία. Ξύλινο σκάφος αναψυχής μήκους 25 μ., που εκτιμήθηκε στα 160.000€, που «χτυπά» ΑΕ με δραστηριότητες εμπορικές και εκμετάλλευσης νυκτερινών κέντρων, για χρέος 33.000€.
• Διαμέρισμα 90 τ.μ. στο Ιλιον για χρέος 5.500€, βαρυνόμενο με τραπεζική υποθήκη, αξίας 83.000€.

Αρώματα και... φιάλη οξυγόνου

Ανάμεσα στα κινητά που κατασχέθηκαν και εκπλειστηριάζονται αλλά και σε περιουσιακά στοιχεία πτωχευμένων επιχειρήσεων, που εκποιούνται σε διάφορες περιοχές της χώρας, συγκαταλέγονται βιβλιοθήκες, γραφεία, συρταριέρες, πίνακες ζωγραφικής, ξένα βιβλία, χάρτες, Η/Υ και εκτυπωτές, πολυθρόνες, φωτιστικά, ψυγεία, φούρνοι μικροκυμάτων, εκσκαφείς, ψησταριές, απορροφητήρες, αρώματα, ζυγαριές, ακόμα και φιάλη οξυγόνου.



Πηγή: ethnos.gr, newsit.gr