Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφιών μελών εγκληματικής ομάδας που διέπραττε κλοπές-διαρρήξεις σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους και σε επιβατηγά οχήματα




Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες έξι (6) υπηκόων Γεωργίας, μελών εγκληματικής ομάδας, που εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι είχαν συστήσει από το έτος 2015 εγκληματική ομάδα και διέπρατταν, με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, κλοπές-διαρρήξεις σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους καθώς και σε επιβατηγά οχήματα, σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Από την έρευνα εξιχνιάσθηκαν δεκατρείς (13) περιπτώσεις κλοπής.

Σε βάρος τους, ασκήθηκε ποινική δίωξη για συμμορία, διακεκριμένη κλοπή από δύο ή περισσότερους που έχουν ενωθεί για να διαπράττον κλοπές κατ' επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ' εξακολούθηση, ληστρική κλοπή καθώς και για απόπειρα ανθρωποκτονίας, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον συλληφθέντα στις 13-7-2017:

1. (επ) TSOTSILOLARI ή RIJAMADZE LASHAREISHVILI ή OVANOVI ή IVANOF ή BESIKI (ον) BESKI ή BESILI ή BESIKI ή AVTO ή AESENA ή PETRE ή PIOTR ή TSOTSILOLARI του AYTO και της MANANA , γεν. 1982 ή 1983 ή 1985 ή 1995 στη Γεωργία



και για τους μη συλληφθέντες:

2. (επ) DZAMUKASHVILI (ον) GIORGI του DIMITRIU και της MAIA , γεν. 1986 στην Γεωργία



3. (επ) AGASANIANI (ον) ALEXANDRE του VLADIMIR και της NANA , γεν. 1986 στην Γεωργία



4. (επ) NATADZE (ον) GIORGI του ZVIADI ή ZNIADI ή LVIADI ή KOBA και της OLIA γεν. 1999 στη Γεωργία ή στη Ρωσία



5. (επ) AKVAKHADZE ή APKHADZE ή ARXADZE ή APXADZE (ον) BEKA του ΙΑ ή TEMYAV και της GELA ή TENGO ή ΙΑ ή TEMURI γεν. 1990 στη Γεωργία



6. (επ) CRISTESAVICI ή CRISTESASVILI ή ORISTESAVILI ή ORISTESASVIL (ον) ILIA του GURAM ή GURHMI ή GURASMI και της ELENE , γεν. 1974 ή 1989 στη Γεωργία



Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας έως τις 20-1-2018, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματική δράση τους και την ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό και των λοιπών ομοειδών εγκλημάτων που πιθανόν τέλεσαν σε βάρος άλλων θυμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-8695542 της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.


Ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του Κώστα Βαξεβάνη για συκοφαντική δυσφήμηση κατά της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα




Την ενοχή του κατηγορούμενου Κώστα Βαξεβάνη για συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου πρότεινε ο εισαγγελέας.

Η υπόθεση αφορά στο προσβλητικό δημοσίευμα κατά της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, Λίνας Νικολοπούλου. Ο εισαγγελέας υποστηρίζει ότι ο Κώστας Βαξεβάνης υποκατέστησε τη Δικαιοσύνη. Η απόφαση αναμένεται αύριο.

Υπενθυμίζεται ότι η Λίνα Νικολοπούλου είχε καταθέσει μήνυση κατά του Κώστα Βαξεβάνη, υποστηρίζοντας πως όσα είχε γράψει σε δημοσίευμα, σε φύλλο της Κυριακής της εφημερίδας του, ήταν ψευδή και έβλαπταν την τιμή και την υπόληψή της.

Συγκεκριμένα, στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ο κεντρικός τίτλος ανέφερε «Οικογένεια Στουρνάρα. Μεγάλος έρωτας με τις φαρμακοβιομηχανίες», με υπότιτλους «Ο Γιάννης Στουρνάρας μιλάει σε εκδηλώσεις για το φάρμακο, αν και δεν είναι η ειδικότητά του και η οικογενειακή επιχείρηση εισπράττει τις χορηγίες των φαρμακευτικών εταιρειών» και «ακόμη και 400.000 € διέθεσε το υπουργείο Υγείας στην εταιρεία της Λίνας Στουρνάρα μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ για να μπορέσει να κάνει ανάθεση χωρίς διαγωνισμό».

Σύμφωνα με την κυρία Νικολοπούλου, όλα όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά, τόσο στην πρώτη σελίδα όσο και στα άρθρα που δημοσιεύονται στις σελίδες, είναι εξ ολοκλήρου ψευδή και συκοφαντικά



Πηγή:  iefimerida.gr 


Αδειάζουν λογαριασμούς καταθέσεων – Ποιοι κινδυνεύουν άμεσα, πως θα γλιτώσετε την κατάσχεση


Είναι 20.000 κάθε μήνα εκείνοι που πηγαίνουν στο ΑΤΜ και... παθαίνουν “εγκεφαλικό” καθώς βλέπουν τον λογαριασμό τους “άδειο” και πιστεύουν ότι έπεσαν θύματα κλοπής.

Ο... κλέφτης είναι το κράτος που αρπάζει χρήματα από τους λογαριασμούς για οφειλές. Στο στόχαστρο μάλιστα έχουν βρεθεί εδώ και καιρό όσοι έχουν χρέη άνω των 500 ευρώ. 

Πλέον η ΑΑΔΕ προχωράει σε αναγκαστική είσπραξη και βάζει στο στόχαστρο πρώτα τα... μικροποσά, καθώς θεωρείται ότι είναι πιο πιθανό να εισπραχθούν.

Έτσι οι εφορίες έχουν εντολές για “εισπράξεις” με όλα τα μέσα και με τον τρόπο αυτό οι καταθέσεις των οφειλετών μπαίνουν στο στόχαστρο.

Ήδη έχουν δει τα χρήματά τους να κάνουν “φτερά” 930.000 άτομα. Οι αρχές υπολογίζουν ότι μέσα στους επόμενους 36 μήνες θα έχουν προβεί σε κατασχέσεις ποσών από ακόμη 690.000 άτομα. Όσοι δεν έχουν ενταχθεί σε μια από τις ρυθμίσεις για την εξόφληση χρεών θα δουν μέσα στο επόμενο διάστημα να λείπουν χρήματα.

Οι 4 τρόποι για να αποφύγετε την κατάσχεση

1) Η υπαγωγή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις φορολογικές αρχές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις ή εάν προέρχονται από έκτακτη φορολογία έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4152/2013 περί «πάγιας ρύθμισης».

Η υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή προϋποθέτει την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 στην οποία ο αιτών τη ρύθμιση οφειλέτης θα πρέπει να αναφέρει αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση, από τα οποία θα πρέπει να προκύπτει αφενός η αδυναμία του να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του, αφετέρου η δυνατότητά του να διαθέτει από το μηνιαίο εισόδημά του ένα ποσό για την αποπληρωμή της κάθε μηνιαίας δόσης της ρύθμισης.

Η υπαγωγή στην «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013 και η υποβολή τόσο της αίτησης όσο και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης υποχρεούται να συμπληρώνει τα σχετικά πεδία που εμφανίζονται στην οθόνη της αίτησης.

Με την υπαγωγή στην ρύθμιση, αποτρέπεται η επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης ή αν το μέτρο αυτό έχει ήδη επιβληθεί αναστέλλεται.

Σε κάθε περίπτωση, ο φορολογούμενος που θα υπαχθεί στη ρύθμιση αυτή θα πρέπει να γνωρίζει ότι:

α) Το συνολικό ποσό των οφειλών που θα ρυθμίσει επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 5%.

β) Προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση είναι να έχει υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας, καθώς και τυχόν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για τις οποίες ήταν υπόχρεος την τελευταία πενταετία.

2) Η ασφάλιση των τακτικά καταβαλλόμενων, μέσω τραπεζικών λογαριασμών, μισθών, συντάξεων και λοιπών ασφαλιστικών επιδομάτων και παροχών μέσω της δήλωσης του βασικού τραπεζικού λογαριασμού του οφειλέτη ως «ακατάσχετου». Για κάθε οφειλέτη του Δημοσίου ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ όσον αφορά τα ποσά των καταθέσεών του σε έναν λογαριασμό που έχει ανοίξει σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα. Ωστόσο, για να ισχύσει το ακατάσχετο αυτό όριο, ο οφειλέτης θα πρέπει να γνωστοποιήσει στην ΑΑΔΕ τον συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό του, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά σχετική δήλωση στο σύστημα ΤAXISNET. Εφόσον ο οφειλέτης έχει τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο πιστώνονται κάθε μήνα ποσά μισθών ή συντάξεων ή άλλων ασφαλιστικών βοηθημάτων οφείλει να γνωστοποιήσει αυτό τον λογαριασμό στην ΑΑΔΕ, ώστε να μην κατάσχονται από αυτόν υπόλοιπα χαμηλότερα των 1.250 ευρώ.

3) Η τμηματική αποπληρωμή του ληξιπρόθεσμου χρέους ανά μη τακτά διαστήματα με την καταβολή ποσών «έναντι», ιδίως αν το ποσό του χρέους υπερβαίνει κατά πολύ τα 500 ευρώ. Η λύση αυτή πρέπει να επιλέγεται μόνο εφόσον είναι αδύνατη η υπαγωγή του χρέους σε «πάγια ρύθμιση» και με πρωταρχικό στόχο το συνολικό ποσό της οφειλής να περιοριστεί κάτω από τα 500 ευρώ που είναι το όριο πάνω από το οποίο επιτρέπεται η επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης ακινήτων ή κινητών περιουσιακών στοιχείων. Κάθε οφειλέτης που έχει ένα μη ρυθμισμένο ληξιπρόθεσμο χρέος μπορεί, όποτε θέλει και έχει τη σχετική ρευστότητα, να πληρώνει οποιουδήποτε ύψους ποσό “έναντι” του συνολικού αυτού χρέους σε οποιοδήποτε υποκατάστημα Τράπεζας ή των ΕΛΤΑ ή σε οποιοδήποτε ΑΤΜ τράπεζας ή μέσω e-banking, χρησιμοποιώντας την Ταυτότητα Οφειλής, δηλαδή τον κωδικό πληρωμής που συνοδεύει το χρέος του. Με τη μέθοδο της καταβολής ποσών «έναντι» επιτυγχάνεται η σταδιακή μείωση του υπολοίπου της οφειλής. Μπορεί δε με τον τρόπο αυτό μια οφειλή της τάξεως των 1.000 ή των 2.000 ευρώ να μειωθεί σταδιακά κάτω από τα 500 ευρώ και ο οφειλέτης να πάψει να τουλάχιστον να είναι εκτεθειμένος στον κίνδυνο κατάσχεσης ακινήτων ή κινητών περιουσιακών στοιχείων που κατέχει.

4) Η υποβολή αίτησης προς τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ για μείωση του ποσού που υπόκειται σε κατάσχεση. Ο οφειλέτης εναντίον του οποίου έχει επιβληθεί το μέτρο της κατάσχεσης ποσοστού επί του τμήματος του μηνιαίου μισθού του άνω των 1.000 ευρώ έχει δικαίωμα να ζητήσει από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ στην οποία υπάγεται, υποβάλλοντας σχετική αίτηση, τη μείωση του ποσοστού του μισθού του που παρακρατείται και κατάσχεση έναντι χρεών του προς το Δημόσιο, εφόσον αποδείξει ότι υπάρχουν σοβαροί οικονομικοί λόγοι που υπαγορεύουν τη μείωση αυτή.



Πηγή : Naftemporiki.gr, newsit.gr


Ανατριχιάζουν με τους επιτυχημένους και την αριστεία στον ΣΥΡΙΖΑ! Σημαιοφόροι πλέον όχι οι καλύτεροι αλλά οι τυχεροί




Οι αποτυχημένοι για χρόνια ζηλεύουν κάθε είδους επιτυχία και αριστεία και μάλιστα κάνουν τα πάντα για να σαμποτάρουν οτιδήποτε σχετίζεται με την αριστεία.

Τα μεσάνυχτα κρυφά και με μίσος κτύπησαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τους άριστους και με Προεδρικό Διάταγμα ορίζεται ότι η επιλογή σημαιοφόρου και παραστατών θα γίνεται με κλήρωση και όχι βάσει της βαθμολογίας - «Πέρασε» στο ΦΕΚ τα μεσάνυχτα και ενώ στη Βουλή συζητούσαν το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Παιδεία!

Τέλος στην... αριστεία βάζει το υπουργείο Παιδείας, καθώς από τούδε και στο εξής σημαιοφόρος στο δημοτικό σχολείο τουλάχιστον, δεν θα είναι ο καλύτερος μαθητής, αλλά ο πιο τυχερός. 

Με Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ 79/2017) ορίζεται ότι από δω και πέρα σημαιοφόρος στην Στ΄τάξη του δημοτικού μπορεί να είναι ο καθένας, ανεξαρτήτως βαθμολογίας, καθώς η επιλογή του θα γίνεται με κλήρωση και όχι βάσει βαθμολογίας όπως ίσχυε μέχρι σήμερα!

Νέα Δημοκρατία : Σημαιοφόροι με κλήρωση – Κανένα όριο στην ιδεοληψία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την κατάργηση του κριτηρίου της επίδοσης για την επιλογή σημαιοφόρων και την κατάργηση της παρουσίας σημαιοφόρων στις δοξολογίες, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

 «Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, πιστή στο δόγμα του εξισωτισμού προς τα κάτω, καταργεί το κριτήριο της επίδοσης για την επιλογή́ σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου και εισάγει την κλήρωση ως τρόπο επιλογής. 

Επιπλέον, καταργεί την παρουσία σημαιοφόρων στις δοξολογίες. Με αυτόν τον τρόπο, ανατρέπει παραδόσεις δεκαετιών στο όνομα ενός δήθεν προοδευτισμού. 

Για άλλη μια φορά, αποθεώνεται η λογική της ήσσονος προσπάθειας. Το μήνυμα που δίνουν στη νέα γενιά είναι ότι δεν χρειάζεται προσπάθεια και προσωπικός αγώνας για την επιτυχία και την καταξίωση, αλλά τύχη.  

Αυτό επιχειρεί λυσσαλέα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην Παιδεία, να γίνουν όλοι ίσοι με το βλέμμα προς τα κάτω. Σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα της  μετριότητας και της ημιμάθειας. 

Στον αντίποδα, η δική μας λογική για την Παιδεία, το δικό μας όραμα, συνίσταται στο αξιακό τρίπτυχο της αριστείας, της φιλομάθειας και της αξιοκρατίας».


Την παραίτησή του υπέβαλε ο Δ. Τσακνής από την ΕΡΤ




Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχε χθες ο πρόεδρος της ΕΡΤ, συνθέτης Διονύσης Τσακνής, κατά τη διάρκεια της οποίας υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, την παραίτησή του. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι αρμοδιότητές του στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, μετά και την επιλογή του νομικού κ. Βασίλη Κωστόπουλου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ύστερα από διαγωνισμό και ομόφωνη έγκριση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς επιχείρησε να μεταπείσει τον Διονύση Τσακνή και αναμένεται συνάντηση τις επόμενες ημέρες με θέμα τις αρμοδιότητες του προέδρου της ΕΡΤ.

Τις τελευταίες ημέρες στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής υπάρχει κλίμα έντονης αντιπαράθεσης για τα ζητήματα διοικητικής λειτουργίας και σημαντικών αποφάσεων για τις επιλογές της εταιρείας, ενώ ο κ. Τσακνής φέρεται να έχει διαφωνήσει έντονα με τον κ. Κωστόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθήκοντα αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου αναμένεται να αναλάβει ο Γιώργος Θαλασσινός, ο οποίος έχει χρηματίσει διευθυντής στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Planet και Μελωδία, ενώ ήταν διευθυντής προγράμματος στον 902 Αριστερά στα FM.

Την ίδια στιγμή, στη διοίκηση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης αναμένεται να προστεθεί ένα ακόμη μέλος, αυτήν τη φορά από τον χώρο της τέχνης. Χθες, θόρυβο προκάλεσαν οι πληροφορίες ότι επελέγη ο Χάρρυ Κλυνν για το Δ.Σ. της ΕΡΤ, ωστόσο αυτές διαψεύστηκαν στη συνέχεια.


Καθημερινή


Λαμία: Σε κρίσιμη κατάσταση μωρό 18 μηνών από ναρκωτικά



Τα έδωσε στο μωρό ο τοξικομανής σύντροφος της 17χρονης μητέρας για να μην κλαίει, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της γιαγιάς...

Δεν χωράει ανθρώπου νους αυτό που έγινε χθες το πρωί στο Αυλάκι Στυλίδας με θύμα ένα μωρό 18 μηνών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, χθες το πρωί στο Νοσοκομείο Λαμίας εισήχθη το μωράκι σε ημικωματώδη κατάσταση συνοδευόμενο από την ανήλικη μητέρα του ηλικίας 17 ετών. Όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια το μωρό είχε καταπιεί ναρκωτικό χάπι «Βουλμπεγκάλ» και η κατάστασή του ήταν εξαιρετικά κρίσιμη.

Προηγήθηκε έρευνα της Ασφάλειας στο σπίτι όπου διαμένει η 17χρονη μαζί με τα άλλα δύο ανήλικα παιδιά της και τη μητέρα της, αλλά και έναν 23χρονο γνωστό χρήστη ναρκωτικών ουσιών, με τον οποίο συζεί. Εκεί τα ευρήματα ήταν πλούσια σε μικροποσότητες ηρωίνης και χασίς, αλλά και τα συγκεκριμένα χάπια που φέρεται να πήρε το μωρό.

Το εξωφρενικό στην υπόθεση είναι ότι στο σημείο που ήταν όλες αυτές οι ναρκωτικές ουσίες δεν μπορούσε να φτάσει το μωρό και σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε η μητέρα της ανήλικης το χάπι το έδωσε ο 23χρονος προκειμένου να τον αφήσει ήσυχο γιατί γκρίνιαζε!!! Επίσης ισχυρίστηκε ότι ο 23χρονος θέλει να βγάλει από τη μέση και τα τρία παιδιά της 17χρονης, που είναι από άλλον πατέρα.

Αυτή τη στιγμή το 18 μηνών αγοράκι έχει μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» καθώς χθες το απόγευμα υποτροπίασε και η κατάστασή του είναι σοβαρή.

Την ίδια ώρα η Ασφάλεια συνέλαβε τη 17χρονη "μητέρα" και τον 23χρονο με κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες και αναμένονται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Λαμίας.



Πηγή: lamiareport.gr


Θέλουν να επιβαρύνουν με εισφορά αλληλεγγύης τα προνοιακά επιδόματα χιλιάδων αναπήρων!



Διαβάζουμε στο dikaiologitika.gr

Με την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εμμένει στις νέου τύπου ερμηνευτικές προσεγγίσεις της έννοιας του "εισοδήματος" που υιοθετήθηκαν ξαφνικά από την άνοιξη του 2016, μόνο και μόνο για να υπαχθούν σε εισφορά αλληλεγγύης τα συγκεκριμένα επιδόματα.

Επιμένει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) στην άποψη ότι τα προνοιακά επιδόματα που λαμβάνουν από το κράτος χιλιάδες άτομα με αναπηρία κάτω του 80% καθώς και άτομα με αναπηρία 80% και άνω τα οποία δεν είναι τυφλά ή δεν είναι κινητικά ανάπηρα πρέπει να επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης!

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., έχοντας λάβει το "πράσινο φως" από τον προϊστάμενό τους Γ. Πιτσιλή και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, θεωρούν τα επιδόματα αυτά ως εισοδήματα απαλλασσόμενα μεν από τον φόρο εισοδήματος αλλά υπαγόμενα σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης! Έτσι, χιλιάδες ΑμεΑ βλέπουν τα τελευταία δύο χρόνια τα ετήσια εισοδήματά τους να "εκτοξεύονται" πλασματικά πάνω από τα 12.000 ευρώ που είναι το όριο πέραν του οποίου επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και καλούνται να πληρώνουν άδικα την εισφορά αυτή. Ταυτόχρονα, επειδή τα ποσά των προνοιακών επιδομάτων θεωρούνται "εισόδημα", προσαυξάνουν τεχνητά τα συνολικά ετήσια οικογενειακά εισοδήματά τους, με αποτέλεσμα να χάνουν και πλήθος άλλων κοινωνικών επιδομάτων τα οποία χορηγούνται με κριτήριο το ύψος του ετησίου οικογενειακού εισοδήματος!

AdTech Ad
Τα dikaiologitika.gr έχουν παρουσιάσει αναλυτικά το ιστορικό των μεθοδεύσεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (η οποία μετονομάσθηκε πλέον σε .... Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), για την επιβολή ειδική εισφοράς αλληλεγγύης στα προνοιακά επιδόματα χιλιάδων αναπήρων. Αξίζει και πάλι να το υπενθυμίσουμε καθώς, με νεότερη εγκύκλιο που εξέδωσε πρόσφατα η Α.Α.Δ.Ε. εμμένει στην αυθαίρετη άποψη ότι τα επιδόματα αυτά θεωρούνται εισόδημα:

Πέρυσι, το υπουργείο Οικονομικών και η - "προκάτοχος" της Α.Α.Δ.Ε. - Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επέβαλαν - παράνομα και αυθαίρετα - ειδική εισφορά αλληλεγγύης και στα προνοιακά επιδόματα των ατόμων με αναπηρίες κάτω του 80% καθώς και των ατόμων με αναπηρία 80% και άνω που δεν είναι τυφλοί ή δεν έχουν βαριά κινητική αναπηρία.

Συγκεκριμένα, στα ηλεκτρονικά έντυπα Ε1 των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που αναρτήθηκαν πέρυσι στους λογαριασμούς χιλιάδων αναπήρων φορολογουμένων στο σύστημα ΤΑXISnet, η Γ.Γ.Δ.Ε. έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών, προσυμπλήρωσε τους κωδικούς 619-620 του πίνακα 6 με τα ποσά των προνοιακών επιδομάτων που έλαβαν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του 2015. Στους κωδικούς αυτούς αναγράφονται μόνο ποσά εισοδημάτων απαλλασσόμενα από το φόρο εισοδήματος ή φορολογούμενα με ειδικό τρόπο, τα οποία όμως επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Όμως, σύμφωνα με την υπ' αριθμόν ΠΟΛ. 1149/2013 που είχε εκδώσει η ίδια η Γ.Γ.Δ.Ε. στις 20-7-2013 για να ερμηνεύσει την παράγραφο 2 του άρθρου 29 του ν. 3986/2011, η οποία ορίζει την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, τα προνοιακά  επιδόματα των αναπήρων δεν έπρεπε να προσυμπληρωθούν στους κωδικούς 619-620 του πίνακα 6, διότι «δεν φέρουν τα απαραίτητα γενικά εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος, δίδονται ως κοινωνική παροχή για την αντιμετώπιση και κάλυψη συγκεκριμένων ειδικών δαπανών στις οποίες υποβάλλονται ευπαθείς ομάδες φορολογούμενων, δίδονται χωρίς αντάλλαγμα παροχής εργασίας, χωρίς να αποτελούν καρπό περιουσιακών στοιχείων, και συνεπώς δεν τίθεται θέμα επιβολής εισφοράς»!

Τέτοια ποσά είναι για παράδειγμα:

α) το προνοιακό επίδομα τυφλότητας

β) το διατροφικό επίδομα που δίνεται στους νεφροπαθείς, καθώς επίσης και σε όσους έχουν κάνει μεταμόσχευση καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και μυελού των οστών,

γ) τα επιδόματα λουτροθεραπείας, εισπνευσοθεραπείας, αεροθεραπείας και ενεσοθεραπείας που καταβάλλουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί στους δικαιούχους ασφαλισμένους,

δ) η μηνιαία οικονομική ενίσχυση που καταβάλλεται σε άτομα με βαριά νοητική υστέρηση, με εγκεφαλική παράλυση, με συγγενή αιμολυτική αναιμία ή αιμορραγική διάθεση, με βαριά αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και σε κωφάλαλα άτομα, αντίστοιχα, για την αντιμετώπιση των πρόσθετων δαπανών συντήρησης και περίθαλψής τους, καθώς και για την κάλυψη, εν γένει, των ειδικών αναγκών που προκύπτουν εξαιτίας της αναπηρίας τους.

Επιπλέον, σύμφωνα με την υπ' αριθμόν ΠΟΛ. 1094/2015 εγκύκλιο της ίδιας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, "τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται ως οικονομική ενίσχυση - βοήθημα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ηλικιωμένους, άτομα με ψυχωτικές παθήσεις, άστεγους, άπορους, άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ), από το Δημόσιο ή από άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς (π.χ. Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., οργανισμούς, ιδρύματα, κοινωφελείς περιουσίες του ν. 4182/2013, ιδιωτικές επιχειρήσεις κ.λπ.) δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος και δεν φορολογούνται".

Παρά την ύπαρξη της ερμηνευτικής εγκυκλίου του 2013 και της νεώτερης εγκυκλίου του 2015, υπουργείο Οικονομικών και Γ.Γ.Δ.Ε. θεώρησαν από πέρυσι την άνοιξη ότι τα παραπάνω επιδόματα πρέπει να χαρακτηρίζονται ως "εισόδημα" απαλλασσόμενο μεν του φόρου εισοδήματος αλλά υπαγόμενο σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης! Το νέο "σκεπτικό" πάνω στο οποίο στηρίχθηκαν ήταν ότι:

1) Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται ως οικονομική ενίσχυση-βοήθημα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένους, άπορους, κλπ) από το Δημόσιο ή από άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς όντως δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος του άρθρου 7 του ν. 4172/2013 και επομένως δε φορολογούνται. Όμως ο μη χαρακτηρισμός τους ως "εισόδημα" ισχύει μόνο εφόσον καταβάλλονται έκτακτα στα άτομα αυτά! Κι αυτό διότι "ένα ποσό χαρακτηρίζεται ως εισόδημα όταν υπάρχει περιοδικότητα, μόνιμη πηγή προέλευσης, καθώς και τακτική εκμετάλλευση της πηγής αυτής".

2) Τα όσα διαφορετικά αναφέρουν οι εγκύκλιοι που εκδόθηκαν πριν την 1η-1-2014 έπαψαν πλέον να ισχύουν (!) από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013). Κι αυτό διότι όλες οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι που εκδόθηκαν πριν την 1η-1-2014, ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του νέου Κ.Φ.Ε., αναφέρονταν στις διατάξεις του προηγούμενου Κ.Φ.Ε., του ν. 2238/1994, ο οποίος από την ίδια ημερομηνία καταργήθηκε!  Ως εκ τούτου, τα όσα ήξεραν οι ανάπηροι με βάση την υπ' αριθμόν ΠΟΛ. 1149/2013 εγκύκλιο της Γ.Γ.Δ.Ε. που εκδόθηκε στις 20-7-2013 θα πρέπει να τα ξεχάσουν, διότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος, η οποία εξαιρούσε τα προνοιακά επιδόματα των αναπήρων από την έννοια του εισοδήματος και ως εκ τούτου διευκρίνιζε ότι αυτά δεν υπόκεινται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης, έπαψε να ισχύει από την 1η-1-2014, επειδή βασιζόταν στις διατάξεις του προηγούμενου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 2238/1994), ο οποίος καταργήθηκε από την 1η-1-2014, ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου Κ.Φ.Ε. (ν. 4172/2013)!

Συμπερασματικά, σύμφωνα με το παραπάνω σκεπτικό του υπουργείου Οικονομικών, τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται ως οικονομική ενίσχυση-βοήθημα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένους, άπορους, κλπ) από το Δημόσιο ή από άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, από την 1η-1-2014 και μετά, δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος και δε φορολογούνται, ΜΟΝΟ εφόσον καταβάλλονται ΕΚΤΑΚΤΑ στα άτομα αυτά! Αν υπάρχει περιοδικότητα στην καταβολή τους, μόνιμη πηγή προέλευσης, καθώς και "τακτική εκμετάλλευση της πηγής αυτής" τότε θεωρούνται εισόδημα.

Βασιζόμενη στο παραπάνω σκεπτικό του υπουργείου Οικονομικών, η Γ.Γ.Δ.Ε. προσυμπλήρωσε στους κωδικούς 619-620 του πίνακα 6 της περυσινής φορολογικής δήλωσης τα ποσά πολλών τακτά και μόνιμα καταβαλλόμενων προνοιακών επιδομάτων σε αναπήρους! Το αποτέλεσμα ήταν τα ποσά αυτά να θεωρηθούν αυτομάτως ως εισοδήματα φοροαπαλλαχθέντα επί των οποίων όμως πρέπει να επιβληθεί ειδική εισφορά αλληλεγγύης! Έτσι πολλοί ανάπηροι φορολογούμενοι, εξαιτίας της πρόσθεσης των ποσών αυτών στα λοιπά εισοδήματά τους, αναγκάστηκαν να εμφανίσουν στις φορολογικές τους δηλώσεις συνολικά ετήσια εισοδήματα πάνω από το όριο των 12.000 ευρώ και επιβαρύνθηκαν άδικα με ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Επίσης, πολλοί άλλοι ανάπηροι φορολογούμενοι των ίδιων κατηγοριών, εξαιτίας του γεγονότος ότι τα ποσά αυτά προσυμπληρώθηκαν στους κωδικούς 619-620 και προσμετρήθηκαν στα συνολικά τους ετήσια εισοδήματα, εκλήθησαν να πληρώσουν περισσότερη ειδική εισφορά αλληλεγγύης από αυτήν που θα κατέβαλλαν αν δεν είχαν συνυπολογισθεί τα ποσά αυτά στα συνολικά τους εισοδήματα.

Κανονικά, τα προνοιακά επιδόματα των ατόμων με αναπηρία κάτω του 80% καθώς και των ατόμων με αναπηρία 80% και άνω που δεν είναι τυφλοί ή δεν έχουν βαριές κινητικές αναπηρίες θα έπρεπε να είχαν προσυμπληρωθεί από τη Γ.Γ.Δ.Ε. στους κωδικούς 781-782 του πίνακα 6, όπου αναγράφονται όλα τα εισπραχθέντα ποσά που δεν αποτελούν εισόδημα, ώστε να μην συναθροίζονταν στα συνολικά εισοδήματα των δικαιούχων που λαμβάνονται υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Ουσιαστικά, το υπουργείο Οικονομικών και η Γ.Γ.Δ.Ε. θεώρησαν ότι τα παραπάνω ποσά έχουν την εννοιολογική έννοια του εισοδήματος μόνο και μόνο επειδή καταβάλλονται τακτικά, κάθε μήνα! Ως εκ τούτου έκριναν ότι δεν έπρεπε πλέον να προσυμπληρώνονται στους κωδικούς 781-782 του πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης, όπου δηλώνονται τα ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα, αλλά στους κωδικούς 619-620 του ίδιου πίνακα, στους οποίους αναγράφονται τα απαλλασσόμενα από το φόρο εισοδήματος ποσά, τα οποία όμως υπόκεινται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης!

Η ίδια αδικία (προκαλούμενη από την παραπάνω νέα ερμηνεία του όρου του "εισοδήματος", η οποία διαφέρει από όσα είχαν γίνει αποδεκτά μέχρι την 31η-12-2013) επαναλήφθηκε και φέτος, αυτή τη φορά από την Α.Α.Δ.Ε., με την σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών και παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των εκπροσώπων των αναπήρων. Στην απόφαση για τον τύπο και το περιεχόμενο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2016 που εξέδωσε τον περασμένο Μάρτιο ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. Γ. Πιτσιλής, την υπ' αριθμόν ΠΟΛ. 1034/2017, αναφέρεται ότι στους κωδικούς 781-782 του πίνακα 6 του Ε1, όπου αναγράφονται τα ποσά τα οποία δεν θεωρούνται εισόδημα (και ως εκ τούτου δεν επιβαρύνονται με εισφορά αλληλεγγύης) συγκαταλέγονται οικονομικές ενισχύσεις που καταβάλλονται έκτακτα, σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες κι όχι και τα τακτικά καταβαλλόμενα προνοιακά επιδόματα των αναπήρων!

Στην ίδια απόφαση του κ. Πιτσιλή αναφέρεται εξάλλου ότι στους κωδικούς 619-620 του πίνακα 6 του Ε1 προσυμπληρώνονται για να υπαχθούν σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης το εξωϊδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε αναπήρους και το οποίο συγκεντρώνει τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος όπως περιοδικότητα και μόνιμη πηγή προέλευσης.

Την εμμονή της Α.Α.Δ.Ε. στην άποψη ότι τα προνοιακά επιδόματα χιλιάδων αναπήρων πολιτών πρέπει να θεωρούνται "εισόδημα" απαλλασσόμενο μεν από το φόρο εισοδήματος αλλά επιβαρυνόμενο με ειδική εισφορά αλληλεγγύης αποτυπώνει νεώτερη εγκύκλιος της Διεύθυνσης Εφαρμογής Άμεσης Φορολογίας της Α.Α.Δ.Ε., (η υπ' αριθμόν πρωτοκόλλου ΔΕΑΦ Α 1099109 ΕΞ 2017), η οποία εκδόθηκε στις 27 Ιουνίου 2017. Στην εγκύκλιο επαναλαμβάνονται τα παραπάνω σαθρά επιχειρήματα που προαναφέραμε, ενώ για το ζήτημα που έχει ανακύψει εξαιτίας της προσμέτρησης των προνοιακών επιδομάτων στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα των αναπήρων και της συνακόλουθης απώλειας απαλλαγών και εκπτώσεων από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. λόγω υπέρβασης των προβλεπόμενων εισοδηματικών ορίων η νέα εγκύκλιος της Α.Α.Δ.Ε. επιρρίπτει αδίκως ευθύνες στις υπηρεσίες και τους φορείς χορήγησης των επιδομάτων!


Κυριάκος Μητοστάκης : Όταν θα έρθει η ώρα να μειωθεί το αφορολόγητο κ. Τσίπρα..... ποιος θα πληρώσει τη νύφη; Οι πλούσιοι ή οι φτωχοί;



Δευτερολογία Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή

Νομίζω κ. Τσίπρα χρειάζεστε επειγόντως διακοπές. Επειγόντως. Συν όλων των άλλων  είναι κακό ξέρετε στην πολιτική να χάνεται η αίσθηση του χιούμορ. Kαι  όταν απαξιώνεται και η ίδια η διαδικασία  της άσκησης εποικοδομητικής κριτικής μέσα  από την γελοιογραφία, τότε καταλαβαίνω απόλυτα  το πόσο έχετε χάσει δυστυχώς την επαφή  με την πραγματικότητα.

Κύριε Πρόεδρε, εδώ δεν μαζέψατε το Ρουβίκωνα, θα μαζέψετε τους βουλευτές;  

Για άλλη μία φορά, κ. Τσίπρα - και ξέρετε είναι κακό -  προσέρχεστε στην εθνική αντιπροσωπεία τόσο  αδιάβαστος. Πριν αναφερθείτε στα ζητήματα της κακής νομοθέτησης  θα ήταν χρήσιμο να ζητήσετε από τους συνεργάτες σας  να σας δώσουν και τα απαραίτητα στοιχεία. Κανείς δεν αμφισβήτησε από τα έδρανα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι πράγματι και σε προηγούμενες εποχές έγινε κατάχρηση της διαδικασίας των εμπρόθεσμων  και εκπρόθεσμων τροπολογιών και  με αυτό τον τρόπο καταστρατηγήθηκε και το πνεύμα του Συντάγματος, αλλά και η καλή νομοθέτηση στη Βουλή. Εσείς, όμως, κ. Τσίπρα έχετε ξεπεράσει κάθε όριο. Αναφέρω ενδεικτικά δύο στοιχεία: Την περίοδο 2012 με 2015 - μιας και θέλετε να κάνετε και συγκρίσεις με την προηγούμενη Κυβέρνηση - σε 103 κυρώσεις διεθνών συμβάσεων, κατεξοχήν μία νομοθετική διαδικασία στην οποία  δεν πρέπει να γίνετε συζήτηση  με άλλο αντικείμενο,  κατατέθηκαν πόσες τροπολογίες κ. Τσίπρα; Δεκατέσσερις. Στις 59 κυρώσεις  από τον Ιανουάριο του 2015 ως το Μάρτιο του 2017 πόσες  τροπολογίες κ. Τσίπρα  έχουν κατατεθεί; Ογδόντα.

Δεύτερον. Σας έχω ένα δεύτερο δώρο για τα γενέθλια σας. Από την 1η Ιουνίου 2017, δύο μήνες ακριβώς,  πόσες τροπολογίες έχετε καταθέσει; 159. Ζήτησα από τους συνεργάτες μου να τις τυπώσουν κ. Πρόεδρε και να τις καταθέσω. Παρακαλώ στα πρακτικά ως την καλύτερη απόδειξη του τρόπου με τον οποίο έχετε επιλέξει να ευτελίζετε την νομοθετική διαδικασία. Σας θυμίζω ότι εσείς είστε αυτός  ο οποίος, ανάμεσα στα πολλά άλλα που είχατε πει προεκλογικά, ήρθατε  στην εξουσία καταγγέλλοντας τον τρόπο με τον οποίο νομοθετούσε η προηγούμενη Κυβέρνηση για να έρθετε τώρα να ξεπεράσετε κάθε όριο ως προς την κατάχρηση  του εργαλείου της τροπολογίας για να προωθήσετε  τη δική σας νομοθετική ατζέντα  και θυμίζω ότι οι πιο πολλές  από αυτές τις τροπολογίες, στις οποίες αναφερθήκατε, δεν είναι τροπολογίες που είχαν να κάνουν με μνημονιακές δεσμεύσεις. Είναι ρουσφέτια της τελευταίας στιγμής, που περνάτε για να εξυπηρετήσετε τις δικές σας εκλογικές πελατείες. Και απλά δεν θέλετε να συζητηθούν. Και προφανώς, δεν θέλετε κιόλας να κοστολογηθούν.

 Έρχομαι τώρα στα ζητήματα της εκπαίδευσης και στο ζήτημα της αξιολόγησης στο οποίο αναφερθήκατε. Υπάρχει κ. Τσίπρα αξιολόγηση χωρίς δια ταύτα; Υπάρχει αξιολόγηση, χωρίς κάποια συνέπεια; Η αξιολόγηση γιατί γίνεται; Γιατί καταναλώνουμε χρόνο και φαιά ουσία, για να αξιολογήσουμε πρόσωπα και διαδικασίες; Για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι για να επιβραβεύσουμε αυτούς οι οποίοι διακρίνονται. Στην περίπτωση των δημοσίων υπαλλήλων τους άξιους εκείνους δημόσιους υπάλληλους, που κρατάνε σήμερα όρθιες τις δημόσιες υπηρεσίες, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα σχολεία μας. Και υπάρχουν τρόποι να τους επιβραβεύσουμε. Κι αυτή ήταν και η δική μας εισήγηση, στο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση το οποίο φυσικά σπεύσατε να καταργήσετε, μέχρι να τους δώσουμε τη δυνατότητα να μπορούν να προχωρούν, πιο γρήγορα μέσα στην επετηρίδα των δημοσίων υπαλλήλων. Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο κάνουμε αξιολόγηση, κ. Τσίπρα, είναι για να μπορούμε να βρίσκουμε ένα τρόπο να συνετίζουμε αυτούς οι οποίοι δεν αποδίδουν.

Θεωρείτε λογικό, σήμερα, στη δημόσια διοίκηση, σε επίπεδο ατόμων ή σε επίπεδο δομών, να υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι ή υπηρεσίες που δεν σέβονται τα χρήματα των φορολογούμενων; Κι όταν θα τους εντοπίζουμε, ποιες πρέπει να είναι οι συνέπειες; Για άλλη μια φορά, προσήλθατε στην εθνική αντιπροσωπεία λέγοντας ένα μεγάλο ψέμα: Ότι δήθεν το 15%  - δεν ήταν 25% γνωρίζετε καλά και τον σχετικό νόμο - των υπαλλήλων οι οποίοι θα κατατάσσονταν στη χαμηλότερη κατηγορία, θα ήταν υπάλληλοι με προδιαγεγραμμένο μέλλον. Λέτε ψέματα, για άλλη μια φορά. Και λέτε ψέματα γιατί γνωρίζετε πάρα πολύ καλά το σχετικό νόμο. Υπήρχε ρητή αναφορά ότι η διαδικασία της αξιολόγησης δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε απολύσεις. Αλλά σας βολεύει αυτή η διαστρέβλωση της πραγματικότητας και η εικόνα της προσπάθειας εξυγίανσης της δημόσιας διοίκησης, έτσι όπως εσείς θέλετε να την παρουσιάσετε. Το μόνο το οποίο κάνετε, κ. Τσίπρα,  δυστυχώς και στη δημόσια διοίκηση, είναι να αναβιώνετε τις κακές πελατειακές πρακτικές του παρελθόντος και να επιστρέφετε στη δημόσια διοίκηση υπαλλήλους των οποίων οι υποθέσεις σήμερα δεν συζητιούνται στα πειθαρχικά συμβούλια  τα οποία σπεύσατε στην πράξη να ακυρώσετε, με τις νομοθετικές αλλαγές, τις οποίες φέρατε.

Μια σύντομη αναφορά στα ζητήματα, της Δυτικής Αθήνας, κ. Τσίπρα. Όπως ξέρετε εκλέγομαι στη Δυτική Αθήνα. Θα πρέπει να καταλάβετε,  να το αντιληφθείτε μια και καλή, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν έχετε σε αυτή την αίθουσα το προνόμιο της κοινωνικής ευαισθησίας. Καταλάβετέ το πολύ καλά. Και δεν το έχετε, διότι κατεξοχήν σήμερα, κ. Τσίπρα, οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας και των υπόλοιπων υποβαθμισμένων συνοικιών της χώρας πληρώνουν τις επιπτώσεις της δική σας πολιτικής. Όταν θα έρθει η ώρα να μειωθεί το αφορολόγητο κ. Τσίπρα  - διότι θα μειωθεί  με  βάση τις διατάξεις που έχετε ψηφίσει - και θα κατέβει στις 5.700 ή 5.600 ευρώ, ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό κ Τσίπρα; Οι πλούσιοι ή οι φτωχοί; Όταν θα μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις με το τέταρτο Μνημόνιο το οποίο ήδη έχετε νομοθετήσει  - και θέλετε να μας κάνετε να το ξεχάσουμε - ποιος θα πληρώσει τη νύφη κ. Τσίπρα; Οι πλούσιοι ή οι φτωχοί; Όταν στη Δυτική Αθηνά  σήμερα - δεν ξέρω ποια είναι  τελευταία φορά που την επισκεφθήκατε θα σας συνιστούσα πραγματικά και το λέω με καλή διάθεση να κάνετε μία βόλτα να δείτε την κατάσταση που επικρατεί - επικρατούν σήμερα συνθήκες γενικευμένης ανομίας, στο Μενίδι, στα Άνω Λιόσια, στο Καματερό, ποιος πληρώνει τη νύφη κ. Τσίπρα; Οι φτωχοί ή οι πλούσιοι οι οποίοι μπορούν να εξασφαλίσουν για τη δική τους φροντίδα; Αρκετά, λοιπόν, με αυτήν την καραμέλα της ταξικής κοινωνικής ευαισθησίας. Οι πιο αδύναμοι δυστυχώς είναι τα θύματα της δικής σας πολιτικής.

Και μιας και για άλλη μια φορά αναφερθήκατε στο ζήτημα του κ. Βαρουφάκη και το τι είναι γνωστό και τι δεν είναι γνωστό, θα σας πω για άλλη μία φορά κ. Τσίπρα ότι όχι δεν είναι όλα γνωστά. Και το τι έγινε εκείνο το πρώτο επτάμηνο του 2015 δεν ξεπλένεται από το γεγονός ότι κερδίσατε ακόμα μια εκλογή το Σεπτέμβριο του 2015. Και δεν ξεπλένεται πρωτίστως, διότι οι συνέπειες οι οικονομικές από αυτό το καταστροφικό επτάμηνο εξακολουθούν να μας συνοδεύουν. Capital controls εξακολουθούμε να έχουμε. Η ζημιά η οποία έγινε στις τράπεζες ήταν τεράστια. Περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου εξαϋλώθηκαν. Η οικονομία βούλιαξε σε ύφεση. Το τρίτο Μνημόνιο ήταν το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών επιλογών. Το τέταρτο Μνημόνιο - δηλαδή οι μειώσεις μισθών και συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου, το οποίο δεσμεύει τη χώρα από
το 2019 και μετά - είναι το αποτέλεσμα της κυβερνητικής σας ανικανότητας μετά το Σεπτέμβριο. Και αυτός ο λογαριασμός είναι όλος δικός σας κ. Τσίπρα.

Επομένως, μην προσπαθήσετε να μας πείσετε και να πείσετε την ελληνική κοινωνία ότι αυτή είναι μία περίοδος η οποία ενδιαφέρει μόνο τους ιστορικούς. Δεν ενδιαφέρει μόνο τους ιστορικούς. Οι επιπτώσεις της είναι σήμερα εδώ μαζί μας. Και οι αποκαλύψεις είναι τέτοιες που αργά ή γρήγορα θα μάθουμε την αλήθεια. Εσείς θα έπρεπε να είστε ο πρώτος ο οποίος θα έχει το θάρρος, σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα, να πει ναι να γίνει Εξεταστική Επιτροπή, να μάθουμε την αλήθεια. Να καταθέσετε και εσείς τις δικές σας απόψεις, να έρθει και ο κ. Βαρουφάκης. Επιμένετε να παρουσιάζετε τον κ. Βαρουφάκη ως περίπου σύμμαχο της Νέας Δημοκρατίας. Θα σας το πω ξεκάθαρα: Ο κ. Βαρουφάκης έχει τεράστια, τεράστια ευθύνη για το τι έγινε εκείνη την περίοδο. Μεγαλύτερη ευθύνη έχετε εσείς, όμως που τον διορίσατε, που συνεννοηθήκατε μαζί του και που τον ανεχθήκατε επτά μήνες. 

Δύο Εξεταστικές έχουμε ζητήσει κ. Τσίπρα εγγράφως. Μία Εξεταστική αφορά το τι έγινε το πρώτο επτάμηνο του 2015 και η δεύτερη Εξεταστική αφορά την περίπτωση του κ. Καμμένου. Η συζήτηση για την περίπτωση του κ. Καμμένου θα γίνει μετά τις θερινές διακοπές και εκεί θα πρέπει να εξηγήσετε στο Σώμα γιατί με τόσο πάθος υπερασπίζεστε έναν Υπουργό, ο οποίος δημόσια έχει ομολογήσει ότι συνομιλεί με έναν καταδικασμένο για ναρκωτικά στις φυλακές. Ξέρω ότι θα είναι μια δύσκολη συζήτηση για εσάς. Γι’ αυτό πάρτε δυνάμεις στις διακοπές να έρθετε φορτσάτος όταν ξανάρθετε. 




Έχουμε έναν 70αρη κομμουνιστή υπουργό Παιδείας



«Έχουμε έναν 70αρη κομμουνιστή υπουργό Παιδείας και έναν πρωθυπουργό 40 χρονών που όταν έπεφτε το τείχος στη Γερμανία έμπαινε στο ΚΚΕ, φέρνουν αντιμεταρρύθμιση και αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να πάνε την παιδεία στον 21ο αιώνα; Γίνεται ένα πολιτικό έγκλημα αυτή τη στιγμή» είπε στην συνέντευξη της στον ΣΚΑΙ η κ. Άννα Διαμαντοπούλου.

Η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε και στους νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην του ΠΑΣΟΚ που είχαν στηρίξει την μεταρρύθμιση στην παιδεία το 2011 και τώρα στηρίζουν το «Πολιτικό έγκλημα» και την «αντιμεταρρύθμιση» όπως την χαρακτήρισε κάνοντας, λόγο για απόλυτη κατάπτωση των πολιτικών ηθών, κάτι που, όπως είπε, έχει να κάνει και με όλη τη διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Άννα Διαμαντοπούλου είπε με νόημα ότι ο νόμος του 2011 για την Παιδεία ψηφίστηκε από 255 βουλευτές που εξέφραζαν τότε το 80% του εκλογικού σώματος, ενώ σήμερα, και με την τεράστια αποχή, εκφράζουν μόλις το 25% του λαού.


Καταψήφισε το άρθρο του νομοσχεδίου για το άσυλο ο Δημήτρης Καμμένος



Πρωταγωνιστής «διαρροής» από την κοινοβουλευτική δικομματική πλειοψηφία, κατά τη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία επί διατάξεων νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, αναδείχθηκε ο και πρόσφατα εκλεγείς σε θέση αντιπροέδρου της Βουλής Δημ. Καμμένος.

Ο γνωστός για εξαιρετικά αρνητικές αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βουλευτής των ΑΝΕΛ, καταψήφισε το άρθρο του νομοσχεδίου αναφορικά με το πανεπιστημιακό άσυλο. Πρόκειται για το άρθρο 3, που υπό τον τίτλο «Ακαδημαϊκές Ελευθερίες», προβλέπει: «Επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους ΑΕΙ επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις κακουργημάτων κατά της ζωής και ύστερα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Οι ανωτέρω περιορισμοί δεν ισχύουν για επεμβάσεις του Πυροσβεστικού Σώματος και επεμβάσεις σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων».

Αξιοσημείωτο είναι ότι έως τη στιγμή που ακούστηκε το όνομά του προκειμένου να ψηφίσει, ο εν λόγω συγκυβερνών βουλευτής βρισκόταν στα υπουργικά έδρανα, συζητώντας διαρκώς με τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο.

Για το συγκεκριμένο θέμα, ως γνωστόν, κατεγράφησαν διαδοχικές εντάσεις κατά την διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου, με την αξιωματική αντιπολίτευση να επικρίνει σφοδρότατα την επίμαχη ρύθμιση, και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με υπουργούς, να εγείρουν ιδεολογικά ζητήματα προκειμένου να υπερασπιστούν με θέρμη τη ρύθμιση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκης στην ομιλία του υπογράμμισε σχετικά: «Σε ό,τι αφορά το ακαδημαϊκό άσυλο, έχουμε άλλο ένα τεράστιο πισωγύρισμα. Με το νομοσχέδιό σας προβλέπετε την αυτεπάγγελτη επέμβαση των Αρχών μόνο για κακουργήματα και εγκλήματα κατά της ζωής. Ποιος θα το κρίνει αυτό και τι σημαίνει πρακτικά; Σημαίνει, για να το πούμε πολύ απλά ότι όταν διαπράττεται ένα αδίκημα, θα πρέπει να συνέλθει το Πρυτανικό Συμβούλιο, να αποφασίσει για τον νομικό χαρακτήρα του αδικήματος και μετά να κληθούν οι Αρχές. Στο μεταξύ, οι παραβάτες είτε θα συνεχίζουν την εγκληματική τους δράση, είτε θα έχουν εξαφανιστεί, αξιοποιώντας φυσικά τον χρόνο που τους δίνεται γι’ αυτό.

Αναρωτιέμαι ποιος ωφελείται απ’ αυτό και ποιους θέλετε, τελικά, να προστατεύσετε. Νομίζω ότι είναι αυτονόητο. Ούτε τους φοιτητές ούτε τους καθηγητές ούτε την ακαδημαϊκή ελευθερία, η οποία προφανώς και δεν αμφισβητείται! Προστατεύετε τα εγκληματικά στοιχεία που έχουν ως ορμητήριό τους τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα!

Αντί να συζητάμε σήμερα για το πώς πραγματικά θα κάνουμε καλύτερα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, συζητάμε για το αν η Αστυνομία θα χρειάζεται ειδική άδεια για να επέμβει όταν διαπράττονται κοινά εγκλήματα στους πανεπιστημιακούς χώρους. Νομίζω ότι ξέρετε πολύ καλά και πού μας πηγαίνετε και τι θέλετε να κάνετε. Όμως, με ποιο δικαίωμα πάτε να μετατρέψετε τους ακαδημαϊκούς χώρους σε άβατα ανομίας»;


Πηγή : kathimerini.gr


Τραμπ: Ο Μαδούρο προσωπικά υπεύθυνος για την υγεία των ηγετών της αντιπολίτευσης



Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο «προσωπικά υπεύθυνο» για την υγεία και ασφάλεια των δύο ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης που έθεσε υπό κράτηση χθες η κυβέρνησή του.

Σε δήλωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο αργά χθες (ώρα ανατολικών ΗΠΑ), ο Τραμπ είπε πως ο Λεοπόλντο Λόπεζ και ο Αντόνιο Λεντέζμα είναι πολιτικοί κρατούμενοι που έχουν τεθεί υπό παράνομη κράτηση από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τον Μαδούρο - ο οποίος δήλωσε δημόσια λίγες ώρες πριν ότι θα κινηθεί εναντίον της αντιπολίτευσης - προσωπικά υπεύθυνο για την υγεία και ασφάλεια των κκ. Λόπεζ, Λεντέσμα, και όποιων άλλων έχουν συλληφθεί», είπε ο Τραμπ.

Λίγες ώρες μετά την εκλογή της Συντακτικής Συνέλευσης, που ισχυροποίησε ακόμη περισσότερο τον Νικολάς Μαδούρο, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είχε ζητήσει την άρση της βουλευτικής ασυλίας των αντιπάλων του. Κάτι που σύμφωνα με το Reuters τελικά κατάφερε, με τους Λεοπόλδο Λόπεζ και Αντόνιο Λεντέσμα να συλλαμβάνονται τα ξημερώματα χθες (ώρα Ελλάδας).

Μάλιστα, η σύζυγος του Λόπεζ, Λίλιαν Τιντόρι, ανέβασε και σχετικό βίντεο στο Twitter την ώρα της σύλληψης, το οποίο συνόδευσε με το εξής μήνυμα: «Μόλις πήραν τον Λόπες από το σπίτι. Ο Μαδούρο θα είναι υπεύθυνος, αν του συμβεί οτιδήποτε».


Ο Λόπεζ , ο οποίος βρισκόταν σε κατ΄οίκον κράτηση από την έξοδό του από την φυλακή στις 8 Ιουλίου έπειτα από κράτηση 3 ετών και 5 μηνών, και ο Λεντέσμα, επίσης περιορισμένος στο σπίτι του από τον Απρίλιο 2015, είναι οι δύο εμβληματικοί ηγέτες της αντιπολίτευσης. Την περασμένη εβδομάδα είχαν καλέσει τους πολίτες της Βενεζουέλας να μην συμμετάσχουν στην ψηφοφορία για την εκλογή της Συντακτικής Συνέλευσης που ζήτησε ο Μαδούρο.

Ο Λεοπόλντο Λόπεζ είχε καταδικασθεί το 2014 σε φυλάκιση 14 ετών για τον ρόλο του στο κύμα των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 43 άνθρωποι. Ο Αντόνιο Λεντέσμα , δήμαρχος του Καράκας, κατηγορήθηκε για διαφθορά και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.



Πηγή : newsbeast.gr


Ο Τσίπρας τρέμει την εξεταστική που θα γίνει σε βάρος του ίδιου και των στελεχών του μετά τις εκλογές



Φανερά ταραγμένος ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα των εξεταστικών που ζητάει η Νέα Δημοκρατία και ξέροντας ότι η θητεία του τελειώνει και θα αντιμετωπίσει την δικαιοσύνη είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη εχθές στην βουλή.

«Γιατί τόσα νεύρα, τι έχετε πάθει;» είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θεωρώντας επιτυχία το κλείσιμο της αξιολόγησης μετά από καθυστέρηση τριών χρόνων και τεράστια ζημιά στην χώρα ο Αλέξης Τσίπρας είπε :«Από τότε που έκλεισε η β' αξιολόγηση και είχαμε μία συμφωνία που ανοίγει δρόμους προοπτικής για την οικονομία και μία συμφωνία για το χρέος που ανοίγει δρόμους και άνοιξαν οι δρόμοι με την πετυχημένη έξοδο της χώρας στις αγορές, δίνετε την αίσθηση, εσείς και οι βουλευτές σας, ότι βρίσκεστε σε κατάσταση νευρικής κρίσης»

Μέσα σε ενάμιση μήνα έχετε ζητήσει τρεις εξεταστικές επιτροπές: «Μία για τον Καμμένο -δεν ξέρω αν επιμένετε αλλά τη ζητήσατε, μία για τον Βαρουφάκη ξανά ενώ η πρότασή σας είχε απορριφθεί σε προγενέστερη φάση, και τώρα για τον Μαδούρο της Βενεζουέλας». 

Συνεχίζοντας κ. Τσίπρας είπε: «Δεν είναι μόνο οι εξεταστικές που ζητάτε -πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα για τα σημαντικά ζητήματα του παρόντος όπου υπάρχουν πολιτικά επιχειρήματα να αντιπαρατεθούμε- είναι και η εν γένει συμπεριφορά σας». .

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εχθές στην συζήτηση στην βουλή έκανε σαφές ότι οι εξεταστικές θα γίνουν θέλει δεν θέλει ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν είναι όλα γνωστά για την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών. «Τι έγινε εκείνο το πρώτο επτάμηνο του 2015 δεν ξεπλένεται από το γεγονός ότι κέρδισε το κόμμα σας μία ακόμα εκλογή τον Σεπτέμβριο. Οι συνέπειες εξακολουθούν να μας συνοδεύουν. Ο κ. Βαρουφάκης έχει τεράστια ευθύνη. Μεγαλύτερη έχετε εσείς που τον διορίσατε, συνεννοηθήκατε μαζί του και τον ανεχθήκατε επτά μήνες»

Η ΝΔ έχει ζητήσει εξεταστική και για τον κ. Καμμένο. «Η συζήτηση για τον κ. Καμμένο πάει για μετά τις θερινές διακοπές και εκεί θα εξηγήσετε γιατί υπερασπίζεστε με τόσο πάθος έναν υπουργό, που έχει συνομιλήσει με έναν καταδικασμένο για ναρκωτικά στις φυλακές. Ξέρω ότι θα είναι μία δύσκολη συζήτηση για εσάς» κατέληξε στην τοποθέτησή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνοντας σαφές ότι δεν πρόκειται να ξεφύγουν απο τις ευθύνες τους τα στελέχη και ο Πρωθυπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.



Η σύντροφός του μετακόμισε στο σπίτι και εκείνος έκρυψε το πτώμα της παλιάς στον καταψύκτη



Ένας άνδρας από το Οχάιο κατηγορείται ότι έκρυψε τα λείψανα της αγνοούμενης πρώην φίλης του στον καταψύκτη που αγόρασε όταν η καινούρια σύντροφός του μετακόμισε στο σπίτι του.

Όταν η Κατρίνα Λέιτον εγκαταστάθηκε τον περασμένο μήνα στο σπίτι του Αρτούρο Νοβόα στο Γιανγκστάουν του Οχάιο άρχισε να χρησιμοποιεί το τηλέφωνο της αγνοούμενης, να οδηγεί το αυτοκίνητό της και να φροντίζει τον σκύλο της, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συνέταξε η τοπική αστυνομία.

Σύμφωνα με το Reuters, η Λέιτον και ο Νοβόα κατηγορούνται προς το παρόν μόνο για περιύβριση νεκρού. Το πτώμα, που η αστυνομία εικάζει ότι είναι της Σάνον Γκρέιβς, βρέθηκε το περασμένο Σάββατο τεμαχισμένο, μέσα σε πολλές σακούλες, στον καταψύκτη, από τη σύζυγο του ιδιοκτήτη του σπιτιού.

Ο Νοβόα είχε παρακαλέσει τον ιδιοκτήτη να μεταφέρει τον καταψύκτη στο υπόγειο επειδή είχε κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα και εκείνος «δεν ήθελε να χαλάσει το κρέας» με το οποίο ήταν γεμάτος. Είχε κλειδώσει όμως τον καταψύκτη με λουκέτο, γεγονός που κίνησε τις υποψίες της συζύγου του ιδιοκτήτη, η οποία αποφάσισε να παραβιάσει τη συσκευή.

Η εξαφάνιση της Σάνον Γκρέιβς δηλώθηκε στις 22 Ιουνίου, όμως οι συνάδελφοι και οι συγγενείς της την είδαν τελευταία φορά τον Φεβρουάριο. Ο ιατροδικαστής δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει ότι το πτώμα που βρέθηκε στον καταψύκτη είναι όντως της γυναίκας, ούτε έχει εξακριβώσει τα αίτια του θανάτου της.

«Ουσιαστικά, η δεσποινίς Λέιτον μετακόμισε στο σπίτι του κ. Νοβόα και άρχισε να ζει τη ζωή της Γκρέιβς (...) να χρησιμοποιεί το τηλέφωνό της, να φροντίζει τον σκύλο της», είπε η εισαγγελέας Ντέινα Λαντζ.

Το ζεύγος παραμένει στη φυλακή και ενδέχεται να τους απαγγελθούν και άλλες κατηγορίες όταν επιβεβαιωθεί η ταυτότητα του θύματος.



Πηγή : newsbeast.gr


Υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στις Σπέτσες



Yπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στις Σπέτσες. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η αντιδήμαρχος Σπετσών, Παρασκευή Στόφυλα το πύρινο μέτωπο στο μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται υπό έλεγχο. Τώρα, όπως είπε η αντιδήμαρχος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, το “κλειδί” βρίσκεται στις από αέρος δυνάμεις, οι οποίες αναμένεται να δώσουν και το τελειωτικό πλήγμα στη φωτιά.

«Ευτυχώς όλο το βράδυ οι επίγειες δυνάμεις ήταν σε ετοιμότητα και έδωσαν μάχη, έχει γίνει η κατάσβεση κατά 90% και περιμένουμε να έρθουν και οι εναέριες δυνάμεις για να σβηστεί εντελώς η φωτιά» ανέφερε χαρακτηριστικά η αντιδήμαρχος.



Η πυρκαγιά πήρε διαστάσεις λόγω των δυνατών ανέμων, ενώ σε κάποια στιγμή πέρασε μέσα από οικισμό που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς όμως να έχουν αναφερθεί ζημιές, μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, στην Πυροσβεστική. Στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 23 ατόμων.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, καλύτερη είναι πλέον η εικόνα της φωτιάς στις Σπέτσες



Πηγή : thetoc.gr


Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα Πανεπιστήμια μας χρειάζονται : Καλύτερη ποιότητα σπουδών και εξωστρέφεια - Μεγαλύτερη αυτοτέλεια - Πιο εύρυθμη εσωτερική λειτουργία.



Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή :

Κύριες και κύριοι Βουλευτές,

Το νομοσχέδιο που θα ψηφίσουν σήμερα οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν. Από το παρελθόν εξάλλου έρχονται, και οι αντιλήψεις που το νομοσχέδιο αυτό πάει να επιβάλει. Δεσμεύομαι ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων και ενώπιον της ελληνικής κοινωνίας ότι η Νέα Δημοκρατία θα το καταργήσει. Στο μέλλον, το νομοσχέδιο αυτό θα αποτελεί απλώς μια απόδειξη για το πώς μια Κυβέρνηση, χωρίς γνώση, χωρίς μέθοδο και χωρίς σχέδιο, αλλά δυστυχώς και χωρίς φραγμούς, επιχείρησε στα μέσα του καλοκαιριού του 2017 να γυρίσει δεκαετίες πίσω την Ανώτατη Εκπαίδευση στη χώρα μας. Και αυτοί, φοβάμαι, είναι οι πιο ήπιοι χαρακτηρισμοί.

Κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ,

H  πολιτική παρακμή της Συμπολίτευσης και η σταθερή ροπή της Κυβέρνησης προς τον αυταρχισμό εκδηλώνονται πια ξεκάθαρα στον τρόπο με τον οποίον νομοθετείτε. Ενεργείτε πλέον χωρίς αναστολές. Με νόμους - σκούπα και με αναρίθμητες τροπολογίες που έρχονται στην Ολομέλεια, λίγο πριν κλείσει για την θερινή ανάπαυλα η εθνική αντιπροσωπεία. Η νομοθετική παρακμή του Κοινοβουλίου έχει ξεπεράσει κάθε όριο.  Δυστυχώς με την ανοχή του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος είναι πια συνένοχος σε αυτόν τον ευτελισμό της νομοθετικής διαδικασίας. Και βέβαια επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ συμβαίνουν πρωτοφανή πράγματα, όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός του κτηρίου της Βουλής. Το προαύλιο της Βουλής δεν μπορεί να μετατραπεί σε χώρο για κάθε είδους διαμαρτυρία.  Και όταν η αστυνομία κάνει απλά τη δουλειά της, να εγκαλείται από τον Πρόεδρο της Βουλής ότι περίπου παρεμποδίζει την ελεύθερη έκφραση, διότι θέλει να δείξει ανεκτικότητα απέναντι σε κινητοποιήσεις που δεν έχουν βίαιο χαρακτήρα. Αναρωτιέμαι αν στη θέση του Ρουβίκωνα - θυμίζω μια οργάνωση που έκανε παρέλαση στα Εξάρχεια κρατώντας Καλάσνικοφ - ήταν μια άλλη ομάδα διαμαρτυρόμενων πολιτών, αν θα έδειχνε την ίδια ανοχή και την ίδια κατανόηση. Το ερώτημα είναι ρητορικό, γνωρίζω την απάντηση. Κύριε Πρόεδρε, υπενθυμίζω ότι σας έχω στείλει δύο επιστολές που αφορούν τα μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του Κοινοβουλίου και τις ευθύνες σας εδώ και πολλούς μήνες δεν μου έχετε δώσει καμία απάντηση.  Ενώ τώρα, γι’ αυτό το θέμα σπεύσατε να απαντήσετε σε μία μέρα. Το πρόβλημα παραμένει πολύ σοβαρό. Θα σταματήσω εδώ σήμερα γιατί δεν θέλω να μεταφερθεί η προσοχή μας από το μείζον θέμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης που συζητάμε.  Θα επανέλθω μετά τις λίγες μέρες ανάπαυλας στο πρόβλημα της λειτουργίας της Βουλής, διότι η νομοθετική λειτουργία σήμερα ευτελίζεται  με τον τρόπο που ασκείται.




Κυρίες και κύριοι των ΑΝΕΛ,

Ασφαλώς και θα θελήσετε σήμερα να ξεχάσετε ότι οι περισσότεροι από εσάς, ως βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, είχατε στηρίξει πολιτικές για την εκπαίδευση σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από το σημερινό νομοσχέδιο. Συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου σας που σήμερα βολικά απουσιάζει. Αυτά τότε, γιατί σήμερα θα ψηφίσετε ό,τι σας πουν για την καρέκλα. Για ένα Υπουργείο, για πεντέξι θέσεις Υφυπουργών, για ένα έδρανο στην Ολομέλεια θα έχετε και εσείς προσυπογράψει την παράδοση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις ορέξεις του κυβερνητικού σας εταίρου.

Κυρίες και κύριοι της Συμπολίτευσης,

Αποτελείτε μια συγκυβέρνηση επικίνδυνη για το παρόν και το μέλλον της χώρας και ειδικά των νέων ανθρώπων. Πολλοί νέοι αισθάνονται ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αφήσουν πίσω τους μια Ελλάδα που εσείς οδηγείτε σε μαρασμό και διάλυση. Φέρνετε σήμερα ένα νομοσχέδιο που υποβαθμίζει τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Ένα νομοσχέδιο που δημιουργεί ένα ασφυκτικό γραφειοκρατικό και συγκεντρωτικό πλαίσιο λειτουργίας.  Ένα νομοσχέδιο που επαναφέρει την άκρατη κομματικοποίηση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ένα νομοσχέδιο που ανασύρει μια αναχρονιστική αντίληψη για το άσυλο. Ένα νομοσχέδιο που πνίγει τα μεταπτυχιακά προγράμματα, δίνοντας έτσι μικρότερο εύρος επιλογών και λιγότερη δυνατότητα εξειδίκευσης στους φοιτητές μας. Ένα νομοσχέδιο που τελικά οδηγεί τους νέους, και ιδιαίτερα τους νέους επιστήμονες – για τους οποίους υποτίθεται ότι κόπτεστε - πιο κοντά στην ανεργία. Αντί να αποκτά εφόδια για να σταθεί σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον και να μπορεί να μπει με αξιώσεις στην αγορά εργασίας, η νέα γενιά Ελλήνων θα μένει πίσω. Εξίσωση προς τα κάτω και ισοπέδωση. Αυτό είναι το σχέδιό σας σε κάθε τομέα. Να δημιουργείτε πολίτες εξαρτημένους από το Κράτος. Και να τους υπόσχεστε επιδόματα επιβίωσης για να τους μετατρέπετε τελικά σε εκβιαζόμενη εκλογική πελατεία.

Φέρνετε το νομοσχέδιο για την Ανώτατη εκπαίδευση, την τελευταία εβδομάδα λειτουργίας της Βουλής. Ανάμεσα σε πολλά άλλα νομοσχέδια και φυσικά αμέτρητες τροπολογίες, 30 αθροίσαμε σε αυτό το νομοσχέδιο. Ξεπεράσατε και τις 28 του προηγούμενου. Γιατί άραγε; Για να ψηφιστεί λάθρα; Θέλετε να νομοθετείτε ερήμην της ελληνικής κοινωνίας, με την ελπίδα - φαντάζομαι - ότι αυτή βρίσκεται ήδη, σε διακοπές; Αλλά νομοθετείτε κ. Τσίπρα, αγνοώντας προκλητικά το κλίμα συναίνεσης, που με κόπο και με αμοιβαίες υποχωρήσεις, κατακτήθηκε στα θέματα της εκπαίδευσης. Κι ας θέσατε  - υποτίθεται - το νομοσχέδιο, σε δημόσια διαβούλευση. Μας είπατε ότι κάνατε εξαντλητικό διάλογο, κ. Τσίπρα, με τους πρυτάνεις και τους εκπροσώπους των ακαδημαϊκών κοινοτήτων. Δεν μας είπατε όμως ότι τελικά η ακαδημαϊκή κοινότητα, εξέφρασε, σοβαρές αντιρρήσεις. Και δεν μας είπατε ότι η Σύνοδος των Πρυτάνεων, διατύπωσε, τις έντονες επιφυλάξεις της για το νομοσχέδιο αυτό. Επιφυλάξεις κι αντιρρήσεις, τις οποίες προκλητικά εσείς και ο Υπουργός σας αγνοήσατε.

Και για όποιον δεν κατάλαβε ότι πολιτεύεστε διαρκώς με αυταρχισμό, καταθέσατε μετά είκοσι επιπλέον άρθρα για όλα τα θέματα.  Και ως συνήθως δεκάδες εκπρόθεσμες τροπολογίες. Και, βέβαια, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αδυνατεί να εκτιμήσει το κόστος του νομοσχεδίου. Καθώς από τις 37 διατάξεις που προκαλούν δαπάνη, έχετε δώσει στοιχεία μόνο για τις πέντε.  Είναι προφανές ότι δεν σέβεστε το Κοινοβούλιο.  Είναι προφανέστερο πως ούτε οι ίδιοι ξέρετε τί ψηφίζετε.  Παρόλα αυτά, τα Πανεπιστήμια θα υποστούν τις συνέπειες.

Πάμε τώρα στην ουσία του νομοθετήματος. Τα ελληνικά Πανεπιστήμια για να γίνουν καλύτερα χρειάζονται:

-Καλύτερη ποιότητα σπουδών και εξωστρέφεια.
-Μεγαλύτερη αυτοτέλεια.
-Πιο εύρυθμη εσωτερική λειτουργία.

Χρειάζονται επίσης τη στήριξη των ανθρώπων που καταφέρνουν να δημιουργούν και να παράγουν σημαντικό έργο στην Ανώτατη Εκπαίδευση, κόντρα στις σημερινές αντίξοες συνθήκες. Ο κόσμος αλλάζει με ραγδαία ταχύτητα. Η τεχνολογία επαναπροσδιορίζει τον τρόπο που είναι οργανωμένες οι οικονομίες, αλλά και οι κοινωνικές σχέσεις. Παραδοσιακά επαγγέλματα εξαφανίζονται και νέα δημιουργούνται με απίστευτη ταχύτητα. 



Στο χώρο της εκπαίδευσης παγκόσμια συντελείται μια επανάσταση. Οι γνώσεις και οι δεξιότητες είναι το μόνο εφόδιο για να διακριθεί κανείς σε αυτό το νέο κόσμο που γεννιέται. Και εσείς τι κάνετε; Αντί να κοιτάτε μπροστά, κοιτάτε πίσω. Αναμοχλεύετε τις πιο σκοτεινές πρακτικές άλλων εποχών, όταν η Παιδεία, δυστυχώς, ήταν ένα πεδίο πολιτικής σύγκρουσης και μικροκομματικής γυμναστικής. Το νομοσχέδιό σας δεν είναι τίποτε άλλο από  βίαιη επιστροφή στο παρελθόν. Υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία των Ιδρυμάτων. Η εκλογή Αντιπρυτάνεων με ξεχωριστά ψηφοδέλτια - το ξέρετε πολύ καλά - θα πλήξει την αποτελεσματικότητα της διοίκησης. Αυτό βεβαίως δεν είναι κάτι που σας ενδιαφέρει.

Η μέθοδός σας είναι πλέον γνωστή: Ό,τι δεν μπορεί να ελεγχθεί, στοχοποιείται και υπονομεύεται. Το κάνετε με τη Δικαιοσύνη, το επιχειρήσατε στα Μέσα Ενημέρωσης, το επιδιώκετε στη Δημόσια Διοίκηση και τις Ανεξάρτητες Αρχές, το προσπαθείτε τώρα και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Επαναφέρετε τη συμμετοχή εκπροσώπων των φοιτητών, για την ακρίβεια των φοιτητικών παρατάξεων, στα όργανα διοίκησης των Ιδρυμάτων. Σας το ξανά λέω: Είναι τεράστιο λάθος. Πείτε μου, κ. Τσίπρα, ένα σοβαρό Πανεπιστήμιο του κόσμου όπου οι φοιτητές του ψηφίζουν, μεταξύ άλλων:

- για την απονομή τίτλων Επίτιμου Διδάκτορα, Ομότιμου και Επίτιμου Καθηγητή, 

- για τη μετακίνηση Καθηγητών από και προς ένα Τμήμα,

- για την αλλαγή του γνωστικού αντικειμένου στο οποίο έχει διοριστεί Καθηγητής.

Το να έχουν οι φοιτητές γνώμη σε ζητήματα που τους αφορούν είναι θεμιτό. Εσείς όμως δε ζητάτε γνώμη. Ουσιαστικά επιβάλλετε συνδιοίκηση. Γυρίζετε τα Πανεπιστήμια στις υπερβολές και στις ακρότητες της δεκαετίας του ’80, σε μια εποχή έξαρσης των κομματικών παρεμβάσεων όταν πρωτοστατούσαν στα αμφιθέατρα οι κομματικές νεολαίες. Το 2011 το πολιτικό σύστημα,  ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία τότε - χρειάστηκε μεγαλύτερο θάρρος τότε η Νέα Δημοκρατία να στηρίξει μια νομοθετική πρωτοβουλία, που προερχόταν από το ΠΑΣΟΚ, - βρήκαμε το θάρρος να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο, καταργώντας τη φοιτητική συμμετοχή στη διοίκηση των Ιδρυμάτων. Εσείς σήμερα το ανοίγετε ξανά.

Σε ό,τι αφορά το ακαδημαϊκό άσυλο έχουμε άλλο ένα τεράστιο πισωγύρισμα.  Προβλέπετε την αυτεπάγγελτη επέμβαση των Αρχών μόνο για κακουργήματα και εγκλήματα κατά ζωής. Ποιος θα το κρίνει αυτό και τί σημαίνει πρακτικά; Σημαίνει πως, όταν διαπράττεται ένα αδίκημα, θα πρέπει να συνέλθει το Πρυτανικό Συμβούλιο, να αποφασίσει για το νομικό χαρακτηρισμό του αδικήματος και μετά να κληθούν οι Αρχές. Και στο μεταξύ οι παραβάτες ή θα συνεχίζουν την εγκληματική δράση τους ή θα έχουν εξαφανιστεί, αξιοποιώντας το χρόνο που τους δίνεται γι’ αυτό. Ποιος ωφελείται αναρωτιέμαι και ποιους τελικά θέλετε να προστατεύσετε; Νομίζω είναι αυτονόητο. Ούτε τους φοιτητές. Ούτε τους καθηγητές. Ούτε την ακαδημαϊκή ελευθερία η οποία προφανώς δεν αμφισβητείται. Προστατεύετε τα εγκληματικά στοιχεία, που έχουν ως ορμητήριά τους τα Ανώτατα Ιδρύματα. Αντί να συζητάμε πώς θα κάνουμε καλύτερα τα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. μας, συζητάμε για το αν η αστυνομία θα χρειάζεται ειδική άδεια για να επέμβει όταν διαπράττονται κοινά εγκλήματα στους πανεπιστημιακούς χώρους;  Νομίζω ότι ξέρετε πολύ καλά και πού μας πάτε και τί θέλετε να κάνετε. Με ποιο δικαίωμα όμως πάτε να μετατρέψετε τους ακαδημαϊκούς χώρους σε άβατα ανομίας;

Το νομοσχέδιό σας εισάγει επίσης ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας που υπονομεύει σοβαρά την αυτοτέλεια των Ιδρυμάτων. Καταργεί - το είπατε μάλιστα και με υπερηφάνεια - τα πετυχημένα Συμβούλια Ιδρυμάτων και στη θέση τους θεσμοθετεί τα Ακαδημαϊκά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας.  Θίγεται έτσι το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων και εγείρονται σοβαρότατα ζητήματα συνταγματικότητας και αυτά θα τα βρείτε μπροστά σας. Τα Ιδρύματα δεν έχουν ανάγκη έναν κρατικό επιθεωρητή πάνω από τα κεφάλια τους. Είναι προφανές ότι ο κ. Γαβρόγλου που θεωρούσε την ίδρυση και λειτουργία των Συμβουλίων Ιδρυμάτων ως «ήττα της Αριστεράς» και είχε αρθρογραφήσει σχετικά γι’ αυτό, θέλει να πάρει μια κάποια ρεβάνς.  Μόνο που ο ρεβανσισμός δεν συνιστά πολιτική και στην προκειμένη περίπτωση τραυματίζει την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Σας το είχα πει και σε προηγούμενη ομιλία, το επαναλαμβάνω και σήμερα: Τα Συμβούλια Ιδρύματος είχαν συγκροτηθεί από σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Από καταξιωμένους καθηγητές, διεθνούς φήμης, αρκετοί από τους οποίους ήλθαν από το εξωτερικό για να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις εμπειρίες τους στο ελληνικό Πανεπιστήμιο. Και εσείς όχι μόνο τους καταργείτε, αλλά τους απαξιώσατε με αυτά που είπατε. Γιατί σας ενοχλούν οι ανεξάρτητες φωνές. Γιατί απεχθάνεστε την ποιότητα. Λες και έχουμε την πολυτέλεια στην Ελλάδα να διώχνουμε έναν Μπερτσιμά ή έναν Νεχαμά. Σε μια εποχή που τα δημόσια Πανεπιστήμιά μας πρέπει να ανοίγονται στο κόσμο, εσείς τα κλείνετε στο δικό σας μικρόκοσμο.

Το νομοσχέδιό σας κακοποιεί την ποιότητα των σπουδών και αποθαρρύνει, με κάθε τρόπο, την εξωστρέφεια των Ιδρυμάτων. Στην πραγματικότητα - για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους - αποστρέφεστε κάθε έννοια της αξιολόγησης. Και επειδή γνωρίζετε πολύ καλά πως αυτό είναι ένα θέμα που άπτεται του ευρωπαϊκού χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, επιχειρείτε να ακυρώσετε την αξιολόγηση με τρόπο έμμεσο. Δημιουργείτε παράλληλες δομές στις οποίες εκχωρείτε τις αρμοδιότητες της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Έτσι αποψιλώνετε την ΑΔΙΠ - δεν τη συμπαθήσατε και δεν την αγαπήσατε ποτέ - γιατί απεχθάνεστε κάθε έννοια αξιολόγησης  στην ουσία της. Γιατί, αν δεν έχει αρμοδιότητες, πώς θα αξιολογήσει; Όλο το νομοσχέδιο διέπεται από μια συγκεντρωτική, γραφειοκρατική και εν τέλει άκρως οπισθοδρομική αντίληψη. Ενδεικτικό του υπερσυγκεντρωτισμού είναι ότι για να κληθεί ένας καθηγητής του εξωτερικού για μια διάλεξη θα πρέπει να γίνει ανάθεση έργου από το Ίδρυμα και να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αμοιβή του. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Είναι αυτός σοβαρός τρόπος λειτουργίας; Πού αλλού γίνονται αυτά; Αν ένα τμήμα στην Οξφόρδη ή τη Σορβόννη ή τη Χαϊδελβέργη θέλει να καλέσει έναν διαπρεπή επιστήμονα ή κάποια άλλη προσωπικότητα, απαιτείται γι’ αυτό έγκριση των Βρετανών ή Γάλλων ή Γερμανών Υπουργών;

Αποκορύφωμα όμως αυτής της νοοτροπίας είναι το νέο πλαίσιο για τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Αντί να χρησιμοποιείτε τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα ως εργαλείο για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων, πάτε να τα καταπνίξετε. Οι ρυθμίσεις σας για τις αμοιβές και τη σύνθεση του διδακτικού προσωπικού οδηγούν τα μεταπτυχιακά προγράμματα στην πλήρη αδυναμία παροχής ποιοτικών μεταπτυχιακών σπουδών.  Και  επιφέρουν την ουσιαστική κατάργησή τους. Στην πραγματικότητα, οι ρυθμίσεις σας αφαιρούν κάθε κίνητρο από τους διδάσκοντες να διαθέσουν τον υπερωριακό χρόνο τους για τα μεταπτυχιακά. Πλαφόν – και μάλιστα αυστηρό – για κάθε είδους πρόσθετες αποδοχές των καθηγητών υπάρχει ήδη.

Γιατί νοιώσατε την ανάγκη να θεσπίσετε νέο χαμηλότατο πλαφόν, για την υπερωριακή μεταπτυχιακή διδασκαλία;  Αντί να δίνετε κίνητρα στους Καθηγητές να δημιουργούν προγράμματα, να προσελκύουν φοιτητές, να φέρνουν έσοδα στο Πανεπιστήμιο, τους παρακινείτε ουσιαστικά να σταματήσουν να διδάσκουν. Σε ποιο σοβαρό Πανεπιστήμιο του εξωτερικού θα τολμούσε ένας Υπουργός να θέσει ως προϋπόθεση να πρέπει να διδάξει ένας καθηγητής και δεύτερο μάθημα δωρεάν, ώστε να πληρωθεί τον υπερωριακό χρόνο του για ένα μεταπτυχιακό μάθημα; Το νομοσχέδιο δίνει επίσης στον Υπουργό Παιδείας δικαίωμα αναπομπής της απόφασης της Συγκλήτου για ίδρυση ενός Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, όταν έχει ενστάσεις ως προς το ύψος των τελών φοίτησης ή ως προς το λειτουργικό του κόστος. Και για να μην εκτεθείτε λέτε ότι αυτό θα γίνεται κατόπιν εισηγήσεων μιας Επιτροπής.  Με μια λεπτομέρεια: ότι την Επιτροπή την ορίζει ο ίδιος ο Υπουργός. Και αυτό τραυματίζει ανεπίτρεπτα το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων.


Παρεμβαίνετε εξίσου προκλητικά στη σύνθεση του διδακτικού προσωπικού. Προβλέπει ο νόμος σας ότι οι διδάσκοντες, των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων  πρέπει να προέρχονται κατά 60% από το οικείο τμήμα και σε περίπτωση διατμηματικών προγραμμάτων κατά 80%. Υπάρχουν πολλά προγράμματα, με δίδακτρα που θέλουν να συνεργαστούν με ειδικούς επιστήμονες, με στελέχη από την αγορά, με διδάσκοντες, από Ιδρύματα του εξωτερικού. Γιατί πρέπει να τους το απαγορεύσετε; Ποιος είναι ο λόγος να υπάρχει κεντρική ρύθμιση, και να μην αφήνετε η οργάνωση των μεταπτυχιακών, στην ευχέρεια του κάθε Ιδρύματος; Το συμπέρασμα είναι σαφές. Δεν θέλετε τελικά να υπάρχουν μεταπτυχιακά προγράμματα όπως είναι οργανωμένα σήμερα στην Ελλάδα. Και ξέρετε ποιοι θα το πληρώσουν αυτό; Θα το πληρώσουν τελικά οι οικονομικά ασθενέστεροι φοιτητές. Αυτοί που δεν μπορούν να φύγουν στο εξωτερικό. Εμείς κ. Υπουργέ θα ήμασταν απολύτως σύμφωνοι να υπάρχει ένας ελάχιστος αριθμός, σε κάθε μεταπτυχιακό πρόγραμμα φοιτητών οι οποίοι θα καλύπτονται με υποτροφίες, έτσι ώστε να καλύπτεται η δυνατότητα, σε φοιτητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, να φοιτούν σε μεταπτυχιακά προγράμματα με υψηλότερα δίδακτρα. Αλλά πως σήμερα θα καλύψετε την απώλεια εσόδων, από την μείωση των διδάκτρων, που αναπόφευκτα το νομοσχέδιό σας θα επιφέρει;  Θα το πληρώσουν οι οικονομικά ασθενέστεροι φοιτητές που δεν μπορούν να φύγουν στο εξωτερικό.  Αλλά και οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στα μεταπτυχιακά ή και στις υπηρεσίες των Α.Ε.Ι., που πληρώνονται από τους πόρους των μεταπτυχιακών και ουδείς ξέρει τι θα απογίνουν. Τα ίδια τα Ιδρύματα θα χάσουν πόρους, κύρος και όλα τα οφέλη που προκύπτουν από τη σύνδεσή τους με την πραγματική οικονομία. Ενώ οι άξιοι καθηγητές θα αναζητήσουν στο εξωτερικό καλύτερους όρους εργασίας.

Και έρχεται ο κ. Γαβρόγλου και λέει: «Αν οι καλοί είναι να φύγουν στο εξωτερικό επειδή δεν πληρώνονται, εγώ τους προτρέπω να το κάνουν». Τι λέτε κύριε Γαβρόγλου;  Από πού κι ως πού θα πείτε σε κάποιον να φύγει από την πατρίδα του; Και ναι με τις πολιτικές σας εσείς διώχνετε τους καλύτερους από την πατρίδα μας. Όπως διάβασα και σε μια επιστολή που δημοσιεύθηκε σήμερα: « …Όλα αυτά τα παιδιά που δεν έφτιαξαν ποτέ μολότοφ, που πήραν γνώσεις σε βρώμικα αμφιθέατρα, αφύλαχτα πανεπιστήμια, χάρτινους τοίχους, σκουπίδια καταλήψεις…». Τα παιδιά που σέβονται μια χώρα που δεν τους σεβάστηκε κάποια στιγμή θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό και θα δουν ότι αυτό που έζησαν στην Ελλάδα δεν είναι κανονικό, αλλά μια φρικτή εξαίρεση στην παγκόσμια εκπαιδευτική κανονικότητα. Και θα ρίξουν μαύρη πέτρα στη πατρίδα μας. Και κατά βάθος αυτό θέλετε.  Δεν θέλετε μια Ελλάδα όπου ο καθένας θα μπορεί να διεκδικήσει αυτά που θέλει και μπορεί.  Θέλετε μια Ελλάδα όπου οι πολίτες θα ζουν με τους όρους που εσείς θα επιβάλλετε. Αλλιώς ας φύγουν...

Μόνο που όλα αυτά δεν θα γίνουν γιατί είστε εσείς που θα φύγετε. Θα φύγετε από την εξουσία που τόσο αντιδημοκρατικά ασκείτε και θα φύγετε με τον πιο δημοκρατικό τρόπο, που είναι οι εκλογές.   Η Ελλάδα θα πάει μπροστά. Και  η νέα γενιά θα πατήσει γερά.  Θα πατήσει γερά γιατί δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει όμηρος μιας παρέας που, όταν δεν παρανομεί, συκοφαντεί.   Και όταν δεν συκοφαντεί, εκβιάζει. Και όταν δεν μπορεί να εκβιάσει, τότε επιχειρεί να διχάσει την κοινωνία.  Το συμφέρον όμως της κοινωνίας δεν διχάζεται. Όλοι θέλουν να πάνε μπροστά. Και όλοι ξέρουν ότι μαζί σας η χώρα δεν έχει μέλλον.



Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Για πολλές δεκαετίες η δημόσια εκπαίδευση και ειδικά η δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση ήταν ο σημαντικότερος μοχλός κοινωνικής κινητικότητας στη χώρα. Ήταν ο τρόπος να προχωρήσει μπροστά ένα παιδί από μη προνομιούχο οικογένεια. Και όταν μιλάμε για μια δημόσια Παιδεία με λογική Αριστείας, αυτό ακριβώς εννοούμε.  Την πρόσβαση, την κινητικότητα, την ορμή προς τα πάνω, τις ατομικές και οικογενειακές υπερβάσεις για την πρόοδο των παιδιών μας.  Δεν θέλουμε να εξισωθούν όλοι προς τα κάτω αλλά να σκαρφαλώσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι προς τα επάνω. Αυτή είναι η μεγάλη ιδεολογική διαφορά μας. Είναι κυρίως αυτό που πρέπει να διαφυλάξουμε γιατί έχουμε υποχρέωση και ευθύνη να προστατεύσουμε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα των λιγότερο προνομιούχων.  Εσείς κάνετε τα ανάποδα. Κόβετε το οξυγόνο από τα Πανεπιστήμια για να τα ελέγξετε χωρίς να σας ενδιαφέρει αν έτσι καταδικάζετε μια γενιά σε μόρφωση κατώτερου επιπέδου.

Κυρίες και κύριοι,

Δεν θα κουραστώ να το λέω: Η αποτυχία της Κυβέρνησης δεν είναι αποτυχία της χώρας. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να προχωρήσει μπροστά.  Με υψηλών προδιαγραφών πανεπιστημιακά ιδρύματα, που θα προσελκύουν υψηλού επιπέδου προσωπικό και φοιτητές. Ιδρύματα, όμως,  συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας και την ιδιωτική οικονομία. Μπορούμε να το καταφέρουμε. Όχι με ένα γραφειοκρατικό, αναχρονιστικό και μίζερο νομοσχέδιο, όπως το σημερινό. Αλλά με ένα τολμηρό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για το οποίο έχω μιλήσει εκτεταμένα που θα κινείται σε πέντε βασικούς άξονες:

Πρώτος άξονας: Ενίσχυση της πραγματικής αυτοτέλειας των Α.Ε.Ι. Αυτοτέλεια σημαίνει πως το κάθε Ίδρυμα θα πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίζει το ίδιο για όποιο θέμα αφορά στην εκπαιδευτική του λειτουργία. Είτε αυτό έχει να κάνει με τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών είτε με τις συνεργασίες και δικτυώσεις με άλλα Ιδρύματα, εσωτερικού ή εξωτερικού.

Δεύτερος άξονας, που τόσο πολύ σας ενοχλεί: Αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα.  Η Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας θα αναδειχθεί ως ο βασικός πυλώνας αυτής της πολιτικής.  Για το λόγο αυτό θα την ενδυναμώσουμε και θα την αναβαθμίσουμε. Το Κράτος θα έχει εποπτικό και ουσιαστικό ρόλο στην κρατική χρηματοδότηση και στο πως ξοδεύονται τα χρήματα των φορολογουμένων.  Και η κρατική χρηματοδότηση θα γίνεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και δεικτών, που θα συνδέονται με την αξιολόγηση. Διότι αυτό το οποίο εσείς χαρακτηρίσατε ως νεοφιλελεύθερο, γίνεται παντού σχεδόν στον κόσμο. Διότι δεν έχει κανένα νόημα να έχουμε αξιολόγηση, αν αυτή η αξιολόγηση δεν έχει συνέπειες κι αν δεν επιβραβεύουμε επιτέλους αυτούς οι οποίοι είναι καλοί κι αυτοί οι οποίοι διακρίνονται.

Τρίτος άξονας: Αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.  Κατοχύρωση της ελευθερίας στη διδασκαλία, στην έρευνα, στην πανεπιστημιακή ζωή στο σύνολό της, σημαίνει πάταξη των φαινομένων βίας και ανομίας εντός των Ιδρυμάτων και αυτεπάγγελτη επέμβαση των Αρχών για όλες τις αξιόποινες πράξεις. Πάρτε το χαμπάρι: Μικρές μειοψηφίες με φασίζουσες συμπεριφορές, δεν θα επιβάλλουν πια τις απόψεις τους δια της βίας.

Τέταρτος άξονας: Σύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την παραγωγική διαδικασία. Δομές έρευνας στα Πανεπιστήμια με κρατική και ιδιωτική συνεισφορά. Τα Ιδρύματα να μπορούν να αντλούν πόρους και από την αγορά. Αυτό θα ευνοήσει την ανάπτυξη και την καινοτομία στη χώρα και θα ωφελήσει τους φοιτητές να αποκτήσουν πολύτιμα επαγγελματικά εφόδια. Διότι σήμερα - δεν ξέρω αν το γνωρίζετε - είναι ελάχιστα τα τμήματα των Πανεπιστημίων, τα οποία επιβάλλουν την πρακτική άσκηση. Και είναι κοινός τόπος ότι τα Πανεπιστήμιά μας  παράγουν πτυχιούχους, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση και καμία σύνδεση με τις δεξιότητες που σήμερα ζητά η αγορά εργασίας.

Πέμπτος άξονας: Αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος ώστε να μπορούν να ιδρυθούν και ιδιωτικά Πανεπιστήμια στη χώρα μας όπως γίνεται παντού αλλού. Το αίτημα αυτό είναι πλέον πλειοψηφικό στην κοινωνία. Ελπίζουμε - δεν προσβλέπω σε εσάς - τα υπόλοιπα Κόμματα να βρουν το θάρρος να υπερβούν αγκυλώσεις του παρελθόντος και να κάνουμε από κοινού ένα γενναίο βήμα που θα ωφελήσει τον τόπο μας και ειδικά τη νέα γενιά.


Κυρίες και κύριοι,

Ζούμε σε έναν κόσμο που κινείται και αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Τα πανεπιστήμια ανοίγονται στο μέλλον. Δημιουργούν ακατάπαυστα νέους τομείς γνώσης και νέα επαγγέλματα. Ιδρύουν εταιρίες, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής επανάστασης. Ανταγωνίζονται να προσελκύσουν τους καλύτερους φοιτητές, τους καλύτερους καθηγητές. Συνομιλούν συστηματικά με την επιχειρηματική κοινότητα, διεκδικούν δωρεές από τον ιδιωτικό τομέα. Επενδύουν σε κτήρια και σε υποδομές, αλλάζουν τη φυσιογνωμία των πόλεων στις οποίες εδρεύουν. Κυρίως όμως καλλιεργούν την ακαδημαϊκή περιέργεια, αυτή την αρετή που κρύβεται πίσω την ίδια τη φύση της ανθρώπινης προόδου.  Τίποτε από όλα αυτά δεν πρόκειται να συμβεί στα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Ο νόμος σας τα καταδικάζει στο τέλμα, στην οπισθοχώρηση, στην παρακμή. Ο δεκαοκτάχρονος πρωτοετής φοιτητής – από μία υποβαθμισμένη συνοικία της Αθήνας - που μάτωσε αυτός και η οικογένειά του για να μπει στη σχολή της επιλογής του, που έχει όνειρα για το μέλλον του, αξίζει κάτι καλύτερο από το να βρεθεί σε ένα βρωμερό κτήριο και να αντικρύσει τα τραπεζάκια των φοιτητικών νεολαιών που ασκούν εξουσία στο Πανεπιστήμιο. Και ο επιτυχημένος καθηγητής που εγκατέλειψε μια καριέρα στο εξωτερικό για να γυρίσει στην πατρίδα του και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, αξίζει κάτι καλύτερο από το να αισθάνεται ότι απειλείται η σωματική του ακεραιότητα κάθε φορά που εκφράζει την άποψή του.

Τα τείχη που κάποιοι επείγονται να χτίσουν, εμείς θα τα γκρεμίσουμε. Εμείς θα δώσουμε πίσω τα Πανεπιστήμια στους φοιτητές και τους καθηγητές  που θέλουν να προχωρήσουν μπροστά.  Το νομοσχέδιο που σήμερα θα ψηφίσουν οι υπνωτισμένες, από την εξουσία, Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, σύντομα θα αποτελεί παρελθόν. Γιατί εδώ δεν συζητάμε απλά για ένα νόμο. Αλλά για τον ίδιο τον χαρακτήρα που θα έχει η πατρίδα μας. Η Παιδεία είναι η ψυχή της Ελλάδας. Και αυτή την ψυχή δεν θα σας αφήσουμε να τη αμαυρώσετε. 

Ούτε θα σας επιτρέψουμε να αμαυρώσετε το δημοκρατικό κεκτημένο με τον παρωχημένο αυταρχισμό σας. Γιατί πάτε τη δημόσια ζωή πολύ πίσω στο παρελθόν και, πολλές φορές, άθελά σας, αποκαλύπτεστε με αυτά που λέτε. Καμία πολιτική δεν μπορεί να σταθεί χωρίς την επιδοκιμασία της κοινωνίας. Και ας βλέπει ο κ. Τσίπρας χαμογελαστά πρόσωπα που υπάρχουν μόνο στη φαντασία του. Γιατί η Ελλάδα σήμερα - αν βγείτε λίγο έξω από τους προστατευμένους χώρους τους οποίους κινείστε - είναι μια συνοφρυωμένη χώρα. Και τα πρόσωπα των Ελλήνων, που αντικρύζουν τα εκκαθαριστικά της εφορίας και του ΕΦΚΑ, μόνο χαμογελαστά δεν είναι, κ. Τσίπρα. Και αντί να ειρωνεύεστε τις δικές μου περιοδείες, σας προσκαλώ και σας προκαλώ, αν μπορείτε να πάτε να μιλήσετε σήμερα στους αγρότες, είτε καθήμενος σε σανό, είτε πάνω στα τρακτέρ στα οποία ανεβαίνατε όταν τους εμπαίζατε και τους κοροϊδεύατε. Να πάτε να τα πείτε αυτά στους αγρότες αντί να ειρωνεύεστε από το βήμα της Βουλής. Ό,τι κι αν κάνετε, τα πεπραγμένα σας στην εξουσία θα σας καταδιώκουν. Είστε όμηροι του παρελθόντος σας. Γιατί συνοδεύουν τη χώρα οι καταστροφικές επιλογές που κάνατε το πρώτο επτάμηνο του 2015. Τα τρία χαμένα χρόνια δεν αντισταθμίζονται με μια ακριβή έξοδο στις αγορές. Ο κ. Βαρουφάκης έφτασε στο σημείο να δώσει στη δημοσιότητα τα SMS που αντάλλαξε με τον πρωθυπουργό. Ήσασταν διατεθειμένοι να συζητήσετε κάτι που ήταν ανάθεμα για κάθε ελληνική Κυβέρνηση. Την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Το ξέραμε. Δυστυχώς τώρα επιβεβαιώνεται.  Είμαστε όμως βέβαιοι πώς δεν είναι μόνο αυτά. Είναι και πολλά άλλα που θα έρθουν στο φως. Η Εξεταστική Επιτροπή που ζητάμε θα γίνει είτε με τη θέληση σας είτε χωρίς. Γιατί ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει την αλήθεια.

Κυρίες και κύριοι της Συμπολίτευσης,

Η Ελλάδα φτώχυνε και μίκρυνε επί των ημερών σας. Το ίδιο θέλετε να κάνετε και στα Πανεπιστήμια. Θέλετε να φτωχύνουν και να μικρύνουν. Δεν θα το επιτρέψουμε. Χρειαστήκατε λίγο χρόνο για να αποδείξετε στην πράξη ότι είναι πιο εύκολο να γκρεμίζεις από το να χτίζεις. Στην παγκόσμια ανοιχτή κοινωνία της γνώσης απαντάτε με την κλειστή Ελλάδα της απόγνωσης. Γιατί δεν επιζητείτε την κοινωνική πρόοδο, αλλά το βόλεμα μιας μειοψηφίας της παρακμής. Της οποίας είστε ο καλύτερος υπερασπιστής. Θα βρεθούμε απέναντι σε αυτούς που βλέπουν στον καθρέφτη της Παιδείας που θέλουν να οικοδομήσουν το είδωλο της δικής τους μετριότητας και ιδεοληψίας. Ο νόμος Γαβρόγλου θα καταργηθεί. Και τα Πανεπιστήμια θα ανασάνουν ξανά, απελευθερωμένα από τον σφιχτό εναγκαλισμό με ένα Κράτος που τα κρατά πίσω. Η ποιότητα της Παιδείας στη χώρα μας οριοθετεί, όχι απλά την προοπτική της για το μέλλον, αλλά - σε τελική ανάλυση - την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει η χώρα της αξιοκρατίας και των ίσων ευκαιριών. Και αυτό μόνο η καλή δημόσια Παιδεία μπορεί να το εξασφαλίσει. Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στη νέα γενιά.  Αυτή είναι η ευθύνη μας απέναντι στην πατρίδα μας.