Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Συνελήφθη 22χρονος που συμμετείχε στην κατάληψη στο 2o ΕΠΑΛ Ευόσμου


 

Στη σύλληψη 22χρονου που συμμετείχε στις σκηνές βίας έξω από το 2o ΕΠΑΛ Ευόσμου προχώρησαν οι αρχές στη Θεσσαλονίκη.

Ο 22χρονος ο οποίος συμμετείχε στην κατάληψη του σχολείου διαταράσσοντας την ομαλή λειτουργία του, μετά από έρευνα της αστυνομίας στο αυτοκίνητο που οδηγούσε βρέθηκαν πανό τα οποία είχε αναρτήσει στο περίβολο του 2ου ΕΠΑΛ. Μαζί με τα πανό, βρέθηκε και έντυπο υλικό.


Πηγή: grtimes.gr



ΗΠΑ: Στροφή στον αέρα για υπερατλαντική πτήση λόγω επιβάτιδος χωρίς μάσκα

 


Αεροσκάφος της American Airlines το οποίο εκτελούσε πτήση από το Μαϊάμι στο Λονδίνο έκανε αναστροφή στα μισά του δρόμου την Πέμπτη, διότι επιβάτιδα αρνήθηκε να βάλει τη μάσκα της, ανακοίνωσε ο αερομεταφορέας.

«Η πτήση 38 της American Airlines που συνέδεε το Μαϊάμι με το Λονδίνο επέστρεψε στο Μαϊάμι εξαιτίας του ότι πελάτισσα προκάλεσε πρόβλημα αρνούμενη να συμμορφωθεί προς την ομοσπονδιακή απαίτηση να φορά μάσκα», εξήγησε με ανακοίνωσή του που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Boeing 777 με 129 επιβάτες και 14 μέλη πληρώματος υποδέχθηκε, μόλις προσγειώθηκε, η αστυνομία του Μαϊάμι.

«Όταν το αεροσκάφος έφθασε στην πύλη αποβίβασης, η επιβάτιδα συνοδεύθηκε εκτός αεροσκάφους (από την αστυνομία του Μαϊάμι), χωρίς κανένα πρόβλημα», εξήγησε αξιωματικός της αστυνομίας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Η American Airlines από την πλευρά της ανέφερε ότι η πελάτισσά της που ενεπλάκη στο συμβάν εντάχθηκε στον «εσωτερικό κατάλογο» των προσώπων στα οποία αρνείται την επιβίβαση, «εν αναμονή περαιτέρω έρευνας».

Ο ρυθμιστικός φορέας της πολιτικής αεροπορίας στις ΗΠΑ, η FAA, είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο του 2021 πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι των επιβατών οι οποίοι αρνούνται να φορέσουν μάσκα, καθώς το προσωπικό καμπίνας των εταιρειών βρέθηκε αντιμέτωπο με μεγάλο αριθμό συμβάντων φραστικής –ενίοτε ακόμη και σωματικής– βίας από μέρους ανθρώπων που αρνούνταν να συμμορφωθούν προς αυτή την υποχρέωσή τους.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Γιατί άνδρες στέλνουν φωτογραφίες με τα γεννητικά τους όργανα σε γυναίκες;


Η σεξουαλική παρενόχληση μέσω ίντερνετ είναι συχνή: πολλές γυναίκες παίρνουν μηνύματα από γυμνούς άνδρες χωρίς να τους ζητηθεί, κάτι που μπορεί να επιφέρει ποινικές συνέπειες. 

Το θέαμα προκαλεί σοκ και αηδία. Παρόλ’ αυτά άνδρες συνεχίζουν να στέλνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πχ στο messenger ανεπιθύμητες φωτογραφίες από τα γεννητικά τους όργανα. Στατιστικά στοιχεία δεν είναι γνωστά για τον αριθμό αντίστοιχων φωτoγραφιών που στέλνονται σε γυναίκες στο διαδίκτυο από αγνώστους. Ωστόσο σε πολλές γυναίκες το πρόβλημα είναι γνωστό προ πολλού. 

«Πολύ λίγες γυναίκες επηρεάζονται από ένα τέτοιο μήνυμα, εντούτοις πρόκειται για μια επιθετική συμπεριφορά» αναφέρει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa η Σάντρα Σβαρκ, ψυχολόγος και εγκληματολόγος με ειδίκευση σε θέματα σεξουαλικής βίας. Όπως λέει η ειδικός, πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι ένιωσαν παρενόχληση, αποστροφή, ντροπή. Ακόμη και άγχος - ειδικά όσες έχουν βιώσει στο παρελθόν ξανά σεξουαλική βία. Μια εικόνα από το πέος ενός αγνώστου μπορεί να φέρει ξανά στην επιφάνεια παλιά τραύματα. 

«Σε πολλές περιπτώσεις δεν πρόκειται καν για προσπάθεια έναρξης σεξουαλικών επαφών αλλά για σεξουαλική παρενόχληση, όπως συχνά συμβαίνει στο δρόμο και ταυτόχρονα επίδειξη δύναμης» αναφέρει η Σβαρκ. Έρευνες έχουν δείξει άλλωστε ότι πρόκειται κυρίως για μια προσπάθεια άσκησης εξουσίας και επιβολής. 

Τι λένε άνδρες που συμμετείχαν σε έρευνα 

Dickpics παρενόχληση

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακινούνται συχνά τέτοιες φωτογραφίες

Σύμφωνα με έρευνα σχετικά με το φαινόμενο των φωτογραφιών ανδρικών γεννητικών οργάνων (dickpics), το προφίλ των αποστολέων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι ίδιοι δεν έχουν επίγνωση ότι πρόκειται για επιθετική πράξη, ούτε θεωρούν ότι είναι σεξιστές - ωστόσο εν τέλει η πράξη τους φέρει αυτά τα στοιχεία. Το 82% των ανδρών που συμμετείχαν στην επιστημονική έρευνα της Φλόρα Όσβαλντ (2019) θεωρούν ότι στέλνοντας αυτού του τύπου τις φωτογραφίες διεγείρουν σεξουαλικά τον/την αποδέκτη. Το 50% των ανδρών που απάντησαν ανέφεραν ότι έτσι νιώθουν ελκυστικοί. Το 51% ελπίζουν να λάβουν αντίστοιχη απάντηση με «σέξι» φωτογραφίες, ενώ ένα 53% θέλει να προκαλέσει. Τέλος 47% των συμμετεχόντων αναφέρουν ότι με τον τρόπο αυτό θέλουν να δείξουν το σεξουαλικό τους ενδιαφέρον προς ένα πρόσωπο. 

Σύμφωνα με τον ψυχαναλυτή Γιόνας Κνέερ «όσο αντίστοιχες συμπεριφορές δεν προκαλούν αρνητικές αντιδράσεις, είναι πολύ πιθανό να επαναληφθούν». Ο ίδιος θεωρεί ότι αντίστοιχες πρακτικές πρέπει να διώκονται ποινικά και ότι είναι σημαντικό να γίνεται σαφές στον αποστολέα το ενδεχόμενο άσκησης μήνυσης σε βάρος του. Η ευθύνη βαρύνει πάντα τους θύτες και όχι τα θύματα. Ο Κνέερ ηγείται του πρότζεκτ «I can change» στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ανοβέρου, στο οποίο συμμετέχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να ελέγξουν τις σεξουαλικές παρορμήσεις τους. Ο Γερμανός ειδικός πάντως αναφέρει ότι φαινόμενα και συμπεριφορές σαν κι αυτές μπορούν να προβλεφθούν και να αποφευχθούν. 

Dickstinction.com 

Φύλο κοινωνία

Πρέπει να ξαναδούμε την εικόνα των φύλων στην κοινωνία

Ταυτόχρονα οι παραλήπτριες τέτοιων μηνυμάτων μπορούν  να στείλουν την καταγγελία τους στην ιστοσελίδα Dickstinction.com, προκειμένου να λάβουν εμπεριστατωμένη καθοδήγηση για τον τρόπο χειρισμού αντίστοιχων περιστατικών. Μάλιστα οι ειδικοί της σελίδας συνιστούν να καταγράφονται η ώρα, το όνομα και το περιεχόμενο των μηνυμάτων αυτών, πριν αποσταλούν. Η τελική καταγγελία είναι δυνατό να προωθηθεί στις αστυνομικές αρχές. 

Σύμφωνα με τον γερμανικό Ποινικό Κώδικα, όποιος αποστέλλει ή προωθεί σε άλλο πρόσωπο πορνογραφικό υλικό, χωρίς να του έχει ζητηθεί, απειλείται με ποινή φυλάκισης μέχρις ενός έτους ή χρηματικό πρόστιμο. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Στέφαν Μπιλιάουσκας από την ιστοσελίδα Dickstinction.com, πολλές φορές όσοι λαμβάνουν τέτοια μηνύματα δεν γνωρίζουν τον αποστολέα ή είναι δύσκολο να διακριβωθεί η ταυτότητά του.  Μια άλλη δυνατότητα που υπάρχει στη Γερμανία είναι όσες δέχονται σχετικές φωτογραφίες να απευθυνθούν σε κάποιο ειδικό νούμερο έκτακτης ανάγκης για γυναίκες ή σε ειδικά συμβουλευτικά κέντρα.

Η Σβαρκ πάντως εκτικά ότι για να αλλάξει κάτι, θα πρέπει να μιλήσουμε περισσότερο μέσα στην κοινωνία για την εικόνα των φύλων, για το τι είναι συναίνεση και τι σεξουαλική βία. Από την πλευρά του ο Κνέερ θεωρεί σημαντικό να μάθουμε να ρωτάμε ποιες είναι οι σεξουαλικές ανάγκες του άλλου και πώς μπορεί κανείς να είναι σεξουαλικά ενεργός χωρίς να υπερβαίνει τα όρια. 

Αν-Κριστίν Βέντσελ 

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη 


Πηγή: Deutsche Welle




Διάρρηξη-μυστήριο σε διαμέρισμα στα Βριλήσσια – Έκλεψαν απόρρητα έγγραφα του ΝΑΤΟ

 


Διάρρηξη – μυστήριο σημειώθηκε στις 7 το απόγευμα της Κυριακής σε διαμέρισμα στο οποίο διαμένει ένα ζευγάρι στα Βριλήσσια, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του enikos.gr.

Οι ένοικοι του σπιτιού απουσίαζαν την ώρα που οι δράστες «τρύπωσαν» μέσα. Όταν επέστρεψαν, διαπίστωσαν ότι είχαν διαρρήξει το διαμέρισμά τους και ειδοποίησαν την αστυνομία.

Την καταγγελία έκανε στην ΕΛ.ΑΣ. η γυναίκα και σύμφωνα με την κατάθεσή της οι δράστες άρπαξαν από το σπίτι 1.500 ευρώ, κοσμήματα αξίας 3.000 ευρώ και τέσσερα λάπτοπ.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του enikos.gr, οι αστυνομικοί κατάλαβαν τη σοβαρότητα της περίπτωσης, όταν η γυναίκα τους είπε ότι δύο από τα λάπτοπ ανήκουν στον σύζυγό της και μέσα σε αυτά ήταν αποθηκευμένα απόρρητα έγγραφα του ΝΑΤΟ.

Ο άνδρας εργάζεται στα γραφεία του ΝΑΤΟ στην Αθήνα και ενδεχομένως γι’ αυτό δεν εμφανίστηκε ο ίδιος στην αστυνομία για να καταγγείλει το περιστατικό, αλλά επέλεξε να το κάνει η σύζυγός του.

Οι αστυνομικοί ερευνούν με ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα την υπόθεση και προσπαθούν να εξακριβώσουν αν οι δράστες επέλεξαν τυχαία το συγκεκριμένο διαμέρισμα ή εάν πρόκειται για στοχευμένη διάρρηξη.

Όπως είναι φυσικό, για την υπόθεση εκτός από την αστυνομία έχουν ενημερωθεί και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.


enikos



Οι ανεμβολίαστοι έφτιαξαν σελίδα γνωριμιών στο Facebook



Θα γινόταν και... αυτό. Εδώ και λίγες ημέρες δημιουργήθηκε ομάδα γνωριμιών μόνο για… ανεμβολίαστους.

Ο διαχειριστής αυτή της σελίδας «Ανεμβολίαστοι και Ανεμβολίαστες, ομάδα γνωριμιών» μίλησε στο iefimerida.gr και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους την δημιούργησε.

«Δεν θέλω να οικειοποιηθώ την ομάδα. Είναι μία ομάδα που ανήκει σε όλους μας. Η ιδέα γεννήθηκε μετά από συζητήσεις με φίλους ανεμβολίαστους και είναι απόρροια του σοβαρού προβλήματος κοινωνικοποίησης που υπάρχει μετά τα μέτρα που επιβλήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια για την πανδημία.

Τα προβλήματα αυτά έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι πρέπει να τηρήσεις μια συγκεκριμένη διαδικασία, για να βγεις να πιεις έναν καφέ, να πας να κάνεις ένα τεστ, να κάτσεις σε μία ουρά, όπως έγινε τα Χριστούγεννα που περίμενα τρεις ώρες για να πάω για καφέ. Ολα αυτά είναι αποτρεπτικά στο να βγεις έξω, στο να μιλήσεις με κόσμο να κάνεις γνωριμίες, να κάνεις νέους φίλους, αλλά κυρίως να γνωρίζεις νέους συντρόφους», λέει χαρακτηριστικά.

«Ότι προκύψει»

Η ιστοσελίδα αυτή, όπως λέει και το όνομά της, απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους που δεν έχουν κάνει -και ούτε πρόκειται προφανώς- το εμβόλιο για τον Covid-19. Ο διαχειριστής της σελίδας υποστηρίζει ότι στόχος της είναι να γνωριστούν μεταξύ τους ανεμβολίαστοι με στόχο να δημιουργήσουν προσωπικές σχέσεις. Η πρώτη επαφή είναι το ζητούμενο σύμφωνα με τον διαχειριστή της σελίδας: «Αρχικά γίνεται μία πρώτη επαφή μεταξύ μας. Μια γνωριμία. Από εκεί και πέρα όπως γράφουμε κιόλας … ότι προκύψει».

1.500 μέλη σε λίγα 24ωρα

Όπως λέει ο ιδρυτής της, η απήχηση είναι μεγάλη. Ενώ τη Δευτέρα αριθμούσε μόλις 247 μέλη. Σήμερα έχει ξεπεράσει τα 1.500 και συνεχίζει ακάθεκτη. Τα σχόλια των συμμετεχόντων μέσα στην ομάδα, δε, είναι για… γέλια, ή για κλάματα. Ενώ δεν λείπουν και οι θεωρίες συνωμοσίας που διακινούνται σε ανάλογες σελίδες.

Μόνο που εδώ ο στόχος είναι οι…γνωριμίες και γιατί όχι, ι έρωτας…Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο μας λέει ο διαχειριστής:

«Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο. Ειδικά τις τελευταίες μέρες που έγινε γνωστή η σελίδα μπαίνουν κατά εκατοντάδες τα νέα μέλη. Τώρα δεν ξέρω αν το κάνουν από περιέργεια, αλλά υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον. Το ζήτημα είναι ότι η σελίδα ήρθε να καλύψει ένα κενό στον ανεμβολίαστο κόσμο. Δυστυχώς υπάρχουν και κακοπροαίρετοι αλλά εμείς προσπαθούμε να μην ανεβαίνουν πράγματα που είναι ανάρμοστα, παρά μόνο αναρτήσεις για γνωριμίες. Άλλωστε ο έρωτας είναι ζωοποιός δύναμη…».


Πηγή: iefimerida.gr



Είναι "αυτοδημιούργητος" ο Τσίπρας, δημιούργησε ένα πολύ κακό όνομα

 


Δεν πρέπει να δίνει κανένας σημασία στον Αλέξη Τσίπρα, δεν έχει νόημα!!

Εάν πάρεις στα σοβαρά το αυτοδημιούργητος του Αλέξη Τσίπρα, έχει ένα δίκιο, γιατί ναι έχει δημιουργήσει ένα πολύ κακό όνομα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την υφήλιο.

Τσίπρας, ούτε ένα ένσημο στην ζωή του, αναφέρει με περηφάνεια ότι υπήρξε μαθητής, αλλά στα χαρτιά γιατί ούτε από έξω δεν πέρναγε, στο Πολυκλαδικό Αμπελοκήπων, μέσα έμπαινε μόνο όταν υπήρχε κατάληψη. 

Ο ανεπάγγελτος μέχρι να γίνει πολιτικός Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη που πήγε σε καλύτερο σχολείο, και επειδή έχει ένσημα εκτός πολιτικής.

Αυτό είναι το μυαλό του Αλέξη Τσίπρα, και αυτό σκέφτηκε να πει, χωρίς να τον ενδιαφέρει τι ακούει ο κόσμος, αλλά τι θα ακούσει το εσωκομματικό ακροατήριο, όσοι έχουν μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ να τον ακούνε.

Με ύφος τζάμπα, μάγκα των Εξαρχείων που τον απαξίωσε περισσότερο στα μάτια των πολιτών, μίλησε στην συνέντευξη του εξαπατώντας, λέγοντας ψέματα, παραπληροφορώντας και εκνευρίζοντας ακόμα και συντρόφους του.

Εκεί που μας άφησε όλους άναυδους, ακόμα και αυτούς που τον ξέρουν καλύτερα, ήταν όταν είπε : «Εγώ ήμουν αυτοδημιούργητος και είμαι αυτοδημιούργητος». 

Είναι γνωστό σε όλους ότι ο κ. Τσίπρας, δεν έχει κολλήσει ένσημο στη ζωή του!! Γιατί δεν αναφέρει που έχει δουλέψει στην ζωή του; Πώς δηλώνει αυτοδημιούργητος; Γιατί κοροιδεύει πάλι τον κόσμο; Όλη του την ζωή, υπήρξε άεργο πολιτικό στέλεχος της αριστεράς μέχρι να εκλεγεί βουλευτής και αυτή είναι η αλήθεια!! Πώς αυτοδημιούργητος; Πώς, επειδή σε μια στιγμή ευτυχίας ο Αλαβάνος τον έκανε αρχηγό του κόμματος και η τύχη του δούλεψε; Ούτε μάχη για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δώσει, πώς κάνει τέτοιες δηλώσεις;

Έφτασε 47χρονών και δεν έχει ούτε ένα ένσημο εργασίας, θα έπρεπε να ντρέπεται και να μαζεύει τα λόγια του γιατί ο κόσμος τον απαξιώνει περισσότερο.

Σκεφτείτε όλους αυτούς τους πραγματικά «αυτοδημιούργητους», που άκουσαν την παπάτζα Τσίπρα «αυτοδημιούργητος»!! Όλα τα στελέχη σε μεγάλες εταιρίες, με βαριά βιογραφικά, ικανότητες και εξυπνάδα, και κάντε σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα!!

Και επιτέλους, η αριστεία είναι ανεξαρτήτως καταγωγής, κομμάτων, σχολείων μόρφωσης!! Η αριστεία έρχεται από την ικανότητα κάτι που δεν το δέχεται η αριστερά, κάτι που δεν διαθέτει ο Αλέξης Τσίπρας.

Με λίγα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένα πολιτικό ναυάγιο, και ευτυχώς που δεν μας έριξε στα βράχια. Οι δημοσκοπήσεις του δείχνουν την έξοδο και αυτός επιμένει στην τακτική του 2014.



Στο gov.gr η ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας μοτοποδηλάτου

 


Τη δυνατότητα να ανανεώνουν ηλεκτρονικά την άδεια κυκλοφορίας του μοτοποδηλάτου τους μέσω του gov.gr έχουν από το απόγευμα της Τετάρτης οι πολίτες. Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση η αίτηση για την ανανέωση πραγματοποιείται με πολύ απλό τρόπο μέσω του gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις».

Ειδικότερα, ο πολίτης συνδέεται μέσω των κωδικών Taxisnet και μπορεί να υποβάλλει την αίτηση ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία Τροχαίας του τόπου κατοικίας του.

Μέσω της εφαρμογής, μπορεί να δει ηλεκτρονικά το σχετικό κόστος που ποικίλει ανάλογα με την ημερομηνία της τελευταίας ανανέωσης καθώς και να πληρώσει με ηλεκτρονικό παράβολο.

Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας η βεβαίωση ανανέωσης άδειας κυκλοφορίας μοτοποδηλάτου αποστέλλεται ηλεκτρονικά στο gov.gr στην θυρίδα του πολίτη.

Στο Μητρώο Μοτοποδηλάτων της Ελληνικής Αστυνομίας είναι καταχωρισμένες 1.419.923 ενεργές άδειες. Η πλατφόρμα χρησιμοποιεί τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Κέντρου Διαλειτουργικότητας και τις Ηλεκτρονικές Θυρίδες του gov.gr που έχουν αποδοθεί στις Υπηρεσίες της Τροχαίας, επιτυγχάνοντας έτσι την εξάλειψη της απαίτησης για φυσική παρουσία του πολίτη στις Υπηρεσίες της Τροχαίας.



Ψηφιακά πλέον τα ραντεβού με όλες τις ΔΟΥ της χώρας


 

Επεκτάθηκε από χθες 20 Ιανουαρίου, η λειτουργία της πλατφόρμας «Τα Ραντεβού μου» στο σύνολο των ΔΟΥ της επικράτειας μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), σύμφωνα με ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Στην πλατφόρμα «Τα Ραντεβού μου» οι φορολογούμενοι και οι εκπρόσωποί τους έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίζουν ψηφιακά τα ραντεβού για τις υποθέσεις, που τους αφορούν, σε ημέρα και ώρα, όπου είναι διαθέσιμη η σχετική Υπηρεσία.

Σε κάθε βήμα της διαδικασίας προγραμματισμού παρέχεται στον χρήστη ενημέρωση για τις όποιες αλλαγές (π.χ. ολοκλήρωση, ακύρωση ή επαναπρογραμματισμός ραντεβού), μέσω e-mail ή/και SMS, στα στοιχεία, που δηλώνει κατά την καταχώρηση του ραντεβού.

«Τα Ραντεβού μου» έχει ήδη διαχειρισθεί περισσότερα από 54 χιλιάδες ραντεβού κατά τη φάση της σταδιακής ενεργοποίησής της από τον Νοέμβριο 2021 έως σήμερα.



ΕΦΚΑ: Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για επικουρική σύνταξη

 


Σε λειτουργία τέθηκε στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ η ηλεκτρονική αίτηση για τη λήψη επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος, με την οποία καταργείται η υποχρέωση των ασφαλισμένων να επισκέπτονται δύο με τρεις φορές τα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ για την υποβολή των αναγκαίων δικαιολογητικών. Πλέον όταν ένας ασφαλισμένος υποβάλλει ηλεκτρονικά το αίτημα για λήψη της κύριας σύνταξης, μπορεί την ίδια ημέρα να υποβάλει και ηλεκτρονικό αίτημα για τη λήψη της επικουρικής.

Η ηλεκτρονική αίτηση αφορά χιλιάδες ασφαλισμένους. Ενδεικτικά, κατά το προηγούμενο έτος, το σύνολο των αιτημάτων για την έκδοση επικουρικών συντάξεων λόγω γήρατος που κατατέθηκαν στα υποκαταστήματα ξεπέρασαν τις 70.000.

Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Αίτηση επικουρικής σύνταξης, λόγω γήρατος», o χρήστης εισέρχεται είτε μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr είτε μέσω του διαδικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr) και ακολουθεί τη διαδρομή: Ηλεκτρονικές υπηρεσίες =>Συνταξιούχοι =>ηλεκτρονική υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης (https://www.efka.gov.gr/el/syntaxioychoi/aitisi).

Η πλειονότητα των δικαιολογητικών, που απαιτούνται, αντλούνται, μέσω διαλειτουργικότητας με το Μητρώο Πολιτών και άλλους φορείς του δημόσιου τομέα. Εφόσον απαιτηθεί, η αρμόδια υπηρεσιακή δομή θα επικοινωνεί κατά περίπτωση με τον αιτούντα για τις τυχόν ελλείψεις που διαπιστώνονται.

Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και των διαδικασιών του Οργανισμού προχωρά με γοργούς ρυθμούς:

Είναι ενδεικτικό πως, μέσα στο 2021, τέθηκαν σε λειτουργία 17 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, πλατφόρμες και λογισμικά, που διευκολύνουν τόσο την καθημερινότητα των εργαζομένων όσο και των υπαλλήλων του Οργανισμού.

Κάθε μήνα, πραγματοποιούνται πάνω από 1,3 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσα από τις 52 ηλεκτρονικές υπηρεσίες που είναι προσβάσιμες από την ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ και την ενιαία δικτυακή πύλη του Δημοσίου gov.gr.

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, πρόκειται να ψηφιοποιηθεί πλήρως το σύνολο των αιτήσεων για επικουρικές συντάξεις, όπως:

Η υποβολή αίτησης για μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης, λόγω θανάτου, για συνταξιούχους του δημοσίου τομέα.

Η λήψη επικουρικής σύνταξης, λόγω αναπηρίας, για ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα.




Νέα μείωση της ανεργίας


 

Παρά τη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας η ανεργία συνέχισε να υποχωρεί, όπως δείχνουν τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το Νοέμβριο. Δικαιώνεται έτσι για μια ακόμη φορά η ακολουθούμενη οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης που οδηγεί και σε περισσότερες θέσεις δουλειάς. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ:

Τον Νοέμβριο του 2021 η ανεργία υποχώρησε στο 13,3% έναντι  16,1% τον Νοέμβριο του 2020. Συνολικά οι άνεργοι ήταν  624.858, σημειώνοντας μείωση κατά 121.560 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020 (-16,3%).

Οι απασχολούμενοι έφτασαν στους 4.087.369 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 208.940 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020 (+5,4%) και κατά 54.950 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021 (+1,4%).

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα:

Έχουμε διαθέσει περισσότερα από 9 δισ. ευρώ για την κάλυψη 3 εκατομμυρίων εργαζομένων και ανέργων, από τις συνέπειες του κορονοϊού.

Έχουν μειωθεί και διατηρούνται μειωμένες οι ασφαλιστικές εισφορές.

Έχει εφαρμοστεί πρόγραμμα κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών για τη δημιουργία 100 χιλ. θέσεων απασχόλησης και συνεχίζεται και στην τρέχουσα χρονιά για να καλύψει επιπλέον 50.000 προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα.

Από την αρχή του χρόνου μπήκε σε εφαρμογή και το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» για νέους 18 έως 29 ετών.

Για τη χρονιά που ξεκίνησε, ο ΟΑΕΔ προωθεί -με κάλυψη από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ- έντεκα νέα προγράμματα για απασχόληση 86.000  ανέργων με έμφαση στους νέους, τις γυναίκες και τους μακροχρόνια ανέργους. Μπήκε, ήδη σε εφαρμογή το πρώτο από έντεκα προγράμματα και  ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων.

Αφορά την επιχορήγηση των επιχειρήσεων για την απασχόληση 4.000 ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω με έμφαση στις γυναίκες. 

Συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ε.Ε., και απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δεν έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά το τρίμηνο πριν από την αίτηση και δεν έχουν λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000 ευρώ κατά το τρέχον και τα δύο προηγούμενα χρόνια. 




Εξακολουθεί να υπάρχει αυξημένη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας


 

Δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που καταγράφονται σε σχέση με την  επιδημιολογική κατάσταση της χώρας: 

Πρώτον παρατηρείται μια σταδιακή εκτόνωση, καθώς συνεχίζεται η μείωση των κρουσμάτων, αλλά θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς στην εξέλιξη αυτή ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς, που  βεβαίως και μεταδίδουν τον ιό.

Και δεύτερον, εξακολουθεί  να υπάρχει αυξημένη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τόσο σε απλές κλίνες, εξαιτίας της «Ο», όσο και στις Μ.Ε.Θ. εξαιτίας της «Δέλτα»  που ενώ  στην κοινότητα παραμένει σε ένα χαμηλό ποσοστό -περίπου 10%-  προκαλεί τις μισές και μάλιστα τις πιο βαριές νοσήσεις, ιδίως στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Αξιολογώντας το σύνολο των δεδομένων η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε και η Κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση των μέτρων που αποφασίστηκαν στο τέλος του προηγούμενου έτους για μια ακόμη εβδομάδα. 

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς:

Μετά την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού για τέταρτη δόση στους πολίτες που ανήκουν στην  ομάδα των ανοσοκατασταλμένων- άνοιξε η πλατφόρμα προκειμένου να κλείνουν τα  ραντεβού τους. 

Παράλληλα, για τη διευκόλυνση των  νησιωτών μας  άνοιξαν  σε 26 νησιά νέες εμβολιαστικές γραμμές για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών. Οι εμβολιασμοί θα γίνουν σε Κέντρα Υγείας ή σε Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών στις 28 Ιανουαρίου και στις 4 Φεβρουαρίου και οι γονείς μπορούν να κλείσουν τα ραντεβού μέχρι τις 25 Ιανουαρίου.

Από την 1η Φεβρουαρίου 2022 όσοι ενήλικοι συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα 7 μηνών από την χορήγηση της 2ης δόσης στην περίπτωση των διδοσικών εμβολίων ή από την χορήγηση της μονοδοσικής δόσης για όσους έκαναν το μονοδοσικό εμβόλιο προκειμένου να θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να κάνουν και την αναμνηστική δόση. Καλούμε λοιπόν όλους τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν με τη αναμνηστική δόση όχι μόνον για να διατηρήσουν τα προνόμια των εμβολιασμένων, αλλά και για να είναι θωρακισμένοι απέναντι σε ενδεχόμενη βαριά νόσηση από τον κορονοϊό.




Κυρ. Μητσοτάκης: Η εποχή της εσωστρέφειας, η εποχή της μιζέριας, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί

 



Στους επικεφαλής των Πρεσβειών και των Μονίμων Αντιπροσωπειών της Ελλάδας στο εξωτερικό, απευθύνθηκε για πρώτη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομίλησε μαζί τους και άκουσε την οπτική τους από τις αποστολές όπου υπηρετούν, με το βλέμμα στους στόχους της εξωτερικής πολιτικής για το 2022. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις βασικές προτεραιότητες και τις προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής και της ελληνικής διπλωματίας για το 2022, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι:

Η Ελλάδα είναι μια ισχυρή και εξωστρεφής χώρα που συνδιαμορφώνει τις διεθνείς εξελίξεις, έχει λόγο και άποψη σε κάθε πολυμερές forum, είναι σε θέση να καινοτομεί, να δείχνει τον δρόμο και να βρίσκεται μπροστά από άλλες χώρες σε ευρωπαϊκές συζητήσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτή για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19, αλλά και για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

Η εποχή της εσωστρέφειας, η εποχή της μιζέριας, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η Ελλάδα του 2022 δεν είναι η Ελλάδα του 2012. Και είναι σε θέση και πρέπει να διεκδικεί τον ρόλο που της αναλογεί στο διεθνές στερέωμα.

Η εξωτερική πολιτική του 21ου αιώνα αφορά την ώσμωση της οικονομίας με την κλασική διπλωματία.




Ο Τσίπρας θεωρεί κιτς τον Εθνικό ύμνο της χώρας του

 


Σε ένα νέο τεράστιο φάουλ υπέπεσε ο Αλέξης Τσίπρα, που ενοχλήθηκε από τον αγιασμό των μαχητικών Rafale και μάλιστα η ανθελληνική του στάση έγινε και πάλι πρωτοσέλιδο στην Τουρκία.

Το απίστευτο και ανθελληνικό ατόπημα του Αλέξη Τσίπρα, έγινε στην συνέντευξη που έδωσε στο Kontra Channel και αφού πρώτα είχε προσφέρει γέλοιο όταν χαρακτήρισε τον ευατό του "αυτοδημιούργητο".

Ο Τσίπρας χαρακτήρισε κιτς, το θέαμα τους παπάδες που ευλόγησαν τα Rafale υπό την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και έκανε τους Έλληνες πολίτες να ντρέπονται που αυτός ο τύπος υπήρξε για 4,5 χρόνια πρωθυπουργός της χώρας.

Η δήλωση του με το ψέμα για το λογότυπο της Νέας Δημοκρατίας: “Τώρα είναι μικροπρέπεια το να αντιδρά ο πολιτικός κόσμος στην εθνική καπηλεία ή η ίδια η εθνική καπηλεία είναι μικροπρέπεια, να βγάζεις σποτάκι με το κομματικό σύμβολο με τα πολεμικά αεροσκάφη που πλήρωσε ο ελληνικός λαός; Αυτό είναι μικροπρέπεια. Είναι ο ορισμός της μικροπρέπειας.

Και νομίζω ότι αντί να βγουν να ζητήσουν συγνώμη από τον ελληνικό λαό να πουν «κάναμε ένα λάθος βρε αδερφέ…», αλλά δεν έκαναν λάθος. Είναι η στρατηγική τους, είναι ένας συνδυασμός κιτς, τους παπάδες να ευλογούν τα πτερύγια, και τη μπάντα να παιανίζει τον Εθνικό Ύμνο. Κατηγορούσαν κάποτε τον Καμένο αλλά αυτοί τον ξεπεράσανε τον Καμένο. Ένας συνδυασμός λοιπόν μιας κιτς αισθητικής με την προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης πάνω σε ζητήματα που είναι εθνικά ζητήματα. Δεν μπορείς αντί για το εθνόσημο να βάζεις το λογότυπο ενός κόμματος πάνω στα πολεμικά αεροσκάφη της χώρας. Είναι αδιανόητο αυτό το πράγμα, είναι ντροπή.”

Είναι κιτς λοιπόν για τον Αλέξη Τσίπρα ο εθνικός ύμνος της χώρας στην υποδοχή των μαχητικών, και αντί να νιώθει περηφάνεια όπως όλοι οι Έλληνες, νιώθουμε ντροπή οι Έλληνες που υπάρχει αυτός ο άνθρωπος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ένας Τσίπρας σε απόγνωση να κατηγορεί τα πάντα, να βλέπει μια άλλη Ελλάδα, γιατί απειλείται όχι μόνο η κυριαρχία του στο χώρο της κεντροαριστεράς, αλλά και να απειλείται και η δεύτερη θέση του, από ένα ΠΑΣΟΚ και έναν Νίκο Ανδρουλάκη, και αυτό σίγουρα τον έχει σοκάρει.