Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Άλλο που δεν ήθελε ο Κασσελάκης να τον κυνηγάνε για δήλωση και να κάνει ότι δεν θέλει


 

Το μεγαλύτερο νούμερο της πολιτικής ζωής της χώρας, το σούργελο όπως λέει και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζουράρις, Στέφανος Κασσελάκης εξαφανισμένος και μετά την γελοία θεατρική ανακοίνωση "Είμαι Εδώ", εμφανίστηκε στο Ηρώδειο.

Σε συναυλία στο Ηρώδειο έδωσε το «παρών», εχθές, ο Στέφανος Κασσελάκης με τον σύζυγό του Τάιλερ Μακμπέθ.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, οι δημοσιογράφοι έσπευσαν γύρω από τον έκπτωτο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να του αποσπάσουν μία δήλωση. Ο Κασσελάκης προσπαθεί να αποφύγει τους δημοσιογράφους, αποφεύγοντας να απαντήσει στις ερωτήσεις τους και κάνοντας ότι δεν θέλει "αφήστε με μόνο μου"

«Παιδιά δεν έχει νόημα όλο αυτό», ακούγεται να λέει, καθώς περπατά. «Παιδιά θα πατήσετε κόσμο», προσθέτει λίγα δευτερόλεπτα μετά.

Σε πλάνα, που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή της Φαίης Σκορδά, κάποια στιγμή φαίνεται να σταματάει και να επιχειρεί να αλλάξει κατεύθυνση, ενώ λίγο μετά δηλώνει: «Θα εκτιμούσα πάρα πολύ τη δυνατότητα να περάσω ανάμεσά σας».

«Όταν έχω να πω κάτι θα το πω. Εδώ πέρα πολύ απλά θα έχουμε κάποιο ατύχημα και θα είναι σε εσάς και όχι σε εμένα, προσέξτε πού πάτε», είπε κατεβαίνοντας τα σκαλιά.





Δύο 17χρονοι κακοποιοί στην Ερμιόνη επιτέθηκαν σε 12χρονο με φαλτσέτα για να του πάρουν δύο ευρώ



Κάθε μέρα της εβδομάδας είναι γεμάτη με παραβατικότητα ανηλίκων κακοποιών που δεν διστάζουν παρά την αυστηρότητα των νόμων να διαπράξουν έγκλημα ακόμα και μέσα στο σχολείο τους.

Ευθύνη για την συμπεριφορά των ανήλικων κακοποιών φέρουν οι γονείς τους, όπως και για την αδιαφορία μέσα στο σχολείο οι καθηγητές.

Το περιστατικό βίας ανηλίκων σημειώθηκε μόνο λίγες ώρες μετά από την απόπειρα ανθρωποκτονίας της 14χρονης στη Γλυφάδα και το ξυλοδαρμό με σιδερένιο λοστό ανηλίκου στην Θεσσαλονίκη. 

Αυτή τη φορά η τοποθεσία είναι Ερμιόνη Αργολίδας με θύμα έναν 12χρονο.

Το περιστατικό σημειώθηκε μέσα σε προαύλιο σχολείου στην Ερμιόνη Αργολίδας, όταν δύο 17χρονοι κακοποιοί μαθητές επιτέθηκαν με φαλτσέτα σε έναν 12χρονο. Συγκεκριμένα, στο διάλειμμα οι ανήλικοι κακοποιοί που είχαν επάνω τους φαλτσέτα τον πλησίασαν και άρχισαν να τον βρίζουν και να τον απειλούν.

Στη συνέχεια ο ένας από τους δύο έβγαλε μια φαλτσέτα, την κόλλησε στο πρόσωπο του 12χρονου και στη συνέχεια του ξύρισε το μουστάκι, αρπάζοντάς του παράλληλα δύο ευρώ από την τσέπη του. 

Ο 12χρονος ενημέρωσε τους γονείς του, εκείνοι με τη σειρά τους τις Αρχές, με αποτέλεσμα οι 17χρονοι κακοποιοί να συλληφθούν για πρόκληση σωματικής βλάβης, απειλή και για παράβαση νομοθεσίας για τα όπλα.

Παράλληλα συνελήφθησαν και δύο από τους γονείς τους για παραμέληση της εποπτείας των ανηλίκων κατηγορουμένων και φέρουν μεγάλη ευθύνη για τον τρόπο που μεγάλωσαν τα παιδιά τους ώστε να γίνουν παραβατικά.  Σχηματίστηκε σε βάρος τους δικογραφία για παραμέληση της εποπτείας των ανήλικων παιδιών τους.



Εάν δεν ήταν ο δημοτικός αστυνομικός θα είχαν σκοτώσει την 14χρονη στην Γλυφάδα - Ο περίεργος ρόλος άντρα με τατουάζ

 


Η απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά της 14χρονης από ανήλικες κακοποιούς, θα είχε γίνει ανθρωποκτονία εάν δεν είχε επέμβει ένας δημοτικός αστυνομικός της Γλυφάδας, ώστε να πει την ιδιότητα του και να διαλυθούν.

Ο δημοτικός αστυνομικός και μάρτυρας που βρέθηκε μπροστά στον ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα, περιγράφει τα όσα είδε, καθώς ήταν εκείνος που την έσωσε και σταμάτησε τις ανήλικες μαθήτριες και δεν την σκότωσαν.

Ο αυτόπτης μάρτυρας έτυχε εκείνη τη στιγμή να βρίσκεται με την οικογένειά του, κοντά στο σημείο όπου η 14χρονη δέχτηκε την άγρια επίθεση στη Γλυφάδα. 

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ανέφερε πως αρχικά «εμφανίστηκε μία μεγάλη παρέα παιδιών, 30 με 40 άτομα, μισά κορίτσια, μισά αγόρια και δημιούργησαν ένα είδος αρένας, κάθισαν γύρω γύρω με τα χέρια σταυρωμένα και παρακολουθούσαν 5 κοριτσάκια στη μέση, να βρίζονται μεταξύ τους».

Ωστόσο στην αρχή δεν μπορούσε να αντιληφθεί τι συνέβαινε και στη συνέχεια άκουσε τη γυναίκα του να του φωνάζει «τρέξε θα τη σκοτώσουν». «Είπα στη σύζυγό μου να πάρει τα παιδιά και να φύγει και έτρεξα στο σημείο. Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο ξύλο, παλαιστής ήταν η κοπέλα; Ούτε ενήλικες δεν χτυπούν έτσι, τη χτυπούσε, της τραβούσε τα μαλλιά, τους πλησιάζω και τους λέω “τί κάνετε εδώ, δεν ντρέπεστε;”» σημείωσε.

Εκείνη την ώρα μάλιστα όπως περιέγραψε, οι ανήλικες μαθήτριες κινήθηκαν απειλητικά και προς τον ίδιο και στη συνέχεια έφυγαν όταν τους είπε ότι θα καλέσει στην αστυνομία.

Ωστόσο ο αυτόπτης μάρτυρας έκανε λόγο για έναν άνδρα και τον ρόλο που έπαιζε, ο οποίος βρισκόταν στο σημείο την ώρα του ξυλοδαρμού και όπως τονίζει δεν έκανε τίποτα, απλά παρακολουθούσε το περιστατικό. 

Ανέφερε πως ήταν ένας άνδρας πάνω από 25 χρονών με τατουάζ και παρακολουθούσε ατάραχος τον ξυλοδαρμό χωρίς να αντιδρά και χωρίς να παρεμβαίνει. 

«Τι κάνεις; Μεγάλος άνθρωπος και κάθεσαι και παρακολουθείς;», υποστήριξε πως τον ρώτησε, με τον ίδιο να απαντά πως προσπαθούσε να τις χωρίσει. Μάλιστα για έναν άνδρα που βρίσκονταν στο σημείο και παρακολουθούσε τον ξυλοδαρμό, έκανε λόγο και ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με εκείνες τις πληροφορίες ο άνδρας παρότρυνε τα κορίτσια να τη χτυπήσουν ενώ δεν δίστασε να βρίσει τον άνθρωπο που σταμάτησε τις ανήλικες, όταν τον ρώτησε γιατί δεν επενέβη. 

Ο άντρας αναζητείτε απο τις κάμερες και μόλις ταυτοποιηθεί θα συλληφθεί γιατί ο ρόλο του ήταν καθαρά συνέργεια στην απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά της 14χρονης.



Reuters: Πάνω από 1.500 μέλη της Χεζμπολάχ τυφλώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν από τις επιθέσεις με τους βομβητές

 


Σε μια σοκαριστική παραδοχή προχώρησαν αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ, οι οποίοι αποκάλυψαν το εύρος των στοχευμένων επιθέσεων με τους βομβητές που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι και να τραυματιστούν χιλιάδες.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Reuters, πηγή της τρομοκρατικής οργάνωσης του Λιβάνου, έκανε λόγο για πάνω από 1.500 μαχητές οι οποίοι πλέον τέθηκαν εκτός δράσης καθώς είτε τυφλώθηκαν, είτε ακρωτηριάστηκαν τα χέρια τους από τις επιθέσεις. Ωστόσο, αυτό αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό μέρος της δύναμης της οργάνωσης, που εκτιμάται ότι έχει 40.000 έως 50.000 μαχητές, ενώ ο Νασράλλα έχει δηλώσει πως η Χεζμπολάχ διαθέτει 100.000 μαχητές.

Οι επιθέσεις, που αποδίδονται στο Ισραήλ, αν και το Τελ Αβίβ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, περιλαμβάνουν την εξόντωση κορυφαίων στελεχών, όπως ο Ιμπραήμ Ακίλ, ιδρυτής και ηγέτης της ελίτ δύναμης Radwan, και την καταστροφή χιλιάδων πυραύλων και οβίδων, έχουν επιφέρει σημαντικά πλήγματα στη Χεζμπολάχ. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πηγές, η οργάνωση αντικατέστησε άμεσα τους ηγέτες που χάθηκαν, με τον ηγέτη της, Σαγιέντ Χασάν Νασράλλα, να δηλώνει πως οι απώλειες δεν ανακόπτουν τη λειτουργία της οργάνωσης.

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπολύει πλήγματα «ευρείας κλίμακας» στον νότιο Λίβανο, λίγες ώρες αφού επεσήμανε ότι αναχαίτισε πύραυλο που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ εναντίον του Τελ Αβίβ. Ο στρατός «διεξάγει αυτή τη στιγμή πλήγματα ευρείας κλίμακας στον νότιο Λίβανο και την περιοχή της Μπεκάα (ανατολικά). Θα ακολουθήσουν λεπτομέρειες», επεσήμαναν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της δήλωσε ότι «ισραηλινή επιδρομή είχε στόχο ένα σπίτι στο χωριό Μααϊσράχ».

Οι κάτοικοι επιβεβαίωσαν ότι άκουσαν δύο ισχυρές εκρήξεις. «Ένα σπίτι και ένα καφέ» καταστράφηκαν, είπε μία κάτοικος του χωριού σε τηλεφωνική της επικοινωνία με το AFP.  Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ANI μετέδωσε ότι «δύο ρουκέτες έπεσαν στη Μααϊσράχ».



Ζουράρις: Ο Τσίπρας, δεν κατάλαβε ότι o Κασσελάκης είναι σούργελο;

 



Τον χαρακτηρισμό «σούργελο» χρησιμοποίησε για τον Στέφανο Κασσελάκη ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζουράρις σε ραδιοφωνική του συνέντευξη το πρωί της Τετάρτης.

Όπως είπε στον Status FM 107,7 «70 χρόνια έχω διδάξει πολιτική επιστήμη. Στην θεωρία υπήρχε τόσα χρόνια αριστερά, δεξιά και το κέντρο. Τώρα με τον Κασσελάκη έχουμε τέταρτη κατηγορία. Έχουμε αριστερά, δεξιά, κέντρο και σούργελο»

«Σούργελο ο Κασσελάκης;» κλήθηκε να διευκρινίσει ο κ. Ζουράρις ο οποίος απάντησε ξεκάθαρα «εντελώς»

Σύμφωνα με τον Ζουράρι «ο Τσιπρας συμμετείχε στο εναρκτήριο λάθος με την επιλογή Κασσελακη για το Επικρατείας. Δεν κατάλαβε ότι είναι σούργελο; Ακόμα και η γλώσσα του σώματός του είναι σουργελοειδής. Εγώ στη θέση του θα επενέβαινα».

Κατά την ανάλυση του Κώστα Ζουράρι, πρώτος στόχος της αριστεράς δεν είναι η κατάληψη της εξουσίας: «Γιατί να γίνει κόμμα εξουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ; Η αριστερά δεν είχε ως πρώτο στόχο την κατάληψη της εξουσίας. Είχε στόχο την παρέμβαση στα πράγματα. Δεν είναι το πρωτεύον η εξουσία για την αριστερά».

Όσον αφορά, τέλος, τον Παύλο Πολάκη, είπε ότι «μου αρέσει το ύφος του, κι εγώ έτσι ήμουν στα νιάτα μου».






Ταυτοποιήθηκε άλλη μία 16χρονη για τον ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα - Έρευνες και για άντρα ενήλικα

 


Και οι τρεις ανήλικες χαρακτηρίζονται επικίνδυνες ειδικά αυτή που χτύπαγε συνέχεια την 14χρονη, η οποία έχει παραβατική συμπεριφορά που γίνεται χειρότερη κάθε χρόνο.

Συνελήφθησαν δύο ανήλικα κορίτσια και οι γονείς τους, ενώ ταυτοποιήθηκε άλλο ένα για τον άγριο ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου. 

Όπως ανέφερε πρόκειται για μαθήτριες, δύο 14χρονες και μία 16χρονη.

Οι δύο 14χρονες συνελήφθησαν για συμμετοχή στο περιστατικό εντός των ορίων του αυτοφώρου μαζί με τους γονείς τους, σχηματίστηκε κανονικά δικογραφία και στη συνέχεια με εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι, μέχρι να ολοκληρωθεί η δικογραφία. 

Η Κωνσταντία Δημογλίδου σημείωσε πως ταυτοποιήθηκε και το τρίτο άτομο, η 16χρονη, που φαίνεται να κατάφερε τα χτυπήματα στο ανήλικο κορίτσι, σύμφωνα με τη μαρτυρία.

Αυτό που πρέπει να ερευνηθεί είναι η παρουσία ενός άντρα ενήλικα με πολλά τατουάζ, που ήταν στην παρέα και φάνηκε να οργανώνει σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.




Ταυτοποιήθηκαν 8 άτομα για φθορές και ρίψεις καθισμάτων στον αγωνιστικό χώρο και στην εξέδρα

 



Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ταυτοποιήθηκαν συνολικά δέκα -10- άτομα, τα οποία κατηγορούνται για –κατά περίπτωση- φθορά ξένης ιδιοκτησίας καθώς και παραβίαση της αθλητικής νομοθεσίας, στο πλαίσιο ποδοσφαιρικού αγώνα που έλαβε χώρα την 18-08-2024, στο Δημοτικό Στάδιο Περιστερίου.

Καθοριστικό ρόλο για την ταυτοποίησή τους είχε -μεταξύ άλλων- η αξιοποίηση του βιντεοληπτικού υλικού, το οποίο κατασχέθηκε από το σύστημα εποπτείας που είναι εγκατεστημένο στο γήπεδο καθώς και το σύστημα έκδοσης και ψηφιακής ταυτοποίησης ηλεκτρονικών εισιτήριων αθλητικών συναντήσεων, στην οποία προβαίνουν πλέον οι φίλαθλοι πριν την είσοδό τους στις αθλητικές εγκαταστάσεις, βάσει της πρόσφατης νομοθεσίας.

Παράλληλα, για τη διερεύνηση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε κατάλληλη αξιολόγηση πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Ειδικότερα, προέκυψε ότι οχτώ -8- από τους ανωτέρω κατηγορούμενους μεταξύ των οποίων και ανήλικος, ευρισκόμενοι στις εξέδρες του γηπέδου, προέβησαν με λακτίσματα σε θραύση και αποκόλληση καθισμάτων, τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά λήξη του αγώνα. Στη συνέχεια, ορισμένα τα εκσφενδόνισαν προς τον αγωνιστικό χώρο, ενώ τα υπόλοιπα τα πέταξαν εντός του χώρου της εξέδρας.

Επιπλέον, για τους έτερους -2- κατηγορούμενους, διαπιστώθηκε ότι συμμετείχαν ως εκμισθωτής- οδηγός και πρόσθετος οδηγός οχήματος, στην οργανωμένη μετακίνηση των φιλάθλων, κατά παράβαση της σχετικής απόφασης που είχε εκδοθεί από το αρμόδιο Υπουργείο στις 14-08-2024.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Με αφορμή την υπόθεση αυτή, να σημειωθεί ότι το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, θα συνεχίσει εντατικά τους ελέγχους για την αντιμετώπιση της βίας στους αθλητικούς χώρους, εφαρμόζοντας στο ακέραιο την κείμενη νομοθεσία, τόσο εντός και περιμετρικά των αθλητικών εγκαταστάσεων, όσο και σε οποιοδήποτε άλλο χώρο.



Συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στη δημοσιογράφο Christiane Amanpour

 



Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στη δημοσιογράφο Christiane Amanpour.

Christiane Amanpour: Βρίσκεται εδώ, μαζί μου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Καλώς ήρθατε στην εκπομπή. Θέλω την αντίδρασή σας. Ήσασταν στην αίθουσα, προφανώς, για την ομιλία του Προέδρου Biden, την τελευταία του ομιλία ως Προέδρου. Έθεσε τα σημερινά θέματα σε ιστορικό πλαίσιο. Αισθάνεστε τόσο αισιόδοξος όσο φάνηκε να είναι ο ίδιος για την ικανότητα επίλυσης των σημερινών κρίσεων;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, καταλαβαίνω ότι ήταν μία ομιλία με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση για τον Πρόεδρο Biden, προς το τέλος μιας πολύ μακράς σταδιοδρομίας. Θεωρώ ότι ήταν μια ισχυρή ομιλία, καθώς αναφέρθηκε σε διάφορα πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των ευκαιριών και των προκλήσεων της τεχνητής νοημοσύνης. Νομίζω ότι έχει σημασία, διότι χρειαζόμαστε την ηγεσία των ΗΠΑ σε όλα αυτά τα ζητήματα. Με χαροποίησε το γενικό πλαίσιο της ομιλίας, αλλά τώρα, ασφαλώς, πρέπει να μπούμε στις λεπτομέρειες της αντιμετώπισης όλων αυτών των θεμάτων.

Christiane Amanpour: Εντάξει, μία από τις λεπτομέρειες που σας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, είναι ο νέος πόλεμος στη Μέση Ανατολή, ο οποίος προκαλεί άλλο ένα τεράστιο κύμα προσφύγων. Νομίζω ότι κινούνται προς τη Μεσόγειο, κινούνται προς την Τουρκία. Μόλις συναντηθήκατε με τον Πρόεδρο Erdoğan σχετικά με την πρόκληση που αντιμετωπίζετε αυτή τη στιγμή εξαιτίας όλων αυτών. Μπορείτε να μας πείτε τι συζητήσατε και πώς θα δώσετε λύση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, ήταν η έκτη συνάντησή μας κατά τον τελευταίο χρόνο. Πιστεύω ότι αυτό από μόνο του συνιστά σημαντική πρόοδο όσον αφορά στην ποιότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, διότι, όπως θυμάστε, είχαμε τριβές τα τελευταία χρόνια. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας ώστε όπου διαφωνούμε -και διαφωνούμε σε θέματα όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών-, να το κάνουμε συμφωνώντας, πρώτα απ’ όλα, ότι το θέμα μπορεί να επιλυθεί μόνο με αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά και να συνεργαστούμε σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό. Έχουμε σημειώσει πρόοδο όσον αφορά στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Αυτό που θέλουμε, Christiane, είναι να σταματούν οι βάρκες προτού εισέλθουν στο νερό. Και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε, βέβαια, τη συνεργασία των τουρκικών αρχών. Θα έλεγα ότι έχουμε σημειώσει πρόοδο τον τελευταίο χρόνο όσον αφορά στη δημιουργία καλύτερων διαύλων επικοινωνίας, διότι η μετανάστευση είναι ένα τεράστιο ζήτημα και δεν θέλουμε να αφήσουμε τους διακινητές να αποφασίζουν ποιος θα εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή να θέτουν σε κίνδυνο ζωές αθώων. Άρα, η συνεργασία με την Τουρκία σε αυτό το ζήτημα είναι πολύ σημαντική.

Christiane Amanpour: Επομένως, ένα από τα πράγματα που ζητήσατε είναι να επιτρέψει η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορέσουν να έρθουν περισσότερα παιδιά και τραυματισμένοι άμαχοι από τη Γάζα στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, για να καταλάβω καλά, εσείς και η Τουρκία έχετε χτίσει ένα εμπόδιο, σαν έναν φράχτη από τσιμέντο και συρματόπλεγμα, κατά μήκος των βόρειων συνόρων σας. Υπάρχει αντίφαση όσον αφορά το πώς βλέπετε το ζήτημα της μετανάστευσης και των προσφύγων;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω, Christiane, ότι χρειαζόμαστε έναν μεγάλο φράχτη και μία μεγάλη πόρτα. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω τι εννοώ. Είναι σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση να υπερασπίζεται τα εξωτερικά της σύνορα. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να δημιουργήσει νόμιμες οδούς μετανάστευσης και να το κάνει με οργανωμένο και πειθαρχημένο τρόπο, για ανθρωπιστικούς αλλά και οικονομικούς λόγους.

Η Ελλάδα, παραδείγματος χάρη, ήταν η μόνη χώρα που δέχτηκε εκατοντάδες γυναίκες από το Αφγανιστάν όταν η χώρα τους βρισκόταν ουσιαστικά στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αφότου οι ΗΠΑ την εγκατέλειψαν απότομα. Έχουμε επίσης ευαισθησίες όσον αφορά στο ανθρωπιστικό σκέλος. Ταυτόχρονα, όμως, θέλουμε να στείλουμε μήνυμα σε χώρες όπως η Αίγυπτος, για παράδειγμα, ότι μπορούμε να υποδεχτούμε εργαζόμενους στην Ελλάδα. Μπορούν να έρθουν και να μείνουν. Μπορούν να έρθουν νόμιμα, με ασφάλεια και δεν χρειάζεται να ξεκινήσουν ένα επικίνδυνο ταξίδι, διασχίζοντας το Αιγαίο, προκειμένου να φτάσουν στην Ελλάδα.

Θεωρώ ότι αυτό πρέπει να είναι το θεμέλιο μιας σύγχρονης μεταναστευτικής πολιτικής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η λύση δεν είναι η μονομερής παράκαμψη των κανόνων του Σένγκεν. Έχουμε ένα Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Κανείς δεν είναι απόλυτα ευχαριστημένος με αυτό, αλλά αυτή είναι η φύση του ευρωπαϊκού συμβιβασμού. Και πρέπει να το εφαρμόσουμε.

Christiane Amanpour: Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω, επειδή αυτό είναι ένα ατέρμονο ζήτημα για εσάς, για το οποίο σας ρωτούν συνέχεια καθώς είναι τραγικό. Χθες, άλλοι τέσσερις μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο ανοιχτά των ακτών σας, κοντά στο νησί της Σάμου. Πέντε διασώθηκαν κι άλλοι 25 έχουν εντοπιστεί στην ακτή. Το Λιμενικό σας Σώμα έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί πως φέρεται να εξαναγκάζει ανθρώπους να απομακρυνθούν από τα ύδατά σας και να τους αναγκάζει να ξαναβγαίνουν στα ανοιχτά, διώχνοντάς τους από την Ελλάδα. Όπως γνωρίζετε, πέρυσι, οι «New York Times» δημοσίευσαν μια μεγάλη, σημαντική έρευνα με πλάνα από βάρκες που αφήνονταν να πλέουν ακυβέρνητα από το Λιμενικό Σώμα. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει ανησυχητικά συχνά.

Αναρωτιέμαι πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε αυτό ενώ προσπαθείτε να διατηρήσετε ταυτόχρονα τόσο μια ελεγκτική όσο και μια ανθρωπιστική στάση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταλαβαίνω τι εννοείτε και αναγνωρίζω ότι η ισορροπία είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Πρώτα απ’ όλα, επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι δεν υπήρξε καμία εμπλοκή του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στο χθεσινό περιστατικό. Είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν έχεις μια λέμβο που προσπαθεί να περάσει απέναντι σε κακές καιρικές συνθήκες. Το Λιμενικό Σώμα εμφανίστηκε μόνο για να σώσει ανθρώπους, κάτι που είναι ο κανόνας, Christiane. Κάθε φορά που έχουμε περιστατικά τα οποία θεωρούμε ότι πρέπει να ερευνήσουμε, θα το κάνουμε. Από την άλλη, διατηρούμε το δικαίωμα να αποτρέπουμε παράνομες εισόδους σκαφών στα θαλάσσια σύνορα. Πρέπει να τονίσω ότι αυτό δεν είναι ανοιχτή θάλασσα, τα σύνορα, όπως γνωρίζετε, είναι σχετικά κοντά. Συνεργαζόμαστε με την τουρκική Ακτοφυλακή προκειμένου να επιστρέψουν αυτοί οι άνθρωποι στην Τουρκία με ασφάλεια.

Αλλά το πιο σημαντικό είναι να μην υπάρχουν βάρκες στη θάλασσα και μόνο οι τουρκικές αρχές μπορούν να μας βοηθήσουν για να συμβεί αυτό, γιατί είναι τραγικό να χάνονται ανθρώπινες ζωές σε ένα ταξίδι που είναι επικίνδυνο και όπου ουσιαστικά έχει παραχωρηθεί στους διακινητές το δικαίωμα να καθορίζουν ποιος θα κάνει αυτό το ταξίδι.

Christiane Amanpour: Πρόκειται, προφανώς, για ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς Ευρωπαίους και, φυσικά, τις ΗΠΑ. Ποιο είναι το αποτέλεσμα ορισμένων από αυτές τις έρευνες; Έχουν ολοκληρωθεί;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι ακόμα. Δεν έχω καμία ένδειξη ότι, ειδικά όταν πρόκειται για την τραγωδία της Πύλου, η οποία πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι συνέβη σε διεθνή ύδατα, ότι υπήρξε οποιαδήποτε ανάμειξη του ελληνικού Λιμενικού η οποία προκάλεσε αυτό το δυστύχημα. Αλλά είμαστε πάντα ανοιχτοί και πρέπει το ζήτημα να ερευνηθεί διεξοδικά. Έχουμε επίσης ανεξάρτητες αρχές στην Ελλάδα, οι οποίες διεξάγουν αυτή την έρευνα.

Christiane Amanpour: Επιτρέψτε μου να επιστρέψω στον πόλεμο Ισραήλ-Παλαιστινίων, στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Ο Υπουργός Εξωτερικών σας δήλωσε χθες: «Φαίνεται ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική πίεση στο Ισραήλ. Είμαστε φίλοι του Ισραήλ, είμαστε στρατηγικοί εταίροι του Ισραήλ και προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ανοιχτοί και ειλικρινείς μαζί τους». Εντάξει, πώς ακριβώς μπορεί αυτό να «δουλέψει»; Θέλω να πω, δεν υπάρχει καμία επιρροή, σωστά; Ποιος νομίζετε ότι μπορεί τελικά να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ; Εάν πιστεύετε ότι θα έπρεπε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι θα έπρεπε. Και καταστήσαμε ιδιαίτερα σαφές στους Ισραηλινούς φίλους μας ότι υπήρχαν ευκαιρίες για κατάπαυση του πυρός -έτσι τουλάχιστον αισθανόμαστε- και αυτές οι ευκαιρίες δεν αξιοποιήθηκαν. Και όσο δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, οι όμηροι δεν θα απελευθερωθούν, θα υπάρχει απώλεια ζωών, επιτείνοντας την ανθρωπιστική καταστροφή που έχει ήδη λάβει χώρα. Και πάντα θα δίνεται στη Χεζμπολάχ ένας λόγος για να συνεχίσει να εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ. Ως εκ τούτου, μου φαίνεται ότι είναι και προς το συμφέρον του Ισραήλ να επιτύχει κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό.

Κοιτάξτε, δεν θέλουμε να υπερβάλλουμε για τη δύναμή μας. Θέλω να πω, πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν πει το ίδιο πράγμα στο Ισραήλ. Επισημαίνω όμως ότι είμαστε καλός φίλος του Ισραήλ και πιστεύω ότι οι φίλοι πρέπει να λένε σκληρές αλήθειες μεταξύ τους. Αυτό είναι ουσιαστικά που κάναμε, και έχουμε επίσης ευθυγραμμίσει αναλόγως τις ψήφους μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Christiane Amanpour: Μόλις είπατε «συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ», οι οποίες έχουν τεράστια επιρροή ή θα έπρεπε να έχουν, επειδή είναι τόσο ισχυρός σύμμαχος του Ισραήλ. Σας ανησυχεί το γεγονός ότι ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καταφέρει να έχουν αποτελεσματική επιρροή όσον αφορά στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός; Είδατε τον Πρόεδρο Biden να γίνεται αρκετά εμφατικός, ότι τώρα είναι καιρός τα εμπλεκόμενα μέρη να θέσουν τέλος σε αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ίσως, καθώς ο Πρόεδρος Biden πλησιάζει στο τέλος της θητείας του, αυτή είναι η ευκαιρία να κάνει πραγματικά ό,τι μπορεί για να το σταματήσει, γιατί οι συνέπειες είναι δραματικές και υπάρχουν και οικονομικές συνέπειες. Κοιτάξτε τι συμβαίνει στην Ερυθρά Θάλασσα. Η Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο ναυτικό έθνος στον κόσμο. Ανησυχούμε για την ασφάλεια και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Είχαμε ένα ελληνικό δεξαμενόπλοιο που δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι.

Επομένως, είναι πολλές οι συνέπειες αυτής της κρίσης, συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου στο κόστος ζωής, το οποίο αποτελεί την πρώτη προτεραιότητά μας, για όλες τις δυτικές χώρες. Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλύσουν μόνο οι Ισραηλινοί ή οι Παλαιστίνιοι ή οι Λιβανέζοι. Πρόκειται για μια περιφερειακή σύγκρουση με παγκόσμιες επιπτώσεις.

Christiane Amanpour: Τι γίνεται με μια παγκόσμια κρίση, και αναφέρομαι στην κλιματική αλλαγή, η οποία δεν λαμβάνει τεράστια προσοχή από το κοινό εδώ; Υπάρχουν προφανώς συνέδρια που γίνονται στο περιθώριο. Ο Πρόεδρος Biden είπε και πάλι ότι ένα από τα πράγματα για τα οποία είναι τόσο περήφανος είναι ότι η χώρα του έκανε τη μεγαλύτερη επένδυση σε υποδομές για το κλίμα και πράσινες υποδομές. Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε αυτή τη στιγμή; Επειδή υπάρχουν οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες και συμβαίνουν τόσα πολλά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Μεσόγειος, όπως γνωρίζεις Christiane, είναι στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης. Συμβαίνει ήδη. Και, παρεμπιπτόντως, δεν είναι μόνο η Μεσόγειος, είδατε τις μεγάλες πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη. Άρα η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ.

Τι σημαίνει αυτό; Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να επενδύσουμε πολύ περισσότερο, όχι μόνο στην άμβλυνση των επιπτώσεων, που το κάνουμε, αλλά και στη βραχυπρόθεσμη προσαρμογή. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, χρησιμοποιούμε εξελιγμένες τεχνολογίες, drones, τεχνητή νοημοσύνη, για να εντοπίζουμε τις πυρκαγιές το συντομότερο δυνατό. Και τα πήγαμε καλά φέτος. Με εξαίρεση μια μεγάλη πυρκαγιά, οι δασικές εκτάσεις που χάσαμε ήταν σαφώς μικρότερες από ό,τι σε άλλες χρονιές, στο πιο ζεστό καλοκαίρι που έχουμε βιώσει ποτέ.

Επομένως, πρέπει να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις, αλλά αυτό πρέπει να είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, όχι μόνο μια ελληνική πρωτοβουλία. Και φοβάμαι ότι, όταν εξετάζουμε τους πόρους που διαθέτουμε στην Ευρώπη, εστιάζουμε πολύ στην Πράσινη Συμφωνία, αλλά εστιάζουμε πολύ λίγο στη βραχυπρόθεσμη προσαρμογή. Διότι μόλις «χτυπήσουν» αυτά τα φαινόμενα που συνδέονται με το κλίμα, είναι καταστροφικά, είτε μιλάμε για πυρκαγιές είτε για μεγάλες πλημμύρες. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα, ως Ευρώπη, για να πείσουμε τους πολίτες μας ότι, στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα, θα τους συμπαρασταθούμε σε περίπτωση μίας καταστροφής που συνδέεται με το κλίμα.

Christiane Amanpour: Τι πιστεύετε για το βασικό ευρωπαϊκό σχέδιο σχετικά με αυτό; Γιατί προφανώς, μετά την πανδημία, υπήρξε η μεγάλη Πράσινη Συμφωνία, αλλά φαίνεται ότι ψαλιδίζονται οι άκρες της.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θεωρώ ότι είναι κοινός τόπος -αυτό αποτυπώνεται επίσης στην έκθεση Draghi- ότι η Πράσινη Συμφωνία είναι ένας πολύ ευγενής στόχος, αλλά δεν μπορεί να επιτευχθεί εις βάρος της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ή με σημαντική μείωση του βιοτικού επιπέδου των Ευρωπαίων. Αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν ορισμένες αναπροσαρμογές -δεν θα τις αποκαλούσα «ψαλίδισμα», θα τις αποκαλούσα ρεαλιστικές αναπροσαρμογές- σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει, ας γίνουν. Και πιστεύω ότι θα κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Christiane Amanpour: Τέλος, εντελώς άσχετο, αλλά σημαντικό για εσάς και τον λαό σας και τους Βρετανούς, τα Μάρμαρα του Παρθενώνα…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Christiane Amanpour: Τα Γλυπτά. Προφανώς, είχατε πολλές συζητήσεις με τον George Osborne, την εποχή που είχε αναλάβει διαπραγματευτής. Τι συμβαίνει; Πού βρισκόμαστε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λοιπόν, καταρχάς ας συμφωνήσουμε ότι είναι, πιστεύω, σημαντικό για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά τα Γλυπτά αυτά να εκτεθούν στην Αθήνα ως σύνολο με αυτά που ήδη υπάρχουν, γιατί μιλάμε για επανένωση, όχι για επιστροφή. Είναι ενιαίο μνημείο, Christiane. Έχω κάνει αυτή την αναλογία: είναι σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση και να έχεις τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι θα γίνει κάποια στιγμή, είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Είμαστε σε καλή τη πίστει συζητήσεις με το Μουσείο. Πιστεύω επίσης ότι η νέα βρετανική κυβέρνηση μπορεί να είναι πιο ανοιχτή, αν και δεν είναι δική της απόφαση, σε μια αμοιβαία συμφωνημένη ρύθμιση που θα επιτρέψει την επανένωση των Γλυπτών και τη δυνατότητα όλων μας να τα δούμε στη σκιά του Παρθενώνα, εκεί που είναι η θέση τους. Πιστεύω ότι έχουμε ισχυρό έρεισμα και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε.

Christiane Amanpour: Είστε αισιόδοξος;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι αισιόδοξος.

Christiane Amanpour: Σε τι χρονικό ορίζοντα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, το έχω πει, περιμέναμε 200 χρόνια, αλλά υπάρχει η αίσθηση του επείγοντος στη διευθέτηση του συγκεκριμένου θέματος και είναι σίγουρα πολύ ψηλά στην προσωπική μου ατζέντα.

Christiane Amanpour: Είναι, πράγματι. Πρωθυπουργέ, κ. Μητσοτάκη, σας ευχαριστώ πολύ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε ευχαριστώ πολύ, Christiane.



ριμερής Μητσοτάκη-Μακρόν-Χριστοδουλίδη


 

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Την τριμερή σύνοδο απασχόλησαν οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, ιδιαίτερα η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσαν τον Εμανουέλ Μακρόν για την πρόοδο του έργου κοινού ευρωπαϊκού και γαλλικού ενδιαφέροντος Great Sea Interconnector.

Συζητήθηκε ακόμη η ατζέντα της συνάντησης της MED9 της 11ης Οκτωβρίου, που θα διεξαχθεί στην Πάφο.



Προκλητικός ο Ερντογάν ζήτησε την αναγνώριση του ψευδοκράτους από τη διεθνή κοινότητα

 



Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, προκλητικός ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητώντας, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την αναγνώριση του ψευδοκράτους από τη διεθνή κοινότητα, μιλώντας για δύο κράτη και δύο έθνη, προκειμένου να υπάρξει λύση στο Κυπριακό και το έκανε, μάλιστα, λίγη ώρα πριν από την επίσημη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Σήμερα, για μια ακόμη φορά, καλώ τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την  Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να καθιερώσει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μαζί της» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έχουν περάσει 50 χρόνια από την ειρηνευτική επιχείρηση για την Κύπρο (σ.σ. όπως προκλητικά παγίως αποκαλεί τον Αττίλα) και 61 χρόνια από την ανάδυση του Κυπριακού ως αποτέλεσμα του σφετερισμού του εταιρικού κράτους από τους Ελληνοκύπριους. Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα, ήταν πάντα οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία που προέβαλαν την ειλικρινή βούληση να φέρουν μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, προκειμένου να επικρατήσει ειρήνη και ηρεμία στο νησί. Το μοντέλο της ομοσπονδίας δεν ισχύει πλέον. Υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί στο νησί» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν είπε: «Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας, όπου τα νόμιμα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων μερών γίνονται σεβαστά. Είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής να αναπτυχθεί συνεργασία, ιδίως όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και του θαλάσσιου εμπορίου. Η Τουρκία είναι έτοιμη για εποικοδομητική συνεργασία σε όλα τα θέματα, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Περιμένουμε την ίδια προσέγγιση από τους γείτονές μας. Ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, ο ρόλος-κλειδί της Τουρκίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα που έχει ανακηρυχθεί στα βόρεια και δυτικά του νησιού της Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα γύρω από ολόκληρο το νησί».




Συνέλαβαν 16χρονο για ληστεία στον Πειραιά άρπαξε αλυσίδα ηλικιωμένης και τον πατέρα του για παραμέληση

 



Ανήλικος κακοποιός συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ, απογευματινές χθες στην περιοχή του Πειραιά, κατηγορούμενος για ληστεία.

Ειδικότερα, ο 16χρονος κακοποιός στην περιοχή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά αφαίρεσε από ηλικιωμένη με τη χρήση σωματικής βίας, σταυρό και χρυσή αλυσίδα λαιμού.

Οι αστυνομικοί που έφθασαν στο σημείο του συμβάντος ύστερα από αναζητήσεις εντόπισαν τον 16χρονο και τον οδήγησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Δημοτικού Θεάτρου, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε η αλυσίδα που είχε αφαιρέσει νωρίτερα και αποδόθηκε στην παθούσα.

Μαζί με τον ανήλικο κακοποιό, συνελήφθη και ο πατέρας του για παραμέληση της εποπτείας του που τον έκανε να προβεί σε αυτή την πράξη

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



Κανένας δεν βγήκε νικητής απο το χθεσινό debate ΠΑΣΟΚ

 



Ζωντανός διάλογος, με αντιπαράθεση, καρφιά και φαρμακερές ατάκες, έγινε το debate των υποψηφίων του ΠαΣοΚ.

Η άγρια κόντρα Δούκα-Ανδρουλάκη προς το τέλος της τηλεμαχίας επί προσωπικού, η αντιπαράθεση Γερουλάνου-Ανδρουλάκη για τα κόκκινα δάνεια, η σύγκρουση Διαμαντοπούλου-Δούκα για τις συμμαχίες στον Δήμο Αθηναίων, το «πινγκ-πονγκ» Γιαννακοπούλου-Ανδρουλάκη για τη λειτουργία του κόμματος, η σύγκρουση Διαμαντοπούλου με Ανδρουλάκη για τον νόμο για την Παιδεία, οι αιχμές Κατρίνη κατά Ανδρουλάκη, τα ομαδικά πυρά των περισσοτέρων κατά Διαμαντοπούλου για την απουσία ετών από το ΠΑΣΟΚ αλλά και για τη στάση της σε θέματα όπως οι υποκλοπές, τα Τέμπη κ.λπ. συνέθεσαν αυτό το επιθετικό σκηνικό στο στούντιο της ΕΡΤ.

Ξεκάθαρος νικητής δεν υπήρξε, οι υποψήφιοι είχαν τις καλές και τις αμήχανες στιγμές τους. Ο Νίκος Ανδρουλάκης όταν του τέθηκαν τα ζητήματα λειτουργίας και προοπτικής του κόμματος, η Άννα Διαμαντοπούλου όταν της έθεσαν το θέμα της 12χρονης απουσίας της από τα δρώμενα του ΠαΣοΚ, ο Χάρης Δούκας όταν του τέθηκαν τα ζητήματα που θα προκύψουν από τη διπλή ιδιότητα του προέδρου του ΠαΣοΚ και του δημάρχου Αθηναίων.

Από υποστηρικτικοί, διαλλακτικοί έως επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν οι περισσότεροι από τους υποψήφιους προέδρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στην προοπτική ευρύτερων προοδευτικών συνεργασιών, κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας. Τοποθετούμενοι αμέσως ή εμμέσως, ορισμένοι δεν έκρυψαν την επιθυμία τους για προοδευτικές συγκλίσεις, ενώ άλλοι εμφανίστηκαν θιασώτες της αυτόνομης πορείας του Κινήματος, πετώντας την μπάλα στο γήπεδο των πολιτικών τους αντιπάλων.

Πιο ανοιχτός όλων απέναντι στο ενδεχόμενο συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων εμφανίστηκε ο Μιχάλης Κατρίνης, ξεκαθαρίζοντας πως “το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία και να κάνει μια μεγάλη παράταξη από τη βάση”, δηλαδή “να ενώσει και να συνθέσει ευρύτερες δυνάμεις”, κάνοντας παράλληλα λόγο για “μια παράταξη με λογική ΠΑΣΟΚ ευρύτερη του ΠΑΣΟΚ”.

Ένα debate το οποίο ήταν «παράδειγμα προς μίμηση», καθώς, παρά τις κόντρες, κινήθηκε σε πολιτισμένο πλαίσιο, ενώ και οι χρήστες των social media είδαν θετικά την τηλεμαχία, δημιουργώντας προσδοκίες για μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στις εσωκομματικές κάλπες.

Οι έξι υποψήφιοι ανέπτυξαν τις θέσεις τους, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων Απόστολου Μαγγηριάδη και Γιώργου Κουβαρά, αλλά είχαν και σκληρές αντιπαραθέσεις στους απευθείας διαλόγους που προβλέπονταν από τη διαδικασία. 



Νέο καραγκιοζιλίκι με τον παλαιοχριστιανό μπήκε στο Αλεξάνδρας άρπαξε το μωρό του και εξαφανίστηκε


 

Το νεογέννητο κοριτσάκι του από το νοσοκομείο Αλεξάνδρα άρπαξε το μεσημέρι της Τρίτης ο παλαιοχριστιανός Μανώλης Καλαϊτζιδάκης, που έχει απασχολήσει ξανά καις τις αρχές και την κοινωνία με τις πράξεις του. 

Το νεογνό παρέμενε στο νοσοκομείο, καθώς ο κοινωνικός λειτουργός είχε κρίνει ακατάλληλο το περιβάλλον διαβίωσης της οικογένειας και είχε απαγορεύσει να δοθεί στους γονείς.

Το βρέφος επρόκειτο να μεταφερθεί σήμερα στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», πράγμα που γνώριζαν οι γονείς. Η μητέρα του, η οποία και η ίδια έχει εξαφανιστεί, και δεν είναι η πρώτη φορά που εξαφανίζεται, ερχόταν καθημερινά σε επαφή με το κοριτσάκι, αφού το θήλαζε.

Επειδή ήταν γνωστό ότι το βρέφος θα μεταφερόταν, υπήρχαν υπάλληλοι σεκιούριτι στον όροφο των νεογνών, ωστόσο, ο πατέρας, λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι, κατάφερε να αρπάξει το παιδί και να φύγει τρέχοντας, και όλοι αναρωτιόμαστε που ήταν οι σεκιούριτι. 

Πλέον τον αναζητά η αστυνομία ,και ο ίδιος κάνει ότι δεν ξέρει τι έγινε.

«Δεν είμαι πρωταγωνιστής κανενός επεισοδίου» τόνισε ο Μανώλης Καλαϊτζιδάκης, μιλώντας στο Mega. Ερωτώμενος εάν πήρε το παιδί από το νοσοκομείο πάρα την εισαγγελική εντολή, τόνισε ότι δεν έχει πάρει στα χέρια του κάποια εισαγγελική εντολή κι ότι δεν πήρε κανένα μωρό.

Η γυναίκα μου κρατούσε το παιδί και δεν την άφηναν να πάει στην τουαλέτα πέντε ώρες. Βγήκε από τον θάλαμο των νεογνών με το παιδί, γιατί εκεί δεν μπορούσε να πάει στην τουαλέτα και την ακολουθούσαν κάποιοι σεκιούριτι και εκεί δεν ξέρω τι ακριβώς έγινε. Απ΄όσο καταλαβαίνω διέφυγε, ισχυρίστηκε ο Μανώλης Καλαϊτζιδάκης.



Επέμβαση της ΕΛΑΣ στο σφραγισμένο κτήριο που παραβίασαν 100 αντιεξουσιαστές

 



Σε επέμβαση στο σφραγισμένο κτήριο της κατάληψης Libertatia στη λεωφόρο Στρατού στη Θεσσαλονίκη που είχαν παραβιάσει χθες, Τρίτη, περίπου 100 αντιεξουσιαστές, προχώρησαν σήμερα τα ξημερώματα αστυνομικές δυνάμεις.

Χρησιμοποιώντας τροχό οι αστυνομικοί άνοιξαν την πόρτα, μπήκαν στο κτήριο και κατά πληροφορίες προσήγαγαν 6 άτομα που βρίσκονταν σε αυτό, ενώ το βράδυ είχαν προσαγάγει άλλους 13.



Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα των αντιεξουσιαστών είχε μπει στο κτίριο της κατάληψης, που είχε σφραγιστεί στις 28 Αυγούστου, φωνάζοντας συνθήματα και παίζοντας μουσική.

Σημειώνεται ότι οι προσαγωγές το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκαν στα πέριξ της κατάληψης και όχι εντός του κτιρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο κτίριο υπήρχε επί σειρά ετών η κατάληψη με την ονομασία «Libertatia».

Τον Ιανουάριο του 2018 το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά και έκτοτε άτομα που ανήκουν στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο επιχειρούν, κατά καιρούς, την επισκευή του, εκτελώντας διάφορες εργασίες.

Αστυνομικές επιχειρήσεις έχουν γίνει στο ίδιο σημείο και κατά το παρελθόν, με πιο πρόσφατη -πριν από φέτος- αυτή τον Αύγουστο του 2020.



Νέος βομβαρδισμός τα ξημερώματα στο Λίβανο


 

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στα λιβανικά σώματα ασφαλείας δήλωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν νέο βομβαρδισμό στη Σααντίγιατ, κοντά στη Βηρυτό, τις πρώτες πρωινές ώρες. Πρόκειται για παραθαλάσσια πόλη περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας.

Τη Δευτέρα, σφοδροί βομβαρδισμοί που εξαπολύθηκαν από το Ισραήλ σάρωσαν τον νότιο και τον ανατολικό Λίβανο και είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 558 άνθρωποι, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές. Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό θυμάτων μέσα σε μια μέρα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο (1975-1990).

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, επλήγησαν 1.600 «στόχοι», θέσεις της Χεζμπολά, στον νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα (ανατολικά), άλλο οχυρό του κινήματος που πρόσκειται στην Τεχεράνη.

Οι καταιγιστικοί βομβαρδισμοί ακολούθησαν σκληρά πλήγματα για τη Χεζμπολά την περασμένη εβδομάδα — τη σειρά ανατινάξεων συσκευών επικοινωνίας που είχαν παγιδευτεί με εκρηκτικά, με απολογισμό 39 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, και τον ισραηλινό βομβαρδισμό ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 55 ανθρώπους και αποδεκάτισε την ηγεσία της επίλεκτης δύναμης Ραντουάν, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Ιμπραήμ Ακίλ.



Η Χεζμπολάx επιβεβαίωσε τον θάνατο του επικεφαλής της μονάδας πυραύλων της



Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι ανώτερος αξιωματικός του στρατιωτικού της βραχίονα, ο Ιμπραήμ Κουμπάισι, σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό ο οποίος εξαπολύθηκε σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, προπύργιο της ισχυρής λιβανικής παράταξης που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατο του «διοικητή Ιμπραήμ Μοχάμεντ Κουμπάισι», που «έπεσε μάρτυρας στον δρόμο για την Ιερουσαλήμ», κατά την έκφραση που χρησιμοποιεί γενικά το κίνημα όταν αναφέρεται σε πεσόντες από ισραηλινά πυρά.

Νωρίτερα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι «μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας εξάλειψαν χθες Τρίτη στη Βηρυτό τον Μοχάμεντ Κουμπάισι, διοικητή του δικτύου πυραύλων και ρουκετών της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολά».

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο Ιμπραήμ Κουμπάισι, ο οποίος διοικούσε διάφορες μονάδες, συμπεριλαμβανομένης μιας που διαθέτει πυραύλους ακριβείας, έγινε στόχος μαζί με άλλα στελέχη μονάδων της Χεζμπολάχ που είναι εφοδιασμένες με ρουκέτες ή πυραύλους.

Ο Ιμπραήμ Κουμπάισι εντάχθηκε στο σιιτικό κίνημα τα χρόνια του 1980 και είχε θητεύσει σε διάφορες θέσεις στον στρατιωτικό βραχίονά του, συμπεριλαμβανομένης αυτής του διοικητή της μονάδας Μπαντρ. Αυτή η τελευταία είναι αρμόδια για μια από τις τρεις ζώνες επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Ο βομβαρδισμός έγινε την επομένη παρόμοιας επιδρομής, με στόχο άλλο στέλεχος της Χεζμπολάχ, σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, που δεν είχε θύματα, εξ όσων είναι γνωστά. Ο αξιωματικός αυτός, ο Αλί Καράκι, είναι σώος, σύμφωνα με την παράταξή του.




Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan.

Οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα. Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ανέθεσαν στους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Hakan Fidan, να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών.



Οι γονείς έχουν 100% ευθύνη για τις ανήλικες κακοποιούς που συνελήφθησαν μετά την κακοποίηση της 14χρονης


 

Τη στιγμή του άγριου ξυλοδαρμού της 14χρονης στη Γλυφάδα δείχνει βίντεο ντοκουμέντο από κάμερες ασφαλείας που φέρνει στη δημοσιότητα το protothema.gr.

Στην 14χρονη έστησαν καρτέρι πάνω από 10 ανήλικες κακοποιοί το βράδυ του Σαββάτου στην οδό Λαζαράκη. Στα βίντεο-ντοκουμέντα που παρουσιάζει το protothema.gr αποτυπώνεται η μανία με την οποία ξυλοκόπησαν την 14χρονη σε ένα από τα πλέον κεντρικά σημεία της πόλης και μπροστά στα μάτια δεκάδων παιδιών και περαστικών που παρακολουθούσαν με απάθεια τις σκηνές βίας, χωρίς να επεμβάινουν δείχνοντας σε πόσο αναίσθητη και λάθος κοινωνία ζούμε.



Το βίντεο έχει ληφθεί στην οδό Λαζαράκη, το βράδυ του Σαββάτου, έξω από κατάστημα ένδυσης. Ομάδα ανήλικων κοριτσιών κακοποιών ξεκάθαρα, πλησίασε την 14χρονη που ήταν με τις φίλες της. Το κορίτσι δέχθηκε επίθεση με μπουνιές και κλωτσιές, μέχρι που στο τέλος πέφτει στο έδαφος. Δίπλα, παρευρισκόμενοι, κυρίως νεαρής ηλικίας, παρακολουθούν με απάθεια όσα συμβαίνουν. Η μόνη αντίδραση από ορισμένους είναι να σηκώσουν τα κινητά τους και να καταγράφουν το επεισόδιο, και πρέπει να συλληφθούν και αυτά για συνέργεια.

Στη συνέχεια, οι περίπου 20 ανήλικοι σηκώνονται και ακολουθούν την επικίνδυνη για τα άλλα παιδιά και την ασφάλεια τους δράστη της επίθεσης η οποία σέρνει την 14χρονη από τα μαλλιά, κάνοντάς της λαβή με το γόνατο από τη μέση. Ο μόνος που μπαίνει στη μέση είναι ένας άνδρας ο οποίος τραβά ένα παιδί από το χέρι προκειμένου να απομακρυνθεί από το σημείο.

Η «αρένα» με θύμα την 14χρονη μεταφέρεται στο επόμενο στενό όπου η ανήλικη δέχεται μια μαζική επίθεση από περισσότερα από 10 άτομα, όλοι σκληροί κακοποιοί και την ευθύνη έχουν οι γονείς αυτών των ανηλίκων.



Για την υπόθεση κατατέθηκαν ήδη μηνύσεις για σωματικές βλάβες, συνελήφθησαν δύο ανήλικες, συμμαθήτριες της 14χρονης καθώς και οι γονείς τους. Όλοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι και η υπόθεση παίρνει το δρόμο της τακτικής δικαιοσύνης, και η υπόθεση δεν πρέπει να μείνει εδώ πρέπει να συλληφθούν όλα τα ανήλικα που ήταν στο σημείο συμμετείχαν η όχι. 

Το 14χρονο κορίτσι βίωνε έναν εφιάλτη τους τελευταίους μήνες. Όπως κατήγγειλε στις Αρχές, δύο συμμαθήτριές της που συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό της την εκφόβιζαν από τον περασμένο Μάιο, και δείχνουν ότι είναι απαραίτητη η απομάκρυνση τους από κάθε σχολείο γιατί είναι επικίνδυνες για τους υπόλοιπους.

Μάλιστα δεν ήταν η πρώτη φορά που δέχθηκε επίθεση, καθώς οι δύο συμμαθήτριες της και επικίνδυνες κακοποιοί της είχαν επιτεθεί και στις αρχές Σεπτεμβρίου και πάλι στη Γλυφάδα.

Η τελευταία επίθεση σε βάρος της ανήλικης έγινε το βράδυ του Σαββάτου, στην οδό Λαζαράκη, έξω από γνωστό κατάστημα ένδυσης, ενώ σύμφωνα με αναφορές είχε προηγηθεί διαδικτυακή συνεννόηση των δραστών, και προκύπτει η εμπλοκή και άλλων στην κακοποίηση.

Για την υπόθεση κατατέθηκαν ήδη μηνύσεις για σωματικές βλάβες και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν συλληφθεί μόνο οι δύο επικίνδυνες ανήλικες, συμμαθήτριες της 14χρονης καθώς και οι γονείς τους.

Όπως ανέφερε ο πατέρας της 14χρονης στους αστυνομικούς, οι δράστες οδήγησαν δια της βίας την κόρη του σε σκοτεινό μέρος αποσπώντας την από την παρέα της και της επιτέθηκαν δίχως λόγο και αιτία από πίσω χτυπώντας την στο κεφάλι με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος λιπόθυμη. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο πατέρας της, επεδίωξαν να τη γδύσουν και να της κάψουν τα μαλλιά. Εν συνεχεία οι δράστες αποχώρησαν και το κορίτσι παρελήφθη από τους γονείς της τραυματισμένο.

Ακολούθησε έρευνα κατά την οποία, όπως προαναφέρθηκε, συνελήφθησαν δύο ανήλικες συμμαθήτριες της 14χρονης καθώς και οι γονείς τους, ενώ το θύμα φέρεται να έχει αναγνωρίσει ακόμη ένα άτομο.

Αναζητείται ακόμη ένα άτομο

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε τηλεοπτικό σταθμό η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου, η 14χρονη έχει αναγνωρίσει και άλλο ένα άτομο το οποίο αναζητείται.

Όπως είπε στο Action24 η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, «η πλειοψηφία των παρισταμένων στην επίθεση ήταν κορίτσια ίδιας ηλικίας με την 14χρονη. Τα περισσότερα παρακολουθούσαν και κανένα δεν ενημέρωσε τις αρχές».

«Το θύμα γνωριζόταν με κάποια από τα παιδιά όπως και με τις δύο συλληφθείσες» πρόσθεσε η κυρία Δημογλίδου.