Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Χάσαμε ένα υπερσύγχρονο F-16 Block 52+ - Σώθηκε ο πιλότος!!

 


Γεγονός είναι ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε υπερσύγχρονα αεροσκάφη ένα βήμα πριν αναβαθμιστούν σε viper.

Σε ενδεχόμενη βλάβη στα φρένα ή σε φθαρμένα ελαστικά οφείλεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, η λοξοδρόμηση του μονοθέσιου μαχητικού αεροσκάφους F-16 Block 52+ 60 εκατομμυρίων δολαρίων, από το διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου της Ανδραβίδας, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή του. 

Παράλληλα, πολύ σοβαρά εξετάζεται και η πιθανότητα το αεροσκάφος να παρεξέκλινε της πορείας του και εξαιτίας της ολισθηρότητας του διαδρόμου προσγείωσης λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. 

Αυτό που ευθύνεται για την απώλεια του αεροσκάφους ονομάζεται υδρολίσθηση. Κατά το «υδροπλανάρισμα» οι τροχοί του αεροσκάφους δεν περιστρέφονται αλλά ολισθαίνουν, καθώς ανάμεσα σε αυτούς και το έδαφος μεσολαβεί ένα στρώμα νερού. Ως απόρροια του φαινόμενου, το αεροσκάφος χάνει τη διεύθυνση της κίνησής του και γλιστράει αφού πλέον δεν έχει επαρκή στήριξη στους τροχούς του. 

Ο καιρός κατά την ώρα του ατυχήματος ήταν βροχερός και επικίνδυνος, ο πιλότος που ευτυχώς σώθηκε είχε προσπαθήσει προηγουμένως δύο φορές να προσγειώσει το αεροσκάφος χωρίς όμως να τα καταφέρει. Τελικά η τρίτη φορά που επιχείρησε να το κάνει ήταν και η μοιραία για το F-16, με τον χειριστή να κάνει εγκαίρως χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος καταφέρνοντας να απεγκλωβιστεί σώος.

Όλα συνέβησαν το αεροδρόμιο της 117 Πτέρυγας Μάχης στην Ανδραβίδα 15:30 το μεσημέρι, το υπερσύγχρονο αεροσκάφος επιστρέφοντας από μία εκπαιδευτική πτήση πάνω στην τακτική των αεροπορικών επιχειρήσεων και στη χρήση οπλικών συστημάτων και μέσων Ηλεκτρονικού Πολέμου για την αντιμετώπιση ξαφνικής απειλής. Επρόκειτο για την τελευταία εκπαιδευτική πτήση του πιλότου του στο πλαίσιο φοίτησης του στο Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) και λίγο πριν το μοιραίο αεροσκάφος επιστρέψει στη βάση του στην 343 Μοίρα στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.

Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα το F-16, έχοντας καλύψει τον μισό περίπου διάδρομο προσγείωσης και μειώσει την ταχύτητά του στα 180 χιλ. την ώρα, θα αρχίσει να παρεκκλίνει της πορείας του. Αντιδρώντας άμεσα ο χειριστής του αεροσκάφους δοκιμάζει να το επαναφέρει στην πορεία του χωρίς επιτυχία. 

Αποτέλεσμα ο έμπειρος πιλότος να σωθεί εγκαταλείποντας το αεροσκάφος, και το υπερσύχρονο F-16 Block 52+ να μετατραπεί σε μία φλεγόμενη μάζα, με τη μηχανή του αλλά και το κέλυφός του να έχει πιάσει φωτιά. 

Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΑ, ο χειριστής του F-16 αντέδρασε σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του κατασκευαστή τα οποία προβλέπουν πως όταν το αεροσκάφος αρχίσει να εκτρέπεται της πορείας του και πάει να βγει εκτός διαδρόμου με ταχύτητα μεγαλύτερης της τροχοδρόμησης θα πρέπει να εγκαταλείπεται. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος ήταν το δεύτερο ενός ζεύγους το οποίο λίγο μετά το μεσημέρι είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας σε μία πτήση που υπό άλλες προϋποθέσεις θα ήταν ρουτίνα. 

Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε προσγειωθεί το άλλο αεροσκάφος, χωρίς να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα.

Το F-16 Block 52+ είναι από τα πλέον σύγχρονα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Ανήκουν στις 340, 343 και 337 μοίρες με χαρακτηριστικά κλήσης “Αλεπού, “Αστέρι” και “Ghost” αντίστοιχα, επιχειρώντας από τις αεροπορικές βάσεις της Σούδας (115 ΠΜ) και Λάρισας (110 ΠΜ). 




Συνελήφθη ο 30χρονος που έσπαγε αυτοκίνητα - Κτύπησε αστυνομικούς

 


Ένας επικίνδυνος κακοποιός στην Πάτρα βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας!!

Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. εντόπισαν μετά από πολυήμερες αναζητήσεις τον επικίνδυνο 30χρονο με τα ψυχολογικά προβλήματα που προκαλούσε υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα στις περιοχές Σκαγιοπούλειο και τα Υψηλά Αλώνια της Πάτρας.

Ο κακοποιός δεν δίστασε να επιτεθεί εξαγριωμένος στους αστυνομικούς και να τους τραυματίσει.

Οι τρεις αστυνομικοί που πήγαν να τον συλλάβουν στη συμβολή των οδών Γεωργίου Ολυμπίου και Ναυαρίνο κατέληξαν στο νοσοκομείο, αφού ο 30χρονος προέβαλε σθεναρή αντίσταση και έσπασε τα δάχτυλα του ενός, δάγκωσε το χέρι του άλλου και έδωσε κλωτσιά στο στήθος του τρίτου, από τον οποίο προσπάθησε μάλιστα να αρπάξει το υπηρεσιακό του όπλο, χωρίς να τα καταφέρει!

Ο 30χρονος ακινητοποιήθηκε και παρελήφθη από ασθενοφόρο με το οποίο μεταφέρθηκε στην Ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου στο Ρίο, καθώς εκδόθηκε εισαγγελική εντολή για να εξεταστεί από ψυχίατρο, ώστε να εκτιμηθεί αν απαιτείται ο εγκλεισμός του.



Σωτήρης Τσιόδρας: Πρόεδρος στην νέα Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων


 

Μία νέα Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με ρόλο επιστημονικό, συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό συνέστησε με απόφασή του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. 

Στη νέα Επιτροπή, που ονομάστηκε “Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας” (ΕΕΔΥ) πρόεδρος ορίστηκε ο Καθηγητής Παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και αντιπρόεδρος, ο Καθηγητής Επιδημιολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Πρόκειται για μία διευρυμένη επιτροπή με εκπροσώπους διαφόρων συλλόγων και φορέων ενώ περιλαμβάνει και εκπροσώπους ασθενών.

Στην επιτροπή Τσιόδρα συμμετέχουν οι:

1. ΛΑΓΙΟΥ ΠΑΓΩΝΑ, Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Πρόσεδρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Harvard, Η.Π.Α., με αναπληρωτή τον ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ, Αναπληρωτή Καθηγητή Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), αμφότεροι με ειδίκευση στην Επιδημιολογία.


2. ΚΟΥΡΛΑΜΠΑ ΓΕΩΡΓΙΑ, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με αναπληρωτή τον ΜΑΡΙΝΟ ΓΕΩΡΓΙΟ, Επίκουρο Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), αμφότεροι με ειδίκευση στη Δημογραφία.


3. ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ, Καθηγητής Παθολογίας -Λοιμωξιολογίας, Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ», με αναπληρωτή τον ΛΑΖΑΝΑ ΜΑΡΙΟ, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, αμφότεροι με ειδίκευση στον έλεγχο των Λοιμωδών Νοσημάτων.


4. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με αναπληρωτή τον ΡΑΜΦΙΔΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟ, Παθολόγο – Ογκολόγο, Πανεπιστημιακό Συνεργάτη ΕΚΠΑ στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», αμφότεροι με ειδίκευση στη Διαχείριση των Χρόνιων Νοσημάτων.


5. ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ, Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αναπληρώτρια τη ΜΟΥΧΤΟΥΡΗ ΒΑΡΒΑΡΑ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αμφότεροι με ειδίκευση σε θέματα Υγιεινής του Περιβάλλοντος.


6. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, με αναπληρώτρια την ΤΖΑΒΕΛΛΑ ΦΩΤΕΙΝΗ, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αμφότεροι με ειδίκευση στην Κοινωνιολογία της Υγείας.


7. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Επίκουρος Καθηγητής στα Οικονομικά της Υγείας και την Αξιολόγηση της Τεχνολογίας Υγείας, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με αναπληρώτρια τη ΣΙΣΚΟΥ ΟΛΓΑ, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιά, αμφότεροι με ειδίκευση στα Οικονομικά της Υγείας.


8. ΠΟΛΥΖΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με αναπληρώτρια την ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Διδάκτορα Κοινωνικής Ψυχολογίας, αμφότεροι με ειδίκευση στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας.


9. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με αναπληρωτή τον ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟ, Γενικό Γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής, αμφότεροι με ειδίκευση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.


10. ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης, με αναπληρώτρια την ΣΚΟΥΤΕΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, Διδάκτορα Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, αμφότεροι με ειδίκευση στη Βιοηθική και Δεοντολογία.


11. ΜΑΝΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Καθηγητής Διατροφικής Αγωγής – Διατροφικής Αξιολόγησης, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, με αναπληρώτρια τη ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΛΙΑ ΜΑΡΙΑ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διατροφής και Διαιτητικής Συμπεριφοράς, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, αμφότεροι με ειδίκευση στην επιστήμη Τροφίμων, Διαιτολογίας και Διατροφής.


12. ΚΑΛΑΜΙΤΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Γ ́ Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου, με αναπληρωτή τον ΤΣΙΑΚΑΛΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟ, MSc Πολιτικές Δημόσιας Υγείας, Διευθυντή Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, ως εκπρόσωποι της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.


13. ΖΑΟΥΤΗΣ ΘΕΟΚΛΗΣ, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με αναπληρωτή τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟ ΓΕΩΡΓΙΟ, Αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ, ως εκπρόσωποι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).


14. ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, Πρόεδρος Δ.Σ. του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), με αναπληρωτή τον ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟ, Αντιπρόεδρο Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ, ως εκπρόσωποι του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).


15. ΛΙΑΠΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Ψυχίατρος, με αναπληρώτρια την ΛΕΟΜΠΙΛΛΑ ΦΩΤΕΙΝΗ, Κοινωνιολόγο, Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), ως εκπρόσωποι του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).


16. ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, Καθηγητής Ιατρικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αναπληρωτή τον ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟ, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ως εκπρόσωποι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).


17. ΓΚΙΡΓΚΙΝΟΥΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Βιολόγος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, με αναπληρωτή τον ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ ΓΕΩΡΓΙΟ, Ψυχίατρο, Διευθυντή της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, ως εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.


18. ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, με αναπληρωτή τον ΚΩΤΣΑΚΗ ΣΤΑΘΗ – ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗ, ως εκπρόσωποι του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ.


19. ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, Προϊστάμενος του Τμήματος Διασφάλισης Ποιότητας και Αποτελεσματικότητας της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού ΕΟΠΥΥ, με αναπληρωτή τον ΚΙΚΙΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟ, Προϊστάμενο του Τμήματος Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων της Διεύθυνσης Συμβάσεων, ως εκπρόσωποι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).


20. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Α ́ Αντιπρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Αττικής, με αναπληρώτρια την ΣΠΥΡΙΔΑΚΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, μέλος Δ.Σ. ΕΝΠΕ, Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου, ως εκπρόσωποι της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) .


21. ΛΥΜΠΕΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Δήμαρχος Ήλιδας, Πρόεδρος Επιτροπής Υγείας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με αναπληρωτή τον ΤΑΓΚΑΛΕΓΚΑ ΙΩΑΝΝΗ, Δήμαρχο Λεβαδέων, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Υγείας Λεβαδέων, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ως εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).


22. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Αγγειοχειρουργός, με αναπληρωτή τον ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ, Πλαστικό Χειρουργό, ως εκπρόσωποι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).


23. ΔΑΡΑΜΗΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Αναπληρωτής Οργανωτικός Γραμματέας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ.), με αναπληρωτή τον ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟ ΓΡΗΓΟΡΙΟ, Β ́ Αντιπρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), ως εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ.).


Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο Σωτήρης Τσιόδρας.


Αντιπρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ, ο οποίος αναπληρώνει τον Πρόεδρο όταν αυτός κωλύεται, απουσιάζει ή ελλείπει.


Τα μέλη υπό στοιχεία (1) έως και (11) συνιστούν την Εκτελεστική Επιτροπή της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, ενώ το σύνολο των μελών αποτελεί την Ολομέλεια.


Μετά από εισήγηση / γνώμη της Επιτροπής δύναται να συγκροτούνται και Επιτροπές με συγκεκριμένο έργο, καθώς και Υποεπιτροπές για ειδικά θεματικά αντικείμενα.


H Επιτροπή καθίσταται καθολικός διάδοχος όλων των λοιπών Επιτροπών Δημόσιας Υγείας, εξαιρουμένης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοιού COVID-19 και της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, και παραλαμβάνει την έκθεση πεπραγμένων, τα απολογιστικά στοιχεία δράσης και το αρχείο τους, μετά από σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, στο πλαίσιο των διατάξεων του ν.4675/2020 (ΦΕΚ Α΄ 54).



«Καμπανάκι» από ΕΕ: Κίνδυνος για βουλγαρική μετάλλαξη κορονοϊού

 



Alert για κίνδυνο εξάπλωσης στην Ευρώπη μιας νέας μετάλλαξης κορονοϊού, που θα προέρχεται από τη Βουλγαρία, εξέπεμψε σήμερα ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ αρμόδιος για την ανάπτυξη της στρατηγικής εμβολιασμού, Τιερί Μπρετόν.

Η Βουλγαρία πρέπει να επιταχύνει τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού προκειμένου να περιορίσει τους υγειονομικούς κινδύνους για τους πολίτες της και για άλλες χώρες, σημείωσε ο Επίτροπος. «Ο πρώτος κίνδυνος είναι ασφαλώς για τον βουλγαρικό λαό, αλλά επίσης (υπάρχει κίνδυνος) να δημιουργηθεί μια νέα παραλλαγή, που θα είναι περισσότερο ανθεκτική από τις άλλες», δήλωσε ο Μπρετόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σόφια.

«Δεν θέλω να μιλάμε για μια εν δυνάμει βουλγαρική παραλλαγή κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Και εάν δεν κάνουμε τίποτα, μπορεί να δούμε ένα βουλγαρικό παραλλαγμένο στέλεχος γιατί υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που δεν έχει εμβολιαστεί», δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σήμερα, η Βουλγαρία ανέφερε 2.785 νέες λοιμώξεις, λιγότερες από μια κορύφωση των κρουσμάτων τον Οκτώβριο και 155 νέους θανάτους. Η πανδημία έχει σκοτώσει 26.985 ανθρώπους μέχρι τώρα στη χώρα των 7 εκατομμυρίων κατοίκων. Σχεδόν 22.000 δόσεις εμβολίου χορηγήθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, αυξάνοντας το σύνολο σε πάνω από 3,1 εκατομμύριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο πολλοί Βούλγαροι παραμένουν σκεπτικιστές απέναντι στο εμβόλιο εν μέσω μιας εδραιωμένης δυσπιστίας στους κρατικούς θεσμούς, της παραπληροφόρησης και αντιφατικών μηνυμάτων από πολιτικούς και ειδικούς μέσα σε ένα κλίμα παρατεταμένης πολιτικής κρίσης.

Η Βουλγαρία είναι το λιγότερο εμβολιασμένο κράτος μέλος μεταξύ των 27 της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης, όπου λιγότερο από το 30% του ενήλικου πληθυσμού της έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου κατά του ιού και η χώρα έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων που οφείλονται στην Covid-19 στην Ένωση.

Τον Οκτώβριο, η προσωρινή κυβέρνηση εισήγαγε το υποχρεωτικό υγειονομικό πάσο για πολλούς εσωτερικούς χώρους με στόχο να ενθαρρύνει τους εμβολιασμούς. «Να μην ανακατεύουμε την πολιτική με την επιστήμη και την υγεία των πολιτών», δήλωσε ο Μπρετόν, τονίζοντας ότι τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί ότι είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο στην καταπολέμηση της πανδημίας.


Πηγή



Γερμανία – Κορονοϊός: Ένα βήμα πριν τη διαλογή ασθενών για τις ΜΕΘ


 

Τραγικές διαστάσεις έχει πάρει η πανδημία του κορονοϊού στην Γερμανία με τη Βαυαρία να έχει ανακοινώσει lockdown και Έλληνες γιατροί που εργάζονται στη χώρα να κάνουν λόγο για εφιαλτική κατάσταση. 

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι έχουν αρχίζει οι διακομιδές ασθενών σε άλλες χώρες. 

Τα νοσοκομεία της Βαυαρίας έχουν φτάσει ένα βήμα πριν οι γιατροί αρχίσουν να κάνουν διαλογή ασθενών που θα νοσηλευτούν σε εντατική.

Και όλα αυτά σε μια χώρα με 40.000 κλίνες εντατικής η οποία λυγίζει στο νέο κύμα του κορονοϊου. 

«Αρχίζουν να γεμίζουν ασφυκτικά και περισσότερο στη Νότια Γερμανία, μεταφέρονται ασθενείς σε Αυστρία, Ιταλία αλλά όχι ότι δεν υπάρχουνε καθόλου κρεβάτια, υπάρχουν μερικά αλλά σχεδόν έχει βγει κατάσταση συναγερμού ότι μπορεί να γεμίσουν τελείως», τονίζει στον ΣΚΑΪ η πνευμονολόγος στο Μόναχο, Μυρσίνη Καματερού- Μούνκερ.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά πάνω από 1700 ασθενείς με κορονοιό νοσηλεύονται σε κρεβάτια εντατικής και τα νοσοκομεία έχουν φτάσει ένα βήμα πριν κάνουν διαλογή ασθενών.

«Έχουμε φτάσει στο σημείο για παράδειγμα εμείς ως νευρολόγοι εντατικολόγοι που χρειάζεται να περιθάλπουμε εγκεφαλικά επεισόδια να έχουμε πρόβλημα να τα περιθάλψουμε και να σκεφτόμαστε αν θα αφήσουμε ασθενείς που έρχονται από πιο μακριά από μικρά νοσοκομεία να έρθουν ή όχι», είναι τα λόγια του νευροεντατικολόγου στο Μόναχο, Κωνσταντίνου Δημητριάδη.

Και στην Γερμανία η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών στις εντατικές είναι ανεμβολίαστοι.

«Πάνω από 90% είναι οι ανεμβολίαστοι στις εντατικές. Tους ανεμβολίαστους θα τους αποκλείσουν από πάρα πολλές δυνατότητες, συζητιέται πολύ αυτό, ακόμα και στα τραμ και τα λεωφορεία, επισημαίνει η Μυρσίνη Καματερού- Μούνκερ.

«Συζητείται λοκνταουν για τους ανεμβολίαστους όπως έγινε στην Αυστρία, συζητάται υποχρεωτικός εμβολιασμός τουλάχιστον σε επαγγελματικές ομάδες.  Ό, τι μέτρα και να λάβουν τώρα θα δούμε τα αποτελέσματά τους σε 3-4 βδομάδες, κατόπιν τούτου εμείς της εντατικής έχουμε μεγάλο άγχος για το πως θα εξελιχθούν οι επόμενες βδομάδες και όλο βλέπουμε την πίεση να αυξάνει και να αυξάνει», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Δημητριάδης.

Οι Ελληνες γιατροί εξηγούν πώς η χώρα με τις περισσότερες ΜΕΘ στην Ευρώπη βρίσκεται σε αυτό το σημείο.  «Αφέθηκαν όλα πολύ χαλαρά, καταργήθηκαν όλα τα μέτρα αυστηρότητας, η μάσκα στους δρόμους», επισημαίνει η κ.Μυρσίνη Καματερού- Μούνκερ, ενώ από την πλευρά του ο κ. Δημητριάδης προσθέτει: «Νόμίζω ότι συνέβη το ίδιο που συνέβη στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, το 4ο κύμα υποτιμήθηκε και ο κόσμος ο οποίος δεν κατάφερε να πειστεί να εμβολιαστεί είναι το βασικό πρόβλημα».



Δικαίωμα ασφάλισης και σε ανασφάλιστους διαζευγμένους συζύγους


 

e-EΦΚΑ: Δικαίωμα ασφάλισης και σε ανασφάλιστους διαζευγμένους συζύγους

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της παρεχόμενης κοινωνικοασφαλιστικής προστασίας σε ευάλωτες ομάδες του κοινωνικού πληθυσμού παρέχεται πλέον- για πρώτη φορά το δικαίωμα παροχών σε είδος (περίθαλψη) στους ανασφάλιστους χωρισμένους, εφόσον μένουν ανασφάλιστοι και μετά το διαζύγιο, όπως προβλέπει- η εγκύκλιος 80000/85840/774/03.11.2021 του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο ανασφάλιστος διαζευγμένος σύζυγος για να τύχει των ανωτέρω ευεργετικών διατάξεων πρέπει να πληροί τις κάτωθι τέσσερις (4) προϋποθέσεις:

- να έχει επέλθει λύση του γάμου μετά τη συμπλήρωση του 25ου έτους ηλικίας του

- να μην έχει άλλο δικαίωμα άμεσης ή έμμεσης ασφάλισης για παροχές ασθένειας από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο,

- να υποβάλει αίτηση διατήρησης του δικαιώματος των παροχών ασθένειας σε είδος εντός έτους από την ημερομηνία έκδοσης της οριστικής απόφασης του διαζυγίου

- να καταβάλλει στον e-ΕΦΚΑ εισφορά 6,45% επί του κατώτατου μισθού, ήτοι 42 € το μήνα και 42,8 € μηνιαίως από 1-1-2022.


Επισημαίνεται ότι ο διαζευγμένος χάνει το δικαίωμά του για παροχές σε είδος στις ακόλουθες περιπτώσεις:

- με την συνταξιοδότηση του συζύγου από τον e-ΕΦΚΑ ή από άλλο φορέα εκτός e-ΕΦΚΑ, η οποία παρέχει πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη

- με το θάνατο του διαζευγμένου

- με την ανάληψη εργασίας ή δραστηριότητας ή απόκτησης ιδιότητας ασφαλιστέας στον e- ΕΦΚΑ, η οποία οδηγεί σε άμεση ασφάλιση του συζύγου ή τη δυνατότητα ασφάλισης αυτού ως έμμεσα ασφαλισμένου με άλλον τρόπο ή με την συνταξιοδότηση του συζύγου από τον e-ΕΦΚΑ ή από άλλο φορέα εκτός e-ΕΦΚΑ, η οποία παρέχει πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη

- με την τέλεση γάμου ανεξάρτητα από την εξασφάλιση ή όχι ασφαλιστικής κάλυψης για παροχές ασθένειας σε είδος, καθώς απαιτείται ο αιτών να παραμένει «διαζευγμένος»





Ελεύθερος ο 29χρονος αστυνομικός για την ασέλγεια στην 4χρονη κόρη του

 


Λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα της Παρασκευής ολοκλήρωσε την κατάθεσή του ενώπιον του Ανακριτή ο 29χρονος αστυνομικός από τα Τρίκαλα, που κατηγορήθηκε από την πρώην σύζυγό του, για ασέλγεια εις βάρος της 4χρονης κόρης του.

Ο 29χρονος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, ενώ η υπόθεση αναμένεται να έχει δικαστική συνέχεια. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του trikalavoice.gr, καταλύτης στην εξέλιξη της υπόθεσης φέρεται να είναι η νεότερη κατάθεση που έδωσε το παιδί, παρουσία παιδοψυχολόγου, και η οποία καταγράφηκε οπτικοακουστικά και μελετήθηκε σε βάθος.

Και είναι προφανές ότι τα όσα κατέθεσε η μικρή, αθώωσαν τον αστυνομικό, που κατηγορήθηκε από την πρώην σύζυγό του.

Από την πλευρά του αστυνομικού, που επιθυμεί να πέσουν οι τόνοι, διανεμήθηκε η εξής δήλωση:

"Η Κατερίνα, η Οικογένεια μου, οι νομικοί μου παραστάτες και εγώ αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη στην εξαιρετική Παιδοψυχίατρο Τρικάλων και σε όσους τήρησαν τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Λυπούμεθα για όσους λοιδορούσαν μονίμως το άρθρο 277 του Κώδικος Ποινικής Δικονομίας και την σημασία της ψυχιατρικής επιστήμης.

Λυπούμεθα ιδιαίτερα για όσους από βαριά αμέλεια και έλλειψη συνειδήσεως, υποκρίθηκαν το ρόλο του Προανακριτή και για όσους παραβίασαν για τις δικές τους σκοπιμότητες το τεκμήριο της αθωότητας και μας κατέστησαν δημόσιο θέαμα.

Περιφρονούμε εκείνους που σκηνοθέτησαν την κατηγορία και δηλώνουμε ότι οι ευθύνες όλων θα αναζητηθούν”.



Ο Ισπανός ΥΠΕΞ έρχεται στην Αθήνα για εξηγήσεις μετά την δυσαρέσκεια της Αθήνας



Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με αφορμή την επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στην Τουρκία και στον απόηχο των αναφορών Ερντογάν περί συμφωνίας για κατασκευή αεροπλανοφόρου.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Ισπανός ΥΠΕΞ έδωσε διευκρινίσεις για όσα ανακοινώθηκαν στην Άγκυρα, μετά τη συνάντηση Σάντσεθ – Ερντογάν.

Πρότεινε, δε, να επισκεφθεί άμεσα την Αθήνα, προς πλήρη διευκρίνιση των σχετικών ζητημάτων, με την πρότασή του να γίνεται δεκτή, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ.

Για το ίδιο ζήτημα, στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο πρέσβης της Ισπανίας στην Αθήνα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του ελπίζει να ενισχύσει την αμυντική συνεργασία με την Ισπανία, μέσω της αγοράς ενός δεύτερου αεροπλανοφόρου και πιθανώς ενός υποβρυχίου. Υπενθύμισε δε ότι η Τουρκία και η Ισπανία είχαν ήδη συνεργαστεί για την κατασκευή ενός ισπανικού επιθετικού πλοίου.

«Το πρώτο αεροπλανοφόρο δεν ήταν μεγάλης κλίμακας. Συμφωνήσαμε για την κατασκευή ενός αεροπλανοφόρου μεγάλης κλίμακας», δήλωσε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό. «Και ίσως, να συνάψουμε (συνεργασία) και για ένα υποβρύχιο», συνέχισε.

Η ελληνική πλευρά εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, με διπλωματικές πηγές να τονίζουν την Πέμπτη ότι η ελληνική πλευρά έχει εγείρει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων ευρωπαϊκών κρατών προς την Άγκυρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επεσήμανε πως 

«είναι αυτονόητο ότι τα κράτη μέλη δεσμεύονται από τις αποφάσεις, τις διακηρύξεις και τις προσεγγίσεις του συμβουλίου, γύρω από θέματα που αφορούν τις σχέσεις κρατών μελών της ένωσης με την Τουρκία και την προκλητικότητα και την παραβατικότητα που εμφανίζει σε σχέση με το διεθνές δίκαιο. Όφειλε ο σοσιαλιστής Ισπανός πρωθυπουργός να λάβει υπόψη του τη συνολική στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σημειώνω ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Ισπανία έχει εκφράσει με ανάρτησή του την αντίθεση του, την ενόχλησή του στην εξέλιξη αυτή».



Ο Μπάιντεν μεταβιβάζει προσωρινά τις εξουσίες του στην Κάμαλα Χάρις για να κάνει ιατρικές εξετάσεις


 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν θα υποβληθεί σήμερα σε κολoνοσκόπηση «ρουτίνας», μια εξέταση με γενική αναισθησία, και θα μεταβιβάσει προσωρινά τις εξουσίες του στην αντιπρόεδρό του, Κάμαλα Χάρις, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι λεπτομέρειες της κατάστασης της υγείας του προέδρου, που κλείνει τα 79 το Σάββατο, θα δημοσιοποιηθούν το απόγευμα (ώρα ΗΠΑ), διευκρίνισε η αμερικανική κυβέρνηση. «Ο πρόεδρος θα υποβληθεί σε κολονοσκόπηση ρουτίνας» στο ιατρικό κέντρο Γουόλτερ Ριντ, κοντά στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

«Όπως είχε γίνει και όταν ο πρόεδρος Τζορτζ Γ. Μπους υποβλήθηκε στην ίδια επέμβαση το 2002 και το 2007, και σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα μεταβιβάσει τις εξουσίες του στην αντιπρόεδρο για μια σύντομη περίοδο, ενώ θα βρίσκεται υπό αναισθησία», προσέθεσε. Ο Μπάιντεν, που δεν καπνίζει ούτε πίνει, έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19, και έλαβε την τρίτη δόση στα τέλη Σεπτεμβρίου.




Νέα αθλιότητα του επικίνδυνου Πολάκη στηρίζει αντιεμβολιαστές


 

Νέα επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα με την οποία τον καλεί εκ νέου να αποπέμψει τον Παύλο Πολάκη εξαπέλυσε απόψε η κυβέρνηση.

Αφορμή αποτέλεσε η νέα άθλια ανάρτηση του πρώην υπουργού και επικίνδυνου για την δημόσια υγεία στο Facebook για τα μονοκλωνικά αντισώματα στην οποία χαρακτήριζε μπούρδες τις αναφορές του πρωθυπουργού περί ατομικής ευθύνης των πολιτών και «του μοναδικού όπλου του εμβολίου».

Αναλυτικά ο Γιάννης Οικονόμου  ανέφερε:

«Την ώρα που σχεδόν 9 στους 10 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, ο κ. Πολάκης αμφισβητεί τους επιστήμονες και επιμένει να στηρίζει τους αντιεμβολιαστές.

Στον κ. Τσίπρα απομένει μια επιλογή: να τον αποδοκιμάσει δημόσια. Αν δεν το πράξει, θα επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά ότι ο κ. Πολάκης είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία.

Με σύμβουλο και συνεργάτη τον κ. Πολάκη, στον οποίο είχε εμπιστευθεί τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στην κυβέρνησή του, γίνεται αντιληπτό πως θα διαχειριζόταν την πανδημία».

Η νέα άθλια ανάρτηση του εγκληματικά ανεύθυνου Παύλου Πολάκη :

«91 ΝΕΚΡΟΙ ΣΗΜΕΡΑ!! 17.168 ΣΥΝΟΛΙΚΑ!!

Τα μονοκλωνικά ακόμα να τα δώσουν ,οι ΜΕΘ τελείωσαν ήδη!

Τριακόσια διαγγέλματα να κάνεις Μητσοτακη επιμένοντας στις ίδιες μπούρδες της ατομικής ευθυνης και «του μοναδικού όπλου του εμβολίου»

ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ… ΕΚΑΤΟΜΒΗ ….

Η πανδημία αφορά και εμβολιασμένους και ανεμβολιαστους .Τις μεταλλαξεις δεν τις πιάνουν πληρως τα εμβόλια όπως σας λέγαμε εδώ και ένα χρόνο και φαίνεται στους νοσηλευόμενους στις κλινικές κοβιντ,στις Μεθ και στους θανάτους !!

Στη φωτό 3 η εικόνα των θανάτων χθες στη Σουηδία (μηδέν νεκροί … «Ευτυχως δεν γίναμε Σουηδία» )

ΦΥΓΕΤΕ,ΑΠΟΤΥΧΑΤΕ!


Παυλος Πολακης
13 ώρες πριν

91 ΝΕΚΡΟΙ ΣΗΜΕΡΑ!! 17.168 ΣΥΝΟΛΙΚΑ!!(φωτο1-2)

Τα μονοκλωνικά ακόμα να τα δώσουν ,οι ΜΕΘ τελείωσαν ήδη!

Τριακόσια διαγγέλματα να κάνεις Μητσοτακη επιμένοντας στις ίδιες μπούρδες της ατομικής ευθυνης και «του μοναδικού όπλου του εμβολίου» ...

Δείτε περισσότερα
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "2021 Ημερομηνία λήψης δείγματος ράζουν τον νέων κρουσμάτων με βάση την ημερομηνία λήψης εργαστηριακού δείγμ κρουσμάτων. κρουσμάτων όχει αναθεωρηθεί κατόπιν ελέγχου TWV δεδομένων. είναι 1, ενώ από ην ναρξη της επιδημίας χουν καταγρα ρεί συνολικά 17,168 θάνατοι. και άνω. εργαστηριακά επιβεβαιωμένων θανάτων με COVID-19 στην Ελλάδα, 19 Νοεμβρίσυ 2021 17168 2021 Ημερομηνία θανάτου ράζουν τον αριθμό νέων θανάτων βάση την ημερομηνία θανάτου κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται"
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "Daily New Deaths in Sweden Daily Deaths Deaths per Day Data as of 0:00 GMT+8 150 125 100 ม 50 75 25 Nov 18, 2021 Daily Deaths: ஙகடப 2020 2020 2021 2021 5. 2020 2021 08, 30, 22, Feb Jun Sep Jan May Sep 07 Daily Deaths 3-day moving average 7-day moving average See also: Daily Cases Graph Latest News News November 18 (GMT)"
1.090
44
327




Γενικό lockdown στην Αυστρία

 


Η Αυστρία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επιστρέφει σε εθνικό, καθολικό lockdown για όλους εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους! 

Η Αυστρία ανακοίνωσε την επιβολή lockdown σε εθνικό επίπεδο, το οποίο θα ισχύσει από τη Δευτέρα και για το πολύ 20 ημέρες.

Από την 1η Φεβρουαρίου η Αυστρία κάνει υποχρεωτικό και τον εμβολιασμό για όλους τους πολίτες.  

Το ολικό lockdown θα ισχύσει αρχικά για 10 ημέρες και θα διαρκέσει το πολύ 20 ημέρες. 

Ο Σάλενμπεργκ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το lockdown να παραταθεί αν τα κρούσματα δεν μειωθούν δραματικά τις επόμενες 10 μέρες!

«Πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια. Παρά τους μήνες της εφαρμογής της πειθούς, δεν κατορθώσαμε να πείσουμε αρκετούς ανθρώπους να εμβολιασθούν», είπε ο Αυστριακός καγκελάριος, επικρίνοντας τον υπερκορεσμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της χώρας.

«Η αύξηση του ποσοστού του εμβολιασμού είναι το μόνο μέσο για την έξοδο από τον φαύλο κύκλο», δήλωσε ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ τονίζοντας ότι το εμβόλιο είναι το «εισιτήριο για την έξοδο» από την πανδημία.

Χθες η Αυστρία κατέγραψε 15.000 κρούσματα του ιού κατά τις τελευταίες 24 ώρες.