Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Αεροσκάφη θα περάσουν πάνω από την Ακρόπολη στις 13:45

 


Διέλευση μεικτού σχηματισμού αεροσκαφών πάνω από την Ακρόπολη θα πραγματοποιηθεί σήμερα, 1η Απριλίου, από τις 13:45 έως τις 14:15.

Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, τα αεροσκάφη συμμετέχουν στην άσκηση «Ηνίοχος 2022».

Η μεσαίας κλίμακας αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος», εκτελείται σε ετήσια βάση, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) και της 117 ΠΜ, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, διαρκεί 15 ημερολογιακές ημέρες και καλύπτει ολόκληρο το FIR Aθηνών. 

Το σενάριο της Άσκησης βασίζεται στην ιδέα εκτέλεσης επιχειρήσεων από μία Αεροπορική Βάση (SINGLE BASE CONCEPT), με τη συμμετοχή όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.



Υπ. Υποδομών: Θράσος και άγνοια του Ν. Παππά για την Πατρών-Πύργου


 

Θράσος και άγνοια καταλογίζει στον Νίκο Παππά το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών σχολιάζοντας δήλωση του, για τον αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου.

«Κατανοούμε τη δυσκολία στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατανοούμε και τα προσωπικά-πολιτικά αδιέξοδα του κ. Παππά. Αλλά σε όλα τα πράγματα υπάρχει κι ένα όριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ των κατατμήσεων… Ο ΣΥΡΙΖΑ του μηδενικού έργου στις οκτώ εργολαβίες… Ο ΣΥΡΙΖΑ των έκπτωτων διαγωνιζομένων… Ο ΣΥΡΙΖΑ του Καλογρίτσα… Ο ΣΥΡΙΖΑ με τα βοσκοτόπια… Ο ΣΥΡΙΖΑ που ακύρωσε έργο που θα είχε ολοκληρωθεί σήμερα… Ο ΣΥΡΙΖΑ των 296 εκατομμυρίων κόστους, όταν με κυβέρνηση ΝΔ η συμβολή του Δημοσίου θα είναι 216 εκατομμύρια…» αναφέρει το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών ρωτώντας «ο ΣΥΡΙΖΑ όλων των παραπάνω ως τι μιλάει;» και προσθέτει:

«Δεν χρειάζεται μόνο θράσος αλλά και άγνοια. Γι' αυτό, για να μάθει πως ολοκληρώνονται τα έργα, μήπως ενδιαφέρεται ο κ. Παππάς να τον ξεναγήσουμε στα εργοτάξια που ήδη δουλεύουν;»



Η Ρωσία εκβιάζει για να ξεπλύνουν το έγκλημα που διαπράττει καθημερινά - Σιτηρά μόνο σε φίλους


 

Δικτατορία με τα όλα της η Ρωσία, ο μάδα κακοποιών κυβερνά την χώρα, με πρώτο τον δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, άρχισε τους εκβιασμούς λέγοντας, ενδέχεται να περιορίσει τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων μόνο στα «φιλικά» κράτη θέλοντας έτσι να ξεπλύνουν τα εγκλήματα της χώρας του και τον δικτάτορα Πούτιν, όσοι δεν θέλουν να έχουν πρόβλημα.

Η απειλή Μεντβέντεφ έρχεται μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει καθημερινά.

Ο Μεντβέντεφ, που είναι αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε ότι θα ήθελε να παρουσιάσει «κάποια απλά αλλά σημαντικά στοιχεία για την επισιτιστική ασφάλεια στη Ρωσία».Τα περισσότερα από αυτά αποτελούν μέρος της γεωργικής πολιτικής της χώρας επί χρόνια.

«Θα παρέχουμε διατροφικά και γεωργικά προϊόντα στους φίλους μας», εκβίασε αισχρά ο Μεντβέντεφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ευτυχώς έχουμε πολλούς και δεν βρίσκονται στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική».

Ήδη η Ρωσία παρέχει σιτηρά κυρίως στις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Η ΕΕ και η Ουκρανία είναι οι μεγάλοι ανταγωνιστές της στο εμπόριο σιτηρών.

Προτεραιότητα αποτελεί η εγχώρια αγορά της Ρωσίας και ο έλεγχος τιμών σε αυτή, επεσήμανε ο Μεντβέντεφ. Η Ρωσία έχει επιβάλει ποσοστώσεις στις εξαγωγές σιτηρών και φόρους από το 2021 σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει τις εγχώριες τιμές τροφίμων.

Οι εξαγωγές σιτηρών στους «φίλους» της Ρωσίας θα πληρώνονται τόσο σε ρούβλια όσο και στα εθνικά νομίσματα των χωρών, είπε ο εκβιαστής του δικτάτορα Πούτιν.



Δύο χρόνια μετά, τερματίζεται στην Ιταλία η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης


 

Με απόφαση της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι, εχθές τα μεσάνυχτα έληξε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί στην Ιταλία την 31η Ιανουαρίου 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Σήμερα Παρασκευή παύει να ισχύει σειρά προληπτικών μέτρων και απαγορεύσεων. Το «πράσινο πάσο» δεν χρειάζεται πλέον για την πρόσβαση πολιτών σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, ξενοδοχεία, ταχυδρομεία και κομμωτήρια. Το ίδιο ισχύει για την είσοδο πολιτών στα εμπορικά κέντρα και καταστήματα.

Δεν χρειάζεται κανενός είδους πιστοποιητικό για να μπορεί να καθίσει κανείς στα τραπέζια καφέ και εστιατορίων σε ανοικτούς χώρους. Στις αστικές συγκοινωνίες το πάσο εμβολιασμένου δεν είναι πλέον αναγκαίο –απαιτείται ωστόσο χρήση μάσκας.

Ως την 30ή Απριλίου οι πολίτες θα χρειάζεται να φορούν μάσκα και να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για να μπορούν να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές σε κλειστούς χώρους. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού παραμένει υποχρεωτικό για να πηγαίνει κανείς σε γάμους, γιορτές, γενέθλια, ντίσκο, κλαμπ.

Σε ό,τι αφορά τις κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, το πάσο παραμένει σε ισχύ, ενώ σε στα στάδια και σε άλλες ανοικτές εγκαταστάσεις, θα επιτρέπεται η είσοδος με την επίδειξη αρνητικού διαγνωστικού τεστ.

Από σήμερα σε όλους τους χώρους εργασίας οι υπάλληλοι μπορούν να εισέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού και απλό τεστ. Η αλλαγή αυτή ισχύει και για τους πολίτες άνω των 50 ετών, για τους οποίους ο εμβολιασμός ήταν υποχρεωτικός. Στο εξής στους χώρους εργασίας θα είναι αρκετό να φορά κανείς χειρουργική μάσκα.

Μέχρι το τέλος του χρόνου για τους εργαζόμενους σε νοσοκομεία και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων παραμένει σε ισχύ ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά της COVID-19.

Οι κανόνες αλλάζουν και σε ό,τι αφορά την καραντίνα: θα τίθεται σε απομόνωση μόνον όποιος διαγνωσθεί θετικός στον SARS-CoV-2. Όποιος έρχεται σε επαφή με κρούσμα πρέπει να φορά μάσκα υψηλής προστασίας για δέκα ημέρες και να κάνει τεστ αν παρουσιάσει συμπτώματα.



8,5 ποσοστιαίες μονάδες προβάδισμα η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ οι πολίτες εμπιστεύονται Κυβέρνηση - Μητσοτάκη

 


Προβάδισμα 8,5 ποσοστιαίων μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.



Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, 

η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 32%, 

ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,5%, 

το Κίνημα Αλλαγής με 14%, 

το ΚΚΕ με 6%, 

η Ελληνική Λϋση με 4,5% 

και το ΜεΡΑ25 με 3%.

Στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 56% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ 



Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 38%, ακολουθεί ο ΚΑΝΕΝΑΣ με 33% και τρίτος ο απαξιωμένος Αλέξης Τσίπρας με 25%.



Στο ερώτημα για το πότε είναι καλύτερο να διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές το 45% απαντά το 2023, το 30% λέει μέχρι το φετινό καλοκαίρι και το 16% μέχρι το τέλος της χρονιάς.







Πούτιν: Τελείωσε η περίοδος συνεργασίας με τη Δύση

 


Εν μέσω της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία, οι διπλωματικές προσπάθειες για να τερματιστεί η σύρραξη συνεχίζονται, όπως όμως και η ανταλλαγή κατηγοριών ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, με την πρόοδο να παραμένει ζητούμενο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι αναζητεί νέα προσχήματα για να ανακοινώσει κυρώσεις στη χώρα του, τόνισε ότι τα τιμωρητικά μέτρα άνευ προηγουμένου που εφαρμόζει είχαν ετοιμαστεί εκ των προτέρων και θα επιβάλλονταν «σε κάθε περίπτωση».

Επιμένοντας ότι η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να θυσιάσει ποτέ «τα εθνικά της συμφέροντα και τις παραδοσιακές της αξίες» ο κ. Πούτιν είπε πως μολονότι δεν θα γίνει «κλειστή χώρα», δεν θα επιδιώξει καμία περαιτέρω συνεργασία με δυτικές εταιρείες στο άμεσο μέλλον.

Το Κρεμλίνο παράλληλα διέψευσε εκτιμήσεις στην Ουάσιγκτον και στο Λονδίνο πως ο αρχηγός του ρωσικού κράτους είτε παραπλανήθηκε ή κρατήθηκε στο σκοτάδι από συμβούλους του.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Βρετανίας Τζέρεμι Φλέμινγκ υποστήριξε αυτή την εβδομάδα πως σύμβουλοι του προέδρου Πούτιν φοβούνται να του πουν «την αλήθεια», ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε χθες για «ενδείξεις» ότι ο ρώσος πρόεδρος απομάκρυνε συμβούλους του και έθεσε κάποιους «σε κατ’ οίκον κράτηση», λέγοντας πως μοιάζει «απομονωμένος».

«Απλά δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται στο Κρεμλίνο. Δεν καταλαβαίνουν τον πρόεδρο Πούτιν και δεν καταλαβαίνουν τον μηχανισμό μας για τη λήψη αποφάσεων», αντέταξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ την Πέμπτη, κατά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Στέλεχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας θα ανταποδώσει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάλεσετα 27 κράτη μέλη της να συνειδητοποιήσουν ότι η αναμέτρηση με τη Μόσχα δεν είναι προς το συμφέρον της.

«Οι ενέργειες της ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητες (…). Οι ανεύθυνες κυρώσεις που επέβαλαν οι Βρυξέλλες ήδη επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή ζωή των απλών Ευρωπαίων», είπε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ο Νικολάι Κόμπρινετς, ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματος του «Προσωπικού Βοηθού» για τους συμπολίτες μας με αναπηρία

 



Δημοσιεύτηκε χθες, Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022, η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή ατόμων με αναπηρία στην πρώτη φάση του Πιλοτικού Προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Άμεσα οι πρώτοι 1.000 συμπολίτες μας με αναπηρία θα μπορούν να διαλέξουν το δικό τους Προσωπικό Βοηθό με χρηματοδότηση του Κράτους για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες τους.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους ψηφιακά στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.prosopikosvoithos.gov.gr από 14 Απριλίου έως 15 Μαΐου 2022, ενώ για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους θα λειτουργεί helpdesk για αναφορά/επίλυση προβλημάτων και παροχή οδηγιών.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα, το οποίο λειτουργεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, απευθύνεται σε συμπολίτες μας, 16 έως 65 ετών, με πιστοποιημένη αναπηρία βάσει γνωμάτευσης ΚΕΠΑ, με συνολικό ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 67%, οι οποίοι δεν έχουν ατομικό εισόδημα ή έχουν ατομικό εισόδημα που δεν υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για την υλοποίηση του Πιλοτικού Προγράμματος το Υπουργείο εξασφάλισε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας χρηματοδότηση ύψους 42 εκατ. Ευρώ, ενώ για την καθολική εφαρμογή του προγράμματος σε όλη την επικράτεια έχει εξασφαλίσει 320 εκατ. ευρώ από την επόμενη προγραμματική περίοδο μέσω των ΠΕΠ ΕΣΠΑ 2021-2027.


 



Αντιμετώπιση προβλήματος εκκρεμών συντάξεων

 



Τον Ιούλιο του 2019 η Κυβέρνηση παρέλαβε από την προηγούμενη πάνω από 1.050.000 συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες. Με στοχευμένες παρεμβάσεις (προκαταβολή εθνικής σύνταξης, ψηφιακή παρακολούθηση εκκρεμών συντάξεων, δομή ταχείας απονομής συντάξεων, προμήθεια 3.000 νέων ηλεκτρονικών υπολογιστών, πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι κ.ά.)  έχουν ήδη επιτευχθεί συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα:

Το 2021 υπήρξε χρονιά ρεκόρ για τον ΕΦΚΑ στην έκδοση νέων συντάξεων, φτάνοντας τις 225.000, ενώ το 2019 ο αριθμός ήταν μόλις 123.000, αύξηση κατά 83%.

Οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 50.000 τους τελευταίους 12 μήνες. Έχουν περιοριστεί στις 83.000 από 133.000 που ήταν πριν έναν χρόνο. Στόχος είναι η εκκαθάριση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων μέχρι τέλος Ιουνίου.



Δήμοι Δυτικής Αθήνας: Σημαντικές πρωτοβουλίες που εκκρεμούν εδώ και πολλά χρόνια, έχουν βρει το δρόμο τους

 


Τα έργα τοπικού και υπερτοπικού χαρακτήρα, η χρηματοδότηση και οι ανάγκες των επτά Δήμων της Δυτικής Αθήνας συζητήθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους Δημάρχους της περιοχής και συναρμόδιους Υπουργούς. Ήδη μέχρι σήμερα οι επτά Δήμοι έχουν 14 εντάξεις έργων συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να ενταχθούν άλλα 9 έργα συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ. Εκτός από τα έργα και ζητήματα χρηματοδότησης, συζητήθηκαν και θέματα της στελέχωσης των Δήμων με επιστημονικό προσωπικό και της Δημοτικής Αστυνομίας. Ανάμεσα στα άλλα ο Πρωθυπουργός επισήμανε:

Εκτός από τα μεγάλα έργα υπερτοπικού χαρακτήρα, μέσα στο επόμενο διάστημα θα πρέπει κάθε Δήμος της Δυτικής Αθήνας να έχει ταυτιστεί με ένα έργο ανάπλασης ή δημιουργίας πρασίνου.

Έχουμε δρομολογήσει μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις, ίσως η πιο μεγάλη σε έκταση αφορά την επέκταση της γραμμής 2 του ΜΕΤΡΟ προς το Ίλιον. Και η γραμμή θα είναι έτοιμη να δημοπρατηθεί ενδεχομένως και πριν το τέλος του ’22.

Υπάρχουν μια σειρά από εντάξεις σημαντικών έργων στο «Πρόγραμμα Τρίτσης», ενώ υπάρχουν και άλλα έργα τα οποία είναι έτοιμα προς ένταξη.

Μια σειρά ζητήματα που εκκρεμούν εδώ και πολλά χρόνια, από το Ρέμα της Εσχατιάς μέχρι την υπογειοποίηση των καλωδίων της υπερυψηλής τάσης, έχουν βρει το δρόμο τους.

Δρομολογήθηκαν δράσεις σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν τις προσλήψεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ειδικά σε εξειδικευμένο  προσωπικό.

Δίνεται έμφαση σε θέματα ποιότητας ζωής και μπορούμε να κάνουμε σημαντική πρόοδο.




Έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας


 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να αξιολογηθούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια για να διασφαλιστεί ο ομαλός ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

Έως την Παρασκευή ο ΔΕΣΦΑ θα υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους - οφέλους στο ΥΠΕΝ για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.

Έως την Τρίτη ο Διαχειριστής θα ενημερώσει το ΥΠΕΝ για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με την ιταλική SΝΑΜ, για τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.

Ο ΔΕΣΦΑ θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τα επιπλέον φορτία LNG που θα χρειαστούν, σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Τα σενάρια θα καλύψουν τρεις χρονικές περιόδους: Απριλίου – Οκτωβρίου 2022. Οκτωβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.  Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. 

Έως την Τρίτη η Δ.Ε.Η. θα καταθέσει στο ΥΠΕΝ το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.




Έως 21 Απριλίου η καταβολή του επιδόματος ακρίβειας

 



Με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, προβλέπονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, τους ανασφάλιστους υπερήλικες, τους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και τους δικαιούχους επιδόματος παιδιού, πριν από το Πάσχα και, πιο συγκεκριμένα, έως τις 21 Απριλίου, σε συνέχεια των σχετικών εξαγγελιών του πρωθυπουργού.

Το συνολικό ύψος της παρέμβασης εκτιμάται σε 324 εκατ. ευρώ και αφορά σε 1,7 εκατομμύρια δικαιούχους. Με τα μέτρα ενίσχυσης ωφελούνται περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, με περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια μέλη, προκειμένου αυτά να καλύψουν μέρος των αυξημένων τιμών αγαθών και ενέργειας.



Διεθνής κόμβος logistics η Ελλάδα


Υπεγράφη χθες η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης για την ανάπτυξη Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου στο Θριάσιο, δηλαδή του πρώτου Logistics Park στην Ελλάδα, από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και τον υπουργό Οικονομικών.


Με την υπογραφή της σύμβασης για το Θριάσιο βάζουμε εμπρός την πραγματοποίηση ενός έργου στο οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ -έτσι όπως το δημοπράτησε και το συμβασιοποίησε- είχε δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και καθυστερήσεις. Κινδυνεύσαμε ακόμα και με ματαίωσή του, όπως βέβαια και με βαρύτατα πρόστιμα.

Το συγκεκριμένο έργο αφορά στη μελέτη και στην κατασκευή του πρώτου Logistics Park στην Ελλάδα και η συνολική επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ. Ενώ εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία 3.000 έως 5.000 νέων θέσεων εργασίας.

Μιλάμε για ένα εμπορευματικό κέντρο 235.000 τ.μ., εντός οικοπέδου επιφάνειας 588 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ. Με αποθήκες ξηρού και ψυχόμενου φορτίου, χώρους γραφείων, χώρους τελωνείου και στάθμευσης αυτοκινήτων και φορτηγών. Και βέβαια, με σύγχρονες σιδηροδρομικές υποδομές, τις οποίες θα κατασκευάσει επίσης ο παραχωρησιούχος, ώστε να συνδεθεί το Κέντρο με την εθνική σιδηροδρομική υποδομή.

Με τις τροποποιήσεις, που κάναμε στη Σύμβαση Παραχώρησης:


Πετύχαμε να ξεπεράσουμε όλες τις αντιδράσεις της Ε.Ε., ώστε να προχωρήσει το έργο. Σημειωτέον ότι εάν δεν υπήρχε η νέα συμφωνία, η χώρα μας θα ήταν υποχρεωμένη να επιστρέψει στην Ε.Ε. πάνω από 100 εκατ. ευρώ κοινοτικά κονδύλια, που έχουν δοθεί για την ανάπτυξη υποδομών στο ακίνητο του Θριασίου.

Καταφέραμε να διπλασιάσουμε το αντίτιμο για το Ελληνικό Δημόσιο. Το εφάπαξ αντίτιμο αυξήθηκε από τα 10 εκατομμύρια ευρώ στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Η ετήσια πληρωμή από 2,51% σε 5%. Και το εγγυημένο ετήσιο αντάλλαγμα από 350.000 σε 700.000 ευρώ.

Εισαγάγαμε μηχανισμό κατανομής των κερδών μετά φόρων 50-50 με τον παραχωρησιούχο, όταν η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων του υπερβαίνει ένα ποσοστό.

Μειώσαμε τον χρόνο της Παραχώρησης, από τα 60 στα 37 έτη.