Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Όταν η ξεφτίλα πλέον δεν σε ακουμπά! Ο Τέρενς Κουίκ υπέρ Καψώχα: Ενημερωμένος και αξιοπρεπής, τιμά τη δημοσιογραφία



Είναι τραγικό αλλά είναι αληθινό και οφείλεται στην γενική πολιτική παρακμή στην Ελλάδα, τον αφήνουμε στην χλεύη σας δεν θα ασχοληθούμε παρά μόνο με την δημοσιοποίηση του tweet του Τέρενς Κουίκ.





Καταγγελία-φωτιά: Προσπαθούν να κρύψουν τα στοιχεία για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι



Προσπαθούν να συγκαλύψουν τα πραγματικά περιστατικά για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι... κατηγορεί την ηγεσία της Πυροσβεστικής ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, τεχνικός σύμβουλος και συνεργάτης του δικηγόρου των οικογενειών των θυμάτων, Αντώνη Φούσα.

Σε δημόσια έγγραφη καταγγελία του αναφέρει ότι «ορισμένοι αξιωματικοί, διοικούντες νευραλγικά πόστα υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, με διάφορες νομικίστικες –και αστείες– δικαιολογίες και προσχήματα προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποκρύψουν όσα στοιχεία και πληροφορίες είναι δυνατόν, για να μην αποκαλυφθούν όλοι οι υπεύθυνοι της ως άνω τραγωδίας».

Ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, έμπειρος αξιωματικός που πολλές φορές αναλαμβάνει υποθέσεις έρευνας πυρκαγιών, μετά την αποστράτευσή του, θεωρεί ότι η άρνηση παράδοσης των στοιχείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες  «συμβαίνει είτε με την ανοχή ή, δεν αποκλείεται ενδεχομένως και με εντολή της Ηγεσίας ΠΣ», ενώ ζητάει «την άμεση παρέμβαση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να τηρηθεί η νομιμότητα».

Προειδοποιεί, δε, «άπαντες τους υπεύθυνους για τη φονική πυρκαγιά, τόσο στη ΓΓΠΠ, όσο και στην Πυροσβεστική, αλλά και σε άλλους φορείς, που ενδεχομένως ευθύνονται, ότι έχω και τις γνώσεις αλλά και μπορώ να τους αποκαλύψω όλους και με ονοματεπώνυμα, όσο ψηλά κι αν είναι στην ιεραρχία».

Ο Α. Γκουρμπάτσης επισμαίνει χαρακτηριστικά ότι η διοίκηση του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας αρνήθηκε να του κοινοποιήσει το δελτίο καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) για την 23η Ιουλίου, ενώ δύο μήνες μετά τη φωτιά δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί το λεγόμενο «δελτίο πυρκαγιάς». Το δελτίο συντάσεται υπό κανονικές συνθήκες πολύ σύντομα, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο αρμόδιος αξιωματικός που προΐσταται του Πυροσβεστικού Σταθμού και έχει και την ευθύνη για την περιοχή, δεν έχει καταφέρει να συντάξει την αναφορά του, καθώς δεν του έχουν δοθεί σωστά στοιχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που του έχουν δοθεί για τις ώρες ενημέρωσης και άφιξης των πυροσβεστικών οχημάτων στη φωτιά, έχουν μεγάλες διαφορές με τα όσα έχουν γίνει γνωστά για πραγματικά περιστατικά. Ο αξιωματικός έχει ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα δεδομένα από το καταγραφικό της Πυροσβεστικής και τις συνομιλίες από το Κέντρο Επιχειρήσεων, κάτι που ωστόσο δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα.

Ολόκληρη η καταγγελία Γκουρμπάτση:

«Δεν είναι πρώτη φορά που ορισμένοι αξιωματικοί στο ΠΣ προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποκρύψουν στοιχεία που τους ενοχοποιούν σε συγκεκριμένη υπόθεση με ποινικό - και πειθαρχικό - ενδιαφέρον. Αυτό ακριβώς και βέβαια σε μεγαλύτερη έκταση και από περισσότερους αξιωματικούς, κυρίως ανώτατους, συμβαίνει και με την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς την 23η Ιουλίου 2018 στο Μάτι. 

Καταγγέλλω λοιπόν δημόσια την ''ομοφοβική στάση'' που τηρούν ορισμένοι, κυρίως ανώτατοι αξιωματικοί στο ΠΣ,  απέναντι στην Εισαγγελική Έρευνα για την εθνική τραγωδία στο Μάτι με τους 99 μέχρι σήμερα νεκρούς. Πιο συγκεκριμένα ορισμένοι αξιωματικοί, διοικούντες νευραλγικά πόστα Υπηρεσιών του ΠΣ, με διάφορες νομικίστικες - και αστείες - δικαιολογίες και προσχήματα προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποκρύψουν όσα στοιχεία και πληροφορίες είναι δυνατόν, για να μην αποκαλυφθούν όλοι οι υπεύθυνοι της ως άνω τραγωδίας. Ειδικότερα, με την ιδιότητα του Τεχνικού Συμβούλου, διορισθείς από τον Δικηγόρο κ. Αντ. Φούσσα, νομικό συμπαραστάτη ορισμένων συγγενών θυμάτων στην τραγωδία αυτή, ζήτησα από Υπηρεσίες του ΠΣ τα εξής έγγραφα στοιχεία και πληροφορίες:

α) Το Δελτίο της ΕΜΥ, που απεστάλη την 22 Ιουλίου 2018 στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΠΠ) της ΓΓΠΠ, με ισχύ για την 23η Ιουλίου 2018.
β) Το Δελτίο Πυρκαγιάς και 
γ) Τον αριθμό κυκλοφορίας των υπηρεσιακών οχημάτων συγκεκριμένων αξιωματικών που μετέβησαν ή όφειλαν εκ των καθηκόντων τους να μεταβούν στην πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στο Νταού Πεντέλης - Καλλιτεχνούπολη - Ν. Βουτζά και Μάτι, προκειμένου, αν και όταν ασκηθούν ποινικές διώξεις, να ζητήσουμε με ίδια αίτηση, όπως κατόπιν εντολής του κ. Εισαγγελέως, μας χορηγηθεί από το ΕΣΚΕ, μεταξύ άλλων στοιχείων, και το ψηφιακό αποτύπωμα (ιστορικό κίνησης) στο Σύστημα Engage των οχημάτων αυτών τις κρίσιμες ώρες.

Δυστυχώς, αναφορικά με το Δελτίο της ΕΜΥ, η Διοίκηση του ΚΕΠΠ με νομικά προσχήματα και δικαιολογίες, αρνήθηκε σιωπηρά να μου το χορηγήσει. Παρά ταύτα, κατόπιν αιτήσεώς μου προς την ΕΜΥ, αυτό μου χορηγήθηκε και αποδείχθηκε ότι οι πάντες, δηλαδή τόσο στη ΓΓΠΠ όσο και στην Πυροσβεστική, γνώριζαν για τους πολύ ισχυρούς ανέμους, εντάσεως 6-7 μποφόρ, δυτικών - βορειοδυτικών διευθύνσεων, που θα επικρατούσαν την 23η Ιουλίου 2018 στην Αττική.

Εξάλλου σχετικά με το Δελτίο Πυρκαγιάς, μέχρι σήμερα μετά από 2 σχεδόν μήνες από την εκδήλωση της πυρκαγιάς και τον έλεγχο της, απαραδέκτως δεν έχει συνταχθεί και φυσικά δεν μας έχει χορηγηθεί. Η μη σύνταξη του βέβαια δεν είναι τυχαία. Προφανώς οφείλεται στο γεγονός ότι το ΕΣΚΕ / ΣΕΚΥΠΣ επιδιώκει να δώσει στον αρμόδιο προς σύνταξη αξιωματικό ώρες ανακριβείς, προκειμένου να συγκαλυφθούν διάφορες σκοπιμότητες, όπως πχ οι πραγματικοί υπεύθυνοι. 

Τέλος δε αναφορικά με το τρίτο αίτημά μας, όπως έγινε γνωστό με το συνημμένο έγγραφο του ΕΣΚΕ δεν δύναται να μας χορηγηθούν τα νομίμως αιτούμενα στοιχεία, με την αστεία και προκλητική πρόφαση και πρόσχημα, ότι οι αιτούμενοι αριθμοί κυκλοφορίας των υπηρεσιακών οχημάτων "αποτελούν στοιχεία - αντικείμενο δικογραφίας". Πως δεν μας απάντησαν ότι αποτελούν και προσωπικά δεδομένα των συγκεκριμένων αξιωματικών.

Κατόπιν της ανωτέρω παράνομης, είτε σιωπηρής ή και ρητής άρνησης της Πυροσβεστικής, να μας χορηγηθούν από τα αρμόδια όργανα τα προαναφερόμενα στοιχεία, πιστεύω αυτό συμβαίνει είτε με την ανοχή ή, δεν αποκλείεται ενδεχομένως και με εντολή της Ηγεσίας ΠΣ αιτούμαι την άμεση παρέμβαση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να τηρηθεί η νομιμότητα. Να γνωρίζουν δε άπαντες οι υπεύθυνοι για τη φονική πυρκαγιά, τόσο στη ΓΓΠΠ, όσο και στην Πυροσβεστική, αλλά και σε άλλους φορείς, που ενδεχομένως ευθύνονται, ότι έχω και τις γνώσεις αλλά και μπορώ να τους αποκαλύψω όλους και με ονοματεπώνυμα, όσο ψηλά κι αν είναι στην ιεραρχία. 

Αυτό βέβαια δεν θα αργήσω να το πράξω όσο κι αν με τέτοιου είδους νομικίστικες - αστείες δικαιολογίες και προσχήματα επιχειρούν είτε να καθυστερήσουν τη χορήγηση των ως άνω στοιχείων και όποιων άλλων ενδεχομένως ζητηθούν ακολούθως ή και να αποκρύψουν. Να είναι δε άπαντες βέβαιοι πως η αλήθεια θα λάμψη, ό,τι και να μηχανεύονται για να αποκρύψουν τα απαραίτητα στοιχεία και οι υπαίτιοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Ας μην κρύβονται λοιπόν οι κατά τεκμήριο, λόγω της αποστολής και αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας και των καθηκόντων τους, υπεύθυνοι, γιατί πλησιάζει η ώρα που θα αποκαλυφθούν!

Ο Τεχνικός Σύμβουλος

Ανδριανός Γκουρμπάτσης
Αντιστράτηγος - Υπαρχηγός ΠΣ, ε.α, Νομικός».


Πηγή:  iefimerida.gr 


Χώροι αναψυχής για... καταληψίες



Πολιτική αβελτηρία και, ουσιαστικά, εμπαιγμός! Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και οι δύο πανεπιστημιακοί –έχοντας στο πλευρό τους έγκριτους πανεπιστημιακούς και τα στελέχη της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης που συνεργάστηκαν στη 12μελή επιτροπή «για τη μελέτη ζητημάτων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης»– υπό το βάρος των ιδεολογικοπολιτικών τους αγκυλώσεων για το κρίσιμο ζήτημα της βίας στα ΑΕΙ, δημοσιοποίησαν χθες –ένα χρόνο μετά την πρώτη εξαγγελία της σχετικής επιτροπής– πόρισμα το οποίο βρίθει γενικοτήτων, αστοχιών και προτάσεων εκτός πραγματικότητας. Χαρακτηριστικά, το πόρισμα ζητεί φορολογικούς ελέγχους σε πάρτι φοιτητών. 

«Φτιάξτε μόνιμη επιτροπή διαπραγμάτευσης με τους καταληψίες, δημιουργήστε χώρους και αίθουσες αναψυχής που θα διατίθενται σε περιπτώσεις “αυθόρμητης” χρήσης χώρων των ΑΕΙ, απομακρύνεται τα ΑΤΜ από τα ΑΕΙ» είναι μεταξύ των προτάσεων. Η επιτροπή είναι σαν να ανακαλύπτει την... πυρίτιδα στα ελληνικά ΑΕΙ, «βάζει μπροστά τους φοιτητές» για να ανεχθεί καταλήψεις χώρων. Ωστόσο, ο κ. Παρασκευόπουλος στο ερώτημα, τι πρέπει να κάνει ένα ΑΕΙ όταν ένας χρήστης έχει εισέλθει σε χώρο του, όπως π.χ. στο ΑΠΘ και στο Οικονομικό Παν. Αθηνών, ανέφερε ότι «πολύ δύσκολα αντιμετωπίζεις κάποιον που έχει μπει στο πανεπιστήμιο και κάνει χρήση ναρκωτικών. Η εμπειρία έχει δείξει ότι η καταστολή φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Να υπάρξουν street work για τους τοξικομανείς». Από την πλευρά του ο κ. Γαβρόγλου για το ίδιο θέμα ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πολυσύνθετο πρόβλημα και πάμε να ερευνήσουμε τα αίτια.

Ενδεικτικά, ιδού ορισμένες από τις προτάσεις που θέτει η επιτροπή στα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ, τις νεολαίες των κομμάτων και τις φοιτητικές παρατάξεις για να συζητήσουν και να διατυπώσουν παρατηρήσεις έως τις 30 Οκτωβρίου:

• Για τις κλοπές, φωτίστε τους αύλειους χώρους με τρόπο που να μην μπορεί να καταστραφεί ο φωτισμός. Ευαισθητοποιήστε τους φοιτητές και τους εκπροσώπους τους ώστε να γίνει σαφές ότι όταν το θύμα είναι συνάδελφος ή καθηγητής δεν πλήττεται η άρχουσα τάξη, ότι όταν «θύμα» είναι το πανεπιστήμιο τα καταστρεφόμενα δεν μπορούν εύκολα και χωρίς τελική επιβάρυνση των φορολογουμένων να αντικατασταθούν.

• Για τις ληστείες χρηματαποστολών και ΑΤΜ, απομακρύνετε όλα τα σχετικά μηχανήματα από χώρους των ΑΕΙ, ή εναλλακτικά τοποθετήστε τα σε ειδικούς χώρους, που να μπορούν να επιτηρούνται ειδικά και ηλεκτρονικά.

• Για τη διακίνηση ναρκωτικών και τις ανοικτές αγορές λιανικής ναρκωτικών, αναλύστε τους παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη της αγοράς ναρκωτικών πέριξ του ΑΕΙ, αναπτύξτε street work για τον περιορισμό της βλάβης, δημιουργήστε μονάδες ψυχοκοινωνικής στήριξης φοιτητών σε όλα τα ΑΕΙ και κατάλληλη στελέχωσή τους (ωσάν οι φοιτητές να είναι οι χρήστες), οργανώστε μεταπτυχιακά προγράμματα.

• Για τις πρόσκαιρες καταλήψεις χώρων από φοιτητές ή και τρίτους για αναψυχή-διασκέδαση, δημιουργήστε χώρους αναψυχής ελεγχόμενους που θα παραχωρούνται στους φοιτητές. Ελέγξτε τους διοργανωτές των εκδηλώσεων για το ενδεχόμενο φοροδιαφυγής.

• Για βίαιη παρακώλυση της λειτουργίας οργάνων ΑΕΙ, φθορές περιουσίας, ψυχολογική βία και εκφοβισμό καθηγητών κ.λπ., να καταρτιστεί η διοίκηση του ΑΕΙ σε ήπια διαχείριση κρίσεων μέσω ανάπτυξης εργαλείων διαπραγμάτευσης και διαμεσολάβησης. Να δημιουργηθεί κώδικας δεοντολογίας, να οργανωθεί φόρουμ συζήτησης σε κάθε πανεπιστήμιο.

• Για τον έλεγχο των ανοικτών πανεπιστημιακών χώρων, το πόρισμα λέει ότι «θα διευκολυνθεί σοβαρά, αν αυτοί οριοθετηθούν με τρόπο συμβολικά σαφή ώστε να είναι σαφές σε όλους (φοιτητές, προσωπικό, πολίτες, Αστυνομία) πότε εισέρχονται σε χώρο με ειδικές ανάγκες ελευθερίας και με ιδιομορφίες φύλαξης».

«Το πόρισμα Παρασκευόπουλου επιστρέφεται ως απαράδεκτο, φαιδρό και προσβλητικό», δήλωσε η ΟΝΝΕΔ.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Από του χρόνου και βλέπουμε για αύξηση του κατώτατου μισθού


Στο τέλος Ιανουαρίου του 2019 θα ξέρουμε αν και πόση αύξηση θα δοθεί με νόμο στον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ και τι θα γίνει με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού των 511 ευρώ που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.

Διάφορες εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων κάνουν λόγο για μια «ανεκτή» αύξηση που δεν θα υπερβαίνει το 5%. Οι δανειστές δεν εμπλέκονται σε κανένα στάδιο, ωστόσο η γνώμη τους θα έχει βαρύτητα λόγω της μεταμνημονιακής εποπτείας στις μεταρρυθμίσεις που παίζουν ρόλο στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ο καθορισμός του κατώτατου μισθού διαδραματίζει τέτοιο ρόλο και για το λόγο αυτό ο μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού έφυγε οριστικά με απαίτηση των δανειστών από τα χέρια των κοινωνικών εταίρων και πέρασε στο νέο μνημονιακό σύστημα που λίγο-πολύ εφαρμόζουν και άλλα κράτη.

Οι κοινωνικοί εταίροι (σωματεία και εργοδοτικές οργανώσεις) μπορούν να αποφασίζουν μόνον για τους μισθούς ενός κλάδου, με κλαδικές συμβάσεις ή και εντός της επιχείρησής τους με επιχειρησιακές.

Το κατώφλι όλων των αμοιβών όμως θα είναι ο νομοθετημένος από το κράτος ελάχιστος μισθός της οικονομίας. Σήμερα για παράδειγμα είναι 586 ευρώ και με μια αύξηση 5% μπορεί να πάει στα 615 ευρώ.

Πώς θα γίνει

Η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού προβλέπεται με τροπολογία που κατέθεσε χθες η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Θα ξεκινήσει στο τελευταίο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου 2018 και θα ολοκληρωθεί μετά από ενδιάμεσα στάδια προτάσεων από τους εμπλεκόμενους φορείς, στο τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου του 2019, οπότε βάσει ενός τελικού πορίσματος που θα βγάλει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) με τη συνδρομή ανεξάρτητης επιτροπής επιστημόνων – ειδικών σε θέματα οικονομίας της εργασίας, κοινωνικής πολιτικής και εργασιακών σχέσεων, το υπουργείο θα αποφασίσει το ύψος του μισθού για το 2019.

Αυτή η διαδικασία προβλέπεται στο άρθρο 103 του μνημονιακού νόμου 4172 του 2013 και την εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με καθυστέρηση τριών ετών, διότι με το τρίτο Μνημόνιο που έφερε τον Αύγουστο του 2015 έδωσε τρία χρόνια παράταση (2015-2018) στο πάγωμα του μισθού και ανέστειλε αυτόματα την εφαρμογή του νόμου 4172 που προέβλεπε τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού από το 2017 αντί του 2019 που γίνεται τώρα.

Κάλεσμα…

Η εκκίνηση της διαδικασίας θα γίνει με τον ορισμό τριμελούς συντονιστικού οργάνου αποτελούμενου από τον ΟΜΕΔ, έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Εργασίας και έναν από το υπουργείο Οικονομικών. Θα αποστείλουν προσκλήσεις στις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ), στη ΓΣΕΕ, αλλά και στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην Ελληνική Στατιστική Αρχή και το ΙΟΒΕ, ώστε όλοι να εκθέσουν τις απόψεις τους για το ύψος του κατώτατου μισθού, λαμβάνοντας υπόψη την ανεργία, την απασχόληση, τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας και την επίδραση της παραγωγικότητας, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, τις τιμές, τους εν γένει μισθούς και τα εισοδήματα των Ελλήνων.

Οι εκθέσεις των εμπλεκόμενων φορέων θα υποβληθούν ξεχωριστά ως τις 31 Οκτωβρίου 2018 στους συντονιστές και από εκεί θα σταλούν σε όλους τους φορείς για διαβούλευση ως τις 15 Νοεμβρίου 2018.

Ακολούθως, τα αποτελέσματα και οι παρατηρήσεις της διαβούλευσης θα σταλούν στο ΚΕΠΕ μέχρι 30 Νοεμβρίου. Το ΚΕΠΕ θα πρέπει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018 να ετοιμάσει τελικό πόρισμα με τις προτάσεις του για το ύψος του κατώτατου μισθού και να το δώσει στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο στο τελευταίο 15ήμερο του Ιανουαρίου του 2019 θα κάνει την εισήγησή του στην κυβέρνηση για να βγει η απόφαση για το ύψος του κατώτατου μισθού.

Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί μετά την άνοιξη για τον εκ νέου προσδιορισμό του μισθού που θα ισχύσει ενδεχομένως από το 2020.


ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Θα καταργήσει την Διαύγεια ο Πολάκης για να μην φαίνονται πόσα κλέβει η κυβέρνηση του



Ο Παύλος Πολάκης που κρατούσε κατά ομολογία του διπλά βιβλία τολμάει και θέλει να καταργήσει την Διαύγεια, που είναι ο καθρέφτης της διακυβέρνησης που ασκούν όσοι είναι στην εξουσία. 

H ομολογία Πολάκη για τα διπλά βιβλία :

«Εγώ έκανα μία συνειδητή επιλογή, μαζί με τους συνεργάτες μου, την οποία πλέον εδώ που φτάσαμε, δεν έχω κανένα πρόβλημα, με όλη την ευθύνη αυτής της επιλογής, να την πω δημοσίως και να την πω και σε σας, διότι εδώ που μας φτάνουνε. Εγώ εδώ και έναν χρόνο διατηρώ διπλό ταμείο. Ένα μαύρο και ένα άσπρο. Ακούστε με προσεκτικά. Δεν νιώθω ούτε είμαι παράνομος, είμαι ο πιο διαφανής που υπάρχει, οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να έρθει και να το δει στο ταμείο, και τα έσοδά του και τα έξοδά του, και αυτός είναι ο λόγος που έχω κρατήσει μία κοινωνία όρθια», είχε δηλώσει τότε.

Αυτή είναι η λογική ενός ανθρώπου που θέλει το δημόσιο πηγή παράνομου πλούτου και όσα φάνε όσα πιούμε και όσα αρπάξει ο κώλος τους.

Ο Παύλος Πολάκης λοιπόν έθεσε ως νέο του στόχο το «κάστρο» της «Διαύγειας», του προγράμματος – θεσμού για τη δημοσίευση στο Διαδίκτυο όλων των κυβερνητικών αποφάσεων – πράξεων με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας (στο μέτρο του δυνατού) και τον έλεγχο του από τους πολίτες. 

Τον αφήνουμε στην κρίση σας αν και έχει κριθεί από τα λεγόμενα του και τις εγκληματικές πράξεις του στο τομέα της υγείας και θα αντιμετωπίσει σύντομα ποινικές ευθύνες.

Απολαύστε τον :







Στο Υπερταμείο μεταβιβάστηκαν αρχαία μνημεία και μουσεία! Ποια είναι, ποιες οι αντιδράσεις [λίστα]

Αρχαιολογικό μουσείο Χανίων /Φωτογραφία: chaniamuseum.culture.gr

H πίεση που ασκήθηκε στην Ελλάδα για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία λίστα με ακίνητα του υπουργείου Πολιτισμού, αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία τα οποία εντάσσονται στο Υπερταμείο. Η εκχώρηση της διαχείρισης αφορά κυρίως μνημεία των Χανίων.

«Αποτελούν de facto ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, εκτός κάθε συναλλαγής» είναι η απάντηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που λένε με ανακοίνωσή τους «Όχι» στο ξεπούλημα των μνημείων της χώρας.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Πολιτισμού απαντά ότι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε. και συμπληρώνει πώς  η πολιτιστική κληρονομιά δεν παραχωρείται και δεν υπάγεται σε καθεστώς συναλλαγής.

Η πρώην υπουργός της ΝΔ, Ολγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας σήμερα το πρωί σε εκπομπή υποστήριξε ότι ουσιαστικά τα Μνημεία και τα Μουσεία (10.000 κατά τους αρχαιολόγους) μεταβιβάστκαν στο Υπερταμείο και η κυβέρνηση, είτε από αμέλεια είτε εσκεμμένα, δεν έκανε την απαραίτητη δήλωση εξαίρεσης που έπρεπε να γίνει προκειμένου να μην μπουν στις λίστες του Υπερταμείου οι χώροι που κατά το Σύνταγμα δεν πωλούνται και δεν μεταβιβάζονται. 

Σύλλογος Αρχαιολόγων:  Την άμεση εξαίρεση μεταβίβασης της κυριότητας και διαχείρισης των μνημείων

«Την άμεση εξαίρεση μεταβίβασης της κυριότητας και διαχείρισης των μνημείων των Χανίων και άλλων περιοχών της χώρας που περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των 10.119 ακινήτων προς μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ ΑΕ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ)» ζητά ο Σύλλογος Ελλήνων αρχαιολόγων.

Ο Σύλλογος των Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητά από την Κυβέρνηση «την ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιακών μονάδων και των κατά τόπους Περιφερειακών Υπηρεσιών σχετικά με τα ακίνητα που έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της ΕΤΑΔ ΑΕ».
«Αποτελούν de facto ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, εκτός κάθε συναλλαγής».

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τονίζει για μία ακόμη φορά ότι τα μνημεία προστατεύονται από το Σύνταγμα και αποτελούν de facto ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, εκτός κάθε συναλλαγής» καταγγέλλοντας «την επιχειρούμενη εκχώρηση της διαχείρισης όλων των μνημείων, αρχαίων και νεώτερων, τα οποία περιλαμβάνονται στην υπ' αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 "Μεταβίβαση, κατ' άρθρα 196 παρ. 6 και 209 του Ν. 4389/2016, ακινήτων στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.)", σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 86/18.06.2018 Απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΦΕΚ 2320/ 19-6-2018/ Τεύχος Β')».

Όπως σημειώνει ο ΣΕΑ, «το πρωτοφανές αυτό γεγονός έγινε γνωστό με αφορμή τη δημοσιοποίηση καταλόγου των μνημείων που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.
Διαπιστώθηκε ότι σ' αυτόν περιλαμβάνονται:

μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των Ενετικών οχυρώσεων,
η τάφρος του Βυζαντινού τείχους,
η νότια τάφρος των Ενετικών οχυρώσεων,
ακίνητα στα οποία έχουν έλθει στο φως σημαντικά μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα,
συγκροτήματα ενετικών νεωρίων,
ο προμαχώνας Μοnigo,
o Ενετικός προμαχώνας Lando,
το φρούριο Φιρκά και
το τούρκικο χαμάμ (ακίνητα απαλλοτριωμένα για αρχαιολογικούς σκοπούς από το ΥΠΠΟΑ ή και ακίνητα στα οποία έχουν επίσης πραγματοποιηθεί εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης).
Περιλαμβάνονται ακόμη και τα Αρχαιολογικά Μουσεία (!),

τόσο το στεγαζόμενο στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου
αλλά και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλα όπως
το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος
ή το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης».
Η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού

Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στο θέμα της δήθεν παραχώρησης μνημείων και ακινήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προς την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου το ΥΠΠΟΑ διευκρινίζει ότι η σχετική Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018-ΦΕΚ Β΄2320/2018) και η παρ. 4 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 διασφαλίζουν ότι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε.

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι για τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν τυγχάνει εφαρμογής η παράγραφος 5 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 σχετικά με τη διατήρηση του καθεστώτος διαχείρισης από την ΕΤΑΔ, γιατί αυτή αφορά αποκλειστικά σε ακίνητα τα οποία ήδη διαχειριζόταν η ΕΤΑΔ πριν από την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου.

Τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, η πολιτιστική κληρονομιά εν γένει δεν παραχωρούνται και δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

H αντίδραση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη:



Πηγή:  iefimerida.gr 






Το twitter ξεφτιλίζει Καψώχα - Καρτερό - Μαξίμου : Συμμορία: Ο Καρτερός στο πλευρό του Καψώχα



Ο επικεφαλής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, Θανάσης Καρτερός, στηρίζει τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ για το σχόλιο κατά του Μητσοτάκη και παίρνει αυτό που του αξίζει απο τους χρήστες στο twitter.


Στο Twitter τους έχουν στολίσει με σχόλια για τα όσα έγραψε ο κ. Καρτερός κάνοντας λόγο για καταστάσεις τύπου Βενεζουέλας.


Ο Καρτερός υπερασπίστηκε Καψώχα. Πλήρης επιβεβαίωση μου ότι αυτή η Ε.Ρ.Τ. έχει άμεση σύνδεση με τα υπόγεια του Μαξίμου.
Ο κ. Τσίπρας φέρει μέγιστη ευθύνη.
Και είναι υπόλογος και σε αυτό το θέμα, προς τους πολίτες.
Τελικά ο Καρτερος πρεπει να έφαγε πολλα μαρούλια....και τα αποτελέσματα βγαίνουν τώρα....

Είναι αλήθεια, λέει ο Καρτερός
ότι ο λόγος Μητσοτάκη στη ΔΕΘ σε κάποια σημεία, αντιγράφει τις απόψεις Ιταλού θεωρητικού του φασισμού «και ας χτυπιούνται κάτω όσο θέλουν.»
Διαβάστε το, για να δείτε τι συμβαίνει στο μυαλό του Διευθυντή του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού... https://twitter.com/documentonews/status/1042456153282760704 
Φάτε μαρούλια άφοβα! Η " σοσιαλιστική" ραδιενέργεια είναι ακίνδυνη 😛 Τώρα ταϊζει σανό... φασιστικό αριστερό ήθος τους οπαδούς τους, εξοργίζει τους υπόλοιπους.😯😔😒


View image on TwitterView image on Twitter

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Ο Καρτερός βάζει φωτιά: «Εχει δίκιο ο Καψώχας, ας χτυπιούνται όσο θέλουν» ο κ Μητσοτακης ειναι προφεσορας του φασισμου.
Οταν η Βενεζουελα μας πλησιαζει επικινδυνα.
Καλημερα
Το οτι συμφωνούνε με τον Καψώχα οι Καρτερός και Πολάκης λέει πολλά
Στα πλαίσια εσωτερικού αριστερού ανταγωνισμού ο Καψώχας νίκησε με διαφορά στήθους την … Ακριβοπούλου