Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Aνήλικοι κακοποιούσαν μικρά παιδιά, τα εκβίαζαν, τα χτυπούσαν και τους αποσπούσαν χρήματα


Οι ανήλικοι κακοποιοί συνήθιζαν να ασκούν ψυχολογική πίεση σε ορισμένα παιδιά. Μάλιστα, δε δίστασαν να υποχρεώσουν και ανήλικη να κάνει χρήση κάνναβης με αποτέλεσμα η κοπέλα να χάσει τις αισθήσεις της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρει:

Στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών για αξιόποινες πράξεις εναντίον ανηλίκων, που έλαβαν χώρα κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου 2021 – αρχές Φεβρουαρίου 2022, στην ευρύτερη περιοχή της Τούμπας (Θεσσαλονίκη), αστυνομικοί του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος τεσσάρων νεαρών ημεδαπών.

Συγκεκριμένα, οι τέσσερις τελευταίοι, ενεργώντας άλλες φορές κατά μόνας και άλλες από κοινού, είτε σε σχολικά συγκροτήματα, είτε σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ίντερνετ καφέ), ακόμη και σε οικίες, εκβίαζαν ευθέως ή διαδικτυακά τα υποψήφια θύματά τους, απαιτούσαν και σε κάποιες περιπτώσεις κατάφεραν να αποσπάσουν χρηματικά ποσά, με απειλή αλλά και χρήση σωματικής βίας, ακόμα και με χρήση αιχμηρού αντικειμένου.

Χαρακτηριστικό της δράσης τους ήταν η πρόκληση σωματικών βλαβών στα θύματά τους ως αντίποινα για τη μη καταβολή των απαιτούμενων από τους ίδιους χρημάτων. Επιπρόσθετα, τους εξανάγκαζαν σε διάπραξη αξιόποινων πράξεων προκειμένου να καλύψουν τις χρηματικές τους απαιτήσεις.

Πέραν των προαναφερομένων, σε μία περίπτωση, ασκώντας ψυχολογική πίεση σε ανήλικη, την υποχρέωσαν σε χρήση κάνναβης με αποτέλεσμα αυτή να χάσει τις αισθήσεις της, ενώ κατά τη συναναστροφή τους μαζί της τους θερινούς μήνες του 2021, της απηύθυναν υποτιμητικά σχόλια για το σώμα της.

Μεταξύ άλλων, ένας εκ των κατηγορουμένων οδήγησε ανήλικο παθόντα στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου και με την απειλή όπλου προσπάθησε, ανεπιτυχώς λόγω της αντίδρασης του παθόντα, να προσβάλλει τη γενετήσια αξιοπρέπειά του.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε, κατά περίπτωση, θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Με αφορμή την προαναφερόμενη υπόθεση, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, απόλυτα ευαισθητοποιημένη σε θέματα που αφορούν σε ανήλικους και προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παρόμοιες παραβατικές συμπεριφορές, ενημερώνει και προτείνει:

Όταν εντοπίζετε ή αντιμετωπίζετε παρόμοιες συμπεριφορές απομακρυνθείτε και αναζητήστε ένα ασφαλές μέρος όπου υπάρχει επιτήρηση από ενήλικο ή βρίσκονται και άλλα παιδιά που θα μπορούσαν να σας προσφέρουν βοήθεια, αν χρειαστεί.

Μιλήστε σε έναν ενήλικο που εμπιστεύεστε (γονείς, εκπαιδευτικούς κ.λπ.)

Μπορείτε να καταγγείλετε τα περιστατικά στις αρμόδιες Αρχές.

Και πάντα να θυμάστε:

Δεν είστε μόνοι

Δεν φταίτε εσείς

Μπορείτε να το σταματήσετε.

Περισσότερες συμβουλές μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα μας www.hellenicpolic.gr στο πεδίο “Οδηγός του πολίτη”.



Στο Ιρπίν Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι – «Η Ουκρανία πρέπει να αντισταθεί και να κερδίσει»

 


Στο βομβαρδισμένο Ιρπίν, θέατρο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στους Ρώσους και τους Ουκρανούς κατά τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής, μετέβησαν οι Εμανουέλ Μακρον, Όλαφ Σολτς και Μάριο Ντράγκι.

Τους Ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους προστέθηκε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, συνόδευαν ένοπλοι Ουκρανοί στρατιωτικοί, καθώς και πλήθος δημοσιογράφων.

Όπως και άλλοι ξένοι ηγέτες που είχαν μεταβεί στο Κίεβο πριν απ’ αυτούς, οι Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι και Γιοχάνις περπάτησαν στους δρόμους του Ιρπίν.

Οι ηγέτες έκαναν στους συνοδούς τους ερωτήσεις σχετικά με την επιστροφή των κατοίκων στην πόλη τους και τα προβλεπόμενα έργα ανοικοδόμησης, ενώ στη συνέχεια είδαν ένα βίντεο διάρκειας μερικών λεπτών που δείχνει το Ιρπίν πριν από τρεις μήνες, όταν μαίνονταν εκεί οι μάχες.

Στους τοίχους ενός κατεστραμμένου κτιρίου, διάβαζε κανείς «Make Europe Not War», μια επιγραφή που ο Μακρόν είδε και σχολίασε λέγοντας: «είναι το σωστό μήνυμα (…) είναι πολύ συγκινητικό να το βλέπει κανείς». 

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως σφαγές και εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν στο Ιρπίν και χαιρέτισε «τον ηρωισμό» των Ουκρανών, ενώ τόνισε ότι η Ουκρανία πρέπει να αντισταθεί και να κερδίσει.

«Είναι μια ηρωική πόλη, σημαδεμένη από τα στίγματα της βαρβαρότητας», δήλωσε ο Μακρόν προς τους δημοσιογράφους. «Είδαμε όλοι αυτές τις εικόνες μιας πόλης κατεστραμμένης, που είναι ταυτόχρονα μια πόλη ηρωική αφού εδώ ήταν, μεταξύ άλλων, που οι Ουκρανοί σταμάτησαν το ρωσικό στρατό που κατέβαινε προς το Κίεβο. Συνεπώς αντιπροσωπεύει τον ηρωισμό του στρατού, αλλά επίσης του ουκρανικού πληθυσμού», πρόσθεσε.

Το Ιρπίν, βορειοδυτικό προάστιο του Κιέβου, υπήρξε το θέατρο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στους Ρώσους και τους Ουκρανούς κατά τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου. Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε γρήγορα το προάστιο αυτό, που αριθμούσε πριν από τον πόλεμο 62.000 κατοίκους, και διατήρησε τον έλεγχό του στη διάρκεια του Μαρτίου.

Το Κίεβο κατηγορεί έκτοτε τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στο Ιρπίν και στις γειτονικές πόλεις Μπούkα και Μποροντιάνκα, μετά την ανακάλυψη εκατοντάδων πτωμάτων αμάχων στις κωμοπόλεις αυτές μετά την αποχώρηση του ρωσικού στρατού στα τέλη Μαρτίου.




Με πληροφορίες από AFP, REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Γάτα παλεύει με κογιότ και…γλιτώνει

 


Μια πάλη μεταξύ γάτας και κογιότ καταγράφηκε σε βίντεο την περασμένη Πέμπτη, με την γάτα να βγαίνει νικήτρια. 

Το βίντεο καταγράφηκε σε μια κάμερα παρακολούθησης του σπιτιού Τόνι Γκρέι στο Surfside του Τέξας στις 9 Ιουνίου και έδειξε τη σκηνή της μάχης που εκτυλίσσεται ανάμεσα στα δύο ζώα.

Η γάτα μετά από μάχη μπόρεσε να σκαρφαλώσει στο δοκάρι του σπιτιού για να ξεφύγει από το κογιότ που τα είχε χαμένα.

Στο Χιούστον, το οποίο απέχει περίπου μία ώρα έξω από την παραλία Surfside, οι κάτοικοι επιβεβαίωσαν στον σταθμό FOX 26 Houston πέρυσι ότι υπάρχει πρόβλημα με τα κογιότ και έχουν οδηγήσει στον θάνατο κατοικίδια ζώα.





Ο Τσίπρας τα χρηματικά βραβεία για το ξεπούλημα της Μακεδονίας τα δίνει στα πανεπιστήμια

 



Κάτι μεταξύ λαϊκισμού και ενοχής, ο Αλέξης Τσίπρας αδύναμος και απαξιωμένος στην κοινωνία, προσπαθεί να λειάνει το παρελθόν του, και δίνει τα λεφτά που έλαβε ως βραβείο για το ξεπούλημα της Μακεδονίας στα πανεπιστήμια.

Πρόκειται για ένα από τα πέντε βραβεία που δίνονται μετά την πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να διαθέσει τα χρήματα που έλαβε από διεθνή βραβεία για το ξεπούλημα της Μακεδονίας σε πέντε διαφορετικά πανεπιστημιακά τμήματα, ώστε να δίνονται βραβεία για την καλύτερη μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία σχετικά με την ειρήνη και τις διεθνείς σχέσεις στα Βαλκάνια.

Ο Αλέξης Τσίπρας, θα παραστεί σήμερα στις 12:00 στην απονομή του πρώτου βραβείου ξεπουλήματος της Μακεδονίας, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Ενέργεια» του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.




Ανήλικος εκβίαζε πατέρα 14χρονης ότι θα δημοσιεύσει πορνογραφικό υλικό της κόρης του!

 


Ανήλικος απαιτούσε εκβιαστικά χρήματα από ιδιοκτήτη περιπτέρου στον Κολωνό για να μην ανεβάσει στα social media πορνογραφικό βίντεο, στο οποίο απεικονίζεται η 14χρονη κόρη του 57χρονου, με την οποία ο 17χρονος είχε σχέση. Μάλιστα και το κοριτσάκι έπεσε θύμα του φίλου της ο οποίος την εκβίαζε και την ξυλοκοπούσε με σκοπό την οικονομική αφαίμαξη, ενώ όταν ο πατέρας της αρνήθηκε να του δώσει τα λεφτά, ο 17χρονος του έκανε γυαλιά – καρφιά το περίπτερο με αποτέλεσμα να κληθεί η Αστυνομία και ο άγουρος «ροζ» εκβιαστής να συλληφθεί.

Την απίστευτή υπόθεση χειρίζεται το Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής ενώ από την έρευνα, προέκυψε το μαρτύριο της μαθήτριας από τον 17χρονο που καθ’όλη τη διάρκεια της σχέσης την κακοποιούσε ψυχολογικά και σωματικά.

Ο εκβιασμός

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι της Τετάρτης. Ο 17χρονος, μετέβη στο περίπτερο του 57χρονου στον Κολωνό αποφασισμένος να αποσπάσει χρήματα από τον μεσήλικα, ιδιοκτήτη. Με απίστευτό θράσος, τον πλησιάζει, του δείχνει ένα βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου με πρωταγωνίστρια την 14χρονη κόρη του με την οποία ο δράστης είχε σχέση και τον απειλεί ότι αν δεν υποκύψει στον εκβιασμό, θα ανεβάσει το υλικό στα social media και θα διασύρει τη μαθήτρια.

Ο 57χρονος, παθαίνει σοκ. Του ζητά να το διαγράψει, να φύγει και να μην ξαναπλησιάσει ποτέ το παιδί του. Όμως ο 17χρονος επέμενε και του ζητούσε χρήματα. Και όταν δεν τα πήρε, άρχισε να κάνει γυαλιά – καρφιά το περίπτερο του 57χρονου με κλωτσιές και πετώντας ο,τι έβρισκε μπροστά του. Μόλις ολοκλήρωσε το καταστροφικό του έργο, αποχώρησε όμως το θύμα κάλεσε την Αστυνομία με αποτέλεσμα ο δράστης να εντοπιστεί από άνδρες της Άμεσης Δράσης στην οδό Δημοσθένους και να συλληφθεί. Οδηγήθηκε στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής όπου εκεί από την έρευνα οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι ο 17χρονος είχε στήσει εδώ και καιρό έναν εκβιαστικό μηχανισμό με θύμα την 14χρονη μαθήτρια.

Το κοριτσάκι, όπως προέκυψε, είχε σχέση με τον δράστη, ο οποίος την είχε πείσει να του στέλνει βίντεο με πρωταγωνίστρια την ίδια ενώ είχαν τραβήξει και μαζί. Στη συνέχεια ξεκίνησε να την εκβιάζει να του δίνει χρήματα με την απειλή ότι θα την εκθέσει στα social media ενώ καθ’όλη τη διάρκεια της σχέσης την ξυλοκοπούσε λέγοντας της ότι αν μιλήσει θα κάνει κακό σε εκείνη και την οικογένεια της.


protothema



Φωτιά σε έκθεση αυτοκινήτων στο Παλαιό Φάληρο

 


Φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Παρασκευής σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων που βρίσκεται σε στενάκι, στην οδό Φρύνης στο Παλαιό Φάληρο

Οι κακοποιοί έβαλαν φωτιά σε σταθμευμένα αυτοκίνητα της αντιπροσωπείας, που βρίσκεται στο ισόγειο πολυκατοικίας, και πολύ γρήγορα οι φλόγες ξεπέρασαν τα 4 με 5 μέτρα και να προκληθούν σοβαρές ζημιές στην είσοδο της αντιπροσωπείας ενώ απειλήθηκε και το διαμέρισμα που βρίσκεται στον πρώτο όροφο, καθώς και διπλανές πολυκατοικίες.









Αφροαμερικανός έφηβος αθωώθηκε 91 χρόνια μετά, για έναν φόνο που δεν έκανε

 



Ο Αλεξάντερ Μακ Κλέι Ουίλιαμς είχε κατηγορηθεί σε ηλικία 16 ετών και είχε εκτελεστεί για έναν φόνο που δεν είχε διαπράξει. Την αλήθεια αποκατέστησε δικαστήριο της Πενσιλβάνια, στις ανατολικές ΗΠΑ.

Είχε καταδικαστεί σε θάνατο και εκτελέστηκε σε ηλικία 16 ετών για φόνο: 91 χρόνια αργότερα, δικαστήριο της Πενσιλβάνια, στις ανατολικές ΗΠΑ, αναγνώρισε αυτήν την εβδομάδα την αθωότητα του Αλεξάντερ Μακ Κλέι Ουίλιαμς, αποδίδοντας δικαιοσύνη σε αυτόν τον Αφροαμερικανό και τη μοναδική του αδελφή που ζει και είναι 92 ετών.

"Είμαι απλά ικανοποιημένη που αυτό τελειώνει όπως θα έπρεπε να είχε αρχίσει", δήλωσε η Σούσι Ουίλιαμς-Κάρτερ, η αδελφή του εφήβου, την οποία επικαλείται σήμερα η εφημερίδα The Philadelphia Inquirer. "Ξέραμε ότι ήταν αθώος, τώρα θέλουμε να το ξέρει όλος ο κόσμος".

"Δεν μπορούμε να ξαναγράψουμε την Ιστορία. Όμως όταν μπορεί να αποδοθεί η δικαιοσύνη αναγνωρίζοντας δημόσια ένα τέτοιο λάθος, εμείς πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία", δήλωσε από την πλευρά του ο εισαγγελέας της κομητείας του Ντέλαγουερ, στην Πενσιλβάνια, Τζακ Στολστέιμερ.

Ο εισαγγελέας ανέφερε τα παραπάνω σε ανακοίνωση μετά τη δημοσιοποίηση τη Δευτέρα της αθωωτικής απόφασης από δικαστή της κομητείας, υπέρ του Αλεξάντρ Μακ Κλέι Ουίλιαμς, έπειτα από χρόνια διαδικασίας.

Λευκοί ένορκοι

"Η απόφαση αυτή είναι η αναγνώριση ότι οι κατηγορίες σε βάρος του δεν θα έπρεπε να είχαν απαγγελθεί ποτέ", πρόσθεσε ο εισαγγελέας, υπενθυμίζοντας ότι ο έφηβος, που θανατώθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1931, έμεινε στην ιστορία της Πολιτείας ως το νεότερο αγόρι που εκτελέστηκε αφού του επιβλήθηκε η εσχάτη των ποινών.

Στις 3 Οκτωβρίου του 1930, ο σύζυγος της Βίντα Ρομπάρε, μιας λευκής υπεύθυνης του Σχολείου αρρένων Γκλεν Μιλς, ενός κέντρου κράτησης ανήλικων παραβατικών, βρήκε το πτώμα της γυναίκας του, η οποία είχε "δολοφονηθεί βάναυσα" μέσα στην ξύλινη κατοικία της που βρισκόταν στον περίβολο του ιδρύματος, θυμίζει το γραφείο του εισαγγελέα.

Κατηγορήθηκε γρήγορα για τον φόνο ο Αλεξάντρ Μακ Κλέι Ουίλιαμς, 16 ετών, που εξέτιε ποινή στο κέντρο κράτησης. Είχε υπογράψει τρεις φορές ομολογίες κατά τη διάρκεια πέντε ανακρίσεων χωρίς την παρουσία δικηγόρου ή συγγενή "παρά την απουσία αυτοπτών μαρτύρων ή άμεσων αποδείξεων", προσθέτει η ίδια πηγή.

Ο δικηγόρος του, που διορίστηκε μεταγενέστερα, ο Ουίλιαμ Ρίντλεϊ, ο πρώτος Αφροαμερικανός του δικηγορικού συλλόγου της κομητείας, δεν διέθετε τα μέσα για να προετοιμάσει τη δίκη και ο "κατηγορούμενος βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα σώμα ενόρκων που ήταν όλοι τους λευκοί, το οποίο τον έκρινε ένοχο μέσα σε λιγότερο από τέσσερις ώρες", συνεχίζει το γραφείο του εισαγγελέα.

Ο Τζακ Στολστέιμερ αποτίει φόρο τιμής στις "ακατάπαυστες, επί χρόνια" εργασίες της αδερφής του αγοριού και του δισέγγονου του δικηγόρου για να δείξουν "τις ασυνέπειες" του φακέλου, ως στοιχεία που μπορούσαν να απαλλάξουν τον κατηγορούμενο αλλά ωστόσο αγνοήθηκαν.

Ο εισαγγελέας επικαλείται το "ματωμένο αποτύπωμα χεριού ενός ενήλικου άνδρα που βρέθηκε κοντά στην πόρτα του τόπου του εγκλήματος και φωτογραφήθηκε από την αστυνομία" αλλά "ουδέποτε αναφέρθηκε στη δίκη". 'Η η ύπαρξη άλλου υπόπτου, του πρώην συζύγου της Βίντα Ρομπάρε, από τον οποίο είχε πάρει διαζύγιο"για 'ακραία αγριότητα'".


skai.gr




Παράνομο εκτροφείο σκύλων είχε σε διαμέρισμα 60χρονη

 


60χρονη είχε στο διαμέρισμά της, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, 16 δεσποζόμενα σκυλιά που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες υγιεινής.

Την αστυνομία ειδοποίησαν άνθρωποι της γειτονιάς οι οποίοι αντιλήφθηκαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά από την έντονη δυσοσμία και όσα έβλεπαν να συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα.

Οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο και διαπίστωσαν ότι μέσα στο διαμέρισμα 70 τ.μ υπήρχαν συνολικά 12 ενήλικα σκυλιά και τέσσερα κουτάβια, ενώ οι χώροι του σπιτιού ήταν ρυπαροί, γεμάτοι ακαθαρσίες και δεν τηρούνταν κανένας κανόνας υγιεινής.

Η 60χρονη ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος συνελήφθη και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα και εις βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας που αφορά στην ευζωία των ζώων συντροφιά. 

Στη γυναίκα επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα από τον νόμο διοικητικά πρόστιμα και σήμερα Παρασκευή θα οδηγηθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Στις πρώτες της δηλώσεις η 60χρονη ισχυρίστηκε ότι ο γιος της έχει εκτροφείο και κάποια από τα ζώα φιλοξενούνταν στο σπίτι.



Μητσοτάκης τέλος τα Μνημόνια: Η Ελλάδα δεν είναι πια το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης

 


Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας.

Η Ελλάδα και οι Έλληνες υποδέχονται, σήμερα, μία σημαντική εθνική επιτυχία: με τη σφραγίδα του Eurogroup, η οικονομία μας απελευθερώνεται, πλέον, από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. Κλείνει, έτσι, ένας επώδυνος κύκλος που άνοιξε πριν από 12 χρόνια. Και, ταυτόχρονα, ανοίγει μία νέα εποχή αυτόνομων επιλογών για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών της.

Έτσι, μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ, επιτυγχάνεται και ο τρίτος στόχος που εξαρχής είχε θέσει η κυβέρνηση ανοίγοντας τον δρόμο για τον μεγάλο εθνικό στόχο: την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που ξεκλειδώνει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες ευημερίας για όλους. Και όλα αυτά ενώ, εδώ και τρία χρόνια, μένει σταθερό το τιμόνι του τόπου, παρά τις συνεχείς εξωγενείς κρίσεις και τις αλλεπάλληλες προκλήσεις.

Την εξέλιξη αυτή συνοδεύουν τα νεότερα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα τα οποία οι πολίτες εμπιστεύονται, τώρα, περισσότερο τους ευρωπαϊκούς, αλλά και τους εθνικούς θεσμούς. Μία απάντηση στον λαϊκισμό. Που αποδεικνύει ότι, μαζί με την οικονομική ευρωστία, η Πολιτεία ανακτά και τη λαϊκή αποδοχή, την οποία τόσο πολύ είχαν κλονίσει οι δοκιμασίες όλων των προηγούμενων ετών.

Η Ελλάδα δεν είναι, πια, το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. Αλλά ένας αξιόπιστος εταίρος. Ένα κράτος που δεν δέχεται υποδείξεις, αλλά συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις. Που δεν αδικείται, αλλά ηγείται. Με το βλέμμα στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη σκέψη στην ανακούφιση της κοινωνίας. Μετατρέποντας τα καθημερινά βήματα προς τα εμπρός, σε ένα μεγάλο άλμα προς το μέλλον. Για την Ελλάδα που αξίζουμε.



Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η απάντηση σε τούρκο δημοσιογράφο για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών

 


Τούρκος δημοσιογράφος ρώτησε τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ποια είναι η θέση των ΗΠΑ για τον εξοπλισμό των νησιών από την Αθήνα «κατά παραβίαση διεθνών συνθηκών».

Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να προστατεύεται, σημείωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το θέμα της «στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών» στο Αιγαίο που εγείρει η Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, τούρκος δημοσιογράφος είπε ότι η Αθήνα εξοπλίζει τα νησιά κατά παραβίαση διεθνών συνθηκών και ρώτησε ποια είναι η θέση των ΗΠΑ για το θέμα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις του απάντησε «η θέση μας είναι η ίδια που ακούσατε πριν από μερικές εβδομάδες: η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται».

Ο κ. Πράις επανέλαβε τη πάγια θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που προτρέπει στη διπλωματική διευθέτηση των διαφορών και στην αποφυγή προκλητικής ρητορικής που μπορεί να οδηγήσει στην αναζωπύρωση των εντάσεων.

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ – την Ελλάδα και την Τουρκία σε αυτή την περίπτωση – να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών τους με διπλωματικό τρόπο.

»Προτρέπουμε τους συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση. Η Ελλάδα και η Τουρκία, φυσικά, είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι. Είναι βασικοί νατοϊκοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και θα συνεχίσουμε να τους παροτρύνουμε να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις», επέμεινε.


Πηγή: ΑΠΕ




3.500 στελέχη του Δημοσίου εκπαιδεύτηκαν σε ψηφιακές δεξιότητες από τη Microsoft

 



Τα αποτελέσματα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων βελτίωσης ψηφιακών δεξιοτήτων για τη Δημόσια Διοίκηση που παρείχε η Microsoft, στο πλαίσιο της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση παρουσίασαν την Τρίτη 14.06.2022, οι υπουργοί Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο γενικός διευθυντής της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας και η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.).

Έως το τέλος Ιουνίου 2022 θα έχουν εκπαιδευτεί 3.500 στελέχη Πληροφορικής του Δημόσιου Τομέα, ενώ 250 στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης έχουν πιστοποιηθεί έως σήμερα μέσα από τις εξετάσεις της Microsoft.

Υλοποιούνται 18 διαδραστικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα σε 6 τομείς εφαρμογών υπολογιστικού νέφους που  περιλαμβάνουν εργαστήρια, καθώς και περιβάλλοντα προετοιμασίας εξετάσεων. Τα προγράμματα αυτά υλοποιούνται από πιστοποιημένους εκπαιδευτές της Microsoft με πολυετή εργασιακή εμπειρία.

Ο στόχος για το μέλλον περιλαμβάνει τη διεύρυνση της συνεργασίας Microsoft – ΕΚΔΔΑ σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, με δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις της Microsoft και πρόβλεψη για Πιστοποίηση των επιτυχόντων και Μοριοδότηση της επιμόρφωσης. Η παρούσα σύμπραξη συνιστά παγκόσμια πρώτη, καθώς δεν υφίσταται αντίστοιχη συνεργασία της Microsoft με δημόσια διοίκηση άλλης χώρας.




Έγκριση έργων σε 161 δήμους για βιώσιμη μικροκινητικότητα με κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα

 


Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των προτάσεων 161 δήμων για την υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, Μικροκινητικότητα, Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Μετακινήσεων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Δικαιούχος της πράξης είναι το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Σκοπός των έργων είναι η ανάπτυξη και ενίσχυση ενός κοινόχρηστου δικτύου ηλεκτρικών και περιβαλλοντικά φιλικών ποδηλάτων σε δήμους της χώρας, το οποίο σε συνεργία με τις λοιπές παρεμβάσεις [εφαρμογές χρήσης και πληροφόρησης πολιτών (web και mobile εφαρμογές) για τις υπηρεσίες μικροκινητικότητας, πλατφόρμα διαχείρισης υπηρεσιών και δεδομένων μικροκινητικότητας] θα δημιουργήσει ένα λειτουργικό πλήρες σύνολο παρεχόμενων υπηρεσιών και μέσων, που θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στη βελτίωση των μετακινήσεων σε επίπεδο μικροκινητικότητας. Επισημαίνεται ότι η «μικροκινητικότητα» αναφέρεται σε όχημα που ορίζεται ως «Ελαφρύ Προσωπικό Ηλεκτρικό Όχημα» (ΕΠΗΟ) με μέγιστη ταχύτητα μικρότερη των 25 χλμ./ώρα, και που κυκλοφορεί ακολουθώντας τους κανόνες των ποδηλάτων.

Στο πλαίσιο των δύο πρώτων ενταγμένων πράξεων θα εκτελεστούν έργα σε 43 συμμετέχοντες δήμους των μητροπολιτικών κέντρων της χώρας και σε 118 μη μητροπολιτικούς δήμους αντίστοιχα, που αφορούν:

προμήθεια κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδήλατων πόλης

δημιουργία δικτύου κοινόχρηστων θέσεων κλειδώματος και επαναφόρτισης ποδηλάτου

ολοκληρωμένη πλατφόρμα απομακρυσμένης διαχείρισης των φορτιστών ηλεκτρικών ποδηλάτων και σταθμών μίσθωσης ποδηλάτων

ολοκληρωμένες εφαρμογές χρήσης και πληροφόρησης πολιτών (web και mobile εφαρμογές) για τις υπηρεσίες μικροκινητικότητας

ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης υπηρεσιών και δεδομένων μικροκινητικότητας και

έργα σύνδεσης με δίκτυα ΟΚΩ (Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας), εφόσον απαιτούνται.

Η συνολική δημόσια δαπάνη των έργων ανέρχεται σε 53.167.542,70 ευρώ.



Πάνω από τον στόχο τα φορολογικά έσοδα

 


Σημαντικά βελτιωμένα έναντι του στόχου εμφανίζονται τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού, τόσο σε ότι αφορά το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου του 2022, όσο και του Μαΐου. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την χρηματοδότηση της νέας παρέμβασης, που θα αφορά καύσιμα και η οποία θα ανακοινωθεί την προσεχή εβδομάδα.

Συγκεκριμένα τα έσοδα από φόρους για το 5μηνο, ανήλθαν σε 20,680 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,910 δισ. ευρώ ή 16,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Για τον Μάιο, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4,640 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,162 δισ. ευρώ ή 33,4% έναντι του στόχου, λόγω κυρίως της είσπραξης της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον μήνα Σεπτέμβριο όπως προαναφέρθηκε, αλλά και εξαιτίας της καλύτερης απόδοσης στην είσπραξη των λοιπών φόρων.



«Πράσινο φως» Κομισιόν για το πρώτο πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ

 



Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027», δημόσιας δαπάνης 3,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,1 δισ. ευρώ προέρχονται από κοινοτικούς πόρους των Ταμείων ΕΤΠΑ και ΕΚΤ+. Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2021-2027 που εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027»:

Αποτελεί ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα υποστηρίξει τους παραγωγικούς, ανταγωνιστικούς και εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας στη μετάβασή τους σε ένα αναπτυξιακό πρότυπο που καθοδηγείται από την Οικονομία της Γνώσης, αποτυπώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της Χώρας και σε εναρμόνιση με τις νέες προτεραιότητες της Επιτροπής.

Είναι το εργαλείο υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (ΕΣΕΕ) που συνδέει την έρευνα και την καινοτομία με την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση των εθνικών και περιφερειακών πλεονεκτημάτων.

Επίσης, εναρμονίζεται με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, προωθώντας παρεμβάσεις και επενδύσεις που συνεισφέρουν στους στόχους που έχουν τεθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η στρατηγική του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» οργανώνεται σε τέσσερις βασικούς άξονες επενδύσεων στο πλαίσιο των αντίστοιχων Ταμείων:


Ενίσχυση Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΤΠΑ)

Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας (ΕΤΠΑ)

Βελτίωση Πρόσβασης Επιχειρήσεων σε Χρηματοδότηση (ΕΤΠΑ)

Ανάπτυξη Ανθρώπινου Κεφαλαίου στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Μετασχηματισμού (ΕΚΤ+)

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που πήρε την τελική έγκριση για το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», το νέο ΕΠΑνΕΚ, στην καινούργια προγραμματική περίοδο 2021-27. Η οργανωμένη προσπάθεια του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων όλα αυτά τα χρόνια έφερε την Ελλάδα από την 19η θέση στην 1η θέση στην απορρόφηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2014-20 και φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη ταχύτητα στο νέο ΕΣΠΑ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.


 



Επιχορηγήσεις σχεδόν 500 εκατ. για τα μικρά νησιά

 



Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους δημάρχους των 42 νησιών της χώρας με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων:


Η Πολιτεία μας οφείλει να ενισχύει συνέχεια τα νησιά μας με υποδομές, να δημιουργεί νέες δουλειές για τους νέους μας, να φροντίσει για τη συγκοινωνία, για τις τοπικές δομές υγείας και εκπαίδευσης και βέβαια να σας βοηθήσει να κάνετε πράξη την πράσινη μετάβαση, κάτι το οποίο μπορεί να αναδειχθεί σε μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, ειδικά για τα μικρότερα νησιά μας.

Μόνο στα 42 νησιά που εκπροσωπούνται σήμερα, οι συνολικές επιχορηγήσεις αγγίζουν σχεδόν τα 500 εκατομμύρια, το Πρόγραμμα ”Φιλόδημος ΙΙ”, το Πρόγραμμα ”Τρίτσης”, στο οποίο υπέρ-εκπροσωπούνται τα μικρά νησιά από τα υπουργεία, από το ΕΣΠΑ. Σε λίγο θα υπάρχει πρόσθετη χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ δρομολογείται και ένα καινοτόμο πρόγραμμα, το ”Νέαρχος”, που είναι ένα ταμείο για ειδικά τοπικά έργα, σε δίκτυα ύδρευσης, σε μονάδες αφαλάτωσης, που είναι τόσο σημαντικές για τα νησιά μας, στη διαμόρφωση λιμένων, αλλά και σε έργα ανανεώσιμων πηγών.

Θέλω, όμως, να τονίσω ότι καμία από αυτές τις πρωτοβουλίες δεν μπορεί να πάρει σάρκα και οστά αν δεν έχει τη δική σας στήριξη. Και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Είναι μια πάρα πολύ μεγάλη ευκαιρία, εσείς οι ίδιοι να βγείτε μπροστά και να αγκαλιάσετε αυτές τις λύσεις, έστω και αν μερικές φορές μπορεί αυτό βραχυπρόθεσμα να αισθάνεστε ότι σας φέρνει σε σύγκρουση ίσως με κάποια συμφέροντα τα οποία έχουν μάθει να δουλεύουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Είναι, όμως, ευκαιρία μεγάλη. Και θα στηρίξουμε τον κάθε δήμαρχο, την κάθε δήμαρχο, που θα τολμήσει να βγει μπροστά και να καινοτομήσει, διότι καμία από αυτές τις λύσεις που μπορούμε να σας προτείνουμε, δεν μπορεί να υλοποιηθεί -θα το επαναλάβω- εάν δεν υπάρχει η στήριξη της τοπικής κοινωνίας και αν δεν υπάρχει ηγεσία από τις Δημοτικές Αρχές, από εσάς δηλαδή.



Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως ειδική περίπτωση

 



Μιλώντας στην ανοιχτή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, στο πλαίσιο συζήτησης με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο του Συνδέσμου Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων:


Τόνισε ότι όταν υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος και σε συνδυασμό με τις αναλύσεις για το μέλλον του ασφαλιστικού, η προτεραιότητα θα είναι η μείωση των εισφορών. Σημείωσε, ωστόσο, και τα βήματα που έχουν ήδη γίνει για τον περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους στα οποία περιλαμβάνεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Σημείωσε ότι και στο επίπεδο της δικαιοσύνης έχουν γίνει σημαντικά βήματα, όπως η πιλοτική δίκη και ο περιορισμός των αναβολών. Τόνισε, ωστόσο, ότι "η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης είναι μία από τις προτεραιότητες για να διεκδικήσω την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού".

Αναφερόμενος συνολικά στην πορεία της χώρας ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως το πιο ουσιαστικό συγκριτικό πλεονέκτημα είναι ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως ειδική περίπτωση. "Ο δωδεκαετής κύκλος της μεγάλης ταλαιπωρίας για την κοινωνία κλείνει και επίσημα με την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο και με την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας που θεωρώ εφικτή εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023", είπε.

Υπεραμύνθηκε της στοχευμένης πολιτικής στήριξης καταναλωτών έναντι της ενεργειακής κρίσης τονίζοντας ότι οι στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως αυτές που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα για τα καύσιμα, είναι επιβεβλημένες και κοινωνικά δίκαιες.

Αναφορικά με την ενέργεια τόνισε ακόμη ότι δεν θα μπει νερό στο κρασί των στόχων της απανθρακοποίησης, αλλά και δεν υπάρχει μαγικό κουμπί που θα μας πάει στον κόσμο των ανανεώσιμων πηγών, χωρίς μεταβατικό στάδιο στο οποίο χρειαζόμαστε τόσο τα ορυκτά καύσιμα όσο και τα πυρηνικά στις χώρες όπου υπάρχουν.

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί κανένα μέτρο που θα θέτει την ελληνική βιομηχανία σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ανήγγειλε μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την διευκόλυνση της επιδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τάχθηκε υπέρ της συγκέντρωσης μεγάλων επενδύσεων σε συγκεκριμένα σημεία αντί της διασποράς μικρών μονάδων σε περισσότερα.

Χαρακτήρισε επανάσταση το νομοσχέδιο για την παιδεία, σημειώνοντας ότι κακώς η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στην διοίκηση των πανεπιστημίων, "ένα θέμα που αφορά μόνο 500 άτομα". Ζήτησε, δε, από τις επιχειρήσεις συγκεκριμένες δεσμεύσεις για ανάπτυξη του θεσμού της μαθητείας προκειμένου οι φοιτητές να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της παραγωγής.