Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Αλβανοί η πλειοψηφία των εγκλείστων αλλοδαπών στις ελληνικές φυλακές δεύτεροι οι Πακιστανοί - Οι Ρομά αναφέρονται στους ημεδαπούς


 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωρίζουμε το 60% είναι αλλοδαποί κακοποιοί και το 40% Έλληνες (η πλειοψηφία είναι Ρομά) 

Οι αλλοδαποί κρατούν τα ηνία σε υποθέσεις που σχετίζονται με εμπορία ανθρώπων ναρκωτικών, παράνομης εισόδου, εγκληματικής οργάνωσης. Οι «δικοί μας» υπερτερούν σε κλοπές, απάτες, βιασμούς, τρομοκρατικές ενέργειες, διακεκριμένες κλοπές.

Η κοινότητα που διαθέτει τους περισσότερους κρατούμενους είναι η αλβανική με την πλειοψηφία των εγκλείστων να εκτίει ποινές περί ναρκωτικών, και ένα μεγάλο ποσοστό για σοβαρές εγκληματικές πράξεις όπως οι δολοφονίες.

Δεύτεροι έρχονται οι Πακιστανοί κακοποιοί (444 άτομα) για αδικήματα απάτης, περί ναρκωτικών, βιασμούς κτλπ.

Τρίτοι έρχονται οι Βούλγαροι με τους περισσότερους να βρίσκονται στις φυλακές για εγκλήματα εμπορίας ανθρώπων και να ακολουθούν εκείνοι που εμπλέκονται σε υποθέσεις ναρκωτικών.

Πολλοί οι κρατούμενοι από την Τουρκία με την συντριπτική πλειοψηφία των γειτόνων να κατηγορούνται για αδικήματα εμπορίας ανθρώπων.

Ακολουθούν οι Σύριοι, οι Γεωργιανοί, Ρουμάνοι.

Άλλες εθνικότητες με λίγους κρατούμενους είναι η Βοσνία, η Δανία, η Ελβετία, η Ιρλανδία, Νέα Γουινέα, Μπαγκλαντές, και Βιετνάμ. 

Έτσι λοιπόν το μεγαλύτερο μερίδιο ποινικών στις φυλακές αποτελείται, από Αλβανούς, Πακιστανούς και Ρομά που χαρακτηρίζονται ημεδαποί.





Ανήλικοι εκβίαζαν συμμαθητή τους με μαχαίρι αποσπώντας λεφτά για να παίξουν ηλεκτρονικά παιχνίδια


Οπως αναφέρουν πληροφορίες του thenewspaper.gr, μετά από τον άγριο ξυλοδαρμό μαθητών που είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά τους στο Νοσοκομείο Βόλου, αλλά και τους πρόσφατους βανδαλισμούς σε σχολική μονάδα, ένα τρίτο περιστατικό έρχεται στο «φως» μέσα σε διάστημα λίγων ημερών.

Ανήλικοι μαθητές Γυμνασίου απείλησαν με μαχαίρι ανήλικο από άλλο σχολείο, για τους δώσει χρήματα για να παίξουν ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια. Το θύμα φέρεται να αφαιρούσε τα χρήματα που ζητούσαν οι δράστες από το σπίτι του, προκειμένου να δώσει τέλος στο μαρτύριο που ζούσε από τους ανήλικους κακοποιούς.

Το πρωί της Πέμπτης (22/2), οι δράστες βρέθηκαν στο προαύλιο του σχολείου, πηδώντας τα κάγκελα και αναζητούσαν τον ανήλικο. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη την ώρα στο σχολείο, υπήρχε εκδήλωση κατά της βίας, στην οποία ομιλητής ήταν αστυνομικός.

Οι εξωσχολικοί έγιναν αντιληπτοί και τράπηκαν σε φυγή αλλά όχι όμως για πολύ, καθώς κατά τη διάρκεια του διαλείμματος επέστρεψαν και φώναζαν το συνομιληκό τους να έρθει στα κάγκελα για του μιλήσουν και κρατούσαν μαχαίρι. Η διευθύντρια του σχολείου αντιλήφθηκε το περιστατικό μετά τις φωνές των παιδιών, κάλεσε την Άμεση Δράση, ενώ ενημέρωσε και την αστυνομικό που ήταν ομιλήτρια στην εκδήλωση προκειμένου να παρέμβει. Οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν πριν συλληφθούν, ενώ οι Αρχές φέρεται να έχουν τα στοιχεία τους.

Τέλος, το ποσό που φέρεται να έχουν αποσπάσει οι δράστες από τον συνομήλικό τους, φέρεται να ξεπερνά τα 300 ευρώ, ενώ η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Εννοείται ότι μαζί με τους ανήλικους κακοποιούς θα συλληφθούν και οι γονείς τους.



Αδίστακτοι Ρομά έκλεψαν αναπηρικό αμαξίδιο από νοσοκομείο



Κυνηγητό, που ως αποτέλεσμα είχε την επεισοδιακή σύλληψη δραστών, σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Πάτρα.

Σύμφωνα με το tempo24, λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα φύλακας του νοσοκομείου Αγ. Ανδρέας εντόπισε δύο αδίστακτος Ρομά να κλέβουν αναπηρικό αμαξίδιο του νοσηλευτικού ιδρύματος και αφού ενημέρωσε την Αστυνομία ξεκίνησε να τους καταδιώκει.

Όταν οι αρχές έφτασαν στην οδό Περγάμου, στα Προσφυγικά, εντόπισαν τον φύλακα, που είχε καταφέρει να πάρει πίσω το αμαξίδιο και να «πιάσει» τους Ρομά.

Ακολούθησε μικροσυμπλοκή καθώς οι Ρομά κακοποιοί αντιστάθηκαν στην προσπάθεια να αποφύγουν τη σύλληψη. Τελικά με την συνδρομή και άλλων αστυνομικών που έφθασαν στο σημείο συνελήφθη ο ένας Ρομά και ένα ακόμη άτομο που επιτέθηκε στους ένστολους, για να «γλιτώσει» τον δεύτερο δράστη.

Αρχικά ο δεύτερος κλέφτης κατάφερε να διαφύγει της σύλληψης αλλά τελικά εμφανίστηκε στην Ασφάλεια της Πάτρας και παραδόθηκε.

Από το περιστατικό τραυματίστηκε ελαφριά ένας αστυνομικός, ενώ προκλήθηκαν φθορές σε ένα περιπολικό.




Αδίστακτοι στον ΣΥΡΙΖΑ γέμισαν ξανά με αφίσες κολώνες και τις ξήλωσε η Περιφέρεια - Έρχεται και πρόστιμο

 


Τον λογαριασμό στον Τουρίστα Στέφανο Κασσελάκη ετοιμάζεται να στείλει η περιφέρεια Αττικής, για την αθλιότητα του κόμματος να συνεχίζει και παρά την απαγόρευση να γεμίζει παντού με αφίσες.

Τα συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής, δεν σταματάνε να ξηλώνουν τις παράνομες αφίσες  στις κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτές που διαφήμιζαν το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτη μούρη τον τουρίστα Στέφανο Κασσελάκη

Όπως αναφέρουν συνεργάτες του Νίκου Χαρδαλιά μετά τη σαρωτική αποκαθήλωση των αφισών του ΣΥΡΙΖΑ, αφίσες που διαφήμιζαν το συνέδριο αναρτήθηκαν ξανά, παρά το ότι τις είχαν ξηλώσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη επιχείρηση της Περιφέρειας από τους πιο κεντρικούς δρόμους (Συγγρού, Πειραιώς, Λ. Αθηνών, Γρ. Λαμπράκη και Π. Ράλλη) αφαιρέθηκαν περίπου 200 αφίσες.

Οι κυρώσεις αναμένονται και να φτάσουν το επόμενο διάστημα στην Κουμουνδούρου, αφού αναρτήθηκαν εκατοντάδες αφίσες και μάλιστα σε δύο δόσεις, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.



Λεωνίδας Κουτσόπουλος: Μπήκαν διαρρήκτες σπίτι του, άρπαξαν ένα Rolex και 35.000 ευρώ

 


Θύμα διάρρηξης έπεσε ο γνωστός σεφ Λεωνίδας Κουτσόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι, αφού παραβίασαν το παράθυρο του ισογείου, εισέβαλαν στη μονοκατοικία του κριτή του MasterChef και άρπαξαν 35.000 ευρώ σε μετρητά, καθώς και ένα ρολόι Rolex, αξίας 15.000 ευρώ.

Η κλοπή δηλώθηκε χθες στις 9:30 το βράδυ.



Αλβανός που είχε καταδικαστεί για απόπειρα βιασμού κυκλοφορούσε ελεύθερος και έκανε το ίδιο

 


Τον τελευταίο καιρό ακούμε συνέχεια για την παραβατικότητα Αλβανών, που γιγαντώνεται στην χώρα μας, και μάλιστα για να απειλήσουν κάποιων λένε εάν τολμήσεις να κάνεις οτιδήποτε θα βάλω Αλβανούς να σε σκοτώσουν δεν θες!!!!

Ενα ακόμα σοκαριστικό περιστατικό εκτυλίχθηκε στο Κερατσίνι όπου ένας 30χρονος Αλβανός κακοποιός που κυκλοφορούσε ελεύθερος στην χώρα, μπούκαρε σε σπίτι και επιχείρησε να βιάσει την 28χρονη γυναίκα που διέμενε εκεί. 

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο σεσημασμένος κακοποιός με καταγωγή από την Αλβανία (αδίστακτοι και επικίνδυνοι οι Αλβανοί κακοποιοί στην χώρα μας) διέρρηξε ένα σπίτι στην οδό Φερών στο Κερατσίνι και όταν αντίκρισε την γυναίκα από την Βουλγαρία που κοιμόταν στην κατοικία της επιχείρησε να τη βιάσει.

Η 28χρονη γυναίκα αντιστάθηκε και τότε ξεκίνησε η πάλη με τον 30χρονο Αλβανό που στο παρελθόν είχε καταδικαστεί ξανά για απόπειρα βιασμού και έδινε απλά το «παρών» σε αστυνομικό τμήμα να της καταφέρνει πολλαπλά και βίαια χτυπήματα.

Μάλιστα, στη συνέχεια, ο άνδρας από την Αλβανία προσπάθησε να τη βιάσει υπό την απειλή μαχαιριού με την ίδια να συνεχίζει να αντιστέκεται και να τραυματίζεται στα χέρια από το μαχαίρι του δράστη.

Έπειτα από ώρα πάλης, η 28χρονη κατάφερε να δαγκώσει τον επιδοξο βιαστή ο οποίος τράπηκε σε φυγή. Η ίδια κατήγγειλε το συμβάν στην αστυνομία όταν σοβαρά τραυματισμένη στο πρόσωπο και τα χέρια.

Οι άνδρες της Αστυνομίας έφτασαν χθες (22/02) στα ίχνη του 30χρονου δράστη από την Αλβανία και του πέρασαν χειροπέδες, προσθέτοντας ακόμα ένα επικίνδυνο Αλβανό κακοποιό στις φυλακές της χώρας μας.



Δρυμιώτης: Ο Τσίπρας ήθελε να καθαιρέσει τον Κασσελάκη που είναι ένας νέος Βαρουφάκης με σύνδρομο ύβρεως

 


Μια πρώτη ανάλυση για τις ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα και την απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη από το βήμα του 4ου συνεδρίου έκανε το πρωί της Παρασκευής ο εκλογικός αναλυτής, Ανδρέας Δρυμιώτης.

Όπως παρατήρησε αρχικά, μετά τα όσα συνέβησαν το απόγευμα και το βράδυ της Πέμπτης «ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέραμε έχει τελειώσει παντελώς».

Κατά τον Ανδρέα Δρυμιώτη «η ευθύνη του Τσίπρα είναι μεγάλη, άφησε να εξελιχθούν τα πράγματα τόσο αρνητικά».

Παρατήρησε, δε, με αφορμή την αποστροφή Κασσελάκη «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε σε εκλογές» ότι «κακώς έφυγαν αυτοί που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί τώρα θα ήταν αντίπαλοι».

«Νομίζω ότι η παρέμβαση Τσίπρα είχε σκοπό να τον καθαιρέσει αλλά ο χαρακτήρας του Κασσελάκη πάσχει από το σύνδρομο της ύβρεως, είναι ένας νέος Βαρουφάκης πιο εκλεπτυσμένος, στη λογική τα ξέρω όλα, δεν ακούω κανέναν» κατέληξε ο Ανδρέας Δρυμιώτης.



Ο Νίκος Δένδιας πέταξε με F-16 Viper από την 115ΠΜ στην Κρήτη

 


Την ευκαιρία να πετάξει με F-16 Viper της Πολεμικης Αεροπορίας αξιοποίησε ο Νίκος Δένδιας με αφορμή την επίσκεψή του στην 340 μοίρα της 115 Πτέρυγας Μάχης στο πλαίσιο της διήμερης παρουσίας του στην Κρήτη.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αφού ολοκλήρωσε την ενημέρωση, επιβιβάστηκε στο F-16 Viper για πτήση πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος σε σχηματισμό με αεροσκάφη στα οποία επέβαιναν, επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.






Nωρίτερα ο Νίκος Δένδιας ενημερώθηκε από τον Διοικητή της 340 μοίρας της 115 ΠΜ Ιωσήφ Δασκαλομαρκάκη ενώ στην επίσκεψή του τον συνοδεύουν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, και οι βουλευτές Χανίων Σέβη Βολουδάκη και Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης

Συνολικά η 115 Πτέρυγα Μάχης διαθέτει 23 αεροσκάφη F16 viper, από τα οποία 10 η 340 Μοίρα και 13 η 343 Μοίρα. Συνολικά 84 αεροσκάφη θα αναβαθμιστούν στη διαμόρφωση Viper έως το 2027. Η διαμόρφωση Viper παρέχει νέες και ενισχυμένες δυνατότητες ασφαλείας, δικτύωσης και αισθητήρων, που θα επιτρέψουν στην Πολεμική Αεροπορία να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις αναδυόμενες απειλές και να υποστηρίζει συμμαχικές αποστολές παγκοσμίως.






ΝΔ για εταιρείες Κασσελάκη: Ο νόμος πάνω από όλα

 



Στο γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ιδιοκτήτης αλλοδαπής εταιρείας, θέτοντας ζήτημα ασυμβίβαστου με την ιδιότητά του ως αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος, απαντά η Νέα Δημοκρατία.

«Δεν έχουμε κάποιο σχόλιο», αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ωστόσο ότι «σε κάθε περίπτωση, ο νόμος πάνω από όλους και όλα».





Ο Κασσελάκης είναι ιδιοκτήτης αλλοδαπής εταιρείας, κάτι που απαγορεύεται και το ομολόγησε ο ίδιος

 


Ως ιδιοκτήτης και νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας Osios LLC, με έδρα τις ΗΠΑ φέρεται να είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας news247.gr.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γεγονός προκύπτει από τη δανειακή σύμβαση που δόθηκε τα Χριστούγεννα από εταιρεία συμφερόντων του κ. Κασσελάκη προς την εταιρεία Left Media A.E, με στόχο, όπως είχε γίνει γνωστό από πηγές προσκείμενες σε αυτόν, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι των κομματικών ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ και να τους καταβληθεί το δώρο των Χριστουγέννων.

Η δανειακή σύμβαση για λογαριασμό της Osios LLC υπεγράφη από τον ίδιο τον κ. Κασσελάκη, που όπως αναφέρεται στο κείμενο, είναι και ο μοναδικός εταίρος της εταιρείας.

Το ζήτημα εγείρει σοβαρά νομικά και πολιτικά ερωτήματα, καθώς η συμμετοχή του κ. προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, με έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή απαγορεύεται, σύμφωνα με τη νομοθεσία που είχε φέρει στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας το 2016. Μάλιστα, όσοι παραβούν τον νόμο, τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ.

Αναλυτικά το δημοσίευμα για τον Στέφανο Κασσελάκη:


O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, τουλάχιστον κατά τον μήνα Δεκέμβριο του 2023, ήταν ιδιοκτήτης και νόμιμος εκπρόσωπος αλλοδαπής εταιρίας, πράγμα που απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία για τα ασυμβίβαστα των πολιτικών προσώπων. Αυτό προκύπτει από έρευνα του NEWS 24/7.

Στις 27 Δεκεμβρίου του 2023, πηγές προσκείμενες στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη, έκαναν γνωστό ότι ο πρόεδρος του κόμματος δανειοδότησε με δικά του χρήματα τα κομματικά ΜΜΕ, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να πάρουν το δώρο Χριστουγέννων.

Η διαρροή προκάλεσε τότε πλήθος ερωτημάτων για την προέλευση των χρημάτων, για τους ακριβείς όρους του δανείου, αλλά και για τη σκοπιμότητα αυτής της ίδιας της διαρροής από πρόσωπα του περιβάλλοντος του.

Οι διευκρινίσεις που ακολούθησαν, χωρίς να υπάρξει ποτέ επίσημη ανακοίνωση από τον Πρόεδρο του Σύριζα, ανέφεραν ότι το δάνειο δόθηκε από εταιρία συμφερόντων του προς την εταιρία Left Media Α.Ε..

«Η στάση μου είναι μια στάση αξιοπρεπής και ανιδιοτελής. Δάνεισα 230.000 ευρώ. Όλα έχουν γίνει σύννομα», ανέφερε ο κ. Κασσελάκης σε συνέντευξή του στο STAR (11/01/2024), όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Δάνειο από αλλοδαπή εταιρία

Αυτό που δεν έγινε γνωστό τότε είναι ποια ήταν η εταιρία, συμφερόντων του κ. Κασσελάκη, που δανειοδότησε τη Left Media. Όπως αναφέρεται στη δανειακή σύμβαση, πρόκειται για την αλλοδαπή εταιρία Osios LLC.

Στις 21.12.2023 η Osios LLC δανειοδοτεί την Left Media AE με 230.000 ευρώ μέσω λογαριασμού της Osios LLC στην UBS Financial Services Inc, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ. Στη δανειακή σύμβαση, ως διεύθυνση της Osios LLC αναγράφεται η διεύθυνση 88 SW 7th ST, MIAMI, FL 33130 USA, ενώ στη σφραγίδα αναφέρεται «Corporate Seal, 2017, DELAWARE».

Τη σύμβαση για λογαριασμό της Osios LLC υπέγραψε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης, με την ιδιότητά του ως μοναδικός εταίρος της εταιρίας, όπως ακριβώς αναφέρεται στη σύμβαση.

Στα αρχεία του μητρώου επιχειρήσεων του Delaware που είναι προσβάσιμα στο κοινό, η εταιρία καταγράφεται ως «Domestic», δηλαδή ως εταιρία με έδρα εντός της πολιτείας του Delaware.

Οι μοναδικές πράξεις της αλλοδαπής εταιρίας Osios LLC, που αναγράφονται στο μητρώο, είναι η σύστασή της στις 20.11.2017 (τότε είχε συσταθεί υπό την επωνυμία Andover LLC και μετονομάστηκε σε Osios LLC κάποια στιγμή μεταξύ Οκτωβρίου 2022 και Ιουνίου 2023) και η πληρωμή τελών στις 10.10.2022, προκειμένου να μην καταστεί ανενεργή (void).


Το συμπέρασμα και το πρόβλημα


Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, απαγορεύεται ρητά για οποιοδήποτε πρόσωπο να έχει ταυτόχρονα την ιδιότητα του Προέδρου πολιτικού κόμματος που εκπροσωπείται στη Βουλή και αυτή του ιδιοκτήτη ή του διαχειριστή αλλοδαπής εταιρίας.

Ο νόμος, δε, προβλέπει αυστηρές ποινές για τα πρόσωπα που παραβιάζουν τις σχετικές διατάξεις.

Η απαγόρευση αυτή μάλιστα, θεσμοθετήθηκε με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, του Αλέξη Τσίπρα το 2016.

Τι προβλέπει η νομοθεσία για τα ασυμβίβαστα των πολιτικών προσώπων σε σχέση με τη συμμετοχή τους σε εταιρίες:

Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν. 3213/2003 και υπό τον τίτλο: «Απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρεία με έδρα στην αλλοδαπή για πολιτικά πρόσωπα, απαγορεύσεις συμμετοχής σε εταιρείες με έδρα μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη και κράτη με προνομιακό́ φορολογικό́ καθεστώς», ορίζεται ότι:


1. Στον Πρωθυπουργό́, στους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, στους Υπουργούς, στους αναπληρωτές υπουργούς και τους Υφυπουργούς, στους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές και όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων ως ανωτέρω, στους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης, στους περιφερειάρχες και στους Δημάρχους απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή́ είτε αυτοπροσώπως, είτε με παρένθετα πρόσωπα.

3. Η κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ».


Σημειώνεται δε ότι ο νόμος 5026/2023, ο οποίος αντικατέστησε στο σύνολο του σχεδόν το νόμο 3213/2003, εξαίρεσε ρητά από την κατάργηση το άρθρο 8 του τελευταίου, σχετικά με την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων και δη Αρχηγών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο σε εταιρίες με έδρα την αλλοδαπή ή και μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη ή και κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, με αποτέλεσμα σήμερα η απαγόρευση να εξακολουθεί να έχει πλήρη ισχύ.


Νομικό και πολιτικό ζήτημα


Από όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι προφανές ότι εν προκειμένω προκύπτουν σοβαρά νομικά αλλά και πολιτικά ζητήματα.

Στην πρώτη κατηγορία εντάσσεται το θέμα της συμμετοχής του αρχηγού ενός πολιτικού κόμματος σε αλλοδαπή εταιρία και μάλιστα, του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πράγμα που απαγορεύεται ευθέως από το νόμο.

Στη δεύτερη κατηγορία δημιουργείται σαφώς, μείζον πολιτικό ζήτημα, που αφορά την πλήρη άγνοια σχετικά με την περιουσιακή κατάσταση του Στέφανου Κασσελάκη.

Μέχρι στιγμής, η μόνη πληροφόρηση, που υπάρχει, σχετικά με την περιουσιακή του κατάσταση προκύπτει αποκλειστικά από δικές του δηλώσεις.

Όσον αφορά την υποχρεωτική δημοσιοποίηση του Πόθεν Έσχες του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με βάση τους υφιστάμενους ρυθμούς δημοσιοποίησης των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (σημειώνεται ότι το 2023 δημοσιοποιήθηκαν τα Πόθεν Έσχες για την χρήση του έτους 2021) αυτή αναμένεται από το 2025 και μετά.

Επίσης πολιτικό ζήτημα συνιστά και η τυχόν παραβίαση από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ της νομοθεσίας σχετικά με τη συμμετοχή του σε εταιρία του εξωτερικού, από τη στιγμή που η σχετική νομοθετική πρόταση ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ με προσωπική εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα, σε μία θυελλώδη συνεδρίαση την 1η Ιουνίου του 2016, όπου η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη νομοθετική πρωτοβουλία του τότε πρωθυπουργού.

Απάντηση σε δημοσίευμα του news247, το οποίο υποστηρίζει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ιδιοκτήτης αλλοδαπής εταιρείας, θέτοντας ζήτημα ασυμβίβαστου με την ιδιότητά του ως αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος, δίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφού παραδέχεται το δημοσίευμα, σημειώνει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Εφ' όσον ο νόμος αφορά και σ' εμένα, θα πουλήσω τις εταιρείες που έχω στο εξωτερικό». Στην ίδια ανάρτηση σπεύδει να καταθέσει διαπιστευτήρια δήθεν λαϊκού ηγέτη, λέγοντας πως «μόνο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ δε θα "πουλήσω" ποτέ, με όποιο προσωπικό οικονομικό κόστος».

«Όλοι γνωρίζουν πως είμαι επιχειρηματίας με δραστηριότητα στο εξωτερικό, όπου ζούσα μέχρι πρόσφατα για 21 ολόκληρα χρόνια. Θα ενημερωθώ άμεσα από τους δικηγόρους μου αν ο νόμος αφορά στους κοινοβουλευτικούς αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να είναι ιδιοκτήτες αλλοδαπών εταιρειών. Εγώ, όπως είναι γνωστό, δεν είμαι βουλευτής» αναφέρει, στην ανάρτησή του, ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσθέτει ότι «εφ' όσον ο νόμος αφορά και σ' εμένα, θα πουλήσω τις εταιρείες που έχω στο εξωτερικό. Μόνο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ δε θα "πουλήσω" ποτέ, με όποιο προσωπικό οικονομικό κόστος. Σε κάθε περίπτωση, ο Μάρης δε θα αγοράσει φτηνά τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήδη προσπάθησε».

Εν είδει υστερόγραφου, ο Στέφανος Κασσελάκης σημειώνει πως ποτέ «δε θα άφηνα τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ απλήρωτους. Είναι θέμα αρχής», απαντώντας έτσι στην αναφορά στο δημοσίευμα πως εταιρεία συμφερόντων του δανειοδότησε την εταιρεία Left Media A.E, με στόχο να πληρωθούν οι εργαζόμενοι των κομματικών ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ και να τους καταβληθεί το δώρο των Χριστουγέννων.



Χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης κατά του διεφθαρμένου Έντι Ράμα

 


Η μετακομμουνιστική Αλβανία πασχίζει να καταπολεμήσει τη διαφθορά, η οποία έχει εμποδίσει τη δημοκρατική, οικονομική και κοινωνική της ανάπτυξη, σημειώνουν διεθνή ΜΜΕ, και ο διεφθαρμένος Έντι Ράμα δεν βοηθάει.

Οπαδοί της αντιπολίτευσης στην Αλβανία εκτόξευσαν το βράδυ της Τρίτης βόμβες μολότοφ και πέτρες κατά των κεντρικών γραφείων της κυβέρνησης απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και κατηγορώντας την κυβέρνησή του για διαφθορά και εμπλοκή στο οργανωμένο έγκλημα.

«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να ανατρέψουμε το καθεστώς Ράμα που είναι χειρότερο από το καθεστώς του Εμβέρ Χότζα«, δήλωσε ο Syle Xhebexhia, που έκανε ένα ταξίδι 100 χλμ. για να παραστεί στη διαδήλωση στα Τίρανα.



Μήνυμα στους διαδηλωτές απηύθυνε ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας και αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, με απευθείας σύνδεση από το σπίτι του, όπου βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ είναι στο μικροσκόπιο έρευνας για διαφθορά στο διάστημα που ήταν στην εξουσία από το 2005 μέχρι το 2013.

Οι εισαγγελείς δεν έχουν ακόμη αποφασίσουν αν θα απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες κατά του πρώην πρωθυπουργού της Αλβανίας ή θα αποσυρθούν. Ο Μπερίσα αρνείται κάθε αδικοπραγία και κατηγορεί τον Ράμα για νεποτισμό, διαφθορά και πολιτική βεντέτα με στόχο να σιγήσει τους αντιπάλους του, κάτι που ο τελευταίος αρνείται.

«Ο Έντι Ράμα, όπως και ο άλλος δικτάτορας [ο Εμβέρ Χότζα[ συγκέντρωσε στα χέρια του όλες τις εξουσίας και θέλει μια Αλβανία χωρίς αντιπολίτευση», είπε στο μήνυμά του ο Μπερίσα.

Από τον περασμένο Οκτώβριο βουλευτές της αντιπολίτευσης διακόπτουν συχνά συνεδριάσεις της αλβανικής Βουλής διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης να συγκροτηθούν κοινοβουλευτικές επιτροπές που θα ερευνήσουν φερόμενες υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες εμπλέκονται ο Ράμα και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι.

Στο χθεσινό του μήνυμα ο Μπερίσα υποσχέθηκε να ξανανοίξει «τις πόρτες της ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που έκλεισε το καθεστώς Ράμα».





Alpha Bank: Μείωση ανεργίας, αλλά παράλληλα και αύξηση των κενών θέσεων εργασίας -Πώς συμβαίνει αυτό

 



Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας συνεχίζουν να βελτιώνονται, με το εποχικά διορθωμένο ποσοστό της ανεργίας να υποχωρεί, τον Δεκέμβριο του 2023, στο 9,2%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο, από τον Μάιο του 2009, και τον αριθμό των απασχολουμένων να είναι αυξημένος κατά 2,5% σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 4,26 εκατομμύρια το οποίο είναι το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2010, σύμφωνα με το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank.

Το μέσο ποσοστό της ανεργίας, κατά τη διάρκεια του 2023, υποχώρησε σε 10,6% έναντι 12,4% το 2022i, που αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ-27).

Σημειώνεται ότι, μετά από μία μακρά περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα είχε το υψηλότερο ποσοστό της ανεργίας στην ΕΕ-27, από το 2021 και μετά, το εν λόγω ποσοστό έχει υποχωρήσει κάτω από το αντίστοιχο της Ισπανίας. H σωρευτική μείωση του ποσοστού της ανεργίας στην Ελλάδα το 2023, σε σύγκριση με το 2019, δηλαδή πριν από την πανδημία, ήταν η μεγαλύτερη στην ΕΕ-27 (7,3 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ στην πλειονότητα των κρατών-μελών οι διαφορές μεταξύ των δύο περιόδων είναι οριακές.

Οι προοπτικές για την περαιτέρω αποκλιμάκωση του ποσοστού της ανεργίας στην Ελλάδα, τα επόμενα χρόνια, είναι θετικές. Ωστόσο, αυτή η αποκλιμάκωση προϋποθέτει την διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας και την μείωση της διαρθρωτικής ανεργίας.

Διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας

Η σταδιακή σύγκλιση του ποσοστού της ανεργίας με το φυσικό ποσοστό της (το ποσοστό της ανεργίας που αντιστοιχεί στην «κατάσταση πλήρους απασχόλησης», υπό την έννοια ότι η ύπαρξή της οφείλεται στη διαρθρωτική ανεργία και στην ανεργία τριβής και όχι στην κυκλική ανεργία σχετίζεται με τη μείωση του παραγωγικού κενού (output gap) της χώρας, το οποίο ορίζεται ως το πραγματικό ΑΕΠ μείον το δυνητικό ΑΕΠ και εκφράζεται ως ποσοστό του δυνητικού ΑΕΠ.

Το τελευταίο αντικατοπτρίζει τις παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας, καθώς είναι το προϊόν που μπορεί να παράξει η οικονομία, κάνοντας χρήση στον μέγιστο βαθμό και με τον πιο αποδοτικό τρόπο των παραγωγικών συντελεστών κεφαλαίου και εργασίας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το παραγωγικό κενό αναμένεται να περάσει σε θετικό έδαφος το 2023 (0,3% του δυνητικού ΑΕΠ) και να διευρυνθεί το 2024 (1%) και το 2025 (1,7%). Το θετικό παραγωγικό κενό διαμορφώνει συνθήκες υπερθέρμανσης της οικονομίας και στενότητας των παραγωγικών συντελεστών.

Η μεγέθυνση του δυνητικού ΑΕΠ μπορεί να προέλθει από την αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων (κεφάλαιο) που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας αλλά και από την εισροή ανθρωπίνου κεφαλαίου (εργασία), μέσω της αναστροφής του φαινομένου του brain drain και της αύξησης του ποσοστού συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, ιδιαίτερα στις γυναίκες και στους νέους, των οποίων το ποσοστό υστερεί σημαντικά σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Μείωση της διαρθρωτικής ανεργίας

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το φυσικό ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε σε 9,4% στην Ελλάδα, το 2023, έναντι 6,2% του ευρωπαϊκούμέσου όρου, το οποίο ήταν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά από το αντίστοιχο της Ισπανίας.

Επιπρόσθετα, τη διετία 2024-25, αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς στην Ελλάδα (9,3% και 9,1%, αντίστοιχα) και οριακά στην ΕΕ-27 (6,1%), επιτρέποντας μία ελαφρά σύγκλιση. Παρόλα αυτά, η διαφορά μεταξύ των δύο ποσοστών στην Ελλάδα και την ΕΕ-27 αναμένεται να παραμείνει σημαντική (3 ποσοστιαίες μονάδες).

Ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτικούς παράγοντες της υψηλής διαρθρωτικής ανεργίας στην Ελλάδα είναι η αναντιστοιχία δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας, όπως υποδηλώνει η μείωση του ποσοστού της ανεργίας και η ταυτόχρονη αύξηση των κενών θέσεων εργασίας.

Στην Ελλάδα, από το 2018 και μετά καταγράφεται -σε γενικές γραμμές- μείωση του ποσοστού της ανεργίας με παράλληλη αύξηση του ποσοστού των κενών θέσεων, γεγονός που αντανακλά αφενός την άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας και επομένως την πτώση της κυκλικής ανεργίας και αφετέρου την αναντιστοιχία μεταξύ των προσφερόμενων και των ζητούμενων δεξιοτήτων, η οποία συνδέεται με τη διαρθρωτική ανεργία.


iefimerida.gr



Συνελήφθη ο ληστής που εισέβαλε με ματσέτα σε μίνι μάρκετ στο Ηράκλειο


 

Συνελήφθη 22.02.2024 στο Ηράκλειο από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου, ημεδαπός κατηγορούμενος για απόπειρα ληστείας και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών τις οποίες διέπραξε στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου και σε βάρος του σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα 21.02.2024 τα ξημερώματα άγνωστος δράστης με την απειλή ματσέτας σε βάρος της ημεδαπής ιδιοκτήτριας επιχείρησης, αποπειράθηκε να αφαιρέσει χρηματικό ποσό από το ταμείο του καταστήματος χωρίς αποτέλεσμα αφού η ιδιοκτήτρια αμύνθηκε με ένα πλάστη, και στη συνέχεια διέφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση.

Από την ανάλυση του τρόπου δράσης και την εμπεριστατωμένη έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου προέκυψε ότι ο ημεδαπός διέπραξε την παραπάνω απόπειρα ληστείας ο οποίος εντοπίστηκε και συνελήφθη.

Από τη συνεχιζόμενη αστυνομική προανάκριση προέκυψε ότι από την 13/02/2024 διέπραξε επιπλέον, επτά (7) περιπτώσεις κλοπών σε οχήματα και καταστήματα και συγκεκριμένα αφαίρεσε δύο (2) δίκυκλα μοτοποδήλατα, χρηματικό ποσό συσκευή κινητής τηλεφωνίας, ηχοσύστημα, εργαλεία και τρόφιμα.

Κατόπιν έρευνας βρέθηκαν κλαπέν κινητό τηλέφωνο, χρηματικό ποσό και μία από τις αφαιρεθείσες μοτοσυκλέτες, τα οποία αποδόθηκαν στους κατόχους τους.

Η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου.



Ψηφίστηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας

 


Με τις ψήφους της πλειοψηφίας πέρασε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε μόνο η ΝΔ, ενώ το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

Κατά την καταληκτική του τοποθέτηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συζήτηση, και την ελπίδα πως με την εφαρμογή του νόμου θα αντιληφθούν τα κόμματα πως «αξίζει τον κόπο να απευθυνθούμε στην κοινωνία με μια άποψη που λέει ότι οφείλουμε να συνειδητοποιούμε ότι απέναντι στον συνάνθρωπο και γείτονες ή και άγνωστους στο δρόμο έχουμε υποχρεώσεις με τη συμπεριφορά μας να μην προκαλούμε κακό».

«Εφόσον αυτή η πορεία ξεκινήσει, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ενδεχομένως θα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα που θα αφορούν προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Φλωρίδης πρόσθεσε πως η Δικαιοσύνη, που θα κληθεί να εφαρμόσει το νομοσχέδιο, θα διαπλάσει έννοιες και «ενδεχομένως να αναδειχθούν αδυναμίες και κενά». «Εμείς οφείλουμε να παρακολουθούμε την εφαρμογή, έτσι ώστε, όταν και αν χρειαστεί, το κοινοβούλιο θα κάνει μια συζήτηση», κατέληξε.




Αντιεξουσιαστές συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το ΑΠΘ για ορμητήριο κατά των αστυνομικών

 


Δεν είναι μόνο ότι οι αντιεξουσιαστές χρησιμοποιούν το ΑΠΘ για ορμητήριο, και γιάφκα κρύβοντας ρόπαλα, μολότοφ και κάθε είδους πυρομαχικά για τις επιθέσεις τους, αλλά και όταν απωθούνται από την αστυνομία τους ξανά βάζει μέσα στο ΑΠΘ. 

Επεισόδια ξέσπασαν ξανά όπως και κάθε μέρα στη Θεσσαλονίκη μεταξύ αντιεξουσιαστών και δυνάμεων των ΜΑΤ, έξω από το ΑΠΘ, μετά την πορεία αντιεξουσιαστών κατά του νέου ποινικού κώδικα, γιατί θα μπαίνουν ευκολότερα φυλακή και δεν θέλουν. 

Λίγο μετά τις 21:00, οι αντιεξουσιαστές μπήκαν και πάλι στο ορμητήριο ΑΠΘ και η οδός Εθνικής Άμυνης δόθηκε στην κυκλοφορία.



Οι αντιεξουσιαστές έβαλαν φωτιά σε κάδο επί της οδού Εθνικής Αμύνης και στη συνέχεια πέταξαν μολότοφ και πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χρήση χημικών.

Το χειρότερο είναι ότι οι κουκουλοφόροι απωθήθηκαν από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και πάλι εντός του campus του ΑΠΘ, αντί να τους κρατήσουν έξω.




Εξαρθρώθηκε συμμορία που διέπραττε ένοπλες ληστείες σε βάρος διανομέων και υπαλλήλων πρακτορείων τυχερών παιχνιδιών

 



Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής εξαρθρώθηκε συμμορία που διέπραττε ένοπλες ληστείες σε βάρος διανομέων (φαγητού-ποτών) και υπαλλήλους πρακτορείων τυχερών παιχνιδιών, κυρίως σε περιοχές του Γαλατσίου, Ηρακλείου και Νέας Φιλαδέλφειας.

Για την υπόθεση, πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της 21 Φεβρουαρίου 2024, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, με τη συνδρομή αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε., που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη -5- μελών της συμμορίας.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση- σύσταση συμμορίας που διαπράττει ληστείες τετελεσμένες και σε απόπειρα, κατά συναυτουργία,  κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, καθώς και για παράβαση των νόμων περί όπλων,  ναρκωτικών και αλλοδαπών.

Όπως προέκυψε από τη μεθοδική έρευνα, τα μέλη της συμμορίας, είχαν συγκροτηθεί σε εγκληματική ομάδα, με σκοπό τη διάπραξη ένοπλων ληστειών σε βάρος διανομέων φαγητών – ποτών σε περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής (Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Μαρούσι, Γαλάτσι, Νέα Ερυθραία, Νέα Φιλαδέλφεια, Λυκόβρυση, Πεύκη) δρώντας κάθε φορά με εναλλασσόμενη σύνθεση και αποκομίζοντας με αυτόν τον τρόπο παράνομο περιουσιακό όφελος, ενώ η δράση τους τοποθετείται χρονικά τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2023.

Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) τα μέλη της συμμορίας χρησιμοποιούσαν την εξής μεθοδολογία:

με «επιχειρησιακά» οχήματα, κινούμενοι με χαμηλή ταχύτητα εντόπιζαν τα υποψήφια θύματα (διανομείς), τα οποία κινούνταν με δίκυκλη μοτοσυκλέτα κατά την παράδοση παραγγελιών,

αφού εντόπιζαν το στόχο τους, όλα τα μέλη της ομάδας πλην του οδηγού του «επιχειρησιακού» οχήματος, αποβιβάζονταν και τον ακινητοποιούσαν,

με χρήση σωματικής βίας εξανάγκαζαν τα θύματά τους να τους παραδώσουν όλες τις εισπράξεις καθώς και τα προσωπικά τους αντικείμενα ενώ

αφού εξασφάλιζαν την ασφαλή διαφυγή τους, αφαιρώντας τα κλειδιά των οχημάτων από τα θύματα, επιβιβάζονταν στο «επιχειρησιακό» όχημα και τρέπονταν σε φυγή.

Χαρακτηριστικό της θρασύτητας και της ιδιαίτερης σκληρότητας που διακατείχε τα μέλη της συμμορίας είναι η βία που ασκούσαν στα θύματά τους, μη διστάζοντας να τα χτυπήσουν ακόμα και με τη λαβή του όπλου που έφεραν.

Μάλιστα διακριβώθηκε ότι δρούσαν με αλλεπάλληλα «χτυπήματα» έχοντας διαπράξει μέσα σε -46- μέρες -14- ληστείες, από τις οποίες η μία σε απόπειρα.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν -μεταξύ άλλων- βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:



-3- όπλα (ρέπλικα, καραμπίνα και αεροβόλο),

-2- οχήματα,

-466- γραμμάρια κάνναβης, ζυγαριά και -240- διαφανή σακουλάκια,

κινητά τηλεφώνων και κάρτες sim,

πλήθος αβολίδωτων και μη φυσιγγίων,

ρούχα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τους κατηγορούμενους κατά την τέλεση των ληστειών,

πλαστή ταυτότητα και ταυτότητα με διαφορετικά στοιχεία από του κατόχου της

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



Ομιλία του Πρωθυπουργού στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας διάσκεψης «Raisina Dialogue», στην Ινδία

 


Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας διάσκεψης «Raisina Dialogue», στην Ινδία.



Αξιότιμε Πρωθυπουργέ Modi,
Κύριε Υπουργέ Εξωτερικών Jaishankar,
Κύριε Πρόεδρε του Ιδρύματος «The Observer Research Foundation»,
Εξοχότατοι,
Διακεκριμένοι προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,
Κατ’ αρχάς, σας ευχαριστώ για το θερμό σας καλωσόρισμα.

Είναι τιμή μου και προνόμιο να βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, στην 9η διάσκεψη «Raisina Dialogue». Επιτρέψτε μου να πω ότι έχετε μετατρέψει αυτό το γεγονός σε έναν παγκόσμιου επιπέδου ανοιχτό χώρο για διάλογο και ανταλλαγή ιδεών. Συγχαρητήρια.

Θα ήθελα να ξεκινήσω, λέγοντας ότι σήμερα είναι μια στιγμή τόσο περίσκεψης όσο και εορτασμού όσον αφορά στη δύναμη της εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο μεγάλων εθνών μας, μεταξύ της Ελλάδας και της Ινδίας.

Μια εταιρική σχέση την οποία πλέκουν οικονομικοί, πολιτιστικοί, φιλοσοφικοί δεσμοί με ιστορία χιλιετιών. Μια εταιρική σχέση μεταξύ δύο συμμάχων, δύο χωρών που μοιράζονται παρόμοιες αξίες. Μια εταιρική σχέση που σήμερα μας συνδέει πιο στενά από ποτέ. Αλλά, πάνω απ’ όλα, μια εταιρική σχέση μεταξύ της παλαιότερης δημοκρατίας του κόσμου και της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου.

Και πρώτα θα μιλήσω για τη δημοκρατία.

Κυρίες και κύριοι,

Όπως επισημάνθηκε από τον Πρόεδρο του Observer Research Foundation, το 2024 είναι μια χρονιά με εξέχουσα γεωπολιτική σημασία. Όχι μόνο επειδή φέτος ο μισός πληθυσμός του πλανήτη θα προσέλθει στις κάλπες σε 64 χώρες, ασφαλώς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να επιλέξει τους αντιπροσώπους του, που θα διαμορφώσουν τη μοίρα των λαών τους, καθώς και το μέλλον του κόσμου στον ορατό ορίζοντα.

Η κλίμακα αυτής της παγκόσμιας άσκησης δημοκρατικής διακυβέρνησης είναι αδιανόητη. Είναι επίσης μια απόδειξη της ανθεκτικής δύναμης της δημοκρατίας.

Και, όπως είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Πρωθυπουργό Modi, οι εκλογές εδώ στην Ινδία -αυτό το απέραντο, ακμάζον, γιγάντιο έθνος των 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων- καταρρίπτουν κάθε λανθασμένη αντίληψη ότι η μεγάλη κλίμακα αποτελεί εμπόδιο για τη δημοκρατία. Είστε ένα παράδειγμα για τον κόσμο, που πρέπει να γιορτάζεται.

Μια απόδειξη του πώς η δημοκρατία μπορεί να αποφέρει πιο ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Το αποδεικνύετε στην πράξη κατά την δεκαετή πλέον θητεία σας. Του πώς η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη μπορεί να φέρει ευημερία. Και του πώς η διασφάλιση ευημερίας μπορεί να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή.

Βεβαίως, δεν είναι όλες οι δημοκρατίες ίδιες, ούτε αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις. Μοιράζονται όμως τα ίδια ιδανικά και τις ίδιες θεμελιώδεις κατευθυντήριες αρχές. Με σημαντικότερο το δικαίωμα των πολιτών να καθορίζουν οι ίδιοι το μέλλον τους μέσα από δίκαιες και ελεύθερες εκλογές. Και βέβαια, οι δημοκρατίες έχουν κι άλλα κοινά: καμία, κατά μια έννοια, δεν είναι τέλεια. Δεν υπάρχει τέλεια δημοκρατία, όλες τους είναι ένα έργο που εξελίσσεται διαρκώς.

Και βέβαια, όλες τους αντιμετωπίζουν μια σειρά από πρωτοφανείς απειλές. Για τον λόγο αυτό πιστεύω ότι αυτή η χρονιά, το 2024, θα είναι καθοριστική για τη δημοκρατία.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε, στεκόμενοι ο ένας στο πλευρό του άλλου, ένα δύσκολο άθροισμα προκλήσεων -που αποτυπώθηκαν πολύ καλά στο σύντομο βίντεο με το οποίο ξεκίνησε η αποψινή εκδήλωση. Από την κλιματική αλλαγή, τη φτώχεια, μέχρι τη μαζική μετανάστευση, τον πόλεμο, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τον φόβο αλλά και την ελπίδα που δημιουργεί η ταχεία ανέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Όλα αυτά εξηγούν γιατί, όταν ο Πρωθυπουργός Modi μου πρότεινε τον Αύγουστο να επισκεφθώ την Ινδία και να δώσω αυτή την κεντρική ομιλία, δεν δίστασα. Σε μία χρονιά τόσο σημαντική όσο η φετινή, τα θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού του Διαλόγου, γύρω από τη ρύθμιση, την καινοτομία, την πολυμέρεια, την ειρήνη και την ασφάλεια, την ευημερία και την υπεράσπιση της δημοκρατίας -θα επανέλθω στο ζήτημα αυτό σε λίγο-, έχουν μεγαλύτερη σημασία από ποτέ.

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα, η Ινδία είναι μία μεγάλη δύναμη στην παγκόσμια σκηνή, ένας σημαντικός σύμμαχος στην επιδίωξη της ειρήνης και της ασφάλειας, μια ανερχόμενη δύναμη στην καρδιά της G20 και ένας κορυφαίος παίκτης στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η θέση της Ινδίας αντικατοπτρίζεται στις στρατηγικές σχέσεις που διατηρεί η ΕΕ με την Ινδία. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen βρέθηκε σε αυτό το βήμα, στη διάσκεψη «Raisina Dialogue», πριν από δύο χρόνια και είπε: «Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ενίσχυση και τόνωση της εταιρικής σχέσης με την Ινδία αποτελεί προτεραιότητα για την επερχόμενη δεκαετία».

Θα τολμούσα, Πρωθυπουργέ Modi, να προχωρήσω ένα βήμα παραπέρα: η ενίσχυση της εταιρικής μας σχέσης με την Ινδία -και μιλώ για την Ευρώπη- θα πρέπει να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής πολιτικής της Ευρώπης. Και αυτό οπωσδήποτε ισχύει για τη χώρα μου.

Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια προς την επίτευξη αυτού του στόχου, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο, και η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο να παίξει σε αυτή την προσπάθεια.

Όπως είπα στον Πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα -πρέπει να το επισημάνω, η πρώτη επίσκεψη Ινδού Πρωθυπουργού από το 1983-, βρισκόμαστε σε μια μοναδική στιγμή που μας δίνεται μια αμοιβαία επωφελής ευκαιρία.

Μια ευκαιρία κατά την οποία η Ελλάδα, δεδομένης της γεωγραφικής, πολιτιστικής και στρατηγικής της εγγύτητας, μπορεί να λειτουργήσει ως συνομιλητής μεταξύ της Ινδίας και της Ευρώπης και, θα τολμούσα να πάω ακόμη παραπέρα, μεταξύ του παγκόσμιου Βορρά και του παγκόσμιου Νότου, αλλά και της Ανατολής και της Δύσης.

Από την αρχαιότητα, η θέση της Ελλάδας σε ένα φυσικό και πολιτιστικό σταυροδρόμι σημαίνει ότι αποτέλεσε πάντα έναν διάδρομο για την ανταλλαγή αγαθών, γνώσεων και σοφίας. Σήμερα, η Ελλάδα έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλες τις χώρες στη Μέση Ανατολή, τις χώρες του Κόλπου και βρίσκεται σε μοναδική θέση ως συνδετικός κρίκος μεταξύ της Μεσογείου και του Ινδο-Ειρηνικού. Αυτό σημαίνει πολλές ευκαιρίες για τις δύο χώρες μας.

Είμαστε ήδη ένα καλά εδραιωμένο κέντρο logistics και μια διεθνής πύλη, αλλά θέλουμε να αυξήσουμε τη συνδεσιμότητα και να ενισχύσουμε περαιτέρω το εμπόριο. Ο Πειραιάς είναι ένα από τα πλέον πολυσύχναστα λιμάνια στην Ευρώπη. Και άλλα λιμάνια μας βρίσκονται σε διαδικασία παραχώρησης.

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες -κάτι που είναι καίριας σημασίας και για την Ινδία- ελέγχουν τον μεγαλύτερο στόλο εμπορικών πλοίων στον κόσμο. Και, πέρα από τη μεταφορά αγαθών, επιδιώκουμε νέους «διαδρόμους» όσον αφορά τα δεδομένα και την ενέργεια.

Η εμφάνιση εγχειρημάτων που αλλάζουν τα δεδομένα, όπως το «IMEC», ο Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης, υπόσχεται πολλά για τη ραγδαία ενίσχυση της συνδεσιμότητας μεταξύ της Ινδίας, των αναπτυσσόμενων οικονομιών της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.

Κοιτάζοντας τον χάρτη, θα δει κανείς ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο αυτού του νέου διαδρόμου. Και στους φίλους μας στην Ινδία λέω: είμαστε το φυσικό σας κατώφλι προς την Ευρώπη και παραπέρα.
Ο πόλεμος στη Γάζα και η αναταραχή στη Μέση Ανατολή προκαλούν αναμφίβολα αποσταθεροποίηση, αλλά δεν υπονομεύουν τη βαθιά, ισχυρή συλλογιστική πίσω από το project «IMEC», ούτε πρέπει να αποδυναμώσουν την αποφασιστικότητά μας να εργαστούμε ακούραστα για την υλοποίησή του. Αντίθετα, θα έλεγα μας δίνει ακόμα περισσότερους λόγους για να προάγουμε την ειρήνη, δεδομένου ότι το «IMEC», στον πυρήνα του, είναι και ένα σχέδιο ειρήνης, που μπορεί να φέρει σταθερότητα και ευημερία σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτό. Οι χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο δεν έχουν εμπορικές σχέσεις.

Η πολιτική της ΕΕ εστιάζει ιδιαίτερα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα στις Βρυξέλλες, στο τρίτο Υπουργικό Φόρουμ ΕΕ Ινδο-Ειρηνικού, λάβαμε μια σειρά μέτρων με στόχο την εντατικοποίηση της εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και των χωρών του Ινδο-Ειρηνικού.

Οι δύο περιοχές συνδέονται όλο και περισσότερο επειδή αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις, αλλά μοιραζόμαστε και τα ίδια συμφέροντα: προώθηση της ειρήνης, ευημερία, σταθερότητα και βέβαια κλιματική και περιβαλλοντική ανθεκτικότητα.

Αγαπητέ Πρωθυπουργέ,
Αγαπητοί φίλοι,

Η αναγνώριση της στρατηγικής σημασίας του ρόλου που διαδραματίζει η Ινδία σε αυτή την εξελισσόμενη νέα τάξη είναι θεμελιώδης. Η σχέση μεταξύ της Ινδίας και της Ελλάδας, όπως είχαμε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε στις πολύ εποικοδομητικές διμερείς συζητήσεις μας σήμερα, βασίζεται στον σεβασμό, στη φιλία, στις αξίες, καθώς και στην κοινή βούληση για πρόοδο και ευημερία των λαών μας.

Και ενώ, προφανώς, δεν είναι όλες οι προκλήσεις ίδιες, ο τρόπος με τον οποίο τις αντιμετωπίζουμε συχνά είναι ίδιος. Τα μεγέθη μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά, αλλά βλέπω πολλές ομοιότητες στον τρόπο με τον οποίο οι δύο χώρες μας έχουν εφαρμόσει μια φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα.

Τόσο η Ινδία όσο και η Ελλάδα επιδιώκουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία μέσω της καινοτομίας και των τολμηρών αλλαγών. Και οι δύο ενθαρρύναμε και «αγκαλιάσαμε» την ψηφιακή επανάσταση, αξιοποιήσαμε την τεχνολογία -το κάνατε αυτό εδώ στην Ινδία σε πρωτοφανή κλίμακα- για τον μετασχηματισμό της παροχής δημόσιων υπηρεσιών προς όφελος όλων των πολιτών. Και οι δύο αποδείξαμε τη δύναμη των καινοτόμων και τολμηρών μεταρρυθμίσεων που φέρνουν ανάπτυξη, προσφέρουν ευκαιρίες, παρέχουν ευημερία και δημιουργούν τις υψηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας του μέλλοντος. Αυτός είναι ο σωστός δρόμος.

Πιστεύω ότι η πρόσφατη ιστορία ταχείας αλλαγής στην Ελλάδα έχει σημασία για μια χώρα όπως η Ινδία και κατ’ επέκταση για το τι σημαίνει αυτή η αλλαγή όσον αφορά στις ινδικές επενδύσεις στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η χώρα που κλήθηκα να κυβερνήσω όταν εξελέγην για πρώτη φορά, το 2019, θεωρούνταν από πολλούς αναλυτές ως ο «ασθενής» της Ευρώπης. Μεταξύ 2015 και 2019 ο λαϊκισμός είχε υποσχεθεί πολλά, δεν είχε εκπληρώσει τίποτα και είχε αφήσει την Ελλάδα να ακροβατεί στο χείλος του γκρεμού.

Η αποτελεσματική χάραξη πολιτικής το άλλαξε αυτό και μεταμόρφωσε τις προοπτικές της Ελλάδας. Πρώτον, πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης, που είχαν πάντα ως βάση τη δημοσιονομική υπευθυνότητα. Δεύτερον, μια αποτελεσματική προσέγγιση για τη μετανάστευση και την ασφάλεια, η οποία θα υποστηρίζεται από μια δυναμική εξωτερική πολιτική και τη διαμόρφωση νέων περιφερειακών εταιρικών σχέσεων όπως αυτή μεταξύ της Ελλάδας και της Ινδίας. Και τρίτον, η επένδυση στην υγεία και την εκπαίδευση και η αξιοποίηση κάθε δημοσιονομικού περιθωρίου που δημιουργείται από μια αναπτυσσόμενη οικονομία για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Μειώνοντας τους φόρους, στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα, ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις μέσω μεταρρυθμίσεων στην αγορά -σε μεγάλο βαθμό όπως έκανε η Ινδία-, η Ελλάδα σημείωσε τα τελευταία χρόνια έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη και την ταχύτερη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης επανέφεραν το ελληνικό αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα και το περιοδικό «Economist» μας ψήφισε χώρα της χρονιάς για το 2023.

Όλα αυτά οδήγησαν σε μείωση της ανεργίας, υψηλότερους μισθούς, ρεκόρ ξένων επενδύσεων, μια ταχεία στροφή προς την πράσινη και ψηφιακή οικονομία του μέλλοντος και βέβαια σε μια Ελλάδα με μία νέα, πιο ισχυρή παρουσία στην καρδιά της Ευρώπης.

Σήμερα είμαι περήφανος που μπορώ να σας μιλήσω για μια πολύ διαφορετική Ελλάδα σε σχέση με τη χώρα που πολλοί είχαν ξεγράψει πριν από λίγα χρόνια, ως μια χώρα όπου ήταν αδύνατο να γίνουν μεταρρυθμίσεις.

Η Ελλάδα του σήμερα, με αυτοπεποίθηση, όχι μόνο θέλει να είναι αναπόσπαστο μέρος εταιρικών σχέσεων μεταξύ γεωγραφικών περιφερειών, αλλά γνωρίζει επίσης ότι μπορεί να αποτελέσει τη νέα πύλη στην Ευρώπη για τις επιχειρήσεις της Ινδίας, τους επιχειρηματίες της και τους δημιουργούς πλούτου. Αυτός είναι ο λόγος που πριν έξι μήνες αναβαθμίσαμε τις στρατηγικές μας σχέσεις μέσω της στρατηγικής συνεργασίας Ινδίας-Ελλάδας.

Η Ινδία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη από τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη. H Ελλάδα έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Οι επενδύσεις αποτελούν κεντρικό στόχο των διμερών μας σχέσεων. Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι έχουμε ήδη αρκετές σημαντικές ελληνικές επενδύσεις εδώ στην Ινδία, σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων της επεξεργασίας τροφίμων -με πιο επιφανή αυτή μιας από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις μας, της Chipita-, των υποδομών, των θαλάσσιων και εναέριων μεταφορών και των logistics. Και μία από τις σημαντικότερες τράπεζές μας, η Eurobank, ανοίγει το πρώτο της γραφείο στην Ινδία.

Η Ινδία ήδη κάνει σοβαρές επενδύσεις στις υποδομές στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής από τη GMR του νέου αεροδρομίου στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κρήτη. Το ινδικής ιδιοκτησίας SwitzGroup έχει επενδύσει σε ελληνικές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα και η Accord, ευρωπαϊκή θυγατρική της Intas Pharmaceuticals, έχει επενδύσει πρόσφατα σε βιομηχανική μονάδα κοντά στην Αθήνα.

Το διμερές μας εμπόριο είναι σε ανοδική τροχιά αλλά έχουμε συμφωνήσει με τον Πρωθυπουργό Modi ότι χρειάζεται να κάνουμε πολύ περισσότερα. Χρειάζεται να θέσουμε στόχο τον διπλασιασμό του έως το 2030, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για μελλοντική ανάπτυξη.

Στον τομέα του τουρισμού έχουμε δει μόνο την κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά τι μπορούμε να κάνουμε μαζί, καθώς μια νέα αναδυόμενη ινδική μεσαία τάξη θα αρχίσει να ταξιδεύει και να ανακαλύπτει τον κόσμο. Τι καλύτερος φυσικός προορισμός από την Ελλάδα; Δεδομένης της πολιτιστικής συγγένειας μεταξύ των δύο λαών μας.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα. Και αυτός είναι ο λόγος που στην επιχειρηματική αποστολή που με συνοδεύει στην Ινδία περιλαμβάνονται οι επικεφαλής σχεδόν 100 από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες, αλλά και από κάποιες εκ των πλέον δυναμικών και ταχέως αναπτυσσόμενων μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων.

Από το Νέο Δελχί θα μεταβώ αύριο στη Μουμπάι και η ελληνική αντιπροσωπεία θα συνεχίσει στη Μπανγκαλόρ εκπέμποντας το εξής απλό μήνυμα: η Ελλάδα αναπτύσσεται όπως ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Και στους Ινδούς επιχειρηματίες λέμε: ελάτε μαζί μας σ’ αυτό το ταξίδι.

Κυρίες και κύριοι,

Αναφέρθηκα ακροθιγώς νωρίτερα στην αυξανόμενη σημασία του ρόλου της Ινδίας στη διεθνή σκηνή. Είναι δημοκρατία με ηγετική θέση στον παγκόσμιο Νότο. Κύριε Πρωθυπουργέ, ο κόσμος κοιτά το παράδειγμά σας όσο ποτέ άλλοτε όσον αφορά στη διαμόρφωση της κατεύθυνσης του διαλόγου σε παγκόσμιο επίπεδο και την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που βρίσκονται ενώπιόν μας. Η Ινδία συχνά θεωρείται -και δικαίως- ως ένας δημιουργός συναινέσεων και μία φωνή της λογικής σε έναν όλο και περισσότερο πολωμένο κόσμο.

Πολύ συχνά ξεχνάμε τον πραγματικό λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε αρχικά το διεθνές σύστημα: ήταν επειδή τα μεγάλα και μικρά έθνη αναγνώρισαν ότι το πραγματικό τους συμφέρον δεν έγκειται τελικά στον ανταγωνισμό και τη σύγκρουση, αλλά στην εταιρική σχέση και τη συνεργασία. Δεν έχουμε το περιθώριο να παραβλέπουμε το κόστος των συγκρούσεων και την ανθρώπινη τραγωδία και δυστυχία που προκαλούν.

Και η 9η διοργάνωση του «Raisina Dialogue» πραγματοποιείται σε μια περίοδο υψηλών εντάσεων σε γεωπολιτικό επίπεδο: τον παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία, τη νέα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, όπου η βία που έχει ξεσπάσει ξεπερνά ακόμη και τις χειρότερες προβλέψεις. Είναι τρομακτικός ο απολογισμός θανάτων αμάχων. Υπάρχει κίνδυνος για περιφερειακή αποσταθεροποίηση και δεν υπάρχει, τουλάχιστον προς το παρόν, ξεκάθαρη διαδρομή προς βιώσιμη αποκλιμάκωση.

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, συνέβη το αδιανόητο: ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης εξακολουθεί να μαίνεται, με καταστροφικές συνέπειες, σχεδόν δύο χρόνια από την ημέρα που η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία. Καταλαβαίνω ότι συχνά οι χώρες του παγκόσμιου Νότου τον βλέπουν ως έναν «ευρωπαϊκό πόλεμο». Και πολύ συχνά ακούω ότι εμείς οι Ευρωπαίοι εφαρμόζουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά, εστιάζοντας στην Ουκρανία σε βάρος των πολέμων και των κρίσεων στον υπόλοιπο κόσμο. Ίσως να υπάρχει αλήθεια σε αυτόν τον ισχυρισμό.

Αλλά θέλω να τονίσω, εδώ στο Νέο Δελχί, ότι η Ουκρανία αποτελεί κάτι πολύ περισσότερο από έναν «τοπικό» πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος: πρόκειται για βάναυση πρόκληση στη διεθνή σταθερότητα και τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, την οποία η Ινδία υποστηρίζει και έχει κάθε συμφέρον στη διατήρησή της.

Έχουμε, πιστεύω, όλοι την ευθύνη να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη που έχουμε στη διεθνή σκηνή. Κανένας μας δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει στο περιθώριο. Είμαι πεπεισμένος ότι στο θέμα της Ουκρανίας η Ινδία έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει και η φωνή της πρέπει να ακουστεί.

Οι κοινές ανθρώπινες αξίες και το πλέγμα δεσμών που μας ενώνει είναι αναπόδραστα. Αντλώντας από τις ινδουιστικές γραφές, που το θέτουν τόσο δυναμικά: «Ο κόσμος είναι μια οικογένεια». Ιερή σανσκριτική σοφία που ακούγεται δυνατά και καθαρά σήμερα.

Αυτό με οδηγεί στην υπαρξιακή απειλή που συνιστά η κλιματική αλλαγή για τον εύθραυστο πλανήτη μας και τη ζωή πάνω σε αυτόν. Η Ελλάδα, όπως η Ινδία -το συζητήσαμε σήμερα με τον Πρωθυπουργό-, έχει ήδη διαπιστώσει και υποστεί τις συνέπειες. Η κλιματική κρίση είναι εδώ, δεν είναι κάτι που πρόκειται να συμβεί στο μέλλον.

Εμείς επιταχύναμε την ενεργειακή μας μετάβαση τα τελευταία χρόνια προκειμένου να αμβλύνουμε αυτές τις επιπτώσεις. Επενδύσαμε, όμως, σημαντικά και στην προσαρμογή.

Στην Ελλάδα παράγουμε τώρα το ήμισυ της ηλεκτρικής μας ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο -ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως. Η μετάβαση αυτή μας έχει φέρει πιο καθαρό αέρα, φθηνότερη ενέργεια, μικρότερη εξάρτηση από εισαγωγές ενέργειας και, φυσικά, μεγαλύτερη ασφάλεια από εξωτερικούς κλυδωνισμούς.

Γνωρίζουμε όμως επίσης ότι οι φιλοδοξίες για το κλίμα πρέπει να βασίζονται σε ό,τι είναι δίκαιο και ρεαλιστικό. Κάθε χώρα θα χαράξει τη δική της πορεία προς το μηδενικό ισοζύγιο ρύπων (net zero) -σύμφωνα με τις επιταγές της ενεργειακής ασφάλειας και της οικονομικής προσιτότητας.

Το Σύμφωνο Πράσινης Ανάπτυξης, Πρωθυπουργέ Modi, ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός κατά την προεδρία της Ινδίας στη G20. Ήταν μια σημαντική γέφυρα μεταξύ του παγκόσμιου Νότου και του Βορρά, παρέχοντας έναν οδικό χάρτη στα κράτη στην κρίσιμη πορεία τους προς την επίτευξη των στόχων που σχετίζονται με την ενέργεια, το κλίμα, το περιβάλλον και την ανθεκτικότητα στις φυσικές καταστροφές.

Στη διάσκεψη COP28 αποδείξαμε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί κάποια συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο και να σημειωθεί πρόοδος. Ταυτόχρονα, είναι προφανές ότι πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα και να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις, καταβάλλοντας τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια.

Κυρίες και κύριοι,

Η Ινδία και η Ελλάδα, η Ελλάδα και η Ινδία έχουμε και κάτι άλλο κοινό: βλέπουμε τη δημοκρατία όχι ως ένα ενοχλητικό εμπόδιο για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, αλλά ως τη μεγαλύτερη ελπίδα μας να διασφαλίσουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Η δημοκρατία, όπως καθιερώθηκε 2.500 χρόνια πριν στην αρχαία Αθήνα, έχει τις ρίζες της στην πεποίθηση ότι η κοινωνία λειτουργεί καλύτερα αν όλοι οι πολίτες της είναι ίσοι και έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στα κοινά.

Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε στην εισαγωγή, δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες: η δημοκρατία είναι ευάλωτη και αντιμετωπίζει βαθιές απειλές. Αυτοί που μισούν τις δημοκρατικές αξίες μας έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα: δεν δεσμεύονται από αυτές τις αξίες.

Συνεπώς, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για τις προκλήσεις που αναδύονται και αρκετά προσαρμοστικοί ώστε να τις αντιμετωπίσουμε με πραγματικές λύσεις. Πρέπει, εάν είναι αναγκαίο, να παραδεχόμαστε τα λάθη μας. Αλλά, πάνω απ’ όλα, πρέπει να ακούμε ο ένας τον άλλο με αμοιβαίο σεβασμό, χωρίς κηρύγματα ή επίδειξη καμιάς ηθικής ανωτερότητας.

Ανεξάρτητα, όμως, από το πόσο διαφορετικές είναι οι αντιλήψεις και οι ιδεολογίες σε κάθε κοινωνία, πρέπει να μπορούμε να βασιστούμε σε βασικές αλήθειες και να συμφωνήσουμε στα γεγονότα, τα οποία, στο τέλος της ημέρας, διαμορφώνουν κάθε δημοκρατικό διάλογο. Γνωρίζουμε ότι η δημοκρατία μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα μόνο εάν όλοι οι πολίτες έχουν την ενημέρωση που χρειάζονται για να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις στην κάλπη.

Τα τεχνολογικά επιτεύγματα, όσο βαθιές τομές κι αν συνιστούν -τεχνητή νοημοσύνη, κοινωνικά δίκτυα, το ίδιο το διαδίκτυο-, πρέπει να είναι εργαλεία που διευκολύνουν τη διάδοση της πληροφορίας. Δεν πρέπει να αποτελούν όπλα κατά της πραγματικότητας.

Είναι πλέον αναμφισβήτητο ότι η τεχνητή νοημοσύνη αντιπροσωπεύει ένα πανίσχυρο εργαλείο για παραπλανητική χρήση από κακόβουλους παράγοντες που επιθυμούν να διαταράξουν τις δημοκρατικές εκλογές. Καμία δημοκρατική χώρα, μεγάλη ή μικρή, δεν είναι απρόσβλητη από αυτή την απειλή.

Η κυβερνητική ρύθμιση είναι συχνά απαραίτητη. Χαίρομαι ιδιαίτερα που στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε ήδη συμφωνήσει στον Νόμο για την Τεχνητή Νοημοσύνη -το πρώτο νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει την ΤΝ.

Αλλά και ο τομέας της τεχνολογίας, ως παραγωγός της τεχνητής νοημοσύνης, πρέπει να επιδείξει μέγιστη υπευθυνότητα, αυτό ισχύει για όλες τις εταιρείες τεχνολογίας με παγκόσμιο αποτύπωμα. Είναι καλό που αρχίζουν να εργάζονται πάνω σε αυτό. Μπόρεσα να το διαπιστώσω από πρώτο χέρι στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, την περασμένη εβδομάδα. Εκεί, μερικές από τις κορυφαίες εταιρείες του τομέα υπέγραψαν μία συμφωνία για την καταπολέμηση της παραπλανητικής χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στις εκλογές του 2024.

Όλα αυτά είναι θετικά βήματα, αλλά είναι σαφές ότι είναι μόνο η αρχή. Τα επόμενα χρόνια πρέπει να κάνουμε περισσότερα προκειμένου να προστατεύσουμε τη δημοκρατία από τις πολλές απειλές που θα εκτοξευτούν εναντίον της -το οποίο ίσως ήδη γίνει κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ κρίσιμης εκλογικής χρονιάς.

Σήμερα, η δημοκρατία -και γι’ αυτό αυτή η διοργάνωση είναι τόσο σημαντική- έχει να κάνει ουσιαστικά με το να αποδεικνυόμαστε πιο ευρηματικοί από εκείνους που προσπαθούν να «λυγίσουν» και να παραμορφώσουν τον δημοκρατικό διάλογο προς το συμφέρον τους.

Η Ινδία και η Ελλάδα έχουν ζωτικό ρόλο να διαδραματίσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου, είτε στα Ηνωμένα Έθνη -όπου η Ελλάδα διεκδικεί τη θέση ενός εκ των προσωρινών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας το επόμενο έτος- είτε στο G20 -στο οποίο η Ινδία προήδρευσε με τόση επιδεξιότητα μόλις πέρυσι- είτε μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την ευκαιρία, η Ελλάδα υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ώστε ηγέτιδες χώρες, όπως η Ινδία, να εκπροσωπούνται στο υψηλότερο επίπεδο και προκειμένου να ακούγεται η φωνή τους.

Αλλά, και αναφέρομαι σε όλους όσοι χαράσσουν πολιτική, χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας. Διότι στο τέλος της ημέρας η αποτελεσματική χάραξη πολιτικής βασίζεται στη δημιουργική σκέψη και ευδοκιμεί στα διεθνή fora, όπως αυτό που έχω το προνόμιο να απευθύνομαι σήμερα.

Πρωθυπουργέ Modi, Υπουργέ Jaishankar, κυρίες και κύριοι,

Κλείνοντας, αξίζει να αναλογιστούμε το γεγονός ότι ενώ η Ινδία και η Ελλάδα ανακάλυψαν τη δημοκρατία, και σίγουρα η μία την άλλη, πριν από πολύ καιρό, σήμερα ανακαλύπτουν και πάλι η μία την άλλη. Και η επιτυχία αυτής της συνεργασίας βασίζεται σε μία πολύ βασική αρχή: και οι δύο πιστεύουμε στις αρετές της συζήτησης και του διαλόγου. Εξάλλου, οι αρχαίοι πολιτισμοί ενθάρρυναν τον διάλογο και τη γόνιμη ανταλλαγή ιδεών. Και συζητάμε πολύ για την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά έχουμε να διδαχθούμε πολλά από την προγονική νοημοσύνη που κρύβεται στους αρχαίους πολιτισμούς. Αναγνωρίζουμε, λοιπόν, ότι χωρίς τέτοιο διάλογο, η αναζήτηση της αλήθειας στερείται νοήματος.

Ο κόσμος διχάζεται ολοένα και περισσότερο -μεταξύ Δύσης και Ανατολής, μεταξύ Νότου και Βορρά. Η Ινδία και η Ελλάδα στέκονται ουσιαστικά στο σταυροδρόμι αυτών των διαχωρισμών. Μπορούμε να τους διαχειριστούμε ή ακόμα και να τους μετριάσουμε με ανοιχτούς διαλόγους.

Αυτός είναι ο λόγος που ο πλανήτης χρειάζεται μια νέα, εσείς την αποκαλείτε μια «νέα δημόσια πλατεία», εγώ θα τη λέω «αγορά», την αρχαία λέξη όχι μόνο για την αγορά για τα εμπορεύματα, αλλά ένα νέο σημείο συνάντησης όπου οι ιδέες μπορούν να δοκιμαστούν, η μία απέναντι στην άλλη. Το «Raisina Dialogue» πράγματι μας παρέχει αυτή τη νέα «αγορά».

Ένας διαιρεμένος κόσμος χρειάζεται επίσης περισσότερες απτές, φυσικές συνδέσεις. Η βαθύτερη σύνδεση των δύο θαλασσών, του Ινδικού-Ειρηνικού από τη μία πλευρά και της Μεσογείου από την άλλη, θα ωφελήσει όχι μόνο την Ινδία και την Ελλάδα αλλά επίσης και τους γείτονές μας.

Οι λαοί μας έχουν πολλά να μάθουν ο ένας από τον άλλο και πολλά να προσφέρουν στον κόσμο. Αν θέλουμε να το κάνουμε με αποτελεσματικότητα, πρέπει να ξεκινήσουμε σήμερα με δέσμευση για δημόσιο διάλογο, ανοιχτές συζητήσεις, ανεκτικότητα, αποδοχή των αντίθετων απόψεων και διατήρηση του δημοκρατικού ιδεώδους.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.