Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Η κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ είναι ολική! Δείτε γιατί και μια σύγκριση που «γκρεμίζει» όσους λένε οτι «αντέχει»



Μάλιστα, πασοκογενή στελέχη του κυβερνώντος κόμματος προσπαθούν να… κρατήσουν Θερμοπύλες με το επιχείρημα ότι τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία είναι… μια χαρά σε σχέση με όσα έχουν γίνει και τις πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση.

Μάλιστα, προσπαθούν να αντιπαραβάλλουν την… αντοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε σχέση με άλλες μνημονιακές κυβερνήσεις.

Είναι όμως έτσι; Πώς ήταν τα ποιοτικά στοιχεία και η πρόθεση ψήφου σε αντίστοιχά χρονικά διαστήματα προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ανατρέξαμε σε δημοσκοπήσεις της ίδιας εταιρείας (MARC) σε μια αντίστοιχη χρονική περίοδο διακυβέρνησης (δηλαδή στην ολοκλήρωση περίπου του πρώτου 18μήνου).

Μόνο, που ως μέτρο σύγκρισης λάβαμε την πρώτη μνημονιακή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για την οποία τουλάχιστον μπορούν όλοι να συμφωνήσουν ότι αντιμετώπισε την μεγαλύτερη κοινωνικοπολιτική πίεση.

Tα ευρήματα λοιπόν μάλλον θα εκπλήξουν τους θιασώτες της άποψης ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αντέχει».

Ας δούμε τα ευρήματα της πρόσφατης δημοσκόπησης της MARC σε μια κάρτα που αποτυπώνει ποιοτικά χαρακτηριστικά. Μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι μόλις το 17,5% έχει κάποια θετική άποψη ή στάση ανοχής στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.



Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου στην πρόσφατη δημοσκόπηση της MARC o ΣΥΡΙΖΑ ήταν πίσω από την ΝΔ 9,6 ποσοστιαίες μονάδες με αναγωγή ψήφου. Σε αντίστοιχο περίπου χρονικό διάστημα διακυβέρνησης, με όλη την Ελλάδα στους δρόμους… η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, τον Φεβρουάριο του 2011 κρατούσε ακόμα προβάδισμα έναντι της ΝΔ 6,1%(!!!!) . Σημειώνεται οτι η ανατροπή στις δημοσκοπήσεις υπερ της ΝΔ άρχισε να γίνεται από τον Μάιο του 2011.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σύγκριση της δημοφιλίας. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ο Αλεξης Τσίπρας 58,5% αρνητικές απόψεις και 19% θετικές. Ας δούμε έναν πίνακα της Marc (διαφορετικής βέβαια εταιρείας) από τον Φεβρουάριο του 2011




Πηγή : thecaller.gr


Με ανακοίνωση του αποχωρεί από τις άδειες ο Καλογρίτσας



Ο κ. Καλογρίτσας με ανακοίνωση του σήμερα δήλωσε την αποχώρηση του από την διεκδίκηση των αδειών.

Η ανακοίνωση : 

Μετά από 44 χρόνια κοινής ζωής με τον πατέρα μου Χρήστο Καλογρίτσα, ανακάλυψα πως η διαπλοκή βρίσκεται μέσα στο ίδιο μου το σπίτι. Επί ένα περίπου μήνα, κανιβαλίστηκα μαζί με την οικογένειά μου, έμαθα πως είμαι ανήθικος, πως χρωστάω στο Δημόσιο, πως φοροδιαφεύγω και αν δεν είχα την τύχη να έχω γεννηθεί μετά το 1962, ίσως να μου χρέωναν και τη δολοφονία του Κέννεντυ. 

Από όλα τα εγκλήματα που μου αποδόθηκαν, το μοναδικό πραγματικό έγκλημά μου ήταν πως αποφάσισα ως νέος επιχειρηματίας να διεκδικήσω τηλεοπτική άδεια. Δηλαδή να μπω σφήνα, μέσα σε ένα κλειστό κύκλο συμφερόντων, που θέλουν να εξουσιάζουν όχι μόνο τα κανάλια αλλά και τη χώρα. 

Έτσι, προκειμένου να εξοντωθώ ανακάλυψαν στο πρόσωπό μου όσα έχουν διαπράξει οι ίδιοι. Η φοροδιαφυγή για την οποία ελέγχεται ο κύριος Αλαφούζος ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ και η φοροδιαφυγή για την οποία κατηγορείται ο κύριος Κοντομηνάς, ύψους 41 εκατομμυρίων, αποδόθηκαν σε μένα που δεν χρωστάω ούτε ένα ευρώ και δεν έχω καμία καταδίκη.

Όπως έκαναν σε όλη τους την πορεία αντέστρεψαν την πραγματικότητα. Η διαπλοκή ανακάλυψε διαπλοκή σε μένα που ούτε εργολάβος είμαι, ούτε δημόσια έργα παίρνω. Αυτοί που έπαιρναν θαλασσοδάνεια με (κατ’ ομολογία τους) «αέρα» και έφτιαξαν ζημιογόνες επιχειρήσεις, οι οποίες αφήνουν εργαζόμενους στο δρόμο, απέδωσαν σε εμένα - έναν άγνωστο αλλά σίγουρα όχι διαπλεκόμενο που ταλάνισε τη δημόσια ζωή επί χρόνια - όλα τα κακά. Αμφισβήτησαν ακόμη και την περιουσία μου, που οι δικές τους Τράπεζες είχαν αποτιμήσει. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι με την ανθρωποφαγία τους επιχείρησαν να κομματιάσουν την τιμή μας και την αξιοπρέπειά μας. 

Δεν σταμάτησαν όμως εκεί, αφού στην πραγματικότητα όλη αυτή η συμπεριφορά στόχευε και δυστυχώς πέτυχε, να με αποκόψει από τις πηγές και τις διαδικασίες χρηματοδότησής μου. Οι τράπεζες προενοχοποιημένες από τα ψευδή δημοσιεύματα, αρνήθηκαν να λειτουργήσουν νόμιμα απέναντί μου. Διαρροές ακόμη και από την Τράπεζα της Ελλάδος άφηναν να εννοηθεί πως είμαι ελεγχόμενος για δάνεια, που ουδέποτε έλαβα. Διαμόρφωσαν, όπως ήθελαν, τις εντυπώσεις και τελικώς παραπλάνησαν την κοινή γνώμη. Τέτοια κανάλια θέλουν και γι’ αυτό τα θέλουν. 

Αν και γι’ αυτό το τελευταίο το λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη, για τα υπόλοιπα το λόγο θα έχει η ζωή και οι πολίτες αυτής της χώρας, που γνωρίζουν πλέον τι συμβαίνει. 

Αποχωρώ, λοιπόν, για τους λόγους τους οποίους όλοι πλέον αντιλαμβάνονται. Θα προστατεύσω τον εαυτό μου και την οικογένειά μου, παρότι χάνω 3 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στην εγγυητική επιστολή, την οποία έχω καταθέσει.

Η παρεμπόδισή μου αυτή είναι πρόσκαιρη. Θα είμαι εδώ και στα Μέσα Ενημέρωσης και φυσικά όλοι θα κριθούμε στη ζωή. Αν και νομίζω πως πολλοί απ’ αυτούς θα κριθούν από την Ελληνική Δικαιοσύνη.


26.9.1989 Η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από την 17Ν



29.09.1989 ο Παύλος Μπακογιάννη έπεφτε νεκρός σε ηλικία 54 ετών στην είσοδο της πολυκατοικίας της οδού Ομήρου στην Αθήνα, όπου στεγαζόταν το γραφείο του. 

Η 17 Νοέμβρη χρησιμοποίησε την παρακάτω αιτιολογία για την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη:  

 «Αποφασίσαμε λοιπόν να εκτελέσουμε τον απατεώνα και ληστή του λαού Μπακογιάννη. Ο κύριος αυτός είναι υπεύθυνος όχι μόνο γιατί έκλεψε τα πρώτα 60 εκατομμύρια του ιδρυτικού κεφαλαίου της Γραμμής αλλά και για τις εκατοντάδες εκατομμύρια που είτε έκλεψε μαζί με τον συνεργάτη του Κοσκωτά για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου Γραμμής, αλλά και για την αγορά μέσω της Γραμμής της Τράπεζας Κρήτης» (απόσπασμα από τη 12σέλιδη προκήρυξη με ημερομηνία 18.9.1989 που εστάλη στην «Ελευθεροτυπία» στις 9 Οκτωβρίου 1989). 

Η ομολογία του Βασίλη Τζωρτζάτου στην αστυνομία αναφέρει :  

Με τη δολοφονία εμπλέκονται ακόμη οι 
Αλέκος Γιωτόπουλος, 
Δημήτρης Κουφοντίνας, 
Σάββας Ξηρός 
και Ηρακλής Κωστάρης: «... Σε συνάντηση που είχαμε στα μέσα Αυγούστου 1989 εγώ, ο "Λάμπρος" (σ.σ.: Γιωτόπουλος), ο "Λουκάς" (σ.σ.: Κουφοντίνας) και ο "Μιχάλης" (σ.σ.: Σ. Ξηρός) με πρόταση του "Λουκά" και του "Λάμπρου" αποφασίσαμε την εκτέλεση του βουλευτή Μπακογιάννη. [...] Την εκτέλεση έκαναν ο "Λουκάς", ο "Μιχάλης" και ο "Χάρης" (σ.σ.: Κωστάρης), χωρίς να ξέρω ποιος πυροβόλησε. Μετά την εκτέλεση και οι τρεις ήρθαν πεζή στο αυτοκίνητο όπου ήμουν εγώ».   
Στη δική του κατάθεση ο Χριστόδουλος Ξηρός τονίζει: «Στη δολοφονία του Μπακογιάννη εγώ δεν συμμετείχα, πλην όμως, απ' όσα άκουσα στην οργάνωση, την ομάδα αποτελούσαν ο "Σταμάτης", ο αδελφός μου ο Σάββας, ο "Λουκάς", ο "Χάρης" και ο "Λάμπρος"».



Γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1935 στο χωριό Βελωτά της Ευρυτανίας. Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του παπα - Κώστα και της Ειρήνης Μπακογιάννη. Γυμνάσιο πήγε στο Θέρμο Τριχωνίδας, για ένα χρόνο στο Καρπενήσι (1950) και το τελείωσε στην Πάτρα στο Β' Γυμνάσιο Πατρών. Σπούδασε Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, παίρνοντας πτυχίο Πολιτικής Οικονομίας και Πολιτικών Επιστημών των Πανεπιστημίων Μονάχου, Τύμπιγκεν και Κωνσταντίας (Konstanz), στο Πανεπιστήμιο της οποίας ανακηρύχθηκε κατόπιν Διδάκτωρ των Κοινωνικών Επιστημών. Δίδαξε Πολιτικές Επιστήμες και Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του ΄60 και για 10 περίπου χρόνια διηύθυνε το ελληνόφωνο πρόγραμμα της ραδιοφωνίας της Βαυαρίας.

Ήταν διευθυντής του ελληνικού προγράμματος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, όταν έγινε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Από τη θέση αυτή αντιτάχθηκε στο δικτατορικό καθεστώς και έκανε εκπομπές με σχόλια και ειδήσεις που αναμεταδίδονταν και από την Deutsche Welle και πολύ γρήγορα έγιναν σημείο αναφοράς του αντιδικτατορικού αγώνα.

Στο Μόναχο γνώρισε τη Ντόρα Μητσοτάκη, κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η οποία σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης και την οποία και παντρεύτηκε το 1974. Μαζί της απέκτησε δύο παιδιά, την Αλεξία και τον Κώστα.

Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα. 

Εργάσθηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» και το 1982 ανέλαβε εκδότης - διευθυντής του εβδομαδιαίου περιοδικού «ΕΝΑ» ως το Φεβρουάριο του 1985. 

Από το Νοέμβριο του 1985 μέχρι το Σεπτέμβριο του 1989 διετέλεσε πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Μητσοτάκη.

Τον Ιούνιο του 1989 εκλέχθηκε βουλευτής της μονοεδρικής περιφέρειας Ευρυτανίας. Ακολούθησε η Κυβέρνηση Τζαννετάκη, στο σχηματισμό της οποίας έλαβε ενεργό ρόλο, ως διαπραγματευτής μεταξύ του κόμματός του και του Συνασπισμού.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ανάπτυξη της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ευρυτανίας. Το πρώτο του μάλιστα βιβλίο είχε τίτλο: "Η Ευρυτανία και οι οικονομικές της δυνατότητες" (Αθήνα, 1960). Κατήρτησε ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής, το οποίο υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως πολιτικός θεωρούνταν ήπιος και συναινετικός. Θεωρούσε επιβεβλημένη την υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών, την επούλωση των πληγών του Εμφυλίου και του Διχασμού και την Εθνική Συμφιλίωση. Στα πλαίσια αυτής του της πεποίθησης εργάστηκε για την επιτυχία του πρωτοποριακού, για την εποχή, εγχειρήματος συγκυβέρνησης Αριστεράς και Δεξιάς. Για τους ίδιους λόγους ήταν εισηγητής, εκ μέρους της Ν.Δ., του νομοσχεδίου για την απάλειψη των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου που υπερψηφίστηκε και έγινε Νόμος το καλοκαίρι του 1989.






Ακόμα να βγάλει ανακοίνωση ο Τόσκας για τις απειλές Ρουβίκωνα κατά Μητσοτάκη




Η απειλές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη από την ομάδα Ρουβίκωνα σόκαραν τους Έλληνες πολίτες και τους έδειξαν ότι η ανομία και η ανασφάλεια μεγαλώνει στην χώρα.

Μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη ότι θα καθαρίσει τα Εξάρχεια από το γκέτο των αντιεξουσιαστών η ομάδα του Ρουβίκωνα εμφανίστηκε με ανάρτηση της σε γνωστό site αντιεξουσιαστών για να τον απειλήσουν ευθέως λέγοντας : Το ζήτημα δεν είναι πώς θα έρθετε στα Εξάρχεια, αλλά πώς θα φύγετε

Μετά τις απειλές η κυβέρνηση και ο κ. Τόσκας δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα να καταγγείλουν την προσπάθεια εκφοβισμού του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι για κανένα άλλο λόγο απλά για να καθησυχάσουν έστω τους Έλληνες που βλέπουν τους αντιεξουσιαστές να μην φοβούνται κανένα.

Το θέμα Τόσκα και η καταλληλότητα του να προστατεύσει του πολίτες έχει προβληματίσει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά κυρίως του πολίτες γιατί δεν μπορεί να συμβαίνει τίποτε άλλο εκτός από το 1. Ότι φοβάται τους αντιεξουσιαστές η 2. Είναι φίλα προσκείμενος σε αυτούς.

Η στάση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα έκανε τον  εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκο να εξαπολύσει επίθεση εναντίον του με ανάρτηση του στο twitter λέγοντας :

«Οι Ρουβίκωνες απειλούν δημόσια τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ο κ. Τόσκας σιωπά. Προφανώς τους θεωρεί θεσμική συνομιλούσα "συλλογικότητα"».


Η Ελλάδα πρώτη στο κούρεμα του κατώτατου μισθού

Φωτό: ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ - Eurokinissi


Δραματικά μόνη έχει μείνει η Ελλάδα στο θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού, καθώς επιμένει σε μεγάλες περιοπές την οκταετία 2008 – 2016 σε σύγκριση ακόμα και με χώρες που έχουν δανειοθοτηθεί από διεθνείς οργανισμούς. 

Η μείωση του κατώτατου μισθού τα χρόνια της κρίσης έχει φτάσει στο -19,5%, με προσμετρημένο και τον αποπληθωρισμό, την ώρα που άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ήδη προχωρούν σε αυξήσεις.

Το ντόμινο των μειώσεων έχει φυσικά επηρεάσει και τον μέσο μισθό, ο οποίος βλέπει το μέγεθός του να έχει περικοπεί, την περίοδο 2009-2014, κατά 28%.

Αποτέλεσμα αυτού είναι η άμεση φτωχοποίηση μεγάλων κοινωνικών ομάδων, με το 29% να ξεχνά την παλιά του δόξα ως μεσαία τάξη και να πέφτει στα κατώτερα στρώματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της καθηγήτριας Οικονομικών και διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρίας Καραμεσίνη, όπως παρουσιάστηκαν στο συνέδριο «Συλλογικές Διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και το Μέλλον της Εργασίας», την ώρα που οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες αυξάνουν τους μισθούς η Ελλάδα δεν σταματά να τους μειώνει.

Ακόμη και χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση και γνώρισαν την «τροϊκανή λιτότητα», όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Λετονία, πάγωσαν τις μειώσεις στους κατώτατους μισθούς και στη συνέχεια προχώρησαν σε αυξήσεις τους.

Χαρακτηριστικά Ισπανία και Ιρλανδία μετρούν αυξήσεις 1,3% και 5,2% αντίστοιχα, με την Πορτογαλία να εντυπωσιάζει με το 14,9% από το 2008 έως και το 2016.

«Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα δεν εξασφαλίζει πλέον προστασία από τη φτώχεια, ενώ αποτελεί προσβολή στην αξιοπρέπεια των νέων», επισημαίνει η κ. Καραμεσίνη.

Η Ελλάδα «πρωτοπορεί» ακόμη και στον τρόπο του ορισμού του κατώτατου μισθού. Σε έξι χώρες της ΕΕ δεν υπάρχει καθολικό κατώφλι μισθών αλλά ισχύουν μόνο κλαδικοί, βασικοί οι επαγγελματικοί μισθοί. Στις υπόλοιπες 22 έχει οριστεί εθνικός κατώτατος μισθός, ο οποίος έχει διαμορφωθεί μέσω εμπλοκής των κοινωνικών εταίρων, είτε μέσω διαπραγματεύσεων σε διαβουλεύσεις με το κράτος.

Σε Βουλγαρία, Εσθονία, Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία το κράτος παρεμβαίνει όταν δεν συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι, σε άλλες αυτοί συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις με πρωτοβουλία του κράτους και αυτό παίρνει την τελική απόφαση.

Στην Ελλάδα αντίθετα το κράτος ορίζει μονομερώς τον κατώτατο μισθό. Χαρακτηριστική είναι η ονομαστική μείωση του διά νόμου κατά 22% και η εισαγωγή ενός επιπλέον μειωμένου κατά 13% μισθού για τους νέους.

Η Ελλάδα απολαμβάνει την εργασιακή της φτώχεια όμως η κ. Καραμεσίνη τονίζει πως «ο συνδυασμός ενός σχετικά υψηλού κατώτατου μισθού με ένα ισχυρό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί την μεγαλύτερη εγγύηση για τον εργαζόμενο».

Η μεσαία τάξη της Ελλάδας έχει μειωθεί δραματικά με το 50% των μισθωτών πλέον να αμείβεται με λιγότερα από 800 ευρώ τον μήνα. Τα «δραματικά» στοιχεία δείχνουν πως 126.956 εργαζόμενοι παίρνουν μεικτό μηνιαίο μισθό έως 100 ευρώ και συνολικά 343.760 λαμβάνουν από 100 έως 400 ευρώ.

Ως αποτέλεσμα η αγοραστική δύναμη έχει πάρει την κατιούσα και το 48% των Ελλήνων ζει στο όριο της φτώχειας.



Πηγή : cnn.gr


Ντόρα Μπακογιάννη: Απόλυτο φιάσκο ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες



Απόλυτο φιάσκο χαρακτήρισε η Ντόρα Μπακογιάννη τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες σε συνέντευξή της στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής και εκτίμησε ότι μπορεί να δώσει τη χαριστική βολή στην κυβέρνηση. 

«Είναι νομοτελειακή η κατάργησή του και για να είμαστε ξεκάθαροι, η Ν.Δ. το δήλωσε αυτό πριν αρχίσει ο διαγωνισμός. Εμείς θα εφαρμόσουμε το Σύνταγμα. Τις άδειες τις δίνει η αρμόδια Αρχή, δηλαδή το ΕΣΡ, όχι ο υπουργός Επικρατείας», σημείωσε.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών η βουλευτής της Ν.Δ. σχολίασε ότι «σήμερα οι πολίτες ξέρουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ». «Αντίθετα», πρόσθεσε, «η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε στη Θεσσαλονίκη, ένα υπεύθυνο, αναπτυξιακό, υλοποιήσιμο και ελπιδοφόρο πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που θα οδηγήσει την Ελλάδα στο δρόμο της Κύπρου και των άλλων χωρών, οι οποίες βγήκαν από το μνημόνιο, χωρίς να διαλυθεί ο κοινωνικός τους ιστός».

Τέλος, η πρώην υπουργός αναφερόμενη στα υψηλά ποσoστά αποχής που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις αναφέρει ότι «στόχος μας, είναι η συμμετοχή των πολιτών, οι οποίοι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα  του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ.».

Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, «αντίπαλος της Ν.Δ. δεν είναι ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας καταρρέει, έχει πλήρως καταρρεύσει στη συνείδηση των πολιτών. Αντίπαλος μας είναι η αναξιοπιστία της πολιτικής. Αυτή είναι η μάχη την οποία πρέπει να κερδίσουμε».



Πηγή : naftemporiki.gr


Εισβολή αντιεξουσιαστών στην Ελληνοαμερικανική Ένωση



Οι εισβολείς ανάρτησαν ένα πανό που έγραφε «Αλληλεγγύη στον αγώνα ενάντια στη σκλαβιά των κρατουμένων στις φυλακές των ΗΠΑ»

Εισβολή στα γραφεία της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στην οδό Μασσαλίας 22 στο Κολωνάκι, πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας 22 αντιεξουσιαστές.

Οι εισβολείς ανάρτησαν ένα πανό που έγραφε «Αλληλεγγύη στον αγώνα ενάντια στη σκλαβιά των κρατουμένων στις φυλακές των ΗΠΑ». 

Οι αστυνομικές δυνάμεις προσήγαγαν και τους 22 στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Την ευθύνη για την εισβολή ανέλαβε με ανάρτησή της σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, η «Συνέλευση Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους, τους φυλακισμένους και διωκόμενους αγωνιστές».





Την περασμένη Πέμπτη δέκα μέλη του Ρουβίκωνα εισέβαλαν σε γραφείο του υπουργείου Μεταφορών στην Καραγιώργη Σερβίας ζητώντας δωρεάν μεταφορές με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.


Πηγή : protothema.gr


Λεβέντης: Μου ζήτησαν 10.000 ευρώ για πληρωμένη δημοσκόπηση



Καταγγελία ότι εκπρόσωπος εταιρείας δημοσκοπήσεων τον πλησίασε στη Θεσσαλονίκη και του πρότεινε αντί 10.000 να εμφανίσει σε δημοσκόπηση υψηλά ποσοστά για το κόμμα τους έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Με πλησίασε και μου είπε ότι, αν μου δώσεις 10.000 ευρώ, θα σου δώσω σε δημοσκόπηση ποσοστό 7%-8%», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων έδωσε επίσης διευκρινίσεις για τη φράση του, ότι εάν υπήρχε πολιτικό δικαστήριο θα εκτελούσε τον κ. Τσίπρα λέγοντας πως το είπε «μεταφορικά», καθώς, όπως ανέφερε, «αρχικά ο κ. Τσίπρας είχε σηκώσει ψηλά τον πήχη αλλά μετά ωρίμασε», ενώ η Δεξιά εξαπατούσε επί 50 χρόνια την κοινωνία.

Προσέθεσε όμως ότι ο κ. Τσίπρας έχει πολλά βαρίδια στο κόμμα του. Κάλεσε τον πρωθυπουργό να αλλάξουν οι διατάξεις για τα θρησκευτικά, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θα γίνω τσόντα του κ. Τσίπρα ή καθενός. Περίμενα 40 χρόνια να μπω στη Βουλή... Αν μπει και η ΝΔ στην κυβέρνηση και γίνει οικουμενική που προτείνω εξ αρχής, τότε θα συμμετάσχω», είπε χαρακτηριστικά.

Με τον κ. Τσίπρα μας ένωσε η απλή αναλογική, είπε ο κ. Λεβέντης και εκτίμησε πως «θα το πληρώσει η κ. Φώφη (σ.σ.: Γεννηματά) που διατηρεί με τη θέση της ζωντανή την ελπίδα του Μητσοτάκη για αυτοδυναμία».

Για τον πρώην εκπρόσωπο του κόμματος Γ. Καλλιάνο σημείωσε πως δεν ήταν βουλευτής αλλά «υπάλληλος του κόμματος που έφυγε για να πολιτευτεί με τη ΝΔ. Ήταν μια βρωμιά του Μητσοτάκη».



Καθημερινή


Δυο πιλότοι Απάτσι μιλάνε στο Onalert - Τι λένε για το ατύχημα και την εκπαίδευσή τους




Το ατύχημα με το Απάτσι που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα, έγινε στο πλαίσιο της άσκησης “Σάρισα 2016”, δηλαδή στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για να παραμείνουν ετοιμοπόλεμες παρά την κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Η εκπαίδευση είναι σκληρή και κάτω από δύσκολες συνθήκες, καθώς αφενός έχουν κοπεί τα “περιττά” σε όλες τις Μονάδες για εξοικονόμηση χρημάτων, αφετέρου έχουν περικοπεί και οι μισθοί των στρατιωτικών σχεδόν κατά 40%.

Παρόλα αυτά η προσπάθεια να διατηρηθεί υψηλό το επίπεδο ασφαλείας και το επίπεδο της διαθεσιμότητας των ελικοπτέρων είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Συμπτωματικά, λίγο πριν το ατύχημα το Onalert.gr είχε συναντήσει δυο πιλότους “Απάτσι” στην επίδειξη που έκαναν στο Athens Flying Week στην Τανάγρα.

Το πιο σημαντικό για την ασφάλεια των πιλότων δεν είναι τόσο το ίδιο το ελικόπτερο, όσο η εμπιστοσύνη που πρέπει να έχουν ο ένας στον άλλον. Η εμπιστοσύνη αυτή είναι τυφλή για να έχουν μια ασφαλή προσγείωση. “Πρέπει να εμπιστεύεσαι τη ζωή σου στον άλλον για να έχεις μια ασφαλή προσγείωση’’ λένε χαρακτηριστικά ο Νίκος Βορνίτης και ο Ζώης Δημητριάδης. Η απογείωση είναι προαιρετική, η προσγείωση όμως είναι υποχρεωτική”, είναι το αγαπημένο τους απόφθεγμα. 

Η εμπειρία είναι κάτι που κτίζεται μέσα από ένα γκρουπ ασκήσεων, καθήκοντα και επιχειρήσεις αλλά και μέσα από την εμπειρία των παλαιότερων που βάζουν τα θεμέλια της εκπαίδευσης σου” υποστηρίζει ο Ζώης Δημητριάδης ενώ, ο Νίκος Βορνίτης συμπληρώνει: “το πιο σημαντικό από όλα και αυτό που λένε πάντα σε κάθε πτήση οι πιλότοι είναι οι ασφαλείς προσγειώσεις Η καλή προσγείωση είναι πιο σημαντική και από την απογείωση. Για αυτό ακριβώς το λόγο οι πιλότοι μεταξύ τους λένε ‘’ Καλή προσγείωση’’. Έχουμε χρέος να προσγειωθούμε με ασφάλεια στο έδαφος και στην οικογένεια μας’’ 

Αργίες, Σαββατοκύριακα και Χριστούγεννα δεν υπάρχουν στην ουσία για τους πιλότους. Η μονάδα 365 μέρες τον χρόνο κάνει επιχειρησιακή εκπαίδευση. Όταν μια ομάδα αναλαμβάνει μια συγκεκριμένη άσκηση για παράδειγμα είναι και πρέπει να είναι αφοσιωμένη, 24/7 . 

‘’Είμαστε ο ορισμός του ψωμί και αλάτι’’ είπαν. Γνωρίζονται πάνω από 11 χρόνια μεταξύ τους καθώς έχουν πετάξει πολλές φορές στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης. ‘’Γιατί το να πετάς με κάποιον νύχτα , 3 η ώρα τα χαράματα σε άσκηση ουσιαστικά σημαίνει ότι εμπιστεύεσαι την ζωή σου στον άλλον ‘’ λέει ο Ζώης Δημήτριάδηςς. 

Στο ‘’Απάτσι’’ δεν βλέπεις καν τον άλλον, επειδή είναι ο ένας μπροστά και ο άλλος πίσω για αυτό ακριβώς η εμπιστοσύνη είναι πολύ σημαντική. Η εικόνα που δίνουν είναι τρομερή. Στηρίζεται ο ένας στον άλλον. Δεν είναι υπερβολή ότι εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον απόλυτα. Επιπλέον, με τον ίδιο τρόπο εμπιστεύονται και τον τεχνικό, που συντονίζει το ελικόπτερο. Γιατί ακόμα και ο τεχνικός που τους δίνει το ανταλλακτικό στην ομάδα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την προσγείωση. 

Επιπλέον, τονίζουν ότι η Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού , δεν έχει ως περιοχή ευθύνης ένα νομό, αλλά ολόκληρη τη χώρα, γεγονός το οποίο προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη στο έργο της. Μπορεί να επιχειρεί από τα Βόρεια σύνορα, μέχρι τα νότια, τα δυτικά και τα ανατολικά. Δηλαδή ελικόπτερα όλων των ειδών από τα Σινούκ μέχρι και τα ‘’Απάτσι’’, γενικά όλος ο στόλος ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούν να βρεθούν από το πιο βορειοανατολικό σημείο μέχρι οπουδήποτε...

Τέλος, όσο για το αν έχουν ‘’καρδιοχτυπήσει’’ ποτέ από φόβο εν ώρα επιχειρησιακής πτήσης σε ‘’Απάτσι’’ είπαν ότι σημασία δεν έχει πόσες φορές έχει γίνει αυτό και πόσο συχνά αλλά περισσότερο το γεγονός ότι τα τελευταία 3 χρόνια υπάρχουν 3 στήλες δύο μέτρων στο Στεφανοβικείο, η οποία τρίτη στήλη σιγά σιγά γεμίζει… Για αυτό ακριβώς το λόγο η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί σε μια ασφαλή πτήση και φυσικά για μια ασφαλή προσγείωση. Ψυχραιμία, εμπιστοσύνη και ηρεμία είπαν ότι είναι το μυστικό, γιατί ο φόβος δεν πρέπει ποτέ να είναι η πυξίδα σου. 

Στέλνουν μάλιστα το δικό τους μήνυμα μέσα από το Onalert.gr στους δυο συναδέλφους τους, το πλήρωμα του Pegasus AH64A: “ στον Θωμά και στο Λάμπρο! Καλές προσγειώσεις!"




Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΜΑΞΟΥΡΗ
Πηγή : onalert.gr


Τη συνόδευσε στον γάμο ο ετοιμοθάνατος σκύλος της! Τι έγινε και τους έκανε όλους να δακρύσουν



Η Kelly O'Connell ετοιμαζόταν να γιορτάσει την πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής της. Τη μέρα του γάμου της. Από το πλευρό της δεν θα μπορούσε να λείπει ο αγαπημένος της σκύλος Charlie.

Ήταν 19 ετών όταν υιοθέτησε το μαύρο λαμπραντόρ. Το κουταβάκι είχε εγκαταληφθεί σε ένα καρότσι σούπερ μάρκετ. Από εκείνη την ημέρα οι δυο τους έγιναν αχώριστοι. Μετά από 15 χρόνια ευτυχισμένης ζωής στο πλευρό της Kelly, ο Charlie διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο. Η Kelly ήξερε ότι δεν θα ζούσε για πολύ ακόμα.



"Είχα κλείσει ραντεβού για να του κάνουμε ευθανασία μία εβδομάδα πριν από τον γάμο. Είχε περάσει 5 κρίσεις και δεν ήθελα να υποφέρει άλλο. Έμοιαζε όμως να μη θέλει να χάσει τον γάμο μου και έγινε καλύτερα". Έτσι ο Charlie δεν έφυγε στιγμή από το πλευρό της τη μεγάλη μέρα.




Μετά όμως από τη γαμήλια τελετή, ο Charlie ήταν πολύ αδύναμος. Η αδερφή της Kelly, Katie, τον πήρε στα χέρια και τον κουβάλησε. Αμέσως μετά η Kelly πήγε κοντά στον Charlie και τον αγκάλιασε σφιχτά. "Τα κατάφερες φιλαράκο, τα κατάφερες" του ψιθύριζε ξανά και ξανά. Οι καλεσμένοι δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους, βλέποντας το αχώριστο δίδυμο. Ήξεραν ότι αυτές ήταν οι τελευταίες στιγμές της Kelly με τον καλύτερό της φίλο.



Πράγματι, μια εβδομάδα αργότερα ο Charlie ξεψύχησε ειρηνικά. Η Kelly όμως θα θυμάται τις υπέροχες στιγμές που έζησαν μαζί τα τελευταία 15 χρόνια και θα κοιτάζει με συγκίνηση τις πολύ ξεχωριστές φωτογραφίες με τον Charlie στον γάμο της. "Όταν κοιτάζω τις φωτογραφίες, ειδικά αυτές που τα λουλούδια είναι γύρω του, νομίζω ότι φαίνεται πολύ ευτυχισμένος. Αν και ένιωσα ότι ίσως να τον πίεσα πολύ ή και να τον ανάγκασα να κρατηθεί για τον γάμο, βλέποντας τις φωτογραφίες αισθάνομαι πως ήθελε να είναι εκεί. Να μας δει να παντρευόμαστε και πως πλέον θα φροντίζουν τη μαμά του".



Πηγή: Hefty, newsit.gr






Το πορτογαλικό μοντέλο πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας που θέλει να “αντιγράψει” η Ελλάδα



Πριν τη μεταρρύθμιση του πορτογαλικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υπήρχαν περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες (15% του πληθυσμού) χωρίς κάλυψη από οικογενειακό γιατρό, ενώ έως το 2018 το ποσοστό θα είναι μόλις 5%.

Η πιο σοβαρή παρέμβαση που έχει γίνει στον κοινωνικό τομέα, είναι η μεταρρύθμιση της εξωνοσοκομειακής (πρωτοβάθμιας) φροντίδας Υγείας, η οποία ξεκίνησε το 2005 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα στην Πορτογαλία.

Το συγκεκριμένο μοντέλο επιχειρεί να “αντιγράψει” και στη χώρα μας το υπουργείο Υγείας, με μία σειρά παρεμβάσεων, οι οποίες θα περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που προωθεί το επόμενο διάστημα ο Ανδρέας Ξανθός.

Σε αυτό περιλαμβάνονται οικογενειακός γιατρός και ομάδα υγείας σε κάθε γειτονιά, αξιολόγηση ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας, νέες συμβάσεις με 3.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό, πλήρης και αποκλειστική απασχόληση...

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας στο “Έθνος της Κυριακής”, το κόστος του εγχειρήματος ανέρχεται ετησίως στα 80 εκατομμύρια ευρώ, κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής (2017 και 2018).

Στην πλήρη ανάπτυξή του θα κοστίζει πάνω από 300 εκατομμύρια. Θα καλυφθεί από πόρους του ανασχεδιασμένου ΕΣΠΑ, το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εθνικούς πόρους.

Σε πρώτη φάση, το σύστημα θα στηριχτεί σε 3.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό και 250 δομές - Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

Θα λειτουργήσουν σε 60 μεγάλες πόλεις, καλύπτοντας το 30% του αστικού πληθυσμού της χώρας.

Μεταξύ των πόλεων αυτών περιλαμβάνονται το Κορδελιό - Εύοσμος, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Λάρισα, ο Βόλος, η Νέα Φιλαδέλφεια, το Κερατσίνι, το Πέραμα, η Μυτιλήνη και η Κομοτηνή.

Πορτογαλία

Το πορτογαλικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα του πορτογαλικού συστήματος Υγείας.

Βασίζεται σε δίκτυο δομών στην κοινότητα, οι οποίες καλύπτουν το σύνολο της χώρας.

Κύριες αρχές του είναι η διαφάνεια, η πρόσβαση και η λογοδοσία, ενώ η φιλοσοφία του στηρίζεται στην ιδέα ότι οι υπηρεσίες δημόσιας Υγείας και κοινωνικής φροντίδας είναι μέρος μιας έννοιας φροντίδας – ομπρέλας.

Διαρθρώνεται από κοινού με τα άλλα επίπεδα της περίθαλψης, ενώ ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι η διοικητική αποκέντρωση.

Διαθέτει 74 κέντρα διοίκησης και 311 δομές, ενώ το δίκτυο λειτουργεί με μικρές διεπιστημονικές και αποκεντρωμένες ομάδες, με συγκεκριμένα καθήκοντα:

Παροχή ατομικής και οικογενειακής φροντίδας, παροχή φροντίδας σε ομάδες με ειδικές ανάγκες, δημόσιες παρεμβάσεις Υγείας, συγκέντρωση πόρων και υπηρεσιών, διεπιστημονική ομάδα.
Ομάδες

Οι οικογενειακές μονάδες Υγείας είναι η κύρια εστίαση αυτού του μηχανισμού. Στελεχώνονται με μικρές ομάδες, οι οποίες αποτελούνται από πέντε έως οκτώ οικογενειακούς γιατρούς, έξι έως δέκα νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες Υγείας.

Κάθε ομάδα καταρτίζει τριετές σχέδιο, με προκαθορισμένους σκοπούς και στόχους και αξιολογείται με βάση την επίτευξη των στόχων.

Εκτιμάται ότι πριν τη μεταρρύθμιση του πορτογαλικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υπήρχαν περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες (15% του πληθυσμού) χωρίς κάλυψη από οικογενειακό γιατρό.

Με τη σταδιακή εφαρμογή του συστήματος, εκτιμάται ότι έως το 2018 θα έχουν καλυφθεί 800.000 έως ένα εκατομμύριο πολίτες (8% έως 10% του πληθυσμού).

Για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος, η Πορτογαλία θα χρειαστεί 750 δομές οικογενειακής Ιατρικής και στην ολοκλήρωση του εγχειρήματος, θα είναι ακάλυπτο μόλις το 5% του πληθυσμού.



Πηγή : iatronet.gr


Γιώργος Τσίπρας: Αναγκαίος ο ανασχηματισμός για να φύγουν τα βαρίδια



Αναφορικά με το επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ φοβάται ότι αυτό δεν θα ξεκαθαρίσει οριστικά τις αδυναμίες.

Την ανάγκη για έναν ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που θα αφαιρέσει βαρίδια και θα κάνει το έργο της πιο συνεκτικό και συντονισμένο, τονίζει σε συνέντευξή του στα Νέα ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας.

Ο Γ. Τσίπρας αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση κουβαλά ακόμη βάρη από το παρελθόν και ότι χάθηκε η ευκαιρία μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 να απαλλαγεί από το εσωκομματικό παρελθόν, αφού κυριάρχησαν οι ισορροπήσεις και οι παθογένειες.

Ελπίζει, όμως, ότι δεν θα συμβεί ξανά το ίδιο καθώς υπάρχουν, όπως λέει, πολλά ικανά και συγκροτημένα στελέχη, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που μπορούν να στελεχώσουν κυβέρνηση και κρατικό μηχανισμό που πάσχουν από συντονισμό, με αποτέλεσμα τις πολλές και διαφορετικές ταχύτητες.

Αναφορικά με το επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ φοβάται ότι αυτό δεν θα ξεκαθαρίσει οριστικά τις αδυναμίες του κόμματος, που -όπως λέει- «είναι μεγάλες», ενώ για το σχέδιο δημιουργίας ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος μέσω του οποίου θα μπορεί η κυβέρνηση να ασκήσει πολιτική, σημειώνει πως πρέπει να επιμείνουμε προς αυτή την κατεύθυνση, παρότι σε αυτή τη φάση το στοίχημα δεν βγήκε.

Τέλος, για το θέμα της Τράπεζας Αττικής και τις αποκαλύψεις για τις χρηματοδοτήσεις προς τον Χρήστο Καλογρίτσα αναφέρει ότι η τράπεζα «έχει ένα αμαρτωλό παρελθόν που θα έπρεπε πράγματι να ερευνηθεί».

«Δεν αναφέρομαι μόνο στα δάνεια προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, γεγονός που από μόνο του θα έπρεπε να κάνει την αντιπολίτευση πιο προσεκτική, αλλά στην όλη πολιτική δανειοδοτήσεων και στη διαχείριση. Ακόμη και η περίπτωση Καλογρίτσα και της χρηματοδότησής του στην οποία αναφέρεστε, αν υπάρχει οτιδήποτε επιλήψιμο, αφορά κατά κύριο λόγο τη διαχείριση προηγούμενων κυβερνήσεων, διοικήσεων και της Τραπέζης της Ελλάδος» λέει χαρακτηριστικά.



Πηγή : newsbeast.gr


Εκκωφαντική σιωπή από Μαξίμου για τις «ανιστόρητες απόψεις» του Φίλη



Την ίδια ώρα ο υπουργός Παιδείας ζητά ραντεβού με τον Αρχιεπίσκοπο ενώ δεν κάνει πίσω για τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών 

Σε μείζον θέμα για την κυβέρνηση έχει εξελιχθεί το θέμα της αλλαγής του μαθήματος των Θρησκευτικών. 

Την ίδια ώρα παρά τα όσα ισχυρίζεται ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, περί κάλυψης από τον πρωθυπουργό, υπάρχει σιωπή για την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μετά τις προκλητικές του δηλώσεις για την Εκκλησία, ανοίγοντας ένα ακόμα μέτωπο για την κυβέρνηση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο στις 3 Οκτωβρίου στον αγιασμό της Βουλής. 

Την ίδια ώρα ο υπουργός Παιδείας εμφανίζεται αποφασισμένος να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος έχει προγραμματισμένο ραντεβού στις 12:30 την Τετάρτη με τον Πάνο Καμμένο.


Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ζητά ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση εναντίον του Αρχιεπισκόπου, τον οποίο κατηγόρησε ότι δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα «κάτω από την πίεση των ακραίων ιεραρχών» και της αντιπαράθεσής του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Επιπλέον ο κ. Φίλης, εμφανίζεται ως αποφασισμένος να εμμείνει στις αλλαγές που προωθεί στα Θρησκευτικά ενώ υπενθυμίζει το πρόσφατο δείπνο που είχε ο Αρχιεπίσκοπος στο Μέγαρο Μαξίμου, δείπνο που του παρέθεσε ο πρωθυπουργός και στο οποίο, όπως λέει συμφωνήθηκαν τα πάντα χωρίς ο Αρχιεπίσκοπος να εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Κύκλοι της Εκκλησίας λένε, πάντως, σε σχέση με το γεύμα ,ότι συζητήθηκε το μόνο θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος του ελληνικού λαού.

Ερωτηθείς από το protothema.gr o εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χάρης Κονιδάρης, τόνισε ότι: «Αντί να υβρίζει και να συκοφαντεί την Εκκλησία καλό είναι ο κ. Φίλης να ενημερωθεί για την κομβική και διαχρονική συμβολή της στους αγώνες τους Έθνους. Και αντί να κατηγορεί τον  Αρχιεπίσκοπο για υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα, καλό είναι να ξαναδιαβάσει την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας του περασμένου Μαρτίου, όπου γινόταν λόγος για  διάλογο με τρεις κόκκινες γραμμές, υποχρεωτικότητα του μαθήματος, ορθόδοξος χαρακτήρας και τήρηση ωρών διδασκαλίας».

Και τόνισε ότι «η απόφαση της Ιεραρχίας είναι ομόφωνη. Δηλαδή υπέρ αυτής τάχθησαν και οι κατά τον κ. Φίλη ακραίοι και οι μετριοπαθείς Ιεράρχες. Η Ιεραρχία είναι ενωμένη υπό τον πρόεδρό της. Ας το γνωρίζει καλά ο κ. Φίλης». Σε ερώτηση για υπαναχώρηση λόγω του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο κ. Κονιδάρης τόνισε: «Πού βλέπει ο κ. Φίλης αντιπαράθεση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο ή μήπως επιχειρεί να κατασκευάσει μία τέτοια αντιπαράθεση βάζοντας τις ιδεοληπτικές του εμμονές πάνω από το εθνικό συμφέρον. Πόσο μακριά μπορεί να φθάσει κανείς όταν επιδιώκει τον διχασμό;».

Ο υπουργός, πάντως, επικοινώνησε με  στέλεχος της Αρχιεπισκοπής και ζήτησε να συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για να λάβει την απάντηση ότι έως τη σύγκλιση της Ιεραρχίας στις 4 Οκτωβρίου δεν προβλέπεται να γίνει συνάντηση.

Ερωτηθείς από το protothema.gr ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χάρης Κονιδάρης, δήλωσε: «Έως τη σύγκλιση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της οποίας ο Αρχιεπίσκοπος θα παρουσιάσει στο Σώμα των Μητροπολιτών όλα τα θέματα που αφορούν στις σχέσεις Εκκλησίας Πολιτείας  και φυσικά και το ζήτημα που αφορά στη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών δεν προβλέπεται καμία σχετική συνάντηση».

Όταν σημείωσε ο κ. Φίλης ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει προγραμματίσει συνάντηση την Τετάρτη με τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, επισημάνθηκε ότι ο κ. Καμμένος είναι υπουργός Εθνικής Αμυνας και προφανώς θα συζητήσουν θέματα της αρμοδιότητάς του.

Κύκλοι της Αρχιεπισκοπής σημείωσαν ότι προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη και απορία να ζητεί ο κ. Φίλης δήθεν διάλογο με την Εκκλησία την ίδια ώρα που αυτός ως αρμόδιος υπουργός απέρριπτε με τη στάση του και τις πρακτικές του το αίτημα της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας για διάλογο.

Και οι κύκλοι σημειώνουν ότι ο κ. Φίλης αντί να «ανοίξει την πόρτα» του διαλόγου ζητεί τώρα προσχηματικά και εν ειδει τακτικής κίνησης διάλογο ενώ ανακοίνωσε την ίδια ημέρα του γεύματος του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο τη μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών σε θρησκειολογία.




Πηγή : protothema.gr