Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Ρομά δημιουργούν επεισόδια στο Πέραμα - Αντιεξουσιαστές πορεία για τον νεκρό Ρομά κακοποιό

 


Είναι η νούμερο ένα εγκληματική οργάνωση στην χώρα οι Ρομά, κλέβουν, ληστεύουν, σκοτώνουν, κακοποιούν, καθημερινά παντού σε όλη την Ελλάδα, και εάν έχουν κάποιο νεκρό επειδή αυτός το προκάλεσε διαπράττοντας κάποιο έγκλημα, βγαίνουν και κάνουν φασαρία στους δρόμους.

Η εγκληματική τους δραστηριότητα ξεκινάει από την παιδική ηλικία, με δασκάλους τους στο έγκλημα τους πατεράδες, τους παππούδες κτλπ. είναι ανεξέλεγκτοι και επικίνδυνοι για την δημόσια ασφάλεια.

Ένταση επικρατεί το βράδυ του Σαββάτου στα διυλιστήρια Ασπροπύργου, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες, ομάδα 30 περίπου νεαρών ατόμων Ρομά, καίνε λάστιχα στο δρόμο και διαμαρτύρονται.

Άμεσα σπεύδουν εκεί δυνάμεις της Αστυνομίας για να κατευνάσουν τα πνεύματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σημείο πηγαίνει και ο «Αίαντας».

Την ίδια στιγμή κάτι που περιμέναμε σημειώνεται πως συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 21:00 στα Εξάρχεια απο αντιεξουσιαστές και γενικά ακροαριστερούς για τον θάνατο του 20χρονου κακοποιού στο Πέραμα.




Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τη Διοικητική Επιτροπή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών

 


Συνάντηση με τη Διοικητική Επιτροπή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών είχε σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το κράτος στάθηκε κοντά στην επιχειρηματική κοινότητα με πραγματική στήριξη σε πολλά επίπεδα», σημείωσε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην περιπέτεια του κορωνοϊού συμπληρώνοντας ότι: «Πιστεύω ότι είναι κοινός τόπος και απηχεί τις απόψεις -θα έλεγα- της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων».

«Τώρα, πρέπει να δρομολογήσουμε την επόμενη φάση της ανάκαμψης, πάντα με έμφαση στη δημιουργία πολλών, όσο το δυνατόν, πιο καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας. Έχουμε στη διάθεσή μας πολλά νέα χρηματοδοτικά εργαλεία», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ο νέος Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Μπρατάκος, εστίασε στο όραμα και τους στόχους του Επιμελητηρίου αποτυπώνοντας τις άμεσες προτεραιότητες. Τόνισε δε ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που είναι η πρόσβαση στην χρηματοδότηση. «Ένα σημαντικό πρόβλημα στην επιχειρηματικότητα και κυρίως για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, σήμερα, είναι η πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Παρότι η πολιτεία έχει κάνει εξαιρετικές προσπάθειες με τους επτά κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής», σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως: «αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία, προφανώς, στα ζητήματα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Έχουμε συζητήσει και με το Υπουργείο και με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και με τον Υφυπουργό, σχήματα με τα οποία μπορούμε να κινητοποιήσουμε κεφάλαια για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και βέβαια, ναι, και οι τράπεζες οι ίδιες, καθώς μειώνουν πια το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και επιστρέφουν σε μια τραπεζική κανονικότητα θα πρέπει να μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας χωρίς κατ’ ανάγκη να είναι τόσο τυπικά προσηλωμένες, ενδεχομένως, στο παρελθόν των επιχειρήσεων καθώς, σήμερα, πιστεύω ότι ανοίγεται, πια, ένας καινούργιος κύκλος για την οικονομία».

«Επειδή έχει υπάρξει μια μικρή παρεξήγηση στον δημόσιο λόγο -όχι με δική μας υπαιτιότητα- για το ζήτημα του πώς εμείς αντιλαμβανόμαστε τη σημασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εμείς στηρίζουμε όλες τις επιχειρήσεις και όλες οι επιχειρήσεις έχουν τη θέση τους σε μια δυναμική οικονομία. Ταυτόχρονα, όμως, θέλουμε να δώσουμε κίνητρα για τις επιχειρήσεις οι οποίες το επιθυμούν να συγχωνευθούν, να συνενώσουν δυνάμεις έτσι ώστε να γίνουν μεγαλύτερες, να έχουν οικονομίες κλίμακος και να έχουν και οικονομικά οφέλη τα οποία απορρέουν από αυτή την επιλογή. Δεν θέλουμε να είναι ένα λογιστικό τερτίπι. Θέλουμε να είναι πραγματικές συγχωνεύσεις που θα δημιουργήσουν πιο μεγάλες, πιο ισχυρές επιχειρήσεις. Και είναι και αυτή μια πολιτική την οποία εξήγγειλα στη Θεσσαλονίκη, η οποία, νομίζω, ότι θα βρει ανταπόκριση στην επιχειρηματική κοινότητα και είναι σημαντικό και οι ίδιοι επιχειρηματίες να αναγνωρίσουν ότι μερικές φορές το να έχουν ένα μικρότερο ποσοστό μιας μεγαλύτερης επιχείρησης μπορεί να έχει μεγαλύτερη αξία από το να έχουν ένα μεγαλύτερο ποσοστό μιας μικρότερης επιχείρησης. Όλο το ζήτημα είναι η ανάπτυξη και ποιές είναι οι δυνατότητες που έχει ο επιχειρηματίας να μεγαλώσει τη δραστηριότητα της εταιρείας του», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Πολλά θέματα λύσαμε μαζί κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μπορώ να σας το πω αυτό, για να το ξέρετε. Ειδικά το ΕΒΕΑ έπαιξε πολύ κομβικό ρόλο στο να διορθώσουμε αποφάσεις που βγάζαμε ongoing εκείνη την κρίσιμη πρώτη περίοδο και έτσι να βοηθήσουμε και τα μέλη σας να έχουν μεγαλύτερη ωφέλεια από τα όποια μέτρα σχεδιάζαμε».

Στη συνάντηση μετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης.

Από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών συμμετείχαν, επίσης, η Α’ Αντιπρόεδρος, Σοφία Εφραίμογλου-Κουνενάκη, ο Β’ Αντιπρόεδρος, Σταύρος Καφούνης, ο Γενικός Γραμματέας, Μπάμπης Μωραΐτης, ο Οικονομικός Επόπτης, Ευάγγελος Τσόγης, ο Υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Μελών, Σταύρος Γεωργάκης, ο Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων, Δημήτριος Δημητρίου και ο Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, Νικόλαος Βασιλείου.





Ταυτοποιήθηκαν οι τρεις Ρομα που επιτέθηκαν να σκοτώσουν αστυνομικούς

 


Το απίστευτο είναι ότι οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στην καταδίωξη των επικίνδυνων κακοποιών και έκαναν αμυντική χρήση των όπλων τους,συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Αναμένεται μάλιστα να οδηγηθούν στις 7 μ.μ. στον εισαγγελέα που θα αποφασίσει εάν θα παραμείνουν κρατούμενοι μέχρι την απολογία τους στον ανακριτή ή εάν θα αφεθούν ελεύθεροι.

Ο Ρομά κακοποιός που τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, ήταν 20 ετών, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ και σεσημασμένος για κλοπές.

Σε βάρος του συλληφθέντα που νοσηλεύεται τραυματίας και ενός τρίτου προσώπου που διαφεύγει τη σύλληψη σχηματίζεται δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Σε εξέλιξη είναι μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του 16χρονου κακοποιού Ρομά που διέφυγε κατά την καταδίωξη στο Πέραμα, τα ξημερώματα του Σαββάτου (23.10.2021), καθώς πλέον έχει ταυτοποιηθεί από τις αρχές.

Πρόκειται για τον τρίτο από τους επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο και κατάφερε να εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια της καταδίωξης.

Αρχικά, μάλιστα ο τραυματίας Ρομά αρνήθηκε να αποκαλύψει τα στοιχεία του όμως λίγο αργότερα οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν και αυτόν.



Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ εκτός από την αστυνομία θα διώξει και όσους δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ

 


Τον νου μας να έχουμε, γιατί εκτός από τις διώξεις στην αστυνομία, με πρώτους στόχους τα ΜΑΤ και την ομάδα ΔΡΑΣΗ, σειρά θα έχουν και όσοι δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και ξαναπέσει κορόιδο ο πολίτης και τους ψηφίσει.

Αυτό είπε ξεκάθαρα ο Αλεξίου στο συνέδριο της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα ακροαριστερό παραλήρημα.

Δεν θα τους αφήσουμε άλλο χώρο και χρόνο.....

Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί.........

Θα τους διώξουμε για να μην διώξουν αυτοί εμάς από την χώρα....

Να αγωνιστούμε για να τους κάνουμε παρελθόν.....

Να αγωνιστούμε για να κάνουμε τα όνειρα εκδίκησης....

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ





Απάντηση από Οικονόμου στον ψεύτη πολιτικό απατεώνα Τσίπρα που πέταγε πάλι λάσπη

 


Εμφανίστηκε για να ρίξει λάσπη ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της χώρας, η μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία της χώρας, ο απόλυτος κατά συνείδηση και κατά επάγγελμα ψεύτης, ο απαξιωμένος πολιτικός.

Επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα κάνει ο Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας τα όσα φαιδρά ανέφερε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.

Σε ανάρτηση του στο Twitter, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει πως «όλοι γνωρίζουν ότι ο κ Τσίπρας υπήρξε ένας κακός πρωθυπουργός μιας καταστροφικής διακυβέρνησης με ψέματα και αυταπάτες. Σήμερα προσπαθεί να καλύψει το κενό πολιτικής με "λάσπη" & ύβρεις. Θα είναι μόνος του. Δική μας έγνοια είναι η Ελλάδα που αλλάζει, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω».




Άρχισε το σώου - Ο Παπανδρέου υπέγραψε για τον εαυτό του ως μέλος της ΚΠΕ

 


Θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές, αφού αυτή την φορά στον θίασο της αντιπολίτευσης έχουμε νέο νούμερο τον ΓΑΠ.

Ο ΓΑΠ, αρχικώς κατέθεσε 84 υπογραφές για την υποψηφιότητα, τελικώς έμειναν 82 οι υπογραφές που έγιναν δεκτές για την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Ο πρώην πρωθυπουργός κατέθεσε 84 υπογραφές μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ωστόσο μετά από εξέτασή τους από την αρμόδια επιτροπή «κόπηκαν» δύο από αυτές.

Η μία υπογραφή φαίνεται πως συνοδευόταν από ελλιπή στοιχεία και όταν το εν λόγω άτομο κλήθηκε από την αρμόδια επιτροπή για το εάν στηρίζει τον ΓΑΠ, δήλωσε ότι δεν στηρίζει την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου.

Η δεύτερη υπογραφή που «κόπηκε» και γελάει ο κόσμος, ήταν του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου που ως μέλος της ΚΠΕ υπέγραψε για τον… εαυτό του. 

Ενημερώθηκε σχετικά πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται και έμεινε τελικά με 82 υπογραφές.



Νεκρός ο ένας από τους δύο υπαλλήλους της εταιρείας φυσικού αερίου


 

Νεκρός είναι τελικά ο ένας εκ των δύο υπαλλήλων της εταιρίας φυσικού αερίου, μετά από τον πυροβολισμό τους στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας.

Το επεισόδιο έλαβε χώρα στην οδό Τατοΐου, στην  περιοχή της Νέας Ερυθραίας και σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου. Ο δράστης πυροβόλησε δύο υπαλλήλους εταιρείας φυσικού αερίου, τους οποίους και τραυμάτισε σοβαρά. Λίγη ώρα αργότερα, ο ένας από τους δύο, ηλικίας 43 ετών, κατέληξε στο νοσοκομείο που είχε μεταφερθεί.

Το ένα από τα θύματα δέχθηκε σφαίρα στην κοιλιακή χώρα και ο δεύτερος πυροβολήθηκε από πίσω. Και οι δύο μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ όπου ο ένας κατέληξε.

Ο δράστης έμενε σε πολυκατοικία στην οδό Σκουφά και είναι περίπου 40 ετών και έχει νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική στο παρελθόν. Πήρε όπλο που όπως φαίνεται κατείχε παράνομα, κατέβηκε από το σπίτι του, περπάτησε περίπου 50 μέτρα και έφτασε στο σημείο που ήταν οι άντρες, όπου εντελώς απρόκλητα άρχισε να πυροβολεί. Πυροβόλησε συνολικά 5 φορές.

Μετά επέστρεψε σπίτι του, για να ξαναοπλίσει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών. Ανέβηκε στην ταράτσα όπου ευτυχώς τον πρόλαβαν και τον συνέλαβαν οι άντρες της Αμεσης Δράσης.

Όταν τον συνέλαβε η αστυνομία, ο δολοφόνος φώναζε: «Με έχουν δέσει με μαύρη μαγεία. Με έβαλε ο Σατανας να το κάνω!»

Μέσα στο σπίτι του βρέθηκαν και άλλα όπλα και σπαθιά, ενώ η πρώτη εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για άντρα με ψυχολογικά προβλήματα. Στο σπίτι βρισκόταν και η κατάκοιτη μητέρα του.



Εξιχνιάστηκε η υπόθεση ληστείας σε κοσμηματοπωλείο

 


Εξιχνιάστηκε η υπόθεση ληστείας σε κοσμηματοπωλείο στην Αθήνα που είχε διαπραχθεί την 22-6-2021

Συνελήφθησαν 22χρονος ημεδαπός και 20χρονη ημεδαπή

Συνελήφθησαν, μεσημβρινές ώρες της 21-10-2021 στην περιοχή των Πατησίων και των Αχαρνών, από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 22χρονος ημεδαπός και 20χρονη ημεδαπή, κατηγορούμενοι για ληστεία και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων. Επιπρόσθετα, ο 22χρονος κατηγορείται και για παράβαση του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Από ενδελεχή έρευνα της ανωτέρω Υπηρεσίας, οι ανωτέρω ταυτοποιήθηκαν ως δράστες ληστείας που διαπράχθηκε μεσημβρινές ώρες της 22-6-2021 σε κοσμηματοπωλείο στην Αθήνα. Επίσης, ταυτοποιήθηκε ως συνεργός τους στην τέλεση της ληστείας 35χρονος ημεδαπός.

Ειδικότερα, ο 22χρονος και η 20χρονη, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με μάσκες, εισήλθαν στο κοσμηματοπωλείο, προσποιούμενοι τους πελάτες, ο 22χρονος έβγαλε από την τσάντα της 20χρονης πιστόλι και απείλησε με αυτό την ιδιοκτήτρια, ενώ παράλληλα την απώθησε βίαια.

Ακολούθως, αφαίρεσαν από τις προθήκες και από το χρηματοκιβώτιο του καταστήματος κοσμήματα και διέφυγαν.

Από τις έρευνες στις οικίες τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

είδη ρουχισμού που χρησιμοποιήθηκαν κατά την ληστεία,

-81- φυσίγγια αεροβόλου όπλου,

σιδερογροθιά,

μικροποσότητα κάνναβης

-2- σπρέι πιπεριού,

πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων και

το χρηματικό ποσό των -1.450- ευρώ

Ο 22χρονος έχει συλληφθεί στο παρελθόν για πλήθος αδικημάτων και ο 35χρονος για ένοπλη ληστεία.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Ο φαιδρός Τσίπρας ψάχνει νέα θύματα και τάζει με απολυτήριο λυκείου πρόσβαση στα πανεπιστήμια


 

Ψάχνει για νέα θύματα ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της χώρας, ο απαξιωμένος πολιτικά Αλέξης Τσίπρας.

Είναι τόσο φαιδρός και αισχρός που τάζει ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια με απολυτήριο λυκείου για να αλιεύσει ψήφους.

Θέλει να κάνει την χώρα μας, υποβαθμισμένη στις υπηρεσίες παιδείας, νομίζοντας έτσι ότι η νέα γενιά θα γίνει σαν τον ίδιο, με χαμηλό IQ, και θα ψηφίζουν ευκολότερα την ακροαριστερά και την αριστερά που εκπροσωπεί.

Η αλήθεια είναι ότι σοβαροί άνθρωποι δεν μπορούν να διανοηθούν ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, να μπαίνουν από το λύκειο κατευθείαν στο πανεπιστήμιο, χωρίς αξιολόγηση εξετάσεων. 

Τέτοιο σενάριο μόνο άρρωστο ακροαριστερό μυαλό μπορεί να το σκεφτεί για να βρει νέα θύματα, και ο Τσίπρας που δηλώνει καταληψίας και δεν ξέρει κανένας πώς τελείωσε το λύκειο; Πώς πήρε πτυχίο από το πανεπιστήμιο; Είναι αδίστακτος και ικανός για όλα.







Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό με τους κακοποιούς Ρομά

 


Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Βραδινές ώρες της Παρασκευής 22 Οκτωβρίου 2021 στην περιοχή Αγ. Ι. Ρέντη, εντοπίστηκε από Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. όχημα, στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα και έφερε σπασμένο φινιστρίνι (εικόνα που παραπέμπει σε διάρρηξη), λόγος για τον οποίο κρίθηκε ύποπτο και αποφασίστηκε η διενέργεια αστυνομικού ελέγχου.

Στο σημείο, με εντολή του Κέντρου Άμεσης Δράσης, προσέτρεξαν και άλλες ενισχυτικές δυνάμεις για την πραγματοποίηση του ελέγχου, πλην όμως το όχημα στη θέα των αστυνομικών ανέπτυξε ταχύτητα και διέφυγε.

Στο πλαίσιο αναζητήσεων το αυτοκίνητο εντοπίστηκε εκ νέου στην περιοχή του Αιγάλεω και οι αστυνομικοί το ακολούθησαν μέχρι την περιοχή του Περάματος, όπου ακινητοποιήθηκε από αντίθετα κινούμενο όχημα (λεωφορείο).

Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, οι δράστες πραγματοποίησαν κίνηση όπισθεν και εμβόλισαν πέντε δίκυκλα Ομάδων ΔΙ.ΑΣ. τραυματίζοντας συνολικά εφτά αστυνομικούς.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού και τον τραυματισμό ενός εκ των επιβαινόντων, ο οποίος διεκομίσθη σε νοσοκομείο και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Το τρίτο άτομο που επέβαινε στο όχημα διέφυγε και αναζητείται.

Στο σημείο κλήθηκε ιατροδικαστής και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Όπως προέκυψε το όχημα είχε κλαπεί λίγο νωρίτερα από την περιοχή του Αγ. Ι. Ρέντη.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, παρουσία αρμοδίου Εισαγγελέα.



Άγνωστος πυροβόλησε υπαλλήλους φυσικού αερίου στην Τατοΐου

 


Πυροβολισμοί και δύο τραυματίες στην λεωφόρο Τατοΐου, στην  περιοχή της Κηφισιάς σημειώθηκε πριν από λίγο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δύο τραυματίες είναι υπάλληλοι εταιρείας φυσικού αερίου, οι οποίοι εργάζονται για εταιρεία φυσικού αερίου.

Ένας άνδρας σε έξαλλη κατάσταση, πλησίασε τους υπαλλήλους βγάζοντας ένα όπλο, και τους πυροβόλησε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης πήγε ατάραχος σπίτι του.

Τα αίτια δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά




Βίντεο από την καταδίωξη Ρομά κακοποιών στο Πέραμα

 


Βίντεο στο οποίο καταγράφονται οι πυροβολισμοί στο πλαίσιο της καταδίωξης που έγινε τα ξημερώματα στο Πέραμα δημοσιεύει το kathimerini.gr.






Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πέταξε με Rafale και ένιωσε δέος

 



Πτήση με γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος Rafale έκανε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, που βρίσκεται στη Γαλλία, όπου και παρασημοφορήθηκε με το Μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας.





«Το δέος δεν περιγράφεται με λέξεις!» τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ που δημοσίευσε στο twitter φωτογραφίες από την πτήση. Όπως τόνισε, τα ελληνικά Rafale «θα τα νιώσουμε σύντομα και στους ελληνικούς ουρανούς, με την Πολεμική Αεροπορία και τους πιλότους μας σε πλήρη ετοιμότητα και αποστολή τη διασφάλιση και διασφάλιση της Ειρήνης και της σταθερότητας».





Επίθεση ακροαριστερών κακοποιών με μολότοφ σε αστυνομικούς στο ΑΠΘ


 

Επίθεση από ακροαριστερούς κακοποιούς με βόμβες μολότοφ δέχθηκε τα μεσάνυχτα διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν έξω από το τουρκικό Προξενείο στην οδό Αγίου Δημητρίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η ομάδα των 50 αντιεξουσιαστών κακοποιών περίπου μετά την επίθεση κινήθηκαν επι της Αγ. Δημητρίου και κατέληξαν μπροστά από τους χώρους του ΑΠΘ . 



Τα επεισόδια άρχισαν μετά τα μεσάνυχτα και στη διάρκεια τους  οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών για να απωθήσουν τα άτομα,  ενώ τραυματίστηκε ένας αλλοδαπός ελαφρά, έξω από τους χώρους του ΑΠΘ.

Από τα επεισόδια που προκάλεσαν οι ακροαριστεροί κακοποιοί, προκλήθηκαν φθορές σε αρκετά αυτοκίνητα αθώων πολιτών, ενώ χρειάστηκε να κλείσει η οδός Εγνατία από το ύψος του Συντριβανίου μέχρι την Καμάρα.

Λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου η κατάσταση εκτονώθηκε καθώς σταμάτησαν οι επιθέσεις μέσα από τους χώρους του ΑΠΘ. 



Μητσοτάκης : Η Τουρκία οφείλει να γνωρίζει τις συνέπειες των επιλογών της

 


Είχαμε μία αρκετά πυκνή συζήτηση για μια σειρά από θέματα τα οποία βρέθηκαν στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου. Επιτρέψτε μου γρήγορα να διατρέξω τις τέσσερις πιο σημαντικές θεματικές ενότητες και στη συνέχεια θα απαντήσω στις ερωτήσεις σας.

Χθες έγινε μία αρκετά εκτενή συζήτηση για τις μεγάλες προκλήσεις που όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν από τις σημαντικές αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου.

Το πρόβλημα, είναι ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό. Αφορά όλες τις χώρες. Είναι  αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων. Είναι βέβαιο, όμως, ότι ως πανευρωπαϊκό πρόβλημα χρειάζεται και μία πανευρωπαϊκή απάντηση.

Όπως γνωρίζετε η πατρίδα μας, η Ελλάδα, έχει ήδη δρομολογήσει μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις έτσι ώστε να στηριχθούν τα εισοδήματα, κυρίως των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, και να περιοριστούν σε πρώτη φάση, στην πρώτη κλίμακα των καταναλώσεων, οι αυξήσεις των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια.

Και βέβαια το ίδιο ισχύει και για τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει σχετικά με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης. Είναι γνωστές σε όλους σας οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έχουν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση.

Αυτές οι πρωτοβουλίες είναι απολύτως εναρμονισμένες με το λεγόμενο toolbox, δηλαδή το πλαίσιο των επιλογών το οποίο έχει καθορίσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι είναι  αποδεκτό να χρησιμοποιούν τα κράτη-μέλη για να αντιμετωπίσουν αυτήν την έκτακτη συγκυρία.

Όμως, στο βαθμό που συμφωνούμε ότι το πρόβλημα είναι  πανευρωπαϊκό, όπως σας είπα, χρειάζονται και πανευρωπαϊκές απαντήσεις. Κατά συνέπεια, θεωρώ πολύ θετικό το γεγονός ότι ζητήσαμε, ως Συμβούλιο, από την Επιτροπή πολύ σύντομα να κάνει μία αξιολόγηση του συνολικού τρόπου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, να εντοπίσει ενδεχόμενες στρεβλώσεις και να καταλήξει και σε προτάσεις για το πώς μπορούμε να διορθώσουμε τέτοιες απότομες αυξήσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αυτές που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες.

Η Ελληνική Κυβέρνηση κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις. Έχουμε αναφερθεί και πάλι σε αυτές. Τη δυνατότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει την αποθήκευση φυσικού αερίου, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο απόθεμα και να χρειάζεται να αγοράζουμε λιγότερη ποσότητα φυσικού αερίου στις αγορές spot, οι οποίες είναι  και οι πιο ευμετάβλητες σε απότομες διακυμάνσεις τιμών. Και βέβαια τη δυνατότητα ενδεχομένως κάποια στιγμή στο μέλλον να μπορούμε να αγοράζουμε φυσικό αέριο ως Ευρωπαϊκή Ένωση –  όσα κράτη τουλάχιστον το επιθυμούν -όπως ακριβώς κάναμε και με τις αγορές των εμβολίων, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη απέναντι στους μεγάλους προμηθευτές του φυσικού αερίου.

Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω και τους ομολόγους μου για την ιδιαίτερη σημασία που αποκτά η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου ως εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας ενέργειας για την Ευρώπη.

Κάναμε μία μεγάλη συζήτηση για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Και είχα την ευκαιρία, όπως σας είπα, να ενημερώσω και για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες στην τριμερή συνάντηση με την Αίγυπτο και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου να φτάνει στην Ελλάδα και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω αγωγού είτε μέσω υγροποίησης φυσικού αερίου στα δύο μεγάλα τερματικά της Αιγύπτου, μεταφοράς του στην Ελλάδα -πολύ μικρή σχετικά απόσταση- επαναεριοποίησής του είτε στη Ρεβυθούσα είτε στην Αλεξανδρούπολη, και από εκεί το αέριο αυτό να καλύψει εθνικές ανάγκες αλλά και ευρωπαϊκές.

Ταυτόχρονα, η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου αποκτά και μία ξεχωριστή σημασία διότι από εκεί μπορούν να περάσουν και ηλεκτρικές συνδέσεις με την Βόρεια Αφρική, οι οποίες θα μπορέσουν να δώσουν στο ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας φθηνή ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από τον ήλιο.

Οπότε, νομίζω ότι η συζήτηση αυτή ήταν χρήσιμη -τουλάχιστον για τους ομολόγους μου- για να αναδείξουμε ότι αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αφορούν μόνο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά έχουν και μία ιδιαίτερη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.

Τέλος, ήταν κοινός τόπος στο Συμβούλιο ότι η πράσινη μετάβαση την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η χώρα μας, δρομολογεί με μεγάλη ταχύτητα δεν είναι υπεύθυνη -και αυτό θέλω να το τονίσω- για τις σημαντικές αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και κατά συνέπεια και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα αιολικά, τα φωτοβολταϊκά, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εν γένει, είναι σήμερα πολύ πιο φθηνές από ότι η ενέργεια η οποία παράγεται είτε από το λιγνίτη, είτε από το φυσικό αέριο. Κατά συνέπεια, όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να ενισχύσουμε την παραγωγική μας βάση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τόσο μεγαλύτερη δυνατότητα θα έχουμε να έχουμε πιο φθηνή ενέργεια από τον ήλιο, τον άνεμο, το νερό, μορφές ενέργειας δηλαδή που είναι και φθηνές αλλά ταυτόχρονα δεν παράγουν καθόλου διοξείδιο του άνθρακα και αέρια του θερμοκηπίου.

Το λέω αυτό διότι υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις, στρεβλώσεις ενδεχομένως, σχετικά με την προσπάθεια απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και την ενδεχόμενη συμμετοχή αυτής της προσπάθειας στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Δεν συνδέονται με αυτόν τον τρόπο τα δύο αυτά φαινόμενα.

Δεύτερο θέμα το οποίο μας απασχόλησε, και αφιερώσαμε πολύ χρόνο σήμερα το πρωί, είναι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη μετανάστευση. Και θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου διότι μετά και από παρεμβάσεις δικές μου το τελικό κείμενο των Συμπερασμάτων -όπως θα σας διανεμηθεί, φαντάζομαι πολύ σύντομα- είναι σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με την αρχική εκδοχή.

Σταχυολογώ το γεγονός ότι υπάρχει ρητή αναφορά, επίκληση, στην Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας του 2016 κάτι το οποίο δεν συμπεριλαμβανόταν στο αρχικό κείμενο. Υπάρχει ρητή αναφορά για μη αποδοχή της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού για άλλους σκοπούς, κάτι το οποίο προφανώς αφορά και την Τουρκία, αλλά αφορά και την περίπτωση της Λευκορωσίας, η οποία μέσα από απαράδεκτες πρακτικές εργαλειοποίησης απελπισμένων ανθρώπων ασκεί πολύ μεγάλη πίεση και στις βαλτικές χώρες και στην Πολωνία.

Εκφράζεται με απόλυτη σαφήνεια στο κείμενο η αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Και ίσως το πιο σημαντικό στη νέα παράγραφο 20: καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει τις όποιες αναγκαίες αλλαγές στο νομικό οικοδόμημα της Ένωσης, αλλά και συγκεκριμένα μέτρα και χρηματοδότηση έτσι ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε πιο αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της χώρας.

Ξέρετε ότι υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ως προς την έκταση των χρηματοδοτικών παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για να το πω πολύ απλά μπορεί ή δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρηματοδοτήσει έναν φράχτη, μια σταθερή δομή, στα σύνορα μιας χώρας που ταυτόχρονα είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Η Ελλάδα όπως γνωρίζετε έχει προχωρήσει σε μια τέτοια επιλογή. Προς το παρόν χρηματοδοτεί τον φράχτη στον Έβρο με εθνικούς πόρους. Θεωρώ όμως -και δεν είμαι ο μόνος ο οποίος εκφράζει αυτή την άποψη- ότι αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί στη φύλαξη των συνόρων δεν υπάρχει κανείς λόγος γιατί και τέτοιου είδους παρεμβάσεις, να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Προφανώς αυτή είναι μια συζήτηση η οποία ξεκινάει. Μπορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή η Επιτροπή να έχει άλλη άποψη όμως νομίζω ότι μέσα στο Συμβούλιο υπήρξε μια ξεκάθαρη στήριξη των κρατών-μελών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης στην προσπάθειά τους να τα φυλάξουν με τρόπο όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό.

Τρίτο θέμα που μας απασχόλησε, όχι πολύ για να είμαι ειλικρινής, είναι η πανδημία. Νομίζω ότι όλοι έχουμε διαπιστώσει ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει αλλά και ότι υπάρχει επιφυλακτικότητα στους εμβολιασμούς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Κάποιες χώρες τα έχουν καταφέρει καλύτερα. Η Ελλάδα, όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές, είναι λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και εμείς πρέπει να βελτιώσουμε την απόδοση μας στον τομέα αυτό. Αλλά είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα νέα φάρμακα τα οποία αναμένουν έγκριση και τα οποία μπορούν να προσθέσουν ένα ακόμα όπλο στην προσπάθεια μας να θέσουμε ένα οριστικό τέλος στην πανδημία του Covid.

Και, τέλος, έγινε χθες το βράδυ μια εκτενής συζήτηση για την Πολωνία, για τα ζητήματα του κράτους δικαίου. Η Ελλάδα όπως και όλες οι χώρες, πλην ενδεχομένως της Πολωνίας και μιας ακόμα που μπορείτε να υποθέσετε ποια είναι, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του απόλυτου σεβασμού των ευρωπαϊκών συνθηκών και του ρόλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής νομιμότητας, ενθαρρύνοντας την Επιτροπή να χρησιμοποιήσει τα μέσα τα οποία έχει στη διάθεσή της προκειμένου να επιλύσει μια εξαιρετικά δύσκολη και δυσάρεστη κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί με την Πολωνία.

Ταυτόχρονα, όμως, συμφωνήσαμε ότι αυτή η συζήτηση με την Πολωνία θα πρέπει να γίνει σε ένα καλό κλίμα, χωρίς αμοιβαίες κατηγορίες, χωρίς σε καμία περίπτωση, βέβαια, η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια της Επιτροπής, να απεμπολήσει τα νομικά εργαλεία τα οποία έχει στην διάθεση της προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Το ότι θέτει σε αμφισβήτηση η στάση της Πολωνίας βασικά συστατικά στοιχεία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και των ευρωπαϊκών συνθηκών. Αυτά είναι τα θέματα τα οποία μας απασχόλησαν πρωτίστως αυτές τις δύο μέρες και είμαι στην διάθεση σας για να απαντήσω στις ερωτήσεις σας.


Γιάννης Καντέλης (ΣΚΑΪ): Καλησπέρα, κύριε Πρωθυπουργέ. Θα ήθελα να ρωτήσω για το θέμα της Τουρκίας, αν στη συζήτηση για το μεταναστευτικό βάλατε και το θέμα της προκλητικότητας, της παραβατικότητας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και με δεδομένο ότι έχει περάσει ένας χρόνος όταν ήμασταν πάλι εδώ στις Βρυξέλλες και μετά το δύσκολο καλοκαίρι του ’20 είχε ξεκινήσει μια συζήτηση για κυρώσεις στην Τουρκία και είχε μπει πολύ δυνατά αυτό το θέμα. Βλέπουμε ότι μετά το ήσυχο καλοκαίρι του ’21 η Τουρκία έχει επανέλθει σε αυτόν τον δρόμο. Είναι  χαρακτηριστική η χθεσινή ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που κατηγορεί Ελλάδας και Κύπρο. Ένα σχόλιο για αυτό και για τις παρεμβάσεις.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Και Ελλάδα και Κύπρος, και εγώ και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε το Συμβούλιο για το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως είχα την ευκαιρία να σας πω και πριν, το τι γίνεται στη δική μας γειτονιά αποκτά πια και μία σημαντική ενεργειακή διάσταση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορεί πριν από ένα δύο χρόνια να μην υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για τον αγωγό EastMed ή για τη δυνατότητα μεταφοράς υγροποιημένου αερίου από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη, αλλά τώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μια μεγάλη ενεργειακή κρίση καταλαβαίνετε ότι αυτή η συζήτηση πια γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρη.


Από εκεί και πέρα δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Τα Συμπεράσματα των προηγούμενων Συμβουλίων ως προς την Τουρκία ισχύουν στο ακέραιο. Η Τουρκία έχει να διαλέξει μεταξύ δύο δρόμων: του δρόμου της ειλικρινούς συνεργασίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο ή της μονομερούς προκλητικότητας. Νομίζω ότι γνωρίζει πάρα πολύ καλά ποιες είναι οι συνέπειες των επιλογών της και θέλω να ελπίζω ότι αντιλαμβάνεται πια το πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις σε περίπτωση που συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά.


Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι μια δύναμη νομιμότητας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν χρειάζεται να επαναλάβω όλους τους τρόπους με τους οποίους έχουμε κινηθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Και αυτό θα εξακολουθούμε να επικαλούμαστε για να επιλύουμε την όποια διαφορά μας με όποιο γείτονά μας θεωρεί ότι έχει διαφορές μαζί μας.


Δημήτρης Γκάτσιος (ΕΡΤ): Θα ήθελα να σας πάω στο μέτωπο του κορονοϊού και να σας ρωτήσω, σε τι πλαίσιο κινήθηκε η συζήτηση που είχατε με τους ομολόγους σας τόσο όσον αφορά στην πανδημία, όσον αφορά και στα εμβόλια, καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα έξαρση στην Ευρώπη.


Η ερώτηση αφορά και στη χώρα μας. Βλέπουμε τους δείκτες του ιού να ανεβαίνουν. Οι εμβολιασμοί δεν έχουν τη δυναμική που είχαν τους πρώτους μήνες και θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων με την επισήμανση ότι έχετε δηλώσει -και το επαναλαμβάνετε συχνά- ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Και θα το επαναλάβω και σήμερα. Έχουμε στη διάθεσή μας το απόλυτο όπλο για να κερδίσουμε τη μάχη με τον κορονοϊό και είναι το εμβόλιο. Και δεν θα σταματήσει η κυβέρνηση αυτή να προσπαθεί να πείσει τους πολίτες, και ιδίως αυτούς οι οποίοι ενδεχομένως ακόμα να έχουν εύλογα ερωτηματικά για το αν πρέπει να εμβολιαστούν, ότι οφείλουν να κάνουν αυτή την επιλογή.


Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια πειθούς της ελληνικής κοινωνίας. Αντίθετα, θα πρέπει να την εντείνουμε και άλλο και να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα τα οποία έχουμε στη δυνατότητά μας για να πούμε αυτό το οποίο λέμε συνέχεια.


Κι αν χρειάζεται να το πούμε χίλιες φορές, θα το πούμε χίλιες φορές: ότι αυτή τη στιγμή 9 στους 10 συμπολίτες μας που βρίσκονται σε Εντατικές είναι ανεμβολίαστοι. Είναι μία πάρα πολύ σκληρή πραγματικότητα. Αρκεί να δείτε τα δεδομένα από όλα τα νοσοκομεία. Και δεν είναι μόνο ελληνική πραγματικότητα. Συνομιλώντας με τους ομολόγους μας παντού βλέπουμε τα ίδια δεδομένα. Σήμερα έχουμε μία πανδημία των ανεμβολίαστων. Οι άνθρωποι αυτοί, ειδικά οι πιο ηλικιωμένοι, κινδυνεύουν σοβαρά. Όπως μας έχουν πει και οι επιδημιολόγοι τελικά ή όλοι θα κάνουμε το εμβόλιο ή θα αρρωστήσουμε. Δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη επιλογή ειδικά με τη μετάλλαξη Δέλτα η οποία έχει αυτή την υψηλή μεταδοτικότητα.


Όμως η κοινωνία και η οικονομία δεν θα ξανακλείσουν. Τα μέτρα τα οποία έχουμε επιβάλει είναι πάρα πολύ σαφή. Είναι μέτρα προστασίας των ανεμβολίαστων. Έχουμε ένα πολύ ξεκάθαρο πλαίσιο για το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν. Έχουμε από τις πιο καλές επιδημιολογικές παρακολουθήσεις στην Ευρώπη, με πάρα πολλά τεστ τα οποία γίνονται, πολύ περισσότερα από ό,τι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε ένα τρόπο παρακολούθησης της πανδημίας στα σχολεία μας που θεωρώ ότι είναι υποδειγματικός και μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε την εκπαίδευση εντοπίζοντας πολύ γρήγορα κρούσματα κορονοϊού.


Και από εκεί και πέρα θα εξακολουθούμε να προσπαθούμε. Κάθε εμβολιασμός ο οποίος γίνεται είναι κέρδος. Και σίγουρα μπορούμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας κι άλλο στον τομέα αυτό.


Τέλος, να κάνω μία έκκληση και στους πολίτες οι οποίοι δικαιούνται με βάση τις υποδείξεις των ειδικών να κάνουν την τρίτη δόση: να σπεύσουν να την κάνουν. Τα δεδομένα τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας, μίλησε για αυτά και ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, είναι καταλυτικά ως προς την αύξηση της προστασίας που παρέχει η αναμνηστική δόση, η τρίτη δόση του εμβολίου. Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι κάποιος συμπολίτης μας ο οποίος ήδη έχει κάνει δύο εμβόλια -άρα δεν έχει κάποια επιφύλαξη, διαπίστωσε ότι δεν έχει καμία απολύτως παρενέργεια- θα σπεύσει να κάνει και το τρίτο και πρέπει να κάνει και το τρίτο. Κάνω μία έκκληση στους συμπολίτες μας να μην το αμελήσουν αυτό.


Όπως να μην αμελήσουν ταυτόχρονα και την ανάγκη, για αυτούς που θα τους το υποδείξουν οι γιατροί τους και είναι πολλοί αυτοί, να κάνουν και το αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς δεν θέλουμε να βρεθούμε στη δύσκολη θέση να πρέπει να διαχειριστούμε τον χειμώνα ταυτόχρονα και μια πανδημία σε έξαρση αλλά και μια γρίπη σε έξαρση.


Κατά συνέπεια, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και θα επιμένουμε μέχρι να τελειώσει η πανδημία στην προσπάθειά μας να πείσουμε αυτούς οι οποίοι μας αφήνουν περιθώρια να πειστούν. Το τονίζω αυτό, γιατί υπάρχουν κάποιοι που δεν θα μπορέσουμε να τους πείσουμε ποτέ. Δεν πιστεύω όμως ότι είναι η πλειοψηφία των ανεμβολίαστων.  Πιστεύω ακράδαντα ότι η πλειοψηφία των ανεμβολίαστων έχει ακόμα και σήμερα που μιλάμε εύλογα ερωτήματα. Και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να τους εξηγήσουμε ότι η επιλογή του εμβολιασμού είναι η σωστή επιλογή για αυτούς, για τις οικογένειές τους αλλά και για το κοινωνικό σύνολο.


Στεφανία Μουρελάτου (ΑΝΤ1):  Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε. Τέτοια μέρα την επόμενη εβδομάδα θα υποδέχεστε την κυρία Angela Merkel, την απερχόμενη Καγκελάριο. Θα ήθελα να σας ρωτήσω με ποια μηνύματα και ποιες προσδοκίες θα την υποδεχθείτε στο Μέγαρο Μαξίμου. Και μιας και ζούμε πια το τέλος εποχής Merkel μπαίνω στον πειρασμό να ρωτήσω αν έχετε κάνει έναν απολογισμό για τα πεπραγμένα της απέναντι στη χώρα μας.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πράγματι, σήμερα η Καγκελάριος Merkel συμμετείχε στο τελευταίο της Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ήταν το 107ο. Δεκαέξι χρόνια Καγκελάριος, έχει ουσιαστικά ταυτίσει τη δική της πολιτική διαδρομή με όλες τις σημαντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία 16 χρόνια.


Πράγματι, είμαι πολύ ικανοποιημένος που η Καγκελάριος απεδέχθη την πρόσκλησή μου να έρθει στην Αθήνα πριν την λήξη της θητείας της. Πιστεύω ότι θα είναι μία ευκαιρία και για την ίδια, αλλά και για μένα, ενδεχομένως να κάνουμε και έναν απολογισμό των ελληνογερμανικών σχέσεων.


Έχω πολύ μεγάλο σεβασμό για την Καγκελάριο Merkel, για την σταθερότητα και για την ευθυκρισία με την οποία πάντα κινείται εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τουλάχιστον όσο την έζησα εγώ αυτά τα δύο χρόνια. Ξέρετε, το Συμβούλιο είναι ένα όργανο το οποίο για να πάρει απόφαση χρειάζεται ομοφωνία. Κατά συνέπεια η διαμόρφωση συναινέσεων αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό όσων θέλουν να παίξουν έναν ενεργό ρόλο μέσα στο Συμβούλιο.


Θα έχουμε την ευκαιρία, νομίζω, να μιλήσουμε και για την ιδιαίτερη σχέση της Καγκελαρίου με την Ελλάδα. Νομίζω θα είναι η πρώτη η οποία θα ομολογήσει, το έχει πει εξάλλου, ότι σε πολλές συγκυρίες ζήτησε πάρα πολλά από τους Έλληνες και ότι η λιτότητα πήγε πέρα και πάνω απ’ αυτό το οποίο άντεχε η ελληνική κοινωνία.


Ταυτόχρονα, ήταν και αυτή η οποία την κρίσιμη στιγμή πήγε κόντρα στις εισηγήσεις των Υπουργών της και αποφάσισε να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά ας μην πούμε περισσότερα. Θα έχουμε την ευκαιρία, νομίζω, να τα πούμε αυτά και σε μια εβδομάδα από τώρα, την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή που θα την υποδεχθούμε στην Αθήνα.


Νίκος Αρμένης (ΑΠΕ και MEGA): Κύριε πρόεδρε, χθες μιλήσατε για την ανάγκη προμήθειας φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για τη δυνατότητα αποθήκευσης, για να μην υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά. Έχετε κάποια συγκεκριμένη πρόταση για τη δυνατότητα αποθήκευσης; Και, επίσης, θέλω να ρωτήσω αν ισχύει ότι ταχθήκατε υπέρ της χρήσης πυρηνικής ενέργειας.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Να ξεκινήσω από το δεύτερο. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια. Να είμαι απολύτως σαφής σε αυτό. Νομίζω ότι απηχεί και τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας για πολλούς και διαφόρους λόγους, ένας εκ των οποίων είναι ότι βρισκόμαστε σε μια περιοχή εξαιρετικά σεισμογενή. Άρα, το ζήτημα δεν αφορά την Ελλάδα. Αφορά, όμως, την υπόλοιπη Ευρώπη διότι υπάρχουν πολλές χώρες, οι οποίες έχουν κάνει την επιλογή της πυρηνικής ενέργειας και είναι δικαίωμα τους αυτή και δεν μπορούμε εμείς να την εμποδίσουμε.


Η πυρηνική ενέργεια έχει τα προφανή μειονεκτήματα τα οποία όλοι γνωρίζουμε. Έχει όμως και ένα μεγάλο πλεονέκτημα, ότι δίνει σταθερή τροφοδοσία ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Άρα, κι εγώ συντάσσομαι με την μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών που λένε ότι παρ’ ό,τι αυτό δεν αφορά εμάς, σε αυτό που λέμε στην ευρωπαϊκή ταξονομία, ναι, η πυρηνική ενέργεια έχει τη θέση της για το ευρωπαϊκό μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά τονίζω με απόλυτη σαφήνεια ότι αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν αφορά καθόλου την Ελλάδα.


Τώρα, ως προς το φυσικό αέριο, η χώρα μας δεν έχει σημαντικές δυνατότητες αποθήκευσης φυσικού αερίου. Έχουμε όμως έναν γεωλογικό σχηματισμό, και αναφέρομαι στην φυσική αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας, όπου δρομολογείται ήδη η εκχώρηση αυτού του περιουσιακού στοιχείου έτσι ώστε να μετατραπεί σε αποθήκη φυσικού αερίου. Θα είναι κάτι πολύ χρήσιμο, πιστεύω, για τη χώρα μας και χρήσιμο στη συνολική προσπάθεια της Ευρώπης να αυξήσει τις δυνατότητες αποθήκευσης φυσικού αερίου.


Σοφία Φασουλάκη (OPEN): Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Ήθελα να ρωτήσω αν είχατε κάποιο feedback από τους ομολόγους σας, τους ενημερώσατε για την συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου για την ηλεκτρική διασύνδεση και για το πώς εκείνοι βλέπουν την πρόταση της Ελλάδας να γίνει η Ανατολική Μεσόγειος ένας εναλλακτικός κόμβος ενέργειας για την Ευρώπη. Μιλήσατε και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα χθες και ενημερώσατε τους ομολόγους σας γι’ αυτή την πρόταση, που πολλοί θεωρούν ότι μπορεί να δώσει μια εναλλακτική μορφή στην Ελλάδα, να γίνει αυτός ο κόμβος της ενέργειας.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Κυρία Φασουλάκη η ανταπόκριση ήταν αναμενόμενα θετική. Σε μία εποχή όπου η Ευρώπη κοιτάζει να διευρύνει την προμήθεια από φυσικό αέριο, θα ήταν αδιανόητο να αγνοήσουμε τη γειτονιά μας. Το να μεταφέρει κανείς φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο στην Ελλάδα είναι σίγουρα πιο φτηνό από το να το μεταφέρει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Κατά συνέπεια, είναι λογικό ότι αυτό το οποίο κάνουμε δεν αφορά μόνο την ενεργειακή αυτονομία της πατρίδας μας αλλά προσθέτει μία ποσότητα, όση έχει τη δυνατότητα να παράγει η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να διοχετευθεί στο ευρωπαϊκό σύστημα φυσικού αερίου. Και το ίδιο ισχύει για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης.


Θέλω να τονίσω ότι όσο πιο διασυνδεδεμένα είναι τα συστήματά μας τόσο πιο σταθερά είναι, και τόσο μπορούμε να εξασφαλίζουμε ότι αγοράζουμε ενέργεια στη χαμηλότερη, στη μικρότερη οριακή τιμή του συστήματος. Και γι’ αυτό και έχει τόσο μεγάλη σημασία το καλώδιο αυτό, διότι δίνει την δυνατότητα και στην Αίγυπτο να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε ηλιακή ενέργεια πρωτίστως, και να γνωρίζει ότι αυτή η ενέργεια δεν θα καλύψει μόνο τις εγχώριες ανάγκες της αλλά θα μπορεί υπό προϋποθέσεις να εξαχθεί και στην Ελλάδα και μέσα από την Ελλάδα και στην Ευρώπη.


Γι’ αυτό νομίζω έχει τόσο μεγάλη σημασία αυτή η συζήτηση, η οποία αναδεικνύει κάτι το οποίο μπορεί εμείς μεν να το γνωρίζαμε αλλά οι ομόλογοί μας να μην το γνώριζαν τόσο πολύ ή να μην του απέδιδαν πολύ μεγάλη σημασία: την ξεχωριστή ενεργειακή σημασία της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου. Άρα, νομίζω ότι τώρα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη μεγάλη ενεργειακή κρίση υπάρχει και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, τουλάχιστον στον τομέα αυτό, για το τι γίνεται στην περιοχή μας.


Μαρία Ψαρά (STAR): Κύριε Πρόεδρε, και εγώ θα ήθελα να σας ρωτήσω για τη δύσκολη συζήτηση που είχατε για το κράτος δικαίου και την Πολωνία. Η Πρόεδρος της Κομισιόν πρότεινε τρεις διαφορετικές λύσεις για το θέμα αυτό: το άρθρο 7, τη διαδικασία επί παραβάσει αλλά και το νεοσύστατο μηχανισμό αιρεσιμότητας. Ποια λοιπόν είναι η θέση της Ελλάδας σε αυτό το δίλημμα της Κομισιόν;  Είμαστε υπέρ, ως Ελλάδα, της περικοπής ευρωπαϊκών κονδυλίων για τις χώρες που δεν σέβονται το κράτος δικαίου;


Και μια δεύτερη ερώτηση αν μου επιτρέπετε: συζητούσατε πάνω από πέντε ώρες για το μεταναστευτικό σήμερα, θα ήθελα αν μπορείτε να μας περιγράψετε ποιες είναι οι βασικές διαφωνίες των χωρών σε σχέση με το μεταναστευτικό. Και κάτι είπατε για τη χρηματοδότηση. Είναι αυτό ένα βασικό σημείο διαφωνίας;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, να ξεκινήσω με το δεύτερο. Όταν αντιμετωπίσαμε πέρυσι την κρίση στον Έβρο είχαμε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλοί θεώρησαν, ίσως, ότι τότε αυτό ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός, η συστηματική εργαλειοποίηση μεταναστών για την επίτευξη άλλων πολιτικών, γεωπολιτικών στόχων. Βλέπουμε τώρα, με αυτό που γίνεται στη Λευκορωσία, ότι αυτή μπορεί να γίνει μία πολύ επικίνδυνη συνήθεια χωρών που θέλουν με αυτόν τον τρόπο να ασκήσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Πιστεύω, ότι, υπάρχει μία πάρα πολύ σημαντική μετατόπιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με την ανάγκη να φυλάξουμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά μας σύνορα. Διότι θέλω να επισημάνω ότι σε περίπτωση που αυτό για οποιοδήποτε λόγο δεν καταστεί εφικτό, τότε κινδυνεύει το ίδιο το οικοδόμημα του Σένγκεν. Κινδυνεύει από δευτερογενείς ροές. Υπάρχει μία αναφορά στο ζήτημα αυτό.


Και θα ήταν πραγματικά ευρωπαϊκή καταστροφή εάν φτάναμε στο σημείο χώρες να αναστέλλουν μονομερώς τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το Σένγκεν, να κλείνουν ουσιαστικά τα σύνορά τους, να βάζουν περιορισμούς στην ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών, επειδή ως Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούμε να φυλάξουμε αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά μας σύνορα.


Γνωρίζετε ότι το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και για το Άσυλο αποτελεί ένα σταυρόλεξο, όχι απλά για δυνατούς λύτες, ένα σταυρόλεξο το οποίο δεν έχουμε καταφέρει να λύσουμε ακόμα ως Ευρωπαϊκή Ένωση, ως Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και ίσως η πιο εύκολη πτυχή του αφορά την εξωτερική πτυχή της μετανάστευσης, τη φύλαξη των συνόρων. Και εκεί διακρίνω μία αλλαγή και μία εναρμόνιση -πιστεύω- και πολλών άλλων χωρών, χωρών που δεν βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα, με τις θέσεις της πατρίδας μας, η οποία θυμίζω ότι ήταν η πρώτη η οποία δέχτηκε αυτού του είδους την υβριδική απειλή.


Και βέβαια, μιας και με ρωτήσατε γιατί κάνουμε τόσες ώρες, όταν πια μπαίνουμε στη λογική το ίδιο το Συμβούλιο να καταθέτει προτάσεις για τα Συμπεράσματα, αυτή είναι, όπως γνωρίζετε, μία εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία.


Τώρα, για την Πολωνία, πράγματι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ένα μενού επιλογών. Νομίζω ότι είναι πάντα λογικό σε αυτές τις περιπτώσεις να ξεκινάει κανείς από την λιγότερο δραστική, την πιο ήπια παρέμβαση, και να κρατάει στο οπλοστάσιό του τη δυνατότητα να σκληρύνει τη στάση του. Όλοι μας, όλες οι χώρες, οι 25 από τις 27 για την ακρίβεια, εκφράσαμε την απόλυτη εμπιστοσύνη μας στην Επιτροπή να χειριστεί το θέμα αυτό με βάση τις ίδιες τις συνθήκες και τις αρμοδιότητες που απορρέουν για την επιτροπή από τις συνθήκες.


Ένα, νομίζω, κατέστη απολύτως σαφές: ότι το κράτος δικαίου, η ισχύς του ευρωπαϊκού, του κοινοτικού δικαίου έναντι του εθνικού, η μη δυνατότητα παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, αυτές είναι βασικές αδιαπραγμάτευτες αρχές του ευρωπαϊκού μας οικοδομήματος τις οποίες πρέπει όλοι μας, με πρώτη την Κομισιόν, να υπερασπιστούμε χωρίς να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση.






Ένας Ρομά νεκρός και επτά αστυνομικοί τραυματίες σε αιματηρή καταδίωξη κακοποιών


 

Αιματηρή καταδίωξη επικίνδυνων Ρομά έλαβε χώρα τα ξημερώματα του Σαββάτου, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα άτομο και να τραυματιστούν επτά αστυνομικοί.

Στελέχη της ΔΙ.ΑΣ, που βρίσκονταν στη Λεωφόρο Θηβών, εντόπισαν ένα λευκό αυτοκίνητο με τρεις επιβαίνοντες το οποίο θεωρήθηκε ύποπτο.

Έκαναν σήμα στον οδηγό να σταματήσει ώστε να κάνουν έλεγχο, εκείνος όχι μόνο δεν υπάκουσε, αλλά επιτάχυνε το όχημα, οδηγώντας επικίνδυνα για να ξεφύγει.



Ακολούθησε καταδίωξη που συνεχίστηκε στο Χαϊδάρι και κατέληξε στην οδό Ελπίδος στο Πέραμα.

Ο οδηγός του οχήματος, επιχειρώντας να διαφύγει, έπεσε πάνω σε μηχανές της ΔΙΑΣ για να σκοτώσεις τους αστυνομικούς. Έπεσε επίσης και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα πολιτών στο σημείο, τα οποία υπέστησαν υλικές ζημιές, ενώ έχουν και σημάδια από σφαίρες.

Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ για να σταματήσουν τους επικίνδυνους Ρομά με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ο οδηγός του ύποπτου οχήματος.




Από τα πυρά, παράλληλα, τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι ένας από τους επιβαίνοντες, ενώ ο τρίτος Ρομά το έσκασε από το σημείο πεζός και διέφυγε στην περιοχή.

Έξι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ έχουν μεταφερθεί τραυματισμένοι στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Δεν έχει γίνει γνωστή η κατάστασή τους.

Οι μηχανές της ΔΙΑΣ έχουν απομακρυνθεί από το σημείο με γερανό, ενώ γίνεται έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του τρίτου επικίνδυνου Ρομά.