Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Μόνο αντρίκια στάση δεν κράτησε ο Παπαδόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ - Ξεφτιλίστηκε για να μην διαγραφεί


 

Την ώρα που ακούσαμε τον Σάκη Παπαδόπουλο να ζητάει τον λόγο και να μιλάει για Novartis, καρφώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, είπαμε να και ένας συριζαίος που κάνει την διαφορά.

Έλα όμως που μόλις άκουσε ότι θα διαγραφεί, επειδή δεν ακολουθεί την αθλιότητα ΣΥΡΙΖΑ, έβαλε την ουρά στα σκέλια και ανασκεύασε γελώντας ο κόσμος μαζί του.

Χθες το πρωί, ο Σάκης Παπαδόπουλος ζήτησε από τον αντιπρόεδρο της Βουλής να εγγραφεί ως ομιλητής σε ένα νομοσχέδιο για να μιλήσει για τη… Novartis.

Αμέσως ανησύχησαν στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν ήξεραν ποιος ήταν ο λόγος.

Ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι δε θα ξαναβάλει υποψηφιότητα και πως «θέλει να τα πει στη Βουλή και όχι στην τηλεόραση» και από το βήμα της βουλής, ο Σάκης Παπαδόπουλος κάλεσε, ουσιαστικά, την Κουμουνδούρου να… σεβαστεί την πράξη αρχειοθέτησης της δικογραφίας για τη Novartis που αφορά στον Άδωνι Γεωργιάδη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έπαθαν εγκεφαλικό για την διαφοροποίηση του, που δεν ακολουθεί τον κατήγορο του κόμματος και του Αλέξη Τσίπρα. Η Όλγα Γεροβασίλη τηλεφώνησε στον Σάκη Παπαδόπουλο, απειλώντας τον "δημοκρατικά και ακροαριστερά" προειδοποιώντας τον πως αν δεν ανασκεύαζε, «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», όπως ήταν η χαρακτηριστική φράση που ελέχθη, από την συριζαία. 

Ο Παπαδόπουλος, όπως φάνηκε τα έκανε επάνω του και μόνο μάγκας δεν αποδείχθηκε αφού ζήτησε τον λόγο για δευτερολογία στη Βουλή και έδωσε στη δημοσιότητα και μία δήλωση, στην οποία.. αναιρεί τον εαυτό του, ξεφτιλίζεται για το κόμμα, και καλεί τον Άδωνι Γεωργιάδη να ζητήσει συγγνώμη από την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη. 



Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Πολάκη απειλεί ευθέως τους θεσμούς και το κράτος δικαίου

 


Πολάκης, προκλητικός, σκληρός ακροαριστερός ονειρεύεται το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ.

Κρατικοποίηση τουλάχιστον μιας τράπεζας, της ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη με εθελούσια έξοδο δικαστών θα περιλαμβάνει η «δεύτερη φορά Αριστερά», όπως είπε ο Παύλος Πολάκης, σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Διαφθορά, διαφάνεια, δικαιοσύνη» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

«Δεν θα αλλάξει κάτι σε αυτή τη χώρα, εάν μία τράπεζα από τις τέσσερις δεν περάσει υπό δημόσιο έλεγχο. Τουλάχιστον μία τράπεζα από τις τέσσερις» ακούγεται να λέει ο κ. Πολάκης στο βίντεο από τη διαδικτυακή συζήτηση που ανέβασε στο λογαριασμό του στο Facebook και σχολίασε η «Ομάδα Αλήθειας».

«Δεν γίνεται να μην ξαναπάρουμε πίσω κάποιους βασικούς στρατηγικούς πυλώνες, όπως το θέμα της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ. Πώς θα ελέγξεις την ακρίβεια εάν δεν έχεις στα χέρια σου το εργαλείο της ΔΕΗ που θα καθορίσει τις τιμές και θα βάλει του κανόνες του παιχνιδιού;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε:

«Πώς θα δώσεις στον κόσμο την αίσθηση ότι υπάρχει δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα, αν δεν τιμωρηθούν αυτοί που κλέβουν. Και πώς θα τιμωρηθούν αυτοί που κλέβουν; Χρειάζονται θεσμικές αλλαγές -με νομοθετικά μέτρα, όχι “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”- σε σχέση με τη δικαιοσύνη. Πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των δικαστών (…) δεν φτάνουν. Θέλει παραπάνω. Μπορεί να υπάρξει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, μαζικής εισροής μέσα από μία δεύτερη σχολή δικαστών, μέσα από ένα άλλο μηχανισμό» συμπλήρωσε.


Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:


«Στο σημερινό του show, ο Παύλος Πολάκης υποσχέθηκε κρατικοποιήσεις των πάντων – και όσων, δηλαδή, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκχώρησε στο Υπερταμείο. Πρόκειται για το σοβιετικό οικονομικό μοντέλο του κ. Πολάκη και των περισσότερων στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έμεινε όμως εκεί, εξαγγέλλοντας και μια “δεύτερη σχολή δικαστών”, η οποία προφανώς θα λειτουργεί ως η επίσημη ακαδημία του παραδικαστικού κυκλώματος που ονειρεύεται ανοιχτά η αξιωματική αντιπολίτευση.

Αν οι οικονομικές του αναλύσεις προκαλούν γέλιο σε σύγκριση με την πολιτική που εφάρμοσε ως Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, οι εξαγγελίες θεσμικών εκτροπών στη Δικαιοσύνη αποτελούν ξεκάθαρη απειλή για τη Δημοκρατία.

Την περίοδο 2015-2019, όντως επιχείρησαν να ελέγξουν τους αρμούς της εξουσίας, με παραδικαστικές κινήσεις, στημένους τηλεοπτικούς διαγωνισμούς και υπονόμευση των Ανεξάρτητων Αρχών. Ευτυχώς η Ελλάδα, έχει ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου λειτουργεί. Κι όσο ονειρεύονται επιστροφή στις ίδιες μεθόδους, τόσο οι πολίτες θα τους γυρίζουν την πλάτη».



Φυλάκιση 5 ετών στον Στάθη Παναγιωτόπουλο

 


Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον παρουσιαστή για παραβίαση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων κατ' εξακολούθηση και του επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε ετών με τριετή αναστολή καθώς και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ. 

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης επέβαλε επίσης στον γνωστό παρουσιαστή, Στάθη Παναγιωτόπουλου, για τη διαρροή βίντεο με την πρώην σύντροφό του, οι όροι της εμφάνισης το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο ΑΤ του τόπου κατοικίας του και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ο ίδιος δεν παραβρέθηκε στη δίκη και εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους του. Αντίθετα η πρώην σύντροφός του και καταγγέλλουσα έδωσε το παρών και μάλιστα ζήτησε η δίκη να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, αίτημα που έγινε δεκτό.

Σημειώνεται ότι η πλευρά της καταγγέλλουσας ζήτησε ακόμα να αναβαθμιστεί η κατηγορία σε κακούργημα και να παραπεμφθεί σε αρμόδιο δικαστήριο, κάτι που ωστόσο απέρριψε το δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεση.



Συνελήφθησαν και οι άλλοι δύο επικίνδυνοι δραπέτες στα Χανιά

 


Οι Αρχές έφτασαν σήμερα το πρωί της Τετάρτης και στους άλλους δύο επικίνδυνους βαρυποινίτες που διέφευγαν της σύλληψης τα τελευταία 24ωρα.

Σύμφωνα με το ekriti, ο 34χρονος υπήκοος Πακιστάν που είχε καταδικαστεί σε τρις ισόβια για τρεις ανθρωποκτονίες καθώς και ο 34χρονος υπήκοος Αλβανίας που είχε καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών συνελήφθησαν μετά από αστυνομική επιχείρηση σε σπίτι σε περιοχή των Χανίων.

Οι αστυνομικοί εχθές είχαν συλλάβει τους τρείς πρώτους δραπέτες αφού εντόπισαν το κλεμμένο όχημα το οποίο χρησιμοποίησαν για να διαφύγουν.



Οι δράστες τις δολοφονίας του Άλκη

 



Αυτοί είναι οι δράστες τις δολοφονίας του Άλκη όπως δημοσιεύονται στο iefimerida























Ποιος είναι ο 25χρονος που παραδόθηκε για τη δολοφονία του Άλκη -Από γνωστή οικογένεια της Τήνου

 


Δύσκολες ώρες περνά η οικογένεια του 25χρονου Αλέξανδρου Βελαλόπουλου, ο οποίος παραδόθηκε χθες για την υπόθεση της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού.

Ο 25χρονος προέρχεται από γνωστή οικογένεια της Τήνου και είχε φύγει από το νησί πριν από αρκετά χρόνια, για να φοιτήσει σε σχολή μαγειρικής στην Αθήνα.

Η μητέρα του, Βαλεντίνα Γαβριελάτου, ήταν πρόεδρος του Κέντρου Υγείας του νησιού και αναπληρώτρια συντονίστρια της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες, ενώ ο πατέρας του εργαζόταν στο παρελθόν στην Παναγία της Τήνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, ο 25χρονος σε πολύ νεαρή ηλικία έμπλεξε με τους οργανωμένους οπαδούς και τον κόσμο των τοξικών ουσιών και αναγκάστηκε να φύγει για τη Θεσσαλονίκη, καθώς αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα. Ο πατέρας του εκείνη την περίοδο υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με συγγενείς, από τη «στεναχώρια» του.

Όταν η αστυνομία έφτασε στο νησί στο πλαίσιο των ερευνών για τους συμμετέχοντες στη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, οι γονείς σε κατάσταση σοκ περίμεναν υπομονετικά στο σπίτι τους να τους καλέσει στο τηλέφωνο ο 25χρονος. Όταν ο νεαρός τηλεφώνησε, του είπαν να παραδοθεί, πράγμα που στη συνέχεια έκανε.

Τελικά ο 25χρονος παραδόθηκε στις Αρχές το μεσημέρι της Τρίτης 9 Φεβρουαρίου, πηγαίνοντας με τη δικηγόρο του στην ανακρίτρια.

Αρνείται τις κατηγορίες ο Βελαλόπουλος

Στην κατάθεσή του, αστυνομικός για την αιματηρή επίθεση στην οδό Γαζή στη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου ο 19χρονος Άλκης δολοφονήθηκε από τη συμμορία των χούλιγκαν, αναφερόμενος στον Α.Β. τόνισε ότι, όπως προέκυψε, τυγχάνει σεσημασμένος για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Σημειώνεται πως ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο ποιο ρόλο είχε ο 25χρονος στη δολοφονική επίθεση στην περιοχή Χαριλάου εναντίον του Άλκη Καμπανού και των φίλων του.

Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ενώπιον των αρχών. «Θέλησα να παραδοθώ στις αρχές μόνος μου και αυτό νομίζω ότι πρέπει να εκτιμηθεί. Ήμουν στο περιστατικό και πήγα στο σημείο με τους άλλους συλληφθένετες αλλά δεν συμμετείχα στην ανθρωποκτονία», φέρεται να υποστήριξε σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τον 25χρονο

Σε ανακοίνωσή της, μετά την παράδοση του 25χρονου, η αστυνομία ανέφερε χθες: «Σε συνέχεια των προηγούμενων ανακοινώσεών μας, για υπόθεση που αφορά στην ανθρωποκτονία 19χρονου ημεδαπού, που έλαβε χώρα την 01-02-2022, στην περιοχή Χαριλάου, ανακοινώνεται ότι μεσημβρινές ώρες σήμερα εμφανίσθηκε αυτοβούλως στις ανακριτικές αρχές και συνελήφθη, δυνάμει του ήδη εκδοθέντος εντάλματος, 25χρονος ημεδαπός».

Στον ανακριτή σήμερα τρεις από τους 10 συλληφθέντες

Σήμερα, την πόρτα της 7ης τακτικής ανακρίτριας που διερευνά την υπόθεση θα περάσουν τρεις εκ των συλληφθέντων, ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο (Πέμπτη) και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Πρόκειται για τους οκτώ που είχαν συλληφθεί την περασμένη Κυριακή, με εντάλματα που ενεργοποίησε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.


iefimerida



Επιδότηση στα 39 ευρώ για τα νοικοκυριά και 65 για τις επιχειρήσεις για την ενέργεια


 

Και τον Φεβρουάριο η επιδότηση θα αφορά σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1 (περίπου 4,2 εκατ. παροχές), ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου.

Για τις πρώτες 150 kWh κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτούμε με 150 ευρώ ανά MWh.

Για τη μηνιαία κατανάλωση από 151 - 300 kWh κατανάλωσης επιδοτούμε με 110 ευρώ ανά MWh.

Άρα η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 kWh/μήνα ανέρχεται σε 39 ευρώ τον Φεβρουάριο.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η επιδότηση θα ανέλθει στα 170 ευρώ ανά MWh για τις πρώτες 300 kWh της μηνιαίας κατανάλωσης.

Άρα, η μέση μηνιαία ενίσχυση για το κοινωνικό τιμολόγιο είναι 51 ευρώ.

Η συνολική αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Φεβρουάριο ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ.

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης παραμένει σε 65 ευρώ/ΜWh.

Το σύνολο του μέτρου επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Φεβρουάριο εκτιμάται σε 133 εκατ. ευρώ.

Από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει και η αναστολή της πληρωμής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τη στήριξη των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση.

Η κρατική επιδότηση τον Φεβρουάριο θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης για το Φυσικό αέριο.

Αφορά σε 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα συνεχίσει να προσφέρει έκπτωση ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh, για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της και Θα ζητήσουμε σε συνεργασία μαζί της να πράξουν το ίδιο και οι υπόλοιποι πάροχοι.

Συνολικά, το όφελος για τα νοικοκυριά ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά θερμική MWh τον Φεβρουάριο.

Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την κυβέρνηση και τη ΔΕΠΑ για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 47 εκατ. ευρώ για τον Φεβρουάριο.

Επιδότηση των λογαριασμών Φυσικού Αερίου και τον Φεβρουάριο σε όλους τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων

Η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους του παρόχους και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Το συνολικό ύψος της επιδότησης του φυσικού αερίου στις επιχειρήσεις από την Κυβέρνηση θα ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ αυτόν τον μήνα.

Για τον Φεβρουάριο, λαμβάνονται μέτρα για τη στήριξη όλων των νοικοκυριών και των επαγγελματιών απέναντι στην πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση που φτάνουν συνολικά τα 350 εκατ. ευρώ και αφορούν και την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο.

Οι πόροι προέρχονται από τα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων καθώς και από το υπερπλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αφού η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο σήμερα είναι συγκριτικά φθηνότερη από την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο ή λιγνίτη.



Καλείται να απολογηθεί για κακούργημα η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη



Σε απολογία για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας σχετικά με την υπόθεσης της ενοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων στην υπόθεση novartis, καλείται απο την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου, η πρωην επικεφαλής της εισαγγελίας κατα της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Η εισαγγελέας είναι μεταξύ των προσώπων που έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για την υπόθεση, καθώς κρίθηκε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι ουσιαστικά συνήργησε με τον βασικό εμπλεκόμενο Δημ. Παπαγγελόπουλο, προκειμένου να στηθεί η αποκαλούμενη "σκευωρία” σε βάρος 10 πολιτικών προσώπων και να στραφεί εκεί η έρευνα και οχι στην ιατρική διάσταση του σκανδάλου και στην εμπλοκή γιατρών πoυ πριμοδοτούνταν απο την Novartis.

Αναλυτικά η δήλωση της Ελένης Τουλουπάκη:


"Τα τελευταία 3 χρόνια η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί τη συστηματική προσπάθεια μετατροπής ενός τεράστιου διεθνούς σκανδάλου στην αποκαλούμενη ως "σκευωρία Novartis". Από την πρώτη στιγμή που η υπόθεση έφτασε στην Εισαγγελία Διαφθοράς δεχθήκαμε ακραίες συκοφαντικές επιθέσεις και πιέσεις κάθε είδους, προκειμένου να παρακωλυθούμε στο έργο μας και να καταστούμε εν τέλει οι ίδιοι κατηγορούμενοι, ως τάχα μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Στο πλαίσιο της συντεταγμένης και οργανωμένης αυτής προσπάθειας εναντίον μας, καταπατήθηκε κάθε έννοια του κράτους δικαίου και διάκρισης των εξουσιών, μεταξύ άλλων, με ωμές παρεμβάσεις πολιτικών στο ανώτατο επίπεδο, που προεξοφλούσαν το αποτέλεσμα ήδη από την έναρξη διερεύνησης της υπόθεσης και που, δυστυχώς, οι δικαστικές εξελίξεις δείχνουν απλά να τις επικυρώνουν.

Ως απάντηση στη θεσμική εκτροπή και έκπτωση, εγώ και οι συνυπηρετήσαντες με εμένα εισαγγελείς, παραμείναμε αταλάντευτα πιστοί στο Σύνταγμα και επιτελέσαμε το καθήκον μας, με εντιμότητα και ευσυνειδησία, προσηλωμένοι στην αναζήτηση της αλήθειας και στην απόδοση του δικαίου, όπως οφείλαμε να κάνουμε. Οι κατήγοροί μας γνωρίζουν καλύτερα από όλους ότι διωκόμαστε ακριβώς γι΄ αυτό.

Σήμερα καλούμαι από την ελληνική δικαιοσύνη να απολογηθώ ως κατηγορούμενη. Για εμένα λοιπόν αυτή η κλήση προς απολογία είναι τίτλος τιμής. Τίτλος αναγνώρισης ότι ενήργησα με γνώμονα την αλήθεια για το δημόσιο συμφέρον, ότι δεν υπέκυψα σε πιέσεις, ότι ανέδειξα και εγώ για την πατρίδα μου το σκάνδαλο, το οποίο κόστισε τόσο ακριβά στη χώρα μας, στην Ευρώπη και σε χιλιάδες ανθρώπους που στερήθηκαν το δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία.Ειμαι πεπεισμένη για την δικαίωση αλλωστε η εντιμότητα και η ακεραιότητα είναι ιδιότητες αυθύπαρκτες δεν ετεροπροσδιορίζονται.

Ως γνήσιο τέκνο της ιδιαίτερης πατρίδας μου, της Κρήτης, "δεν φοβάμαι τίποτα", εχω την ελπίδα μου στο Θεό και γιαυτό είμαι ελεύθερη. Μου αρκεί που επιτέλεσα τον καθήκον μου στο ακέραιο. Αυτή η βεβαιότητα και η ηρεμία θα είναι το οριστικό ζητούμενο για τους αληθινούς σκευωρούς που ήδη ατενίζουν την ιστορική καταδίκη τους. Αντίθετα η δική μου μόνη απάντηση και ακλόνητη θέση είναι η δέσμευσή μου, ότι θα εξακολουθήσω να υπηρετώ την αλήθεια και το δίκαιο, με σθένος, πραγματικά "μέχρι τέλους".



Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τη μαθητική ομάδα ρομποτικής Minders

 



Τη μαθητική ομάδα Minders, η οποία κατέκτησε την 5η θέση στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2021, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι μαθητές της Β’ λυκείου Γιάννης Γκαμαλέτσος, Διονύσης Κανέλλης, Γιώργος Κλωνής και Θάνος Κοτσόκολος, μαζί με τον καθηγητή πληροφορικής και υπεύθυνο της ομάδας Δημήτρη Μωραΐτη, αφηγήθηκαν στον Πρωθυπουργό την εμπειρία τους και του παρουσίασαν το «Project Airfield», με το οποίο έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό, όπου συμμετείχαν 65 χώρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη την ομάδα για την επιτυχία της, σημειώνοντας ότι έχουν πλέον γίνει παρεμβάσεις ώστε οι μαθητές στα ελληνικά σχολεία να αποκτούν εξοικείωση με την πληροφορική και τις εφαρμογές της από πολύ μικρή ηλικία.

Στο πλαίσιο αυτό θεσμοθετήθηκαν τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, τα οποία εντάσσονται στο υποχρεωτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου, του δημοτικού και του γυμνασίου, αποβλέποντας μεταξύ άλλων στην καλλιέργεια δεξιοτήτων που συνδέονται με τις νέες τεχνολογίες. Παράλληλα, η διδακτέα ύλη σε σειρά μαθημάτων όπως η Πληροφορική, η Φυσική και η Χημεία εκσυγχρονίζεται, συνδέει τη θεωρία με την πράξη και αποκτά διαθεματικό και διεπιστημονικό χαρακτήρα.

«Έχουμε στηρίξει πολύ τη ρομποτική, αρχίζει πια και μπαίνει ως πιλοτικό μάθημα σε πολύ μικρότερες βαθμίδες. Φαντάζομαι ότι δεν το περιμένατε, όταν ξεκινήσατε, ότι θα αρχίσει να διδάσκεται σε πολύ νεότερες ηλικίες στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. Αλλά μάς κάνει πάντα πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση το πόσο πολύ και τα μικρά παιδιά αγκαλιάζουν τη ρομποτική», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Χαίρομαι πάρα πολύ που συνολικά η ρομποτική αρχίζει και μπαίνει δυναμικά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Και το γεγονός ότι έχουμε διακρίσεις εντός αλλά και εκτός Ελλάδος είναι εξαιρετικά σημαντικό και νομίζω πιστοποιεί το πόσο πολύ αγαπάτε αυτό που κάνετε», πρόσθεσε.

Γέφυρα μεταξύ καινοτομίας και επιχειρηματικότητας

Το project αφορά την ανάπτυξη μιας εναέριας ανεμογεννήτριας, η οποία ίπταται χάρη σε μία κατασκευή που χρησιμοποιεί ήλιο. Η ανεμογεννήτρια αξιοποιεί τους πιο ισχυρούς ανέμους που πνέουν σε υψόμετρα πάνω από το επίπεδο όπου φτάνουν οι τυπικοί πυλώνες που χρησιμοποιούνται στα αιολικά πάρκα. Στη συνέχεια, τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια ένα θερμοκήπιο με αυτοματοποιημένες λειτουργίες, ενισχύοντας την αποτελεσματική πράσινη μετάβαση στον χώρο της αγροτικής παραγωγής.

Οι τέσσερις μαθητές και ο κ. Μωραΐτης στάθηκαν στις ανάγκες του project από πλευράς προγραμματισμού, ενώ επισήμαναν ότι ιδιαίτερη σημασία είχε η και επιχειρηματική διάσταση του έργου, ώστε να αναπτυχθεί μία πρόταση η οποία είναι καινοτόμα μεν αλλά ταυτόχρονα έχει πρακτική χρησιμότητα.

«Η γέφυρα μεταξύ της ερευνητικής καινοτομίας, αλλά και της δυνατότητας η ιδέα να μετατραπεί σε μία βιώσιμη επιχείρηση η οποία θα έχει έσοδα. Είναι πολύ σημαντικό ότι μπαίνετε σε αυτή τη λογική. Δεν είναι μόνο η καινοτομία για την καινοτομία -η οποία από μόνη της έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον- είναι η καινοτομία για να βελτιώσει, τελικά, τις ζωές μας, πόσω μάλλον σε ένα αντικείμενο τόσο επίκαιρο όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», απάντησε ο Πρωθυπουργός.

Ελληνική τεχνογνωσία και ελληνικά μυαλά, παγκοσμίως ανταγωνιστικά

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμα ότι το οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων που έχει πλέον αναδυθεί στην Ελλάδα προσφέρει όλο και περισσότερες ευκαιρίες για δημιουργία και απασχόληση, ενώ διακρίνεται από έναν νέο συμμετοχικό πολιτισμό που επιτρέπει τη διάχυση των οφελών σε όλους του εργαζόμενους.

«Έχουμε ελληνικές εταιρείες, με ελληνική τεχνογνωσία, ελληνικά κεφάλαια, ελληνικά μυαλά, που αναπτύσσουν εφαρμογές και προϊόντα που είναι παγκοσμίως ανταγωνιστικά. Και γι’ αυτό μπορούν και προσελκύουν κεφάλαια από το εξωτερικό, εξαγορές από το εξωτερικό. Και νομίζω ότι όλο αυτό το οικοσύστημα των startups, πέραν του ότι είναι πολύ δημιουργικό είναι και πολύ συμμετοχικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είχα βρεθεί πριν από λίγες ημέρες στη Viva, της οποίας η JPMorgan εξαγόρασε ένα σημαντικό ποσοστό και το ενδιαφέρον πάντα με όλες αυτές τις επιχειρήσεις είναι ότι ο ιδρυτής, ο εργαζόμενος, όλοι ουσιαστικά είναι μέτοχοι, συμμέτοχοι αλλά και μέτοχοι, σε μια προσπάθεια. Και όλοι θα έχουν όφελος εάν αυτή η προσπάθεια τελικά ευοδώσει», συμπλήρωσε.

Οι μαθητές μίλησαν στον Πρωθυπουργό για τις φιλοδοξίες τους και τις σπουδές που θέλουν να ακολουθήσουν και ο κ. Μητσοτάκης τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στα μελλοντικά εγχειρήματά τους.





Δεν μπορεί να αποφύγει τα ψέματα ο Ηλιόπουλος, εξαπατά τον κόσμο

 


Ο Ηλιόπουλος γνήσιος συριζαίος και άμεσος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, έχει αποδείξει ότι δυσκολεύεται να πει μία αλήθεια, κάνοντας έτσι μεγαλύτερο κακό στον ΣΥΡΙΖΑ και στην πολιτική του πορεία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, πραγματοποίησε εχθές ραδιοφωνικές δηλώσεις, αναφερόμενος σε διάφορα θέματα, λέγοντας ψέματα και προσπαθώντας να παραπλανήσει και να εξαπατήσει όσα θύματα τον πιστέψουν.

Μεταξύ αυτών και σε συνέχεια της επανακατάθεσης της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, ανέφερε πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι που ρίχνει τη χώρα στα βράχια, όχι η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, όπως μας είπε χυδαία ο Άδωνις Γεωργιάδης. Μας έλεγε η κυβέρνηση τέλη Σεπτεμβρίου ότι οι λογαριασμοί του ρεύματος θα αυξηθούν 2-3 ευρώ και τελικά ήρθαν ως και πέντε φορές πάνω».

Ο ίδιος προανήγγειλε ότι από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ανακοινωθεί «ένα συνολικό πλαίσιο άμεσων παρεμβάσεων για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας». Μάλιστα, όπως επισήμανε: «Ιεραρχούμε πολύ υψηλά τα εργασιακά, την ανάγκη για άμεση αύξηση του βασικού μισθού τώρα, την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Αυτό είναι το κλειδί για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της παρακμής στην οποία έχει μπει η χώρα».

Επίσης, χαρακτήρισε «είδηση της ημέρας» την απάντηση της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στον επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αντιπρόεδρο του Ε/Κ Δημήτρη Παπαδημούλη περί μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα.

«Η κα Λαγκάρντ απάντησε πως πρόκειται για μια θεμιτή πολιτική επιλογή, για ένα εργαλείο που επιτρέπεται από την εργαλειοθήκη της Κομισιόν και πρέπει να ενισχύσει τους ευάλωτους», είπε.

Το ΥΠΟΙΚ απαντά στον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσο Ηλιόπουλο, ο οποίος μέσω ραδιοφωνικών του δηλώσεων χαρακτήρισε «είδηση της ημέρας» την απάντηση της προέδρου της ΕΚΤ στον επικεφαλής της ευρωομάδας του κόμματός του, Δημήτρη Παπαδημούλη, περί της μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα, πως «πρόκειται για μια θεμιτή πολιτική επιλογή, για ένα εργαλείο που επιτρέπεται από την εργαλειοθήκη της Κομισιόν και πρέπει να ενισχύσει τους ευάλωτους».

Η κυβέρνηση δεν άφησε αναπάντητες τις δηλώσεις του κ. Ηλιόπουλου και, εκτός από τα «ψέματα» για τον οποίο τον εγκαλεί, αναφέρει πως η «αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να πολιτεύεται με ψέματα και δεν διστάζει να διαστρεβλώνει ακόμα και τις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, προκειμένου να χτίσει το αντιπολιτευτικό της αφήγημα».


Αναλυτικά η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών:

«Ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε σήμερα: "Την ώρα που οι κ. Μητσοτάκης, Σταϊκούρας και Γεωργιάδης αποκλείουν τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα με γελοίους ισχυρισμούς, μέχρι και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά και την Κομισιόν, προκρίνει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για όσο διαρκεί η κρίση. Σε ερώτηση του κ. Παπαδημούλη απάντησε ότι είναι ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί για όσο διαρκεί η κρίση, προκειμένου να ανακουφιστούν οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας".

Παραθέτουμε την ακριβή απάντηση της κας Λαγκάρντ, η οποία είναι η εξής: "Τώρα, νομίζω ότι η δεύτερη ερώτηση που κάνατε είχε να κάνει με τη θεραπεία που προσφέρουν οι κυβερνήσεις από δημοσιονομική άποψη προκειμένου να ανακουφίσουν τις δυσκολίες που υφίστανται οι Ευρωπαίοι συμπολίτες μας στην περίπτωση υψηλών τιμών ενέργειας. Προφανώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει θέση, έχει δημοσιεύσει έναν κατάλογο πιθανών εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα οποία, κατά την άποψή μας, από δημοσιονομική σκοπιά θα πρέπει να επικεντρωθούν στους πιο ευάλωτους, θα πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμα και να εφαρμόζονται για όσο διάστημα οι τιμές της ενέργειας προκαλούν ιδιαίτερη δυσχέρεια σε αυτά τα νοικοκυριά που επωμίζονται το κύριο βάρος του υψηλού ενεργειακού κόστους. Δεν είμαι ακριβώς εξοικειωμένη με το είδος του μέτρου που προβλέπεται από τις ελληνικές αρχές, αλλά, ξέρετε, ένα είδος γενικού ΦΠΑ δεν φαίνεται να είναι το στοχευμένο εργαλείο που συνιστάται προκειμένου να ελαφρυνθεί πραγματικά το βάρος σε εκείνους που είναι οι πιο ευάλωτοι".

Όπως προκύπτει από την αυτούσια δήλωση της κας Λαγκάρντ -την οποία σκοπίμως παραλείπει να αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς γιατί δεν τον συμφέρει-, η επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ισχυρίζεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση και μιλά για την ανάγκη στήριξης των πιο ευάλωτων πολιτών όσο διαρκεί η κρίση.

Αυτό ακριβώς κάνει, ήδη, η Κυβέρνηση εδώ και μήνες, έχοντας διαθέσει, μέχρι σήμερα, 1,75 δισ. ευρώ για τη στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση συνεχίζει να πολιτεύεται με ψέματα και δεν διστάζει να διαστρεβλώνει ακόμα και τις δηλώσεις της Προέδρου της ΕΚΤ, προκειμένου να χτίσει το αντιπολιτευτικό της αφήγημα».



Εκδόθηκε το διεθνές ένταλμα για τον 20χρονο που διέφυγε στην Αλβανία

 



Σύμφωνα με την ΕΡΤ έχει φτάσει στο αλβανικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης το διεθνές ένταλμα για τη σύλληψη του νεαρού 19χρονου Αλβανού που διέφυγε στην χώρα του και κατηγορείται για την συμμετοχή του στην δολοφονία του Άλκη.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο της χώρας η άφιξη του εντάλματος και ότι ήδη ξεκίνησε η διαδικασία έρευνας για την για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του.

Σημειώνεται ότι χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος είχε δηλώσει ότι αναμενόταν εντός της ημέρας «από τον αρμόδιο Εισαγγελέα να προβεί στην αντίστοιχη πράξη για να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης και να ζητήσουμε από το Αλβανικό κράτος να τον συλλάβει προκειμένου να έρθει και να δικαστεί στη χώρα μας».



Δένδιας : «Δεν δικαιούται η Τουρκία να μιλά για τα ανθρώπινα δικαιώματα»


 

Σε δήλωση του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της επίσκεψής του στη Ρώμη, αλλά και στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Με την δήλωσή του αυτή, ο Νίκος Δένδιας δίνει μια ξεκάθαρη απάντηση στις νέες προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου για το μεταναστευτικό, μετά τη συνάντησή του με τον Φινλανδό ομόλογό του, ο κύριος Δένδιας υπογράμμισε:

«Δεν έχω διαβάσει τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού και θα τηλεφωνήσω στον φίλο και ομόλογό μου, για να μου πει τι του είπε ο Τούρκος υπουργός. Όμως, θέλω να είμαι σαφής: το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη η Ελλάδα, είναι διδάγματα και διδαχές από την Τουρκία για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για χειρισμό του μεταναστευτικού. Η Τουρκία -επαναλαμβάνω η Τουρκία- είναι αυτή η οποία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό και χρησιμοποίησε τους μετανάστες σαν όπλο εκβιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας. “Δεν δικαιούται, λοιπόν, διά να ομιλεί“, για να θυμίσουμε μια παλιά φράση».

Δείτε την δήλωση που έκανε ο Νίκος Δένδιας





Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Είμαι συγκλονισμένη από τη βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά

 



Συγκλονισμένη από την πρόσφατη βεβήλωση του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Παναγίας Σουμελά στην Τουρκία, δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινιάζοντας την Tρίτη την έκθεση «Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος - Η συμβολή της Εκκλησίας στον Αγώνα του 1821», στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι το Βυζαντινό Μουσείο είναι «τόπος τέχνης και μνήμης, είναι κιβωτός όχι μόνον απλών τεχνουργημάτων που γέννησε η θρησκευτική πίστη, αλλά και εθνικών συμβόλων. Όπως η εικόνα της Παναγίας Σουμελά - την οποία μνημονεύω σήμερα, συγκλονισμένη από την πρόσφατη βεβήλωση αυτού του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς - μια εικόνα που ο ελληνισμός, και ιδίως ο ποντιακός, θεωρεί κομμάτι αναπόσπαστο της ταυτότητάς του, αφού απεικονίζει την Μητέρα του Θεού, οδηγήτρια και προστάτιδά του στις οδυνηρές περιπέτειες του ξεριζωμού και της προσφυγιάς. Μια εικόνα που εκτέθηκε επί είκοσι χρόνια στους χώρους αυτούς, οι οποίοι σήμερα μας προσφέρουν την σπάνια και πολύτιμη έκθεση, την οποία εγκαινιάζω».

Μάλιστα, τόνισε ότι «Εδώ, στον υποβλητικό χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, τα εκκλησιαστικά κειμήλια, οι εικόνες, οι λαϊκές ζωγραφιές, τα τάματα των πιστών, τα φυλακτά των αγωνιστών μιλούν εύγλωττα για τη σύνδεση της θρησκευτικής «πατρίου» πίστεως με την εθνική σωτηρία, για την ταύτιση της Ορθοδοξίας με την εθνική νεοελληνική συνείδηση».

Υπενθύμισε, επίσης ότι σ' όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, η Εκκλησία αποτέλεσε στοιχείο ενοποιητικό και διαμορφωτικό της ελληνικής ταυτότητας, δύναμη συνοχής έναντι αλλοθρήσκων και ετεροδόξων, καταφύγιο των διωκόμενων και συμπαραστάτρια του ελληνικού λαού στις δοκιμασίες του. «Διατήρησε τη γλώσσα και την ιστορία, διαπαιδαγωγώντας συστηματικά τα υπόδουλα τέκνα της, διαφυλάσσοντας την πνευματική τους ελευθερία.

Μιλώντας για τη στιγμή του Μεγάλου Ξεσηκωμού, επισήμανε ότι «η Εκκλησία δεν θα προσφέρει στους εξεγερμένους μόνο ηθική συμπαράσταση και πνευματική καθοδήγηση, αλλά θα εισφέρει την ένθερμη συμμετοχή των λειτουργών της. Πάμπολλοι κληρικοί αφιέρωσαν στον κοινό αγώνα του Γένους τη ζωή, την ιερωσύνη, τις οικογένειες, τις περιουσίες τους. 'Ανοιξαν τα μοναστήρια, αληθινά «προπύργια της επανάστασής μας» κατά τον Μακρυγιάννη, πήραν τα όπλα, σαν απλοί μαχητές, πολέμησαν γενναία, συμμετείχαν στις εθνοσυνελεύσεις, πολλοί θυσιάστηκαν».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «Ο απλός κλήρος μπήκε ολόθυμα στον αγώνα, όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο Φωτάκος, πρώτος υπασπιστής και γραμματικός του Κολοκοτρώνη. «Ο κλήρος εφάνη εις τον αγώνα με τον σταυρόν και με την σπάθην εις τας χείρας, δια να σώση το πλανημένον ποίμνιον και οδηγήση αυτό εις την ελευθερίαν του, φυσικώς, πολιτικώς και θρησκευτικώς».


Ακολούθως, υποστήριξε, ότι «Δεν είναι τυχαίο ότι στους περισσότερους, αν όχι σε όλους, τους πίνακες της ιστορικής ζωγραφικής, τους οποίους φιλοτέχνησαν Έλληνες ζωγράφοι θέλοντας να διασώσουν τη μνήμη των ηρώων που χάρισαν στο έθνος την ελευθερία του και να αναπαραστήσουν κορυφαίες στιγμές της Επανάστασης, υπάρχει πάντοτε ένας εκπρόσωπος της Εκκλησίας».

Όπως ανέφερε «Από τον εμβληματικό πίνακα του Θεόδωρου Βρυζάκη «Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί την σημαίαν της Επαναστάσεως» ως το «Φίλημα. Ο ασπασμός του Παπαφλέσσα από τον Ιμπραήμ» του Ανδρέα Γεωργιάδη - έναν πίνακα που εικονογραφεί το περιστατικό όπως το ζωντάνεψε στο ομώνυμο διήγημά του και ο Μιχαήλ Μητσάκης - οι ιερωμένοι είναι παρόντες, εμψυχώνοντας, πολεμώντας, οδηγούμενοι ακόμα και στο μαρτύριο».

Τέλος, σημείωσε ότι «Τα ονόματά τους και οι πράξεις τους είναι περιλάλητα, αρχής γενομένης από το «Αναστήτωσαν οι Έλληνες» του Παλαιών Πατρών Γερμανού, που κρέμασε ο ίδιος το σπαθί για να ενθαρρύνει τους αγωνιστές. Ο Σαλώνων Ησαΐας, ο Ρωγών Ιωσήφ, ο Μεθώνης Γρηγόριος, ο Γρηγόριος Δικαίος-Παπαφλέσσας, ο Αθανάσιος Διάκος που υπήρξε μοναχός πριν γίνει κλέφτης, νωρίτερα ο Σουλιώτης ιερομόναχος Σαμουήλ στο Κούγκι, είναι μερικά από τα ονόματα που διαφύλαξε η ιστορία, αλλά χιλιάδες οι ταπεινοί και ανώνυμοι παπάδες που εξεγέρθηκαν για την πίστη και την πατρίδα, σε μια στιγμή πνευματικής ανάτασης και υπέρβασης» και πρόσθεσε ότι τους ύμνησε η λαϊκή μούσα, με στίχους πανηγυρικούς: «Γιατί γιορτάζει η Παναγιά, γιορτάζει κι η πατρίδα/ σαν βλέπουν διάκους με σπαθιά, παπάδες με ντουφέκια/ σαν βλέπουν και το Γερμανό, της Πάτρας το Δεσπότη/ για να βλογάει τ' άρματα, να φχιέται τους λεβέντες».

Καταλήγοντας, συνεχάρη την Ειδική Συνοδική Επιτροπή επί της Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών της Εκκλησίας της Ελλάδος και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για την άρτια διοργάνωσή της έκθεσης, και υπογράμμισε ότι «διακόσια χρόνια από το κορυφαίο γεγονός της νεότερης ιστορίας μας, από τη μεγαλύτερη στιγμή του νέου ελληνισμού, εκθέσεις όπως η σημερινή, εμπλουτίζουν την ιστορική μας μνήμη και βαθαίνουν την αυτογνωσία μας».


skai.gr



Επίθεση σε καθηγήτρια άγνωστος την νάρκωσε, κλείνοντάς της το στόμα με πανί

 



Άντρας επιτέθηκε σε καθηγήτρια στο Ηράκλειο,τη στιγμή που μόλις είχε μπει στο αυτοκίνητό της.

Ο άγνωστος άντρας σύμφωνα με το Mega προχώρησε προς το μέρος της, άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου, της ακούμπησε ένα βρεγμένο πανί στο στόμα και τη νάρκωσε.

Ο δράστης άφησε στο σημείο το εν λόγω πανί, το οποίο το μάζεψε στην πορεία ένας άλλος άντρας, που πλησίασε για να δει εάν η γυναίκα χρειαζόταν βοήθεια.

Ο δράστης που επιτέθηκε στην καθηγήτρια, ήταν μελαχρινός μετρίου αναστήματος και μιλούσε σπαστά ελληνικά, ενώ ο άντρας που μάζεψε το πανί ήταν κοντά 50 χρονών και έφυγε χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς.

Την γυναίκα έσωσε ένας διανομέας που πέρναγε τυχαία από το σημείο και σταμάτησε να δει εάν η γυναίκα ήταν καλά. Τότε ο δράστης η οι δράστες τράπηκαν σε φυγή.



Περιβαλλοντικό τέλος έως 3.000 ευρώ σε εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

 


Επέκταση του περιβαλλοντικού τέλους στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά που πληρούν την οδηγία «Euro 5b» αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, επιβάλλεται τέλος ύψους 3.000 ευρώ για εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα εφόσον υπάγονται στις εκ κατασκευής προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων «Euro 4», ενώ για εισαγόμενα οχήματα «Euro 5a» και «Εuro 5b», το περιβαλλοντικό τέλος φθάνει τα 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με την τροπολογία, το ίδιο ισχύει και για τα φορτηγά αυτοκίνητα μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνους. 

Όπως τονίζεται, τα οχήματα που υπάγονται στις εκ κατασκευής προδιαγραψές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων «Euro 5b» και για τα οποία έχει υποβληθεί Δήλωση Άφιξης Οχήματος ή δηλωτικά εισαγωγής, δεν υποχρεώνονται να καταβάλλουν περιβαλλοντικό τέλος.

Τέλος, απαγορεύεται η ταξινόμηση οχημάτων που υπάγονται στις εκ κατασκευής προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro 1, 2 και 3.

Αναλυτικά η τροπολογία του ΥΠΕΝ

Περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση της από 28.1.2022 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Επείγουσες φορολογικές, τελωνειακές και συναφείς ρυθμίσεις, επείγουσες διατάξεις για τη διασφάλιση του δικαιώματος αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας” (Α’14)»

Άρθρο 2

Επέκταση υποχρέωσης καταβολής περιβαλλοντικού τέλους σε παλαιά, ρυπογόνα

οχήματα – Τροποποίηση των παρ. 1 και 2 άρθρου 5 του ν. 4710/2020

Στην υποπερ. αβ’ της περ. α’ των παρ. 1 και 2 του άρθρου 5 του ν. 4710/2020 (Α’ 142), περί επιβολής περιβαλλοντικού τέλους, προστίθεται νέα κατηγορία υπόχρεων αυτοκινήτων και οι παρ. 1 και 2 διαμορφώνονται ως εξής:

«1. Για τα επιβατικά αυτοκίνητα της παρ. 1 του άρθρου 121 του ν. 2960/2001 (Α’ 265), ισχύουν τα εξής:

α) Επιβάλλεται, επιπλέον του τέλους ταξινόμησης, έκτακτο περιβαλλοντικό τέλος: αα) ύψους τριών χιλιάδων ευρώ (3.000), εφόσον υπάγονται στις εκ κατασκευής προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro 4, όπως αυτές ορίζονται στην υπ’ αρ. 4179/346/21.01.2000 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Μεταφορών και Επικοινωνιών (Β’ 182) ή μεταγενέστερες τροποποιητικές αυτής,

αβ) ύψους χιλίων (1.000) ευρώ, εφόσον υπάγονται στις εκ κατασκευής προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro 5a και Euro 5b, όπως αυτές ορίζονται στον Κανονισμό (ΕΚ) υπ’ αρ. 715/2007 της 20ής Ιουνίου 2007 και στον Κανονισμό (ΕΚ) υπ’ αρ. 692/2008 της 18ης Ιουλίου 2008.

β) Απαγορεύεται η ταξινόμηση, εφόσον υπάγονται στις εκ κατασκευής προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro 3, 2 και 1, όπως αυτές ορίζονται στην υπ’ αρ. 28433/2448/2.7.1992 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Μεταφορών και Επικοινωνιών (Β’ 542) και στην υπ’ αρ. 6765/ 511/3.3.1995 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Μεταφορών και Επικοινωνιών (Β’ 194) ή μεταγενέστερες τροποποιητικές αυτών, ή εφόσον δεν υπάγονται σε προδιαγραφές ευρωπαϊκού προτύπου εκπομπών ρύπων (Euro) συμβατικής τεχνολογίας και για τα οποία δεν αποδεικνύονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Από την παρούσα εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα άνω των τριάντα (30) ετών, τα οποία προορίζονται να κυκλοφορήσουν αποκλειστικά ως αυτοκίνητα ιστορικού ενδιαφέροντος.

2. Για τα φορτηγά αυτοκίνητα των περ. β’, γ’, ε’τηςπαρ. Ιτου άρθρου 123 του ν. 2960/2001 και τις μεταχειρισμένες βάσεις αυτών,

α) επιβάλλεται, επιπλέον του τέλους ταξινόμησης, έκτακτο περιβαλλοντικό τέλος: αα) ύψους τριών χιλιάδων ευρώ (3.000), εφόσον υπάγονται στις εκ κατασκευής προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro 4, όπως αυτές ορίζονται στην υπ’ αρ. 4179/346/21.1.2000 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και ΔημοσίωνΈργων και Μεταφορών και Επικοινωνιών (Β’ 182) ή μεταγενέστερες τροποποιητικές αυτής,

αβ) ύψους χιλίων (1.000) ευρώ, εφόσον υπάγονται στις εκ κατασκευής προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro 5a και Euro 5b, όπως αυτές ορίζονται στον Κανονισμό (ΕΚ) υπ’ αρ. 715/2007 της 20ης Ιουνίου 2007 (L 171) και στον Κανονισμό (ΕΚ) υπ’ αρ. 692/2008 της 18ης Ιουλίου 2008 (L 199),

β) απαγορεύεται η ταξινόμηση, εφόσον υπάγονται εκ κατασκευής στις προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro 3, 2 και 1, όπως αυτές ορίζονται στην υπ’ αρ. 28433/2448/2.7.1992 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Μεταφορών και Επικοινωνιών (Β’ 542) και στην υπ’ αρ. 6765/511/3.3.1995 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Μεταφορών και Επικοινωνιών (Β’ 194) ή μεταγενέστερες τροποποιητικές αυτών, ή εφόσον δεν υπάγονται σε προδιαγραφές ευρωπαϊκού προτύπου εκπομπών ρύπων (Euro) συμβατικής τεχνολογίας και για τα οποία δεν αποδεικνύονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.».

Άρθρο 3

Μεταβατική διάταξη περιβαλλοντικού τέλους οχημάτων

Δεν καταλαμβάνονται από την υποχρέωση καταβολής του περιβαλλοντικού τέλους της υποπερ. αβ’ της περ. α’ των παρ. 1 και 2 του άρθρου 5 του ν. 4710/2020 (Α’ 142), τα οχήματα που υπάγονται στις εκ κατασκευής προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων «Euro 5b», για τα οποία έχει υποβληθεί κατά τη δημοσίευση του παρόντος Δήλωση Άφιξης Οχήματος (Δ.Α.Ο.) ή δηλωτικά εισαγωγής».



Τι ομολόγησε ο ντελιβεράς για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Νίκου Κάτσικα

 



Τις λεπτομέρειες πίσω από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Νίκου Κάτσικα ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ,  εξετάζει η αιγυπτιακή αστυνομία.

Ο Έλληνας δημοσιογράφος δολοφονήθηκε μέσα στο διαμέρισμα στην περιοχή Sheikh Zayed δυτικά της αιγυπτιακής πρωτεύουσας του Καΐρου, με τις λεπτομέρειες της δολοφονίας του να θυμίζουν αρχικά σεξουαλικό έγκλημα. Ήδη βρίσκεται υπό κράτηση διανομέας φαγητού ενώ εξετάζεται μεταξύ άλλων και η κατηγορία της ληστείας σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Ahram» που επικαλείται δικαστική πηγή. 

Τη Δευτέρα οι γείτονες ειδοποίησαν την Αστυνομία καθώς μέσα από το διαμέρισμα του Νίκου Κάτσικα  ερχόταν μια άσχημη μυρωδιά. Η Αστυνομία μπήκε στο διαμέρισμα και βρήκε τη σορό του και αμέσως κλήθηκε στο σημείο ο εισαγγελέας, ο οποίος διαπίστωσε ότι το θύμα είχε ελληνική υπηκοότητα. 

Ο δράστης δεν άργησε να ταυτοποιηθεί με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας της Γκίζας στην Αίγυπτο να φτάσουν γρήγορα στα ίχνη του και να τον συλλάβουν. Ο ίδιος ομολόγησε τη δολοφονία σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ και αποκάλυψε ότι είχε γνωριστεί με το θύμα στο εστιατόριο που δούλευε και είχαν ανταλλάξει τηλέφωνα. Ανέφερε ακόμα πως ο δημοσιογράφος τον κάλεσε στο σπίτι του όπου και τον επισκέφθηκε λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή του.

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή ιστοσελίδα elrai.net,  ο δράστης στην ομολογία του ισχυρίστηκε ότι ευρισκόμενος στο σπίτι του θύματος, ο Έλληνας δημοσιογράφος ρώτησε τον δράστη για τις συνθήκες διαβίωσής του με τον κατηγορούμενο να παραπονιέται για την κακή οικονομική του κατάσταση. Τότε σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του δράστη, το θύμα του ζήτησε να έχουν σεξουαλική επαφή με αντάλλαγμα κάποιο χρηματικό ποσό, κάτι που ο κατηγορούμενος δέχτηκε.

Είχαν σεξουαλική επαφή και όπως φέρεται να είπε ο κατηγορούμενος, το θύμα αρνήθηκε να του δώσει τα χρήματα την πρώτη φορά ενώ την δεύτερη μάλωσαν και ο δράστης του επιτέθηκε χτυπώντας τον ενώ στη συνέχεια τον έριξε στο έδαφος και τον μαχαίρωσε μέχρι θανάτου. Ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε ακόμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι, αφού σιγουρεύτηκε για τον θάνατο του Νίκου Κάτσικα, άρπαξε το ποσό των 260 ευρώ, 3 κινητά τηλέφωνα και κάποια από τα αντικείμενα του θύματος και στη συνέχεια διέφυγε από τον τόπο του εγκλήματος.

Από την πλευρά της, η Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι η σορός του δολοφονηθέντος Έλληνα δημοσιογράφου παραδόθηκε στην ελληνική πρεσβεία, αφού η ιατροδικαστική υπηρεσία ολοκλήρωσε τη νεκροψία – νεκροτομή, για να διαπιστωθούν όλες οι συνθήκες της υπόθεσης.

Ο 56χρονος δημοσιογράφος ήταν ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου από το 2016 και συνεργαζόταν για πολλά χρόνια και με την ΕΡΤ. Ο Νίκος Κάτσικας ήταν ενεργό μέλος της ελληνικής κοινότητας στην Αίγυπτο, ίδρυσε την εφημερίδα Φως στο Κάιρο και εξέδιδε τη μηνιαία έκδοση του Αλεξανδρινού Ταχυδρόμου στην Αλεξάνδρεια. Ήταν επίσης και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου.


protothema



Παραδόθηκε και ο 10 καταζητούμενος για δολοφονία Άλκη - Έρευνα για τον γιό του Ιβάν Σαββίδη

 


Εμφανίστηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και ο 25χρονος που σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη.

Ο επονομαζόμενος «Αθηναίος» κρατείται από εχθές στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και πρόκειται για οργανωμένο οπαδό του ΠΑΟΚ, ο οποίος κατηγορείται μαζί με άλλα 10 άτομα για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη

Ο Γιώργος Σαββίδης, γιός του Ιβάν Σαββίδη, αντί να καταδικάζει την δολοφονία του Άλκη από κακοποιούς του ΠΑΟΚ, φαίνεται ότι έχει ρίξει πολλές φορές λάδι στην φωτιά πορώνοντας περισσότερο τους ανεγκέφαλους.

Η κοινή γνώμη, απλοί πολίτες, ανεξαρτήτως της ομάδας που υποστηρίζουν, καταδίκασαν την αθλιότητα του Γιώργου Σαββίδη και ζητούν να τεθούν προ των ευθυνών τους, τόσο αυτoί που μαχαίρωσαν τον Άλκη, όσο και οι ηθικοί αυτουργοί. Αυτοί δηλαδή που φανάτισαν τους χούλιγκαν του ΠΑΟΚ σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μη διστάσουν να μαχαιρώσουν τρία νέα παιδιά.



Την ίδια στιγμή, τις τελευταίες ώρες επικρατεί ένας μεγάλος χαμός στο προφίλ του Γιώργου Σαββίδη, γιου του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, που προκαλεί με τα βίντεο και τις φωτογραφίες με τα μαχαίρια που έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν και προκάλεσαν τώρα κατόπιν εορτής την παρέμβαση εισαγγελέα, για το ενδεχόμενο της υποκίνησης βίας.









Νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναλαμβάνει ο βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς


 

Όσα απαράδεκτα ειπώθηκαν από τον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Δούκα κινούνται εκτός του αξιακού κώδικα του Πρωθυπουργού και της παράταξης και δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μόλις έγιναν γνωστά όσα ειπώθηκαν για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007 και τη λάθος αντίδραση του  Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Υπουργό και ζήτησε εξηγήσεις.

Ο Σπήλιος Λιβανός είναι προσωπικός  φίλος του Πρωθυπουργού. Η αντίδρασή του, όμως στην επικίνδυνη επιπολαιότητα ενός δημάρχου και στα όσα απαράδεκτα ειπώθηκαν από τον κ. Δούκα για ένα τόσο τραγικό γεγονός, έπρεπε να είναι εντελώς διαφορετική.  Γι’ αυτό, δεν υπήρχε κανένα περιθώριο παραμονής του στην Κυβέρνηση.

Και αν η κίνηση του Πρωθυπουργού αιφνιδίασε, ήταν γιατί ανάλογη συμπεριφορά δεν έδειξε ποτέ η προηγούμενη Κυβέρνηση. Ο κ.Τσίπρας και τότε αλλά ακόμη και σήμερα δεν βρίσκει να  πει μια κουβέντα για τις ακραίες συμπεριφορές στελεχών του.

Νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναλαμβάνει ο μέχρι τώρα Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς. Η θέση του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν καλύπτεται.




Σε 3 επίπεδα οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας

 


Σε συνέχεια των ενεργειών που έγιναν μετά την άγρια δολοφονία του 19χρονου Άλκη, που συγκλόνισε όλη τη χώρα, πραγματοποιήθηκε  χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού σύσκεψη με την συμμετοχή όλων των αρμόδιων Υπουργών. Πάγια βούληση του Πρωθυπουργού είναι να συνεχίσουμε την έμπρακτη προσπάθεια, χωρίς βαρύγδουπες εξαγγελίες για να οδηγηθούμε σε ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό των φαινομένων βίας. Οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν, θα κινούνται σε 3 επίπεδα:


Στην ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων και των παραρτημάτων τους, αλλά και του ρόλου και των πραγματικών ευθυνών των Π.Α.Ε. στη λειτουργία αυτή.

Στις αναγκαίες προσαρμογές του Ποινικού Κώδικα.

Στην εντατικοποίηση των ελέγχων από πλευράς της ΕΛ.ΑΣ..

Παράλληλα, αλλαγές θα γίνουν και στον τρόπο διοίκησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα περιλαμβάνονται στο αθλητικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τις επόμενες εβδομάδες.


Θυμίζουμε ότι:


Το Υπουργείο Αθλητισμού με τους νόμους 4639 τον Νοέμβριο του 2019 και 4809 τον Ιούνιο του 2021 θέσπισε μεταξύ άλλων:

Τη δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης, στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας, του υλικού και των δεδομένων που καταγράφονται με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο, το οποίο χειρίζεται η Ελληνική Αστυνομία. Έτσι, κάθε ποινική πράξη, που τελείται εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων, θα μπορεί να διακριβώνεται και να τιμωρείται.

Επέκτεινε τα τοπικά και χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο που δεν συνδέεται με κάποια αθλητική εκδήλωση (π.χ., «ραντεβού» οπαδών, επιθέσεις σε συνδέσμους κ.λπ.).

Επανήλθε το «ιδιώνυμο». Δηλαδή, η απαγόρευση αναστολής και μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών που επιβάλλονται από τα ποινικά δικαστήρια για εγκλήματα που αφορούν σε εκδηλώσεις αθλητικής βίας.

Με τον νόμο 4855/2021, που αφορούσε στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπου αυστηροποιήθηκαν οι προβλεπόμενες ποινές για αδικήματα με στοιχεία βίας.

Τα δύο τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Η Κυβέρνηση, θα συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή και περιμένουμε από όλους να συνδράμουν την ελληνική Πολιτεία στην προσπάθεια εξάλειψης της αθλητικής βίας. Πρόκειται άλλωστε για ένα ζήτημα που μας ενώνει όλους.