Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

«Πράσινο φως» σε Δανία και Ολλανδία για την παράδοση F-16 στην Ουκρανία

 



Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι έδωσαν το «πράσινο φως» σε Δανία και Ολλανδία για την αποστολή αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία, μόλις ολοκληρωθεί η σχετική εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η Δανία και η Ολλανδία έλαβαν «επίσημες διαβεβαιώσεις» για το θέμα αυτό.

«Τα F-16 θα ενισχύσουν τις αμυντικές ικανότητες της Ουκρανίας»

«Ως εκ τούτου, η Ουκρανία θα μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τις νέες δυνατότητές της μόλις η πρώτη ομάδα πιλότων θα έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της. Τα F-16 θα ενισχύσουν τις αμυντικές και αποτρεπτικές ικανότητες της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυστηρούς κανόνες σε ό,τι αφορά τυχόν μεταπώληση ή μεταφορά αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού από συμμάχους.

Η ημερομηνία κατά την οποία οι Ουκρανοί πιλότοι θα ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους δεν είναι ακόμη γνωστή.

Η εκπαίδευση αυτή, από έναν συνασπισμό 11 χωρών, αναμένεται να ξεκινήσει αυτόν τον μήνα στη Δανία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της χώρας. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ελπίζουν οι πιλότοι να είναι έτοιμοι έως τις αρχές του 2024. Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας, Τρολς Πούλσεν, δήλωσε τον Ιούλιο ότι η χώρα ελπίζει να δει «αποτελέσματα» από την εκπαίδευση στις αρχές του 2024.

Η Δανία δήλωσε ότι η προμήθεια της Ουκρανίας με τα μαχητικά αεροσκάφη θα συζητηθεί σύντομα.

«Η κυβέρνηση έχει πει αρκετές φορές ότι η παράδοση (F-16) είναι ένα φυσικό επόμενο βήμα μετά την εκπαίδευση. Συζητάμε το θέμα με συμμάχους και εκτιμώ ότι σύντομα θα γίνουμε πιο συγκεκριμένοι», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γιάκομπ Ελεμάν-Γένσεν στο πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.

Ολλανδός ΥΠΕΞ: «Χαιρετίζουμε την απόφαση των ΗΠΑ»

«Χαιρετίζουμε την απόφαση της Ουάσιγκτον να ανοίξει τον δρόμο για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter). «Τώρα, θα συζητήσουμε περαιτέρω το θέμα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας».

Η Ολλανδή υπουργός Άμυνας, Κάισα 'Ολονγκρεν, χαιρέτισε την έγκριση αυτή. «Αυτό μας επιτρέπει να εκπληρώσουμε τον σκοπό σε σχέση με την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων», έγραψε στην πλατφόρμα X. Ωστόσο «όλα θέλουν τον χρόνο τους», υπογράμμισε η Όλονγκρεν μιλώντας στο ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP. Θα χρειαστούν αρκετοί μήνες προτού μπορέσει η Ολλανδία να στείλει F-16, διευκρίνισε, σύμφωνα με το ANP.

Το Κίεβο ζητεί συνεχώς αυτά τα αεροσκάφη για να υποστηρίξει την αντεπίθεσή του στο μέτωπο.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε τον Ιούλιο ότι η παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 θα θεωρηθεί από τη Μόσχα ως «πυρηνική» απειλή.





Εμπρηστές βάζουν φωτιές στον Κρατικό Νικαίας


 

Δεύτερη φωτιά ξέσπασε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας μέσα σε λιγότερο από ένα 48ωρο, και δείχνει ξεκάθαρα ότι υπάρχει σχέδιο εμπρησμού. 

Εξαιτίας της άμεσης επέμβαση της πυροσβεστικής δεν πρόλαβε ούτε αυτή τη φορά να επεκταθεί, με τους εμπρηστές να μην πετυχαίνουν τον σκοπό τους.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική η δεύτερη στη σειρά φωτιά, ξέσπασε σε αποθήκη στο ισόγειο το βράδυ της Παρασκευής και επί τόπου επιχείρησαν 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

Συναγερμός είχε σημάνει στις 02.31 την Πέμπτη(17/08) για την φωτιά που ξέσπασε στον θάλαμο της Χειρουργικής Κλινικής, οπού υπήρχαν μόνο κλινοσκεπάσματα. Ευτυχώς κατασβέστηκε άμεσα χωρίς να επεκταθεί στους υπόλοιπους χώρους του νοσοκομείου, και δείχνει σχέδιο αδίστακτων που θέλουν να κάψουν κόσμο.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με 30 πυροσβέστες, 14 οχήματα και ειδικό κλιμακοφόρο όχημα.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως δεν κινδύνευσαν ασθενείς όμως για λόγους ασφαλείας, περίπου 40 άτομα, ασθενείς και συνοδοί, χρειάστηκε να μετακινηθούν ή να μεταφερθούν στους εξωτερικούς χώρους του νοσοκομείου κι έπειτα επέστρεψαν στα κρεβάτια τους.





Ανεξέλεγκτες πάλι οι ροές λαθρομεταναστών αύξηση κατά 280% μέσω Λέσβου


 

Ξέφυγαν οι αφίξεις λαθρομεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων είναι κατά πολύ αυξημένες αυτόν τον Αύγουστο.

Αν και ο μήνας ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, ήδη οι αφίξεις σημειώνουν συνολική αύξηση που ξεπερνά το 12%, με τη Λέσβο και τη Ρόδο -για πρώτη φορά τόσο έντονα- να σηκώνουν το βάρος των ροών, με τη πρώτη να καταγράφει αύξηση 280%!

Η Ρόδος έχει μπει για τα καλά στο χάρτη των δουλεμπορικών κυκλωμάτων με 400 αφίξεις μέσα σε 17 μέρες, ενώ το νησί δεν διαθέτει Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετα βάρη στη διαχείριση. Βάρκες με μετανάστες δέχτηκαν μέσα στον Αύγουστο και η Σύμη, η Πάτμος, η Ικαρία, το Φαρμακονήσι και η Κάλυμνος.

Λέρος και Λέσβος δέχτηκαν μέσα σε λίγες ώρες 130 πρόσφυγες και μετανάστες σε τρία περιστατικά χθες. Τα ξημερώματα της Παρασκευής το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του Λιμενικού ενημερώθηκε μέσω 112 για την ύπαρξη σκάφους σε δυσχερή θέση με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων στη θαλάσσια περιοχή 10 ν.μ. νοτιοανατολικά ν. Αμοργού.

Στη Λέρο χθες καταγράφηκε και δεύτερο περιστατικό, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι στην περιοχή Παντέλι αποβιβάστηκαν σε παραλία με λέμβο συνολικά 20 άτομα και στη συνέχεια, αφού αποβιβάστηκαν στην παραλία, έβαλαν φωτιά στη λέμβο όπου επέβαιναν. Από την οικεία Λιμενική Αρχή συνελήφθη ένας εξ αυτών ως χειριστής της λέμβου και δεύτερος ως εμπρηστής της λέμβου.

Στη Λέσβο, το βράδυ της Πέμπτης άνδρες του Λιμενικού εντόπισαν και διέσωσαν είκοσι ένα μετανάστες. Το περιπολικό σκάφος του σώματος, σε συνεργασία με σκάφος της δύναμης FRONTEX, εντόπισαν πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο στη θαλάσσια περιοχή «ΕΦΤΑΛΟΥ» Μυτιλήνης. Αμεσα ξεκίνησε η διαδικασία περισυλλογής των 21 συνολικά ατόμων, οι οποίοι μετεπιβιβάστηκαν στο σκάφος της FRONTEX, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμενίσκο Πέτρας και στη συνέχεια στο χώρο καραντίνας ΚΥΤ «ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ».



Συνελήφθη 'Έλληνας χούλιγκαν του ΠΑΟ για την υπόθεση της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή


 


Συνελήφθη το απόγευμα της Παρασκευής στου Γκύζη ο Έλληνας χούλιγκαν του ΠΑΟ για τον οποίο είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για την υπόθεση της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο άτομο, ηλικίας 43 ετών, φέρεται να ταυτοποιήθηκε από οπτικό υλικό, ενώ είναι γνωστός οπαδός του Παναθηναϊκού, ο οποίος είχε συμμετάσχει σε διάφορα επεισόδια στο παρελθόν με οπαδικά κίνητρα και μάλιστα είχε τραυματιστεί και ο ίδιος σε συμπλοκή έξω από το Εφετείο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με ασφαλείς πηγές είναι ένας από εκείνους που έχουν καταγραφεί στο συγκεκριμένο υλικό να καθοδηγούν την ομάδα των χούλιγκαν κοντά στο γήπεδο της ΑΕΚ.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τη σύλληψη

«Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής συνελήφθη απογευματινές ώρες σήμερα (18-08-2023) 43χρονος ημεδαπός καθώς σχετίζεται με πράξεις οπαδικής βίας.

Προηγήθηκε κατάλληλη έρευνα και αξιολόγηση του συλλεχθέντος προανακριτικού υλικού και από την επακόλουθη διενεργηθείσα κύρια Ανάκριση εκδόθηκε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης , δυνάμει του οποίου και συνελήφθη.

Ειδικότερα κατηγορείται για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη περίπτωση έκρηξης με πρόθεση, διακεκριμένη περίπτωση προμήθειας και κατοχής μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών, βιαιοπραγία κατά άλλων, για επικίνδυνη σωματική βλάβη, τελεσμένη και σε απόπειρα, διατάραξη κοινής ειρήνης, για φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατ’ εξακολούθηση, για οπλοφορία, οπλοχρησία, παράνομη κατοχή και χρήση φωτοβολίδων καθώς και για εμπρησμό από πρόθεση από τον οποίο μπορεί να προκύψει κίνδυνος για ξένα πράγματα από κοινού, φερόμενες ως τελεσθείσες υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Επαγγελματικού και Ερασιτεχνικού Αθλητισμού.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε οικία, αυτοκίνητο και δίκυκλη μοτοσικλέτα του συλληφθέντα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

κεντρική μονάδα υπολογιστή, με το καλώδιο παροχής ρεύματος και εικόνας,

-2- μεταλλικά μπαστούνια baseball

-2- κράνη, χρώματος μαύρο,

συσκευή κινητού τηλεφώνου,

ξύλινο στειλιάρι και

κράνος, χρώματος μαύρο.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.» 



Τα νέα C-130 που παίρνει η Ελλάδα

 


Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει εγκρίνει την παροχή δύο μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου C-130 στην Ελλάδα από το πλεόνασμα του αμερικανικού στρατού.

Πρόκειται για νεότερης γενιάς των μεταγωγικών, σε σχέση με αυτά που σήμερα υπηρετούν στην Ελλάδα.

Το C-130 Hercules είναι ένα αεροπλάνο μεταφοράς πολλαπλών ρόλων που κατασκευάζεται από την Lockheed Martin. Είναι ιδιαίτερα ευέλικτο και χρησιμοποιείται από τον Αμερικανικό στρατό, καθώς και από πολλές άλλες χώρες. Πρωτοπαρουσιάστηκε το 1956 και παραμένει σε υπηρεσία μέχρι σήμερα, με πολλές εκδοχές και αναβαθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Το C-130 είναι τετρακινητήριο που κατασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin. Το πρώτο C-130 πέταξε το 1954 και έχει υπηρετήσει σε πολυάριθμες στρατιωτικές αποστολές, ανθρωπιστικές παροχές βοηθείας και επιχειρήσεις διάσωσης.

Μπορεί να εκτελέσει πολλές αποστολές, όπως μεταφορά επιβατών και φορτίου, αερογέφυρα, επιχειρήσεις αναγνώρισης, αεροβολισμό, διασωστικές αποστολές και πυροσβεστική καταπολέμηση.

Είναι γνωστό για την ικανότητά του να λειτουργεί σε ακραίες συνθήκες και σε απομακρυσμένες τοποθεσίες. Μπορεί να προσγειωθεί σε αεροδρόμια μικρού μεγέθους, ακόμη και σε χωματόδρομους, και να ανταπεξέλθει σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Διαθέτει τέσσερις κινητήρες turboprop τύπου Allison T56-A-15, οι οποίοι παρέχουν ισχύ και αξιοπιστία, καθιστώντας το C-130 ικανό να προσγειωθεί και να απογειωθεί από σχετικά μικρές και απαιτητικές πίστες.

Το C-130 έχει μήκος περίπου 29.8 μέτρα, πλάτος 40.4 μέτρα και ύψος 11.7 μέτρα. Το μέγεθος του επιτρέπει να μεταφέρει μεγάλο φορτίο και να προσγειωθεί σε σχετικά μικρές πίστες.

Μπορεί να μεταφέρει περίπου 19 τόνους φορτίου ή περίπου 92 στρατιώτες, 64 αλεξιπτωτιστές ή 74 φορείς επιζώντων.

Η μέγιστη ταχύτητα του C-130 είναι περίπου 670 χλμ/ώρα (415 μίλια/ώρα) με μέγιστη εμβέλεια περίπου 4,000 χιλιόμετρα (2,500 μίλια) χωρίς ανεφοδιασμό.

Το C-130 λειτουργεί σε όλη την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, υπηρετώντας με την Air Mobility Command, την Air Force Special Operations Command, την Air Combat Command, τις ΗΠΑ Αεροπορικές Δυνάμεις στην Ευρώπη, το Pacific Air Forces, την Air National Guard και την Air Force Reserve Command, εκπληρώνοντας μια ευρεία γκάμα λειτουργικών αποστολών τόσο σε ειρηνικές όσο και σε πολεμικές καταστάσεις.

Βασικές και εξειδικευμένες εκδόσεις του αεροσκάφους εκτελούν ποικίλους ρόλους, όπως υποστήριξη εναέριας μεταφοράς, αεροϊατρικές αποστολές, αναγνώριση καιρού, αεροψεκαστικές αποστολές, κατάσβεση πυρκαγιάς για την Υπηρεσία Δασών των ΗΠΑ και αποστολές ανακούφισης από φυσικές καταστροφές…



Πρεσβεία ΗΠΑ στη Λευκωσία: ταξιδιωτική οδηγία σε Αμερικανούς να αποφύγουν ταξίδια στα Κατεχόμενα

 



«Λόγω της κλιμάκωσης των γεγονότων στην περιοχή της Πύλας, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία της Κ ενθαρρύνει σθεναρά τους πολίτες των ΗΠΑ να επανεξετάσουν τυχόν σχέδια να ταξιδέψουν στα κατεχόμενα αυτό το Σαββατοκύριακο ή μέχρι την αποκλιμάκωση της κατάστασης», αυτά επισημαίνει σε ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε για τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Κυπριακή Δημοκρατία η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία. 

Στην ανακοίνωσή της η πρεσβεία των ΗΠΑ σημειώνει, επίσης: «Ενθαρρύνουμε τους πολίτες των ΗΠΑ στην περιοχή να είναι προσεκτικοί και να γνωρίζουν το περιβάλλον τους, ιδιαίτερα γύρω από πλήθη ή συγκεντρώσεις. Θα πρέπει να παρακολουθείτε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για να ενημερώνεστε για τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση και τις δραστηριότητες, τυχόν διαδηλώσεις και περιοχές που πρέπει να αποφύγετε». 



Μπομπ Μενέντεζ: «Απαράδεκτη» και «εγκληματική» η επίθεση των Τουρκοκυπρίων στο προσωπικό του ΟΗΕ

 



«Καταδικάζω κατηγορηματικά τις επιθέσεις στις ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών και στις υποδομές τους στην Πύλα», δήλωσε, με αυστηρό τόνο, ο γερουσιαστής των ΗΠΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων Μπομπ Μενέντεζ, σχετικά με την επίθεση που σημειώθηκε σήμερα από Τουρκοκύπριους σε ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ και στα οχήματά τους εντός Νεκρής Ζώνης, κοντά στο χωριό Πύλα. 

Μάλιστα χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και «εγκληματική σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο» την επίθεση στο προσωπικό του ΟΗΕ. 

Διασποράς.

Η δήλωση του Μπομπ Μενέντεζ

«Καταδικάζω κατηγορηματικά τις επιθέσεις στις ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών και στις υποδομές τους στην Πύλα. Η επίθεση στο προσωπικό του ΟΗΕ είναι απαράδεκτη και εγκληματική σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις των ΗΕ παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο, συμβάλλοντας στην προώθηση της ηρεμίας και της σταθερότητας.

»Οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις πρέπει αμέσως να αναλάβουν την ευθύνη και να σταματήσουν περαιτέρω δράσεις κλιμάκωσης που θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τις ζωές των μελών των ειρηνευτικών δυνάμεων των ΗΕ, αλλά επίσης τη σταθερότητα γενικά στο νησί. Πρέπει ακόμα να σταματήσουν οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη κατασκευή στην περιοχή, η οποία στοχεύει στην υπονόμευση της ειρηνευτικής αποστολής και τη συμφωνημένη νεκρή ζώνη.

»Αυτές οι ανταγωνιστικές δράσεις υπηρετούν μόνο την προώθηση της αστάθειας και της βίας. Επίσης, παροτρύνω τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να ορίσει έναν αντιπρόσωπο να βοηθήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για να βρεθεί μία μακροπρόθεσμη συμφωνία».



H στιγμή της επίθεσης Τουρκοκυπρίων στο προσωπικό του ΟΗΕ

 


Τα βίντεο από την στιγμή της επίθεσης Τουρκοκυπρίων με μπουλντόζες στα οχήματα των Ηνωμένων Εθνών που προσπάθησαν να εμποδίσουν εργασίες διάνοιξης δρόμου, στη νεκρή ζώνη, κοντά στην Πύλα της Κύπρου, οι οποίες συνιστούν παράβαση του status quo, δείχνουν το πόσο επικίνδυνοι είναι οι Τούρκοι που δεν υπολογίζουν τίποτα

Στο σημείο που έφτασαν τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών, για να εμποδίσουν τις παράνομες ενέργειες των Τούρκων, προκλήθηκε ένταση με ομάδες Τουρκοκυπρίων να επιτίθενται εναντίον ανδρών της UNFICYP και να προκαλούν ζημιές σε οχήματα της ειρηνευτικής δύναμης. 

Το περιστατικό καταδίκασαν ομοφωνά ΕΕ, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία η Λευκωσία και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, φέρνοντας σε δύσκολη θέση την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς.