Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Μετά την παρέλαση αναρχικών, νέο "πάρτι" βίας και καταστροφής στο άβατο των Εξαρχείων με ευθύνη της Κυβέρνησης




Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, αναφορικά με τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στη Εξάρχεια, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά την πρωτοφανή παρέλαση των ντόπιων και αλλοδαπών αναρχικών στο άβατο των Εξαρχείων, χθες παρακολουθήσαμε ακόμη μια “θερμή” νύχτα στην συγκεκριμένη περιοχή. Για πολλές ώρες, σε αλλεπάλληλες επιδρομές, με μολότοφ και πέτρες, όπου πυρπολήθηκαν και ιδιωτικά αυτοκίνητα, οι γνωστοί-άγνωστοι διοργάνωσαν ανενόχλητοι το δικό τους πάρτι βίας και καταστροφής.

Για μία ακόμη φορά, το κατ’ ευφημισμόν Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επέλεξε να παίζει το ρόλο του ουδέτερου παρατηρητή. 

Με ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το καθεστώς της ανομίας και της ασυδοσίας στη χώρα και ιδιαίτερα στο κέντρο της πρωτεύουσας, τείνει να πάρει ανεξέλεγκτη μορφή. 

Για την αυριανή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η εφαρμογή των νόμων και της τάξης, όπως και η επαναφορά του αισθήματος ασφάλειας, θα είναι βασική προτεραιότητα».


Max Planck: Τα 1.000 στελέχη που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της Ελλάδας



Η ιδέα είναι απλή. Αφού ο μεγάλος ασθενής δεν ανταποκρίνεται σε καμία αγωγή, τι μένει; Η μεταμόσχευση. Και μάλιστα η μεταμόσχευση εγκεφάλου.

Ο μεγάλος ασθενής δεν είναι άλλος από το ελληνικό κράτος, το οποίο επί επτά χρόνια αποδεικνύεται ανεπίδεκτο οποιασδήποτε μεταρρύθμισης. Το μόσχευμα που θα έσπαγε τον φαύλο κύκλο θα μπορούσε να είναι οι Έλληνες της νέας διασποράς.

Όπως αναφέρει η "Καθημερινή της Κυριακής", οι ερευνητές του ινστιτούτου Max Planck της Χαϊδελβέργης, Armin von Bogdandy και Μιχάλης Ιωαννίδης, κατέστρωσαν μια φόρμουλα που προβλέπει τη "στρατολόγηση" στελεχών για την ελληνική διοίκηση και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι Βρυξέλλες, με τις διαδικασίες πρόσληψης και αξιολόγησης προσωπικού που έχει αναπτύξει, θα επιλέξουν 500 με 1.000 στελέχη, αποκλειστικώς Έλληνες, για θέσεις-κλειδιά στο ελληνικό κράτος. Ο διαγωνισμός θα είναι ανοικτός για τους Έλληνες που εργάζονται στην Ελλάδα. Πρωτίστως όμως θα στοχεύει στην παλιννόστηση του ταλέντου που έχει μεταναστεύσει. Δηλαδή στην προσέλκυση ανθρώπων που, αν και εξοικειωμένοι με την ελληνική πραγματικότητα, δεν έχουν συνάφεια με την εγχώρια διοικητική και πολιτική κουλτούρα. Οι Βρυξέλλες δεν θα τους προσλάβουν μόνο. Θα αναλάβουν, σύμφωνα με την πρόταση, και τη μισθοδοσία τους.

Τα τρία πλεονεκτήματα

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του σχεδίου, όπως αυτό περιγράφεται στην κυριακάτικη εφημερίδα, έχει τα εξής τρία πλεονεκτήματα:

- Μεταφέρει τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις στο κέντρο των διαπραγματεύσεων.

-Λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες αρκετών Ευρωπαίων ότι η απλή αύξηση των πόρων προς τον δημόσιο τομέα μπορεί να εκτραπεί στην ανασύσταση του κομματικού κράτους.

-Βοηθάει να αντιστραφεί η δραματική ροή καταρτισμένων νέων από την Ελλάδα.

Ένα πρόγραμμα με θεσμικά εξασφαλισμένη αξιοκρατία και ανταγωνιστικές απολαβές θα επέτρεπε την επιστροφή των Ελλήνων που μετανάστευσαν στο εξωτερικό και τη συστράτευσή τους σε έναν αγώνα που μένει ανοικτός ήδη από την Ελληνική Επανάσταση: τη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, αναφέρουν οι δύο ερευνητές του Max Planck.

Δομικά προβλήματα

Η ιδέα ακούγεται όντως απλή, αλλά εγείρει σοβαρές ενστάσεις. Κατά πόσον μπορεί να αποδώσει η εγκατάσταση μιας ελίτ στην κορυφή της διοίκησης χωρίς να έχει αλλάξει το σώμα της διοίκησης; Μπορούν 500 με 1.000 στελέχη να αλλάξουν το ελληνικό Δημόσιο;

"Η ελληνική δικαιοσύνη δεν έχει οργανόγραμμα. Έχει ανάποδη πυραμίδα - πολλά αφεντικά και λίγους υπαλλήλους. Είναι μεξικανικός στρατός", λέει στην εφημερίδα στέλεχος που συμμετείχε στην Task Force της Κομισιόν, της ομάδας που από το 2011 έως το 2015 συνεργάστηκε με τις ελληνικές αρχές για να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές. "Ακόμη και αν φέρεις 500 ανθρώπους θα είναι σαν να πετάς 500 διαμάντια στη λάσπη", λέει η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, εκ των εμπνευστών του σχεδίου του Max Planck, "η πρότασή μας έχει και τη λογική ότι η ΕΕ καλείται να φέρει κάποιους πίσω, ως αντίμετρο στο brain drain". Πεντακόσιοι είναι, βέβαια, λίγοι. "Αλλά από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή", λέει. 




Πηγή : capital.gr


Σοκ στη Ρόδο: Καθηγήτρια έβγαζε τα φρύδια στα παιδιά και τα έδενε πισθάγκωνα





Σάλο έχει προκαλέσει στη Ρόδο, η είδηση ότι καθηγήτρια Γυμνασίου έβγαζε τα φρύδια με τσιμπιδάκι στους μαθητές της και τους έδενε πισθάγκωνα προκειμένου να τους τιμωρήσει.

Το θέμα έχει φτάσει στην αρμόδια επιτροπή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, η οποία διενεργεί έρευνα για το συμβάν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της δημοκρατικής της Ρόδου, η πειθαρχική έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για την διαπίστωση τυχόν τελέσεως παραβάσεων του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα.

Το θέμα αποκαλύφθηκε όταν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατήγγειλαν την καθηγήτρια Γυμνασίου- η οποία υπηρετεί στη δυτική πλευρά του νησιού- και τις παράδοξες μεθόδους τιμωρίας, που χρησιμοποιούσε.

Μεταξύ αυτών, ήταν ότι φέρεται να έβγαλε τα φρύδια δύο παιδιών με τσιμπιδάκι ενώ οι καταγγελίες μιλούν και για άλλη περίπτωση, όπου έδεσε τα χέρια άλλων μαθητών πισθάγκωνα.

Τις καταγγελίες ενισχύει και ένα ακόμα συμβάν με μαθητή.

Όταν ο ανήλικος μαθητής ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook φωτογραφία, στην οποία φορά μόνο το εσώρουχο του, επιδεικνύοντας τους κοιλιακούς του, η καθηγήτρια φέρεται πως σχολίασε στη φωτογραφία «ωραίο βρακί» γεγονός που προκάλεσε εντύπωση και ανησυχία στους γονείς.

Οι γονείς στη συνέχεια ενημέρωσαν τη διεύθυνση του σχολείου, για το συμβάν και κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες γα τη διεξαγωγή έρευνας.



Πηγή: dimokratiki.gr, patrastimes.gr


Ξενοδοχείο στη Σουηδία αποζημιώνει ζευγάρια, πελάτες του, που θα χωρίσουν...



Η σουηδική αλυσίδα ξενοδοχείων Countryside βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο για να ανταμείψει τα ζευγάρια που κάποια στιγμή κατέλυσαν σε κάποιο από τα ξενοδοχεία της αλλά δυστυχώς ο γάμος τους δεν τελεσφόρησε – αξίζει να σημειωθεί ότι στις χώρες του Βορρά παραπάνω από τους μισούς γάμους καταλήγουν σε διαζύγιο (το 2014 καταγράφηκαν μόνο στη Σουηδία 47.000 γάμοι και εκδόθηκαν 24.000 διαζύγια).

Πριν λίγες μέρες λοιπόν ανακοίνωσε ότι τα παντρεμένα ζευγάρια που χωρίζουν σε διάστημα ενός έτους από την παραμονή τους σε ένα από τα ξενοδοχεία της θα αποζημιώνονται (!) για τη δαπάνη διαμονής - συγκεκριμένα για δύο διανυκτερεύσεις.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο μάρκετινγκ της εταιρείας, με την εν λόγω εκστρατεία ενθαρρύνονται τα ζευγάρια να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο ο ένας στον άλλο, να επενδύσουν ο ένας στον άλλο, προτού να είναι πολύ αργά. Κοινώς, διαμένοντας στο ξενοδοχείο και βιώνοντας μοναδικές εμπειρίες, το διαζύγιο είναι λιγότερο πιθανό.

Πώς ακριβώς λειτουργεί; Τα παντρεμένα ζευγάρια κάνουν κράτηση για διαμονή στο ίδιο δωμάτιο του ξενοδοχείου, συμπληρώνοντας τη λεγόμενη «εγγύηση σχέσης». Αν χωρίσουν σε λιγότερο από 12 μήνες, θα αποζημιωθούν για διήμερη διαμονή στα ξενοδοχεία του ομίλου – μοναδική προϋπόθεση είναι να αποστείλουν τα έγγραφα του διαζυγίου ως αποδεικτικό στοιχείο. 



Γιάννης Πρωτοπαπαδάκης



«Εξαφανίσθηκαν» οι περιπολίες ΔΙΑΣ και ΟΠΚΕ στις γειτονιές



«Το  50 έως και 90% των ομάδων "ΔΙΑΣ" αναλώνονται καθημερινά στη φύλαξη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και άλλων πολιτικών κομμάτων,  γραφείων πολιτικών προσώπων αλλά και των σταθμών του Μετρό , του ΗΣΑΠ ακόμη και γηπέδων ή καταστημάτων». Από τις ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας) μόνο δύο στην περιοχή των Αχαρνών δεν αναλώνονται στην φρούρηση πολιτικών ή άλλων στόχων». 

Σε αυτές τις ενδεικτικές διαπιστώσεις προχώρησαν ο Πρόεδρος κ. Βασίλης Ντούμας και αλλοι εκπρόσωποι του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Αττικής της ΕΛ.ΑΣ στη συνάντηση με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ κ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα και άλλους ανώτατους αξιωματικούς.   

Οπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των ειδικών φρουρών «οι προαναφερόμενες υπηρεσίες περιπολιών έχουν απολέσει κάθε επαφή με την αποστολή τους και τον λόγο της δημιουργίας τους, απουσιάζουν από τις γειτονιές και μαζί τους απουσιάζει και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Εγκατέλειψαν την καταστολή βαριάς μορφής εγκληματικών πράξεων σε βαθμό που η απουσία τους δημιουργεί στους πολίτες το ερώτημα αν οι υπηρεσίες αυτές υφίστανται ή έχουν καταργηθεί».    

Για να συμπληρώσουν αμέσως μετά «σε προσωπικό επίπεδο έχουμε ζητήσει από τα κόμματα να επιστρέψουν τους αστυνομικούς περιπολίας στους πολίτες και την κοινωνία χωρίς κανένα αποτέλεσμα μέχρι τώρα. Τις επόμενες μέρες θα  αποστείλουμε  επιστολή μας στα πολιτικά κόμματα που τους απασχολούν και στη Βουλή των Ελλήνων, με την ελπίδα να αναλάβουν πρωτοβουλία απόδοσης των αστυνομικών στο φυσικό και υπηρεσιακό τους χώρο».

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι το απόγευμα της Παρασκευής είχε προσδιορισθεί η φρούρηση από ενισχυμένες ομάδες ΔΙΑΣ μιας... λιτανείας στον Πειραιά. 





Βασίλης Λαμπρόπουλος
Πηγή : tovima.gr


Κατάντησαν τριτοκοσμική χώρα την Ελλάδα! Στοιχεία-σοκ της UNICEF για την παιδική φτώχεια στην χώρα μας




Από το 22,6% το 2008, στο 55,1% το 2014 

Τη δραματική επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών στην Ελλάδα, καταδεικνύουν τα στοιχεία της έκθεσης που έδωσε στη δημοσιότητα η UNICEF την Τετάρτη.

Στην έκθεση, που έχει αξιοποιήσει στοιχεία των πιο πρόσφατων ερευνών της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat (2009-2015), χαρακτηριστικό σημείο αποτελεί η καταγραφή μισού εκατομμυρίου παιδιών στην Ελλάδα, που ζουν σε φτωχές οικογένειες, διαχρονικά από το 2009 έως το 2014, με βάση το δείκτη της σχετικής φτώχειας.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπ' όψιν ένα διαχρονικά σταθερό όριο φτώχειας, από το 2007, παρατηρείται μια δραματική αύξηση της παιδικής φτώχειας από το 22,6% το 2008, στο 55,1% το 2014.

Σε σχέση με τις 14 παλαιότερες χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα καταγράφει το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό παιδικής φτώχειας (26,6%), μετά από την Ισπανία (29,6%) και την Ιταλία (26,8%). Το μικρότερο ποσοστό, στην ΕΕ-14 καταγράφουν οι σκανδιναβικές χώρες, Φιλανδία (10%), Δανία (10,4%), Σουηδία (12,9%).

Επιπλέον, το 2015, σχεδόν ένα στα δύο παιδιά ζούσαν σε συνθήκες υλικής αποστέρησης. Με ποσοστό 45%, η Ελλάδα είναι, με διαφορά, η χώρα όπου τα παιδιά στερούνται βασικών αγαθών και υπηρεσιών, στην ΕΕ-14. Το ποσοστό αυτό, είναι σχεδόν διπλάσιο από εκείνο που παρουσιάζει η αμέσως επόμενη σε υλική αποστέρηση χώρα (ΕΕ-14), η Ιταλία (24,6%).

Επίσης χαρακτηριστικό, το ότι οι σκανδιναβικές χώρες και η Ολλανδία εμφανίζουν μονοψήφια ποσοστά στο πεδίο αυτό. Η δυσμενής κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα επιβεβαιώνεται και από το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, που από το 2013 έως το 2015 είναι σταθερά πάνω από το 35%.

"Την περίοδο της κρίσης πλήττεται περισσότερο η ευημερία των οικογενειών με παιδιά, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό της χώρας. Και είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας είναι η βοήθεια των φτωχών οικογενειών", σχολίασε παρουσιάζοντας την έκθεση ο καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής, Χρήστος Παπαθεοδώρου.

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής κατάλληλων πολιτικών για την υποστήριξη και ενίσχυση των οικογενειών με παιδιά, ενώ θεωρείται σημαντική η στήριξή τους μέσω ενός κατάλληλου μείγματος παροχών (σε είδος και χρήμα) και ρυθμίσεων, όπως πχ. γονικές άδειες ή διευκολύνσεις για την εναρμόνιση του εργασιακού και οικογενειακού βίου.

"Ειναι συνολική ευθύνη της Πολιτείας να παρέχει ίσες ευκαιρίες στα παιδιά να αναπτυχθούν", κατέληξε ο κ. Παπαθεοδώρου. Αξιζει να σημειωθεί, ότι η έρευνα και η έκθεση εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF, από τον καθηγητή Κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου πανεπιστημίου, Χρήστο Παπαθεοδώρου και τον διδάκτορα κοινωνικής πολιτικής, Στέφανο Παπαναστασίου.

Ραδιομαραθώνιος της UNICEF την Πέμπτη 6 Απριλίου

Την Πέμπτη 6 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ο μεγάλος ετήσιος ραδιομαραθώνιος της UNICEF, από την Ελληνική Ραδιοφωνία και τη συμμετοχή ιδιωτικών και δημοσίων ραδιοσταθμών. Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τον κίνδυνο υποσιτισμού, καθώς 22 εκατομμύρια παιδιά στη Νιγηρία, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και την Υεμένη "έχουν αφεθεί στην τύχη τους", όπως αναφέρει η UNICEF.

Συνολικά, η UNICEF έχει απευθύνει παγκόσμια έκκληση ύψους 255 εκατ. δολαρίων, για διατροφικά προγράμματα και θεραπευτικές τροφές για σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά, προγραμμάτα υγείας (εμβολιασμών, παροχής νερού και υγιεινής για την πρόληψη θανατηφόρων ασθενειών) και προγραμματα προστασίας των εκτοπισμένων από τις συγκρούσεις παιδιών. "Είναι ο ετήσιος μαραθώνιος αλληλεγγύης", σχολίασε ο κ. Γιουκάκης υπογραμμίζοντας τη σημασία υποστήριξης των παιδιών "δίπλα μας ή μακριά μας".




Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ




Αναγκαία η αναθεώρηση του καταλόγου μη αναστρέψιμων παθήσεων και των Ποσοστών Αναπηρίας



Την ανάγκη επικαιροποίησης του καταλόγου μη αναστρέψιμων παθήσεων, για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον, αλλά και του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας αναδεικνύει η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Μάρκου, με ερώτηση που κατέθεσε προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Από το 2013, δεν έχει γίνει καμία αναθεώρηση του παραπάνω καταλόγου για τη συμπερίληψη και άλλων ασθενειών (όπως ψυχιατρικές παθήσεις, π.χ. σχιζοφρένεια, ο ιός HIV, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και 2, η αιμορροφιλία, η νόσος Crohn, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, η σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α.) αλλά και για τη διόρθωση παραλείψεων στις ήδη αναφερόμενες παθήσεις (π.χ. ενδιάμεση μεσογειακή αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία κλπ.), με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία ασθενών και την προσωρινή διακοπή επιδομάτων και συντάξεων αναπηρίας.

Αναγκαία είναι και η αναθεώρηση/επικαιροποίηση του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας που, μετά την αναθεώρηση του 2012, έχει παρουσιάσει αρκετά προβλήματα και παράδοξα κατά την εφαρμογή του π.χ. περιπτώσεις όπου, ενώ πιστοποιείται η επιδείνωση προϋπάρχουσας πάθησης η οποία έδινε ποσοστό αναπηρίας 80%, το νέο ποσοστό που αναγνωρίζεται ανέρχεται στο 67%.

Η βουλευτής επισημαίνει ότι την επικαιροποίηση του καταλόγου αυτού είχαν ζητήσει με ερώτησή τους 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το 2013 (4307/27-11-2013) ενώ και το Τμήμα Α.με.Α ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα για την Αναπηρία στις 3/12/2016 αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και πάρα τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφώσει οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και το στενό οικονομικό πλαίσιο του νέου μνημονίου θα κάνει τα πάντα με όλες του τις δυνάμεις ώστε …να ενταχθούν και άλλες παθήσεις στις 43 μη αναστρέψιμες, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, κ.λ.π.».

«Δυστυχώς, μετά από 2 και πλέον χρόνια διακυβέρνησης, η ‘ευαισθησία’ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τα άτομα με αναπηρία παραμένει ‘στα χαρτιά’» αναφέρει η βουλευτής και ρωτά την Υπουργό:

1)      Προτίθεστε να προχωρήσετε σε αναθεώρηση του πίνακα μη αναστρέψιμων παθήσεων και σε επικαιροποίηση του ΕΠΠΠΑ και πότε;

2)      Ποιά είναι η πορεία των εργασιών της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής του άρ. 7 ν. 3863/2010 και πότε αναμένεται να ολοκληρώσει την εξέταση των παραπάνω θεμάτων μείζονος σημασίας για χιλιάδες συμπολίτες μας με αναπηρίες;

3)      Υπάρχουν σε εκκρεμότητα σχετικές αποφάσεις και της Επιτροπής για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί η απαραίτητη Υπουργική Απόφαση (π.χ. για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 με αρ. πρακτικού 4/24-5-2016) και ποιες παθήσεις αφορούν; Πού οφείλεται η καθυστέρηση;

4)      Έχουν υποβληθεί σχετικές εισηγήσεις από την Διεύθυνση Αναπηρίας του ΙΚΑ και ποιες παθήσεις αφορούν;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: Αναγκαία η αναθεώρηση του καταλόγου μη αναστρέψιμων παθήσεων και του Πίνακα Ποσοστών Αναπηρίας

Με την υπ’ αρ. αρ.Φ.11321/οικ.31102/1870/31.10.2013 (ΦΕΚ 2906/τ.Β΄/18-11-2013) Υπουργική Απόφαση καθορίστηκαν 43 παθήσεις οι οποίες θεωρούνται μη αναστρέψιμες και για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον. Αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτείται οι πάσχοντες να περνούν ξανά και ξανά τη βάσανο των ΚΕΠΑ για την επαναπιστοποίηση της αναπηρίας τους, διαδικασία που σε πολλές περιπτώσεις, λόγω και του φόρτου εργασίας των ΚΕΠΑ, οδηγούσε όχι μόνο σε μεγάλη ταλαιπωρία αλλά και σε προσωρινή διακοπή των επιδομάτων και συντάξεων αναπηρίας που λαμβάνουν.

Από το 2013, όμως, μέχρι και σήμερα, δεν έχει γίνει καμία αναθεώρηση του παραπάνω καταλόγου για τη συμπερίληψη και άλλων ασθενειών για τις οποίες έχουν υποβληθεί αιτήματα και γνωματεύσεις από οργανώσεις ασθενών και επιστημονικές ιατρικές εταιρείες (όπως ψυχιατρικές παθήσεις, π.χ. σχιζοφρένεια, ο ιός HIV, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και 2, η αιμορροφιλία, η νόσος Crohn, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, η σκλήρυνση κατά πλάκας) αλλά και για τη διόρθωση παραλείψεων στις ήδη αναφερόμενες παθήσεις (π.χ. ενδιάμεση μεσογειακή αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία κλπ.).

Αναγκαία είναι και η αναθεώρηση/επικαιροποίηση του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας που, μετά την αναθεώρηση του 2012, έχει παρουσιάσει αρκετά προβλήματα και παράδοξα κατά την εφαρμογή του π.χ. περιπτώσεις όπου, ενώ πιστοποιείται η επιδείνωση προϋπάρχουσας πάθησης η οποία έδινε ποσοστό αναπηρίας 80%, το νέο ποσοστό που αναγνωρίζεται ανέρχεται στο 67%.

Σύμφωνα με το ν. 4331/2015, αρμόδια για την εξέταση των παραπάνω θεμάτων είναι η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή του αρ. 7 του ν. 3863/2010 (η οποία επανασυγκροτήθηκε τον Ιούλιο του 2015), κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Αναπηρίας του ΙΚΑ.

Την επικαιροποίηση του καταλόγου αυτού είχαν ζητήσει με ερώτησή τους 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το 2013 (4307/27-11-2013) ενώ και το Τμήμα Α.με.Α ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα για την Αναπηρία στις 3/12/2016 αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και πάρα τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφώσει οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και το στενό οικονομικό πλαίσιο του νέου μνημονίου θα κάνει τα πάντα με όλες του τις δυνάμεις ώστε …να ενταχθούν και άλλες παθήσεις στις 43 μη αναστρέψιμες, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, κ.λ.π.».

Δυστυχώς, μετά από 2 και πλέον χρόνια διακυβέρνησης, η ‘ευαισθησία’ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τα άτομα με αναπηρία παραμένει ‘στα χαρτιά’.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1)      Προτίθεστε να προχωρήσετε σε αναθεώρηση του πίνακα μη αναστρέψιμων παθήσεων και σε επικαιροποίηση του ΕΠΠΠΑ και πότε;

2)      Ποιά είναι η πορεία των εργασιών της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής του άρ. 7 ν. 3863/2010 και πότε αναμένεται να ολοκληρώσει την εξέταση των παραπάνω θεμάτων μείζονος σημασίας για χιλιάδες συμπολίτες μας με αναπηρίες;

3)      Υπάρχουν σε εκκρεμότητα σχετικές αποφάσεις και της Επιτροπής για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί η απαραίτητη Υπουργική Απόφαση (π.χ. για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 με αρ. πρακτικού 4/24-5-2016) και ποιες παθήσεις αφορούν; Πού οφείλεται η καθυστέρηση;

4)      Έχουν υποβληθεί σχετικές εισηγήσεις από την Διεύθυνση Αναπηρίας του ΙΚΑ και ποιες παθήσεις αφορούν;

Η ερωτώσα βουλευτής

Κατερίνα Μάρκου
Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης




Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


Γνωρίζουν ότι πέφτουν δημιουργούν νέο αφήγημα λέγοντας ότι δεν είμαστε εμείς ανίκανοι φταίνε οι άλλοι.



Η κυβέρνηση έχει χάσει την λαϊκή εντολή ακούμπησε δημοσκοπικά το 10% και προσπαθεί να βρει νέα αφηγήματα για να έχει να λέει προεκλογικά μήπως και κρατηθεί στο 10% και δεν πέσει σε μονοψήφια νούμερα.

Η αλήθεια είναι ότι η ανικανότητα της κυβέρνησης και η διετή διαπραγμάτευση έχει κάνει τους δανειστές να ζητάνε κάθε φορά άλλα και άλλα και η ευθύνη είναι αποκλειστικά και μόνο στον Τσίπρα και τα παντελώς ανίκανα στελέχη της κυβέρνησης και σε κανένα άλλο.

H κυβέρνηση αναζητά ένα νέο αφήγημα και το βρήκε δημιουργώντας το παραμύθι της δήθεν αποσταθεροποίησης από τους δανειστές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να έχουν να λένε ότι δεν μας άφησαν οι άλλοι να τα καταφέρουμε, όχι ότι δύο χρόνια η ανικανότητα μας διέλυσε το κράτος και τους πολίτες.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με το νέο σχέδιο προπαγάνδας εξαπολύει επίθεση τόσο εναντίον των δανειστών όσο και της ΝΔ, κατηγορώντας τους πρώτους για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, και τη δεύτερη για ταύτιση με τις πιο σκληρές θέσεις των δανειστών. 

Σε αυτό το σχέδιο επιστράτευσαν και την "Αυγής της Κυριακής" με τίτλο «Σχέδιο αποσταθεροποίησης από το παλιό σύστημα» για να ξεκινήσει η νέα προπαγάνδα του δεν είμαστε εμείς ανίκανοι δεν μας άφησαν οι άλλοι να ολοκληρώσουμε την καταστροφή, στο δημοσίευμα της "Αυγής" αναφέρεται επίσης ότι υπάρχει «Συμφωνία Μητσοτάκη-Γεννηματά για ανατροπή της κυβέρνησης».

Η ΝΔ απάντησε αμέσως στο νέο σχέδιο της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας το: Θέατρο του παραλόγου 

«Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται». Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στην ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο Αλέξης Τσίπρας και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν το θέατρο του παραλόγου. Από τη μία, αποδέχονται νέα μέτρα λιτότητας και, από την άλλη, παριστάνουν ότι αντιστέκονται στους δανειστές. Σε κάθε περίπτωση, ροκανίζουν το χρόνο, βυθίζουν την κοινωνία σε αβεβαιότητα και οδηγούν τη χώρα σε αδιέξοδο».



Κάθε μέρα είναι Πρωταπριλιά για τον Τσίπρα, εχθές το πείραξε να πει ακόμα ένα ψέμα;




Διαβάζουμε στο protothema.gr ότι δήθεν αστειεύτηκε ο Τσίπρας με την ιδιότητα του ψεύτη που τον ακολουθεί εδώ και χρόνια και τον έχει κάνει παγκόσμιο πολιτικό φαινόμενο που δεν έχει αντίπαλο.

Τσίπρας: Θα έχουμε συμφωνία, αλλά ό,τι και να σας πω, είναι Πρωταπριλιά και δεν θα το πιστέψετε


Θα έχουμε συμφωνία, είπε ο πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους, εξερχόμενος από τα γραφεία της Κουμουνδούρου, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αστειευόμενος, δε, ο Αλέξης Τσίπρας συμπλήρωσε: «Δεν θα με πιστεύετε, λόγω της ημέρας».

«Θα κλείσει η αξιολόγηση τον Απρίλιο;» ήταν, συγκεκριμένα, η ερώτηση του δημοσιογράφου στον κ. Τσίπρα, ο οποίος απάντησε, γελώντας: «Θα έχουμε συμφωνία, αλλά ό,τι και να σας πω, είναι Πρωταπριλιά και δεν θα το πιστέψετε».

Παρά το κλίμα αισιοδοξίας, πάντως, που επιχείρησε να καλλιεργήσει ο πρωθυπουργός, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας φαίνεται πώς έγινε αντιληπτή η ανησυχία στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης.

Για τον λόγο αυτό, πέρα από την ανακοίνωση στήριξης της κυβέρνησης, αποφασίστηκε να συνεδριάσει την επόμενη Κυριακή η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, προκειμένου να υπάρξει επικαιροποιημένη ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Στην ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας, πάντως, το ΔΝΤ και οι απαιτήσεις του «φωτογραφίζονται», για μια ακόμα φορά, ως η κύρια αιτία που η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης δεν έχει ακόμα κλείσει.

Όπως έγινε γνωστό, τα μέλη του κόμματος ενημερώθηκαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, από την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, αλλά και από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.

Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος αναμένεται να συνεδριάσει την ερχόμενη Κυριακή.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας έχει ως εξής:

«Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ  στηρίζει την προσπάθεια της διαπραγματευτικής ομάδας και της ελληνικής κυβέρνησης για μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, κοινωνικά βιώσιμη και ταυτόχρονα συνολική σε ότι αφορά την απομείωση του χρέους, με βιώσιμα πλεονάσματα που θα δίνουν τη δυνατότητα αλλαγής σελίδας στην οικονομία και οριστικής εξόδου της χώρας από τη κρίση.

Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης βαραίνουν αποκλειστικά  και μόνον, όσους συνεχίζουν να θέτουν παράλογες απαιτήσεις στο τραπέζι, και δεν σέβονται όσα έχουν οι ίδιοι συμφωνήσει.

Δεν υποχωρούμε από τη θέση μας για επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και ιδίως από την προσπάθειά μας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. 

Ταυτόχρονα, υπερασπιζόμαστε τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ.

Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, στη γραμμή του πιο άγριου νεοφιλελευθερισμού, υιοθετεί όλη την επιχειρηματολογία της πιο σκληρής πλευράς των δανειστών, και επιδιώκει την πλήρη κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και, γενικότερα, την αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους.

Η απέλπιδα προσπάθεια της εγχώριας «συμμαχίας των προθύμων», που τις τελευταίες μέρες ανασύρει μέχρι και τα φαντάσματα του παλιού πολιτικού συστήματος, όσους έχουν εδώ και χρόνια καταδικαστεί στη συνείδηση των πολιτών, με φανερό και μοναδικό στόχο το μέτωπο στον ΣΥΡΙΖΑ,  την πτώση της κυβέρνησης και την με κάθε τρόπο παλινόρθωση του πελατειακού κράτους των σκανδάλων και της διαφθοράς, αλλά κυρίως την επιστροφή του πιο σκληρού αντικοινωνικού νεοφιλελευθερισμού, θα πέσει στο κενό.

Ο ελληνικός λαός ούτε ξεχνά ποιοι οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και αποδέχθηκαν τη λεηλασία, ούτε παραγνωρίζει ποιοι τώρα αγωνίζονται για την ανόρθωση της χώρας δίνοντας σκληρή μάχη εν μέσω δυσμενών συσχετισμών για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων».

Αδιέξοδο: Βαθύ ρήγμα στις σχέσεις Αθήνας-ΔΝΤ

Καθώς φαίνεται, στην αδιέξοδη και ιδιαίτερα άγρια τις τελευταίες ημέρες διελκυστίνδα ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΔΝΤ, προσκρούει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, παρατείνοντας για μία ακόμη φορά την εκκρεμότητα, που έχει παραλύσει την οικονομία. 

Στο ιδιότυπο blame game (μεταφορά ευθυνών) μεταξύ της Αθήνας και του Ταμείου, με αδιάφορο θεατή την γερμανική κυβέρνηση, φαίνεται να οφείλεται η απώλεια ενός ακόμη ορόσημου για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας, αυτό της 7ης Απριλίου, ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσει το Eurogroup. 

Με βάση τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί το βράδυ της Παρασκευής και παρά τις κυβερνητικές προσδοκίες για έγκαιρη επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων   στην Αθήνα, μοιάζει σχεδόν απίθανο να προκύψει το λεγόμενο Staff Level Agreement  (τεχνική συμφωνία), που θα άνοιγε το δρόμο στη συνολική συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα. Παράγοντες με εικόνα των διαπραγματεύσεων μιλούσαν για “βαθύ ρήγμα” στις σχέσεις της κυβέρνησης με το Ταμείο, αν και δεν απέκλεισαν να υπάρξει οποιαδήποτε στιγμή αλλαγή κλίματος, που μπορεί να γίνει όμως με πρωτοβουλία, δηλαδή υποχώρηση, της Αθήνας.

Ντρίμπλες και ελιγμοί από το κυβερνητικό στρατόπεδο

Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μία τακτική συνεχών ελιγμών και δυσαρεστημένη από την εμμονή, κυρίως του ΔΝΤ, σε ακραίες απαιτήσεις επί όλων των ανοιχτών κρίσιμων θεμάτων, εμφανίζεται απρόθυμη να αποδεχθεί μία συμφωνία, πριν ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με την ελάφρυνση του χρέους και κατ' επέκταση ο ρόλος του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να να νομοθετήσει τα σκληρά μέτρα, που πάνω κάτω έχει ήδη αποδεχθεί κατ' αρχήν (μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων, πώληση κομματιών της ΔΕΗ και αλλαγές επί τα χείρω των εργασιακών σχέσεων) πριν δει να διαμορφώνεται ένα συνολικό πακέτο συμφωνίας, ικανό να χαράξει έναν οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την κρίση (με έξοδο στις αγορές κλπ). Δείχνει δε να ανησυχεί για το γεγονός ότι δεν βρίσκεται ακόμη ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, την έγκαιρη αποσαφήνιση των οποίων θεωρεί ως αναγκαίο όρο για μία δίκαιη και βιώσιμη συνολική συμφωνία. 


Ανεξέλεγκτοι αντιεξουσιαστές φτάνουν μέχρι το Μαξίμου, σπάνε ακυρωτικά, βάζουν στόχο αστυνομικούς



Δεν έχει τέλος η εγκληματικότητα των αντιεξουσιαστών καθημερινά.

Εχθές το βράδυ οι αστυνομικοί των ΜΑΤ έγιναν και πάλι στόχος, στη συμβολή των οδό Τοσίτσα και Πατησίων, στην περιοχή του Πολυτεχνείου.

Οι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις τρεις φορές , από τις 22.00 έως τα μεσάνυχτα, χρησιμοποιώντας μολότοφ, φωτοβολίδες και πέτρες.

Από την επίθεση όπως γίνεται πάντα δεν υπήρξαν προσαγωγές και ευτυχώς κανένας τραυματισμός αστυνομικού και πολίτη.

Νωρίτερα στις 12 το μεσημέρι ομάδα αντιεξουσιαστών του Ρουβίκωνα έφτασε ανενόχλητη μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου και έριξε φέιγ βολάν, που έγραφαν «Ραντεβού στα Βρυξελλάδικα» και άλλα συνθήματα κατά των μνημονίων.

Μάλιστα μέλη της ομάδας  εισέβαλαν στο προαύλιο της πρωθυπουργικής οικίας.



Η δράση των αντιεξουσιαστών δεν σταμάτησε για όλο το Σάββατο αφού είχε και απογευματινή βάρδια αφού στις 16.10 το απόγευμα αντιεξουσιαστές έσπασαν επτά ακυρωτικά, στο σταθμό του Μετρό Ομόνοιας.

Οι δράστες μετά τις φθορές στα μηχανήματα τράπηκαν σε φυγή και αναζητούνται χωρίς να έχει συλληφθεί κανένας.

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας από διάφορες συλλογικότητες του αναρχικού - αντιεξουσιαστικού χώρου, με αίτημα την δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.