Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Αιματολογική εξέταση θα ανιχνεύει 50 είδη καρκίνων πριν τα συμπτώματα

 


Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) της Βρετανίας αρχίζει σήμερα την μεγαλύτερη δοκιμή παγκοσμίως της αιματολογικής εξέτασης Galleri της Grail Inc, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό περισσότερων από 50 ειδών καρκίνου πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Το τεστ Galleri εξετάζει το DNA στο αίμα ενός ασθενούς για να εξακριβώσει αν στοιχεία του προέρχονται από καρκινικά κύτταρα. Η έγκαιρη διάγνωση των καρκίνων οδηγεί σε σημαντικά αυξημένα ποσοστά επιβίωσης.

Η NHS ανακοίνωσε ότι θέλει να στρατολογήσει 140.000 εθελοντές στην Αγγλία για να εξετάσει πόσο καλά λειτουργεί το τεστ στο πλαίσιο μιας τυχαιοποιημένης δοκιμής ελέγχου. Στους μισούς από τους μετέχοντες θα ελέγχεται αμέσως το δείγμα αίματός τους με το τεστ Galleri.

“Χρειάζεται να μελετήσουμε το τεστ Galleri προσεκτικά για να δούμε αν μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των καρκίνων των οποίων η διάγνωση γίνεται σε προχωρημένο στάδιο”, δήλωσε ο Πίτερ Σασιένι, καθηγητής πρόληψης του καρκίνου στο King’s College του Λονδίνου.

“Το τεστ θα μπορούσε να αλλάξει τους κανόνες του παιγνιδιού στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου και είμαστε ενθουσιασμένοι που ηγούμαστε αυτής της σημαντικής έρευνας”, πρόσθεσε.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μακράν η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου από καρκίνο στη Βρετανία, καθώς αναλογεί στο ένα πέμπτο όλων των θανάτων από την επάρατη νόσο.

Οι καρκίνοι του πνεύμονα, των εντέρων, του προστάτη και του μαστού αναλογούν στο 45% των θανάτων από την νόσο αυτή στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την NHS.

Η αμερικανική εταιρεία βιοεπιστημών Illumina Inc ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι ολοκλήρωσε την εξαγορά της Grail ύψους 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Illumina πρόσθεσε ότι θα λειτουργεί την Grail ξεχωριστά από την τρέχουσα επιχείρησή της.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Μητσοτάκης : Mαθαίνουμε από τα λάθη μας, «ουδείς αλάθητος»

 



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τα μεγαλύτερα λάθη του ως Πρωθυπουργός και απάντησε : 

«Νομίζω ότι δεν έχω διστάσει όταν θεωρώ ότι τα πράγματα δεν έχουν γίνει καλά, να τα αναγνωρίσω. Είχα πει για την πανδημία ότι κάναμε λάθος που δεν κλείσαμε τη Θεσσαλονίκη πριν. Το ίδιο με τις πυρκαγιές. Ουδείς αλάθητος. Το θέμα είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Αυτό που ζητώ από τους συνεργάτες μου είναι αυτό που ζητώ από τον εαυτό μου. Να βάζουμε τον πήχη ψηλά και να γινόμαστε καλύτεροι. Είναι στάση ζωής. Και άλλα λάθη θα γίνουν. Το ζητούμενο είναι να τα αναγνωρίσουμε, να μην παγιδευτούμε στην αλαζονεία της εξουσίας και αν κάποιες πολιτικές δεν είναι εναρμονισμένες με αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, να τις εντοπίζουμε. Υπάρχει κόστος και όταν κάνεις το σωστό στο οποίο πρέπει να επιμείνεις. Υπάρχει κόστος και όταν κάνεις λάθος και αυτό πρέπει να το διορθώσεις».



Προκλητική η Χριστοδουλοπούλου γράφει ρίξτε τον φράχτη στον Έβρο αμολήστε μετανάστες στην χώρα

 


Το ευτυχώς γλιτώσαμε από πολλούς τομείς, επιβεβαιώνετε συνέχεια, με κάθε πράξη, ομιλία και τοποθέτηση Συριζαίων.

Είχε χρόνια να προκαλέσει η Τασία Χριστοδουλοπούλου, και να τοποθετηθεί. Αυτή η ακροαριστερή του ΣΥΡΙΖΑ που ευθύνεται για τους χιλιάδες λαθρομετανάστες στην χώρα, όταν φώναζε ανοίξαμε και σας περιμένουμε, όπως ευθύνεται και για το στήσιμο μαγαζιών ΜΚΟ, με αντικείμενο την  εκμετάλλευση λαθρομεταναστών για την κονόμα.

Οι Αφγανοί είναι πρόσφυγες, δεν είναι εισβολείς", γράφει σε άρθρο της στην Αυγή η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Η πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ έχει το θράσος να επικρίνει την στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα του Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να παρέχει άσυλο στους Αφγανούς τους οποίους χαρακτηρίζει ως πρόσφυγες.

Ενοχλημένη που η κυβέρνηση έκλεισε τα ακροαριστερά μαγαζάκια εκμετάλλευσης λαθρομεταναστών, η κυριά Τασία φαίνεται ότι ψάχνει για νέους πελάτες και λέει ότι κακός η κυβέρνηση "Τους αποκαλεί μετανάστες, ενώ αυταπόδεικτα είναι πρόσφυγες που αγωνιούν για τη ζωή τους. Θέλει να προετοιμάσει την ελληνική κοινωνία για το πογκρόμ που θα εξαπολύσει εναντίον τους αν φθάσουν στην Ελλάδα για να ζητήσουν άσυλο" έγραψε, χαρακτηρίζοντας τις απελάσεις παράνομες. 

Και η πρόκληση συνεχίζεται από τον Τασία που έγραψε "Μέχρι πότε η ελληνική κοινωνία, που επέδειξε αλληλεγγύη, γενναιότητα και ανθρωπισμό το 2015, θα αντέχει και θα αποδέχεται να ακούει αυτόν τον ρατσιστικό λόγο, αλλά και να ανέχεται τις παράνομες πρακτικές που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενάντια σε όποιον «τολμάει» να εισέλθει στη χώρα ως ικέτης;".

Δέν της αρέσει και ο φράχτης στον Έβρο γιατί κόβει πελάτες, και δεν παρέλειψε να εξαπολύσει επίθεση και για τον φράχτη στον Έβρο γράφοντας, "Μέχρι πότε θα αποδέχεται και μερικοί θα καμαρώνουν κιόλας για το τείχος στον Έβρο και για τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης των προσφύγων κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας;".

Ποιος σε ακούει Τασία δεν μας είπες;;;; Αρκετό κακό έκανες στην Ελλάδα εσύ και το κόμμα σου!!!



Όταν ο Μητσοτάκης συνάντησε τον καβαλάρη κτηνοτρόφο με το ψευδώνυμο «Ντάλτον»


 

Ο πρωθυπουργός, όπως φαίνεται σε story που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram βλέπει έναν καβαλάρη να έρχεται προς το μέρος του και τον χαιρετάει. 

«83 είμαι» του λέει ο κτηνοτρόφος, με τον πρωθυπουργό να του απαντά «με το άλογο τα επιτηρείς όλα εδώ, ε;».



Ο κτηνοτρόφος έδωσε το χέρι στον πρωθυπουργό και του είπε πως γεννήθηκε το 1938 και το '38 έγινε και το σχολείο της περιοχής. «Τώρα έχουμε καινούργιο σχολείο, να πας να το δεις, να δεις τι ωραίο που είναι», απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον καβαλάρη κτηνοτρόφο να του λέει «αυτό το σχολείο που φτιάχνεις εσύ θα μείνει στην ιστορία».



Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός λέει στον κτηνοτρόφο πως από την 1η Οκτωβρίου έχει χαμηλότερο ΦΠΑ στις ζωοτροφές, συνεχίζει ωστόσο λέγοντας πως «αν και τρώνε εδώ μια χαρά τα γελάδια». «Είσαι ήρωας» απαντά ο κτηνοτρόφος λέγοντας στην συνέχεια «Ντάλτον με φωνάζουν, είχα πάει και στην Αμερική».





Ανάπτυξη πάνω από 7% βλέπουν οι διεθνείς οίκοι για την Ελλάδα

 



Ευχάριστα νέα θα πρέπει να αναμένει σύντομα το οικονομικό επιτελείο από το μέτωπο των οίκων αξιολόγησης, μετά τις εντυπωσιακές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας στο β΄ τρίμηνο και το +16,2% που σημείωσε η ανάπτυξη σε ετήσια βάση. Καθώς τα στοιχεία του γ΄ τριμήνου είναι αυτά που θα δείξουν την ώθηση από τον τουρισμό, αυτό οδηγεί σε ένα συνολικό αποτέλεσμα για το 2021 που σίγουρα ξεπερνάει τις αρχικές προσδοκίες, με την Ελλάδα να έχει κλείσει το κενό παραγωγής που προκάλεσε η πανδημία. Οι επικεφαλής των οίκων αξιολόγησης που μίλησαν στην «Κ» εκτιμούν πως η ανάπτυξη φέτος μπορεί να ξεπεράσει το 7% ή το 8%, στηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς την αναθεώρηση των πολύ συντηρητικών εκτιμήσεων που έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση για ρυθμούς της τάξης του 3,6% φέτος, και διαμηνύοντας παράλληλα πως και οι ίδιοι θα «ανεβάσουν» τις τρέχουσες προβλέψεις τους στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ετοιμος να αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία εμφανίζεται ο οίκος Moody’s, επισημαίνοντας στην «Κ» ότι αιφνιδιάστηκε θετικά από τις πολύ καλές επιδόσεις της χώρας στο δεύτερο τρίμηνο. «Ηταν πολύ ισχυρότερες από ό,τι περιμέναμε, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις», όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Moody’s και νέος επικεφαλής της για την Ελλάδα, Στέφεν Ντικ. «Συνολικά, η ελληνική οικονομία έχει πλέον σημειώσει τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα όπου το πραγματικό ΑΕΠ αυξάνεται περισσότερο από 3% σε τριμηνιαία βάση. Συγκριτικά, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης ανά τρίμηνο ήταν μόνο 0,1% μεταξύ του 2013 και του 2019, και μόνο οριακά υψηλότερος στο 0,3% μεταξύ του 2018 και του 2019», σημειώνει χαρακτηριστικά και μας… προετοιμάζει έτσι για θετικές αναθεωρήσεις προσεχώς.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, η ισχυρή επίδοση στο δεύτερο τρίμηνο αποτελεί σαφώς ανοδικό κίνδυνο για την πρόβλεψη της Moody’s η οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της, τοποθετεί την ετήσια ανάπτυξη της Ελλάδα περίπου στο 4% για το 2021. «Η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να καταγράψει ρυθμούς της τάξης του 6,5% ή 7% τελικά φέτος», όπως τονίζει ο κ. Ντικ.

Η αύξηση των επενδύσεων ήταν πολύ ισχυρή πρόσφατα, θα παραμείνει υποστηριζόμενη από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλες εισροές το 2022 και μετά, αλλά σίγουρα αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις από περιορισμούς δυναμικότητας και περιορισμούς στην προσφορά, επισημαίνει. Η ισχυρή αύξηση των επενδύσεων οδηγεί επίσης σε γρήγορη αύξηση των εισαγωγών, γεγονός που εξισορροπεί σε κάποιο βαθμό την ανάκαμψη του τουρισμού, αλλά οι συνολικές καθαρές εξαγωγές θα πρέπει να βελτιωθούν. Συνολικά, εάν η ανάπτυξη του 2021 αποδειχθεί ότι θα φτάσει κοντά στο 6% ή το 7%, το 2022 θα μπορούσε να κινηθεί περίπου στο 4% έως 5%, καταλήγει ο κ. Ντικ.

Από την πλευρά του ο οίκος Scope Ratings εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί φέτος να εκτιναχθεί ακόμα και άνω του 8%. Οπως σημειώνει μιλώντας στην «Κ» ο Ντένις Σεν, νέος επικεφαλής της Scope για την Ελλάδα, τον περασμένο Ιούνιο αναβάθμισε την εκτίμησή του για την ανάπτυξη φέτος στο 6,5%, πολύ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης. Παρόλο που ο οίκος ανέμενε ότι η αύξηση του ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο θα ήταν ισχυρή (στο 2,5% σε τριμηνιαία βάση), το αποτέλεσμα του 3,4% ξεπέρασε τις προσδοκίες και παρουσίασε ανοδικό κίνδυνο για τις ήδη υψηλές του προβλέψεις όσον αφορά το σύνολο του έτους. «Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας φέτος φαίνεται πιο πιθανό να κινηθεί ακόμα και άνω του 8%, υποστηριζόμενος από την απελευθέρωση της συσσωρευμένης εγχώριας ζήτησης, καθώς οι “αναγκαστικές” αποταμιεύσεις δαπανώνται μετά το άνοιγμα της οικονομίας, αλλά αυξάνονται παράλληλα από τα νομισματικά και δημοσιονομικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων των εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης», τονίζει ο κ. Σεν. Οπως παρατηρεί, η ελληνική οικονομία έφτασε τα επίπεδα παραγωγής προ κρίσης κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Υψηλότερα από ό,τι έχει προβλέψει έως τώρα βλέπει την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ φέτος και η Fitch Ratings. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο Αλεξ Μουσκατέλι, επικεφαλής αναλυτής της Fitch για την Ελλάδα, η τρέχουσα πρόβλεψη του οίκου είναι για ανάπτυξη 4,3% φέτος. «Τα στοιχεία του ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου, μαζί με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, υποδηλώνουν υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από αυτόν που περιμέναμε. Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η αύξηση του ΑΕΠ ήταν περίπου 7,0% σε ετήσια βάση και εάν διατηρηθεί αυτή η δυναμική ανάπτυξης, το επίπεδο αυτό θα μπορούσε να είναι κοντά στο πραγματικό αποτέλεσμα για το σύνολο του έτους», επισημαίνει.

Η Fitch αναμένει ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί το 2022, με τη διάθεση των κεφαλαίων της NGEU να ανεβάζει ρυθμούς και να οδηγεί σε αύξηση των πραγματικών δαπανών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ισχυρή ανάπτυξη και στο β΄ εξάμηνο αναμένει από την πλευρά της η S&P, η οποία πρόσφατα αναβάθμισε την εκτίμησή της για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι παραμένει αισιόδοξη για τις προοπτικές της χώρας. «Η ανακοίνωση του ΑΕΠ β΄ τριμήνου επιβεβαιώνει την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες μας, καθώς παραμένουμε πολύ εποικοδομητικοί στις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας. Τον Ιούνιο αναθεωρήσαμε την πρόβλεψή μας για οικονομική ανάπτυξη για το 2021 στο 5,6% από 4,9% τον Απρίλιο, ενώ αναμένουμε ισχυρές επιδόσεις και κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους», σημειώνει στην «Κ» ο Μάρκο Μρσνίκ, επικεφαλής αναλυτής του οίκου.


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



58χρονος πέταξε καυστικό υγρό στο πρόσωπο της πεθεράς του

 


Άγνωστο καυστικό υγρό στο πρόσωπο της 64χρονης πεθεράς του πέταξε ένας άνδρας 58 ετών, σε παρκάκι δίπλα στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, το περιστατικό εκτυλίχθηκε γύρω στις 10:00 το πρωί. Οι αστυνομικές αρχές πέρασαν χειροπέδες στον 58χρονο δράστη, ο οποίος φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.

Ο 58χρονος λογομάχησε με την 64χρονη και στη συνέχεια της έριξε ένα είδος καυστικού υγρού.

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Νοσοκομείο «Αττικόν», όπου και νοσηλεύεται, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως δεν έχει τραυματιστεί σοβαρά.



Το νέο ΔΣ της ΕΟΚ με πρόεδρο τον Βαγγέλη Λιόλιο

 


Αρχή μίας νέας εποχής για το ελληνικό μπάσκετ. Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης από χθες έχει νέο πρόεδρο τον Βαγγέλη Λιόλιο και ένα συντριπτικά ανανεωμένο Διοικητικό Συμβούλιο.

Το νέο Δ.Σ. της ΕΟΚ

1. Βαγγέλης Λιόλιος (Πρόεδρος)

2. Παναγιώτης Φασούλας

3. Δήμος Ντικούδης (Λιόλιος) - 317 ψήφοι

4. Βασίλης Ντάκουρης (Λιόλιος) - 302 ψήφοι

5. Άννυ Κωνσταντινίδου (Λιόλιος) - 281 ψήφοι

6. Ευθύμης Ρεντζιάς (Φασούλας) - 263 ψήφοι

7. Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος (Λιόλιος) - 260 ψήφοι

8. Γιάννης Ηλιόπουλος (Λιόλιος) - 239 ψήφοι

9. Κωνσταντίνος Μαρλαφέκας (Λιόλιος) - 222 ψήφοι

10. Νίκος Ζεϊμπέκης (Λιόλιος) - 221 ψήφοι

11. Χρήστος Βασιλειάδης (Λιόλιος) - 215 ψήφοι

12. Φάνης Χριστοδούλου (Φασούλας) - 215 ψήφοι

13. Τρύφωνας Δίτσιος (Λιόλιος) - 211 ψήφοι

14. Λάμπρος Τάκης (Λιόλιος) - 209 ψήφοι

15. Τάσος Δελημπαλταδάκης (Ανεξάρτητος) - 198 ψήφοι

16. Νίκος Νικολόπουλος (Λιόλιος) - 197 ψήφοι

17. Δημήτρης Ευαγγέλου (Λιόλιος) - 191 ψήφοι

18. Γιάννης Πεταλωτής (Λιόλιος) - 178 ψήφοι

19. ΕΣΑΚΕ

20. ΕΣΑΚΕ

21. ΕΣΑΚΕ

22. ΣΕΠΚ

23. ΠΣΑΚ

Ο Βαγγέλης Λιόλιος γεννήθηκε στην Πάτρα, το 1967. Είναι παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών. Μιλάει αγγλικά και γερμανικά. Είναι Πτυχιούχος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας (ΜΒΑ) από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. 

Έχει εξασκήσει την Παιδιατρική για 13 χρόνια και ως παιδίατρος έχει συγγράψει και παρουσιάσει δημοσιεύσεις σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια Ιατρικής, με έμφαση στην Παιδοπνευμονολογία.

Το 1999 ιδρύει την εταιρία Coffee Island. Στα 21 αυτά χρόνια, η εταιρία ακολουθεί συνεχή αναπτυξιακή πορεία, όντας σήμερα η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων καφεστίασης στην Ελλάδα και η 8η μεγαλύτερη στην Ευρώπη με 427 καταστήματα συνολικά. Το 2019, η Coffee Island αναδεικνύεται για 3η φορά ως «Η καλύτερη αλυσίδα καφέ» στη Ν. Ευρώπη ενώ, οι Financial Times την κατατάσσουν στις 1000 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρίες στην Ευρώπη.

Το 2004, ύστερα από μακρόχρονη ερασιτεχνική ενασχόληση με τον αθλητισμό, αναλαμβάνει πρόεδρος του ΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ ομάδα της οποίας υπήρξε και αθλητής (1987-1991). Από το 2012 (τοπικά πρωταθλήματα) μέχρι το 2016 καταγράφει κάθε χρόνο ανόδους στις εθνικές κατηγορίες, φτάνοντας σήμερα να πρωταγωνιστεί στο ελληνικό μπάσκετ. Το 2018, ο Προμηθέας Πατρών γίνεται η 1η επαρχιακή ομάδα που συμμετέχει στους τελικούς της A1. Το 2019, καταγράφει υψηλότερες επιδόσεις έχοντας ήδη προκριθεί στα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας, ενώ συμμετέχει και σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.



Γελοιότητες Πετράκου: «Δεν θα κάνω το εμβόλιο-Κι ο Γαλιλαίος μόνος του έλεγε ότι η Γη γυρίζει»


 

Νέα προκλητικά "μαργαριτάρια" πέταξε ο τραγουδιστής; Καλλιτέχνης; Πρώην σύζυγος της Θεοφανία Παπαθωμά γιατί έτσι μάθαμε την ύπαρξη του αλλιώς δεν θα τον ξέραμε; Ότι είναι τέλος πάντων.

Αυτός ο προκλητικός τύπος είπε την γελοιότητα για να κάνει σύγκριση πως δεν τον ενδιαφέρει αν δεν πηγαίνει με την επιστήμη ή την πλειοψηφία. «Τι μας διδάσκει η ιστορία; Ο Γαλιλαίος ήταν ένας όταν έλεγε η γη γυρίζει. Και τη μια γνώμη όταν είναι σοβαρή την εξετάζουμε», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Έχουν βγει πολλά φάρμακα για τον κορωνοϊό, υπάρχουν εμβόλια, στα νοσοκομεία έχουν εμπειρία. Δεν καταλαβαίνω γιατί είμαστε ακόμα σε συναγερμό. Ό,τι έχω γράψει 1,5 χρόνο τώρα είναι μόνο αναδημοσίευση και κολάζ επιστημονικών απόψεων που διαβάζω και αφού έχω πάρει έγκριση από φίλους επιστήμονες και γιατρούς που έχω προσωπική σχέση».

Και συνέχιζε να γελοιοποιείται λέγοντας «Η μάσκα μου έχει κάτσει πολύ στραβά από την αρχή. Δεν είναι απλό πράγμα. Να φοράω μάσκα 1, 2 χρόνια και να καλύπτω το πρόσωπό μου; Αυτό το θεωρώ ενάντια στην ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης. Σέβομαι τον απέναντι μου. Δεν θα κάτσω απέναντι σε κάποιον που φοβάται χωρίς μάσκα. Για αυτό έχω να πάω σούπερ μάρκετ 1,5 χρόνο τώρα. Θα έπρεπε να ερωτηθούν οι άνθρωποι. Θέλετε να συνεχίζουμε να σας προστατεύουμε για πολλά χρόνια και να ζούμε έτσι; Ή να πάρουμε το ρίσκο. Πάντα λένε ότι έχουμε δύο κρίσιμες εβδομάδες. Αλλά κράτησε χρόνια. Έχει εξελιχθεί σε πόλεμο ελευθερίας και όχι υγείας».

Και τελειώνοντας έκλεισε λέγοντας: «Μην μας βάζετε στους συνωμοσιολόγους ή στους αρνητές. Τι θα πει αρνητής; Αυτός που αρνείται κάτι γιατί είναι κακό. Δεν είναι αρνητής όλων των εμβολίων. Δεν θέλει να κάνει αυτό το εμβόλιο τη συγκεκριμένη στιγμή. Δεν μπορώ να κρύψω ότι οι συνάδελφοί μου με έχουν απογοητεύσει πολύ. Πολλοί έχουν άλλη άποψη που δεν την λένε γιατί φοβούνται την καριέρα τους».



Παρουσία του Πρωθυπουργού στον αγιασμό του δημοτικού σχολείου στο Δαμάσι Τυρνάβου

 



Στο νεόκτιστο δημοτικό σχολείο στο Δαμάσι Τυρνάβου, που κατασκευάστηκε σε χρόνο – ρεκόρ τεσσάρων μηνών αφότου ο μεγάλος σεισμός έπληξε την περιοχή, παρακολούθησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Η υποδοχή ήταν ιδιαίτερα θερμή, με χειροκροτήματα από γονείς, μαθητές και τους κατοίκους του χωριού που βρέθηκαν στον χώρο του δημοτικού σχολείου.

Ο διευθυντής του σχολείου Γρηγόρης Λέτσιος που έβγαλε με ασφάλεια -μαζί με τους δασκάλους- τα παιδιά από τις τάξεις την ώρα του σεισμού στις 3 Μαρτίου, θυμήθηκε όσα έγιναν μέσα σε λίγους μήνες και τη συνομιλία που είχε εκείνη τη μέρα, μετά το σεισμό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Κύριε Πρωθυπουργέ, στις 3 του Μάρτη είχαμε μία τηλεφωνική επικοινωνία και μου είπατε επί λέξει: κύριε Διευθυντά, εφόσον όλα πάνε καλά το συντομότερο δυνατόν θα έχετε νέο διδακτήριο. Χάρηκα εκείνη την ημέρα, αλλά σήμερα πετάω από τη χαρά μου πραγματικά, όταν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, σε 3,5 μήνες δημιουργήθηκε αυτό το κόσμημα. Δεν χτίσαμε απλά ένα σχολείο κ. Πρωθυπουργέ. Χτίσαμε το σχολείο».

«Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που ανέλαβα Δήμαρχος στην περιοχή μας και θεωρώ ότι σήμερα είναι η καλύτερη μέρα της μέχρι τώρα θητείας μου. Βλέπω σήμερα χαρούμενα παιδικά πρόσωπα. Είμαι συγκινημένος γι’ αυτό που θα πω και το λέω πραγματικά γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά και σαν Δήμαρχος και σαν πατέρας και να βλέπουμε παιδιά να χαμογελούν. Και αυτό το χαμόγελο που βλέπουμε στα παιδιά και τη χαρά την οφείλουμε στον πρωθυπουργό μας τον οποίο ειλικρινά από τα βάθη της καρδιάς μας τόσο εγώ όσο και οι συνδημότες μου θέλουμε να ευχαριστήσουμε» ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας.

«Οι σχέσεις εμπιστοσύνης ενδυναμώνονται με τη συνέπεια λόγων και έργων»

«Είναι μία ξεχωριστή στιγμή και με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι μαζί σας εδώ στο Δαμάσι για να εγκαινιάσουμε το καινούργιο σχολείο το οποίο πράγματι καταφέραμε να κατασκευάσουμε σε χρόνο ρεκόρ μετά τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου. Οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών ενδυναμώνονται όταν υπάρχει συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων. Και είμαι χαρούμενος διότι καταφέραμε αυτή τη δέσμευση την οποία δώσαμε στους δημότες του Δαμασίου, κυρίως στα παιδιά, στους γονείς, στους διδάσκοντες, να την κάνουμε πράξη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Καταφέραμε όντως, σε ταχύτητες ασυνήθιστες για το ελληνικό δημόσιο, να είμαστε έτοιμοι όπως είχαμε δεσμευτεί στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Όχι απλά κατασκευάζοντας ένα ακόμα σχολείο, αλλά ένα σχολείο υπόδειγμα -πιστεύω- για το πώς πρέπει να κατασκευάζονται όλα τα σχολεία από εδώ και στο εξής. Ένα σχολείο φιλικό προς το περιβάλλον, με υψηλή ενεργειακή απόδοση, με θέρμανση και ψύξη, με αίθουσα πολλαπλών χώρων, ένα σχολείο κόσμημα.Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μου, μέσα από το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας να σχεδιάσει και να κατασκευάσει εξ ολοκλήρου αυτό το υπερσύγχρονο σχολείο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το σημαντικό για μένα ως Πρωθυπουργός είναι ότι θέλω κάθε παιδί σε αυτή τη χώρα που μπορεί να φοιτά σε ένα σχολείο όπως το σχολείο του Δαμασίου στην ελληνική Περιφέρεια να γνωρίζει ότι έχει τις ίδιες ευκαιρίες με οποιοδήποτε άλλο Ελληνόπουλο να διακριθεί», πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις ιδιαίτερες προκλήσεις λόγω του κορονοϊού. «Φέτος, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την επιπρόσθετη πρόκληση του κορονοϊού. Θέλουμε τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά. Και για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να τηρούνται πλήρως τα μέτρα τα οποία μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί. Να φοράμε τις μάσκες μας, να κρατάμε τις αποστάσεις, να κάνουμε τα συχνά τεστ μας έτσι όπως μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί, προκειμένου να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα παιδιά στο φυσικό τους χώρο που δεν είναι άλλος από το σχολείο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε τα συνολικότερα μέτρα που έχουν ληφθεί φέτος για την ενίσχυση των σχολείων. «Θέλω επίσης να γνωρίζετε ότι τα φετινά σχολεία ανοίγουν στη χώρα με διαφορετικά χαρακτηριστικά από ότι είχαν στο παρελθόν. Με ένα πιο ενισχυμένο πρόγραμμα σπουδών, με την προσχολική αγωγή από την ηλικία των 4 να έχει επεκταθεί σε όλη την επικράτεια. Με ξένη γλώσσα για πρώτη φορά στα δημοτικά μας. Και με 11.700 περισσότερους καθηγητές και δασκάλους καθώς για πρώτη φορά έγιναν διορισμοί τακτικού προσωπικού στην εκπαίδευση από το 2010».

Αναφερόμενος στα συνολικότερα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές καταστροφές, ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Η Θεσσαλία χτυπήθηκε δύο φορές τον περασμένο χρόνο. Πρώτα από τη θεομηνία του Ιανού και μετά από τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, αποδείξαμε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνονται με άλλες ταχύτητες και με άλλη αποτελεσματικότητα. Το ίδιο κάνουμε τώρα και στην Εύβοια και στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τις φονικές και τις, όχι τις φονικές, ευτυχώς όχι αλλά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού που μας πέρασε. Χρέος του κράτους είναι να βρίσκεται πάντα κοντά σε κάθε πολίτη ο οποίος δοκιμάζεται. Κανείς πολίτης δεν πρέπει να αισθάνεται απροστάτευτος. Το πρώτο μέλημα του κράτους είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας. Και αυτή την δέσμευσή μας κάθε μέρα που περνά θέλω να την κάνουμε πράξη».

Κ. Αγοραστός: Το Δαμάσι περνά στην ιστορία

«Αυτό το σχολείο και σήμερα το Δαμάσι περνά στην ιστορία. Περνά στην ιστορία γιατί όταν ένας αποφασιστικός Πρωθυπουργός θέλει το δημόσιο μπορεί σε χρόνο ρεκόρ να κάνει έργα. Και αυτό θα αποτελέσει μήνυμα, πρακτική για το μέλλον αλλά θα βάλει και άλλους να το μιμηθούν. Και εταιρείες όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μπορούν, ελληνικές εταιρείες, ελληνικών συμφερόντων, μπορούν σε χρόνο ρεκόρ να κατασκευάζουν ποιοτικά, διαγενεακά έργα όπως το σχολείο εδώ» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

«Φτιάξατε ένα σχολείο – κόσμημα»

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρωθυπουργό την ημέρα του σεισμό της 3ης Μαρτίου αναφέρθηκε ο Διευθυντής του σχολείου, Γρηγόρης Λέτσιος, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον είχε συγχαρεί για την απόλυτα επιτυχημένη εκκένωση του κτηρίου και είχε δεσμευτεί πως «εφόσον το κτήριο είναι κατεδαφιστέο θα αποκτήσετε καλύτερο σχολείο το συντομότερο δυνατόν. Θέλω να συγχαρώ πραγματικά τον Πρωθυπουργό που τήρησε την υπόσχεσή του. Δεν το περίμενε κανείς κύριε Πρωθυπουργέ, ότι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το κτήριο θα ήταν έτοιμο” ανέφερε ο κ. Λέτσιος.

«Ο Πρωθυπουργός μας ζήτησε να καθαιρεθεί το παλιό σχολείο και να κατασκευαστεί το καινούργιο, και τόνισε “δεν θέλω να χαθεί ούτε μία σχολική μέρα”», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης. «Σημασία έχει ότι θα μπορούν τα παιδιά να ξεκινήσουν μία νέα σχολική χρονιά και πιστεύω με ένα τόσο άρτιο κτιριακό συγκρότημα για δημοτικό σχολείο, θα είναι ένα ακόμα κίνητρο για καλύτερες επιδόσεις», συμπλήρωσε, και ευχήθηκε στο στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς καλή σχολική χρονιά.

Το έργο

Το έργο υλοποιήθηκε με τη χορηγία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μετά από άμεσες προσωπικές παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού. Μετά τον αγιασμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της νέας μονάδας, εμβαδού 880 τετραγωνικών μέτρων.

Πρόκειται για το μοναδικό σχολείο που ανήκει στην ενεργειακή κλάση Α στην Ελλάδα και διαθέτει, μεταξύ άλλων, εννέα αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα πληροφορικής, αίθουσα φυσικών επιστημών, χώρους πρασίνου έκτασης 660 τμ και όλες τις υποδομές ώστε να είναι πλήρως προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ.

Έμπρακτη στήριξη στους σεισμόπληκτους

Στον χαιρετισμό του ο κ. Κόκουρας αναφέρθηκε και στην ολόπλευρη στήριξη που παρείχε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού. «Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον κ. Πρωθυπουργό για τη στήριξη που μας παρείχε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που περάσαμε στον σεισμό. Το κράτος ήταν εδώ και ήταν από την πρώτη στιγμή. Από την πρώτη στιγμή ήταν εδώ η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, οι υγειονομικές υπηρεσίες οι ψυχολόγοι από το ΘΕΨΥΠΑ, υπήρχε ο ΔΕΔΔΗΕ, υπήρχαν όλοι εδώ μας υποστήριξαν και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εκπροσώπους αυτών των φορέων. Υπήρχε ο στρατός, μην το ξεχάσουμε, που πραγματικά μας στήριξε πάρα πολύ και μας έδωσε και το σχολείο στον Τύρναβο που πήγαν πέρσι τα παιδιά».

«Είναι κάποια πράγματα που πρέπει να τα πούμε γιατί κάποιοι τα θεωρούν αυτονόητα αλλά δεν είναι αυτονόητα», συμπλήρωσε.

«Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον Αναπληρωτή Υπουργό τον κ. Πέτσα γιατί πραγματικά είχα μία πολύ καλή συνεργασία. Ζητήσαμε από το Υπουργείο Εσωτερικών και λάβαμε 1,2 εκατομμύρια ευρώ για το έκτακτο βοήθημα των 600 ευρώ, καθώς και για τις οικοσκευές. Και μέχρι τώρα έχουμε καταφέρει και έχουμε δώσει στους συνδημότες μας 1,15 εκατομμύρια.

Έχουμε κατασκευάσει σε χρόνο-ρεκόρ, μέσα σε 17 μέρες από το σεισμό, κατασκευάσαμε έναν οικισμό με 65 κοντέινερ και δεν υπήρχε ούτε ένας συνδημότης μας σε σκηνή 17 μέρες μετά το σεισμό», τόνισε ο κ. Κόκουρας.

«Όλα αυτά τα λεφτά, εμείς βάλαμε την πλάτη, χρηματοδοτήθηκαν από το κράτος. Μας έδωσαν λεφτά, ανακατασκευάσαμε τις ζημιές στα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου μας. Μας έδωσαν λεφτά και πληρώθηκαν τα ξενοδοχεία όπου πήγαν οι συνδημότες μας εδώ από το χωριό, εκείνες τις μέρες που δεν είχαν που να μείνουν. Για τα τρόφιμα που μοιράσαμε και δώσαμε στον κόσμο τις πρώτες μέρες που είχαν ανάγκη», είπε.

«Μας δώσανε λεφτά για να κάνουμε και τις κατεδαφίσεις τις οποίες τις ξεκινήσαμε και ευελπιστούμε, όπως χτίστηκε το καινούργιο σχολείο, να χτίσουμε και τα σπίτια εδώ στο χωριό που τα έχουμε πολλή ανάγκη γιατί περάσαμε δύσκολες στιγμές. Και αυτό είναι μία νότα αισιοδοξίας για το Δήμο μας, μία νότα για όλους εμάς τους συνανθρώπους μας», σημείωσε ο Δήμαρχος, ενώ ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό καθώς, όπως είπε, «είναι η πρώτη φορά που Πρωθυπουργός εν ενεργεία επισκέπτεται τον Δήμο μας».

Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Μητροπολίτης Ελασσώνος Χαρίτων. Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος και οι βουλευτές Λάρισας Χρήστος Κέλλας και Στέλλα Μπίζιου.


Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού


Σεβασμιώτατε, κ. Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχε, κ. Διευθυντά, αγαπητοί και αγαπητές διδάσκοντες, αγαπητοί μου μαθητές, πρέπει να σας πω ότι σήμερα είναι πράγματι μία ξεχωριστή στιγμή και με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι μαζί σας εδώ στο Δαμάσι για να εγκαινιάσουμε το καινούργιο σχολείο το οποίο πράγματι καταφέραμε να κατασκευάσουμε σε χρόνο-ρεκόρ μετά τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου.


Είχα όντως την ευκαιρία εκείνη την ημέρα να επικοινωνήσω με τον κ. Διευθυντή, πρώτα και πάνω από όλα διότι αισθάνθηκα την ανάγκη να τον συγχαρώ -αυτόν, τις δασκάλες και τους δασκάλους- για τον τρόπο με τον οποίον αντιμετώπισαν την επέλαση του Εγκέλαδου. Καταφέρατε και βγάλατε όλα τα παιδιά με τρόπο ασφαλή και δεν θρηνήσαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής.


Αυτό σας τιμά και αναδεικνύει αυτό το οποίο είπε και ο Σεβασμιώτατος, ότι το σχολείο δεν είναι μόνο ένας χώρος στον οποίο μαθαίνουμε γράμματα, μαθαίνουμε συμπεριφορές, αξίες και βέβαια μαθαίνουμε -πρώτα και πάνω από όλα- να προστατεύουμε τους εαυτούς μας και αυτούς που αγαπάμε.


Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε στο αίτημά μου, στην πρόσκλησή μου, μέσα από το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας να σχεδιάσει και να κατασκευάσει εξ ολοκλήρου αυτό το υπερσύγχρονο σχολείο.


Καταφέραμε -όντως σε ταχύτητες ασυνήθιστες για το ελληνικό Δημόσιο- να είμαστε έτοιμοι, όπως είχαμε δεσμευτεί, στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Όχι απλά κατασκευάζοντας ένα ακόμα σχολείο, αλλά ένα σχολείο υπόδειγμα -πιστεύω- για το πώς πρέπει να κατασκευάζονται όλα τα σχολεία από εδώ και στο εξής.Ένα σχολείο φιλικό προς το περιβάλλον, με υψηλή ενεργειακή απόδοση, με θέρμανση και ψύξη, με αίθουσα πολλαπλών χώρων, ένα σχολείο κόσμημα για τα παιδιά τα οποία ξεκινούν σήμερα τη σχολική τους χρονιά, για τους διδάσκοντες, αλλά και για τα παιδιά τα οποία θα ακολουθήσουν.


Πράγματι οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών ενδυναμώνονται όταν υπάρχει συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων. Και είμαι χαρούμενος διότι καταφέραμε αυτή τη δέσμευση την οποία δώσαμε στους δημότες του Δαμασίου, κυρίως στα παιδιά, στους γονείς, στους διδάσκοντες, να την κάνουμε πράξη.


Ξέρουμε ότι το έργο μας ακόμα δεν έχει τελειώσει. Έχουμε πολλές εκκρεμότητες. Έχουμε καλύψει τις πρώτες ανάγκες. Έχουμε στεγάσει τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους. Τώρα το μέλημά μας στρέφεται στην όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ανακατασκευή των σπιτιών που καταστράφηκαν. Οι διαδικασίες είναι δρομολογημένες. Οι πόροι είναι διαθέσιμοι. Και πρέπει να γνωρίζετε ότι έχουμε πια και ένα καινούργιο πλαίσιο κρατικής αρωγής για να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε όσο πιο γρήγορα και όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται σε μεγάλες φυσικές καταστροφές.


Η Θεσσαλία, αγαπητέ Κώστα, χτυπήθηκε δύο φορές τον περασμένο χρόνο. Πρώτα από τη θεομηνία του Ιανού και μετά από τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, αποδείξαμε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνονται με άλλες ταχύτητες και με άλλη αποτελεσματικότητα.


Το ίδιο κάνουμε τώρα και στην Εύβοια και στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τις φονικές και τις, όχι τις φονικές, ευτυχώς όχι αλλά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού που μας πέρασε.


Τέλος, να πω δύο σκέψεις για την σχολική χρονιά η οποία ξεκινάει σήμερα σε όλα τα σχολεία της χώρας. Θέλω –πρώτα και πάνω από όλα- να ευχηθώ στα παιδιά, στους γονείς, στις δασκάλες, στους δασκάλους, στις καθηγήτριες, στους καθηγητές, να έχουμε μία καλή και πάνω από όλα ασφαλή σχολική χρονιά.


Φέτος, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την επιπρόσθετη πρόκληση του κορονοϊού. Θέλουμε τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά. Και για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να τηρούνται πλήρως τα μέτρα τα οποία μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί. Να φοράμε τις μάσκες μας, να κρατάμε τις αποστάσεις, να κάνουμε τα συχνά τεστ μας έτσι όπως μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί, προκειμένου να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα παιδιά στον φυσικό τους χώρο που δεν είναι άλλος από το σχολείο.


Θέλω επίσης να γνωρίζετε ότι τα φετινά σχολεία ανοίγουν στη χώρα με διαφορετικά χαρακτηριστικά από ό,τι είχαν στο παρελθόν. Με ένα πιο ενισχυμένο πρόγραμμα σπουδών, με την προσχολική αγωγή από την ηλικία των 4 να έχει επεκταθεί σε όλη την επικράτεια. Με ξένη γλώσσα για πρώτη φορά στα δημοτικά μας. Και με 11.700 περισσότερους καθηγητές και δασκάλους καθώς για πρώτη φορά έγιναν διορισμοί τακτικού προσωπικού στην εκπαίδευση από το 2010.


Η ευθύνη τώρα περνάει σε εσάς να μπορέσετε, αγαπητέ κύριε διευθυντά, αγαπητές δασκάλες, αγαπητοί δάσκαλοι, να φέρετε εις πέρας το έργο σας με την αγάπη που πάντα επιδεικνύετε για το λειτούργημα της εκπαίδευσης. Και το σημαντικό για εμένα ως Πρωθυπουργός είναι ότι θέλω κάθε παιδί σε αυτή τη χώρα που μπορεί να φοιτεί σε ένα σχολείο όπως το σχολείο του Δαμασίου στην ελληνική Περιφέρεια να γνωρίζει ότι έχει τις ίδιες ευκαιρίες με οποιοδήποτε άλλο Ελληνόπουλο να διακριθεί. Αν δουλέψει σκληρά, αν αγωνιστεί για αυτά τα οποία αγαπάει να μπορεί μέσα από τη δημόσια εκπαίδευση να κατακτήσει τους στόχους που θα θέσει.


Άρα μη βάλετε φρένο στις φιλοδοξίες σας, στους στόχους σας. Να ξέρετε ότι αν δουλέψετε σκληρά θα μπορέσετε να τα καταφέρετε, όπως δικαίωμα στην ελπίδα και στην προσδοκία έχει σήμερα κάθε ελληνόπουλο το οποίο φοιτά σε κάθε ελληνικό σχολείο.


Τελειώνοντας, κ. Δήμαρχε, εύχομαι να μου δοθεί η δυνατότητα να επισκεφτώ και πάλι τον Δήμο σας στο άμεσο μέλλον. Να διαπιστώσω την πρόοδο στην αποκατάσταση και των υπόλοιπων υποδομών που έχουν πληγεί.


Και θέλω να γνωρίζετε ότι χρέος του κράτους είναι να βρίσκεται πάντα κοντά σε κάθε πολίτη ο οποίος δοκιμάζεται. Κανείς πολίτης δεν πρέπει να αισθάνεται απροστάτευτος. Το πρώτο μέλημα του κράτους είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας. Και αυτή την δέσμευσή μας κάθε μέρα που περνά θέλω να την κάνουμε πράξη.


Να είστε καλά, καλή χρονιά, με υγεία και πρόοδο.



Μητσοτάκης : Ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, έργο - Τσίπρας : Λογική πεζοδρομείου, λαϊκισμός, οπισθοδρόμηση

 


Εννοείται ότι δεν μπορεί να συγκριθεί ο τεχνοκράτης και αποτελεσματικός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πολιτικό απατεώνα, και ανεπαρκή Αλέξη Τσίπρα. 

Ο Ελληνικός λαός το έχει αντιληφθεί, το πρόβλημα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ, και είναι μέγα θέμα το γιατί επιμένουν σε Τσίπρα και τον θίασο που έχει για ηγετική ομάδα;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στόχους και παρά τα προβλήματα που προέκυψαν ειδικά της πανδημίας, οι στόχοι είναι πρώτη προτεραιότητα. Βασικό στόχος η ανάπτυξη που όμως  διαχέεται στην κοινωνία μέσω της διανομής του λεγόμενου μερίσματος του πλούτου. Όπως και η επιστροφή στην μεσαία τάξη άλλα και στο σύνολο των πολιτών όλων όσων τους πήρε η ανικανότητα του Αλέξης Τσίπρα στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης. 

Τα μέτρα που εξήγγειλε στην ΔΕΘ, χαροποίησαν και ανακούφισαν όλους τους Έλληνες, όλων των παρατάξεων, και το σημαντικό κήρυξε την επανεκκίνηση της χώρας με το βλέμμα στην επόμενη δεκαετία.

Το «δουλειές, δουλειές, δουλειές» που έχει αναφέρει κατ' επανάληψη ο πρωθυπουργός γίνεται πράξη μέσα από την επιδότηση της εργασίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όπου σημαντική συμβολή θα έχουν και οι πόροι του ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο ήδη ενεργοποιείται.

Όλη αυτή η καλή εικόνα της Ελλάδας και της κυβέρνησης προκαλεί πανικό στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν μπορεί να εξαπατήσει και να παραπλανήσει, για δύσκολο χειμώνα, δεν υπάρχει δύσκολος χειμώνας. Στόχος του Τσίπρα είναι να κατεβάσει και πάλι κόσμο στους δρόμους μήπως αποσταθεροποιήσει γιατί είναι ανίκανος να κάνει οτιδήποτε άλλο.

Τακτική ΣΥΡΙΖΑ να διχάσει την κοινωνία με ψέματα, απάτη, παραπλάνηση, η δημιουργία νεοαγανακτισμένων, και επαναφοράς συνθηκών ανάλογων με αυτές του 2011. Όλα αυτά μήπως και επιβιώσει πολιτικά ο Αλέξης Τσίπρας, γιατί δεν έχει την ικανότητα να κυβερνήσει και να αντιπαρατεθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός έχει γυρίσει την πλάτη στη ρητορική του μίσους αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο του να απαξιώνεται περισσότερο με τις πράξεις του και τις προσωπικές επιθέσεις στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την οικογένεια του.

«Μας χωρίζει πολιτικό, πολιτιστικό και αξιακό χάσμα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση στη ΔΕΘ στέλνοντας και ένα σαφές μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Με λίγα λόγια είναι βαθιά νυχτωμένος όποιος στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως υπάρχει περιθώριο δημιουργίας κύματος νεοαγανακτισμένων και επαναφοράς συνθηκών ανάλογων με αυτές του 2011.

Η επαναφορά μιας κανονικότητας που έχει να συμβεί πολλά χρόνια, στις ζωές των πολιτών και στη λειτουργία της κοινωνίας συνδυαστικά πάντα με τις συνθήκες της ανάπτυξης της χώρα και της οικονομίας, μόνο ελπίδα και σιγουριά δίνουν στον πολίτη.

Στόχος λοιπόν της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι, η ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή και η δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου και το δίλημμα των επόμενων εκλογών συνδέεται με το παραγόμενο έργο και όχι με τη λογική του πεζοδρομίου, του λαϊκισμού και της οπισθοδρόμησης που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ.




Φωλιά κακοποιών το Γκάζι κινδυνεύουν αθώοι πολίτες


 

Δεν είναι λίγα τα περιστατικά στην περιοχή στο Γκάζι, που συμμορίες κακοποιών για διάφορους λόγους λύνουν τις διαφορές τους ανάμεσα στα μαγαζιά, βάζοντας σε κίνδυνο αθώους πολίτες.

Ένοπλη επίθεση από αγνώστους κακοποιούς δέχτηκαν στις έξι τα ξημερώματα από τρία άτομα στο Γκάζι, τα οποία τραυματίστηκαν ελαφρά.

Οι δράστες άνοιξαν πυρ, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, κατά δυο Δανών υπηκόων και ενός Έλληνα και σύμφωνα με πληροφορίες ο στόχος ήταν ο Έλληνας. 

Το περιστατικό σημειώθηκε στον σταθμό του Μετρό και άμεσα οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Οι δυο Δανοί έφεραν τραύματα στα πόδια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη φύγει για την χώρα τους.

Την προανάκριση για το συμβάν έχει αναλάβει η υποδιεύθυνση ασφάλειας Αθηνών.



Αντίστροφη μέτρηση για την μοναρχία;- Γιατί λένε πως ο πρίγκιπας Τζόρτζ δεν θα γίνει βασιλιάς ποτέ

 


Οι Βρετανοί βασιλείς, που χρονολογούν την ιστορία τους πάνω από 1.000 χρόνια, θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέσα σε δύο γενιές, δήλωσε η συγγραφέας Χίλαρι Μαντέλ σε συνέντευξή της που δημοσιεύτηκε το Σάββατο.

Συγκεκριμένα, η Χίλαρι Μάντελ, υποστηρίζει ότι ο πρίγκιπας Τζορτζ δεν θα στεφθεί ποτέ βασιλιάς, γεγονός που σημαίνει ότι απομένουν μόνο δύο γενιές Βρετανών γαλαζοαίματων

«Eίναι πολύ δύσκολο να καταλάβεις το σκεπτικό πίσω από τον θεσμό της μοναρχίας στον σύγχρονο κόσμο, όταν ο κόσμος βλέπει τα μέλη της βασιλικής οικογένειας ως celebrities», δηλώνει η 69χρονη μυθιστοριογράφος. 

Σε πρόσφατη συνέντευξή της, είπε ότι, παρά την αφοσίωση που δείχνουν η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Κάρολος, πιστεύει ότι ο θεσμός της μοναρχίας δεν θα επιβιώσει. 

«Η βασιλεία είναι τόσο παλαιά που έχει μια διάσταση αγιότητας», σημειώνει η 69χρονη Βρετανίδα μυθιστοριογράφος. Ερωτηθείσα στο πόσο πιστεύει ότι μπορεί να αντέξει στον χρόνο ο θεσμός της μοναρχίας στον χρόνο, η Χίλαρι Μαντέλ απαντά μόνο για δύο ακόμα γενιές και αν αυτό ισχύει, σημαίνει ότι ο πρίγκιπας Τζορτζ δεν θα στεφθεί ποτέ βασιλιάς.

Εκπρόσωπος του Παλατιού πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει τους παραπάνω ισχυρισμούς.


Πηγή: STANDARD

skai.gr



Μητσοτάκης : Θα πάω σε εκλογές στο τέλος της 4ετίας και θα ζητήσω αυτοδυναμία

 


Τέλος στα σενάρια των πρόωρων εκλογών έβαλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

“Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την συνταγματική της θητεία” διαμήνυσε, προσθέτοντας ότι “επειδή προσβλέπω σε νίκη στις επόμενες εκλογές, ο προγραμματισμός για την χώρα γίνεται για ορίζοντα δεκαετίας”. 

Σχολίασε τα όσα λέει η αξιωματική αντιπολίτευσης και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας για τις πρόωρες κάλπες, σημειώνοντας ότι «οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα επιδιώξει την αυτοδυναμία στις εκλογές και εάν αυτή δεν επιτευχθεί με τις πρώτες κάλπες, όταν θα ισχύει η Απλή Αναλογική, θα πάει σε δεύτερη αναμέτρηση. “Η απλή αναλογική, δεν επιτρέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης παρά μόνο με την συνεργασία των πρώτων δύο κομμάτων την οποία και αποκλείω” τόνισε κατηγορηματικά.

Έστειλε μηνύματα στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τα περί προοδευτικής διακυβέρνησης. «Θα συγκριθεί η επιλογή μίας κυβέρνησης που ζητά αυτοδυναμία παρά τις διπλές κάλπες, και από την άλλη τα όσα λέει ο κ. Τσίπρας. Θα κυβερνήσει με τον κ. Βαρουφάκη; Δεν νομίζω να θέλει να ζήσει ξανά ο λαός το 2015» σημείωσε.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας και εκτίμησε πως στο τέλος της τετραετίας οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες για να κριθεί η αποτελεσματικότητα και το έργο της κυβέρνησης και θα συγκριθεί με τα αποτελέσματα και την αξιοπιστία της προηγούμενης κυβέρνησης.




Μητσοτάκης :Το αποτέλεσμα της πολιτικής μας

 


Σημεία από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής αποτυπώνεται σε αριθμούς που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν:

Στα 35 δισεκατομμύρια της αύξησης των καταθέσεων, με σχεδόν 20 δισ. από αυτά να αφορούν αποταμιεύσεις των νοικοκυριών. Μιλάμε δηλαδή για το 19% του ΑΕΠ.

Στην υποχώρηση της ανεργίας κατά 2 μονάδες. Προσέξτε, ως τον Ιούνιο είχαμε 70.000 περισσότερες νέες θέσεις εργασίας σε σχέση με τον ίδιο μήνα πριν από την πανδημία.

Στα έσοδα του τουρισμού που ήδη ξεπερνούν τους αρχικούς στόχους.

Στα κόκκινα δάνεια, που μειώνονται δραστικά.

Στις 46.000 περισσότερες επιχειρήσεις που λειτουργούν σήμερα σε σχέση με το 2019.

Στα δεδομένα των κατασκευών, της μεταποίησης και των εξαγωγών, που πλέον κινούνται και συχνά ξεπερνούν τα επίπεδα του 2019. Και, πάνω από όλα, στον δείκτη του οικονομικού κλίματος, που άγγιξε το υψηλότερο σημείο της τελευταίας εικοσαετίας.

Μόλις την περασμένη Τρίτη ανακοινώθηκε επισήμως ότι κατά το 2ο τρίμηνο του 2021 το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν σημείωσε άλμα 16,2%. Γι’ αυτό και σήμερα, σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο, είμαι σε θέση να εξαγγείλω την αναθεώρηση του στόχου της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία για το 2021, από το 3,6% στο 5,9%.



Μητσοτάκης :Τα πολλά που έγιναν μέσα σε λίγο χρόνο


 

Σημεία από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Οι Έλληνες, λοιπόν, πληρώνουν πλέον λιγότερους φόρους παντού: στον ΕΝΦΙΑ, στο εισόδημα, στον ΦΠΑ, στην εισφορά αλληλεγγύης. Όπως και όλοι, εργαζόμενοι αλλά και επιχειρήσεις, καταβάλουν λιγότερες εισφορές.

Την ίδια ώρα, η Ελληνική Δημοκρατία δανείζεται με τους ευνοϊκότερους όρους στην Ιστορία της.

Τα εθνικά μας σύνορα φυλάσσονται αποτελεσματικά ως ευρωπαϊκά. Οι παράνομες ροές μεταναστών σχεδόν μηδενίστηκαν.

Ενισχύθηκαν η άμυνα και οι συμμαχίες μας.

Διαθέτουμε πια ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάκαμψης που θα χρηματοδοτεί το κοινό μας μέλλον.

Όλα αυτά συντελέστηκαν ενώ ο πλανήτης δεχόταν την επίθεση του κορονοϊού. Μια μάχη δύσκολη, στην οποία ωστόσο αμυνθήκαμε καλύτερα ακόμα και από πανίσχυρες χώρες. Ναι, είχαμε απώλειες σημαντικές. Όμως ήταν λιγότερες από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο ενισχύσαμε τη δύναμη του Εθνικού Συστήματος Υγείας με πολλές νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με πάνω από 10.000 προσλήψεις, με ένα καινοτόμο σύστημα ιχνηλάτησης.

Και στη συνέχεια με μια υποδειγματική επιχείρηση εμβολιασμών, την «Επιχείρηση Ελευθερία».

Όλα αυτά με την Πολιτεία:

να αναλαμβάνει τις αμοιβές και τις εισφορές όλων των εργαζόμενων, που δεν μπορούσαν να εργαστούν,

χρηματοδοτώντας όσες επιχειρήσεις έμειναν κλειστές, αναστέλλοντας όλες τις οφειλές, καλύπτοντας εργοδοτικές εισφορές και τα ενοίκια της επαγγελματικής στέγης.

Θωρακίζοντας δηλαδή όλους και απέναντι σε όλα.