Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Θέμα ηθικής και πολιτικής τάξεως για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παπασπιτούλη



Η Παπαδημούπολη του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Παπασπιτούλη έχει προβληματίσει πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι νέες αποκαλύψεις για τις επιδόσεις του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του Δημήτρη Παπαδημούλη στο real estate, έχουν προβληματίσει πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ και τον τελειωμένο πολιτικά Αλέξη Τσίπρα.

Η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» αποκάλυψε χθες ότι, εκτός από τα οκτώ ακίνητα που αγόρασε το 2018, ο κ. Παπαδημούλης αγόρασε άλλα έξι διαμερίσματα μέσα στο 2019, φθάνοντας σε σύνολο τα 38. Εκ των οποίων, όπως αναφέρεται, τα 15 τα νοικιάζει σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και πρόσφυγες σε Κυψέλη, Πατήσια και Αγιο Παντελεήμονα και του αποφέρουν περίπου 6.000 ευρώ το μήνα.

Οι χθεσινές αποκαλύψεις επαναφέρουν την υπόθεση Παπασπιτούλη όπως τον αποκαλούν πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί κάνουν μεγάλο κακό στο τελειωμένο Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ που καταρρέει κάθε μέρα και περισσότερο . Αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η τροπή που έχει πάρει η υπόθεση Παπαδημούλη, ενώ δεν υπάρχει κάτι παράνομο αλλά είναι ανήθικο, αποτελεί βαρύ κτύπημα στο μαλακό υπογάστριο της εικόνας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή στην ηθική πλευρά της πολιτικής. Λόγω του τρόπου απόκτησης και κυρίως του τρόπου εκμετάλλευσης των ακινήτων αυτών από τον κ. Παπαδημούλη, που δείχνει καθαρά το πώς εκμεταλλεύεται τους μετανάστες.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αμηχανία του βουλευτή και στενού συνεργάτη του κ. Τσίπρα, Νίκου Παππά που ελέγχεται και αυτός για το παραδικαστικό με Παπαγγελόπουλο και με τα αθλητικά, όπου στον τηλεοπτικό αέρα του Mega. χθες, όταν ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης έκανε χιουμοριστική και ειρωνική αναφορά στο θέμα και στον τίτλο του «Πρώτου Θέματος» «Παπαδημούπολη», ο κ. Παππάς προσπέρασε το σχόλιο, έκανε πως δεν άκουσε και δεν έκανε καμία αναφορά στο «καρφί» του πολιτικού του αντιπάλου.

Πολλοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνούν με την κάλυψη του κ. Παπαδημούλη από τον κ. Τσίπρα γιατί ο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η πρώτη φορά που υπερασπίζεται στελέχη που προκαλούν με την ηθική τους την κοινωνία.

Επίσης κακό στον ΣΥΡΙΖΑ κάνει και η δημόσια στήριξη του Παπασπιτούλη από την Παύλο Πολάκη που δεν είναι ότι καλύτερο, ηθικό και τίμιο υπάρχει στο ΣΥΡΙΖΑ!!




Η Ελλάδα επιτέλους έχει σοβαρό πρωθυπουργό που ξέρει και από διπλωματία



Είχαμε χρόνια να δούμε πώς είναι να έχεις σοβαρή κυβέρνηση και σοβαρό πρωθυπουργό, ειδικά τα τελευταία 4,5 χρόνια  με ΣΥΡΙΖΑ-Τσίπρα ξεφτιλιστήκαμε διεθνώς πολλάκις φορές. Τους τελευταίους μήνες απολαμβάνουμε την σιγουριά και την ασφάλεια ενός σοβαρού κράτους και σοβαρής κυβέρνησης.

Στο Ισραήλ επισκέπτεται σήμερα και αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι το πρώτο του διεθνές διπλωματικό ταξίδι του πρωθυπουργού, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κοροναϊού.

Η συνάντηση του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου πραγματοποιείται σήμερα στις 10.30 ενώ θα ακολουθήσει κοινή δήλωση στα Μέσα Ενημέρωσης.

Το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ δεν είναι τυχαίο, έρχεται σε μία περίοδο νέας αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Ισραήλ με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, έξι υπουργών και δύο υφυπουργών αναμένεται να επιβεβαιώσει τον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων και να ενισχύσει τη συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. (‘Αμυνα, τουρισμός, κυβερνο-ασφάλεια, γεωργικός τομέας, ενέργεια, start ups).

«Ελλάδα και Ισραήλ είναι δύο Δημοκρατίες με μακρά παράδοση ενώ έχουν συναντίληψη σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την ευρύτερη περιοχή. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στις επαφές του και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και να αναδείξει τους κινδύνους των τουρκικών ενεργειών για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή» αναφέρουν πηγές του Μαξίμου.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στο Ισραήλ

Τρίτη

-10.30 -Διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu

Παράλληλες συναντήσεις των Ελλήνων υπουργών με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους

-12.15 -Δηλώσεις στα ΜΜΕ

-13.00 -Γεύμα εργασίας των αντιπροσωπειών

-15.15 -Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Benjamin Gantz

-16.30 -Συνάντηση με Ισραηλινούς επενδυτές

-17.20 -Άφιξη στον Ναό της Αναστάσεως – Υποδοχή από τον Πατριάρχη Ἱεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης, Θεοφίλο Γ΄

-18.45 -Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης, Yair Lapid

Τετάρτη

-8.30 -Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Εξωτερικών, Gaby Ashkenazi

-9.15 -Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Reuven Rivlin

-10.10 -Eπίσκεψη στο Μνημείο Ολοκαυτώματος – Κατάθεση στεφάνου


Η 35χρονη είχε βάλει GPS στο αυτοκίνητο της Ιωάννας για να παρακολουθεί πού πηγαίνει



Το δικαίωμα της σιωπής τήρησε η 35χρονη στην ανακρίτρια και κρίθηκε προφυλακιστέα

Αυτή η τακτική του GPS στο αυτοκίνητο, είναι σύνηθες για ζηλιάρες γυναίκες και άντρες και χρησιμοποιείται πολύ ώστε να ξέρουν που βρίσκεται ο αγαπημένος τους, στο γραφείο, στο σπίτι, έξω κτλπ!!

Φυσικά αυτό εάν κάποιος δεν είναι θολωμένος από την ζήλια δεν το κάνει γιατί δεν απέχει σοβαρότητας και αυτός που το κάνει είναι ικανός για όλα και επικίνδυνος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας, στο κινητό της κατηγορούμενης εντοπίστηκαν δύο φωτογραφίες από το σπίτι της 34χρονης Ιωάννας στο Μοσχάτο. Αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει τις μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων που υποστήριξαν ότι είχαν δει τη γυναίκα έξω από το σπίτι της 34χρονης τον περασμένο Ιανουάριο.

Όπως φαίνεται ήταν τέτοια η ζήλια της 35χρονης κατηγορούμενης που είχε απευθυνθεί μέχρι και σε... μάγισσες, καφετζούδες και χαρτορίχτρες προκειμένου να «δέσει» με μάγια τον σύντροφό της. 

Αξιωματικοί της ασφάλειας αναφέρουν επίσης ότι, η 35χρονη φαίνεται να είχε τοποθετήσει ακόμα και GPS Tracker στο ΙΧ της 34χρονης Ιωάννας. Στο κινητό της βρέθηκε εφαρμογή παρακολούθησης δορυφορικού γεωεντοπισμού, με την οποία γνώριζε κάθε στιγμή πού βρίσκεται η νεαρή κοπέλα από την Αμφιλοχία και σίγουρα που βρίσκεται πάντα ο σύντροφος της. Οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση αναφέρουν, επίσης, ότι στο ιστορικό του υπολογιστή και των κινητών τηλεφώνων της εντόπισαν στοιχεία αναζήτησης αγοράς πομπού GPS στο διαδίκτυο.

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος μέσα από τα social media που είχαν οι δύο γυναίκες το 2018. Η φερόμενη ως δράστιδα ζητούσε από την Ιωάννα να διαγράψει τον σύντροφό της από φίλο στο Facebook. Αναλυτικά ο διάλογος:

Κατηγορούμενη: Ιωαννάκι, καλησπέρα, τι κάνεις; Sorry για την ενόχληση, θέλω να σε ρωτήσω.
Θύμα: Καλησπέρα κοριτσάκι, εννοείται καλέ, ό,τι θες.
Κατηγορούμενη: Ρε συ, να σε ρωτήσω, τον ξέρεις τον Ν… Συγγνώμη, βρε αγάπη μου, αλλά υπάρχει λόγος που σε ρωτάω.
Θύμα: Μου έστειλε πριν λίγο αίτημα φιλίας και το δέχτηκα, δεν τον γνωρίζω. Παίζει κάτι;
Κατηγορούμενη: Δεν μου αρέσει να είμαι αδιάκριτη, αλλά ναι, κάτι παίζει και μου έκανε εντύπωση, Ιωάννα μου.
Θύμα: Ρε, δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ μας, θέλεις να τον διαγράψω;
Κατηγορούμενη: Σε παρακαλώ όμως μη σου ξεφύγει τίποτα.
Θύμα: Όχι φυσικά, εννοείται αυτό.
Κατηγορούμενη: Η ιστορία μου με αυτόν παίζει εδώ και πολύ καιρό, θα τον φτιάξω εγώ.
Θύμα: Ό,τι θέλεις εσύ.
Κατηγορούμενη: Καταλαβαίνεις πώς στο λέω, βρε Ιωάννα μου. Με πείραξε.
Θύμα: Τον διαγράφω τώρα, μην ανησυχείς καθόλου.








Μηνιαία δραστηριότητα Υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας


Μηνιαία δραστηριότητα Υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας

Για το μήνα Μάιο 2020, ο συνοπτικός απολογισμός του έργου των Υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, περιλαμβάνει τα κάτωθι:

 - συνελήφθησαν 2 .3 88 άτομα και αναλυτικά:

- 6 - για ανθρωποκτονία,
- 60 - για ληστείες,
- 389 - για κλοπές-διαρρήξεις,
- 437 - για ναρκωτικά,
-128 - για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων,
-382- για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών,
- 236 - με καταδιωκτικά έγγραφα,
- 28 - για απάτες, 
- 7 22- για διάφορα άλλα αδικήματα
  - εξαρθρώθηκαν -11- εγκληματικά κυκλώματα από τα οποία:

-2- διέπραττε ληστείες και διακεκριμένες κλοπές
-4- διακίνησης ναρκωτικών
-2 - διέπραττε κλοπές αυτοκινήτων
-2 - διέπραττε κλοπές από οικίες και καταστήματα
-1- που διακινούσε ιατρικές μάσκες, αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας και απομιμητικά προϊόντα
 - εξιχνιάστηκαν -486- εγκλήματα και ειδικότερα:

-2- ανθρωποκτονίες
-4- απόπειρες ανθρωποκτονίας
-19- ληστείες
-157- διαρρήξεις –κλοπές από οικίες και καταστήματα
-82 - κλοπές αυτοκινήτων
-37- κλοπές από πολίτες
-185- κλοπές από αυτοκίνητα

  - κατασχέθηκαν :

-2- κιλά και -3 70 - γραμμάρια κοκαΐνης,
-1- κιλό και - 367 - γραμμάρια ηρωίνης,
-83- κιλά ακατέργαστης κάνναβης,
-573- γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης,
-3.020- ναρκωτικά χάπια,
-297 - γραμμάρια μεθαδόνης,
-2 - υποπολυβόλα,
-20- περίστροφα-πιστόλια,
-12- κυνηγητικά όπλα,
-87- μαχαίρια,
-450- φυσίγγια
-4.500- συσκευασίες λαθραίων καπνικών προϊόντων
-158.797- ευρώ,
-26- πλαστά χαρτονομίσματα,
-44- οχήματα

βρέθηκαν - 100 - κλεμμένα αυτοκίνητα.


Οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. για να προστατέψουμε τα παιδιά μας, την κακοποίηση και την σεξουαλική βία


Χρήσιμες οδηγίες για την προστασία των ανηλίκων που αφορούν την ενδοοικογενειακή βία, το διαδίκτυο και την σεξουαλική κακοποίηση, οι οποίες έχουν επικαιροποιηθεί, έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η ΕΛΑΣ, η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται από διατάξεις του νόμου. Οι υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής βίας λειτουργούν σε όλη τη χώρα, ενώ η ΕΛΑΣ διαχειρίζεται κάθε περιστατικό και ενημερώνει τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές, ενώ παράλληλα παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα, για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.

Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης: ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής διώκεται από το νόμο.

Οι οδηγίες της ΕΛΑΣ

Αν είστε θύμα ενδοοικογενειακής βίας

Καλέστε το 100. Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε γραπτό μήνυμα (sms) στο 100, με ακριβή διεύθυνση, ονοματεπώνυμο, είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. “κινδυνεύει η ζωή μου”, “δέχομαι βία από το/τη σύζυγό μου”). Εάν δεν μπορείτε εσείς να επικοινωνήσετε με το 100, ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς (π.χ. από κάποιον οικείο ή το γιατρό σας)Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη και πείτε στο γιατρό όλη την αλήθεια. Υποβάλετε μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα. Για κατευθύνσεις και οδηγίες, τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια. Καλέστε τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες. Επικοινωνία και μέσω e-mail στο sos15900@isotita.gr

Αν γνωρίζετε κάποιον που υφίσταται ενδοοικογενειακή βία



Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης, καλέστε εσείς το 100. Ενημερώστε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα. Επικοινωνήστε με τις υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, μέσω τηλεφώνου ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Ενημερώστε το θύμα για τους τρόπους επικοινωνίας με τις Αστυνομικές Υπηρεσίες. Ενθαρρύνετε το θύμα να καλέσει για ψυχοκοινωνική υποστήριξη τη γραμμή SOS 15900 για κακοποιημένες γυναίκες.

Οδηγίες προς τους πολίτες για την προστασία ανηλίκων από το διαδίκτυο

Το διαδίκτυο είναι ένας καινούριος κόσμος και για πολλούς πρωτόγνωρος. Προσφέρει διαδραστικότητα, έντονη εναλλαγή εικόνων και συναισθημάτων. Είναι μια εικονική κοινωνία, η οποία διαμορφώνεται παράλληλα με την πραγματικότητα. Η ασφάλεια του σπιτιού μας όμως, στο οποίο βρίσκεται ο υπολογιστής, μπορεί να μας οδηγήσει στο να μην αντιληφθούμε την απειλή καθώς ο κίνδυνος δεν είναι άμεσος και ορατός. Ας δούμε τους κινδύνους του διαδικτύου που αφορούν περισσότερο τα παιδιά μας. Η γνώση των κανόνων ασφάλειας, η ανάπτυξη κριτικής και αντιληπτικής ικανότητας και η ικανότητα αναγνώρισης των κινδύνων είναι βασικά εφόδια για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

1. Τα προσωπικά δεδομένα, όπως το ονοματεπώνυμο, η ηλικία, η κατοικία, το επάγγελμα, η εκπαίδευση, η οικονομική και οικογενειακή κατάσταση, χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση καθώς κάνουμε περιήγηση στο διαδίκτυο.

2. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία βρίσκονται καθημερινά οι ανήλικοι δημιουργούν μια εικονική πραγματικότητα πολύ ελκυστική και διαδραστική, η οποία όμως κρύβει και κινδύνους (προβολή τέλειου προτύπου ανθρώπου, παραπλανητικές ειδήσεις/fake news, παραβίαση ιδιωτικότητας κ.ά.).

3. Ο ψηφιακός εκφοβισμός είναι οποιαδήποτε πράξη εκφοβισμού, επιθετικότητας, παρενόχλησης, απειλητικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς που πραγματοποιείται μέσω του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων. Για να χαρακτηρίσουμε μια πράξη ως εκφοβισμό θα πρέπει να γίνεται συστηματικά, από πρόθεση, να έχει στόχο να πληγώσει κάποιον και να υπάρχει ανισορροπία δυνάμεων των ατόμων που εμπλέκονται.



4. Εθισμός στο διαδίκτυο. Στην περίπτωση που το παιδί ασχολείται πολλές ώρες με το διαδίκτυο θα πρέπει να παρατηρήσουμε τα προειδοποιητικά σημάδια και να βρούμε έναν τρόπο διαχείρισης της κατάστασης. Σημαντικό είναι να έχουν τεθεί όρια και κανόνες στο χρόνο ενασχόλησης με το διαδίκτυο από μικρές ηλικίες, ώστε να αναπτύξουν τον απαραίτητο αυτοέλεγχο και αυτοπειθαρχία.

5. Σεξουαλικός εκβιασμός και εξαναγκασμός ανηλίκων. Οι ανήλικοι πολλές φορές συνομιλούν διαδικτυακά με άλλους γνωστούς ή όχι χρήστες. Οι κακόβουλοι χρήστες, εκμεταλλεύονται την παιδική αθωότητα, προκειμένου να πείσουν τον ανήλικο να τους αποστείλει προσωπικά του στοιχεία, να παράγει πρωτότυπο υλικό (φωτογραφίες ή video ), να καταβάλει χρήματα, να συναντηθεί μαζί τους ή να προβεί σε άλλες ενέργειες.

Οι συμβουλές της ΕΛΑΣ:

Δίνουμε το σωστό παράδειγμα με τη δική μας διαδικτυακή συμπεριφορά ακολουθώντας τους κανόνες ασφαλούς πλοήγησης. Οι ενήλικες λειτουργούν ως πρότυπα προς τα παιδιά.

Συζητάμε με το παιδί για τη διαδικτυακή του ζωή και ενημερωνόμαστε για τα διαδικτυακά του ενδιαφέροντα, τους λογαριασμούς που διατηρεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε διαδικτυακά παιχνίδια και εφαρμογές. Αφιερώνουμε χρόνο στο να πλοηγηθούμε μαζί με το παιδί στο διαδίκτυο σε σελίδες και εφαρμογές ενδιαφέροντός του. Ελέγχουμε μαζί με το παιδί τις ρυθμίσεις ασφάλειας και απορρήτου των λογαριασμών του και βεβαιωνόμαστε ότι έχει ενεργοποιήσει την επιλογή διπλού ελέγχου ταυτότητας (two step verification), ενώ οι κωδικοί που χρησιμοποιεί είναι ασφαλείς (αποτελούνται από τουλάχιστον 8 σύμβολα, αριθμούς και γράμματα).

Συζητάμε με τα παιδιά προκειμένου να συνειδητοποιήσουν ότι οι φίλοι τους σε κάποιο προφίλ θα πρέπει να είναι μόνο οι φίλοι τους και στην πραγματική ζωή. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να αποδέχονται άγνωστα άτομα, ούτε “φίλους φίλων”.

Συζητάμε με τα παιδιά για τους κινδύνους της έκθεσης των προσωπικών δεδομένων (ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις κατοικίας, τηλεφωνικοί αριθμοί, σχολεία κλ.π), φωτογραφιών (άσεμνες και μη), ακόμα και e-mail στις εκάστοτε ιστοσελίδες, εφαρμογές και υπηρεσίες στο διαδίκτυο. Τονίζουμε ότι η ενδεχόμενη αποστολή φωτογραφιών σε γνωστό άτομο μια δεδομένη στιγμή μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες μελλοντικά.

Καλό είναι να αποφεύγεται η είσοδος σε σελίδες, εφαρμογές ηλεκτρονικής συνδιάλεξης (chat) άγνωστες προς τα παιδιά στις οποίες δίνεται η δυνατότητα συνομιλίας με αγνώστους, καθώς και σ’ αυτές όπου γίνεται χρήση κάμερας. Καλό είναι να αποφεύγεται το άνοιγμα οποιουδήποτε συνδέσμου (link) αγνώστου προέλευσης.

Σε μικρές ηλικίες μπορούμε να υποστηρίξουμε τα παιδιά κατά την αυτονόμησή τους στο διαδίκτυο, εγκαθιστώντας εφαρμογή γονικού ελέγχου, που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να πλοηγηθούν με ασφάλεια στο διαδίκτυο και τους γονείς να ελέγξουν το περιεχόμενο των ιστοσελίδων που επισκέπτονται. Θυμόμαστε ότι σε μεγαλύτερες ηλικίες η επικοινωνία βασίζεται στην εμπιστοσύνη.



Αν αντιληφθούμε οποιοδήποτε πρόβλημα παραμένουμε ψύχραιμοι, ακούμε όλη την ιστορία χωρίς να διακόψουμε το παιδί, διαφυλάσσουμε τα όποια αποδεικτικά στοιχεία (screen shot φωτογραφιών/μηνυμάτων), αναφέρουμε το περιστατικό στις αρχές και ζητάμε τη βοήθεια των ειδικών.

Οδηγίες προς ανηλίκους για προστασία στο διαδίκτυο

Το διαδίκτυο είναι ένας καινούργιος κόσμος και για πολλούς πρωτόγνωρος. Προσφέρει διαδραστικότητα, έντονη εναλλαγή εικόνων και συναισθημάτων. Είναι μια εικονική κοινωνία, η οποία διαμορφώνεται παράλληλα με την πραγματικότητα. Η ασφάλεια του σπιτιού μας όμως, στο οποίο βρίσκεται ο υπολογιστής, μπορεί να μας οδηγήσει στο να μην αντιληφθούμε την απειλή, καθώς ο κίνδυνος δεν είναι άμεσος και ορατός.

Ας δούμε μαζί τους κινδύνους που μας αφορούν!

1. Τα προσωπικά δεδομένα όπως το ονοματεπώνυμο, η ηλικία, η κατοικία, το επάγγελμα, η οικογενειακή κατάσταση, η εκπαίδευση, η οικονομική κατάσταση, χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο.

2. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία βρισκόμαστε καθημερινά δημιουργούν μια εικονική πραγματικότητα πολύ ελκυστική και διαδραστική, η οποία όμως κρύβει και κινδύνους (προβολή τέλειου προτύπου ανθρώπου, παραπλανητικές ειδήσεις/ fake news, παραβίαση ιδιωτικότητας κ.ά.).

3. Ο ψηφιακός εκφοβισμός είναι οποιαδήποτε επαναλαμβανόμενη πράξη εκφοβισμού, επιθετικότητας, παρενόχλησης, απειλητικής συμπεριφοράς που πραγματοποιείται μέσω του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων.

4. Χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο με όρια και κανόνες χωρίς να χάνουμε τον έλεγχο του χρόνου που βρισκόμαστε σε αυτό. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε τον εθισμό στο διαδίκτυο και περνάμε δημιουργικά τον ελεύθερό μας χρόνο στην πραγματική ζωή.

5. Σεξουαλικός εκβιασμός και εξαναγκασμός ανηλίκων. Πολλές φορές προσπαθούν να συνομιλήσουν διαδικτυακά μαζί μας γνωστοί ή όχι χρήστες, οι οποίοι θέλουν να μας πείσουν να τους στείλουμε προσωπικά στοιχεία, φωτογραφίες ή video, χρήματα ή να συναντηθούν μαζί μας. Η ενδεχόμενη αποστολή φωτογραφιών ακόμα και σε γνωστό άτομο μια δεδομένη στιγμή μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες μελλοντικά.

Συμβουλές:

Τήρησε στο διαδίκτυο τους κανόνες που τηρείς και στην πραγματική ζωή. Συζήτησε με τους γονείς σου για τη διαδικτυακή σου ζωή, όπως κάνεις και για την πραγματική και πλοηγήσου μαζί τους στο διαδίκτυο προκειμένου να τους δείξεις τα ενδιαφέροντά σου. Βεβαιώσου για την ασφάλεια των λογαριασμών που διατηρείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα διαδικτυακά παιχνίδια και στις εφαρμογές, ελέγχοντας σχολαστικά τις ρυθμίσεις ασφάλειας αυτών και χρησιμοποιώντας σύνθετο κωδικό πρόσβασης και τη δυνατότητα διπλού ελέγχου ταυτότητας (two step verification).

Αν έχεις λογαριασμό σε κάποια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, απόφυγε την ανάρτηση προσωπικών στοιχείων (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, σχολείο), καθώς και δικών σου φωτογραφιών ή των συμμαθητών σου. Ρύθμισε τους λογαριασμούς σου προκειμένου να είναι ιδιωτικοί και μην αποδέχεσαι αιτήματα φιλίας από αγνώστους, ούτε από “φίλους φίλων”. Θυμήσου ότι και στους ιδιωτικούς λογαριασμούς δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια καθώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα να παραβιαστεί τόσο ο λογαριασμός σου, όσο και κάποιου φίλου σου και να εκτεθεί και το υλικό που εσύ έχεις ανεβάσει.

Μην αποστέλλεις προσωπικές φωτογραφίες ακόμα και σε γνωστά σου άτομα. Απόφυγε ιστοσελίδες στις οποίες μπορείς να συνομιλήσεις με αγνώστους ή δεν εμφανίζεται το username τους ή απαιτείται χρήση κάμερας. Παίξε διαδικτυακά παιχνίδια με όρια και κανόνες, αποφεύγοντας τη συνομιλία με άγνωστους χρήστες. Μην ανοίγεις ποτέ την κάμερα για να συνομιλήσεις διαδικτυακά με αγνώστους. Οι κακόβουλοι χρήστες που προσεγγίζουν ανηλίκους διαδικτυακά είναι αρχικά πάντα διαθέσιμοι, υποστηρικτικοί και γνωρίζουν τα ενδιαφέροντά σου προκειμένου να σε προσεγγίσουν. Στόχος τους είναι να δώσουν την αίσθηση ότι “μπορείς να τους χειριστείς”.

Αν κάποιος χρήστης σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα σε μια διαδικτυακή συνομιλία ή σου ζητήσει να βγάλεις φωτογραφία που να δείχνει το σώμα σου και να τη στείλεις, μην το κάνεις σε καμία περίπτωση και ειδοποίησε αμέσως έναν ενήλικο που εμπιστεύεσαι. Μην ανοίγεις μηνύματα/e-mail και κυρίως συνδέσμους (link), που υπάρχουν σ’ αυτά, ακόμη κι αν σου τα έχει στείλει κάποιος φίλος ή φίλη σου. Θυμήσου: αν σου συμβεί κάτι που σε φέρνει σε δύσκολη θέση στο διαδίκτυο πρέπει να το πεις και όχι να το υποστείς. Συζήτησέ το με κάποιον ενήλικο που εμπιστεύεσαι, δείχνοντας θάρρος και αποθήκευσε τα όποια αποδεικτικά στοιχεία έχεις στη διάθεσή σου (screen shot φωτογραφιών/μηνυμάτων).

Για άμεση ενημέρωση που αφορά θέματα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ακολουθήστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Facebook: https://www.facebook.com/cyberkid.gov.gr/ και https://www.facebook.com/CyberAlertGR/, Twitter: @cyberalertGR και Instagram: @cyberalert.gr.

Για φορητές συσκευές (smartphone, tablets) κατεβάστε την εφαρμογή CYBERKID και την εφαρμογή FEELSAFE δωρεάν.

Για οποιοδήποτε θέμα αφορά παραβατική συμπεριφορά μέσω Διαδικτύου, επικοινωνήστε με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τους ακόλουθους τρόπους:

– Τηλέφωνο: 11188

– Fax: 213-1527471

– Email: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

– μέσω του portal στη διεύθυνση: https://goo.gl/vOHdVb

– Ταχυδρομική διεύθυνση: Λ. Αλεξάνδρας 173, Τ.Κ. 11522, Αθήνα

Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος:

– Τηλέφωνο:2310-388772

– Fax: 213-1527666

– Email: ydheve@cybercrimeunit.gov.gr

– Ταχυδρομική διεύθυνση: Μοναστηρίου 326, Τ.Κ. 54 121, Θεσσαλονίκη

Συμβουλές για την προφύλαξη και προστασία των παιδιών από πράξεις ασέλγειας ή κακοποίησης
Όπως επισημαίνει η ΕΛΑΣ, η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων είναι η οποιουδήποτε τύπου επαφή ενός ενηλίκου (ή μεγαλύτερου εφήβου) με έναν ανήλικο ή ανήλικη με στόχο τη σεξουαλική ικανοποίηση του ενηλίκου. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι ανήλικοι κακοποιούνται από κάποιο άτομο που βρίσκεται στο κοντινό περιβάλλον τους.

Οδηγίες πρόληψης προς ενηλίκους (γονείς, εκπαιδευτικούς, κλπ.)

Κουβεντιάστε με τα παιδιά και ακούστε ό,τι έχουν να σας πουν. Συζητήστε από πολύ νωρίς για τα μέρη του σώματος με το πραγματικό τους όνομα. Μιλήστε μαζί τους και απαντήστε στις απορίες που έχουν για τις ανθρώπινες σχέσεις και το σεξ. Μάθετε στα παιδιά τα όρια και εξηγήστε ότι κανείς δεν πρέπει να τα παραβιάζει.

Τονίστε τους ότι το σώμα τους είναι δικό τους. Κερδίστε την εμπιστοσύνη τους και δώστε τους το δικαίωμα να μπορούν να σας πουν οτιδήποτε χωρίς να φοβούνται ή να ντρέπονται. Διδάξτε τους τις συμπεριφορές που είναι αποδεκτές απέναντι στους ενηλίκους, αλλά και απέναντι στα παιδιά της ηλικίας τους.

Συνοδέψτε τα παιδιά στις δραστηριότητές τους και γνωρίστε όλους τους ενηλίκους και μεγαλύτερους εφήβους που ενδεχομένως έχουν επαφή και επικοινωνία με το παιδί σας. Ζητήστε από το παιδί να σας υποδείξει το ίδιο ένα πρόσωπο αναφοράς εκτός της οικογένειας, στο οποίο να μπορεί να μιλήσει αν για οποιοδήποτε λόγο εσείς δεν είστε διαθέσιμοι.

Σημάδια που πρέπει να προσέξουμε: Παρουσιάζει το παιδί κάποια απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά του; Μήπως εμφανίζει ξαφνικά προβλήματα στον ύπνο ή βλέπει πιο συχνά εφιάλτες; Ζωγραφίζει θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο; Έχει σεξουαλική συμπεριφορά που δεν ταιριάζει με την ηλικία του ή επιδεικνύει σεξουαλική συμπεριφορά προς άλλα παιδιά;

Έχει παλινδρομήσει σε προηγούμενες συμπεριφορές, ενώ είχε αποκτήσει έλεγχο των σφιγκτήρων; Φοβάται πρόσωπα ή μέρη που δεν φοβόταν παλιότερα; Μιλάει τον τελευταίο καιρό συνέχεια για κάποιον ενήλικο για τον οποίο δε μιλούσε στο παρελθόν;

Έχει χρήματα (ή καινούρια ρούχα, αντικείμενα, κλπ.) που δεν μπορεί να δικαιολογήσει την προέλευσή τους; Προσπαθεί να σας πει κάτι, αλλά σταματά όταν εμφανίζεται κάποιος άλλος ενήλικος; Έρχεται σπίτι με σκισμένα ρούχα ή λερωμένα εσώρουχα; Εμφανίζει δυσκολία να περπατήσει ή να καθίσει;

Τι κάνουμε όταν υποψιαζόμαστε ότι ένα παιδί κακοποιείται: Διατηρούμε την ψυχραιμία μας και επιλέγουμε έναν ιδιωτικό και ασφαλή χώρο για να μιλήσουμε με το παιδί. Πιστεύουμε ό,τι μας λέει και δεν προσπαθούμε να διερευνήσουμε την αλήθεια ή μη των λεγομένων του. Κάνουμε μόνο ανοιχτές ερωτήσεις και δεν καθοδηγούμε το παιδί (π.χ. “τι συνέβη μετά;” και όχι “τι άλλο σου έκανε;”).

Αποφεύγουμε οποιαδήποτε ερώτηση μπορεί να απαντηθεί με ένα σκέτο “ναι” ή “όχι” (π.χ. “σου είπε μετά να μην μιλήσεις σε κανέναν;”). Δεν εκφράζουμε οποιαδήποτε κρίση για το δράστη και τις πράξεις του. Δεν κάνουμε ποτέ και για κανένα λόγο καμία απολύτως ερώτηση που να ξεκινάει με τη λέξη “γιατί;” ή φράσεις όπως “για ποιο λόγο…”, κλπ.

Τονίζουμε ότι υπάρχουν και άλλα παιδιά που τους έχει συμβεί κάτι παρόμοιο, αλλά και ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν, ωστόσο αποφεύγουμε τις υποσχέσεις. Εξηγούμε στο παιδί ότι θα πρέπει να απευθυνθούμε στις αρμόδιες Αρχές για να το βοηθήσουν και το ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε με το να μας μιλήσει. Αναφέρουμε οποιοδήποτε περιστατικό κακοποίησης ανήλικου, ανήλικης, αμέσως. Έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε και καμία δικαιολογία να το αποκρύψουμε.

Οδηγίες προστασίας προς τους ανήλικους:

Το σώμα σου είναι δικό σου και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σε αγγίζει με τρόπο που δε θέλεις ή που σε κάνει να νιώθεις άβολα. Δεν υπάρχει κανένα καλό άγγιγμα που να είναι ταυτόχρονα και “μυστικό”. Ξεχώρισε το “δώρο” από τη “δωροδοκία”: Δώρο είναι κάτι που σου δίνει κάποιος γιατί σε αγαπάει, δωροδοκία είναι όταν κάποιος σου δίνει κάτι ή σε αφήνει να κάνεις κάτι και ζητάει αντάλλαγμα για αυτό. Αν σε προβληματίζει ο τρόπος που σε προσεγγίζει ένας ενήλικος, μίλησε σε κάποιον άνθρωπο που εμπιστεύεσαι. Μίλα και μη σταματήσεις να μιλάς μέχρι κάποιος να σε ακούσει. Πες “όχι” όταν:

– Κάποιος σου ζητά να κάνεις κάτι που ξέρεις ότι είναι λάθος. – Κάποιος θέλει να σε αγγίξει κάπου που δεν θέλεις εσύ.

– Κάποιος κάνει κάτι στο σώμα σου, που σε κάνει να νιώθεις περίεργα ή και να πονάς.

– Κάποιος σου ζητά να κάνεις κάτι και να μην το πεις στους γονείς σου.

– Κάποιος σου ζητάει να κάνεις κάτι που αφορά το σώμα σου και θέλει να το κρατήσεις μυστικό.

Για αναφορές περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων μπορείτε να απευθυνθείτε:

Στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής – Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ): Λεωφ. Αλεξάνδρας 173, τηλ. 210 6476370, email: ypa.daa@hellenicpolice.gr

Στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης: Μοναστηρίου 326, τηλ. 2310 388456. – στις κατά τόπους Υπηρεσίες Ασφάλειας των Νομών των υπόλοιπων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας. Για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, διαβάστε περισσότερα εδώ.

Για αναφορές περιστατικών διαδικτυακής παρενόχλησης – παιδοφιλίας ή πορνογραφίας ανηλίκων, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας: Τηλεφωνικά: 11188 Με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID.


ΕΥΠ: Επιχείρηση θωράκισης για ψηφιακό πόλεμο


Για το ενδεχόμενο ευρείας κλίμακας ηλεκτρονικού πολέμου προετοιμάζεται η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Με αφορμή την ένταση στην περιοχή ξεκινά να θωρακίζει κρίσιμες κυβερνητικές υποδομές από πιθανές κυβερνοεπιθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το αμέσως επόμενο διάστημα και για τους επόμενους μήνες η ΕΥΠ θα πραγματοποιεί ελέγχους τρωτότητας σε μία σειρά από κυβερνητικούς στόχους, όπως το Μέγαρο Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο και το υπουργείο Οικονομικών. Τα αποτελέσματα των τεστ (penetration tests) θα είναι απόρρητα και γι’ αυτά θα ενημερωθεί αρχικά η ηγεσία της κυβέρνησης. Ανάλογα με τα ευρήματα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ψηφιακής ασφάλειας των ευαίσθητων Οργανισμών. Οι διεθνείς εξελίξεις, άλλωστε, αποκαλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερη χρήση ηλεκτρονικών όπλων σε διεθνείς συγκρούσεις και έριδες μεταξύ κρατών. Η πρόσφατη σύγκρουση Ισραήλ και Ιράν, αν και πέρασε στα «ψιλά» λόγω της πανδημίας, είναι ένα αποκαλυπτικό παράδειγμα.

Στα τέλη Απριλίου υπήρξαν σοβαρές ανωμαλίες στη λειτουργία των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης του Ισραήλ. Η αρμόδια εθνική υπηρεσία της χώρας –η αντίστοιχη ΕΥΔΑΠ– απέδωσε αρχικά το πρόβλημα σε τεχνικές δυσλειτουργίες, στη συνέχεια όμως παραδέχθηκε ότι τα συστήματά της είχαν γίνει στόχος ηλεκτρονικής επίθεσης. Στον Τύπο της χώρας υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι την επίθεση είχε εξαπολύσει το Ιράν χρησιμοποιώντας servers στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Στις 9 Μαΐου το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι του Ιράν, Shahid Rajaee κοντά στα στενά του Ορμούζ τέθηκε εκτός λειτουργίας ως αποτέλεσμα ευρείας κλίμακας κυβερνοεπίθεσης. Δημοσίευμα της Washington Post απέδωσε την επίθεση στο Ισραήλ, ενώ τις αποκαλύψεις επιβεβαίωσε εμμέσως ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αμυνας του Ισραήλ Αβίβ Κοτσάβι, δηλώνοντας ότι «το Ισραήλ θα συνεχίσει να δρα κατά των εχθρών του με πολλά και διαφορετικά εργαλεία».

Στην κυβέρνηση και την ΕΥΠ οι πρώτες σκέψεις για θωράκιση των κρίσιμων κυβερνητικών υποδομών για την πιθανότητα ενός ηλεκτρονικού πολέμου έγιναν τον Ιανουάριο όταν Τούρκοι κατάφεραν να θέσουν εκτός λειτουργίας κυβερνητικές ιστοσελίδες, όπως για παράδειγμα του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Οικονομικών, της Βουλής ακόμα και της ίδιας της ΕΥΠ. Την ευθύνη εκείνων των επιθέσεων είχε αναλάβει η τουρκική ομάδα «Anka Neferler». Σε ανάρτησή της στο Facebook έγραφε: «Η Ελλάδα απειλεί την Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Και τώρα απειλεί τη διάσκεψη της Λιβύης». Η επίθεση δεν είχε προκαλέσει βλάβες στα ηλεκτρονικά - υπολογιστικά συστήματα των ευαίσθητων κυβερνητικών Οργανισμών, είχε όμως θορυβήσει την κυβέρνηση και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Το διάστημα που ακολούθησε υπήρξαν συζητήσεις ανάμεσα σε στελέχη της ΕΥΠ και της αρμόδιας αρχής του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης της κυβερνοασφάλειας. Η εξάπλωση του κορωνοϊού όμως και η παγκόσμια υγειονομική κρίση «πάγωσαν» προσωρινά μόνο τις εξελίξεις. 

Καταγραφή προβλημάτων

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το αμέσως επόμενο διάστημα, η ΕΥΠ, κατόπιν συνεννόησης με την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας θα ξεκινήσει ελέγχους τρωτότητας σε δέκα «κρίσιμους» κυβερνητικούς στόχους. Στελέχη της υπηρεσίας με τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού θα πραγματοποιούν εικονικές ηλεκτρονικές επιθέσεις και απόπειρες διείσδυσης στα υπολογιστικά συστήματα υπουργείων και άλλων κρατικών φορέων. Στόχος της διαδικασίας είναι να εντοπίσουν και να καταγράψουν προβλήματα που υπάρχουν σε δύο τομείς. Ο πρώτος αφορά την πολιτική ασφάλειας των Οργανισμών: Ποιοι υπάλληλοι έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένους υπολογιστές; Ποιοι υπολογιστές ή servers έχουν κωδικούς ασφαλείας; Κάθε πότε οι κωδικοί αυτοί αλλάζουν; Τα προβλήματα θα επισημανθούν στις διοικήσεις των Οργανισμών ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα καθότι η «θεραπεία» τους δεν απαιτεί χρήματα.

Ο δεύτερος στόχος των τεστ είναι να ελεγχθεί εάν οι servers, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα προγράμματα που χρησιμοποιούν μπορούν να ανταποκριθούν σε σύγχρονες απαιτήσεις ασφάλειας ή πρέπει να αντικατασταθούν. Υπάρχει ανησυχία ότι λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης στη χώρα τα περισσότερα από τα συστήματα είναι τεχνολογικά ξεπερασμένα και άρα ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις.

Οπως, άλλωστε, είχε αποκαλύψει η «Κ» τον Απρίλιο του 2019 το Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Εξωτερικών, η ΕΥΠ και η Ελληνική Αστυνομία υπήρξαν στόχοι κυβερνοκατασκοπείας. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες οι δράστες είχαν καταφέρει να αποκτήσουν πρόσβαση στα εσωτερικά δίκτυα των κρατικών υπηρεσιών και να υποκλέψουν την ηλεκτρονική τους αλληλογραφία. Η επίθεση είχε γίνει αντιληπτή λόγω δυσλειτουργίας στη χρήση των emails, ενώ από τον έλεγχο είχε προκύψει ότι το πρόβλημα οφειλόταν σε κυβερνοεπίθεση κατά του μητρώου ονομάτων Ιντερνετ με κατάληξη .gr και .ελ, την τεχνική υποστήριξη του οποίου έχει το Ιδρυμα Τεχνολογίας Ερευνας στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Οι έλεγχοι τρωτότητας από την ΕΥΠ θα διαρκέσουν περίπου 10 μήνες και θα περιοριστούν σε υπηρεσίες και δομές του κράτους. Για την ψηφιακή ασφάλεια των Οργανισμών κοινής ωφελείας εξάλλου, όπως είναι για παράδειγμα η ΔΕΗ ή η ΕΥΔΑΠ, αρμόδια είναι η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ).

Ανταλλαγή «πυρών» από χάκερ

Σε συνέχεια των κυβερνοεπιθέσεων του περασμένου Ιανουαρίου, Τούρκοι χάκερ «έριξαν» την 7η Ιουνίου την ιστοσελίδα του Δήμου Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης. Αλλαξαν την όψη της πρώτης σελίδας και ανάρτησαν μια φωτογραφία του Κεμάλ Ατατούρκ με το σύνθημα «Γνωρίστε τα όριά σας». Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε μια ομάδα Τούρκων χάκερ που υπογράφει ως «ο κυβερνοστρατός της Τουρκίας». Ο ιδιότυπος ηλεκτρονικός πόλεμος συνεχίστηκε, καθώς η ομάδα Anonymous Greece επιτέθηκε –ως αντίποινα– στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας, θέτοντάς τη εκτός λειτουργίας. «Επειτα από επίθεση που δέχτηκε η Ελλάδα και συγκεκριμένα ένας δήμος (κάτι ασήμαντο για εμάς) από την Τουρκία, προχωρήσαμε και εμείς σε επίθεση. Το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας είναι εκτός», ανέφεραν σε ανάρτησή τους τα μέλη της ελληνικής ομάδας.


Γιάννης Σουλιώτης
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Γεραπετρίτης : Aλλαγές στα οργανωτικά σχήματα των υπουργείων με συνενώσεις και διαχωρισμούς,



O κ. Γεραπετρίτης προανήγγειλε ανασχηματισμό μετά την 1η Ιουλίου με τις σημερινές του δηλώσεις, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι οι όποιες διορθωτικές κινήσεις του πρωθυπουργού θα συμπίπτουν χρονικά με τη συμπλήρωση του ενός χρόνου από την εκλογική νίκη και την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ.

Οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας επιβεβαιώνουν το σενάριο που θέλει τον ανασχηματισμό αμέσως μετά τη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης, στις 7 Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα γίνει ένας δομικός ανασχηματισμός με εκτεταμένες αλλαγές προσώπων αλλά ένας μίνι ανασχηματισμός με περιορισμένο εύρος σε αλλαγή προσώπων και κάποιες διαρθρωτικές παρεμβάσεις στη δομή του κυβερνητικού σχήματος.

Εξάλλου ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι δεν χρειάζονται εκτεταμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, γιατί η κυβέρνηση έχει πάει πολύ καλά. Θ υπάρξουν αλλαγές στα οργανωτικά σχήματα των υπουργείων με συνενώσεις και διαχωρισμούς, «Όπου χρειάζεται, θα γίνουν οργανωτικές αλλαγές στο κράτος. Όλα τα υπουργεία παρακολουθούνται ψηφιακά, αλλά γενικά δεν χρειάζονται μεγάλες αλλαγές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Πάντως όπως ακούγεται από τα πρώτα υπουργεία που θα ανασχηματιστούν θα είναι το μεταναστευτικής πολιτικής, το δικαιοσύνης και το τουρισμού.


Μητσοτάκης: δεν φανταζόμουν ότι στον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής μου θα έπρεπε να διαχειριστώ τόσες κρίσεις μαζεμένες



Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή Synthesis του ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα.

Για την στρατηγική της κυβέρνησης πριν την έλευση του κορονοϊού

«Ήταν απολύτως σαφές σε εμένα ότι ο ιός αυτός θα έφτανε και στη χώρα μας και θα έδειχνε τα ίδια χαρακτηριστικά γρήγορης μετάδοσης που έδειξε παντού στον κόσμο, δεν είχα κανέναν λόγο να πιστεύω ότι θα συμπεριφερόταν διαφορετικά στην Ελλάδα. Είχαμε, επιπροσθέτως, να αντιμετωπίσουμε την ιδιαιτερότητα ότι είχαμε έναν σχετικά περιορισμένο αριθμό κρεβατιών σε Εντατικές, μία κληρονομιά όχι μόνο της προηγούμενης κυβέρνησης -θα έλεγα- αλλά της κρίσης συνολικά. Κι έναν ηλικιωμένο πληθυσμό. Κατά συνέπεια, η απόφαση κύριε Τσίμα ήταν εάν θα κάναμε το lockdown αργά ή γρήγορα. Ήταν αυτονόητο ότι έπρεπε να το κάνουμε γρήγορα, ήταν τελείως προφανές σε εμένα, γιατί θα γινόταν το lockdown, όπως έγινε τελικά σε όλες τις χώρες».

«Πιστεύω ότι οι χώρες οι οποίες έδρασαν γρήγορα και αποτελεσματικά, και είχαν τελικά λίγα κρούσματα, θα είναι και χώρες οι οποίες θα ανακάμψουν πιο γρήγορα από τις άλλες».

Για τις προκλήσεις της διακυβέρνησης, την αντιμετώπιση κρίσεων και την κατάρριψη στερεοτύπων για τους Έλληνες

«Σίγουρα δεν φανταζόμουν ότι στον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής μου θα έπρεπε να διαχειριστώ τόσες κρίσεις μαζεμένες. Αλλά πηγαίνοντας στο 2021, σε αυτήν την εμβληματική χρονιά, ίσως αυτή η παρακαταθήκη να μας οδηγήσει να ξαναδούμε και την ιστορία μας αλλά και το μέλλον μας μέσα από μία διαφορετική ματιά».

«Ήταν μεγάλη δοκιμασία για όλους μας, όχι μόνο για την κυβέρνηση, η οποία έπρεπε να πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά έπρεπε τις αποφάσεις αυτές, κ. Τσίμα, να τις επικοινωνήσει κιόλας. Μίλησα από την πρώτη στιγμή για τη δημοκρατία της πειθούς. Προφανώς και πήραμε μέτρα, αλλά τα μέτρα αυτά δεν ήταν κατασταλτικού χαρακτήρα. Τα πρόστιμα τα οποία κόπηκαν για την παραβίαση του lockdown ήταν πολύ λίγα σε σχέση με την απόλυτη συμμόρφωση μιας κοινωνίας, η οποία με τη βούλησή της και συνειδητά υπέταξε τον “κακώς εννοούμενο ατομικό εγωισμό” των Ελλήνων στο συλλογικό καλό. Και αυτό ήταν μια πολύ μεγάλη κατάκτηση για τη χώρα, μια πολύ μεγάλη προίκα για την επόμενη μέρα. Διαψεύστηκαν πολλά στερεότυπα πάνω σε αυτήν την κρίση».

Για τις προετοιμασίες για τυχόν δεύτερο κύμα του κορονοϊού και για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να είναι τυχερή σε σχέση με άλλες χώρες, όσον αφορά τη σοβαρότητα της πανδημίας

«Δεν θα επένδυα στην τύχη. Και σίγουρα δεν θα άφηνα, σε καμία περίπτωση, τη χώρα απροετοίμαστη για το σοβαρότατο ενδεχόμενο, τη μεγάλη πιθανότητα, να επιστρέψει ο κορονοϊός με κάποιο τρόπο το φθινόπωρο ή τον χειμώνα. Θα είμαστε, όμως, πιο έτοιμοι.

Γιατί το λέω αυτό; Πρώτον, έχουν επενδυθεί δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, δολάρια και τα πιο λαμπρά μυαλά δουλεύουν για να βρουν φάρμακα και εμβόλια. Δεν ξέρουμε πότε θα είναι διαθέσιμα, αλλά υπάρχει μία πρωτοφανής κινητοποίηση της επιστημονικής κοινότητας. Και θέλω εδώ να τονίσω -και έχει νομίζω τη σημασία του- ότι έχουμε εξαιρετικά διακεκριμένους Έλληνες και Ελληνοαμερικανούς στον τομέα της βιοτεχνολογίας στην Αμερική, σε πάρα πολύ σημαντικές εταιρείες. Έχω επικοινωνήσει σχεδόν με όλους. Είναι μεγάλη προίκα για τη χώρα το γεγονός ότι έχουμε πρόσβαση σε αυτήν την πληροφορία και μπορεί αύριο να χρειαστεί να έχουμε πρόσβαση σε φάρμακα ή και σε εμβόλια.

Δεύτερον, η κοινωνία είναι πιο έτοιμη. Οι κοινωνικές αποστάσεις, τα μέτρα προστασίας, μας έχουν γίνει δεύτερη συνήθεια. Δεν χρειάζεται να φοράμε όλοι μάσκες αλλά έχω δει πολλές μελέτες ότι αν αρκετοί φοράμε μάσκες αυτό μπορεί να εμποδίσει, παραδείγματος χάρη, τη διάδοση του ιού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Άρα, είμαστε όλοι πιο υποψιασμένοι, έχουμε αλλάξει τις συμπεριφορές μας.

Τρίτον, τα συστήματα υγείας μας είναι πιο έτοιμα. Θα έχουμε και τον Οκτώβριο πολλά περισσότερα κρεβάτια Εντατικής από ό,τι είχαμε τον Μάρτιο.

Και τέταρτον, θα είμαστε πιο έξυπνοι στα τεστ και στην ιχνηλάτηση. Τι σημαίνει αυτό, κ.Τσίμα; Ότι ελπίζουμε ότι και να χτυπήσει ο ιός δεν θα χρειάζεται να παίρνουμε οριζόντια μέτρα. Θα μπορούμε να κλείνουμε ένα σχολείο -ο μη γένοιτο αν πάει σε ένα σχολείο- ένα οικοδομικό τετράγωνο, έστω μία πόλη, αλλά όχι κατ’ ανάγκη οριζόντια μέτρα. Θα μπορούμε να είμαστε πιο έξυπνοι στα μέτρα τα οποία παίρνουμε».

Για τις επιλογή της κυβέρνησης να δώσει τον λόγο στους ειδικούς και για την εμπιστοσύνη που οικοδομήθηκε στη σχέση με τους πολίτες

«Κάναμε αυτό το οποίο μας είπαν οι ειδικοί. Και όχι μόνο αυτό. Βγάλαμε τους ειδικούς μπροστά. Ο κ. Τσιόδρας έκανε την καθημερινή ενημέρωση. Δεν είναι αυτός ο κανόνας. Σε πολλές άλλες χώρες οι ίδιοι οι πολιτικοί, Πρόεδροι, Πρωθυπουργοί, έκαναν αυτοί καθημερινές ενημερώσεις. Εγώ έκανα πολλά διαγγέλματα, αλλά δεν μιλούσα κάθε μέρα. Δεν εξηγούσα κάθε μέρα το τι γίνεται. Δεν έμπαινα σε χωράφια άλλων. Αυτά είναι τα χωράφια των ειδικών και των επιστημόνων. Και με μεγάλη χαρά διαπίστωσα, κ. Τσίμα, ότι μετά από δέκα χρόνια λαϊκισμού, όπου ξέρετε πόσο λοιδορήθηκαν οι ειδικοί, οι τεχνοκράτες, οι γνώστες του αντικειμένου τους, ότι η ελληνική κοινωνία εμπιστεύθηκε πάλι αυτούς οι οποίοι ξέρουν, που έχουν σπουδάσει πολύ, που έχουν περγαμηνές ακαδημαϊκές που μιλάνε με ένα μείγμα, και αυτό θέλω να το πιστώσω πραγματικά στον κ. Τσιόδρα, ο οποίος μιλάει με ένα μείγμα απόλυτης τεχνοκρατικής επάρκειας αλλά και συναισθηματικής ενσυναίσθησης. Πονάει αυτό το οποίο κάνει, είναι πραγματικός γιατρός, νοιάζεται για κάθε κρούσμα ξεχωριστά και μας έδωσε τη δυνατότητα με αυτόν τον τρόπο να πείσουμε τους πολίτες ότι αυτό το οποίο κάνουμε έχει τη σφραγίδα της επιστήμης».

«Πιστεύω πάρα πολύ στην έννοια της εμπιστοσύνης. Όλες οι χώρες που έχουν ισχυρούς θεσμούς, όχι μόνο τυπικούς αλλά και άτυπους, στηρίζονται στην έννοια της εμπιστοσύνης. Και οι ισχυροί θεσμοί συνδέονται με την ευημερία. Άρα, αυτή η εμπιστοσύνη στο κράτος, στον συμπολίτη μας, ότι θα κάνουμε όλοι το σωστό και δεν θα υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θα φροντίσουν να εξαπατήσουν το κράτος και να επιβραβεύονται για τη συμπεριφορά τους, όλα αυτά είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικά, μας προέκυψαν μέσα από την κρίση. Ας τα κρατήσουμε, ας κρατήσουμε την καλή πλευρά. Υπάρχει η άσχημη πλευρά: Οι ανθρώπινες απώλειες- κάθε απώλεια είναι ένα δράμα από μόνη της- η βαθιά οικονομική κρίση. Αυτά είναι τα δύσκολα, τα ξέρουμε, αλλά να δούμε λίγο και τα θετικά. Και νομίζω ότι για τους κοινωνικούς επιστήμονες θα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον μοντέλο αυτό το οποίο έγινε στην Ελλάδα».

Για τη γρήγορη λήψη μέτρων στην Ελλάδα

«Όταν πήραμε τη δύσκολη απόφαση να ακυρώσουμε το καρναβάλι στην Πάτρα, γνωρίζοντας ότι η Πάτρα είναι κοντά στην Ιταλία και βλέποντας τι γίνεται στην Ιταλία, δεν είχαμε ακόμα κρούσματα στην Ελλάδα. Και πολλοί έσπευσαν να μας πουν “βιάζεστε, τι είναι αυτά που κάνετε; Θα καταστραφεί η Πάτρα οικονομικά”. Αλλά δεν θέλει πολύ. 2-3 μεγάλα γεγονότα μαζικής σύναξης και ο ιός σου ξέφυγε. Αυτό έγινε στην Ιταλία, από 2-3 ποδοσφαιρικά ματς, από ένα θέρετρο σκι στην Αυστρία. Και μετά βρέθηκαν χώρες να μην μπορούν πια. Η Ιταλία, όταν εντόπισε το μέγεθος του προβλήματος, ήταν πάρα πολύ αργά για να κάνει οτιδήποτε».

Για τις αλλαγές που επιφέρει η πανδημία στην εργασία, την αντιστροφή του brain drain και την εικόνα των Ελλήνων για το κράτος

«Αν αυτή η κρίση απέδειξε ότι κάποιος μπορεί να δουλεύει από οπουδήποτε, γιατί να μην δουλεύει από έναν πολύ ωραίο τόπο; Πόσο μάλλον όταν αυτός είναι ασφαλής. Αυτό έχει μεγάλη σημασία. Βλέπουμε κόσμο ο οποίος θέλει να γυρίσει στην Ελλάδα. Ίσως η καλύτερη διαφήμιση για την αντιστροφή του brain drain ήταν αυτό που έγινε, στον κορονοϊό. Γιατί αντιμετώπισε τις παθογένειες που οδήγησαν πάρα πολλούς νέους ανθρώπους να φύγουν: την κακοπιστία, την έλλειψη αξιοκρατίας, την εικόνα ότι συχνά είμαστε ένα κράτος μπάχαλο. Όλα αυτά άλλαξαν και η προστιθέμενη αξία αυτής της εμπειρίας έχει τεράστια σημασία και πρέπει να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού για την επόμενη μέρα».

«Η εξέλιξη περνάει μέσα από την προσαρμοστικότητα. Η προσαρμοστικότητα και στην ίδια τη φύση είναι ο τρόπος με τον οποίον προχωράμε και αλλάζουμε. Και κοινωνίες οι οποίες δείχνουν προσαρμοστικότητα είναι αυτές που τελικά θα μπορέσουν να προχωρήσουν και να ενσωματώσουν τις αλλαγές τις οποίες πρέπει να κάνουν. Βεβαίως και πρέπει να αλλάξουμε. Και αλλάζουμε ήδη. Και αυτές οι αλλαγές, που πολλές είναι αλλαγές προς το καλύτερο, είναι ένα μεγάλο κεκτημένο για τη χώρα».


Μετανάστες εγκαταστάθηκαν στην πλατεία Βικτωρίας για να κατασκηνώσουν




Οι μετανάστες που έχουν πάρει άσυλο και έχουν φύγει από τα σημεία που διέμεναν στο πλαίσιο του προσράμματος ΕΣΤΙΑ επρόκειτο να μεταφερθούν με πούλμαν σε δομές φιλοξενίας και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία προκαλώντας συνωστισμό. 

Στο σημείο έφτασαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, η οποία προσπάθησε να πείσει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να επιβιβαστούν σε πούλμαν που θα τους μεταφέρουν σε δομές φιλοξενίας.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, 10 οικογένειες μεταναστών με παιδιά επιβιβάστηκαν για να μεταφερθούν στον Ελαιώνα, ενώ ως το βράδυ γίνονταν διαβουλεύσεις προκειμένου να πειστούν και οι υπόλοιποι να μεταφερθούν σε δομές.

Ανάμεσα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες βρίσκονται και λαθρομετανάστες που δεν τους έχει χορηγηθεί άσυλο, δεν δικαιούται άσυλο και πρέπει να είχαν απελαθεί στις χώρες τους.