Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Σεισμός – μυστήριο: “Κούνησε” όλον τον πλανήτη για 20 λεπτά χωρίς να τον καταλάβει κανείς



Το πρωί της 11ης Νοεμβρίου, λίγο πριν τις 11:30 ώρα Ελλάδας ένα μυστηριώδες σεισμικό κύμα διέτρεξε όλο τον πλανήτη για περίπου 20 λεπτά, χωρίς να καταλάβει κανείς το παραμικρό. Το φαινόμενο ξεκίνησε περίπου 24 χιλιόμετρα από το Μαγιότ, ένα γαλλικό νησί που βρίσκεται κοντά στη Μαδαγασκάρη, στη νοτιοανατολική ακτή της Αφρικής. Όπως αναμεταδίδει το news247.gr τα κύματα πέρασαν από την Αφρική και καταγράφηκαν από τους αισθητήρες στη Ζάμπια, την Κένυα και την Αιθιοπία και συνέχισαν στη Χιλή, τη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά, φτάνοντας μέχρι τη Χαβάη, σχεδόν 18.000 χιλιόμετρα μακριά.

Μόνο ένα άτομο παρατήρησε το περίεργο αυτό σήμα που εμφανίστηκε στη ιστοσελίδα πραγματικού χρόνου του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ. Ένας χρήστης παρατήρησε τα περίεργα ζιγκ-ζαγκ και δημοσίευσε τις εικόνες στο twitter. Το θέμα πήρε γρήγορα διαστάσεις, με ερευνητές σε όλο τον κόσμο να προσπαθούν να ανακαλύψουν την πηγή των κυμάτων.

“Δεν νομίζω ότι έχει δει κάτι παρόμοιο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η αιτία του φαινομένου είναι εξωτική” είπε στο National Geographic ο Γκόραν Έκστρομ, σεισμολόγος στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, ο οποίος ειδικεύεται σε ασυνήθιστους σεισμούς. Πολλά χαρακτηριστικά των κυμάτων, ωστόσο, είναι αξιοσημείωτα, όπως ο απροσδόκητα μονότονος, χαμηλής συχνότητας ήχος κατά την παγκόσμια εξάπλωσή του.

Οι συνηθισμένοι σεισμοί είναι βραχύβιοι, προκαλούν ένα ξαφνικό ταρακούνημα, το οποίο υποχωρεί σε μερικά δευτερόλεπτα και ακολουθούνται από μετασεισμούς, που μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο. Σε αυτές τις τυπικές σεισμικές δονήσεις, παράγονται τρεις τύποι κυμάτων.

Ένας σεισμός συνήθως ενεργοποιεί πρώτα τα ταχείας μετάδοσης κύματα Ρ και στη συνέχεια τα σχετικά υψηλής συχνότητας κύματα S. Έπονται τα επιφανειακά κύματα μεγάλης διάρκειας, τα οποία ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο πολλές φορές μετά από έναν μεγάλο σεισμό.

Ενώ αυτός ο τύπος μοιάζει περισσότερο με το μυστηριώδες κύμα του Μαγιότ, δεν καταγράφηκε σεισμός που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα τόσο μονότονο και χαμηλής συχνότητας σήμα. Το συγκεκριμένο κύμα χρειάστηκε περίπου 17 δευτερόλεπτα για να επαναληφθεί, εντελώς διαφορετικό από τα “θορυβώδη” κύματα που εκπέμπονται από τους συνηθισμένους σεισμούς.

Οι περισσότερες θεωρίες επικεντρώνονται σε ένα σμήνος σεισμών που καταγράφεται στο Μαγιότ από τον περασμένο Μάιο, με εκατοντάδες δονήσεις να έχουν σημειωθεί σε μια περιοχή περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά, ανατολικά της πηγής του παράξενου κύματος. Δεν έχουν καταγραφεί όμως σεισμοί πρόσφατα και η συχνότητα της σεισμικής δραστηριότητας έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση στην επιστημονική κοινότητα.

Η θεωρία που εξετάζεται τις τελευταίες μέρες είναι η ύπαρξη ενός σώματος μάγματος, όγκου περίπου 1,6 κυβικών χιλιομέτρων, το οποίο κινείται κάτω από το Μαγιότ και μπορεί να έχει προκαλέσει μια υποθαλάσσια κατάρρευση θαλάμου μάγματος. Πολλοί εκτιμούν ότι αυτό που είναι γνωστό ως “αργός σεισμός”, ο οποίος είναι πιο ήσυχος από τον συνηθισμένο και μπορεί να διαρκέσει λεπτά, ώρες ή και μέρες, είναι πίσω από το μυστηριώδες φαινόμενο του Μαγιότ.


Πηγή : haniotika-nea.gr


224 παραβάσεις σε 2.259 αλκοτέστ



Η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής προχώρησε σε 2.259 ελέγχους αλκοτέστ το διήμερο 30 Οκτωβρίου και 1 Δεκεμβρίου. Στους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι 224 οδηγοί βρίσκονταν υπό την επίδραση οινοπνεύματος.

Επιπρόσθετα βεβαιώθηκαν -1.265- παραβάσεις επισείουσες διοικητικά πρόστιμα, εκ των οποίων -100- επιφέρουν και επιπλέον ποινικές κυρώσεις.

Ειδικότερα:

• Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη: -25-

• Υπερβολική ταχύτητα: -118-

• Μη χρήση προστατευτικού κράνους: -37-

• Μη χρήση ζώνης ασφαλείας: -31-

• Χρήση κινητού τηλεφώνου: -13-

• Ανασφάλιστα οχήματα: -14-

• Λοιπές τροχαίες παραβάσεις: -1.027-


Προφυλακιστέος ο γνωστός ενεχυροδανειστής - Τι ισχυρίστηκε στην απολογία του



Στη φυλακή οδηγείται ο γνωστός ενεχυροδανειστής, ιδιοκτήτης μεγάλης αλυσίδας, που κατηγορείται για το κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού. Μετά την απολογία του, με τη σύμφωνη γνώμη της ανακρίτριας διαφθοράς και του αρμόδιου εισαγγελέα, κρίθηκε προφυλακιστέος.

Ο γνωστός ενεχυροδανειστής απολογήθηκε για δύο ώρες. «Παρά τις προσπάθειες μας και παρά το ότι προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε ανακριτή και εισαγγελέα να αντιληφθούν υποδομή υποθέσεως, αυτό δεν κατέστη δυνατό και αποφάσισαν την προσωρινή κράτηση» δήλωσε ο Αλέξης Κούγιας και πρόσθεσε ότι πεποίθηση του είναι ότι «κυριάρχησε η ηχηρότητα της υποθέσεως και η δήλωση του πρωθυπουργού, που ουσιαστικά προκατέλαβε την κατάληξη της υπόθεσης».

Η απολογία του γνωστού ενεχυροδανειστή

Εξαπολύοντας βολές κατά των αστυνομικών που διεξήγαγαν την έρευνα και αμφισβητώντας το βασικό αδίκημα της λαθρεμπορίας χρυσού, απαντά σε όσα του καταλογίζονται, με απολογητικό υπόμνημα που παρέδωσε στην ανακρίτρια, ο ενεχυροδανειστής.

Ο κατηγορούμενος αρνείται το βαρύ κατηγορητήριο που συντάχθηκε σε βάρος του και επαναλαμβάνει στο υπόμνημα του: «Δεν είμαι ούτε μέλος, ούτε (συν)αρχηγός οποιασδήποτε εγκληματικής οργάνωσης, δεν έχω διαπράξει ποτέ το αδίκημα της λαθρεμπορίας και δεν έχω νομιμοποιήσει ποτέ έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες».

Ο ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων στρέφεται με σφοδρότητα κατά των αστυνομικών οι οποίοι διενήργησαν την προανάκριση, επισημαίνοντας πως είναι παντελώς άσχετοι «με το αντικείμενο και δεν αντελήφθησαν ότι δεν στοιχειοθετείται λαθρεμπορία».

Όσον αφορά τον συγκατηγορούμενο του και φερόμενο συναρχηγό, κατά το κατηγορητήριο, του κυκλώματος, ο γνωστός ενεχυροδανειστής επισημαίνει ότι συνεργαζόταν στο πλαίσιο νόμιμων εξαγωγών χρυσού στην Τουρκία.

Ο κατηγορούμενος τονίζει στο απολογητικό του υπόμνημα ότι η επιχειρηματική του δραστηριότητα ήταν νόμιμη, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «ως ενεχυροδανειστής δεν έχω παραλάβει ποτέ προϊόντα εγκληματικών πράξεων, είτε αυτοπροσώπως, είτε μέσω των υπαλλήλων μου, καθόσον σε όλα τα καταστήματα υπάρχει προσωπικό που μεριμνά να εισέρχονται μόνο πελάτες που φέρουν δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο, και σε περίπτωση ολοκλήρωσης της συναλλαγής να καταγράφονται τα στοιχεία τους στα βιβλία που προβλέπει η νομοθεσία.

«Ουδέποτε έχει παραληφθεί στα καταστήματά μου έστω και ένα αντικείμενο άτυπα χωρίς να καταγραφεί η συναλλαγή, και ουδέποτε έχω παραλάβει αντικείμενα από τρίτους ενεχυροδανειστές ή πρόσωπα που συγκεντρώνουν αντικείμενα άνευ αδείας και παραστατικών. Σημειωτέον. ότι οι μεταφορείς των κοσμημάτων από τα υποκαταστήματά μου προς το κεντρικό κατάστημα, οι οποίοι εργάζονται για την εταιρία "DK Hellas Security" έχουν επανειλημμένως υποστεί εξονυχιστικούς αστυνομικούς ελέγχους ως προς την προέλευση των κοσμημάτων και την καταγραφή αυτών στα βιβλία των επιχειρήσεών μου με αρνητικό πάντοτε αποτέλεσμα».

Παράλληλα, τονίζει «ουδέποτε ήρθα σε επικοινωνία με τους φερόμενους ως γυρολόγους ή «πασπαρτού» ή τρίτους ενεχυροδανειστές που πήγαιναν τιμαλφή στον ....(σσ φερόμενο συναρχηγό) από διάφορα ενεχυροδανειστήρια, διότι με τη συγκεκριμένη δραστηριότητά του δεν είχα καμία γνώση, ανάμειξη ή ωφέλεια».

Για τις συναλλαγές του φερόμενου συναρχηγού με τους Κινέζους, ο ενεχυροδανειστής τονίζει «δεν έχω καμία γνώση, ανάμειξη, τηλεφωνική ή δια ζώσης συνομιλία ή φυσική παρουσία και τις πληροφορήθηκα το πρώτον από τη δικογραφία. Ουδέποτε έχω πραγματοποιήσει παράνομη εξαγωγή χρυσού μέσω λεωφορείων ή με οποιονδήποτε τρόπο, αφού οι εξαγωγές που πραγματοποιώ είναι πάντοτε νόμιμες μέσω του τελωνείου του Αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος"».

Μεγάλο μέρος του υπομνήματος του αναλώνεται στον τρόπο διενέργειας της έρευνας εκ μέρους των αστυνομικών. «Δυστυχώς, οι αστυνομικοί που επελήφθησαν της αστυνομικής προανάκρισης», τονίζει ο γνωστός ενεχυροδανειστής, «ήσαν παντελώς άσχετοι με το αντικείμενο και δεν αντελήφθησαν ότι δεν στοιχειοθετείται λαθρεμπορία, ούτε και επικοινώνησαν με κάποιο αρμόδιο τελωνείο, προκειμένου να τους εξηγήσει το νομικό καθεστώς, αλλά περιορίστηκαν να ρωτήσουν έναν, όχι τόσο τυχαίο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες φίλο τους εκτελωνιστή, στον οποίο μάλιστα δεν έθεσαν σκόπιμα τα σωστά ερωτήματα.

Τρανή απόδειξη της δόλιας προαίρεσης και της προχειρότητας των αστυνομικών ήταν ότι υποκατέστησαν τους αρμόδιους τελωνειακούς και σαν "μαθητευόμενοι μάγοι" κατασκεύασαν οι ίδιοι έγγραφο υπολογισμού φόρων που δήθεν απώλεσε το δημόσιο και μάλιστα όχι με βάση την αξία του φερόμενου "λαθρεμπορεύματος", αφού τέτοιο δεν υπήρξε, αλλά με βάση…. αυθαίρετη εκτίμηση τηλεφωνικών συνομιλιών, λες και επρόκειτο για υπόθεση ναρκωτικών ή εκβίασης.

Ακολούθως, η έκθεση αυτή δημοσιοποιήθηκε στα ΜΜΕ, με σκοπό τη δημιουργία εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης, πλην όμως αυτή δεν έχει την παραμικρή αποδεικτική αξία, ως συνταχθείσα από παντελώς αναρμόδιους και άσχετους με το αντικείμενο, αλλά εκθέτει την Ελληνική Αστυνομία και έχει οδηγήσει σε μεγάλη ταλαιπωρία εκατοντάδες ανθρώπους.

«Ενώ αντιθέτως η νόμιμη διαδικασία προϋποθέτει την κατάσχεση των αντικειμένων της λαθρεμπορίας κατ’ ά. 164 Τελωνειακού Κώδικα, την παράδοσή τους στην αρμόδια τελωνειακή αρχή κατ’ ά. 167 Τελωνειακού Κώδικα και τη σύνταξη έκθεσης προσδιορισμού τυχόν οφειλόμενων δασμών, φόρων κ.λπ. από τον προϊστάμενο της τελωνειακής αρχής κατ’ ά. 169 Τελωνειακού Κώδικα.

«Είναι μοναδική περίπτωση στα δικαστικά χρονικά να διαβιβάζεται στην Εισαγγελία δικογραφία λαθρεμπορίας από Τμήμα Ασφαλείας και όχι από το ΣΔΟΕ ή την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή που γνωρίζουν την τελωνειακή νομοθεσία.

Συνέπεια της σκόπιμης προχειρότητας των αστυνομικών είναι η όλως εσφαλμένη αναφορά ότι δήθεν κατά την αστυνομική επιχείρηση προέκυψαν απώλειες εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ, επειδή, μεταξύ άλλων, στο ενεχυροδανειστήριό μου επί της οδού Πατησίων 32 κατασχέθηκαν 13,6 κιλά χρυσού σε μορφή σκραπ.

«Εντούτοις, η κατοχή χρυσού δεν αποτελεί λαθρεμπορία, διότι δεν υπάγεται σε κάποια νομοτυπική μορφή του αδικήματος, ούτε συνιστά απώλεια φόρων για το ελληνικό κράτος, ούτε μπορεί κανείς να κατασκευάσει ποινικό αδίκημα με βάση την υπόθεση ότι στο μέλλον μπορεί αυτά να εξάγονταν στην Τουρκία, ειδικά μάλιστα όταν στην παρούσα υπόθεση αποδεικνύεται ότι η επιχείρησή μου εξήγαγε χρυσό στην Τουρκία νόμιμα μέσω του τελωνείου του αερολιμένα "Ελ. Βενιζέλος" και μάλιστα οι κατασχεθείσες στην επιχείρησή μου πλάκες χρυσού, όπως προκύπτει από την οικεία έκθεση κατάσχεσης, ήταν συσκευασμένες σε ειδικά πλαστικά κουτιά με ειδικές σφραγίδες ασφαλείας για εξαγωγή και ανέγραφαν τις παραλήπτριες εταιρείες στην Τουρκία, άρα δεν είχαν, ούτε μπορούσαν, να έχουν οποιαδήποτε σχέση με παράνομες εξαγωγές!».

Παράλληλα, ο γνωστός ενεχυροδανειστής επισημαίνει πως οι ίδιοι οι αστυνομικοί αναφέρουν στη σελίδα 35 του διαβιβαστικού,ότι οι εξαγωγές χρυσού και ασημιού εκ μέρους του μέσω του αεροδρομίου ανήλθαν σε αξία 13,1 εκατ. ευρώ για το 2017 και 17,4 εκατ. ευρώ για το έτος 2018 (μέχρι 13.9.2018), δηλαδή συνολικά 30 εκατ. ευρώ και για τα δύο έτη μέχρι σήμερα: «Παράλληλα, εκτιμούν αυθαίρετα ότι η αξία του παρανόμως (μέσω λεωφορείων) εξαχθέντος χρυσού ανήλθε μόλις στα 3 εκ ευρώ. Όταν λοιπόν η αξία του χρυσού και του ασημιού που εξήγαγα νόμιμα, είναι δεκαπλάσια της αξίας του χρυσού που εξήχθη παρανόμως (από άλλα πρόσωπα και χωρίς δική μου γνώση και συμμετοχή), καθίσταται προφανές ότι όχι μόνο πως η δική μου επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν απόλυτα νόμιμη και διαφανής, αλλά και ότι δεν είχα πραγματικά κανένα λόγο και κανένα κίνητρο έστω και να διανοηθώ να προβώ σε παράνομη εξαγωγή χρυσού».

Επίσης, αναφέρει πως «ουδέποτε κατείχα "μαύρο" χρήμα και ουδέποτε διέθεσα "μαύρο" χρήμα σε προωθητικές ενέργειες, αλλ’ αντιθέτως τα χρήματα για τις διαφημίσεις των καταστημάτων προέρχονταν από τον κύκλο εργασιών μου που μόνο για το έτος 2017 ήταν 14,3 εκατομμύρια ευρώ, βάσει των φορολογικών μου δηλώσεων».

Για τον συγκατηγορούμενο του ως συναρχηγό του κυκλώματος, Τούρκο συριακης καταγωγής, ο γνωστός ενεχυροδανειστής τονίζει ότι ο αλλοδαπός τον προσέγγισε το έτος 2015 και του πρότεινε να συνεργαστεί με εταιρείες συμφερόντων του ιδίου και του αδελφού του στην Τουρκία στο αντικείμενο της εξαγωγής χρυσού προς τη συγκεκριμένη χώρα και συμπλήρωσε: «Μου ανέφερε ότι ήδη συνεργαζόταν με πολλά ενεχυροδανειστήρια και ότι η συγκεκριμένη εξαγωγή ήταν συμφέρουσα, διότι η Τουρκία δεν φορολογεί το χρυσό σε μορφή σκραπ, και ότι οι εταιρείες του, πωλούν τον χρυσό στο τουρκικό χρηματιστήριο χρυσού που λειτουργεί από το 1995».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ο Τσίπρας χάνει τη στήριξη του κόσμου


«Ράγισε» το προφίλ του «ικανού πολιτικού» – Ο Τσίπρας χάνει τη στήριξη του κόσμου

Σημαντικές ρωγμές έχει υποστεί η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα και ο κεντρικός στόχος του Μαξίμου είναι να ενισχυθεί και πάλι η πρωθυπουργική εικόνα στον δρόμο προς τις κάλπες. Στο επιτελείο του φαίνεται να ασπάζονται τη ρήση του κινέζου θεωρητικού Σουν Τζου, «να φαίνεσαι αδύναμος όταν είσαι δυνατός και δυνατός όταν είσαι αδύναμος». Και ο Πρωθυπουργός ευρισκόμενος στην παρούσα φάση σε προφανή αδυναμία, όπως προκύπτει και από τις μετρήσεις και την πίεση που δέχεται, επιχειρεί την αντεπίθεσή του, μέσα και από μια προσωπική ενεργοποίηση, επιχειρώντας να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα.

Η πολιτική ατμόσφαιρα δεν είναι καλή για την κυβέρνηση και αυτό, όσο και να το αρνούνται στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι μια πραγματικότητα. Και δεν είναι τόσο η πρωτιά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και η διαφορά μεταξύ τους, η οποία και αμφισβητείται από το επιτελείο του Πρωθυπουργού όσο οι ποιοτικοί δείκτες που είναι κακοί για τον Τσίπρα.

Ο Πρωθυπουργός είναι αρκετά πίσω από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο στην αξιολόγηση των πολιτών για την διακυβέρνησή του και τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του, όσο και στο ερώτημα περί της καταλληλότητας. Είναι ενδεικτικό το στοιχείο ότι με βάση την τελευταία έρευνα της Metron Analysis στο σύνολο των ψηφοφόρων, το 68% αξιολογεί αρνητικά τον Τσίπρα ως προς τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του, ενώ θετικά τον κρίνει το 23% που είναι κοντά περίπου και στο ποσοστό που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις μετρήσεις.

Προβληματισμός

Προβληματισμό προκαλεί και το στοιχείο ότι μοιρασμένοι είναι και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 ως προς την αξιολόγησή τους για τον τρόπο που ο Πρωθυπουργός ασκεί τα καθήκοντά του, καθώς θετικά τον κρίνει το 55% και αρνητικά το 37%. Ως προς την πολιτική του τοποθέτηση, οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως αριστεροί τον αξιολογούν θετικά σε ποσοστό 45% (αρνητικά το 45%), οι κεντροαριστεροί είναι θετικοί σε ποσοστό 40% (έναντι 51%) και η αξιολόγηση των κεντρώων είναι σε μεγάλο ποσοστό αρνητική (69%) και θετική το 23%.

Και δεν είναι μόνο η Metron Analysis, αλλά και άλλες δημοσκοπήσεις, τα στοιχεία των οποίων είναι προειδοποιητικά σήματα προς το Μέγαρο Μαξίμου, όπως π.χ. της Public Issue. Στην τελευταία μέτρησή της, στο ερώτημα περί καλύτερου πρωθυπουργού, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας καταγράφει πτώση, από το 26% τον Ιούλιο στο 25% τον Νοέμβριο, ενώ εμφανίζει άνοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης (από 40% σε 43%).

Στην καλύτερη περίπτωση, ο Πρωθυπουργός καταγράφει μια στασιμότητα και μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει η κυβερνητική στρατηγική και το δικό του μπαράζ εμφανίσεων, πρωτίστως για να προβληθούν κινήσεις με τις οποίες επενδύει για αλλαγή του κλίματος, δηλαδή το κοινωνικό μέρισμα, την επιστροφή αναδρομικών κ.ά…

Το αρνητικό για τον Πρωθυπουργό είναι ότι ακόμα και σε ζητήματα που ανέμεναν στον ΣΥΡΙΖΑ καλύτερη εικόνα στην κοινή γνώμη, τα ποσοστά είναι αρκετά χαμηλά. Για παράδειγμα, με βάση τη μέτρηση της Metron Analysis, ακόμα και στο ζήτημα της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, μόλις το 22% των ερωτηθέντων απαντά ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να χειριστεί καλύτερα το συγκεκριμένο θέμα, ενώ ακόμα και στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής είναι πίσω, όπως στην ενίσχυση της απασχόλησης (18% έναντι 30% της ΝΔ), της υγείας (18% έναντι 26% της ΝΔ) και το Ασφαλιστικό-συντάξεις με 16% (έναντι 27% της ΝΔ) και μόνο στα ζητήματα της διαφάνειας και της μείωσης της διαφθοράς προηγείται της ΝΔ με 21% έναντι 16% που όμως και αυτό το ποσοστό είναι μικρό.

Η αντεπίθεση

Γενικά ο Πρωθυπουργός φαίνεται ότι πληρώνει και ο ίδιος την αδυναμία πολλών υπουργών του να ανταποκριθούν με επάρκεια στα καθήκοντά τους, να είναι αποτελεσματικοί και να λύσουν προβλήματα και ουσιαστικά τον τραβάει προς τα κάτω η κυβέρνησή του, αλλά και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, η εικόνα της οποίας σε μεγάλο βαθμό δεν θεωρείται από το κυβερνητικό επιτελείο ικανοποιητική. Μέσα σε αυτό το θολό τοπίο για τον ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς τις εκλογές, ο Πρωθυπουργός, ανεξαρτήτως του χρόνου διεξαγωγής τους, επιχειρεί την αντεπίθεσή του.

Η προ ημερών εμφάνισή του στη Βουλή έδωσε τον τόνο και έδειξε ότι ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να χαριστεί στην αντιπολίτευση και ειδικά στον πρόεδρο της ΝΔ, τον οποίο και κατηγόρησε για μια ακόμη φορά για την απουσία του από τη συζήτηση επί θετικών μέτρων. Ο ίδιος σε συνομιλίες του επιμένει ότι η πολιτική ατζέντα μπαίνει διαρκώς από το Μέγαρο Μαξίμου και η αντιπολίτευση είτε την ακολουθεί είτε αποφεύγει να ασχοληθεί για να μη ρίξει νερό στον μύλο της κυβερνητικής ατζέντας.

Επί της ουσίας, ο Πρωθυπουργός παίρνει κυριολεκτικά πάνω του το παιχνίδι της ανασύνταξης της κυβέρνησης και της ανάταξης του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζοντας ότι παρά τη φθορά που εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις ως προς τα ποιοτικά στοιχεία, ο ίδιος παραμένει το δυνατό πολιτικό χαρτί της κυβερνητικής παράταξης. Το σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου έχει στον πυρήνα του την επιχείρηση εμπέδωσης στην κοινωνία ότι η κυβέρνηση απαλλαγμένη πλέον από τις αλυσίδες του Μνημονίου, μπορεί να ασκήσει τη δική της πολιτική, να διορθώσει αδικίες και λάθη του παρελθόντος και ταυτόχρονα μπορεί να αφοσιωθεί στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας των πολιτών.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τσίπρας έκανε λόγο για «τις πρώτες 100 ουσιαστικά ημέρες ελευθερίας της κυβέρνησης μετά το σπάσιμο των δεσμών των Μνημονίων στις 21 Αυγούστου». Σε αυτή τη βάση θα ξεδιπλωθεί ένα ευρύτερο σχέδιο της κυβέρνησης για την αλλαγή του κλίματος, το οποίο κατά το Μέγαρο Μαξίμου «δεν είναι όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις», όπως λένε χαρακτηριστικά ανώτεροι κυβερνητικοί παράγοντες.

Ραβανός Αρης
ΤΑ ΝΕΑ


Η ΝΔ ρωτά αν θα υπάρξει απάντηση από τον Τσίπρα στον Αλαβάνο που ξεφτιλίζει τον ΣΥΡΙΖΑ



Για «ατμόσφαιρα βούρκου» που καλλιεργείται στην πολιτική ζωή της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής» ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος και επισημαίνει ότι το πλεονέκτημα της ηθικής υπεροχής της αριστεράς σαπίζει όσο το κυβερνών κόμμα αυτοδιαφημίζεται ως αριστερό, ενώ κατηγορεί τους πρώην συντρόφους του πως προσφέρουν προεκλογικά «κορδέλες και γλειφιτζούρια». 

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. για τη συνέντευξη του κ. Αλέκου Αλαβάνου

«"Ο κ. Τσίπρας μέσα στην ατμόσφαιρα βούρκου που καλλιεργεί, προσφέρει προεκλογικές κορδέλες και γλειφιτζούρια, σαπίζοντας ακόμη και το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς".

Κατανοούμε τους λόγους που ο κ. Τσίπρας αποφεύγει να σχολιάσει τις ανακοινώσεις της Νέας Δημοκρατίας, αλλά γιατί άραγε δεν έχει το θάρρος να απαντήσει σε όσα είπε για εκείνον σήμερα ο άνθρωπος που τον έχρισε αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος;».


Θρίλερ με τη νεκρή φοιτήτρια στη Ρόδο – Εγκληματική ενέργεια «βλέπει» η ΕΛ.ΑΣ



Πολύ κοντά στην εξιχνίαση της υπόθεση της σορού της 21χρονης φοιτήτριας στη Ρόδο βρίσκονται οι Αρχές βρέθηκε νεκρή στην περιοχή «Φώκια» στους Πεύκους της Λίνδου. Μέχρι στιγμής όλα δείχνουν πως πρόκειται για εγκληματική ενέργεια

Στο ανακριτικό γραφείο της Λιμενικής Αστυνομίας, προσήχθησαν τρία άτομα, που εκτιμάται ότι γνώριζαν τη φοιτήτρια και μίλησαν μαζί της στο τηλέφωνο το τελευταίο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τη «Ροδιακή».

Σημάδια στραγγαλισμού

Ο πατέρας της 21χρονης, όπως δήλωσε, ήρθε σε επαφή με τον ιατροδικαστή ο οποίος τον ενημέρωσε ότι ο θάνατος προήλθε από πνιγμό αλλά είχε εμφανή σημάδια στραγγαλισμού στο λαιμό της.
«Την πέταξαν στη θάλασσα και πνίγηκε από τη στιγμή που μπήκε νερό στους πνεύμονες. Την πέταξαν 50 χλμ μακριά από τη Ρόδο» είπε ο κ. Ιωάννης, ο πατέρας της 21χρονης φοιτήτριας μιλώντας στο Πρώτο Θέμα.

Το μόνο που γνωρίζω ως πληροφορία από το Λιμεναρχείο, πρόσθεσε, «είναι ότι την Τρίτη το βράδυ, η κόρη μου μιλούσε με μια φίλη της στο facebook και η Ελένη είπε στη φίλη της «θα σου κλείσω τώρα το τηλέφωνο γιατί κάποιος μου χτυπάει την πόρτα». Προφανώς σε κάποιον άνοιξε την πόρτα, δεν ξέρω πραγματικά τι να πω. Από εκείνο το βράδυ δεν ξαναμίλησε με κανέναν».

«Την ψάχναμε κι εγώ και η μητέρα της, αλλά μάταια. Την Τετάρτη το πρωί παίρναμε τηλέφωνο κάποιες φιλενάδες της, αλλά δεν γνώριζαν τίποτα. Μετά ανέλαβε η αστυνομία και το Λιμεναρχείο ώσπου τη βρήκαμε νεκρή» είπε ο άτυχος πατέρας.

Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιατροδικαστικής εξέτασης, ο θάνατος της 21χρονης φοιτήτριας οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια, καθώς δεν υπάρχουν οι οποιεσδήποτε ενδείξεις για ατύχημα ή αυτοχειρία.

Το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης παραδόθηκε στις διωκτικές αρχές της Ρόδου. Τα όποια σημαντικά στοιχεία έχουν ανακύψει από αυτό, τα εξετάζει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου το οποίο και διενεργεί τη σχετική προανάκριση για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Βάσει των ίδιων πληροφοριών, η ιατροδικαστική εξέταση ξεκαθαρίζει ότι η άτυχη κοπέλα δολοφονήθηκε από άγνωστο ή άγνωστους δράστες. Μάλιστα στο σώμα της φέρεται να υπάρχουν και άλλα χτυπήματα από αυτά που της προκάλεσαν τα βράχια ή η θάλασσα.

Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν όταν το πρωί της 28ης Νοεμβρίου 2018, κλιμάκιο του Λιμενικού στη Λίνδο, εντόπισε στην περιοχή «Φώκια» στους Πεύκους τη σορό άγνωστης γυναίκας ηλικίας 25-35 ετών, λευκή, με ύψος περίπου 1,75 μ., με μαύρα μαλλιά και κανονική σωματική διάπλαση, ενώ στο δεξί πόδι, στη γάμπα, έφερε τατουάζ σε σχήμα τριαντάφυλλο χρώματος μαύρο και κόκκινο.

Η άγνωστη γυναίκα φορούσε μόνο το στηθόδεσμό της και κανένα άλλο ρούχο.

Άμεσα με τον εντοπισμό της σορού ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου και το ΕΚΑΒ το οποίο και μετέφερε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Ρόδου τη σορό, ενώ παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής προκειμένου να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου αλλά και στοιχεία τέτοια που να οδηγήσουν στην ταυτοποίησή της.


Πηγή : in.gr


133 τραυματίες και σχεδόν 400 συλλήψεις στο Παρίσι




Σκηνές καταστροφής στο Παρίσι, από τις πράξεις πρωτοφανούς βίας στις οποίες κατέληξε η «δράση Νο ΙΙΙ» των κίτρινων γιλέκων, που για τρίτη φορά κατέβηκαν να διαμαρτυρηθούν στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας.



Τα σκληρά και βίαια γεγονότα χθες, Σάββατο, προκάλεσαν τον τραυματισμό 133 ανθρώπων ενώ 378 τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, σύμφωνα με έναν απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από την αστυνομία. Συνολικά η αστυνομία προέβη σε 412 προσαγωγές. 

Το επίκεντρο των επεισοδίων ήταν η Αψίδα του Θριάμβου, και μετά οι ταραχές εξαπλώθηκαν σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας, ιδιαίτερα στις λεωφόρους γύρω από την πλατεία.