Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Guardian: "Πού πήγαν τα λεφτά;"για το προσφυγικό στην Ελλάδα!



"Πριν από δύο χρόνια, 57.000 πρόσφυγες εγκλωβίστηκαν, όταν έκλεισαν τα νότια σύνορα της Ευρώπης. Αυτό που ακολούθησε έχει χαρακτηριστεί ως η πιο ακριβή ανθρωπιστική απάντηση στην Ιστορία".

Έτσι ξεκινά ένα... διόλου τιμητικό άρθρο του βρετανικού Guardian, σχετικά με το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού, που σχεδόν δύο χρόνια τώρα αποτελεί ένα από τα πλέον ακανθώθη στην ευρωπαϊκή και δη την ελληνική επικράτεια.

Και συνεχίζει: "Από την Μόρια στη Λέσβο, ως την Ειδομένη και το Ωραιόκαστρο, ο Γολγοθάς των προσφύγων στις εγκαταστάσεις δεν έχει τέλος. Ο θάνατος του μικρού Αϊλάν Κούρντι πριν από περίπου ένα χρόνο, το πτώμα του οποίου ξεβράστηκε στα τουρκικά παράλια και οι φωτογραφίες έκαναν τον γύρο του κόσμου, αφύπνισαν τη διεθνή κοινότητα. Εθελοντές και πόροι άρχισαν να συρρέουν στην Ελλάδα και πολλοί αναλυτές συμφωνούν ότι έγινε η πιο ακριβή ανθρωπιστική ανταπόκριση στην Ιστορία.

"Το πόσα ακριβώς χρήματα έχουν δαπανηθεί για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναφερθεί πολλές φορές, αλλά είναι ελάχιστα κατανοητό".

Το μιντιακό πρότζεκτ Refugees Deeply έχει υπολογίσει ότι 803 εκατ. δολ. έχουν φτάσει στην Ελλάδα από το 2015, αριθμός που περιλαμβάνει όλα τα κεφάλαια που χορηγήθηκαν πραγματικά ή ξοδεύτηκαν, κάθε σημαντική διμερή χρηματοδότηση και μεγάλες ιδιωτικές δωρεές.

Τα μεγαλύτερα ποσά ελέγχονται από την ΕΕ, η οποία επιβλέπει το Ταμείο Ένταξης Ασύλου Μετανάστευσης (AMIF) και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF), που συλλογικά αφιέρωσαν 541 εκατ. δολ. για τη χρηματοδότηση στην Ελλάδα σε θέματα που σχετίζονται με συνοριακούς ελέγχους, το άσυλο και την προστασία των προσφύγων.

Παρόλα αυτά και με δεδομένο ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τον εκτεταμένο στρατηγικό σχεδιασμό που απαιτείται, η ελληνική κυβέρνηση δεν έλαβε σημαντικά ποσά αυτών των κονδυλίων. Η σύγχυση σχετικά με την πραγματική έκταση των ευρωπαϊκών δαπανών έχει επιδεινωθεί από τις διογκωμένες δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος τακτικά παραθέτει στοιχεία άνω του 1 δις ευρώ, αν και το ποσό αυτό αφορά προφανώς όλα τα διαθέσιμα και θεωρητικά κεφάλαια, και όχι ό,τι έχει πράγματι διατεθεί ή δαπανηθεί.

Παρά ταύτα, ωστόσο, το συνολικό ποσό των 803 εκατ. δολ. αντιπροσωπεύει την πιο ακριβή ανθρωπιστική ανταπόκριση στην ιστορία. Με την αιτιολογία ότι τα χρήματα που δαπανήθηκαν για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των 1.030.000 ανθρώπων που έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από το 2015, το κόστος ανά δικαιούχο θα ήταν 780 δολ. ανά πρόσφυγα.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κεφαλαίων, όμως, χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση των αναγκών των τουλάχιστον 57.000 ανθρώπων που εγκλωβιστήκαν στην Ελλάδα μετά το κλείσιμο των συνόρων στις 9 Μαρτίου 2016 και σε αυτή τη βάση, το κόστος ανά δικαιούχο είναι 14.088 δολ. Ένας ανώτερος αξιωματούχος στον τομέα της βοήθειας υπολογίζει ότι μέχρι και 70 δολ. από κάθε 100 δολ. που πέρασαν, έχουν χαθεί".

Στη συνέχεια του άρθρου, ο Guardian αναφέρει ως ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα κέντρων υποδοχής που ρήμαξαν το «Απάνεμο» στην Λέσβο, μια εγκατάσταση 1 εκατ. δολ. που ποτέ δεν λειτούργησε.

Η απόφαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες να χαρακτηρίσει την κατάσταση στην Ελλάδα έκτακτη ανάγκη οδήγησε σε ραγδαία αύξηση του προσωπικού και η ομάδα της UNHCR στην Ελλάδα επεκτάθηκε σε 600 ανθρώπους σε 12 γραφεία, με σχεδόν το ένα τρίτο των εργαζομένων να είναι ξένοι. "Πολλοί όμως από το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να βλέπουν τους καλά χρηματοδοτούμενους ξένους οργανισμούς ως αποικιοκράτες, παρά ως ανθρωπιστές", αναφέρει ο Guardian.

Και συνεχίζει το δημοσίευμα: "Το φθινόπωρο του 2015, η Ελλάδα εξακολουθούσε να είναι ένα πέρασμα για τους πρόσφυγες κι ενώ χιλιάδες εξακολουθούσαν να περνούν από τη χώρα, έγινε πια προφανές ότι δεν υπήρχε κάποιος μηχανισμός για να αντιμετωπίσει τους αιτούντες άσυλο. Η Ελλάδα δέχθηκε πίεση από την ΕΕ να φτιάξει κέντρα υποδοχής και τον Οκτώβριο ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε στην Άνγκελα Μέρκελ ότι θα λειτουργήσουν εντός ενός μήνα. Στα τέλη Οκτωβρίου οι ηγέτες της ΕΕ συναντηθήκαν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τον βαλκανικό διάδρομο, μέσα σε κλίμα «καλυμμένου πανικού», όπως το περιγράφει ένας διπλωμάτης. Έγινε προφανές ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να διαχειριστεί την κατάσταση. Έδωσαν στην Ελλάδα έκτακτη βοήθεια για να στεγάσει 50.000 πρόσφυγες. Στα μέσα Νοεμβρίου έγινε σαφές ότι η κατάσταση δεν είχε βελτιωθεί".

Ο... ανέλπιστος σωτήρας, Πάνος Καμμένος!
"Με τα σύνορα του κλειστά, τα κέντρα υποδοχής να μην λειτουργούν και την προοπτική μιας ανάκρισης στη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στα τέλη του Φεβρουαρίου, ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε ένα απίθανο σωτήρα. Ο Πάνος Καμμένος ήταν ένας από τους αδιαμφισβήτητους πολιτικά νικητές από την αναταραχή στην ελληνική πολιτική.

Ο Καμμένος, ένας δεξιός, είχε πειστεί να στηρίξει την αριστερή κυβέρνηση και επιβραβεύτηκε με το υπουργείο Άμυνας. Η συνεισφορά του Καμμένου στην κρίση των προσφύγων ήταν να γκρινιάζει, ότι η Ευρώπη θα πρέπει να υποχωρήσει στις διαπραγματεύσεις για το χρέος, διαφορετικά η Ελλάδα θα κατακλύσει την ΕΕ με μετανάστες.

"Όταν 74 εκατ. δολ. προστέθηκαν στον ετήσιο προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας για την υποστήριξη των προσφύγων, ίδρυσε μέσω του ελληνικού στρατού λιτές, όμως λειτουργικές εγκαταστάσεις, που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη", προσθέτει ο αρθρογράφος, ενώ ακολούθως αναφέρεται στη σύγκρουση του Οδυσσέα Βουδούρη με τον Γιάννη Μουζάλα σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά και στον Δημήτρη Χριστόπουλο.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: "Ως Έλληνας που ζει και εργάζεται στο Παρίσι, ο Δημήτρης Χριστόπουλος, ο οποίος ηγείται της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μιας από τις παλαιότερες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, έχει δει και τις δύο πλευρές του ζητήματος από κοντά.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει το χάος για να θωρακιστεί από την πιθανή μαζική επιστροφή των απορριφθέντων όσων ζήτησαν άσυλο από άλλες χώρες της ΕΕ. Η ΕΕ και μια σειρά από κράτη-μέλη της είναι πρόθυμοι να επαναφέρουν την συνθήκη του Δουβλίνου, σύμφωνα με την οποία οι αιτούντες άσυλο μπορούν να σταλούν πίσω στη χώρα μέσω της οποίας εισήλθαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Όπως λέει, "το ελληνικό διοικητικό χάος είναι η καλύτερη αποτροπή για τους πρόσφυγες. Στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένα χάος, κι έτσι δεν έρχονται"




Πηγή: theguardian.com, newsit.gr


Απείλησαν τον οδηγό για να σπάσουν τα ακυρωτικά




Νέες διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο καταστροφής των ακυρωτικών μηχανημάτων, μετά από περιστατικό που συνέβη χθες βράδυ στη Βάρη, όταν άγνωστοι απείλησαν τον οδηγό λεωφορείου προκειμένου να σπάσουν τα μηχανήματα.

Συγκεκριμένα, στις 11.30 το βράδυ της Δευτέρας, στην οδό Αλέξανδρου Παναγούλη 91, λίγο πριν το τέρμα του αστικού λεωφορείου 117 (Γλυφάδα-Βάρη), τρεις από τους επιβάτες απείλησαν τον οδηγό με αιχμηρό αντικείμενο.

Στη συνέχεια, προχώρησαν στην καταστροφή των ακυρωτικών μηχανημάτων του λεωφορείου, σπάζοντας τις οθόνες τους.




Πηγή : kathimerini.gr


Νέα Δημοκρατία : Η αγορά εργασίας διαλύεται και οι “φτωχοί” εργαζόμενοι αυξάνονται



Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής Τομεάρχης, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας, παραμένουν δραματικές. 

Σύμφωνα με τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της “ΕΡΓΑΝΗ” μηνός Φεβρουαρίου, όπως αυτά αποτυπώνονται στα γραφήματα που ακολουθούν, η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία σε βάρος των εργαζομένων και των προοπτικών της αγοράς εργασίας.

Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης σημείωσαν νέο αρνητικό ρεκόρ, φανερώνοντας ξεκάθαρα ότι η “ψαλίδα” από την πλήρη απασχόληση διευρύνεται πλέον ανεξέλεγκτα (-10,42%)!  


Την ίδια στιγμή, η όποια θετική εικόνα παρουσιάζουν οι ροές μισθωτής απασχόλησης μηνός Φεβρουαρίου ανατρέπεται, καθώς το ισοζύγιο του διμήνου Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου  παραμένει και πάλι αρνητικό (- 4.879)!


Δυστυχώς, η Κυβέρνηση είναι και ανίκανη και ανήμπορη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. 

Το μόνο που κάνει, είναι να παίζει το παιχνίδι του λαϊκισμού και της προπαγάνδας, βυθισμένη πλήρως στις τριτοκοσμικές ιδεοληψίες της!

Η συνταγή που εφαρμόζει και προτείνει για την αντιμετώπιση της ανεργίας, είναι μόνο οι διορισμοί στο Δημόσιο. Αμετανόητοι κρατιστές και “μαυρογιαλούροι”, που προτιμούν να διαλύσουν τη χώρα, προκειμένου να επιβιώσουν πολιτικά.

Εγκατάλειψη των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών, απουσία κάθε πρωτοβουλίας για την απασχόληση, αξιολόγηση και ασφαλιστικό στον “αέρα” και τα αρνητικά αποτελέσματα είναι μπροστά μας.

Και όλα αυτά συντελούνται με απόλυτη ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ σε μόλις 2 χρόνια».



Απίστευτη καταγγελία: Μπράβοι εργοδοτών αρπάζουν μισθούς εργαζομένων την ώρα της ανάληψης από τα ΑΤΜ



Μια απίστευτη καταγγελία για το πώς «πληρώνονται» οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα είδε το φως της δημοσιότητας.

Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ένωση», εργοδότες προσλαμβάνουν μπράβους προκειμένου να... ληστεύουν τους μισθούς των εργαζομένων στα ΑΤΜ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Σύλλογο, οι εργοδότες προσλαμβάνουν άτομα με βεβαρημένο ποινικό μητρώο για να συνοδεύουν τους εργαζομένους τους στα ΑΤΜ την ημέρα των πληρωμών. 

Εκεί, οι μπράβοι απαιτούν από τους εργαζομένους ένα μέρος του μισθού, το οποίο επιστρέφουν εν συνεχεία στους εργοδότες. Η καταγγελία κάνει μάλιστα λόγο για «παλιά πρακτική», η οποία μιμείται τις μεθόδους της μαφίας.

Η καταγγελία του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων:

«Ο ιστορικής σημασίας Σύλλογός μας, που ιδρύθηκε το 1893 και απέκτησε για πρώτη φορά νομική προσωπικότητα το έτος 1921, μετρώντας 124 χρόνια δράσης στον κλάδο των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών, καταγγέλλει την πρακτική εργολαβικών εταιρειών και άλλων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες εφαρμόζουν πρακτικές “μαφίας”, μη διστάζοντας να “ληστέψουν” κυριολεκτικά τους εργαζόμενους την ώρα της ανάληψης του μισθού από τα ΑΤΜ.

Η "πρακτική" είναι παλιά, ο τρόπος διαφοροποιήθηκε, αφού η υπογραφή σε μεγαλύτερου ποσού εξοφλητική απόδειξη, αντικαταστάθηκε με την απευθείας ανάληψη από το ΑΤΜ και την παράδοση του "υπερβάλλοντος" (νόμιμου) μισθού σε πρόσωπο "εμπιστοσύνης" του εργοδότη, το οποίο "συνοδεύει" τον εργαζόμενο στην τράπεζα. Τα πρόσωπα "εμπιστοσύνης" του εργοδότη συνήθως είναι άνθρωποι με βεβαρημένο ποινικό μητρώο και τις περισσότερες φορές δεν σχετίζονται με κάποιου είδους εργασιακή σχέση με τις εν λόγω επιχειρήσεις, ώστε να μην συνδεθούν άμεσα με αυτές, σε περίπτωση που υπάρξει καταγγελία ή ακόμα και σύλληψη επ’ αυτοφώρω.

Αυτού του είδους οι ενέργειες δε συνάδουν με χώρα ευνομούμενη δυτικοευρωπαϊκή και πρέπει άμεσα το Υπουργείο Εργασίας και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, να αναλάβουν άμεσα δράση, σε συνεργασία με τις αστυνομικές και φορολογικές αρχές, για την πάταξη αυτών των παραβατικών φαινομένων.

Ο Σύλλογος μας αναλαμβάνει δράση και καλεί τους ιδιωτικούς υπαλλήλους να απευθύνονται για τέτοια περιστατικά και για κάθε είδους καταγγελίες, που αφορούν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, στην ειδική φόρμα καταγγελιών που υπάρχει στη σελίδα www.idiotikoi.gr. Εννοείται ότι ανωνυμία των καταγγελλόντων θα προστατεύεται».



Πηγή: iefimerida.gr 


Όταν είσαι Καραγκιόζης και βλάκας το δείχνεις με την συμπεριφορά σου



Ένας βλάκας οπαδός της ΑΕΚ, κακοποίησε έναν αδέσποτο σκύλο

Ο σκυλάκος της φωτογραφίας εντοπίστηκε να τριγυρίζει στην περιοχή της Μεγαλόπολης μόνος και φοβισμένος, έχοντας στο σώμα του σχεδιασμένο με σπρέι το όνομα της «ΑΕΚ». 

Η ηλίθια και ακατανόητη αυτή πράξη ενός ηλίθιου δεν βρίσκει σύμφωνους τους φίλαθλους της ομάδας και φυσικά δεν συνάδει με την μακρά ιστορία της ομάδας, αλλά και με τις αξίες και τα ιδανικά της.




Οι άνθρωποι της ΑΕΚ έγραψαν στα Social Media μετά την δημοσιοποίηση της ηλιθιότητας του ανεγκέφαλου:

Μας γνωστοποιήθηκε μέσω social media η σχετική φωτογραφία, που προκαλεί ανατριχίλα και αποτροπιασμό σε κάθε νοήμονα άνθρωπο. 

Εκτός από την αυτονόητη καταδίκη του περιστατικού, είναι περιττό να τονίσουμε ότι τέτοιες πράξεις κανιβαλισμού δεν συνάδουν με το ήθος και την κουλτούρα των φιλάθλων της ομάδας μας.


Νοσηλευόμενος πέθανε στην τουαλέτα νοσοκομείου




Ένας 47χρονος άνδρας πέθανε ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, αβοήθητος, όπως καταγγέλλουν οι συγγενείς του.

Ο άνδρας είχε πάει την Τρίτη στα εξωτερικά ιατρεία με έντονους πόνους στην πλάτη και στο στήθος και οι εξετάσεις του, σύμφωνα πάντα με τους συγγενείς του, έδειξαν ότι είχε υποστεί ισχαιμικό επεισόδιο.

Οι γιατροί έκριναν ότι θα έπρεπε να νοσηλευτεί και εισήχθη σε θάλαμο, αφού του είχαν προσφερθεί οι πρώτες βοήθειες και του είχαν βάλει ορό.

Σύμφωνα με το lesvosnews.gr που επικαλείται την οικογένεια, ο 47χρονος παραπονιόταν όλη τη νύχτα για πόνους, όμως κανένας γιατρός δεν πήγε να τον δει.

Φίλος του που πήγε να τον επισκεφτεί είπε ότι μέχρι τις 11:00 το πρωί της Τετάρτης και παρά τους πόνους, δεν είχε πάει ακόμα κανένας να τον δει.

Λίγο αφού ο φίλος του έφυγε, τον πήρε τηλέφωνο για να δει πώς είναι, όμως εκείνος δεν απαντούσε κι ο φίλος θορυβήθηκε και κάλεσε το νοσοκομείο.

Βρέθηκε λίγο αργότερα νεκρός στην τουαλέτα, όπου είχε καταρρεύσει, από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής αιτίες, οι οποίες θα διαπιστωθούν κατά την νεκροψία – νεκροτομή.

Η οικογένεια του θανόντος κάνει λόγο για αδιαφορία των γιατρών. Το νοσοκομείο δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.




Πηγή: antennanews.gr


Η Αγκυρα προκαλεί ξανά: Ο Παυλόπουλος αγνοεί τη Συνθήκη της Λωζάννης

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ ΤσαβούσογλουΠηγή: REUTERS


Με μία νέα προκλητική ανακοίνωση απάντησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου από την Ψέριμο για το δικαίωμα της Ελλάδας να υπερασπίζεται την κυριαρχία της στο Αιγαίο.

Το τουρκικό υπουργείο δηλώνει ικανοποίηση για την επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας για διατήρηση των φιλικών σχέσεων των δύο χωρών, ωστόσο παρατηρεί «με ανησυχία και έκπληξη ότι οι δηλώσεις του κρύβουν σοβαρή έλλειψη γνώσεων για τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου».

«Η συνθήκη της Λωζάννης προβλέπει την αποστρατικοποίηση του Αιγαίου, κάτι που ορίστηκε λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες της Τουρκίας. Είναι θεμελιώδες δικαίωμά μας να αντιδράσουμε στη στρατιωτική δραστηριότητα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Είναι δικαίωμα μας στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου αλλά και χρέος μας για να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείο επαναλαμβάνοντας επί της ουσίας τη θέση της Αγκυρας για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. 

Η ανακοίνωση κάνει μάλιστα αναφορά στη Συνθήκη των Παρισίων, η οποία «καθόρισε το καθεστώς του Αιγαίου» ενώ χαρακτηρίζει «θεμελιώδες δικαίωμα» της Τουρκίας να αντιτίθεται στη στρατιωτική δραστηριότητα της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Ψέριμο είχε δηλώσει πως η Ελλάδα επιθυμεί την ανάπτυξη στενών σχέσεων καλής γειτονίας και ειλικρινούς φιλίας με την Τουρκία, αλλά είναι αποφασισμένη με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο να υπερασπιστεί στο ακέραιο τα σύνορα και την εδαφική της ακεραιότητα.



Πηγή : tanea.gr


Στα «σκαριά» η ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας



«Στα σκαριά» βρίσκεται η ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας, 24 ολόκληρα χρόνια μετά την αρχική νομοθετική πρόβλεψή της. 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής συγκρότησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία εντός διμήνου θα συντάξει το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία της Δικαστικής Αστυνομίας (ΔΑ), που αποτελεί πάγιο αίτημα του δικαστικού-εισαγγελικού κλάδου.

Παράλληλα συγκρότησε άλλη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, που θα αναμορφώσει τον Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων και Κατάστασης των Δικαστικών Λειτουργών.

Την ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας ζητούν επί δεκαετίες οι δικαστικοί λειτουργοί, καθώς θεωρούν ότι έτσι θα καταστεί πιο αποτελεσματική και ταχεία η διερεύνηση και εξιχνίαση διαφόρων αδικημάτων, ενώ θα αποφεύγονται νομικής φύσεως λάθη που γίνονται αρκετές φορές στο ξεκίνημα μιας έρευνας και τα οποία εκμεταλλεύονται συχνά οι κατηγορούμενοι σε επόμενη φάση, για να μπορέσουν «να πέσουν στα μαλακά», να αμφισβητήσουν ενοχοποιητικά σε βάρος τους στοιχεία κ.λπ.

Τη συγκρότηση ΔΑ προέβλεψε για πρώτη φορά ο νόμος 2145/93 επί υπουργίας της τ. προέδρου της Βουλής Α. Ψαρούδα-Μπενάκη, αλλά ο σχεδιασμός παρέμεινε «στο συρτάρι», καθώς καμία από τις επόμενες κυβερνήσεις δεν προχώρησε στην έκδοση του αναγκαίου εκτελεστικού Προεδρικού Διατάγματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υλοποίησή της δεν κατέστη ποτέ δυνατή, αφού συναντούσε πάντοτε αντιδράσεις από τον χώρο της Αστυνομίας που αμφισβητούσε τη λειτουργικότητα ενός τέτοιου φορέα υπό την καθοδήγηση δικαστικών, αμφισβητήσεις που θα πρέπει προφανώς και τώρα να καμφθούν.

Πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής ανέλαβε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αννα Ζαΐρη, ενώ μέλη της ορίστηκαν οι Μ. Σιμιτσή-Βετούλα (εφέτης), Παν. Παναγιωτόπουλος (αντεισαγγελέας Εφετών), Κ. Σαργιώτης και Αντ. Αλαπάντας (πρόεδροι Πρωτοδικών), Ν. Δεληδήμος (εισαγγελέας Πρωτοδικών) και Ελ. Λάππα (δικηγόρος, ειδική συνεργάτιδα του γενικού γραμματέα του υπουργείου).

Τη διερεύνηση της δυνατότητας ουσιαστικών αλλαγών στη διάρθρωση της Δικαιοσύνης και στην εξέλιξη των δικαστικών λειτουργών αναλαμβάνει νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό την αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ.



Πηγή : ethnos.gr


Μπακογιάννη, Δήμας, Καλαφάτης : Τραγικές καθυστερήσεις στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020




Η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α΄ Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, βουλευτής Κορίνθου, κ. Χρίστος Δήμας και ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή τις τραγικές καθυστερήσεις στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Η Νέα Δημοκρατία έχει επισημάνει εδώ και καιρό τις τραγικές καθυστερήσεις και τις μηδενικές επιδόσεις της Κυβέρνησης στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020, για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και την παραγωγική οικονομία, ασκώντας τον απαιτούμενο κοινοβουλευτικό έλεγχο στον κατ’ εξοχήν αρμόδιο υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα κωφεύει. Κρύβεται και δεν απαντά, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι οι απαντήσεις των αρμοδίων Υπουργών μέχρι σήμερα θα είναι λευκή κόλλα. Διότι η αβελτηρία, η ανικανότητα, η έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στις υπηρεσίες του Υπουργείου, οι ελλείψεις στη Μ.Ο.Δ. Α.Ε. που αδυνατεί να ανταποκριθεί στα χρονοδιαγράμματα συνεχίζουν να υφίστανται. Τρέχουν και πιέζουν άρον - άρον μπας και δώσουν έστω και καθυστερημένα κάτι ως απάντηση στην τεκμηριωμένη κριτική της Νέας Δημοκρατίας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι δράσεις για την ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεις και στον Τουρισμό ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει να αξιολογούνται. Πέντε μήνες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στη δράση ενίσχυσης της αυτοαπασχόλησης για τους πτυχιούχους της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δεν έχουν ακόμη εκδοθεί αποφάσεις για την οριστική ένταξη των δικαιούχων  που είναι απαραίτητες για την υποβολή αιτημάτων ελέγχου και πληρωμής των δαπανών τους. Ο λογαριασμός Escrow Account που είχε νομοθετήσει η Νέα Δημοκρατία και με τυμπανοκρουσίες ο κ. Α. Χαρίτσης είχε ανακοινώσει τη λειτουργία του βρίσκεται σε πλήρη αδράνεια. 

Κατά τα άλλα η αναπτυξιακή φλυαρία και η παροχολογία προγραμμάτων συνεχίζονται, χωρίς κανένα σοβαρό σχεδιασμό και συμμετοχή της επιχειρηματικής κοινότητας.

Επί δύο χρόνια, η Κυβέρνηση έχει καταφέρει να μείνει μετεξεταστέα και να μην έχει αξιοποιήσει ούτε ένα ευρώ για τους Μικρομεσαίους από τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ 2014 - 2020. Αντιθέτως έχει επιδοθεί σε μία ανελέητη φορολογική και ασφαλιστική αφαίμαξη, υπηρετώντας απόλυτα την ιδεολογική της εμμονή ενάντια στην υγιή επιχειρηματικότητα».


Βόμβα για τα Ταμεία οι χαμηλοί μισθοί! Ο μέσος μισθός 393,79€ μεικτά



Αμοιβές κάτω των 400 ευρώ τον μήνα λαμβάνουν περίπου 600.000 εργαζόμενοι με μερική απασχόληση, όπως προκύπτει από τα αποκαλυπτικά στοιχεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας περιγράφουν με τα πλέον μελανά χρώματα τα στοιχεία του ΕΦΚΑ για την απασχόληση και τις αμοιβές, σύμφωνα με την ανάλυση των περιοδικών δηλώσεων (ΑΠΔ) Μαΐου του 2016.

Συγκεκριμένα, δείχνουν ότι ο μέσος μισθός της μερικής απασχόλησης κατήλθε στα 393,79 ευρώ μεικτά. Με αυτούς τους μισθούς δε, αμείβονται 587.924 εργαζόμενοι. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για το μέγεθος του προβλήματος, αποθαρρυντικά για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και της κοινωνικής συνοχής στη χώρα. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ τα προηγούμενα χρόνια για την πληρωμή της σύνταξης ενός συνταξιούχου αρκούσαν οι εισφορές από τέσσερις εργαζομένους, πλέον, λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων από την απασχόληση παράλληλα με την επικράτηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, θα πρέπει να πληρώσουν 10 εργαζόμενοι!

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς «μετρούν» την επίδραση της ευέλικτης και υποαμειβόμενης απασχόλησης στα έσοδα του ΕΦΚΑ από το 2017 που ξεκίνησε να λειτουργεί το υπερταμείο ασφάλισης μέχρι το 2055 και ο λογαριασμός που βγαίνει είναι τρομακτικός: εκτιμούν πως θα χαθούν εισφορές ύψους 65,6 δισ.

Αναλυτικά, από τις ΑΠΔ Μαΐου του περασμένου έτους, φαίνεται νέα μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Συγκεκριμένα, στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων, σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση, το μέσο ημερομίσθιο ανέρχεται σε 51,02 ευρώ και ο μέσος μισθός σε 1.176,13 ευρώ. Στη μερική απασχόληση τα αντίστοιχα ποσά ανέρχονται σε 23,72 και 393,79 ευρώ. Στα οικοδομοτεχνικά έργα το μέσο ημερομίσθιο είναι 41,09 ευρώ και ο μέσος μισθός 560,06 ευρώ.

Να σημειωθεί εδώ, ότι τον αμέσως προηγούμενο μήνα, Απρίλιο του 2016, το μέσο ημερομίσθιο ήταν 52,07 ευρώ ο μέσος μισθός 1.219,74 ευρώ, ενώ αντίστοιχα στη μερική απασχόληση ανερχόταν σε 23,51 ευρώ και 405,51 ευρώ. Στα οικοδομοτεχνικά έργα το μέσο ημερομίσθιο ήταν 41,38 ευρώ και ο μέσος μισθός 565,66 ευρώ.

Συγκρίνοντας τα μεγέθη του Μαΐου 2016 με εκείνα που είχαν καταγραφεί ένα χρόνο νωρίτερα, διαπιστώνεται αύξηση των ασφαλισμένων μερικής απασχόλησης κατά 10,69% στις κοινές επιχειρήσεις παράλληλα με μικρότερη αύξηση της τάξεως του 2,89% και των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση. Επίσης, κατά 13,60% αυξήθηκε ο αριθμός των αλλοδαπών εργαζομένων, μέσα σε ένα έτος. Οι ασφαλισμένοι που δηλώθηκαν στις ΑΠΔ του περασμένου Μαΐου έφτασαν το 1.956.236 από 241.483 κοινές επιχειρήσεις και 10.762 από οικοδομοτεχνικά έργα.

Η μέση απασχόληση μειώθηκε κατά 0,66% το αντίστοιχο διάστημα, ενώ μειώσεις κατέγραψαν τόσο το μέσο ημερομίσθιο (1,73%) όσο και ο μέσος μισθός (2,41%) τον Μάιο του 2016, συγκριτικά με τον Μάιο του 2015. Ειδικά στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση, το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε κατά 1,24% και κατά 1,03% μειώθηκε ο μέσος μισθός.

Συγκριτικά με ένα μήνα νωρίτερα, τα στοιχεία του ΙΚΑ δείχνουν ότι ο αριθμός των ασφαλισμένων αυξήθηκε κατά 4,27% στο σύνολο των επιχειρήσεων, ενώ ειδικά των αλλοδαπών, αυξήθηκε κατά 23,63%. Η μέση απασχόληση τον Μάιο του 2016 συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2016 αυξήθηκε κατά 0,43% στο σύνολο των επιχειρήσεων, το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε κατά 1,04% στις κοινές επιχειρήσεις και κατά 0,61% μειώθηκε ο μέσος μισθός.

Για τον Μάιο του 2016 στις επιχειρήσεις με λιγότερους από δέκα μισθωτούς, το μέσο ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο 63,03% του μέσου ημερομισθίου των ασφαλισμένων σε επιχειρήσεις με πάνω από δέκα μισθωτούς, ενώ ο μέσος μισθός ανέρχεται σε 58,90%. Το μέσο ημερομίσθιο των γυναικών στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση αντιπροσωπεύει το 84,96% του αντίστοιχου ημερομισθίου των ανδρών, ενώ στη μερική απασχόληση το 95,68%. Στο σύνολο των ασφαλισμένων η μέση απασχόληση είναι 21,07 ημέρες, στους ασφαλισμένους στις κοινές επιχειρήσεις 21,20 και στους ασφαλισμένους στα οικοδομοτεχνικά έργα 13,63.

Στο σύνολο των επιχειρήσεων, 22,64% των ασφαλισμένων είναι έως 29 ετών και 54,46% έως 39 ετών.



Έντυπη Καθημερινή


«Έκλεισε» ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, «ανοιχτά» εργασιακά και αφορολόγητο

(Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Πρόοδος σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης, εν όψει και του EuroWorking Group που θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Πέμπτης. Έκλεισε η συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ συζητήθηκε εκτενώς το πακέτο μέτρων - αντίμετρων. Ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα των εργασιακών και του αφορολόγητου. 

«Συνεχίστηκε η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και κλείνουμε θέματα» δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας μετά από τη νέα μαραθώνια συνάντηση, η οποία ολοκληρώθηκε στη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, έγιναν πολλές συζητήσεις για τα μέτρα-αντίμετρα, όπως για το ποια είναι τα θετικά μέτρα είτε στο σκέλος των δαπανών είτε στο σκέλος των εσόδων. 

Όπως είπε, υπάρχει συμφωνία σε σχεδόν όλο το «πακέτο» των θετικών μέτρων, με 1-2 διαφορές, όπως π.χ. πόσο θα κοπεί ο ένας ή ο άλλος φόρος. 

Κατά την ίδια πηγή, για το ζήτημα των εργασιακών υπάρχουν ακόμη προβλήματα με το ΔΝΤ, ενώ το θέμα του αφορολόγητου δεν έχει συζητηθεί ακόμη. 

Πάντως, όπως έγινε γνωστό από το βράδυ της Τετάρτης, έκλεισε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια. 

Στη συμφωνία περιλαμβάνεται το «κούρεμα» του ΦΠΑ σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά όχι των ασφαλιστικών εισφορών. 

Νέα συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου έχει οριστεί για σήμερα στις 14:00. 

Σημειώνεται ότι το σημερινό EuroWorking Group θα διεξαχθεί στις 21:00 (ώρα Ελλάδας) μέσω τηλεδιάσκεψης.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Νέα σκανδαλώδης διάταξη διπλασιάζει τους μισθούς των διευθυντών του ΟΔΔΗΧ



«Εκτοξεύει» τον μισθό του γενικού διευθυντή και του αναπληρωτή του από τα 4.631 στα 8.315 ευρώ τον μήνα!

Προκλητική διάταξη αλά ΑΔΜΗΕ «παρεισέφρησε» σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, καθώς προβλέπει τον διπλασιασμό του μηνιαίου μισθού του γενικού διευθυντή και του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του ΟΔΔΗΧ.

Συγκεκριμένα, «εκτοξεύει» τον μισθό από τα 4.631 ευρώ τον μήνα στα 8.315 ευρώ!

Αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, που συνοδεύει το νομοσχέδιο «Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/92/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2014 για τη συγκρισιμότητα των τελών που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών, την αλλαγή λογαριασμού πληρωμών και την πρόσβαση σε λογαριασμούς πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά και άλλες διατάξεις», το άρθρο 29 προβλέπει τα κάτωθι:

«Εξαιρούνται από το ανώτατο όριο για τις πάσης φύσεως αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές ή σύνταξη που ισχύουν για τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα (αποδοχές γγ υπουργείου ύψους 4.631 ευρώ μηνιαίως) ο Γενικός Διευθυντής και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ».

»Για τους εν λόγω υπαλλήλους εφαρμόζεται εφεξής το ανώτερο όριο που ισχύει για τους δικαστικούς λειτουργούς και το κύριο προσωπικό τρου Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που ανέρχεται σε 8.315 ευρώ το μήνα (αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές του Προέδρου του Αρείου Πάγου)». 

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η αύξηση του μισθού των δύο διευθυντικών στελεχών του ΟΔΔΗΧ θα προκαλέσει ετήσια δαπάνη, ύψους 88.400 ευρώ.



Πηγή : protothema.gr


Συμβούλους για τη μείωση των οφειλών-μαμούθ ψάχνει η ΔΕΗ



Πηγές τις ΔΕΗ διευκρίνισαν ότι δεν πρόκειται να ανατεθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες, αλλά θα προσληφθεί σύμβουλος για την υποβοήθηση της εταιρείας.

Την πρόσληψη εταιρείας συμβούλων με ειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλών σχεδιάζει η ΔΕΗ, με στόχο να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 10%, συμφώνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της επιχείρησης Εμμανουήλ Παναγιωτάκης.

Πηγές τις ΔΕΗ διευκρίνισαν ότι δεν πρόκειται να ανατεθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες, αλλά θα προσληφθεί σύμβουλος για την υποβοήθηση της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν ανέλθει πλέον στα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, από 1,7 δισεκ. που ήταν στο τέλος του 2015.

Μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι οι πολιτικές των διευκολύνσεων προς τους οφειλέτες έχουν φτάσει «στα όριά τους».

Αίσθηση προκάλεσαν και τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Παναγιωτάκης για να ενισχύσει την πρόθεσή του για την ανάθεση της διαδικασίας σε ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρίες, καθώς όπως ανέφερε περίπου 85.000 άτομα με οφειλές άνω των 3.000 ευρώ χρωστάνε συνολικά 500 εκατομμύρια ευρώ και οι πιέσεις της ΔΕΗ δεν αποδίδουν καρπούς.

«Η πολιτική μας με τα ληξιπρόθεσμα έγινε με διευκολύνσεις, πιέσεις σε μεγαλύτερους οφειλέτες που αποδείχθηκαν στρατηγικοί κακοπληρωτές. Αποφασίσαμε να τους πιέσουμε πάρα πολύ. Τους κόπηκε το ρεύμα και επανασυνδέθηκαν μόνοι τους αυθαίρετα με ρευματοκλοπή», ανέφερε ο Εμμανουήλ Παναγιωτάκης.

Παράλληλα, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων ημερών η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε τιτλοποίηση με μεγάλα διεθνή funds και τράπεζες όπως η Bank of America, η Deutsche Bank και η HSBC για τη χρηματοδότηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, εφόσον όπως τόνισε δουν ότι έχουν αξιόπιστο μηχανισμό συλλογής τους.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τόσο προς τον Οργανισμό, όσο και προς τον ΑΔΜΗΕ και την ΕΤΜΕΑΡ, που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, αυτά έχουν ως εξής:

1,650 δισεκ. ευρώ για χαμηλή και μέση τάση, και έχουν διακανονιστεί τα 700.000.000 ευρώ
100 εκατομμύρια ευρώ χρωστάει το Δημόσιο και έχει ρυθμίσει τα 40 εκατ.
345 εκατομμύρια ευρώ για υψηλή τάση, και έχουν διακανονιστεί τα 60 εκατ.

Όλα αυτά, όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, διαμορφώνουν χρέη ύψους 2,1 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν διακανονιστεί τα 800 εκατομμύρια ευρώ.

Σε αυτά, όπως σημείωσε, προστίθενται άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ από τελικούς πελάτες, οι οποίοι έχουν πάψει να ηλεκτροδοτούνται (εξοχικά, επιχειρήσεις που έκλεισαν κ.α.) καθώς επίσης και πολίτες που άλλαξαν πάροχο αφήνοντας το «φέσι» στη ΔΕΗ.



Πηγή: skai.gr


Ηλεία: Ξύλο για τους πρόσφυγες κάτοικοι έδειραν τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη



Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν σήμερα στη γενική συνέλευση στο Πελόπιο της Ηλείας, όπου οι κάτοικοι θα συζητούσαν με την Μητρόπολη το θέμα της φιλοξενίας προσφύγων στο γηροκομείο της περιοχής.

Οι κάτοικοι ήρθαν στα χέρια με τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Ηλείας που παραβρέθηκε για να τους ενημερώσει για την παραχώρηση του χώρου από την Μητρόπολη, ωστόσο αναγκάστηκε να αποχωρήσει λόγω της έκρυθμης κατάστασης.


Πηγή : IliaLive, PatrisNews


Κατέρρευσε το Γαλάζιο Παράθυρο της Μάλτας



Το εντυπωσιακό «Γαλάζιο Παράθυρο», μια πέτρινη αψίδα στη Μάλτα που προσέλκυε χιλιάδες τουρίστες και είχε εμφανιστεί στο πρώτο επεισόδιο του Game of Thrones, κατέρρευσε στις ακτές του νησιού Γκόζο στη διάρκεια καταιγίδας. Ακόμα και ο πρωθυπουργός της χώρας δεν άφησε ασχολίαστο το «θλιβερό γεγονός». 



Οι γεωλόγοι είχαν από καιρό προειδοποιήσει ότι ο σπάνιος σχηματισμός στη βορειοδυτική ακτή του Γκόζο διαβρωνόταν με ταχείς ρυθμούς, κάτι που είχε αναγκάσει τις Αρχές να απαγορεύσουν την πρόσβαση σε τουρίστες.«Υπήρχε μεγάλη θαλασσοταραχή κάτω από το Γαλάζιο Παράθυρο. Ξαφνικά, η αψίδα κατέρρευσε στη θάλασσα με θόρυβο» δήλωσε στην εφημερίδα Times of Malta ο Ρότζερ Τσέσελ, κάτοικος του νησιού. 



Ο πρωθυπουργός της χώρας Τζόσεφ Μουσκάτ επισήμανε σε μήνυμά του στο Τwitter ότι το διάσημο φυσικό μνημείο της Μεσογείου απειλούνταν με καταστροφή λόγω της διάβρωσης. «Αυτή η θλιβερή ημέρα έφθασε» έγραψε.



Πηγή



Αποδοκιμάστηκε ο Τσίπρας από αγανακτισμένη γυναίκα: Μπορείς να ζήσεις με 400 ευρώ;



Έντονη αποδοκιμασία δέχτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της εκδήλωσης για την παράδοση του στρατοπέδου «Παύλος Μελάς» στους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ του πλήθους ήταν και μια γυναίκα που τον περίμενε δίπλα στο αμάξι του και όταν τον είδε του φώναξε «Με 400 ευρώ μπορείς να ζήσεις;» και αγανακτισμένη πρόσθεσε: «Να ψοφήσει κιόλας. 400 ευρώ εσύ να πάρεις. Ψόφος!».



Πηγή 


Οργή και απογοήτευση στους αγρότες για το ξύλο και το «τραμπούκοι» του Αποστόλου



Η ισχυρή παρουσία των ΜΑΤ και η άρνηση του υπουργείου να τους συναντήσει εξόργισαν τους αγρότες της Κρήτης, που επιτέθηκαν με τις μαγκούρες τους - Ακολούθησε άγριο ξύλο, χημικά και μάχες σώμα με σώμα γύρω από την πλατεία Βάθη - «Δεν ανεχόμαστε τραμπουκισμούς» ήταν η απάντηση του υπουργού που άναψε ακόμα περισσότερο τα αίματα

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε την Τετάρτη ο χώρος έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς η άρνηση του αρμόδιου υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου να δεχθεί αντιπροσωπεία των αγροτών από την Κρήτη που διαδήλωναν εξόργισε τους συγκεντρωμένους, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν μάχες σώμα με σώμα με άνδρες των ΜΑΤ.



Οι αγρότες, αγανακτισμένοι, μετέτρεψαν τις μαγκούρες τους σε όπλα και άρχισαν να σπάνε τζάμια από τις κλούβες, ενώ στη συνέχεια στράφηκαν εναντίον των ανδρών των ΜΑΤ. Η αστυνομία απάντησε με ρίψη χημικών, ενώ προσπάθησε να απωθήσει τους διαδηλωτές με χρήση καπνογόνων και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, με αποτέλεσμα να τους διασκορπίσει στους δρόμους γύρω από την πλατεία Βάθη.



Αποστόλου για αγρότες: Αλλο ο διάλογος και άλλο ο τραμπουκισμός

Για ακραία στοιχεία ανάμεσα στους αγρότες τα οποία, όπως ανέφερε είχαν προβεί και πέρυσι σε καταστροφές και βανδαλισμούς έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  Βαγγέλης Αποστόλου. Οπως ανέφερε οι πόρτες του υπουργείου είναι πάντα ανοιχτές για τους αγρότες, αλλά όχι για τραμπουκισμούς.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Τις τελευταίες ώρες έχουμε το θλιβερό φαινόμενο να σημειώνονται επιθέσεις με ξύλα και πέτρες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατά τη συγκέντρωση αγροτών από την Κρήτη.

Παρότι δεν υπήρξε κανένα αίτημα για συνάντηση μέχρι την ώρα της συγκέντρωσης, θεώρησα ο ίδιος σκόπιμο να βρίσκομαι στο Υπουργείο για ενδεχόμενο αίτημα.

Πράγματι, δε, όταν υποβλήθηκε, ανταποκριθήκαμε και δεχτήκαμε να συναντηθούμε με αντιπροσωπεία τους.

Δε θα ήταν ποτέ όμως δυνατόν να επιτρέψουμε ή ακόμα και να διευκολύνουμε την κατάληψη του Υπουργείου από ακραία στοιχεία, τα οποία και πέρυσι χωρίς καμία αφορμή προέβησαν σε καταστροφές και βανδαλισμούς που διακύβευσαν ακόμα και τη σωματική ακεραιότητα των υπαλλήλων.

Οι πόρτες του Υπουργείου είναι πάντα ανοιχτές. Σε καθημερινή βάση υπάρχουν συναντήσεις του Υπουργού και της υπόλοιπης πολιτικής ηγεσίας με εκπροσώπους των αγροτών από όλη την Ελλάδα και βεβαίως και από την Κρήτη.

Άλλο όμως ο διάλογος τον οποίο επιδιώκουμε και υπηρετούμε και άλλο ο τραμπουκισμός. Τέτοιες συμπεριφορές δεν αντιπροσωπεύουν το αγροτικό κίνημα, αντίθετα το συκοφαντούν και το υπονομεύουν».

Η τοποθέτηση αυτή δημιούργησε αντιδράσεις με αποτέλεσμα ο υπουργός να επανέλθει λίγο αργότερα μιλώντας για τραμπούκικες συμπεριφορές και όχι για τραμπούκους αγρότες. Ο Αποστόλου δέχθηκε σφοδρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τόσο για την συγκεκριμένη έκφραση, όσο και για τη ρίψη δακρυγόνων από τα ΜΑΤ.

Όσο για την άρνησή του να συναντηθεί με τους αγρότες, υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να δεχθεί όλους τους αγρότες στο γραφείο του, γιατί σε ανάλογη κινητοποίηση πέρυσι απειλήθηκαν οι ζωές υπαλλήλων του υπουργείου. «Μπορούσαμε να ανεχθούμε τέτοιες καταστάσεις;», διερωτήθηκε.

«Εγώ δεν είπα ότι τα έκαναν αγρότες της Κρήτης, αλλά μίλησα για αγρότες που συμπεριφέρθηκαν τραμπούκικα», είπε και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε διάλογο με όλους τους αγρότες. «Τους είπαμε ότι αν θέλετε αντιπροσωπεία να έρθει να μας δει. Μας είπαν ότι θα έρθουν 45 άτομα με τα κανάλια. Μία συνάντηση πήγε να μετατραπεί σε κατάληψη. Να μην κρυβόμαστε και είπαμε ότι αυτή την εικόνα δεν θα την επιτρέψουμε», δήλωσε. 


Πηγή : protothema.gr