Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Κοροιδεύει τον κόσμο ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει εκπρόθεσμα υπόμνημα για τους Σπαρτιάτες ψάχνοντας για ακροδεξιούς ψήφους


 

Ποιος θα ξεχάσει την συγκάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ και την καθυστέρηση της δίωξης στην Χρυσή Αυγή και καλά ότι δεν έβρισκαν αίθουσα, για να τους ψηφίζουν οι ακροδεξιοί τα νομοσχέδια τους; Τώρα γιατί γίνεται εκπρόθεσμα το υπόμνημα; Μα φυσικά για ακροδεξιούς ψήφους.

Μετά την χθεσινή επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν κατέθεσε υπόμνημα στο Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου, αναφορικά με τον αποκλεισμό των «Σπαρτιατών», λέγοντας μήπως «παρέπεσε στις κρουαζιέρες του κ.Κασσελάκη το υπόμνημα και ξέχασαν να το καταθέσουν», ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να δράσει και να καταθέσει υπόμνημα «σήμερα κιόλας»! 

Η καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας για το υπόμνημα, έχει ήδη παρέλθει, καθώς αυτή ήταν το περασμένο Σάββατο 20/04. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αρμόδιο τομεάρχη Δικαιοσύνης του κόμματος, Αλέξανδρο Αυλωνίτη, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι της Βουλής και στους δημοσιογράφους Λουκία Γκάτσου και Λαμπρο Πέγκο, ο βουλευτής είπε ότι είχε χθες (22/04) συνάντηση με τους συνεργάτες του και τον Σωκράτη Φάμελλο, προκειμένου να καταθέσουν σήμερα (23/04) το υπόμνημα στο Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου. 

Δηλαδή, είπε ξεκάθαρα στον κόσμο ότι τους κοροιδεύει και συναντήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ δυο ημέρες μετά την προθεσμία, προκειμένου να καταθέσουν το υπόμνημα την επόμενη ημέρα σήμερα δηλαδή τρεις ημέρες μετά την καταληκτική ημερομηνία, και μετά θέλουν να τους πάρει στα σοβαρά ο κόσμος και ειδικά τον ινφλουένσερ σε κρουαζιέρα αρχηγό τους.

Από όλη αυτή την ιστορία, γεννώνται αμείλικτα σοβαρά ερωτήματα, γιατί καλύπτουν και πάλι την ακροδεξιά, ποια η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την ακροδεξιά, εκτός των ακροαριστερών συντρόφων που έχουν άμεσες σχέσεις μαζί τους;

Εδώ πρόκειται για ντεφάκτο σκοπιμότητα, και δείχνει και πάλι ότι η ακροαριστερά με την ακροδεξιά έχουν βαθιές σχέσεις μέχρι του σημείου της κάλυψης.

Αυτό που σκέφτηκε το φαιδρό βρώμικο μυαλό των Συριζαίων είναι ξεκάθαρο, εάν τους περιθωριοποιήσει η κυβέρνηση τους Σπαρτιάτες, ίσως οι ακροδεξιοί σύντροφοι μας δώσουν τους ψήφους τους για να διαμαρτυρηθούν για την ενέργεια της κυβέρνησης, οπότε κάντε τους κινέζους και μην καταθέσετε υπόμνημα.




Βγήκε νούμερο επικίνδυνος αρχιμανδρίτης στον Λιάγκα και τον πέταξε από την εκπομπή «Ντροπή σας! Πάρτε τον»

 


Προκλητικά νούμερα σαν τον συγκεκριμένο αρχιμανδρίτη υπάρχουν δυστυχώς πολλά μέσα στην εκκλησία και κρίνονται επικίνδυνα ακόμα και εάν περάσεις τυχαία από δίπλα τους, μην κολλήσεις φαιδρότητα που δεν την θέλει ούτε ο θεός που δήθεν υπηρετούν.

Ξεκαθαρίζουμε ότι ρασοφόρους όπως ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ, δεν τους θέλει ο θεός ούτε να τους βλέπει, και εάν δεν φορούσαν το ράσο επηρεάζοντας συγκεκριμένο ακροατήριο θα ήταν ένα τίποτα στην κοινωνία, ότι είναι για εμάς τους υπόλοιπους που τους ακούμε να προκαλούν.

Χαλασμός στον αέρα της πρωινής εκπομπής του ΑΝΤ1! Ο Γιώργος Λιάγκας βγήκε από τα ρούχα του με το επικίνδυνο νούμερο Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ, ο οποίος απέφυγε να καταδικάσει το χαστούκι που δέχθηκε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αγγελική Δεληκάρη, σε ναό στην Καβάλα, δείχνοντας πόσο προκλητικά γελοίος είναι.

Στο φινάλε της κουβέντας τους, ο Γιώργος Λιάγκας εξοργισμένος με αυτά που άκουγε, είπε: «Ο άνθρωπος δεν χτυπάει πατέρα Σεραφείμ. Με θλίβει το γεγονός ότι ως ιερέας, ένας πατέρας που διδάσκει αγάπη, δεν βρίσκει το θάρρος να καταδικάσει μια πράξη βίας! Με θλίβει»!

«Βρίσκω πάρα πολύ εύκολα το θάρρος να σας καταδικάσω γιατί καλλιεργείτε τον διχασμό. Σας καταδικάζω κύριε Λιάγκα γιατί καλλιεργείτε τον διχασμό. Σας καταδικάζω κι εσάς και τους συνεργάτες σας», απάντησε ο Αρχιμανδρίτης.

Εκείνη τη στιγμή, ο Γιώργος Λιάγκας βγήκε από τα ρούχα του και είπε φωνάζοντας: «Η καταδίκη από παπά σας εσάς είναι τιμή μου! Με τιμά! Αφορήστε με κιόλας παπά μου! Ντροπή σας! Πηγαίνετε στον Βελόπουλο να κάνετε εκπομπές μαζί! Ντροπή σας! Πάρτε τον! Πάρτε τον τέλος! Πάρτε τον»!





Μαθητές ήρθαν στα χέρια στο διάλειμμα ξεχνώντας ότι τώρα ισχύουν νέα αυστηρά μέτρα - Στο νοσοκομείο ένας 16χρονος


 

Ακόμη ένα περιστατικό βίας μεταξύ μαθητών σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας (22/4), σε Λύκειο στο Κορωπί, και εννοείται ότι αυτοί οι μαθητές μετά την αποβολή θα πρέπει να διαγραφούν και από το σχολείο σύμφωνα με τα νέα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα συνέβησαν όταν δύο μαθητές συνεπλάκησαν για άγνωστο λόγο με αποτέλεσμα ένας από αυτούς να τραυματιστεί και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο και ο έτερος να συλληφθεί.

Ειδικότερα στο τέλος ενός διαλείμματος ο ανήλικος δράστης πλησίασε τον 16χρονο και του έδωσε μπουνιά στη μύτη.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε ο ιστότοπος notioanatolika.gr, για το περιστατικό συνεδρίασε ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου, που οφείλει να τιμωρήσει σύμφωνα με τα νέα μέτρα.



Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη - Προκλητικοί με τις κάμερες και με ιστορία στον αντιεξουσιαστικό χώρο

 



Ενώπιον του ανακριτή και του εισαγγελέα μεταφέρθηκαν με κλούβες της ΕΛΑΣ λίγο μετά τις 8:30 τα 67 άτομα που συνελήφθησαν χθες Δευτέρα (22/4) από στελέχη της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στον Ρέντη καθώς και για άλλες συμπλοκές σε αθλητικούς χώρους.

Ο εισαγγελέας πρωτοδικών αφού μελετήσει τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί από τις αστυνομικές αρχές, αναμένεται να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος τους και για ποια αδικήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε εκ των συλληφθέντων κατηγορούνται για ηθική αυτουργία στη δολοφονία του 31χρονου αστυνομικού, για τον συντονισμό των επιθέσεων στου Ρέντη αλλά και για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.




Πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για έναν μάνατζερ τράπερ που φέρεται να είχε πρόσβαση στην αποθήκη από την οποία μεταφέρθηκε οπλισμός, έναν 36χρονο με ψευδώνυμο καταγωγής, ένα ηγετικό στέλεχος οργανωμένων οπαδών με το προσωνύμιο «κοντός», έναν συνδεσμίτη καθώς έναν 31χρονο που κατά το παρελθόν είχε συλληφθεί για ρατσιστικές επιθέσεις.

Σημειώνουμε ότι κατά την έξοδο τους απο την ΓΑΔΑ ορισμένοι ήταν προκλητικοί και επιθετικοί με τα ΜΜΕ, όπως και ότι κάποιοι είναι και με δράση στον γνωστό αντιεξουσιαστικό χώρο.



Έτοιμη να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ η Πολωνία


 

Η Πολωνία είναι πανέτοιμη να φιλοξενήσει τακτικά πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ στο έδαφός της, αν το ΝΑΤΟ αποφασίσει να αναπτύξει τέτοιας κατηγορίας όπλα απέναντι στη Ρωσία, η οποία έχει ήδη εγκαταστήσει εδώ και μήνες πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία του Λουκασένκο ως και στο ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της χώρας, Αντρέι Ντούντα.

Η Πολωνία, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας, έχει άμεσα σύνορα τόσο με τον θύλακα του Καλίνινγκραντ (τον οποίο η Μόσχα έχει έντονα στρατιωτικοποιήσει ειδικά με πυραυλικά συστήματα) όσο και με τη Λευκορωσία, που είναι διαχρονικά σύμμαχος της Ρωσίας.

Το Καλίνινγκραντ αποκόπηκε εδαφικά από τη Μόσχα όταν η Λιθουανία έγινε ανεξάρτητη κατά την περίοδο διάλυσης της τότε Σοβιετικής Ενωσης το 1991. «Αν οι σύμμαχοί μας αποφασίσουν να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα στο έδαφός μας ως μέρος ενός πυρηνικού μοιράσματος, για να ενισχύσουν την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε», δήλωσε ο Ντούντα, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα «Fakt».

Ο Ντούντα μίλησε επίσης στα πολωνικά μέσα ενημέρωσης μετά από την πρόσφατη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις στον ΟΗΕ, ενώ συζήτησε τον πόλεμο στην Ουκρανία ακόμα και με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τον Μάρτιο, επισκέφτηκε την Ουάσιγκτον και συναντήθηκε τότε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Μπάιντεν. Οι συζητήσεις για την πυρηνική συνεργασία μεταξύ Πολωνίας και ΗΠΑ συνεχίζονται «εδώ και αρκετό καιρό», πρόσθεσε, και συμπλήρωσε: «Εχω ήδη μιλήσει για αυτό αρκετές φορές. Πρέπει να ομολογήσω ότι όταν ρωτήθηκα γι’ αυτό, δήλωσα την ετοιμότητά μας», είπε ο Ντούντα. «Η Ρωσία στρατιωτικοποιεί όλο και περισσότερο το Καλίνινγκραντ και παραβιάζει τον εναέριο χώρο συμμάχων κρατών στη Βαλτική, ενώ πρόσφατα μετέφερε πυρηνικά της όπλα στη Λευκορωσία». Τον Ιούνιο του 2023, ο Πούτιν επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία έχει στείλει τακτικά πυρηνικά όπλα σε δύο βάσεις στη Λευκορωσία, η οποία γεωγραφικά συνορεύει με την Ουκρανία και την Πολωνία.



Ελικόπτερα που συγκρούστηκαν στον αέρα -10 νεκροί στρατιωτικοί

 



Δέκα μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του πολεμικού ναυτικού στον αέρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής πρόβας για παρέλαση του Βασιλικού Ναυτικού της Μαλαισίας.

Δείτε το video:





24.000 ευρώ μόνο του κόστος του σκάφους για την κρουαζιέρα Κασσελάκη στα Ελληνικά νησιά

 


24.000 ευρώ αναμένεται να κοστίσει η περιοδεία του Στέφανου Κασσελάκη στα νησιά μόνο για το σκάφος «Par Afron», το οποίο διάλεξε ο ίδιος για την κρουαζιέρα, με καπετάνιο τον ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, η Μπο Μάστορα που καλύπτει και ρόλους κομπάρσου στα βίντεο του Κασσελάκη.

Το σκάφος μπορεί να φιλοξενήσει δέκα άτομα μαζί με τους κάμεραμαν και τον σκηνοθέτη, που κουβαλάει μαζί του ο ινφλουένσερ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκίνησε την περιοδεία στα νησιά του Αιγαίου το περασμένο Σάββατο. Όπως ανέφερε σε ανάρτηση στο twitter, στόχος είναι να επισκεφθεί 29 νησιά, «σε μία περιοδεία που δεν έχει κάνει ποτέ κανένας πολιτικός», όπως είπε δηλώνοντας περήφανος που κάνει κρουαζιέρα με το σκάφος να κοστίζει 24.000 ευρώ για τις δέκα ημέρες.

Το σκάφος δεν εόιναι τυχαίο που έχει το περίεργο όνομα «Par Afron», γιατί όσα κάνει και όσα λέει ο ινφλουένσερ αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μόνο παρανοικά μπορείς να τα χαρακτηρίσεις.

«Παρ' Αφρόν», φυσικά σημαίνει δίπλα στον αφρό των κυμάτων.



Το σκάφος «Par Afron», που νοίκιασε για την περιοδεία o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κοστίζει -σύμφωνα με την εταιρεία που το διαχειρίζεται- τουλάχιστον 2.095 ευρώ την ημέρα, τιμή εκκίνησης.

Η συνολική αξία, δηλαδή, της πρωτότυπης και αν μη τι άλλο δαπανηρής προκλητικής κρουαζιέρας αναμένεται να κοστίσει πάνω από 22.000 ευρώ, μόνο για τη χρήση του «Par Αfron», χωρίς να υπολογίζεις διαμονές εκτός σκάφους, φαγητά και κόστος όλης της συνοδείας Κασσελάκη που σίγουρα θα ξεπαράσει τα 50.000 ευρώ.

Το σκάφος που επέλεξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από το περίεργο όνομα, διαθέτει μια σειρά από ανέσεις, ώστε να φιλοξενεί με ασφάλεια την ομάδα του σε αυτή την κρουαζιέρα.




Τσακώθηκαν ΕΦΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ για τα μάτια ενός χθεσινού και αποτυχημένου μελλοντολόγου Ευάγγελου Αντώναρου

 


Τσακωμός ξέσπασε μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και «Εφημερίδας των Συντακτών» για το εάν κόπηκε ή όχι από την ΕΡΤ το πρωί της Κυριακής τηλεοπτική εμφάνιση του αποτυχημένου μελλοντολόγου που κατά καιρούς ακούει και φωνές στελεχών της Ν.Δ., υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελου Αντώναρου.

Όλα ξεκίνησαν μετά από μια ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Κουμουνδούρου, που μιλούσε για «κόψιμο» του Ευ. Αντώναρου από τη Δημόσια Τηλεόραση.

Οι ισχυρισμοί ΣΥΡΙΖΑ για «κόψιμο» Αντώναρου από την ΕΡΤ

«Καλούμε την ΕΡΤ να μας εξηγήσει για ποιον λόγο, ενώ η ίδια απευθύνθηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος σήμερα το πρωί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να της υποδειχθεί υποψήφιος ευρωβουλευτής για να συμμετάσχει σε τηλεοπτικό πάνελ υποψηφίων κι άλλων κομμάτων (καθώς ακύρωσε ο καλεσμένος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), όταν της ανακοινώθηκε το όνομα του Ευάγγελου Αντώναρου αρνήθηκε, ακυρώνοντας την εκπροσώπηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ που προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Σε δημοσίευμά του, ο συντάκτης της ΕΦΣΥΝ Δημήτρης Κανελλόπουλος, ενυπόγραφα, επικαλούμενος ρεπορτάζ από την ΕΡΤ, ανέφερε: «Η εξήγηση είναι πολύ απλή: η ΕΡΤ δεν ήθελε να βγάλει κάποιον καλεσμένο από skype. Μόνο ζωντανά από το στούντιο. Και όπως υποστηρίζουν στην ΕΡΤ, το εξήγησαν ξεκάθαρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήταν θέμα Αντώναρου ούτε οποιουδήποτε άλλου».

Περιέγραψε, μάλιστα, τι είχε συμβεί:

«Αρχικά καλεσμένος ήταν ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιώργος Τσίπρας. Επικοινώνησαν μαζί του μάλιστα και το Σάββατο βράδυ για να επιβεβαιώσουν το ραντεβού της επομένης. ''Όλα εντάξει'', τους είπε. Ήταν προγραμματισμένο να βγει στην εκπομπή ''Σαββατοκύριακο από τις 6'' που παρουσιάζουν ο Δημήτρης Κοτταρίδης και η Νίνα Κασιμάτη. Στις 8 και 20 το πρωί θα υπήρχε ένα πάνελ με υποψήφιους ευρωβουλευτές όλων των μεγάλων κομμάτων. Η ώρα ήταν ήδη 8 και δεν είχε εμφανιστεί ακόμα ο Γιώργος Τσίπρας. Του τηλεφώνησαν και τους απάντησε πως λόγω ενός ξαφνικού λουμπάγκο δεν μπορούσε να πάει. Το κουφό είναι που η ΕΡΤ επικοινώνησε μαζί του και όχι αυτός με την ΕΡΤ να τους ενημερώσει για το ξαφνικό κώλυμα. Από την εκπομπή τηλεφώνησαν στην εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά μήπως και προλάβουν να αντικαταστήσουν τον Γιώργο Τσίπρα με κάποιον άλλον από το κόμμα. Η ίδια, λίγο αργότερα, τους πρότεινε τον Ευάγγελο Αντώναρο αλλά όχι ζωντανά στο στούντιο, θα έβγαινε μέσω skype. Πράγμα το οποίο αρνήθηκε η ΕΡΤ, γιατί, όπως μας λένε από την Αγία Παρασκευή, δεν βγάζουν, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, κόσμο μέσω skype».

Λίγο αργότερα, ο συντάκτης της ΕΦΣΥΝ επανήλθε, δημοσιεύοντας τι υποστηρίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες διέψευδαν όσα υποστήριξε η ΕΡΤ.

«Από την ΕΡΤ λένε πως δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τον Ευάγγελο Αντώναρο και το μόνο ζήτημα που δημιουργήθηκε ήταν με το skype, δεν ήθελαν να βγάλουν καλεσμένο μέσω skype. Από τον ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδουν την ΕΡΤ και λένε πως στο τηλεφώνημα που έγινε με τη Βούλα Κεχαγιά από την αρχή ειπώθηκε πως ο καλεσμένος θα έβγαινε μέσω skype, μια και το πρόβλημα (με τον Γιώργο Τσίπρα) δημιουργήθηκε την τελευταία στιγμή και δεν υπήρχε χρόνος για μετάβαση κάποιου στο στούντιο. Μόλις λοιπόν η Βούλα Κεχαγιά ανέφερε το όνομα του Ευάγγελου Αντώναρου υπήρχε μία αντίδραση από την ΕΡΤ και μία υπαναχώρηση από το αρχικό τους αίτημα» έγραψε ο δημοσιογράφος της ΕΦΣΥΝ.

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φάνηκε να ικανοποιείται και προχώρησε σε σχόλιο, αναφέροντας:

«Το αρχικό δημοσίευμα του κ. Δημήτρη Κανελλόπουλου στην ιστοσελίδα της ΕΦ.ΣΥΝ που αφορά στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για τα γεγονότα σχετικά με τον αποκλεισμό του υποψήφιου Ευρωβουλευτή Ευάγγελου Αντώναρου από τη Δημόσια Τηλεόραση είναι απολύτως ανακριβές. Το δεύτερο που ακολούθησε αναφέρει τμήματα και μόνο της αλήθειας».

Για να ισχυριστεί στη συνέχεια: «Μας προκαλεί εντύπωση διότι ο συντάκτης της ΕΦ.ΣΥΝ έχειστη διάθεσή του τα πραγματικά γεγονότα, τα οποία αποσιώπησε, αλλά αξιοποίησε το εκ των υστέρων παραπλανητικό αφήγημα της ΕΡΤ. Απορία: Πώς είναι δυνατόν κάποιος να πιστέψει πως η ΕΡΤ στις 8:20 ζήτησε καλεσμένο που θα εμφανιζόταν στις 8:30, ''ξεκαθαρίζοντας'', σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πως αυτό δεν μπορούσε να γίνει με Skype; Μήπως περίμενε εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορούσε να διακτινιστεί στο Ραδιομέγαρο;».

ΕΦΣΥΝ: «Στο Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, νομίζουν ότι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια...»

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο συντάκτης της ΕΦΣΥΝ Δημήτρης Κανελλόπουλος, εξαπολύοντας πυρά κατά του γραφείου Τύπου της Κουμουνδούρου.

Σε κείμενο, υπό τον τίτλο «Αστειότητες κατά ''Εφ.Συν.'' από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ», ο συντάκτης Δημήτρης Κανελλόπουλος απαντά:

«Το «αρχικό κείμενο», που λέει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του, είναι το κείμενο με όσα υποστηρίζουν από την ΕΡΤ για το θέμα Αντώναρου. Δεν έχει σημασία αν εγώ τα πιστεύω ή όχι, σημασία έχει ότι τα λένε από την ΕΡΤ. Και υπάρχουν και πολλά off the record όπως καταλαβαίνετε.

Το δεύτερο κείμενο (ξεχωριστό) είναι οι απαντήσεις που έδωσαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, τηλεφωνικά στην εφημερίδα, σχετικά με τις εικασίες της ΕΡΤ (στο… αρχικό κείμενο). Τόσο απλό.

Προβληματιζόμαστε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αντί να διαψεύσει την ΕΡΤ για όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ (τέσσερις-πέντε φορές γράφω ότι τα λέει η ΕΡΤ), βγάζει διάψευση για εμάς (κι εμένα προσωπικά). Εκτός κι αν στο Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι γνωρίζουν τη μοναδική αλήθεια και αυτήν πρέπει να ακολουθούν τα ΜΜΕ.

Σημειώστε πως η ΕΡΤ διαθέτει καμιά 20αριά πολιτικές εκπομπές και κάθε εβδομάδα βγάζει δεκάδες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώστε, επίσης, πως ο «κομμένος» κύριος Αντώναρος θα έβγαινε αύριο το πρωί (Τρίτη 23/4), καλεσμένος στην ΕΡΤ, στην εκπομπή «Συνδέσεις», αλλά σε συμφωνία μαζί του η συνέντευξη μεταφέρθηκε για την Τετάρτη 1η Μαΐου, ενώ θα βγει και σε μια εκπομπή στις 14 Μαΐου».



Συλληφθέντας για τον δολοφονία Λυγγερίδη επιτέθηκε με γκλοπ σε αστυνομικό

 


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, γύρω στις 05:00 το πρωί οι αστυνομικοί της Ασφάλειας, πήγαν στη Νίκαια για να συλλάβουν έναν 22χρονο κακοποιό, ο οποίος είχε προσαχθεί και τον περασμένο Δεκέμβριο, αμέσως μετά τα επεισόδια.

Μόλις οι αστυνομικοί έφτασαν στην πόρτα του σπιτιού του, ο νεαρός κακοποιός την άνοιξε και με το γκλοπ που κρατούσε, επιτέθηκε με αποτέλεσμα να χτυπήσει έναν αστυνομικό. Στη συνέχεια ο νεαρός κακοποιός έκλεισε την πόρτα και κλείδωσε. 

Οι αστυνομικοί όμως απέκλεισαν κάθε πιθανή έξοδο και μπήκαν στο σπίτι του και τον συνέλαβαν. Έπειτα από έρευνα που κράτησε αρκετά λεπτά, εντόπισαν και το γκλοπ, το οποίο ο νεαρός είχε προλάβει να κρύψει.

Δικαιολογώντας την επίθεσή του κατά των αστυνομικών, ο νεαρός κακοποιός που είχε εξοπλίσει το σπίτι του με κάμερες, θεώρησε όπως ανέφερε πως οι άνδρες που είδε έξω από το σπίτι του ήταν ληστές και γι’ αυτό επιτέθηκε. 

Ο αστυνομικός που χτυπήθηκε απο τον κακοποιό τραυματίστηκε και διακομίσθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.




Ισχυρό πρωτογενές πλεόνασμα 1,86% το 2023: τα οφέλη για την ελληνική οικονομία

 


Από το ΥΠΕΘΟ αναφέρονται τα εξής:

«Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% του ΑΕΠ που περιλαμβανόταν στην Εισηγητική Έκθεση του προϋπολογισμού. Σε σχέση με τους στόχους του προϋπολογισμού 2024 παρατηρήθηκε υπέρβαση καθαρών φορολογικών εσόδων ύψους 292 εκατ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και ύψους 647 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2024, που καταγράφονται δημοσιονομικά στο έτος 2023, ενώ παρατηρήθηκε συγκράτηση των δαπανών των φορέων Γενικής Κυβέρνησης ύψους 602 εκατ. ευρώ.

Το θετικό αυτό αποτέλεσμα αποδεικνύει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τα σταδιακά οφέλη από τη μείωση της φοροδιαφυγής. Είναι ενδεικτικό ότι τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2024, τα 397 εκατ. ευρώ εκ των 647 εκατ. ευρώ που ήταν η υπέρβαση των στόχων, προήλθαν από την καταβολή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

Η υπέρβαση του στόχου αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα έχει αντανάκλαση σε 4 πεδία:

Πρώτον, στην ταχύτερη μείωση του δημοσίου χρέους. Με βάση το ανωτέρω αποτέλεσμα, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μειώθηκε από 172,7% το 2022 σε 161,9% το 2023.

Δεύτερον, στη δημιουργία μιας καλύτερης αφετηρίας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2024, παρά τις διεθνείς αναταράξεις και την επιβράδυνση των διεθνών και ευρωπαϊκών ρυθμών ανάπτυξης,

Τρίτον, στη δημιουργία περισσότερων περιθωρίων ευελιξίας αναφορικά με τον 4ετή δημοσιονομικό προγραμματισμό της χώρας λόγω της συγκράτησης του χρέους.

Τέταρτον, το αποτέλεσμα αυτό στέλνει ένα ισχυρό σήμα στις διεθνείς αγορές ότι η ελληνική οικονομία ισχυροποιείται και αναπτύσσεται πέραν των στόχων, παρά τις δυσκολίες και τα έκτακτα γεγονότα που αντιμετώπισε η χώρα (φυσικές καταστροφές, διεθνείς κρίσεις, διπλές εθνικές εκλογές κ.λπ.) κατά το προηγούμενο έτος».



64 συλλήψεις για το έγκλημα στου Ρέντη - Δήλωση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.


 

Δήλωση Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας για τη σύλληψη μελών εγκληματικής οργάνωσης που ενέχονται στην επίθεση σε βάρος αστυνομικών της Υ.Α.Τ. στου Ρέντη με αποτέλεσμα τον θάνατο του Αρχιφύλακα Γεώργιου Λυγγερίδη.

Τους τελευταίους 4 μήνες η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, διεξήγαγε υπό άκρα μυστικότητα εκτεταμένη έρευνα για την πλήρη διαλεύκανση της  εγκληματικής επίθεσης χούλιγκαν στην περιοχή του Ρέντη, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του αστυνομικού της ΥΑΤ Γεώργιου Λυγγερίδη.

Όπως είναι ήδη γνωστό, για την εξιχνίαση αυτής της δολοφονικής επίθεσης, από την πρώτη στιγμή, είχαν πραγματοποιηθεί πάνω από 400 προσαγωγές, ώστε να μην χαθεί κανένα πειστήριο, ενώ ένα άτομο είχε συλληφθεί και οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.

Στη συνέχεια, η δικογραφία που συντάχθηκε περιελάμβανε μαρτυρίες, βίντεο και άλλα ευρήματα που κατέδειξαν την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης πίσω από την επίθεση, ενώ επιβεβαίωναν συσχέτιση της αθλητικής βίας με το οργανωμένο έγκλημα.

Ειδικότερα, προέκυψαν στοιχεία για εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από 158 μέλη, τα οποία, τουλάχιστον από το 2019, τελούσαν κακουργηματικές και πλημμεληματικές αξιόποινες πράξεις και δρούσαν κυρίως σε Αττική, Βόλο και Ιωάννινα.

Για την αποδόμηση της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης, από πρώτες πρωινές ώρες σήμερα διεξήχθη, στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης, ευρεία αστυνομική επιχείρηση, με τη συνδρομή της Ε.Κ.Α.Μ. και αστυνομικών σκύλων, με αποτέλεσμα τη σύλληψη, μέχρι στιγμής 60 ατόμων.

Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί 58 έρευνες σε οικίες και 15 σε οχήματα και έχουν κατασχεθεί πλήθος πειστηρίων όπως πιστόλια, ξύλινα ρόπαλα, μαχαίρια, ναρκωτικά, ρουχισμός, ψηφιακά μέσα και άλλα.

Η δέσμευσή μας για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας και συνολικά της ανομίας είναι απόλυτη. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με σχέδιο και αποφασιστικότητα για την ασφάλεια των πολιτών και την ειρηνική συνύπαρξη στην κοινωνία μας.


Ο «Ιωσήφ» ή «Κοντός», αρχηγικό στέλεχος της Θύρας 7, ο 27χρονος «ΟΜΛΕ», μάνατζερ γνωστού τράπερ και σεσημασμένος «ηγέτης» συνδέσμου των δυτικών προαστίων, ένας 36χρονος χούλιγκαν γνωστός με το προσωνύμιο «Ρουμάνος» και δύο άνδρες 31 ετών με τα παρατσούκλια «Shark-Καρχαρίας» και «Κοκός» έδωσαν τις εντολές επίθεσης στις «ομάδες κρούσης», διαβίβασαν οδηγίες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ είχαν φυσική παρουσία στου Ρέντη και σε άλλα επεισόδια καθοδηγώντας τους επιτιθέμενους εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Αυτοί οι πέντε φέρονται ως οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη και είναι ανάμεσα στους 64 οργανωμένους οπαδούς που συνελήφθησαν χθες, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, με στόχο το… «ξήλωμα» της «Χούλιγκαν Α.Ε.», της «ανώνυμης εταιρίας ανάληψης έργων βίας» και δεξαμενής στρατολόγησης εγκληματικών ομάδων. Οι συνολικά 165 κατηγορούμενοι φέρεται να εμπλέκονται, εκτός από την δολοφονία του 31 ετών αστυνομικού, σε τουλάχιστον 10 περιστατικά βίας και επιθέσεων σε αθλητικές συναντήσεις.

Ο 40χρονος «Ιωσήφ» ή «Κοντός», αρχηγικό στέλεχος της Θύρας 7 του Ολυμπιακού, φαίνεται να ήταν ο βασικός οργανωτής των επιθέσεων σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων και της δολοφονίας του 31χρονου Γιώργου Λυγγερίδη. Η επίθεση στο Κλειστό Γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη στις 7 Δεκεμβρίου 2023 ήταν προγραμματισμένα «αντίποινα» για όσα είχαν εξελιχθεί τέσσερις μέρες νωρίτερα στον Βόλο με τις αστυνομικές δυνάμεις. «Πάμε να τους καθαρίσουμε, να τους τελειώσουμε» ήταν το σύνθημα που έλεγε ο «αρχηγός» εννοώντας τους αστυνομικούς που θα βρίσκονταν στου Ρέντη. Ο «Ιωσήφ» ή «Κοντός» συνελήφθη την Κυριακή στα Ιωάννινα και είχε πάνω του 4 κινητά τηλέφωνα και 5.000 ευρώ, με τους αστυνομικούς να εικάζουν πως επεδίωκε να διαφύγει στο εξωτερικό.

Ο 27χρονος «ΟΜΛΕ», μάνατζερ γνωστού τράπερ και σεσημασμένος «ηγέτης» συνδέσμου των δυτικών προαστίων, σε τουλάχιστον 4 δικογραφίες κατηγορούμενος, είναι αυτός που διαβίβασε τις εντολές της επίθεσης και έφερε ενισχύσεις. Ηταν ένας από τους «κλειδοκράτορες» της αποθήκης από την οποία φέρεται να μετέφερε οπλισμό και ναυτικές φωτοβολίδες. Μάλιστα φέρεται να ήταν αυτός που έδωσε τη μοιραία φωτοβολίδα στον 18χρονο που ομολόγησε πως χτύπησε τον άτυχο αστυνομικό.

Ενας 36χρονος με το προσωνύμιο «Ρουμάνος» και δύο 31χρονοι με τα παρατσούκλια «Shark-Καρχαρίας» και «Κοκός» έδωσαν με τη σειρά τους τις εντολές επίθεσης στις «ομάδες κρούσης», διαβίβασαν οδηγίες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ είχαν φυσική παρουσία στου Ρέντη και σε άλλα επεισόδια καθοδηγώντας τους επιτιθέμενους εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Ο «Ρουμάνος» τον Απρίλιο του 2024 είχε συλληφθεί με δύο ακόμα άτομα έπειτα από συμπλοκή ανάμεσα σε οπαδούς του Ολυμπιακού στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης». Γνώριμος των Αρχών ήταν και ο «Κοκός», ο οποίος είχε συλληφθεί ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής το 2013 για επίθεση σε κουρείο Πακιστανού στη Μεταμόρφωση το 2012 και για ακόμα τρεις ρατσιστικές επιθέσεις που είχαν σημειωθεί το ίδιο έτος. Είχε στην κατοχή του το ένα από τα δύο πιστόλια που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων σύλληψης.

Είκοσι ακόμα συλληφθέντες αποτελούσαν τον βασικό εκτελεστικό «πυρήνα», τον περιφερόμενο «στρατό» για την εκδήλωση των επεισοδίων και επιθέσεων, ενώ ακόμη 40 ήταν οι «συνεργαζόμενοι» με έκτακτες συμμετοχές, προκειμένου να δώσουν μια αριθμητική υπεροπλία στο σχέδιο των ενεργειών.

DNA που συνδέει συλληφθέντες με τη δολοφονική επίθεση του περασμένου Δεκεμβρίου εντοπίστηκε ακόμα και στα ρούχα που είχαν επιχειρήσει να κάψουν ορισμένοι από τους φυσικούς αυτουργούς στις τουαλέτες του γυμναστηρίου «Μελίνα Μερκούρη», όπου βρήκαν καταφύγιο.

«Ηγετικά μέλη αθλητικών συνδέσμων». Ετσι χαρακτηρίζουν αστυνομικοί τούς περισσότερους συλληφθέντες που οδηγήθηκαν χθες στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Οπως προκύπτει από τη χαρτογράφησή τους, έχουν συμμετοχή σε δεκάδες επεισόδια και επιθέσεις, που χρονολογούνται ακόμα και… 16 χρόνια πίσω. Τα συγκεκριμένα άτομα φαίνεται να στρατολογούν νεαρούς από τους συνδέσμους οπαδών και ως περιφερόμενοι «στρατοί» συμμετέχουν σε επεισόδια στα γήπεδα, σε επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και άλλες παραβατικές ενέργειες. Από εκεί γίνεται και η «διαλογή» ικανότητας των στρατολογημένων για την πιθανή ανέλιξή τους στη διάπραξη σοβαρότερων αδικημάτων και ένταξή τους σε συμμορίες της Greek Mafia.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έχουν συλληφθεί οι αρχηγοί, οι οργανωτές, οι υπαρχηγοί, οι ομαδάρχες, οι διαβιβαστές των ενεργειών, οι αποθηκάριοι οπλισμού και τα άτομα που αποτελούσαν τις ομάδες κρούσης. Πρόκειται για πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα 200 ατόμων τα οποία φέρεται να τροφοδοτούν πέντε διαφορετικές εγκληματικές οργανώσεις οπαδών ισάριθμων ποδοσφαιρικών ομάδων. Η καθεμία από αυτές αποτελείται από περίπου 40 άτομα.




Συνελήφθη τρομοκράτης αντιεξουσιαστής μέλος της οργάνωσης «Ομάδα Σύμπραξης Εκδίκησης»

 



Συνελήφθη ένα από τα «βαριά» ονόματα των τρομοκρατών και του αντιεξουσιαστικού χώρου της Πάτρας.

Η σύλληψη έγινε εχθές Δευτέρα (22/4) στην Πάτρα, από στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Το μεσημέρι της Δευτέρας (22/4) συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική ο 38χρονος τρομοκράτης Α.Φ. στην Πάτρα, μετά από ένταλμα σύλληψης, για τη συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Σύμπραξης Εκδίκησης».

Πρόκειται για την οργάνωση που είχε αναλάβει την ευθύνη για τον παγιδευμένο φάκελο-βόμβα στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Η εν λόγω τρομοκρατική οργάνωση είχε απασχολήσει πρόσφατα τις Αρχές και της αποδίδονται τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν γίνει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα, ενώ είχαν προφυλακιστεί 6 άτομα της οργάνωσης.

Η «Ομάδα Σύμπραξης Εκδίκησης», σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., εμπλέκεται σε τουλάχιστον 5 τρομοκρατικές ενέργειες. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η αποστολή του δέματος-βόμβα στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, στις 12 Φεβρουαρίου 2024.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τρομοκράτης αντιεξουσιαστής είχε συλληφθεί πρόσφατα στην Πάτρα για άλλο αδίκημα.

Σύμφωνα με το tempo24, οι Αρχές εξέτασαν ηλεκτρονικά μέσα του συλληφθέντα τα οποία εστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αθήνας και προέκυψαν στοιχεία από τα οποία σχηματίστηκε η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία σε βάρος του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο 38χρονος έχει ταυτοποιηθεί σε τουλάχιστον δύο επιθέσεις της οργάνωσης. Η μία από αυτές είναι η βομβιστική επίθεση στην τράπεζα των Πετραλώνων.

Ο αντιεξουσιαστής τρομοκράτης θα οδηγηθεί ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.), με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και της Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη στην Πάτρα, μεσημβρινές ώρες σήμερα (22 Απριλίου 2024), 38χρονος ημεδαπός, σε εκτέλεση σχετικού Εντάλματος Σύλληψης Ανακριτή Αθηνών για συμμετοχή στην Τρομοκρατική Οργάνωση «Ομάδα Σύμπραξης Εκδίκησης (Σχετ. η από 27-02-2024 Ανακοίνωση του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας).Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί ενώπιον των αρμοδίων Δικαστικών Αρχών.

Οι 5 ενέργειες της «Ομάδας Σύμπραξης Εκδίκησης»

Αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, στις 12-02-2024.

Έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα, στις 25-01-2024.

Έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στις 13-11-2023 σε κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά.

Ρίψη χειροβομβίδας στις 08-07-2023 σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου.

Ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στις 24-06-2023 σε αυλή οικίας στη Λάρισα.



Η καλή πορεία της οικονομίας επιτρέπει μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα

 



Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτησή του στο Facebook με τον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου:

  • Θέλω να ξεκινήσω με δύο καλά νέα για την οικονομία.
    • Το πρώτο ήρθε την Παρασκευή το βράδυ, με τη νέα αναβάθμιση από τον οίκο Standard and Poors των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικές. Γιατί είναι αυτή η αναβάθμιση σημαντική; Διότι επιβεβαιώνει, όπως λέει η ανακοίνωση της S&P, τη δυναμική πορεία της οικονομίας μας και την καλύτερη απόδοσή της από την υπόλοιπη Ευρώπη.Ξέρω καλά ότι ο πληθωρισμός ροκανίζει μέρος των εισοδημάτων και αυτή η καλή πορεία της οικονομίας δεν γίνεται αισθητή σε όλους. Πιστέψτε με όμως, είναι ακριβώς χάρη σε αυτήν που μπορούμε να κάνουμε τις μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ώστε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά. Και πρέπει να συνεχίσει να τρέχει ταχύτερα από την ευρωπαϊκή οικονομία διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε την απόσταση που χωρίζει τα ελληνικά εισοδήματα από τα ευρωπαϊκά.
    • Το δεύτερο καλό νέο είναι η υποβολή στην ΕΕ του 4ου αιτήματος πληρωμής, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Έως το τέλος Μαρτίου είχαν συμβασιοποιηθεί 287 δάνεια επιχειρήσεων με πολύ χαμηλό επιτόκιο -που επιδοτείται από το ΤΑΑ- συνολικού ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Από αυτά περίπου τα μισά, 136, είναι δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Χάρη στο νέο αίτημα εκταμίευσης η Ελλάδα πλέον βρίσκεται κοντά στην απορρόφηση σχεδόν του 50% των πόρων του Ταμείου (17,2 δισ. ευρώ από τα συνολικά 36), και είναι πρώτη σε όλη την ΕΕ! Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, ο ρυθμός απορρόφησης στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι κοντά στο 30%.
  • Άνοιξε η πλατφόρμα (στην ιστοσελίδα dypa.gov.gr) για τις αιτήσεις χορήγησης του επιδόματος μητρότητας σε μη μισθωτές μητέρες. Μία επέκταση της στήριξης της μητρότητας που την οφείλαμε και που πια έρχεται να διορθώσει μία αδικία, αφού πλέον δεν χωρίζουμε τις οικογένειες και τη μητρότητα σε διαφορετικές ταχύτητες. Για πρώτη φορά λοιπόν ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες θα λάβουν, καθαρά στο χέρι -αφαιρώντας φόρους και εισφορές- περίπου 8.754 ευρώ για 9 μήνες, δηλαδή περίπου 1000 ευρώ το μήνα. Αξίζει να θυμηθούμε επίσης ότι η κυβέρνηση το 2022 επέκτεινε το επίδομα μητρότητας από τους 6 στους 9 μήνες στις μητέρες που εργάζονται ως μισθωτές του ιδιωτικού τομέα, ώστε να είναι ανάλογο με αυτό των μισθωτών του δημοσίου τομέα. Και τον Οκτώβριο του 2023 συμπεριλάβαμε και τις μη μισθωτές. Χάρη στις πολιτικές αυτές η Ελλάδα βρίσκεται στην 2η θέση στον Ο.Ο.Σ.Α σε παροχές στήριξης της μητρότητας.
  • Η περιβαλλοντική πολιτική για μια θαλασσινή χώρα σαν την Ελλάδα, που είναι η 11η στον κόσμο σε μήκος ακτογραμμών, πρέπει εκτός από "πράσινη" να είναι και "γαλάζια". Και ακριβώς γι’ αυτό δίνουμε το καλό παράδειγμα, με 21 δράσεις για τις οποίες θα διαθέσουμε 780 εκ. ευρώ, επενδύοντας σημαντικά στη μελλοντική υγεία των θαλασσών μας. Όλες είναι καταλυτικής σημασίας. Ξεχωρίζω όμως τη δημιουργία 2 πρόσθετων θαλάσσιων εθνικών πάρκων στο Ιόνιο και το Αιγαίο, την ίδρυση ειδικού Ταμείου Απανθρακοποίησης για τα νησιά μας με χρηματοδότηση από τα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών που μπορεί να φτάσει τα 2 δισ. ευρώ, και την απαγόρευση της αλιείας με μηχανότρατες βυθού στα εθνικά θαλάσσια πάρκα μας έως το 2026 και σε όλες τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές έως το 2030. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που αναλαμβάνει αυτή τη δέσμευση.
  • Θα μείνω λίγο σε θέματα περιβάλλοντος, αφού από το 2019 έχουμε ξεκινήσει να υλοποιούμε μία φιλόδοξη ατζέντα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Θυμίζω ορισμένες από τις παρεμβάσεις μας:
    • Η Ελλάδα είναι σήμερα πρωτοπόρος όσον αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση στην ΕΕ στη διείσδυση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα.
    • Είμαστε η πρώτη χώρα της ΕΕ που αναγνώρισε στην εθνική της νομοθεσία τις "Βασικές Περιοχές Βιοποικιλότητας".
    • Η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα έχει μειωθεί κατά σχεδόν 90%.
    • Έχουμε θεσπίσει ειδικό καθεστώς προστασίας για εννέα εμβληματικές ορεινές περιοχές, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Απάτητα Βουνά" ενώ μόλις προχθές προσδιορίσαμε ονομαστικά 198 "Απάτητες Παραλίες" σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000, δηλαδή σε περιοχές υψηλής οικολογικής σημασίας, όπου εμποδίζουμε κάθε εμπορική εκμετάλλευση και οποιασδήποτε μορφής τουριστική εκμετάλλευση. Σημαντικό εργαλείο για την περιφρούρηση αυτής της κατηγορίας των αιγιαλών είναι το "MyCoast", η ψηφιακή εφαρμογή μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν -ανώνυμα ή επώνυμα- καταγγελίες για αυθαιρεσίες και παρανομίες. Η εξέταση των καταγγελιών θα γίνεται από τις Κτηματικές Υπηρεσίες και οι παραβάτες απειλούνται με πρόστιμα από 2.000 έως και 60.000 ευρώ.
  • Επειδή έρχονται σιγά σιγά και οι γιορτές, σας ενημερώνω ότι και φέτος, 15 μέρες πριν από το Πάσχα, θέτουμε σε ισχύ τα δυο εορταστικά καλάθια για να έχουν τα νοικοκυριά τη δυνατότητα για πιο οικονομικές αγορές. Από αύριο λοιπόν έως τις 4 Μαΐου θα υπάρχει το "Καλάθι των Νονών" με 12 κατηγορίες προϊόντων, λαμπάδες και παιχνίδια, ενώ από την προσεχή Τετάρτη έως και το Μεγάλο Σάββατο θα είναι σε ισχύ το "Καλάθι του Πάσχα". Ουσιαστικά αποτελεί επέκταση του "Καλαθιού του Νοικοκυριού" στο οποίο προστίθενται τέσσερις νέες κατηγορίες τροφίμων, τα παραδοσιακά της Ανάστασης αρνί, κατσίκι, τσουρέκια και πασχαλινά σοκολατένια αυγά. Οι έλεγχοι στην αγορά θα ενταθούν και όπου εντοπίζονται παραβάσεις θα ακολουθούν πρόστιμα. Πρόσφατο παράδειγμα η επιβολή από τη ΔΙΜΕΑ συνολικά 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων ορισμένες πολύ γνωστές, για πλασματικές εκπτώσεις και προσφορές και για μη ορθή τήρηση της καταναλωτικής νομοθεσίας.
  • Από τη μάχη κατά της ακρίβειας, στη μάχη για τη στέγαση, για να σας πω ότι ξεκίνησε δυναμικά το πρόγραμμα "Ανακαινίζω - Νοικιάζω" για το οποίο σας έγραψα την προηγούμενη εβδομάδα. Το πρόγραμμα έχει στόχο να "βγουν στην αγορά" περίπου 12.500 κενές οικίες και διαμερίσματα ιδιωτών μετά την ανακαίνιση ή την επισκευή τους. Η επιδότηση, θυμίζω, μπορεί να φτάσει τις 4.000, το 40% δηλαδή του συνόλου των δαπανών (υλικά και εργασίες) με δυνατότητα προκαταβολής του 50%. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 702 αιτήσεις, εγκρίθηκαν ήδη 419, απορρίφθηκαν οι 230 και εξετάζονται 52 ενστάσεις. Το "Ανακαινίζω - Νοικιάζω" είναι ένα ακόμη "όπλο" στη μάχη για να πέσουν οι τιμές των ενοικίων, καθώς όσοι κάνουν χρήση του προγράμματος υποχρεούνται να διαθέσουν το ακίνητό τους για τουλάχιστον 3 χρόνια σε ιδιώτη.
  • Ευχάριστο είναι και το ότι έχουν αρχίσει και παραδίδονται πολλά από τα μεγάλα έργα που "τρέχουν" σε ολόκληρη τη χώρα. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο νέος δρόμος Καλλονή - Σίγρι, αίτημα δεκαετιών των κατοίκων της Λέσβου που υλοποιήθηκε με πόρους του ΕΣΠΑ. Αναβαθμίστηκαν περίπου 21 χιλιόμετρα της υφιστάμενης οδού και κατασκευάστηκαν νέα τμήματα μήκους 26 χιλιομέτρων με πολλά οφέλη: μεγαλύτερη οδική ασφάλεια, σημαντικό αναπτυξιακό αντίκτυπο ειδικά στο δυτικό τμήμα, και ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της Λέσβου μέσω της αυξημένης προβολής του απολιθωμένου δάσους, παγκόσμιο φυσικό μνημείο της UNESCO. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκαλύφθηκαν άλλα 18.837 απολιθώματα, ανάμεσα στα οποία και το πρώτο απολιθωμένο δέντρο που είναι ακέραιο με τα κλαδιά και τις ρίζες του!
  • Κάτι ακόμα που μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης: το Νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ένα από τα εμβληματικά έργα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, μετά την υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση από το Υπουργείο Εθνική Άμυνας του πρώην Στρατοπέδου "ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ Α" όπου θα ανεγερθεί το Νοσοκομείο. Θα είναι το πρώτο έργο ΣΔΙΤ στον τομέα της υγείας που θα γίνει στη χώρα μας, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, ένα πρότυπο νοσηλευτικό ίδρυμα σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων.
  • Πολύ σημαντικό για τους συμπολίτες μας που κέρδισαν τη μάχη με τον καρκίνο είναι το "Δικαίωμα στη Λήθη" που θεσπίσαμε ώστε να μην υπάρχουν πλέον οικονομικές και κοινωνικές διακρίσεις εις βάρος τους στη συνέχεια της ζωής τους. Πρόκειται για ένα δικαίωμα που αναγνωρίζεται ήδη σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλέον λοιπόν αναγνωρίζεται και στην Ελλάδα ως μια αυτονόητη κίνηση ανθρωπιάς για 400.000 συμπολίτες μας. Στο εξής θα μπορούν να προχωρούν στις αποφάσεις τους για δάνεια και ασφαλίσεις ζωής, απελευθερωμένοι από τα δεσμά του σχετικού ιατρικού τους ιστορικού.
  • Θα συνεχίσω με το θέμα των Ευρωεκλογών, που απέχουν πλέον 50 ημέρες. Καταθέσαμε χθες υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής του κόμματος των Σπαρτιατών στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου με την παραγγελία της εισαγγελέως του Ανώτατου Δικαστηρίου για άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Ηλία Κασιδιάρη και άλλων 12 ατόμων, μεταξύ των οποίων και 11 βουλευτές των Σπαρτιατών για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογικού σώματος. Οι μέχρι στιγμής εξελίξεις δικαιώνουν τη νομοθετική πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας, πριν από ένα χρόνο, βάσει της οποίας ο Άρειος Πάγος έκρινε πανηγυρικά ότι εγκληματικές οργανώσεις περιβαλλόμενες τον μανδύα πολιτικού κόμματος δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές στην εκλογική διαδικασία.
  • Με την ευκαιρία να αναφέρω πως ξεπέρασαν τις 100.000 οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο. Έχουν εγγραφεί εκλογείς από 115 χώρες, σε 80 από τις οποίες δεν είχαν λειτουργήσει κατά το παρελθόν εκλογικά τμήματα, επειδή δεν συμπληρωνόταν ο ελάχιστος αριθμός εκλογέων.
  • Μαζί με τις εμβληματικές δράσεις μας -όπως είναι η επιστολική ψήφος- υλοποιούμε και μικρές παρεμβάσεις που κάνουν ευκολότερες τις συναλλαγές των ομογενών μας αλλά και κάθε μη ελληνόφωνου φορολογούμενου με το Δημόσιο.
    • Η ΑΑΔΕ έθεσε σε λειτουργία τις αγγλικές εκδόσεις των ψηφιακών εφαρμογών για τις αιτήσεις που αφορούν την απόκτηση ΑΦΜ ή κλειδάριθμου είτε από πολίτες είτε από επιχειρήσεις.
    • Και στο σημείο αυτό να πω πόσο με χαροποιεί το αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για την πιστοποίηση της ελληνομάθειας μέσω των 160 εξεταστικών Κέντρων Ελληνικής Γλώσσας που έχουν δημιουργηθεί σε όλο τον κόσμο. Αξιοποιώντας την τεχνολογία κάνουμε τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας προσιτή σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
  • Δύο ακόμη καταγραφές πολιτισμού:
    • Ψηφίστηκαν από τη Βουλή μέτρα για την προστασία και διάδοση του ελληνόφωνου τραγουδιού ως ελάχιστη αναγνώριση της Πολιτείας στους δημιουργούς μας και στο μουσικό μας πολιτισμό.
    • Και χάρη στη γενναιόδωρη δωρεά του ζεύγους Λάτση έρχεται πιο κοντά στην πραγματικότητα ένα μεγάλο όνειρο της Αθήνας και της πατρίδας μας, η επέκταση και η πλήρης αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, της σημαντικότερης κιβωτού αριστουργημάτων της αρχαίας ελληνικής τέχνης παγκοσμίως.