Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Πώς απετράπη τελευταία στιγμή η μεγάλη απόδραση από τις φυλακές Κέρκυρας




Έντεκα βαρυποινίτες επί περίπου τρεις μήνες έσκαβαν κι έκρυβαν χώμα στα κελιά τους χωρίς να τους πάρει είδηση κανένας – Μόλις 10 με 15 εκατοστά τους χώριζαν από την… ελευθερία τους – Στο τούνελ βρέθηκαν από φτυάρια μέχρι ανεμιστήρες και τάπερ

Εδώ και περίπου τρεις μήνες έντεκα βαρυποινίτες, κρατούμενοι της πτέρυγας Ζ’ των φυλακών υψίστης ασφαλείας στην Κέρκυρα, έσκαβαν τούνελ, που οδηγούσε σε αλσύλλιο πίσω από το σωφρονιστικό ίδρυμα. Το σχέδιο τους είχε λειτουργήσει όλο αυτό το διάστημα τόσο καλά, που κανείς από τους υπαλλήλους των φυλακών δεν είχε καταλάβει το παραμικρό για τη σχεδιαζόμενη απόδρασή τους, η οποία είχε προγραμματιστεί να γίνει ανήμερα του Δεκαπενταυγούστου.

Οι έντεκα κρατούμενοι δρούσαν τόσο συντονισμένα κι οργανωμένα που μόνο ένα… θαύμα θα μπορούσε να σώσει τις Αρχές από το απόλυτο φιάσκο. Η Παναγία μπορεί να μην έβαλε το χέρι της, όμως, η βόλτα ενός κατοίκου με τον σκύλο του κοντά στις φυλακές ήταν εκείνη που οδήγησε στην αποκάλυψη και στην αποτροπή του σχεδίου κινηματογραφικής απόδρασης, που οργάνωναν επί μήνες οι έντεκα ισοβίτες.


Η… μεγάλη ημέρα για τους κρατούμενους είχε έρθει και μόλις μόλις 10 με 15 εκατοστά τους χώριζαν από την επιφάνεια του οδοστρώματος και κατά συνέπεια από την ελευθερία τους. Εντούτοις, ο σκύλος που είχε βγει για βόλτα με το αφεντικό του μόλις πέρασε επάνω από την «έξοδο» του τούνελ αντελήφθη την ανθρώπινη παρουσία κάτω από το έδαφος κι άρχισε να έχει περίεργη συμπεριφορά και να γαβγίζει.

Ένας από τους εξωτερικούς φρουρούς των φυλακών είδε τι συνέβαινε και κατευθύνθηκε προς το σημείο, όπου βρισκόταν το τετράποδο ζώο, ώστε να ελέγξει τι γίνεται. Μέσα από τη γη ακούγονταν περίεργοι θόρυβοι κι ο φύλακας χωρίς να χάσει άλλο λεπτό κινητοποίησε τις Αρχές. Αμέσως στις φυλακές Κέρκυρας σήμανε γενικός συναγερμός κι ήχησαν οι σειρήνες. Ακολούθησε εντατικός έλεγχος σε όλα τα κελιά της πτέρυγας Ζ’ και τότε ανακαλύφθηκε το σχέδιο απόδρασης των βαρυποινιτών που απετράπη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.


Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι κανείς από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους δεν αντελήφθη τόσο καιρό το παραμικρό, αφού στους ελέγχους που έγιναν βρέθηκε μεγάλη ποσότητα χώματος σε συνολικά εννέα κελιά της πτέρυγας Ζ’, όπου κρατούνται 21 ισοβίτες. Πιο αναλυτικά, το καλά οργανωμένο σχέδιο των ισοβιτών λάμβανε δράση στο ισόγειο της πτέρυγας Ζ', η οποία έχει συνολικά έξι κελιά. Στα πέντε από αυτά βρέθηκε άφθονο και καλά κρυμμένο χώμα, ενώ στο ένα -και συγκεκριμένα στο κελί υπ’ αριθμόν 6- βρισκόταν η... πύλη προς την ελευθερία. Χώμα, επίσης, βρέθηκε και σε τέσσερα ακόμη κελιά από τα συνολικά εννέα στον επάνω όροφο της πτέρυγας Ζ'.

Όπως απεκαλύφθη, οι κρατούμενοι, αφού έσκαβαν και προχωρούσαν στη διάνοιξη της σήραγγας, κατόπιν έπαιρναν το χώμα και το «έθαβαν» κάτω από τα κρεβάτια τους, ενώ από πάνω έβαζαν κουβέρτες για να μην φαίνεται! «Εγκέφαλος» της όλης επιχείρησης φέρεται να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, βαρυποινίτης από τη Λάρισα. Η απόσταση, ακόμη, από την έξοδο του τούνελ μέχρι την πτέρυγα Ζ’ είναι περί τα 30 μέτρα. Μέσα, δε, στη σήραγγα βρέθηκαν πέρα από φτυάρια μέχρι και ανεμιστήρες, αλλά και ταπεράκια!
Να σημειώσουμε πως ο κάτω όροφος της πτέρυγας Ζ’ από το Σάββατο έχει εκκενωθεί, ενώ οι έντεκα επίδοξοι δραπέτες έχουν μεταφερθεί στο Πειθαρχείο. Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής, ακόμη, πραγματοποίησε πραγματογνωμοσύνη στο τούνελ, ενώ εντατικοί έλεγχοι έγιναν σε όλους τους χώρους των φυλακών Κέρκυρας.



Υπενθυμίζεται πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κρατούμενοι στις φυλακές Κέρκυρας σκάβουν τούνελ για να αποδράσουν. Τον Μάρτιο του 1996 από το ίδιο σωφρονιστικό κατάστημα κατάφεραν να αποδράσουν 44 κρατούμενοι, που στην πλειοψηφία τους ήταν αλλοδαποί, αλβανικής καταγωγής. Επρόκειτο για μια άριστα οργανωμένη απόδραση, αφού χρησιμοποίησαν ένα από τα τούνελ, μήκους 150 μέτρων, που είχαν κατασκευαστεί επί Αγγλοκρατίας στην Κέρκυρα.

Το τούνελ περνούσε κάτω από έναν δρόμο έξω από τις φυλακές και έβγαινε πίσω από τον τοίχο του γυμνασίου, που βρίσκεται κοντά στο σωφρονιστικό κατάστημα. Εκεί, οι δραπέτες του 1996, έσκαψαν άλλα δέκα μέτρα καθ’ ύψος και βγήκαν στην επιφάνεια. Τότε, άλλαξαν ρούχα και φόρεσαν καθαρά για να μην τους εντοπίσουν οι αστυνομικοί και κατάφεραν να εξαφανιστούν. Όμως, σχεδόν όλοι συνελήφθησαν λίγα 24ωρα έπειτα από την απόδρασή τους, αφού στο νησί είχε εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους.




Πηγή : protothema.gr




"Τσεκούρι" στην κατώτατη σύνταξη διά χειρός... Χαϊκάλη - "Πέφτει" στα 392,7 ευρώ!



Στα 392,7 ευρώ - αντί των 486 ευρώ - καθορίζεται για φέτος το ύψος της κατώτατης σύνταξης που θα χορηγούν τα Ταμεία και το Δημόσιο στους συνταξιοδοτούμενους από 1/1/2015 και μετά, με δεκαπενταετία ή λόγω αναπηρίας 80% ή εργατικού ατυχήματος.  Αυτό προβλέπει χθεσινοβραδινή εγκύκλιος του υφυπουργού Εργασίας Παύλου Χαϊκάλη.

Σύμφωνα με την Ημερησία, όλοι όσοι συνταξιοδοτούνται από την 1/1/2015 θα λαμβάνουν αναλογία της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ για το χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011 και μετά (για την ασφάλιση έως τις 31/12/2010 θα υπολογίζεται τμήμα σύνταξης με βάση τις καταστατικές διατάξεις και τα ποσοστά αναπλήρωσης που ισχύουν σε κάθε ταμείο).

Την άμεση εφαρμογή των δύο αυτών αλλαγών που φέρνουν μειώσεις στις νέες συντάξεις (-93,3 ευρώ ή - 19,20% στις κατώτατες και μικρότερες, ανάλογα βέβαια και με το ύψος των αποδοχών της τελευταίας 5ετίας, στις υπόλοιπες) προβλέπει η πρώτη εγκύκλιος την οποία υπέγραψε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Π. Χαϊκάλης. Η εγκύκλιος ενεργοποιεί το Ν. 3863/10 (για τη βασική και την κατώτατη σύνταξη) και το Ν. 4334/15 (για την απονομή αναλογίας της βασικής στους συνταξιοδοτούμενους από 1/1/2015).


Πηγή : newsit.gr


Μητρόπουλος: Ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα



Ως ένα “ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα”, το οποίο όχι μόνον η Αριστερά σε όλη την ιστορία της, αλλά ούτε η ίδια η Μάργκαρετ Θάτσερ δεν έχει εφαρμόσει, χαρακτήρισε το τρίτο Μνημόνιο ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος.

Μιλώντας στον Σκαϊ, ο κ. Μητρόπουλός δήλωσε πως “το πρόγραμμα της Θάτσερ του 1988 που την έριξε από την εξουσία ήταν πιο ήπιο”. Τόνισε, όμως, πως παρότι διαφωνεί εκτιμά πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί και υπογράμμισε πως κατά τη γνώμη του δεν πρέπει να γίνουν εκλογές.

«Ο Πρωθυπουργός δέχεται διάφορες ανόητες εισηγήσεις όπως εκλογές. Έκανε επιλογή η κυβέρνηση να φύγει μπροστά με μνημονιακή πολιτική, δεν συμφωνώ ότι θα ανοίξουν τα φτερά της κυβέρνησης με εκλογές για να διαχειριστεί αυτό τον όλεθρο», σημείωσε.

Το νέο δάνειο έχει σκληρές ρήτρες, τόνισε, εκτιμώντας ότι οι εταίροι εξαρχής δεν ήθελαν να ρίξουν τον Αλέξη Τσίπρα, «ήθελαν να καταστήσουν σαφές ότι η αριστερή ελληνική κυβέρνηση θα βεβαιώσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος από τη δική τους λιτότητα».

Αναφορικά με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Γιάνη Βαρουφάκη είπε πως «είναι ανέλεγκτα φαινόμενα που γέννησε η ίδια η στάση της ηγεσίας. Θέλει διαχειριστική προσοχή».



Πηγή : ethnos.gr


Τρύφων Αλεξιάδης: «Κατάσχονται όσα δεν δηλώνονται»


Σιωμόπουλος Ντίνος 

Ισόποσο πρόστιμο με ό,τι αποκρύπτεται από το Περιουσιολόγιο προαναγγέλλει μιλώντας στο «Βήμα» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

«Οποιος δεν το δηλώσει το έχασε». Αυτό το μήνυμα στέλνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης σε όλους όσοι το επόμενο διάστημα «ξεχάσουν» να συμπεριλάβουν στο νέο περιουσιολόγιο ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, καταθέσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», για πρώτη φορά το υπουργείο Οικονομικών θα είναι σε θέση να γνωρίζει με ακρίβεια ενός ευρώ την περιουσία όλων των πολιτών. Οποιοι δεν γνωστοποιήσουν την περιουσία τους στο κράτος, τότε εφόσον γίνει έλεγχος και εντοπιστούν οι όποιες διαφορές, θα υπάρξουν σκληρά πρόστιμα που θα φθάνουν ως και την κατάσχεση των περιουσιών που έχουν αποκρυβεί.

Οπως θα προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει το επόμενο διάστημα για ψήφιση στη Βουλή, όσοι είναι υπόχρεοι σε φορολογική δήλωση και δεν εμφανίσουν στη δήλωση του Περιουσιολογίου κάποιο περιουσιακό στοιχείο, θα πληρώσουν πρόστιμο το ισόποσο της αξίας του. Ουσιαστικά το κράτος θα δεσμεύσει οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο δεν εμφανίζεται στο Περιουσιολόγιο του κάθε φορολογουμένου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» ότι «ξεκινάει άμεσα η διαδικασία του Περιουσιολογίου. Σε μεγάλο βαθμό το Δημόσιο έχει εικόνα για τα περιουσιακά στοιχεία του πολίτη. Οταν ολοκληρωθεί το Περιουσιολόγιο δεν θα μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει χρήματα που δεν θα τα έχει δηλώσει. Αρα θα δώσουμε μια ευκαιρία στους πολίτες να εμφανίσουν τα χρήματά τους διότι εάν δεν το πράξουν και εντοπιστούν στη συνέχεια, θα υπάρχουν αυστηρότατες και φορολογικές και ποινικές επιπτώσεις».

Στο ερώτημα αν θα ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών να υποβάλει από μηδενική βάση ένα νέο έντυπο στα πρότυπα του Ε9 ο ίδιος απαντά: «Δεν είναι υποχρεωτικό να κατατεθεί νέο Ε9. Δεν έχει οριστικοποιηθεί τεχνικά πώς θα γίνει αυτό, η διαδικασία δηλαδή, αλλά για παράδειγμα, μία από τις ιδέες που έχουμε είναι η εξής: να στείλει ένα email το υπουργείο Οικονομικών σε κάθε πολίτη που διαθέτει ΑΦΜ και να του πει ότι με βάση τα στοιχεία που διαθέτουν οι υπηρεσίες από το Κτηματολόγιο, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, τις τράπεζες, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ κ.τ.λ. η περιουσιακή σου κατάσταση είναι αυτή. Εχεις δυνατότητα μέσα σε έναν μήνα να μπεις σε αυτό το αρχείο μέσα, με αυτόν τον κωδικό να αλλάξεις τα στοιχεία που διαφωνείς αν είναι περισσότερα ή λιγότερα. Και στη συνέχεια να οριστικοποιήσεις τα στοιχεία σου και αυτό να είναι η τελική δήλωση του Περιουσιολογίου. Αρα δεν είναι κάτι τραγικά δύσκολο και κάτι το οποίο θα μας πάρει χρόνια. Οταν αναγκάζουμε τον συνταξιούχο που μένει σε ένα δυάρι κατασκευής του 1968 και πληρώνει ΕΝΦΙΑ έστω και 1 ευρώ, θα αφήσουμε κάποιον άλλον που έχει αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία και δεν θα πληρώσει τίποτα; Οχι βέβαια».

Το Περιουσιολόγιο προβλέπεται να είναι έτοιμο μέσα στο 2016 και σε αυτό θα περιλαμβάνονται όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχειά είτε αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα είτε σε κάποια άλλη χώρα. Στα κινητά περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται εκτός των άλλων, καταθέσεις, μετρητά σε θυρίδες, συμμετοχές σε εταιρείες, αγορές μετοχών, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.τ.λ.

Οπως επισημαίνει ο κ. Αλεξιάδης, «το Περιουσιολόγιο δεν είναι έμμεση μέθοδος φορολογίας αλλά εργαλείο πάταξης της φοροδιαφυγής, ενώ για τα αδήλωτα χρήματα που βρίσκονται στο εξωτερικό, θα τα εντοπίσουμε με συνεργασίες που έχουμε με διεθνείς οργανισμούς».

Ο ίδιος αναφέρει ότι «προχωρούμε σε σχεδιασμούς στον τομέα της φοροδιαφυγής, στον τομέα του λαθρεμπορίου καυσίμων, τσιγάρων κ.τ.λ. Οι λαθρέμποροι και οι φοροφυγάδες με τα μέτρα αυτά δεν θα τρομάξουν απλώς αλλά θα κατατρομοκρατηθούν».

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μέχρι πρότινος ήταν πρόεδρος των εφοριακών και τώρα είναι υπεύθυνος για τα έσοδα του κράτους, υπεύθυνος για τη φορολογική πολιτική. Ο ίδιος θεωρεί ότι έχει ένα βαρύτατο καθήκον και πλήρη ευθύνη και των ορίων που έχει η περίοδος και πολιτικά και οικονομικά.

Δεσμεύεται ότι δεν θα μειωθούν οι μισθοί υπαλλήλων που σήμερα λαμβάνουν τον μήνα 820 ευρώ και έχουν επιφορτιστεί με τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ και των εμβασμάτων στο εξωτερικό, αλλά θα μειώσει τα λειτουργικά κόστη.

Ο ίδιος βρίσκεται σε έναν χώρο που γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα και όπως επισημαίνει «δεν χρειάζονται διαπιστώσεις αλλά λύσεις και σε αυτό πέσαμε από την πρώτη μέρα όλο το επιτελείο με τα μούτρα. Οταν μια κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να παίρνει τόσο σκληρά μέτρα σε θέματα φορολογίας δεν μπορεί να αφήνει έστω και ένα ευρώ σε τσέπες φοροφυγάδων, διεφθαρμένων ή λαθρεμπόρων. Το στίγμα το έδωσε και η απόφαση του Πρωθυπουργού να ικανοποιήσει ένα μακροχρόνιο αίτημα στο θέμα της φορολόγησης των βουλευτών όπου με μια πρωτοφανή για τα πολιτικά δεδομένα διάταξη, πλέον το εισόδημα των βουλευτών θα φορολογείται, όπως των υπόλοιπων πολιτών. Πλέον, η βουλευτική αποζημίωση και τα έσοδα που είναι από τις επιτροπές της Βουλής θα πηγαίνουν όλα στη φορολογική κλίμακα, και για τα υπόλοιπα, τα έξοδα δηλαδή που αποζημιώνονται οι βουλευτές για το γραφείο, τα έξοδα μετακίνησης κ.τ.λ. θα μένουν εκτός μέχρι του ορίου που έχει ορίσει η Βουλή. Πρέπει όσοι ασχολούμαστε με την πολιτική να δίνουμε στον πολίτη να καταλάβει ότι από την πολιτική δεν θα έχουμε όφελος αλλά κόστος».

Ο κ. Αλεξιάδης δηλώνει: «Δεν μασάω τα λόγια μου. Μπορούσαμε το προηγούμενο διάστημα να κάνουμε καλύτερα πράγματα. Εγιναν λάθη, υπήρξαν παραλείψεις και καθυστερήσεις και στον τομέα της φορολογίας δεν πήγαν τα πράγματα όπως θα έπρεπε να πάνε. Μπορούσαν να είχαν πάει πολύ καλύτερα, με άλλους ρυθμούς, με άλλο περιεχόμενο κ.τ.λ. Αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να ακολουθήσουμε μία πολιτική».

Στο ερώτημα που έθεσε «Το Βήμα» στον κ. Αλεξιάδη, αν ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης έχει ευθύνες για τις ελλείψεις, τις καθυστερήσεις και όλα εκείνα που ο ίδιος εντόπισε όταν βρέθηκε στην Καραγεώργη Σερβίας μετά την υπουργοποίησή του απάντησε: «Είναι πολύ καλή η ερώτησή σας, μπορούμε να πάμε στην επόμενη». Πρόκειται για σαφή υπαινιγμό σε βάρος των πεπραγμένων του προηγούμενου υπουργού Οικονομικών, αποφεύγοντας ωστόσο να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση ή να πει περισσότερα πράγματα.

Για την πάταξη της φοροδιαφυγής ο κ. Αλεξιάδης δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε ενδυνάμωση και ενίσχυση των υφιστάμενων ελέγχων και σε νέους σχεδιασμούς. Το όνειρο του ως υπουργού είναι να πάρει την τεχνογνωσία από τον κ. Σόιμπλε και να κάνει ό,τι έγινε στη Γερμανία, «δηλαδή ξημερώματα να μπει η Εφορία και η Αστυνομία σε μεγάλους τραπεζικούς οργανισμούς και να κάνει έλεγχο αν έχουν κάνει φοροδιαφυγή. Τεκμήριο αθωότητας υπάρχει για όλους αλλά να κάνουμε αυτό» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών».

Ο πιο κοντινός σχεδιασμός είναι η μεγάλη διασταύρωση που γίνεται σε επίπεδο ΣΔΟΕ των ετήσιων εισοδημάτων με τους τραπεζικούς λογαριασμούς χιλιάδων φορολογουμένων. Είναι κάτι το οποίο θα έχει αποτελέσματα, θα στείλει μήνυμα.

Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να δώσουν κίνητρα, είτε να επαναπατριστούν καταθέσεις είτε να δηλωθούν εισοδήματα που δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ στο παρελθόν στις φορολογικές δηλώσεις. Ακόμη είναι ανοιχτοί οι συντελεστές. Πάντως δεν πρόκειται να είναι της τάξεως του 20%, όπως επισημαίνει ο κ. Αλεξιάδης.



Εισόδημα
Διατήρηση των τεκμηρίων με εκλογίκευση συντελεστών
«Τα τεκμήρια είναι μια σωστή μέθοδος για να προσδιορίζεις έμμεσα το εισόδημα. Είναι ένα εργαλείο για να βρίσκεις το εισόδημα του άλλου. Δυστυχώς στην εξέλιξη του χρόνου από ένα τέτοιο σωστό εργαλείο μετατράπηκαν σε μια μέθοδο έμμεσης φορολόγησης και υπερβολικής φορολόγησης. Θα πρέπει να ξαναδούμε τα τεκμήρια να είναι λογικά και να μας οδηγούν στο να συλλάβουμε τη μεγάλη και πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή. Δεν τα καταργώ, θα αντιμετωπίσω τις υπερβολές» δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Αλεξιάδης.

Παράλληλα επισημαίνει: «Θα πάμε σε αλλαγές και στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και στη φορολογία εισοδήματος. Δεν θα νομοθετούμε με ρυθμούς πολυβόλου διότι μας ενδιαφέρει η φορολογική σταθερότητα που θα φέρει επενδύσεις».

Για τον ΕΝΦΙΑ ο ίδιος επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του «Βήματος» της περασμένης Κυριακής ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές, ενώ οι όποιες αλλαγές πραγματοποιηθούν από το 2016 στις κλίμακες θα συζητηθούν και θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς βάσει και της σχετικής συμφωνίας.

«Δεν είχαμε άλλη επιλογή»
Για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ο κ. Αλεξιάδης δηλώνει: «Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ πήραν μια συγκεκριμένη πολιτική απόφαση. Αντί να δεχθούμε μια οικονομική καταστροφή και μια οικονομική περιπέτεια για την ελληνική κοινωνία και τους πολίτες, αναλάβαμε το κόστος να προχωρήσουμε και να φθάσουμε σε μια συμφωνία. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Αυτό που κάνουμε δεν είναι κάτι το οποίο μάς κάνει ευτυχισμένους. Είναι μια αναγκαιότητα πολιτική και οικονομική. Και η Αριστερά διαχρονικά όταν βρέθηκε μπροστά σε διλήμματα δεν απήντησε μεταφυσικά, απήντησε στα διλήμματα. Με κάθε σεβασμό λοιπόν στην αντίθετη άποψη δεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη λογική ότι συμμετέχω σε μια κυβέρνηση η οποία διαπραγματεύεται, άρα δέχομαι τη λογική της διαπραγμάτευσης και μετά, όταν φθάνει σε ένα σημείο και μπαίνει ένα συγκεκριμένο δίλημμα, λέω το διακόπτουμε και κάνουμε κάτι άλλο, το οποίο δεν έχει αποφασιστεί ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε έχουμε την έγκριση της κοινωνίας».


Πηγή


Τουρκία - Ελλάδα 73-64



Η Εθνική ομάδα ολοκλήρωσε με ήττα την παρουσία της στην Κωνσταντινούπολη, αφού δεν τα κατάφερε απέναντι στην Τουρκία (73-64). Κορυφαίος ο Γιάννης Μπουρούσης, για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

 εμπόδιο της Τουρκίας αποδείχθηκε υψηλό για την Εθνική ομάδα, η οποία δεν μπόρεσε να επικρατήσει των γειτόνων (ήττα με 73-64). Η "επίσημη αγαπημένη" γνώρισε τη δεύτερη ήττα της σε τρία φιλικά παιχνίδια (είχε προηγηθεί αυτή από το Βέλγιο), στο τελευταίο παιχνίδι που έδωσε στην Κωνσταντινούπολη.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ξεκίνησε καλύτερα το παιχνίδι, αλλά, όπως και χθες (14/8) απέναντι στη Βοσνία, υπέστη αγωνιστική καθίζηση στο τέταρτο δεκάλεπτο, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να πάρει το προβάδισμα στο παιχνίδι.

Πρώτος σκόρερ του αγώνα αναδείχθηκε ο Γιάννης Μπουρούσης (21 πόντοι), με τον Γιώργο Πρίντεζη (10 πόντοι) να είναι ο έτερος της Εθνικής ομάδας που σημείωσε διψήφιο αριθμό πόντων. Νταμπλ νταμπλ (15 πόντοι και 11 ριμπάουντ) για τον Σεμίχ Ερντέν, που έκανε τη διαφορά στο φινάλε της αναμέτρησης.


Ο αγώνας

Ο Φώτης Κατσικάρης άλλαξε εν πολλοίς την εικόνα της βασικής πεντάδας, έχοντας στο παρκέ τους Καλάθη, Σπανούλη, Παπανικολάου, Αντετοκούνμπο και Κουφό. Η Εθνική ομάδα είχε επιλέξει να αμύνεται με επιθετικό τρόπο στα πικ εν ρολ της Τουρκίας, κάτι που πάντως στην αρχή δεν δούλεψε. Κυρίως γιατί ο Ντίξον είχε την ηρεμία να μοιράσει σωστά τις μπάλες, αλλά κι επειδή ο Ιλιασόβα ολοκλήρωνε αρκετές από τις επιθέσεις που έπαιρνε.

Γι αυτό, οι γείτονες βρέθηκαν γρήγορα στο +6 (18-12), ελέγχοντας παράλληλα πλήρως τον ρυθμό. Ένα πεντάλεπτο εξαιρετικού μπάσκετ, μα πάνω απ όλα στοχευμένης άμυνας, από ελληνικής πλευράς, αρκούσε για να αλλάξει άρδην την εικόνα της αναμέτρησης. Με τον Μπουρούση να κάνει τη διαφορά και τον Πρίντεζη να τελειώνει διαδοχικές φάσεις στον αιφνιδιασμό, η Ελλάδα μπόρεσε να ανατρέψει το σκορ. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά χάρη στο 15-1 επιμέρους σκορ που "έτρεξε" από το 8ο έως το 13ο λεπτό, να βρεθεί αίφνης στο +9 (19-27).

Κάπου εκεί, ο Εργκίν Αταμάν κάλεσε τάιμ άουτ θέλοντας να "σπάσει" τον ελληνικό ρυθμό. Τα κατάφερε εξαιρετικά μάλιστα, με την Τουρκία να επιστρέφει δριμύτερη στο παρκέ. Ο Μαχμούτογλου ευστόχησε σε δύο διαδοχικά σουτ (τρίποντο και δίποντο) στην εκπνοή της επίθεσης, αλλάζοντας την ψυχολογία του αγώνα. Αυτά τα δύο καλάθια, σε συνδυασμό με τα συνεχόμενα λάθη της Εθνικής ομάδας, έδωσαν την ευκαιρία στους Τούρκους να "απαντήσουν" με δικό τους σερί (11-0) για να πάρουν το προβάδισμα (30-27 στο 14').

Από εκείνο το σημείο και μέχρι το τέλος του ημιχρόνου, το παιχνίδι ήταν ντέρμπι, με τις δύο ομάδες να πετυχαίνουν διαδοχικά καλάθια. Οι γείτονες ήταν πάντως αυτοί που είχαν το προβάδισμα, όταν ολοκληρώθηκε η δεύτερη περίοδος, με το +4 (39-35) να είναι απόρροια της αλλαγής ρυθμού που είχαν στο παιχνίδι τους στα μισά του δεκαλέπτου.

Στο δεύτερο μέρος, το ντέρμπι συνεχίστηκε. Μόνο που κάθε φορά που προσπαθούσε να πάρει τα ηνία της αναμέτρησης, η Ελλάδα έκανε λάθη. Το προβάδισμα άλλαζε αρκετά συχνά... χέρια, αλλά η αστάθεια που παρουσίαζε η Εθνική ομάδα σε άμυνα και επίθεση δεν άφηνε περιθώρια για να παραμείνει σε θέση οδηγού. Οι γείτονες ολοκλήρωσαν μάλιστα την τρίτη περίοδο σκοράροντας με τον Σαβάς (52-50), σε μία φάση που πάντως ο χρόνος είχε εμφανώς ολοκληρωθεί.

Στην τελευταία περίοδο, οι Τούρκοι διατήρησαν το πάνω χέρι, κυρίως γιατί ο Ερντέν τελείωνε τις μπάλες που έπαιρνε κοντά στο καλάθι. Είτε σκοράροντας, είτε κερδίζοντας το φάουλ. Από τη στιγμή μάλιστα που ήταν εύστοχος από τη γραμμή των βολών (9/12) κράτησε την ομάδα του Εργκίν Αταμάν μπροστά στο σκορ μέχρι το φινάλε (73-64).

Τα δεκάλεπτα: 19-21, 39-35, 52-50, 73-64.

ΤΟΥΡΚΙΑ (Αταμάν): Μπαλμπάι 2, Γκιουλέρ 2, Οσμάν 11 (1), Ερσέκ 5, Ιλιασόβα 9 (9 ριμπ.), Ερντέν 15 (11 ριμπ.), Μαχμούτογλου 11 (3), Σαβάς 6, Μπατούκ, Ντίξον 12 (2), Αλντεμίρ, Σιπάχι.

ΕΛΛΑΔΑ (Κατσικάρης): Μπουρούσης 21 (1), Ζήσης 9 (1), Σπανούλης 5, Καλάθης 6 (1), Περπέρογλου 4, Σλούκας, Αντετοκούνμπο 3, Καϊμακόγλου, Κουφός 4, Πρίντεζης 10 (1), Παπανικολάου 2, Μάντζαρης, Σαρικόπουλος.


Πηγή : sport24.gr


Το κλάμα του μωρού τούς έσωσε τη ζωή



Τύχη "βουνό" είχε ένα ζευγάρι με το μωράκι τους, χθες, στην Αταλάντη, που γλίτωσαν από σφοδρό τροχαίο. Το περιστατικό συνέβη το απόγευμα, σε πάρκινγκ της εθνικής οδού στο 142ο χλμ, στο ρεύμα προς Αθήνα, όπου σταμάτησε η οικογένεια επειδή έκλαιγε το βρέφος.

Οι γονείς σταμάτησαν στο υπό κατασκευή πάρκινγκ που υπάρχει λίγο μετά τον κόμβο της Αταλάντης, βγήκαν από το αυτοκίνητο και το έκαναν μια μικρή βόλτα για να ηρεμήσει.
Λίγα δευτερόλεπτα μετά, ένας Σέρβος οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματός του και αφού παρέσυρε τα σήματα που υπήρχαν στην είσοδο του πάρκινγκ, έπεσε με δύναμη πίσω από το ασημί αυτοκίνητο, το οποίο καταστράφηκε εντελώς, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί.


Πηγή : ethnos.gr


Ο χαλίφης του Ισλαμικού Κράτους βίαζε Αμερικανίδα όμηρο



Η Κέιλα Μίλερ, η Αμερικανίδα η οποία πέθανε νωρίτερα φέτος ενώ κρατείτο όμηρος από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, είχε βιαστεί επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της ομηρίας της από τον ηγέτη του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, όπως μετέδωσε χθες Παρασκευή το αμερικανικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, επικαλούμενο αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ αρμόδιους για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, που δεν κατονόμασε.

H 26χρονη Κάιλα Μίλερ   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Το τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε ακόμη ότι τα μέλη της οικογένειας της Μίλερ επιβεβαίωσαν πως στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ τους είπαν πως η Κέιλα υπέστη επανειλημμένα σεξουαλική κακοποίηση από τον αλ Μπαγκντάντι.

«Μας είπαν ότι η Κέιλα βασανίστηκε, ότι την μεταχειρίζονταν σαν ιδιοκτησία του αλ Μπαγκντάντι. Αυτό μας ειπώθηκε τον Ιούνιο από την κυβέρνηση», ανέφεραν οι γονείς της ομήρου, ο Καρλ και η Μάρσα Μίλερ, σύμφωνα με το ABC News.

Οι πληροφορίες σχετικά με τον ρόλο του αλ Μπαγκντάντι στην αιχμαλωσία και τη σεξουαλική κακοποίηση της Μίλερ αντλήθηκαν από πολλές πηγές, ανάμεσά τους από δύο συνεντεύξεις με δύο νεαρά κορίτσια που κρατούνταν ως σεξουαλικές σκλάβες στο χώρο όπου βρισκόταν η όμηρος και τα στοιχεία που προέκυψαν από την ανάκριση της συζύγου ενός στελέχους του Ισλαμικού Κράτους το οποίο σκοτώθηκε στην αμερικανική επιδρομή, φέρονται να είπαν οι ίδιοι αξιωματούχοι, διευκρίνισε το ABC News.

Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου για την υπόθεση της Κέιλα Μίλερ.



Πηγή


Σόιμπλε: Υπάρχουν περιθώρια για επιμήκυνση χρέους



Σε συνέντευξή του στην DW ο Β. Σόιμπλε εμφανίζεται ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα του Eurogroup, διαπιστώνει ότι η Αθήνα ακολουθεί πλέον διαφορετική πορεία και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω «ελαφρύνσεων».
Σόιμπλε: Υπάρχουν περιθώρια για επιμήκυνση χρέους
Μετά το πράσινο φως του Eurogroup στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, τα μάτια στρέφονται τώρα στην διαδικασία επικύρωσης του προγράμματος από επτά κοινοβούλια χωρών-μελών της ευρωζώνης. Ήδη χθες το βράδυ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ενημέρωσε σε τηλεδιάσκεψη τους εκπροσώπους των γερμανικών κοινοβουλευτικών ομάδων για τα αποτελέσματα των εξάωρων διαπραγματεύσεων.

Εξερχόμενος από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών ο Β. Σόιμπλε έδωσε συνέντευξη στην DW απαντώντας κατ΄ αρχήν στο ερώτημα αν είναι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα:

«Είμαι ευχαριστημένος. Κάναμε σήμερα ένα σημαντικό βήμα. Μέχρι την Τετάρτη θα πρέπει η συμφωνία να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια. Είμαι όμως αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε και αυτό το στόχο. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Στις σκληρές συζητήσεις τον Ιούλιο η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι όπως τους τελευταίους μήνες. Η χώρα πρέπει να καταβάλει τη δική της προσπάθεια για να μπει σε κανονική τροχιά. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν έλειψε, αυτό που έλειπε ήταν η βούληση από ελληνικής πλευράς».

Όχι σε κούρεμα, ναι σε περαιτέρω «ελαφρύνσεις»

Για μια ακόμα φορά ο Β. Σόιμπλε απέκλεισε ένα ενδεχόμενο κούρεμα, άφησε ωστόσο περιθώρια για περαιτέρω «ελαφρύνσεις»:

«Η βιωσιμότητα του χρέους είναι καθοριστική. Δεν μπορείς σε έναν οφειλέτη που δεν είναι φερέγγυος να του δίνεις συνεχώς μόνο χρήματα. Αυτό που κάνουμε λοιπόν είναι η λήψη μέτρων για περισσότερη ανάπτυξη. Και τον Οκτώβριο θα δούμε, αν απαιτούνται και άλλα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Όσον αφορά το κούρεμα οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες δεν επιτρέπουν μια αναδιάρθρωση χρέους. Υπάρχουν ωστόσο περιθώρια, αν και όχι τόσο μεγάλα, για μια επιμήκυνση ή παρόμοια μέτρα. Προτεραιότητα έχει τώρα η άμεση εφαρμογή των μέτρων με στόχο την ανάπτυξη. Αυτό είναι που θα βοηθήσει την χώρα και τον πληθυσμό».

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών μίλησε στο μικρόφωνο της DW και για την στροφή 180 μοιρών που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε:

«Προφανώς συνειδητοποίησε ότι αν θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ θα πρέπει να καταβάλλει ακριβώς αυτές τις προσπάθειες. Είναι αυτό που έλεγα όλα αυτά τα χρόνια. Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει ως μέλος της ευρωζώνης μόνο αν καταβάλλει πολλές προσπάθειες. Είχε υποσχεθεί το αντίθετο, τώρα όμως δεν μπορεί να τηρήσει τις υποσχέσεις του.

Σημασία έχει πάντως ότι προτίθεται να καταβάλλει αυτές τις προσπάθειες και αυτό είναι σίγουρα θετικό. Ελπίζουμε ότι όλα αυτά θα αποδώσουν και εμείς θέλουμε να τον στηρίξουμε».



Πηγή : euro2day.gr