Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

Εκτός ελέγχου ο Ερντογάν απειλεί τους τραπεζίτες που… «έριξαν τη λίρα»


Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως όσοι στον οικονομικό τομέα αγοράζουν ξένο συνάλλαγμα περιμένοντας πως η τουρκική λίρα θα πέσει, θα πληρώσουν «πολύ βαρύ τίμημα» και πρόσθεσε πως το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται γι’ αυτό.

Την Παρασκευή η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση πάνω από 4% έναντι του δολαρίου. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση της μέσα σε μια μέρα από τον περασμένο Αύγουστο που εκδηλώθηκε η νομισματική κρίση και δημιουργεί ανησυχίες πως Τούρκοι αγοράζουν περισσότερο ξένο συνάλλαγμα καθώς οι σχέσεις με την Ουάσινγκτον επιδεινώνονται.

Τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας έδειξαν την Πέμπτη πως οι καταθέσεις ξένου συναλλάγματος και οι αγορές χρυσού από τούρκους υπηκόους έφθασαν σε επίπεδο ρεκόρ την εβδομάδα μέχρι τις 15 Μαρτίου και οικονομολόγοι είπαν πως αυτό σηματοδοτεί απώλεια εμπιστοσύνης στην τουρκική λίρα.

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη ενόψει των δημοτικών εκλογών, ο Ερντογάν δήλωσε πως «μερικοί» έχουν αρχίσει να προκαλούν την Τουρκία και πως προσπαθούν, μαζί με τους συνεργάτες τους στην Τουρκία, να μειώσουν την ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι ξένων νομισμάτων.

«Λέγω σ’ αυτούς που επιδίδονται σε τέτοιες δραστηριότητες την παραμονή των εκλογών, ξέρουμε τις ταυτότητές σας. Ξέρουμε τι κάνετε όλοι εσείς. Να γνωρίζετε πως μετά τις εκλογές θα σας στείλουμε βαρύ λογαριασμό», δήλωσε.

Οι Τούρκοι προσέρχονται στις κάλπες στις 31 Μαρτίου για τις τοπικές εκλογές.

Ο Ερντογάν δεν διευκρίνισε ποιούς έχουν στόχο τα σχολιά του, όμως το Σάββατο τουρκικές ρυθμιστικές αρχές για τις τράπεζες και την αγορά ανακοίνωσαν πως έχουν αρχίσει να ερευνούν προσφυγές, σύμφωνα με τις οποίες μια έκθεση της JP Morgan προκάλεσε κερδοσκοπικές κινήσεις στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και έπληξε τη φήμη των τραπεζών.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε την Παρασκευή πως κερδοσκόποι κακολογούν την τουρκική οικονομία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πως η χειραγώγηση είναι παρόμοια με εκείνη που ο ίδιος υποστηρίζει πως υπήρξε στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2013.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ
in.gr


Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη σε κοινή εκδήλωση των ΝΟ.Δ.Ε Ιονίων Νήσων



Σας ευχαριστώ για αυτή τη θερμή υποδοχή, για το χειροκρότημά σας, για την αγάπη σας. Ευχαριστώ πολύ. Μαζί θα οδηγήσουμε τη Νέα Δημοκρατία στη μεγάλη νίκη και θα κάνουμε το 2019 τη χρονιά της μεγάλης πολιτικής αλλαγής. Αγαπητέ Γραμματέα, αγαπητέ Νίκο, κύριοι συνάδελφοι, αγαπητή μου Ρόδη, επόμενη Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κύριοι πρόεδροι, κυρίες και κύριοι, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, είμαι εδώ σήμερα για δύο λόγους.  Ο πρώτος είναι για να παρέχω και εγώ την αμέριστη πολιτική μου στήριξη στη Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου για να εκλεγεί επόμενη Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων. Και ο δεύτερος λόγος είναι για να σας μεταφέρω ότι στις 26 Μαΐου, ασχέτως των τελικών επιλογών του κ. Τσίπρα, οι Έλληνες πολίτες θα μετατρέψουν τις ευρωεκλογές σε ένα μεγάλο δημοψήφισμα, Θα πουν σε αυτή την κυβέρνηση «φτάνει πια, ως εδώ», θα της δείξουν την πόρτα της εξόδου και θα σηματοδοτήσουν με αυτό τον τρόπο τις εξελίξεις για την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές.

Φίλες και φίλοι, πριν από 5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ προσήλθε στις  περιφερειακές, δημοτικές, εθνικές εκλογές με ένα σύνθημα.  «Τρεις κάλπες, μια επιλογή.  ΣΥΡΙΖΑ».  Και έγινε πράξη αυτό το οποίο ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Με το ζόρι καταφέραμε -και θέλω να συγχαρώ προσωπικά τον Θανάση Καββαδά- να κρατήσουμε μια έδρα μόνο, τη μονοεδρική της Λευκάδας το 2015. Χάσαμε την Κεφαλονιά, χάσαμε τη Ζάκυνθο, χάσαμε την έδρα στην Κέρκυρα. Βρεθήκαμε χωρίς βουλευτή στην Κέρκυρα, με δυο βουλευτές να είναι  από τον ΣΥΡΙΖΑ και έναν από τη Χρυσή Αυγή. Και έρχεται τώρα η ώρα, φίλες και φίλοι, που όλοι μαζί θα πρέπει να αναλογιστούμε -και εσείς πρώτα από όλα, Κερκυραίοι, Επτανήσιοι- και να κάνουμε τον απολογισμό αυτής της επιλογής. Να εκλέξουμε το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και να αναθέσουμε την Περιφέρεια, αλλά και το Δήμο σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Κάντε τον απολογισμό λοιπόν, φίλες και φίλοι, είναι καλύτερα ή χειρότερα τα πράγματα εδώ στην Κέρκυρα σε σχέση με το πώς ήταν πριν από 4 χρόνια;

Δυστυχώς η πραγματικότητα την οποία αντίκρισα και σήμερα - δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την Κέρκυρα- είναι η ίδια με την πραγματικότητα που αντικρίζω σε ολόκληρη την Ελλάδα.  Είχα την ευκαιρία να ξανά βρεθώ μαζί σας τον περασμένο Μάιο σε αυτήν εδώ την αίθουσα.  Τότε -αν θυμάμαι καλά- μίλησα από την αριστερή μεριά, τώρα μιλάω από τη δεξιά μεριά. Αυτό συμβολίζει μεγάλη διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας. Και βέβαια πρέπει να σας πω ότι και τότε το κλίμα ήταν πολύ καλό, αλλά δεν έχει καμία σχέση με το κλίμα το οποίο βλέπω σήμερα. Γιατί και εδώ, η Κέρκυρα, θα στείλει με το δικό της τρόπο το μήνυμα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής.

Τι συνάντησα όμως, φίλες και φίλοι, και στη σημερινή βόλτα την οποία έκανα στην όμορφη πόλη σας;  Την ίδια εικόνα, μιας χώρας η οποία βουλιάζει στην απαισιοδοξία.  Μιας μεσαίας τάξης αφανισμένης από τους φόρους. Μιας κοινωνίας, η οποία αγωνιωδώς ψάχνει για κατεύθυνση, ψάχνει για όραμα, ψάχνει για ηγεσία και κυρίως ψάχνει για αποτέλεσμα. Διότι καθώς κλείνει αυτή η πονεμένη τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ - έχουν ήδη κλείσει 4 χρόνια από την πρώτη εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του ’15 και αν ο κ. Τσίπρας καταφέρει, όπως μας δηλώνει ότι επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία, θα έχουν συμπληρωθεί 4 χρόνια στην εξουσία από τη μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση, δεν θέλω να το ξεχνάτε αυτό και δυστυχώς τα αποτελέσματα είναι θλιβερά για τη χώρα- θα θυμόμαστε τον κ. Τσίπρα για τους φόρους που σας έβαλε. Θα τον θυμόμαστε για τα ψέματα τα οποία είπε, θα τον θυμόμαστε για τη Συμφωνία των Πρεσπών και για το πώς εκχώρησε, δυστυχώς, «Μακεδονική» γλώσσα και «Μακεδονική» εθνότητα στους γείτονες. Θα τον θυμόμαστε για το διχασμό, για την πόλωση, για το δηλητήριο το οποίο ρίχνει στην πολιτική ζωή. Θα τον θυμόμαστε για κάτι ακόμα. Για τον τρόπο με τον οποίο ξέφτισε το δήθεν πολυδιαφημισμένο ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς. Κάποιοι προσπαθούσαν να μας πείσουν τόσα χρόνια ότι επειδή δήθεν προέρχονται από μία άλλη ιδεολογική μήτρα, ότι είναι πιο ηθικοί, είναι πιο έντιμοι, είναι πιο κοντά στους απλούς πολίτες, είναι πιο προοδευτικοί από εμάς τους δήθεν παλιούς κεντροδεξιούς συντηρητικούς. Απέδειξαν, φίλες και φίλοι, αυτοί οι δήθεν νέοι, ότι υιοθετούν τις χειρότερες συνήθειες του κακού παρελθόντος, το οποίο βέβαια με πολύ μεγάλη ευκολία υποδέχθηκαν στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε από το 3% στο 36% και ποιοι μετακινήθηκαν με πολύ μεγάλη άνεση, για να βρουν τώρα μια καινούρια κομματική στέγη, χωρίς όμως να αλλάξουν τις συνήθειές τους.

Το εκλογικό, ή το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη πάει περίπατο εδώ και πολύ καιρό. Επιτρέψτε μου να σταθώ σύντομα σε δύο συμβάντα τα οποία είδαμε την τελευταία εβδομάδα και τα οποία επιβεβαιώνουν με τον πιο απόλυτο τρόπο την κατάρρευση και αυτού του μύθου. Συμβάν πρώτο. Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ που επιτρέπει στους υποψήφιους ευρωβουλευτές να μην παραιτηθούν όπως όριζε η προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση, εφόσον είναι βουλευτές για να κατέβουν στις ευρωεκλογές. Μονά βουλευτές, ζυγά ευρωβουλευτές. Ωραία το παίζουν δίπορτο οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Όλα αυτά βέβαια γίνονται για να εξαργυρώσει ο κ. Τσίπρας κομματικά γραμμάτια απέναντι στην κυρία Κουντουρά, στον κ. Δανέλη, σε πρόσωπα τα οποία συγκρότησαν αυτήν την ετερόκλητη πλειοψηφία, η οποία έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και  η οποία ψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Προς τιμήν τους και σε συνεννόηση μαζί μου, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, οι βουλευτές μας που κατεβαίνουν υποψήφιοι ευρωβουλευτές, δεν θα κάνουν χρήση αυτής της τροπολογίας Κουντουρά και θα παραιτηθούν πριν από τις εκλογές, αναλαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο το ρίσκο της επιλογής τους. Διότι αυτό είναι το ηθικό και αυτό είναι το σωστό.

Το δεύτερο συμβάν το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας χθες, αφορά την περίπτωση της  υποψήφιας ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, της κυρίας Λοΐζου. O κ. Τσίπρας, παρότι προφανώς γνώριζε τα όσα είχε πει για την τρομοκρατία, τον προσβλητικό της λόγο για τα θύματα της τρομοκρατίας, δεν τον εμπόδισαν να την επιλέξει ως υποψήφια ευρωβουλευτή. Μάθαμε όμως στην πορεία, ότι η κυρία Λοΐζου για 5,5 χρόνια εισέπραττε, με το αζημίωτο, τη τιμητική σύνταξη της μητέρας της η οποία είχε αποβιώσει.  Και βέβαια καταδικάστηκε για αυτό. Το μεγάλο ερώτημα όμως εδώ είναι εάν ο κ. Τσίπρας τα γνώριζε όλα αυτά και επέλεξε να τα αγνοήσει ή αν δήθεν δεν τα γνώριζε και αναγκάστηκε να την αποσύρει κάτω από την πίεση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της κοινής γνώμης. Το ζητούμενο όμως, φίλες και φίλοι, δεν είναι να αποσυρθεί η κάθε κυρία Λοΐζου.  Το ζητούμενο είναι να αποσυρθεί επιτέλους από την εξουσία ο κ. Τσίπρας και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη δική σας ισχυρή παρουσία στις κάλπες.  Ξεκινώντας από τις ευρωεκλογές και καταλήγοντας στις εθνικές εκλογές.

Αλλά  επειδή σε δυο μέρες έχουμε και Εθνική Επέτειο, θα γιορτάσουμε τα 198 χρόνια από την Επανάσταση που οδήγησε το Ελληνικό Έθνος στην ελευθερία και στην ανεξαρτησία, επιτρέψτε μου εδώ από τα Ιόνια Νησιά να πω και δυο κουβέντες για τα εθνικά ζητήματα. Είναι απαράδεκτο και θλιβερό Υπουργός αυτής της κυβέρνησης να βγαίνει δημόσια στη Μακεδονία και να λέει ότι η «Μακεδονία ξακουστή ανήκει στα Σκόπια». Ή αγνοούν το βάρος των λέξεών τους ή παίζουν με αυτές. Και στις δύο περιπτώσεις, φίλες και φίλοι, είναι επικίνδυνοι για τα εθνικά συμφέροντα. Προς Θεού, λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές να μην ανοίξουμε και άλλα μέτωπα υπερήφανης διαπραγμάτευσης με αυτούς οι οποίοι αβίαστα -και σε μια συγκυρία όπου η Τουρκία υψώνει αδικαιολόγητα τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα- έρχονται και λένε ότι οι Τούρκοι πρέπει να έχουν μερίδιο στα ενεργειακά του Αιγαίου ή ισχυρίζονται ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο και άρα χρήζει κάποιου είδους διαφορετικής μεταχείρισης. Λάθος λόγια, λάθος αντίδραση τη λάθος στιγμή. Ο κ. Τσίπρας έχει κάνει αρκετή ζημιά στα εθνικά συμφέροντα.  Να μην προσθέσει λοιπόν άλλη μια πριν από τις εκλογές πιστεύοντας ότι είναι μεγάλος διαπραγματευτής και να πάει να λύσει και τις εκκρεμότητες με τα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Ας σταματήσει εδώ και ας αφήσει στην επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της διαπραγμάτευσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Φίλες και φίλοι, δεν θα κουραστώ να το λέω διότι μερικές φορές ξεχνάμε ότι στις 26 Μαΐου -σε κάθε περίπτωση- έχουμε εκλογές.  Δεν ξέρουμε ακόμα εάν θα έχουμε και εθνικές εκλογές στις 26 Μαΐου.  Εμείς έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο για τη χώρα, αλλά η απόφαση για την προκήρυξη των εθνικών εκλογών ανήκει στον κ. Τσίπρα.  Εάν λοιπόν ο κ. Τσίπρας επιλέξει στις 26 Μαΐου να μην διεξάγει εθνικές εκλογές τότε οι ευρωεκλογές αποκτούν ένα ξεχωριστό, ένα ειδικό πολιτικό βάρος. Στις 26 Μαΐου δεν θα ψηφίσουμε μόνο για το τι Ευρώπη θέλουμε.  Για τη θέση της Ελλάδος στην Ευρώπη.  Για τους ευρωβουλευτές οι οποίοι την επόμενη πενταετία θα δώσουν τη μάχη να υπερασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα. Θα ψηφίσουμε και για αυτό.  Και δεν θέλω να σας διαφεύγει μια κρίσιμη ιστορική πραγματικότητα.  Οι ευρωεκλογές θα γίνουν στις 26 Μαΐου.  Στις 29 Μαΐου πριν από ακριβώς 40 χρόνια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραψε στο Ζάππειο τη συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα. Το έκανε τότε βρισκόμενος απέναντι σε μία μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης η οποία δεν έβλεπε την μεγάλη χρησιμότητα  να προσδεθεί με ασφάλεια η χώρα στο ασφαλές αγκυροβόλιο της Ευρώπης. Προχώρησε με θάρρος κάνοντας μία εθνική επιλογή η οποία προσδιόρισε τις τύχες της χώρας για πάντα Και αν αυτό έγινε πριν από 40 χρόνια, πριν από 4 χρόνια, το Καλοκαίρι του 2015 μέσα σε τραυματικές συνθήκες και σε ένα περιβάλλον απίστευτης έντασης, με ένα κάλπικο δημοψήφισμα όπου για άλλα ψήφισε ο ελληνικός λαός και άλλα έγιναν μία εβδομάδα μετά, κλήθηκε τότε η Νέα Δημοκρατία να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη.

Εμείς κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη με την υπεύθυνη συμπεριφορά μας το Καλοκαίρι του 2015 αναλαμβάνοντας τότε και πολιτικό κόστος. Ήμασταν παρέα με τους συναδέλφους μου βουλευτές και με το Νίκο τότε και συζητούσαμε τι πρέπει να κάνουμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Γνωρίζαμε πολύ καλά ότι το πολιτικά εύκολο και ευχάριστο θα ήταν να βρεθούμε και εμείς απέναντι στα μνημόνια, λες και υπάρχει κάποιος ο οποίος θέλει να υπάρχουν μνημόνια ή να μπορούσαμε εμείς να τα σκίσουμε με ένα νόμο, με ένα άρθρο και να μην το είχαμε κάνει γιατί μας άρεσαν. Πήραμε όμως τότε την απόφαση να βάλουμε το καλό της χώρας πάνω από το καλό του Κόμματος. Και είμαστε απολύτως ήσυχοι με αυτή την επιλογή μας. Γιατί όπως η Νέα Δημοκρατία έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη πριν από 40 χρόνια, η Νέα Δημοκρατία κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη πριν από 4 χρόνια και η Νέα Δημοκρατία πάλι θα οδηγήσει την Ελλάδα σε μία νέα λαμπρή πορεία, σε μία Ευρώπη που αλλάζει. Θα ψηφίσουμε λοιπόν για την Ευρώπη  που θέλουμε. Για μία ισχυρή Ελλάδα σε μία Ευρώπη που πρέπει να αλλάξει. Αλλά δεν θα ψηφίσουμε μόνο για αυτό. Εάν οι ευρωεκλογές προηγηθούν των εθνικών εκλογών τότε στην ουσία οι ευρωεκλογές είναι το πρώτο ημίχρονο από έναν αγώνα που έχει δύο ημίχρονα. Και στο πρώτο ημίχρονο, για να το πω πολύ απλά, η Νέα Δημοκρατία πρέπει να βάλει πολλά γκολ.  Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι από το πρώτο ημίχρονο αυτού του αγώνα οι Έλληνες πολίτες θα στείλουν στον κ. Τσίπρα ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι έχει τελειώσει, ότι ήρθε η ώρα η χώρα να προχωρήσει μπροστά.

Αλλά δεν θα στείλουν μόνο ένα μήνυμα διαμαρτυρίας καταδικάζοντας το ΣΥΡΙΖΑ σε χαμηλά ποσοστά. Πρέπει να στείλουν και ένα μήνυμα στήριξης της Νέας Δημοκρατίας δίνοντάς μας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πολιτική νομιμοποίηση. Για αυτό επιμένω σε αυτές τις ευρωεκλογές, όπου το πολιτικό διακύβευμα είναι τόσο κρίσιμο. Δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρές ψήφους, για ανώδυνες πολιτικές επιλογές που μπορεί σε άλλες συγκυρίες να φαινόντουσαν ευχάριστες. Τώρα μπροστά στο μείζον εθνικό διακύβευμα να βάλουμε ένα τέλος στη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης και να δώσουμε ισχυρή στήριξη στη μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, αυτές οι επιλογές της χαλαρής, της ανώδυνης ψήφου, είναι επιλογές τις οποίες δεν πρέπει να ακολουθήσουν οι συμπολίτες μας. Και θα ζητήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη στις ευρωεκλογές που έρχονται. Και ζητώ από όλες και από όλους, από τις κομματικές μας οργανώσεις, από τους φίλους μας, από τα παλιά και νέα στελέχη που είναι κοντά στη Νέα Δημοκρατία απόλυτη κινητοποίηση για αυτή τη μεγάλη εκλογική μάχη. Θα χρειαστούμε, δεν θα κουραστούμε να το λέμε, εκλογικούς αντιπροσώπους σε κάθε κάλπη. Δεν θα υπάρχει κάλπη στην χώρα που να μην έχει εκλογικό αντιπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας. Και σας  θέλουμε αρωγούς σε αυτή την προσπάθεια. Να προστρέξετε να εγγραφείτε στην ηλεκτρονική μας πλατφόρμα για να μπορέσουμε να στελεχώσουμε όλα τα εκλογικά τμήματα για να εξασφαλίσουμε ότι οι εκλογές θα γίνουν με απόλυτη διαφάνεια και ότι θα γίνει απολύτως σεβαστή η βούληση του ελληνικού λαού.

Σε αυτή όμως την εκλογική αναμέτρηση δεν θα ψηφίσουμε μόνο για υποψήφιους ευρωβουλευτές και για Κόμματα που θα δώσουν την άλλη μέρα τον αγώνα στην Ευρώπη. Θα ψηφίσουμε και για Περιφερειάρχες και θα ψηφίσουμε και για Δημάρχους. Και αυτό με φέρνει στην ανάγκη να επαναλάβω εδώ στην Κέρκυρα το πόσο σημαντικό θεωρώ να εκλεγεί η Ρόδη Περιφερειάρχης Ιονίων και ζητώ τη στήριξή σας σε αυτήν την προσπάθεια. Δεν τη ζητώ μόνο για λόγους κομματικής νομιμοφροσύνης. Τη ζητώ διότι την επόμενη μέρα είναι απολύτως κρίσιμο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να μπορέσει να συνεργαστεί με εκλεγμένους Περιφερειάρχες, οι οποίοι θα συμμερίζονται το κοινό αναπτυξιακό μας όνειρο. Ακούσατε από η Ρόδη πολύ φιλόδοξα σχέδια, τα οποία θα εξειδικευτούν και στη συνέχεια, για το πώς αντιλαμβάνεται τα Ιόνια νησιά, ως μία γέφυρα μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης. Για το πώς θα αξιοποιήσουν τα ανεκμετάλλευτα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Για να μπορέσει όμως αυτό το σχέδιο να γίνει πράξη, πρέπει να υπάρχει συναντίληψη μεταξύ Περιφερειαρχών και κεντρικής διοίκησης. Αυτή η συναντίληψη υπάρχει μεταξύ εμού και της Ρόδης. Για αυτό σας ζητώ να τη στηρίξετε.

Ξέρετε βρίσκομαι συχνά αντιμέτωπος σε αυτές τις επιλογές με ζητήματα που έχουν να κάνουν ενδεχομένως με θέματα εντοπιότητας. Σας ζητώ να δείτε τη μεγάλη σας ταυτότητα και το μέλλον των Ιονίων Νήσων συνολικά. Κάθε νησί στα Ιόνια έχει τις δικές του ανάγκες και κάθε νησί θα τύχει της δικιάς του ξεχωριστής φροντίδας και από την Περιφέρεια και από το κεντρικό κράτος. Είμαι εδώ να εγγυηθώ ότι κανένα από τα Ιόνια Νησιά, πόσο μάλλον η Κέρκυρα, η πρωτεύουσα των Ιονίων δεν θα είναι παραμελημένη, δεν θα είναι ξεχασμένη στη μεγάλη προσπάθεια που θα κάνουμε την επόμενη μέρα για να ανατάξουμε τη χώρα. Στο Συνέδριο το οποίο είχαμε κάνει το Μάιο, είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε πολλές συγκεκριμένες σκέψεις για το πώς αντιλαμβανόμαστε το αναπτυξιακό όραμα των Ιονίων. Και είχε γίνει τότε μια εξαιρετική δουλειά, η οποία έχει ενσωματωθεί στο πρόγραμμά μας. Δεν θα την επαναλάβω χάριν του χρόνου. Θα πω μόνο, ότι η αναπτυξιακή δυναμική των Ιονίων Νησιών είναι πραγματικά πάρα-πάρα πολύ μεγάλη. Και δυστυχώς τα Ιόνια αδικήθηκαν από μια κακή περιφερειακή διοίκηση, από μία προβληματική δημοτική διοίκηση, η οποία δεν μπόρεσε καν να αντιμετωπίσει βασικότατα προβλήματα, όπως τα προβλήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Είχα την ευκαιρία να ξαναμιλήσω για το θέμα αυτό και  εύχομαι η εικόνα προσωρινής ηρεμίας την οποία αντικρίζουμε τώρα να μπορέσει να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού, ώστε να μην ξαναζήσουμε τις τραγικές εικόνες τις οποίες αντίκρισα πριν από ένα χρόνο, όταν είχα ξανάρθει στο νησί. Εικόνες που υπονομεύουν το ίδιο το τουριστικό προϊόν, αλλά θέτουν και σε κίνδυνο την ίδια τη δημόσια υγεία των Κερκυραίων. Δεν θα πω τι θα είχε γίνει, αν είχε ακολουθηθεί το σχέδιο το οποίο είχε δρομολογήσει η Νέα Δημοκρατία για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, με συγχρηματοδότηση και με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όπως έγινε στην Περιφέρεια Ηπείρου και ετοιμάζεται ήδη να λειτουργήσει πιλοτικά. Εδώ θα χρειαστούμε 3 με 4 χρόνια ακόμα την επόμενη μέρα για να δρομολογήσουμε μία τέτοια μονάδα.

Δύο Περιφερειάρχες εξέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2014. Τον Περιφερειάρχη το δικό σας και την κυρία Δούρου στην Αττική. Αυτό που τους ενώνει, είναι η μνημειώδης ανικανότητα. Οι ιδεοληψίες, οι αντιλήψεις του ότι τα σκουπίδια μπορεί να τα μαζεύει διαφορετικά κάποιος αριστερός. Και αυτό το αόρατο νήμα που συνδέει το Τεμπλόνι με τη Φυλή, που σηματοδοτεί στην ουσία την απόλυτη αποτυχία μιας αριστερής διακυβέρνησης, η οποία άφησε την Αττική και την Κέρκυρα εκτεθειμένες σε μια τεράστια υγειονομική βόμβα, την οποία πρέπει την επόμενη μέρα, με μεγάλη ταχύτητα εμείς, να απενεργοποιήσουμε. Και θα το κάνουμε αυτό σε συνεργασία με τις τοπικές, τις δημοτικές αρχές, με την Περιφέρεια. Θα βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση, ώστε να αντιμετωπίσουμε το συντομότερο δυνατό αυτό το πρόβλημα το οποίο θα έπρεπε να έχει λυθεί πριν από πολλές δεκαετίες, είναι όμως ακόμα, δυστυχώς, μία από τις εκκρεμότητες τις οποίες κληρονομούμε από το παρελθόν.

Όπως εκκρεμότητες υπάρχουν και στις βασικές υποδομές, στους βιολογικούς καθαρισμούς στον κεντρικό οδικό άξονα βορρά-νότου της Κέρκυρας που είναι ένας οδικός άξονας που δεν μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη ενός νησιού με τόσο μεγάλες αναπτυξιακές φιλοδοξίες. Όλα αυτά μπορούν και πρέπει να γίνουν πράξη. θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε ένα έργο το οποίο αποτελεί έργο σημαία για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το οποίο δυστυχώς πολεμήθηκε στα πρώτα του στάδια από το ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρομαι στη σύμβαση παραχώρησης των 14 αεροδρομίων στη Fraport, έργο της κυβέρνησης Σαμαρά, το οποίο υπεγράφη από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πολεμήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ μέχρι όμως που αναγκάστηκε να το υλοποιήσει. Έστω και με δύο χρόνια καθυστέρηση βλέπετε τη μεγάλη πρόοδο η οποία ήδη υπάρχει σε βασικές υποδομές μας στα αεροδρόμια έτσι ώστε η κεντρική πύλη εισόδου των νησιών μας, της ηπειρωτικής χώρας, να είναι μία πύλη εισόδου που να συνάδει με την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος που θέλουμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες οι οποίοι έρχονται στην Πατρίδα μας.

Φίλες και φίλοι, δεν θα μιλήσω αναλυτικά για το πρόγραμμά μας, νομίζω εξάλλου ότι είστε απολύτως εξοικειωμένοι με αυτό. Επιτρέψτε μου όμως να πω δυο κουβέντες μέσα από τέσσερις συναντήσεις τις οποίες είχα σήμερα στην Κέρκυρα κάθε μία από τις οποίες λένε μία ξεχωριστή ιστορία και σηματοδοτούν διαφορετικές προτεραιότητες για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Είχα πρώτα την ευκαιρία να πάω σε ένα καταπληκτικό κέντρο ημερήσιας φροντίδας, τη «Μέλισσα», για να δω από κοντά την τεράστια προσπάθεια την οποία καταβάλλουν γονείς, αλλά και εκπαιδευτικοί για  να παρέχουν  υποστήριξη σε παιδιά με ειδικές ανάγκες που χρειάζονται τη φροντίδα μας, τη φροντίδα της Πολιτείας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Το λέω αυτό διότι μέσα στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει μία έντονη κοινωνική διάσταση. Το λέω αυτό γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι το Κόμμα των πολλών και όχι των λίγων όπως κάποιοι θέλουν να μας παρουσιάσουν. Το λέω αυτό διότι είναι μία υποχρέωση την οποία έχουμε ως Κόμμα και ως αυριανή κυβέρνηση να σταθούμε πρωτίστως σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Και θέλω με την ευκαιρία αυτή να χαιρετίσω αυτή τη μεγάλη δραστηριότητα της Κοινωνίας των Πολιτών η οποία έρχεται συχνά και υποκαθιστά ατελείς κρατικές δομές. Μέσα από το υστέρημά τους, την προσωπική τους δουλειά αυτοί οι άνθρωποι δίνουν ένα περίσσευμα καρδιάς στους συμπολίτες που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Αλλά δεν μπορούμε μόνο να στηριζόμαστε στην καλοσύνη τους και στην προθυμία τους, πρέπει κάποια στιγμή και το κράτος να είναι πραγματικός αρωγός σε αυτή τους την προσπάθεια.

Αμέσως μετά βρέθηκα τυχαία σε μία μικρή μικρομεσαία επιχείρηση, σε ένα μικρό μηχανουργείο, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο χώρο που στεγάζεται η «Μέλισσα» και είχα μία σύντομη κουβέντα με τον ιδιοκτήτη και το γιο του. Τυπική μικρομεσαία επιχείρηση, επισκευάζουν εξαρτήματα από πλοία. Άντεξαν τα χρόνια της κρίσης, υπέφεραν πάρα πολύ όμως και αυτοί από την  υπερφορολόγηση και από τις εισφορές οι οποίες πια καθιστούν την εργασία και τον κόπο του εργαζόμενου απαγορευτική συνθήκη στη σημερινή Ελλάδα. Με αφορμή την επίσκεψή μου το ξαναλέω για άλλη μία φορά: Η Νέα Δημοκρατία θα μειώσει φόρους και εισφορές και θα προσφέρει περισσότερες επενδύσεις και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας στους νέους συμπολίτες μας.

Είχα την ευκαιρία, επίσης, να συνομιλήσω με οδηγούς ταξί οι οποίοι οργανωμένοι και παρέχοντας, πιστεύω ποιοτικές υπηρεσίες, μου έθεσαν τα δικά τους ζητήματα για το πώς αντιλαμβάνονται οι ίδιοι το ρόλο τους στην μελλοντική τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Μου έδωσε αυτό την ευκαιρία να μιλήσω, για άλλη μία φορά, για αυτό το σημαντικό κλάδο. Για να πω πόσο πιστεύουμε σε συνεργατικά σχήματα τα οποία χρησιμοποιούν και την τεχνολογία για να μπορούν να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες. Αλλά και πως η Νέα Δημοκρατία είναι απέναντι σε επιχειρηματικές προσπάθειες οι οποίες κινούνται στην γκρίζα ζώνη της παραοικονομίας, που παραβιάζουν το ρυθμιστικό πλαίσιο, που δεν πληρώνουν φόρους και δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι αγωνίζονται καθημερινά να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στους συμπολίτες μας και στους επισκέπτες οι οποίοι έρχονται να επισκεφτούν την όμορφη Κέρκυρα.

Επισκέφθηκα και ένα ξενοδοχείο. Ένα τυπικό ξενοδοχείο, μικρομεσαία επιχείρηση και είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω, όχι μόνο με τον ιδιοκτήτη, το μέτοχο, αλλά και με τους εργαζόμενους. Και θέλω με την ευκαιρία αυτή να σας επαναλάβω κάτι το οποίο το πιστεύω βαθιά. Αν μιλάμε για ανάπτυξη, η ανάπτυξη ιδιωτικού τομέα, όπως εδώ, πρέπει να δρομολογηθεί με περισσότερες επενδύσεις σε μια τουριστική περιοχή όπως είναι η Κέρκυρα. Δεν μιλάμε μόνο για μία ανάπτυξη η οποία θα ωφελήσει τους λίγους, τους μετόχους, τους ιδιοκτήτες, τους ξενοδόχους εν προκειμένω. Όταν μιλάμε για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, πρέπει το εργατικό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις, να είναι εξίσου ευχαριστημένοι, χαμογελαστοί και ικανοποιημένοι, όσο και οι ιδιοκτήτες μέτοχοι και managers. Αυτή λοιπόν η ανάπτυξη από την οποία θα είναι ωφελημένοι και οι ιδιοκτήτες και οι μέτοχοι, αλλά πρωτίστως οι εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, είναι η ανάπτυξη την οποία εμείς οραματιζόμαστε. Για αυτό και θέλουμε και θα δώσουμε περισσότερα κίνητρα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να μπορούν να δίνουν περισσότερες παροχές στους εργαζόμενους. Να τους κάνουν συμμέτοχους σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια, ώστε και αυτοί να αισθάνονται ότι θα έχουν ένα διακριτό, ένα συγκεκριμένο μέρισμα από την οικονομική επιτυχία. Το λέω αυτό, διότι η ανάπτυξη έτσι όπως την οραματιζόμαστε, είναι μία ανάπτυξη για τους πολλούς.

Είναι πρωτίστως μία ανάπτυξη -και θέλω με αυτήν την ευκαιρία να χαιρετήσω και την ΟΝΝΕΔ μας, τη νεολαία μας η οποία δίνει το παρών για άλλη μια φορά είναι εδώ σε μία κομματική μας συγκέντρωση- για τη νέα γενιά. Είναι μία ανάπτυξη που θα μπορέσει να δώσει στα νέα παιδιά ευκαιρίες, αλλά και δεξιότητες και γνώσεις, για να μπορούν επιτέλους να τις εκμεταλλευτούν. Μία ανάπτυξη η οποία πρέπει να φέρει κοντά τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, το Πανεπιστήμιο Ιονίου, με τις ανάγκες της πραγματικής αγοράς. Δεν γίνεται να παράγουμε πτυχιούχους με δεξιότητες και πτυχία που δεν ενδιαφέρουν τους εργοδότες και δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ του τι ζητάει η αγορά εργασίας και το τι προσφέρουν τα πανεπιστήμια μας και αυτό κατ’ εξοχήν σε περιφερειακά πανεπιστήμια πρέπει να γίνει πράξη. Να συνεργαστούν τα πανεπιστήμια με την Περιφέρεια, με το κεντρικό κράτος, με τους τοπικούς φορείς, τα επιμελητήρια, ώστε να μπορούν να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα δεξιοτήτων το οποίο υπάρχει σήμερα στην αγορά. Σας έδωσα λοιπόν μέσα από 4 διακριτές προσωπικές ιστορίες, τις οποίες βίωσα σήμερα, αυτές τις λίγες ώρες που βρίσκομαι στην Κέρκυρα, ένα στίγμα για το πώς οραματιζόμαστε την Ελλάδα του αύριο.

Αλλά, φίλες και φίλοι, πάνω από όλα -και θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε αυτό- πρέπει να συνθλίψουμε αυτό το σύννεφο, αυτό το νέφος απαισιοδοξίας και παρακμής, το οποίο κρέμεται πια πάνω από τη χώρα. Υπάρχει πίσω από την Ελλάδα της παρακμής, της διαφθοράς, των κολλητών, των βολεμένων του ΣΥΡΙΖΑ, μια άλλη Ελλάδα, μια σιωπηλή πλειοψηφία, η οποία εργάζεται νυχθημερόν και διεκδικεί ένα καλύτερο αύριο για την ίδια, για τα παιδιά της, για τα εγγόνια της, για τους γονείς, για τους παππούδες, για τις γιαγιάδες. Αυτή η σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων που δεν συμβιβάζεται με αυτή τη μετριότητα την οποία ζούμε σήμερα. Αυτή η σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων που ξέρει ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει μία ξεχωριστή, κανονική Ευρωπαϊκή χώρα, κρατώντας όλα τα στοιχεία του χαρακτήρα, της ταυτότητάς μας που μας κάνουν τόσο υπερήφανους.  Αυτή η σιωπηλή πλειοψηφία, η οποία μπορεί σήμερα  να μην εκδηλώνεται, να μη μιλάει πολύ, αλλά μέσα της βράζει και είναι πολύ οργισμένη, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα έρθει η ώρα της κάλπης, θα κάνει το σωστό. Θα μαυρίσει τον κ. Τσίπρα, που τους μαύρισε τη ψυχή. Μαύρισε ο κ. Τσίπρας τις ψυχές των Ελλήνων. Και θα στείλει ένα ισχυρό, ένα δυνατό μήνυμα πολιτικής αλλαγής στη μόνη πολιτική δύναμη σήμερα η οποία μπορεί να εκφράσει αυτό το συναίσθημα των Ελλήνων και να οδηγήσει επιτέλους τον τόπο σε καλύτερες μέρες

Κλείνω φίλες και φίλοι, λέγοντας σας ότι η Νέα Δημοκρατία άντεξε σε δύσκολες στιγμές. Αποδείξαμε ότι είμαστε το μόνο Κόμμα το οποίο έχει πραγματικές ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Γιατί; Γιατί είμαστε ένα Κόμμα βαθιά λαϊκό. Είμαστε ένα Κόμμα το οποίο εκφράζει τις ανησυχίες και τις αγωνίες όλων των Ελλήνων. Είμαστε ένα Κόμμα το οποίο ερχόμαστε να ενώσουμε και όχι να διχάσουμε. Αντέξαμε στις δυσκολίες. Κρατηθήκαμε όρθιοι όταν πολλοί προεξοφλούσαν ότι θα είχαμε την τύχη του άλλου μεγάλου μας πολιτικού αντιπάλου της Μεταπολίτευσης. Αλλά διαψεύσαμε αυτές τις  προσδοκίες. Και θέλω εδώ να πω ένα προσωπικό μεγάλο ευχαριστώ στους παλιούς φίλους της Νέας Δημοκρατίας. Εσείς μας κρατήσατε όρθιους στις δύσκολες στιγμές. Εσείς βάλατε τα θεμέλια για να μπορούν να έρχονται σήμερα κοντά μας και να τους υποδεχόμαστε, και θέλω να το τονίσω αυτό, με ανοιχτή αγκαλιά, φίλοι μας οι οποίοι δεν μας είχαν ψηφίσει  ποτέ στο παρελθόν. Φίλοι μας οι οποίοι έρχονται σήμερα στη Νέα Δημοκρατία, κάποιοι ενδεχομένως λίγο διστακτικά, άλλοι με μεγαλύτερο θάρρος, γιατί συναντούν στη Νέα Δημοκρατία ένα Κόμμα το οποίο από τη μία μένει πιστό στις παραδοσιακές του αξίες, από την άλλη όμως αλλάζει, μπολιάζεται με νέα στελέχη, με νέες ιδέες και μπορεί να εκφράσει και τις δικές τους ανησυχίες. Και μπρος στο μείζον διακύβευμα, δεν θα κουραστώ να το λέω αυτό, της κεντρικής πορείας της χώρας παραμερίζουν αυτοί οι συμπολίτες μας και τις όποιες αναστολές τους για να έρθουν κοντά μας.


Σας το λέω ξεκάθαρα: Δεν θα σας διαψεύσουμε. Εμπιστευθείτε μας, εμπιστευθείτε εμένα προσωπικά να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τη Νέα Δημοκρατία σε μία μεγάλη νίκη και τον τόπο μας επιτέλους στην  κατεύθυνση που του αξίζει. Όλοι μαζί μπορούμε να το πετύχουμε με τη δική σας στήριξη, το δικό σας χειροκρότημα. Πάμε μαζί, λοιπόν, για μία μεγάλη νίκη στις ευρωεκλογές, μία ακόμα μεγαλύτερη νίκη στις εθνικές εκλογές, με τη Ρόδη Κράτσα Περιφερειάρχη στα Ιόνια για να κάνουμε τη ζωή όλων καλύτερη. Αξίζουμε καλύτερα και μπορούμε να το καταφέρουμε. Να είστε καλά, στο επανειδείν. Ευχαριστώ πάρα πολύ.




Ανεργία : Μελέτη αποκαλύπτει ποιοι δεν βρίσκουν δουλειά



Tα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης που οδηγήθηκαν στην ανεργία είναι οι ηλικίες άνω των 45 ετών, καθώς και οι γυναίκες, ενώ από το 2013 οι ελαστικές μορφές απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 144.618 μισθωτούς και σε ποσοστό 52,1%!

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ (Γιώργος Κρητηκίδης) με θέμα «Μισθωτή εργασία και Ανεργοι» (στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ και ΟΑΕΔ). Η ίδια μελέτη οδηγείται στο συμπέρασμα ότι η σταθερότητα από το 2013 του αριθμού τόσο των εγγεγραμμένων όσο και των ανέργων που αναζητούν εργασία, παρά τη σημαντική αύξηση των θέσεων μισθωτής εργασίας που έχει συντελεστεί, οφείλεται κατά κύριο λόγο στη νομιμοποίηση της αδήλωτης απασχόλησης, στα προγράμματα της επιδοτούμενης απασχόλησης και στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Στην έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ αποτυπώνεται η εξέλιξη της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας σε συνάρτηση με τα στατιστικά στοιχεία των ανέργων του ΟΑΕΔ, ανά φύλο και κατά ηλικιακές ομάδες. Η σημαντική αύξηση του μεγέθους της μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας από το 2013 κατά 39,1% και σχεδόν 536.500 μισθωτούς δεν φαίνεται να έχει ακόμη αντίκτυπο στον αριθμό των ανέργων, καθώς δεν έχει επιφέρει αντίστοιχη μείωσή τους.

Οπως τονίζεται στη μελέτη το ζητούμενο σήμερα της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι μόνο η στείρα ποσοτική μείωση του ποσοστού ανεργίας και κατά συνέπεια των ανέργων, αλλά και η ποιοτική αναβάθμιση των όρων εργασίας και η εργασιακή ασφάλεια των εργαζομένων, η οποία δεν προκύπτει με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Κατά την ίδια έρευνα η αποκλιμάκωση των ανέργων ανά φύλο συντελείται μόνο στους άνδρες σε αντίθεση με τις γυναίκες. Οσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες η αποκλιμάκωση των ανέργων συντελείται στους νέους και μέχρι την ηλικιακή ομάδα των 44 ετών, ενώ για τις ηλικιακές ομάδες άνω των 45 ετών η εξέλιξη μόνο εφησυχαστική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Κάτω από την επίδραση των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων, όσον αφορά τον προσανατολισμό των ασκούμενων οικονομικών πολιτικών και των ασκούμενων πολιτικών καταπολέμησης της ανεργίας, επικρατούν οι έννοιες της «ευελιξίας» και της «απελευθέρωσης» της αγοράς εργασίας και γενικότερα της οικονομίας.

Συμπεράσματα

Επίσης η ίδια μελέτη καταλήγει στα παρακάτω συμπεράσματα:

1 Η ταχεία επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης έχει ως αποτέλεσμα το 2018 πάνω από ένας στους πέντε εργαζομένους (22,13%) στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας να εργάζεται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης (442.150 εργαζόμενοι με μερική απασχόληση και εκ περιτροπής απασχόληση). Από το 2013 οι ελαστικές μορφές απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 144.618 μισθωτούς και σε ποσοστό 52,1% και σε αυτές αναλογεί το 27% των 536.495 νέων θέσεων εργασίας που αντίστοιχα δημιουργήθηκαν από το 2013. Η μισθωτή απασχόληση σε σχέση με το 2013 αυξήθηκε κατά 536.495 άτομα και ποσοστό 39,1%. Η εν λόγω μεταβολή οφείλεται κατά 53,6% σε αύξηση των ανδρών, κατά 47,5% στην αύξηση της ηλικιακής ομάδας 45-64 ετών και κατά 30,8% στην αύξηση της ηλικιακής ομάδας 30-44 ετών. Επίσης, λίγο πάνω από το 1/5 οφείλεται στην αύξηση των μισθωτών μέχρι 29 ετών (11,5% για τους νέους μέχρι 24 ετών και 9,5% για τους 25-29 ετών).

2 Η σημαντική αύξηση του μεγέθους της μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας από το 2013 κατά 39,1% και σχεδόν 536.500 μισθωτούς δεν φαίνεται να έχει ακόμη αντίκτυπο στον αριθμό των ανέργων, καθώς δεν έχει επιφέρει αντίστοιχη μείωσή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2013 μέχρι σήμερα, κατά μέσο όρο, ο μηνιαίος αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ εξακολουθεί να υπερβαίνει το 1.000.000, ενώ ο μηνιαίος αριθμός των ανέργων που αναζητούν εργασία κυμαίνεται κατά μέσο όρο στις 850.000.


Γεωργάκης Ηλίας
Πηγή : TA NEA


Φοβούνται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να παρευρεθούν σε εκδηλώσεις και παρελάσεις



Έχοντας  συνειδητοποιήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν τους θέλει πλέον ο ελληνικός λαός, ειδικά μετά το ξεπούλημα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς, αμετανόητοι για τις πράξεις τους και φοβισμένοι ακυρώνουν την παρουσία τους στις παρελάσεις

Οι Συριζαίοι και οι συνεργαζόμενοι βουλευτές, φοβούνται ότι θα μπουν για μία ακόμη φορά στο στόχαστρο από πολίτες που είναι οργισμένοι με τη Συμφωνία των Πρεσπών και αυτό τους έχει θορυβήσει.

Μετά τις αποδοκιμασίες που δέχθηκε σε Βέροια και Κιλκίς, ο  Νίκος Παππάς επικαλέστηκε δήθεν προσωπικούς λόγους και ακύρωσε την επίσκεψή του στη Λάρισα, θέλοντας να αποφύγει την παρουσία του σε οποιαδήποτε εκδήλωση ειδικά σήμερα εθνική εορτή που το πατριωτικό αίσθημα είναι υψηλότερο.

Η Κατερίνα Παπακώστα, ακύρωσε με τη σειρά της την παρουσία της στη σημερινή παρέλαση στην Τρίπολη, φοβούμενη τις αντιδράσεις γνωρίζοντας τις συνέπειες του στηρίζω την κυβέρνηση που ξεπούλησε την Μακεδονία.


Δήλωση του αν. Τομεάρχη Δικαιοσύνης της Ν.Δ. Κ. Καραγκούνη για το καθεστώς ανομίας στις φυλακές



Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κ. Κ. Καραγκούνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κατάσταση στις φυλακές είναι προ πολλού ανεξέλεγκτη. Το καθεστώς ανομίας γιγαντώνει, κρατούμενοι δολοφονούνται, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι συχνά βασανίζονται και ξυλοκοπούνται. 

Επικρατεί δυστυχώς ο νόμος της ζούγκλας. Οι κρατούμενοι κάνουν κυριολεκτικά "πάρτι" και η κυβέρνηση παρακολουθεί με απάθεια την τραγική αυτή κατάσταση. Οι ευθύνες τους μεγάλες αλλά ευτυχώς οι μέρες τους λιγοστές».


Έκρηξη στα γραφεία ασφαλιστικής εταιρείας στην Καισαριανή



Έκρηξη σημειώθηκε στη 1.25 τα ξημερώματα, στα γραφεία ασφαλιστικής εταιρείας στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 197, στην Καισαριανή.

Από την έκρηξη σημειώθηκαν μόνο υλικές ζημιές στην πρόσοψη του κτιρίου, και σε ένα σταθμευμένο όχημα

Η αστυνομία διενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.


Και δεύτερο βίντεο που δείχνει πώς μόνο φυλακές και σωφρονισμό δεν έχουμε στην Ελλάδα



Είναι τραγικά και ανησυχητικά τα όσα διαδραματίζονται στις φυλακές Κορυδαλλού και γύρευε τι συμβαίνει στις υπόλοιπες φυλακές της χώρας.

Οι εικόνες σκληρών ποινικών κρατουμένων που έχουν μετατρέψει το κελί τους σε υπερπολυτελές διαμέρισμα με τηλεόραση τελευταίας τεχνολογίας, αλκοόλ, κινητά με τα οποία έκαναν και live και πολλά μετρητά κάνουν τους πολίτες να ανησυχούν περισσότερο για την γιγάντωση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα.

Για την κατάσταση στις φυλακές έχει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι νόμοι έγκλημα που έχει περάσει και προσπαθεί ακόμα να περάσει, για να υπάρχει ατιμωρησία σε σκληρά εγκλήματα που εμπλέκονται σύντροφοι με αποτέλεσμα οι φυλακές να γίνουν απλά μερικές ημέρες διακοπών, με κελιά διαμερίσματα, άφθονο αλκοόλ και πολλά πάρτι.

Νέο βίντεο δείχνει ξανά εικόνες από το πάρτι σκληρών Αλβανών κακοποιών μέσα στις φυλακές και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. 

Ένας πρώην κρατούμενος που μίλησε στον Alpha άφησε άφωνους και ανήσυχους τους Έλληνες πολίτες:  «αυτά γίνονται καθημερινά στον Κορυδαλλό. Εδώ μπαίνουν ναρκωτικά, δεν θα μπει αλκοόλ και κινητά;». «Ογδόντα ευρώ κοστίζει η φιάλη με το αλκοόλ. Στο βίντεο δεν φαίνεται και κάτι. Πάρτι έκαναν τα παιδιά. Όταν θα πεις στον σωφρονιστικό ότι θα βρει τον μπελά του, κάθεται ήσυχος».




Παπακώστα, Σπηλιωτόπουλος, Τσιτουρίδης κάνουν κόμμα.


Σύμφωνα με το ΑΠΕ από το περιβάλλον της  Κατερίνας Παπακώστα, μαθεύτηκε ότι δεν θα είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές με το ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να συνεργαστεί με δύο στελέχη που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, τον Άρη Σπηλιωτόπουλο και τον Σάββα Τσιτουρίδη, τις προσεχείς ημέρες θα ακολουθήσουν οι απαραίτητες τυπικές διαδικασίες για το κόμμα που ετοιμάζουν.


Η σκληρή και λιγότερο γνωστή πτυχή του 1821: Οι ιστορίες των τραυματιών και των λιμοκτονούντων



Στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 οι περισσότεροι θάνατοι προήλθαν από επιδημίες και όχι στο πεδίο των μαχών.

Οι πολιορκημένοι του Μεσολογγίου μετά την εξάντληση των αποθεμάτων τροφίμων αναγκάστηκαν να καταναλώσουν όλα τα κατοικίδια ζώα που υπήρχαν, ενώ κάποιοι στην απόγνωσή τους κατέφυγαν στη νεκροφαγία. Έπιναν νερό από δεξαμενές που ήταν γεμάτες πτώματα.

Για τους τραυματίες των μαχών οι ιατρικές πράξεις και διαδικασίες, όπως είναι η χορήγηση αναισθησίας, η μετάγγιση αίματος, η ασηψία, η αντισηψία ήταν παντελώς άγνωστες. Για τη συρραφή τραυμάτων, που εξωτερικά καθαρίζονταν με ρακή, εκτός από βελόνα και κοινή κλωστή, χρησιμοποιούνταν μυρμήγκια.

«Οι προτεραιότητες κατά τη διεξαγωγή του αγώνα του 1821 εστιάστηκαν στην κάλυψη των στρατιωτικών και δημοσιονο­μι­κών αναγκών και ελάχιστα στην αντιμετώπιση θεμάτων δημόσιας υγείας, υγειονομικής περίθαλψης και ιατροκοινωνικής πρόνοιας». Αυτήν τη λιγότερο ειπωμένη - πολλές φορές σοκαριστική για τη σκληρότητα των περιγραφών - ιστορία του αγώνα, παρουσίασε μέσα από εκτεταμένη έρευνα που έκανε στη βιβλιογραφία ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, καθ. Ιατρικής Θεόδωρος Δαρδαβέσης, ο οποίος εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο με τίτλο «Η δημόσια υγεία και η περίθαλψη των αγωνιστών κατά την περίοδο της Eπανάστασης του 1821», στην εκδήλωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου.

«Οι συνθήκες δημόσιας υγείας»

Όπως ανέφερε ο κ. Δαρδαβέσης, η αγωνιώδης αναζήτηση προστασίας των κατοίκων της υπαίθρου συνεισέφερε στη συγκέντρωση πλήθους ανθρώπων σε οργανωμένες και οχυρωμένες πόλεις. Η συμβίωσή τους υπό άθλιες συνθήκες, χωρίς μηχανισμούς απομάκρυνσης των απορριμμάτων, με ελλείψεις στις υποδο­μές ύδρευσης και αποχέτευσης, οδηγούσε συχνά σε εκδήλωση σοβαρών επιδημιών. Η πρώτη καταγεγραμμένη επιδημία μετά την κήρυξη της επανάστασης εκδηλώθηκε στην Τρίπολη, είχε ως αιτία τον εξανθηματικό τύφο και προκάλεσε περίπου 3.000 θανάτους, ενώ επιδη­μία τύφου εκδηλώθηκε, αργότερα, στο Ναύπλιο και σε άλλες πόλεις που τελούσαν υπό πολιορ­κία.

Η διατροφή των αγωνιζομένων Ελλήνων περιλάμβανε κυρίως ψωμί, παξιμάδια, βρασμένο κα­λα­μπόκι και σπανιότερα κρέας και ψάρια. Περιλάμβανε, επίσης, κρασί και ρακή, ενώ το λάδι, φαί­νε­ται, ότι ήταν το μόνο προϊόν διατροφής, που υπήρχε σε επάρκεια καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώ­να. Σε περιπτώσεις πολιορκιών, όπως αυτή του Μεσολογγίου, οι πολιορκημένοι μετά την εξάντληση των αποθεμάτων τροφίμων αναγκάστηκαν να καταναλώσουν οτιδήποτε ήταν δυνατό να μασηθεί. Στην αρχή κατανάλωσαν όλα τα κατοικίδια ζώα που υπήρχαν, όπως άλογα, μουλάρια, γαϊδούρια, καμήλες, σκύλους, γάτες, στη συνέχεια ποντικούς και κάθε άλλο «ακάθαρτο ζώο», ενώ χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και δέρματα ζώων για τον κορεσμό της πείνας. Στην απόγνωσή τους κάποιοι κατέφυγαν στη νεκροφαγία πτωμάτων και μάλιστα συγγενών τους.

Η ακατάλληλη διατροφή προκαλούσε δυσεντερία, που εξαντλούσε ακόμη περισσότερο τους αποδυναμωμένους οργανισμούς των αγωνιστών του 1821, ενώ έκδηλα ήταν τα συμπτώματα αβιτα­μινώσεων, κυρίως από την έλλειψη της βιταμίνης C, που προκαλούσε σκορβούτο.Η πρόσβαση σε αποθέματα υγιεινού πόσιμου νερού ήταν συχνά προβληματική, είτε γιατί δεν επαρκούσαν οι διαθέσιμες ποσότητες για τις υφιστάμενες ανάγκες είτε γιατί ο εχθρός κυρίευε τις πηγές υδροδοσίας και ανέκοπτε την ύδρευση πόλεων και περιοχών, που τελούσαν υπό τον έλεγχο των Ελλήνων.

Οι πολιορκημένοι του Μεσολογγίου έπιναν το γλυφό νερό της λιμνοθάλασσας, των λίγων πη­γα­διών και των δύο δεξαμενών που ήταν γεμάτα πτώματα. Για το θέμα αυτό ο Κασομούλης αναφέρει στα «Απομνημονεύματά» του, τα εξής: «…το νερό των δεξαμενών είχεν γίνει ένα μίγμα αλλόκοτον· ότι ήθελες μέσα εύρισκες· μυαλά, εντόσθια, αίμα, κεφάλια – και οι Έλληνες έπιναν και υπέμνεσκαν με όλην την αδιαφορίαν».

Η φροντίδα των τραυματιών 

Στα πεδία των μαχών οι ελαφρά τραυματισμένοι ετύγχαναν φροντίδας, επί τόπου, από τους συμπο­λεμιστές τους, ενώ οι φέροντες βαριά τραύματα διακομίζονταν προς νοσηλεία σε μοναστήρια όπως η Μονή του Ομπλού, της Βελανιδιάς και άλλες και αργότερα σε υποτυπώδη νοσοκομεία, τα οποία εν τω μεταξύ είχαν αρχίσει να συγκροτούνται. Η φροντίδα των τραυμάτων περιλάμβανε καθαρισμό της εξωτερικής τους επιφάνειας με ρακή και εισαγωγή στο εσωτερικό τους αλοιφής παρασκευασμένης από λεύκωμα αυγού αναμεμιγμένου με κοινό λάδι και ρακή. Στη συνέχεια ετίθετο επί του τραύματος αλοιφή παρασκευασμένη από σα­πούνι και ρακή και ακολουθούσε, κατά διαλείμματα η επίβρεξή του με ρακή, που φαίνεται ότι ήταν θεραπευτικό μέσο συνεχούς χρήσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις απολύμαναν την πληγή με καυτό λίπος, όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο Μακρυγιάννης: «…Της έβγαλα το παλούκι από το ποδάρι της και το ζεμάτισα με ξύγκι. Όμως έγινε τού­μπανο…».

Η επίδεση του τραύματος, ανεξάρτητα του βαθμού της σοβαρότητάς του, πραγματοποιείτο με ταινίες υφάσματος και μικρά καλάμια ή νάρθηκες κατασκευασμένους από ξύλο ή ναστόχαρτο. Για την αιμόσταση των μεγάλων αγγείων χρησιμοποιείτο πυρακτωμένο σίδερο, για την αιμόσταση των τριχοειδών οινόπνευμα, ενώ για τον έλεγχο των αιμοπτύσεων λόγω τραυμάτων του θώρακα χορηγείτο ζεσταμένο κρασί αναμεμιγμένο με κοινό βούτυρο. Για τη συρραφή τραυμάτων, εκτός της κλασσικής τεχνικής με τη χρήση βελόνας και κοινής κλωστής, αναφέρεται από το Στρατηγό Μακρυγιάννη στα «Απομνημονεύματά» του, η χρήση κεφα­λών μυρμήγκων.

«Οι ανεπαρκείς υποδομές νοσηλευτικής φροντίδας, ο περιορισμένος αριθμός του υγειονομικού προσωπικού και οι σοβαρές ελλείψεις σε φαρμακο­επιδε­σμικό υλικό, αναδεικνύουν παράλληλα τη δύναμη ψυχής των ιατρών εκείνων που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στον αγώνα. Κυρίως, όμως, αναδεικνύουν την πίστη του σκλαβωμένου γένους για το όραμα της ελευθερίας, το οποίο με τις στερήσεις, τους αγώνες και το αίμα έγινε πράξη, επιβεβαιώνοντας τους στίχους: "...Η μεγαλοσύνη στα Έθνη δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και το αίμα"», είπε ο καθηγητής Δαρδαβέσης στο κλείσιμο της ομιλίας του, κατά την οποία αναφέρθηκε εκτενώς στις συνθήκες υγιεινής διαβίωσης, ένδυσης και διατροφής, της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπόδουλων Ελλήνων, που «ήταν άθλιες την περίοδο της διεξαγωγής του αγώνα, ευνοώντας την εκδήλωση σοβαρών ασθενειών, από τις οποίες οι κυριότερες ήταν η δυσεντερία, η χολέρα, η πανώλη, η ευλογιά και η ελονοσία, που προκάλεσαν αθροιστικά περισ­σό­τε­ρους θανάτους, συγκριτικά με τις απώλειες στα πεδία των μαχών».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Άλλη μία φορά απίθανος ο Αντετοκούνμπο



Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο... σταμάτησε στα 9 καρφώματα κι άγγιξε το triple double για τους Μπακς που επικράτησαν των Καβαλίερς με 127-105. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τελείωσε τον αγώνα με 26 πόντους, 10 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 4 κοψίματα και 4 λάθη σε 32' συμμετοχής, στήνοντας ένα εντυπωσιακό ρεσιτάλ καρφωμάτων απέναντι στους Καβς! 




Ντόρα Μπακογιάννη: H διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα είναι μεγάλη



Σε συνέντευξη της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ντόρα Μπακογιάννη δηλώνει: «Οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι οι πρώτες κάλπες που στήνονται στη χώρα μετρά από 4 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν και να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα».


H συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στην Ευτυχία Αδηλίνη για το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Κυρία Μπακογιάννη, πιστεύετε ότι οι επικείμενες ευρωεκλογές θα έχουν στη χώρα μας χαρακτήρα δημοψηφίσματος, θα εξελιχθούν δηλαδή σε πρόκριμα των εθνικών εκλογών;

Οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές πρώτου και δεύτερου βαθμού είναι οι πρώτες κάλπες που στήνονται στη χώρα μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν και να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στη κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Θα λέγατε, λοιπόν, ότι θα παίξει ρόλο το ποσοστό που θα καταγράψουν στην κάλπη ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ και βεβαίως και η διαφορά μεταξύ τους;

Σας διαβεβαιώ ότι δεν έχω ζήσει καμία εκλογή, όπου το βράδυ των εκλογών να μην ξέρουν όλοι ποιος κέρδισε και ποιος ηττήθηκε.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση ενός εκ των αντιπροέδρων της ΝΔ, του Άδωνι Γεωργιάδη, για διαφορά 3,5 μονάδων, ο πήχης μπαίνει χαμηλά;

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε κάτι πολύ απλό και σωστό. Όταν ο κ. Τσίπρας κέρδισε με 3,5 μονάδες τις ευρωεκλογές του 2014, ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες για να φύγει η κυβέρνηση. 'Αρα, οποιοδήποτε ποσοστό πάνω από 3,5% είναι νίκη για τη ΝΔ. Αλλά μην αμφιβάλλετε, η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Να περάσουμε και στα θέματα της οικονομίας. Οι πρόσφατες κινήσεις, έκδοση 10ετους ομολόγου, αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από οίκους αξιολόγησης, δεν είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα;

Η έξοδος στις αγορές και με 10ετές ομόλογο είναι ένα θετικό βήμα, το οποίο άργησε πολύ. Η χώρα όμως απέχει πολύ από την κανονικότητα, καθώς είναι παγιδευμένη σε αναιμική ανάπτυξη, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών συρρικνώνεται, η υπερφορολόγηση πνίγει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι κεφαλαιακοί περιορισμοί συνεχίζονται, οι δημόσιες επενδύσεις είναι καθηλωμένες και τα νέα παιδιά εξακολουθούν να αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό. Και για να καλυφθούν όλα αυτά, ο κ. Τσίπρας ανακάλυψε τη θεωρία της ολιγαρκούς αφθονίας, η οποία σημαίνει ότι ο λαός πρέπει να συνηθίσει να ζει με λιτότητα έναντι της νομενκλατούρας η οποία θα ζει πλουσιοπάροχα. Παλιά και γνωστή κυβερνητική αντίληψη συγκεκριμένων καθεστώτων.

Αναφορικά με τα δύο μεγάλα θέματα, τα κόκκινα δάνεια και τις 120 δόσεις η ΝΔ προτίθεται να στηρίξει την κυβέρνηση ώστε να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι που αφορούν μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας;

Είναι προφανές ότι αν η κυβέρνηση φέρει τις 120 δόσεις, η ΝΔ θα τις ψηφίσει, άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξαγγείλει το μέτρο εδώ και αρκετό καιρό προκειμένου να ελαφρυνθούν οι πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, αν η κυβέρνηση, η οποία έχει καθυστερήσει 2 χρόνια με αποτέλεσμα πολλοί δανειολήπτες να απειλούνται με πλειστηριασμούς, φέρει μια πρόταση που προστατεύει τους αδύναμους και εντοπίζει τους μπαταχτσήδες, βεβαίως και θα την στηρίξουμε. Σας θυμίζω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε και θα κάνει πράξη την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών με χαμηλότερα επιτόκια, διότι θέλει να στείλει το μήνυμα ότι οι συνεπείς δεν είναι τα κορόιδα και οι κακοπληρωτές οι έξυπνοι.

Αναφορικά με την διεύρυνση στην Κεντροαριστερά, που επιχειρεί ο κ. Τσίπρας, πιστεύετε ότι το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα βήμα προς την επίτευξη αυτού του στόχου;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού κυβέρνησε επί τριάμισι χρόνια με ένα ακροδεξιό και λαϊκίστικο κόμμα, σήμερα και ενόψει της μεγάλης εκλογικής ήττας, προσπαθεί, ανεπιτυχώς θα έλεγα, να απευθυνθεί στους πολίτες που βρίσκονται στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Πάντως το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποδεικνύει και η υπόθεση της κ. Λοϊζου, είναι ένα ψηφοδέλτιο με συμβολισμούς κενούς περιεχομένου που αναδεικνύουν τις αγκυλώσεις και τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ του 3%.

Εντέλει, κυρία Μπακογιάννη, το ΚΙΝΑΛ είναι ο φυσικός εταίρος της ΝΔ την επόμενη μέρα είτε είναι αυτοδύναμη είτε όχι;

Τις συνεργασίες θα τις επιβάλει ο λαός το βράδυ των εκλογών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει καθαρά για μια κοινωνική αλλά και κοινοβουλευτική συμμαχία ακόμη και αν η ΝΔ είναι αυτοδύναμη. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, καθώς και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, τη δημοσία διοίκηση και την παιδεία απαιτούν τη συμμαχία όλων των δυνάμεων που πιστεύουν στη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και θέλουν μια δημοκρατική και φιλελεύθερη Ελλάδα.

Σχετικά με το θέμα τους Προέδρου Δημοκρατίας, τώρα που ψηφίστηκε πλέον ότι δεν θα αποτελεί λόγο για πρόωρες εκλογές, μήπως η ΝΔ πρέπει, όπως άλλωστε έκανε στη Βουλή και ο κ. Τσίπρας, να ανοίξει τα χαρτιά της σχετικά με το αν θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου για άλλη μία πενταετία;

Όπως γνωρίζετε είμαι προσωπική φίλη του Προκόπη Παυλόπουλου, και εκτιμώ ότι ο ρόλος του σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε καταλυτικός. Όμως δεν θα συμμετάσχουμε στα παιχνίδια του κ. Τσίπρα, ο οποίος επιδιώκει να αποπροσανατολίσει την κοινωνία από τα πραγματικά προβλήματα, αδιαφορώντας αν αυτό βλάπτει τη λειτουργία της δημοκρατίας.

Πώς κρίνετε την αποπομπή του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν από τους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος;

Η Νέα Δημοκρατία έγκαιρα ζήτησε την αναστολή της συμμετοχής του κόμματος του κ. Όρμπαν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και χαίρομαι που αυτή η απόφαση επικυρώθηκε και επίσημα. Η μεγάλη πλειοψηφία με την οποία λήφθηκε η απόφαση δείχνει ότι το ΕΛΚ έχει υγιή αντανακλαστικά και υπερασπίζεται με σθένος τις ευρωπαϊκές αρχές και τις αξίες. Επίσης θέλω να τονίσω ότι για άλλη μια φορά διαψεύστηκαν όλοι όσοι επιχείρησαν να ταυτίσουν τη ΝΔ με ακραίες φωνές λαϊκισμού, και πρωτίστως ο κ. Τσίπρας.

Με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Ιεροσόλυμα για την Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή των Τσίπρα, Αναστασιάδη, Νετανιάχου και Πομπέο, εκτιμάτε ότι η Ελλάδα παίζει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο σε θέματα ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο;

Εδώ και αρκετά χρόνια η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο στα ενεργειακά ζητήματα της περιοχής. Σε όλες τις προτάσεις για νέους ενεργειακούς διαδρόμους, η Ελλάδα συμμετέχει. Δεν πρέπει να απεμπολήσει το δικαίωμά της στη συνδιαμόρφωση των ενεργειακών σχεδιασμών στη Μεσόγειο, και άρα νομίζω ότι αυτές οι επαφές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πώς σχολιάζετε την τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στους υποψηφίους ευρωβουλευτές να μην απαιτείται να παραιτούνται από βουλευτές για να θέσουν υποψηφιότητα;

Είναι μια τροπολογία η οποία απομακρύνει τους πολίτες από την πολιτική. Στην ουσία η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι το βόλεμα των δικών της ανθρώπων. Τέτοιες αποφάσεις ευτελίζουν την πολιτική και απαξιώνουν τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρα.

Τέλος, θα ήθελα το σχόλιό σας σχετικά με τις δηλώσεις Κατρούγκαλου για τα δικαιώματα της Τουρκίας στη Ανατολική Μεσόγειο.

Έχω πει πολλές φορές ότι η εξωτερική πολιτική απαιτεί μακροπρόθεσμη στρατηγική και κυρίως εθνική συνεννόηση. Ευκαιριακές επισκέψεις και επιπόλαιες δηλώσεις δεν αποτελούν ενδεδειγμένη τακτική, ιδιαίτερα όταν στέλνουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα υπαναχωρεί από πάγιες εθνικές θέσεις της.


Επίθεση με μολότοφ στο σπίτι του Παύλου Πολάκη



Επίθεση με μολότοφ στο σπίτι του Παύλου Πολάκη στο Μοσχάτο.

Ο δράστης σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ένας και πέταξε τη μολότοφ στις 05.35 τα ξημερώματα στην πολυκατοικία που διαμένει ο Παύλος Πολάκης και βρίσκεται στο Μοσχάτο. 

Από την επίθεση δεν προκλήθηκαν μόνο φθορές στη γκαραζόπορτα του κτιρίου, η αστυνομία έκανε τέσσερις προσαγωγές από την περιοχή, ο ένας από τους τρεις αφέθηκε ελεύθερος ενώ οι άλλοι εξετάζονται για να διαπιστωθεί αν έχουν σχέση με την υπόθεση.