Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

«Sugar»: Το μοναδικό σκυλί στην Ελλάδα που μπορεί να μυρίσει την υπογλυκαιμία


Στην Ελλάδα του 2017, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μέτρηση, υπάρχουν 1.187.370 συνάνθρωποι μας που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη. Εξ΄αυτών, οι 188.076 νοσούν από διαβήτη Τύπου 1, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί πως τα τελευταία χρόνια ο σακχαρώδης διαβήτης έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας, καθώς τα ποσοστά αυξάνονται χρόνο με το χρόνο.

Και μπορεί για τους περισσότερους αυτό να είναι κάτι μακρινό που δεν τους «αγγίζει», ωστόσο η ιστορία που θα διαβάσετε παρακάτω, ίσως σας κάνει να δείτε διαφορετικά τα πράγματα.



Πρωταγωνιστές της είναι ο Βασίλης Μπορομπόκας, η σύζυγός του Σοφία, και ο σκύλος τους, ένα αξιαγάπητο λαμπραντόρ η «Sugar», που εκτός από τον καλύτερο φίλο τους, αποτελεί και «φύλακα άγγελο» της Σοφίας.



Για ποιο λόγο; Επειδή η Σοφία μετά την γέννηση του γιου της, διαγνώστηκε με διαβήτη Τύπου 1, και έμαθε πως θα ζήσει το υπόλοιπο της ζωής της κάνοντας υποδόρια ινσουλίνη. Με την τεράστια συμβολή του Βασίλη όμως, η «Sugar» εξελίχθηκε σε ένα diabetic alert dog, το οποίο είναι πάντα εκεί για να την σκουντήξει με την μουσούδα της όταν «μυρίζει» πως έχει υπογλυκαιμία ή υπεργλυκαιμία.



Το star.gr, επικοινώνησε με τον Βασίλη Μπορομπόκα, εκπαιδευτή σκύλων, ο οποίος είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ στην Ελλάδα που γνωρίζει από diabetic alert training, ανήκοντας στο 1/10 των εκπαιδευτών στην Ευρώπη.

Ωστόσο μέχρι να μάθει την «Sugar» να μπορεί να μυρίσει την υπογλυκαιμία της συζύγου του, ο Βασίλης Μπορομπόκας έκανε ένα πολύ μακρύ «ταξίδι», (κυριολεκτικά και μεταφορικά), ξοδεύοντας χρόνο, χρήμα και πολλή ενέργεια για να καταφέρει τον σκοπό του. Και τα κατάφερε. Το πώς, το εξηγεί παρακάτω:

«Είναι ένα σχετικά  νέο είδος εκπαίδευσης το οποίο ξεκίνησε πρώτα στις ΗΠΑ και το 2009 στην Αγγλία. Εμένα η ιδέα μου δόθηκε όταν μάθαμε πως η σύζυγος μου η Σοφία, έχει διαβήτη Τύπου 1 μετά την γέννηση του γιου μας, τον Μάιο του 2011. Άρχισα να το ψάχνω πάρα πολύ, και πάρα πολύ σοβαρά. Το πρότεινα στη γυναίκα μου, αλλά εκείνη την περίοδο δεν την απασχολούσε τόσο πολύ το θέμα της εκπαίδευσης. Εγώ όμως επειδή είχα διαβάσει αρκετά πράγματα, είχα πειστεί ότι δουλεύει αυτού του είδους η εκπαίδευση. Έτσι άρχισα να στέλνω e-mails σε Αμερικανούς εκπαιδευτές, να κάνω πολλά τηλέφωνα, να κατεβάζω έρευνες, να μιλάω μαζί τους στο Skype… Σιγά σιγά μου έστειλαν τα πρώτα δικά τους video για το πώς εκπαιδεύουν σκυλιά. Δυο μάλιστα με βοήθησαν πάρα πολύ, και φτάσαμε περίπου μετά από 3 χρόνια έντονης ενασχόλησης και αναζήτησης, να βρω έναν εξαιρετικό Γερμανό άνθρωπο και δάσκαλο, ο οποίος μετά από μια δύσκολη συνέντευξη (επειδή δεν το διδάσκουν σε αρκετούς εκπαιδευτές, πρέπει να υπάρχει ένα θέμα), τον κινητοποίησα ότι η γυναίκα μου είναι διαβητική, και ταξίδεψα και δούλεψα στο Ντίσελντορφ».



Εκπαιδευτής σκύλων εδώ και 15 χρόνια, ο Βασίλης Μπορομπόκας άνοιξε ξανά τα βιβλία, και έκανε μια τεράστια έρευνα για να μπορέσει να κατακτήσει το diabetic alert training, καθώς όπως εξήγησε στο star.gr, πρόκειται για μια σπάνια και πολύ εξειδικευμένη εκπαίδευση:
«Ταξίδεψα δυο φορές σε Ιταλία και Γερμανία. Ήταν τα επιστεγάσματα της προσπάθειας μου, η ολοκλήρωση του κύκλου. Πριν έκανα αρκετή προεργασία. Δούλευα πάρα πολύ διαβάζοντας, αποκωδικοποιώντας τα εκπαιδευτικά videos που μου έστελναν οι άνθρωποι δίχως να τους πληρώνω, κατέβασα έρευνες, αγόρασα όποιο βιβλίο αφορά στο διαβήτη. Γνώρισα 5-6 συναδέλφους από όλο τον κόσμο που στάθηκαν πραγματικά δίπλα μου και με βοήθησαν πάρα πολύ!»



Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΟΣ DIABETIC ALERT DOG ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Για να μπορέσει ένα σκυλί όμως να φτάσει στα επίπεδα της «Sugar», ο δρόμος είναι ανηφορικός και θέλει πολλή υπομονή. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η «Sugar» είναι το μοναδικό σκυλί στην Ελλάδα που μυρίζει τον υπογλυκαιμία. Και φυσικά η εκπαίδευση της είχε πολλά σκαμπανεβάσματα:

«Με τη Sugar δουλεύαμε 1-1,5 χρόνο με πολλά ups and downs. Υπήρχαν περίοδοι που με τη Σοφία κάναμε ένα off. Δεν ήθελα να αισθάνομαι ότι την πιέζω με την εκπαίδευση. Υπήρχε μια περίοδος που ξαναξεκινούσαμε την εκπαίδευση. Γιατί το σημαντικό είναι ότι πρέπει να πείσεις έναν σκύλο ότι πρώτος του στόχος είναι να βρίσκεται δίπλα στη Σοφία, ή δίπλα στον άνθρωπο τον διαβητικό, ειδοποιώντας τον ότι η υπογλυκαιμία είναι κοντά! Αν ο σκύλος δεν είναι ανθρωποκεντρικός, δουλευταράς, εκπαιδεύσιμος και συγκεντρωμένος, είναι πολύ δύσκολο. Γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί οτιδήποτε να του αποσπάσει την προσοχή. Αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν σκύλο εργασίας» δήλωσε στο star.gr ο Βασίλης Μπορομπόκας, τονίζοντας πως:

«Δεν υπάρχουν άλλα τέτοια σκυλιά. Δηλαδή εγώ δεν θα είχα σκοπό να μιλήσω με την μισή υφήλιο και να ταξιδέψω 2 φορές στο εξωτερικό δίνοντας ένα σκασμό χρήματα, αν υπήρχε άνθρωπος στην Ελλάδα. Θα τον παρακαλούσα και θα του έλεγα να μου δείξει πέντε πράγματα γιατί η γυναίκα μου είναι διαβητική. Μακάρι να υπάρχουν και άλλοι που θέλουν να ταξιδέψουν και να μάθουν τα ίδια με μένα. Αλλά είναι σπάνιο, καθώς αφορά συγκεκριμένα άτομα.Μετά από πολύ ψάξιμο, σε όλη την Ευρώπη δεν πρέπει να υπάρχουν πάνω από 10-15 άνθρωποι. Στην Γερμανία των 60 εκατομμυρίων ανθρώπων, υπάρχουν μόνο 3 εκπαιδευτές. Στην Ιταλία είναι μόνο ένας στο Τορίνο. Στην Αγγλία βρήκα μόλις 2 και κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να σε βοηθήσει καθώς όλοι σε κοιτάνε στην τσέπη. Στην Ολλανδία υπάρχουν μόλις 2 εκπαιδευτές».



ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΟΣ DIABETIC ALERT DOG:

«Η εκπαίδευση είναι δύσκολη. Έχει πολλές πληροφορίες, πολλή εξειδίκευση και καθημερινή δουλειά, πολλή λεπτομέρεια! Πώς να πάρουμε δείγμα (ιδρώτα ή σάλιο του διαβητικού την ώρα που έχει πάθει υπογλυκαιμία) από τον διαβητικό, πώς να το συντηρήσουμε σωστά, πώς να το βάλουμε πάνω μας χωρίς να πάρει την δική μας μυρωδιά, πώς να εξηγήσουμε στον σκύλο ότι αυτή η μυρωδιά είναι για σένα σημαντική. Πώς να διδάξουμε στον σκύλο το σινιάλο που πρέπει να κάνει για να μας ειδοποιεί όταν παθαίνουμε υπογλυκαιμία. Για παράδειγμα την Sugar την έχω μάθει να πηγαίνει και να σκουντά τη Σοφία με τη μύτη της» λέει ο Βασίλης Μπορομπόκας.



Μέχρι σήμερα, η «Sugar» έχει ειδοποιήσει την Σοφία γύρω στις 10 φορές, ωστόσο δυο περιστατικά που συνέβησαν, έκαναν εντύπωση ακόμα και στον ίδιο τον Βασίλη που την εκπαίδευε από κουτάβι:
«Συνέβη κάτι που δεν το περίμενα ούτε εγώ, καθώς δεν της είχαμε διδάξει αυτό το κομμάτι. Οδηγούσαμε για λίμνη Πλαστήρα, πηγαίναμε τριήμερο, και στο ύψος της Λαμίας όπως ήμασταν στην εθνική, γυρνάει η Σοφία και μου λέει “Βασίλη με σκούντηξε η Sugar”. Ακόμα και εγώ που την είχα εκπαιδεύσει, ήμουν δύσπιστος. Της λέω “έλα ρε, σίγουρα;” Και όντως όταν η Σοφία μέτρησε το ζάχαρο της, είχε 62 που σημαίνει υπογλυκαιμία. Άλλη μια φορά που μου έκανε εντύπωση, ήταν πριν κάνα 2μηνο. Η Σοφία είχε βγει για ένα κρασί με μια φίλη της από το Λονδίνο που είναι διαβητική, και ξαφνικά μου στέλνει μήνυμα, λέγοντας μου “Βασίλη, η Sugar ειδοποίησε την Κατερίνα”.Το σκυλί μεγαλώνοντας αρχίζει να καταλαβαίνει χωρίς να του πεις και πάρα πολλά πράγματα. Για μένα η σωστή εκπαίδευση χρειάζεται υπομονή, μεθοδικότητα, πάρα πολλή δουλειά, επανάληψη, ρεαλιστικές συνθήκες. Από εκεί κι έπειτα επειδή τα σκυλιά είναι πολύ ώριμα και έξυπνα ζώα με διάθεση να προσφέρουν, αντιλαμβάνονται από μόνα τους τι πρέπει να κάνουν».



Ωστόσο, αυτό που είναι σημαντικό, είναι ο «σκύλος για να μην κουράζεται πνευματικά και να μην μπερδεύεται, να είναι κλειδωμένος σε έναν άνθρωπο. Εστιασμένος σε έναν άνθρωπο».


Για τον ρόλο των diabetic alert dogs, χρησιμοποιούνται κατά κόρον Λαμπραντόρ και Γκόλντεν Ριτρίβερ γιατί είναι ράτσες που θέλουν να είναι δίπλα στον άνθρωπο.



Η «Sugar» μπήκε στην ζωή και στην οικογένεια του Βασίλη, της Σοφίας και του Φοίβου (του μικρού τους γιου), τον Ιούνιο του 2015, δυο μήνες αφότου ο Βασίλης επέστρεψε από την εκπαίδευση του στη Γερμανία. Ωστόσο όπως ο ίδιος τονίζει, όταν ξεκίνησε την δύσκολη προσπάθεια του, το έκανε κρυφά και χωρίς φιοριτούρες. Ο σκοπός του δεν ήταν ούτε οικονομικός, ούτε επαγγελματικός ούτε διαφημιστικός. Ήταν καθαρά προσωπικός, και όλα τα έκανε για την γυναίκα του:

«Εγω είπα Σοφία θέλουμε σκύλο; Ναι. Φοίβο (ο γιος μου) θέλουμε σκύλο; Ωραία. Θα πάρουμε ένα σκύλο και θα προσπαθήσω να κάνω αυτά που έχω διαβάσει, αυτά που έχω διδαχτεί στη Γερμανία και αυτά που διδάχτηκα στην Ιταλία. Αν μας βγει και εκπαιδευτεί, θα είναι δώρο για την μαμά. Αν δεν μας βγει, θα έχουμε το σκυλί που πάντα θέλαμε. Ένα family dog».



Τέλος, στην ερώτηση αν αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει και σκυλιά άλλων ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη, ο Βασίλης μας απαντά ειλικρινά και ξεκάθαρα:

«Σε μερικούς μήνες θα νιώθω πιο έτοιμος να το κάνω, γιατί θέλω να παρακολουθήσω όλη την εξέλιξη της Sugar και πώς θα πάει. Θα ειδοποιήσει τώρα που η Σοφία είναι ρυθμισμένη καλύτερα; Μήπως το ξεχάσει; Μήπως μεγαλώνοντας αυτό αρχίσει να αλλάζει; Για να διδάξω τον σκύλο κάποιου άλλου, θέλω να είμαι παντελώς σίγουρος και εντελώς υπεύθυνος για αυτό που κάνω. Μίλησα με 3-4 ανθρώπους, αλλά είδα ότι δεν ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν την εκπαίδευση. Δηλαδή η Sugar όταν ήταν κουτάβι, δάγκωνε τις παντόφλες του Φοίβου ή έχει τύχει να δούμε κακά ή τσίτσα στο σαλόνι αν δεν έχουμε προλάβει να την βγάλουμε. Η καλύτερη συμβουλή που πήρα από μια από τις δασκάλες μου είναι πως πρέπει να ξεκινάω πάντα, λέγοντας στους ανθρώπους τα αρνητικά. Θα πρέπει ο σκύλος να είναι δίπλα σου, θα πρέπει να ξοδεύεις πολύ χρόνο από την ημέρα σου. Δεν θα πρέπει να είναι στο μπαλκόνι. Δεν θα πρέπει να βγαίνει μόνο 1-2 βόλτες την ημέρα που βγαίνει ο μέσος σκύλος» καταλήγει.




Της Χριστίνας Βεργιώτη
Πηγή : star.gr


Από τις ΗΠΑ στα συσσίτια της Ομόνοιας



Οι δεκάδες άνθρωποι που καθημερινά τρώνε στα συσσίτια της Caritas, στα πέριξ της Ομονοίας, δεν μαντεύουν την ταυτότητα του συνεσταλμένου εφήβου που τους γεμίζει το πιάτο με φαγητό. Ο 16χρονος Σπύρος Ξανθός που σερβίρει, πλένει πιάτα και σκουπίζει τα τραπέζια στη φιλανθρωπική δομή, πριν από δύο εβδομάδες μοίραζε τον χρόνο του μεταξύ των μαθημάτων του στο Field School στην Ουάσιγκτον DC και της καθημερινής προπόνησης στην ομάδα ποδοσφαίρου Bethesda Blue U17, όπου συμμετέχει χάρη στις καλές του αθλητικές επιδόσεις. «Το φετινό μας σχολικό πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο εβδομάδες εθελοντικής εργασίας», εξηγεί ο 16χρονος Ελληνοαμερικανός στην «Κ», «πέρυσι είχαμε όλοι εργαστεί σε ένα γηροκομείο, φέτος, όμως, οφείλουμε να αποφασίσουμε μόνοι μας πού και πώς θα αφιερώσουμε τον χρόνο μας». Η επιλογή του κάθε εφήβου αντανακλά την προσωπικότητά του. «Εχω συμμαθητές που πήγαν εθελοντές στη Βραζιλία, τη Χιλή, την Ελβετία και την Αυστραλία, άλλους που εργάζονται τοπικά, π.χ. στις δράσεις του οργανισμού Martha’s table, όπως και ορισμένους που απασχολούνται εικονικά στα γραφεία των γονιών τους». Το επιφανές ιδιωτικό σχολείο, όπου συνολικά φοιτούν 400 μαθητές σε τάξεις των 10-12 ατόμων, καλλιεργεί την κριτική σκέψη και την σε βάθος έρευνα.

«Τα μέσα στις ΗΠΑ δεν καλύπτουν επαρκώς την προσφυγική κρίση», επισημαίνει ο Σπύρος, που στο γυμνάσιο υπήρξε συμμαθητής της Sasha Obama, «εγώ αντιλήφθηκα το μέγεθος της κρίσης το καλοκαίρι του 2015, όταν επιστρέφαμε από την Κρήτη στο λιμάνι του Πειραιά». Η εικόνα των χιλιάδων προσφύγων που είχαν μαζικά και πρόχειρα εγκατασταθεί στο λιμάνι χαράχθηκε ανεξίτηλα στη μνήμη του νεαρού. Ο 16χρονος Σπύρος μετέβη, λοιπόν, στην Αθήνα μαζί με τον πατέρα του, Γιάννη Ξανθό, που υποστήριξε το εγχείρημα αναλαμβάνοντας και το κόστος.

Εργαζόμενος σε υποβαθμισμένα σημεία του κέντρου είχε την ευκαιρία να διερευνήσει πολλά. «Εξεπλάγην θετικά από την οργάνωση στην Caritas». Στο φιλανθρωπικό σωματείο της Καθολικής Εκκλησίας, όπου κάθε πρωί στις εννιά τον συνοδεύει ο πατέρας του, ο Σπύρος γνωρίστηκε με άλλους εθελοντές με καταγωγή από τις ΗΠΑ, «μια διακεκριμένη πολίστρια και έναν πάλαι ποτέ σταρ του mtv», συνεργάστηκε με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, «δεν εξάσκησα μόνον τα ελληνικά μου, αλλά μίλησα ακόμα και ισπανικά». Παρατηρώντας με σεβασμό τους επωφελούμενους έμαθε πολλά. «Στις ΗΠΑ πολύς κόσμος συνδέει τους μουσουλμάνους με την τρομοκρατία», λέει με ειλικρίνεια, «εδώ εξυπηρετώ πολυάριθμες οικογένειες μουσουλμάνων, εξαιρετικά δεμένες και φιλήσυχες». Επιστρέφοντας στην πατρίδα του, έχει αποκτήσει πλέον μια ρεαλιστικότερη εικόνα για το περιεχόμενο της λέξης «πόλεμος». «Συνάντησα άρρωστα παιδιά και ανθρώπους με κομμένα δάκτυλα», περιγράφει, «αντιλαμβάνομαι πλέον το εύρος των συνεπειών μιας πολεμικής σύρραξης».

Μεγάλο μέρος, βέβαια, των επωφελουμένων είναι και Ελληνες. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ την κουβέντα μου με μια ηλικιωμένη, που φαίνεται ότι ο γιος της την έχει εγκαταλείψει και βρίσκεται σε μεγάλη ανάγκη». Την ελληνική οικονομική κρίση θεωρεί ότι τα μέσα στις ΗΠΑ την υπερκαλύπτουν και «κάποιες φορές υπερβάλλουν». Ο νεαρός Ελληνοαμερικανός, πάντως, δεν τρέφει αυταπάτες, «ξέρω ότι η εικόνα που βλέπουμε στα τουριστικά μέρη δεν είναι αντιπροσωπευτική», διευκρινίζει. «Ερχόμαστε πάνω από δύο φορές τον χρόνο Ελλάδα», σημειώνει ο πατέρας, Γιάννης Ξανθός, ενεργό μέλος της Ομογένειας, που ζει εδώ και 27 χρόνια στις ΗΠΑ και δραστηριοποιείται στο real estate και τις κατασκευές.

Ο Σπύρος ή Spero, όπως τον φωνάζουν οι φίλοι του, αποτελεί κατά κανόνα τον... μοναδικό Ελληνα της τάξης. «Αυτό σημαίνει ότι μου πέφτει ο κλήρος να εξηγώ και να υπερασπίζομαι», λέει με νόημα. Οι ερωτήσεις που δέχεται κατά καιρούς είναι πάσης φύσεως. «Θέλουν να μάθουν ποιες είναι οι ομορφότερες παραλίες και... αν πράγματι καταρρέουν κτίρια στην Αθήνα».



ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ
Έντυπη Καθημερινή


Ακυβέρνητη η ΠΓΔΜ οδεύει προς κατάρρευση



Την πιο επικίνδυνη πολιτική κρίση μετά εκείνη του 2000-2001 που οδήγησε τις δύο εθνότητες, Αλβανούς και Σλαβομακεδόνες, σε ένοπλη σύγκρουση διανύει η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Με αφορμή την αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, η χώρα παραπαίει και ακυβέρνητη οδεύει προς κατάρρευση με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο στο εσωτερικό, όπου βρυχάται ήδη το διεθνοτικό ρήγμα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Η πολιτική ένταση σοβούσε από καιρό στην ΠΓΔΜ, με κορυφαίο υπαίτιο τον επί δέκα συνεχή χρόνια εθνικιστή πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος με την πολιτική του εξαρχαϊσμού διεύρυνε και γέμισε με μίσος το χάσμα Αλβανών και Σλαβομακεδόνων, ενώ με εργαλείο ένα αυταρχικό και διεφθαρμένο κράτος, ήλεγχε τους πάντες και τα πάντα για λογαριασμό της δικής του εξουσίας.

Με στόχο να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης απείχαν από το Κοινοβούλιο, και οι συνταρακτικές αποκαλύψεις για παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων χιλιάδων επιχειρηματιών, πανεπιστημιακών, δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων του Γκρούεφσκι από τις μυστικές υπηρεσίες του είχαν ξεχειλίσει το ποτήρι της λαϊκής αγανάκτησης, υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας η χώρα οδηγήθηκε στις εκλογές, στις οποίες ωστόσο κανένα κόμμα δεν κέρδισε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ετσι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβανόφ έδωσε τη διερευνητική εντολή στο πρώτο κόμμα του VMRO DPMNE του Γκρούεφσκι, που όμως απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση και κατόπιν αυτού ζήτησε από το δεύτερο σε ψήφους SDSM να εμφανίσει τουλάχιστον εξήντα μία υπογραφές, ώστε να πείσει πως διαθέτει κυβερνητική πλειοψηφία, όπως και έγινε. Παρά ταύτα ο Ιβανόφ αρνήθηκε να αναθέσει την εντολή επικαλούμενος τη συμμαχία του κόμματος του Ζάεφ με τα τρία αλβανικά, τα οποία συμφώνησαν να συμμετάσχουν υπό την προϋπόθεση ότι θα προωθηθεί από τη νέα κυβέρνηση μέρος της κοινής ατζέντας αιτημάτων τους, με πιο σημαντικό εκείνο της καθιέρωσης της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης στο σύνολο της επικράτειας. Κατά τον Ιβανόφ αυτό θα υπονόμευε τον «μακεδονικό» χαρακτήρα του κράτους, θα οδηγούσε βαθμιαία στην ομοσπονδιοποίηση, την καντονοποίηση και εν τέλει στον διαμελισμό του.

Ωστόσο στη διεθνή διπλωματία δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το παιγνίδι είναι καθαρά πολιτικό με κορυφαίους παίκτες τον Γκρούεφσκι και... τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράμα, και δεν πρέπει να ξεγελάει το ότι κυβερνούν άλλες χώρες και ανήκουν σε διαφορετικά έθνη.

Ο Γκρούεφσκι πασχίζει να εμποδίσει τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Ζάεφ φοβούμενος ότι η εν εξελίξει εισαγγελική έρευνα εις βάρος του για το σκάνδαλο των υποκλοπών και για άλλες υποθέσεις διαφθοράς θα τον στείλουν στο πολιτικό περιθώριο και πιθανότατα στη φυλακή. Ο Ράμα πάλι αντί να αφήσει τα αλβανικά κόμματα να συνεδριάσουν στο Τέτοβο και να αποφασίσουν την ατζέντα που θα προωθήσουν συμμετέχοντας στη νέα κυβέρνηση της χώρας, κάλεσε τους ηγέτες τους στα Τίρανα και υπό την «επίβλεψή του» τούς υποχρέωσε να συμφωνήσουν στην αποκαλούμενη «διακήρυξη των Τιράνων». Εμφάνισε έτσι εαυτόν να υλοποιεί το περιβόητο όραμα της «εθνικής ενοποίησης».




ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ
Έντυπη Καθημερινή


Να βοηθήσουμε στην έρευνα και να θυμηθούμε το παιδομάζωμα κ.Βούτση που έδωσες 25.000€ σε Εταιρία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας

Στιγμιότυπο απο την ταινία του Διονύση Γρηγοράτου ‒ «Παιδομάζωμα»


Κώστας Βουκελάτος

Η έρευνα θα πρέπει να έχει βάθος, πολύ βάθος για να μάθει ο κόσμος πώς Προσηλυτίζονταν τα ανήλικα παιδιά για να ενταχθούν στα τάγματα της αριστεράς και στην νεολαία τους με το ζόρι. 

Η προώθηση των ανήλικων παιδιών 3 & 14 χρονών το 1948 στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, έγινε για να δημιουργήσουν οι αριστεροί ένα φυτώριο έμψυχου υλικού για το αντάρτικο, αναλώσιμα ανήλικα παιδιά για να υπηρετήσουν τον σκοπό τους. 

Η χρησιμοποίηση των παιδιών του παιδομαζώματος από την αριστερά στο πλαίσιο ενός σχεδίου που είχε σκοπό να δημιουργήσει εφεδρικές μάχιμες ομάδες που στην συνέχεια θα ερχόντουσαν στην Ελλάδα για να πολεμήσουν.


Ήταν όλοι παιδιά 13,14 και 15 χρονών, αμούστακα, χωριατόπουλα που ο Δημοκρατικός Στρατός, επιτιθέμενος στα χωριά τους τα άρπαξε με τη βία από την αγκαλιά των μανάδων τους. Τους μάθαιναν τα βασικά να χειρίζονται το τουφέκι και τη χειροβομβίδα και τους ρίχνανε στη μάχη όπου άμαθοι όπως ήταν, σκοτώνονταν σαν τα κοτόπουλα.

Ο Δημοκρατικός Στρατός έκανε επίθεση τη νύχτα, αιφνιδιαστικά σε χωριά και σε πόλεις και έπαιρνε ανεξέλεγκτα αγόρια και κορίτσια, έστω κι αν ακόμα το στόμα τους μύρισε γάλα. 

″Οι μάνες έκρυβαν τα παιδιά τους στους αχυρώνες, στα μπαούλα, μα οι αντάρτες τα βρίσκανε και τα παίρνανε μαζί τους στα βουνά. Από τη θαλπωρή του σπιτιού τους, από τη μητρική αγκαλιά, από την πατρική φροντίδα, βρίσκονταν μονομιάς σ' ένα κρύο αμπρί, στο χιόνι, στον παγωμένο αέρα του βουνού, στην πείνα. Και έπρεπε ο Δημοκρατικός Στρατός να πολεμήσει μ' αυτούς. 

Να θυμηθούμε ένα ρεπορτάζ της ΝΕΤ της 17 Φεβρουαρίου 2000 

Το διηγήθηκε τότε ο Πέτρος Ανταίος, μέλος του ΚΚΕ, που ήλθε από τη τη Θεσσαλονίκη στη Ρούμελη για να λάβει μέρος στο αντάρτικο : 

«Ενα από τα δραματικότερα περιστατικά που έζησα στον εμφύλιο που ήταν Ελληνοελληνικός πόλεμος, άρα τραγωδία, ήταν αυτή η αφάνταστη πορεία 1.300 παιδιών από δεκατέσσερα, δεκαεννέα, είκοσι χρονών, από τη Βραχιά της Ευρυτανίας να βγουν στο Γράμμο (υπεύθυνος για την επιχείρηση ήταν ο Γιώργος Γούσιας, ένας από τους έμπιστους του Ζα¬χαριάδη)». Ο Γούσιας έκανε δυο τρεις εκτελέσεις ανθρώπων, παιδιά δηλαδή, δεκαπέντε χρονών που επιχείρη¬σαν να φύγουν. Το φυσιολογικό που είχαν ακολουθήσει και οι άλλες φάλαγγες ήταν να πάμε από την Πίνδο, την ορεινή. Δύσκολη θάτανε. Φλεβάρη γίνεται, Φλεβάρη του '48, αλλά ήταν κάπως και στρατιωτικά και ανθρώπινα σωστό.  

«Τελικά, έχει μια επική πορεία μέσα στον κάμπο όπου αντιμετωπίζουμε άοπλοι με πέτρες στη δημοσιά Λάρισας - Βόλου τα τανκς, έχει ένα απίστευτο δραματικό πέρασμα της λίμνης Κάρλα, να παγώνουν σαν τα νούφαρα, να μένουν πάνω στη λίμνη τα παιδιά.,. «Υστερα, στα Πιέρια πια, εξουθενωμένοι, ούτε καν σπυριά καλαμπόκι, σαράντα μέρες νηστικοί, μου έδωσε εντολή ο Γούσιας να σφάζουμε όλα τα ζώα... τα καημένα...Ήταν η τελευταία φορά που έπιναν μουλαρίσιο ζωμό και οι περισσότεροι κάνανε εμετό... μόλις ήρθανε τα αεροπλάνα από τον καπνό και αναποδογύρισαν τα καζάνια... Τα παιδιά χιμούσαν μέσα στα καυτά καζάνια να πάρουν ένα κομμάτι κρέας ή μια κατσαρόλα ζωμό.» 

«Την τριακοστή ένατη, τεσσαρακοστή μέρα, βγήκαμε αντίκρυ προς τις προσβάσεις του Γράμμου, σέρνοντας νεκρούς... και την ελπίδα... άλλα ποια...«Δηλαδή, από τα 1.300 παιδιά φτάσανε απάνω γύρω στα τρακόσια». 

«Σακατεύτηκαν χίλια παιδιά!Ο ανθός της νεολαίας της Ρούμελης, ο οποίος φυσικά δεν ήταν αγωνιστές, ώριμοι, οι περισσότεροι ήταν επιστρατευμένοι από τα χωριά που έμειναν και τα μάζεψε ο Γούσιας, κορίτσια και αγόρια...» 

Η Μαργαρίτα Λαζαρίδου αρχικαπετάνισσα, δικαστής του ΚΚΕ και από τα ενεργότερα μέλη όλων των γυναικείων οργανώσεων του ΚΚΕ, μέλος της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών Κ.Κ., μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών του ΚΚΕ και κλπ., στο βιβλίο της «Πόλεμος και αίμα», σελ. 226-230, 233-234, 149): «Στις συσκέψεις που κάναμε στα διάφορα τμήματα με τις υπεύθυνες γυναικών των ταγμάτων, των λόχων, των ταξιαρχιών, μαθαίναμε ότι οι μικρές κοπέλες των 13, 14 και 15 χρονών, που τις επιστρατεύαμε, άμαθες και ανεκπαίδευτες όπως ήταν, σκοτώνονταν στις πρώτες μάχες, που τις στέλναμε. 

Ο καπετάν Αμύντας (Αμύντας Κοσμάς από το Αμύνταιο) αναφέρει στο βιβλίο του «Εθνική Αντίσταση - Εμφύλιος Πόλεμος, Αναμνήσεις ενός καπετάνιου», σελ. 224-225: -Έπρεπε να εκπληρώσουν το πλάνο που τους είχαν καθορίσει. Από το χωριό μου πήραν τα κορίτσια την ώρα που κάνανε βόλτα! Από τις λαϊκές χώρες φέρανε δεκαεξάχρονα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, από αυτά που στείλαμε για να τα προστατέψουμε από τους βομβαρδισμούς (...) Είχαμε βραχεί ως το κόκαλο. Αφού εγώ, που ήμουν χοντρά ντυμένος έτρεμα, μπορεί να φανταστεί κανείς αζ ποια κατάσταση βρίσκονταν τα κοριτσάκια, που τα βρεγμένα τσιτάκι« τους είχαν κολλήσει στα κορμιά τους. Ήταν ένα θέαμα που προκαλούσε απελπισία και αγανάκτηση». 

Στο Βιβλίο «Άρης Βελουχιώτης και το Ματωμένο Κρίκελλο» γίνεται αναφορά για την αρπαγή 25 κοριτσιών από το Χωριό Κρίκελλο της Ευρυτανίας από τους αντάρτες, ενώ οι μανάδες τους έκλαιγαν και τους εκλιπαρούσαν να μην τα πάρουν. Τα περισσότερα τα άρπαξαν την Κυριακή 25 Μαρτίου 1948 αμέσως μετά την έξοδό τους από την εκκλησία και τα υπόλοιπα, που δεν είχαν πάει στην εκκλησία, κυνηγώντας τα στα μέρη που είχαν κρυφτεί όταν έμαθαν για την αρπαγή των πρώτων.

Μαθήματα αριστερής ιστορίας χωρίς την επιδότηση των 25.000€ από τον Βούτση!! 


Η κ. Πέρκα δεν βλέπει την ανικανότητα τους και θεωρεί ότι η φοροδιαφυγή είναι υπεύθυνη για την υπερφορολόγηση



Τραγικές δηλώσεις από όλα τα στελέχη της κυβέρνησης που δεν κάνουν καμία αυτοκριτική για την ανικανότητα και την ανεπάρκεια που τους διακρίνει και ρίχνουν τις ευθύνες παντού σε όλους ακόμα και στους πολίτες για την υπερφορολόγηση που επιβάλουν.

Καθεστωτικές πρακτικές υιοθετούν τα στελέχη της κυβέρνησης καταγγέλοντας τους άλλους ακόμα και τους πολίτες για τις πρακτικές είσπραξις που επιβάλουν.

Στην φοροδιαφυγή με θράσος και χωρίς ντροπή  χρέωσε την υπερφορολόγηση των πολιτών η γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας, Πέτη Πέρκα.

«Η υπερφορολόγηση έρχεται από τη φοροδιαφυγή που υπήρχε τόσα χρόνια», δήλωσε μέσα σε άλλα πολλά η κ. Πέρκα σε τηλεοπτική συνέντευξή της στον ΣΚΑΙ

«Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με στοιχεία και επιχειρήματα», συμπλήρωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του ΣΚΑΪ.

Η κ. Πέρκα όρισε ως στόχο της κυβέρνησης να βγει «η χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια» λες και δεν ξέρει σε τι κατάσταση έχει φέρει την κοινωνία η πολιτική του κόμματος της.

«Πρέπει να επιμείνουμε μέχρι τελευταία στιγμή για τα αντίμετρα», ανέφερε και επεσήμανε πως θα είναι μεγάλη επιτυχία ο καθορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων.






Νέο ράπισμα από την ΕΛΣΤΑΤ - Στο τέλμα η οικονομία όλο το 2016



Πρώτα υπήρξε η ανακοίνωση για την ύφεση 1,1% στο τέταρτο τρίμηνο. Τώρα, Τετάρτη απόγευμα, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για όλο το 2016 δείχνουν αναπτυξη... μηδέν!

Πρώτα υπήρξε η ανακοίνωση για την ύφεση 1,1% στο τέταρτο τρίμηνο. Τώρα, Τετάρτη απόγευμα, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για όλο το 2016 δείχνουν αναπτυξη... μηδέν, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση. Η ελληνική οικονομία παραμένει σε τέλμα και κολλημένη στη στασιμότητα. 

Αναλυτικότερα, το ΑΕΠ σε όρους όγκου παρουσίασε μηδενική ετήσια μεταβολή (0,0%). Το ΑΕΠ ανέρχεται στα 184,5 δισ. ευρώ, αμετάβλητο από το προηγούμενο έτος ενώ σε τιμές αγοράς ανήλθε σε 175,9 δισ. ευρώ από 175,7 δισ. ευρώ το 2015, εμφανίζοντας αύξηση 0,1%.

Η ΕΛΣΤΑΤ έχει υπολογίσει το άθροισμα των αντίστοιχων αποτελεσμάτων των τριμήνων του έτους 2016 (μη εποχικά διορθωμένων) όπως έχει προκύψει μετά την ενσωμάτωση ενημερωμένων στοιχείων από τις πηγές.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν φορολογική κόπωση, σημαντική πτώση επενδύσεων και μείωση επιχειρηματικών κερδών και μισθών.


Να σημειωθεί όμως ότι σύμφωνα με τις ακολουθούμενες διαδικασίες του προγράμματος διαβίβασης ESA 2010, προβλέπεται και δεύτερη εκτίμηση του ΑΕΠ για το έτος 2016 η οποία θα ανακοινωθεί στις 17 Οκτωβρίου 2017.

Η δεύτερη εκτίμηση γίνεται με την χρήση ετήσιων στοιχείων από τις πηγές (όπως Έρευνα Διάρθρωσης Επιχειρήσεων, εκτιμήσεις για την τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών, ετήσια στοιχεία Ισοζυγίου Πληρωμών και Εξωτερικού Εμπορίου, ετήσια στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης, κλπ) και με την μέθοδο των πινάκων Προσφοράς και Χρήσεων ανά προϊόν.

Tα στοιχεία της Eurostat 

Σημειώνεται ότι την Τρίτη η Eurostat δημοσιοποίησε στοιχαία συνολικά από τα 28 κράτη- μέλη της ΕΕ που πέτυχαν θετική ανάπτυξη στα τέλη του 2016 τόσο σε επίπεδο τριμήνου όσο και σε ετήσια βάση. Τρεις χώρες, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα δεν έχουν δημοσιοποιήσει ακόμη τα στοιχεία τους ενώ το ΑΕΠ της Φινλανδίας παρέμεινε σταθερό.

Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος με το ΑΕΠ να υποχωρεί κατά 1,1% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2015 και κατά 1,2% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2016. Συγκεντρωτικά, η ευρωζώνη συνέχισε τη σταθερή ανάκαμψη της, με την οικονομία να αναπτύσσεται κατά 1,7% σε ετήσια βάση και κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση.  Θετικά ήταν τα μηνύματα και από τον πυρήνα της ευρωζώνης.

Η Γερμανία αναπτύχθηκε κατά 1,8% και η Γαλλία κατά 1,2% ενώ η  τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, η Ιταλία, ενισχύθηκε κατά 1%. Εντυπωσιακή ήταν και η ανάπτυξης της Ισπανίας, που έφτασε στο 3%.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο διαμορφώνεται ως εξής:

Ελλάδα -1,2%
Κροατία 0,6%
Ιταλία 0,2%
Λετονία 1,1%
Λιθουανία 1,4%
Αυστρία 0,6%
Πολωνία 1,7%
Ρουμανία 1,3%
Ηνωμένο Βασίλειο 0,7%
Σλοβακία 0,8%
Πορτογαλία 0,6%
Σουηδία 1%
Βέλγιο, Κύπρος, Ολλανδία 0,5%
Βουλγαρία 0,9%
Τσεχία, Γερμανία, Γαλλία, Ουγγαρία 0,4
Δανία 0,2%
Εσθονία 1,9%
Ισπανία 0,7%



Πηγή : thetoc.gr


Η Εισαγγελία Εφετών θα αποφασίσει για την συμπεριφορά των εισπρακτικών εταιριών



Απόφαση έχει θορυβήσει τους καταναλωτές γιατί φοβούνται την ασύστολη συμπεριφορά ορισμένων εισπρακτικών εταιριών που θα την εκμεταλλευτούν όπως οι ίδιοι νομίζουν και ευελπιστούν πλέον στην τελική απόφαση της Εισαγγελίας Εφετών.

Οι εισπρακτικές εταιρίες διώκονται μέχρι στιγμής για μόνο για ένα πλημμέλημα έπειτα από πολυετή εισαγγελική έρευνα, το εισαγγελικό πόρισμα λέει ότι «δεν προκύπτει ότι  επεδίωκαν παράνομο όφελος από την επικοινωνία τους με τους οφειλέτες». Έπειτα από πολυετή έρευνα οι εισαγγελικές αρχές δεν κατάφεραν να στοιχειοθετήσουν τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος και να οδηγήσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου τους εκπροσώπους τους. 

Έτσι, από τις αρμόδιες  εισαγγελικές αρχές ζητείται να μπει στο αρχείο η σχετική δικογραφία που είχε σχηματιστεί έπειτα από καταγγελίες του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ) αλλά και πολιτών, οι οποίοι ζητούσαν την προστασία της Δικαιοσύνης, καθώς είχαν οδηγηθεί σε απόγνωση από την τακτική των επίμονων τηλεφωνημάτων που ακολουθούν οι εισπρακτικές εταιρείες, προκειμένου να εισπράξουν ληξιπρόθεσμες οφειλές των δανειοληπτών. 

Ούτε το αδίκημα που είναι προφανές δεν ήταν αρκετό για να γίνει πιο αυστηρό το πόρισμα όπου
οι υπάλληλοι των εισπρακτικών εταιρειών εμφανίζονταν ως συνεργάτες δικηγορικών γραφείων, προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στους δανειολήπτες που καθυστερούσαν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους και χρησιμοποιούσαν οι υπάλληλοι ψευδώς την ιδιότητα του δικηγόρου για να πιέσουν περισσότερο τον οφειλέτη.

Το εισαγγελικό πόρισμα δεν κάνει εκτενεί αναφορά γιατί όπως αναφέρει  δεν στοιχειοθετήθηκε η απάτη κατ' εξακολούθηση, αντιποίησης δικηγορικού επαγγέλματος και της παράνομης βίας.

Τήν υπόθεση διερεύνησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευγενία Μαρούδα, η οποία ζήτησε μετά την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος μόνο 15 προσώπων (εκπροσώπων των εισπρακτικών εταιρειών υπαλλήλους τους αλλά και υπαλλήλους τραπεζών) μόνο για ένα πλημμέλημα: Αυτό της παράνομης χρήσης αρχείων προσωπικού χαρακτήρα!

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι εταιρείες σε βάρος των οποίων ασκήθηκε η δίωξη (που είναι θυγατρικές τραπεζών)  δεν ήταν εγγεγραμμένες στο Μητρώο Καταναλωτών, συνεπώς δεν είχαν νόμιμο δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά στοιχεία των δανειοληπτών.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε επίσης ότι εισπρακτικές εταιρείες είχαν ανάρμοστη συμπεριφορά στους πολίτες, η οποία στοιχειοθετεί το πλημμέλημα  της παράνομης βίας, το αδίκημα διώκεται μόνο κατόπιν έγκλησης (μήνυσης) του παθόντα. 

Δηλαδή έχουν το δικαίωμα οι πολίτες που παρατηρούν ανάρμοστη συμπεριφορά από τους υπαλλήλους των εισπρακτικών εταιριών να υποβάλλουν άμεσα μήνυση  έγκληση ώστε να προφυλαχθούν από τις πρακτικές των εισπρακτικών εταιρίων.

Πλέον το τελικό λόγο για το αν η συγκεκριμένη δικογραφία θα μπει στο αρχείο ως προς τα κακουργήματα έχει η εισαγγελία Εφετών όπως και για το εάν η έρευνα είναι ολοκληρωμένη ώς προς τις καταγγελίες των δικηγόρων και των οφειλετών.


Η ΕΡΤ "έκοψε" την επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου στην Κάλυμνο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων




Τις δηλώσεις, αλλά και την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κάλυμνο, "έκοψε" χθες η δημόσια τηλεόραση από το κεντρικό της δελτίο ειδήσεων.

Οι δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου, -ο οποίος έστειλε διπλό μήνυμα στην Τουρκία, για σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας, αλλά και αποφασιστικότητας για την υπεράσπιση των συνόρων μας με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο- δεν κρίθηκαν άξιες λόγου για να ειπωθούν από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Γιατί άραγε; Μήπως οι κάποιοι αρμόδιοι διαφώνησαν με τα λεγόμενα του Προέδρου της Δημοκρατίας και αποφάσισαν να τα κόψουν; Και αν ισχύει αυτό η διοίκηση της ΕΡΤ συμφωνεί με την απαράδεκτη αυτή λογοκρισία;

Πάντως η επίκληση της εύκολης και βολικής δικαιολογίας, για ευθύνη του γνωστού "δαίμονα του τυπογραφείου", δεν μπορεί να σταθεί -και καλό θα ήταν να μην βιαστούν να την χρησιμοποιήσουν κάποιοι-, καθώς ασφαλείς δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν, ότι στέλεχος της ΕΡΤ, με θέση ευθύνης στο δελτίο ειδήσεων, φέρεται να είπε, όταν του ζητήθηκαν εξηγήσεις για το απαράδεκτο αυτό γεγονός, ότι δεν έπαιξε το θέμα γιατί "αυτό έπαιξε στο μεσημβρινό δελτίο"!!!

Για την ιστορία, η επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου, -ο οποίος έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από τους κατοίκους του νησιού-, αλλά και οι δηλώσεις του, ήταν από τα βασικά θέματα των κεντρικών δελτίων ειδήσεων όλων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που η ΕΡΤ -και όπως λένε οι ίδιες ασφαλείς πληροφορίες- ο ίδιος υπεύθυνος έκοψε επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας από δελτίο της ΕΡΤ. Η προηγούμενη φορά ήταν η επίσημη επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου στην Ορεστιάδα.



Πηγή : thepressroom.gr


Εξαφάνισε έγγραφα από το δικαστήριο για να γλιτώσει τον γιο της από τη φυλακή



Άρπαξε τα έγγραφα από την έδρα του δικαστή και τα εξαφάνισε με ταχυδακτυλουργικό τρόπο, για να εμποδίσει τη μεταφορά του γιου της. Ο λόγος για 47χρονη γυναίκα από την Αλβανία, η οποία ζει στον Βόλο και επιχείρησε να εξαφανίσει τα αποδεικτικά στοιχεία ενοχής του γιου της με την ελπίδα ότι θα αποτρέψει τη φυλάκισή του. 

Η γυναίκα άρπαξε τα αποδεικτικά στοιχεία της ενοχής του γιου της από την έδρα του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου και τα εξαφάνισε για αποτρέψει τη φυλάκισή του. Ο 23χρονος είχε καταδικαστεί προηγουμένως για ναρκωτικά και κλοπές σε 38μηνη φυλάκιση, ποινή εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως, ποσό που όμως δεν υπήρχε για να πληρωθεί η ποινή.

Όταν διαπιστώθηκε ότι τα έγγραφα, που χρειάζονταν για την εκτέλεση της ποινής, είχαν εξαφανιστεί, ξεκίνησε έρευνα και εντέλει με τη βοήθεια του υλικού από τις κάμερες ασφαλείας, διαπιστώθηκε ότι τα έγγραφα ήταν στην κατοχή της μητέρας του νεαρού.

Η γυναίκα συνελήφθη αμέσως. Υποστήριξε ότι νόμιζε πως τα έγγραφα που πήρε δεν είχαν καμία αξία και ότι τα πέταξε. Εντέλει ομολόγησε ότι δεν ήταν η δικαστική απόφαση για εγκλεισμό του γιου της, που την τάραξε, αλλά ο πολύς χρόνος φυλάκισης. 

Το δικαστήριο έκρινε την κατηγορούμενη ένοχη και την καταδίκασε σε δώδεκα μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.




Πηγή


ΑΕΠΙ: Δεσμεύονται όλοι οι λογαριασμοί των μελών της διοίκησης

Πηγή: EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ


Εντολή δέσμευσης όλων των τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων των μελών του ΔΣ της ΑΕΠΙ εξέδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών, στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας που διενεργεί, ώστε να διακριβωθεί εάν στην υπόθεση της Εταιρείας Πνευματικής Ιδιοκτησίας έχουν διαπραχθεί αδικήματα, όπως αυτά της υπεξαίρεσης, της εγκληματικής οργάνωσης, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της φοροδιαφυγής.

Λίγες ημέρες μετά την έφοδο της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία της Εταιρείας, όπου κατασχέθηκαν δεκάδες έγγραφα και σκληροί δίσκοι -κυρίως από το λογιστήριο της ΑΕΠΙ- η Εισαγγελία προχώρησε σε δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των μελών της διοίκησης, είτε προσωπικών, είτε και των εταιρικών, προκειμένου να ελεγχθούν όλα τα οικονομικά στοιχεία όπως απεικονίζονται στον παρόντα χρόνο, αλλά και να μην επέλθουν αλλαγές και μετακινήσεις χρημάτων, καθώς η διοίκηση της Εταιρίας ελέγχεται για σοβαρές οικονομικές ατασθαλίες και κακοδιαχείριση.

Ήδη, για την υπόθεση της εταιρίας που διαχειρίζεται το πνευματικό έργο εκατοντάδων καλλιτεχνών της μουσικής κινούνται παράλληλα, τόσο η ποινική έρευνα, όσο και πλήρης φορολογικός έλεγχος που διενεργεί η ΦΑΕ Αθηνών.

Η Εταιρία είχε αρνηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του αθηναϊκού πρακτορείου, να δεχθεί διαχειριστικό έλεγχο και έτσι είχε σχηματιστεί δικογραφία από τον περασμένο Σεπτέμβριο και είχε δοθεί εντολή στην ΦΑΕ Αθηνών να διενεργήσει φορολογικό έλεγχο για τα οικονομικά έτη 2010 έως και 2015.

Πλέον, μετά το πόρισμα του οικονομικού ελέγχου που διαβίβασε πρόσφατα στην Εισαγγελία η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, έχει ανοίξει και δεύτερος φάκελος για την Εταιρία με την υπό εξέλιξη ποινική έρευνα. Σύμφωνα με το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, η ΑΕΠΙ εμφανίζει τεράστιες ζημιές, ενώ ταυτόχρονα παρέχει υπερβολικές αμοιβές σε στελέχη της, έχει αδιανέμητα κέρδη σε καλλιτέχνες και εμφανίζονται υψηλά κέρδη σε συνδεδεμένη με αυτήν εταιρεία.

Σημειώνεται, ότι μετά τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, η ΑΕΠΙ γνωστοποίησε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της έως του ποσού των 25 εκατομμυρίων ευρώ, σε αλλαγές στη σύνθεση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και στη σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής για την έγκριση όλων των δαπανών της.


Πηγή : Cnn.gr


Νέα Δημοκρατία: Να δώσει λογαριασμό η Κυβέρνηση για τις προσλήψεις στο Δημόσιο



Ο Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κιλκίς, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στους φορείς του Δημοσίου και στις ΔΕΚΟ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από το 2010, λόγω των δημοσιονομικών συνθηκών, ο αριθμός των ετήσιων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στους φορείς του Δημοσίου καθορίζεται σε σχέση με τον αριθμό των υπαλλήλων που αποχωρούν. Για το 2017, ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος συνολικά από τον λόγο ένα προς τέσσερα (μία πρόσληψη για κάθε τέσσερις αποχωρήσεις). 

Η Κυβέρνηση, ωστόσο, δεν φαίνεται να σέβεται τίποτα. Αντιθέτως, όλα δείχνουν ότι επιχειρεί να δημιουργήσει κομματικό στρατό στο Δημόσιο, με προσλήψεις που προσπαθεί να κρύβει. Μετά από αυτά, καλούμε την αρμόδια Υπουργό να δώσει ξεκάθαρη εικόνα στη Βουλή και την ελληνική κοινωνία για τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση διαχειρίζεται το ζήτημα των προσλήψεων και τις προτεραιότητες που θέτει. 

            Έχει υποχρέωση να δώσει πλήρη στοιχεία. Πόσες τέτοιες προσλήψεις έγιναν το 2015 - 2016 μέσω προκηρύξεων ΑΣΕΠ και πόσες χωρίς προκηρύξεις. Πόσες αποχωρήσεις έγιναν το 2016, ποιο περιθώριο προσλήψεων υπάρχει σήμερα και ποιος είναι ο προγραμματισμός για το 2017; Πόσες προσλήψεις και με ποιες προκηρύξεις έγιναν στις ΔΕΚΟ; 

Ας καταλάβει, επιτέλους, η Κυβέρνηση ότι κανένας δεν μπορεί να εξαντλεί τις περιορισμένες δυνατότητες αυτής της περιόδου με αδιαφανή κριτήρια και “κατά παρέκκλιση κάθε διάταξης”. Απαιτούμε πλήρη διαφάνεια».


Διαρροή ηλεκτρονικού «οπλοστασίου» της CIA




Χιλιάδες έγγραφα που φέρεται να προήλθαν από το Κέντρο Κυβερνοπληροφόρησης της CIA δημοσίευσε χθες στο Διαδίκτυο η ιστοσελίδα WikiLeaks, προσφέροντας σπάνια εικόνα της «εργαλειοθήκης» των αμερικανικών υπηρεσιών παρακολούθησης του Ιντερνετ.

Ειδικοί, οι οποίοι άρχισαν χθες να εξετάζουν τα έγγραφα, ανέφεραν ότι αυτά μοιάζουν γνήσια. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχει σημάνει συναγερμός στα γραφεία της CIA. Δεν θα μου έκανε εντύπωση εάν μάθαινα ότι πολλές σταδιοδρομίες τελείωσαν», λέει ο Τζέικ Ουίλιαμς, ειδικός ασφαλείας δικτύων της εταιρείας Rendition Infosec στην Τζόρτζια των ΗΠΑ.

Αν η γνησιότητα των εγγράφων επιβεβαιωθεί, η δημοσιοποίησή τους θα αποτελέσει άλλον έναν κόλαφο για την αμερικανική κοινότητα πληροφοριών. Η ιστοσελίδα WikiLeaks, που ίδρυσε ο Τζούλιαν Ασάντζ, έχει επανειλημμένως ταπεινώσει την Ουάσιγκτον μέσω της διαρροής τεράστιου όγκου διαβαθμισμένων εγγράφων από το Πεντάγωνο και το υπουργείο Εξωτερικών.

Τα WikiLeaks, που άφηναν τους τελευταίους μήνες μυστηριώδη υπονοούμενα για τη χθεσινή διαρροή, ανέφεραν σε εκτενή τους ανακοίνωση ότι τα έγγραφα περιγράφουν με ακρίβεια το «οπλοστάσιο» της CIA, που επιτρέπει στην υπηρεσία να διεισδύει σε δίκτυα υπολογιστών. Τα έγγραφα φαίνεται ότι κυκλοφόρησαν μεταξύ Αμερικανών κυβερνητικών χάκερ, προτού προωθηθούν από άγνωστη πηγή στα WikiLeaks.



Πηγή


800.000 ασθενείς με κατάθλιψη στην Ελλάδα



Η κατάθλιψη είναι η δεύτερη συχνότερη μετά τις διαταραχές του άγχους ψυχική διαταραχή και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας(ΠΟΥ) το 2020 θα αποτελεί τη δεύτερη αιτία λειτουργικής ανικανότητας παγκοσµίως. Σε όλο τον κόσμο περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη ενώ περίπου ένα εκατομμύριο αυτοκτονούν ετησίως, με σημαντικό ποσοστό αυτών των αυτοκτονιών να σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι υποφέρει από κατάθλιψη το 8% του ενήλικου πληθυσμού, συνεπώς στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 800.000 ασθενείς ετησίως. Η κατάθλιψη προτιμά τις γυναίκες (η αναλογία γυναικών/ ανδρών είναι δύο προς ένα) αλλά δεν κάνει διακρίσεις σε ό,τι αφορά την ηλικία, τη µόρφωση, το κοινωνικό επίπεδο ή την οικονοµική κατάσταση.

Η οικονοµική κρίση έχει σαφείς επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, καθώς αυξάνονται τα περιστατικά κατάθλιψης, διαταραχών άγχους, διαταραχών ύπνου, χρήσης αλκοόλ και αυτοκτονικών συµπεριφορών. Ωστόσο η κατάθλιψη είναι θεραπεύσιμη. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να αναζητήσουμε τη βοήθεια του ειδικού ψυχικής υγείας. Η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί ιδανικά με συνδυασμό φαρμακοθεραπείας και ψυχοθεραπείας. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι αποτελεσματικά, ασφαλή και δεν προκαλούν εξάρτηση. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση τους είναι η τακτική παρακολούθηση από ψυχίατρο.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Φαρµακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, ψυχίατρος - ψυχοθεραπευτής Γεώργιος Παπαζήσης, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ απαντά σε ερωτήματα σχετικά με την κατάθλιψη, την διάγνωση και την αντιμετώπισή της καθώς και για τη συσχέτισή της με την οικονομική κρίση.

ΕΡ. Τι είναι η κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη δεν είναι απλή λύπη. Όλοι έχουµε βιώσει περιόδους λύπης ή έντονης θλίψης π.χ. µετά από ένα θάνατο, αποχωρισµό από οικογένεια ή αγαπημένο πρόσωπο, απώλεια δουλειάς ή πρόβληµα υγείας. Όταν όµως παραµένει η διάθεση αυτή για µεγάλο χρονικό διάστηµα και συνοδεύεται και από άλλα συµπτώµατα, τότε είναι πιθανή η διάγνωση του επεισοδίου μείζονος κατάθλιψης, το οποίο χρήζει αντιμετώπισης.

ΕΡ. Ποια είναι τα συµπτώµατα του καταθλιπτικού επεισοδίου και πως τίθεται διάγνωση;

Τα συμπτώματα του καταθλιπτικού επεισοδίου είναι:

1. Καταθλιπτική διάθεση (έντονη θλίψη, λύπη, απογοήτευση, αίσθηµα κενού) κατά το µεγαλύτερο µέρος της ηµέρας, σχεδόν κάθε µέρα

2. Ανηδονία, δηλαδή έντονη ελάττωση της ευχαρίστησης ή του ενδιαφέροντος για όλες σχεδόν τις δραστηριότητες, που παλιότερα προκαλούσαν ευχαρίστηση. Το σύμπτωμα αυτό υπάρχει κατά το µεγαλύτερο µέρος της ηµέρας, σχεδόν κάθε µέρα

3. Σηµαντική απώλεια ή αύξηση βάρους

4. Αϋπνία ή υπερυπνία

5. Ψυχοκινητική διέγερση (ανησυχία, ευερεθιστότητα) ή επιβράδυνση (σκέψης, κινήσεων, λόγου)

6. Διαρκές αίσθηµα κόπωσης

7. Αίσθηµα υπερβολικής ενοχής ή αναξιότητας

8. Δυσκολία στη συγκέντρωση, στη µνήµη και στη λήψη αποφάσεων

9. Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας

Για να τεθεί διάγνωση επεισοδίου κατάθλιψης πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον πέντε από τα παραπάνω εννέα συµπτώµατα για τουλάχιστον δύο εβδοµάδες, καθώς και σηµαντική έκπτωση της λειτουργικότητας (οικογενειακή, επαγγελµατική, κοινωνική).

ΕΡ.Υπάρχουν προβλήµατα στη διάγνωση και αντιµετώπιση;

Πολύ συχνά τα συμπτώματα δεν αναγνωρίζονται έγκαιρα από τον/την ασθενή ή από το περιβάλλον του και έτσι αυτός ή αυτή δεν αναζητά έγκαιρα θεραπεία. Επίσης, μπορεί τα συµπτώµατα να μην αξιολογούνται κατάλληλα από τον ειδικό και έτσι η κατάθλιψη να μη διαγιγνώσκεται σωστά ή να υποθεραπεύεται, ο ασθενής δηλαδή δεν λαμβάνει την ενδεδειγμένη αγωγή για επαρκές χρονικό διάστημα.

ΕΡ. Πώς συσχετίζεται η οικονοµική κρίση µε την αύξηση προβληµάτων ψυχικής υγείας και την κατάθλιψη;

Στη διάρκεια της οικονοµικής κρίσης οι δείκτες υγείας της οικονοµίας καταγράφονται ακαριαία, ενώ οι δείκτες υγείας του πληθυσµού µε χρονική καθυστέρηση ετών. Πρόσφατη μελέτη σε 26 χώρες της Ε.Ε για την επίδραση της κρίσης στη δηµόσια υγεία έδειξε ότι:

•Για κάθε αύξηση κατά 1% της ανεργίας παρατηρείται στις ηλικίες κάτω των 65: αύξηση 0,8% στις αυτοκτονίες και αύξηση 0,8% στις ανθρωποκτονίες

•Αύξηση πάνω από 3% στην ανεργία έχει µεγαλύτερη επίδραση στις αυτοκτονίες (αύξηση >4%), καθώς και στους θανάτους από χρήση αλκοόλ.

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ψυχιατρική Εταιρεία συνέταξε κατευθυντήριες οδηγίες, στις οποίες επισημαίνεται ότι η οικονοµική κρίση έχει ξεκάθαρη επίπτωση στην ψυχική υγεία. Ειδικότερα αυξάνει: την κατάθλιψη, τις διαταραχές άγχους, τις διαταραχές ύπνου, τη χρήση αλκοόλ και την αυτοκτονική συµπεριφορά. Παράγοντες κινδύνου αποτελούν: η ανεργία, τα χρέη, η εργασιακή ανασφάλεια, η ελλιπής κοινωνική υποστήριξη, η ανασφάλεια στέγασης και τα μέτρα λιτότητας.

Σε περιόδους κρίσης φαίνεται ότι κινδυνεύουν περισσότερο οι άντρες παραγωγικής ηλικίας (άνω των 50), όπως επιβεβαιώθηκε και από μελέτες σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία. Στην Ελλάδα της κρίσης καταγράφονται σχεδόν όλοι από τους παραπάνω στρεσογόνοι παράγοντες.

Επίσης επιβαρυντικούς παράγοντες αποτελούν: η απότομη μείωση του εισοδήματος, η αντικειµενική ανικανότητα πλήρωσης των τρεχουσών οικονοµικών αναγκών, αλλά και η υποκειµενική αίσθηση ανεπάρκειας του εισοδήµατος. Με την απότοµη αλλαγή του κοινωνικού status λόγω της οικονοµικής κρίσης επηρεάζονται άµεσα και βαρύτερα οι φτωχοί και οι άνεργοι, αλλά το άγχος και η δυσφορία επηρεάζουν και το υπόλοιπο, οικονοµικά ισχυρότερο κομµάτι του πληθυσµού.

ΕΡ. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη;

Η επίδραση της κρίσης στην ψυχική υγεία των πολιτών εξαρτάται: από τη διάρκεια κρίσης, το βάθος της και την ικανότητα ανάπτυξης ενός προνοιακού συστήµατος µε επενδύσεις σε προγράµµατα δηµόσιας υγείας. Η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί με μέτρα για το κοινωνικό σύνολο και με εξατοµικευµένα μετρα, όπως τα φάρµακα και η ψυχοθεραπεία.

Σχετικά με το κοινωνικό σύνολο πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις οµάδες υψηλού κινδύνου, µε πρωταρχική δράση την υποστήριξη προγραµµάτων κοινωνικής πρόνοιας. Χρειάζεται επίσης ενίσχυση της πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας, καθώς και των συστηµάτων κοινωνικής υποστήριξης (τα λεγόμενα δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας), όπως κοινωνικών και φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Σε ό,τι αφορά την ατομική θεραπεία της κατάθλιψης η φαρµακοθεραπεία και ψυχοθεραπεία αλληλοσυµπληρώνονται. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι αποτελεσματικά και ασφαλή. Είναι απαραίτητη όμως η τακτική παρακολούθηση από ψυχίατρο. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες φαρμάκων με τα οποία μπορεί να αντιµετωπιστεί η κατάθλιψη. Τα κυριότερα είναι τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά και οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, σεροτονίνης– νορεπινεφρίνης (SSRIs, SNRIs).

Πρώτη επιλογή αποτελούν οι SSRIs και οι SNRIs και ακολουθούν τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, που είναι αποτελεσµατικά, αλλά ίσως λιγότερο καλά ανεκτά. Πρέπει να θυμόμαστε ότι ξεκινώντας φαρμακευτική θεραπεία στοχεύουμε να αντιμετωπίσουμε το επεισόδιο κατάθλιψης, που σημαίνει θεραπεία για τουλάχιστον έξι µήνες αλλά όχι δια βίου. Τα αντικαταθλιπτικά έχουν γρήγορη έναρξη θεραπευτικού αποτελέσµατος (περίπου 7-21 ηµέρες) και έχουν μεγάλο θεραπευτικό δείκτη, είναι δηλαδή ασφαλή φάρµακα. Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι τα αντικαταθλιπτικά δεν προκαλούν εθισμό (εξάρτηση).

Η κατάθλιψη είναι θεραπεύσιμη και το ιδανικό θεραπευτικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με το συνδυασμό φαρμακευτικής θεραπείας µε την ψυχοθεραπεία. Στην ψυχοθεραπεία ο θεραπευόμενος δικαιούται να εκπαιδευτεί και να μάθει λεπτομερώς την ασθένεια του και τους στόχους της θεραπείας. Η ψυχοθεραπεία έχει ανθρωποκεντρική προσέγγιση και στοχεύει στη δημιουργία/ενίσχυση κινήτρου στον θεραπευόμενο για συμπεριφορική αλλαγή.

Χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, με κυρίαρχες τη γνωστική ψυχοθεραπεία (γνωστική-συμπεριφορική, γνωστική-αναλυτική αλλά και άλλες), που στοχεύουν στην αναγνώριση των σκέψεων με συνδεδεμένα συναισθήματα και αλλαγή συμπεριφοράς. Βασική προϋπόθεση όμως σε όλες είναι η δημιουργία μιας σχέσης αυθεντικότητας, ειλικρίνειας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.


Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


Παιδάκια επτά χρονών σκλάβοι στα «ορυχεία των smartphones»



Κουβαλούν στα κεφάλια τους βάρος όσο το σώμα τους και δουλεύουν ασταμάτητα, υπό την απειλή ξύλου, μέσα στις λάσπες για να κερδίσουν τη ζωή τους - Η Apple ανακοίνωσε ότι σταματά να προμηθεύεται κοβάλτιο από τα ορυχεία αυτά

Το βίντεο από τα «ορυχεία του τρόμου» στο Κογκό είναι σοκαριστικό: Παιδιά που δεν είναι πάνω από επτά χρονών δουλεύουν ως σκλάβοι, υπό την απειλή βίας στην εξόρυξη κοβάλτιου, ενός ορυκτού που χρησιμοποιείται στην παραγωγή κινητών τηλεφώνων. 

Ο δημοσιογράφος του Sky News κατόρθωσε να καταγράψει σε βίντεο τις σκληρές εικόνες που σοκάρουν: Ένα παιδάκι κουβαλάει στο κεφάλι του βάρος όσο και το σώμα του. Πονάει και υποφέρει, όμως τρέχει να κάνει αυτό που πρέπει γιατί διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι ακόμα πιο οδυνηρές. 


Οι τρομακτικές αποκαλύψεις του Sky News για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα ορυχεία κοβαλτίου στο Κονγκό και την εξόρυξη του με τα χέρια ακόμη και από παιδιά, που εργάζονται υπό καθεστώς σκλαβιάς, ευαισθητοποίησαν την Apple που ανακοίνωσε ότι σταματά να προμηθεύεται κοβάλτιο από τη χώρα αυτή.

Το κοβάλτιο είναι ένα συστατικό που χρησιμοποιεί η Apple για την κατασκευή των iPhone και iPad και που προμηθεύεται για λογαριασμό της η Κινέζικη εταιρία Huayou από το Κονγκό, το οποίο θεωρείται ο μεγαλύτερος προμηθευτής του πολύτιμου αυτού ορυκτού με ποσοστό που ξεπερνά το 60% της παγκόσμιας παραγωγής. Το κοβάλτιο είναι άκρως απαραίτητο για τη λειτουργία των μπαταριών λιθίου που χρησιμοποιούνται στα κινητά αλλά και στους υπολογιστές.

Η εταιρεία δήλωσε ότι η νέα πολιτική που εφαρμόζει θα ισχύσει έως ότου η αλυσίδα προμηθευτών του κοβαλτίου παρουσιάσει τους απαραίτητους κανόνες προστασίας για τους εργάτες και αποδείξει πως δεν χρησιμοποιούνται παιδιά στις εξορύξεις. Εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχουν καταγγελίες από παγκόσμιους οργανισμούς και ΜΚΟ κατά μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών-κολοσσών όπως η Apple, η Sony και η Samsung ότι χρησιμοποιούν ποσότητες κοβαλτίου που προέρχονται από τα ορυχεία του Κονγκό όπου τηρούνται μόνο στοιχειώδεις ή και καθόλου κανονισμοί εργασίας. 

Οι εργάτες αυτών των ορυχείων, όπου η εξόρυξη του μετάλλου γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με το χέρι, υποφέρουν από κακουχίες και κακομεταχείριση, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ βρίσκονται μέσα σε τούνελ τα οποία κινδυνεύουν με κατάρρευση, μόνο και μόνο για τη μείωση του κόστους εξόρυξης.


Το 2016, η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε μια έκθεση που έδειξε πώς οι εταιρείες δεν προβαίνουν ούτε στους βασικούς ελέγχους για να διασφαλίσουν ότι δεν χρησιμοποιούνται παιδιά στην εξαγωγή του κοβαλτίου που χρησιμοποιούν για τα προϊόντα τους. Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι καμία χώρα δεν απαιτεί από τις εν λόγω εταιρείες να ελέγχουν ή να δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με το πώς προμηθεύονται το κοβάλτιο.

Την ίδια χρονιά η Washington Post έκανε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για το θέμα, με αποτέλεσμα η Apple να ξεκινήσει διαδικασίες ελέγχου χωρίς όμως να σταματήσει να προμηθεύεται κοβάλτιο από την κινεζική Huayou. Όμως μετά από τις αποκαλύψεις του Sky News, η εταιρεία έκανε ένα σημαντικό βήμα. Δήλωσε ότι θα συμπεριφέρεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που κάνει για τους προμηθευτές χρυσού και βολφραμίου και θα ενισχύσει περισσότερο τις διαδικασίες ελέγχου της εξόρυξης.


Πώς λειτουργεί η αλυσίδα εφοδιασμού του κοβαλτίου

Οι έμποροι μεταλλευμάτων αγοράζουν κοβάλτιο από περιοχές όπου ανθεί η παιδική εργασία ακόμη και για παιδιά 4 ετών που εργάζονται 12 ώρες την ημέρα έναντι του ποσού των 10 λεπτών του ευρώ, και έπειτα το πωλούν στην Congo Dongfang Mining, θυγατρική του κινεζικού γίγαντα Huayou. Η Huayou, στη συνέχεια επεξεργάζεται το κοβάλτιο και το πουλά σε κατασκευαστές μπαταριών που συνεργάζονται με εταιρείες-κολοσσούς στον τομέα της τεχνολογίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η συγκεκριμένη εταιρεία μπορεί να είχε βρεθεί στο επίκεντρο της έρευνας από τη Washington Post, όμως οι εταιρείες δεν φάνηκε να συγκινούνται από τις αποκαλύψεις.

Η Apple είναι μια από τις επιχειρήσεις οι οποίες παρέχουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με τις λεπτομέρειες των προμηθευτών της και προσπαθεί να διατηρήσει όσο το δυνατόν πιο υψηλά τα επίπεδα ποιότητας των συνεργατών της. Κάθε χρόνο εκδίδει αναλυτικά στοιχεία για κάθε εταιρεία που εμπλέκεται στη διαδικασία προμηθειών και παραγωγής, όμως υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι έλεγχοι δεν έχουν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Από την πλευρά της η εταιρία Huayou ζήτησε περαιτέρω πληροφορίες από το Sky News για να διεξάγει την δική της έρευνα πάνω στο θέμα.




Πηγή : protothema.gr


Πρόστιμα σε 2,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών που δεν έχουν ΚΤΕΟ και ασφάλεια



Τα ποσά ξεκινούν από 150 ευρώ και μπορεί να φτάσουν ως και τα 650 ευρώ συνολικά. Στο στόχαστρο μπαίνουν 1,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες μηχανών.

Πρόκειται για όσους είτε δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, είτε δεν έχουν ασφαλίσει το όχημά τους.

Για όσους δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ το πρόστιμο είναι 150 ευρώ.

Για εκείνους που δεν έχουν ασφάλεια το πρόστιμο είναι 250 ευρώ και στην περίπτωση που δεν πληρώσουν μέσα σε διάστημα 8 ημερών από τη στιγμή που θα λάβουν το ειδοποιητήριο το πρόστιμο διπλασιάζεται στα 500 ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ειδήσεις” αυτοί που πρώτοι αναμένεται να λάβουν τα ειδοποιητήρια για να πληρώσουν είναι όσοι έχουν όχημα με πρώτη άδεια κυκλοφορίας από 1/1/1996 και ύστερα.



Πηγή : newsit.gr


«Χρυσό» εφάπαξ ενέκρινε στον εαυτό του ο πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ



Μετά τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) Σωτήρης Νίκας φέρεται να έκανε «δώρο» στον εαυτό του προαγωγή που του απέφερε αύξηση του εφάπαξ κατά περίπου 100.000 ευρώ, εκτοξεύοντάς το στις 258.000 ευρώ!

Την υπόθεση αποκάλυψε με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο βουλευτής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Σκρέκας. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Σκρέκας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ πριν από την επιλογή του γι’ αυτή τη θέση εργαζόταν στην εταιρεία ως απλός διευθυντής. «Στις 11 Νοεμβρίου, εκμεταλλευόμενος την ισχύ που του παρείχε η θέση του, πέτυχε την έγκριση από το Εποπτικό Συμβούλιο της οργανικής του αναβάθμισης κατά δύο βαθμίδες, στον βαθμό του διευθυντή δραστηριότητας (γενικού διευθυντή) και στο ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο (5ο κλιμάκιο)». Λίγες ημέρες αργότερα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Σκρέκα, ο κ. Νίκας παραιτήθηκε για λόγους συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα η ολιγοήμερη παραμονή του στην αναβαθμισμένη οργανική θέση να αυξήσει το εφάπαξ που δικαιούτο κατά περίπου 100.000 ευρώ, φτάνοντας στις 258.000 ευρώ.

Το «χρυσό» εφάπαξ του «εκλεκτού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φυσικά το πληρώνουν οι καταναλωτές», σημειώνει ο βουλευτής της Ν.Δ., μέσω της ακόλουθης διαδικασίας: Λίγες ημέρες πριν από την έγκριση της προαγωγής του, εξουσιοδοτήθηκε ώστε να εγκρίνει τη μεταφορά 10 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα της εταιρείας σε λογαριασμό ασφαλιστικής εταιρείας για να «διασφαλίσει» τα εφάπαξ του ιδίου αλλά και των άλλων εργαζομένων στον Διαχειριστή από... πιθανό «bail in». Η σχετική εισήγηση προς το διοικητικό συμβούλιο για τη μεταφορά του ποσού των 10 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικό προϊόν, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, επικαλείται τόσο τον κίνδυνο ενός «bail in» όσο και την «εμπέδωση ασφάλειας και εργασιακής ειρήνης ενόψει πιθανολογούμενων διοικητικών μεταβολών λόγω της διαδικασίας αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρείας». Επιπλέον αναφέρει ότι «το ποσό αυτό έχει συμπεριληφθεί στον υπολογισμό της ανακτήσιμης διαφοράς του 2016 για τα επόμενα έτη». Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, το ποσό των 10 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ και θα συμπεριληφθεί στο κόστος των τιμολογίων που πληρώνουν οι καταναλωτές και η παραγωγική βάση της χώρας για φυσικό αέριο. Ο βουλευτής της Ν.Δ. θέτει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον το «χρυσό εφάπαξ» του κ. Νίκα «αποτελεί την πλουσιοπάροχη αμοιβή του για πιθανή συμβολή του στην υπονόμευση ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ και στην απώλεια πολύτιμων εσόδων για την ελληνική οικονομία».

Η πλευρά του ΔΕΣΦΑ υποστηρίζει ότι η ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. έχει ανακρίβειες. Επιβεβαιώνει την αναβάθμιση της οργανικής θέσης του κ. Νίκα και την αύξηση του εφάπαξ αλλά όχι στα επίπεδα που αναφέρει ο κ. Σκρέκας.

Ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ με τον οποίο επικοινώνησε η «Κ» αρνήθηκε να απαντήσει στις καταγγελίες και επιφυλάχθηκε να απαντήσει στη Βουλή με τη συνδρομή της νομικής του υπηρεσίας, όπως είπε χαρακτηριστικά. Κύκλοι της διοίκησης του ΔΕΣΦΑ δεν αρνούνται την αναβάθμιση της οργανικής θέσης του κ. Νίκα, την οποία συνδέουν με τη συλλογική σύμβαση των εργαζομένων στους οποίους ανήκει και ο ίδιος. «Ο κ. Νίκας εντάχθηκε στην κατηγορία που προβλέπει η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας που ισχύει στην εταιρεία και εφαρμόζεται για όλους τους εργαζομένους», τονίζουν στην «Κ», προσπερνώντας την ηθική διάσταση του θέματος. Σε μια προσπάθεια εξαγνισμού μάλιστα επισήμαναν με έμφαση ότι «ο κ. Νίκας και κανείς από τη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ δεν έκανε χρήση των διατάξεων του νόμου 4354 περί απελευθέρωσης των αμοιβών που θα μπορούσε και εξακολουθεί να αμείβεται με τις περικοπές του νόμου 4024/2011».

Η πλευρά του ΔΕΣΦΑ τονίζει επίσης ότι ο κ. Νίκας δεν έχει κάνει χρήση του ασφαλιστικού προγράμματος στο οποίο αναφέρεται ο κ. Σκρέκας, το οποίο χαρακτηρίζει «κίνηση ασφαλούς διαχείρισης διαθεσίμων της εταιρείας». Τονίζει τέλος ότι «δεν υφίσταται ούτε ένα ευρώ αύξηση στα τιμολόγια φυσικού αερίου από το ασφαλιστικό πρόγραμμα», ενώ διαψεύδει την παραίτηση λόγω συνταξιοδότησης του κ. Νίκα από την εταιρεία. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ενημέρωσε τον Ιούνιο του 2016 ότι έχει συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια του, όπως υποχρεούται ως εργαζόμενος της εταιρείας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Σωτήρης Νίκας αποτέλεσε επιλογή του Πάνο Σκουρλέτη και τοποθετήθηκε με διαδικασίες εξπρές στη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ τον Απρίλιο του 2016, κίνηση που προκάλεσε νέες ρωγμές στις σχέσεις με τη Socar, οι οποίες και κατέληξαν στο γνωστό ναυάγιο.



ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ