Τρίτη 5 Απριλίου 2016

ΓΣΕΕ: Εθνική ήττα η συγκρότηση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά

 (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

«Εθνική ήττα» από τα αποδυτήρια χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ τη συγκρότηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την επικείμενη σύσκεψη στις Βρυξέλλες για τα Εργασιακά. «Για ακόμη μία φορά αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς» τονίζει. 

Εξαπολύοντας νέα επίθεση στην κυβέρνηση «για μεγάλα ψέμματα περί επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων» και στήριξης του κόσμου της εργασίας, την κατηγορεί ότι βάσει μνημονιακών δεσμεύσεων ξαναμπαίνουν στο τραπέζι ομαδικές απολύσεις, λοκ άουτ, κτλ. 

Σημειώνει δε ότι στη συμφωνία που υπεγράφη από τη μία αναφέρεται ότι θα ληφθούν υπόψη οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, αλλά από την άλλη ότι η Επιτροπή «δεν θα πρέπει να επιφέρει αλλαγές σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ κάνει ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση αναφέροντας: «την ώρα που η κυβέρνηση επιμένει στα μεγάλα ψέματα και μιλάει ακόμη και τώρα για επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, φαίνεται ότι...'η αριστερά της δεν γνωρίζει τι ποιεί η δεξιά της' ή σωστότερα κάνει ότι δεν γνωρίζει. Για ακόμη μία φορά αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς, εμπιστευόμενοι να προτείνουν λύσεις και να πάρουν αποφάσεις...Γερμανοί οικονομολόγοι, Κινέζοι σύμβουλοι, Πορτογάλοι και Ολλανδοί καθηγητές και Ισπανοί τραπεζίτες, οι οποίοι θα μετέχουν στην επίμαχη (αναβληθείσα) σύσκεψη των Βρυξελλών.» 

» Όπως φαίνεται η κυβέρνηση, μετά από αυτή την -αν μη τι άλλο- παράδοξη επιλογή, που για εμάς αποτελεί 'εθνική ήττα από τα αποδυτήρια', δίνει ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα των 'δανειστών', να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο κατά του κόσμου της μισθωτής εργασίας.» 

» Κάνοντας πράξη Μνημονιακή δέσμευση του Αυγούστου -δεσμεύσεις που οι κυβερνώντες θέλουν να ξεχνούν, αλλά και να θέλουν δεν μπορούν να αγνοήσουν οι εργαζόμενοι που τις σηκώνουν στις πλάτες τους- βάζουν μεταξύ άλλων στο τραπέζι, τις ομαδικές απολύσεις, τον απεργιακό νόμο, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, λαμβάνοντας υπόψιν, όπως αναφέρεται στα όσα έχουν υπογράψει, τις 'βέλτιστες' Ευρωπαϊκές πρακτικές».

Ωστόσο η ΓΣΕΕ τονίζει ότι: «Σύμφωνα με τα όσα υπέγραψε η κυβέρνηση στο 3ο μνημόνιο το πόρισμα της Επιτροπής, "δεν θα πρέπει να επιφέρει αλλαγές σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής". 

» 'Αρα κύριοι της κυβέρνησης μας λέτε ψέματα. Για ποια επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μιλάτε; Για ποιες Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις; Για ποια προάσπιση συνδικαλιστικών ελευθεριών; Για ποια προστασία στις ομαδικές απολύσεις;» 

«Σε περίπτωση που κάποιοι στην Κυβέρνηση (κάνουν ότι) το "αγνοούν", τους γνωρίζουμε ότι τα συνδικάτα παραμένουν ζωντανά και έτοιμα να δώσουν αρκετές μάχες ακόμα - στις όποιες συνθήκες - ως φορείς συγκέντρωσης και κινητοποίησης των δυνάμεων του κόσμου της μισθωτής εργασίας» προειδοποιεί η Συνομοσπονδία. 

Στην ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα για τη 48ωρη γενική απεργία και για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με συλλαλητήρια και αγώνα στους δρόμους.

«Υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας και τη νοημοσύνη όλων των Ελλήνων πολιτών. Στο δικό σας ψέμα και στους δικούς σας απαράδεκτους σχεδιασμούς, η απάντησή μας είναι ΑΓΩΝΑΣ.
Η ΓΣΕΕ ετοιμάζεται ήδη για νέα, αυτή τη φορά 48ωρη Γενική Απεργία.‘Οσο εσείς συνεχίζετε την ίδια τακτική και πρακτική, θα τα λέμε στους δρόμους και στα συλλαλητήρια..
Φτάνει πια»​ καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Α.Τ

Newsroom ΔΟΛ


Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη




Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη ως εργαλείο για τη διάγνωση και τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη

• Τι είναι; 

Είναι μία εξέταση αίματος που δείχνει το μέσο όρο του ζαχάρου τους τελευταίους τρεις μήνες. Έτσι, ο μέσος όρος του ζαχάρου στο αίμα τους τελευταίους 3 μήνες αντιστοιχεί σε μία τιμή γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

     Γλυκοζυλ.αιμοσφαιρίνη                   Μέσος όρος του ζαχάρου 2- 3μηνών
                5                                          97
                6                                        126
                7                                        154
                8                                        183
                9                                        212
                10                                      240
                11                                      269
                12                                      298
                13                                      326
                14                                      355

• Ποιοι πρέπει να κάνουν αυτή την εξέταση;

Αυτοί που έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη, σαν τσεκ απ, δηλαδή όλοι άνω των 45, οι υπέρβαροι, αυτοί που έχουν αυξημένη πίεση, χοληστερίνη, πολυκυστικές ωοθήκες, αυτοί που έπαθαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό και όσοι έχουν γονείς ή αδέλφια με σακχαρώδη διαβήτη.

Αυτοί που έχουν σακχαρώδη διαβήτη, για να δουν αν η θεραπεία που παίρνουν ρυθμίζει το ζάχαρο

• Τι γλυκοζυλιωμένη πρέπει να έχουν;

Αυτοί που δεν έχουν γνωστό σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να έχουν γλυκοζυλιωμένη κάτω από 5,7. Αν η γλυκοζυλιωμένη τους είναι 5,7 – 6,4, έχουν μεγάλη πιθανότητα να αποκτήσουν διαβήτη, ενώ αν έχουν από 6,5 και πάνω θα πρέπει να επαναλάβουν και αν και τη δεύτερη φορά βρεθεί το ίδιο τότε είναι διαβητικοί.

Αυτοί που έχουν διαβήτη πρέπει να έχουν γλυκοζυκιωμένη από 6,5 έως 7. Ο γιατρός που παρακολουθεί τον ασθενή θα καθορίσει το όριο, καθώς κάποιοι ασθενείς  χρειάζονται πιο χαμηλή και άλλοι πιο υψηλή γλυκοζυλιωμένη.

• Κάθε πότε πρέπει να τη μετρούν; 

Οι διαβητικοί πρέπει να τη μετρούν κάθε 3 μήνες ή κάθε φορά που ο γιατρός τους θα τους αλλάξει τα φάρμακα.

Όσοι την κάνουν σαν τσεκ απ, θα την επαναλάβουν στα 3 χρόνια αν η προηγούμενη τιμή είναι κάτω από 5,7, και σε ένα χρόνο αν είναι από 5,7 έως 6,4.

• Δεν χρειάζεται πλέον να μετρούν ζάχαρο στο αίμα, στο εργαστήριο ή με τους μετρητές;

Το ζάχαρο στο αίμα δείχνει την τιμή τη συγκεκριμένη στιγμή και είναι σημαντικό για το γιατρό για να βάλει τη σωστή θεραπεία στον ασθενή. Έτσι, αν η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι υψηλή ο γιατρός θα χρειαστεί να δει μετρήσεις από το σπίτι προκειμένου να δει ποια ζάχαρα έχουν ανέβει, τα πρωινά, τα μεσημεριανά ή τα βραδινά, τα προ ή μετά το φαγητό.

• Μπορεί οι μετρήσεις του ζαχάρου στο σπίτι να μη συμβαδίζουν με την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη;

Αυτό μπορεί να συμβεί αν ο μετρητής έχει χαλάσει ή αν ο ασθενής έχει αναιμία, αυξημένα τριγλυκερίδια, αυξημένη χολερυθρίνη ή αυξημένη ουρία οπότε βγαίνει λάθος η τιμή της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης

• Γιατί μας ενδιαφέρει η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη;

Από μελέτες έχει βρεθεί ότι όσοι διαβητικοί έχουν γλυκοζυλιωμένη 6,5-7 δεν θα εμφανίσουν στο μέλλον προβλήματα από τα μάτια, τα νεύρα και τους νεφρούς. Ακόμη, όσοι εμφάνισαν διαβήτη πρόσφατα και έχουν καλή γλυκοζυλιωμένη από την έναρξη του διαβήτη προφυλάσσονται από το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Σε κάθε περίπτωση ο εξειδικευμένος ιατρός θα πάρει το ιστορικό του ασθενή, θα τον εξετάσει και βλέποντας τον συνολικά θα αποφασίσει για την κατάλληλη θεραπεία και παρακολούθηση του.




Το βραβείο Ντίκιν στην Λούκα την τετράποδη ηρωίδα του πολέμου του Αφγανιστάν


Η Λούκα πολέμησε σε Ιράκ και Αφγανιστάν έξι ολόκληρα χρόνια, συμμετείχε σε περισσότερες από 400 αποστολές, έσωσε αρκετές φορές τη ζωή Αμερικανών πεζοναυτών, έχασε το αριστερό της πόδι στη μάχη, αλλά αν μη τι άλλο οι κόποι της αναγνωρίζονται.

Σήμερα, ζει μια φυσιολογική ζωή μακριά από τον πόλεμο. Έχει κάνει δεκάδες φίλους, όσες και οι ζωές που έσωσε στα χρόνια του πολέμου και το μοναδικό της άγχος είναι να αποτελεί καλή παρέα στην οικογένεια που την φροντίζει.



Όπως γράφει το ITV, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, παρουσία σχεδόν όλων των Αμερικανών πεζοναυτών που πολέμησαν μαζί της, της απενεμήθη το μετάλλιο Ντίκιν που δίδεται από το People's Dispensary for Sick Animals (PDSA) σε ζώα που έχουν προσφέρει υπηρεσίες σε εμπόλεμες περιόδους.








Πάνω από 9.000 επιχειρήσεις θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό. Διπλάσιες και από τον Ιούλιο των capital control!



Μία στις δύο εταιρείες δεν βλέπουν βελτίωση της κατάστασης στο άμεσο μέλλον, το 80% θα άνοιγε έδρα στο εξωτερικό αν ξεκινούσε από την αρχή.

Φυγή στο εξωτερικό εξετάζουν περισσότερες από 9.000 μικρές, μεσαίες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τον περασμένο Ιούλιο, μετά την  επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και της τραπεζικής αργίας. Ταυτόχρονα, σε ποσοστό 15%, οι επιχειρήσεις του δείγματος δηλώνουν ότι έχουν ήδη μεταφέρει την έδρα τους στο εξωτερικό.

Αυτό υπογραμμίζεται στην έρευνα της Endeavor Greece (διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός στήριξης της επιχειρηματικότητας) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και αφορά στην καταγραφή της τάσης των ελληνικών επιχειρήσεων για μεταφορά της έδρας ή μέρους της δραστηριότητάς τους στο εξωτερικό. Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 300 επιλεγμένων επιχειρήσεων διαφόρων κλάδων και μεγεθών κατά το διάστημα 23-31 Μαρτίου.

Οι κλάδοι των οποίων οι εταιρείες θεωρούν πιο πιθανή τη μεταφορά έδρας στο εξωτερικό είναι η τεχνολογία και η υγεία. Αντίθετα, στον αγροτικό τομέα και στα καταναλωτικά προϊόντα, επιχειρήσεις κατά 80% επιθυμούν την παραμονή τους στη χώρα.

Οι κυριότεροι λόγοι δραστηριοποίησης στην Ελλάδα είναι η παραδοσιακή παρουσία στη χώρα και η καλή γνώση της εγχώριας αγοράς (53%) καθώς και οι ευκαιρίες ανάπτυξης που παρουσιάζονται παρά την κρίση (51%). Ενώ σημαντικός παράγοντας είναι και το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό της χώρας (39%). Το χαμηλό κόστος του ανθρώπινου δυναμικού αναφέρθηκε επίσης σε ποσοστό 20% ενώ με μικρότερα ποσοστά βρίσκουμε την πρόσβαση σε πρώτες ύλες και καλούς συνεργάτες. Αξίζει να αναφερθεί ότι κανείς από τους συμμετέχοντες δεν ανέφερε την κρατική στήριξη ως λόγο παραμονής στην Ελλάδα.

Αντίστοιχα, ως βασικοί λόγοι φυγής σημειώνονται η φορολογική αστάθεια (60%), η πρόσβαση σε κεφάλαια (55%), η υψηλή φορολογία (51%) και η γραφειοκρατία (42%). Λιγότερο σημαντικοί λόγοι είναι η δυσκολία στις συναλλαγές λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων και η αρνητική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Οι λόγοι για να παραμείνουν οι εταιρείες στην Ελλάδα διαφοροποιούνται, όπως είναι αναμενόμενο, ανά κλάδο. Συγκεκριμένα, στους παραδοσιακούς κλάδους, όπως τα καταναλωτικά προϊόντα και η μεταποίηση, η μακροχρόνια παρουσία στην αγορά και η καλή γνώση της αποτελούν τα βασικά κριτήρια παραμονής. Σε τομείς που η χώρα διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως ο αγροτικός τομέας και ο τουρισμός, οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην αγορά αποτελούν το βασικό κίνητρο παραμονής στη χώρα. Τέλος, σε τομείς που βρίσκονται σε αναδιάρθρωση ή στηρίζονται στην καινοτομία, όπως η τεχνολογία, η υγεία και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό της χώρας καθορίζει την επιλογή των επιχειρήσεων.

Αντίθετα με την κυρίαρχη αντίληψη ότι οι ελληνικές εταιρείες αναζητούν καταφύγιο σε χώρες όπως η Βουλγαρία, ο δημοφιλέστερος προορισμός είναι στην πραγματικότητα οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Οι μισές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι θα επέλεγαν τις χώρες αυτές, κυρίως λόγω της σταθερότητας και της ευκολότερης πρόσβασης σε κεφάλαια. 

Για τους ίδιους λόγους επιλέγονται και οι ΗΠΑ, κυρίως από τεχνολογικές εταιρείες, σε μικρότερο ποσοστό (10%). Η Κύπρος είναι επίσης μεταξύ των επιλογών σε ποσοστό 16%, λόγω της σταθερότητας και της χαμηλής φορολογίας. Η χαμηλή φορολογία είναι και ο βασικός λόγος επιλογής της Βουλγαρίας, που όμως δηλώνεται μόνο στο 5% των απαντήσεων.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν φαίνονται αισιόδοξοι για το μέλλον καθώς σε ποσοστό 56% πιστεύουν ότι η κατάσταση στη χώρα θα βελτιωθεί σε περισσότερα από 5 χρόνια ενώ μόλις το 9% βλέπει βελτίωση στην επόμενη διετία. Τα ποσοστά αυτά βρίσκονται σε αντίθεση με αντίστοιχα αποτελέσματα της έρευνας της Endeavor το Μάιο του 2014, καθώς σε ποσοστό 64% οι συμμετέχοντες είχαν απαντήσει ότι αναμένουν βελτίωση στα επόμενα 2 χρόνια και μόλις το 4% έκανε λόγο για περισσότερα από πέντε χρόνια.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το 80% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι αν άρχιζε σήμερα την επιχειρηματική ή επαγγελματική του δραστηριότητα θα το έκανε στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα.




Πηγή : protothema.gr


Αυτή η βιταμίνη ενισχύει την καρδιά στο μέγιστο



Η καρδιακή ανεπάρκεια επηρεάζει περίπου 23 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Οι τακτικές δόσεις σε βιταμίνη D3 μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία της καρδιάς σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με μια νέα βρετανική μελέτη.

Η έρευνα για την καρδιά και την βιταμίνη D, έγινε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λιντς. “Τα ευρήματα αυτής της έρευνας θα μπορούσαν να κάνουν μια σημαντική διαφορά στην φροντίδα των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια (...) Είναι η πρώτη απόδειξη ότι η βιταμίνη D3 μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία της καρδιάς των ανθρώπων με καρδιακή μυϊκή αδυναμία, πάθηση γνωστή και ως καρδιακή ανεπάρκεια”, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Klaus Witte.

Η μελέτη περιέλαβε περισσότερους από 160 ασθενείς που είχαν βηματοδότες ή/και λάμβαναν φάρμακα για την πίεση του αίματος, γνωστά ως αναστολείς ACE ή β-αναστολείς.

Οι συμμετέχοντες στην μελέτη έλαβαν είτε βιταμίνη D, είτε χάπια τύπου placebo (ψευδοφάρμακα) μια φορά την ημέρα για ένα έτος.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D με βάση το ασβέστιο, επειδή το ασβέστιο μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα βελτιώθηκε από 26-34% στους ασθενείς που έλαβαν βιταμίνη D, ενώ δεν υπήρξε καμία μεταβολή μεταξύ εκείνων που πήραν τα χάπια placebo.

Οι ερευνητές πρότειναν ότι η βελτίωση που παρατηρήθηκε στους ασθενείς που έλαβαν βιταμίνη D μπορεί να μειώσει την ανάγκη τους για βηματοδότη.

Η μελέτη για την καρδιά και την βιταμίνη D παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, που έγινε στο Σικάγο. Τα αποτελέσματα και συμπεράσματα από τέτοιου είδους έρευνες, οι οποίες απλά παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια, θεωρούνται κατά κανόνα ως “προκαταρκτικά”, έως ότου δημοσιευθούν επισήμως σε επιστημονικό περιοδικό, κάτι που είναι θέμα χρόνου να συμβεί με αυτή την έρευνα.




Πηγή : upi.com, iatropedia.gr


FT: Oι Ευρωπαίοι έκαναν λάθος που θεώρησαν τον Τσίπρα σοβαρό εταίρο



Την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης στηρίζει η οικονομική εφημερίδα Financial Times, ενώ κάνει σκληρή επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα σε περίπτωση που αληθεύει πως η ελληνική κυβέρνηση κατασκεύασε την κρίση σε μια απόπειρα να αποκλείσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο άρθρο των Financial Times γίνεται έντονη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με την αντιπαράθεση με το Ταμείο σχετικά με τη διαρροή του Wikileaks, σχολιάζοντας ότι η στάση του «δείχνει πως οι πιστωτές έκαναν λάθος που τον θεώρησαν υπεύθυνο εταίρο» μετά από τον τρόπο με τον οποίο έπεισε τους Έλληνες ψηφοφόρους να αποδεχθούν το τρίτο μνημόνιο.

«Αν αληθεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κατασκευάσει την κρίση σε μια απόπειρα να αποκλείσει το ΔΝΤ από τις συνομιλίες διάσωσης, τότε η τακτική της είναι ανεύθυνη. Όποια και αν είναι η πηγή της διαρροής, είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Τσίπρας θέλει το ΔΝΤ να φύγει. Για ακόμα μία φορά, επιδεικνύει ένα ένστικτο υπέρ βραχυπρόθεσμου πολιτικού κέρδους και μια αδιαφορία για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας του», σχολιάζουν οι FT.

Στο άρθρο, το Ταμείο χαρακτηρίζεται ως «εύκολος στόχος για έναν πρωθυπουργό που δέχεται κριτική για τον χειρισμό της οικονομίας και της προσφυγικής κρίσης και που τελεί υπό πίεση από την ανακάμπτουσα αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Η εφημερίδα δέχεται ότι το Ταμείο θα ήταν αυστηρότερος κριτής των δημοσιονομικών και οικονομικών επιδόσεων της Ελλάδας, αλλά σημειώνει ότι δεν είναι ρεαλιστικός στόχος η προτίμηση του Έλληνα πρωθυπουργού να συμφωνήσει την ελάφρυνση του χρέους χωρίς ακριβώς τους αυστηρότερους όρους και εποπτεία του Ταμείου. Επισημαίνεται, δε, ότι σε αντίθεση με το Ταμείο οι Ευρωπαίοι ζητούν πλεόνασμα της τάξης του 3,5% που είναι απίθανο να επιτευχθεί με τις τρέχουσες πολιτικές, καθώς και ότι η Γερμανία έχει αποκλείσει διαγραφή χρέους και δεν είναι πιθανό να συμφωνήσει στην ελάφρυνση χωρίς την ανάμειξη του ΔΝΤ.

Οι FT εκτιμούν μάλιστα πως η συζήτηση που είδε το φως της δημοσιότητας δεν προδίδει καμία συνωμοσία να εξαναγκαστεί η Ελλάδα σε μεγαλύτερη λιτότητα. Οσον αφορά τη θέση του Πολ Τόμσεν ότι τα μέτρα ως έχουν δεν επαρκούν, το άρθρο υποστηρίζει ότι το Ταμείο θα μπορούσε να δεχθεί λιγότερο αυστηρές μεταρρυθμίσεις αν υπήρχε ελάφρυνση χρέους και ότι Ελλάδα και Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουν να κωλυσιεργούν.

Τα κατ’ ιδίαν σχόλια περί πιθανής πίεσης στη Γερμανία για ελάφρυνση χρέους ή αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα αντανακλούν τον ίδιο εκνευρισμό, αναφέρει η εφημερίδα. «Αντανακλούν επίσης την ανησυχία του ΔΝΤ ότι οι Βρυξέλλες θα επιτρέψουν για άλλη μία φορά τις συνομιλίες να τραβήξουν μέχρι η Ελλάδα να βρεθεί στο χείλος της χρεοκοπίας, πιθανότατα τον Ιούλιο, πριν βρεθεί ένας συμβιβασμός. Αυτό το σενάριο είναι απολύτως πιθανό», σχολιάζουν στη συνέχεια οι FT.

Τέλος, στο άρθρο των FT επισημαίνεται πως το ΔΝΤ ίσως να μην έχει μία εύκολη λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας, αλλά «τουλάχιστον επιμένει στην ειλικρίνεια και είναι ο μοναδικός οργανισμός που ενδιαφέρεται για τις μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα για να ευημερήσει εντός της ευρωζώνης».



Πηγή:  iefimerida.gr 


Η χθεσινή εμφάνιση της Ντόρας με τον Σκουρλέτη στο Ενικός έδειξε την ανυπαρξία κυβέρνησης


Μπακογιάννη: «Μπάχαλο η κυβέρνηση, εμείς θα κλείναμε την αξιολόγηση»

Η εμφάνιση της Ντόρας Μπακογιάννη στην εκπομπή “Ενικός” με τον Νίκο Χατζηνικολάου, έδειξε την ανεπάρκεια κυβερνητικών στελεχών σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα θέματα.

Η Ντόρα έκανε αυτό που ξέρει άσκησε σοβαρή πολιτική με επιχειρήματα ενώ ο Σκουρλέτης έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα αποπροσανατολισμό, μοίρασε σανό και προσπαθούσε να πείσει ότι κάτι κάνει  ότι κάτι λέει χωρίς να ξέρει τι λέει και χωρίς να γνωρίζει τι είναι όλα αυτά που λέει και κάνει όπως γίνεται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Δέν υπήρχε ακροατής που παρακολούθησε εχθές την εκπομπή και να μην είδε τις διαφορές! Την τεράστια διαφορά του σοβαρού πολιτικού από τον γελοίο, του σωστού δρόμου για την χώρα, από τον ανώμαλο γεμάτο παγίδες δρόμο που ακολουθούμε τόσο καιρό.

Με λίγα λόγια η Ντόρα Μπακογιάννη ισοπέδωσε τον Σκουρλέτη και το ξέρει και ο ίδιος ο κύριος Σκουρλέτης ο οποίος δεν μπορούσε να κάνει τίποτα περισσότερο εκτός από το να μοιράσει τα δεμάτια με τον σανό και όποιος τον φάει τον έφαγε.





Ειδικοί Φρουροί... έμποροι όπλων! Τα αγόραζαν από το internet και τα πωλούσαν ακόμη και σε ποινικούς



Κύκλωμα αστυνομικών και συγκεκριμένα Ειδικών Φρουρών που έφερναν όπλα από την Κρήτη και τα πουλούσαν σε εγκληματικές οργανώσεις στην Αττική, ερευνά τους τελευταίους μήνες η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Η Υπηρεσία των «αδιάφθορων» είχε εδώ και μήνες την πληροφορία για αστυνομικούς οι οποίοι εμπορεύονται όπλα από την Κρήτη, κυρίως πιστόλια, τα οποία πωλούν είτε σε συναδέλφους τους, είτε σε ποινικούς και μάλιστα με «βαριά» ονόματα μέσα στην νύχτα.

Οι αστυνομικοί της Εσωτερικών Υποθέσεων ξεκίνησαν να παρακολουθούν τις συνομιλίες του Ειδικού Φρουρού από την Κρήτη, αλλά και δυο συναδέλφων του που υπηρετούν στην ΔΙΑΣ στην Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από αυτές τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, προέκυψε πως ο Ειδικός Φρουρός μαζί με άλλον έναν συνάδελφο του στην Κρήτη έκαναν διαδικτυακές παραγγελίες όπλων, κυρίως πιστολιών και περιστρόφων, από το εξωτερικό και τα παραλάμβαναν ταχυδρομικά στην μεγαλόνησο.

Από εκεί τα μετέφεραν με το πλοίο της γραμμής στην Αθήνα όπου και τα παρέδιδαν σε συναδέλφους τους της ΔΙΑΣ για να τα αποθηκεύσουν μέχρι να βρεθούν αγοραστές.

Παράλληλα από τις φυσικές παρακολουθήσεις που πραγματοποίησαν οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ προέκυψε η συνεργασία των Ειδικών Φρουρών, με ποινικούς στην Αθήνα, οι οποίοι ενέχονται σε εγκληματικές οργανώσεις και αγόραζαν για λογαριασμό των συμμοριών τα όπλα που έφερναν από την Κρήτη οι δυο ένστολοι.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τις τελευταίες ημέρες κλιμάκιο της Εσωτερικών Υποθέσεων, πήγε στην Κρήτη και παρακολούθησε στενά τους δυο φερόμενους εμπόρους όπλων, οι οποίοι χθες, έχοντας στην κατοχή τους έναν μεγάλο σάκο, ταξίδεψαν για Αθήνα με το πλοίο της γραμμής.

Λίγο πριν κατέβουν από το καράβι στο λιμάνι του Πειραιά, οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν τους δυο Ειδικούς Φρουρούς, και πραγματοποίησαν έλεγχο στις αποσκευές τους, όπου βρήκαν και κατάσχεσαν 10 πιστόλια των 9 χιλιοστών μάρκας glock.

Παράλληλα άλλο κλιμάκιο της Εσωτερικών Υποθέσεων πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι του Ειδικού Φρουρού στην Κρήτη όπου επίσης βρήκε όπλα, αλλά και αναβολικά.

Οι έρευνες της Εσωτερικών Υποθέσεων βρίσκονται σε εξέλιξη και μόλις ολοκληρωθούν θα εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση για αυτή την σοβαρή υπόθεση.

Θεοδόσης Πάνου


Πηγή : newsit.gr


Συνεχίζονται ακατάπαυστα οι ροές μεταναστών στα νησιά



Πάνω από 200 μετανάστες αποβιβάσθηκαν το τελευταίο 24ωρο από την Τουρκία 

Περισσότεροι από 200 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάσθηκαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Από το πρωί της Δευτέρας και μέχρι σήμερα Τρίτη στις 9 το πρωί, στη Λέσβο αποβιβάσθηκαν 187 άτομα. Στη Χίο κανένας και στη Σάμο 20.

Επίσημα, η Αστυνομία στα νησιά του βορείου Αιγαίου δίνει την ύπαρξη με το παλιό καθεστώς, δηλαδή εισερχομένων πριν την 20η Μαρτίου, 463 προσφύγων στη Λέσβο, 199 στη Σάμο και 24 στη Χίο. Στο σύνολο τους είναι ελεύθεροι και διαμένουν σε δομές εκτός χοτ σποτ.

Υπό περιορισμό σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, στα χοτ σποτς των τριών νησιών, παραμένουν: Στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο 3.149, στη Χίο 1.776 και στη Σάμο 751.

Σημειώνεται ότι ένας μεγάλος αριθμός των όσων δίνονται ως διαμένοντες στο χοτ σποτ της Χίου, από την περασμένη Παρασκευή, έχοντας εγκαταλείψει τη δομή, διαμένουν είτε στον καταυλισμό του δήμου στη Σούδα του κάστρου της πόλης είτε στο λιμάνι της πόλης, μέρος του οποίου έχουν καταλάβει διεκδικώντας τη μεταφορά τους στον Πειραιά, προκειμένου λένε να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Ευρώπη. 





Πηγή : protothema.gr


«Καραμάνος, Παππάς και Τσίπρας ΟΕ»



Σε εταιρεία που συνεστήθη το 2007 και λύθηκε το 2015 με επωνυμία "Χ. Καραμάνος –Ν. Παππάς – Α. Τσίπρας Ο.Ε" και διακριτικό τίτλο "Αγνάντι ΟΕ” μετείχαν, σύμφωνα με "Τα Νέα", ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Παππάς και Ο Χρήστος Καραμάνος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Α. Τσίπρας μεταβίβασε το μερίδιό του στην αδερφή του στις αρχές του 2010, λίγο αφότου εξελέγη βουλευτής –ωστόσο η συμμετοχή του δεν εμφανίζεται στο δημοσιοποιημένο πόθεν έσχες του. Ο κ. Παππάς παρέμεινε και μετά την μετακόμισή του στο Μαξίμου. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η εταιρεία φέρεται να έχει αποκτήσει ακίνητο στη Σέριφο.

Αναλυτικά, στο δημοσίευμά τους "Τα Νέα" αναφέρουν:

Παραλείψεις στις δηλώσεις πόθεν έσχες του πρωθυπουργού πιστοποιούν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους "Τα Νέα". Σύμφωνα με αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει δηλώσει ούτε τη συμμετοχή του σε μια ομόρρυθμη εταιρεία που είχε ιδρύσει από κοινού με τον Νίκο Παππά και άλλο ένα, αυτοδιοικητικό, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ το 2007, ούτε το χρηματικό ποσό που εισέπραξε από την αδελφή του, όταν της μεταβίβασε το μερίδιό του τον Ιανουάριο του 2010, ενώ είχε εκλεγεί βουλευτής τρεις μήνες νωρίτερα.

Ο συνεταιρισμός των τριών

Ήταν Ιούνιος του 2007. Τρεις φίλοι, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Καραμάνος αποφασίζουν να ιδρύσουν συνεταιρικά μια τεχνική εταιρεία. Ο πρώτος και ο τρίτος είναι πολιτικοί μηχανικοί. Ο Παππάς δεν έχει επαγγελματική σχέση με το αντικείμενο και εκείνη την εποχή φέρεται ότι ζει στη Βρετανία. Εντάσσεται ωστόσο στο σχήμα, καταβάλλοντας, σύμφωνα με το καταστατικό, τα 33.000 ευρώ που του αναλογούν, ως το μερίδιο του αρχικού κεφαλαίου, που ανερχόταν στα 99.000 ευρώ.

Η εταιρεία βαπτίζεται "Αγνάντι ΟΕ" και αλλάζει σύνθεση στις αρχές του 2010. Ο Αλέξης Τσίπρας -που κατά την ίδρυσή της είχε μόλις εμφανιστεί στην κεντρική πολιτική σκηνή, ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Συνασπισμού στον δήμο Αθηναίων- μεταβιβάζει το μερίδιό του λίγο μετά τις εκλογές του 2009, οπότε και εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής. Ως αγοράστρια του μεριδίου εμφανίζεται η αδελφή του, Ζαννέτ. Ο άλλοι δύο συνέταιροι παραμένουν στο σχήμα μέχρι τη λύση της "Αγνάντι" το 2015 - όταν πια ο Παππάς είναι ήδη βουλευτής και υπουργός και ο Καραμάνος έχει από τον Ιούνιο του 2014 εκλεγεί στο Συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής και υπηρετεί ως αντιπεριφερειάρχης Οικοδομικών υπό τη Ρένα Δούρου.

Το οικόπεδο στη Σέριφο

Σύμφωνα με το κατασταικό της εταιρείας, σκοπός της είναι η "κατασκευή οικοδομών ανηκόντων στην εταιρεία ή σε τρίτους", καθώς και η "ανάληψη κάθε είδους εργολαβιών και κάθε είδους έργου, δημοσίου ή ιδιωτικού". Πράγματι, λίγες ημέρες μετά την ίδρυσή της, το καλοκαίρι του 2007, η "Αγνάντι ΟΕ" προέβη σε αγορά άρτιου και οικοδομήσιμου οικοπέδου εμβαδού 6.055 τετραγωνικών μέτρων στη θέση Ψηλός Γκρεμνός ή Γιαλούδι της Σερίφου. Το ακίνητο αγοράστηκε αντί 40.000 ευρώ.

Στη δήλωση πόθεν έσχες που υπέβαλε ο Τσίπρας το 2010 δεν υπάρχει εγγραφή σχετική με τη συμμετοχή του στην εταιρεία. Σύμφωνα με τον νόμο, η δήλωση έπρεπε να περιλαμβάνει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία μέχρι την 31/12/2009, άρα και τη σχέση του με την "Αγνάντι ΟΕ", η οποία λύνεται στις 11 Ιανουαρίου 2010.

Παράλειψη -και μάλιστα διπλή- υπάρχει και στο πόθεν έσχες της επόμενης χρονιάς, που υποβλήθηκε το 2011 και αφορά το οικονομικό έτος 2010. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν δήλωσε τη μεταβίβαση του εταιρικού του μεριδίου, ούτε το ποσό των 33.000 ευρώ που, σύμφωνα με το ιδιωτικό συμφωνητικό, η Ζαννέτ Τσίπρα "κατέβαλε σε μετρητά στον πωλητή" αδελφό της, προκειμένου να αποκτήσει το 1/3 της "Αγνάντι". Εκείνη τη χρονιά ο Τσίπρας δηλώνει μόνο το ακίνητο 114 τ.μ. στην Κυψέλη στο οποίο διαμένει.

Το στοιχείο που καθιστά αξιοσημείωτη την παράλειψη είναι ότι έτσι δεν φαίνεται το ακίνητο της Σερίφου που είχε αγοραστεί το 2007. Νομικοί κύκλοι εξηγούσαν στα "Νέα" ότι η μη δήλωση της εταιρείας την καθιστά έτσι όχημα κτήσης άλλου, μείζονος περιουσιακού στοιχείου -του οικοπέδου των 6 στρεμμάτων. Ούτως ή άλλως, πρόκειται για δηλώσεις ετών για τα οποία ο έλεγχος έχει περαιωθεί, οπότε, σύμφωνα με τον νόμο, δεν επιτρέπεται διορθωτική δήλωση.

Η λύση

Η "Αγνάντι ΟΕ" συνεχίζει να υπάρχει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 -δώδεκα μήνες αφότου ο Τσίπρας είχε έρθει στην εξουσία. Ο Τσίπρας και ο Παππάς είναι πια στο Μαξίμου. Ο πρώτος δεν είναι πια εταίρος, αλλά ο δεύτερος παραμένει ως το τέλος της χρονιάς. Τότε και οι τρεις εταίροι (Παππάς, Καραμάνος και Ζαννέτ Τσίπρα) αποφασίζουν τη λύση της.

Είναι άγνωστο αν ο Νίκος Παππάς, που στο μεταξύ έχει εκλεγεί βουλευτής και διοριστεί υπουργός, έχει συμπεριλάβει στη δική του δήλωση την εταιρική του συμμετοχή. Τα πόθεν έσχες για τις δύο τελευταίες χρονιές δεν έχουν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα. Εκείνο πάντως που προκύπτει και από το ιδιωτικό συμφωνητικό για τη λύση της εταιρείας είναι ότι το οικόπεδο της Σερίφου ήταν ακόμη στην κυριότητά της. Η "Αγνάντι" βρίσκεται τώρα υπό εκκαθάριση, με εκκαθαριστές τους ίδιους τους εταίρους της. Οπως συγκεκριμένα αναφέρεται στο συμφωνητικό, οι τρεις "ενεργούντες από κοινού, θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την εκκαθάριση της εταιρείας (...) και στη διανομή της απομένουσας εταιρικής περιουσίας μεταξύ τους κατά την αναλογία της συμμετοχής τους στο εταιρικό κεφάλαιο και την εταιρική περιουσία, ήτοι κατά το 1/3 στον καθένα των εταίρων, περιλαμβανομένου και του ακινήτου της εταιρείας".

Η απάντηση του Μαξίμου 

"Άνθρακες ο θησαυρός. Στις δηλώσεις 'πόθεν έσχες' του ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει κανονικά από το 2010 τη συμμετοχή του στην εν λόγω εταιρεία. Το ίδιο ισχύει και για την αντίστοιχη δήλωση του Υπουργού Επικρατείας" αναφέρει το Μαξίμου απαντώντας στο πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ. 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της κυβέρνησης έχει ως εξής: 

"Η παρακμή μιας ιστορικής εφημερίδας"

Ο κ. Ψυχάρης πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη απελπισία. Την ημέρα που όλος ο δημοσιογραφικός κόσμος και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αναδεικνύουν την αποκάλυψη των Panama Papers, τα "Νέα" δημοσιεύουν μια νέα ακόμη πιο τρομακτική αποκάλυψη.

Ο Πρωθυπουργός το 2007 πριν ακόμη αναλάβει Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε το θράσος να ζει από την επαγγελματική του δραστηριότητα και όχι από δωρεές μεγάλων εταιριών-προμηθευτών του ελληνικού δημοσίου. Και ακόμη χειρότερα, πριν την κρίση σχεδίαζε να επενδύσει …στη Σέριφο!
Τί να πει κανείς; Έτσι είναι η ζωή!

Άλλοι στις Παρθένες Νήσους και άλλοι στη Σέριφο!

ΥΓ1: Η τρομακτική αποκάλυψη των "Νέων" έρχεται τρίτη και καταϊδρωμένη. Προηγήθηκε το ίδιο ακριβώς δημοσίευμα (πού αλλού;) στο "Πρώτο Θέμα" το 2009 (9/8) και στα "Παραπολιτικά" το 2012 (22/9).

ΥΓ2: Άνθρακες ο θησαυρός. Στις δηλώσεις "πόθεν έσχες" του ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει κανονικά από το 2010 τη συμμετοχή του στην εν λόγω εταιρεία. Το ίδιο ισχύει και για την αντίστοιχη δήλωση του Υπουργού Επικρατείας.


Πηγή : capital.gr


Ψάχνουν στη Χίο 100 πρόσφυγες που θα επαναπροωθούνταν στην Τουρκία

 (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Πάνω από 200 πρόσφυγες παραμένουν για πέμπτη συνεχή ημέρα στο λιμάνι της Χίου. Ωστόσο ακυρώθηκαν οι προγραμματισμένες για σήμερα, Τρίτη και αύριο, Τετάρτη, επαναπροωθήσεις  στο Δικελί της Τουρκίας, καθώς «εξαφανίστηκαν» τα περίπου 100 άτομα που ήταν προγραμματισμένα να μεταφερθούν στην Τουρκία. Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα politischios.gr, τα περίπου 100 άτομα ήταν καταγεγραμμένα μέσα στο hotspot του νησιού. Ωστόσο, μετά τα επεισόδια της Παρασκευής, πολλά από τα άτομα που είχαν επιλεχθεί για επαναπροώθηση βρίσκονται είτε στο λιμάνι είτε στην υποστηρικτική δομή της Σούδας, που διαχειρίζεται ο Δήμος Χίου σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Όπως ανέφερε στην ιστοσελίδα, στέλεχος της Αστυνομίας, είναι σχεδόν αδύνατο να ταυτοποιηθούν τα προς επαναπροώθηση άτομα που βρίσκονται είτε στο λιμάνι είτε στη Σούδα, γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητη πλέον η εκκένωση του λιμανιού και η μεταφορά των προσφύγων εκ νέου από το κέντρο της πόλης στο hotspot.

Το πλοίο της εταιρείας που έχει μισθωθεί για τη μεταφορά των προσφύγων στην Τουρκία παραμένει στο λιμάνι, ενώ τη Δευτέρα έφτασε στο νησί επιπλέον ενίσχυση με φρουρούς της Frontex.

Η δημοτική αρχή θα έχει συνεργασία με εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις προκειμένου να εκκενωθεί το λιμάνι. 

Τη Δευτέρα έφυγαν 66 άτομα από τη Χίο για το Δικελί, ενώ τα τελευταία δύο 24ωρα έφτασαν στο νησί από τα τουρκικά παράλια περίπου 400 άτομα.

ΔΟΛ


Αξιωματούχοι της ΕΕ βλέπουν πτώχευση και Grexit




"Είναι θέμα χρόνου πότε θα συμβεί η επόμενη κρίση"!

Η Ελλάδα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει εκ νέου την απειλή πτώχευσης και εξόδου από την Ευρωζώνη, σε περίπτωση που η αξιολόγηση του προγράμματος παραταθεί ώς τον Ιούνιο ή Ιούλιο, προειδοποιούν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μιλώντας στο Bloomberg. Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι παραθέτουν «ως ένα ακόμη εμπόδιο» το ΔΝΤ, την ώρα που η αντιπαράθεση μεταξύ Αθήνας και Ταμείου οξύνεται. 

«Η Ελλάδα ακόμη δεν έχει προβεί σε περικοπές στις συντάξεις, σε αναδιάρθρωση της φορολογίας, αλλά και σε τακτοποίηση του δημοσιονομικό χάσματος, σε συνδυασμό με τα κόκκινα δάνεια και τις πιθανές εξαγορές τους από funds του εξωτερικού και επιβραδύνει τις διαπραγματεύσεις» τονίζουν οι αξιωματούχοι. 

Το Ταμείο, από την πλευρά του, του διαφωνεί με την Ευρωζώνη στον βαθμό της αναγκαίας περικοπής του προϋπολογισμού. Με τη Γερμανία να επιμένει ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, οι αξιωματούχοι του Ταμείου αναζητούν τρόπους να πιέσουν την καγκελάριο Μέρκελ να δώσει στην Ελλάδα ελάφρυνση του χρέους, όπως καταδεικνύουν οι τελευταίες διαρροές των συνομιλιών στο WikiLeaks.

«Η Ελλάδα, η πιο χρεωμένη χώρα της ευρωζώνης, ήταν σχεδόν υποχρεωμένη τον περασμένο Ιούλιο σε μια έξοδο από το ευρώ, σε περίπτωση που η πολιτική της ηγεσία δεν υπέγραφε το τρίτο μνημόνιο», σχολιάζει το Bloomberg.

Την ώρα που οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούσαν σχετικά με την διαδικασία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, από όλες τις πλευρές έχουν διατυπωθεί αμφιβολίες για το κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορούσε να επιτύχει τους αυστηρούς στόχους του προϋπολογισμού. 


Σύμφωνα με το πρακτορείο, αυτές οι αμφιβολίες έχουν αυξηθεί, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να χάνει συμμάχους και τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζουν αυξημένες απαιτήσεις από τους διαπραγματευτές του ΔΝΤ.

«Οι πιθανότητες για μια άλλη ελληνική κρίση αυτό το καλοκαίρι είναι σχετικά υψηλές» δηλώνει ο Κάρστεν Μπρεζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος της ING. «Με δεδομένο τον εξαιρετικά αργό ρυθμό της εφαρμογής των μέτρων, την απώλεια δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, και τη μικρή όρεξη (των εταίρων) για ελάφρυνση χρέους, η επόμενη κρίση διαμορφώνεται. Είναι θέμα χρόνου πότε θα συμβεί» προσθέτει δε. 

«Δώρο», που πρέπει να αξιοποιηθεί, χαρακτηρίζει τη δημοσιοποίηση των διαλόγων Τόμσεν - Βελκουλέσκου ο Γιάννης Βαρουφάκης, με ανοιχτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα, στις 4μμ, επαναλαμβάνονται σε βαρύ κλίμα στην Αθήνα, οι διαπραγματεύσεις των επικεφαλής των θεσμών με τους έλληνες υπουργούς παρουσία και της εκπροσώπου του Ταμείου. Eξάλλου, στο Βερολίνο αναμένονται σήμερα ο Γ. Ντάισελμπλουμ, αύριο η Κρ. Λαγκάρντ και τις επόμενες μέρες ο Πολ Τόμσεν. Αντικείμενο η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά, πιθανότατα, και η διαγραφή του ελληνικού χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δηλώσει πως «αν η αξιολόγηση πάει Μάιο - Ιούνιο καήκαμε».



Πηγή: skai.gr






ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΞΕΚΙΝΑ η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων



Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXISnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα τρίμηνο ως και τον Ιούνιο, ενώ ο φόρος που θα προκύψει από την εκκαθάριση τους θα καταβληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία.

Δεν αποκλείεται, πάντως, στο βαθμό που η κυβέρνηση συμφωνήσει με τους θεσμούς, οι δόσεις να αυξηθούν, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην καταβολή του φόρου.


Πηγή : ΑΠΕ/ΜΠΕ


Την ΕΥΠ βλέπει πίσω από την διαρροή Wikileaks η Tagesspiegel




Τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Γιάννη Ρουμπάτη «φωτογραφίζει» ως ιθύνοντα νου της διαρροής του διαλόγου Τόμσεν-Βελκουλέσκου, η γερμανική εφημερίδα TagesSpiegel.

«Ο Γιάννης Ρουμπάτης ανήκει ίσως σε αυτούς που τρίβουν τα χέρια τους. Ο επικεφαλής της ΕΥΠ, άνθρωπος του Αλέξη Τσίπρα, θα μπορούσε να είναι, ενδεχομένως, η πηγή της διαρροής, η οποία κλόνισε την ήδη προβληματική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την TagesSpiegel, η υποκλοπή έγινε σε μια τηλεφωνική επικοινωνία από δωμάτιο του Hilton στην Αθήνα με την έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον και στη συνέχεια δημοσιεύθηκε στην πλατφόρμα WikiLeaks.



Πηγή : cnn.gr


«Παγκόσμιος σεισμός» από τις αποκαλύψεις των Panama Papers



Και ελληνικό ενδιαφέρον έχουν οι αποκαλύψεις των «Panama Papers», καθώς μεταξύ των 11,5 εκατ. εγγραφών βρίσκεται και το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου, συμβούλου και στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά

Σε αναβρασμό βρίσκεται από την Κυριακή όλη η διεθνής οικονομική και πολιτική κοινότητα, έπειτα από τις αποκαλύψεις σχετικά με τα αρχεία Panama Papers, που είδαν το φως της δημοσιότητας χάρις στην προσπάθεια ενός εκτεταμένου δικτύου μέσων ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο, κι αφορούν τις παράνομες συναλλαγές και τη φοροδιαφυγή μεγάλων εταιρειών, αλλά και μεγαλοσχημόνων πολιτικών, επιχειρηματιών, ακόμη και αθλητών μέσα από την εμπλεκόμενη off shore εταιρεία του δικηγορικού γραφείου Μόσακ Φονσέκα στον Παναμά.

Κρατικές αρχές σε όλο τον πλανήτη ανακοινώνουν, η μία μετά την άλλη, ότι θα αναλάβουν δράση μετά τη μαζική διαρροή των εμπιστευτικών εγγράφων, τα οποία αποκαλύπτουν πώς φορολογικοί παράδεισοι χρησιμοποιούνται από οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες, συνεργάτες και συγγενείς τους, προκειμένου να αποκρύπτεται μέρος του πλούτου τους. Από τα Panama Papers πέφτει φως στις μεθόδους με τις οποίες η εταιρεία διευκόλυνε τους πελάτες της στο ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, στην παράκαμψη κυρώσεων και στη φοροαποφυγή.

Ο Τζέραρντ Ράιλ, διευθυντής του Διεθνούς Κονσόρτιουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) τόνισε ότι τα Panama Papers καλύπτουν ολόκληρη τη δραστηριότητα της Mossack Fonseca, ημέρα με την ημέρα, τα τελευταία 40 χρόνια. Εκτιμά δε ότι θα πρόκειται για το μεγαλύτερο χτύπημα κατά των υπεράκτιων εταιρειών (offshore) στην ιστορία, λόγω της έκτασης των αποκαλύψεων.

Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε τη Δευτέρα να της δοθεί άμεσα αντίγραφο των εγγράφων, προκειμένου να μελετήσει τις πληροφορίες και να αναλάβει δράση για πιθανή φοροδιαφυγή. Ανάμεσα στα ονόματα που αναφέρονται στα έγγραφα είναι και το όνομα του πατέρα του Κάμερον, Ίαν Κάμερον, καθώς και μέλη των Συντηρητικών. Η εκπρόσωπος του Κάμερον αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η οικογένεια Κάμερον είχε επενδύσει σε offshore εταιρείες, λέγοντας: «Είναι ιδιωτική υπόθεση». Νωρίτερα, κυβερνητική αξιωματούχος σημείωσε: «Θα εξετάσουμε προσεκτικά τα δεδομένα και θα ενεργήσουμε γρήγορα και σωστά».

Το Βερολίνο ελπίζει ότι οι αποκαλύψεις θα δώσουν ώθηση στον αγώνα κατά του ξεπλύματος χρήματος και της φορολογικής απάτης και ότι τα κράτη που ευνοούν τέτοιες πρακτικές, θα αναγνωρίσουν ότι αυτές «δεν έχουν μέλλον». «Ελπίζουμε ότι η σημερινή συζήτηση θα συμβάλει στο να αυξηθεί η πίεση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Να υπάρξουν αυστηρές έρευνες και να δοθούν σαφείς πολιτικές απαντήσεις, με σχετική νομοθεσία και ποινικές διώξεις που θα στοχεύουν στην αποτροπή τέτοιων πρακτικών, ζητά ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν.

Η Εποπτική Αρχή Χρηματοοικονομικών της Σουηδίας έχει έρθει σε επαφή με τις αρχές στο Λουξεμβούργο, για να ζητήσει πληροφορίες σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ο τραπεζικός όμιλος Nordea βοήθησε πελάτες να δημιουργήσουν λογαριασμούς σε υπεράκτιους φορολογικούς παράδεισους. «Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις πληροφορίες» είπε ο επικεφαλής της FSA.

Η ρυθμιστική αρχή χρηματοπιστωτικών αγορών της Αυστρίας διερευνά κατά πόσον η Raiffeisen Bank International και Hypo Landesbank Vorarlberg ακολούθησαν τους κανόνες, καθώς αναφέρθηκαν στα έγγραφα που διέρρευσαν.

Η ρυθμιστική αρχή της Νορβηγίας αναφέρει ότι η αποκάλυψη ότι η νορβηγική τράπεζα DNB βοήθησε πελάτες να στήσουν offshore εταιρείες στις Σεϋχέλλες θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα και σημείωσε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις.

Οι ολλανδικές αρχές θα διερευνήσουν τις κατηγορίες που σχετίζονται με την Ολλανδία. Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι φορολογικές αρχές θα διεξαγάγουν έρευνα για το «κατά πόσο υπάρχουν στοιχεία που σχετίζονται με επιβολή φόρων».

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις για φοροδιαφυγή μέσω εταιρειών offshore είναι μια καλή είδηση που θα βοηθήσει να ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα διενεργηθούν έρευνες βάσει των πληροφοριών που έρχονται στο φως, θα ανοιχθούν υποθέσεις και θα γίνουν δίκες» δήλωσε ο Ολάντ στο περιθώριο επίσκεψής του σε μια εταιρεία σε προάστιο του Παρισιού. «Αυτές οι αποκαλύψεις είναι καλή είδηση επειδή θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα απ' αυτούς που διαπράττουν απάτες».

Ο Ολάντ ευχαρίστησε γι' αυτό τους καταμηνυτές ατασθαλιών οι οποίοι προέβησαν σ' αυτές τις αποκαλύψεις.

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να εξασφαλίσει πρόσβαση στα έγγραφα. Το υπουργείο Οικονομικών σημείωσε ότι μόλις οι αρχές αποκτήσουν και επαληθεύσουν τις πληροφορίες, θα επανεξετάσουν τους φόρους των ατόμων που εμπλέκονται στις υποθέσεις και την όποια επιβολή προστίμων, ιδιαίτερα για μη δηλωθέντες λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες και για εταιρίες «βιτρίνα».

Οι φορολογικές αρχές της Αυστραλίας ανακοίνωσαν την έναρξη έρευνας για 800 άτομα των οποίων τα ονόματα περιλαμβάνονται στα Panama Papers.

Εκπρόσωπος του πρόεδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, του οποίου τα τέκνα εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες υπεράκτιων εταιρειών, τόνισε ότι τα παιδιά του προέδρου είναι ενήλικοι πολίτες της χώρας και κάτι τέτοιο «δεν απαγορεύεται από κανέναν νόμο».

Αρχηγοί κρατών, κυβερνήσεων και συγγενείς-φίλοι ηγετών στη λίστα

Τουλάχιστον 12 νυν ή πρώην αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων και τουλάχιστον 60 άτομα τα οποία συνδέονται με κρατικούς ηγέτες εμπλέκονται στην υπόθεση. Στα έγγραφα γίνεται αναφορά σε δίκτυο ξεπλύματος δισεκατομμυρίων μαύρου χρήματος από δίκτυο στο οποίο εμπλέκονται στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο πατέρας του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον, Ίαν, ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή, εμφανίζεται ως επί τρεις δεκαετίες ιδιοκτήτης offshore, την οποία ίδρυσε το 1982.

Ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Σίγκμουντουρ Γκουνλάουγκσον εμφανίζεται να εμπλέκεται διατηρώντας μη δηλωμένα ποσοστά σε τμήμα της περιουσίας της συζύγου του. Από το πρωί της Δευτέρας, 16.000 άνθρωποι στην Ισλανδία έχουν υπογράψει αίτημα για παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας.

Από τις αποκαλύψεις δεν εξαιρείται και η ελίτ της Κίνας, μεταξύ άλλων η οικογένεια του προέδρου της χώρας και γενικού γραμματέα του ΚΚ Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Τουλάχιστον οκτώ πρώην και νυν μέλη του 25μελούς Πολιτικού Γραφείου του κόμματος εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

Ο γαμπρός του Κινέζου προέδρου Ντενγκ Τζιαγκουΐ φέρεται να δημιούργησε δύο υπεράκτιες εταιρείες στις βρετανικές Παρθένες Νήσους το 2009, την περίοδο που ήδη ο κ. Σι ήταν μέλος της 9μελούς Διαρκούς Επιτροπής του Π.Γ. του ΚΚ Κίνας. 

Οι σχετικές πληροφορίες, ωστόσο, δεν μεταδίδονται στην Κίνα λόγω της κρατικής λογοκρισίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο φέρεται να μετέφερε την έδρα της Roshen στις βρετανικές Παρθένες Νήσους το 2014 και ενώ η σύγκρουση με τη Ρωσία βρισκόταν στο απόγειό της

Ο γιος του πρωθυπουργού του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ, Χουσεΐν, σημειώνει ότι η χρήση offshore εταιρειών για τη διεύθυνση δραστηριοτήτων στον χώρο του real estate «δεν έχει τίποτε το κακό».

Και το όνομα του Παπασταύρου στα έγγραφα

Και ελληνικό ενδιαφέρον έχουν οι αποκαλύψεις των «Panama Papers», καθώς μεταξύ των 11,5 εκατ. εγγραφών βρίσκεται και το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου, συμβούλου και στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του ICIJ, ο κ. Παπασταύρου διατέλεσε από το 2004 έως το 2014, μέλος των διοικητικών συμβουλίων των off-shore εταιρειών Green Shamrock Foundation και Diman Foundation.

Παράλληλα, από το 2006 και μετέπειτα, εμφανίζεται ως αναπληρωτής πρόεδρος της Aisios Foundation, στην οποία συμμετέχουν και οι Κωνσταντίνος Λαναράς και Σπύρος Μεταξάς.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα τoυ ICIJ, σε απάντησή του, ο κ. Παπασταύρου δήλωσε αρχικά, ότι «δεν θυμάται τις εταιρείες», ενώ στη συνέχεια ανασκεύασε μερικώς, παραδεχόμενος ότι «σύμφωνα με τα αρχεία του έχει υπηρετήσει ως μέλος των διοικητικών συμβουλίων της Green Shamrock Foundation , Diman και Aisios».

Όπως εξήγησε, το έκανε για δύο οικογενειακούς του φίλους, με τους οποίους τον συνδέει μακρόχρονη φιλία, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έλαβε καμία αποζημίωση. Πρόσθεσε δε, ότι «δεν διέθετε δικαιώματα ιδιοκτησίας σ’ αυτές τις εταιρείες και έτσι, δεν ήταν υποχρεωμένος να τις δηλώσει στις φορολογικές αρχές».

Δεκάδες γερμανικές τράπεζες συνεργάστηκαν με τον Φονσέκα

28 γερμανικές τράπεζες, ανάμεσά τους η Deutsche Bank και η Commerzbank, χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες της εταιρείας δικηγόρων Mossack Fonseca του Παναμά, η οποία βρίσκεται στην καρδιά ενός τεράστιου σκανδάλου φοροαποφυγής, αποκάλυψε τη Δευτέρα η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
«Τουλάχιστον 28 γερμανικές τράπεζες κατέφυγαν τα τελευταία χρόνια στις υπηρεσίες της εταιρείας Μοσάκ Φονσέκα», σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, μέλος της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), η οποία αξιοποιεί τα 11,5 εκατομμύρια έγγραφα που προέρχονται από την εταιρεία του Παναμά και φέρει στο φως την χρήση φορολογικών παραδείσων από πολλές προσωπικότητες.

Τα έγγραφα, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή της Süddeutsche Zeitung στις αρχές του 2015 και η εφημερίδα κατόπιν τα έθεσε μέσω ICIJ στη διάθεση 370 δημοσιογράφων σε πάνω από 70 χώρες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι γερμανικές τράπεζες «δημιούργησαν ή διαχειρίστηκαν μέσω (της Mossack Fonseca) πάνω από 1.200 εταιρείες βιτρίνες για τους πελάτες τους».

Μόνο η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, είχε χρησιμοποιήσει «ως το 2007 πάνω από 400 εξωχώριες επιχειρήσεις», σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung, η οποία υπογραμμίζει πως «πολλές χιλιάδες Γερμανοί χρησιμοποίησαν τις εταιρείες - βιτρίνες της Mossack Fonseca».

Ανάμεσα σε άλλες γερμανικές τράπεζες που αξιοποίησαν τις υπηρεσίες της Mossack Fonseca ξεχωρίζουν η Commerzbank, η Dresdner Bank, αλλά και η BayernLB.

Αλλά και κρατιδιακές και περιφερειακές γερμανικές τράπεζες χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες της δικηγορικής εταιρείας του Παναμά, συνεχίζει η Süddeutsche Zeitung, χωρίς να τις κατονομάζει.

Οι τράπεζες που ενέχονται στην υπόθεση διαβεβαίωσαν πάντως ότι «άλλαξαν την πολιτική τους τα τελευταία χρόνια», σημειώνει η εφημερίδα. Η Commerzbank επίσης διαβεβαίωσε ότι «άλλαξε πορεία», με «αξιόπιστο τρόπο», από το 2008.

Στη Deutsche Bank, «αναγνωρίζουμε πλήρως τη σημασία του προβλήματος αυτού» και «βελτιώσαμε τις διαδικασίες υποδοχής πελατών και επαλήθευσης των στοιχείων των προσώπων με τα οποία συνδιαλλασσόμαστε», ανέφερε η τράπεζα.

Η Siemens, που είχε βρεθεί στην καρδιά ενός τεράστιου σκανδάλου δωροδοκιών τη δεκαετία του 2000, αναφέρεται επίσης στα Panama Papers.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ποσά που είχαν τοποθετηθεί από στελέχη της Siemens σε «μαύρα» ταμεία στη Νότια Αμερική δεν επεστράφησαν στην εταιρεία. «Περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ» μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και στις Μπαχάμες, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Κλυδωνισμοί και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Ακόμη κι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου UEFA αρχίζει άλλη μία φορά να κλυδωνίζεται, ένεκα των αποκαλύψεων ότι ο νυν πρόεδρός της Μισέλ Πλατινί και ο τέως υπ. αριθ. 2 στην ιεραρχία της FIFA Ζερόμ Βαλκ εμπλέκονται σε παράνομες φορολογικές απάτες μέσω της εταιρείας, δραστηριότητες από τις οποίες δεν απείχαν και μεγάλα ονόματα του αθλήματος, όπως ο «μάγος» Λιονέλ Μέσι.

Με τον ίδιο τρόπο, μέσα από τη δημιουργία ενός δαιδαλώδους δικτύου από εταιρείες και τις γνωστές μεταχρονολογήσεις εγγράφων μπορούσε κι ο αστέρας του ποδοσφαίρου Λιονέλ Μέσι να καλύπτει τις απολαβές κι επενδύσεις του και να μην πληρώνει το παραμικρό στην εφορία.

Ο Μέσι και το επιτελείο του ετοιμάζονται να υποβάλουν μήνυση κατά της Διεθνούς Κοινοπραξίας των δημοσιογράφων - ερευνητών (ICIJ) και κατά της γερμανικής εφημερίδας «Suddeutsche Zeitung» σχετικά με τα δημοσιεύματα που προήλθαν από τα συγκεκριμένα ΜΜΕ για αναφορά στον κορυφαίο ποδοσφαιριστή στα Panama Papers.

Αυτό γράφει η καταλανική εφημερίδα «Sport» επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην οικογένεια του άσου της Μπαρτσελόνα.

Ρωσία: «Συκοφαντίες και κατασκευασμένα στοιχεία»

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε από την πλευρά του ότι πρόκειται για «κατασκευασμένες αποδείξεις» με σκοπό την δυσφήμηση του κ. Πούτιν.

Το δίκτυο ξεπλύματος χρήματος κινείτο γύρω από τη Bank Rossiya, η οποία υφίσταται κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ μετά την προσάρτηση της ουκρανικής Κριμαίας από τη Ρωσία. Στα Panama Papers αποκαλύπτεται για πρώτη φορά ο τρόπος με τον οποίο κινείται η συγκεκριμένη τράπεζα. Το χρήμα διοχετευόταν σε offshore, δύο εκ των οποίων ιδιοκτησίας του στενού συνεργάτη του Ρώσου προέδρου, Σεργκέι Ρολντούγκιν.

Ωστόσο ο κ. Ρολντούγκιν εμφανίζεται να αποτελεί «βιτρίνα» του «πραγματικού ιδιοκτήτη», το όνομα του οποίου δεν αναφέρεται.

Στο σκάνδαλο φέρονται να εμπλέκονται ακόμη ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι ο οποίος ήταν στέλεχος και αντιπρόεδρος εταιρείας στις Μπαχάμες που συνεργαζόταν με την Μοssack Fonseca είχε βοηθηθεί να στήσει και αυτός την δική του offshore, καθώς και δεκάδες πολιτικοί της Βραζιλίας, διαφόρων πολιτικών παρατάξεων, καθώς και συνεργάτης του προέδρου του Μεξικού.

Στην υπόθεση εμπλέκονται τουλάχιστον 1.000 άτομα από την Ιταλία.


Πηγή : protothema.gr


Έρχονται και νέα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ



Στη σκιά των αποκαλύψεων των wikileaks για τις συνομιλίες στελεχών του ΔΝΤ προκειμένου να πιεστεί η Ελλάδα και να αναγκαστεί να αποδεχτεί ακόμα σκληρότερους όρους, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των Θεσμών, ενώ άμεσα αναμένεται η αποστολή κυβερνητικής πρότασης για νέα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ. 

Στη συνάντηση τέθηκε το χρονοδιάγραμμα των επόμενων συναντήσεων και η ατζέντα των θεμάτων, ενώ εξερχόμενος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα των wikileaks.

Την ίδια στιγμή άμεσα αναμένεται να αποσταλεί προς τους δανειστές, η πρόταση της κυβέρνησης που θα περιέχει νέους άμεσους και έμμεσους φόρους, ύψους 1,8 δισ.  προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

Η συνάντηση ήταν σύντομης διάρκειας και αποφασίστηκαν τα βήματα που θα ακολουθηθούν ως τις 22 Απριλίου οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup.

«Είχαμε μια εισαγωγική συνάντηση με τους θεσμούς, θέσαμε το χρονοδιάγραμμα για την πρώτη εβδομάδα και τον οδικό χάρτη μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό Οικονομικών, στη συνάντηση δεν συζητήθηκε καθόλου το θέμα Wikileaks. Ερωτηθείς εάν υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή πλευρά επισήμως ή ανεπισήμως συντάχτηκε με το ΔΝΤ απάντησε: «Κανένα σχόλιο».

Στη συνάντηση παρών ήταν και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Σημειώνεται ότι ο κ. Σταθάκης απουσίαζε από τη συνάντηση καθώς βρίσκεται στη Γερμανία.


Πηγή : newsbomb.gr