Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Βιβλίο «καίει» τον Τραμπ: Κάνει «ρουσφέτια» και μπίζνες με τον Ερντογάν


Με αποκαλύψεις απειλεί τον Ντόναλντ Τραμπ  ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, Τζον Μπόλτον στο βιβλίο που αναμένεται να εκδώσει. Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας ισχυρίζεται ότι ανησυχεί πως ο Αμερικανός πρόεδρος κάνει προσωπικές χάρες τόσο στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν όσο και στον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. 

Η εφημερίδα New York Times επικαλείται τις πληροφορίες ανθρώπων που έχουν διαβάσει το προσχέδιο του βιβλίου και αναφέρουν ότι ο Μπόλτον έγραψε ότι μοιράστηκε αυτές τις ανησυχίες του με τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπαρ.      

Επισήμως το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διαψεύδει την πληροφορία στο βιβλίο του Μπόλτον, ο οποίος σημειώνει ότι ο Ουίλιαμ Μπαρ του μίλησε για δύο παρεμβάσεις του Αμερικανού προέδρου σε δύο δικαστικές υποθέσεις στις ΗΠΑ που συνδέονται άμεσα με την Τουρκία και την Κίνα. Η πρώτη είναι η έρευνα της αμερικανικής δικαιοσύνης για την τουρκική τράπεζα Halkbank και την απόφαση του Τραμπ να άρει τις κυρώσεις στον κινεζικό κολοσσό τηλεπικοινωνιών ZTE. 

Σύμφωνα με τους New York Times ο Ταγίπ Ερντογάν και τουρκική κυβέρνηση προσπαθούν εδώ και καιρό να πείσουν την αμερικανική κυβέρνηση να σταματήσει την έρευνα για την τουρκική τράπεζα, η οποία κατηγορείται ότι παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Μάλιστα η τουρκική κυβέρνηση έχει προσλάβει και αμερικανική εταιρεία άσκησης πίεσης (λόμπι), την οποία διαχειρίζεται προσωπικός φίλος του Τραμπ και υπεύθυνος για την συγκέντρωση χρημάτων στις πολιτικές εκστρατείες του.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που ασχολήθηκαν με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ τόσο από το πλευρό των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατικών εκφράζουν την ανησυχία τους για τον ρόλο που φέρεται να έχει διαδραματίσει ο Τραμπ σε τέτοιες εν ενεργεία δικαστικές έρευνες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι μεγάλες επιχειρηματικές δραστηριότητες του Τραμπ στην Τουρκία αλλά και η πρόθεση του ομίλου να κατασκευάσει ουρανοξύστες στην Κίνα περιπλέκουν ακόμη περισσότερο το τοπίο. 

Η εμπλοκή του Τραμπ με την τουρκική τράπεζα ξεκίνησε από το 2017. Τότε ο προσωπικός φίλος του, Ρούντι Τζουλιάνι σε συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο ζήτησε την βοήθεια του για την απελευθέρωση του Τούρκου εμπόρου χρυσού, Ρέζα Ζαράμπ. Ο έμπορος βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου της Halkbank και έχει προσλάβει ως συνήγορο του τον Τζουλιάνι προκειμένου να πετύχει την απελευθέρωση. Οι αμερικανικές αρχές τον κατηγορούν ότι είχε κεντρικό ρόλο για την προμήθεια περισσότερων από 10 δισ. δολαρίων σε χρυσό και δολάρια στην Τεχεράνη για τις ποσότητες ιρανικού πετρελαίου που εξάγονταν στην Τουρκία σε παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων.

Η Τουρκία ανησυχεί εδώ και καιρό ότι ο έμπορος μπορεί να ανοίξει το στόμα του και να δώσει στοιχεία εναντίον Τούρκων στελεχών ή ακόμη και μελών της οικογένειας Ερντογάν. 


Πηγή: skai.gr




Εποχική γρίπη: Στους 21 ανέβηκαν οι νεκροί – 88 νοσηλεύονται στην εντατική


Σε περίοδο έξαρσης έχει μπει η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης.

Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόλις σε μια εβδομάδα, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανάτων στους 21.

Από την πρώτη εβδομάδα της παρακολούθησης της γρίπης στην Ελλάδα και μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 21 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, εκ των οποίων οι 13 αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη Μ.Ε.Θ και 8 σε κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ.

Πρόκειται για 11 άνδρες και 10 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 91 έτη, μέση ηλικία 68,4 έτη και διάμεση 75 έτη. Τα 19 (90,5%) από τα 21 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, εξ’ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 8 (42,1%).

Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ., αυτά σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ είναι 88:

Πρόκειται για 58 άνδρες και 30 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 96 έτη και διάμεση ηλικία 66 έτη. Τα 84 (95,5%) από τα προαναφερθέντα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 4 (4,5%) στον ιό γρίπης τύπου Β.

Τα 74 (84,1%) από τα 88 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη

Όσον αφορά στα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.: Πρόκειται για 6 άνδρες και 6 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 49 έως 91 έτη και διάμεση ηλικία 80,5 έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Brexit: Τι ισχύει από 1η Φεβρουαρίου


Γεγονός περισσότερο από τριάμισι χρόνια μετά από το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 θα είναι στις 11 τη νύχτα τοπική ώρα την 31η Ιανουαρίου η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Το Brexit θα γίνει με βάση τη Συμφωνία Αποχώρησης στην οποία κατέληξαν ο Μπόρις Τζόνσον και οι διαπραγματευτές των Βρυξελλών, συμφωνία που καλύπτει το ζήτημα των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου, το χρηματικό πόσο που θα πρέπει να καταβάλει το Λονδίνο έναντι ειλημμένων υποχρεώσεων και το θέμα της ρύθμισης των συνόρων μεταξύ Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Η Συμφωνία Αποχώρησης περιλαμβάνεται στο σχετικό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε οριστικά στις 22 Ιανουαρίου από το βρετανικό κοινοβούλιο και στις 29 του μήνα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αμέσως μετά από τη στιγμή του Brexit τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνηθείσα μεταβατική περίοδος, η οποία θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Η ημερομηνία λήξης δεν έχει αλλάξει παρά το γεγονός ότι τελικά χρειάστηκαν δέκα μήνες περισσότεροι για το Brexit σε σχέση με την 29η Μαρτίου 2019 που είχε οριστεί αρχικά ως ημερομηνία εξόδου (κατόπιν της έναρξης της διαδικασίας εξόδου υπό το Άρθρο 50 από την Τερέζα Μέι).

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν δέκα μήνες λιγότεροι στη διάθεση Λονδίνου και Βρυξελλών να καταλήξουν σε μία συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική και όχι μόνο σχέση τους. Για την ακρίβεια το διάστημα αυτό είναι ακόμα λιγότερο, καθώς οι διαπραγματεύσεις δεν αναμένεται να αρχίσουν πριν από το Μάρτιο και θα απαιτηθούν και κάποιοι μήνες στο τέλος του έτους για να δοθεί η έγκριση στη νέα σχέση και από τα 27 εθνικά κοινοβούλια.

Η συμφωνία δίνει δικαίωμα παράτασης της μεταβατικής περιόδου κατά ένα ή δύο έτη, εφόσον το Λονδίνο το αποφασίσει έως το τέλος Ιουνίου, αλλά το νομοσχέδιο περί της Συμφωνίας Αποχώρησης καθιστά παράνομη μια τέτοια απόφαση, σε μια προσπάθεια του πρωθυπουργού Τζόνσον να δείξει ότι είναι αποφασισμένος να τελειώνει μια ώρα αρχύτερα με την ΕΕ.

Από την 1η Φεβρουαρίου θεωρητικά τίποτα ουσιαστικό δεν αλλάζει στη σχέση Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ, καθώς η χώρα παραμένει μέλος της τελωνειακής ένωσης και της ενιαίας αγοράς. Οι όποιες αλλαγές θα καθορίζονται από τη συμφωνία για τη μελλοντική σχέση και παραπέμπονται για την 1η Ιανουαρίου 2021.

«Οι μεγάλες αλλαγές όντως παραπέμπονται για μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου. Οι Ευρωπαίοι δε θα πρέπει να ανησυχούν κατά τη μεταβατική περίοδο. Τα δικαιώματά τους έχουν κατοχυρωθεί. Θα πρέπει να είναι όμως σε μία σχετική εγρήγορση, θα πρέπει δηλαδή να υποβάλουν τη σχετική αίτηση για την απόκτηση του 'settled' ή 'pre-settled' στάτους, ούτως ώστε να κατοχυρωθούν τα δικαιώματά τους παραμονής στη Μεγάλη Βρετανία και μετά από την έξοδο από την ΕΕ», δηλώνει ο καθηγητής Δημήτριος Γιαννουλόπουλος, πρόεδρος του Νομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Goldsmith's του Λονδίνου και ιδρυτής και διευθυντής της δεξαμενής σκέψης 'Britain in Europe'.

Κάποιες λεπτομέρειες, ωστόσο, εξακολουθούν να προξενούν ανησυχία.

«Ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη κάποιου εγγράφου που να πιστοποιεί το δικαίωμά τους να παραμείνουν στη χώρα και μετά το Brexit. Ναι μεν αυτό μπορεί να γίνει μέσω εξακρίβωσης σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων, αλλά γενικότερα οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν να έχουν κάτι απτό στα χέρια τους να επιδεικνύουν όταν βρίσκονται στο αεροδρόμιο ή όταν μιλούν σε κάποιον πιθανό μελλοντικό εργοδότη», προσθέτει ο κ. Γιαννουλόπουλος.

Ο Αυγουστίνος Γαλιάσος, δημιουργός και διαχειριστής του μεγαλύτερη γκρουπ Ελλήνων στο Facebook και δημιουργός της ελληνικού ιστότοπου greeklist.co.uk. συμφωνεί και επισημαίνει τον ψυχολογικό παράγοντα της αλλαγής:

«Υπάρχει μια αβεβαιότητα για όσους έχουν κάνει την αίτηση και δεν έχουν κάποιο έγγραφο της κυβέρνησης να το επιβεβαιώνει και υπάρχει και μία ακόμα αβεβαιότητα από όσους δεν έχουν κάνει ακόμα την αίτηση και δεν είναι σίγουροι για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν. Υπάρχει και ο ψυχολογικός παράγοντας. Πολλοί δεν έχουν διαβατήριο, ταξιδεύουν με ταυτότητα, ρωτούν τι χαρτιά χρειάζονται για να ταξιδέψουν παρά το ότι στο μεταβατικό στάδιο που μπαίνουμε τίποτα δεν αλλάζει. Εγώ, επειδή αγχώθηκα με το Brexit το 2016, έκανα τη διαδικασία, που κόστισε χρήματα και χρόνο, για απόκτηση βρετανικής υπηκοότητας».

Υπάρχουν πάντως κάποιες διατάξεις της Συμφωνίας Αποχώρησης που συνιστούν άμεσες αλλαγές στη σχέση των δύο πλευρών ήδη από τη μεταβατική περίοδο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δε θα εκπροσωπείται πλέον στους πολιτικούς κοινοτικούς θεσμούς, δηλαδή οι σύνοδοι κορυφής και τα επιμέρους συμβούλια θα γίνονται χωρίς τον Μπόρις Τζόνσον και τους υπουργούς του, δε θα υπάρχει Βρετανός επίτροπος ούτε Βρετανοί ευρωβουλευτές. Η χώρα, ωστόσο, θα δεσμεύεται από τους νέους νόμους της ΕΕ και από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Θα παραμείνει δε έως το τέλος του τρέχοντος έτους μέλος των οικονομικών θεσμών και των διευθετήσεων συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας. Δηλαδή θα αντιμετωπίζεται ως πλήρες μέλος της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης, τόσο από την ΕΕ όσο και από τις τρίτες χώρες και θα συνεχίσει να έχει πλήρη πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων ασφαλείας και στους μηχανισμούς της Europol.

Μια άλλη διαφοροποίηση είναι ότι ορισμένες χώρες-μέλη όπως η Γερμανία και η Αυστρία δεν μπορούν να εκδίδουν κατηγορούμενους σε τρίτες χώρες υπό το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης, άρα δε θα εκδίδουν υπόπτους στο Ηνωμένο Βασίλειο με βάση την υπάρχουσα διευθέτηση.

Το Λονδίνο δικαιούται να διατηρήσει τις εξαιρέσεις που έχει από διάφορους τομείς πολιτικής της ΕΕ, καθώς και να μην υιοθετεί αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ.

Επίσης, όπως εχει επισημάνει ο γνωστός σχολιαστής της διαδικασίας του Brexit, καθηγητής Θεμάτων ΕΕ, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δικαίου Διεθνούς Εμπορίου στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ Στίβεν Πιρς, οι κοινοτικοί κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου και αντιστοίχως οι Βρετανοί που ζουν σε χώρες-μέλη της ΕΕ ενδεχομένως να μην μπορούν να ψηφίσουν στις τοπικές εκλογές της χώρας διαμονής τους όπως γινόταν μέχρι τώρα. Για να διατηρηθεί το δικαίωμα αυτό πρέπει να υπάρξει αμοιβαία συναίνεση, καθώς η Συμφωνία Αποχώρησης δε διατηρεί αυτομάτως το δικαίωμα.

Το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης πάντως παραμένει κανονικά σε ισχύ για αυτούς τους 11 μήνες, με δεδηλωμένη την απόφαση της κυβέρνησης Τζόνσον να λήξει την Πρωτοχρονιά του 2021.

Πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι ακόμα και σε περίπτωση που δεν προκύψει συμφωνία για τη μελλοντική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ ως το τέλος της μεταβατικής περιόδου, η Συμφωνία Αποχώρησης θα συνεχίσει να ισχύει, δηλαδή τα όσα έχουν συμφωνηθεί για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων κατοίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις οικονομικές υποχρεώσεις του Λονδίνου έναντι της Ένωσης και τις διευθετήσεις για τα σύνορα στην Ιρλανδία.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
skai.gr


Η απάντηση Παπαχρήστου στην απειλή Πολάκη : Eυθεία απειλή κατά της σωματικής μου ακεραιότητα


Μέσα από την στήλη του στα «Νέα» απάντησε ο Γιώργος Παπαχρήστος στον Παύλο Πολάκη,στο απειλητικό μήνυμα που του έστειλε.

«Να πείτε του Παπαχρήστου ότι ο δεύτερο γύρος θα είναι με αίμα», υποστηρίζει ότι του έγραψε σε μήνυμα ο Παύλος Πολάκης.

Τι έγραψε ο Γιώργος Παπαχρήστος

Το μήνυμα παρεδόθη από τον αψύ κύριο Πολάκη σε δύο συναδέλφους μου στο Περιστύλιο της Βουλής και έπειτα από ενδελεχή ανάλυση, την βοήθεια και των δικηγόρων μου, κατέληξα στα ακόλουθα:

Το μήνυμα συνιστά ευθεία απειλή κατά της σωματικής μου ακεραιότητας, πράξη ποινικώς κολάσιμη. Το μήνυμα υποκρύπτει ένα αρωμα βεντέτας η ρεβανσισμού αμα τη επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Το μήνυμα απάδει σε βουλευτή δημοκρατικού κόμματος και παραπέμπει ευθέως σε πρακτικές νεοφασιστικών πολιτικών μορφωμάτων.

Τούτου δοθέντος οτι δηλαδή το μήνυμα συνδέεται εμμέσως πλήν σαφώς με την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, το ερώτημα που θέλω να απευθύνω ευθέως στον πρόεδρος του κόμματος Αλέξη Τσίπρα είναι αν τελεί τη εγκρίσει του η θα το αποδώσει και αυτό στον αψύ χαρακτήρα του θρασύδειλου βουλευτή του για να ξεμπερδεύει.

Το μήνυμα, ο τρόπος που παρεδόθη ώστε να φτάσει ως εμένα φανερώνει ότι ο άνθρωπος αυτός έχει προφανώς μπερδέψει το πού βρίσκεται. Νομίζει οτι ζει στην Σικελία άρα μπορεί να στέλνει σε όποιον δεν συμπαθεί η θεωρεί εχθρό του παρόμοια μηνύματα με στόχο να εκφοβίσει, εκβιάσει η απειλήσει..

Σε λάθος άνθρωπο έστειλε το μήνυμα

Δεν τον φοβάμαι όπως δεν φοβήθηκα άλλους και άλλους, σοβαρότερους από αυτόν. Δεν με τρομάζει όπως δεν με τρόμαξε ολόκληρο το κράτος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όταν έπεσε πάνω μου – ας ρωτήσει όχι μόνο τον Παπαγγελόπουλο αλλά και τον φίλο του τον Καμμένο. Γενικώς δεν μασάω όπως δεν μάσησα όλα αυτά τα χρόνια που κάτι ψοφοδεείς σαν και του λόγου του, μου έστελναν απειλητικά μηνύματα και γράμματα η μου άφηναν σφαίρες στο γραμματοκιβώτιο του σπιτιού μου. Και δεν κωλώνων. Οπως δεν κώλωσα όταν κάτι επαναστάστες της πλάκας μου ανατίναξαν το αυτοκίνητο- 19 Απριλίου του 2017- επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν. Το θυμάται ο αρχηγός του, του έστειλα και επιστολή δεόντως πρωτοκολλημένη στο Μέγαρο Μαξίμου.


Αυτές είναι οι 10 πιο περιζήτητες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα


Manpower:  Το 77% των Ελλήνων Εργοδοτών δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα στην 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης στη δυσκολία εύρεσης εργασίας του κατάλληλου προσωπικού για το 2019

Σχεδόν 8 στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κάλυψη θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τα ευρήματα της Ετήσιας Διεθνούς Έρευνας Έλλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup για το 2019. Το ποσοστό 77% αποτελεί ρεκόρ 11ετίας για την Ελλάδα, αφού πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ από την έναρξη της Έρευνας το 2008 ενώ σημειώνει αύξηση κατά 16 μονάδες σε σύγκριση με το 2018.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, καταγράφεται εξίσου το υψηλότερο ποσοστό (54%) δυσκολίας εύρεσης εργαζομένων με τα απαιτούμενα προσόντα από το 2007 και συγκριτικά με το 2018 η αύξηση είναι 9 μονάδες, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η έλλειψη ταλέντων δεν εμφανίζει σημάδια υποχώρησης.

Οι εργοδότες στην Ιαπωνία εξακολουθούν να καταγράφουν τη μεγαλύτερη δυσκολία εύρεσης ταλέντου, με 88%, ακολουθεί η Ρουμανία με 86%, η Ταϊβάν με 77% και η Ελλάδα εξίσου με 77%, η οποία βρίσκεται στην 3η θέση στην παγκόσμια κατάταξη ― μετακίνηση κατά 4 θέσεις συγκριτικά με την 8η θέση που κατείχε το 2018. Αντιθέτως, ευρωπαϊκές χώρες που φαίνεται να μην αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα προσέλκυσης ταλέντων είναι η Ιρλανδία (27%), το Ηνωμένο Βασίλειο (23%) και η Κίνα (16%).

Οι 10 θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης για το 2019

Οι θέσεις των «Τεχνικών» κατέχουν τα πρωτεία στη λίστα καθώς αποτελούν εκείνες με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης στην Ελλάδα και «εκθρονίζουν» τους «Επαγγελματίες Πωλητές», που βρίσκονταν στην 1η θέση από την έναρξη της έρευνας το 2008. Για πρώτη φορά στην κατηγορία των επαγγελματιών Πωλητών προστίθενται και ρόλοι του Marketing όπου μεταφέρονται στην 3η θέση. Στη 2η θέση βρίσκονται οι «Πτυχιούχοι Μηχανικοί» που τοποθετούνταν στην 4η θέση της κατάταξης το 2018. 



Αξίζει να σημειωθεί πως η ειδικότητα των «Εργατών Κατασκευαστικού κλάδου» εισέρχονται για πρώτη φορά στη λίστα των 10 θέσεων εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης στην Ελλάδα. Ενώ, συγκριτικά με τη λίστα των 10 θέσεων, εκτός κατάταξης βρίσκεται η ειδικότητα των «Οδηγών» και των «Επαγγελματιών Υγείας» που είχε καταλάβει την 9η θέση το 2018.

Σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και ανάμεσα στις ΕΜΕΑ χώρες (Ευρώπη, Μέση Ανατολή & Αφρική), στην κορυφή των θέσεων για τις οποίες οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν, βρίσκονται οι «Εξειδικευμένοι Τεχνίτες». Επίσης παρατηρείται πως η θέση των «Επαγγελματιών Πωλητών & Μάρκετινγκ» βρίσκεται εντός τριάδας για την Ελλάδα, τις ΕΜΕΑ χώρες αλλά και παγκόσμια. Στην 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η θέση των «Τεχνικών» όπου στην Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση. Τέλος, την 2η θέση με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης για τις ΕΜΕΑ χώρες καταλαμβάνουν οι «Οδηγοί».



Για τα αποτελέσματα της έρευνας, τοποθετείται ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδος, δηλώνοντας: «Η δυσκολία κάλυψης ταλέντων με τα απαιτούμενα προσόντα δεν αποτελεί μόνο εγχώρια πρόκληση για τους εργοδότες, αλλά και παγκόσμια. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα καταγράφεται η μεγαλύτερη έλλειψη ταλέντου από το 2008 (έναρξη της έρευνας), με σχεδόν 8 στους 10 εργοδότες να δηλώνουν πως αντιμετωπίζουν δυσκολία. Οι ανάγκες σε δεξιότητες αλλάζουν πιο γρήγορα από ποτέ. Οι τεχνολογικές εξελίξεις, η ψηφιοποίηση και η αυτοματοποίηση επιδρούν καταλυτικά στην ταχεία αλλαγή των απαραίτητων τεχνικών προσόντων. Θέσεις εργασίας όπως των Τεχνικών και των Μηχανικών που εμφανίζουν υψηλή ζήτηση στην Ελλάδα  δεν μπορούν να καλυφτούν λόγω έλλειψης προσφοράς των κατάλληλων δεξιοτήτων. Από την άλλη πλευρά, οι διευθύνσεις ανθρώπινου δυναμικού οφείλουν να επικεντρωθούν στην αναζήτηση και υλοποίηση μιας πολυεπίπεδης στρατηγικής εντοπισμού, προσέλκυσης και διακράτησης των ταλέντων».    




Η Ταυτότητα της Έρευνας

Για το 2019, στην Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup συμμετείχαν 24.419 εργοδότες από 44 χώρες. Η έρευνα διεξήχθη το Δ΄ Τρίμηνο του 2019 για 13η συνεχή χρονιά, με στόχο να προσδιοριστούν οι θέσεις εργασίας οι οποίες είναι δύσκολο να καλυφτούν, οι λόγοι για τους οποίους οι εργοδότες αντιμετωπίζουν την έλλειψη ταλέντου και οι στρατηγικές αντιμετώπισης αυτής της πρόκλησης. Η Ελλάδα συμμετείχε στην Έρευνα για 11η συνεχόμενη χρονιά, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 εργοδοτών


ΤΟ ΒΗΜΑ


Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο γαλλικό πολιτικό περιοδικό Politique Internationale


«Καθημερινά διαπιστώνουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής μας στην διεθνή εικόνα της Ελλάδας» δηλώνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό πολιτικό περιοδικό Politique Internationale. Αναφερόμενος στις εξαιρετικές επιδόσεις της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, ο Πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η χώρα μας «δεν αποτελεί πλέον αντικείμενο συζήτησης για τους λάθος λόγους, κι αυτό το βλέπουν πλέον ξεκάθαρα οι χρηματοοικονομικοί οίκοι του εξωτερικού και οι επενδυτές. Γυρίζουμε οριστικά τη σελίδα της κρίσης, δημιουργώντας ένα πλαίσιο ασφάλειας και αξιοπιστίας, χωρίς τις αγκυλώσεις, τη γραφειοκρατία και τις ιδεοληψίες του παρελθόντος, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να απογειωθεί».

Στο περιοδικό που κυκλοφορεί σήμερα στη Γαλλία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προαναγγέλει ότι θα θέσει επισήμως το ζήτημα της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος στα μέσα του 2020. «Πιστεύω ότι συγκεντρώνουμε όλες τις προϋποθέσεις για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα» σημειώνει, εξηγώντας το σκεπτικό της ελληνικής πλευράς: «Τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ συμφωνήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν κανείς δεν εμπιστευόταν τους Έλληνες. Αυτό δεν συμβαίνει πλέον σήμερα και θα ήταν παράλογο να διατηρηθούν. Σκοπεύω να θέσω το αίτημά μας προβάλλοντας δύο επιχειρήματα: την αναστροφή του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα προς τη θετική κατεύθυνση επί των ημερών της κυβέρνησής μας και τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης του χρέους μας με πολύ ευνοϊκούς όρους».

«Οι Έλληνες και ειδικά η μεσαία τάξη είχαν συνθλιβεί από τους φόρους, θεραπεύουμε τις πληγές που άφησε ο λαϊκισμός»

«Οι Έλληνες και ειδικά η μεσαία τάξη είχαν συνθλιβεί από τους φόρους. Όσο περισσότερο φορολογείς τους πολίτες, τόσο περισσότερο δυσπιστούν προς το κράτος και έχουν κίνητρο να φοροδιαφεύγουν» επισημαίνει ο Πρωθυπουργός για το έργα και της ημέρες των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και αντιπαραβάλει την πολιτική της νέας κυβέρνησης: «Η κυβέρνησή μου κι εγώ εφαρμόζουμε τα αυτονόητα για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης που έχει καταστεί αφόρητη και για τη τόνωση της ανάπτυξης, αυξάνοντας την παραγωγικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πίεσε τη μεσαία τάξη και κάθε παραγωγικό πολίτη, αντιμετωπίζοντάς τους σαν πηγή φορολογικής αιμοδοσίας αφαιρώντας την προστασία που απολάμβαναν μέχρι τότε. Εμείς, αντιθέτως, αποκαθιστούμε, μέρα με την ημέρα, με δυναμικές παρεμβάσεις και μεθοδικά, την εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος. Θεραπεύουμε τις πληγές που άφησε πίσω της η λαϊκίστικη άσκηση της εξουσίας».

«Εξαιρετικές οι σχέσεις με τον Μακρόν, τον στηρίζω για την αμυντική συνεργασία και την “πράσινη” Ευρώπη»

Ο Πρωθυπουργός αναφέρεται εκτενώς στις «εξαιρετικές σχέσεις» που διατηρεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και δηλώνει τη στήριξή του στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει o κ. Μακρόν «για τη λειτουργία της Ευρωζώνης, τον κοινό προϋπολογισμό και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας». Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει σύμφωνος με την «πράσινη» ατζέντα που προωθεί ο Γάλλος Πρόεδρος: «Υποστηρίζω 100% τον Πρόεδρο Μακρόν στον αγώνα του για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Το δικό του όραμα για μια “πράσινη Ευρώπη” είναι και δικό μου. Σε κάθε πρωτοβουλία του για μια Ευρώπη πιο δυνατή και ενωμένη η στήριξή μου είναι δεδομένη».

«Όταν η Τουρκία προκαλεί την Ελλάδα, προκαλεί απροκάλυπτα την Ευρώπη»

«Τα όποια προβλήματα έχει η Ελλάδα με την Τουρκία ή με οποιαδήποτε άλλη χώρα, είναι αυτομάτως προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τονίζει ο Πρωθυπουργός. «Όταν η Τουρκία ανασχεδιάζει το χάρτη της Μεσογείου δεν προκαλεί μόνο την Ελλάδα. Προκαλεί απροκάλυπτα την Ευρώπη. Και η Ευρώπη -φυσικά μαζί με την Ελλάδα- θα πρέπει να αντιδρά αναλόγως. Να θυμίζει στον κ. Erdogan ότι τα σύνορά μας είναι αμετακίνητα και αδιαπραγμάτευτα» επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η χώρα μας «αποτελεί διαχρονικά πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Πρωθυπουργός στέκεται ιδιαίτερα στις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις, στα άκυρα μνημόνια Τουρκίας – Σάρατζ και στις επεμβάσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να μένει αδρανής απέναντι σε τέτοιου είδους ενέργειες. Το οφείλουμε στην προστασία του ελληνικού έθνους -αλλά και του συνόλου της Ευρώπης» τονίζει.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει ότι η Τουρκία δεν τηρεί τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό – μεταναστευτικό σημειώνοντας επίσης ότι «η Ευρώπη δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει σαν δικό της το δικό μας πρόβλημα. Αυτό που πιστεύω και το έχω μοιραστεί επανειλημμένως με τους αξιωματούχους της ΕΕ και τους ομολόγους μου, είναι ότι το μεταναστευτικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα που γίνεται κατά περιόδους ευρωπαϊκό».

«Στόχος μου η ευημερία με κοινωνική δικαιοσύνη και η επιστροφή όσων έφυγαν τα χρόνια της κρίσης»

Ερωτηθείς, τέλος, τι θα θεωρούσε ο ίδιος ως επιτυχία στο τέλος της θητείας του, ο Πρωθυπουργός απαντά: «Προσωπικά θα είμαι ικανοποιημένος όταν βεβαιωθώ ότι η Ελλάδα κινείται στο δρόμο της κοινωνικής δικαιοσύνης, με ευημερία και ανάπτυξη, για όλους τους πολίτες. Θα είμαι ικανοποιημένος όταν θα πετύχουμε την πλήρη θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών ενάντια στον λαϊκισμό. Και τέλος, θα ήθελα να δω τους νέους επιστήμονες και όλους όσους εγκατέλειψαν την πατρίδα τους για να αναζητήσουν στο εξωτερικό καλύτερους όρους στην επαγγελματική τους ζωή, να επιστρέφουν στην Ελλάδα. Και με αυτούς, όλοι μαζί, να οδηγήσουμε τη χώρα στην ψηφιακή ολοκλήρωση και την οικολογική ανάπτυξη. Με μια λέξη θα ήθελα να απελευθερωθούν οι δυνάμεις της καινοτομίας και της δημιουργικότητας, οι οποίες, ανέκαθεν, καθιστούσαν μοναδικό τον ελληνικό λαό».


Παπαχρήστος για Παπαγγελόπουλο: «Αυτά που γίνονταν δεν ήταν εν αγνοία Τσίπρα – Λάθος Μητσοτάκη που περιόρισε το έργο της προανακριτικής»


Απαντήσεις για το γεγονός ότι ο πρώην εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτης Αθανασίου, ενέπλεξε στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην προανακριτική, έδωσε ο δημοσιογράφος, Γιώργος Παπαχρήστος.

Σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Αθανασίου, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, του είχε ζητήσει να «φτιάξει κάτι» σε βάρος του δημοσιογράφου, ωστόσο ο ίδιος ο Παπαγγελόπουλος, τόσο με ανακοίνωσή του, όσο και μέσα από το «Εκτός Γραμμής», τόνισε ότι δεν είχε τίποτα μαζί του και όλα είναι ψεύδη.

«Δεν συμπεριφέρονται έτσι οι φίλοι στους φίλους, αλλά πέρα από αυτό υπάρχει ένα θέμα ουσίας εδώ, το οποίο είναι σοβαρό. Το σοβαρό είναι ότι ένας υπουργός πιέζει εισαγγελέα να στήσει με χαλκευμένα στοιχεία, προφανώς, αλλιώς αν υπήρχαν στοιχεία δεν θα χρειαζόντουσαν να τον πιέσει, να στήσει μια κατηγορία για ποιο λόγο; Για να τον απαξιώσει επαγγελματικά, να τον ακυρώσει ως δημοσιογράφο, να τον πλήξει ως πολίτη αυτής της χώρας και ενδεχομένως να τον τελειώσει ως μέλος αυτής της κοινωνίας. Το κάνει αυτό, γιατί τα δημοσιεύματα του δημοσιογράφου πλήττουν την κυβέρνηση ή δεν είναι αρεστά στον ίδιο, σε συνάδελφό του, αλλά κυρίως στον πρωθυπουργό. Εγώ δεν θεωρώ ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος ενήργησε από μόνος του. Όπως εκείνος γνωρίζει καλά ότι σε ένα έγκλημα υπάρχει ο φυσικός αυτουργός και ο ηθικός. Θεωρώ ότι αυτά που γίνονταν τότε, δεν ήταν εν αγνοία του κ. Τσίπρα. Σαφώς πιστεύω ότι υπήρχε ενημέρωση και πιστεύω ότι είναι τεράστιο λάθος της κυβέρνησης Μητσοτάκη το ότι περιόρισε το έργο της προανακριτικής επιτροπής στις ευθύνες του ανθρώπου αυτού, δεν αναφέρω καν το όνομά του γιατί δεν θέλω να έχω καμία συνάφια μαζί του», δήλωσε αρχικά για τον κ. Παπαγγελόπουλο στο «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα και συνέχισε:

«Θα απευθυνθώ στην κοινή λογική και θα ρωτήσω γιατί ο κ. Αθανασίου μίλησε για μένα και τον κ. Αλαφούζο και δεν μίλησε για τους 7.000 και υπόλοιπους δημοσιογράφους. Εγώ είμαι σε συνεννόηση με τις νομικές υπηρεσίες, γιατί εδώ το θέμα έχει υπερβεί εμένα. Είναι ένα ζήτημα που κατά τη γνώμη μου πλήττει άμεσα τη δημοκρατία. Αυτά γίνονται στις λατινοαμερικανικές “δημοκρατίες”, όπου ο εκλεγμένος “δικτάτορας” παραγγέλνει να τους καθαρίσουν κάποιον ενοχλητικό δημοσιογράφο. Αυτά γίνονται στην Κολομβία. Δεν τον πιστεύω τον κ. Παπαγγελόπουλο».

Για τις καταθέσεις των τεσσάρων εισαγγελέων: «Πρέπει να αποδείξει ότι και οι τέσσερις ψεύδονται. Επίσης, όταν επιχειρήθηκαν να ασκηθούν διώξεις κατά 10 πολιτικών προσώπων της αντιπολίτευσης, με βάση καταγγελίες τριών ανθρώπων που ο καθένας ξεχωριστά ή και μαζί έχουν έννομο συμφέρον, πώς μπορεί να ανατρέψει την αλήθεια των ισχυρισμών τεσσάρων που βγαίνουν στο φως; Δεν κλήθηκε η κ. Ράικου στην προανακριτική φορώντας κουκούλα να μην φαίνεται ποια είναι και περιέγραψε τον ρόλο του κ. Παπαγγελόπουλου. Έδωσε στοιχεία, τεκμηρίωσε αυτό που λέει για τον Ρασπούτιν».

«Χθες έκανε μια ανακοίνωση ο κ. Παπαγγελόπουλο, στην οποία λέει ότι σε ότι αφορά τις υποθέσεις Αλαφούζου και Παπαχρήστου είναι όλα ψεύδη. Ποιες υποθέσεις έχω εγώ; Βρήκε κάποιον πρόθυμο; Πιο πρόθυμο από τον κ. Αθανασίου και μου έχει φτιάξει κάτι; Είναι έωλο το επιχείρημα και λυπάμαι πάρα πολύ. Εκείνος μπορεί να μην είχε τίποτα ενδεχομένως μαζί μου, η κυβέρνησή του είχε» τόνισε, για να καταλήξει:

«Εγώ είχα μια συγκεκριμένη στάση στην κυβέρνηση αυτή, του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν την πίστευα. Θεωρούς ότι πολλά από αυτά τα πράγματα που έκανε ήταν καταστροφικά. Μπορεί να αποδείχθηκε ότι είχα δίκιο, μπορεί και όχι. Αυτό δεν άρεσε στο σύστημα της εξουσίας που κυβερνούσε επί 4,5 χρόνια».

 Από την πλευρά του, ο γνωστός δικηγόρος, Μιχάλης Δημητρακόπουλος πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Κοιτάζοντας την ιστορία της δικαιοσύνης, από το 1850, μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει πλην μίας περιπτώσεως, εισαγγελείς και δικαστές να καταγγέλλουν υπουργούς και παρεμβάσεις. Η πρώτη περίπτωση που έγινε ήταν επί Κολοκοτρώνη. Εκ τότε δεν έχει υπάρξει ξανά αυτό που ζούμε τώρα. Τυχαίο είναι; Όταν είναι υπέρ του κ. Παπαγγελόπουλου αυτά που λέει ο κ. Αθανασίου, τότε λέει αλήθειες, όταν είναι σε βάρος του λέει ψέματα. Δεν γίνεται να είναι τεμαχισμένη η αξιοπιστία ενός ανθρώπου. Καταρχήν ουδείς λέει ότι είναι ένοχος ο κ. Παπαγγελόπουλος, από εκεί και πέρα θλίβομαι όταν βλέπω ότι υπάρχουν εν ενεργεία εισαγγελείς οι οποίοι λένε ότι δέχτηκαν πιέσεις για να ασκήσουν ποινικές διώξεις χωρίς στοιχεία. »


Πηγή : newspost.gr


Kοροναϊός και fake news: Αν δείτε αυτές τις «ειδήσεις» μην τρομάξετε είναι ψέμματα!



Ένα παραπλανητικό βίντεο που δείχνει μία γυναίκα να τρώει νυχτερίδα με «ξυλάκια», φουσκωμένοι απολογισμοί κρουσμάτων και θανάτων… ένας ορυμαγδός παραπλανητικών πληροφοριών για την επιδημία της κινεζικής ιογενούς πνευμονίας κατακλύζει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τροφοδοτώντας τον φόβο και την σύγχυση των πληθυσμών.

Στον Χονγκ Κονγκ, μία 40χρονη γιατρός είναι αγανακτισμένη από τα μηνύματα που έχει δεχθεί στο Whatsapp σε μια ομάδα που έχει δημιουργήσει η οικογένειά της.

«Είδα μια πληροφορία… μία συμβουλή να χρησιμοποιείς σεσουάρ για τα μαλλιά για την αποστείρωση του προσώπου και των χεριών και να πίνεις ζεστό νερό 60 βαθμών Κελσίου για να παραμείνεις υγιής. Είδα επίσης ένα μήνυμα στο Facebook που συνιστά στους ανθρώπους να πίνουν Dettol», αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ως γιατρός, γνωρίζει ότι κανένα από τα μέτρα αυτά δεν είναι αποτελεσματικό… αλλά μπορεί να αποβούν επικίνδυνα.

Από την ανακοίνωση στις αρχές του Ιανουαρίου της εμφάνισης του νέου κινεζικού ιού στην πόλη Ουχάν, τα fake news έχουν εισβάλει στο Ιντερνετ.

Η Κριστίνα Ταρνταγκίλα, ειδική των μέσων ενημέρωσης του Poynter Institute δηλώνει ότι περισσότεροι από 50 οργανισμοί που κάνουν διασταύρωση για τον εντοπισμό των fake news έχουν εντοπίσει «τρία κύματα» τέτοιων πληροφοριών.

«Το ένα αφορά την προέλευση του ιού, το δεύτερο ψεύτικες πατέντες φαρμακευτικών προϊόντων και το τρίτο τρόπους πρόληψης ή θεραπείας», εξηγεί.

Ρατσιστικά στερεότυπα

Οι δημοσιογράφοι που είναι επιφορτισμένοι με τη διασταύρωση και εξακρίβωση της αξιοπιστίας πληροφοριών στο AFP έχουν αντιμετωπίσει πληθώρα fake news.

Μία τέτοια πληροφορία, που κυκλοφορεί στη Σρι Λάνκα, αναφέρει ότι τα 11 εκατομμύρια των κατοίκων της Ουχάν θα πεθάνουν.

Μία άλλη, ότι είδη διατροφής και ορισμένες κοινότητες στην Αυστραλία είναι μολυσμένα από τον νέο κινεζικό ιό, την στιγμή που πολλές δημοσιεύσεις διαφημίζουν ότι ένα αλατώδες διάλυμα προστατεύει από τον ιό.

Πολλές από τις παραπλανητικές αναρτήσεις στηρίζονται σε προκαταλήψεις για τις διατροφικές συνήθειες στην Κίνα ή σε ρατσιστικά στερεότυπα.

Οι εικόνες με την γυναίκα που τρώει νυχτερίδα με «ξυλάκια» έγινε viral και δημοσιεύθηκε και από δυτικά ταμπλόιντ, που βλέπουν σε αυτήν την απόδειξη ότι αιτία της κρίσης είναι η όρεξη των Κινέζων για την κατανάλωση εξωτικών άγριων ζώων.

Το βίντεο τραβήχτηκε από μπλόγκερ το 2016 στο αρχιπέλαγος του Παλάου στον Ειρηνικό. Ελάχιστα μέσα διόρθωσαν εκ των υστέρων την πληροφορία.

Η αλήθεια είναι ότι, αν και η κινεζική γαστρονομική παράδοση θέλει την κατανάλωση συστατικών που σε άλλους τόπους θεωρούνται αηδιαστικά και η πώληση ζώντων ζώων αποτελεί πηγή ανησυχίας, η νυχτερίδα δεν είναι συνηθισμένο έδεσμα.

Στην Αυστραλία, όπου ζει πολυπληθής κινεζική κοινότητα, υπάρχει κατακλυσμός fake news.

Τη Δευτέρα, βουλευτής του Μπρισμπέιν προειδοποίησε τους ψηφοφόρους για πλαστή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας σχετικά με τους κινδύνους που προέρχονται από την μετακίνηση σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση Κινέζων.

«Τα fake news που μεταδίδονται από κρετίνους ρατσιστές προκαλούν αίσθημα φόβου και αβεβαιότητας», λέει.

Φόβος και αβεβαιότητα

Στο Ιντερνετ, ακροδεξιά sites εκμεταλλεύονται την επιδημία. Μία από τις πλαστές ειδήσεις που κυκλοφόρησαν σε ακροδεξιό ιντερνετικό περιβάλλον είναι για την ύπαρξη εμβολίου κατά του νέου κινεζικού ιού με πατέντα 2015. Στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη πατέντα αφορά έναν ιό που εντοπίσθηκε στα πουλερικά.

Ο Χαλ Τέρνερ, παρουσιαστής ακροδεξιού ραδιοφωνικού σταθμού που υποστηρίζει ρατσιστικές θέσεις, έδωσε στη δημοσιότητα άρθρο που αναφέρει ότι 112.000 άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει στην Κίνα και ότι 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν τεθεί σε καραντίνα.

«Είναι μία κλασσική διαδικασία που επιτρέπει την διάδοση φημών που εκκολάπτονται σε μία ατμόσφαιρα φόβου και αβεβαιότητας», εξηγεί ο Ρόμπερτ Μπαρτόλομιου, Νεοζηλανδός κοινωνιολόγος.

Οι εντυπωσιακοί τίτλοι των μέσων ενημέρωσης και η ιστορική έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στην κινεζική κυβέρνηση διευκόλυναν την διάδοση φημών.

«Αλλά για πολλούς ανθρώπους, η κύρια πηγή ενημέρωσης είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδανικά για την διακίνηση ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών», λέει.

Για τις υγειονομικές αρχές, αυτή η ανεξάντλητη ροή πλαστών πληροφοριών περιπλέκει την δουλειά τους.

«Στην Ταϊβάν, οι άνθρωποι αρχίζουν να τηλεφωνούν στα νοσοκομεία και τις κρατικές υπηρεσίες, πλημμυρίζοντάς τα με ερωτήσεις και κινητοποιώντας πολύτιμους ανθρώπινους πόρους», λέει ο Κέβιν Χσούεν, στέλεχος του νοσοκομείου Cardinal Tien στην Ταϊπέι.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Εκδήλωση Ρουβίκωνα σε δημοτικό κτίριο στο Χαλάνδρι με την στήριξη του Δημάρχου



Σύμφωνα με την omadaalithias.gr, έχει γεμίσει αφίσες της εγκληματικής οργάνωσης του Ρουβίκωνα στο Χαλάνδρι με τις ευχές και την στήριξη του Δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου.

Οι αντιεξουσιαστές του Ρουβίκωνα με την στήριξη του Δημάρχου καλεί σε εκδήλωση σε δημοτικό χώρο και συγκεκριμένα στο παλιό δημαρχείο όπου σήμερα στεγάζεται το ΚΕΠ.


Σημειωτέον ότι τον Ιούνιο του 2018 η υπογραφή του Σίμου Ρούσσου, δημάρχου Χαλανδρίου που προέρχεται από το ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε ανάμεσα στις διακόσιες υπογραφές συμπαράστασης για τον Ρουβίκωνα, όπως και αρκετών δημοτικών συμβούλων του Χαλανδρίου.

Το κείμενο συμπαράστασης που συνυπέγραψε τότε ο κ. Ρούσσος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους συντρόφους του Ρουβίκωνα γιατί τα αδικήματα τους είναι πράξεις δικαίου και πολιτισμού και απαιτούμε την άνευ όρων απαλλαγή τους».




Νέες θέσεις εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων για 36.000 ανέργους έως 67 χρονών




Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να εκδοθεί η προκήρυξη για τη νέα κοινωφελή εργασία του ΟΑΕΔ που θα περιλαμβάνει περίπου 36.000 θέσεις εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων σε δήμους, περιφέρειες, κέντρα κοινωνικής πρόνοιας και υπηρεσίες υπουργείων σε όλη τη χώρα.

Το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ θα προσφέρει εργασία οκτάμηνης διάρκειας, ενώ θα ενταχθούν εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ηλικίας έως 67 ετών, οι οποίοι τουλάχιστον έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η ημερήσια αμοιβή θα διαμορφωθεί στα 21,84 ευρώ, ενώ η μηνιαία έως 546 ευρώ. Οι άνεργοι που θα υποβάλουν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ και θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από έναν έως τρεις δήμους για μία και μόνο ειδικότητα.

Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν αντιστοιχούν σε εκατοντάδες ειδικότητες Υποχρεωτικής, Δευτεροβάθμιας, Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, όπως διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού φύλαξης, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο αποκλεισμού, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι και οι άνεργοι με χαμηλά προσόντα. Σύμφωνα με τα Νέα, το νέο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε στοχευμένα έργα των δήμων και των φορέων, που θα αποσκοπούν κατά βάση στη βελτίωση της καθημερινότητας σε τοπικό επίπεδο, όπως, ενδεικτικά, η συντήρηση και η αναβάθμιση μικρών υποδομών, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους, η αναβάθμιση και η προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ.


Πλωτά φράγματα στο Αιγαίο


Διαγωνισμό για προμήθεια πλωτών φραγμάτων που θα χρησιμεύσουν ως εμπόδια έναντι των μεταναστών οι οποίοι επιχειρούν να περάσουν παράνομα τα θαλάσσια σύνορα στο Ανατολικό Αιγαίο, προκήρυξε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 

Ο διαγωνισμός, αναρτήθηκε στη Διαύγεια, αφορά πλωτό φράγμα 2.700 μέτρων, συνολικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο φράγμα θα τοποθετηθεί πιλοτικά στο Δυτικό Αιγαίο, προκειμένου να εκπαιδευθούν σε αυτό οι αρμόδιοι. Εφόσον η λειτουργία του κριθεί αποτελεσματική, θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για μεγαλύτερο φράγμα, το οποίο και θα τοποθετηθεί στο Ανατολικό Αιγαίο.

Ο ιθύνων νους αυτής της ιδέας είναι ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος είναι, άλλωστε, ο υπεύθυνος για τον συντονισμό της επιτήρησης των συνόρων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταδείξει ότι θαλάσσια σύνορα υπάρχουν και μπορεί να οριοθετηθούν με κάποιον τρόπο. Τα πλωτά αυτά φράγματα αγκιστρώνονται και έχουν και αισθητήρες (λάμπες) που τα κάνουν ορατά ακόμα και από απόσταση 10 χιλιομέτρων. Σχετική εμπειρία υπάρχει από τη χρήση τέτοιων φραγμάτων και από το Ισραήλ στη Γάζα, αλλά και στον κόλπο της Ακαμπα. Ωστόσο σε εκείνη την περίπτωση η χρήση ήταν πολύ περιορισμένη, καθώς τα θαλάσσια σύνορα του Ισραήλ σε αυτές τις περιοχές είναι πολύ μικρά.




Όπλα γεμάτα σφαίρες είχαν οι τρομοκράτες που συνελήφθησαν



Σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική ετοίμαζαν χτύπημα οι τρομοκράτες που επέβαιναν σε κλεμμένο αυτοκίνητο, μέσα στο οποίο βρέθηκε βαρύς οπλισμός.

Εκτός από τον «τοξοβόλο», οι Αρχές πέρασαν χειροπέδες και σε δύο ακόμη γυναίκες, μία εκ των οποίων ήταν στενή συνεργάτιδα της Πόλας Ρούπα.

Ο 32χρονος «τοξοβόλος»ήταν υπό παρακολούθηση εδώ και αρκετό καιρό.  και είχε αποδράσει από τις φυλακές Τίρυνθας τον περασμένο Ιούνιο.

Οι τρεις συλληφθέντες τρομοκράτες σχεδίαζαν κάποιο «χτύπημα», αφού μέσα στο κλεμμένο ΙΧ όπου επέβαιναν εντοπίστηκε βαρύς οπλισμός, από ένα πολεμικό τυφέκιο καλάσνικοφ, ένα αυτόματο «ούζι» και δύο πιστόλια που είχαν επάνω τους γεμάτα σφαίρες ο «τοξοβόλος» και η συνεργάτιδα της Ρούπα.

Παράλληλα γίνονται έρευνες για κάποιο κρησφύγετο στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.



Δήλωση του Πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron στο Παρίσι



«Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι,

Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι ξανά στο Παρίσι, ύστερα από πρόσκληση του φίλου Προέδρου Macron, τον οποίον και ευχαριστώ για τα καλά του λόγια. Για την πάντοτε ζεστή φιλοξενία. Για την στήριξη την οποία παρέχει στην πατρίδα μας.

Οι δεσμοί των δύο χωρών -όπως θύμισε ο κύριος Πρόεδρος- είναι ιστορικοί. Οι σχέσεις μας ήταν και είναι εξαιρετικές. Το γεγονός άλλωστε πως βρίσκομαι εδώ, ως Πρωθυπουργός, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, νομίζω ότι από μόνο του λέει πολλά.

Η ατζέντα των συζητήσεών μας υπήρξε εξαιρετικά πλούσια: Διμερής αμυντική και οικονομική συνεργασία, περιφερειακά Ευρωπαϊκά θέματα, προσφυγικό και μεταναστευτικό, κλιματική κρίση, νέος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε όλα αυτά η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν κοινή αντίληψη και κοινό βηματισμό.

Διαμορφώνουμε επί της ουσίας έναν «οδικό χάρτη» για μία νέα στρατηγική εταιρική σχέση που θα αναβαθμίσει σημαντικά το επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών μας.

Και καθώς η Ελλάδα άφησε οριστικά πίσω της την κρίση, η οικονομία της συνεχώς αναβαθμίζεται -θυμίζω κύριε Πρόεδρε την πρόσφατη αναβάθμιση από τον οίκο Fitch- προσβλέπει, έτσι, και στις επενδύσεις των γαλλικών επιχειρήσεων. Χθες, μόλις, η Ελληνική Δημοκρατία εξέδωσε για πρώτη φορά -μετά από ακριβώς 11 χρόνια- δεκαπενταετές ομόλογο. Το ομόλογο αυτό υπερκαλύφθηκε κατά περίπου επτά φορές. Το επιτόκιό του έπεσε κάτω από το 2%. Είναι δείγμα του νέου περιβάλλοντος που διαμορφώνεται στη χώρα.

Το ίδιο θερμά, όμως, κύριε Πρόεδρε, η Ελληνική Κυβέρνηση ενθαρρύνει και τις ελληνικές πρωτοβουλίες στην οικονομική ζωή της Γαλλίας. Ακριβώς αυτές τις γόνιμες προοπτικές σηματοδοτεί και το εξαιρετικά επιτυχημένο Ελληνογαλλικό Forum το οποίο διεξάγεται σήμερα στο Παρίσι. Θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης τον καλό φίλο Γάλλο Υπουργό Οικονομικών, τον Bruno Le Maire, για την υποστήριξη που παρείχε στο Forum και για τα πολύ καλά λόγια με τα οποία μίλησε για την ελληνική οικονομία.

Η ενέργεια και η ασφάλειά της, η διαφοροποίηση των πηγών της, αποτελούν επίσης τομέα κοινού ενδιαφέροντος όπου ο συντονισμός μας κρίνεται απαραίτητος. Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κύριο Πρόεδρο για τη μεγάλη γεωστρατηγική σημασία της υπογραφής του αγωγού EastMed. Ενός αγωγού ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε φυσικό αέριο από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου να φτάσει με ασφάλεια στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το φυσικό αέριο, ως το καύσιμο μετάβασης έως ότου να φτάσει στον τελικό στόχο που δεν είναι άλλος από μια οικονομία μηδενικών εκπομπών το 2050.

Συζητήσαμε με τον κύριο Πρόεδρο εκτενώς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι κοινή η καταδίκη της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Τόσο στις θάλασσες της Κύπρου, όσο και σε σχέση με το απολύτως άκυρο έγγραφο το οποίο συνυπέγραψε με ένα μέρος της πολιτικής τάξης της Λιβύης.

Θέλω να επαναλάβω και εδώ, από το Παρίσι, κάτι το οποίο έχω ξαναπεί δημόσια. Ότι οποιαδήποτε πολιτική λύση στη Λιβύη έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ακύρωση αυτού του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. Ένα μνημόνιο άκυρο, το οποίο δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Είναι κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε και με την συνδρομή της Γαλλίας στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής. Είναι, επίσης, η άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών, σχεδόν του συνόλου του Αραβικού κόσμου και της Ρωσίας.

Ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο. Σε αυτόν τον δρόμο εμμένει η Ελλάδα, επιδεικνύοντας αυτοσυγκράτηση αλλά και αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα νόμιμα δικαιώματά της. Και στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα καλωσορίζει την παρουσία γαλλικών ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ως εγγυητές της ειρήνης. Και χαίρεται που θα έχει συνεργασία μαζί τους.

Εξάλλου -το είπε και ο κύριος Πρόεδρος- η Ελλάδα και η Γαλλία προωθούμε ένα νέο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας στα θέματα ασφάλειας. Το χρονοδιάγραμμα περιγράφηκε με πολύ μεγάλη σαφήνεια από τον Πρόεδρο Macron. Γι’ αυτό εξάλλου αποφασίστηκε και οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας να βρίσκονται σε τακτική επαφή για όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν την περιοχή μας. Σε διμερές επίπεδο, η σύμπλευση αυτή θα ενταθεί ακόμα περισσότερο.

Συναντίληψη με τον φίλο Emmanuel διαπιστώθηκε, επίσης, για όλο το φάσμα των Ευρωπαϊκών θεμάτων. Η Γαλλία ήταν από την πρώτη στιγμή -και θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πρόεδρο Macron- συμπαραστάτης μας στην προσπάθεια να διεκδικήσουμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Καθώς η Ελλάδα ήταν συνεπής στους στόχους των πλεονασμάτων που έθεσε για το 2019 και για το 2020, έχει αποδείξει αυξημένη αξιοπιστία στην υλοποίηση πραγματικών μεταρρυθμίσεων, έχει έρθει η ώρα πια που σε επίπεδο Ευρωπαϊκών Θεσμών μπορούμε να διεκδικήσουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων απ’ το 2021. Έτσι ώστε να υποστηριχθεί ακόμα περισσότερο αυτή η πολύ μεγάλη προσπάθεια της Ελλάδος αλλά και του Ελληνικού λαού να ξαναμπούμε σε μία πορεία διατηρήσιμης ανάπτυξης. Ξέρουμε ότι θα έχουμε τη Γαλλία σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια και σας ευχαριστούμε και πάλι.

Συμφωνήσαμε, βέβαια, και στις κατευθύνσεις του νέου δημοσιονομικού πλαισίου στο οποίο αναφέρθηκε ο κύριος Πρόεδρος. Φεύγοντας από το Παρίσι θα βρεθώ στις Βρυξέλλες για να έχω μια συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου. Η χώρα μας διεκδικεί αυξημένους πόρους από το Ταμείο Συνοχής. Είναι δίκαιο για μία χώρα η οποία τα τελευταία 10 χρόνια απώλεσε το 25% του οικονομικού της μεγέθους, να υποστηριχθεί περισσότερο από το κατεξοχήν εργαλείο συνοχής το οποίο διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενώ διαπιστώσαμε με τον κύριο Πρόεδρο ότι και στα ζητήματα της αγροτικής πολιτικής έχουμε συναντίληψη, όπως έχουμε και απόλυτη συναντίληψη στο μέλλον της Ένωσης μετά το Brexit.

Κυρίες και κύριοι,

Από μία συνάντηση όπως η σημερινή δεν θα μπορούσε ασφαλώς να απουσιάζει το προσφυγικό, το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Η Ελλάδα είναι κράτος πρώτης εισόδου. Η Γαλλία είναι χώρα προορισμού δευτερογενών ροών. Αλλά είναι ενδιαφέρον ότι παρότι έχουμε διαφορετικά χαρακτηριστικά, έχουμε απόλυτη συναντίληψη στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Η Ελλάδα και η Γαλλία συμφωνούν ότι τρία είναι τα κλειδιά ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο.

Πρώτον: Ότι τα εξωτερικά μας σύνορα -ειδικά τα Ανατολικά μας σύνορα- πρέπει να φυλάσσονται με ευθύνη όλης της Ευρώπης. Και να ενταθούν οι επιστροφές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο -όχι μόνο σε διμερές επίπεδο- όσων δεν δικαιούνται προστασία. Ήδη στην Ελλάδα αυτές οι επιστροφές έχουν εντατικοποιηθεί.

Δεύτερον: Συμφωνήσαμε ότι η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη, υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται και από την Τουρκία. Δεν θα διστάσω να δηλώσω ότι παρά τις διαφορές μας θέλουμε τη γειτονική χώρα συνεργάτη στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Και τρίτον: Συμφωνήσαμε ότι η διαχείριση του προβλήματος σε όλα τα επίπεδα δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο σε εθνικούς χειρισμούς. Αποτελεί κατεξοχήν ένα ζήτημα Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η οποία και πρέπει να εκδηλώνεται σε διαρκή βάση. Περιμένουμε κι εμείς με μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Έλληνα αντιπροέδρου της Επιτροπής, του Μαργαρίτη Σχοινά, γύρω από τη νέα πρόταση για τα ζητήματα του ασύλου και της μετανάστευσης.

Διεκδικούμε -και συμφωνούμε σε αυτό απόλυτα- κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, ώστε να αποφευχθεί αυτό που ονομάζουμε “asylum shopping” και να μπορεί η Ευρώπη με κοινούς κανόνες να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα, με αλληλεγγύη και συνυπευθυνότητα. Θα επαναλάβω κάτι το οποίο το έχω ξαναπεί: Δεν γίνεται να υπάρχουν χώρες οι οποίες απολαμβάνουν πρόσβαση στη Ζώνη του Σένγκεν -δηλαδή ελεύθερης διακίνησης πολιτών- εντός του Ευρωπαϊκού ενιαίου χώρου του Σένγκεν και οι οποίες αρνούνται πεισματικά να εκδηλώσουν έστω και την ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης και συμμετοχής στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Πιστεύω ότι αυτή η στάση δεν μπορεί πια να γίνει αποδεκτή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με τον Πρόεδρο Macron, τέλος, συντασσόμαστε απόλυτα και στην ίδια πλευρά απέναντι στα ζητήματα της κλιματικής κρίσης. Η Ελλάδα, άλλωστε, ήταν από τις πρώτες χώρες που δεσμεύτηκε στο φιλόδοξο Ευρωπαϊκό όραμα μιας κλιματικά ουδέτερης οικονομίας έως το 2050. Έχουμε αναλάβει πολύ τολμηρές δεσμεύσεις να κλείσουμε όλα τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028 και γι’ αυτό διεκδικούμε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης -το Just Transition Fund- την ανάλογη στήριξη, έτσι ώστε οι πολίτες οι οποίοι θα επηρεαστούν από αυτήν τη γρήγορη μετάβαση να μην αισθάνονται σε καμία περίπτωση ότι μένουν πίσω και ότι έχουν κάτι να χάσουν από την Εθνική Πολιτική την οποία ακολουθούμε.

Αλλά θέλω και πάλι να τονίσω πόσο σημαντικό είναι το δημόσιο αποτύπωμα του πολιτικού λόγου του Προέδρου Macron στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής. Άλλωστε, εδώ στο Παρίσι υπογράφηκε η εμβληματική συμφωνία προ δύο ετών. Έχει έρθει η ώρα όχι απλά να την επικαιροποιήσουμε -στη Γλασκώβη το 2020- αλλά να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα και η Γαλλία θα κάνουν αυτό που τους αναλογεί.

Αγαπητέ Emmanuel, επίτρεψέ μου, να κλείσω με μια προσωπική εμπειρία. Πριν από περίπου, λιγότερο από δύο ημέρες, 40 ώρες, βρέθηκα στο Άουσβιτς, για να τιμήσω τη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας. Ανάμεσά τους 65.000 Έλληνες Εβραίοι, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στη θηριωδία του Ολοκαυτώματος. Δεν σας κρύβω ότι αυτός ο τόπος φρίκης με γέμισε με σκέψεις και με προβληματισμό: για τα όρια του ανθρώπου, για τη βία και τη Δημοκρατία, για τις ευθύνες όλων μας απέναντι στο μέλλον των παιδιών μας.

Σήμερα, ωστόσο, είμαι εδώ στο Παρίσι, όπου μάλιστα σε μία συγκυρία ίσως συμβολική κυκλοφορεί τούτες τις ημέρες για πρώτη φορά η Γαλλική έκδοση του “Mauthausen”, ενός έργου του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Κρατούμενος κι αυτός έγραψε για τη ζωή του σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μελοποιήθηκε αργότερα με τρόπο συγκλονιστικό από τον Μίκη Θεοδωράκη, αν θυμάμαι καλά με την Μαρία Φαραντούρη -πολύ νεαρή τότε- να κάνει την πρώτη ερμηνεία. Είχα την ευκαιρία να χαρίσω στον Πρόεδρο Emmanuel ένα αντίγραφο της Γαλλικής μετάφρασης αυτού του σημαντικού έργου. Μπορώ λοιπόν να το πω, ότι μετά τις συζητήσεις μου με τον Πρόεδρο Macron οι γκρίζες σκέψεις και οι πρόσκαιροι δισταγμοί δίνουν τη θέση τους στην αισιοδοξία και στη ρεαλιστική ελπίδα.

Ελλάδα, Γαλλία, Μεσόγειος, η Ευρώπη ολόκληρη, μπορούν να ζήσουν καλύτερα και είναι στο χέρι μας να περπατήσουμε τον δρόμο του αύριο με ασφάλεια, ειρήνη, συνεργασία και ευημερία.

Σας ευχαριστώ».





Ανοιξε μέτωπο με Τραμπ ο Ερντογάν. Απαράδεκτο το σχέδιο για τη Μέση Ανατολή


«Η Ιερουσαλήμ είναι ιερή για τους μουσουλμάνους. Το σχέδιο που προβλέπει να δοθεί η Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ είναι εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε ο Ερντογάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu. «Είναι ένα σχέδιο που έχει στόχο να νομιμοποιήσει την ισραηλινή κατοχή», κατήγγειλε.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε σήμερα «εντελώς απαράδεκτο» το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που παρουσίασε χθες, Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και το οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην Ιερουσαλήμ ως «την αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ».

«Η Ιερουσαλήμ είναι ιερή για τους μουσουλμάνους. Το σχέδιο που προβλέπει να δοθεί η Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ είναι εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε ο Ερντογάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu. «Είναι ένα σχέδιο που έχει στόχο να νομιμοποιήσει την ισραηλινή κατοχή», κατήγγειλε.

Το σχέδιο των ΗΠΑ προβλέπει επίσης την προσάρτηση περιοχών της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ, κάτι που χαροποίησε ιδιαίτερα τους Ισραηλινούς, αλλά προκάλεσε την οργή των Παλαιστίνιων.

Μεταξύ των πολλών ευαίσθητων ζητημάτων στα οποία αναφέρεται το σχέδιο είναι και η προσάρτηση από το Ισραήλ εβραϊκών οικισμών που δημιουργήθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά το 1967, κυρίως στην κοιλάδα του Ιορδάνη, η οποία προβλέπεται να γίνει το ανατολικό σύνορο του Ισραήλ.

«Το σχέδιο αυτό έχει στόχο να επιβάλει στους Παλαιστίνιους ένα ακόμη τετελεσμένο», κατήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ακόμη κι αν κάποιες αραβικές χώρες τους γυρίσουν την πλάτη, εμείς θα εξακολουθήσουμε να απευθυνόμαστε στους διεθνείς θεσμούς για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και της Ιερουσαλήμ», πρόσθεσε.

Ε.Μ.

Πηγή: skai.gr




Αυτή η διαδικασία θα ακολουθηθεί για ΠΑΟΚ και Ξάνθη μετά την τροπολογία


Το μέλλον των ΠΑΟΚ - Ξάνθης κρίνεται τόσο από τα αρμόδια εκτελεστικά όργανα όσο και από τις αποφάσεις της κυβέρνησης - Αυτή είναι η διαδικασία που αναμένεται να τηρηθεί.

Η εισήγηση της ΕΕΑ για την υπόθεση ΠΑΟΚ-Ξάνθη έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κόλπους του ελληνικού ποδοσφαίρου, η οποία συνεχίζεται και μετά την τροπολογία που ψηφίστηκε σήμερα από το κοινοβούλιο και η οποία τροποποιεί τις ποινές με τις οποίες κινδυνεύουν οι δύο ΠΑΕ (ο κίνδυνος του υποβιβασμού θεωρητικά εξαλείφθηκε και πλέον υπάρχει αυτός της αφαίρεσης βαθμών).

Οι αντιδράσεις είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστούν ακόμη κι όταν τελεσιδικήσει η απόφαση στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα, καθώς πλέον η καυτή πατάτα περνά πλέον στα δικά τους χέρια. Ας δούμε όμως συνοπτικά αυτά που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες.

Ακόμη και μετά την ψήφιση της τροπολογίας, δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά το διαδικαστικό της υπόθεσης. Συγκεκριμένα, το πρώτο βήμα που αναμένουν όλοι με τεράστιο ενδιαφέρον είναι η καθαρογραμμένη εισήγηση (πόρισμα) της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, η οποία συνοδευόμενη από το σκεπτικό της θα αποσταλεί στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και η τελευταία θα τα διαβιβάσει στον αθλητικό δικαστή της Super League 1, που με τη σειρά του θα καλέσει τις δύο ΠΑΕ σε απολογία. Λογικά η κλήση θα αφορά την συνεδρίαση της Πέμπτης 6 Φεβρουαρίου.

Εκεί ο αθλητικός δικαστής θα μπει στην ουσία της υπόθεσης κι αφού εξετάσει τα στοιχεία της Επιτροπής κι ακούσει τους ισχυρισμούς των δύο ομάδων θα βγάλει την απόφαση του (αν όχι αυθημερόν το αργότερα μέχρι τη Δευτέρα 10/2). Αν ο δικαστής πειστεί ότι οι δύο ΠΑΕ είναι ένοχες για τα ελεγχόμενα αδικήματα και τις τιμωρήσει, τότε αυτές έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στην Επιτροπή Εφέσεων (που υπάγεται στην ΕΠΟ) κι αν η τιμωρία τους παραμείνει τότε θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να προσφύγουν στο CAS (το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο).

Υπάρχει όμως και η περίπτωση οι δύο ομάδες να αθωωθούν από τον αθλητικό δικαστή και σ' αυτό το ενδεχόμενο δικαίωμα προσφυγής (που θα εκδικασθείο πάλι στην Επιτροπή Εφέσεων) έχει ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας ή ομάδες οι οποίες έχουν έννομο συμφέρον.

Λογικά όλα όσα περογράφουμε παραπάνω θα έχουν ολοκληρωθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε και θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα (όσονα φορά το κομμάτι που εμπλέκεται η ελληνική αθλητική δικαιοσύνη).


Πηγή : protothema.gr


Με ταχείς ρυθμούς εξαπλώνεται ο νέος κινέζικος κορωνοϊός - Συνεδριάζει ο ΠΟΥ (διαδραστικός χάρτης)


Με ταχείς ρυθμούς εξαπλώνεται ο νέος κινέζικος κορωνοϊός  2019-nCoV σε όλο τον πλανήτη. Ενδεικτικά, 2 νέα κρούσματα καταγράφηκαν σήμερα στην Γαλλία και την Φινλανδία

Ο ιός έχει σκοτώσει περισσότερους από 130 ανθρώπους στην Κίνα και έχει θέσει σε συναγερμό όλον τον πλανήτη, με διεθνείς αεροπορικές εταιρίες να διακόπτουν τα δρομολόγια τους από και προς την Κίνα , επιχειρήσεις και κολοσσούς  όπως η Google να κλείνουν τα καταστήματά τους, να θέτουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς στους υπαλλήλους τους και να προειδοποιούν για οικονομικό πλήγμα από την επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Έλληνες επιστήμονες προχώρησαν στη γενετική ανάλυση πλήρους γονιδιώματος του νέου κορωνοϊού 2019-nCoV και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι προήλθε από τις νυχτερίδες ενώ ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και επιστημονικός σύμβουλος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας, προειδοποίησε ότι μέρα με τη μέρα αυξάνεται η πιθανότητα να υπάρξει κρούσμα κορωνοϊού και στην Ελλάδα.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει εκ νέου αύριο,  Πέμπτη, και για τρίτη φορά σε μία εβδομάδα, την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης για τον νέο κοροναϊό που εμφανίστηκε στην Κίνα, προκειμένου να αποφανθεί εάν η επιδημία αποτελεί ή όχι απειλή διεθνούς ανησυχίας.

Το Κέντρο Συστημάτων Επιστήμης και Μηχανικής (CSSE) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins University δημιούργησε χάρτη που ανανεώνει τα στοιχεία για τα κρούσματα του με βάση πληροφορίες που αποδεσμεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλοι αρμόδιοι φορείς

Όπως αποτυπώνεται στον χάρτη η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων βρίσκεται στην κινεζική επικράτεια.

Δείτε εδω live την καταγραφή των κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθεί λίστα με τις χώρες και τις περιοχές όπου έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα του νέου κοροναϊού.

ΚΙΝΑ

Συνολικά 5.974 άνθρωποι έχουν προσβληθεί στην Κίνα και 132 ασθενείς απεβίωσαν, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τις αρχές.

Σχεδόν όλοι οι θάνατοι έχουν αναφερθεί στην επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας.

Δέκα κρούσματα καταγράφηκαν στο Χονγκ Κονγκ. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους είναι κάτοικοι ή είχαν επισκεφθεί την πόλη Ουχάν.

Επτά κρούσματα αναφέρθηκαν στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο. Το πρώτο εντοπίστηκε στις 22 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια επιχειρηματία 52 ετών, η οποία έφτασε στο Μακάο τρεις ημέρες νωρίτερα με τρένο από τη γειτονική κινεζική πόλη Ζουχάι.

ΑΣΙΑ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ

Ταϊλάνδη: Μέχρι τις 28 Ιανουαρίου οι αρχές έκαναν λόγο για 14 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Όλοι οι ασθενείς είναι Κινέζοι, εκτός από μια 73χρονη Ταϊλανδέζα που είχε περάσει από την πόλη Ουχάν.

Ταϊβάν: Οκτώ κρούσματα, μεταξύ των οποίων και δύο ηλικιωμένοι Κινέζοι που έφτασαν στο νησί στις 22 Ιανουαρίου, με ένα γκρουπ τουριστών.

Αυστραλία: Έχουν επιβεβαιωθεί επτά κρούσματα. Όλοι οι ασθενείς νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση.

Καμπότζη: Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ένα κρούσμα, έναν άνδρα 60 ετών που έφτασε στη χώρα από την Ουχάν.

Νότια Κορέα: Τέσσερα κρούσματα, εκ των οποίων τρεις Κινέζοι και ένας Νοτιοκορεάτης. Όλοι τους είχαν περάσει από την Ουχάν.

Ιαπωνία: Μέχρι την Τρίτη οι αρχές είχαν επιβεβαιώσει επτά κρούσματα, μεταξύ των οποίων και την πρώτη επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο: πρόκειται για έναν 60χρονο ο οποίος μετέφερε με το λεωφορείο του τουρίστες από την περιοχή της Ουχάν. Μια γυναίκα που εργαζόταν ως ξεναγός στο ίδιο λεωφορείο προσβλήθηκε επίσης από τον ιό.

Μαλαισία: Επτά κρούσματα, όλοι τους Κινέζοι από την Ουχάν που πήγαν για διακοπές στη Μαλαισία.

Νεπάλ: Ένα κρούσμα επιβεβαιώθηκε στις 24 Ιανουαρίου. Πρόκειται για έναν άνδρα 32 ετών που επέστρεψε στο Νεπάλ από την Ουχάν στις 9 Ιανουαρίου. Έχει ήδη αναρρώσει και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Σιγκαπούρη: Δέκα επιβεβαιωμένα κρούσματα, όλοι τους πρόσωπα που έφτασαν πρόσφατα στην πόλη από την Ουχάν.

Σρι Λάνκα: Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε στις 27 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια 43χρονη Κινέζα τουρίστρια από την επαρχία Χουμπέι.

Βιετνάμ: Δύο κρούσματα. Πρόκειται για έναν Κινέζο που έφτασε στη χώρα στις 13 Ιανουαρίου, προερχόμενος από την Ουχάν και τον γιο του, που είναι μόνιμος κάτοικος της πόλης Χο Τσι Μινχ, ο οποίος κόλλησε τον ιό.

ΑΜΕΡΙΚΗ

Καναδάς: Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα, είναι ένας άνδρας που είχε ταξιδέψει στην Ουχάν και φέρεται ότι μετέδωσε τον ιό στη σύζυγό του (δεν έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ότι η γυναίκα προσβλήθηκε από τον ιό). Χθες επιβεβαιώθηκε το δεύτερο κρούσμα, ένας άνδρας που είχε και αυτός επισκεφθεί την Ουχάν.

ΗΠΑ: Πέντε άνθρωποι έχουν προσβληθεί από το ιό. Όλοι τους είχαν ταξιδέψει στην Ουχάν.

ΕΥΡΩΠΗ

Γερμανία: Τέσσερις ασθενείς –όλοι τους εργαζόμενοι στην ίδια εταιρεία– νοσηλεύονται στη Βαυαρία. Ο ένας από αυτούς φέρεται ότι κόλλησε από έναν Κινέζο συνάδελφό του.

Γαλλία: Πέντε κρούσματα, εκ των οποίων τα τρία ήταν τα πρώτα στην Ευρώπη. Οι τρεις από τους ασθενείς είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα, ο τέταρτος είναι ένας ηλικιωμένο Κινέζος τουρίστας που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο του Παρισιού και το πέμπτο η κόρη του. 

Φινλανδία: Σήμερα επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα, ένας Κινέζος τουρίστας από την Ουχάν.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Τουλάχιστον τέσσερα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν σήμερα. Όλοι οι ασθενείς είναι μέλη της ίδιας οικογένειας από την πόλη Ουχάν της Κίνας.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ