Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

«Σφαίρες» στο ΙΧ της προϊσταμένης των διπλωμάτων!


 

Δύο σφαίρες βρήκε στο αυτοκίνητό της η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών του βόρειου τομέα της Περιφέρειας Αττικής.

Προειδοποίηση ή τυχαίο γεγονός; Κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να απαντήσει αν οι δύο οπές από σφαίρες που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών του βόρειου τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής αποτελούν προειδοποιητικό μήνυμα που συνδέεται με την εργασίας της ιδιοκτήτριας του οχήματος ή αποτελεί κάποιο άλλο τυχαίο γεγονός…

Το μόνο σίγουρο και επιβεβαιωμένο είναι πως τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά στις Διευθύνσεις Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής όπου συλλαμβάνονται υποψήφιοι οδηγοί με ψείρες και κάμερες κατά τη διενέργεια των θεωρητικών εξετάσεων απόκτησης άδειας οδήγησης!



Η Αστυνομία ερευνά όλες τις παραμέτρους και σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr δεν είναι η πρώτη φορά που απειλείται προϊστάμενος σε Διεύθυνση Μεταφορών καθώς και στο παρελθόν τέως διευθυντής στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών του βόρειου τομέα κινούμενος με το αυτοκίνητό του σε κεντρικό οδικό άξονα προσεγγίστηκε από δύο άτομα που επέβαιναν σε δίκυκλο τα οποία στη συνέχεια με ρόπαλο του μπέιζμπολ χτυπούσαν το όχημά του. Ευτυχώς ο τέως διευθυντής δεν έχασε την ψυχραιμία του και πρόλαβε να φτάσει στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα της περιοχής που κινούνταν με αποτέλεσμα να αποφευχθούν τα χειρότερα!

Στο νέο περιστατικό η προϊσταμένη της της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών του Βορείου τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής είχε σταθμευμένο το όχημά της επί της Λεωφόρου Κηφισίας και το βρήκε με δύο οπές από σφαίρες που πιθανόν να προέρχονται από πυροβόλο όπλο.

Στη συνέχεια η προϊσταμένη κατήγγειλε το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής και τα στελέχη της Ασφάλειας διενεργούν προανάκριση για το συμβάν προσπαθώντας να διαλευκάνουν την υπόθεση πυροβολισμού του αυτοκινήτου της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής.


Γιώργος Κ. Ανδρής

newsauto.gr



Συνεχίζει να απειλεί το φερέφωνο του δικτάτορα, Ζαχάροβα

 


Απειλές που δείχνουν πόσο πιεσμένο είναι το καθεστώς του Ρώσου αιμοδιψή δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν, που εξελίσσεται σε ένα νέο Χίτλερ απειλώντας τους πάντες.

Νέες απειλές κατά της Δύσης διατύπωσε η εκπρόσωπος του Ρώσου δικτάτορα, Μαρία Ζαχάροβα.

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, η Δύση καλεί ανοιχτά την Ουκρανία να επιτεθεί στη Ρωσία. Η ίδια κάλεσε τη Δύση να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι πλήγματα στο ρωσικό έδαφος θα οδηγήσουν σε αντίποινα από τη Μόσχα.

Η εκπρόσωπος του δικτάτορα Πούτιν, υποστήριξε επίσης ότι τα πρόσφατα περιστατικά στην αυτόκλητη φιλορωσική Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας, στην Μολδαβία, είναι μια απόπειρα να παρασυρθεί η περιοχή αυτή στην ευρύτερη σύγκρουση στην Ουκρανία και το λέει αυτό για να πετάξει τις ευθύνες ότι οι ίδιοι ξεκίνησαν μια νέα εστία πολέμου. 



Μητσοτάκης : Ενημέρωσα τον Στόλτενμπεργκ για τις τουρκικές παραβιάσεις

 


Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για το μπαράζ προκλήσεων στο οποίο επιδόθηκε χθες, έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις κοινές δηλώσεις που πραγματοποίησε με την ομόλογο του Σάνα Μαρίν.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα που κορυφώθηκε με το μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά χθες. «Μίλησα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτνεμπεργκ και τον ενημέρωσα για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Με επικίνδυνες υπερπτήσεις πάνω από Σάμο, Χίο, Κάρπαθο και άλλα ελληνικά νησία. Και κατέστησα σαφές στον κ. Στόλντμπεργκ ότι αυτή η συμπεριφορά από είναι απαράδεκτη και μη αποδεκτή από έναν νατοϊκό εταίρο στη ΝΑ Πτέρυγα το ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία με τις προκλήσεις της, υπονομεύει την ενότητα του ΝΑΤΟ, την ώρα που πρέπει να παραμένουμε ενωμένοι. Αυτή η συμπεριφορά υπονομεύει την πρόοδο που κάναμε κατά τη συνάντηση μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Πρέπει να σταματήσει. Εμείς θα θέσουμε αυτό το ζήτημα σε όλα τα διεθνή φόρουμ. Η Τουρκία δεν έχει εναρμονιστεί με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει τα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και αυτή δεν είναι συμπεριφορά κράτους που επιθυμεί να είναι υποψήφιο μέλος της ΕΕ».

Δείτε τις κοινές δηλώσεις :





Ξεφτιλίστηκαν οι Συριζαίοι και ο Βαξεβάνης με fake είδηση για Άδωνι Γεωργιάδη

 


Ενα βίντεο που δείχνει υποτίθεται τη συνοδεία του Αδωνι Γεωργιάδη στην Ελούντα, ξεφτίλησε για ακόμα μία φορά τον ΣΥΡΙΖΑ, και τον Βαξεβάνη που το έκανε θέμα.

Το βίντεο υποτίθεται δείχνει τη συνοδεία του Αδωνι Γεωργιάδη από το πρόσφατο ταξίδι του στην Ελούντα της Κρήτης για το Πάσχα. 

Το video όμως αφορά συνοδεία κάποιου σε άλλη χώρα αφού οι πινακίδες των οχημάτων είναι κίτρινες, και μάλλον είναι συνοδεία στην Μεγάλη Βρετανία.

Αυτό φυσικά δεν πτόησε τους Συριζαίους που ξεφτιλίζονται με την πρώτη ευκαιρία, και το ανέβασαν για να το κάνουν θέμα.

Να μας απαντήσει ο υπουργός Ανάπτυξης αν είναι αυτή η συνοδεία του στην Κρήτη. Ούτε ο Κάρολος δεν είχε τέτοια συνοδεία. Τι συμβαίνει; Απαιτούνται απαντήσεις, γράφουν εξοργισμένοι οι σχολιαστές που καλούν την κυβέρνηση να πάρει θέση και κανένας δεν προσέχει το video για να μην ξεφτιλιστεί.

Ανάμεσα στους απρόσεκτους που ξεφτιλίστηκαν και ο Κώστας Βαξεβάνης που επίσης απαιτεί απαντήσεις από τον υπουργό… Τελικά τι έχει συμβεί. Τελικά κανένας από τους οργισμένους σχολιαστές που έσπευσαν να εκφράσουν την οργή τους στο Twitter, δεν έχει προσέξει ότι η πομπή κινείται στο αριστερό ρεύμα όπως συμβαίνει μόνο στη Μεγάλη Βρετανία ή στις πρώην αποικίες της Μεγάλης Βρετανίας, και ότι οι πινακίδες τόσο των μοτοσυκλετών όσο και των οχημάτων είναι κίτρινες. 

Remaining Time 0:00
 


Και ακολουθεί ο παρακάτω διάλογος του Αδωνι Γεωργιάδη με τον Κώστα Βαξεβάνη, που δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι ξεφτιλίζεται:


Κώστας Βαξεβανης: Έτσι κινείσαι @AdonisGeorgiadi; Είναι πράγματι αυτοκινητοπομπή που σε συνοδεύει;


Αδωνις Γεωργιάδης: Είχε και 2 ελικόπτερα Απάτσι που δεν φαίνονται στο βίντεο Κώστα μου και δύο Ραφάλ… τί έγινε τελικά αποφάσισες να την προφυλακίσεις την Ανακρίτρια ή θα τις βάλεις μόνον περιοριστικούς όρους;…Χριστός Ανέστη


Κώστας Βαξεβανης: Όπως κάθε κλασσικός ακροδεξιός τη μπάλα στην εξέδρα. Είναι ή όχι δικιά σου συνοδεία;


Αδωνις Γεωργιάδης: Ρε Κώστα πραγματικά τώρα δεν βλέπεις ούτε ότι αυτά τα αυτοκίνητα κινούνται στο αριστερό ρεύμα ούτε ότι έχουν κίτρινες πινακίδες; Καλά εσύ ο τόσο "οξυδερκής ερευνητής" πώς δεν τα πρόσεξες; Εν τω μεταξύ έχει κυκλοφορήσει το βίντεο που είμαι μόνος μου χωρίς συνοδεία στον επιτάφιο.











Βρέθηκε το περίπτερο του Χαμόγελου του Παιδιού που είχε κλαπεί πιθανόν απο Ρομά


 

Βρέθηκε ο οικίσκος του «Χαμόγελου του Παιδού» σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, μετά τη χθεσινή κλοπή του από κεντρικό σημείο της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛ.ΑΣ., ο οικίσκος βρέθηκε εντός των ορίων της πόλης μετά από έρευνες και πιθανολογείται ότι είχε κλαπεί απο ανεξέλεγκτους Ρομά.

Οι άγνωστοι κλέφτες, φέρεται να σήκωσαν το περίπτερο του Χαμόγελου του Παιδιού στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας. Πρόκειται για έναν οικίσκο που ανήκει στην εταιρεία Kibo, η οποία τον παραχωρεί διαχρονικά και εποχιακά στο «Χαμόγελο του Παιδιού», ούτως ώστε να τοποθετείται στην οδό Ερμού με Αγίας Σοφίας, με την έγκριση και του δήμου Θεσσαλονίκης.

Κατατέθηκε, μήνυση κατά αγνώστων για κλοπή, ωστόσο μέχρι και αυτήν την ώρα δεν έχουν εντοπιστεί οι δράστες.



Περισσότερες κενές θέσεις εργασίας, παρά τη μείωση της ανεργίας


 

Το φαινόμενο της ανόδου του ποσοστού απασχόλησης, με παράλληλη αύξηση των κενών θέσεων εργασίας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, επισημαίνει μεταξύ άλλων στο χθεσινό εβδομαδιαίο δελτίο της η Alpha Bank.

Oι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αναντιστoιχία δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, «η διατήρηση αυτής της αναντιστοιχίας φαίνεται να ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την επάνοδο στο προπανδημικό επίπεδο του ποσοστού των μακροχρόνια ανέργων στο σύνολο των ανέργων, καθώς οι ίδιοι δηλώνουν και πάλι ότι αναζητούν εργασία, επιστρέφοντας ουσιαστικά στο εργατικό δυναμικό. Αντίθετα, το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών βελτιώνεται».

«Το γεγονός ότι η περαιτέρω πτώση της ανεργίας στην Ελλάδα δεν συμπίεσε τις κενές θέσεις εργασίας», επισημαίνει το δελτίο, «με το ποσοστό τους να παραμένει σε γενικές γραμμές σταθερό, στο 0,6%, από το 2017 και μετά, ερμηνεύεται σε σημαντικό βαθμό από την αναντιστοιχία μεταξύ των προσφερόμενων και ζητούμενων δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας. Σημειώνεται ότι η άνοδος της απασχόλησης το 2021 στην Ελλάδα αφορούσε αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ για τα άτομα που κατέχουν τίτλους έως και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η απασχόληση μειώθηκε. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με έκθεση της Cedefop (2020 Skills Forecast), εκτός από τους επαγγελματίες, οι θέσεις εργασίας που εκτιμάται ότι θα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα μέχρι το 2030 είναι στην παροχή υπηρεσιών και τις πωλήσεις, καθώς και στον αγροτικό τομέα.

Καθοριστικό παράγοντα για την ορθή και αποτελεσματική αντιστοίχιση των δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας, ώστε αφενός να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς (επαρκής κάλυψη της ζήτησης δεξιοτήτων) και αφετέρου να μην υπο-αξιοποιούνται (μείωση της ετεροαπασχόλησης και εύρεση εργασίας που να αξιοποιεί τα προσόντα), αποτελεί η ουσιαστική σύνδεση της εκπαίδευσης, κυρίως της τριτοβάθμιας, αλλά και της δευτεροβάθμιας τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, με την αγορά εργασίας. Επιπλέον, η ενίσχυση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς, εκτιμάται ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στην πλήρωση των αντίστοιχων θέσεων εργασίας, οι οποίες βάσει της μελέτης της Cedefop αναμένεται ότι θα είναι σημαντικά αυξημένες μέχρι το 2030 (τεχνικοί και ασκούντες συναφή επαγγέλματα)».


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Αποκαλυπτικά στοιχεία για την εγκληματικότητα ανηλίκων -Οι συμμορίες που φτιάχνουν, οι ηλικίες

 



Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. που παρουσιάζει σήμερα το iefimerida.gr, σχετικά με την εγκληματικότητα των ανηλίκων.

Ενα φαινόμενο που παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Δικογραφίες σε βάρος 5 ανηλίκων καθημερινά το 2021

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κατά το έτος 2021 η Ελληνική Αστυνομία σχημάτιζε καθημερινά δικογραφία σε βάρος πέντε ανηλίκων.

Ανησυχία προκαλεί το σημαντικό ποσοστό, 26% των παιδιών, που ξεκινά την παραβατική του συμπεριφορά από την ηλικία των 8 έως και 14 ετών. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται όταν κλείσουν τα 15 έτη, μέχρι και τα 18. Ενδεικτικά, το 2021 οι δράστες σε αυτές τις ηλικίες (15-18) ήταν 1.483.

Πώς δρουν οι ανήλικοι

Αυτό που προκύπτει, σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι το γεγονός ότι οι ανήλικοι φτάνουν στο σημείο να σχηματίζουν συμμορίες και να δρουν στα πλαίσια οργανωμένων ομάδων, εμφανίζοντας ιδιαίτερη ροπή σε εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας και συγκεκριμένα ενέχονται, μεταξύ άλλων, σε ληστείες και κλοπές.

Μόνο το 2021 οι αστυνομικές αρχές χειρίστηκαν 1.179 τέτοιες υποθέσεις, με τον συνολικό αριθμό των ανήλικων δραστών να ανέρχεται στους 1.750.

Αυξάνονται τα αδικήματα για σωματικές βλάβες

Αύξηση έχει καταγραφεί και στα αδικήματα που αφορούν στις σωματικές βλάβες από ανηλίκους -τις περισσότερες φορές κατά άλλων ανηλίκων-, οι οποίες χωρίζονται σε απλές και επικίνδυνες, καθώς και συμπλοκές.

Το 2021 η ΕΛ.ΑΣ. ασχολήθηκε με 154 τέτοιες υποθέσεις, όταν το 2020 ο αριθμός αυτός ανήλθε στις 132 υποθέσεις, ενώ οι ανήλικοι δράστες το 2021 ήταν 247, σε αντίθεση με το 2020 που ανήλθαν σε 194.

Αυτό σημαίνει ότι το 2021 υπήρχε αύξηση κατά 16,67% στις υποθέσεις και αύξηση 27,32% στους ανήλικους δράστες.

Βάσει των στατιστικών, περίπου το 89% των ανήλικων δραστών είναι αγόρια.

Ωστόσο, το 2021, τα ανήλικα κορίτσια -μεταξύ των δραστών- ήταν 233.


Κάτια Νακάρη

iefimerida.gr



Ο Καναδάς καταδίκασε με ψήφισμα την Ρωσία για την γενοκτονία στην Ουκρανία

 


Τα μέλη του καναδικού κοινοβουλίου ενέκριναν χθες Τετάρτη (27/4) ομόφωνα ψήφισμα που καταδικάζει τη «γενοκτονία του ουκρανικού λαού» από τη Ρωσία και αναφέρεται σε «ξεκάθαρες και άφθονες αποδείξεις» ότι διαπράχθηκαν «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» με «συστηματικό και μαζικό τρόπο» από «τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υπό την καθοδήγηση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν».

«Η Βουλή των Κοινοτήτων υιοθέτησε ψήφισμα που αφορά πράξεις γενοκτονίας του ουκρανικού λαού», ανέφερε το προεδρείο της καναδικής κάτω Βουλής μέσω Twitter.

Εισηγήτρια ήταν η Χέδερ Μακφέρσον του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος (NDP, κεντροαριστερά).

Αναφέρεται σε «εγκλήματα», συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων, «μαζικών ωμοτήτων σε ουκρανικά εδάφη» και «εξαναγκαστική μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στη ρωσική επικράτεια» ή ακόμη «περιπτώσεις ευρείας κλίμακας σωματικής βίας, ψυχολογικής βίας και βιασμών».

Επικυρώνοντας το ψήφισμα, η Βουλή των Κοινοτήτων «αναγνωρίζει πως η Ρωσική Ομοσπονδία διαπράττει γενοκτονία σε βάρος του ουκρανικού λαού».

Νωρίτερα χθες ο κ. Τριντό δήλωσε πως η κυβέρνησή του αναζητεί τρόπους να «τιμωρήσει περαιτέρω», κατάσχοντας τα αγαθά τους, πρόσωπα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις.

Η κυβέρνηση θέλει ο Καναδάς να γίνει η πρώτη χώρα μεταξύ των μελών της G7 που θα ρευστοποιήσει ρωσικούς πόρους για να χρηματοδοτήσει τη βοήθεια στην Ουκρανία.



Δύο Έλληνες πιλότοι F-16 Viper μας δείχνουν την τρελή δεξιοτεχνία τους (viral βίντεο)


 

Ένα βίντεο έχει γίνει viral στο Twitter που δείχνει δύο οπλισμένα F-16 viper της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (HAF) κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά επικίνδυνης χαμηλής διέλευσης υψηλής ταχύτητας πάνω από μια άγνωστη ελληνική αεροπορική βάση.

Απολαύστε :




Ακροαριστεροί προκαλούσαν τους αστυνομικούς στο ΑΠΘ για να δημιουργήσουν επεισόδια


 

Διάλογος ανάμεσα σε ακροαριστερό και αστυνομικό!! Ακροαριστερό που αντιδρά επειδή του έληξαν την παράνομη κατάληψη και στην θέση της γιάφκας φτιάχνουν βιβλιοθήκη για τους φοιτητές.

Αντιεξουσιαστές και ακροαριστεροί φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αντιδρούν για τις εργασίες που πραγματοποιούνται στον χώρο, στον οποίο βρισκόταν για 34 χρόνια η κατάληψη Στέκι στο Βιολογικό. 

Η πρυτανεία του πανεπιστημίου ζήτησε την παρουσία της αστυνομίας για την προστασία των εργασιών, γιατί πριν από λίγε ημέρες οι ακροαριστεροί είχαν καταφέρει να διώξουν με απειλές τον εργολάβο.

Κατά την συγκέντρωση των αντιεξουσιαστών και ακροαριστερών φοιτητών στην είσοδο της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, οι ακροαριστεροί φροντίζοντας να τραβάει κάποιος σύντροφος με κινητό, προκαλούσαν τους αστυνομικούς για να γίνει θέμα μετά στα ΜΜΕ.

Ο άνδρας των ΜΑΤ, έχοντας καταλάβει το ακροαριστερό σχέδιο ακούγεται στο παρακάτω βίντεο να λέει απευθυνόμενος σε φοιτητή: «Κούνα το κεφάλι σου το κλούβιο βλάκα, άμα έρθω κάτω θα τρέχεις μέχρι την παραλία» και τον ακροαριστερό να του απαντάει: «Σαράντα χρονών κεφτές είσαι ρε μ...».

Τότε ο άνδρας των ΜΑΤ με αυστηρό ύφος συνέχισε: «Μέχρι κάτω στην παραλία θα τρέχεις, χαϊβάνι».




Ποιες χώρες εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο και σε ποιο βαθμό

 


Εξαρτώμενη σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο η Ευρώπη όπως καταδεικνύουν οι πίνακες που παρουσιάζει ο ΣΚΑΪ. Η «αιμοδοσία» των ευρωπαϊκών κρατών με το ρωσικό φυσικό αέριο αγγίζει σε ορισμένες περιπτώσεις την πλήρη εξάρτηση, αναδεικνύοντας τον εφησυχασμό που είχε επιδείξει η ΕΕ στο θέμα της διαφοροποίησης των πηγών της, με την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία να αποτελεί «απότομη αφύπνιση». 

Ειδικότερα, η Φινλανδία, που εξετάζει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εισάγει το 94% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ η Λετονία το 93%, δηλαδή στις χώρες αυτές υπάρχει ρωσικό μονοπώλιο. 

Η Τσεχία εισάγει το 80% από τη Ρωσία, η Βουλγαρία 77% του φυσικού αερίου, και τώρα αντιμετωπίζει το κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Μόσχα. Η Αυστρία από την πλευρά της εισάγει το 52% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ η Γερμανία κάλυπτε το 49% των αναγκών της σε φυσικό αέριο (σύμφωνα με νεότερα στοιχεία 35%), η Ιταλία το 46%, η Πολωνία το 40%, η Ελλάδα εισάγει το 39% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ η Γαλλία, που διαθέτει πυρηνική ενέργεια, το 29%. Σημειώνεται ότι θα χρειαστούν μήνες, τουλάχιστον, για να περιοριστεί ουσιαστικά η εξάρτηση των ευρωπαϊκών κρατών από το ρωσικό φυσικό αέριο. 

Στo μεταξύ, στη Γερμανία στρέφονται τα βλέμματα όσον αφορά τον ενεργειακό πόλεμο Ευρώπης – Ρωσίας, καθώς σε τρία εικοσιτετράωρα πρέπει να πληρώσει συμβόλαιο φυσικού αερίου στη Gazprom. Η επίσημη γερμανική θέση έως στιγμής, είναι ότι το συμβόλαιο θα πληρωθεί σε ευρώ ή σε δολάρια, και όχι σε ρούβλια όπως αξιώνει η Μόσχα, γιατί αυτό θα αποτελούσε παραβίαση των όρων των συμβολαίων που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές.


skai.gr



Guardian: Η Ρωσία αρχίζει να διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου -Πόσο πρέπει να ανησυχεί η Ευρώπη;

 


Ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει τους ενεργειακούς πόρους ως όπλο, όπως δείχνει η αποκοπή της Πολωνίας και της Βουλγαρίας από το φυσικό αέριο.

Η αναπόφευκτη αλήθεια που διαφαίνεται στην απάντηση της Ευρώπης στην εισβολή στην Ουκρανία είναι ότι το ρωσικό αέριο θερμαίνει τα σπίτια της ηπείρου και τροφοδοτεί τις βιομηχανίες της.

Και ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ορκιστεί να απογαλακτιστούν από τις προμήθειες που ελέγχονται από το Κρεμλίνο, τόσο σε φυσικό αέριο όσο και σε πετρέλαιο, η πραγματικότητα είναι ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, αναφέρει η ανάλυση του Guardian. Θα υπάρξει τουλάχιστον ένας ακόμη κρύος χειμώνας προτού οι μεγάλες οικονομίες που διψούν για ενέργεια και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, μπορέσουν να αξιοποιήσουν άλλες πηγές.

Γνωρίζοντας αυτό, ο Βλαντίμίρ Πούτιν «έριξε μια προειδοποιητική βολή» αυτή την εβδομάδα. Έχοντας εκδώσει ένα διάταγμα ότι οι ξένοι αγοραστές πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν το αέριο τους σε ρούβλια, έκανε την Πολωνία και τη Βουλγαρία... εργαστηριακά ποντίκια για το πείραμά του.

Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, οι δύο χώρες δεν θα λαμβάνουν πλέον ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού Yamal από τη Σιβηρία, αφού αρνήθηκαν να συναινέσουν στο αίτημά του. Η απόφαση θα μπορούσε να εγκαινιάσει μια νέα φάση του πολέμου, με τη Ρωσία να εκπληρώνει την απειλή του Πούτιν να χρησιμοποιήσει τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου της ως όπλο κατά της Ευρώπης.

Ρωσία: Γιατί ξεκίνησε τη διακοπή του φυσικού αερίου από την Πολωνία και τη Βουλγαρία;

Οι δύο χώρες φαίνεται να έχουν επιλεγεί προσεκτικά. Η Πολωνία λαμβάνει περίπου το 45% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2020. Το ποσοστό αυτό δεν είναι πολύ υψηλό για τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά η Πολωνία τυχαίνει να είναι μεταξύ των χωρών που έχουν υποστηρίξει περισσότερο τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά την Ουκρανία.

Η Βουλγαρία αποτελεί σαφώς μικρότερη απειλή για τη ρωσική πολεμική προσπάθεια, αλλά εξαρτάται περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 73% της ζήτησης.

Η στόχευση αυτών των δύο χωρών επιτρέπει στον Πούτιν να δοκιμάσει τη δυναμική του όπλου που λέγεται «ενεργειακοί πόροι» σε δύο διαφορετικούς τύπους αντιπάλων –έναν που αποτελεί πραγματική απειλή και έναν άλλο που φαίνεται πιο ευάλωτος αλλά θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως σωτήριο μάθημα για άλλους που βρίσκονται σε παρόμοια θέση.

Μπορούν οι δύο χώρες να αντεπεξέλθουν;

Και οι δύο χώρες δήλωσαν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτόν τον ρωσικό αποκλεισμό και τα γεγονότα φαίνεται να το επιβεβαιώνουν. Το συμβόλαιο της Πολωνίας με την Gazprom λήγει ούτως ή άλλως στο τέλος του έτους και η χώρα έχει επενδύσει σε εναλλακτικές πηγές εδώ και αρκετό καιρό.

«Η Πολωνία βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη Γερμανία και μπορεί να εισάγει από εκεί. Έχει τον δικό της τερματικό σταθμό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και αργότερα μέσα στο έτος θα έχει κι έναν νέο αγωγό που έρχεται έμμεσα από τη Νορβηγία. Επίσης, έχει δημιουργήσει αποθέματα, καθώς αρκετοί περίμεναν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί», δήλωσε ο Tom Marzec-Manser, κορυφαίος Ευρωπαίος αναλυτής φυσικού αερίου στην συμβουλευτική εταιρεία ενέργειας ICIS.


Η κατάσταση της Βουλγαρίας είναι ελαφρώς λιγότερο ευνοϊκή. Όμως, υπάρχει μια δεύτερη σύνδεση αγωγού με την Ελλάδα που θα ξεκινήσει αργότερα φέτος. Μια βουλγαρική οντότητα (δεν είναι σαφές αν πρόκειται για φυσικό ή νομικό πρόσωπο) έκανε πρόσφατα κράτηση για ένα φορτίο LNG που θα φτάσει σε ένα ελληνικό λιμάνι, σύμφωνα με τις δηλώσεις ενός αναλυτή στον Guardian. Αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα σχέδιο προμήθειας από αλλού.

Τι θα κάνουν οι άλλες χώρες;

Όπως επισημαίνει ο Marzec-Manser, ο Πούτιν έχει καταστήσει σαφές ότι η απειλή του να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε «μη φιλικές» χώρες, εκτός εάν πληρώσουν σε ρούβλια, δεν ήταν εντελώς κενή. «Υπάρχει απόδειξη ότι δεν ήταν μπλόφα», τονίζει ο αναλυτής.

Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι οι χώρες και οι εταιρείες που αγοράζουν το αέριο της Ρωσίας πρέπει να λάβουν μια απόφαση σχετικά με το εάν συμφωνούν να πληρώσουν στο νόμισμά της. Η Ουγγαρία, η οποία έχει αποδειχθεί σπάνιος Ευρωπαίος φίλος του Κρεμλίνου, έχει ήδη πει ότι θα ακολουθήσει τη ρωσική γραμμή. Επιπλέον, τουλάχιστον τέσσερις ιδιωτικές εταιρείες έχουν συμφωνήσει με τις απαιτήσεις του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Λετονία, η οποία έλαβε το 100% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία το 2020, έχει δεσμευτεί μαζί με τη Λιθουανία και την Εσθονία να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό αέριο. Ο τερματικός σταθμός εισαγωγής LNG στη Λιθουανία είναι μια βασική εναλλακτική λύση, ιδιαίτερα για αυτές τις σχετικά μικρές οικονομίες –τις πρώτες στην Ευρώπη που τερματίζουν τις ρωσικές εισαγωγές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε ότι οι χώρες δεν πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια και ότι η συμμόρφωση με το αίτημα της Ρωσίας θα τής προσέφερε τη δυνατότητα να παραβιάσει τις κυρώσεις της ΕΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ρωσίας, οι πληρωμές στη Gazprombank θα γίνονταν σε ευρώ ή δολάρια, πριν αυτά μετατραπούν σε ρούβλια. Θεωρητικά, αυτό θα εξακολουθούσε να αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή ανέφερε ότι τα συμβόλαια θα μπορούσαν να τροποποιηθούν ώστε να είναι συμβατά.

Αυτά ίσως είναι καλά νέα για μεγάλες οικονομίες όπως η Ιταλία και η Γερμανία, με την τελευταία να λαμβάνει το 60% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία και να έχει ήδη δηλώσει ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να μηδενίσει την εξάρτησή της.

Θα ανέβουν ξανά οι τιμές του φυσικού αερίου;

Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν η Ρωσία θα κλιμακώσει την ένταση. Το ολλανδικό TTF για την παράδοση φυσικού αερίου τον Μάιο, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, ξεκίνησε την εβδομάδα στα 92 ευρώ και άγγιξε τα 115 ευρώ την Τετάρτη, σημειώνοντας άνοδο 20%, ως απάντηση στην αποκοπή της Πολωνίας και της Βουλγαρίας από αέριο του Κρεμλίνου. Η τιμή υποχώρησε στα 101 ευρώ από το απόγευμα της Τετάρτης, 15% ακόμα πάνω από το επίπεδο στην αρχή της εβδομάδας.

Και ενώ οι προμηθευτές ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου αγοράζουν στη βρετανική χονδρική αγορά, με την πάροδο του χρόνου οποιαδήποτε αύξηση των ευρωπαϊκών τιμών θα πλήξει και τις βρετανικές εταιρείες, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές και για τους Βρετανούς καταναλωτές.

Ωστόσο, για να φτάσει ένα πολύ μεγαλύτερο κύμα κλονισμού στην Ευρώπη,

θα πρέπει να αποκοπούν τεράστιοι αγοραστές φυσικού αερίου όπως η ιταλική Eni και η γερμανική Uniper. Αυτό θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στα ρωσικά έσοδα και φαίνεται ότι κάποια μορφή συμβιβασμού στις πληρωμές

είναι πιο πιθανή, όπως υπαινίσσεται η ΕΚ.


iefimerida.gr



Σε 14 μήνες από 5 χρόνια η αδειοδότηση των ΑΠΕ

 


Η μείωση του μέσου χρόνου αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ σε 14 μήνες από 5 χρόνια που είναι τώρα, η ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 3,5 GW έως το 2030 και η αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για την ένταξη περισσότερων μονάδων ΑΠΕ είναι οι βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου για την απλούστευση της αδειοδότησης των ΑΠΕ που έθεσε απόψε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


Σε ό,τι αφορά την αδειοδοτική διαδικασία, η επιτάχυνση θα επιτευχθεί με την απλοποίηση και την ψηφιοποίηση των σχετικών διαδικασιών, καθώς πλέον όλες οι ενέργειες για την απόκτηση αδειών θα διενεργούνται ψηφιακά.

Τα δικαιολογητικά που θα απαιτείται να καταθέτουν οι επενδυτές μειώνονται δραστικά (από 91 σε 54) και περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, διαδικασίες που μέχρι τώρα ήταν σειριακές πλέον γίνονται παράλληλες, μειώνοντας σημαντικά τους χρόνους υλοποίησης, και τα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας μειώνονται σε 5 από 7. 

Επίσης δημιουργείται Υπηρεσία μιας Στάσης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα παρακολουθεί και θα εποπτεύει όλη την αδειοδοτική διαδικασία, από τη λήψη της πρώτης άδειας (Βεβαίωση Παραγωγού), μέχρι και τη λειτουργία του έργου (Άδεια Λειτουργίας).

Στρατηγικός στόχος έως το 2030 είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ, να ανέλθει σε 25 GW, από 8,62 GW που είναι σήμερα.


Για την υλοποίηση νέων επενδύσεων ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 12 GW εκτιμάται ότι θα χρειαστούν επενδύσεις 10 δισ. ευρώ.

Για τους σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας στόχος είναι έως το τέλος της δεκαετίας να έχουν τεθεί σε λειτουργία μονάδες τουλάχιστον 3,5 GW, επιπλέον των υδροηλεκτρικών.




Ενίσχυση του Περιφερειακού Τύπου


 

Ξεκίνησε από την προηγούμενη Τετάρτη και συνεχίζεται, η λειτουργία της ειδικής εφαρμογής της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης για τη δήλωση των οικονομικών και άλλων  στοιχείων των επιχειρήσεων του κλάδου έντυπων περιφερειακών και τοπικών Μέσων Ενημέρωσης με την αντίστοιχη κατηγοριοποίηση και ενιαία κριτήρια. 

Η εφαρμογή παρέχεται μέσω  του Gov.gr και σε αυτή καταχωρούνται οικονομικά και λοιπά στοιχεία των επιχειρήσεων του κλάδου (κύκλος εργασιών, κόστος μισθοδοσίας, κυκλοφορία, εργαζόμενοι, εξοπλισμός κ.λπ.).

Σκοπός είναι αφενός η δημιουργία μιας ενημερωμένης και αυθεντικής εικόνας για τα επικαιροποιημένα μεγέθη του κλάδου και αφετέρου η διευκόλυνση του συνολικού σχεδιασμού της Πολιτείας για την ενίσχυση του περιφερειακού και τοπικού έντυπου Τύπου.

Η πλατφόρμα  είναι το πρώτο βήμα της ολιστικής στρατηγικής της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του περιφερειακού και τοπικού Τύπου, ο οποίος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και διασφαλίζει εμπράγματα την ποιότητα της Δημοκρατίας μας.

Η επικαιροποίηση των στοιχείων μπορεί να συνδράμει τη χάραξη και υλοποίηση επιπλέον πρωτοβουλιών που ανταποκρίνονται στην πραγματική ανάγκη των έντυπων περιφερειακών και τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο πλουραλισμός και η εγκυρότητα στην ενημέρωση αποτελούν θεμέλιο λίθο κάθε ευνομούμενης Πολιτείας. Υπογραμμίζεται ότι αντίστοιχες πολιτικές στήριξης θα ακολουθήσουν και για τα έντυπα Μέσα πανελλαδικής κυκλοφορίας.



Στόχος η ανάδειξη του κτήματος Τατοΐου στα πρότυπα του Dumfries



Η "ολιστική στρατηγική" που έχει εφαρμόσει το Ίδρυμα του Πρίγκιπα Καρόλου για την αποκατάσταση της έπαυλης Dumfries και του κτήματος που την περιβάλλει, με στόχο να αναδειχθεί αναλόγως και το κτήμα Τατοΐου, ήταν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο στην έπαυλη Dumfries House, στη Σκωτία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η οποία έγινε ύστερα από πρόσκληση του Πρίγκιπα της Ουαλίας, ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στο ιστορικό κτήριο και στο κτήμα, τα οποία διαχειρίζεται από το 2007 το Ίδρυμα του Πρίγκιπα (The Prince's Foundation), προχωρώντας σε σημαντικά έργα αποκατάστασης ώστε να διαφυλαχθεί η σημαντική πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.



Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Πρίγκιπα Κάρολο, ο οποίος για άλλη μια φορά εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα, βρέθηκε η ολιστική στρατηγική που έχει εφαρμόσει το Ίδρυμα του Πρίγκιπα για την αποκατάσταση της έπαυλης Dumfries και του κτήματος που την περιβάλλει, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών δράσεων και την ανάδειξη του κτήματος σε «πράσινο» τοπόσημο που είναι ανοιχτό στους πολίτες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και προσφέρει θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία.



Δίνοντας έμφαση στη σύνδεση με τη φύση, το Ίδρυμα του Πρίγκιπα υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές στο Dumfries, προσφέροντας προγράμματα που εστιάζουν στον σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον, στα οποία περιλαμβάνονται μαθήματα για πρακτικές αειφορίας, την παραγωγή τροφής και για την κηπουρική.



Αυξημένα τα φορολογικά έσοδα

 


Αυξημένα εμφανίζονται τα φορολογικά έσοδα για τον Μάρτιο σύμφωνα με το οριστικό δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν σε 3,385 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 457 εκατ. ευρώ ή 15,6% έναντι του στόχου, ως αποτέλεσμα της καλύτερης απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022:

Παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 3,884 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 3,593 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022 και ελλείμματος 5,714 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 1,650 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1,331 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 3,413 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 11,963 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,349 δισ. ευρώ ή 10,1% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Ωστόσο στη στοχοθεσία της εισηγητικής έκθεσης είχε συμπεριληφθεί η είσπραξη τον μήνα Φεβρουάριο της πρώτης δόσης για το 2022 από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) ύψους 1,718 δισ. ευρώ, η οποία εισπράχθηκε στις 9 Απριλίου 2022 και θα εμφανιστεί στο Δελτίο Εκτέλεσης Κρατικού Προϋπολογισμού μηνός Απριλίου 2022. Εξαιρουμένου του ποσού από το ΤΑΑ τα καθαρά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση κατά 369 εκατ. ευρώ ή 2,8% έναντι του στόχου, παρά τα μειωμένα έσοδα Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 13,266 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,069 δισ. ευρώ ή 7,5% έναντι του στόχου. Εξαιρουμένου του προαναφερόμενου ποσού από το TAA, τα συνολικά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση κατά 649 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.



Εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα μας η επανεκλογή του Προέδρου Emmanuel Macron

 


Η επανεκλογή του Προέδρου Emmanuel Macron συνιστά -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετική ανάρτησή του - μία σημαντική νίκη για τη Γαλλία, την Ευρώπη και τη Δημοκρατία.

Για τη Γαλλία, γιατί τη διατηρεί στο δρόμο της σταθερότητας και της προσήλωσης στα ιδανικά και τις αξίες του Διαφωτισμού∙

Για την Ευρώπη γιατί δίνει ηχηρό μήνυμα σε όσες πολιτικές δυνάμεις πιστεύουν ότι μπορούν να έχουν εκλογική επιτυχία με ατζέντα που υπονομεύει τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Για τη Δημοκρατία γιατί οι δυνάμεις της μετριοπάθειας, της σοβαρότητας και των μεταρρυθμίσεων νίκησαν την ακρότητα και τον λαϊκισμό κι έδειξαν ότι παραμένουν πλειοψηφικές και ακμαίες.

Η  επανεκλογή του Προέδρου Emmanuel Macron είναι εξαιρετικά σημαντική και για τη χώρα μας καθώς:

Υπάρχει ταύτιση των απόψεων  του σε πολλά μείζονος σημασίας ζητήματα με τις απόψεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως η πίστη στις μεταρρυθμίσεις και η ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.

Ο Γάλλος Πρόεδρος υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της χώρας μας στη διάρκεια των πρόσφατων τουρκικών προκλήσεων.

Στη διάρκεια της θητείας του υπογράφηκαν αφενός διμερής συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής και αφετέρου συμφωνίες για την προμήθεια υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών και φρεγατών.

Παράλληλα οι εκλογές αυτές:

Ανέδειξαν τους πολιτικούς κινδύνους που δημιουργούν οι επάλληλες κρίσεις των τελευταίων τριών ετών, με αποκορύφωμα το κύμα ακρίβειας που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Δείχνουν πως καραδοκεί παντού στην Ευρώπη ο λαϊκισμός και ότι καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη -που πολλές φορές έχει επισημάνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- για μια ευρωπαϊκή απάντηση στα προβλήματα που προκαλούν σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες και σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες η ενεργειακή κρίση και οι πρωτόγνωρες ανατιμήσεις.