Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Η ακροδεξιά στην ίδια γραμμή με ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ - MεΡΑ25 - Βελόπουλο

 


Ακροδεξιά, ακροαριστερά και κομουνιστές είναι το ίδιο και το αυτό.

Στην ίδια γραμμή με τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης κινήθηκε ο Ηλίας Κασιδιάρης, μετά την ταραχή που προκάλεσε η παρέμβαση μαχητή του Τάγματος Αζόφ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας Ζελένσκι στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Οι αριστερός Κουτσούμπας, ακροδεξιός Βελόπουλος και ακροαριστερός Βαρουφάκης αποκάλεσαν ναζί τον μαχητή που μίλησε στη βουλή ενώ ο ηγέτης ακροαριστερών στον ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας έριξε τις ευθύνες στον πρωθυπουργό, έκανε λόγο για «ιστορική ντροπή» και κατέληξε: Οι ναζί δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή».

Τα ίδια λόγια χρησιμοποίησε και ο ακροδεξιός χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος με δηλώσεις του το τελευταίο διάστημα δεν κρύβει την υποστήριξή του στον Ρώσο πρόεδρο, πώς να μην το έκανε άλλωστε : «Σήμερα απεδείχθη περίτρανα ποιοι είναι οι πραγματικοί ναζί, φασίστες και εχθροί της δημοκρατίας. Είναι η συμμορία του Μητσοτάκη και της νέας Δημοκρατίας», έγραψε ο Η. Κασιδιάρης, αναφερόμενος στην ομιλία Ζελένσκι και στην παρέμβαση του μαχητή του τάγματος Αζόφ.

Μετά την ταραχή που προκλήθηκε στα κόμματα, η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελλάδα έκανε διευκρινιστική ανακοίνωση, αναφέροντας πως πρόκειται για «προπαγάνδα της Ρωσίας ότι το Τάγμα Αζόφ είναι παραστρατιωτική μονάδα».





Ο Τσίπρας πάλι μας κοροϊδεύει λέει ότι δεν είναι κατά της Ρωσίας ούτε υπέρ της Ρωσίας

 


Καθημερινά ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει το πόσο επικίνδυνος, ανισόρροπος, και ανεύθυνος πολιτικός απατεώνας είναι.

Ποτέ δεν έχει καταδικάσει ξεκάθαρα τα εγκλήματα πολέμου του δικτάτορα Πούτιν, και δεν το κάνει γιατί το ποσοστό των ακροαριστερών στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλειοψηφία και αυτός όμηρος.

Σήμερα στο Delphi forum, χωρίς κανένα ίχνος σοβαρότητας, σε ερώτηση της δημοσιογράφου εάν πατάει σε δυο βάρκες σε σχέση με την εισβολή στην Ουκρανία, ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είπε : «Πατάω σε μια στέρεη βάρκα. Δεν είμαστε ούτε υπέρ της Ρωσίας, ούτε κατά της Ρωσίας. Είμαστε υπέρ της Ειρήνης.»

Αυτός ήταν, αυτός είναι, και αυτός θα είναι, ένας ακατάλληλος και επικίνδυνος πολιτικός.



Κομισιόν: «Πόρτα» στον ΣΥΡΙΖΑ για τις διώξεις Βαξεβάνη-Παπαδάκου

 


Με χθεσινή της απάντηση, προς την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η Επίτροπος Věra Jourová αποποιείται κάθε αρμοδιότητας της Κομισιόν να παρεμβαίνει σε μεμονωμένες ποινικές, αστικές ή διοικητικές υποθέσεις ενώπιον εθνικών δικαστηρίων ή άλλων εθνικών αρχών.

Παρά το γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να υποστηρίξουν ότι οι δημοσιογράφοι Κώστας Βαξεβάνης και Γιάννα Παπαδάκου έχουν κληθεί ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης για την υπόθεση Novartis κατά παράβαση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και της ΕΣΔΑ, η Επίτροπος απάντησε αρνητικά και δήλωσε ότι:

-Η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να παρεμβαίνει σε μεμονωμένες ποινικές, αστικές ή διοικητικές υποθέσεις ενώπιον εθνικών δικαστηρίων ή άλλων εθνικών αρχών.

-Η Επιτροπή παρακολουθεί τις εθνικές εξελίξεις όσον αφορά την πολυφωνία και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στο πλαίσιο των ετήσιων εκθέσεων για το κράτος δικαίου και τα μέτρα παρακολούθησής τους.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι η Επίτροπος απέφυγε ν’ απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που είχαν υποβάλλει από τις 27 Ιανουαρίου 2022 οι εν λόγω ευρωβουλευτές και με τα οποία ζητούσαν να μάθουν αν:

Αξιολογεί τις ανωτέρω διώξεις ως ευθείες επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου;

Σκοπεύει να εκφράσει ειδικότερα τις ανησυχίες της για τη δίωξη των δύο ερευνητών δημοσιογράφων;

Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για την προστασία της ερευνητικής δημοσιογραφίας και της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα;


Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου


Απάντηση της αντιπροέδρου κ. Jourová


εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής


(7.4.2022)


«Η Επιτροπή δεσμεύεται να διαφυλάξει ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, τα οποία διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο σε κάθε δημοκρατία και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του συστήματος του κράτους δικαίου. Οι δημοσιογράφοι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στους δημοκρατικούς ελέγχους και στις ισορροπίες και πρέπει να είναι σε θέση να ασκούν το έργο τους ελεύθερα και με ασφάλεια για να διασφαλίζουν ότι οι πολίτες της ΕΕ έχουν πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας πληροφορίες. Η Επιτροπή αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο που έχουν ιδίως οι ερευνητές δημοσιογράφοι στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και του εξτρεμισμού.

Η Επιτροπή έχει καταστήσει σαφή την ανησυχία της σχετικά με τις στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού (SLAPP) και προετοιμάζει επί του παρόντος μια πρωτοβουλία για τον περιορισμό των καταχρηστικών προσφυγών στη δικαιοσύνη που στοχεύουν δημοσιογράφους και υπερασπιστές των δικαιωμάτων, ως μέρος των ευρύτερων προσπαθειών στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για την ευρωπαϊκή δημοκρατία με στόχο την ενίσχυση της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης. Η πρωτοβουλία αυτή θα συμπληρώσει τη σύσταση του 2021 σχετικά με την προστασία, την ασφάλεια και την ενδυνάμωση των δημοσιογράφων, καθώς και την επικείμενη πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να παρεμβαίνει σε μεμονωμένες ποινικές, αστικές ή διοικητικές υποθέσεις ενώπιον εθνικών δικαστηρίων ή άλλων εθνικών αρχών.

Η Επιτροπή παρακολουθεί τις εθνικές εξελίξεις όσον αφορά την πολυφωνία και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στο πλαίσιο των ετήσιων εκθέσεων για το κράτος δικαίου και τα μέτρα παρακολούθησής τους».



iefimerida



Μητσοτάκης : Εκταμιεύεται η δόση των 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

 


Συναντώ σήμερα τον καλό φίλο, τον Valdis Dombrovskis, έστω και ψηφιακά. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε και στη συνέχεια μία πολύ παραγωγική συζήτηση και τού εύχομαι περαστικά για την πρόσκαιρη περιπέτεια υγείας που περνά. Είναι ένας άνθρωπος που έχει βαθιά γνώση των θεμάτων που χειρίζεται, έχει έναν ευρύ ορίζοντα σκέψης ως Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και φυσικά τον θεωρώ πάντα έναν πολύ καλό φίλο της Ελλάδος.

Στην ατζέντα μας σήμερα ψηλά βρίσκεται η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, τους πόρους του οποίου η χώρα μας αξιοποιεί μέσα από ένα πολύπλευρο πρόγραμμα. Και ήδη μετά την προκαταβολή των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, η σωστή προετοιμασία οδήγησε στην έγκριση της 1ης χρηματοδοτικής δόσης ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ξεκινούν μεγάλα έργα που θα την υποστηρίξουν και θα χρηματοδοτηθούν απ’ αυτήν. Έργα υποδομών και εκσυγχρονισμού, σε όλη την επικράτεια της πατρίδας μας και σε πολλούς κλάδους, δίνοντας έμφαση στην πράσινη οικονομία και στην ψηφιακή μετάβαση.

Θυμίζω ότι η Ελλάδα αγαπητέ Valdis είχε πρωτοστατήσει στη διαμόρφωση αυτού του ταμείου, ήταν μία από τις τρεις πρώτες χώρες που συνέταξαν το Εθνικό Σχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε το καλοκαίρι. Και θέλω με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ τον αναπληρωτή Υπουργό τον Θόδωρο Σκυλακάκη, αλλά και όλους τους συνεργάτες που δούλεψαν πολύ σκληρά για να μπορέσουμε να τρέξουμε γρήγορα, ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης.

Και βέβαια θα πρέπει να θυμίσουμε ότι κατέχουμε την πρώτη θέση, αναλογικά, σε πόρους ως προς τον πληθυσμό και ως προς το ΑΕΠ μας. Αυτοί οι πόροι κατευθύνονται ήδη σε επιχειρήσεις, σε πολίτες, διαμορφώνοντας μια οικονομία πιο παραγωγική, πιο ψηφιακή, πιο πράσινη.

Να ευχαριστήσω τον Valdis και τους συνεργάτες του για την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας. Πρόκειται για δράσεις οι οποίες θα τονώσουν ειδικά την απασχόληση, ένα μέτωπο στο οποίο η χώρα μας σημειώνει ήδη επιτυχίες. Θυμίζω ότι η ανεργία μέσα στην κρίση του Covid έπεσε πάνω από 4 μονάδες. Και βέβαια στο ίδιο πλαίσιο θέλω να επαναλάβω τη δέσμευσή μας να εφαρμόζεται πλήρως ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων, γιατί για αυτή την Κυβέρνηση, η ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζει πάντα με την κοινωνική συνοχή.

Και δεν είναι ίσως τυχαίο ότι το πρώτο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης δόθηκε σε μια μικρομεσαία επιχείρηση, προκειμένου αυτή να αναβαθμιστεί και να ενταχθεί στην κυκλική οικονομία. Ενώ την ίδια στιγμή χρήματα κατευθύνονται σε μεγάλα έργα, όπως μεγάλοι οδικοί άξονες, αλλά και σε δράσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο Valdis, όπως το πρόγραμμα Εξοικονομώ, τόσο σημαντικό αυτήν την περίοδο που αυξάνονται οι λογαριασμοί του ρεύματος και οι δράσεις εξοικονόμησης έχουν θετικό οικονομικό αποτύπωμα για τον προϋπολογισμό κάθε νοικοκυριού.

Θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια να εξετάσουμε και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, με πρώτη βέβαια τη ραγδαία αύξηση των διεθνών τιμών ενέργειας, τη συνακόλουθη αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων κάτι που, ας μην κρυβόμαστε, απειλεί την πορεία ανάκαμψης όλης της ευρωπαϊκής οικονομίας, γι’ αυτό και γίνεται κρίσιμη προτεραιότητα η διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής.

Φίλε Valdis, θα το πω όπως το αισθάνομαι: κανένας εθνικός προϋπολογισμός σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να σηκώσει τα βάρη που προκαλεί η έκρηξη στην αγορά ενέργειας που πυροδοτείται, δυστυχώς, συνεχώς από τη φωτιά της ρωσικής εισβολής.

Είναι, συνεπώς,απολύτως απαραίτητο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής να ληφθούν μέτρα πια για την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού των κρατών μας αλλά και όλων των ευρωπαίων πολιτών, των νοικοκυριών που μετά την πανδημία πολιορκούνται από διεθνείς ανατιμήσεις. Και σε αυτή την περίοδο οι αποφάσεις μας πρέπει να στηρίζονται σε δεδομένα που να αντανακλούν πραγματικές ανάγκες και ρεαλιστικές δυνατότητες. Αυτά τα ευρωπαϊκά προβλήματα αναζητούν ευρωπαϊκές λύσεις.

Διαφορετικά η ήπειρός μας θα ξαναβρεθεί αντιμέτωπη με την Λερναία Ύδρα του λαϊκισμού. Ο λαϊκισμός θα σηκώσει κεφάλι, ποντάροντας στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σήμερα. Είναι κάτι που εμείς στην Ελλάδα υπό διαφορετικούς όρους το έχουμε ξαναζήσει. Και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε αυτή την άνοδο, τη νέα άνοδο του λαϊκισμού, να ανακόψει το δρόμο της αλήθειας, της δημοκρατίας, της ευημερίας, των δικαιωμάτων που οφείλει να συμβολίζει η επόμενη μέρα της Ευρώπης.

Και βέβαια θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια, και κλείνω με αυτό, να συζητήσουμε και για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο θα πρέπει πια να λάβει υπόψη του αυτή τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται, την ανάγκη για σημαντικές επενδύσεις, την πράσινη, την ψηφιακή μετάβαση, αλλά και την ανάγκη να θωρακιστούμε αμυντικά, γιατί οι στόχοι του μέλλοντος πρέπει να εδράζονται στις γεωπολιτικές συνθήκες του παρόντος.

Κλείνω, λοιπόν, αγαπητέ Valdis, ευχόμενος και πάλι, περαστικά και την επόμενη συζήτησή μας να την κάνουμε από κοντά.




(Ανεπίσημη Μετάφραση)


Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Σας εύχομαι τα καλύτερα. Θα ήθελα να πω μερικές λέξεις στα αγγλικά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα σας -ορισμένους από τους οποίους γνωρίζω εδώ και πολύ καιρό- για την άριστη συνεργασία. Σας ευχαριστώ για τη στήριξη που μας έχετε προσφέρει. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τη δική μου ομάδα, γιατί πιστεύω ότι έφτιαξε ένα πολύ καλό πρόγραμμα που απαντά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ελληνική, αλλά και η ευρωπαϊκή οικονομία. Και θα αξιοποιήσουμε πολυ σωστά αυτά τα κεφάλαια. Και αυτό θα είναι, πιστεύω, η καλύτερη απόδειξη ότι όταν η Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει ως μια υπερεθνική οντότητα -όπως κάναμε όταν ιδρύσαμε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας- μπορεί να φέρει απτά αποτελέσματα για τους πολίτες μας. Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι. Και την επόμενη φορά, ελπίζω να σας συναντήσω και από κοντά.


Valdis Dombrovskis: Ευχαριστώ κ. Πρωθυπουργέ. Ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σας. Προσβλέπω στην επόμενη συνάντησή μας δια ζώσης. Αλλά τώρα ας προχωρήσουμε παραδίδοντάς σας έναν «φάκελο» με την εκταμίευση των 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία αποτελεί την πρώτη τακτική καταβολή στο πλαίσιο των (Εθνικών) Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συγχαρητήρια. Σας παραδίδω ψηφιακά τον φάκελο.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ. Είναι σαν να έχω λάβει μια επιταγή αξίας 3,6 δισεκατομμυρίων. Θα ήθελα για μία ακόμα φορά να επισημάνω πως θα αξιοποιήσουμε σωστά αυτά τα κεφάλαια και θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας. Σχετικά με τις επόμενες εκταμιεύσεις, θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Δεν σταματήσαμε ποτέ να εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις, ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για το λόγο αυτό, θεωρώ πως αυτή η διαδικασία, η οποία συνδέει τα κεφάλαια που θα λάβουμε με τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις για κάθε χώρα, είναι μια διαδικασία που ενστερνιζόμαστε πλήρως. Διότι θεωρούμε ότι θα πρέπει να αλλάξουμε για να αδράξουμε τις ευκαιρίες που μας προσφέρει το παρόν και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος. Σας ευχαριστώ λοιπόν και πάλι. Αυτός είναι ο φάκελος. Είναι στα χέρια μου. Δεν είναι επιταγή. Είναι έγγραφο, αλλά μας κάνει.

Valdis Dombrovskis: Είναι επιβεβαίωση της πληρωμής.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η πληρωμή έχει ήδη φτάσει. Είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό. Σας ευχαριστώ.



Νέα δολοφονική επίθεση σε αμάχους από τα ΚΤΗΝΗ του δικτάτορα Πούτιν

 



Νέα δολοφονική επίθεση απο τα ΚΤΗΝΗ που έχει αμολήσει ο δικτάτορας Πούτιν στην Ουκρανία.

Τα φασιστικά στρατεύματα του δικτάτορα, σκοτώνουν ασύστολα άμαχους πολίτες. Πάνω από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν από ρωσική επίθεση με ρουκέτες που σημειώθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία.



Δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ, ο οποίος χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές που βομβαρδίζονται από τις ρωσικές δυνάμεις και δεν έχουν στρατηγική σημασία, απλά τα ΚΤΗΝΗ του δικτάτορα ήθελαν να δολοφονήσουν.




Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε τα πτώματα τουλάχιστον 20 ανθρώπων σε σάκους για τη μεταφορά νεκρών. Ο ίδιος, βρισκόμενος νωρίτερα στο σημείο αυτό, είδε εκατοντάδες ανθρώπους που ήλπιζαν να βρουν ένα τρένο για να εγκαταλείψουν την πόλη, υπό την απειλή μεγάλης ρωσικής επίθεσης, απο τους δολοφόνους του δικτάτορα Πούτιν.






Τρία τρένα που μετέφεραν αμάχους ακινητοποιήθηκαν στην ίδια περιοχή της Ουκρανίας ύστερα από την αεροπορική επίθεση εναντίον της σιδηροδρομικής γραμμής, σύμφωνα με τον επικεφαλής των σιδηροδρόμων.



Boeing 757 κόπηκε στα δύο κατά τη διάρκεια αναγκαστικής προσγείωσης

 


Ένα αεροσκάφος Boeing 757-200 της γερμανικής εταιρείας DHL, το οποίο μετέφερε αλληλογραφία και δέματα, κόπηκε στα δύο χθες Πέμπτη (7/4) επιχειρώντας κατεπείγουσα προσγείωση στο διεθνές αεροδρόμιο Juan Santamaría στο Σαν Χοσέ, την πρωτεύουσα της Κόστα Ρίκα. Το ατύχημα δεν είχε θύματα, είχε όμως αποτέλεσμα να κλείσει προσωρινά ο αερολιμένας, επηρεάζοντας δεκάδες άλλες πτήσεις, σύμφωνα με τις Αρχές.

Δείτε τα video :







Δήλωση του Πρωθυπουργού μετά την ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, στη Βουλή

 



Η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων υπήρξε, πράγματι, ιστορική. Γιατί, για πρώτη φορά τον 21ο αιώνα, φιλοξένησε τον ηγέτη ενός λαού που μάχεται για την πατρίδα του. Και, ταυτόχρονα, υπερασπίζεται τη νομιμότητα και τη Δημοκρατία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τη φωνή των πληγωμένων Ουκρανών που μένουν όρθιοι. Πολιορκημένοι, αλλά ελεύθεροι!

Με τρόπο καταλυτικό, ο Πρόεδρος Zelensky μας μετέφερε τη θαρραλέα αντίσταση των συμπολιτών του απέναντι στην παραβίαση των πιο βασικών δικαιωμάτων τους. Από την άλλη πλευρά, περιέγραψε τη βαρβαρότητα του εισβολέα που αποδεκατίζει αμάχους, διαλύοντας τις ζωτικές υποδομές της χώρας. Ενώ στα λόγια του αντήχησε το σύνθημα εκατομμυρίων, που πολεμούν για τη ζωή, το σπίτι, την οικογένειά τους, και μαζί για τα όνειρα που είχαν σε ένα μέλλον ειρήνης και προόδου.

Ακούσαμε, επίσης, τη συγκινητική του έκκληση για συνδρομή και υποστήριξη. Στην οποία ανταποκρινόμαστε. Σήμερα στη σκοτεινιά, αλλά και αύριο στην ξαστεριά. Όταν θα είμαστε παρόντες στην ανοικοδόμηση της μαρτυρικής Μαριούπολης. Όχι μόνο γιατί η προστασία της εκεί Ομογένειας αποτελεί εθνικό καθήκον. Αλλά και γιατί η μάχη της Ουκρανίας μάς αφορά. Ο δεσποτισμός που καταπατά γειτονικά εδάφη και ο αναθεωρητισμός που καταργεί σύνορα πρέπει να ηττηθούν στα σύνορα της Ουκρανίας.

Ο Ελληνισμός, άλλωστε, ξέρει καλά από επιθέσεις και απειλές, ζώντας από καιρό τον ακρωτηριασμό της Κύπρου. Δεν θα μπορούσε, συνεπώς, να μην αντισταθεί στο μακελειό στην Ουκρανία, που δεν το επέλεξε ο πολιτισμένος κόσμος. Απέναντι στο οποίο, όμως, επιλέγει να αμυνθεί. Και το κάνει. Απομονώνοντας τον κατακτητή και θωρακίζοντας την ανοιχτή Δημοκρατία απ’ τον λαϊκισμό που σηκώνει κεφάλι για να γεφυρώσει τα άκρα και να αμφισβητήσει ξανά τη σταθερή λειτουργία της.

Γι’ αυτό και η Αθήνα της Δημοκρατίας συμπαραστέκεται στο ελεύθερο Κίεβο, με τον δικό της, παράλληλο αγώνα, όπως κάνουν όλες οι πρωτεύουσες της ειρήνης. Για να μην απλωθεί το ψέμα της αυταρχικής προπαγάνδας. Για να εξηγηθούν οι λόγοι της νέας οικονομικής δοκιμασίας, που προκαλεί παντού η άδικη εισβολή. Και να ανακουφιστούν οι πολίτες με αποτελεσματικά μέτρα. Αλλά και με αλήθειες, ωστε με ενότητα, αντοχή και ευθύνη να κερδίσουμε μαζί και αυτό το στοίχημα.

Όσα είπε, σήμερα, ο Volodymyr Zelensky έχουν ευρύτερη ακτινοβολία. Η Ευρώπη καλείται να σβήσει αμέσως τη φωτιά του πολέμου που άναψε στην «καρδιά» της το ρωσικό καθεστώς. Και να αντιμετωπίσει ενωμένη τις συνέπειές του στις οικονομίες και τις κοινωνίες της. Τα αποτρόπαια εγκλήματα που έγιναν να τιμωρηθούν. Και το Διεθνές Δίκαιο να ξαναγίνει η πυξίδα της πορείας της. Σε αυτόν το δρόμο βαδίζει η Ελλάδα. Πιστή στην Ιστορία και τις αρχές της και συνεπής προς τους συμμάχους της.

Απέναντι στο αίμα και στην αυθαιρεσία κάθε δισταγμός είναι ένοχος. Ελευθερία και Δημοκρατία είναι η δική μας απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση. Χαιρετίζουμε, λοιπόν, τους Ουκρανούς με τους στίχους του εθνικού τους ποιητή Ταράς Σεβτσένκο: «Και εσάς, μεγαλόψυχοι ήρωες, ο Θεός δεν σας ξεχνά. Συνεχίστε να αγωνίζεστε».





Συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Odile Renaud-Basso

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Odile Renaud-Basso.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι πληθωριστικές πιέσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη που πηγάζουν από την επακόλουθη αναταραχή στην αγορά ενέργειας.

Συζητήθηκε επίσης η συνεισφορά της EBRD, μέσω των πόρων και της τεχνογνωσίας της, στην τόνωση της επιχειρηματικότητας, την αύξηση της εξωστρέφειας και τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος. Εξετάστηκε ακόμα η περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, ειδικά όσον αφορά την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.



Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να δημιουργήσει δίκτυο διαπλοκής σε συνεργασία με Ρώσο ολιγάρχη

 


Για απόπειρα δημιουργίας δικτύου διαπλοκής κατηγορεί η ΝΔ την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ κάνει λόγο για «τρίγωνο ΣΥΡΙΖΑ-διαπλοκής-ΜΜΕ» και για χρηματοδότηση από Ρώσο ολιγάρχη.

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ επισημαίνει ότι «η Δικαιοσύνη των ΗΠΑ προχώρησε σε δίωξη του Ρώσου επιχειρηματία Malofeyev, μεταξύ άλλων, για την παροχή χρηματοδότησης με 10 εκατ. ευρώ μέσω εταιρειών, προκειμένου να δημιουργηθεί κανάλι ρωσικής προπαγάνδας στην Ελλάδα. Επικεφαλής στον ενημερωτικό τομέα είχε αναλάβει ο κ. Βαξεβάνης. Στην παρουσίαση του συγκεκριμένου τηλεοπτικού σταθμού έδωσαν, μεταξύ άλλων, το "παρών" ο Πάνος Καμμένος, ο Χρήστος Σπίρτζης, η Έλενα Κουντουρά ως μέλη της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο ΓΓ Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος και ο γνωστός και μη εξαιρετέος Χρήστος Καλογρίτσας».

«Ο κ. Βαξεβάνης και ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει αναλάβει την υπεράσπισή του οφείλουν απαντήσεις για το τρίγωνο ΣΥΡΙΖΑ-διαπλοκής-ΜΜΕ που φωτίζεται εκ νέου από τις συγκεκριμένες εξελίξεις και με αφορμή τις έρευνες για τις προσπάθειες ρωσικής διείσδυσης σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Κι όλα αυτά συνέβαιναν την ίδια περίοδο που Καλογρίτσας και Παππάς προσπαθούσαν να στήσουν το "ΣΥΡΙΖΑ channel" και όταν η προσπάθειά τους καταρρέει, δημιουργούν την εφημερίδα "Documento" με διευθυντή τον Κώστα Βαξεβάνη», προσθέτει η ΝΔ.

«Αυτά είναι ορισμένοι μόνο σταθμοί της απόπειρας του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει δίκτυο διαπλοκής επί ημερών του, ενώ την ίδια εποχή Ρώσοι ολιγάρχες επεκτείνουν το δίκτυό τους, προφανώς όχι επειδή ενδιαφέρονταν για την αντικειμενική ενημέρωση. Ευτυχώς για την Ελλάδα, οι προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ και των φίλων του απέτυχαν. "Συμπτώσεις" θα πει κάποιος. Από την άλλη, οι Ρώσοι ολιγάρχες αποδεικνύεται ότι πουθενά στον κόσμο δεν άφηναν τόσα γεγονότα στην τύχη», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.



Ν. Σεβαστάκης: Κουτοπόνηροι και απάνθρωποι όσοι ψάχνουν δικαιολογίες στους Αζόφ

 


Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Νικόλας Σεβαστάκης επέκρινε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που απείχαν από την ομιλία Ζελένσκι στην ελληνική βουλή ή βρήκαν δικαιολογίες στο πρόσωπο του μαχητή του Τάγματος Αζόφ.

Η μαγνητοσκοπημένη παρέμβαση μαχητή του τάγματος Αζόφ στην ομιλία Ζελένσκι στο ελληνικό Κοινοβούλιο έδωσε την αφορμή για να ξεσπάσει πολιτική κόντρα.

Σε θέση κατήγορου βρέθηκαν κόμματα που είτε είχαν γυρίσει την πλάτη στον πρόεδρο της Ουκρανίας, που δέχεται την βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας (ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, Ελληνική Λύση), ή συμμετείχαν με μισή καρδιά (ΣΥΡΙΖΑ), όπως έδειξε η χλιαρή υποδοχή που επιφύλαξαν. Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για «ντροπή», και «ναζί που παίρνουν το λόγο», εξαιτίας της παρέμβασης του μαχητή και ζήτησε εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Βουλής, παραβλέποντας έτσι εντελώς τις ρωσικές θηριωδίες που κατήγγειλε ο πρόεδρος Ζελένσκι ή αποφεύγοντας, με αυτόν τον τρόπο, να πάρουν θέση υπέρ της Ουκρανίας.

Ο καθηγητής Σεβαστάκης σχολίασε τη στάση της αντιπολίτευσης, γράφοντας:

«Δεν βλέπουν τις ισοπεδωμένες, κονιορτοποιημένες κωμοπόλεις και χωριά, αλλά ψάχνουν την ακροδεξιά σαν ανακουφιστική υπενθύμιση της ορθότητας των «αναλύσεών» τους. Υπάρχει κάτι τιποτένιο σε αυτή τη στάση, μια κουτοπονηριά και μια απανθρωπιά. Το καλό είναι ότι σε όλη την Ευρώπη, τουλάχιστον, αυτό το μίζερο βλέμμα, το βλέμμα ενός κομματιού της ελληνικής πολιτικής και κοινωνικής σκηνής, έχει περιθωριοποιηθεί πλήρως. Όταν πράσινοι και σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί είναι στην πρωτοπορία της αλληλεγγύης στους Ουκρανούς -και στρατιωτικής βοήθειας, εννοείται-, ο δικός μας «χώρος των αντιφασιστών» αλά γκρεκ φαίνονται σαν αρχαϊκά υπολείμματα γεμάτα προφάσεις και δευτερεύουσες ενστάσεις».





Δυο νεκροί και πολλοί τραυματίες μετά από πυροβολισμούς στο Τελ Αβίβ

 


Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν στο κέντρο του Τελ Αβίβ από ένοπλη επίθεση.

Το Ερυθρό Άστρο του Δαβίδ, ο αντίστοιχος Ερυθρός Σταυρός στο Ισραήλ, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 16 άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς και είδαν σκηνές χάους στην οδό Ντίζενγκοφ, όπου υπάρχουν πολλά μπαρ και εστιατόρια.



«Μείνετε σπίτι» λένε οι αρχές στους κατοίκους του Τελ Αβίβ

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ζήτησαν από τους κατοίκους να μη βγουν από τα σπίτια τους μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση για τον εντοπισμό του δράστη, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν από πυρά.

Ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ μετέβη στο αρχηγείο του στρατού στο Τελ Αβίβ, όπου ενημερώνεται διαρκώς για τις τελευταίες εξελίξεις μετά την τέταρτη επίθεση σε διάστημα δύο εβδομάδων στο Ισραήλ.





Πεσκόφ: «Έχουμε σημαντικές στρατιωτικές απώλειες»

 


Η αλήθεια δεν κρύβεται όσο και εάν προσπαθεί να την κρύψει το καθεστώς του δικτάτορα Πούτιν. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Πεσκόφ, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σημαντικές απώλειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Ο Ντίμτρι Πεσκόφ, μιλώντας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sky News, μίλησε για τις απώλειες που μετρά ο στρατός της Μόσχας κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Ντίμτρι Πεσκόφ μίλησε  χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένους αριθμούς για «σημαντικές απώλειες στρατιωτών». «Είναι μια μεγάλη τραγωδία για εμάς», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης.

Νωρίτερα, τον Μάρτιο, η Ρωσία είχε παραδεχθεί τον θάνατο 1.351 στρατιωτών της στην Ουκρανία, όμως το Κίεβο και η Δύση έχουν μιλήσει για σημαντικά μεγαλύτερα νούμερα. Μια ρωσική εφημερίδα είχε δημοσιεύσει έναν απολογισμό 10.000 περίπου νεκρών Ρώσων στρατιωτών, ωστόσο αργότερα και μετά απο πίεση του καθεστώτος ανακάλεσε και έκανε λόγο για επίθεση χάκερ.



Εκτός Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Ρωσία


 

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανέστειλε εχθές Πέμπτη τη συμμετοχή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, λόγω αναφορών για «κατάφωρες και συστηματικές παραβιάσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. 

93 χώρες ψήφισαν υπέρ, 24 κατά και 58 απείχαν. Απαιτείτο πλειοψηφία δύο τρίτων των μελών που ψήφισαν - οι αποχές δεν υπολογίζονται - για να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας από το 47μελές συμβούλιο.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε από το προσχέδιο της Γενικής Συνέλευσης των 193 μελών εκφράζει «σοβαρή ανησυχία για τη συνεχιζόμενη κρίση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία», ιδιαίτερα στις αναφορές για παραβιάσεις δικαιωμάτων από τη Ρωσία.

Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει και απείλησε τις χώρες ότι το «ναι» ή «η αποχή» θα θεωρηθεί ως «μη φιλική χειρονομία» με συνέπειες για τις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με σημείωμα που είδε το Reuters.

Η Ρωσία διανύει το δεύτερο έτος της τριετούς θητείας της στο συμβούλιο που εδρεύει στη Γενεύη, το οποίο δεν μπορεί να λάβει νομικά δεσμευτικές αποφάσεις. Ωστόσο, οι αποφάσεις της στέλνουν σημαντικά πολιτικά μηνύματα και μπορεί να εξουσιοδοτήσει έρευνες.

Τον περασμένο μήνα το συμβούλιο άνοιξε έρευνα για καταγγελίες σχετικά με παραβιάσεις δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων πιθανών εγκλημάτων πολέμου, στην Ουκρανία μετά τη ρωσική επίθεση.

Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε δύο ψηφίσματα που καταγγέλλουν τη Ρωσία με 141 και 140 ψήφους υπέρ.



Κακοποίησαν τρία ανήλικα στην Άγιο Παντελεήμονα

 


Σοκάρει η υπόθεση κακοποίησης τριών ανήλικων παιδιών, στον Άγιο Παντελεήμονα τα οποία ζούσαν μαζί με κατσαρίδες και ποντίκια.

Οι γείτονες ήξεραν για την κακοποιήσει των ανήλικων παιδιών και προσπάθησαν να βοηθήσουν τα ίδια και τον πατέρα τους, ο οποίος πήγαινε σπίτι του «έτρωγε ξύλο και έφευγε». Σύμφωνα με γειτόνισσα της οικογένειας στον Άγιο Παντελεήμονα η γυναίκα τέρας «ήταν επικίνδυνη» και πως τα παιδιά «έτρωγαν πολύ ξύλο».

Η γυναίκα σύμφωνα με μαρτυρίες δεν ήταν καλά στα μυαλά της, τα παιδιά έκλαιγαν, έτρωγαν ξύλο, όλη η πολυκατοικία το ήξερε και αυτή ούρλιαζε. Ακόμη και τα βράδια συνέχιζε στο ίδιο βιολί.

Από την εκκλησία πήγαν στο σπίτι για να βοηθήσουν την οικογένεια με τρόφιμα και ρούχα και είδαν την κατάσταση στην οποία ζούσαν τα παιδιά, σε ένα σπίτι γεμάτο κατσαρίδες, και τα παιδιά σε άθλια κατάσταση.

Η ανατριχιαστική ιστορία με τα τρια ανήλικα αδερφάκια που ζούσαν στο διαμέρισμα του Αγίου Παντελεήμονα, ανάμεσα σε σκουπίδια, κατσαρίδες και ποντίκια, αποκαλύπτεται μέσα απο τη δικογραφία που παρουσιάζει το protothema.gr.

Ο πατέρας που είναι ναυτικός, επιστρέφοντας απο ένα ταξίδι, επισκέφθηκε το διαμέρισμα που είχε ενοικιάσει για να διαμένουν τα δυο κοριτσακια ηλικίας 2 και 4 ετών που είχε αποκτήσει με την 30χρονη Αλβανίδα εν διαστάσει σύζυγό του και το 6χρονο αγοράκι που εκείνη απέκτησε με έναν σύντροφό της και όταν διαπίστωσε οτι τα παιδιά του ζούσαν σε τρώγλη που τα κατασπάρασσαν τα τρωκτικά, ενημέρωσε την Αστυνομία.

Συμφωνα με το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ., η φρικτή ιστορία ξεδιπλώνεται ως εξής: «Στις 6 Απριλίου 2022 και ώρα 12:30 μετέβη στο Τ.Α Αγίου Παντελεήμονα ο 48χρονος ναυτικός το επάγγελμα και κατέθεσε ενόρκως ότι η 32χρονη συλληφθείσα είναι εν διαστάσει σύζυγος του με την οποία απέκτησε δύο τέκνα ηλικίας 4 και 2 ετών. Η γυναίκα, έχει επίσης ένα τεκνό από προηγούμενη σχέση της, ένα αγοράκι 6 ετών. Ο ναυτικός για να στεγάσει την οικογένειά του, είχε νοικιάσει από τον Μάρτιο του 2021 διαμέρισμα στην οδό Αλκιβιάδου στον τρίτο όροφο.

Κατά την επιστροφή από ταξίδι με πλοίο, μετέβη στην οικία, όπου δέχτηκε σωματική και λεκτική επίθεση από την 30χρονη εν διαστάσει σύζυγό του και τον 54χρονο σύντροφο της, οι οποίοι του απαγόρευσαν την επικοινωνία με τα ανήλικα τέκνα. Ένα μήνα αργότερα αρχές Απριλίου 2020, ενώ ο ναυτικός μετέβη εκ νέου στην οικία όπου η εν διαστάσει σύζυγός αυτού του επιτέθηκε εκ νέου με χτυπήματα και εξύβριση απαγορεύοντας την επικοινωνία με τα παιδιά. Σύμφωνα με τον ναυτικό στις 5 Απριλίου 2022 δέχτηκε τηλεφώνημα από έναν φίλο του από τον οποίο πληροφορήθηκε ότι τα ανήλικα τέκνα του, διαβιούν σε επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία τους και συγκεκριμένα ότι μέσα στην οικία, υπάρχουν κατσαρίδες, τα ανήλικα τέκνα φέρουν δαγκώματα από έντομα στο σώμα τους, ενώ είδε την 30χρονη συλληφθείσα, να χρησιμοποιεί τα ανήλικα τέκνα να ζητιανεύουν στην εκκλησία της Παναγίας Γρηγορούσας στο Μοναστηράκι και να τρώνε αντίδωρά και φανουρόπιτα από το έδαφος».

Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. «εξετάστηκε ο διαχειριστής της πολυκατοικίας ο οποίος επιβεβαίωσε τα περιστατικά σωματικής και λεκτικής κακοποίησης σε βάρος του ναυτικού, ενώ κατέθεσε ενόρκως ότι η συλληφθείσα στοιβάζει στο μπαλκόνι τα σκουπίδια της οικίας ή τα πετάει από τον τρίτο όροφο και από το διαμέρισμα βγαίνουν διαρκώς κατσαρίδες.

Κάθε φορά που κατεβαίνε στο διαμέρισμά της για να της θέσει τα ζητήματα, η γυναίκα τον έδιωχνε αποκαλώντας τον «ρουφιάνο που θέλει να της κλέψει τα παιδιά». 

Η 30χρονη και ο σύντροφός της έβγαιναν συχνά τα βράδια και άφηναν τα παιδιά μόνα στο σπίτι. Στο Τ.Α. Αγίου Παντελεήμονα εξετάστηκε ενόρκως και μία γυναίκα η οποία είχε γνωρίσει την συλληφθείσα από την εκκλησία της Παναγίας Γρηγορούσας στο Μοναστηράκι και την είχε δει να πουλάει εικόνες και τα ανήλικα τέκνα της να ζητιανεύουν.

Η μάρτυρας, επισκέφθηκε 3 Απριλίου 2022 και ώρα 15:00 την 30χρονη στο σπίτι και διαπίστωσε κατσαρίδες που ανεβαίνουν σαν έντομα στα πόδια της, ακόμα και στο υπνοδωμάτιο των παιδιών και τα πιάτα που έτρωγαν αυτά. Η εν λόγω μάρτυρας παρέδωσε στην συλληφθείσα σακούλες με τρόφιμα και αποχώρησε απογοητευμένη από την κατάσταση που αντίκρισε θέτοντας ζήτημα για την υγεία των παιδιών.

Από το Τ.Α. Αγίου Παντελεήμονα, εξετάστηκε και ένας άντρας οποίος είχε γνωρίσει την συλληφθείσα από την εκκλησία της Παναγίας Γρηγορούσας στο Μοναστηράκι και την είχε δει να πουλάει εικόνες, ενώ τα παιδιά ζητιάνευαν. Ο εν λόγω μάρτυρας επισκέφθηκε στις 5 Απριλίου και ώρα 18:00 την οικία της κατηγορουμένης και επιβεβαίωσε τα όσα κατέθεσε η παραπάνω μάρτυρας.

Μετά τις καταγγελίες και τις μαρτυρίες, οι αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης μαζί με τον πατέρα εν διαστάσει σύζυγο στο όνομα του οποίου έχει ενοικιαστεί η κατοικία μετέβησαν στο διαμέρισμα Την πόρτα άνοιξε ο σύντροφός της 30χρονης οποίος παρότι του εξηγήθηκε ο σκοπός της επίσκεψης, επιτέθηκε στους αστυνομικούς με λακτίσματα και σπρωξίματα, χωρίς όμως να καταφέρει να τραυματίσει κάποιον και έτσι συνελήφθη μαζί με την κατηγορούμενη. Τα ανήλικα τέκνα μεταφέρθηκαν στο τμήμα καθώς διαπιστώθηκε ότι οι συνθήκες διαμονής είναι αυτές που περιέγραψαν οι μάρτυρες.



Ένταξη έργων ύψους 389 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

 


Επιταχύνεται η ένταξη έργων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών. Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών εντάσσονται προς χρηματοδότηση στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση 106 νέα έργα, συνολικού ύψους 389,28 εκατ. ευρώ. Έτσι οι συνολικές εντάξεις έργων στο Πρόγραμμα τους τελευταίους 12 μήνες ανέρχονται σε 2,1 δισ. ευρώ.

Οι τελευταίες εντάξεις αφορούν, μεταξύ άλλων:

Είκοσι εννέα (29) έργα ύδρευσης και επεξεργασίας λυμάτων, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 124 εκατ. ευρώ.

Είκοσι τρία (23) έργα «Αστικής Αναζωογόνησης», συνολικού προϋπολογισμού περίπου 169,4 εκατ. ευρώ.

Δεκαεπτά (17) έργα αγροτικής οδοποιίας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 42,7 εκατ. ευρώ.

Δεκαπέντε (15) έργα στον άξονα «Smart Cities», συνολικού προϋπολογισμού περίπου 23,7 εκατ. ευρώ.

Περιλαμβάνονται, επίσης:

Παρεμβάσεις αστικής αναζωογόνησης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ύψους 10,1 εκατ. ευρώ.

Δράση αστικής αναζωογόνησης με σκοπό την αναβάθμιση περιοχών που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, ύψους 23 εκατ. ευρώ.

Παρεμβάσεις αναβάθμισης και αναζωογόνησης αστικού και φυσικού περιβάλλοντος στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ύψους 7,3 εκατ. ευρώ.

Η αξιοποίηση κτιριακού αποθέματος στον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου, ύψους 7,7 εκατ. ευρώ.



Προγραμματισμός ραντεβού για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη μέσω του gov.gr


 

Διαθέσιμο για τους πολίτες είναι το νέο Ψηφιακό Σύστημα Ραντεβού Πολιτών για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη που σχεδιάστηκε από τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας. Πρόκειται για την πλατφόρμα finddoctors.gov.gr που υλοποιήθηκε από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ).

Μέσω της πλατφόρμας, κάθε πολίτης μπορεί να κλείσει ραντεβού σε δημόσια δομή ή με ιδιώτη γιατρό πιστοποιημένο στο «Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης».

Το ψηφιακό περιβάλλον είναι πολύ φιλικό, και απαιτείται μόνον η χρήση κωδικών Taxisnet καθώς και η επιβεβαίωση του ΑΜΚΑ.

Ο πολίτης θα επιλέξει γεωγραφική περιοχή και ακολούθως την προτίμησή του για ραντεβού σε δημόσια δομή ή ιδιώτη ιατρό.

Μέσα από προσυμπληρωμένα πεδία και δυναμικές λίστες επιλογών, με ελάχιστα κριτήρια αναζήτησης και μόνο με τέσσερα «κλικ», θα έχει τη δυνατότητα να κλείσει ραντεβού με ιατρό σε ημέρα και ώρα που επιθυμεί. Θα λαμβάνει SMS επιβεβαίωσης, ενώ θα έχει τη δυνατότητα αλλαγής ή ακύρωσης του ραντεβού έως και την προηγούμενη ημέρα.



Επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής με το ν/σ «Δουλειές Ξανά»


 

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, αναβάθμιση δεξιοτήτων εργατικού δυναμικού και διάγνωσης των αναγκών εργασίας και άλλες διατάξεις». Με το νομοσχέδιο εισάγονται ρυθμίσεις που προβλέπουν:

Αναδιοργάνωση και ψηφιοποίηση του ΟΑΕΔ, ο οποίος μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Θέσπιση επιδόματος εργασίας.

Καταβολή πριμ για την κατάρτιση Ατομικού Σχεδίου Δράσης.

Αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης.

Θέσπιση κριτηρίων για την αντιμετώπιση της κατάχρησης παροχών της ΔΥΠΑ.

Σε σχέση με το νομοσχέδιο όπως αυτό είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση επέρχονται δυο βασικές αλλαγές:


Η επέκταση των αρμοδιοτήτων της ΔΥΠΑ, έτσι ώστε να καλύπτει γενικά και τις στεγαστικές ανάγκες των νέων.

Η προσθήκη νέων κριτηρίων για την αξιολόγηση του έργου των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ).

Όσον αφορά την επέκταση των αρμοδιοτήτων της ΔΥΠΑ, το νομοσχέδιο εισάγει ρυθμίσεις που διευκολύνουν τόσο την απόκτηση/ανέγερση ακινήτων που θα διατεθούν για τη στέγαση εργαζόμενων, ανέργων και των οικογενειών τους, όσο και την αξιοποίηση της περιουσίας της ΔΥΠΑ για την αύξηση των εσόδων της. Επίσης στο πλαίσιο αυτό επεκτείνονται οι αρμοδιότητες της ΔΥΠΑ, έτσι ώστε πέρα από την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του εργατικού δυναμικού, να μπορεί η ΔΥΠΑ να ασχοληθεί και με τις στεγαστικές ανάγκες των νέων, μέσω της χορήγησης παροχών και της υλοποίησης σχετικών προγραμμάτων. Με τις νέες ρυθμίσεις:


Επιτρέπεται στη ΔΥΠΑ να αποκτά αδόμητα και δομημένα ακίνητα για την εκπλήρωση των σκοπών, που σχετίζονται με τη στεγαστική συνδρομή, τους οποίους έχει αποκτήσει ως διάδοχος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Προβλέπεται επίσης ότι η Υπηρεσία μπορεί να συμπράττει με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση ακινήτων, με σκοπό την προώθηση των κυβερνητικών πολιτικών σχετικά με τη στεγαστική προστασία του εργατικού δυναμικού και των νέων.

Για τα ακίνητα ιδιοκτησίας της ΔΥΠΑ, που δεν προορίζονται για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών των εργαζόμενων, εισάγονται ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την καλύτερη εκμετάλλευση και την αύξηση των εσόδων της. Στο πλαίσιο αυτό επιτρέπεται η σύναψη μακροχρονίων μισθώσεων, η σύμπραξη με ιδιώτες οι οποίοι μπορεί να αναλάβουν την οικοδόμηση αδόμητων ακινήτων, ο εγγυήσεις που θα πρέπει να παρέχουν για να συμμετάσχουν στους σχετικούς διαγωνισμούς, κ.ά.




Επιταχύνεται περισσότερο η αδειοδότηση και η εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας

 


Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη:

Η Ελλάδα θα γίνει πρωταγωνίστρια στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα υιοθετήσει νέες καινοτόμες τεχνολογίες, όπως τα αιολικά στη θάλασσα. Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε το σχετικό νομικό πλαίσιο που θα προσδιορίζουμε τον τρόπο αδειοδότησης και υλοποίησης έργων μεγάλης κλίμακας ως προς τα αιολικά στη θάλασσα. Ταυτόχρονα, όμως, θα εξασφαλίσουμε ότι τα έργα αυτά ΑΠΕ θα γίνουν σε περιοχές όπου δεν θα έχουμε έντονες συγκρούσεις με τοπικές κοινωνίες.

Ο λιγνίτης είναι ακριβός και ρυπογόνος. Υπό κανονικές συνθήκες πολύ ακριβότερος από το φυσικό αέριο. Πάντα ακριβότερος από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας λόγω των πολύ υψηλών δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Και έπρεπε να συμβεί ένας πόλεμος αυτού του μεγέθους που οδήγησε το φυσικό αέριο σχεδόν σε δεκαπλάσια τιμή για να γίνει προσωρινά -το τονίζω- προσωρινά πιο φθηνή η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη

Ναι, για την επόμενη διετία σίγουρα είναι λογικό να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, μεγιστοποιώντας, αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξή του ώστε να μειώσουμε βραχυπρόθεσμα την εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο. Αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο

Αυτό το οποίο θέλω να επαναλάβω είναι ότι αυτή η προσαρμογή του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα δεν καθυστερεί, δεν αναβάλλει και δεν μειώνει σε καμία περίπτωση όλες τις δράσεις του προγράμματος για τη δίκαιη μετάβαση που συνοδεύει την πολιτική της απολιγνιτοποίησης. Διότι αυτή είναι μία στρατηγική επιλογή, είναι μία επιλογή αδιαπραγμάτευτη

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι η σύνδεση της πολύ υψηλής τιμής του φυσικού αερίου με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η σύνδεση είναι που συμπαρασύρει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας προς τα πάνω και δυστυχώς οδηγεί στην επιβάρυνση λογαριασμών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη. Όλη η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Έχουμε χαράξει τις δικές μας εθνικές γραμμές άμυνας. Γνωρίζετε ότι κάθε μήνα επιδοτούμε λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και θα εξακολουθούμε να το κάνουμε για να μειώσουμε, όσο είναι δυνατόν και όσο μας το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά μας περιθώρια, τη σημαντική αυτή επίπτωση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μας. Ταυτόχρονα, βέβαια, φροντίζουμε και για την επόμενη και τη μεθεπόμενη μέρα. Ανοιγόμαστε σε άλλες πηγές υγροποιημένου αερίου, μελετάμε και είμαστε έτοιμοι -εφόσον χρειαστεί- να προσθέσουμε μία νέα πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα. Και ταυτόχρονα -και αυτή είναι, ίσως, η πιο σημαντική πτυχή της πολιτικής μας- επιταχύνουμε όσο μπορούμε περισσότερο την αδειοδότηση και την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη είναι η μεγαλύτερη εν λειτουργία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες φωτοβολταϊκές μονάδες στην Ευρώπη, καθώς η εγκατεστημένη ισχύς της ανέρχεται στα 203 μεγαβάτ.

Η μονάδα έχει τη δυνατότητα να παράγει 350 γιγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ανά έτος, ποσότητα που ισοδυναμεί με τις ανάγκες 75.000 νοικοκυριών, ενώ οι ετήσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της χώρας μας θα μειωθούν κατά 300.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας στον στρατηγικό στόχο του πράσινου μετασχηματισμού της οικονομίας.

Η επένδυση για την υλοποίηση του έργου ανήλθε σε 130 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2020 και, παρά τις αντιξοότητες που προκάλεσε η πανδημία, ολοκληρώθηκε σε μόλις δύο χρόνια.

Για την κατασκευή του δημιουργήθηκαν 350 θέσεις εργασίας, ενώ για τη λειτουργία του πάρκου θα απορροφηθούν δεκάδες εργαζόμενοι από την τοπική κοινότητα. Παράλληλα, εκτιμάται ότι το έργο θα συνεισφέρει στην τοπική κοινωνία 500.000 ευρώ ετησίως σε όμορους Δήμους και οικιακούς καταναλωτές.

Περίπου το 1/3 της συνολικής έκτασης των 4.400 στρεμμάτων στην οποία αναπτύχθηκε το πάρκο της Κοζάνης θα επιστραφεί στον τοπικό πρωτογενή τομέα ώστε να αξιοποιηθεί για κτηνοτροφία.

Στην Ελλάδα λειτουργούν αυτή τη στιγμή περισσότερες από 17.000 μονάδες που αξιοποιούν «πράσινες» μορφές ενέργειας και η αθροιστική εγκατεστημένη ισχύς τους υπερβαίνει τα 8.600 μεγαβάτ.

Η σωρευτική ισχύς των ΑΠΕ την τελευταία διετία ανήλθε κατά 2.107 μεγαβατώρες (αύξηση 33,5%), ενώ την τετραετία έως το 2018 μετά βίας είχαν προστεθεί περισσότερα από 805 μεγαβάτ.

Η τάση άνθισης των ΑΠΕ συνεχίζεται το 2022, καθώς ήδη έχουν τεθεί σε λειτουργία 381 έργα.