Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

Αστυνομικός σκότωσε σκύλο επειδή τον δάγκωσε


 

Απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στο Γαλάτσι. 

Αστυνομικοί που πήγαν σε πολυκατοικία να ελέγξουν καταγγελία, η οποία έγινε για δύο σκυλιά που οι ιδιοκτήτες χωρίς ίχνος προστασίας κρατούσαν στην ταράτσα.

Ο ένας αστυνομικός δέχθηκε επίθεση μετά από επεισόδιο από τον ένα σκύλο, με αποτέλεσμα ο ένας αστυνομικός βεβιασμένα να σηκώσει το όπλο και να πυροβολήσει θανάσιμα το ένα.

Μια καταγγελία στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης, σχετικά με τη διατήρηση και παραμονή δύο δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς (σκύλων) σε ταράτσα πολυκατοικίας στο Γαλάτσι κινητοποίησε τις αρχές για την απελευθέρωση τους.

Αστυνομικοί φθάνουν στο σημείο προκειμένου να διερευνήσουν τις καταγγελίες. Κατά την έρευνα, ξεκινά φραστικό επεισόδιο μεταξύ του ανάλγητου ιδιοκτήτη των σκύλων και της καταγγέλλουσας.

Στην προσπάθεια των αστυνομικών να αποκλιμακώσουν το περιστατικό, ένα από τα σκυλιά αντιλαμβανόμενο την φασαρία και σε κατάσταση προστασίας του αφεντικού του, επιτέθηκε και δάγκωσε στο δεξί πόδι αστυνομικό, ο οποίος αμυνόμενος πυροβόλησε το σκύλο, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.

Ο αστυνομικός διακομίστηκε σε νοσοκομείο, ενώ οι εμπλεκόμενοι προσήχθησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, που διενεργεί προανάκριση για το περιστατικό.

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε η διοικητική διερεύνηση της υπόθεσης.



Μητσοτάκης : Η συγγνώμη είναι η αφετηρία, όχι το τέλος. Κάνουμε την αυτοκριτική μας με θάρρος.

 


"Η συγγνώμη είναι η αφετηρία, όχι το τέλος.Κάνουμε την αυτοκριτική μας με θάρρος.Όπου προσωποποιούνται οι ευθύνες θα αποδοθούν."

Αυτός είναι ο πρωθυπουργός της χώρας και είμαστε σε πολύ καλά χέρια!!

Μητσοτάκης: Η κλιματική κρίση απαιτεί αλλαγές – Οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει ότι όλα πρέπει να αλλάξουν. Από τον προσανατολισμό της οικονομίας, μέχρι την ενεργειακή πολιτική. Και από τη λειτουργία του κράτους μέχρι και την συμπεριφορά των πολιτών. Τα δεδομένα απαιτούν τολμηρές λύσεις για τις οποίες είμαι έτοιμος, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αυτήν την ώρα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, σχετικά με εξελίξεις στο θέμα των πυρκαγιών των τελευταίων ημερών.

«Πρωταρχικός μας στόχος στις φυσικές καταστροφές ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ζωής. Ανθρώπων και ζώων» συνέχισε ο πρωθυπουργός που σημείωσε ότι «πετύχαμε να προστατέψουμε χιλιάδες ανθρώπους, χάσαμε όμως δάση και περιουσίες».

Είναι σημαντικό ότι δεν θρηνήσαμε θύματα στη μεγαλύτερη επέλαση φωτιάς που είχαμε εδώ και χρόνια, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι είχαμε σχεδόν 100 ταυτόχρονες πυρκαγιές κάθε ημέρα, αλλά και ότι η πρακτική των οργανωμένων εκκενώσεων απέδωσε.

Ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στις μάχες της πυρόσβεσης λέγοντας «χάρη στην αυτοθυσία όλων των μαχητών μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι και τους ευχαριστώ για αυτό».

Ο πρωθυπουργός στάθηκε και στη συμβολή των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. «Ευχαριστώ τα ΜΜΕ και ειδικά τους ρεπόρτερ που βρέθηκαν στο πεδίο για την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων. Βοήθησαν την κοινή γνώμη και εμάς να αντιληφθούμε τι συμβαίνει. Βρισκόμαστε στην 10η ημέρα μιας πρωτοφανούς επίθεσης της φύσης που τροφοδότησε ένας πρωτοφανής καύσωνας και μία πολύμηνη ξηρασία. Κατόπιν της βοήθειας, όλων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, μπορούμε σήμερα να είμαστε πιο αισιόδοξοι» είπε και συμπλήρωσε: «Είμαστε όμως στα μέσα Αυγούστου και μας περιμένουν ακόμη δύσκολες ημέρες. Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για όλα, πόσο θωρακισμένοι ήμασταν, αλλά και τι λάθη κάνουμε, πώς οργανώσαμε την Πολιτική Προστασία. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας υποδεικνύει πως όλα πρέπει να αλλάξουν, από την οικονομία έως τη λειτουργία του κράτους και την καθημερινότητα. Τα δεδομένα απαιτούν τολμηρές λύσεις για τις οποίες είμαι έτοιμος. Εξ αρχής κυρίαρχος στόχος μας είναι η προστασία της ζωής, των ανθρώπων και των ζωών. Ακολουθεί η προστασία των σπιτιών των κρίσιμων υποδομών και του περιβάλλοντος. Η κλιματική κρίση επιβάλλει πλέον μία δραστικά διαφορετική αντιμετώπιση.

Οι νέες συνθήκες δικαιώνουν την δική μου επιλογή να καταστεί το περιβάλλον εθνικός στόχος προτεραιότητας. Η απολιγνιτοποίηση, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ μας δίνουν πολύ ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία. Και με το νέο κλιματικό νόμο που θα ψηφιστεί εντός των επομένων μηνών. Η Ελλάδα θα καταθέσει στα διεθνή φόρα τολμηρές προτάσεις. Στη MED9 θα καταστεί η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κυρίαρχο θέμα. Φιλοδοξία μου είναι να υπογράψουμε την Διακήρυξη των Αθηνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο».

Και συμπλήρωσε: «Αυτή η κυβέρνηση και θέλει και ξέρει και μπορεί και θα ξαναχτίσει πλάι στους πολίτες ό,τι καταστράφηκε. Προσωπική μου δέσμευση να ξαναφτιάξουμε ό,τι καταστράφηκε. Οι αποζημιώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται μέσα στις επόμενες ημέρες. Η αρνητική εμπειρία από την καταστροφή να γίνει θετική δύναμη αλλαγής. Αλλά και αλλαγή συμπεριφοράς κάθε πολίτη ξεχωριστά ώστε η κοινωνία των πολιτών να καταστεί συμμέτοχος των αλλαγών. Πρόκειται για εθνικό στόχο και επαναλαμβάνω πως είναι απαραίτητη η συμβολή της αξιωματικής αντιπολίτευση. πρέπει να διαλέξει τι θέλει να κάνει καθώς συχνά κάθε νηφάλια τοποθέτηση της διαδέχεται μία διχαστική θέση στελέχους της».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Σε ερώτηση σχετικά με τις τυχόν αστοχίες που θα εντοπιστούν και τις ευθύνες που θα αποδοθούν και το κατά πόσο αυτή η απόδοση θα γίνει σε πολιτικό ή υπηρεσιακό επίπεδο, ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Μίλησα απηχώντας και το προσωπικό μου συναίσθημα αλλά αξιολογώντας και τον ρόλο μου ως πρωθυπουργός και ζήτησα συγνώμη από τους πολίτες. Το έκανα γιατί το αισθάνθηκα ως μία προσωπική ανάγκη. Όταν αυτά που βλέπεις γύρω σου σε συγκλονίζουν και αντιδράς.

Αυθόρμητη συμπεριφορά αλλά και πολιτική πράξη ήταν η συγνώμη μου που σηματοδοτεί την απόφαση για δράση. Είναι μία προωθητική ενέργεια, η αφετηρία για να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε να μην επαναληφθεί αυτή η εμπειρία στο μέλλον.

Κάποια μαθήματα τα έχουμε ήδη πάρει. Οι ευθύνες στο βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και σίγουρα όχι την ώρα της μάχης.

Οι ευθύνες δεν αφορούν μόνο σε πρόσωπα και δεν πρέπει να αποδίδονται εν βρασμώ ψυχής. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της».

Οι πολίτες δεν θα είναι αβοήθητοι το κράτος θα είναι δίπλα τους, είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κάνει η Επιτροπή Μπένου.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ξεπερνά η καταστροφή την οικονομική επίπτωση από την πυρκαγιά, και ζήτησε βοήθεια «από έναν έμπειρο άνθρωπο που γνωρίζει να χτίζει ο ίδιος μέσα από συντρίμμια, προκειμένου να χτίσουμε το μέλλον της Εύβοιας». Είπε ακόμη ότι οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε δυο επίπεδα. Πρώτον βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις ανακούφισης πληγέντων αλλά και δεύτερον άμεσες παρεμβάσεις για το φυσικό περιβάλλον ώστε οι περιοχές που επλήγησαν να προστατευθούν από καιρικά φαινόμενα.

Το πακέτο της στήριξης στην Βόρεια Εύβοια είναι το ενδεδειγμένο και όχι γενναιόδωρο είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει γρήγορα η εκταμίευση των χρημάτων και να ενοποιηθούν σε μια πλατφόρμα όλα τα Ταμεία αρωγής για να γίνει μια αίτηση από τους πολίτες να αποζημιωθούν.

«Γνωρίζω τον κ. Μπένο καλά, έχω προσωπική άποψη, και την επόμενη Τετάρτη θα συναντηθώ μαζί του για να βάλουμε μπρος τη μακροπρόθεσμη δουλειά ανάταξης της οικονομίας της περιοχής με έργα υποδομής» είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «θα έχουμε αντικειμενική εκτίμηση ζημιάς στον αγροτικό τομέα και θα στηρίξουμε τον τουρισμό της Βόρειας Εύβοιας. Έχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία και τη γνώση να πετύχουμε την ανάταξη. Καταλαβαίνω απόλυτα την οργή και την απογοήτευση των κατοίκων της βόρειας Εύβοιας».

«Μας ασκείται κριτική γιατί προστατεύσαμε την ανθρώπινη ζωή»

Σε ερώτηση σχετικά με τις εκκενώσεις μέσω των οποίων «προφανώς και σώθηκαν ζωές» και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το ότι έτσι χάθηκαν περιουσίες και φυσικός πλούτος, ο πρωθυπουργός τόνισε:

«Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ ποιος μπορεί να ασκεί κριτική για μια πολιτική η οποία έχει ως υπέρτατο στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Θεωρώ χυδαία τη σπέκουλα που χτίστηκε κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πάνω στην επιλογή των εκκενώσεων. Έχουμε πολύ τραυματικές εμπειρίες στο συλλογικό υποσυνείδητο από άλλες πυρκαγιές του παρελθόντος. Στις προτεραιότητές μας όταν μιλούσαμε για τις αλλαγές της Πολιτικής Προστασίας τους είπα ότι πρέπει να έχουμε έναν οργανωμένο μηχανισμό εκκενώσεων για να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές».

Ο πρωθυπουργός εξήρε τη λειτουργία του 112 επισημαίνοντας ότι ένα τέτοιο σύστημα δεν διαθέτουν άλλες πολύ πιο οργανωμένες χώρες όπως ίσως ούτε η Γερμανία.

Και επεσήμανε: «Μας ασκείται κριτική γιατί προστατεύσαμε αποτελεσματικά την ανθρώπινη ζωή; Θα ήθελα να συμφωνήσουμε ότι στην προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες συνιστά κατάκτηση η λειτουργία του 112. Βέβαια δεν περιοριστήκαμε μόνο στις προληπτικές εκκενώσεις. Αυτά που βλέπουμε σήμερα είναι αυτά τα οποία κάηκαν αλλά δεν βλέπουμε αυτά τα οποία σώθηκαν. Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες και των πυροσβεστών και των εθελοντών και των ίδιων των πολιτών, σώθηκαν αμέτρητα σπίτια». Υπογράμμισε ακόμη ότι ο αριθμός των καμένων σπιτιών δεν είναι τόσο μεγάλος σε σχέση με την έκταση της πυρκαγιάς.

Τα εναέρια μέσα ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τονίζοντας ότι υπήρχαν επιπλέον 20 εναέρια μέσα, από τα ρωσικά αεροσκάφη Ιλιούσιν, έως τα μικρά ελικοφόρα που απεστάλησαν από πολλές χώρες.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι όλα δεν πετάνε ταυτόχρονα, τα μισά πετάνε και τα άλλα εφοδιάζονται και πρόσθεσε ότι τα εναέρια μέσα ήταν αποτελεσματικά. Πρόσθεσε επίσης ότι στο σχέδιο της Πολιτικής προστασίας που εκπονήθηκε πριν από τις πυρκαγιές, προβλέπεται σημαντικότατη ενίσχυση του στόλου με απόκτηση νέων Καναντέρ και μικρών ελικοφόρων, καθώς και ιδιωτικών ελικοπτέρων. «Δεν είναι πανάκεια τα εναέρια μέσα αλλά είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Στο ερώτημα που ήταν τα εναέρια μέσα η απάντηση δόθηκε από τον κ. Χαρδαλιά. Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να έχουμε ένα εναέριο μέσο για κάθε εστία πυρκαγιάς» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση σχετικά με το τι φταίει τελικά, ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, τα πρόσωπα που διαχειρίστηκαν την πυρκαγιά ή αποδείχθηκε ανεπαρκές το επιτελικό κράτος, ο πρωθυπουργός επεσήμανε:

«Θεωρώ πολύ σημαντικό να δούμε με καθαρό μυαλό τι πήγε λάθος και πώς θα γίνουμε καλύτεροι από δω και στο εξής.

Πιστεύω ότι ορισμένες από αυτές τις προτεραιότητες που θα προσπαθήσω να σας δώσω σύντομα είχαν ήδη αναδειχθεί και αποτελούσαν μέρος του σχεδιασμού μας.

Γίνεται μια μεγάλη κουβέντα για το ζήτημα της πρόληψης που παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων και την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Δώσαμε 51 εκατομμύρια φέτος για πρόληψη και προγραμματίζουμε να δώσουμε πολύ περισσότερα. Πρέπει να είμαστε σίγουροι όμως ότι αυτή οι πόροι θα μπορούν να απορροφηθούν σωστά.

Έδωσε στη συνέχεια δύο παραδείγματα σχετικά με το τι δούλεψε και τι δε δούλεψε σωστά επισημαίνοντας πως με πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας καθαρίστηκαν 19 οικισμοί και κοινότητες, όπου κρίναμε ότι έπρεπε να παρέμβουμε για να γλιτώσουμε κάποιες απ’ αυτές. Η Ιπποκράτειος Πολιτεία ήταν μία απ’ αυτές και γι’ αυτό σώθηκε ο οικισμός αν και χάθηκαν κάποια σπίτια.

Τα βασιλικά κτήματα είναι, πρέπει να σας πω, μέσα στην καρδιά μου όπως και για πολλούς Αθηναίους. Είχαμε θέσει προτεραιότητα να παρέμβουμε και να μην έχουμε κάποια ζημιά και λυπάμαι που δεν τα καταφέραμε. Όμως δεν είναι ότι δεν προσπαθήσαμε.

Ένα μεγάλο πρόβλημα προέκυψε από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη την οποία δυστυχώς δεν προφτάσαμε να καθαρίσουμε».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στη γρήγορη προσβολή της φωτιά από αέρος, ώστε να υπάρχει παρέμβαση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην αρχή της πυρκαγιάς.

«Υπάρχουν προβλήματα που αφορούν την οργάνωση, τις αρμοδιότητες, τη στελέχωση ειδικά των δασικών υπηρεσιών».

Τόνισε πως υπάρχει πλέον μία ενιαία δασική πολιτική και δύο πυλώνες: η Πολιτική Προστασία για τη διαχείριση της κρίσης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος που θα χαράσσει τη δασική πολιτική και θα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ώσμωση των δύο αυτών πυλώνων.

Στη συνέχεια υπογράμμισε τη δυσκολία στις περιπτώσεις που έχουμε συμβίωση του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος. Είναι σαφές ότι πια ότι πρέπει να δημιουργηθεί μία ζώνη, πλάτους που θα μας ορίσουν οι ειδικοί στα οποία δεν θα μπορούμε να φυτέψουμε πεύκα αλλά άλλα βραδύκαυστα φυτά.

«Άλλα πολλά πρέπει να αλλάξουν και στο κομμάτι αυτό» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε όσον αφορά το Επιτελικό Κράτος ότι «το Επιτελικό Κράτος δεν σβήνει φωτιές με τη μάνικα αλλά συντονίζει, ορίζει προτεραιότητες, αξιολογεί και επιβλέπει» προσθέτοντας ότι έχει πετύχει πάρα πολλά αυτούς τους μήνες.

«Τολμώ να πω σε αυτούς που μας ασκούν κριτική ότι αυτό που παραλάβαμε δε ήταν σίγουρα επιτελικό και σε πολλές περιπτώσεις ούτε κράτος», κατέληξε.

Σε ερώτηση εάν υπήρξε καθυστέρηση στην κατάθεση του αιτήματος συνεισφοράς από τα ξένα κράτη, ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι το αίτημα κατατέθηκε εντός ωρών από τη στιγμή που η πραγματικότητα ξεπερνούσε τις δυνάμεις μας. Ήταν συγκινητικό που 24 χώρες συνέδραμαν με όλα εναέρια μέσα με πεζοπόρα τμήματα και οχήματα είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός και ήταν πολύ σημαντική η βοήθεια που εστάλη.

«Ξεπεράσαμε τις προσδοκίες, σηκώθηκαν πολλά τηλέφωνα και από εμένα προσωπικά για να έχουμε αυτή τη βοήθεια. Δεν ήρθε μόνη της. Η διπλωματία αλληλεγγύης μπορεί να ασκηθεί από τη χώρα μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ερώτηση για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου πρόληψης πυρκαγιών που ανακοινώθηκε πριν από τις πυρκαγιές ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «εκ του αποτελέσματος κρινόμαστε. Πέρυσι είχαμε ελάχιστε πυρκαγιές αλλά φέτος βιώσαμε αυτό που βιώσαμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «ήταν πρωτοφανής ο καύσωνας που μετέτρεψε τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη με αποτέλεσμα όλες οι πυρκαγιές που ξεκίνησαν -όχι όλες τυχαία, 600 ξέσπασαν μέσα σε επτά μέρες- κάποιες δεν ξέφυγαν αλλά κάποιες άλλες ξέφυγαν. Του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι. Θα παρέμβουμε προληπτικά. Δεν μπορώ να ακυρώσω την προετοιμασία που έγινε αλλά το φαινόμενο ξεπέρασε τις δυνατότητές μας και το επίπεδο προετοιμασίας μας».

Στη συνέχεια απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπήρξε σχέδιο εμπρησμών ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό θα το διερευνήσει η Δικαιοσύνη. «Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και πιστεύω ότι θα καταλήξει σε ένα πόρισμα. Είναι βέβαιο ότι δεν ήταν όλες οι πυρκαγιές τυχαίες. Δεν έχω όμως τα στοιχεία για να πω αν ήταν οργανωμένο σχέδιο. Αλλά το γεγονός ότι είχαμε αυτές τις θερμοκρασίες έκανε το έργο των εμπρηστών πολύ πιο εύκολο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Ανυπόστατη η συζήτηση που συνδέει τις πυρκαγιές με την κατασκευή ανεμογεννητριών»

Σε ερώτηση σχετικά με την έντονη συζήτηση για το κατά πόσο δεν προστατεύθηκε το Τατόι, γιατί μια καμένη έκταση εκεί θα ευνοήσει περιπτώσεις αλλαγής χρήσης γης και επενδύσεις σε real estate, αλλά και το ότι η καμένη έκταση στην Εύβοια συνδέεται με ανεμογεννήτριες, ο πρωθυπουργός είπε:

«Παρακολουθώ κι εγώ αυτή τη συζήτηση και είναι παντελώς ανυπόστατη γιατί το Σύνταγμα προβλέπει την άμεση κήρυξη των καμένων εκτάσεων σε αναδασωτέες.

Το ίδιο το Σύνταγμα επιτρέπει όπου υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι δημόσιου συμφέροντος να γίνουν αλλαγές. Δεν χρειαζόταν να καούν δάση για να κατασκευαστούν ανεμογεννήτριες. Μπορούσαν να φτιαχτούν ακόμη και μέσα στα δάση όπως έχουν φτιαχτεί σε πολλά δάση. Αυτή η δαιμονοποίηση των ανεμογεννητριών βρίσκεται απέναντι στην πολιτική επιλογή όλου του πλανήτη να μεταφερθεί προς μονάδες παραγωγής ενέργειας που δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα. Θα κάνουμε τη μετάβαση χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο. Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι εχθροί είναι σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια».

Θα παρακαλούσα για το ζήτημα αυτό να έχουμε πολύ πιο καθαρό μυαλό και να επιστρατεύσουμε τη λογική και όχι το συναίσθημα, είπε κλείνοντας.

Κληθείς να απαντήσει γιατί το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ δεν μπορούσε να ξεκινήσει νωρίτερα αφού είχαν εντοπιστεί οι ελλείψεις στην Πολιτική Προστασία, ο πρωθυπουργός σημείωσε «όπως σας είπα έχουν γίνει πολλά στην Πολιτική Προστασία τους τελευταίους 24 μήνες» και τόνισε πως υπήρξε πρόνοια για αυτή την αντιπυρική περίοδο και ότι όταν έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις για τις μισθώσεις αεροσκαφών για την αντιπυρική προστασία από τον κ. Χαρδαλιά, εφημερίδες της αντιπολίτευσης τον κατηγορούσαν ότι μοιράζει εκατομμύρια.

Είπε ακόμη ότι ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα δεν μπορεί να υλοποιηθεί μέσα σε λίγους μήνες, ούτε καν σε κάποια χρόνια.

«Αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό να τονίσουμε είναι ότι έχουμε εξασφαλίσει τους χρηματοδοτικούς πόρους για το σχέδιο ΑΙΓΙΣ», είπε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας την ευκολία να παρουσιάζονται σχέδια πάνω στον χάρτη χωρίς να υπάρχουν χρήματα για την υλοποίησή τους. Εξήγησε στο σημείο αυτό αναλυτικά το πώς έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι και από ποιες πηγές.

Υπογράμμισε επίσης πως η Πολιτική Προστασία δεν έχει να κάνει μόνο με τις πυρκαγιές αλλά και ότι πρέπει να έχει ένα αποκεντρωμένο αποτύπωμα όπως αποκεντρωμένη πρέπει να είναι και η διάταξη των δυνάμεων.

«Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει είναι η ταχύτητα υλοποίησης αυτού του προγράμματος και βέβαια τι θα κάνουμε στη μεταβατική περίοδο», τόνισε.



Η Ελληνική Αστυνομία ενημερώνει για αποφυγή περιστατικών οικονομικής εξαπάτησης με δήθεν εράνους

 



Κατά το παρελθόν, κυρίως μετά από περιστατικά που ευαισθητοποιούν την κοινή γνώμη, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα οικονομικής εξαπάτησης πολιτών, οι οποίοι επιθυμούν να προσφέρουν σε εράνους – εκστρατείες συγκέντρωσης χρημάτων, στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα, όπως έχει διαπιστωθεί διεθνώς, επιτήδειοι προφασιζόμενοι τη συγκέντρωση χρημάτων για την υποστήριξη θυμάτων, υποδεικνύουν στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών για τη συγκέντρωση ποσών, χωρίς ωστόσο να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες και να διασφαλίζεται η κατάληξη αυτών.

Λόγω των πρόσφατων πυρκαγιών και καθώς δημιουργούνται συνθήκες τέλεσης ανάλογων περιστατικών, η Ελληνική Αστυνομία δρώντας προληπτικά, συστήνει στους πολίτες να εμπιστεύονται μόνο θεσμοθετημένους φορείς, οι οποίοι υπόκεινται σε έλεγχο από την πολιτεία, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα εξαπάτησής τους από επιτήδειους, με φυσικό τρόπο ή διαδικτυακά.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε κάθε περίπτωση να ενημερώνουν τις τοπικές αστυνομικές Αρχές ή να επικοινωνούν με την Άμεση Δράση, καλώντας τον τριψήφιο αριθμό 100, ακόμη και σε απόπειρα απάτης σε βάρος τους.



Σκρέκας: Τα μέτρα για την αποκατάσταση των δασών -Τι αλλάζει στις αναδασώσεις

 



Στα μέτρα για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, πολλά εκ των οποίων έχουν ήδη ξεκινήσει, μετά την κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η χαρτογράφηση των περιοχών που έχουν καταστραφεί μερικώς ή ολοσχερώς από τις πυρκαγιές με τη χρήση δορυφορικών συστημάτων.

Επιπλέον, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες, προβλέπεται μείωση του χρόνου ανακήρυξης μιας έκτασης ως αναδασωτέας από τις 90 ημέρες που ισχύει στις 30 ημέρες.

«Το τρίτο έχει να κάνει με τα μέτρα προστασίας. Στον τομέα αυτό έχουμε πάρα πολύ δουλειά, γιατί έχουμε χιλιόμετρα παρόδιων εκτάσεων, παρόδιας βλάστησης που έχει καεί. Άρα έχουμε ιστάμενους κορμούς καμένους, οι οποίοι εγκυμονούν κινδύνους να πέσουν σε δρόμους και πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν. Ήδη στην Ολυμπία έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία», σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

Μετά, όπως είπε, ακολουθεί «νέα μάχη» για γρήγορα αντιδιαβρωτικά μέτρα, όπως είναι τα κορμοδέματα και τα κλαδοπλέγματα, για να αποτραπούν πλημμυρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Η μια είναι διοικητική και αφορά στη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών και των Γενικών Διευθύνσεων Δασών από τις αποκεντρωμένες Περιφέρειες στην κάθετη οργάνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος με ενιαίο συντονισμό.

Η δεύτερη είναι η θέσπιση της έννοιας του «αναδόχου αναδάσωσης». Θα προχωρά στην εκπόνηση μιας μελέτης, την οποία θα εγκρίνει το οικείο Δασαρχείο, για μέτρα προστασίας, μέτρα αποκατάστασης, που περιλαμβάνουν και την τεχνητή αναδάσωση, ώστε στη συνέχεια με δικές του δαπάνες να προχωρήσει στην αποκατάσταση και ανασυγκρότηση του φυσικού περιβάλλοντος. «Μάλιστα, θα υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία όποιος ενδιαφέρεται να προσφέρει εθελοντικά και με δικά του έξοδα, θα μπαίνει και θα δηλώνει που θέλει να αναδασώσει και τις εργασίες που θέλει να προσφέρει», είπε ο κ. Σκρέκας.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό γίνονται νέα σχέδια ώστε εκεί που υπάρχει η δυνατότητα να μπορούν να φυτευτούν δέντρα πλατύφυλλα και ανθεκτικά στις πυρκαγιές. «Φυτώρια με τέτοια δέντρα υπάρχουν αυτή τη στιγμή και ήδη έχουμε προχωρήσει σε μια προγραμματική σύμβαση και με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και με το ΓΕΩΤΕΕ για την ανάθεση με 5 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η προτεραιότητα που είχε θέσει η κυβέρνηση την αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και τα μέτρα παρέμβασης ώστε τα δασικά οικοσυστήματα να είναι πιο ανθεκτικά στην κλιματική κρίση, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έχει ήδη κατανείμει, πριν τις πυρκαγιές, 225 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης για να αναδασωθούν με τεχνητή αναδάσωση 165.000 στρέμματα.

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, σημείωσε ότι «ακόμα κι αν έχει καεί κι ένα στρέμμα δάσους κι έχει καταστραφεί από την πυρκαγιά έστω κι ένα σπίτι, κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει ή να λέει ότι όλα έχουν γίνει τέλεια. Αυτή τη στιγμή δίνεται μια τιτάνια μάχη από τους πυροσβέστες και τους εθελοντές και πρέπει να τους σεβαστούμε».


Πηγή: iefimerida.gr



Μέτρα ανακούφισης και στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές


 

Η Ελληνική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενεργοποιούν μια σειρά από μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων των περιοχών που πλήττονται από τις πυρκαγιές, μετά την κήρυξη των περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την οριοθέτησή τους από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Συγκεκριμένα:

Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων. Στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προκύπτουν από την πυρκαγιά, θα ανασταλεί η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται για έξι (6) μήνες.

Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή. Στα πληττόμενα από την πυρκαγιά νοικοκυριά θα καταβληθούν, σε συνεργασία με τους δήμους, χρηματικά ποσά ανάλογα με την καταγραφή των ζημιών μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, από έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι αρμόδιο για την καταβολή αποζημιώσεων, που είναι:

οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του,

εκτός αυτού του ποσού, οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ,

επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες,

οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας, και

οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή. Αυτές οι οικονομικές ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες.

Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των εμπλεκόμενων Υπουργείων οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές και χορηγείται στεγαστική συνδρομή για την επισκευή/ανακατασκευή των κτιρίων, μέσω της ΓΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η στεγαστική συνδρομή, η οποία αποτελείται από 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων με σκοπό την αποκατάστασή τους (επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν). Η χρηματοδότηση του εν λόγω μέτρου προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά. Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο [ν. 4797/2021 (ΦΕΚ Α΄ 66/23-04-2021)], το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για την αποζημίωση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, η οποία και συστήνει σχετικές επιτροπές που προχωρούν στην εκτίμηση των ζημιών σε κάθε επιχείρηση. Ειδικότερα, η επιχορήγηση μέρους της εκτιμηθείσας ζημιάς περιλαμβάνει τη ζημιά σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Έτσι, με την προώθηση, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με την Περιφέρεια, της διαδικασίας εκτίμησης των ζημιών στις επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις δύναται να χορηγηθεί άμεσα μία προκαταβολή επί της εκτιμηθείσας ζημίας και – αφού ολοκληρωθεί η εκτιμητική διαδικασία – να χορηγηθεί και το τελικό ποσοστό επιχορήγησης επί της εκτιμηθείσας ζημιάς.

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Τα κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πυρκαγιάς και έχουν αποδεδειγμένα ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, δύναται να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ του έτους εντός του οποίου επήλθε η καταστροφή, με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο αυτόν η κυριότητα ή το εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο ανήκει στον υπόχρεο σε φόρο του έτους αυτού. Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Οικονομικών συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τη διευκόλυνση και επιτάχυνση της σχετικής διαδικασίας.

Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης. Σε συνέχεια σχετικής διάταξης στον ν. 4797/2021, δύναται να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για την αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληττόμενων από την πυρκαγιά. Ειδικότερα, για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και τις νομικές οντότητες που δικαιούνται το συγκεκριμένο μέτρο, αναστέλλεται, για έξι (6) μήνες, η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους, εξαιρουμένων των απαιτήσεων για διατροφή. Η αναστολή καταλαμβάνει, ιδίως, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων. Κατά το χρονικό διάστημα του εξαμήνου, αναστέλλονται οι προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.

Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και σε συνέχεια της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης οριοθέτησης που θα εκδοθεί, με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δύναται να δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν σε διαδικασία ρύθμισης και αναστολής ασφαλιστικών εισφορών οι πληττόμενες επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός των περιοχών που θα οριοθετηθούν ως πληττόμενες από την πυρκαγιά. Ειδικότερα, προβλέπεται:

κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικών εισφορών (μετά τον προσθέτων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων),

αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι (6) μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό προσθέτων τελών ή άλλων προσαυξήσεων), και

δοσοποίηση των οφειλομένων μετά το 6μηνο σε 12-24 μηνιαίες δόσεις.

Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Μεταφορών και Υποδομών, δύναται, σε συνέχεια της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, να δοθεί επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Φιλοξενία των πυρόπληκτων σε ξενοδοχειακές μονάδες. Για τους πολίτες που πλήττονται από τις πυρκαγιές, με χρηματοδότηση – αρχικά 300.000 ευρώ – από το Υπουργείο Οικονομικών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχωρά άμεσα στη μίσθωση δωματίων σε ξενοδοχειακές μονάδες, ώστε να φιλοξενηθούν οι πληγέντες.

Στήριξη αγροτών από τον ΕΛ.Γ.Α. Ο ΕΛ.Γ.Α., σε συνέχεια και της έκτακτης χρηματοδότησης από το Υπουργείο Οικονομικών, θα στηρίξει τους αγρότες, των οποίων η παραγωγή επλήγη από τις πυρκαγιές, ενώ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα διαμορφωθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για να καλυφθούν και άλλες περιπτώσεις πληττόμενων αγροτών και παραγωγών του πρωτογενούς τομέα, που δεν εντάσσονται στο πλαίσιο αποζημιώσεων του κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α.

Το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μέσω των συναρμόδιων Υπουργείων Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουν προβεί σε χρηματοδοτήσεις και εντάξεις έργων ύψους άνω του 1,1 δισ. ευρώ για αποκατάσταση και στήριξη περιοχών και πληγέντων από φυσικές καταστροφές από τον Ιανουάριο του 2020 έως σήμερα. Συγκεκριμένα:


Το Υπουργείο Οικονομικών έχει προβεί σε έκτακτες επιχορηγήσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό για αποζημιώσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές μέσω των συναρμόδιων Υπουργείων (Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) συνολικού ύψους 352,1 εκατ. ευρώ από τον Ιανουάριο του 2020 έως τις 4 Αυγούστου 2021, εκ των οποίων 209,6 εκατ. ευρώ εκταμιεύτηκαν εντός του 2020 και 142,5 εκατ. ευρώ εντός του 2021.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προς Περιφέρειες και Υπουργεία, έχουν ενταχθεί νέα έργα αποκατάστασης και στήριξης περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές συνολικού ύψους 787,2 εκατ. ευρώ από τον Ιανουάριο 2020 έως το πρώτο εξάμηνο του 2021, εκ των οποίων 398,9 εκατ. ευρώ το 2020 και 388,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021. Οι πόροι που ήδη εκταμιεύτηκαν για φυσικές καταστροφές από το ΠΔΕ από τον Ιανουάριο του 2020 έως το πρώτο εξάμηνο του 2021 ανέρχονται σε 269,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 156,7 εκατ. ευρώ το 2020 και 112,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Στο πλαίσιο την αξιοποίησης των πόρων του λογαριασμού 128/75 για την κάλυψη της επιδότησης επιτοκίου για τη στεγαστική συνδρομή, από το Υπουργείο Οικονομικών έχουν διατεθεί 3,2 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομικών έχει προβεί σε έκτακτη ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) από το τακτικό αποθεματικό εντός του 2021 με 45,5 εκατ. ευρώ για προληπτικές δαπάνες δασοπροστασίας. Ενδεικτικά:

Σε συνέχεια της κακοκαιρίας «ΜΗΔΕΙΑ», το Υπουργείο Οικονομικών ενίσχυσε την ΓΓΠΠ με 14,6 εκατ. ευρώ για δαπάνες καθαρισμού δασών και απομάκρυνσης εύφλεκτων υλικών.

Εκταμιεύτηκαν 2,8 εκατ. ευρώ για την ομαλή λειτουργικότητα των κέντρων 112 της Μονάδας Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων.

Εκταμιεύτηκαν 3 εκατ. ευρώ από το τακτικό αποθεματικό δόθηκαν για κάλυψη δαπανών διάνοιξης αντιπυρικών ζωών και την προμήθεια υδατοδεξαμενών ανοιχτού τύπου - μεγάλου όγκου και την προμήθεια ερπυστριών, ελαστικών επισώτρων για τη συντήρηση του μηχανοκίνητου στόλου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Επιπλέον εκταμιεύτηκαν από το αποθεματικό 17 εκατ. ευρώ για την κάλυψη δαπανών μίσθωσης έντεκα (11) επιπλέον πτητικών μέσων δασοπυρόσβεσης και 8,1 εκατ. ευρώ για την κάλυψη δαπανών υπερωριακής απασχόλησης του Πυροσβεστικού Σώματος.



Νέα ανάρτηση ΑΠΑΤΗ έστησε ο Πολάκης με ανεμογεννήτριες που μπήκαν επι ΣΥΡΙΖΑ

 



Το omadaalithias.gr αναδεικνύει άλλη μία προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών με fake news απο τον Παύλο Πολάκη δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα.

Μια ακόμα θεωρία συνωμοσίας που κάνει το γύρο του διαδικτύου σχετικά με τις πυρκαγιές και τις ανεμογεννήτριες, υιοθέτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διαδίδει fake news και ανακρίβειες σχετικά με κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα, μέσω του λογαρισμού του στο facebook. Αυτή τη φορά, αναρτώντας μια φωτογραφία που κάνει το γύρο του διαδικτύου, συσχετίζει την πυρκαγιά του Ιουνίου του 2017 στην Μακύνεια, με τη δημιουργία του πάρκου με τις ανεμογεννήτριες. 

Αυτό που δεν υπολόγισε όμως ο κ. Πολάκης είναι ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο για την οποία εξαπολύει τις κατηγορίες του 2017-2018, τη διακυβέρνηση της χώρας είχε αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

"Τελικά η πρόταση που κάνει τζιζ σε όλη τη συμμορία που μας κυβερνάει είναι η σύνδεση των πυρκαγιών με τις ανεμογεννητριες(γερμανικές βεβαίως -βεβαίως). Βγάλανε όλους τους παπαγάλους και κάτι λαδωμένους επιστημονες και «οικολογούντες»να πουν «καμία σχέση γίνεται πιο δύσκολο μετά τη φωτιά να μπουν» !!!

Με κορωνίδα αυτή την κυρία του WWF που όταν το 2014 φωνάζαμε να μην καταστραφούν τα χημικά της Συρίας με υδρόλυση στη Μεσόγειο είχαν πάθει αφωνία!!. Οποιος έχει περάσει από αυτοδιοίκηση ή δημόσια διοικηση ΞΕΡΕΙ πως το πρόβλημα που έλυσε η απόφαση του ΣΤΕ το 2012-13 με εισηγήτρια τη Σακελλαροπούλου ,ήταν της χωροθέτησης ( με περιβαλλοντικές μελέτες ) σε δασικές ,Natura και αναδασωτέες!

ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ,χρειάζεται ΚΑΙ αδειοδότηση για τη διάνοιξη των τεράστιων δρόμων που ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ για να μεταφερθούν ειδικά ο έλικας των 80-90 μέτρων. ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΑΣΟΣ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ,παρά την έγκριση της ΡΑΕ,παρά τη χωροθέτηση!!! Αυτό το «πρόβλημα» λύνει η φωτιά όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.....

ΥΓ .Καταλαβες ΑΜΟΡΦΩΤΕ -ΑΣΤΟΙΧΕΙΩΤΕ ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ;;;; Που από τα υποβρύχια που έγερναν,από τα φάρμακα της Νοβαρτις ,έγινες σήμερα ατζέντης των ανεμογεννητριών,μόλις ανερρωσες από τη λοίμωξη παρότι δις εμβολιασμενος και εκτός σειράς ;;;;(Όλα Γερμανικά βεβαίως-βεβαίως...)", έγραψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανάρτησή του:

app-facebook
Παυλος Πολακης
την Τρίτη

Τελικά η πρόταση που κάνει τζιζ σε όλη τη συμμορία που μας κυβερνάει είναι η σύνδεση των πυρκαγιών με τις ανεμογεννητριες(γερμανικές βεβαίως -βεβαίως)
Βγάλανε όλους τους παπαγάλους και κάτι λαδωμένους επιστημονες και «οικολογούντες»να πουν «καμία σχέση γίνεται πιο δύσκολο μετά τη φωτιά να μπουν» !!!
Με κορωνίδα αυτή την κυρία του WWF που όταν το 2014 φωνάζαμε να μην καταστραφούν τα χημικά της Συρίας με υδρόλυση στη Μεσόγειο είχαν πάθει αφωνία!!
Οποιος έχει περάσει από αυτο...

Δείτε περισσότερα
2 χιλ.
78
693


Όπως βλέπουμε, στην φωτογραφία, υπάρχει μία "σύγκριση" της κατάστασης που επικρατούσε στην Μακύνεια, εκεί που σήμερα υπάρχουν ανεμογεννήτριες, πριν περίπου ένα χρόνο.

Υπάρχει σχέση μεταξύ της πυρκαγιάς και των ανεμογεννητριών; Στο σημείο εκείνο, τον Ιούνιο του 2017 ξέσπασε μία πυρκαγιά που έκαψε δασική έκταση (αυτό είναι γεγονός). Aπό εκεί και πέρα, ουσιαστικά η φωτογραφία συσχετίζει την πυρκαγιά με τη δημιουργία του πάρκου με τις ανεμογεννήτριες.

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Αντιρρίου, Ανδρέας Κοτσανάς η αδειοδότηση για τη δημιουργία του συγκεκριμένου πάρκου δόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος-που είναι αρμόδιο-το 2014.

«Παρόλο που ήμαστε αντίθετοι με τη δημιουργία του πάρκου τόσο χαμηλά οφείλω αν πω ότι η πυρκαγιά που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2017 δεν σχετίζεται με τη δημιουργία του πάρκου», ανέφερε ο αντιδήμαρχος. 

Την ανάρτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε στο twitter ο Άδωνις Γεωργιάδης γράφοντας:

 

 



Ιωαννίδου κατά ΑΝΤΑΡΣΥΑ: «Να αφαιρέσει την αφίσα με το πρόσωπο μου»

 


Το ακροαριστερό κόμμα ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είπε να καπηλευτεί άθλια την εικόνα της εθελόντριας Κατερίνας Ιωαννίδου και να εκτυπώσει αφίσα.

Η αφίσα που έχει αναρτήσει το ακροαριστερό κόμμα ΑΝΤΑΡΣΥΑ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κατερίνας Ιωαννίδου και αποτυπώνει την φωτογραφία της συνοδευόμενη από τον τίτλο «ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΟΥΜΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ – ΚΑΤΩ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ».

Η εθελόντρια με ανάρτησή της ζητά να αποσυρθεί η αφίσα με την φωτογραφία της και τονίζει πως  «δεν έχει δώσει άδεια σε κανένα κόμμα να χρησιμοποιεί την φωτογραφία της για πολιτικά παιχνίδια» και ξεκαθαρίζει ότι «η εμπλοκή της στη φωτιά δεν έχει καμία σχέση με καμία πολιτική διαμάχη»

app-facebook
Katerina Ioannidoy
την Τρίτη

ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΈΣΩ ΘΕΡΜΆ ΤΟ ΑΝΤΑΡΣΊΑ ΝΑ ΑΠΟΣΎΡΕΙ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ ΜΟΥ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΦΊΣΑ ΤΗΣ ΆΜΕΣΑ!!!!

ΔΕΝ ΈΧΩ ΔΏΣΕΙ ΤΗΝ ΆΔΕΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΉΣΕΤΕ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ ΜΟΥ ΓΕΝΙΚΆ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΆ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΆ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΆ ΠΑΙΧΝΊΔΙΑ!!!!
ΠΑΡΑΚΑΛΏ ΠΟΛΎ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΏ ΝΑ ΥΠΆΡΧΕΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΥΔΉΠΟΤΕ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΝ ΆΦΗΣΑ ΤΟ ΠΡΌΣΩΠΟ ΜΟΥ ΟΎΤΕ ΝΑ ΛΆΒΩ ΜΈΡΟΣ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΙΑΜΆΧΕΣ!!!!! 

...Δείτε περισσότερα


3 μεγάλα fake news των Συριζαίων για τις πυρκαγιές

 


Αδιόρθωτοι και φαιδροί οι Συριζαίοι, χωρίς να σέβονται την καταστροφή, διοχέτευαν με την κάθε ευκαιρία fake news σχετικά με τις πυρκαγιές κατακλύζοντας τις τελευταίες μέρες το διαδίκτυο. 

Κοινό τους χαρακτηριστικό ότι διαδίδονται είτε από τα λεγόμενα άθλια «τρολς» του ΣΥΡΙΖΑ στα social media, ή ακόμα και από στελέχη όπως ο Πολάκης, αλλά και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

1. Η προσπάθεια τους να απαξιώσουν τους Έλληνες πυροσβέστες δημοσιεύοντας ψεύτικο δήθεν ρεπορτάζ αναφέροντας : Οι «υπεράνθρωποι» Ρουμάνοι πυροσβέστες που θα έσβηναν την πυρκαγιά σε μία μέρα και ότι οι ίδιοι «σβήνουν τη φωτιά με φωτιά».

Το συγκεκριμένο αναδημοσιεύτηκε από πολλά τρολ του ΣΥΡΙΖΑ στα social media.

Ήταν τόσο μεγάλη η διάδοση της συγκεκριμένης ψεύτικης είδησης, που η επίσημη αποστολή των Ρουμάνων πυροσβεστών σιχάθηκε την αθλιότητα των Συριζαίων, και έβγαλε ανακοίνωση για να τη διαψεύσει.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η επιστολή που υπογράφεται από τον διοικητή των Ρουμάνων πυροσβεστών που έχουν φτάσει στην Ελλάδα, Φλόριν Ποπ:

Δεν δηλώσαμε ότι οι δασικές φωτιές που αναπτύχθηκαν στην περιοχή που εμείς επιχειρούσαμε, κάτω από την καθοδήγηση του συνδέσμου μας, αξιωματικού στην Ελλάδα, θα μπορούσαν να σβηστούν σε μια μέρα».

Χαρακτήρισε δε «τεράστιο ψέμα» όσα γράφτηκαν στο militaire.gr

Για το ότι οι ίδιοι «σβήνουν τη φωτιά με φωτιά» ρητά δηλώνουν ότι βάσει και των δικών τους επιχειρησιακών πρωτοκόλλων η μέθοδος αυτή κατάσβεσης αντενδείκνυται.

2. Ο Πρόεδρος της Γορτυνίας ο οποίος ανασκεύασε τη δήλωσή του για απαίτηση «πολιτικού μέσου» από ταξίαρχο της ΕΛ.ΑΣ. για βοήθεια στις πυρκαγιές

Το συγκεκριμένο το χρησιμοποίησε μέχρι και ο Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινή συνέντευξή του και ενώ είχε ήδη ανασκευάσει ο Πρόεδρος της Κοινότητας τη δήλωσή του, και ο Τσίπρας το ήξερε, αλλά αναφέρει όσα ψέματα του γράφουν χωρίς να έχει την αίσθηση το πόσο φαιδρός γίνεται.

Τι συνέβη:

Αρχικά έπαιξε αυτή η δήλωση, στην οποία ο πρόεδρος της κοινότητας Χώρας Γορτυνίας, Δημήτρης Δημητρακόπουλος μίλησε σε δημοσιογράφους τοπικού καναλιού, αναφέροντας, ότι ταξίαρχος της Ελληνικής Αστυνομίας με τον οποίο επικοινώνησε για να ζητήσει τη συνδρομή πυροσβεστικού οχήματος, τον ρώτησε αν υπάρχει πολιτικό μέσο.


Στη συνέχεια όμως και μιλώντας σε τοπικό ραδιόφωνο ο ίδιος υποστήριξε ότι πάνω στον πανικό του μπερδεύτηκε και δεν επικοινώνησε με το σωστό άτομο για να ζητήσει τη βοήθεια των πυροσβεστικών μέσων.

«Πάνω στα νεύρα σου εκείνη την ώρα και την αναμπουμπούλα δεν ξέρεις τι ακριβώς λες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Χώρας Γορτυνίας, συμπληρώνοντας πως το όνομα που ανέφερε ήταν λάθος. «Δέχτηκα εκατό τηλέφωνα. Νόμιζα, πως το όνομα αυτό ήταν της πυροσβεστικής. Δικό μου λάθος» πρόσθεσε.

3 «Μετά τις φωτιές θα μπουν ανεμογεννήτριες»

Από τα πιο διαδεδομένα fake news.

Το χρησιμοποίησε και αυτό το ψέμα ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη τύπου που έδωσε, ενώ ο Παύλος Πολάκης έχει κάνει πολλές αναρτήσεις για το θέμα.

Ο Πολάκης μάλιστα έφτασε σε τέτοιο σημείο που χρησιμοποίησε 2 φωτογραφίες επί ΣΥΡΙΖΑ, συσχετίζοντας την πυρκαγιά του Ιουνίου του 2017 στην Μακύνεια, με τη δημιουργία του πάρκου με τις ανεμογεννήτριες.  

Για το θέμα των ανεμογγενητριών και γιατί στην πραγματικότητα οι πυρκαγιές δυσκολεύουν και δεν διευκολύνουν την τοποθέτησή τους έκανε ανάρτηση η επικεφαλής της WWF.

Σε αυτήν παραθέτει την άποψη νομικού και επιχειρεί να βάλει ένα τέλος στα όσα διαδίδονται ότι οι δασικές εκτάσεις στην Εύβοια κάηκαν προκειμένου να τοποθετηθούν αιολικά πάρκα με ανεμογεννήτριες.

Συγκεκριμένα ο νομικός Γιώργος Καραβοκύρης αναφέρει και η κυρία Νάντσου το αναδημοσιεύει:

"Δεν χρειάζεται να κάψει κανείς το δάσος για να εγκαταστήσει ΑΠΕ (αντιθέτως, η φωτιά ήταν ο πιο ασφαλής τρόπος για να αποτραπεί το έργο). Ούτε το μείζον ερμηνευτικό στοίχημα του νομικού πλαισίου -και της απόφασης του ΣτΕ που υπερβαίνει τη γραμματική ερμηνεία- είναι η ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία, αλλά η ίδια η προστασία του περιβάλλοντος. Αυτή είναι η βασική μέριμνα και πολλές φορές τα νομικά είναι η καλύτερη προϋπόθεση για να συζητάμε με ακρίβεια και πολιτικά".

Η ανάρτησή της:

Theodota Nantsou
τη Δευτέρα

Σημαντική γνώμη από τον εξαίρετο νομικό Georgios Karavokyris, για την αχλή που περιβάλλει την απόφαση του ΣτΕ (Ολομ. 2499/2012) για τα αιολικά στις κυρηγμένες ως αναδασωτέες εκτάσεις.

Για την ιστορία, ήμουν στο ακροατήριο όταν δικάστηκε η πολύκροτη αυτή υπόθεση. Οι δικαστές έλαβαν αυτή την απόφαση μετά από συζήτηση που αφορούσε και το "κίνητρο" που έχει κάποιος να κάψει έκταση για να σαμποτάρει ένα έργο, προβληματισμός ο οποίος εκφράστηκε από δικαστές και σε άλλη δίκη. Είχα...

Δείτε περισσότερα

Στο άρθρο 24 παρ.1 του Συντάγματος επιτρέπεται εξαιρετικά η μεταβολή στη χρήση δασών και δασικών εκτάσεων για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Στο άρθρο 117 παρ.3 τ...

Δείτε περισσότερα
393
3
250


Με πληροφορίες απο την omadaalithias.gr