Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

Σκρέκας: Τα μέτρα για την αποκατάσταση των δασών -Τι αλλάζει στις αναδασώσεις

 



Στα μέτρα για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, πολλά εκ των οποίων έχουν ήδη ξεκινήσει, μετά την κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η χαρτογράφηση των περιοχών που έχουν καταστραφεί μερικώς ή ολοσχερώς από τις πυρκαγιές με τη χρήση δορυφορικών συστημάτων.

Επιπλέον, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες, προβλέπεται μείωση του χρόνου ανακήρυξης μιας έκτασης ως αναδασωτέας από τις 90 ημέρες που ισχύει στις 30 ημέρες.

«Το τρίτο έχει να κάνει με τα μέτρα προστασίας. Στον τομέα αυτό έχουμε πάρα πολύ δουλειά, γιατί έχουμε χιλιόμετρα παρόδιων εκτάσεων, παρόδιας βλάστησης που έχει καεί. Άρα έχουμε ιστάμενους κορμούς καμένους, οι οποίοι εγκυμονούν κινδύνους να πέσουν σε δρόμους και πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν. Ήδη στην Ολυμπία έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία», σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

Μετά, όπως είπε, ακολουθεί «νέα μάχη» για γρήγορα αντιδιαβρωτικά μέτρα, όπως είναι τα κορμοδέματα και τα κλαδοπλέγματα, για να αποτραπούν πλημμυρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Η μια είναι διοικητική και αφορά στη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών και των Γενικών Διευθύνσεων Δασών από τις αποκεντρωμένες Περιφέρειες στην κάθετη οργάνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος με ενιαίο συντονισμό.

Η δεύτερη είναι η θέσπιση της έννοιας του «αναδόχου αναδάσωσης». Θα προχωρά στην εκπόνηση μιας μελέτης, την οποία θα εγκρίνει το οικείο Δασαρχείο, για μέτρα προστασίας, μέτρα αποκατάστασης, που περιλαμβάνουν και την τεχνητή αναδάσωση, ώστε στη συνέχεια με δικές του δαπάνες να προχωρήσει στην αποκατάσταση και ανασυγκρότηση του φυσικού περιβάλλοντος. «Μάλιστα, θα υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία όποιος ενδιαφέρεται να προσφέρει εθελοντικά και με δικά του έξοδα, θα μπαίνει και θα δηλώνει που θέλει να αναδασώσει και τις εργασίες που θέλει να προσφέρει», είπε ο κ. Σκρέκας.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό γίνονται νέα σχέδια ώστε εκεί που υπάρχει η δυνατότητα να μπορούν να φυτευτούν δέντρα πλατύφυλλα και ανθεκτικά στις πυρκαγιές. «Φυτώρια με τέτοια δέντρα υπάρχουν αυτή τη στιγμή και ήδη έχουμε προχωρήσει σε μια προγραμματική σύμβαση και με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και με το ΓΕΩΤΕΕ για την ανάθεση με 5 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η προτεραιότητα που είχε θέσει η κυβέρνηση την αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και τα μέτρα παρέμβασης ώστε τα δασικά οικοσυστήματα να είναι πιο ανθεκτικά στην κλιματική κρίση, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έχει ήδη κατανείμει, πριν τις πυρκαγιές, 225 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης για να αναδασωθούν με τεχνητή αναδάσωση 165.000 στρέμματα.

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, σημείωσε ότι «ακόμα κι αν έχει καεί κι ένα στρέμμα δάσους κι έχει καταστραφεί από την πυρκαγιά έστω κι ένα σπίτι, κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει ή να λέει ότι όλα έχουν γίνει τέλεια. Αυτή τη στιγμή δίνεται μια τιτάνια μάχη από τους πυροσβέστες και τους εθελοντές και πρέπει να τους σεβαστούμε».


Πηγή: iefimerida.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου