Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Δεν θα αναγράφεται το θρήσκευμα στα απολυτήρια Λυκείου από την επόμενη χρονιά


Από την επόμενη σχολική χρονιά τα απολυτήρια Γυμνασίου και Λυκείου και κάθε είδους αποδεικτικά και πιστοποιητικά σπουδών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα εκδίδονται χωρίς την αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας.

Αυτό αναφέρει διάταξη του υπουργείου Παιδείας με στόχο την εναρμόνιση του ισχύοντος καθεστώτος με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ακολουθώντας την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, έκρινε ότι η υποχρεωτική ή προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στα έγγραφα αυτά συνιστά παραβίαση του άρθρου 13 του Συντάγματος, του άρθρου 9 της ΕΣΔΑ, καθώς και διατάξεων της νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Είχε προηγηθεί σχετική με τη νομοθετική ρύθμιση υπουργική απόφαση της υπουργού Νίκης Κεραμέως. Η διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο (είναι το άρθρο 41) για την ίδρυση της νέας Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης που ετέθη σε δημόσια διαβούλευση έως τις 18 Δεκεμβρίου στο http://www.opengov.gr/ypepth/?p=4969.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Νέο κόλπο βρήκαν απατεώνες δηλώνοντας μετατραυματικό στρες στους Αιτούντες άσυλο πουλώντας ψεύτικες βεβαιώσεις


Μετατραυματικό στρες- Αιτούντες άσυλο: Πόσα λεφτά λάμβαναν τα μέλη του κυκλώματος από κάθε αιτούντα άσυλο στη Λέσβο, προκειμένου να χορηγήσουν ψευδείς βεβαιώσεις.

Μετατραυματικό στρες- Αιτούντες άσυλο: Εγκληματικό δίκτυο στη Μυτιλήνη αποτελούμενο από πέντε άτομα μεταξύ των οποίων δύο δικηγόροι και ένας ψυχολόγος, εφοδίαζε παράνομα αιτούντες άσυλο με γνωματεύσεις «μετατραυματικού στρες» για να χαρακτηριστούν ως «ευάλωτα πρόσωπα».

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση βορείου Αιγαίου, μέχρι τώρα και μετά από πολύμηνες έρευνες έχουν ταυτοποιηθεί 538 περιπτώσεις για κάθε μία από τις οποίες οι εμπλεκόμενοι λάμβαναν ποσά από 550 έως 950 ευρώ. Από τους πέντε που εμπλέκονται στο δίκτυο ένας είναι αλλοδαπός και οι τέσσερις Έλληνες. Τρεις από τους πέντε συνελήφθησαν στη Μυτιλήνη το τελευταίο διάστημα.

Με τη βεβαίωση - γνωμάτευση οι αιτούντες άσυλο χαρακτηρίζονταν από την υπηρεσία ασύλου ως «ευάλωτα πρόσωπα» και τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειες τους απολάμβαναν επιπλέον δικαιωμάτων προστασίας και συνδρομής. Όπως έγινε γνωστό, τις γνωματεύσεις υπέγραφε καταχρηστικά η συλληφθείσα ψυχολόγος, χωρίς να έχει σχετικό δικαίωμα, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή, φορητοί σκληροί δίσκοι αποθήκευσης δεδομένων, φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων, το χρηματικό ποσό των 4.615 ευρώ και πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων.

Σε βάρος των εμπλεκόμενων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση παράνομης διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια κατ' επάγγελμα και από κερδοσκοπία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Την υπόθεση χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί όλο το εύρος της δραστηριότητας του εγκληματικού δικτύου.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατήγγειλε ότι ιδιώτες γιατροί διευκόλυναν με γνωματεύσεις τους χιλιάδες μετανάστες να μην επιστρέφονται στην Τουρκία, αλλά να προωθούνται από τα νησιά στην ενδοχώρα. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για το άσυλο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, διευκρίνισε ότι οι γιατροί αυτοί έδιναν έγγραφα στους μετανάστες, τα οποία αποδέχονταν οι υπηρεσίες ασύλου, ότι έπασχαν από μετατραυματικό στρες, με αποτέλεσμα χιλιάδες αλλοδαποί να κηρύσσονται ευάλωτοι και να μεταφέρονται στην ενδοχώρα. 


Πηγή


Δέν το περίμεναν οι Τούρκοι ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει αποτελεσματικά απελαύνοντας τον Λίβυο πρέσβη


Άφωνοι με τη σοβαρότητα και την αποτελεσματικότητα της Ελλάδας οι Τούρκοι που δεν μπορούν να την διαχειριστούν, γιατί είχαν συνηθίσει με Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ που μπορούσαν να ξεφτιλίζουν χωρίς να μην μιλάνε.

Μήνυμα ότι η Τουρκία καταδικάζει την απόφαση της Ελλάδας να απελάσει τον πρέσβη της Λιβύης έστειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δείχνοντας την αμηχανία στην οποία έχουν περιέλθει οι Τούρκοι έχοντας απέναντι τους μια σοβαρή και αποτελεσματική Ελληνική κυβέρνηση.


Ζευγάρι αγόρασε την υποβρύχια Lotus Esprit του James Bond για μόλις $100 και ο Elon Musk τους έδωσε $1 εκατ. για να την αποκτήσει



Ένα ανδρόγυνο από τη Νέα Υόρκη πλήρωσε 100 δολάρια για μια παλιά, εγκαταλελειμμένη σε αποθήκη, Lotus Esprit για να την αγοράσει αργότερα ο Elon Musk έναντι σχεδόν ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Το αυτοκίνητο που αγόρασε ο Musk δεν ήταν κάποιο τυχαίο, αφού όπως αποδείχθηκε, ήταν η υποβρύχια Lotus Esprit με την οποία ο Ρότζερ Μουρ ως James Bond είχε βουτήξει στη θάλασσα για να ξεφύγει από τους διώκτες του στην ταινία “Ο κατάσκοπος που με αγάπησε” (1977). Μετά τα γυρίσματα της ταινίας το αυτοκίνητο είχε τοποθετηθεί σε μια αποθήκη και ξεχάστηκε για πάνω από μια δεκαετία, μέχρις ότου εμφανίστηκε το ζευγάρι από τη Νέα Υόρκη. Το περίεργο είναι ότι δεν γνώριζαν τι αγόρασαν αφού δεν είχαν δει ποτέ τους ταινία του “πράκτορα 007”, όπως αποκάλυψε ο Doug Redenius, που είχε πιστοποιήσει την ταυτότητα της θρυλικής Lotus. «Δεν είχαν ιδέα πόσο μεγάλη ήταν η αξία του», δήλωσε.


Ο σύζυγος σχεδίαζε να επισκευάσει την οροφή της Lotus του James Bond και να κάνει κι άλλες βελτιώσεις, αλλά όταν το φόρτωσε στο φορτηγό και πήρε τον δρόμο της επιστροφής, φορτηγατζήδες που το αναγνώρισαν επικοινώνησαν μαζί του μέσω ασυρμάτου και τον ενημέρωσαν. Στη συνέχεια πήγε και νοίκιασε την ταινία και τότε κατάλαβε τι “θησαυρό” είχε στα χέρια του.

Μετά από κάποιες επισκευές το ζευγάρι παρουσίασε το απόκτημά του σε διάφορες εκθέσεις τις επόμενες δύο δεκαετίες, μέχρι το 2013 που αποφάσισε να το βγάλει στο σφυρί. Ο Redenius, που είχε ακούσει κάποια στιγμή για την ύπαρξη του αυτοκινήτου, επικοινώνησε με το ζευγάρι, πιστοποίησε ότι επρόκειτο για τη Lotus Esprit της ταινίας και τους έφερε σε επαφή με τον οίκο δημοπρασιών RM Sotheby’s λέγοντάς τους ότι “αν πιάσει τα χρήματα που ελπίζουμε θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε άνετα το υπόλοιπο της ζωής σας”.


Όπως και έγινε. Ο οίκος πούλησε το αυτοκίνητο το 2013 σ’ έναν αγοραστή που ζήτησε να κρατηθεί μυστική η ταυτότητά του, αλλά όπως αποδείχθηκε τελικά ήταν ο Elon Musk, ο όποιος φέρεται να πλήρωσε 997.000 δολάρια.

Ο Musk είπε ότι ήταν παιδί όταν πρωτοείδε την ταινία και είχε μείνει άναυδος με τη Lotus.

Ήταν φανταστικό να βλέπω, όντας μικρό παιδί στη Νότια Αφρική, τον James Bond να οδηγεί τη Lotus Esprit σε μια αποβάθρα, να πατά ένα κουμπί και το αυτοκίνητο να μεταμορφώνεται σε υποβρύχιο. Απογοητεύτηκα όταν έμαθα ότι στην πραγματικότητα δεν μπορεί να μεταμορφωθεί.

είχε δηλώσει το 2013, ενώ πρόσφατα αποκάλυψε ότι η Lotus Esprit αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το νέο ηλεκτρικό pickup της Tesla, το Cybertruck.






Πηγή : autoblog.gr


Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των εταιριών κινητής τηλεφωνίας



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τον κλάδο.

Συγκεκριμένα συζητήθηκαν: ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, οι χαμηλές επιδόσεις στους διεθνείς δείκτες ψηφιακής ωριμότητας και οι αναγκαίες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν από τις επιχειρήσεις στους τομείς των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, η εφαρμογή του νέου νόμου για τις αδειοδοτήσεις, η ειδική φορολογία, καθώς και το ζήτημα του κόστους των δεδομένων της κινητής τηλεφωνίας. Η συζήτηση έγινε σε παραγωγικό κλίμα.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cosmote Μιχάλης Τσαμάζ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Χάρης Μπρουμίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Wind Νάσος Ζαρκαλής. Από κυβερνητικής πλευράς ήταν παρόντες ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού ‘Εργου Άκης Σκέρτσος και ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αντώνης Τζωρτζακάκης.


Παραπέμπεται ο Τράμπ! Παίρνει τον δρόμο για την καθαίρεση του από το αξίωμα



Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε σήμερα ότι οι διαδικασίες για την καθαίρεση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιταχύνονται αφού όπως είπε υπάρχουν επαρκή στοιχεία. Οι Δημοκρατικοί θα ψηφίσουν για την παραπομπή του Προέδρου πριν τελειώσει το 2019.

Η Πελόζι είπε ακόμα ότι από τους ερευνητές έχουν προκύψει στοιχεία που δείχνουν ότι ο Τραμπ έκανε κατάχρηση εξουσίας για δικά του πολιτικά οφέλη και έτσι καταπάτησε τον όρκο του στο Σύνταγμα. Οι Δημοκρατικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να παραπέμψουν τον Ντόναλντ Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και παρεμπόδιση του έργου του Κογκρέσου.





Η Τουρκία έκανε μεγάλη ζημιά στην Λιβύη την διέσυρε διεθνώς για να ικανοποιήσει το "εγώ" του Ερντογάν


Σε πανικό σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται στην Λιβύη μετά τα προβλήματα που τους δημιούργησαν οι Τούρκοι, για να ικανοποιήσουν το "εγώ" τους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες και τις περιπέτειες που έβαζαν τους Λίβυους.

Η Ελληνική κυβέρνηση αποφασισμένη να δώσει τέλος στις αθλιότητες της Τουρκίας, και να καταλάβουν όσοι συνεργάζονται παράνομα μαζί της ότι θα υποστούν τις συνέπειες των πράξεων τους, κάνει πράξη την απέλαση του Λίβυου πρέσβη.

Σήμερα ανακοινώθηκε επίσημα η απέλαση του Λίβυου πρέσβη, στον οποίο είχε δοθεί προθεσμία έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης για να παραδώσει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα.

Ο Λίβυος επιτετραμένος προσήλθε στο υπουργείο το εξωτερικών το πρωί, όπου του έγινε γνωστό ότι είναι persona non grata και, κατόπιν, του δόθηκε προθεσμία για να εγκαταλείψει τη χώρα.

Η δήλωση Νίκου Δένδια :  «Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης καταδικάζεται απερίφραστα. Με λύπη μου σας ανακοινώνω ότι σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης κλήθηκε στο ΥΠΕΞ και του ανακοινώθηκε η απέλασή του. Του δόθηκε προθεσμία 72 ωρών να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Η απόφαση αυτή είναι συνέπεια του ότι η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει. Η απόφαση δεν σημαίνει διακοπή των διπλωματικών σχέσεών μας με τη Λιβύη».


Επόμενη κίνηση της Ελληνικής κυβέρνησης ήταν η πρόσκληση του προέδρου της λιβυκής Βουλής Agile Saleh Issa Gwoider στην Αθήνα  από τον Προέδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα και θα βρίσκεται την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου στην χώρα μας.

Η Βουλή της Λιβύης καταψήφισε το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της κυβέρνησης «εθνικής συμφιλίωσης» της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη.


120.000 δολάρια για μια μπανάνα κολλημένη στο τοίχο με μονωτική ταινία



Η βλακεία και η πρόκληση πολλές φορές των "καλλιτεχνών" είναι απερίγραπτη σε λέξεις και περιγράφονται μόνο από το έργο τους. 

Και το χειρότερο ζητάς και 120.000 δολάρια για μια μπανάνα κολλημένη στον τοίχο με μονωτική ταινία και βρίσκεις και δύο αγοραστές που το αγοράζουν επιβραβεύοντας την βλακεία και δείχνοντας ότι δεν υπάρχει σωτηρία για ορισμένους ανρθώπους.


Ο "καλλιτέχνης" που κόλλησε την μπανάνα στο τοίχο με μονωτική ταινία ονομάζεται Μαουρίτσιο Κατελάν και είναι αυτός που είχε παρουσιάσει και την χρυσή λεκάνη τουαλέτας πριν καιρό.  




23χρονος παρίστανε τη γυναίκα και έβαζε ανήλικες να ξεγυμνώνονται



Ολόκληρο κανάλι είχε στήσει στο ψεύτικο προφίλ που είχε δημιουργήσει με γυναικείο όνομα σε δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης ένας 23χρονος από την Πάτρα, ο οποίος μετέδιδε live τις συνομιλίες του με ανήλικα κορίτσια τα οποία προέτρεπε να συμμετέχουν σε πορνογραφικές σκηνές!

Μετά από αλλεπάλληλες καταγγελίες ότι η υποτιθέμενη γυναίκα ζητούσε από τα κορίτσια να δείχνουν τα απόκρυφα σημεία του σώματός τους σε ζωντανή μετάδοση, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Πατρών ξεκίνησαν διαδικτυακές έρευνες. Τα ψηφιακά ίχνη οδήγησαν στην ταυτοποίηση των στοιχείων του 23χρονου δράστη, ο οποίος συνελήφθη στο σπίτι του.

Μάλιστα, τη στιγμή που έκαναν έφοδο οι αστυνομικοί, ο φορητός υπολογιστής του, ο οποίος κατασχέθηκε ήταν συνδεδεμένος στο κανάλι του μέσου κοινωνική δικτύωσης. Εκτός από αυτόν, οι άνδρες της Ασφαλείας κατέσχεσαν και αποθηκευμένο βίντεο με υλικό παιδικής πορνογραφίας. Ο 23χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών, ο οποίος του απήγγειλε κατηγορίες για πορνογραφία και παρενόχληση ανηλίκων.


Μάνος Τσαγκαράκης
Πηγή : protothema.gr


Είχαν «παγιδεύσει» με εύφλεκτο υλικό δωμάτια του ξενοδοχείου - Στο Ανθρωποκτονιών οι έρευνες



Σε εμπρησμό παραπέμπουν όλα τα ευρήματα από τις έρευνες της αστυνομίας στο ξενοδοχείο Athenaeum Palace, όπου το μεσημέρι της Πέμπτης εκδηλώθηκε φωτιά με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό μίας γυναίκας, η οποία παραμένει διασωληνωμένη σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Ηδη οι έρευνες έχουν ανατεθεί στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής.

Από την επιτόπια έρευνα στο ξενοδοχείο της λεωφόρου Συγγρού εντοπίστηκαν μπιτόνια με εύφλεκτο υλικό σε δωμάτια του 1ου και του 2ου ορόφου καθώς και στον διάδρομο του 1ου ορόφου από όπου και ξεκίνησε η πυρκαγιά.

Πέραν της γυναίκας, άλλα δύο άτομα διακομίστηκαν στο Αττικό νοσοκομείο με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Από τους απεγκλωβισθέντες, τρεις κατέβηκαν μέσω κλιμακοφόρου οχήματος της Πυροσβεστικής, ενώ οι υπόλοιποι απομακρύνθηκαν με την βοήθεια των πυροσβεστών από το εσωτερικό κλιμακοστάσιο του ξενοδοχείου.

Τα ευρήματα οδηγούν τους ανακριτικούς υπαλλήλους στην υπόνοια ότι κάποιος είχε σκοπό να βάλει φωτιά σε πολλά σημεία, προκειμένου να επεκταθεί ταχύτερα στο κτίριο, αλλά για άγνωστο λόγο δεν ολοκλήρωσε την πράξη του.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού στην τελετή εγκαινίων της Μονάδας Παραγωγής Μηχανημάτων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης της ENVIPCO και της ΤΕΧΑΝ στην Παλλήνη Αττικής


Στην τελετή εγκαινίων της μονάδας μηχανημάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης της σύμπραξης των εταιρειών ENVIPCO και ΤΕΧΑΝ, στην Παλλήνη Αττικής, παραβρέθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειώνεται πως πρόκειται για την πρώτη μονάδα παραγωγής του συγκεκριμένου είδους εκτός ΗΠΑ και στόχος είναι να γίνει κόμβος εξαγωγής μηχανημάτων «Made in Greece» στην ευρύτερη περιοχή μας. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η επένδυση στη χώρα μας αποδεικνύει την έμπρακτη εμπιστοσύνη στα ελληνικά χέρια, ενώ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως η ανακύκλωση αποτελεί κοινωνική αναγκαιότητα και όρο ζωής για όλους.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η εθνική στροφή προς τη βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί πολύ σοβαρή υπόθεση για την κυβέρνηση και πως στόχος είναι η Ελλάδα να αποτελέσει κομβικό παράγοντα για την πράσινη καινοτομία, την προώθηση νέων τεχνολογιών και τα ζητήματα πράσινης ανάπτυξης.

Πρεσβευτής ανταποδοτικής ανακύκλωσης είναι ο διεθνής μπασκετμπολίστας Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος απηύθυνε σύντομο βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό. Στο τέλος ένα από τα παιδιά του 11ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά -που παρακολούθησαν την εκδήλωση- έλαβε ως δώρο, με κλήρωση, υπογεγραμμένη φανέλα του αστέρα του NBA.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

Αυτό που δεν μας είπε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ότι έχουμε, ως Ελλάδα, και τον καλύτερο μπασκετμπολίστα στον κόσμο. Και είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για αυτό, για τη δράση του όχι μόνο στα παρκέ αλλά και για το πλούσιο κοινωνικό έργο το οποίο αναπτύσσει στη χώρα μας.

Αγαπητέ κύριε Πρέσβη,

Κύριοι υπουργοί,

Κύριε περιφερειάρχα,

Kύριοι Δήμαρχοι,

Αγαπητά μου παιδιά του 11ου δημοτικού σχολείου Πειραιά,

Φίλες και φίλοι,

Προ διετίας, δημοσιεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο η πρώτη συνολική μελέτη για το πλαστικό στον πλανήτη από το 1950. Μέχρι το 2017, λοιπόν, ο πληθυσμός της Γης είχε καταναλώσει 8,3 δισεκατομμύρια τόνους πλαστικών. Μόνον στα 14 τελευταία χρόνια είχαν παραχθεί οι ίδιες ποσότητες με εκείνες όλων των προηγούμενων 53 ετών. Τώρα από όλο αυτό το πλαστικό, το 30% παραμένει ακόμη ενεργό. Από το υπόλοιπο, συνολικά το 79% κατέληξε σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων ή στην θάλασσα, το 12% αποτεφρώθηκε, μόλις το 9% συνολικά ανακυκλώθηκε.

Επτά δισεκατομμύρια τόνοι, δηλαδή, κατέληξαν καπου στο περιβάλλον και μέχρι το 2050 θα παραχθούν ακόμη 12 δισεκατομμύρια τόνοι δυνητικού κινδύνου. Διάσπαρτα υλικά, που αν δεν φροντίσουμε να τα ανακυκλώσουμε μπορούν πια να εντοπίζονται και ως μικροπλαστικά στους ωκεανούς μας αλλά και στην τροφική μας αλυσίδα.

Και ξεκίνησα χρησιμοποιώντας αυτά τα μεγέθη για να καταδείξω κάτι το οποίο πιστεύω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε πια, ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Κατα συνέπεια η ανακύκλωση, η πράσινη οικονομία, η κυκλική οικονομία δεν αποτελούν, απλά μια τάση, ένα ρεύμα σκέψης. Αποτελούν μονόδρομο για το μέλλον. Και χαίρομαι που σε αυτή τη συνάθροιση βρίσκονται άνθρωποι οι οποίοι αγωνίστηκαν για την ανακύκλωση εδώ και πολλές δεκαετίες όταν τα ζητήματα αυτά για τα οποία συζητάμε σήμερα δεν είχαν μπει ακόμα με τόση ένταση στο δημόσιο διάλογο. Και τους ευχαριστώ γι’ αυτό.

H ανακύκλωση λοιπόν αποτελεί και κοινωνική αναγκαιότητα. Και όρο ζωής για όλους: Πολίτες, επιχειρήσεις, δήμους και φυσικά την ίδια την οργανωμένη Πολιτεία. Και γι’ αυτό ακριβώς βρίσκομαι και εγώ σήμερα ανάμεσά σας. Για να δηλώσω προσωπικά «παρών» και να επαναλάβω για άλλη μια φορά πόσο σοβαρή υπόθεση είναι για την κυβέρνησή μας η ουσιαστική στροφή προς την βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη. Είμαι εδώ όμως για να χαιρετήσω κιόλας έναν πολύτιμο κρίκο σε αυτήν την προσπάθεια και αυτή δεν είναι άλλη από την παραγωγή μηχανημάτων για ανταποδοτική ανακύκλωση, η οποία ξεκινάει εδώ πέρα, στην Ελλάδα.

Συγχαρητήρια στην ΕNVIPCO, συγχαρητήρια στην ΤΕΧΑΝ για την πρωτοβουλία σας να δημιουργήσετε αυτή την μονάδα εδώ πέρα στην πατρίδα μας. Αποκτούμε με αυτόν τον τρόπο άλλη μία υποδομή για την δυναμική διασπορά,εξάπλωση της Ανακύκλωσης. Αλλά αποκτούμε και μια θέση ως ένας κομβικός παράγοντας στην πράσινη καινοτομία, στην προώθηση νέων τεχνολογιών, γύρω από τα ζητήματα της πράσινης ανάπτυξης.

Θέλω, λοιπόν, για άλλη μια φορά, να ευχαριστήσω τους φίλους μας πέραν του Ατλαντικού για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στον τόπο και στα ελληνικά χέρια, ιδρύοντας στη χώρα μας την πρώτη μονάδα παραγωγής της εταιρείας εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Thank you very much for the confidence you place in our country. Thank you ambassador, also you and thank you to the staff of the embassy for contributing to make this project a reality.

Διότι το εργοστάσιο αυτό δεν απευθύνεται μόνο στην ελληνική αγορά, θα καλύψει ανάγκες όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και γιατί όχι, με μελλοντικές επενδύσεις, να μπορεί να μεγαλώσει και άλλο και είμαι απολύτως σίγουρος ότι η επιλογή αυτή είναι μια επιλογή η οποία θα δικαιωθεί, αποδεικνύοντας,πια στην πράξη, ότι οι υποψήφιοι επενδυτές μόνο οφέλη έχουν, πια, να προσδοκούν από τη χώρα μας. Όφελος, όμως θα έχει η Ελλάδα -και μάλιστα πολλαπλάσιο. Μια επένδυση η οποία ξεκινάει με ένα ποσό κοντά στα 10 εκατομμύρια δολάρια θα δημιουργήσει άμεσα 60 που θα φτάσουν στις 85 θέσεις εργασίας. Ενδέχεται να φτάσουν μέχρι τις 230 μέσα σε μια πενταετία. Πράσινες θέσεις εργασίας!

Όπως είπα είναι μια πρωτοβουλία με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, η αξία των μηχανημάτων που θα κατασκευάζονται εδώ, μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 150 εκατομμύρια δολάρια σε ορίζοντα πενταετίας. Και βέβαια, όλοι αυτοί οι αριθμοί δεν περιλαμβάνουν τα πολλά άυλα οφέλη και για την ίδια τη χώρα: Τη σημαντική μεταφορά τεχνογνωσίας αιχμής.

Την εμπορική της αναβάθμιση στον τομέα της ανακύκλωσης. Την απασχόληση προσωπικού υψηλής κατάρτισης. Αλλά και τις έμμεσες ευεργετικές συνέπειες για όλη την τοπική οικονομία, για την Παλλήνη, για την βορειοανατολική Αττική.

Όλα τα παραπάνω,όλα αυτά τα οποία βλέπετε σήμερα, δεν ήταν ούτε αυτονόητα, ούτε εύκολα.

Είναι αποτέλεσμα μιας αθόρυβης και συστηματικής δουλειάς που κάνει η κυβέρνησή μας, για να καταστήσει και πάλι την Ελλάδα προνομιακό επενδυτικό προορισμό:

Θέλω να κρατήσω την κουβέντα την οποία είπατε η οποία είναι κολακευτική για την κυβέρνηση μας.Πιστεύω όμως, ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ότι μέσα σε 4 μήνες έγιναν όλα όσα δεν έγιναν το προηγούμενο διάστημα για να γινει αυτη η επένδυση πραγματικότητα.

Θέλω να ξέρετε ότι πίσω από κάθε νέα καλοπληρωμένη θέση εργασίας που δημιουργείται σε αυτή τη χώρα ως αποτέλεσμα ξένων επενδύσεων κρύβεται πολλή συστηματική δουλειά, η οποία έχει γίνει από όλα τα συναρμόδια υπουργεία για να μπορέσουμε επιτέλους να καταστήσουμε τη χώρα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Αυτό χρειάζεται μια σειρά πολιτικών σε υψηλό επίπεδο όπως η μείωση της φορολογίας, ο περιορισμος της γραφειοκρατίας, η δημιουργία ενός θετικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, για να μπορεί κανείς να δημιουργεί επιχειρηματικά. Είναι επενδύσεις που αποδίδουν συνδυαστικά με τον αναπτυξιακό νόμο ο οποίος ήδη ισχύει.

Και βέβαια και με το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα γίνει νόμος του κράτους αύριο. Να ενημερώσουμε τους φίλους μας από το εξωτερικό ότι από το 2020 όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις, μεγάλες, μεσαίες, μικρές, θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος 24% από 28% που ήταν. Ο φόρος στα μερίσματα πέφτει από το 10% στο 5%. Δίνονται ειδικά φορολογικά κίνητρα για επένδυση στην έρευνα, στην καινοτομία.

Ειδικά φορολογικά κίνητρα για νέα εργαλεία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις για να επιβραβεύουν το προσωπικό τους, όπως τα δικαιώματα μετοχών, τα stock options, κάνουμε πράξη αυτά τα οποία έχουμε πει. Η Ελλάδα ξαναμπαίνει για τα καλά στον παγκόσμιο χάρτη των επενδύσεων και χαιρόμαστε πάρα πολύ που αυτή η δυναμική την οποία βλέπουμε και την οποία εισπράττουμε αναπτύσσεται σε όλους τους τομείς, δεν περιορίζεται μόνο στις πολύ μεγάλες επενδύσεις τις οποίες μονοπωλούν συχνά τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά είναι μια δυναμική η οποία πια διατρέχει συνολικά το μήκος και το πλάτος της ελληνικής οικονομίας. Και χαίρομαι βέβαια πάρα πολύ που πολλές από τις επενδύσεις οι οποίες δρομολογούνται σήμερα στην Ελλάδα έχουν να κάνουν με αυτό το οποίο αποκαλούμε πράσινη ανάπτυξη.

Έχω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω και σε εσάς στον 21ο αιώνα, και ειδικά για τη χώρα μας η ανάπτυξη ή θα είναι πράσινη ή δεν θα υπάρχει καθόλου. Και είχα την ευκαιρία στην τελευταία Γενική Συνέλευση για το κλίμα αλλά και στην Μαδρίτη όπου βρέθηκα την Δευτέρα επ’ ευκαιρία της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή να μιλήσω για άλλη μια φορά για την εθνική μας στρατηγική απέναντι στην κλιματική κρίση, να παρουσιάσω την πρωτοβουλία της χώρας μας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και να επαναλάβω το μήνυμα το οποίο η κυβέρνησή μας εκπέμπει συστηματικά και μεθοδικά εδώ και 4,5 μήνες από τότε που ανέλαβε τις τύχες του τόπου. Το πόσο μεγάλη έμφαση δίνουμε στην πράσινη οικονομία ως σημαντικό κύριο αναπτυξιακό βραχίονα για τη χώρα μας.

Το κάνουμε μεθοδικά σε όλα τα επίπεδα. Το κάνουμε θεσμικά, όσο και στην πράξη.

Απελευθερώνοντας, για παράδειγμα -μιας και είμαστε στον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων- τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Εκεί έχουμε ήδη, θετικά αποτελέσματα και αρκεί να κάνει κανείς τη σύγκριση μεταξύ των περιφερειών εκείνων που είχαν το θάρρος να προχωρήσουν σε συμπράξεις και εκείνων που έμειναν κολλημένες στο παρελθόν, θύμα ιδεοληψιών. Όπως δυστυχώς είναι η περίπτωση της Αττικής για να καταλάβει κανείς ακριβώς τι εννοώ.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2020 θα έχουμε ένα νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων έως το 2030. Θα είναι απολύτως εναρμονισμένο με τις επιταγές της κυκλικής οικονομίας. Θα δουλεύει σε απόλυτη αρμονία με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που παρουσιάστηκε πρόσφατα και θα οριστικοποιηθεί και αυτό τους επόμενους μήνες.

Ενώ βέβαια πρέπει να τονίσω ότι και οι οργανισμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης αποδεσμεύονται πια από την ασφυκτική εποπτεία του κράτους, μπορούν και στο κομμάτι της αποκομιδής των απορριμμάτων να δρουν απερίσπαστοι και να κάνουν αυτό το οποίο θεωρούν ότι είναι σωστό και οικονομικό για τους δημότες τους.

Προσοχή, όμως. Τα λέω και τα ακούει και ο φιλος υπουργος Εσωτερικών, αλλά και ο φιλος υπουργός Περιβάλλοντος. Από εδώ και στο εξής στους δημάρχους μας θα θέσουμε φιλόδοξους στόχους για την ανακύκλωση και ένα μέρος της κρατικής χρηματοδότησης θα συνδέεται με τις επιδόσεις σας στην ανακύκλωση. Διότι ο στόχος μας είναι να μπορούμε να ξεφύγουμε επιτέλους από τις τελευταίες θέσεις. Είμαστε 24οι στην Ευρώπη, στον τομέα αυτό.

Να απαλλαγούμε από τις δεκάδες παράνομες χωματερές που ακόμη μολύνουν το έδαφος μας, τα νερά μας, επιβαρύνοντάς μας με πρόστιμα ντροπής.

Και από το 20% των αστικών απορριμμάτων που περίπου ανακυκλώνουμε, σήμερα, να φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στο 50% που αποτελεί και τον δεσμευτικό στόχο της ΕΕ.
Αυτή είναι μια πολιτική που όπως καταλαβαίνετε, έχει πολλαπλά οφέλη θα αποφορτίσει το περιβάλλον, θα μειώσει το κόστος αποκομιδής. Αυτό συνεπάγεται, τελικά, και λιγότερα δημοτικά τέλη.

Θα ανακουφίσει τους ΧΥΤΑ, ξεκινώντας με την Φυλή, ώστε να μπορεί να παραταθεί ο χρόνος λειτουργίας τους. Και, βέβαια, θα μας προσφέρει φτηνότερη ενέργεια με την ενεργειακή επεξεργασία του υπολείμματος των απορριμμάτων.

Με άλλα λόγια η ανακύκλωση, δεν αποτελεί μόνον οικολογική ανάγκη. Αποτελεί και μία αναπτυξιακή οικονομική επιλογή.

Χαίρομαι που τα πρώτα 100 μηχανήματα που θα παραχθούν εδώ, θα «πιάσουν δουλειά» πολύ σύντομα, σε πέντε Δήμους, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης» που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών. Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Γιάννενα, Ναύπλιο, Άνδρος, είναι οι πρώτοι Δήμοι οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα και χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτό.

Όπως έχετε δει, η διαλογή των υλικών θα γίνεται πια στην πηγή: Τρία ρεύματα, τα γνωστά, πλαστικό, μέταλλο και γυαλί. Θα δίνεται η δυνατότητα με τα μηχανήματα αυτά στον πολίτη να πηγαίνει και να τα ανακυκλώνει ο ίδιος, μέσα από μια διαδικασία η οποία ειδικά για τα νέα παιδιά έχει και έναν ενδιαφέροντα εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Υπάρχει βέβαια και ένα οικονομικό αντίτιμο ως κίνητρο και επιβράβευση αυτής της πράξης. Πιστεύουμε πάντα ότι οι λύσεις αυτές πρέπει να είναι λύσεις εναρμονισμένες με τους κανόνες της αγοράς και να δίνουν ένα σωστό πλαίσιο κινήτρων και αντικινήτρων για να μπορούμε να αλλάζουμε τις συμπεριφορές των πολιτών μας.

Όμως, κλείνοντας, θα ήθελα να σας πω ότι έχω πάρα πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στη νέα γενιά.
Και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να απευθυνθώ προσωπικά στα παιδιά του 11ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά στις δασκάλες τους, στη διευθύντρια, να τους πω πόσο χαίρομαι παιδιά που είστε σήμερα μαζί μας διότι η αλλαγή στη συμπεριφορά ενός νοικοκυριού, το πόσο διάθεση δείχνουμε να επιμένουμε στην πειθαρχία που η ανακύκλωση χρειάζεται περνάει πρώτα απ’ όλα από εσάς. Εσείς πρέπει να εκπαιδεύσετε τους γονείς σας, τα μεγαλύτερα αδέρφια σας, ότι η ανακύκλωση πια δεν είναι μία επιλογή, είναι μονόδρομος. Είναι τρόπος ζωής.

Όσο πιο πειστικοί και πιεστικοί ειστε εσείς τόσο πιο εύκολο είναι να αλλάξουν και οι συνήθειες μέσα στο νοικοκυριό σας, ώστε η ανακύκλωση να γίνει πια μια ευχάριστη διαδικασία και να συμμετέχουμε και εμείς και να καταλαβαίνουμε κάθε μέρα ότι κάνουμε και εμείς αυτό το οποίο μας αναλογεί για να μπορέσουμε να εναρμονιστούμε με τις επιταγές της κυκλικής οικονομίας. Να κάνουμε το περιβάλλον μας πιο ευχάριστο, να μειώσουμε τη χρήση των υλικών εκείνων τα οποία μπορούμε να ανακυκλώσουμε για να μπορέσετε εσείς κυρίως να ζήστε σε έναν κόσμο πιο καθαρό, πιο από αυτόν τον οποίο ζούμε εμείς.

Άρα έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην νέα γενιά, στα παιδιά μας και συγχαρητήρια και στους εκπαιδευτικούς αλλά και σε όλα τα προγράμματα ενημέρωσης τα οποία γίνονται στα σχολεία μας προκειμένου να αντιληφθούν τα νέα παιδιά τη σημασία που έχει η αλλαγή αυτή στην συμπεριφορά τους. Διότι τελικά η αλλαγή αφορά τον καθένα μας. Ο καθένας πρέπει να κάνει αυτό που του αναλογεί. Εμείς κάνουμε αυτό που μας αναλογεί σε επίπεδο κεντρικού κράτους η Περιφέρεια κάνει αυτό που της αναλογεί, οι Δήμοι κάνουν αυτό που τους αναλογεί, αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά το κάθε νοικοκυριό πρέπει να κάνει αυτό που μας αναλογεί.

Διότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε και εμείς – για να κλείσω από εκεί που ξεκίνησα- να βάλουμε ένα τρίποντο στην πρόοδο όπως κάνει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ή καλύτερα να πω ένα κάρφωμα στην πρόοδο, διότι προτιμά να καρφώνει από το να βαράει τρίποντα, και να προχωρήσουμε όλοι μαζί στο δρόμο της πρασινης ανάπτυξης.

Συγχαρητήρια και πάλι, καλή συνέχεια και θα είμαστε πάντα αρωγοί σε αυτή την ωραία προσπάθεια».

Τον Πρωθυπουργό κατά την είσοδό του υποδέχτηκαν δύο μαθητές από το 11ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, σχολείο όπου εφαρμόζονται δράσεις ανακύκλωσης, και προχώρησαν μαζί του στη συμβολική ανακύκλωση ενός πλαστικού μπουκαλιού.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε και φωτογραφήθηκε με τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου που βρέθηκαν στον χώρο, τονίζοντας πως η συμβολή της νέας γενιάς θα σταθεί αρωγός προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημα της ανακύκλωσης.

Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για τη λειτουργία των έξυπνων υποδομών υψηλής τεχνολογίας.




Εισβολή ληστών με καλάσνικοφ στο δημαρχείο Μενιδίου



Λίγο πριν τις 9 το πρωί στο δημαρχείο Μενιδίου δύο κακοποιοί μπήκαν στο κτήριο κρατώντας καλάσνικοφ με στόχο τους τις οικονομικές υπηρεσίες που βρίσκονται σε όροφο του κτηρίου της οδού Φιλαδελφείας 57.

Μετά την ληστεία βγήκαν από το κτήριο από το οποίο διέφυγαν με τη βοήθεια συνεργού τους που τους περίμενε σε κλεμμένο αυτοκίνητο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν και τι πήραν οι δύο ένοπλοι.




Δάσκαλος πολεμικών τεχνών κατηγορείται για ασέλγεια σε 15χρονη



Απόπειρα ασέλγειας σε 15χρονο κορίτσι, έρχεται στο φως, σε νησί των Κυκλάδων με δράστη ένα δάσκαλο πολεμικών τεχνών. 

Η καταγγελία που έγινε στο αστυνομικό τμήμα του νησιού, αναφέρει πως μετά το τέλος του μαθήματος, το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, ο 50χρονος πλησίασε την ανήλικη μαθήτρια και της ζήτησε να βγάλει τα ρούχα της με την δικαιολογία ότι ήθελε να ελέγξει την μυική της πρόοδο.

Στη συνέχεια, επιχείρησε να ασελγήσει σε βάρος της, ενώ κατηγορείται ότι έφτασε στο σημείο ακόμα και να τη δαγκώσει.Το κορίτσι κατάφερε να ξεφύγει και αποκάλυψε στον πατέρα της τι συνέβη. Στη συνέχεια και οι δύο τους Οι δυο τους πήγαν στην αστυνομία.

Ο δάσκαλος πολεμικών τεχνών συνελήφθη και οδηγήθηκε στην δικαιοσύνη


Συνελήφθη αστυνομικός γιατί έκαψε την ελληνική σημαία



Ένα εντυπωσιακό περιστατικό με αστυνομικό που έβαλε φωτιά σε ελληνική σημαία, το ξημέρωμα της Πέμπτης , σε περιοχή των Πατησίων, απασχολεί -όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα»-  την  ΕΛ.ΑΣ.  Μέχρι στιγμής είχαν καταγραφεί πολλά παρόμοια περιστατικά με πρωταγωνιστες κυρίως αντιεξουσιαστές ή αλλοδαπούς όμως είναι η πρώτη φορά που στο κάψιμο της ελληνικής σημαίας προχωρά ένστολος.

Πρόκειται για έναν 43χρονο αστυνομικό που υπηρετεί σε αστυνομικό τμήμα της Βορειοανατολικής Αττικής και ο οποίος οδηγήθηκε για «προσβολή συμβόλων ιδιαίτερης εθνικής σημασίας» στο αυτόφωρο. Το κάψιμο της σημαίας σημειώθηκε στην  οδό Αγίας Λαύρας, κοντά στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, όπου υπήρχε και σχετικό μικρό πανηγύρι. Πολίτες ειδοποίησαν την Άμεση Δράση και επί τόπου έφθασαν αστυνομικοί που έκπληκτοι διεπίστωσαν ότι ο άνθρωπος που είχε βάλει φωτιά στο εθνικό σύμβολο ήταν …συνάδελφός τους, τον οποίο και συνέλαβαν. Ο 43χρονος παραδέχθηκε την πράξη του και υποστήριξε ότι δεν ήταν σε νηφάλια κατάσταση ενώ επικαλέστηκε και προσωπικά προβλήματα. Όμως φέρεται να προσέθεσε ότι  προχώρησε σε αυτή την πράξη λόγω και της αντιπάθειας του σε ακροδεξιούς, χωρίς να αποσαφηνίζει οτιδήποτε  περαιτέρω.


Βασίλης Λαμπρόπουλος
ΤΟ ΒΗΜΑ


ΟΟΣΑ : Πρωταθλήτρια στις αυξήσεις φόρων η Ελλάδα


Φόροι, φόροι και πάλι φόροι. Για άλλη μια φορά η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στις αυξήσεις ανάμεσα στις χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ κατά τα χρόνια των Μνημονίων.

Έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, αποκαλύπτει περίτρανα ότι οι Έλληνες πλήρωσαν «τσουχτερούς» φόρους την περίοδο 2008 – 2018.

Στην Ελλάδα  την περίοδο των Μνημονίων καταγράφεται αύξηση φόρων κατά 6,7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ και οι φόροι

Η Ελλάδα εκτόξευσε τη φορολογική επιβάρυνση από το 32% του ΑΕΠ που ήταν το 2010 στο 38,7% του ΑΕΠ το 2018, όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ ήταν 34,3% του ΑΕΠ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα μπήκε το 2010 στο τούνελ της κρίσης με σύνολο εσόδων 95,9 δισ. δολάρια και το 2014, δηλαδή μετά από 2 Μνημόνια, είχαν πέσει στα 85,3 δισ. δολάρια, το 2017 μετά από δύο δέσμες φορολογικών μέτρων είχαν υποχωρήσει περαιτέρω στα 79,1 δισ. δολάρια, για να ανέβουν το 2018 στα 84,4 δισ. δολάρια, δηλαδή περίπου 11,5 δισ. δολάρια χαμηλότερα από τότε που ξέσπασε η κρίση.

Στο μέτωπο των εσόδων από ΦΠΑ, όπου η Ελλάδα πλέον συγκαταλέγεται στους «ακριβότερους» της Ε.Ε με κανονικό συντελεστή 24% το 2010 τα έσοδα ήταν 15,958 δισ ευρώ, έκαναν μια ελεύθερη πτώση στα 12,8 δισ ευρώ ως το 2015 και το 2017 είχαν ανέβει στα περίπου 14,6 δισ ευρώ.

Ένα ακόμα  εύρημα της Στατιστικής Έκθεσης του ΟΟΣΑ, είναι ότι η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις 7 χώρες όπου τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων ξεπερνούν το 15% του συνόλου των εσόδων.

Συνολικά, τα έσοδα από εισφορές διαμορφώθηκαν στο 30,1% του συνόλου των εσόδων και στο 11,6% του ΑΕΠ.

Την ίδια στιγμή, τα έσοδα από φορολογία ακινήτων έρχεται να αναδείξει τις τεράστιες επιβαρύνσεις που έφεραν ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός φόρος. Το 2010 τα έσοδα από φορολογία ακινήτων ήταν μόλις 0,2% του ΑΕΠ. Τώρα αγγίζουν το 2% του ΑΕΠ. Σε απόλυτα μεγέθη πέρυσι, πριν αρχίσουν οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, βρισκόμασταν στα 3,6 δισ. ευρώ.


Πηγή : in.gr


Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ylva Johansson


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αρμόδιο για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής (χαρτοφυλάκιο στο οποίο υπάγονται και τα ζητήματα μετανάστευσης) Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson, σχετικά με το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα.

Υποδεχόμενος τον Αντιπρόεδρο και την Επίτροπο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ελλάδα στηρίζεται ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αναφέρθηκε στις ελληνικές προτάσεις για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και επέμεινε στην ανάγκη ενός λογικού επιμερισμού των βαρών.

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε, τόσο στις προοπτικές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, όσο και στο νέο σύμφωνο για το άσυλο που ετοιμάζεται από την Ε.Ε. Επιπροσθέτως, η κα Johansson αναγνώρισε τη μεγάλη πίεση που δέχεται η χώρα μας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι μόνο για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Αμέσως μετά το τετ α τετ που πραγματοποιήθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο, ακολούθησε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον κ. Σχοινά και την κα Johansson, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο αναπλ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Προϊστάμενος του Γραφείου θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης του Πρωθυπουργού Δημήτρης Μητρόπουλος και η Εθνική Συντονίστρια για τα ασυνόδευτα παιδιά Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Ακολουθεί ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά των δηλώσεων που έγιναν κατά την έναρξη της συνάντησης στο πρωθυπουργικό γραφείο:

Kυριάκος Μητσοτάκης: Επιτρέψτε μου να σας καλωσορίσω στην Αθήνα, στην πρώτη σας επίσημη επίσκεψη. Σας συγχαίρω για το διορισμό σας. Ειδικά για τον Μαργαρίτη, είναι προνόμιο ότι η Ελλάδα, για πρώτη φορά, έχει Αντιπρόεδρο στην Επιτροπή, αρμόδιο για ένα εξαιρετικά σημαντικό χαρτοφυλάκιο.

Το θεωρώ πολύ σημαντικό ότι επιλέξατε την Αθήνα για την πρώτη σας επίσκεψη, δεδομένου του πλαισίου με τα τεκταινόμενα στην περιοχή. Νομίζω είναι πολύ σημαντικό ότι πηγαίνετε στην Άγκυρα αύριο και, όπως θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, η Ελλάδα στηρίζεται ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού.

Πρόκειται για ζήτημα που έχει ξεκάθαρη ευρωπαϊκή διάσταση, δεν είναι ελληνοτουρκικό ζήτημα, είναι θέμα που αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πραγματικά προσβλέπουμε στη βοήθειά σας και στις απτές προτάσεις σας για αυτό.

Καλώς ήρθατε και πάλι, σας εύχομαι τα καλύτερα και προσβλέπω σε μία πολύ επιτυχημένη συνεργασία ανάμεσα στην Επιτροπή και τις ελληνικές αρχές σε αυτό το ζήτημα.

Μαργαρίτης Σχοινάς: Σας ευχαριστώ κ. Πρωθυπουργέ, είναι χαρά να …. Είναι η πρώτη εβδομάδα της θητείας μας και είναι ξεκάθαρο -όπως έχουμε συζητήσει και με την Ούρσουλα (φον ντερ Λάιεν) – ότι πρέπει να αρχίσουμε από εκεί όπου βρίσκεται το πρόβλημα, και το πρόβλημα αυτή την εποχή εντοπίζεται σε αυτό το τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως είναι χαρά μας να έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με εσάς και (τον Υπουργό Εσωτερικών) την κατάσταση ως έχει αλλά και τις προοπτικές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και για το νέο σύμφωνο για το άσυλο που ετοιμάζουμε.

Πρόθεσή μας είναι να συζητήσουμε τρία ζητήματα: Το σύμφωνο, το στοιχείο της αλληλεγγύης, την κατάσταση όπως είναι σήμερα και -φυσικά- τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που είναι κρίσιμη για την εύτακτη / οργανωμένη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Επομένως σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας και για την επιμονή σας.

Ylva Johansson: Έχουμε αυτή την πολύ δύσκολη αποστολή να ξεμπλοκάρουμε τις μπλοκαρισμένες καταστάσεις, να βρούμε μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο. Κάθε βδομάδα που δεν το έχουμε αυτό πληρώνουμε υψηλό τίμημα, ειδικά για μία χώρα όπως η Ελλάδα, που δέχεται μεγάλη πίεση καθότι αυτό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, κι όχι μόνο πρόβλημα για την Ελλάδα.

Επίσης οι πρόσφυγες υποφέρουν και [κλονίζεται] η κοινή εμπιστοσύνη στην Ένωση. Επομένως είναι πολύ επείγον θέμα να βρούμε νέο τρόπο να πάμε μπροστά. Οφείλω να πω πως είμαι πολύ χαρούμενη που η νέα κυβέρνηση κάνει πολλά σημαντικά βήματα για τους μετανάστες, για τη νομοθεσία, και για την παρουσίαση των προτάσεών της. Άρα γνωρίζω πως η Ελλάδα θα είναι σημαντικός εταίρος στη διαμόρφωση του νέου συμφώνου.

Kυριάκος Μητσοτάκης: Θέλουμε να είμαστε σημαντικός εταίρος διότι έχουμε σημαντική πρόσθετη αξία να προσφέρουμε. Έχουμε ήδη αρχίσει, παρουσιάζοντας κάποιες ιδέες για ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών. Φυσικά, θα ζητάμε πολύ συστηματικά για την αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου και έναν λογικό επιμερισμό των βαρών όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Τελικός στόχος θα πρέπει να είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί σας, με ιδέες και προτάσεις, όσον αφορά την επίτευξη αυτού του στόχου.

Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ».




Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει καταφύγιο τρομοκρατών -Τι απάντησε ο πρωθυπουργός


Συνομιλώντας με Τούρκους δημοσιογράφους στο Λονδίνο, μετά την συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε ότι έθεσε ζήτημα ΣΥΡΙΖΑ στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή τους.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Τουρκικής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δήλωσε πως περιμένει στήριξη από την χώρα μας στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

«Χθες το βράδυ κατά τη συνάντησή μας με τον κ. Μητσοτάκη του είπαμε "κοιτάξτε, αυτά τα μέλη του DHKP-C, PKK/YPG, FETÖ έρχονται σε εσάς και, σύμφωνα με τις πληροφορίες που λαμβάνουμε από τις υπηρεσίες μας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει καταφύγιό τους. Επομένως, περιμένουμε από εσάς να πάρετε θέση, περιμένουμε τη στήριξή σας σε αυτό το θέμα. Η στήριξή σας θα ενισχύσει και τη δική μας στήριξη προς εσάς"» φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές. Η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού στις αιτιάσεις του Ταγίπ Ερντογάν ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές: «Οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας μας λειτουργούν σοβαρά και αποφασιστικά».

Tι αναφέρει η τουρκική πλευρά

Το ρεπορτάζ της επίσημης ιστοσελίδας της Τουρκικής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης αναφέρει αναλυτικά, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Ο Ερντογάν για την χτεσινή συνάντηση με τον Μητσοτάκη -Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αξιολόγησε την ατζέντα της συνάντησης που είχαν με το Έλληνα Πρωθυπουργό»:

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν στην πρωτεύουσα της Αγγλίας Λονδίνο όπου μετέβη με αφορμή την Σύνοδο των Ηγετών του ΝΑΤΟ συναντήθηκε με δημοσιογράφους.

Αφού σημείωσε πως είπαν στους ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ πως η Ευρωπαϊκή Ένωση τους άφησε μόνους και δεν τήρησε τις υποσχέσεις της σχετικά με τους πρόσφυγες ο Ερντογάν ανέφερε:

«Αυτό συζητήσαμε και με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη. Εσύ λες πως έχεις προβλήματα σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, λες εγώ τι μπορώ να κάνω; Στην πρώτη φάση πρέπει να κάνεις το εξής. Είσαι μέλος της ΕΕ. Δείξε τις προσπάθειες σου σχετικά με αυτό το θέμα και στρίμωξε εσύ τις χώρες της ΕΕ. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για να συμπεριφερθούμε πιο θετικά στο μεταναστευτικό».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Μητσοτάκη δήλωσε πως περιμένουν στήριξη από την συγκεκριμένη χώρα στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

«Χτες το βράδυ κατά την συνάντηση μας με τον κύριο Μητσοτάκη είπαμε ‘Κοιτάξτε αυτά τα μέλη της DHKP-C, της PKK/YPG, της Φετουλαχιστικής Τρομοκρατικής Οργάνωσης (FETÖ) έρχονται συνέχεια σε σας και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας το Κόμμα ΣΥΡΙΖΑ είναι η εστία, το μέρος που καταφεύγουν. Επομένως περιμένουμε από σας να πάρετε στάση, περιμένουμε στήριξη. Να ξέρετε πως αυτή η στήριξη θα αυξήσει και την δική μας στήριξη προς εσάς» είπε ο Ερντογάν.

Ερωτηθείς αν τέθηκε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ η συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε:

«Πρώτα από όλα, αναφορικά με το Μνημόνιο Συνεννόησης με τη Λιβύη, το έχουμε υπογράψει με την νόμιμη διοίκηση. Αλλά και η αντίθετη πλευρά είναι ενοχλημένη από αυτό το γεγονός. Αυτοί που διεκδικούν πράγματα που δεν δικαιούνται, όταν προέκυψε κάτι τέτοιο φυσικά και προβληματίστηκαν. Φυσικά με πρώτα η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Ρωμαίικη Διοίκηση Κύπρου, Ισραήλ ενοχλούνται και προκαλούν και την Ευρωπαϊκή Ένωση».



Πηγή: iefimerida.gr 


Καταδίωξη στη Φλόριντα με ανταλλαγή πυροβολισμών αστυνομικών με ληστές, 4 νεκροί



Άγρια καταδίωξη με πιστολίδι, μεταξύ αστυνομικών και ληστών και τέσσερις νεκροί ήταν ο απολογισμός της ληστείας που επιχείρησε συμμορία σε φορτηγό χρηματαποστολής στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι ληστές έστησαν ενέδρα στο φορτηγό της UPS, το οποίο μετέφερε ένα αρκετά μεγάλο ποσό, στην πόλη Coral Gables. Οι δύο ένοπλοι κατάφεραν να σταματήσουν το όχημα και να αναλάβουν τον έλεγχό του.

Ακολούθησε άγρια καταδίωξη από την αστυνομία, με πυροβολισμούς και επικίνδυνους ελιγμούς στον δρόμο. Από το πιστολίδι, νεκροί έπεσαν οι δύο δράστες, ο οδηγός και ένα ακόμη άτομο, το οποίο παρακολουθούσε το κινηματογραφικό σκηνικό που εξελισσόταν δίπλα του.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την καταδίωξη και το σημείο που σταμάτησε το όχημα της χρηματαποστολής:


HIGHWAY SHOOTOUT
- Started as robbery in Coral Gables
- Suspects then hijacked UPS truck
- Driver held hostage during chase
- Vehicle stopped, gunfire erupted
- 1 hostage, 1 bystander killed
- 2 suspects killed
- 2 bystanders injured
- 1 injured at the store
BNO
UPDATE: Law enforcement source confirms that 4 people were killed in the Miramar shootout including the two suspects, UPS driver and a bystander. No police were injured.


Την νομιμότητα και την πάταξη του εγκλήματος οι ακροαριστεροί την θεωρούν κρατική καταστολή


Μόνο στο μυαλό του ακροαριστερού κακοποιού η επιβολή του νόμου και η επιστροφή στην νομιμότητα θα χαρακτηριζόταν κρατική καταστολή.

Αντιεξουσιαστές έδωσαν «παρών» στο κέντρο της Αθήνας, στην πορεία-απάντηση στο τελεσίγραφο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για να αδειάσουν οι παράνομες καταλήψεις και να αποδοθούν τα κτίρια στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

Οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν από τα Προπύλαια, πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας και έφτασε στη Βουλή, για να επιβάλλουν την ανομία και να παραμείνουν στα υπό κατάληψη κτίρια με το έτσι θέλω.

Το κεντρικό πανό έγραφε "Ούτε βήμα πίσω, αλληλεγγύη στις καταλήψεις και τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις. No Pasaran". "Κανένα τελεσίγραφο δε μας τρομοκρατεί, στο δρόμο να τσακίσουμε την καταστολή", γιατί την νομιμότητα και την επιβολή του νόμου της θεωρούν κρατική καταστολή.

Το τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη έληξε εχθές το βράδυ.


Απελαύνεται ο πρέσβης της Λιβύης – Ρελάνς με αξιωματούχους του Χαφτάρ στην Αθήνα 



Ο Ν. Δένδιας είχε τονίσει στον ΣΚΑΪ ότι ο Λίβυος πρέσβης είχε προθεσμία έως σήμερα Πέμπτη για να δώσει το περιεχόμενο της συμφωνίας Λιβύης – Τουρκίας, κάτι που δεν έπραξε, οπότε θα κηρυχθεί persona non grata.

«Τέλος χρόνου» για τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, ο οποίος απελαύνεται, όπως είχε προαναγγείλει ο Νίκος Δένδιας μέσω του ΣΚΑΪ. Ο επικεφαλής της λιβυκής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα θα κληθεί την Παρασκευή το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών και θα του δοθεί μικρή διορία προκειμένου να εγκαταλείψει τη χώρα μας. 

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε τονίσει στον ΣΚΑΪ ότι ο λίβυος πρέσβης είχε προθεσμία έως σήμερα Πέμπτη για να δώσει το περιεχόμενο της συμφωνίας Λιβύης – Τουρκίας, κάτι που δεν έπραξε, οπότε θα κηρυχθεί persona non grata. Η συμφωνία εγκρίθηκε από την κυβέρνηση της Λιβύης αργά το βράδυ της Πέμπτης. 

H ρελάνς της Αθήνας 

Η κυβέρνηση έχει προσκαλέσει στην Αθήνα τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, αλλά και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Λιβύης, προσκείμενοι αμφότεροι στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ που θέλει να ανατρέψει την φιλοτουρκική κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράζ, καθώς έχουν απορρίψει το μνημόνιο λέγοντας ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της ασφάλειας αλλά και της κυριαρχίας της Λιβύης. Στόχος της Αθήνας είναι να ασκηθούν πιέσεις στη κυβέρνηση της Λιβύης. 


Πηγή: skai.gr