Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Αισχροκέρδεια με τα καύσιμα! Αυξάνουν χωρίς κανένα έλεγχο ανεξέλεγκτα τις τιμές



Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Στο «κόκκινο» οι τιμές των καυσίμων-Φτάνουν ακόμη και στο 1,85 ευρώ το λίτρο στα νησιά

Αντιμέτωπη με τις ισχυρές ανοδικές πιέσεις της διεθνούς τιμής του αργού βρίσκεται η εγχώρια αγορά καυσίμων, σε μια συγκυρία που δείχνει εμφανή σημάδια ανάκαμψης έπειτα από πολλά χρόνια συνεχούς υποχώρησης. Οι πρώτες πιέσεις καταγράφονται ήδη στις τιμές της βενζίνης και του ντίζελ κίνησης, οι οποίες έχουν αυξηθεί από τις αρχές του έτους σε ποσοστό 3%. Συγκεκριμένα, η τιμή της αμόλυβδης στις 20 Ιανουαρίου ήταν 1,523 ευρώ το λίτρο και στις 7 Μαΐου διαμορφώθηκε στο 1,562 ευρώ το λίτρο, ενώ σε νησιωτικές περιοχές η τιμή φτάνει και το 1,85 ευρώ το λίτρο. Το ίδιο διάστημα, η διυλιστηριακή τιμή που αποτελεί και τη βάση κοστολόγησης της τελικής τιμής που διαμορφώνεται στην αντλία για τον καταναλωτή αυξήθηκε σε ποσοστό 9% για τις βενζίνες και 7% για το ντίζελ κίνησης και το κόστος προμήθειας από το διυλιστήριο (χωρίς ΦΠΑ) σε ποσοστό 4%. Παρατηρείται δηλαδή μια απορρόφηση των «εισαγόμενων» αυξήσεων, την οποία παράγοντες της αγοράς αποδίδουν στο εκτεταμένο φαινόμενο της παραβατικότητας που μαστίζει την εγχώρια αγορά. 

«Οι πολύ χαμηλές τιμές πρατηρίων, που είτε διαθέτουν λαθραίο καύσιμο είτε κλέβουν τον καταναλωτή στην αντλία, δεν επιτρέπουν στους επαγγελματίες που λειτουργούν νόμιμα να μετακυλίσουν τις αυξήσεις στην κατανάλωση, με αποτέλεσμα ένα μέρος να το απορροφά εις βάρος των περιθωρίων κέρδους που κινούνται σε οριακά επίπεδα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας πρατηρίων και εταιρειών εμπορίας», εξηγεί στην «Κ» στέλεχος της αγοράς. Από τις αρχές του έτους, το περιθώριο κέρδους (εταιρείας, μεταφορέα και πρατηρίου) με βάση τη μέση λιανική τιμή στην Αττική, που αντιπροσωπεύει τα μεγάλα καταναλωτικά κέντρα της χώρας, υποχώρησε στις βενζίνες κατά 11% και διαμορφώθηκε από τα 84 στα 75 ευρώ το κυβικό μέτρο και αντίστοιχα στο ντίζελ κίνησης κατά 6% και διαμορφώθηκε από τα 106 στα 99 ευρώ το κυβικό μέτρο.


Στην αγορά λειτουργούν πρατήρια που δουλεύουν με περιθώριο κέρδους στο 1/3 από το περιθώριο που διαμορφώνεται σε ένα μέσο πρατήριο, μέγεθος που δεν μπορεί να στηρίξει τη βιωσιμότητά τους, υπονοώντας ότι επιβιώνουν μέσω παραβατικότητας. Η πιεστική αυτή κατάσταση για το υγιές κομμάτι της αγοράς εντείνεται περαιτέρω στην παρούσα συγκυρία της ανοδικής τάσης της τιμής του αργού, καθώς οι νόμιμοι επαγγελματίες δεν αντέχουν για πολύ να απορροφήσουν τις αυξήσεις, με αποτέλεσμα να χάσουν μερίδια, αφού για τον καταναλωτή η τιμή παραμένει το βασικό κριτήριο επιλογής πρατηρίου. Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι τουλάχιστον για ένα δίμηνο οι τιμές στην εγχώρια αγορά θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, αφού δεν διαφαίνεται αποκλιμάκωση της διεθνούς τιμής του αργού. Αντιθέτως, οι αναμενόμενες αποφάσεις του κ. Τραμπ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στις 12 Μαΐου προβλέπεται ότι θα δώσουν νέα ώθηση στις τιμές του πετρελαίου.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ανακόψει την πορεία ανάκαμψης που δείχνει να έχει πάρει η εγχώρια αγορά καυσίμων. Η ζήτηση στις βενζίνες εμφανίζει ελαφρά αλλά σταθερά ανοδική πορεία και το πρώτο τετράμηνο του έτους κατέγραψε αύξηση 2%. Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση της ζήτησης στο ντίζελ κίνησης σε ποσοστό 7%, χωρίς μάλιστα να κατασκευάζονται δημόσια έργα. Παρά την αύξηση της ζήτησης στα καύσιμα κίνησης, η αγορά έκλεισε στο τετράμηνο με αρνητικό πρόσημο, στο -7%, λόγω της υποχώρησης του πετρελαίου θέρμανσης κατά 22%. Η συρρίκνωση της ζήτησης του πετρελαίου θέρμανσης εκτιμάται ότι μπορεί να θέσει εκτός αγοράς μικρές εταιρείες του κλάδου που στηρίζουν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Στα 75,74 δολ.η τιμή του Brent

Στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2014 βρίσκονται οι τιμές του πετρελαίου, εν αναμονή της 12ης Μαΐου, οπότε θα αποφασίσει ο Αμερικανός πρόεδρος αν θα ακυρώσει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και θα επιβάλει εκ νέου η Ουάσιγκτον οικονομικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης. Το αργό ΗΠΑ βρισκόταν, χθες, το βράδυ στα 70,55 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 75,74 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να ετοιμάζονται για το χειρότερο: έναν νέο αποκλεισμό του ιρανικού πετρελαίου από την παγκόσμια αγορά. Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές των ενεργειακών εταιρειών. Σύμφωνα με αναλυτές της τράπεζας Emirates NBD, της μεγαλύτερης τράπεζας του Ντουμπάι, η αγορά προεξοφλεί ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ την έχει χαρακτηρίσει ως τη «χειρότερη συμφωνία που έγινε ποτέ». Στην περίπτωση αυτή μπορεί να μειωθεί η παγκόσμια προσφορά κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα. Το κλίμα στην αγορά επιβαρύνει, άλλωστε, η διαρκής επιδείνωση της οικονομικής κρίσης στη Βενεζουέλα, η παραγωγή πετρελαίου της οποίας έχει ουσιαστικά διακοπεί.


Β. Οικονόμου: Απαιτείται η αποπομπή των ανίκανων, κομματικά τοποθετημένων διοικήσεων νοσοκομείων για το σκάνδαλο με τα φάρμακα



Ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας κ.  Βασίλης Οικονόμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Απαιτείται εδώ και τώρα η αποπομπή των ανίκανων, κομματικά τοποθετημένων διοικήσεων των δύο νοσοκομείων στα οποία εξελίχθηκε το πρωτοφανές σκάνδαλο υπεξαίρεσης αντικαρκινικών φαρμάκων, που προκάλεσε ζημία 25 εκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο».

Πλήρης δήλωση

«Το μεγάλο σκάνδαλο υπεξαίρεσης αντικαρκινικών φαρμάκων από δύο δημόσια νοσοκομεία προκάλεσε ζημία 25 εκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο, αλλά το πλέον θλιβερό είναι ότι εκατοντάδες ασθενείς με καρκίνο στερήθηκαν τα φάρμακά τους, με κίνδυνο της ζωής τους. 

Δυστυχώς, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συνεχίζει να αποφεύγει να αποδώσει ευθύνες στις διοικήσεις των νοσοκομείων και να λάβει αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο της σωστής και διαφανούς λειτουργίας των νοσοκομειακών φαρμακείων.

Η περαιτέρω παραμονή, όμως, των ανίκανων, κομματικά τοποθετημένων διοικήσεων των νοσοκομείων στα οποία εξελίχθηκε το πρωτοφανές αυτό σκάνδαλο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Απαιτείται εδώ και τώρα η αποπομπή τους».



"Γλέντησαν" οι Ράδιο Αρβύλα την εκπομπή Game of Love του ΑΝΤΕΝΝΑ! Πολύ γέλιο!!



Ο Αντώνης Κανάκης, ο Γιάννης Σερβετάς, ο Χρήστος Κιούσης και ο Στάθης Παναγιωτόπουλος μοίρασαν γέλιο για την πρεμιέρα του ερωτικού show reality Game of Love βγήκε στον "αέρα" του ΑΝΤ1 .

Οι όπως δήλωσαν, τους έπιασαν εξαπίνης τα μηνύματα των τηλεθεατών λέγοντας "Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο, 21 χρόνια είμαστε στον ΑΝΤ1, ποτέ δεν είχαμε ξανά τόσα μηνύματα", είπε ο Αντώνης Κανάκης.






Έριξε «Βόμβα» για τα τέλη κυκλοφορίας του 2019 ο Μαυραγάνης: Ανάλογα με την αξία του οχήματος θα πληρώνονται



Τέλη Κυκλοφορίας ανάλογα με την αξία του οχήματος αλλά και τις εκπομπές ρύπων έρχονται το 2019 σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη.

Ο υφυπουργός Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης είπε πώς , σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργείου εκτός από τα περιβαλλοντικά κριτήρια, θα λαμβάνονται υπόψη η αξία και η παλαιότητα του οχήματος.




Εξαφανίστηκε 17χρονη από τη Θεσσαλονίκη



Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χαμόγελου του Παιδιού, η Μαριλένα εξαφανίστηκε την Κυριακή 6 Μαΐου. Εχει ύψος 1,55 μ., ζυγίζει 52 κ., καστανά μακριά μαλλιά και καστανά μάτια. Φορούσε μαύρο κολάν, μαύρη μπλούζα, μαύρη ζακέτα και άσπρα αθλητικά παπούτσια.

Οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία, παρακαλείται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», όλο το 24ωρο, στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» καθώς και σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας.


Δήλωση του βουλευτή Κυκλάδων Γ. Βρούτση, με αφορμή ερώτηση που κατέθεσαν 46 βουλευτές της Ν.Δ. για περικοπή των συντάξεων



Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή ερώτηση που κατέθεσαν 46 βουλευτές της Ν.Δ. για την περικοπή των συντάξεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το σύνολο των συνταξιούχων και εργαζομένων της χώρας βρίσκεται σε πλήρη αναστάτωση και αγωνιούν ευλόγως για τις νέες επώδυνες μειώσεις στις συντάξεις τους που συμφώνησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ήδη υλοποιούνται από τις 12/5/2016 με το νόμο Κατρούγκαλου.

Την ίδια στιγμή βουλευτές και υπουργοί της Κυβέρνησης, με εντελώς ανεύθυνο τρόπο, προβαίνουν σε αμφίσημες δηλώσεις για τις επικείμενες περικοπές, χωρίς οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν τροποποιηθεί στο παραμικρό, πόσο μάλλον να έχουν ανακληθεί.

O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος οφείλει σήμερα κιόλας να δώσει πλήρεις απαντήσεις τόσο για το ύψος των περικοπών όσο και για τον αριθμό των συνταξιούχων που θίγονται ανά ταμείο».


Η Ερώτηση των 46 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας

Αθήνα, 07/05/2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση 46 βουλευτών της Ν.Δ. στη βουλή, για τις επικείμενες μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις λόγω προσωπικής διαφοράς

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Τομεάρχης Εργασίας Ν.Δ. και Βουλευτής Κυκλάδων Ν.Δ. κ. Ιωάννης Βρούτσης και 45 ακόμη βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσαν ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Α.Π. 5745/07-05-2018) με τίτλο «Επικείμενες μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις λόγω της προσωπικής διαφοράς».

Ειδικότερα, το κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν.4387/2016 και τη σχετική υπουργική απόφαση με αριθ. 26083/887/2016 (ΦΕΚ Β 1605/Β/7-6-2016), έπρεπε μέχρι 30/9/2017, να έχουν καταχωρηθεί και επανυπολογισθεί όλες οι κύριες συντάξεις που καταβάλλονταν μέχρι 12/5/2016, να προσδιορισθεί η απορρέουσα από την προσωπική διαφορά μείωσή τους και από 1/1/2018 να εισαχθούν στο οικείο πληροφοριακό σύστημα κάθε ασφαλιστικού φορέα. 
Ως προς τις επικουρικές συντάξεις, ο επανυπολογισμός τους, σύμφωνα με το άρθρο 96 του Ν. 4387/2016 και τη σχετική υπουργική απόφαση με αριθ. 25909/470/2016 (ΦΕΚ Β' 1605/07-06-2016), ολοκληρώθηκε και εφαρμόσθηκαν -αναδρομικά από 1/6/2016- οι μειώσεις της προσωπικής διαφοράς σε συνταξιούχους που το άθροισμα κυρίων και επικουρικών συντάξεων δεν υπολειπόταν του ποσού των 1.300 ευρώ μικτά. Μάλιστα, οι μειώσεις σε πολλές περιπτώσεις ήταν μεγαλύτερες από το 18% του καταβαλλόμενου ποσού επικουρικής σύνταξης.
Στη συνέχεια, με τα άρθρα 1 και 2 του Ν. 4472/2017, τροποποιήθηκαν οι παραπάνω διατάξεις του Ν. 4387/2016 και επιβλήθηκε περικοπή της προσωπικής διαφοράς μέχρι το 18% του καταβαλλόμενου, κατά την 12/5/2016, ποσού κύριων και επικουρικών συντάξεων. Όμως, λαμβάνοντας υπόψη και την οριστική κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων, οι μειώσεις πλέον υπερβαίνουν κατά πολύ το προαναφερθέν 18%.
Επειδή, το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας βρίσκεται σε πλήρη αναστάτωση και αγωνία για τις νέες άδικες, αχρείαστες και επώδυνες μειώσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που θα συντελεστούν από τον Δεκέμβριο του 2018 και μετά.
Επειδή, οι αντιφατικές και αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών επιτείνουν την σύγχυση και την ανησυχία.
Επειδή, οι επώδυνες μειώσεις –λόγω προσωπικής διαφοράς- ήδη εφαρμόζονται μετά την 12/5/2016, σε όλες τις νέες συντάξεις που εκδίδονται, αλλά και σε όλες τις συντάξεις χηρείας μετά τη 12/5/2016.
Επειδή, οι προαναφερόμενοι νόμοι και κανονιστικές πράξεις ισχύουν και δεν έχουν ούτε τροποποιηθεί ούτε ανακληθεί ούτε καταργηθεί.  

Ερωτάται η Υπουργός 
1. Ποιο είναι το ποσό της μείωσης που προκύπτει από την προσωπική διαφορά, ως αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, συνολικά και ανά τ. ταμείο, καθώς και το πλήθος των συνταξιούχων στους οποίους αντιστοιχεί η περικοπή αυτή, συνολικά και ανά τ. ταμείο;
2. Ποιο είναι το ποσό των οικογενειακών επιδομάτων που καταργούνται, για κύριες και επικουρικές συντάξεις, συνολικά και ανά τ. ταμείο, καθώς και το πλήθος των συνταξιούχων στους οποίους αντιστοιχεί η περικοπή αυτή, συνολικά και ανά τ. ταμείο;
3. Στο ποσό της περικοπής της προσωπικής διαφοράς μέχρι το 18% των καταβαλλόμενων επικουρικών, θα ληφθεί υπόψη η μείωση της προσωπικής διαφοράς που ήδη επιβλήθηκε αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2016;  Τι θα ισχύσει για το όριο των 1.300 ευρώ μικτά (άθροισμα κύριας και επικουρικής), μετά  τον επανυπολογισμό της κύριας σύνταξης, λαμβάνοντας υπόψη και την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων;
4. Σε πόσες νέες και παλαιές συντάξεις –πριν και μετά τη 12/5/2016- έχει ήδη εφαρμοστεί η μείωση λόγω προσωπικής διαφοράς και ποιο το ύψος της;
5. Πότε οι μειώσεις από τις προσωπικές διαφορές, κυρίων και επικουρικών συντάξεων, θα εμφανισθούν στα μηνιαία εκκαθαριστικά των συνταξιούχων;

Ο ερωτώντες βουλευτές 
1. Ιωάννης Βρούτσης
      Βουλευτής Ν. Κυκλάδων

2. Κωστής Χατζηδάκης
Βουλευτής Β΄ Αθήνας

3. ‘Αδωνης- Σπυρίδων Γεωργιάδης
Βουλευτής Β΄ Αθήνας

4. Ντόρα Μπακογιάννη
Βουλευτής Α΄ Αθηνών

5. Νότης Μηταράκης
Βουλευτής Ν. Χίου

6. Βασίλειος Οικονόμου
Βουλευτής Επικρατείας

7. Κωνσταντίνος Τασούλας
Βουλευτής Ν. Ιωαννίνων

8. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος
Βουλευτής Ν. Καβάλας

9. Χρήστος Κέλλας
Βουλευτής Ν. Λαρίσης

10. Χαράλαμπος Αθανασίου
Βουλευτής Ν. Λέσβου

11. Μάξιμος Χαρακόπουλος
Βουλευτής Ν. Λαρίσης

12. Θεόδωρος Φορτσάκης
Βουλευτής Επικρατείας

13. Γεώργιος Στύλιος
Βουλευτής Ν. Άρτας

14. Κωνσταντίνος Σκρέκας
Βουλευτής Ν. Τρικάλων
15. Γεώργιος Κουμουτσάκος
Βουλευτής Β΄ Αθηνών

16. Γεώργιος Γεωργαντάς
Βουλευτής Ν. Κιλκίς

17. Θεόδωρος Καράογλου
Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης

18. Αναστάσιος Δημοσχάκης
Βουλευτής Ν. Έβρου

19. Γεώργιος Βλάχος
Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής

20. Όλγα Κεφαλογιάννη
Βουλευτής Α΄ Αθηνών

21. Γεώργιος Καρασμάνης
Βουλευτής Ν. Πέλλας

22. Αθανάσιος Καββαδάς
Βουλευτής Ν. Λευκάδος


23. Χρήστος Σταϊκούρας
Βουλευτής Ν. Φθιώτιδας

24. Στέργιος Γιαννάκης
Βουλευτής Ν. Πρεβέζης

25. Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Ν. Δωδεκανήσου

26. Ιωάννης Κεφαλογιάννης
Βουλευτής Ν. Ρεθύμνης

27. Ιωάννης Αντωνιάδης
Βουλευτής Ν. Φλωρίνης

28. Ιάσων Φωτήλας
Βουλευτής Ν. Αχαΐας

29. Βασίλειος Γιόγιακας
Βουλευτής Ν. Θεσπρωτίας

30. Κωνσταντίνος Καραγκούνης
Βουλευτής Ν. Αιτωλοακαρνανίας

31. Κωνσταντίνος Βλάσης
Βουλευτής Ν. Αρκαδίας

32. Ιωάννης Τραγάκης 
Βουλευτής Β΄ Πειραιώς

33. Νίκη Κεραμέως
Βουλευτής Επικρατείας

34. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας
Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης

35. Αικατερίνη Μάρκου
Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης

36. Χρήστος Μπουκώρος
Βουλευτής Ν. Μαγνησίας

37. Αθανάσιος Μπούρας
Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής

38. Γεώργιος Βαγιωνάς
Βουλευτής Χαλκιδικής

39. Μαρία Αντωνίου
Βουλευτής Ν. Καστοριάς

40. Νικήτας Κακλαμάνης
Βουλευτής Α΄ Αθήνας

41. Σταύρος Καλαφάτης
Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης
42. Αθανάσιος Δαβάκης
Βουλευτής Λακωνίας

43. Σίμος Κεδίκογλου
Βουλευτής Ν. Ευβοίας

44. Άννα Καραμανλή
Βουλευτής Β΄ Αθήνας

45. Κωνσταντίνος Τζαβάρας
Βουλευτής Ν. Ηλείας

46. Ανδρέας Κατσανιώτης 
Βουλευτής Ν. Αχαΐας



Ποιοι εμπλέκονται στον «κύκλο του αίματος» στην Αθήνα



Οι δολοφόνοι του πρώην αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. Σπύρου Παπαχρήστου, η νέα ομάδα εκτελεστών και το άγνωστο παρασκήνιο.

Φόβους για δραματική συνέχεια στον πρωτοφανή «κύκλο αίματος» των τελευταίων ημερών, με διαδοχικές δολοφονίες ποινικών αλλά και πρώην αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., εκφράζουν τα τελευταία 24ωρα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη.

Η εν ψυχρώ δολοφονία προ πενθημέρου στην Παλλήνη του δραστήριου 57χρονου πρώην αστυνομικού των ΕΚΑΜ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Σπύρου Παπαχρήστου, οι δολοφονίες των ιδιωτών Βασίλη Στεφανάκου, Γιώργου Λίτσα, Βασίλη Γρίβα, όπως και άλλες που έχουν σημειωθεί σε βάρος 61χρονου στο Περιστέρι και 25χρονου στην οδό Φωκίωνος Νέγρη, φαίνεται ότι θα έχουν αιματηρή συνέχεια. Με την ΕΛ.ΑΣ. να θέλει να ανακαλύψει το ακριβές κίνητρο της δολοφονίας του Σπύρου Παπαχρήστου και να διαπιστώσει αν πολλοί από τους φόνους των τελευταίων εβδομάδων υποδηλώνουν μια νέα προσπάθεια «εκκαθάρισης» στον κόσμο της νύχτας ώστε να επικρατήσει πλήρως στην Αττική νέο κύκλωμα εκβιαστών, εκτιμώντας ότι μπορεί να υπάρξουν στο άμεσο μέλλον δύο-τρεις ακόμα δολοφονίες ατόμων που μπορεί να θεωρηθούν «απειλή» για το νέο εγκληματικό καθεστώς. Και ανάμεσα σε αυτούς τυχόν «επίγονοι» του Βασίλη Στεφανάκου ή ποινικοί που προσπαθούν ακόμη να ελέγξουν κυκλώματα λεσχών, καταστημάτων στριπτίζ αλλά και αλυσίδες καταστημάτων, εστιατορίων κ.λπ. σε όλη την Αθήνα.

Η ΕΛ.ΑΣ. συγκρίνει το συγκεκριμένο εγκληματικό αμόκ, από ομάδα κυρίως αλβανών αλλά και ορισμένων ελλήνων εκτελεστών, με την περίοδο από τον Ιούνιο του 2006 ως τον ίδιο μήνα του 2009, οπότε σημειώθηκαν 15 δολοφονίες ποινικών και άλλων ατόμων. Ανάμεσα στα θύματα ήταν οι κατηγορούμενοι για διάφορα αδικήματα Γιώργος Αυτιάς, Γεράσιμος Μαυράκης, Αλέκος Κοσμόπουλος, Σωτήρης Κούσης, Γιάννης Γαβάκης αλλά και η σύζυγος ενός ποινικού. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο τον Ιανουάριο του 2007 είχαν υπάρξει τέσσερις δολοφονίες σε αυτόν τον «εμφύλιο» της νύχτας. Από τις συγκεκριμένες εγκληματικές επιθέσεις σχεδόν καμία δεν έχει εξιχνιαστεί.

Μια «ασυνήθιστη» βραδιά

«Το Βήμα της Κυριακής» αποκαλύπτει το άγνωστο παρασκήνιο στον ποινικό και όχι μόνο χώρο. Κεντρικό ζήτημα για την ΕΛ.ΑΣ. είναι η εξιχνίαση της δολοφονίας με έξι σφαίρες των 7,65 mm του 57χρονου πρώην αξιωματικού Σπύρου Παπαχρήστου στις δύο τα ξημερώματα της Τρίτης σε εξοχική ταβέρνα στην οδό Αιόλου στην Παλλήνη. Ο 57χρονος, που ήταν τακτικός θαμώνας, αρχικά συνέτρωγε με μεσίτη από τη Μύκονο και συνέχιζε το φαγητό του ενώ προχωρούσε και σε τηλεφωνικές κλήσεις από τα δύο κινητά που είχε μαζί του. Είχε άδεια για κατοχή όπλου (Glock), το οποίο όμως το είχε αφήσει σπίτι του! Οπως ανέφεραν στο «Βήμα της Κυριακής» υπάλληλοι του εστιατορίου, «εκείνο το βράδυ φάνηκε να είναι λίγο βιαστικός και δεν χαιρέτησε - όπως συνήθιζε - έναν-δύο από αυτούς. Κατευθύνθηκε προς την έξοδο και ύστερα από περίπου 20-30 δευτερόλεπτα πυροβολήθηκε από έναν άγνωστο, χωρίς να ακουστεί κάποια στιχομυθία. Με τον πρώην αστυνομικό να αιφνιδιάζεται και να φωνάζει "όχι, ρε φίλε"». Μια φράση ωστόσο που συνήθιζε σε περίπτωση απρόοπτου συμβάντος ή δυσάρεστης είδησης και δεν υποδηλώνει γνωριμία με τον δράστη. Ο δολοφόνος χρησιμοποίησε όπλο των 7,65 mm. Oπως αναφέρουν ειδικοί στη χρήση όπλων, «το όπλο αυτό έχει μικρή διατρητική ικανότητα και χρησιμοποιείται ως εφεδρικό και όχι ως βασικό για σχεδιασμένη δολοφονική επίθεση. Ηταν "της μόδας" τις δεκαετίες του '50 και του '60, ενώ σε αγορές τέτοιων όπλων είχε προχωρήσει παλαιότερα και η Αστυνομία αλλά το εγκατέλειψε λόγω της μικρής αποτελεσματικότητάς του. Κάποιος θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει σε επίθεση όπως αυτή κατά του πρώην αστυνομικού των ΕΚΑΜ Σπύρου Παπαχρήστου μόνο αν ήθελε να χρησιμοποιήσει σιγαστήρα (σ.σ.: επιδέχεται, γιατί η σφαίρα του είναι υποηχητική) ή αν το χρησιμοποιεί για πολλά χρόνια και αισθάνεται σιγουριά με αυτό».

Ανθρωπος «ειδικών αποστολών»

Ο Σπύρος Παπαχρήστου ήταν πατέρας δύο παιδιών και ταξίδευε συχνά στη Μεγάλη Βρετανία. Είχε ελεγχθεί για υπόθεση διαφθοράς την περίοδο 1997-1998 (τότε αποχώρησε από την Αστυνομία) και απαλλάχθηκε πλήρως αργότερα. Από τη δεκαετία του '90 πλαισίωνε γνωστούς επιχειρηματίες και εφοπλιστές με ισχυρές φρουρές από πρώην αστυνομικούς ή ιδιώτες. Παράλληλα διέθετε ισχυρές διασυνδέσεις και συνεχείς επαφές με εκατοντάδες πολιτικούς, υπηρεσιακούς παράγοντες, επιχειρηματίες, πρώην και νυν αστυνομικούς, στελέχη της ΕΥΠ, μέχρι και με στελέχη πρεσβειών αλλά και ανθρώπους της Εκκλησίας, ενώ βοηθούσε πολλά άτομα με οικονομικά προβλήματα. Ηταν άριστος γνώστης του παρασκηνίου και άνθρωπος «ειδικών αποστολών» και εμπιστοσύνης σε σειρά θεμάτων επιχειρηματικών, πολιτικών αλλά και αστυνομικής υφής. Ακόμα ο 57χρονος υποβοηθούσε μεγάλη εταιρεία security που είχε αναλάβει τη φρούρηση ιδιαίτερα γνωστών κλαμπ και ξενοδοχείων της Μυκόνου αλλά και κρουαζιεροπλοίων, εγκαταστάσεων της Αθήνας κ.λπ.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν, ανάμεσα στα άλλα, το ενδεχόμενο σκληροί ποινικοί να στόχευσαν τον 57χρονο αστυνομικό γιατί αναλάμβανε τη στελέχωση των ομάδων ιδιωτικής ασφάλειας (με τη συμμετοχή πρώην αστυνομικών, security και άλλων) σε επιχειρηματίες, καταστήματα κ.λπ. Κάτι το οποίο μπορεί να επεδίωκαν και άτομα που σχετίζονταν με κυκλώματα εκβιαστών. Και έτσι ίσως θεώρησαν, με τις δικές τους εγκληματικές αναγωγές, ότι έπρεπε να στοχευθεί ο χαμηλών τόνων και πάντοτε συμβιβαστικός πρώην αξιωματικός.
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ορισμένες ασαφείς μαρτυρίες ότι ο 57χρονος είχε ορισμένες «προστριβές» το τελευταίο δίμηνο, τις οποίες προσπαθούν να ιχνηλατήσουν. Ο ίδιος ωστόσο δεν είχε αναφέρει ότι είχε κάποια αίσθηση απειλής και δεν έπαιρνε κανένα μέτρο ασφαλείας. Παρ' όλα αυτά εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα…

Νέα γενιά ποινικών

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στέκονται ιδιαίτερα στη δολοφονία – στις 20 Απριλίου, σε ενέδρα θανάτου κοντά στο σπίτι του, στην οδό Τριπόλεως στους Αγίους Αναργύρους – του 45χρονου ποινικού Γιώργου Λίτσα, ο οποίος επίσης φαίνεται να είχε φιλικές σχέσεις με τον Σπύρο Παπαχρήστου. 

Οπως αναφέρουν, «έχουμε μια σαφή εικόνα για τα κίνητρα της δολοφονίας του Β. Στεφανάκου στις αρχές του χρόνου στο Χαϊδάρι, αφού φαίνεται να είχε παλιές εκκρεμότητες και εθεωρείτο ιδιαίτερα ισχυρός στον κόσμο της νύχτας. Ερευνα έγινε και σε περίπτωση βομβιστικής επίθεσης στη Δυτική Αττική με στόχο εμπλεκόμενο σε λαθρεμπόριο. Εχουμε ένα “προφίλ” των δραστών ενώ εξετάσαμε και την εμπλοκή ποινικών που μπορεί να είχαν άδειες από τις φυλακές. Ομως ο Γ. Λίτσας εθεωρείτο μετριοπαθής στον χώρο των εκβιαστών, δεν είχε συνδεθεί με δολοφονικές επιθέσεις, και μάλιστα τους τελευταίους μήνες εθεωρείτο εξαιρετικά αδύναμος. Η δολοφονία του αποτελεί για εμάς μια ακόμη σαφή ένδειξη ότι επιχειρείται εκκαθάριση τοπίου στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος. Με μια νέα γενιά ποινικών που έχουν προσβάσεις σε δίκτυο αλβανών αλλά και ελλήνων εκτελεστών. Ηδη έχουν εμφανιστεί σε πολλά μαγαζιά νέοι “προστάτες” που δηλώνουν “παρών” και διάδοχοι των δολοφονηθέντων. Γι’ αυτό φοβόμαστε ότι ίσως αυτή η εγκληματική διαδικασία συνεχιστεί».


ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟ ΒΗΜΑ


Απίστευτο βίντεο: Πολίτης ψάχνει απεγνωσμένα βοήθεια στο... «άδειο» αστυνομικό τμήμα του Κορυδαλλού




Ένας πολίτης που «τόλμησε» να περάσει Σάββατο μεσημέρι το κατώφλι του Α.Τ Κορυδαλλού για μια απλή ταυτοποίηση στοιχείων, διαπίστωσε ότι σε ολόκληρο Α.Τ... δεν υπήρχε ψυχή.

Λιγότερες περιπολίες της ΔΙ.ΑΣ, κλειστά τμήματα που λειτουργούν με ωράριο ...ληξιαρχείου, την ώρα λοιπόν που ληστές, διαρρήκτες και σκληροί κακοποιοί αλωνίζουν. 

Η Αστυνομία αδυνατεί να αντεπεξέλθει στα νέα δεδομένα που επικρατούν στο χάρτη της εγχώριας εγκληματικότητας και η αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού δημιουργεί τεράστια κενά στην αστυνόμευση. Και αυτό γιατί, μεγάλος αριθμός αστυνομικών ασχολείται ως στατική δύναμη, με τη φύλαξη στόχων και Α.Τ παραμένουν κλειστά τις νύχτες και τα Σαββατοκύριακα. 

Όπως φαίνεται και στο βίντεο ντοκουμέντο που παρουσιάζει το protothema.gr, το Σάββατο το Τμήμα του Κορυδαλλού παραμένει κλειστό, αφού οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό κάνουν αδύνατη τη λειτουργία του. 

Ο πολίτης που είχε συνηθίσει τα τμήματα να λειτουργούν όλο το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με μια δυσάρεστη και ασυνήθιστη πραγματικότητα που μόνο προβληματισμό και απορίες δημιουργεί. 

Όπως φαίνεται στο βίντεο, ο πολίτης που πέρασε Σάββατο μεσημέρι το κατώφλι του Α.Τ για μια απλή ταυτοποίηση στοιχείων, διαπίστωσε ότι σε ολόκληρο Α.Τ, δεν υπήρχε ψυχή...Και αυτό γιατί, δεν υπήρχε διαθέσιμο προσωπικό για να λειτουργήσει η βάρδια του Σαββάτου σε μια περιοχή που η εγκληματικότητα βρίσκεται στο «κόκκινο». 

Έτσι, χρειάστηκε να επιστρέψει το περιπολικό της Τροχαίας και οι δύο αστυνομικοί που από το πρωί έτρεχαν για την καταγραφή τροχαίων ατυχημάτων πάει πίσω στο γραφείο για να γίνει η εξακρίβωση των στοιχείων του πολίτη. Οι αστυνομικοί δηλαδή που υπηρετούν σε τμήματα και υπηρεσίες δύσκολες αναγκάζονται να τρέχουν από το πρωί μέχρι το βράδυ για να τα προλαβαίνουν όλα αφού δεν υπάρχει προσωπικό για να τα στελεχώσει. 

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι τα περισσότερα από τα μισά Τμήματα Ασφαλείας της Αττικής με το που πέφτει το σκοτάδι βάζουν λουκέτο. Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού είναι τόσο μεγάλη που οι αστυνομικοί δεν φθάνουν για να λειτουργούν όλο το 24ωρο. Ακόμη και σε αυτό το μειωμένο προσωπικό γίνονται αποσπάσεις με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι οριακή. Όπως για παράδειγμα στο ήδη αποψιλωμένο Τμήμα των Εξαρχείων όπου πρόσφατα από τους λιγοστούς αστυνομικούς που υπηρετούν πήραν δύο άτομα για να υπηρετήσουν σε πρεσβείες του εξωτερικού.


“Όταν δεν είναι ώρες γραφείου, απόγευμα και βράδυ, δυστυχώς στα περισσότερα τμήματα σχεδόν σε όλη την ελληνική επικράτεια υπάρχει μόνο αστυνομικός υπηρεσίας και ο σκοπός, αν υπάρχει σκοπός. Τα τμήματα ως βασικό κύτταρο αστυνόμευσης έχουν περιθωριοποιηθεί διότι δεν έχουν κόσμο. Στην ουσία είναι ΚΕΠ, δεν είναι αστυνομικά αυτά τα τμήματα. Την κατάσταση αυτή την γνωρίζει η κυβέρνηση και η ηγεσία μας αλλά δυστυχώς δεν κάνουν κάτι για να την επιλύσουν” δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Θεόφιλος 

Παπαδάκης στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 και την εκπομπή “Εντός ΘΕΜΑτος” με τους Γιώργο Λαμπράκο και τον Παναγιώτη Σουρέλη εδώ



Δημήτρης Πώποτας, Aρια Καλύβα


Από το κελί στο έγκλημα με «αντικλείδι» τον νόμο



Η «κλάση» αποφυλακισθέντων του 2017, με τους ευνοϊκούς όρους του νόμου Παρασκευόπουλου περιλαμβάνει, μεταξύ πολλών άλλων, 40 άτομα που είχαν καταδικασθεί για ανθρωποκτονία, 24 για απόπειρα ανθρωποκτονίας, 320 άτομα για ληστείες, 630 για παράνομη διακίνηση μεταναστών και πάει λέγοντας. Μεσα σε τρία χρόνια, οι αποφυλακισθέντες από τις ελληνικές φυλακές με τον νόμο Παρασκευόπουλου φτάνουν τις 12.593... «Βρίσκουμε πάλι μπροστά μας αυτούς που συλλαμβάνουμε», λένε αστυνομικοί, μιλώντας εκ πείρας, για την επιστροφή στα λημέρια της παραβατικότητας σεσημασμένων, καταδικασθέντων, πλην ελεύθερων κακοποιών, ενώ για ασφαλή διασαφήνιση του «ποιοι, πόσοι, κάνουν τι», το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) θα έχει τον λόγο προσεχώς.

«Ως προς ειδικότερα στοιχεία για τα αδικήματα αποφυλακισθέντων ατόμων καθώς και την ενδεχόμενη υποτροπή τους μετά την απόλυση, επισημαίνεται ότι δεν τηρούνται μέχρι σήμερα. Με την πλήρη εφαρμογή του ΟΠΣ αναμένεται η αξιόπιστη τήρηση και δημοσιοποίησή τους», διευκρίνιζε σε απάντησή του στον επερωτώντα βουλευτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνο Καραγκούνη ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στις 18 Ιανουαρίου 2018.

Η επιχειρηματολογία

Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωνε εμφατικά ότι «αυτό που συστηματικά αποσιωπάται είναι ότι η τέλεση αδικημάτων από άτομα που αποφυλακίζονται (υποτροπή) είναι σύνηθες φαινόμενο [...] η αποφυλάκιση γίνεται με τις τακτικές διατάξεις του ποινικού κώδικα είτε με τις έκτακτες ρυθμίσεις...». Ο υπουργός αιτιολογούσε την εφαρμογή του νόμου Παρασκευόπουλου με το δεδομένο του αδιαχώρητου στις φυλακές και την επαπειλούμενη ποινή της Ευρωπαϊκής Ενωσης εις βάρος της Ελλάδας για παραβίαση δικαιωμάτων των κρατουμένων. Εφερνε μάλιστα ως επιχείρημα τους φόνους δύο σωφρονιστικών υπαλλήλων αλλά και τον βασανισμό ενός κρατουμένου στη φυλακή της Νιγρίτας Σερρών από άλλους σωφρονιστικούς, προκειμένου να εκδικηθούν τον φόνο συναδέλφου τους. «Το σωφρονιστικό σύστημα έπασχε βαθιά», σημείωνε ο κ. Κοντονής σε ανάλογες απαντήσεις του σε σχετικά ερωτήματα περί το σωφρονιστικό και τις αθρόες αποφυλακίσεις κρατουμένων.

Τότε, στις αρχές του έτους δηλαδή, ο υπουργός Δικαιοσύνης εκτιμούσε ότι «από τους 23 δράστες που εμπλέκονται σε περιστατικά με εκτεταμένη χρήση βίας, επτά φέρονται να έχουν αποφυλακισθεί με τις διατάξεις του ν. 4322/2015 και του ν. 441/2016. Για τρεις από αυτούς είχε διαταχθεί απέλαση που δεν εκτελέσθηκε, δύο θα απολύονταν σε κάθε περίπτωση με την υπάρχουσα νομοθεσία και τέλος, ένας είχε παραβιάσει την τακτική του άδεια» (πρόκειται δηλαδή για περιστατικά οι δράστες των οποίων έγιναν γνωστοί διότι... συνελήφθησαν). Η ίδια απάντηση εμπεριέχει ισχυρές ενδείξεις του πώς λειτουργεί (και εν προκειμένω) το ελληνικό κράτος, καθώς δείχνει ότι σε τρεις περιπτώσεις οι απολυθέντες κακώς παρέμειναν στη χώρα, αφού προβλέφθηκε ότι με την απόλυσή τους –έστω και στη βάση έκτακτων μέτρων– θα έπρεπε να παραδοθούν στην αστυνομία διά τα περαιτέρω.

Ειδικότερα και ενδεικτικότερα: Από τις 4.027 άτομα που αποφυλακίσθηκαν με τον νόμο Παρασκευόπουλου τo 2017 (στο ρεπορτάζ της «Κ» 29/4/2018, ο συνολικός αριθμός υπολογίζεται από την έναρξη ισχύος του νόμου σε 12.000), περιλαμβάνονται, 41 για ανθρωποκτονίες, 24 για απόπειρες ανθρωποκτονίας, 320 για ληστείες, ενώ για παραβίαση του νόμου περί όπλων, αθροίζονται 49 περιπτώσεις. Επιπροσθέτως, συναθροίζονται στους αποφυλακισθέντες, 631 διακινητές (παράνομη μεταφορά υπηκόων τρίτων χωρών) αλλά και 39 έγκλειστοι που αποφυλακίσθηκαν αν και είχαν καταδικασθεί για ασέλγεια, μαστροπεία και άλλα αδικήματα που προσβάλλουν τη γενετήσια ελευθερία.

Πάντως, παρά τη διάχυτη κατίσχυση του αισθήματος ανασφάλειας των πολιτών, η κυβέρνηση επιμένει ότι τούτο δεν... τεκμαίρεται από τα στατιστικά στοιχεία, εκείνα τουλάχιστον που αναφέρονται σε εγκλήματα βίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα στοιχεία που κοινοποιεί η Ελληνική Αστυνομία και αφορούν τον χώρο ευθύνης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ), ενώ ο αριθμός ανθρωποκτονιών παρέμεινε σταθερός από το 2014 ώς το 2016, σημειώνοντας πτώση το 2017 (40 το 2014, 39 το 2016, 35 το 2017), ο συνολικός αριθμός των ανθρωποκτονιών και αποπειρών ανθρωποκτονιών που εξιχνιάσθηκαν μειώθηκε από 80 το 2014 σε 68 το 2016 και 55 το 2017.

Η «ακτινογραφία»

Σε άλλα εγκλήματα που κατατείνουν στην παραβατικότητα βαριάς μορφής όπως οι ληστείες (μαζί με τις απόπειρες) αυτές αυξήθηκαν από 2.944 το 2014, σε 3.672 το 2016 και 3.418 τον προηγούμενο χρόνο (2017). Οι ληστείες σε καταστήματα και οικίες έμειναν σταθερές ή σημείωσαν πτώση· από 184 το 2014 στα καταστήματα, 157 το 2016 και 190 το 2017 και από 547 στις κατοικίες το 2014 σε 553 το 2016 και 498 το 2017. Ο δείκτης εξιχνίασής τους ωστόσο περιορίσθηκε κατά 20% και στις δύο κατηγορίες ληστειών (σε καταστήματα: 75 το 2014, 54 το 2016, 58 το 2017, ενώ σε οικίες, 168 το 2014, 149 το 2016, 94 το 2017).

Δεν καταγράφεται διαφορετική η εικόνα στις κατηγορίες κλοπές-διαρρήξεις. Από 39.298 το 2014 αυτές φθάνουν τις 43.270 το 2016 και 43.715 πέρυσι, ενώ 12.700 αφορούν κλοπές και διαρρήξεις (μαζί με τις απόπειρες ) σε κατοικίες, όμως ο δείκτης εξιχνίασης περιορίζεται. Ετσι, το 2016 είχαν εξιχνιασθεί 2.129, ενώ το 2017 μόλις 1.327. Πάντως, και το 2014 οι εξιχνιάσεις σε αυτή την κατηγορία ήταν 1.519.

Πρώην αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και συνδικαλιστές με τους οποίους συνομίλησε η «Κ» εκτιμούν (μετά βεβαιότητος) ότι για την εικόνα αυτή μια σοβαρή παράμετρος είναι εκτός από την ακύρωση «κινήτρων» που προκαλούν οι πρόωρες αποφυλακίσεις («τους συλλαμβάνουμε και τους βρίσκουμε πάλι μπροστά μας ελεύθερους», λένε χαρακτηριστικά) και η συρρίκνωση των ειδικών μισθολογίων που οδήγησε πολλούς αστυνομικούς στην αναζήτηση δεύτερης απασχόλησης...


Τάσος Τέλλογλου
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Bild: Σε έξαρση η εμπορία προσφυγικών εγγράφων στην Αθήνα



Για έξαρση της εμπορίας «γερμανικών προσφυγικών διαβατηρίων» στην Αθήνα κάνει λόγο ρεπορτάζ της εφημερίδας Bild από την ελληνική πρωτεύουσα.

Η αρθρογράφος επισημαίνει ότι μετά από μια παροδική κάμψη των δραστηριοτήτων τους «οι έμποροι και κλεπταποδόχοι στην Ομόνοια και στην Πλατεία Βικτωρίας είναι και πάλι πιο ευδιάθετοι: Στο μεταξύ φθάνουν ξανά περισσότεροι πρόσφυγες στην ελληνική πρωτεύουσα. Η ζήτηση για πλαστογραφημένες ταυτότητες από χώρες της ΕΕ ήταν πάντοτε μεγάλη στις τάξεις των μεταναστών. Τώρα οι κλεπταποδόχοι μπορούν να προσφέρουν κάτι πολύ καλύτερο –βεβαίως έναντι πολύ περισσότερων χρημάτων».

Το δημοσίευμα της Bild κάνει λόγο για εμπορία «γνήσιων διαβατηρίων» και υπογραμμίζει ότι «ιδιαίτερα καλά πηγαίνουν οι συναλλαγές με γνήσια γερμανικά έγγραφα! Πρόκειται για διαβατήρια και ταυτότητες που αποστέλλουν πρόσφυγες από τη Γερμανία ή τα πωλούν στο ταξίδι της επιστροφής τους από τη Γερμανία προς την πατρίδα τους. ‘Εάν έχεις τα χρήματα μπορείς να κάνεις και να αποκτήσεις τα πάντα εδώ’», λέει ένας 23χρονος στην Αθήνα που συστήνεται ως Ρούντρα. «Λέει ότι είναι από τη Συρία. Όμως η καταγωγή του αληθεύει τόσο λίγο όσο και το όνομά του. Και σύντομα θα αλλάξει και πάλι όνομα –όταν θα αποκτήσει γερμανικό έγγραφο που πιστοποιεί την ταυτότητά του», γράφει η Bild. Ο ίδιος λέει ότι «για ένα γνήσιο γερμανικό διαβατήριο πρέπει να πληρώσεις έως και 5.000 ευρώ». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχει ήδη έρθει σε επαφή με διακινητές και εμπόρους στην ελληνική πρωτεύουσα.

«Διαρκώς νέες μέθοδοι» των διακινητών

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «οι σπείρες διακινητών βρίσκουν διαρκώς νέες μεθόδους για να στέλνουν πρόσφυγες παράνομα στη Γερμανία. Και επειδή τα κέρδη είναι πολύ υψηλά η ‘επιχείρηση’ αυτή εξελίσσεται και εξαπλώνεται μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο». Η αρθρογράφος σχολιάζει ότι «τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη, όπως προκύπτει από τις έρευνες της Bild». Σύμφωνα με τη μαρτυρία του νεαρού που μίλησε στην εφημερίδα, «οι έμποροι (dealer) στην Αθήνα βγάζουν φωτογραφία τον πρόσφυγα που θέλει να πάει στη Γερμανία. Η φωτογραφία αποστέλλεται σε κάποιο μέλος της σπείρας στη Γερμανία, που αναζητά στη συνέχεια κάποιον πρόσφυγα με παρόμοιο τύπο προσώπου».

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ελληνικής Αστυνομίας εξηγεί στην Bild ότι «καταγράφουμε από τις αρχές του χρόνου ισχυρή αύξηση περιστατικών με γνήσια διαβατήρια και ταυτότητες από πολλές χώρες της ΕΕ. Γι’ αυτό συνεργαζόμαστε σε διαρκή βάση με τη Europol και ειδικά με τις γερμανικές, βρετανικές και ιταλικές αρχές. Δεκάδες διακινητές συνελήφθησαν τους προηγούμενους μήνες σε κοινές επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η εμπορία προσφυγικών εγγράφων δεν διεξάγεται μόνο με νεοαφιχθέντες πρόσφυγες στην Ελλάδα. «Στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έχουν συγκεντρωθεί αρκετοί πρόσφυγες που εδώ και δύο χρόνια δεν μπορούν να προχωρήσουν. Είναι οι απελπισμένοι που εξακολουθούν να ελπίζουν», σχολιάζει η Bild.

Η προστασία των εξωτερικών συνόρων περνά σταδιακά στα χέρια της ΕΕ

Η αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα εξακολουθεί να απασχολεί τον γερμανικό Τύπο. Ρεπορτάζ της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του καναλιού (tagesschau.de), σημειώνει ότι είναι αισθητή η αύξηση των αφίξεων κυρίως στην περιοχή του Έβρου, επισημαίνοντας ότι μέσω του ποταμού «κατευθύνονται εδώ και κάποιο διάστημα και πάλι αισθητά περισσότεροι πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ελλάδα. Κάθε τόσο πνίγονται άνθρωποι στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τον φαρδύ ποταμό επειδή οι μικρές φουσκωτές βάρκες είναι υπερφορτωμένες και ανατρέπονται. Στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας κρατούνται από την αστυνομία εκατοντάδες μετανάστες. Πολλοί αναγκάζονται πέρα από τα κελιά να κοιμηθούν και στο πάτωμα, ενώ για περισσότερους από 500 ανθρώπους υπάρχουν μόνο ένας γιατρός και τέσσερις νοσηλεύτριες, καταγγέλλει η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες».

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι «παρά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και παρά τη συνεργασία με τη λιβυκή ακτοφυλακή, οι πρόσφυγες αναζητούν δρόμους για να φθάσουν στην Ευρώπη. Το προσωπικό της Frontex πρόκειται με τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ να αυξηθεί από 1.200 σήμερα σε 10.000 στελέχη και να λάβει αισθητά μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Στο μέλλον πρόκειται επομένως κάθε χώρα να είναι ολοένα και λιγότερο υπεύθυνη για τη φύλαξη των συνόρων της. Η προστασία των εξωτερικών συνόρων πρόκειται να γίνει υπόθεση της ΕΕ».


Πηγή: DW
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Σύλληψη δύο Τούρκων στην Κυλλήνη - Ελεύθεροι με παρέμβαση του Τουρκικού προξενείου



Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και δεν ισοψηφίζει παράνομες ή παράτυπες συμπεριφορές, υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφερόμενος στη στάση που τήρησε η ελληνική δικαιοσύνη απέναντι στον Τούρκο πολίτη, ο οποίος μπήκε στην ελληνική επικράτεια, δικάστηκε και επέστρεψε στην οικογένειά του - και στη στάση που τηρεί η Τουρκία, στην οποία μέχρι σήμερα βρίσκονται στη φυλακή δύο Έλληνες αξιωματικοί χωρίς να γνωρίζουν γιατί κατηγορούνται. 

Είχε προηγηθεί ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γ. Καρράς, οποίος κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του, σχολίασε ότι «ορθώς προχθές το δικαστήριο έκρινε για τον Τούρκο που εισήλθε στην Ελλάδα και δώσαμε και το παράδειγμα του κράτους δικαίου για μια φορά ακόμα, ότι παραιτούμενος των ενδίκων μέσων απελαύνεται αμέσως - και έτσι επέστρεψε στην πατρίδα του και στην οικογένεια του». 

«Δεν ήταν μόνο η περίπτωση του Τούρκου ο οποίος μπήκε στην ελληνική επικράτεια και δικάστηκε. Υπάρχει και πιο πρόσφατο γεγονός. Πριν δυο ή τρεις ημέρες, το διοικητικό πρωτοδικείο Πύργου έκανε δεκτό το αίτημα να διακοπεί η διοικητική κράτηση δύο Τούρκων πολιτών, οι οποίοι συνελήφθησαν στο λιμάνι της Κυλλήνης. Υπήρξε διαβεβαίωση του τουρκικού προξενείου ότι έχουν σταθερή κατοικία και δηλώθηκε το τουρκικό προξενείο στην Αθήνα - και το δικαστήριο αποφάσισε τη διακοπή της διοικητικής κράτησης», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε: «Το λέω αυτό προς ενημέρωση της Βουλής και της κοινής γνώμης, για να γίνει κατανοητό ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Διότι όταν το ελληνικό προξενείο παρέστη στη δίκη των δύο Ελλήνων αξιωματικών και δήλωσε ως τόπο κατοικίας τους την έδρα του ελληνικού προξενείου της Αδριανούπολης, το αντίστοιχο αίτημα περί μη κράτησης δεν έγινε δεκτό από το τουρκικό δικαστήριο». 

«Η Ελλάδα όμως, είναι κράτος δικαίου και δεν ισοψηφίζει παράνομες ή παράτυπες συμπεριφορές. Και αυτό το εκπέμπουμε ως μήνυμα, όχι μόνο στη γείτονα χώρα, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα από την οποία περιμένουμε πιο σταθερή στάση για το θέμα των δύο Ελλήνων αξιωματικών, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν ξέρουν γιατί κατηγορούνται», ανέφερε ο Σταύρος Κοντονής.


ΤΑ ΝΕΑ


Θρακομακεδόνες: Έπασχε από κατάθλιψη ο 79χρονος συζυγοκτόνος



Πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη   - Πώς άρπαξε στα χέρια του ένα μικρό μπαλτά και έσφαξε την σύζυγό του που ήταν στην κρεβατοκάμαρα.

Προθεσμία για την Πέμπτη πήρε ο 79χρονος συζυγοκτόνος που το πρωί της Δευτέρας σκότωσε εν ψυχρώ με έναν μπαλτά την 72χρονη σύζυγό του, στο σπίτι τους στους Θρακομακεδόνες.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο 79χρονος άντρας ο οποίος μετρούσε δεκαετίες γάμου με την σύζυγό του άρχισε να λογομαχεί μαζί της. Σε έξαλλη κατάσταση ο άντρας ο οποίος θα έκλεινε σε λίγο τα 80 του χρόνια, άρπαξε στα χέρια του ένα μικρό μπαλτά και έσφαξε την σύζυγό του που ήταν στην κρεβατοκάμαρα.

Η άτυχη γυναίκα δεν πρόλαβε να αντισταθεί και τα χτυπήματα ήταν θανατηφόρα. Αμέσως μετά το έγκλημα ο ηλικιωμένος τηλεφώνησε στην άμεση δράση. Στη συνέχεια περίμενε έξω στην αυλή του σπιτιού του για να παραδοθεί. Όταν έφτασαν οι αστυνομικοί του φόρεσαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στον εισαγγελέα.

Έπασχε από κατάθλιψη ο 79χρονος συζυγοκτόνος 

«Δυστυχώς σκότωσα τη γυναίκα μου. Δεν κατάλαβα πως έγινε, ήταν η κακιά στιγμή» υποστήριξε ο συζυγοκτόνος σε εισαγγελέα και ανακριτή, οι οποίοι αναμένεται να του ασκήσουν ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία.

Ο συνήγορος του 79χρονου συζυγοκτόνου, Γιώργος Παπαδόπουλος μίλησε στο protothema.gr, και ανέφερε ότι ο δράστης της στυγερής δολοφονίας έπασχε από κατάθλιψη τα τελευταία έξι χρόνια κι ότι δεν έχει συναίσθηση της πράξης του.

«Δυστυχώς εδώ και έξι χρόνια έχει ψυχικά προβλήματα υγείας και βρίσκεται σε μια κατάσταση συγχύσεως. Δεν έπαιρνε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που έπρεπε να πάρει, τα παιδιά του έμεναν μακριά και για αυτό το λόγο προφανώς, φαίνεται ότι το μυαλό θόλωσε. Δεν έχει καταλάβει τι έχει συμβεί κι εγώ που μίλησα μαζί του έδειξε ότι ο άνθρωπος είναι σε μια κατάσταση συγχύσεως. Είναι ένας οικογενειάρχης άνθρωπος, παππούς με εγγόνια, έντιμος στη ζωή του και από ότι μου είπαν τα παιδιά του και οι συγγενείς του δεν είχε παρουσιάσει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις τις οικογενειακές όλα αυτά τα χρόνια και μας κάνει τρομερή εντύπωση» λέει o Γιώργος Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του δράστη, ο 79χρονος συζυγοκτόνος ομολόγησε την πράξη του αλλά επειδή δεν είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση και έχει απόλυτη σύγχυση αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη το πρωί, καταθέτοντας μέσω του συνηγόρου του απολογητικό υπόμνημα.

Συγκλονισμένοι οι γείτονες

Ήταν τόσο διακριτικό και φιλήσυχο ζευγάρι που η είδηση της στυγερής δολοφονίας πάγωσε ολόκληρη τη γειτονιά του ηλικιωμένου ζευγαριού, στους Θρακομακεδόνες .

«Αδιανόητο αυτό που έγινε στη γειτονιά μας. Έχουμε συγκλονιστεί γιατί δεν ήταν τέτοιος άνθρωπος. Ήταν μια φιλήσυχη οικογένεια και αυτός ένας καταπληκτικός άνθρωπος» υποστηρίζουν στο protothema.gr οι γείτονες που γνώριζαν το ηλικιωμένο ζευγάρι.

«Ακούσαμε σειρήνες, ήρθε η αστυνομία , φώναζαν οι συγγενείς και μόλις μάθαμε για το φονικό , συγκλονιστήκαμε γιατί είμαστε πολύ ήσυχη γειτονιά και οι δυο ηλικιωμένοι δεν είχαν δώσει ποτέ κανένα δικαίωμα» λέει στο protothema.gr γείτονας του ζευγαριού.


Λίνα Κεκέση
Πηγή : protothema.gr


Παραιτήθηκε ο γενικός εισαγγελέας της Ν. Υόρκης μετά από καταγγελίες για σωματική κακοποίηση



Την παραίτησή του υπέβαλε τη Δευτέρα ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Έρικ Σνάιντερμαν, μερικές ώρες μετά τη δημοσιοποίηση κατηγοριών σε βάρος του για σωματική κακοποίηση, «επιθέσεις» και απειλές από τέσσερις γυναίκες με τις οποίες είχε σχέσεις, από το περιοδικό The New Yorker.

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Άντριου Κουόμο, ζήτησε την παραίτηση του Σνάιντερμαν μετά από την ανάρτηση του άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού.

«Τις τελευταίες ώρες, σοβαρές κατηγορίες, τις οποίες αμφισβητώ σθεναρά, διατυπώθηκαν σε βάρος μου», ανέφερε ο Σνάιντερμαν σε ανακοίνωσή του. «Μολονότι αυτές οι καταγγελίες δεν σχετίζονται με την επαγγελματική μου συμπεριφορά ή τις δραστηριότητες της υπηρεσίας μου, θα με εμποδίσουν πρακτικά να ηγηθώ του έργου της υπηρεσίας μου σε αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο. Κατά συνέπεια παραιτούμαι από το αξίωμα μου από το τέλος της εργάσιμης ημέρας της (Τρίτης) 8ης Μαΐου 2018», ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, ο οποίος ανήκει στις τάξεις των Σημοκρατικών και δήλωνε ένθερμος υποστηρικτής του κινήματος #MeToo.


Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP
naftemporiki.gr


Φυλάκιση 18 μηνών στον δράστη του ξυλοδαρμό στον Καθηγητή Άγγελο Συρίγου



Ποινή φυλάκισης 18 μηνών χωρίς αναστολή επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο στον δράστη ο οποίος κατηγορείται για την επίθεση σε βάρος του καθηγητή Άγγελου Συρίγου, στον προαύλιο χώρο του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ο καθηγητής αναγνώρισε ανεπιφύλακτα στο πρόσωπο του κατηγορούμενου τον έναν από τους τρεις δράστες της επίθεσης εναντίον του.

Ο κατηγορούμενος φοιτητής της φιλοσοφικής από τη μεριά του, υποστήριξε, ότι δεν ήταν καν παρών στον χώρο της Παντείου και πως η μόνη του εμπλοκή ήταν ότι είχε δανείσει τη μηχανή του στον φίλο του, που κατηγορείται επίσης για το συμβάν.

"Στην αρχή συζητούσαμε ήρεμα. Ο νυν κατηγορούμενος ήταν από τα δεξιά μου. Δέχτηκα σπρώξιμο από τον φίλο του, και μετά ένιωσα ένα δυνατό χτύπημα με το σπρέι από τη δεξιά μεριά. Ο κατηγορούμενος κατάφερε το χτύπημα, είναι εκ των πραμάτων βέβαιο. Στη συνέχεια με χτύπησαν και οι τρεις με κλωτσιές στο κεφάλι", είπε ο κ. Συρίγος.

Ο κατηγορούμενος στην απολογία αρνήθηκε πως ήταν ένα από τα πρόσωπα που επιτέθηκαν στον καθηγητή.

"Τέτοιες πράξεις δεν ταιριάζουν στο ήθος μου. Δεν ξέρω τον κ. Συρίγο και δεν έχω καμία σχέση με την Πάντειο", είπε.

Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του κατηγορούμενου σημειώνοντας ότι αναγνωρίστηκε από το θύμα ενώ πρόσθεσε πως η μοτοσυκλέτα του βρέθηκε στο χώρο της επίθεσης.

Το δικαστήριο αποφάσισε να μην δώσει αναστολή στην ποινή των 18 μηνών και να την κάνει εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα.


Ο Κοντονής αρνείται να αυστηροποιήσει η να καταργήσει τον νόμο έγκλημα των αποφυλακίσεων



Εμμονικός και χωρίς να έχει καμία διάθεση να προστατέψει τους πολίτες από το οργανωμένο έγκλημα εμφανίστηκε εχθές στην βουλή ο υπουργός δικαιοσύνης Σταύρος Κονοντής.

Απείλησε μάλιστα την κοινωνία ψυχρά αφήνοντας το ενδεχόμενο να παραταθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου και μετά τον Σεπτέμβρη, όταν και λήγει η παράταση εφαρμογής που του έχει δώσει ο ίδιος σε βάρος της κοινωνίας και υπέρ του οργανωμένου εγκλήματος.

Σε επίκαιρη ερώτηση του στην Βουλή ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργος Καρράς, ζήτησε να εξαιρούνται από τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασευόπουλου για την πρόωρη απόλυση όσοι έχουν διαπράξει το αδίκημα της παραβίασης ιδιωτικής κατοικίας, καταστημάτων κ.ά., όπως στην περίπτωση του άτυχου επιχειρηματία που δολοφονήθηκε από ληστές που εισέβαλαν στο σπίτι του στην Κηφισιά.

Ο Κοντονής είπε μάλιστα ότι «ο νόμος Παρασκευόπουλος έχει αλλάξει και με εισήγησή μου μπήκαν περιορισμοί στην εφ’ όρου απόλυση. Τώρα εσείς θέτετε ζήτημα περεταίρω εξαιρέσεων που συνδυάζονται με το θέμα της παράβασης ιδιωτικής κατοικίας ή καταστήματος.. Θα το εξετάσουμε μετά τον Σεπτέμβρη που λήγει η ισχύς του νόμου. Τότε θα δούμε εάν θα παραταθεί ο νόμος Παρασκευόπουλος και επίσης το ζήτημα που θέσατε…».

Με λίγα λόγια μετά από 5 μήνες θα δούμε τι θα κάνουμε για την προστασία των πολιτών, τώρα ο νόμος θα δουλεύει ακόμα για το οργανωμένο έγκλημα και σε όποιον αθώο πολίτη αρέσει γιατί έτσι αρέσει στην αριστερά.