Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Πρόεδρος PEGA : Δεν υπάρχουν αποδείξεις για χρήση παράνομου λογισμικού από τις ελληνικές Αρχές

 



Στη διαπίστωση ότι δεν βρέθηκαν αποδείξεις για χρήση του παράνομου κατασκοπικού λογισμικού από τις ελληνικές Αρχές, αλλά μένει να διευρευνηθούν ενδελεχώς οι καταγγελθείσες περιπτώσεις, κατέληξε η ερευνητική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το λογισμικό Pegasus και άλλα παράνομα λογισμικά στη συνέντευξη που έδωσε σήμερα στην Αθήνα.

Η επιτροπή καλωσόρισε την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να υιοθετήσει νέα νομοθεσία για τους όρους των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και με ισχυρότερη δικαστική εποπτεία και σημείωσε την ενεργή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, σε αντίθεση με τις αρχές άλλων κρατών, όπως της Πολωνίας ή της Ουγγαρίας, με τις οποίες, όπως τονίστηκε δεν υπάρχει καμιά σύγκριση ούτε ως προς το κράτος δικαίου ούτε ως προς την ελευθερία του τύπου.

Πρόεδρος PEGA: «Δεν βρέθηκαν αποδείξεις διαφθοράς»

«Δεν βρέθηκαν αποδείξεις διαφθοράς, ή αυταρχικές πρακτικές όπως στην Πολωνία και την Ουγγαρία αλλά χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η διαφάνεια. Επίσης κάθε καταγγελία κατάχρησης παρακολούθησης πρέπει να διερευνηθεί ενδελεχώς και να δημιουργηθούν τα αναγκαία αντίβαρα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της PEGA Γερόεν Λένερς (ΕΛΚ Ολλανδία).

«Είμαι ικανοποιημένος, γιατί σε αντίθεση με τις άλλες χώρες οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας συνεργάστηκαν ενεργά με την PEGA και απάντησαν στις ερωτήσεις μας. Μας ενημέρωσαν για τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων που σκοπεύουν να κάνουν προκειμένου να ενισχυθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών στην Κύπρο, την Ελλάδα και την ΕΕ. Στην Ελλάδα θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση τους επόμενους μήνες. Ανυπομονουμε να δούμε συγκεκριμένη νομοθεσία και πολιτικές να τίθενται σε εφαρμογή».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας ,Γιώργο Γεραπετρίτη, συζήτησαν "τις πιο γνωστές περιπτώσεις παρακολουθήσεων" και τα ευρύτερα θέματα του πλουραλισμού των ΜΜΕ και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Η επιτροπή του ΕΚ συναντήθηκε επίσης με τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη και άλλα άτομα που αποτέλεσαν στόχο του παράνομου λογισμικού, με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμο και εκπροσώπους οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ΜΚΟ, είπε ο κ. Λένερς.




Ο αποδεδειγμένα ένοχος υποκλοπών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ φοβάται το σύστημα παρακολουθήσεων

 



Ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της Ελλάδας, ο εθνικά επικίνδυνος και ανεύθυνος Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζει την αντιπολίτευση που έχουν απαξιώσει οι πολίτες.

Ο εθνικά επικίνδυνος, άρχοντας των υποκλοπών σύμφωνα με τα όσα καταγγέλουν τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία και παρακολουθούσε μέσα απο το Μαξίμου, μας λέει σήμερα: Η χώρα δεν μπορεί να οδηγηθεί στις εκλογές υπό συνθήκες παρακολουθήσεων.

Και το λέει αυτός που δεν έχει ίχνος ηθικής ούτε απέναντι στα στελέχη του κόμματος του, και εκμεταλλεύεται έναν ένοχο τον Ανδρουλάκη που θέλει να κάνει το θύμα, για να γλιτώσει την διαπόμπευση για όσα έκανε σε βάρος της χώρας.

Ο Ανδρουλάκης που για από αυτόν έχει σηκωθεί το θέμα, εάν ήθελε θα το είχε τελειώσει λέγοντας την αλήθεια στο ελληνικό λαό για όσα έκανε, και ζητώντας συγνώμη, αντί να κάνει το θύμα που εκμεταλλεύεται ένας ανήθικος απατεώνας όπως ο Αλέξης Τσίπρας.

Αυτός λοιπόν που δεν έχει απαντήσει μέχρι σήμερα στο γιατί παρακολουθούσε τα ίδια του τα στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ, και δεν έχει το ηθικό σθένος να ζητήσει συγνώμη για όσα έκανε καλέι τον πρωθυπουργό «Να σταματήσει να κρύβεται» και «να δώσει απαντήσεις» στο θέμα των παρακολουθήσεων 

«Ο κ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά κρύφτηκε σαν τη στρουθοκάμηλο για το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων. Δεν ήρθε να απαντήσει στη Βουλή, κρύφτηκε από την εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, όπως έκρυψε και από αυτήν της ελληνικής Βουλής τους φυσικούς αυτουργούς του εγκλήματος», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «επιλέγει το σκοτάδι της συγκάλυψης, παρά το γεγονός ότι διαρκώς νέες αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας για παρακολουθήσεις πολιτικών του αντιπάλων, δημοσιογράφων, ακόμη και υπουργών του, που παρακολουθούνταν παράνομα είτε μέσω επίσημων επισυνδέσεων από την ΕΥΠ είτε μέσω του παράνομου λογισμικού prerdator είτε συνδυαστικά».

«Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ενόσω επιλέγει το σκοτάδι, το κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης εξακολουθεί να λειτουργεί και ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη να το απενεργοποιήσει», σημειώνει και τονίζει πως «η χώρα δεν μπορεί να οδηγηθεί σε εκλογές υπό αυτή τη συνθήκη».

Ο άρχοντας των παρακολουθήσεων και μεγαλύτερος ανήθικος πολιτικός απατεώνας ζη΄ταει και βοήθεια λέγοντας  «όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να πάρουν θέση», ενώ καλεί και τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, ώστε η θεσμική και πολιτική κρίση που ο ίδιος προκάλεσε να μη μετατραπεί σε μείζονα πολιτειακή κρίση εμπιστοσύνης του δημοκρατικού κεκτημένου στη χώρα μας».

Ως εκ τούτου, ζητά από τον πρωθυπουργό «να υιοθετήσει ένα ελάχιστο πλαίσιο ενεργειών που θα αποκαταστήσουν, έστω εν μέρει την δημοκρατική ομαλότητα και θα διασφαλίσουν την δημοκρατική και αδιάβλητη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών». 

Ο άρχοντας των υποκλοπών προτείνει μάλιστα χωρίς ίχνος ντροπής λές και τον ακούει κανένας :

«Πρώτα από όλα τον καλούμε να τερματίσει άμεσα τη λειτουργία του κακόβουλου λογισμικού και να θεσμοθετήσει την καθολική απαγόρευση της εμπορίας του από εταιρίες στη χώρα μας. Δεύτερον, να αντικαταστήσει άμεσα με πρόσωπο κοινής αποδοχής τον διοικητή της ΕΥΠ κ. Δεμίρη. Τρίτον, να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο την άμεση αντικατάσταση της αρμόδιας για την ΕΥΠ εισαγγελέως κ. Βλάχου η οποία φέρει τεράστιες ευθύνες για την εκτροπή. Τέλος, να δεσμευτεί ότι με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα διοριστεί με διακομματική συναίνεση υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο οποίος θα έχει αυτονόητα την αρμοδιότητα της ΕΥΠ και όλων των υπηρεσιών της ελληνικής αστυνομίας που διαθέτουν συστήματα παρακολουθήσεων, καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και καταλήγει:

«Πρόκειται, επαναλαμβάνω, για τις ελάχιστες προϋποθέσεις και εγγυήσεις για την ομαλή διεξαγωγή των επερχόμενων εκλογών και την αποκατάσταση της στοιχειώδους εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα. Να σταματήσει να κρύβεται, να δώσει άμεσα απαντήσεις».



Νέα σύλληψη για τον βιασμό της 12χρονης

 


Σε νέα σύλληψη προχώρησαν οι Αρχές για την υπόθεση βιασμού και μαστροπείας της 12χρονης από τον Κολωνό και είναι η τρίτη από εχθές Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν 55χρονο Έλληνα, παντρεμένο με ένα παιδί.

Τώρα είναι σε εκκρεμότητα ακόμα ένα ένταλμα σύλληψης για να ολοκληρωθεί ο νέος κύκλος συλλήψεων.

Ο άντρας που συνελήφθη είναι  ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα.



Ισραήλ: Ο Νετανιάχου νικητής


 

Την Πέμπτη, με καταμετρημένες σχεδόν όλες τις ψήφους, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ παραδέχθηκε την ήττα του από τον πρώην πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Το κράτος του Ισραήλ είναι πάνω από όλα τα πολιτικά ζητήματα. Εύχομαι στον Νετανιάχου επιτυχία, για χάρη του λαού του Ισραήλ και του κράτους του Ισραήλ», είπε ο Λαπίντ.

«Ο πρωθυπουργός Λαπίντ συνεχάρη τον Νετανιάχου για τη νίκη του στις εκλογές και ενημέρωσε τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης ότι έδωσε οδηγίες για να γίνουν οι προετοιμασίες για μια ομαλή μετάβαση», αναφέρεται στην ανακοίνωση

Ο Νετανιάχου, που κυριάρχησε στην πολιτική του Ισραήλ για περισσότερο από μια δεκαετία, έχει επιστρέψει στην εξουσία με τη βοήθεια ακροδεξιών κομμάτων.

Μετά την καταμέτρηση του 99% των ψήφων, το «δεξιό μπλοκ» του Νετανιάχου εξασφαλίζει 64 έδρες -- 31 για το δεξιό κόμμα του (Likud), 19 για τα υπερορθόδοξα κόμματα και 14 (αριθμός ρεκόρ) για τα ακροδεξιά κόμματα -- με τους πολιτικούς αναλυτές να εκτιμούν πως πρόκειται για την πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ, ηγέτης του κεντρώου κόμματος Yesh Atid οδεύει προς μια συγκομιδή 24 εδρών για το κόμμα του και 51 για το μπλοκ με τους συμμάχους του.

Μόλις γίνουν γνωστά τα τελικά αποτελέσματα, ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ θα δώσει στον Νετανιάχου εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.



Η κυβέρνηση εξετάζει το να χαρακτηριστεί επικίνδυνο το επάγγελμα των αστυνομικών


 

Έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια, αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ!!

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε, και έχει, απαξιώσει τους αστυνομικούς αφήνοντας τους έρμαια στις ορέξεις των συντρόφων του ΣΥΡΙΖΑ αντιεξουσιαστών, ακροαριστερών, και κάθε είδους συντρόφων κακοποιών, ήρθε η ώρα να δώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη την ανάλογη προσοχή σε αυτόν τον κλάδο που προστατεύει τους πολίτες και όχι μόνο.

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικακος, το ενδεχόμενο να κάνει δεκτό το αίτημα των αστυνομικών, προκειμένου να χαρακτηριστεί το επάγγελμά τους επικίνδυνο.

«Εξετάζουμε το πάγιο αίτημα των αστυνομικών - που δεν έλυσε ούτε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, να χαρακτηριστεί το επάγγελμα τους ως επικίνδυνο» είπε κατά την απάντηση του στη Βουλή σε ερώτηση του Χάρη Καστανίδη από το ΠΑΣΟΚ.



Δηλώσεις του Πρωθυπουργού, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια


 

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Οι πολίτες δεν πιστεύουν ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού μπορεί να γίνει με έναν νόμο και ένα άρθρο»

Ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε θετική την πρώτη ανταπόκριση αγοράς και καταναλωτών στο συγκεκριμένο μέτρο και υπενθύμισε πως η κυβέρνηση δρομολογεί εδώ και αρκετούς μήνες δράσεις για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Αφού απαρίθμησε τις πλέον πρόσφατες εξ αυτών, όπως τη χορήγηση επιδοτήσεων 7,5 δισ. ευρώ για τους λογαριασμούς του ρεύματος, το έκτακτο βοήθημα για τους ευάλωτους ενόψει Χριστουγέννων και τις επικείμενες αυξήσεις στις συντάξεις, σημείωσε με νόημα: «Υπάρχουν εύκολες κριτικές και ανέξοδες υποσχέσεις, αλλά πλέον οι πολίτες δεν πιστεύουν ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού μπορεί να γίνει με έναν νόμο και ένα άρθρο».

«Αν απαντούσα κάθε φορά σε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, δεν θα έκανα άλλη δουλειά»

Σε ερώτηση για τις νέες τουρκικές προκλήσεις, ο πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά πως «αν απαντούσα κάθε φορά σε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, δεν θα έκανα άλλη δουλειά», ενώ υπενθύμισε πως οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες. Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε, δε, πως «εάν και στην Ελλάδα είχαμε πληθωρισμό που έτρεχε πάνω από το 85%, θα επιδίωκα και εγώ να αλλάζω τη συζήτηση».

«Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα ανάμεσα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή»

Αναφορικά με τις εργασίες της Συνόδου για τη Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του, ενώ επανέλαβε τη φιλοδοξία της Αθήνας να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, ο οποίος ενισχύεται και από τις υποδομές που καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο ανάμεσα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Επέμεινε πως η απεξάρτηση των κρατών της Δυτικής Βαλκανικής από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι κρίσιμη και επανέλαβε ότι όλα τα κράτη της περιοχής αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως δύναμη σταθερότητας και συνεργασίας.



Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια ήταν η ατζέντα που προτάξατε στις εργασίες. Επίσης, ποια είναι τα αποτελέσματα που έχουν παραχθεί και ποιος ο ρόλος της χώρας μας όσον αφορά τη σταθερότητα και την ενεργειακή ασφάλεια των Βαλκανίων σε μια κρίσιμη γεωπολιτική περίοδο και λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαριστώ. Να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την αναβίωση της Διαδικασίας του Βερολίνου και για την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα φιλοδοξεί πάντα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη γειτονιά μας. Και ειδικά σε μια εποχή όπου τα ζητήματα της ενεργειακής ασφάλειας αναδεικνύονται σε πρώτη προτεραιότητα για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. O ρόλος μας σε αυτόν τον τομέα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένος.


Είχαμε την ευκαιρία, σήμερα, να συζητήσουμε με τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων -αλλά και με τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων- πώς η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει στην ενεργειακή τους απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Όπως γνωρίζετε, δρομολογούνται πολλές σημαντικές επενδύσεις υποδομών στην πατρίδα μας, έτσι ώστε αυτή να καταστεί κόμβος εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου. Υγροποιημένο φυσικό αέριο το οποίο δεν θα καλύψει μόνο τις ανάγκες της πατρίδας μας, αλλά θα διοχετευθεί και προς τα βόρεια, ώστε να καλύψει ανάγκες των Δυτικών Βαλκανίων, της Βουλγαρίας, ενδεχομένως της Ρουμανίας, γιατί όχι και της Κεντρικής Ευρώπης.


Ταυτόχρονα, η χώρα μας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση -ειδικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας- και πιστεύω ότι θα είναι πολύ ενεργή σε τέτοιου είδους επενδύσεις, οι οποίες θα γίνουν στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου και αυτές να κάνουν πράξη την πράσινη μετάβαση.


Θέλω να τονίσω και πάλι ότι ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας, ως μια δύναμη σταθερότητας αλλά και συνεργασίας στην περιοχή μας, αναγνωρίζεται πια από όλους τους εταίρους και αυτό προφανώς ενισχύει συνολικά το γεωπολιτικό αποτύπωμα της πατρίδας μας.


Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να σάς πάω λίγο στα εσωτερικά με αφορμή και τις συζητήσεις που κάνατε εδώ. Ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου για το «καλάθι του νοικοκυριού». Πώς βλέπετε να πηγαίνει αυτό και αν η χώρα -μιας και μπαίνουμε σιγά-σιγά προς τον χειμώνα- έχει τις δυνατότητες οικονομικά να στηρίξει και τα νοικοκυριά και σε αυτό το επίπεδο και στην ενέργεια.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη έξαρση πληθωρισμού τα τελευταία 50 χρόνια. Αυτό είναι το πρόβλημα το οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και απέναντι σε αυτό δρομολογούμε μια σειρά από δράσεις ώστε να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών. Το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι ένα μόνο εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας προκειμένου να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε στο μέτρο, που αυτό μπορεί να γίνει -και πιστεύω ότι θα γίνει- τις τιμές. Ένα καλάθι 50 βασικών προϊόντων, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά.


Θεωρώ ότι η πρώτη ανταπόκριση στο μέτρο ήταν θετική και εκτιμώ ότι θα συνεισφέρει και αυτό -στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό- στη σχετική συγκράτηση της αύξησης των τιμών.


Από εκεί και πέρα, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει πει, με απόλυτη σαφήνεια, ότι στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων θα στηρίξει τα νοικοκυριά -ειδικά τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις- απέναντι σε αυτή την παγκόσμια έξαρση της ακρίβειας.


Το «καλάθι του νοικοκυριού» δεν είναι το μόνο μέτρο το οποίο έχουμε εφαρμόσει. Θέλω να θυμίσω ότι έχουμε δαπανήσει παραπάνω από 7 δισ. ευρώ, ήδη, αυτό τον χρόνο προκειμένου να συγκρατήσουμε -και το έχουμε πετύχει αυτό- τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.


Αντίστοιχες παρεμβάσεις γίνονται στο φυσικό αέριο, έχουν γίνει στα καύσιμα. Και, βέβαια, με την μείωση της φορολογίας, η οποία αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή αυτά τα τρία χρόνια που μάς έχει εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, στηρίζουμε συνολικά το διαθέσιμο εισόδημα όλων των ελληνικών νοικοκυριών. Προσθέστε σε αυτό και το έκτακτο βοήθημα, το οποίο θα δοθεί σε παραπάνω από 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας κοντά στα Χριστούγεννα, 250 ευρώ. Και φυσικά, τις αυξήσεις στις συντάξεις οι οποίες -καθώς φαίνεται- θα ξεπεράσουν το 7,5% και θα αρχίσουν να δίνονται από 1η Ιανουαρίου του 2023.


Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πάντα εύκολες κριτικές και ανέξοδες υποσχέσεις όταν μιλάμε για την ακρίβεια. Αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι πιστεύουν ότι μπορούν κάποιοι με ένα νόμο και με ένα άρθρο να καταργήσουν το φαινόμενο του παγκόσμιου πληθωρισμού.


Δημοσιογράφος: Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε εγώ θέλω να σάς πάω στα ελληνοτουρκικά και παρά τις αλλεπάλληλες καταδίκες και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από χώρες της Ευρώπης και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί. Προ ολίγων ωρών, ο κ. Erdoğan είπε πως εντός εμβέλειας του Tayfun είναι και η Αθήνα. Στην Άγκυρα σήμερα βρίσκεται ο κ. Stoltenberg για επαφές με την τουρκική ηγεσία. Θέλω να σας ρωτήσω, πώς αντιδρά η Αθήνα σε όλα αυτά και αν είχατε την ευκαιρία να το συζητήσετε το θέμα αυτό και με τον κ. Scholz, σήμερα, στο περιθώριο της Συνόδου.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Aν απαντούσα στις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων κάθε φορά που προκαλούν την Ελλάδα στα λόγια, νομίζω ότι δεν θα έκανα άλλη δουλειά.

Έχω πει πολλές φορές ότι δεν πρόκειται να μπούμε σε έναν ανέξοδο ανταγωνισμό δηλώσεων. Οι θέσεις της Ελλάδος είναι πάρα πολύ ξεκάθαρες. Έχουν διατυπωθεί πολλές φορές και δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο σε αυτό.

Προτιμώ να συζητώ για τα ζητήματα τα οποία αφορούν περισσότερο την ελληνική οικονομία, για τον γεωστρατηγικό ρόλο της πατρίδος μας.

Να σας πω και κάτι ακόμα: Αν και η Ελλάδα είχε παραπάνω από 85% πληθωρισμό, ίσως θα ήθελα κι εγώ να αλλάζω συνέχεια τη συζήτηση και να την κατευθύνω σε άλλους τομείς και σε άλλη θεματολογία.

Ευχαριστώ πολύ.



Ξεκινούν οι εκδηλώσεις της Πολεμικής Αεροπορίας για τον προστάτη Αρχάγγελο Μιχαήλ

 


Το πρόγραμμα αεροπορικών επιδείξεων έχει ως εξής:

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Στις 11:00 το πρωί στο Φλοίσβο Παλαιού Φαλήρου θα ξεκινήσει αεροπορική επίδειξη με τη συμμετοχή όλων των τύπων των Αεροσκαφών της ΠΑ ,των Ομάδων Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς», T-6A «Δαίδαλος» και του επετειακού αεροσκάφους Spitfire. Επιπρόσθετα θα συμμετάσχουν και πολιτικά αεροσκάφη των εταιριών «Sky Express» και «Aegean Airlines». Θα προηγηθεί μουσική εκδήλωση απο την μπάντα της ΠΑ (10:30 πμ.μ),

Στις 11:30 π.μ. στην 120 πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος/αεροπορική βάση Καλαμάτας θα ξεκινήσει αεροπορική επίδειξη της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους T-6A «Δαίδαλος» και

Στις 12:45 μ.μ. στο λιμάνι Χανίων Κρήτης θα ξεκινήσει αεροπορική επίδειξη της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς». Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Στις 12:00 το μεσημέρι στην 110 πτέρυγα Μάχης/αεροπορική βάση Λάρισας θα ξεκινήσει αεροπορική επίδειξη των Ομάδων Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους T-6A «Δαίδαλος» και F-16 «Ζευς».

Επίσης αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις των μαθητών της Β και Γ Λυκείου σχολείων της επικράτειας που θα έχουν την ευκαιρία να πετάξουν με εκπαιδευτικό αεροσκάφος Tecnam P2002-JF της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ το βράδυ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής με τη συμμετοχή της μπάντας της ΠΑ.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν: μετασταθμεύσεις αεροσκαφών για εμπλουτισμό των στατικών εκθέσεων των μονάδων, στατικές και φωτογραφικές εκθέσεις στις μονάδες, δρστηριότητες αεραθλητικών σωματείων και αερομοντελισμού σε αεροπορικές βάσεις , εθελοντική αιμοδοσία και παρουσίαση στον χώρο του Σταθμού του Μετρό Συντάγματος, 2 εξομοιωτών πτήσης μαχητικού αεροσκάφους F-16 που έχουν κατασκευαστεί από την ΠΑ στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής, καθώς και προσομοίωση πτήσης αεροσκαφών Rafale, F-4E, M2000-5 και F-16 μέσω εικονικής πραγματικότητας (virtual reality), αεροπορικών εκθεμάτων και στατικού μοντελισμού.

Η μπάντα της ΠΑ θα δώσει συναυλία στον σταθμό του Μετρό στο Μοναστηράκι τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου και ώρα 17:00 μ.μ..

Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, ανήμερα του εορτασμού σχηματισμοί αεροσκαφών θα πετάξουν άνωθεν μεγάλων πόλεων, ακριτικών πόλεων και νησιών. Στις 10 το πρωί θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων και θα ακολουθήσει ο επίσημος εορτασμός - δοξολογία, στην αεροπορική βάση Δεκέλειας, στο Τατόι.

Οι Αεροπορικές Βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας θα είναι επισκέψιμες για το κοινό τις εξής ημέρες και ώρες:

Από την Παρασκευή 4 έως και τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου από 09:00 π.μ. έως 17:00 μ.μ. και την Τρίτη 8 Νοεμβρίου από 14:00 έως 17:00 μ.μ..



Απόδειξη ότι την Ρωσία κυβερνάνε ψυχοπαθείς και δικτάτορες Μεντβέντεφ η Ρωσία διεξάγει ιερό πόλεμο κατά του Σατανά


 

Ο πρώην πρόεδρος της ΡωSSίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και φερέφωνο του δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν, προχώρησε σε ένα άνευ προηγουμένου παραλήρημα, καθώς χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία ιερή σύγκρουση με τον Σατανά προειδοποιώντας ότι η Μόσχα μπορεί να στείλει όλους τους εχθρούς της «στις αιώνιες φωτιές της Γέεννας», αποδεικνύοντας έτσι ότι την ΡωSSία κυβερνάνε ψυχοπαθείς και δικτάτορες.

Η Γέεννα, είναι βιβλική περιοχή που αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη, η «κόλαση» όπου θα τιμωρηθούν, μετά θάνατον, οι αμαρτωλοί και δείχνει ότι ο ψυχοπαθής Μεντβέντεφ χρειάζεται ψυχιατρική εκτίμηση για να τον πάρεις στα σοβαρά.

Ο ψυχοπαθής Μεντβέντεφ, είπε ότι η Μόσχα πολεμάει στην Ουκρανία με «τρελούς, ναρκομανείς ναζιστές» οι οποίοι υποστηρίζονται από τους Δυτικούς, «που τους τρέχουν τα σάλια στο σαγόνι από την εξαχρείωση».

Σε μήνυμά του με αφορμή την Ημέρα της Εθνικής Ενότητας, ο Μεντβέντεφ είπε ότι στόχος της πατρίδας είναι «να σταματήσει τον ανώτατο αρχηγό της Κόλασης, όποιο όνομα και αν χρησιμοποιεί αυτός--Σατανάς, Εωσφόρος ή Ιμπλίς (Σ.τ.Σ: ο αρχηγός των διαβόλων στο ισλάμ)».

Ο ψυχοπαθής Μεντβέντεφ, τόνισε ότι η Ρωσία διαθέτει διάφορα όπλα, ενώ έχει και την ικανότητα να «στείλει όλους τους εχθρούς μας στην πύρινη Γέεννα».

Τα όπλα του Σατανά, κατέληξε ο ψυχοπαθής όργανο του δικτάτορα Πούτιν Μεντβέντεφ, είναι «περίτεχνα ψέματα. Και το δικό μας όπλο είναι η αλήθεια. Αυτός είναι και ο λόγος που η υπόθεσή μας είναι δίκαιη. Αυτός είναι ο λόγος που θα νικήσουμε! Χαρούμενες Γιορτές!».



Συνελήφθη 32χρονος -Παρίστανε τη γυναίκα σε δικηγόρο στο Instagram

 


Όλα ξεκίνησαν όταν ένας 45χρονος δικηγόρος άρχισε να συνομιλεί στο Instagram με λογαριασμό μιας γυναίκας που έμενε στον Πειραιά.

Κάποια στιγμή, ο 45χρονος σταμάτησε να μιλά με μηνύματα, γιατί δεν ήθελε πλέον. Τελικά, απεδείχθη ότι η «γυναίκα» ήταν ένας... 32χρονος από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος μετά τη διακοπή των συνομιλιών πήρε φωτογραφίες από το προφίλ του δικηγόρου στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και τις ανήρτησε μαζί με τηλέφωνό του σε γκέι ιστοσελίδες.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.


Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνελήφθη ημεδαπός για εξύβριση, απειλή, συκοφαντική δυσφήμιση μέσω διαδικτύου και παράνομη πρόσβαση σε ηλεκτρονικά δεδομένα

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνελήφθη πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη, ημεδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για συκοφαντική δυσφήμηση μέσω διαδικτύου, εξύβριση, απειλή και παράνομη πρόσβαση σε ηλεκτρονικά δεδομένα.

Η διερεύνηση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας, μετά από σχετική έγκληση ημεδαπού, σύμφωνα με την οποία άγνωστος με τον οποίο συνομιλούσε στο παρελθόν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, προέβη συστηματικά σε συνεχείς τηλεφωνικές κλήσεις και αποστολή εξυβριστικών και απειλητικών μηνυμάτων σε βάρος του. Παράλληλα δημιούργησε πλήθος πλαστών λογαριασμών σε ιστοσελίδες γνωριμιών με τα στοιχεία του καταγγέλλοντα, με αποτέλεσμα αυτός να γίνεται δέκτης ενοχλητικών μηνυμάτων από αγνώστους.

Ακολούθησε κατάλληλη ψηφιακή ανάλυση στοιχείων και δεδομένων από όπου και προέκυψαν τα στοιχεία του δράστη καθώς και ο τόπος κατοικίας του, γεγονός για το οποίο ενημερώθηκε η αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Στο πλαίσιο αυτό και με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδας, ο ανωτέρω συνελήφθη στα όρια του αυτοφώρου ενώ κατά την έρευνα στην οικία του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συσκευή κινητής τηλεφωνίας και 2 κάρτες SIM.

Τα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση, ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188

Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Μέσω twitter: @CyberAlertGR

Μέσω του gov.gr στην ενότητα Πολίτης και Καθημερινότητα/ Καταγγελίες / Καταγγελίες για εγκλήματα κυβερνοχώρου




Άγρια ληστεία από συμμορία πέντε Αλβανών στην Μύκονο

 


Άγρια ληστεία εκτυλίχθηκε στη Μύκονο με πρωταγωνιστές πέντε Αλβανούς κακοποιούς που εισέβαλαν σε γραφείο ομοεθνή τους που τους είχε και εργαζόμενους, έχοντας στα χέρια τους μεταλλικά γκλοπ.

Οι πέντε Αλβανοί κακοποιοί μπούκαραν σε γραφείο, δίπλα σε κατοικία όπου διέμεναν δυο ομοεθνείς τους.

Οι κακοποιοί κρατούσαν στα χέρια τους μεταλλικές ράβδους (γκλοπ) και πιστόλια Glock. 

Οι πέντε Αλβανοί δράστες επιτέθηκαν με πρωτοφανή βιαιότητα κατά των δυο ομοεθνών τους και χρησιμοποιώντας τα μεταλλικά γκλοπ προκάλεσαν βάναυσα χτυπήματα στα κεφάλια των θυμάτων τους.

Οι τραυματισμένοι Αλβανοί διακομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου με αυτοκίνητο ιδιώτη όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν πως φέρουν τραύματα και στο κεφάλι αλλά και στο σώμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Αλβανοί κακοποιοί κατάφεραν να αποσπάσουν και 40.000 ευρώ που βρήκαν μέσα στο γραφείο και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Η Αστυνομία της Μυκόνου έκανε έρευνα στο χώρο όπου εντοπίστηκε ένα πιστόλι Glock 17, τρεις σφαίρες , ένας κάλυκας, ένας μεταλλικός λοστός και μια σφαίρα που είχε σφηνώσει στο δάπεδο από εκπυρσοκρότηση.

Το θύμα είναι αυτοδημιούργητος, έχει πολύ καλό όνομα στο νησί και έχει κάνει μεγάλες συνεργασίες με γνωστές ξενοδοχειακές μονάδες και αλυσίδες διεθνών εστιατορίων. Έχει καταφέρει επίσης να χτίσει από το μηδέν δυο πολυτελέστατες βίλες τις οποίες και νοικιάζει σε τουρίστες υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων τα καλοκαίρια. 




Χειροπέδες σε άλλους δύο για την υπόθεση της 12χρονης


 

Σε δύο ακόμη σύλληψη προέβησαν οι αστυνομικές αρχές εχθές Πέμπτη για την υπόθεση του βιασμού της 12χρονης στον Κολωνό. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για έναν άνδρα κάτοικο του Αμαρουσίου, γεννηθέντος το 1983, δηλαδή 39 ετών και πιθανότατα διαζευγμένο και πατέρα ενός παιδιού 9 ετών.

Οι αστυνομικοί έχουν συλλάβει και έναν 35χρονο άνδρα, άγαμο, που διαμένει στα δυτικά προάστια. 

Τις επόμενες ώρες πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των συλλήψεων και των υπολοίπων δύο  προσώπων σε βάρος των οποίων εκκρεμούν τα εντάλματα.

Το αδίκημα που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι είναι γενετήσιες πράξεις με ανήλικο έναντι αμοιβής. Πρόκειται για κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος και το συγκεκριμένο αδίκημα και τιμωρείται με ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών.



Είχαν βάλει επικίνδυνο κακοποιό στις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας και τώρα τον ψάχνουν

 


Πραγματικά το θεωρούμε προκλητικό και απίστευτο ένας σκληρός και επικίνδυνος κακοποιός αντί να βρίσκεται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας να περνάει τον χρόνο του σε αγροτικές φυλακές!!

Σύμφωνα με το thestival.gr, συναγερμός σήμανε στις Αρχές της Χαλκιδικής για τον εντοπισμό ενός 39χρονου, ο οποίος δραπέτευσε από τις αγροτικές φυλακές της Κασσάνδρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 39χρονος από την Αρμενία δεν εμφανίστηκε στην πρωινή καταμέτρηση της Τετάρτης. Για το συμβάν ενημερώθηκε άμεσα η ΕΛ.ΑΣ., η οποία ξεκίνησε έρευνες για τον εντοπισμό του. Ο δραπέτης ήταν σε ημιελεύθερο καθεστώς, έχοντας δώσει το λόγο της τιμής του πως δεν θα αποδράσει, κάτι όπως φάνηκε δεν τήρησε.

Ο 39χρονος φυλακίστηκε για ανθρωποκτονία, ενώ για το συγκεκριμένο περιστατικό σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του από το Αστυνομικό Τμήμα Κασσάνδρας.




Ο Τσίπρας αντικατέστησε τον Καρανίκα με τον Τζουμάκα και γελάει ο κόσμος

 


Μόνο αέρα ανανέωσης δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις την κίνηση του τελειωμένου πολιτικά Αλέξη Τσίπρα, να βγάλει απο την ναφθαλίνη τον Στάφανο Τζουμάκα και να τον τοποθετήσει στην θέση που ήταν χρόνια ο Νίκος Καρανίκας. Τι καινούργιο να σου δώσει το παλιό ΠΑΣΟΚ;

Οι αντιδράσεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλές, και οι αντιδράσεις του κόσμου που το άκουσαν επίσης, η διαφορά είναι ότι ο κόσμος γελάει, δεν ξέρουμε τι συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να δώσει τη μάχη των εκλογών τοποθετώντας στην πρώτη γραμμή στελέχη του παλιού ΠΑΣΟΚ, μόνο καλό δεν θα κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ο ίδιος ο Τσίπρας είναι απαξιωμένος και πολιτικά τελειωμένος.

Δεν είναι, όμως, μόνο ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος έχει εδώ και χρόνια μεταπηδήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι "πέταξε" το ΠΑΣΟΚ το μάζεψε ο ΣΥΡΙΖΑ μήπως και καταφέρει να επιβιώσει πολιτικά ο Αλέξης Τσίπρας, το σχέδιο απέτυχε αλλά ο Τσίπρας συνεχίζει να μαζεύει ότι έχει τελειώσει πολιτικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον έχει πολλούς σαν τον Τζουμάκα που εκπροσωπούν το παλιό καταστροφικό ΠΑΣΟΚ! Να αναφέρουμε μόνο τον Γιάννη Ραγκούση, η τον επί σειρά ετών στενότερο συνεργάτη του Ακη Τσοχατζόπουλου Αντώνη Κοτσακά, την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και άλλους πολλούς που θέλει ο Τσίπρας να τους εμφανίσει ως ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ, νέο αίμα στην πολιτική ζωή.

Από εχθές λοιπόν τον ρόλο του επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικής Στρατηγικής και Ανάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τον καθιστά πλέον καθημερινό συνομιλητή και στενό συνεργάτη του προέδρου, έχει το παλιό ΠΑΣΟΚ Στέφανος Τζουμάκας, αντικαταστάτης του Νίκου Καρανίκα και γελάει ο κόσμος!!!




Ο εμβολιασμός έναντι του Covid-19 συνεχίζεται κανονικά

 



Ο εμβολιασμός έναντι του Covid-19 συνεχίζεται κανονικά και η χώρα μας βρίσκεται στο μέσο ευρωπαϊκό όρο, ενώ τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αυξημένη προσέλευση, καθώς χρησιμοποιούνται ήδη τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια. Σε σχετική ενημέρωση,  η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους επισήμαναν σχετικά:.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια έναντι του κορονοϊού χορηγούνται ως αναμνηστική δόση, δηλαδή μετά τη συμπλήρωση του βασικού εμβολιασμού σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μετά τη νόσηση ή μετά τον προηγούμενο εμβολιασμό. Κύριος στόχος της χορήγησης των εμβολίων είναι η ενίσχυση της ανοσίας για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και των θανάτων.

Δεν αναμένονται ως προς τις παραλλαγές νέα επικαιροποιημένα εμβόλια. Τα εμβόλια που διατίθενται παγκοσμίως είναι αυτά που έχουμε και στην χώρα μας.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού παιδιών ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών με υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή. Επιπλέον, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο όποιος κίνδυνος σε τυχόν νέο επιδημικό κύμα από την παρούσα ή από νέες παραλλαγές του ιού, παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού σε υγιή παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας μετά από σύμφωνη ιατρική γνώμη.

Περισσότεροι από 7.630.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72,7% του γενικού πληθυσμού και 81,3% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 72,6% του γενικού πληθυσμού και 83,2% του ενήλικου.Έτσι  η Ελλάδα -σύμφωνα με το ECDC- βρίσκεται και στις δύο κατηγορίες στην 14η θέση.

Η Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε ημερήσιους εμβολιασμούς. Αυτή την εβδομάδα βρίσκεται στην έβδομη θέση όσον αφορά τον κυλιόμενο μέσο όρο εφτά ημερών με εμβολιασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη στιγμή αυτή είναι αναπτυγμένα 1.600 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, σε 500 διαφορετικά σημεία. Καλύπτεται έτσι όλη η επικράτεια και συνεχίζονται οι εμβολιασμοί ακόμα και στα πολύ μικρά νησιά, καθώς και το πρόγραμμα του εμβολιασμού στις κλειστές δομές των ηλικιωμένων. Παράλληλα με το πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 200.000 εμβολιασμοί σε 135.000 συμπολίτες μας.

Υπάρχει επάρκεια στα αντιγριπικά εμβόλια και έχουν ήδη εμβολιαστεί 1.000.000 συμπολίτες μας.




Μέσω του Gov.gr Wallet όλες οι συναλλαγές των πολιτών με τράπεζες και εταιρείες τηλεφωνίας

 



Τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν αντί για την ταυτότητά τους το Gov.gr Wallet στις τράπεζες και τις εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας έχουν από χθες οι πολίτες. Σύμφωνα με την υπ’ αρ. 5003/28-10-2022 κοινή υπουργική απόφαση, ρυθμίζονται:


η διαδικασία ταυτοποίησης με το Gov.gr Wallet στις τράπεζες και τις εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και

η διαδικασία έκδοσης του εγγράφου στοιχείων ταυτότητας για τους παραπάνω φορείς στις περιπτώσεις που έχουν υποχρέωση τήρησης φωτοαντιγράφου του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας

Η επαλήθευση γνησιότητας κάθε ψηφιακού αντιγράφου είναι ακριβώς η ίδια που ισχύει από τον Ιούλιο για όλες τις υπόλοιπες συναλλαγές και γίνεται με τον κωδικό QR του ψηφιακού αντιγράφου.


Υπενθυμίζεται ότι το Gov.gr Wallet τέθηκε σε λειτουργία στα τέλη Ιουλίου, δίνοντας τη δυνατότητα δημιουργίας, αποθήκευσης και ελέγχου γνησιότητας των ψηφιακών αντιγράφων της αστυνομικής ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης στο κινητό μας τηλέφωνο.


Μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί και αποθηκευτεί σε κινητά τηλέφωνα περισσότερα από 1.500.000 ψηφιακά αντίγραφα ταυτότητας και διπλωμάτων οδήγησης.

Τα ψηφιακά αντίγραφα έχουν ακριβώς την ίδια ισχύ με τα έγχαρτα πιστοποιητικά εντός της χώρας, με μόνη εξαίρεση τα διεθνή ταξίδια.




Καμία αλλαγή σε ποινές για τα εγκλήματα φοροδιαφυγής


 

Δημοσιεύματα ανέφεραν πως ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας που ψηφίστηκε χθες Τρίτη από την Βουλή μειώνει  τις ποινές σε υποθέσεις φοροδιαφυγής. Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Οικονομικών τα δημοσιεύματα είναι παντελώς αβάσιμα, καθώς ο νέος Κώδικας, σε καμία περίπτωση, δεν περιλαμβάνει ούτε αλλαγές σε ποινές που επιβάλλονται για τα εγκλήματα φοροδιαφυγής, ούτε καμία άλλη τροποποίηση υφιστάμενου νόμου. Ειδικότερα:

Ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας αποτελεί μια σημαντική μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Κυβέρνησης στο πεδίο της φορολογίας, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του Κράτους Δικαίου. Είναι προϊόν νομοθετικής κωδικοποίησης, με στόχο τη συστηματοποίηση, απλοποίηση και ενσωμάτωση διατάξεων του υφιστάμενου Κώδικα και εν γένει της υφιστάμενης σχετικής νομοθεσίας, χωρίς καμία μεταβολή του ουσιαστικού περιεχομένου τους. Άλλωστε, κατά την κωδικοποίηση της νομοθεσίας δεν μεταβάλλεται η ουσία των διατάξεων που ενσωματώνονται στον νέο Κώδικα, ούτε εισάγονται νέες διατάξεις, ενσωματώνεται όμως υποχρεωτικά η υφιστάμενη νομοθεσία.

Ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας ορίζει τα εγκλήματα φοροδιαφυγής και ευθυγραμμίζεται με την υφιστάμενη νομοθεσία, και συγκεκριμένα με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα του 2019. Συνεπώς, σύμφωνα με τις παραγράφους 6 και 7 του άρθρου 76 του Συντάγματος, δεν επηρεάζει με κανέναν τρόπο τις ποινές που επιβάλλονται για τα εγκλήματα φοροδιαφυγής και προβλέπονται από τον Ποινικό Κώδικα, τον νόμο 4619/2019 που νομοθέτησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και ο οποίος λαμβάνεται υπόψη υποχρεωτικά κατά τη διαδικασία της νομοθετικής κωδικοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, διευκρινίζεται ότι με τα άρθρα 463 και 83 του Ποινικού Κώδικα, μειώθηκαν οι ποινές για διάφορα ποινικά αδικήματα, μεταξύ των οποίων και η φοροδιαφυγή για την πλειοψηφία των περιπτώσεων.



Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.: Η Κυβέρνηση της Λιβύης δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες -όπως το μνημόνιο με την Τουρκία- που δεσμεύουν τη χώρα στο μέλλον

 


Η Ελλάδα χαιρετίζει ως ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. υιοθέτησε ομόφωνα απόφαση για την ανανέωση της Αποστολής του Ο.Η.Ε. στη Λιβύη για ένα χρόνο.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι στο κείμενο της απόφασης γίνεται, για πρώτη φορά, ρητή αναφορά στο άρθρο 6 της Συμφωνίας του φόρουμ πολιτικού διαλόγου της Λιβύης, που προβλέπει ότι η Κυβέρνηση της Λιβύης δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες που θα δεσμεύουν τη χώρα στο μέλλον και μπορεί να είναι επιβλαβείς για την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία εμπίπτει και η υπογραφή μεταξύ της Κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας του «memorandum» για τους υδρογονάνθρακες.

Δικαιώνονται έτσι -και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.- οι θέσεις που από την πρώτη στιγμή ανέπτυξε η Χώρα μας.

Σημειώνεται ότι τη συμφωνία εκείνη μεταξύ της προσωρινής Κυβέρνησης της Λιβύης και της Τουρκίας κατήγγειλαν άμεσα η Αίγυπτος, η Ε.Ε., οι Η.Π.Α., η Γερμανία και η Γαλλία, ενώ στο εσωτερικό της Λιβύης η συμφωνία δεν υποστηρίζεται παρά μόνο από το ένα τρίτο της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης και προσκρούει στην πλήρη αντίθεση της λιβυκής Βουλής.



Από Τετάρτη το «καλάθι του νοικοκυριού» στα σούπερ μάρκετ

 


Από σήμερα Τετάρτη -ύστερα  από την ψήφιση σχετικής τροπολογίας, τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και την έκδοση της αναγκαίας Υπουργικής Απόφασης από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη- μπαίνει σε εφαρμογή «το καλάθι του νοικοκυριού».

Όλες οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ με ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ  υποχρεούνται να βάλουν το δικό τους «καλάθι», ενώ μπορούν να συμμετέχουν εφόσον το θέλουν και μικρότερα μάρκετ. Σε κάθε περίπτωση όσοι συμμετέχουν υποχρεούνται να περιλαμβάνουν στο «καλάθι» τουλάχιστον ένα προϊόν από τις 51 προβλεπόμενες κατηγορίες, ενώ μπορούν να προσθέτουν ακόμη περισσότερα. Μπορούν δηλαδή να έχουν προϊόντα πέραν των 51 που προβλέπονται, αλλά δεν μπορεί να έχουν λιγότερα.

Υποχρεούνται παράλληλα, να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «καλάθι» και την τιμή τους με κάθε πρόσφορο μέσο και ιδίως με ειδική σήμανση επί των προϊόντων ή του χώρου πώλησής τους.

Τα προϊόντα που εντάσσονται στο «καλάθι» θα αλλάζουν κάθε Τετάρτη, για να εξασφαλίζεται η επάρκεια. Κάθε αλυσίδα που συμμετέχει υποχρεούται να αποστέλλει τον κατάλογο των προϊόντων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-katanalotis.

Οι έλεγχοι θα γίνονται από τη ΔΙΜΕΑ και θα είναι αυστηροί και εντατικοί. Οι κυρώσεις για μη αποστολή ή αποστολή ελλιπούς καταλόγου (διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης αποστολής πλήρους καταλόγου) θα επιβάλλονται με απόφαση του Διοικητή της ΔΙΜΕΑ.



Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Ξεκίνησε η απογραφή του ωραρίου

 



Η έναρξη από 1η Νοεμβρίου της απογραφικής διαδικασίας του Ωραρίου Απασχόλησης από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες της χώρας για το σύνολο των εργαζομένων τους, με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας σηματοδοτεί την εκκίνηση της δεύτερης φάσης υλοποίησης της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, η οποία θα επεκταθεί σταδιακά στο σύνολο των επιχειρήσεων και εργαζομένων της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουλίου η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται σε όλες τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους.

Το επόμενο διάστημα, αφού προηγηθεί διάλογος τόσο με την εργοδοσία όσο και με τους εργαζόμενους, θα προχωρήσει, με βάση όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί, η σταδιακή επέκταση του μέτρου σε κλάδους, όπως οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι εταιρείες security, οι ΔΕΚΟ, η βιομηχανία, η εστίαση και ο τουρισμός.

Στο πλαίσιο της απογραφικής διαδικασίας που ξεκίνησε, ο εργοδότης δηλώνει για κάθε εργαζόμενο τα γενικά στοιχεία εργασιακής σχέσης που αφορούν το χρόνο εργασίας, καθώς και το ωράριο απασχόλησης σε ψηφιακή μορφή είτε ως σταθερό εβδομαδιαίο είτε ως μεταβαλλόμενο ανά ημέρα.

Η απογραφή των εργαζόμενων μπορεί να γίνει σταδιακά (π.χ. για κάθε παράρτημα), με την προϋπόθεση να έχει ολοκληρωθεί για το σύνολο του προσωπικού μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2022. Με τη διαδικασία αυτή αντικαθίσταται η δήλωση του ωραρίου εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, που γίνεται σήμερα με μορφή κειμένου ή επισυναπτόμενων αρχείων, από τη νέα ψηφιακή διαδικασία.

Μετά την ολοκλήρωση της απογραφικής διαδικασίας, στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ θα εμφανίζεται το προγραμματισμένο ωράριο απασχόλησης ανά εργαζόμενο, παράρτημα ή επιχείρηση σε ψηφιακή μορφή ημερολογίου (Τρέχουσα Κατάσταση Ψηφιακής Οργάνωσης Χρόνου Εργασίας), το οποίο θα είναι επίσης άμεσα διαθέσιμο και στον εργαζόμενο μέσα από την εφαρμογή myErgani mobile app, καθώς και μέσα από το myErgani web portal (https://myErgani.gov.gr).

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εξασφαλίζει σειρά πλεονεκτημάτων για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις αλλά και το Δημόσιο, καθώς με την εφαρμογή της:


Διασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων με την πλήρη καταγραφή των πραγματικών ωρών εργασίας και την εξασφάλιση σημαντικού αποδεικτικού στοιχείου για την διεκδίκηση οφειλομένων.

Προστατεύονται οι υγιείς επιχειρήσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό της «μαύρης» και υποδηλωμένης εργασίας.

Διευκολύνεται ο έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας με διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες.

Προστατεύονται τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος από εισφορές.