Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Πρόεδρος PEGA : Δεν υπάρχουν αποδείξεις για χρήση παράνομου λογισμικού από τις ελληνικές Αρχές

 



Στη διαπίστωση ότι δεν βρέθηκαν αποδείξεις για χρήση του παράνομου κατασκοπικού λογισμικού από τις ελληνικές Αρχές, αλλά μένει να διευρευνηθούν ενδελεχώς οι καταγγελθείσες περιπτώσεις, κατέληξε η ερευνητική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το λογισμικό Pegasus και άλλα παράνομα λογισμικά στη συνέντευξη που έδωσε σήμερα στην Αθήνα.

Η επιτροπή καλωσόρισε την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να υιοθετήσει νέα νομοθεσία για τους όρους των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και με ισχυρότερη δικαστική εποπτεία και σημείωσε την ενεργή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, σε αντίθεση με τις αρχές άλλων κρατών, όπως της Πολωνίας ή της Ουγγαρίας, με τις οποίες, όπως τονίστηκε δεν υπάρχει καμιά σύγκριση ούτε ως προς το κράτος δικαίου ούτε ως προς την ελευθερία του τύπου.

Πρόεδρος PEGA: «Δεν βρέθηκαν αποδείξεις διαφθοράς»

«Δεν βρέθηκαν αποδείξεις διαφθοράς, ή αυταρχικές πρακτικές όπως στην Πολωνία και την Ουγγαρία αλλά χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η διαφάνεια. Επίσης κάθε καταγγελία κατάχρησης παρακολούθησης πρέπει να διερευνηθεί ενδελεχώς και να δημιουργηθούν τα αναγκαία αντίβαρα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της PEGA Γερόεν Λένερς (ΕΛΚ Ολλανδία).

«Είμαι ικανοποιημένος, γιατί σε αντίθεση με τις άλλες χώρες οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας συνεργάστηκαν ενεργά με την PEGA και απάντησαν στις ερωτήσεις μας. Μας ενημέρωσαν για τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων που σκοπεύουν να κάνουν προκειμένου να ενισχυθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών στην Κύπρο, την Ελλάδα και την ΕΕ. Στην Ελλάδα θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση τους επόμενους μήνες. Ανυπομονουμε να δούμε συγκεκριμένη νομοθεσία και πολιτικές να τίθενται σε εφαρμογή».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας ,Γιώργο Γεραπετρίτη, συζήτησαν "τις πιο γνωστές περιπτώσεις παρακολουθήσεων" και τα ευρύτερα θέματα του πλουραλισμού των ΜΜΕ και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Η επιτροπή του ΕΚ συναντήθηκε επίσης με τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη και άλλα άτομα που αποτέλεσαν στόχο του παράνομου λογισμικού, με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμο και εκπροσώπους οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ΜΚΟ, είπε ο κ. Λένερς.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου