Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Ο εμβολιασμός έναντι του Covid-19 συνεχίζεται κανονικά

 



Ο εμβολιασμός έναντι του Covid-19 συνεχίζεται κανονικά και η χώρα μας βρίσκεται στο μέσο ευρωπαϊκό όρο, ενώ τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αυξημένη προσέλευση, καθώς χρησιμοποιούνται ήδη τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια. Σε σχετική ενημέρωση,  η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους επισήμαναν σχετικά:.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια έναντι του κορονοϊού χορηγούνται ως αναμνηστική δόση, δηλαδή μετά τη συμπλήρωση του βασικού εμβολιασμού σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μετά τη νόσηση ή μετά τον προηγούμενο εμβολιασμό. Κύριος στόχος της χορήγησης των εμβολίων είναι η ενίσχυση της ανοσίας για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και των θανάτων.

Δεν αναμένονται ως προς τις παραλλαγές νέα επικαιροποιημένα εμβόλια. Τα εμβόλια που διατίθενται παγκοσμίως είναι αυτά που έχουμε και στην χώρα μας.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού παιδιών ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών με υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή. Επιπλέον, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο όποιος κίνδυνος σε τυχόν νέο επιδημικό κύμα από την παρούσα ή από νέες παραλλαγές του ιού, παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού σε υγιή παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας μετά από σύμφωνη ιατρική γνώμη.

Περισσότεροι από 7.630.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72,7% του γενικού πληθυσμού και 81,3% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 72,6% του γενικού πληθυσμού και 83,2% του ενήλικου.Έτσι  η Ελλάδα -σύμφωνα με το ECDC- βρίσκεται και στις δύο κατηγορίες στην 14η θέση.

Η Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε ημερήσιους εμβολιασμούς. Αυτή την εβδομάδα βρίσκεται στην έβδομη θέση όσον αφορά τον κυλιόμενο μέσο όρο εφτά ημερών με εμβολιασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη στιγμή αυτή είναι αναπτυγμένα 1.600 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, σε 500 διαφορετικά σημεία. Καλύπτεται έτσι όλη η επικράτεια και συνεχίζονται οι εμβολιασμοί ακόμα και στα πολύ μικρά νησιά, καθώς και το πρόγραμμα του εμβολιασμού στις κλειστές δομές των ηλικιωμένων. Παράλληλα με το πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 200.000 εμβολιασμοί σε 135.000 συμπολίτες μας.

Υπάρχει επάρκεια στα αντιγριπικά εμβόλια και έχουν ήδη εμβολιαστεί 1.000.000 συμπολίτες μας.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου