Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Πύρρος Δήμας για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Χειμάρρα: «Θα ερχόμουν και από την άλλη άκρη του κόσμου»


 

Τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Χειμάρρα συνόδεψε ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, ο οποίος δεν έκρυψε τη χαρά του για την ιστορική αυτή στιγμή.

Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κάλεσε τον Πύρρο Δήμα, τονίζοντας πως έχει σηκώσει στις πλάτες του όλη την Ελλάδα. Από την πλευρά του, ο Πύρρος Δήμας δήλωσε: «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα. Δεν θα το έχανα με τίποτα. Είναι ιστορική μέρα για τη Χειμάρρα και για όλους εμάς τους Χειμαρριώτες. Ευχαριστούμε, πρωθυπουργέ, για την επίσκεψη. Δεν θα το έχανα με τίποτα, θα ερχόμουν από την άλλη άκρη του κόσμου. Σας ευχαριστούμε πολύ», είπε ο Χρυσός Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, που συνόδευε τον πρωθυπουργό στην επίσκεψή του, απευθυνόμενος στους συντοπίτες του.




Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χειμάρρα

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί από το πρωί επίσκεψη στη Χειμάρρα, τη Λιβαδειά και τη Δερβιτσάνη. Οι κάτοικοι της Χειμάρρας, πρώτο σταθμό της σημερινής επίσκεψής, τού επεφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή.



«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή στιγμή για μένα, αλλά πιστεύω και μια σπουδαία στιγμή για τον Ελληνισμό απανταχού της γης. Θυμάμαι ακόμα πολύ ζωντανά την επίσκεψη την οποία έκανε εδώ, σε αυτά τα χώματα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1991. Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι από εσάς ήσασταν εκεί. Και αισθάνομαι μεγάλη τιμή που είμαι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Χειμάρρα. Θέλω να σάς πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που κρατήσατε σε πολύ δύσκολα χρόνια, και αναφέρομαι ειδικά στους μεγαλύτερους από εσάς, άσβεστη τη φλόγα του Ελληνισμού και της ορθοδοξίας μέσα στην καρδιά σας. Και θέλω να ξέρετε ότι στο πρόσωπό μου η Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας θα έχει πάντα όχι απλά έναν φίλο, αλλά έναν σταθερό συμπαραστάτη στα δίκαια αιτήματά σας. Εσείς που επιλέξατε να παραμείνετε εδώ στη Χειμάρρα είστε μία γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και της Αλβανίας», σημείωσε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στους κατοίκους.

Υποχρέωση της Αλβανίας, στο πλαίσιο της προσέγγισής της με την Ευρώπη, είναι ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας. Πιστεύω ότι σε πνεύμα συνεργασίας και φιλίας με την αλβανική Κυβέρνηση όλα αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν

«Εγώ προσωπικά υπήρξα, είμαι και θα παραμείνω υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας. Και βέβαια υποχρέωση της Αλβανίας, στα πλαίσια της προσέγγισής της με την Ευρώπη, είναι ο πλήρης σεβασμός των δικών σας δικαιωμάτων. Είτε αναφερόμαστε στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, είτε αναφερόμαστε στο δικαίωμα να μπορούν τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας να εξακολουθούν να μαθαίνουν σε όλες τις βαθμίδες την ελληνική γλώσσα, όπως το κάνουν ήδη, είτε αναφερόμαστε στο κρίσιμο ζήτημα εδώ στη Χειμάρρα της προστασίας των περιουσιακών σας δικαιωμάτων. Και πιστεύω ότι σε πνεύμα συνεργασίας και φιλίας με την Αλβανική Κυβέρνηση όλα αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν και θα επιλυθούν, σας το εγγυώμαι προσωπικά. Όπως λύνουμε και τα ζητήματα των ανασφάλιστων υπερηλίκων και των συνταξιοδοτικών σας δικαιωμάτων, έτσι θέλω να ξέρετε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα είναι πάντα κοντά σας, όπως ήταν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις κοντά σας, αυτό πρέπει να κάνουμε και αυτό θα κάνουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όσο καλύτερα πηγαίνει η Ελλάδα τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα και για εσάς

«Η Ελλάδα μας, άφησε πίσω τις μεγάλες περιπέτειες της περασμένης δεκαετίας. Είναι μια χώρα πιο ισχυρή, πιο οικονομικά αναπτυσσόμενη. Και όσο καλύτερα πηγαίνει η Ελλάδα μας τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα και για εσάς. Και αυτός ο δρόμος τον οποίον έχουμε χαράξει, για μία Ελλάδα ισχυρή με αυτοπεποίθηση στην Ευρώπη, θα τον βαδίσουμε και θα τον βαδίσουμε όλοι μαζί. Θέλω να σας πω πόσο συγκινήθηκα όταν είχα την ευκαιρία σήμερα να επισκεφθώ το σχολείο σας, όταν είδα τα μικρά παιδιά από το νηπιαγωγείο μέχρι την Γ’ Γυμνασίου να μαθαίνουν την ελληνική, την αλβανική, την αγγλική. Είναι η επόμενη γενιά των παιδιών που πρέπει να παραμείνουν στον τόπο τους, για να έχουν ευκαιρίες, να έχουν καλές δουλειές και όσο προκόβει η Αλβανία τόσο θα προκόβουν κι αυτά τα παιδιά μαζί της. Και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε σε αυτή την προκοπή του Ελληνισμού. Η Ελλάδα μεγαλώνει, μεγαλώνει και ισχυροποιείται» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκπρόσωπος Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας: Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για τη Χειμάρρα

«Είναι μία μεγάλη μέρα για τη Χειμάρρα. Έρχεται εδώ ο Πρωθυπουργός, έρχεται ο Ηγέτης του Ελληνισμού. Κύριε Πρωθυπουργέ, έχουν έρθει σήμερα να σε υποδεχτούν οι σεμνοί γέροντες που βλέπετε μπροστά σας. Οι νέοι και οι νέες από όλα τα χωριά της Χειμάρρας. Είναι εδώ οι Αλβανοί συμπολίτες μας αποδεικνύοντας τις καλές σχέσεις και τον καλό τρόπο συμβίωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων του Δήμου μας. Είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι που πρωταγωνιστείτε στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Θα είχε νόημα αυτή η πορεία και μία ευρωπαϊκή Αλβανία αν εμείς απολαμβάναμε τις περιουσίες μας, που μας τις στερούν εδώ και 60 χρόνια, είχαμε το δικαίωμα να αυτοπροσδιοριστούμε ως Έλληνες και είχαμε και την παιδεία στην μητρική μας γλώσσα σε όλες τις βαθμίδες. Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Πρόεδρε, αδερφέ Κυριάκο. Εμείς εδώ, παρόλα τα προβλήματά μας, ζούμε ως Έλληνες εδώ και χιλιετίες. Έχουμε αποφασίσει να ζήσουμε έτσι. Το χρωστάμε στους προγόνους μας, το χρωστάμε στις γενιές που έρχονται. Βοηθήστε μας», ανέφερε στην προσφώνησή του στον Πρωθυπουργό ο επικεφαλής του παραρτήματος Χειμάρρας της «Ομόνοιας», Φρέντυ Μπελέρης.

Πύρρος Δήμας: Θα ερχόμουν από την άλλη άκρη του κόσμου για να ήμουν σήμερα εδώ

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα. Δεν θα το έχανα με τίποτα. Είναι ιστορική μέρα για τη Χειμάρρα και για όλους εμάς τους Χειμαρριώτες. Ευχαριστούμε Πρωθυπουργέ για την επίσκεψη. Δεν θα το έχανα με τίποτα, θα ερχόμουν από την άλλη άκρη του κόσμου. Σας ευχαριστούμε πολύ», είπε ο Χρυσός Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, που συνόδευε τον Πρωθυπουργό στην επίσκεψή του, απευθυνόμενος στους συντοπίτες του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέπτεται τις περιοχές αυτές από το 1991, όταν τις είχε επισκεφθεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός, επισκέφθηκε το ελληνόφωνο Σχολείο «Όμηρος» όπου φοιτούν 145 παιδιά και διδάσκουν 17 εκπαιδευτικοί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στους χώρους του σχολείου και συνομίλησε με τους μαθητές. «Ήρθα να σας πω πόσο σπουδαία δουλειά κάνετε, που κρατάτε ζωντανή την ελληνική γλώσσα την παράδοση την ορθοδοξία και να ξέρετε ότι είμαστε πάντα κοντά σας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στους εκπαιδευτικούς. Αμέσως μετά επισκέφθηκε την Εκκλησία των «Αγίων Πάντων», η οποία βρίσκεται εντός του προαύλιου χώρου του σχολείου.

Στη συνέχεια περπάτησε στον πεζόδρομο της πόλης και συνομίλησε με τους κατοίκους που τον υποδέχθηκαν, μέχρι τα γραφεία της «Ομόνοιας».

Τον Πρωθυπουργό συνόδευε στην επίσκεψή του ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας.

Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στους κατοίκους της Χειμάρρας

Σας ευχαριστώ από καρδιάς για αυτή την υποδοχή. Από καρδιάς. Αγαπητέ μου Φρέντυ, φίλες και φίλοι, θέλω να ξέρετε ότι σήμερα είναι πράγματι μια ξεχωριστή στιγμή για εμένα, αλλά πιστεύω και μία σπουδαία στιγμή για τον Eλληνισμό απανταχού της Γης.

Θυμάμαι ακόμα πολύ ζωντανά την επίσκεψη την οποία έκανε εδώ, σε αυτά τα χώματα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1991. Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι από εσάς ήσασταν εκεί.

Και αισθάνομαι μεγάλη τιμή που είμαι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Χειμάρρα. Θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, που κρατήσατε σε πολύ δύσκολα χρόνια, και αναφέρομαι ειδικά στους μεγαλύτερους από εσάς άσβεστη τη φλόγα του Ελληνισμού και της ορθοδοξίας μέσα στην καρδιά σας.

Και θέλω να ξέρετε ότι στο πρόσωπό μου η Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας θα έχει πάντα, όχι απλά έναν φίλο αλλά ένα σταθερό συμπαραστάτη στα δίκαια αιτήματά σας.

Εσείς που επιλέξατε να παραμείνετε εδώ στη Χειμάρρα είστε μία γέφυρα φιλίας και συνεργασίας, μεταξύ της Ελλάδος και της Αλβανίας.

Και θέλω να ξέρετε ότι και εγώ προσωπικά υπήρξα, είμαι και θα παραμείνω υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας. Και βέβαια υποχρέωση της Αλβανίας, στα πλαίσια της προσέγγισής της με την Ευρώπη, είναι ο πλήρης σεβασμός των δικών σας δικαιωμάτων. Είτε αναφερόμαστε στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, είτε αναφερόμαστε στο δικαίωμα να μπορούν τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας να εξακολουθούν να μαθαίνουν σε όλες τις βαθμίδες την ελληνική γλώσσα, όπως το κάνουν ήδη, είτε αναφερόμαστε στο κρίσιμο ζήτημα, εδώ στη Χειμάρρα, της προστασίας των περιουσιακών σας δικαιωμάτων.

Και πιστεύω ότι σε πνεύμα συνεργασίας και φιλίας με την Αλβανική Κυβέρνηση, όλα αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν και θα επιλυθούν, σας το εγγυώμαι προσωπικά. Όπως λύνουμε και τα ζητήματα των ανασφάλιστων υπερηλίκων και των συνταξιοδοτικών σας δικαιωμάτων, έτσι θέλω να ξέρετε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα είναι πάντα κοντά σας, όπως ήταν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις κοντά σας, αυτό πρέπει να κάνουμε και αυτό θα κάνουμε.

Θέλω επίσης να σας πω ότι πια η Ελλάδα, η Ελλάδα μας, άφησε πίσω τις μεγάλες περιπέτειες της περασμένης δεκαετίας. Είναι μια χώρα πιο ισχυρή, πιο οικονομικά αναπτυσσόμενη. Και όσο καλύτερα πηγαίνει η Ελλάδα μας τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα και για εσάς. Και αυτός ο δρόμος τον οποίον έχουμε χαράξει, για μία Ελλάδα ισχυρή με αυτοπεποίθηση στην Ευρώπη, θα τον βαδίσουμε και θα τον βαδίσουμε όλοι μαζί.

Θέλω να σας πω πόσο συγκινήθηκα όταν είχα την ευκαιρία σήμερα να επισκεφθώ το σχολείο σας, όταν είδα τα μικρά παιδιά από το νηπιαγωγείο μέχρι την Γ’ Γυμνασίου να μαθαίνουν την ελληνική, την αλβανική, την αγγλική. Είναι η επόμενη γενιά των παιδιών που πρέπει να παραμείνουν στον τόπο τους, για να έχουν ευκαιρίες, να έχουν καλές δουλειές και όσο προκόβει η Αλβανία τόσο θα προκόβουν κι αυτά τα παιδιά μαζί της. Και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε σε αυτή την προκοπή του Ελληνισμού. Η Ελλάδα μεγαλώνει, μεγαλώνει και ισχυροποιείται.

Τέλος, θέλω να σας πω ότι έχω την πολύ μεγάλη χαρά σήμερα να συνοδεύομαι από έναν δικό σας άνθρωπο, από έναν δικό σας άνθρωπο ο οποίος σήκωσε στις πλάτες του και στους ώμους του την Ελλάδα ολόκληρη.

Όλοι δακρύσαμε με τις επιτυχίες του και είμαι σίγουρος ότι κι αυτός σήμερα αισθάνεται μία ξεχωριστή συγκίνηση που γύρισε στον τόπο του και βλέπει τόσους από εσάς μαζί και τις ελληνικές σημαίες υψωμένες. Πύρρο σε ευχαριστώ πολύ για ό,τι έχεις κάνει για την Ελλάδα, για ό,τι έχεις κάνει για τους συντοπίτες σου.

Ξέρετε ότι ήταν να σας επισκεφτώ πριν από τρεις εβδομάδες. Δυστυχώς είχαμε κάποια προβλήματα με ομίχλες στα βουνά. Όμως έδωσα τη δέσμευσή μου ότι θα έρθω να σας επισκεφτώ πριν κλείσει ο χρόνος. Και, να ξέρετε, εγώ τις δεσμεύσεις μου τις τηρώ. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ για αυτή την υποδοχή. Καλά Χριστούγεννα, καλές γιορτές, υγεία και ευτυχία σε εσάς και τις οικογένειές σας.



Κοσμηματοπώλης στην Ιταλία πυροβόλησε και σκότωσε δύο σκληρούς ληστές

 



Κατηγορούμενος για δολοφονία είναι το θύμα ο 67χρονος κοσμηματοπώλης Μάριο Ροτζέρο ο οποίος τον περασμένο Απρίλιο καταδίωξε, πυροβόλησε και σκότωσε δύο ληστές που μπήκαν στο κατάστημά του και αφού έδεσαν την κόρη του επιχείρησαν να διαφύγουν με την πολύτιμη λεία τους.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα που άσκησε τη δίωξη ο κοσμηματοπώλης  από την Ιταλία καταδίωξε τους τρεις ληστές που είχαν ήδη βγει από το κατάστημά του και πυροβόλησε «με την πρόθεση να τους σκοτώσει, υπερβαίνοντας ηθελημένα τα όρια της νόμιμης άμυνας».

Στο βίντεο από κάμερα ασφαλείας φαίνεται η στιγμή της εισβολής των ληστών στο κοσμηματοπωλείο το απόγευμα της 28ης Απριλίου. Οι τρεις ληστές που είχαν όπλα, τα οποία στη συνέχεια αποδείχθηκαν ψεύτικα, απείλησαν ότι θα σκοτώσουν τον 67χρονο και έδεσαν την κόρη του.

«Συγγνώμη που συνέβη αυτό, είναι πολύ άσχημο, αλλά ήταν ή αυτοί ή εγώ. Με το δεξί μου χέρι άνοιξα το ταμείο και με το αριστερό ένα συρτάρι που γνώριζα ότι είχα το όπλο μου και έτσι βρεθήκαμε να απειλούμε ο ένας τον άλλο... και τότε έφυγαν» είπε μετά τη σύλληψή του ο κοσμηματοπώλης.

Σύμφωνα με τη δικογραφία ο κοσμηματοπώλης που καταδίωξε τους ληστές, πυροβόλησε πέντε φορές με αποτέλεσμα οι δύο από τους ληστές να πέσουν νεκροί λίγα μέτρα μακριά από το κοσμηματοπωλείο ενώ ο τρίτος τραυματίσηκε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση του 67χρονου είχε γίνει στόχος ληστών και τον Μάιο του 2015 όταν τότε δύο ληστές, ο ένας εκ των οποίων μεταμφιεσμένος σε γυναίκα, τον είχαν δέσει και τον είχαν χτυπήσει βάναυσα.





Έγκλημα ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρα στο Μάτι :«Παρέλαβα τη μητέρα μου νεκρή, σε σακούλα σούπερ μάρκετ»

 


Νίκος Γιαννόπουλος  ο μάρτυρας που συγκλόνισε με την περιγραφή του χαμού της 84χρονης μητέρας του.

«Η μητέρα μου δεν πέθανε , δολοφονήθηκε. Παρέλαβα τη μητέρα μου σε μια σακούλα σούπερ μάρκετ», είπε ο μάρτυρας εμφανώς φορτισμένος. Όπως είπε, έψαχνε και ξαναέψαχνε στο καμένο της σπίτι, χωρίς να μπορεί να εντοπίσει κανένα ίχνος. Η περιγραφή του σόκαρε το ακροατήριο: «Με τις τόσες φορές που μπήκα στο σπίτι για να την ψάξω δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι αυτό που νόμιζα καμένη κουρτίνα μπάνιου, ήταν η μητέρα μου…».

Όπως κατέθεσε, ενώ η σύζυγός του τον είχε ενημερώσει κατά τις πέντε παρά δέκα το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018 ότι υπάρχει πρόβλημα με την πυρκαγιά και πως έπρεπε να επιστρέψει στο σπίτι, άκουσε τον δήμαρχο μισή ώρα αργότερα να λέει ότι η φωτιά στη Νταού Πεντέλης πάει προς τον Διόνυσο.

«Πήρα τη γυναίκα μου και της το είπα και πήρα και τη μητέρα μου και ήταν μια χαρά. Ο δρόμος άδειος κι ο κόσμος ήρεμος», περίγραψε και στη συνέχεια ανέφερε πως από την ηρεμία βρέθηκαν στο απόλυτο χάος. «Φτάνω στο σπίτι και βλέπω μια σύζυγο να ουρλιάζει. "Νίκο φεύγουμε!". Της λέω ηρέμησε πάει άλλου η φωτιά. Στις 6 κόβεται το ρεύμα. Έπρεπε να βγάλω το αμάξι από το γκαράζ. Πήραμε δυο αυτοκίνητα και πηγαίναμε προς Αγία Μαρίνα. Βγαίνω στη Μαραθώνος, βρέθηκε αστυνομικός που ήθελε να με στείλει στο Μάτι. Τον αγνόησα βρίζοντας και έφυγα. Πήρα τη μητέρα μου "έρχομαι να σε πάρω μην ανησυχείς". Ήταν η τελευταία συνομιλία με τη μητέρα μου», είπε ο μάρτυρας εμφανώς ταραγμένος.

«Δεν ξέρω πως είναι η κόλαση, αλλά αυτό που αντίκρισα ήταν 10 φορές χειρότερο», είπε και συνέχισε περιγράφοντας την απόκοσμη εικόνα έξω από το σπίτι της μητέρας του. «Φτάνοντας έξω από το σπίτι βλέπω ένα αμάξι με δυο καμένους μέσα. Βρήκα την πόρτα του σπιτιού σπασμένη. Λέω, κάποιος θα μπήκε να τη σώσει. Φώναζα τη μητέρα μου δεν υπήρχε απόκριση. Πήγα στα νοσοκομεία να την ψάξω. Λέω στη γυναίκα με αυτά που είδα στο Μάτι υπάρχουν νεκροί έχει γίνει χαμός. Μου λέει "τι λες;" και μου δείχνει το βίντεο με τον πρωθυπουργό και την περιφερειάρχη. Μας κορόιδευαν ότι δεν υπάρχουν νεκροί. Στις 19.30 υπήρχε άνθρωπος που είχε δει 30 καμένους», κατέθεσε.

Η Μαρίνα Λαμπίδου, περιέγραψε το πώς κατάφερε να σωθεί μαζί με τον πατέρα της, ο οποίος είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα ανάμεσα σε πύρινες γλώσσες που ξεπερνούσαν τα δύο μέτρα. «Ο πατέρας μου ήταν ο πρώτος εγκαυματίας. Στο κέντρο υγείας δεν είχαν ενημερωθεί για τη φωτιά μάλιστα τον ρώτησαν αν κάηκε από κατσαρόλα με νερό!», κατέθεσε η κα Λαμπίδου.

Όπως είπε ο πατέρας της λίγες ημέρες μετά έχασε τη μάχη και «έφυγε», ενώ η μητέρα της απεβίωσε πριν από λίγους μήνες μην αντέχοντας την απώλεια.

«Φοβηθήκαμε όταν κόπηκε το ρεύμα. Ήμουν μέσα στο σπίτι με την μητέρα μου έπαθα κρίση πανικού. Ο πατέρας μου ήταν έξω. Όταν κάποια στιγμή μπήκε στο σπίτι φώναζε "καίγομαι πονάω". Την ώρα που φεύγαμε η φωτιά είχε μπει στο οικόπεδο. Βγαίνοντας από το σπίτι είχε καύτρες παντού. Μέχρι την πρώτη είσοδο του Βουτζά δεν ακούσαμε τίποτα. Βρήκαμε μετά ένα περιπολικό και ο πατέρας μου φώναζε "καίγομαι πονάω". Φτάσαμε στη Νέα Μάκρη στο κέντρο υγείας. Δεν είχαν ιδέα για φωτιά. Μάλιστα τον ρώτησαν αν κάηκε από κατσαρόλα με νερό! Μετά άρχισε να φτάνει κόσμος. Ο μπαμπάς μου κατέληξε στις 26 Ιουλίου στο ΚΑΤ…».

Στο δικαστήριο κατέθεσε και η αδελφή της κας Λαμπίδου, Βασιλική, η οποία έτρεχε να σωθεί με το 8 μηνών βρέφος της.

«Ο σύζυγός μου στις 17.45 μου λέει "πάμε να φύγουμε από το σπίτι γιατί θα καούμε ζωντανοί". Από το παράθυρο του σαλονιού έβλεπα το σπίτι των γονιών μου. Δεν έβλεπα σπίτι πλέον, μόνο μαύρους πυκνούς καπνούς. Πήραμε το παιδί και βγήκαμε έξω. Έπεφταν καύτρες. Είχε πέσει το ρεύμα. Προσπάθησα να καλέσω τους γονείς μου αλλά τίποτα. Μπήκα με το παιδί στο αμάξι, ο σύζυγός μου στο δικό του. Οδηγούσα σαν μια τρελή ένα smart με ένα 8 μηνών παιδί και δεν ήξερα που πηγαίνω. Φτάσαμε στο Μάτι, ξεκίνησε το μποτιλιάρισμα αλλά ήμασταν από τους τυχερούς», είπε η μάρτυρας.

Σε ό,τι αφορά την απώλεια του πατέρα της σημείωσε: «τον έριξαν σε κώμα για να μη νιώθει τον πόνο. Ήταν μέσα κι έξω καμένος περίπου στο 67%. Εμείς μάθαμε το θάνατο του πατέρα μας από τις ειδήσεις, δεν μας ενημέρωσαν έγκαιρα από το νοσοκομείο. Τον είχε κάψει το θερμικό κύμα και θεώρησε ότι έπρεπε να μπει στην πισίνα για να ηρεμήσει, οι γιατροί μας είπαν ότι ήταν λάθος αυτό βέβαια».



Μαρινάκης : Ο Παππάς μου ζήτησε να βοηθήσω τον Καλογρίτσα για να αποκτήσει σταθμό ο ΣΥΡΙΖΑ


 

«Επιθυμία της πρώην κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν να αποκτήσει μια από τις τηλεοπτικές άδειες ο Χρήστος Καλογρίτσας για να έχει ένα φίλα προσκείμενο σε αυτό το κανάλι».

Αυτό τόνισε στην κατάθεση του στο Ειδικό Δικαστήριο ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης ο οποίος αναφέρθηκε στο παρασκήνιο του διαγωνισμού λέγοντας πως μετά από αίτημα του πρώην υπουργού Νίκου Παππά συναντήθηκε με τον Χρήστο Καλογρίτσα. Η συζήτηση,σύμφωνα με τον μάρτυρα, αφορούσε την πρώτη δόση που έπρεπε να καταβάλει ο επιχειρηματίας για την άδεια σημειώνοντας πως ήταν κοινό μυστικό πως τον στήριζε η κυβέρνηση προκειμένου να δημιουργηθεί ένας τηλεοπτικός σταθμός φιλικά προσκείμενος στην τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόεδρος : Έχετε καταθέσει ότι επικοινώνησε μαζί σας ο κ. Παππάς και σας ζήτησε κάτι

Μάρτυρας: Δεν ήταν χάρη. Θεωρώ νορμαλ ότι ζήτησαν να γίνει η πληρωμή όσο το δυνατό γρηγορότερα, για εμάς δεν ήταν πρόβλημα. Μου ζήτησε να συναντηθώ με τον κ. Καλογρίτσα, τον οποίο δεν γνώριζα, για να τον βοηθήσω με την πρώτη δόση… Θα κατέβαλα το ποσό ως δάνειο.

Πρόεδρος: Αναρωτηθήκατε γιατί;

Μάρτυρας: Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι ο κ. Παππάς και ο κ. Τσίπρας θεωρούσαν σωστό να βοηθήσουν τον κ. Καλογρίτσα να αποκτήσει μια συχνότητα και να βάλουν δικούς τους ανθρώπους, όπως τον κ. Αρβανίτη. Για να έχουν έναν σταθμό φιλικά προσκείμενο στο ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ σε μια Δημοκρατία, ότι μια κυβέρνηση δε μπορεί να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο….Η επιθυμία στο να συμμετέχει ο Καλογριτσας στο διαγωνισμό ήταν καθαρά επιθυμία Τσίπρα και Παππά για λογαριασμό της κυβέρνησης». «Ο άνθρωπος δεν είχε κανένα λόγο, είχε τις επιχειρήσεις του σπρώχτηκε όρια αυτή την κατεύθυνση για να δουλέψει ο σταθμός για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ».

Πρόεδρος: Οι συναντήσεις σας με τον κ. Παππά τι αφορούσαν;

Μάρτυρας: Μια συνάντηση έγινε στο γραφείο μου για το διαγωνισμό, ενώ άλλες στο Μέγαρο Μαξίμου αφορούσαν στα κανάλια αλλά και θέματα του Δήμου Πειραιά. Ήταν στα πλαίσια νομιμότητας.

Ο μάρτυρας στη συνέχεια αναφέρθηκε στη «σύντομη» συνάντηση του με τον κατηγορούμενο επιχειρηματία είπε ότι του εξήγησε ότι θα ήταν δύσκολο να τον δανειοδότηση γιατί δεν θα ήταν σωστό απέναντι στους άλλους καναλάρχες αλλά και σε εκείνους που δεν έλαβαν την άδεια. Θεωρούσα ότι δεν ήταν σωστό για εμένα να εμπλακώ.

Πρόεδρος: Ο κ. Καλογριτσας τι σας είπε;

Μάρτυρας: Ήταν σύντομη η κουβέντα μας αλλά ο άνθρωπος είχε τη δουλειά του. Θεωρώ ότι πιέστηκε και του ζητήθηκε να το πράξει. Θεώρησα ότι περισσότερο το έκανε γι αυτούς, παρά για τον εαυτό του.

Πρόεδρος: Γιατί δεν έδωσαν τη 48ωρη προθεσμία για να τον βοηθήσουν;

Μάρτυρας: Αυτό θα δημιουργούσε προβλήματα και με τους άλλους που δεν είχαν πάρει άδεια.

Πρόεδρος: Γιατί περιμένατε δυο χρόνια να δημοσιοποιήσετε μια τόσο σοβαρή καταγγελία ότι ήθελαν να φτιάξουν κανάλι μέσα στο Μαξίμου, όπως είπατε σε συνέντευξή σας.

Μάρτυρας: Δεν θεώρησα ότι πρέπει να τα καταγγείλω την επόμενη του διαγωνισμού. Ηθικά δεν ήταν σωστό αλλά δεν είδα κάποιο έγκλημα για να καταγγείλω. Θεωρώ ότι μία κυβέρνηση πρέπει να έχει άλλες προτεραιότητες. Δεν είδα κάτι το οποίο θα έπρεπε να καταγγείλω την ίδια μέρα.

Τι κατέθεσαν Παπαχρήστος-Φουρλεμάδης

Με τις καταθέσεις του πρώην διευθύνοντος συμβούλου του Alpha Δημήτρη Φουρλεμάδη και του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου συνεχίστηκε η ακροαματική διαδικασία στο ειδικό δικαστήριο με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα.

Ο Δ. Φουρλεμάδης αναφέρθηκε στο παρασκήνιο μετά τον διαγωνισμό, περιγράφοντας τι συνέβη κατά την επίμαχη συνάντηση του Δημήτρη Κοντομηνά με τον Χρήστο Καλογρίτσα.

«Όταν ο Alpha δεν πήρε άδεια, άρχισε ο Κοντομηνάς να ψάχνει να βρει κάποιον που είχε άδεια. Μου είπε: "Θα δεις τον Καλογρίτσα. Εγώ δεν θα έρθω". Τον είδα, συζητήσαμε κάποιο μετοχικό σχήμα. Ζητούσε το 51%, το δελτίο ειδήσεων και μια πρωινή εκπομπή. Μετά ήρθε ο Κοντομηνάς και έμειναν οι δυο τους», κατέθεσε ο μάρτυρας.

Ο κ. Φουρλεμάδης υποστήριξε ότι ο Δημήτρης Κοντομηνάς ένιωθε δυσφορία επειδή έχανε το κανάλι και επειδή δεν έβρισκε λύση, παρότι μιλούσε με πολλούς και διαπραγματευόταν το ποσοστό.

«Ο Χρήστος Καλογρίτσας στη συνάντηση έλεγε για τα "παιδιά". Δεν είπε συγκεκριμένο όνομα. Ποτέ δεν άφησε να εννοηθεί πως δεν είχε χρήματα. Όταν έγινε ο νόμος 4339/2015, ο Κοντομηνάς από φίλος των κυβερνώντων έγινε εχθρός» είπε ο μάρτυρας, και ξεκαθάρισε ότι ο επιχειρηματίας ποτέ δεν του «εμφάνισε τον Καλογρίτσα ως απεσταλμένο της κυβέρνησης».

Πρόεδρος: Μήπως έχει εκκρεμότητες με άλλες αρχές και αναγκάστηκε να κάνει αυτή τη συνάντηση με τον Καλογρίτσα που δεν ήθελε;

Μάρτυρας: Η έγνοια του ήταν ότι ο Alpha με χίλιους εργαζόμενους θα έμενε απλώς ένα κουφάρι, εάν δεν ακυρωνόταν ο διαγωνισμός.

«Η διαδικασία ήταν άλλοθι για τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ελέγχει το τηλεοπτικό τοπίο»

Στη συνέχεια στη δίκη κατέθεσε ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος. Ο μάρτυρας εξέφρασε ξεκάθαρα την άποψη ότι «η διαδικασία του διαγωνισμού ήταν άλλοθι για να ελέγξει ο ΣΥΡΙΖΑ το τηλεοπτικό τοπίο», αν και τάχθηκε υπέρ της διενέργειας διαγωνισμού προκειμένου να τεθεί ένα πλαίσιο λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, καθώς οι συχνότητες αποτελούν δημόσιο αγαθό.

«Από κει και πέρα, όπως στήθηκε ο διαγωνισμός είχε μία κατεύθυνση. Το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από αυτές τις τέσσερις άδειες προσπάθησε να έχει ένα από αυτά τα κανάλια. Προσπάθησε να δοθεί αρχικά στον Καλογρίτσα και έπειτα στον Ιβάν Σαββίδη» επισήμανε ο κ. Παπαχρήστος, και μίλησε για προνομιακές σχέσεις μεταξύ της τότε κυβέρνησης και του επιχειρηματία Χρ. Καλογρίτσα.

«Ο Καλογρίτσας τους γνώριζε από μικρά παιδιά στις οργανώσεις της αριστεράς. Βοηθήθηκε ο Καλογρίτσας να εμφανιστεί ως πραγματικός διεκδικητής μίας εκ των τεσσάρων αδειών. Ο Παππάς ήταν ο μαέστρος που κρατούσε την μπαγκέτα», σημείωσε ο κ. Παπαχρήστος.

Πρόεδρος: Υπήρχαν κάποια γεγονότα που σας οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα;

Μάρτυρας: Ο κ. Καλογρίτσας είναι γνωστό πρόσωπο στη δρώσα πολιτική ζωή της χώρας. Το '89 είχε βγάλει την εφημερίδα «Πρώτη». Δεν υπήρχε περίπτωση να πάρει άδεια και να στηρίζει ΝΔ. Ήθελε να στηρίξει «τα παιδιά», όπως έλεγε, και εκείνοι τον φώναζαν «πατέρα».

Πρόεδρος: Ποιους εννοούσε ο κ. Καλογρίτσας όταν έλεγε «τα παιδιά»;

Μάρτυρας: Είχε προνομιακές σχέσεις με την τότε κυβέρνηση, όλους αυτούς τους γνώριζε από μικρά παιδιά μέσα στις αριστερές οργανώσεις.

Πρόεδρος: Ψάχνουμε να δούμε αν αυτός ήταν ο μπροστινός και πίσω αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ…

Μάρτυρας: Εγώ πιστεύω ότι βοηθήθηκε ο κ. Καλογρίτσας να εμφανιστεί ως πραγματικός διεκδικητής της μίας άδειας εκ των τεσσάρων καναλιών.

Πρόεδρος: Είπατε ότι ο Ν. Παππάς κατηύθυνε όλη την επιχείρηση, ήταν ο μαέστρος.

Μάρτυρας: Μάλιστα, ναι. Αυτός ήταν. Αν είχε εντολές από τον Τσίπρα, όταν έρθει εδώ ας πει. Εκείνος το ξέρει. Δεν ξεκίνησε να κάνει έναν διαγωνισμό μόνος τότε, ήταν το πιο κοντινό πρόσωπο του κ. Τσίπρα.

Πρόεδρος: Στην κατάθεσή σας στην ανακρίτρια μιλάτε και για την εμπλοκή της CCC.

Μάρτυρας: Είχα εκφράσει και σε δημοσιεύματά μου πολλές φορές απορίες για αυτό. Μου έκανε εντύπωση ότι αναζήτησαν τα 3 εκατ. ευρώ που χρειάστηκε ο κ. Καλογρίτσας σε μια εταιρεία που δεν θα μπορούσε να έχει καμία δραστηριότητα στη χώρα, βάσει νόμου. Πού τους γνώριζε ο κ. Παππάς αυτούς τους ανθρώπους; Δεν έχουν συνάφεια με την πολιτική, δεν μπορείς να τους βρεις κάπου. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αθέατοι. Είναι απορίας άξιον πού βρέθηκε αυτή η επαφή με αυτούς τους ανθρώπους. Ο κ. Καλογρίτσας ετοίμαζε επιτελείο δημοσιογραφικό, ήταν τόσο βέβαιος ότι θα πάρει την άδεια, αυτό είχε κυκλοφορήσει στη δημοσιογραφική πιάτσα.

Πρόεδρος: Αφού ήθελαν διακαώς να γίνει αυτός ο σταθμός γιατί δεν έγινε κάποια προσπάθεια να πληρώσει το τίμημα ο κ. Καλογρίτσας και να προχωρήσει;

Μάρτυρας: Υπήρχε καταιγισμός πληροφοριών που έλεγαν ότι ο φάκελος Καλογρίτσα ήταν στον αέρα εξαιτίας των περιουσιακών στοιχείων που παρουσίαζε ο κ. Καλογρίτσας. Αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα.

Πρόεδρος: Θεωρείτε δηλαδή ότι τον εγκατέλειψαν.

Πρόεδρος: Ναι, το πιστεύω.

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας της έδρας Δημήτρης Ασπρογέρακας επισήμανε ότι κατά την κατάθεσή του ο κ. Παπαχρήστος έκανε αναφορά σε «ποινικές ευθύνες» και τον ρώτησε πού αποδίδει τις ευθύνες αυτές. Ο μάρτυρας απάντησε ότι τις ποινικές ευθύνες τις αποδίδει στα μέλη της επιτροπής του διαγωνισμού που ενέκριναν το φάκελο με στοιχεία κατασκευασμένα.

Ασπρογέρακας: Υπήρχε εμπλοκή του κ. Παππά.

Παπαχρήστος: Η επιτροπή λειτουργούσε υπό τον κ. Παππά.



Ουκρανία: «Παιδομάζωμα» κάνουν οι Ρώσοι -Εισέβαλαν σε ορφανοτροφεία για να απαγάγουν παιδιά

 


Η πληροφορία ότι ο ρωσικός στρατός εισέβαλε σε δύο ορφανοτροφεία στην Ουκρανία, με σκοπό να απαγάγει παιδιά, φαίνεται να επιβεβαιώνεται από πλάνα που εξασφάλισε το Sky News.

Η ιδιαίτερα ανησυχητική αυτή πτυχή του πολέμου επιβεβαιώνεται από κάμερα ασφαλείας που είχε το ένα από τα δύο ορφανοτροφεία στη Χερσώνα, όπου εθεάθησαν Ρώσοι στρατιωτικοί να μπαίνουν μέσα με όπλα, αναζητώντας παιδιά.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, Ουκρανοί πολίτες πρόλαβαν να τους εμποδίσουν και έκρυψαν τα παιδιά. Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο ρωσικός στρατός απήγαγε 97 παιδιά, όταν αποχώρησε από τη Χερσώνα.

Ο Βολοντίμιρ Σαχάιντακ, διευθυντής ορφανοτροφείου στο χωριό Στεπάνιβκα έξω από τη Χερσώνα, τόνισε πως όταν οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την περιοχή ήξερε τι έπρεπε να κάνει για να προστατέψει τα 52 παιδιά του ορφανοτροφείου του, γιατί είχε δει «τι είχαν κάνει οι Ρώσοι στα ορφανά του Ντονμπάς το 2014».

«Είδαμε τους Ρώσους προπαγανδιστές να λένε ότι έπρεπε να πάρουν τα ορφανά και να τα παραδώσουν σε στρατιωτικές σχολές, να τα κατηχήσουν και να τα αφήσουν να πολεμήσουν για τη Ρωσία. Ήταν τρομακτικό, έτσι αρχίσαμε να κρύβουμε τα παιδιά, γιατί καταλάβαμε ότι θα τα έπαιρναν» ανέφερε, και οι φόβοι του πήγαν να βγουν αληθινοί.



Τα πλάνα από το κλειστό κύκλωμα του ορφανοτροφείου, στα οποία απέκτησε πρόσβαση το Sky News, δείχνουν τη στιγμή που οι Ρώσοι στρατιώτες και συγκεκριμένα πράκτορες της μυστικής αστυνομίας της Ρωσίας (FSB) φτάνουν μαζί με οπλισμένους στρατιώτες στο ορφανοτροφείο, όπου «κατάσχεσαν όλους τους φακέλους των παιδιών», όπως δήλωσε ο Βολοντίμιρ.

«Επειδή δεν μπορούσαν να καταλάβουν πού βρίσκονταν τα παιδιά, πήραν αρχεία, πήραν υπολογιστές, πήραν το σύστημα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, επειδή ήθελαν να μάθουν πού είχαν πάει τα παιδιά», πρόσθεσε.

«Οι Ρώσοι πήγαν 15 παιδιά στο ορφανοτροφείο και μετά τα πήραν και έφυγαν»

Τα παιδιά, όπως είπε, είχαν φύγει επειδή η κοινότητα είχε εισακούσει το κάλεσμα από το ορφανοτροφείο να τα κρύψει. Όλο το χωριό συσπειρώθηκε για να τα προστατεύσει, παίρνοντάς τα, τρία ή τέσσερα, ανά οικογένεια. Κινδύνευαν να εκτεθούν από δωσίλογους στους Ρώσους και να συλληφθούν ή να πυροβοληθούν.

Οι Ρώσοι δεν βρήκαν ποτέ τα ορφανά, αλλά έστειλαν άλλα 15 παιδιά από άλλα μέρη της Ουκρανίας για να τα φροντίσει το ορφανοτροφείο. Το Sky News είδε βίντεο που δείχνει το προσωπικό του ορφανοτροφείου να τα φιλοξενεί και να τα αντιμετωπίζει ως δικά του παιδιά.

Όταν, τελικά, οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν από την περιοχή, ήρθαν και πήραν μαζί τους και τα 15 παιδιά.

«Τα έβαλαν σε στρατιωτικά οχήματα και τα πήραν, στρατιώτες με πολυβόλα, οπότε φυσικά τα παιδιά φοβήθηκαν και δεν ήξεραν πού τα πήγαιναν», είπε δασκάλα της περιοχής.

Παρόμοιες εικόνες περιέγραψε η Νατάλια Καντίροβα, η οποία ζει δίπλα σε άλλο ορφανοτροφείο.

«Όταν έβγαζαν τα παιδιά, ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα και στρατιώτες στέκονταν περιμετρικά για να μην τραβήξει κανείς βίντεο» είπε, προσθέτοντας ότι τα παιδιά ήταν νήπια, ηλικίας τριών έως πέντε ετών.

Η ουκρανική εισαγγελία λέει ότι οι Ρώσοι πήραν 48 ορφανά, ηλικίας τριών έως πέντε ετών, από το συγκεκριμένο ορφανοτροφείο. Η ουκρανική κυβέρνηση λέει ότι 13.000 παιδιά έχουν απελαθεί ή απαχθεί από τους Ρώσους κατά τη διάρκεια του πολέμου.


Πηγή: iefimerida.gr



Ιστορική ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο

 


Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγινε δεκτός με θερμά χειροκροτήματα στο Καπιτώλιο, όπου πραγματοποίησε ομιλία σε ειδική συνεδρίαση του Κογκρέσου.

Τον Ουκρανό πρόεδρο, καλωσόρισε νωρίτερα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, επιχείρησε να πείσει βουλευτές και γερουσιαστές να εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούν τον αγώνα της πατρίδας του απέναντι στους Ρώσους εισβολείς.

Η Ουκρανία «κρατάει τις θέσεις της και δεν θα παραδοθεί ποτέ», είπε σημείο της ομιλίας του στο Κογκρέσο, καθώς ο πόλεμος στη χώρα που άρχισε με την εισβολή του στρατού της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου οδεύει να συμπληρώσει δέκα μήνες.

Ο κ. Ζελένσκι προσέφερε στο Κογκρέσο ουκρανική σημαία από την Μπαχμούτ, ένα από τα μέτωπα όπου εκτυλίσσονται οι πιο σφοδρές συγκρούσεις. Είπε ότι του την έδωσαν «οι ήρωές μας» όταν βρισκόταν την προηγουμένη στο μέτωπο. «Όταν ήμουν στην Μπαχμούτ χθες, οι ήρωές μας μου έδωσαν τη σημαία, τη σημαία τους, το λάβαρο αυτών που υπερασπίζονται την Ουκρανία, την Ευρώπη και τον κόσμο με τίμημα τη ζωή τους», είπε προτού παραδώσει το ουκρανικό εθνικό σύμβολο με τις υπογραφές στρατιωτών στην απερχόμενη πρόεδρο της Βουλής Νάνσι ΠελόΖι και στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ως εκ του αξιώματός της πρόεδρο της αμερικανικής Γερουσίας.

Νωρίτερα, ο κ. Ζελένσκι συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Είναι το πρώτο γνωστό ταξίδι του εκτός Ουκρανίας από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στα τέλη Φεβρουαρίου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επανειλημμένως εκφράσει επιφυλάξεις αναφορικά με τη δαπάνη δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

«Η Ουκρανία είναι ζωντανή και κλωτσάει»

Μέσα σε επευφημίες ο Ζελένσκι έφτασε στο βήμα, με αρκετούς βουλευτές να του σφίγγουν το χέρι. «Είναι πάρα πολύ για μένα», αστειεύτηκε ο Ζελένσκι στην έναρξη της ομιλίας του.

Η ομιλία του στο Κογκρέσο ξεκίνησε με ένα σημείωμα ευγνωμοσύνης για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στον αγώνα της Ουκρανίας κατά της επιθετικότητας της Ρωσίας και διαβεβαίωσε τους νομοθέτες ότι η Ουκρανία είναι «ζωντανή και κλωτσάει».

«Η μάχη δεν είναι μόνο για τη ζωή, την ελευθερία και την ασφάλεια των Ουκρανών ή οποιουδήποτε άλλου έθνους που η Ρωσία σκοπεύει να κατακτήσει», είπε ο Ζελένσκι και συνέχισε: «Ο αγώνας θα καθορίσει σε ποιον κόσμο θα ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας και μετά τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Θα καθορίσει αν θα είναι μια δημοκρατία Ουκρανών και Αμερικανών για όλους».

«Τα χρήματά σας δεν είναι φιλανθρωπία αλλά επένδυση»

Ο κ. Ζελένσκι, βρίσκεται στη Ουάσινγκτον για το επόμενο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. «Μπορείτε να επιταχύνετε τη νίκη μας», είπε, ενώπιον του Κογκρέσου, θέλοντας να κερδίσει τους Ρεπουμπλικάνους που είναι αναποφάσιστοι για το νομοσχέδιο για τις δαπάνες ενώπιον του Κογκρέσου.

«Τα χρήματά σας δεν είναι φιλανθρωπία, είναι επένδυση», συμπλήρωσε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πιστώνει την αμερικανική ηγεσία για την ένωση της Ευρώπης ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα. «Η Ευρώπη είναι τώρα πιο δυνατή και πιο ανεξάρτητη από ποτέ», είπε. Η συγκράτηση της Ευρώπης ενωμένη τους επόμενους μήνες θα είναι μια βασική πρόκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις υψηλές τιμές ενέργειας και τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα για να σπάσει τη συμμαχική βούληση να στηρίξει το Κίεβο.

Από τον βασιλιά της Χαβάης στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Το όνομα του Ζελένσκι προστέθηκε σε έναν μακρύ κατάλογο ηγετών που έχουν εκφωνήσει ομιλία σε κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η πρώτη ήταν του βασιλιά Καλάκαουα της Χαβάης το 1874. Εν καιρώ πολέμου, εκφώνησαν ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι. Η σχετική λίστα περιλαμβάνει επίσης βασιλείς και τον πάπα Φραγκίσκο, τον μοναδικό προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που έχει ανέβει στο βήμα του ομιλητή.

Ήταν επίσης μια από τις τελευταίες φορές που η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι προέδρευσε της συνεδρίασης προτού οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν και επισήμως την πλειοψηφία στις 3 Ιανουαρίου.


Πηγή: iefimerida.gr



Ντόναλντ Τραμπ: Δεν πλήρωσε φόρους εισοδήματος την τελευταία χρονιά του στην προεδρία

 


Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πλήρωσε φόρους εισοδήματος κατά την τελευταία χρονιά του στην προεδρία των ΗΠΑ, καθώς ανέφερε ζημίες από τις επιχειρήσεις του, σύμφωνα με τα φορολογικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα μια επιτροπή του Κογκρέσου.

Οι φορολογικές δηλώσεις, που δόθηκαν στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Τρίτης από την Επιτροπή Μέσων και Πόρων της Βουλής των Αντιπροσώπων –η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς– δείχνουν ότι το εισόδημα του Τραμπ και οι οφειλόμενοι φόροι του παρουσίαζαν τεράστιες διακυμάνσεις κατά την τετραετή θητεία του στον Λευκό Οίκο.

Οι δηλώσεις αυτές αμαυρώνουν την εικόνα του επιτυχημένου επιχειρηματία που καλλιεργούσε επί μακρόν ο Τραμπ, την ώρα που έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια πλήρωσαν κάποιους φόρους αυτήν την τετραετία, όμως κατάφεραν να ελαχιστοποιήσουν τον φόρο εισοδήματος για πολλά χρόνια αφού τα έσοδα από τις επιχειρήσεις του Τραμπ αντισταθμίστηκαν από τις φοροαπαλλαγές και τις απώλειες. Η Επιτροπή αμφισβήτησε τη νομιμότητα ορισμένων από αυτές τις φοροαπαλλαγές, όπως μία ύψους 916 εκατομμυρίων δολαρίων. Μέλη της είπαν την Τρίτη ότι οι φορολογικές δηλώσεις δεν περιείχαν πολλές λεπτομέρειες. Η Επιτροπή αναμένεται ότι θα δώσει στη δημοσιότητα λογοκριμένες εκδοχές των εγγράφων αυτών εντός των επόμενων ημερών.

Ο Τραμπ αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές δηλώσεις του και τις δύο φορές που έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ, σπάζοντας την παράδοση που ακολουθούσαν εδώ και δεκαετίες όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι των ΗΠΑ.

Η Επιτροπή παρέλαβε τα έγγραφα την Τρίτη, έπειτα από μακρά δικαστική διαμάχη, και ψήφισε υπέρ της δημοσιοποίησής τους.

Ένας εκπρόσωπος του Τραμπ είπε ότι η δημοσιοποίηση είναι πολιτικά υποκινούμενη. «Εάν αυτή η αδικία μπορεί να συμβεί στον πρόεδρο Τραμπ, μπορεί να συμβεί σε όλους τους Αμερικανούς χωρίς λόγο», είπε ο εκπρόσωπος του ομίλου Trump Organization, Στίβεν Τσέουνγκ.

Οι Δημοκρατικοί που μετέχουν στην Επιτροπή υποστηρίζουν ότι οι φορολογικές αρχές δεν έλεγξαν σωστά τις περίπλοκες φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ για να διασφαλίσουν ότι είναι ακριβείς. Μολονότι η φορολογική υπηρεσία (IRS) υποτίθεται ότι εξετάζει τις φορολογικές δηλώσεις των προέδρων κάθε χρόνο, δεν το έπραττε μέχρι που οι Δημοκρατικοί άσκησαν πιέσεις, το 2019. Η IRS ανέθεσε σε έναν και μοναδικό υπάλληλο να κάνει τον οικονομικό έλεγχο και δεν ερεύνησε ορισμένες από τις φοροαπαλλαγές που διεκδικούσε ο Τραμπ, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Προτού εκλεγεί πρόεδρος ο Τραμπ δήλωνε, επί πολλά χρόνια, μεγάλες ζημίες από τις επιχειρήσεις του, σύμφωνα με πηγές αμερικανικών μέσων ενημέρωσης και καταθέσεις μαρτύρων σε μια δίκη για τα οικονομικά του. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο ίδιος και η σύζυγός του πλήρωσαν συνολικά 3 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους.

Το 2017 ο Τραμπ και η πρώην πρώτη κυρία δήλωσαν ζημίες 12,9 εκατομμυρίων και, ως αποτέλεσμα, το καθαρό εισόδημά τους εκείνη τη χρόνια ανήλθε στα 750 δολάρια. Το αναπροσαρμοσμένο ακαθάριστο εισόδημά τους το 2018 ανήλθε στα 24,3 εκατομμύρια – και πλήρωσαν φόρο 1 εκατομμύριο– ενώ το 2019 ανέφεραν έσοδα 4,4 εκατομμυρίων και πλήρωσαν 134.000 σε φόρους.

Το 2020 δήλωσαν ζημία 4,8 εκατομμυρίων και δεν πλήρωσαν φόρο εισοδήματος.


Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ




Νέα ξεφτίλα ΣΥΡΙΖΑ είπε «Παρών» για το Market Pass γυρνώντας την πλάτη στην κοινωνία

 


Η φαιδρότητα ΣΥΡΙΖΑ, είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα.

Για να μην παραδεχτεί ότι το Market Pass είναι ένα καλό μέτρο για την κοινωνία και να ψηφίσει υπέρ, έψαχνε μια΄δικαιολογία για να μην το ψηφίσει.

Και την βρήκε την οποία ανακοίνωσε ο αρχηγός των φαιδρών σε αυτή την χώρα Αλέξης Τσίπρας.

Με την ευρύτερη πλειοψηφία της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης εγκρίθηκε η τροπολογία για το market pass ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 επέλεξαν να γυρίσουν την πλάτη στην κοινωνία και σε ένα ακόμα μέτρο στήριξης των πολιτών.

Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» υποστηρίζοντας δήθεν πως ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση επέλεξε να φορολογήσει τα διυλιστήρια και από εκεί να αντλήσει τους πόρους για την χρηματοδότηση του μέτρου τους βρίσκει αντίθετους. Ναι καλά διαβάσατε, η μεγαλύτερη ξεφτίλα παράταξη που έχει περάσει απο την πολιτική ιστορία της χώρας μας, αυτό βρήκε να πει για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να μην ψηφίσει ένα κοινωνικό μέτρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο φαιδρός πολιτικός απατεώνας Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση στου twitter έγραψε «Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ακόμη και αυτή η υποτυπώδης φορολόγηση υπερκερδών 3 δισ. των διυλιστηρίων, θα γίνει με το χαμηλότερο προτεινόμενο από την Ε.Ε. συντελεστή και θα καταγραφεί όχι ως φόρος αλλά ως δαπάνη. Όπως οι δωρεές φιλανθρωπίας».

Η φαιδρή στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης η οποία δια του εκπροσώπου της την κατηγόρησε ότι για πολλοστή φορά παραμένει απών από τις αγωνίες, τις ανάγκες και τα προβλήματα της κοινωνίας.

Αναλυτικά στη δήλωσή του κυβερνητικού εκπροσώπου : «Ο ΣΥΡΙΖΑ, υστερα από νέες παλινωδίες κατεληξε να ψηφίσει «παρών» στο μέτρο της Κάρτας Αγορών. Επέλεξε έτσι, για πολλοστή φορά να παραμείνει απών από τις αγωνίες, τις ανάγκες και τα προβλήματα της καθημερινότητας της κοινωνίας. Αποτελεί, κατά πάγια πια τακτική του, θλιβερή εξαίρεση από όλα τα σημαντικά και τα χρήσιμα για την Πατρίδα και τους ανθρώπους της. Πολύς στη θεωρία, ελάχιστος στην πράξη: αυτός ήταν, αυτός είναι και αυτός θα παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ».



Ξεκινάει η κατασκευή του Ελληνικού «υπερόπλου»

 



Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του, θα γίνουν δοκιμαστικές πτήσεις, έλεγχοι, πιστοποιήσεις…

Στα τέλη Φεβρουαρίου 2023 ξεκινά η κατασκευή του πρωτότυπου ελληνικού drone «Αρχύτας» στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Ηδη ξεκίνησε η κατασκευή των σχεδιασμένων καλουπιών για το μη επανδρωμένο αερόχημα (drone) στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και έως το τέλος Φεβρουαρίου 2023 θα ολοκληρωθεί η κατασκευή τους οπότε και θα ξεκινήσει η κατασκευή του πρωτότυπου Ελληνικού drone!

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του, θα γίνουν δοκιμαστικές πτήσεις, έλεγχοι, πιστοποιήσεις, κοστολογήσεις των εναλλακτικών τύπων οχημάτων και ανάληψη εκ μέρους της ΕΑΒ παραγγελιών για κατασκευή αεροχημάτων από χρήστες.

Το τρίμηνο που πέρασε, έγιναν με επιτυχία δοκιμαστικές πτήσεις του υπό κλίμακα αεροχήματος, τόσο με τον συμβατικό τρόπο, όσο και με τον κάθετο τρόπο προσγείωσης-απογείωσης.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών του προγράμματος «Αρχύτας» επισήμανε ότι:  «Εδώ και περίπου 2 χρόνια ξεκίνησε προσπάθεια συγκρότησης συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών, της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στόχος ο ευρύτερος δημόσιος τομέας να καταστεί σχεδιαστής και παραγωγός συστημάτων μη-επανδρωμένων αεροχημάτων (drones).

Κατά το διάστημα έως σήμερα, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών, έχει δομηθεί το πρόγραμμα “Αρχύτας”.

Το πρόγραμμα έχει στόχο τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή συστήματος μη-επανδρωμένου αεροχήματος (drone – UAV) πολλαπλών χρήσεων και τύπων.

Η υλοποίηση του προγράμματος “Αρχύτας” ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση των αρμοδίων, αυτή η εθνική προσπάθεια εξελίσσεται με σχεδόν απόλυτη συνέπεια προς τον προγραμματισμό.

Ειδικότερα, το τρίμηνο που πέρασε, έγιναν με επιτυχία δοκιμαστικές πτήσεις του υπό κλίμακα αεροχήματος, τόσο με τον συμβατικό τρόπο, όσο και με τον κάθετο τρόπο προσγείωσης-απογείωσης και έτσι βαίνει προς ολοκλήρωση ο τελικός, λεπτομερής σχεδιασμός του.

Παράλληλα, στην ΕΑΒ:


α. Συνεχίζονται οι προμήθειες απαραίτητων υλικών και συσκευών.


β. Προχωρεί η συγκρότηση του ειδικού χώρου και της γραμμής βιομηχανικής παραγωγής.


γ. Αρχίζει η κατασκευή των σχεδιασμένων καλουπιών. Το τρίμηνο που ξεκίνησε (μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023) θα ολοκληρωθεί η κατασκευή τους και προς το τέλος του θα αρχίσει η κατασκευή του πρωτότυπου οχήματος.


Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του, θα γίνουν δοκιμαστικές πτήσεις, έλεγχοι, πιστοποιήσεις, κοστολογήσεις των εναλλακτικών τύπων οχημάτων και ανάληψη εκ μέρους της ΕΑΒ παραγγελιών για κατασκευή αεροχημάτων από χρήστες.

Έτσι, θεωρούμε ότι τώρα μπορούμε να καλέσουμε την ελληνική επιχειρηματικότητα, που παράγει ή επιθυμεί να παράξει τα αναγκαία υλικά και τις συσκευές για τα αεροχήματα, με διεθνή ανταγωνιστικότητα ως προς την ποιότητα και τις τιμές, να συντονίσει τη δράση της με την ΕΑΒ.

Ως εκ τούτων, ησταθερή πολιτική βούλησή μας, η συνεπής πορεία των εργασιών, η αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των εμπλεκομένων, αποτέλεσε τη βάση, ώστε το Υπουργείο Οικονομικών να αποφασίσει τη χρηματοδότηση του σχεδιασμού και δεύτερου, πιο σύνθετου μη-επανδρωμένου αεροχήματος. Σχετικές ανακοινώσεις θα ακολουθήσουν στις αρχές του 2023.

Συνεπώς, οι εξελίξεις σε αυτό το κρίσιμης σημασίας πεδίο δείχνουν ότι οι Έλληνες και θέλουμε και μπορούμε να καταστήσουμε την Πατρίδα μας ολόπλευρα πιο ισχυρή».


Γιώργος Κ. Ανδρής

newsauto.gr



Κακουργηματική δίωξη στον Δημητρά της ΜΚΟ Aegean Boat Report για εγκληματική οργάνωση

 


Η Εισαγγελία αποφάσισε την παραπομπή του και του ιδρυτή της Aegean Boat Report για εγκληματική οργάνωση και διευκόλυνση παράνομων μεταναστών από την Τουρκία - 

Φέρονται να γνώριζαν τα στοιχεία τους πριν βρεθούν στην Ελλάδα, και παρότρυναν να καταγγείλουν ανύπαρκτα push backs.

Ερευνώνται και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που διέσυραν την χώρα με fake news, όπως στον Έβρο.



Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στο μεταναστευτικό μετά τις ποινικές διώξεις που άσκησε η εισαγγελία της Κω σε βάρος του Παναγιώτη Δημητρά, διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), για εγκληματική οργάνωση και διευκόλυνση μεταναστών και του Τόμι Όλσεν, ιδρυτή και διευθυντή της οργάνωσης Aegean Boat Report.

Ορισμένες ΜΚΟ έχουν εκ των προτέρων γνώση των στοιχείων αλλά και της ακριβής θέσης των παράνομων μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα και ενημερώνουν τις αρχές προκειμένου αυτές να προβούν στη διάσωση ή περισυλλογή τους με στόχο να ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησής τους και σκοπό την αίτηση για άσυλο απο τις οποίες θα βγάλουν λεφτά.

Τέτοια περιστατικά λαμβάνουν αμέσως δημοσιότητα σε συγκεκριμένες ομάδες στο Facebook ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δημοσιεύονται και σε ΜΜΕ συγκεκριμένης ιδεολογίας τα οποία υιοθετούν αδιακρίτως τις «καταγγελίες» των ΜΚΟ δίχως να έχει προηγηθεί διασταύρωση των πληροφοριών. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιβόητη περίπτωση των 38 μεταναστών στον Έβρο όπου η ΜΚΟ Human Rights 360 είχε από την πρώτη στιγμή ενημέρωση για το σημείο στο οποίο βρίσκονταν, αλλά και λίστα με τα στοιχεία των μεταναστών, και στο βρώμικο παιχνίδι των ΜΚΟ και της Τουρκίας είχαν μπεί ενεργά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να διασυρθεί η χώρα.

Παρά τον σάλο που ξέσπασε μετά τις καταγγελίες για τον «θάνατο της μικρής Μαρίας από τσίμπημα σκορπιού» τελικά η υπόθεση αποδείχθηκε fake news, αφού ούτε νεκρό παιδί υπήρξε, ενώ και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel το οποίο είχε πρωτοστατήσει στην ανάδειξη του περιστατικού απέσυρε όλα τα άρθρα του λέγοντας πως θα επανεξετάσει τις πηγές του, κάτι που δεν έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχουν ζητήσει συγνώμη μέχρι σήμερα.

Ο Παναγιώτης Δημητράς κλήθηκε χθες σε απολογία από τις αρμόδιες ανακριτικές αρχές, και αντί να οδηγηθεί στην προφυλάκιση υπήρξε διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα και για την προσωρινή του κράτηση η μη θα αποφασίσει τις προσεχείς ημέρες το δικαστικό συμβούλιο.

Η Εισαγγελία της Κω αξιοποιώντας δικογραφία του Λιμενικού Σώματος, παρέπεμψε τους τον Δημητρά και τον Όλσεν για «συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό να παραλαμβάνει στοιχεία πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι επιχειρούν παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, προκειμένου να διευκολύνει την παράνομη είσοδο και διαμονή αυτών, αποστέλλοντας στις αρχές τα πλήρη στοιχεία τους και το ακριβές σημείο εντοπισμού τους στη χώρα, προκειμένου οι τελευταίοι να υπαχθούν στις διαδικασίες ασύλου». Οι κακουργηματικές διώξεις συνοδεύονται από την επιβαρυντική περίπτωση της τέλεσης των αδικημάτων «κατ’ επάγγελμα, καθώς από την υποδομή που έχει δημιουργήσει (δηλαδή τη λειτουργία της οργάνωσης Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι) προκύπτει πρόθεση επανειλημμένης τέλεσης της πράξης και πορισμός εισοδήματος».

Οι υποθέσεις που αποτέλεσαν τη βάση για τη συγκεκριμένη εξέλιξη αφορούν σε περιστατικά άφιξης μεταναστών σε Κω τον Ιούλιο του 2021 και Φαρμακονήσι τον Αύγουστο του ίδιου έτους σε δικογραφίες που σχημάτισαν η Λιμενική Αρχή Κω καθώς και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος στη Λέρο.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχημάτισε το Λιμενικό της Κω και εστάλη προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κω στις 21.7.2021, εμπλεκόμενοι μεταξύ άλλων και για κατ’ εξακολούθηση παράβαση του άρθρου 148 ΠΚ (Κατασκοπεία) και του άρθρου 187 ΠΚ (Εγκληματική Οργάνωση) είναι οι: «ημεδαπός δικηγόρος, πρόεδρος γνωστής ΜΚΟ Παναγιώτης Δημητράς, Τούρκος διακινητής “Fisher”, Οργανωτής-μεταφορέας Solide Tchinda του Pierre (συλληφθείς) και το Ιδρυτικό στέλεχος Ευρωπαϊκής ΜΚΟ Tommy Ohlsen».

Η δικογραφία αναφέρει ότι, οι μετανάστες είπαν σχετικά με την μεταφορά τους από την Τουρκία στην Ελλάδα ότι ο οργανωτής, που βρισκόταν στη βάρκα μαζί τους, κατόπιν εντολής του Τούρκου διακινητή στην Τουρκία, επικοινώνησε –πριν από τον απόπλου από τα τουρκικά παράλια- τηλεφωνικά με μία ΜΚΟ. Στην ΜΚΟ αυτή γνωστοποίησε την ακριβή ώρα του απόπλου, το δρομολόγιο του ταξιδιού τους, καθώς και τα στοιχεία των μεταναστών.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, «η Λιμενική Αρχή Κω καθώς και οι τοπικές Αστυνομικές Αρχές έγιναν δέκτες μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπου ο αποστολέας αυτών φέρεται να είναι ημεδαπός με στοιχεία Δημητράς Παναγιώτης “Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι”».

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ένας από τους μετανάστες ανέφερε, ότι «μετά την προηγούμενη ανεπιτυχή προσπάθεια που είχε γίνει να περάσουν σε ελληνικό έδαφος -στις 10 Ιουνίου του 2021- όταν επέστρεψαν στην Τουρκία ο διακινητής παρότρυνε την ομάδα των προσφύγων-μεταναστών «να συλλέξουν στοιχεία ώστε με τη βοήθεια δικηγόρου ονόματι ‘Δημητράς’ να προβούν σε καταγγελία κατά των ελληνικών αρχών για παράνομη επαναπροώθηση, με κάλυψη του χρηματικού ποσού από τις προαναφερθείσες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις».

Το ίδιο καλοκαίρι, περίπου έναν μήνα μετά το περιστατικό της Κω, στη Λιμενική Αρχή Λέρου διαβιβάσθηκε ηλεκτρονική αλληλογραφία του Παναγιώτη Δημητρά σχετικά με την άφιξη αλλοδαπών στο Φαρμακονήσι. Τα πρόσωπα που εισήλθαν στη χώρα εντοπίστηκαν μία ημέρα μετά, 25 Αυγούστου 2021, ενώ οι Λιμενικοί συνέλαβαν τρεις φερόμενους διακινητές.

Εμπλεκόμενοι σε αυτή την υπόθεση μεταξύ άλλων ήταν, σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, ο Τούρκος διακινητής, στρατιωτικός, αξιωματικός του τουρκικού Λιμενικού, Αμπού Ράσουα (Abu Rashua), ο Παλαιστίνιος οργανωτής Αλγκαμπλάν Ραμί (Alghalban Rami), ο Παναγιώτης Δημητράς και ο Τόμι Ολσεν (Tommy Ohlsen) της Aegean Boat Report. Στην δικογραφία αναφέρεται η διαδικασία μεταφοράς των μεταναστών και αποστολής φωτογραφιών σε ομάδα της εφαρμογής Whatsapp, μέλος της οποίας φέρεται να ήταν ο Παναγιώτης Δημητράς.

Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως η Aegean Boat Report είχε αναδημοσιεύσει fake news της Άγκυρας με βάση τα οποία η Ελλάδα στρατικοποιεί τα ελληνικά νησιά.

Μάλιστα τόσο το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, όσο και ΜΜΕ της γείτονας, αναδημοσίευσαν και έκαναν «σημαία» την αναδημοσίευση της Aegean Boat Report, επαναλαμβάνοντας τις καταγγελίες κατά της Ελλάδας. Το Anadolu σημειώνει πως η συγκριμένη ΜΚΟ επιβεβαιώνει : «την αντίθεση της Τουρκίας στη στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να είναι "πρόκληση”.

«Η μη κυβερνητική οργάνωση Aegean Boat Report με έδρα τη Νορβηγία ερμήνευσε τον οπλισμό ελληνικών νησιών στο Αιγαίο ως πρόκληση. H Αθήνα λέει ψέματα» έγραφε η Yeni Akit. «Η Aegean Boat Report με έδρα τη Νορβηγία αποκάλυψε τα γεγονότα. Η ΜΚΟ έστειλε μήνυμα στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντάς του : «Ο οπλισμός των νησιών του Αιγαίου είναι πρόκληση και η Τουρκία έχει δίκιο για τους πρόσφυγες» σχολίαζε δημοσίευμα της εφημερίδας Sabah, με τίτλο: «Νορβηγική ΜΚΟ αποκάλυψε το παιχνίδι της Ελλάδας στα νησιά. Η Τουρκία έχει δίκαιο: Παραβιάζεται η Λωζάνη».

«Η νορβηγική MKO Aegean Boat Report χαρακτήρισε πρόκληση τον εξοπλισμό των νησιών της Ελλάδας στο Αιγαίο» γράφει η ελληνική έκδοση του δικτύου TRT. Ποια είναι η «Aegean Boat Report» Ερωτηματικά δημιουργούνται από τη δράση της ΜΚΟ «Aegean Boat Report» στα νησιά του Αιγαίου.

Η «HumanRights360» είναι αυτή που είχε έρθει πρώτη σε επαφή με τους πρόσφυγες μετά τη βίαιη προώθησή τους από την Τουρκία, κατηγορώντας ωστόσο την Ελλάδα για pushbacks, ενώ δεν έχει διστάσει ακόμη και να υιοθετήσει fake news περί στρατολόγησης μεταναστών από τις ελληνικές αρχές για να κάνουν οι ίδιοι pushbacks σε άλλους μετανάστες.

Είναι αυτή που μίλησε πρώτη για «νεκρό παιδί», ενώ είχε επιτεθεί μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέξη Τσίπρα και την Τουρκία και στον πρωθυπουργό για την αναφορά που είχε κάνει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή αμφισβητώντας τον εν λόγω «θάνατο».Η «HumanRights360» ήταν και από τους πρωτοστάτες της ρητορικής πως η νησίδα είναι ελληνική, δημοσιεύοντας και στο Facebook στίγμα από την... Google.

Η ανάρτηση της οργάνωσης με το λάθος στίγμα που εμφάνιζε τη νησίδα στην οποία βρίσκονταν οι πρόσφυγες ως ελληνικό έδαφος προκειμένου να εκθέσει διεθνώς τη χώρα μας. Τα γεγονότα διέψευσαν τη ΜΚΟ πανηγυρικά, και ξεφτίλισαν για ακόμα μία φορά τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα που διέσυρε την χώρα διεθνώς.

Ηταν επίσης εκείνη που μαζί με τον Ελληνα συνεργάτη του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» συνάντησε τους πρόσφυγες όταν αυτοί μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ Φυλακίου του Εβρου. Τελικά με βάση τα στοιχεία της έρευνας και όσα πήγε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στον εισαγγελέα, τίποτα από τα παραπάνω δεν ίσχυε, αφού η λεγόμενη «μικρή Μαρία» η οποία «πέθανε», όχι μόνο δεν γνωρίζει κανείς το σημείο ταφής της, αλλά δεν υπήρχε ποτέ και στη λεπτομερή λίστα που έστειλε η ΜΚΟ στο Στρασβούργο.

Αποτέλεσμα; Η «HumanRights360» να ανακαλέσει αναφορικά με το καθεστώς της νησίδας, παραδεχόμενη ότι «σχηματίσαμε την εσφαλμένη πεποίθηση ότι βρίσκονταν επί ελληνικού εδάφους», ενώ το «Der Spiegel» μετά και τις επιστολές του κ. Μηταράκη, στις οποίες παρέθετε τα καταγεγραμμένα δεδομένα από την εξέλιξη της υπόθεσης, κατέβασε τα εν λόγω άρθρα, τα οποία έφεραν και την υπογραφή του Ελληνα δημοσιογράφου ο οποίος συνάντησε τους «38» μπαίνοντας στη δομή με τη «HumanRights360» ως... μεταφραστής.

«Υπάρχουν πλέον αμφιβολίες για την προηγούμενη περιγραφή του τι συνέβη εκείνη την εποχή. Ως εκ τούτου, έχουμε αφαιρέσει προσωρινά αρκετές αναρτήσεις σχετικά με αυτό το θέμα από τον ιστότοπό μας. Εξετάζουμε τις αναφορές μας και, μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, αποφασίζουμε εάν θα αναδημοσιεύσουμε ή όχι τα άρθρα σε διορθωμένη και ενημερωμένη μορφή», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το «Spiegel».

Μέχρι σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας, ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ζητήσει συγνώμη απο τον Ελληνικό λαό και την κυβέρνηση για το ότι διέσυραν αισχρά και με ψέματα την χώρα.


Οι πληροφορίες για την δικογραφία πάρθηκαν απο το protothema.gr

Η δικογραφία απο το πρώτο θέμα ΕΔΩ



Επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι γιατροί - νοσηλευτές αλλά όχι σε κλινικές με ευάλωτους ασθενείς

 


Επιστροφή μεν στις δημόσιες δομές υγείας, αλλά όχι και στις θέσεις που κατείχαν εφόσον αυτές αφορούν στη φροντίδα ιδιαίτερα ευάλωτων ασθενών: αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, ο οδικός χάρτης για την επάνοδο στο ΕΣΥ των ανεμβολίαστων έναντι του κορωνοϊού γιατρών και νοσηλευτών από την 1η Ιανουαρίου 2023. 

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας στη χθεσινή της, την τρίτη κατά σειρά, συνεδρίαση ολοκλήρωσε τον σχεδιασμό της πορείας των 2.100 ανεμβολίαστων υγειονομικών προς τα νοσοκομεία προκειμένου να εφαρμοστεί η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Έτσι, και συμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής, από την 1η Ιανουαρίου όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του ΕΣΥ που είχαν τεθεί σε αναστολή πριν από περίπου 16 μήνες θα ξαναβρεθούν στον επαγγελματικό τους χώρο υπό δύο προϋποθέσεις: ότι θα προσκομίζουν στους αρμόδιους δύο αρνητικά rapid τεστ κορωνοϊού κάθε εβδομάδα τα οποία θα πληρώνουν οι ίδιοι καθώς και ότι θα φορούν μάσκα υψηλής προστασίας κατά την εργασία τους.

Ειδικά όμως για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές η Επιτροπή εισηγήθηκε να μην επανατοποθετηθούν σε νευραλγικές μονάδες, όπως είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και οι Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ), οι ογκολογικές κλινικές, οι Μονάδες Μεταμοσχεύσεων, και γενικά όλα τα τμήματα όπου νοσηλεύονται ασθενείς περισσότεροι ευάλωτοι, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι, τα νεογνά, οι βαρέως πάσχοντες, οι χειρουργημένοι κλπ, που θα κινδυνεύσουν πολλαπλάσια από την έκθεσή τους σε έναν ανεμβολίαστο επαγγελματία υγείας.

Κατά τους ειδικούς της Επιτροπής, το θέμα των ανεμβολίαστων υγειονομικών αναδεικνύει την ανάγκη να ενεργοποιηθούν ισχυρά και σαφή νομοθετικά εργαλεία. Κατά πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις της Επιτροπής εξετάζει την κατάρτιση ενός προγράμματος βασικού εμβολιασμού για όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, που θα περιλαμβάνει τα εμβόλια τα οποία πρέπει να έχουν κάνει υποχρεωτικά ώστε να είναι ασφαλείς οι ίδιοι ως επαγγελματίες υγείας αλλά και οι ασθενείς που καλούνται να φροντίσουν και να περιθάλψουν.