Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Στην εισαγγελία οι καταγγελίες Λοβέρδου για τα «φρουτάκια»



Η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων στέλνει τα πρακτικά της Βουλής από τις καταγγελίες του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης την περασμένη εβδομάδα

Στην εισαγγελία στέλνει η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων τις καταγγελίες του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου σχετικά με το νέο κανονιστικό πλαίσιο του ΟΠΑΠ για τα παιγνιομηχανήματα.

Ο κ. Λοβέρδος την περασμένη εβδομάδα από το βήμα της Βουλής είχε χαρακτηρίσει «προϊόν εξαγοράς» τη συγκεκριμένη ρύθμιση και είχε ζητήσει την απόσυρσή της επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «ρύθμιση διαφθοράς».

«Υπάρχει θέμα διαφθοράς. Εξαγοράστηκε αυτού του είδους η κανονιστική ρύθμιση. Δεν αφορά το υπουργείο σας αλλά έχετε υποχρέωση σε θέμα διαφθοράς να ενημερώσετε το κοινοβούλιο αντί να μας βρίζετε» είχε πει την περασμένη Πέμπτη ο κ. Λοβερδός απευθυνόμενος αρχικά στην υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Λίγη ώρα αργότερα, μάλιστα, είχε απευθυνθεί και στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο επισημαίνοντάς του ότι «αυτό εξαγοράστηκε. Όχι από εσάς. Δεν υπάρχει άνθρωπος των θεσμών που να είναι στην Ανεξάρτητη Αρχή για τα τυχερά παίγνια που να έκανε αυτή την ρύθμιση χωρίς να έχει εξαγοραστεί. Η υπουργεία σας δεν πρέπει να έχει τέτοια. Πρέπει να το δείτε».

Η απόφαση της ΕΕΕΠ ελήφθη ομόφωνα μετά από συνεδρίασή της το βράδυ της Δευτέρας.

Η ανακοίνωση της ΕΕΕΠ έχει ως εξής;

Η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, στη με αριθμό 234 Συνεδρίαση της, η οποία έλαβε χώρα στα γραφεία της Ε.Ε.Ε.Π., Αχαρνών 17 και Πλατεία Μαυροκορδάτου στην Αθήνα, τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016, αποφάσισε ομόφωνα την άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας για τη διερεύνηση καταγγελίας του βουλευτή κ. Ανδρέα Λοβέρδου και ειδικότερα τη διαβίβαση στην Εισαγγελία Αθηνών, των πρακτικών της ΜΓ΄ Συνεδρίασης της Βουλής (08/12/2016) σχετικά με την εν λόγω καταγγελία, ώστε αυτή να διερευνηθεί αρμοδίως. 


Πηγή : protothema.gr


Και άλλη επίθεση κατά της σημαίας μας ! Τσιρώνης : Η σημαία που αγοράζουμε ως ιδιώτες δεν είναι εθνικό σύμβολο



Μεγαλύτερη βλακεία δεν μπορούσαμε να διαβάσουμε σήμερα!!

Η λογική αυτή είναι μόνο Συριζαία και δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα και τους Έλληνες!!

Η σημαία που αγοράζουμε ως ιδιώτες δεν είναι εθνικό σύμβολο!! Και τι είναι ρε ανεκδιήγητε; 

Εάν δεν νιώθεις Έλληνας και δεν αγαπάς την πατρίδα σου η σημαία είναι ότι θέλεις εσύ ο τίποτα, αλλά για τους Έλληνες και την Ελλάδα είναι το σύμβολο μας, η σημαία μας και είμαστε υπερήφανοι!!!

Διαβάζουμε στο protothema.gr για τις νέες ντροπιαστικές δηλώσεις ακόμα ενός Συριζαίου!!

«Άλλο πράγμα η σημαία που είναι αναρτημένη σε έναν ιστό δημόσιο και άλλο πράγμα η σημαία που αγοράζω από τον Κοκκώνη» δήλωσε ο αναπληρωτής υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Μια νέα... θεωρία περί της σημαίας ανέπτυξε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης σε μια προσπάθειά του να υπερασπιστεί τη θέση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου ότι πρέπει να αποποινικοποιηθεί το κάψιμο της σημαίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη μια σημαία είναι εθνικό σύμβολο μόνο όταν κυματίζει σε ένα δημόσιο κτήριο ή σε ένα στρατόπεδο. Αντίθετα κάθε σημαία που αγοράζεται ιδιωτικά δεν καλύπτεται από τον όρο εθνικό σύμβολο.

Ο αναπληρωτής υπ. Αγροτικής ανάπτυξης ανέφερε χαρακτηριστικά για το θέμα μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό North 98: 

«Ο κ. Παρασκευόπουλος ως βουλευτής πλέον και ως άριστος γνώστης της νομικής επιστήμης έχει δίκιο θεωρητικά ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαφορά και μην λαϊκίζουμε ανάμεσα στη σημαία που είναι το σύμβολο που είναι οι σημαίες των δημοσίων κτιρίων, στις σημαίες που όλοι μας όσοι υπηρετήσαμε σε μάχιμες μονάδες και υπερασπιστήκαμε την πατρίδα μας όταν σηκώναμε αυτή τη σημαία ως σύμβολο. H σημαία που αγοράζει ένας ιδιώτης από τον Κοκκώνη, και την έχει ο ίδιος, αυτή η σημαία που δεν είναι δημόσια σημαία , δεν μπορούμε να λέμε ότι κάθε σημαία είναι σύμβολο γιατί εκθέτουμε το σύμβολο με αυτόν τον τρόπο, είναι μια νομική διαφορά.  Άλλο πράγμα η σημαία που είναι αναρτημένη σε έναν ιστό δημόσιο και άλλο πράγμα η σημαία που αγοράζω από τον Κοκκώνη. Εγώ προσωπικά ως Γιάννης Τσιρώνης θα υπερασπιζόμουν ακόμη και αυτη τη σημαία, αλλά δυστυχώς ζούμε σε δημοκρατία, κάποιοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται διαφορετικά και με πρώτη ευκαιρία προβαίνουν σε αυτές τις ασχημονίες , αλλά άλλο πράγμα να καταδικάσουμε πολιτικά τις ασχημονίες και άλλο να ποινικοποιήσουμε διαρκώς και με νόμους  να προσπαθούμε να προστατέψουμε με την αξία μας, οι πατριωτισμός μας φαίνεται από τις πράξεις. Εγώ πότε δεν θα ήθελα αυτό το πράγμα για το οποίο μάτωσαν οι πρόγονοι μου να πατιέται, να λερώνεται να πηγαίνει όπου να 'ναι, αλλά άλλοι άνθρωποι δυστυχώς διαφωνώ μαζι τους έχουν άλλη αντίληψη και κάνουν αυτές τις ασχημονίες».


Once upon a time! Το νέο παραμύθι του Τσίπρα από την Νίσυρο έχει τίτλο!



Καλό θα ήταν το ηφαίστειο στην Νίσυρο να παραμείνει σε καταστολή γιατί μόλις ακούσει τον Τσίπρα δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσει.



Η επίσκεψη Τσίπρα σήμανε «συναγερμό» στη Νίσυρο και χθες, Κυριακή, το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως με θέμα την ανακήρυξη του πρωθυπουργού σε επίτιμο δημότη του νησιού για να μην χάσει τέτοιο κελεπούρι!!!

Το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης θα προβάλλει από τη Νίσυρο σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και αναμένεται στις 3:00 το μεσημέρι να ανακοινώσει μέτρα στήριξης των νησιωτών σε διάφορους τομείς και να εξαγγείλει την ενσωμάτωση της «ρήτρας νησιωτικότητας» στο Σύνταγμα εν όψει της αναθεώρησή του.

Ο Αλέξης Τσίπρας  αναμένεται να επανέλθει στην εξαγγελία για το αυτονόητο πάγωμα της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά που υποδέχονται πρόσφυγες και της άγονης γραμμής.

Παράλληλα, θα αναφερθεί σε δέσμη μέτρων που η κυβέρνηση ΘΑ λάβει για τα νησιά σε όλους τους τομείς.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και της τοπικής οικονομίας, θα μιλήσει για την αναβάθμιση των δομών υγείας, των επιχειρηματικών προγραμμάτων των νέων, του τουρισμού και του πολιτισμού.

Θα εξαγγείλει την ενσωμάτωση ρήτρας νησιωτικότητας στο Σύνταγμα, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των νησιωτών και θα αφορά τη συνταγματική κατοχύρωση της νησιωτικότητας της Ελλάδας.

Από αυτήν, λένε κυβερνητικοί παράγοντες, απορρέουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις του κράτους προς τα νησιά.

Κατά την επίσκεψή του στη Νίσυρο, ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, πιθανώς από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, καθώς επίσης τον υφυπουργό Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό.




30 πόντοι από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο



Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο λειτούργησε και πάλι στο παρκέ σαν… All Star, ωστόσο αυτό δεν αρκούσε για τους Μιλγουόκι Μπακς, οι οποίοι ηττήθηκαν στο Τορόντο με 122-100 από το Τορόντο.

Συγκεκριμένα ο 22χρονος πόιντ-φόργουρντ είχε 30 πόντους (4/6 βολές, 13/20 δίποντα, 0/3 τρίποντα), 8 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 3 κλεψίματα και κανένα λάθος σε 38 λεπτά συμμετοχής. Το κακό ήταν οτι πέραν πλην του Τζαμπάρι Πάρκερ (27π.) κανένας άλλος συμπαίκτης του δεν πρόσφερε επιθετικά.

Από τους νικητές που προηγήθηκαν ακόμη και με 26 πόντους, ο ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν είχε 30 πόντους και ο Τέρενς Ρος 25.





Κατατέθηκε η τροπολογία για τον έκτακτο βοήθημα των 300 ευρώ σε 1,6εκτ. δικαιούχους



Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία για την εφάπαξ καταβολή  του έκτακτου επιδόματος σε 1,6 εκ. χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έχει καμία σχέση με 13η σύνταξη όπως την ονόμασαν για να εξαπατήσουν τους δικαιούχους και να παραπλανήσουν τον ελληνικό λαό.

Η ρύθμιση αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια και δικαιούχοι είναι όλοι οι συνταξιούχοι με άθροισμα  σύνταξής κύριας και επικουρικής  χαμηλότερο από ή ίσο με 850 ευρώ.

Το ύψος της αποζημίωσης που θα λάβουν οι δικαιούχοι δεν μπορεί να είναι κάτω από 300 ευρώ.

Το βοήθημα  έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης θα καταβληθεί εντός του Δεκεμβρίου από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ο οποίος θα επιχορηγηθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και συγκεκριμένα από την υπεραπόδοση των εσόδων που καταγράφηκε εντός του οικονομικού έτους. Η τροπολογία ενσωματώθηκε σε νομοσχέδιο για το συντονισμό των προνοιακών πολιτικών.

Ειδικότερα στην τροπολογία αναφέρονται τα παρακάτω:

- Χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών οργανισμών κύριας ασφάλισης και του Δημοσίου, των οποίων το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2016, όπως διαμορφώνεται, μετά την παρακράτηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης του άρθρου 44 του ν. 4387/2016, δεν υπερβαίνει το ποσό των 850 ευρώ.

- Το ύψος της ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο καθορίζεται στο ποσό κατά το οποίο το προαναφερθέν άθροισμα συντάξεων υπολείπεται από τα 850 ευρώ, εφόσον το ποσό αυτό υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Διαφορετικά καθορίζεται στο ποσό των 300 ευρώ.

- Η ενίσχυση καταβάλλεται στους δικαιούχους εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2016 από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), κατόπιν επιχορήγησής του από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατά τα ειδικώς οριζόμενα.

- Παρέχεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, να καθορίσει με απόφασή του τις λεπτομέρειες εφαρμογής των ανωτέρω.

- Από τις προαναφερόμενες διατάξεις προκαλείται, σύμφωνα με το επισπεύδον υπουργείο, σε βάρος του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ (ΝΠΔΔ, επιχορηγούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό- φορέας της Γενικής Κυβέρνησης) εφάπαξ δαπάνη για το τρέχον έτος, ύψους 617 εκατ. ευρώ περίπου.


Τόμσεν: Η κυβέρνηση φταίει για το 3,5% πλεόνασμα και τη λιτότητα




«Εφόσον η Ελλάδα συμφωνεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της σε φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους είναι απαραίτητο να νομοθετηθούν εκ των προτέρων τα μέτρα που απαιτούνται για να ωθήσουν το πλεόνασμα πάνω από το 1,5% του ΑΕΠ μετά το 2018». Αυτό ξεκαθάρισαν με ανάρτηση τους στο Blog του ΔΝΤ ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Maurice Obstfeld και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Poul Thomsen σε μια παρέμβαση που έρχεται λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών στην Αθήνα.

Στο άρθρο που τιτλοφορείται «Το ΔΝΤ δεν ζητάει περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα» ξεκαθαρίζεται πως αν και το Ταμείο δεν προτείνει σε καμία περίπτωση να αυξηθεί το πλεόνασμα πάνω από το 1,5% του ΑΕΠ μέχρι να εδραιωθεί καλύτερα η ανάπτυξη στην Ελλάδα, ωστόσο προστίθεται πως το ΔΝΤ θα μπορούσε να δεχθεί ένα συμβιβασμό μεταξύ των Ελλήνων και των Ευρωπαίων εταίρων τους που να εμπεριέχει ένα υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα για κάποιο διάστημα, αν και αυτό δεν θα ήταν η πρώτη του επιλογή.

Οι Maurice Obstfeld και Poul Thomsen αναφέρουν πως για λόγους αξιοπιστίας εφόσον η Ελλάδα συμφωνεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της σε φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους είναι απαραίτητο να νομοθετηθούν εκ των προτέρων τα μέτρα που απαιτούνται για να ωθήσουν το πλεόνασμα πάνω από το 1,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, ώστε να μην υπάρξει καμία αμφιβολία για την πολιτική αποφασιστικότητα της Ελλάδας.

Σε μια πιο λεπτομερή ανάρτηση του στο Blog του ΔΝΤ o Thomsen περιγράφει εν πολλοίς τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ εστιάζοντας στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μείωση του αφορολογήτου ορίου και στη περαιτέρω μείωση των υφιστάμενων συντάξεων.

Το άρθρο των Maurice Obstfeld και Poul Thomsen αναφέρει τα εξής:

«Η Ελλάδα βρίσκεται για μια ακόμη φορά στα πρωτοσέλιδα καθώς εντείνονται οι συζητήσεις για την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Δυστυχώς, οι συζητήσεις έχουν δημιουργήσει επίσης κάποια παραπληροφόρηση σχετικά με το ρόλο και τις απόψεις του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ επικρίνεται κυρίως ότι απαιτεί περισσότερη δημοσιονομική λιτότητα, και συγκεκριμένα ότι το θέτει σαν προϋπόθεση για την επείγουσα ελάφρυνση του χρέους. Αυτό δεν είναι αλήθεια και πρέπει να παρασχεθούν διευκρινήσεις.

Το ΔΝΤ δεν απαιτεί περισσότερη λιτότητα. Αντίθετα, όταν η Ελληνική Κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΜΣ συμφώνησε με τους Ευρωπαίους εταίρους της να σπρώξει την Ελληνική οικονομία προς ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5 τοις εκατό μέχρι το 2018, προειδοποιήσαμε ότι αυτό θα δημιουργούσε ένα επίπεδο λιτότητας που θα εμπόδιζε την εδραίωση της εκκολαπτόμενης ανάκαμψης.

Προβλέψαμε ότι τα μέτρα του προγράμματος του ΕΜΣ θα οδηγούσαν σε πλεόνασμα μόλις 1,5 τοις εκατό του ΑΕΠ και αναφέραμε ότι αυτό θα μας αρκούσε για να στηρίξουμε ένα πρόγραμμα. Δεν ζητήσαμε πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη μεγαλύτερου πλεονάσματος. Όμως, αντίθετα προς τις συμβουλές μας, η Ελληνική Κυβέρνηση συμφώνησε με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς στο να συμπιέσει προσωρινά περαιτέρω τις δαπάνες, αν χρειάζονταν για να διασφαλιστεί ότι το πλεόνασμα θα έφτανε στο 3,5 τοις εκατό του ΑΕΠ.

Δεν έχουμε αλλάξει την άποψή μας ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερη λιτότητα αυτή τη στιγμή. Οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι το ΔΝΤ είναι αυτό που ζητάει κάτι τέτοιο αντιστρέφει την αλήθεια.

Κάνοντας τον Ελληνικό προϋπολογισμό πιο φιλικό προς την ανάπτυξη και πιο δίκαιο

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει περισσότερα πράγματα από δημοσιονομικής πλευράς. Η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη να μεταρρυθμίσει τη δομή των φόρων και των δαπανών της –τον τρόπο δηλαδή που η κυβέρνηση εισπράττει τα έσοδά της και σε τι τα ξοδεύει- γιατί αμφότεροι οι τομείς είναι κατά πολύ μη-φιλικοί προς την ανάπτυξη και τη δικαιοσύνη. Όμως ο σκοπός των μέτρων που ζητάμε δεν είναι για τη δημιουργία περισσότερης λιτότητας ή μεγαλύτερου πρωτογενούς πλεονάσματος. Αντιθέτως, οι ωφέλειες από αυτές τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να χρησιμοποιηθούν πλήρως για την αύξηση των δαπανών ή για την περικοπή των φόρων ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη. Κατά τη γνώμη μας, μεταρρυθμίσεις σαν αυτές που προτείνουμε είναι απαραίτητες: δεν  πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να φτάσει κοντά στη διατήρηση ακόμη και ενός ήπιου πρωτογενούς πλεονάσματος και στην επίτευξη του φιλόδοξου μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού στόχου της χωρίς τη ριζική αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. Αυτό δεν πρέπει –και δεν μπορεί- να γίνει μέσα σε μια ημέρα, όμως είναι πολύ σημαντικό να υιοθετηθεί τώρα ένα σχέδιο για να δημιουργηθεί μια δομή στα οικονομικά του δημοσίου, η οποία μεσοπρόθεσμα θα είναι πιο φιλική προς την ανάπτυξη και πιο δίκαιη.

Γιατί δεν είναι φιλικός προς την ανάπτυξη ο τρέχων προϋπολογισμός που έχει συμφωνηθεί; Αν και η Ελλάδα έχει αναλάβει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή, το πράττει διαρκώς χωρίς να αντιμετωπίζει δύο σημαντικά προβλήματα –το καθεστώς φορολογίας εισοδήματος που εξαιρεί πάνω από τα μισά νοικοκυριά από οποιαδήποτε υποχρέωση (ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι 8 τοις εκατό), και το εξαιρετικά γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα που κοστίζει στον προϋπολογισμό σχεδόν 11% του ΑΕΠ ετησίως (σε αντίθεση με τον μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρωζώνη που είναι 2¼ του ΑΕΠ). Αντί να αντιμετωπίσει αυτά τα δύσκολα προβλήματα, η Ελλάδα προχώρησε σε βαθιές περικοπές στις επενδύσεις και στις αποκαλούμενες διακριτικές δαπάνες. Το έχει κάνει δε σε τέτοια έκταση που η φθίνουσα υποδομή εμποδίζει την ανάπτυξη, και η παροχή δημόσιων υπηρεσιών, όπως οι μεταφορές και η ιατρική περίθαλψη, έχουν τεθεί σε κίνδυνο.

Νομίζουμε ότι αυτές οι περικοπές έχουν ήδη τραβήξει πολύ μακριά, όμως το πρόγραμμα του ΕΜΣ αναλαμβάνει ακόμη περισσότερες με την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ, να επιτυγχάνεται με περισσότερες περικοπές σε επενδύσεις και σε διακριτικές δαπάνες. Ίσως, με Ηράκλεια προσπάθεια, η Ελλάδα θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να καταφέρει εκείνες τις περικοπές δαπανών που χρειάζονται για να πετύχει ένα πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Όμως, η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτό δεν μπορεί να διατηρηθεί και δεν συμβαδίζει με τον φιλόδοξο μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό στόχο της Ελλάδας.

Η οικονομία της Ελλάδας χρειάζεται έναν εκτεταμένο εκσυγχρονισμό σε όλο της το φάσμα. Κυρίως, η Ελλάδα δεν διαθέτει το είδος του επιδόματος ανεργίας και άλλες καλά-στοχευμένες κοινωνικές παροχές που συνηθίζονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης, και που είναι πολύ σημαντικές για την ευρεία κοινωνική υποστήριξη σε μια σύγχρονη οικονομία προσανατολισμένη προς τις αγορές. Ένα σχετικό παράδειγμα είναι η διστακτικότητα της κυβέρνησης να άρει τους περιορισμούς στις συλλογικές απολύσεις κάτι που είναι αναχρονιστική απαίτηση που απαιτεί προέγκριση και που δεν υπάρχει στις περισσότερες άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Η διστακτικότητα της δεν οφείλεται στο γεγονός ότι οι περιορισμοί στις απολύσεις είναι καλή ιδέα αυτή καθαυτή, αλλά επειδή η Ελλάδα δεν διαθέτει επαρκή επιδόματα ανεργίας. Αντί να παρέχει υποστήριξη σε απολυμένους η κυβέρνηση περιορίζει τη δυνατότητα των εταιρειών να τους απολύσει. Με απλά λόγια, η Ελλάδα δεν μπορεί να εκσυγχρονίσει την οικονομία της ενισχύοντας την χρηματοδότηση για υποδομές και για καλά-στοχευμένα κοινωνικά προγράμματα, ενώ παράλληλα απαλλάσσει πάνω από τα μισά νοικοκυριά από τη φορολογία εισοδήματος, καταβάλλοντας δημόσιες συντάξεις στα επίπεδα των πλέον πλούσιων Ευρωπαϊκών χωρών.

Ένας δρόμος προς τα εμπρός όπου οι αριθμοί βγαίνουν

Ποιες είναι οι παράμετροι για μια ελάφρυνση του χρέους; Το χρέος της Ελλάδας είναι κατά πολύ μη βιώσιμο, και όσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να γίνουν, το χρέος δεν θα ξαναγίνει βιώσιμο χωρίς σημαντική ελάφρυνση του. Παρομοίως, καμία ελάφρυνση του χρέους δεν θα επιτρέψει την Ελλάδα να επιστρέψει σε δυνατή ανάκαμψη χωρίς μεταρρυθμίσεις. Όμως, εφόσον όσο πιο ψηλό θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα που διατηρεί η Ελλάδα, τόσο πιο χαμηλό θα είναι το ποσό της ελάφρυνσης του χρέους για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, το ερώτημα είναι πώς να κατανεμηθεί το βάρος μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της. Εμείς προτείναμε ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, που χρησιμοποιείται για τη προσαρμογή της ελάφρυνσης του χρέους, να τεθεί στο 1,5 τοις εκατό του ΑΕΠ. Όμως, αναγνωρίζουμε ότι η διστακτικότητα των κρατών-μελών να το αποδεχτούν (καθώς και την πρόσθετη ανάγκη που προκύπτει για την ελάφρυνση του χρέους) προκύπτει από το ότι ορισμένα από αυτά τα κράτη θα πρέπει τα ίδια να έχουν πρωτογενή πλεονάσματα υψηλότερα από αυτά που προτείνονται για την Ελλάδα, ενώ άλλα χορηγούν παροχές και φορολογικές απαλλαγές που είναι λιγότερο γενναιόδωρες από αυτές της Ελλάδας. Η Ευρωζώνη δεν είναι μια πλήρης πολιτική ένωση, και αντιλαμβανόμαστε ότι μια λύση θα πρέπει να είναι πολιτικά αποδεκτή από τα 19 κυρίαρχα κράτη-μέλη. Για το λόγο αυτό, ένας συμβιβασμός μεταξύ των Ελλήνων και των Ευρωπαίων εταίρων τους μπορεί να εμπεριέχει ένα υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα για κάποιο διάστημα, αν και αυτό δεν θα ήταν η πρώτη μας επιλογή.

Όμως, ενώ βραχυπρόθεσμα μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι για τον τρόπο κατανομής του βάρους μεταξύ των Ελλήνων και των Ευρωπαίων εταίρων τους, η λύση πρέπει να επιτυγχάνεται με αξιόπιστο τρόπο. Έχοντας αναφέρει πιο πάνω ότι ακόμη και ένα πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ δεν συμβαδίζει με ισχυρή ανάπτυξη χωρίς να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και στο συνταξιοδοτικό, ώστε να γίνει ο προϋπολογισμός πιο φιλικός προς την ανάπτυξη και πιο δίκαιος, θα πρέπει να είναι εμφανές ότι ωθώντας τον προϋπολογισμό προς ένα πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ θα έχει ακόμη μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη. Βραχυπρόθεσμα, θα μειώσει τη ζήτηση – και για το λόγο αυτό δεν θα προτείναμε σε καμία περίπτωση να αυξηθεί το πλεόνασμα πάνω από το 1,5% του ΑΕΠ μέχρι να εδραιωθεί καλύτερα η ανάπτυξη. Μεσοπρόθεσμα, θα επιβαρύνει την ανάπτυξη καθυστερώντας την έναρξη της απαραίτητης υλοποίησης ενός προϋπολογισμού που θα είναι πιο φιλικός προς την ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό, μια ανοιχτή μακροπρόθεσμη δέσμευση για πολύ ψηλά πλεονάσματα απλά δεν είναι αξιόπιστη. Επιπλέον, για λόγους αξιοπιστίας, είναι επίσης απαραίτητο να νομοθετηθούν εκ των προτέρων τα μέτρα που απαιτούνται για να ωθήσουν το πλεόνασμα πάνω από το 1,5% του ΑΕΠ ώστε να μην υπάρξει καμία αμφιβολία για την πολιτική αποφασιστικότητα της Ελλάδας να ξεπεράσει την αντίσταση των κατεστημένων συμφερόντων που έχουν εμποδίσει την εφαρμογή του προγράμματος στο παρελθόν.    

Εν κατακλείδι, δεν είναι το ΔΝΤ αυτό που απαιτεί περισσότερη λιτότητα, είτε τώρα, είτε ως μέσο για να μειωθεί η ανάγκη για την ελάφρυνση του χρέους σε μεσοπρόθεσμη βάση. Για να είμαστε πιο ευθείς, αν η Ελλάδα συμφωνεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της για φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους, μην κατακρίνετε το ΔΝΤ ότι είναι αυτό που επιμένει στη λιτότητα όταν ζητάμε να δούμε τα μέτρα που απαιτούνται για να κάνουν του στόχους αυτούς αξιόπιστους».

Περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο

Ακολούθως ο Poul Thomsen ανήρτησε σημείωμα με μια πιο λεπτομερή εξήγηση του λόγου για τον οποίο ο τρέχων προϋπολογισμός της Ελλάδας δεν είναι φιλικός προς την ανάπτυξη και τη δικαιοσύνη, και γιατί η επίλυση αυτού του προβλήματος απαιτεί φορολογικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις.

Στο άρθρο με τίτλο «Η υπόθεση να καταστεί ο ελληνικός προϋπολογισμός πιο φιλικός στην ανάπτυξη» ο Poul Thomsen αναφέρει τα εξής:

«Ο πρωταρχικός στόχος της εμπλοκής του ΔΝΤ με την Ελλάδα είναι να βοηθήσει τη χώρα να θέσει και πάλι το εαυτό της σε μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης που θα ωφελεί τον ελληνικό λαό. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι η υφιστάμενη διάρθρωση του ελληνικού προϋπολογισμού είναι ένα σοβαρό αναπτυξιακό εμπόδιο. Παρακάτω παρέχουμε μια πιο λεπτομερή εξήγηση του γιατί ο ελληνικός προϋπολογισμός στην παρούσα μορφή του είναι εχθρικός προς την ανάπτυξη, και γιατί η επίλυση αυτού του προβλήματος απαιτεί φορολογικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις.

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα έσοδα της, η Ελλάδα έχει ακολουθήσει μια πολιτική επανειλημμένης αύξησης των ήδη υψηλών φορολογικών συντελεστών, αντί να διευρύνει τη φορολογική της βάσης. Αυτό δεν έχει δουλέψει. Μετά από χρόνια υιοθέτησης αυτής της πολιτικής, η Ελλάδα αντιμετώπισε αυξανόμενη άρνηση από τους φορολογούμενους το 2014, η οποία ώθησε τις αρχές να καταφύγουν σε προγράμματα ρύθμισης δόσεων και αναβολής πληρωμών, παρόλο που η διαδεδομένη χρήση των ρυθμίσεων αυτών - η Ελλάδα διέθετε ένα εντυπωσιακό αριθμό 50 τέτοιων ρυθμίσεων αποκλειστικά στην περιοχή της κοινωνικής ασφάλισης για την περίοδο μετά το 2001- σημαίνει ότι αναπόφευκτα εκλαμβάνονται από τους φορολογούμενους ως de facto φορολογική συγχώρεση. Αυτό είναι εμφανές από την συσσώρευση των φορολογικών χρεών και των χρεών προς την κοινωνική ασφάλιση, τα οποία έχουν φτάσει τα 120 δισ. ευρώ (περίπου στο 70 τοις εκατό του ΑΕΠ, ενώ οι μισοί από τους φορολογούμενους καθυστερούν τις πληρωμές τους) και την σταθερή μείωση των φορολογικών εισπράξεων, παρά την έκτακτη βοήθεια που παρέχεται στην Ελλάδα από διεθνείς οργανισμούς με στόχο τη βελτίωση της φορολογικής της διοίκησης.

Γιατί υποστηρίζουμε ότι η φορολογική βάση είναι πολύ στενή; Το υφιστάμενο καθεστώς στο φόρο εισοδήματος είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση. Η Ελλάδα παρέχει μια εξαιρετικά γενναιόδωρη έκπτωση φόρου, η οποία επιτρέπει σε περισσότερο από το ήμισυ των μισθωτών να απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος. Στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, αντιθέτως, είναι μόλις στο 5% και στο 6% (ο μέσος όρος για το υπόλοιπο της ζώνης του ευρώ είναι περίπου 8%). Σε ονομαστικούς όρους, το αφορολόγητο όριο των € 8.750 στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στη ζώνη του ευρώ, υψηλότερο από ό, τι στη Γερμανία, την Ιταλία ή την Ισπανία. Αυτό συνεπάγεται επίσης ότι η επιβάρυνση της φορολογίας είναι εξαιρετικά ασύμμετρη στην Ελλάδα, με το υψηλότερο δεκατημόριο των μισθωτών να καταβάλει σχεδόν το 60% του συνολικού φόρου εισοδήματος.

Είναι βεβαίως αλήθεια ότι εκείνοι που κερδίζουν τα περισσότερα θα πρέπει να συμβάλλουν τα μέγιστα. Αλλά οι εξαιρετικά γενναιόδωρες εξαιρέσεις για τη μεσαία τάξη που ισχύουν στην Ελλάδα δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με επιχειρήματα σχετικά με την κοινωνική ισότητα και τη δικαιοσύνη. Οι μαζικές εξαιρέσεις δεν είναι κοινωνικά δίκαιες, δεδομένου ότι εμποδίζουν την Ελλάδα από το να συγκεντρώσει τα έσοδα που χρειάζεται να πληρώσει καλά στοχευμένες κοινωνικές παροχές ίδιες με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως τα επιδόματα πρόνοιας και ανεργίας. Κατά την άποψή μας, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με ταυτόχρονη μείωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα.

Επιπλέον, η εξάρτηση των ελληνικών αρχών στην περαιτέρω συμπίεση των διακριτικών (σ.σ. εκτάκτων) δαπανών δεν είναι αξιόπιστη. Οι δαπάνες για αγαθά και υπηρεσίες, για παράδειγμα, έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και κινούνται πλέον σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Πράγματι, πιστεύουμε ότι αυτή η συμπίεση δεν μπορεί να διατηρηθεί, όπως προκύπτει από τις καταγγελίες ότι τα νοσοκομεία λειτουργούν χωρίς σύριγγες, τα λεωφορεία ακινητοποιούνται από την έλλειψη ανταλλακτικών, κ.λπ. Υπό την οπτική αυτή, θεωρούμε ότι είναι ταυτόχρονα αβάσιμο και ανεπιθύμητο οι δαπάνες αυτές να μειωθούν κατά 2 τοις εκατό του ΑΕΠ μέχρι το 2018, όπως αναμένουν οι ελληνικές αρχές. Χωρίς εμφατικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα που θα δημιουργήσουν αποτελεσματικά κέρδη, το να στοχεύεις σε μια τέτοια περαιτέρω συμπίεση δαπανών συνεπάγεται ακόμη πιο σοβαρή δυσλειτουργία στην παροχή βασικών δημόσιων υπηρεσιών, κάτι το οποίο δεν είναι αξιόπιστο και δεν μπορεί να υποστηριχθεί από μια συμφωνία με το ΔΝΤ.

Την ίδια στιγμή, που βασικές δημόσιες υπηρεσίες συμπιέζονται σε μη βιώσιμα επίπεδα, οι δαπάνες για τις συντάξεις παραμένει δυσβάσταχτες. Η Ελλάδα πληρώνει κατά μέσο όρο μια ονομαστική δημόσια σύνταξη παρόμοια με αυτή της Γερμανίας, παρά το γεγονός ότι έχει πολύ χαμηλότερη παραγωγικότητα. Και μπορεί και το κάνει αυτό μέσω δημοσιονομικών μεταγγίσεων προς το σύστημα που ξεπερνούν κατά περισσότερο από τέσσερις φορές το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. Αλλά η ενασχόληση με τις συντάξεις, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη.

Προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν προσπαθήσει να μεταρρυθμίσουν το σύστημα, αλλά έχουν έρθει αντιμέτωπες με δικαστικές αποφάσεις που τους σταμάτησαν και με άλλες αναποδιές. Αν και η σημερινή κυβέρνηση έχει αναλάβει νέες προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα, η πρόσφατη μεταρρύθμιση, η οποία αποσκοπεί στη μείωση των δημοσιονομικών μεταβιβάσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα κατά περίπου 1 τοις εκατό του ΑΕΠ, απέχει από το να είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει το μέγεθος του προβλήματος (ένα έλλειμμα σχεδόν 11%του ΑΕΠ).

Όπως και με το φορολογικό σύστημα, το να διατηρείς τόσο υψηλές συντάξεις, ενώ ταυτόχρονα αρνείσαι στους πολίτες πρόσβαση σε βασικές κοινωνικές παροχές δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε κοινωνικά βιώσιμο. Έχει συχνά υποστηριχθεί ότι στην Ελλάδα, οι συντάξεις πρέπει να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, επειδή δεν χρησιμεύουν μόνο για την προστασία των εισοδημάτων των ηλικιωμένων, αλλά και διότι λειτουργούν ως ένα άτυπο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας. Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι συντάξεις δεν αποτελούν υποκατάστατο για ένα επαρκές δίχτυ ασφαλείας, καθώς αυτή η ad hoc ρύθμιση δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει την αύξηση της φτώχειας των πλέον ευάλωτων ομάδων. Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι υψηλές συντάξεις είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς είναι μια σιωπηρή μεταφορά από τα πιο ευάλωτα μέλη του πληθυσμού που είναι σε ηλικία εργασίας προς τους μεγαλύτερους σε ηλικία Έλληνες.

Το ποσοστό φτώχειας για τον πληθυσμό σε ηλικία εργασίας, ιδιαίτερα τους ανέργους έχει αρχίσει να αυξάνεται με ταχύ ρυθμό από το 2010, ενώ οι συνταξιούχοι έχουν δει μια αντίστοιχα μεγάλη μείωση των επιπέδων φτώχειας. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, οι αρχές θα πρέπει να μειώσουν περαιτέρω τις τρέχουσες συντάξεις, αυξάνοντας παράλληλα τις δαπάνες προς ένα σύγχρονο και καλά στοχευμένο σύστημα πρόνοιας για την προστασία εκείνων που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Περισσότερα θα πρέπει να δαπανηθούν τόσο για άλλες βασικές δημόσιες υπηρεσίες όσο και για βασικές δημόσιες επενδύσεις. Ο εξορθολογισμός των τρεχουσών συνταξιοδοτικών παροχών θα εξασφαλίσει επίσης μια δικαιότερη κατανομή του κόστους της μεταρρύθμισης μεταξύ των γενεών».

Τσίπρας: Το ΔΝΤ οφείλει να επιμείνει για μικρότερα πλεονάσματα και όχι να πιέζει για νέα μέτρα

Τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι σε μια περίοδο γενικευμένης αβεβαιότητας για την Ευρώπη, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η ανάπτυξή της δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τη νομοθέτηση νέων μέτρων που θα ισχύσουν μετά το 2019 θα επιχειρήσει να επικοινωνήσει με τους ευρωπαίους ηγέτες στις επαφές που θα έχει μαζί τους στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ενημερώνοντας την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαπραγματεύσεις και την πορεία της αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει τη συμφωνία του Αυγούστου του 2015 «και το ίδιο περιμένει από τους θεσμούς». Μάλιστα, ο κ.Τσίπρας σημείωσε ότι το ΔΝΤ οφείλει να επιμείνει στη θέση του για πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% μετά τη λήξη του προγράμματος, και όχι να πιέζει για πρόσθετα μέτρα λιτότητας.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματός του, ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι «τα μέτρα για τους συνταξιούχους και την αναστολή του ΦΠΑ αποτελούν αυτονόητο δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως και υποχρέωσή της απέναντι σε κοινωνικά στρώματα που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, αλλά και απέναντι στους νησιώτες του ΒΑ Αιγαίου που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης». Με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να στείλει μήνυμα στους εταίρους που έχουν ήδη διατυπώσει αντιρρήσεις για τις παροχές Τσίπρα, στη βάση ότι δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά.


Πηγή : koolnews.gr


Αυξήσεις φόρων - τιμών και μειώσεις μισθών - συντάξεων!



Θέλουν αίμα και μάλιστα άμεσα. Τα μέτρα προκαταβολικά καθώς έχει χαθεί κάθε εμπιστοσύνη στις ελληνικές κυβερνήσεις απαιτούν οι δανειστές είναι εδώ και ξεκινάει και πάλι η διαπραγάμτευση... Τρίτη και 13 (τυχαίο;;;;). Όπως όλα δείχνουν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ ήρθαν με τις αποσκευές τους γεμάτες... τσεκούρια! 

Το ένα μετά το άλλο τα μέτρα που απαιτούν επιβεβαιώνονται και ουσιαστικά φέρνουν το τελειωτικό χτύπημα στην τσέπη όσων ακόμη αντέχουν έχοντας ένα, πενιχρό έστω, εισόδημα.

Στην πρώτη γραμμή οι μειώσεις των συντάξεων με το ΔΝΤ και τον ίδιο τον Πολ Τόμσεν να στέλνουν μήνυμα ότι η Ελλάδα δαπανά το 11% του ΑΕΠ της για τις συντάξεις την ώρα που στην Ε.Ε. Ο μέσος όρος είναι στο 2,5%. Τι σημαίνει αυτό; Περικοπές και μάλιστα μεγάλες. Κάπως έτσι προκύπτει η περικοπή της προσωπικής διαφοράς με μειώσεις από 10% ως και 36% στα χρήματα όσων ήδη παίρνουν σύνταξη για να εξοικονομήσει το κράτος περίπου 3,5 ως 4 δισ. ευρώ. 

Δεύτερο σημείο η μείωση του αφορολόγητου το οποίο, βάση και της έκθεσης της παγκόσμιας τράπεζας θα πρέπει να πέσει στα 5.000 με 5.500 ευρώ για όλους άσχετα από το εισόδημα ή το εάν έχει παιδιά. Αν συμβεί αυτό τότε ο φόρος άμεσα θα εκτιναχθεί στα ύψη και θα επιβαρύνει ακόμη και ανθρώπους με εισόδημα της τάξης των 400 και 450 ευρώ το μήνα. Ο ίδιος ο φόρος θα είναι κατά 110 ως και 880 ευρώ ανάλογα με το εισόδημα. Μάλιστα αυτοί που θα πληγούν περισσότερο δεν είναι άλλοι από όσους έχουν εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ και έως τώρα είχαν και τη μεγαλύτερη φοροελάφρυνση καλυπτόμενοι από το αφορολόγητο όριο.

Δεν φέρνουν όμως μόνο αυτά. Για μια άμεση αύξηση των εσόδων του κράτους και καθώς πλέον δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις για περικοπές δαπανών από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης οι δανειστές προτείνουν την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14% γεγονός που θα φέρει, όπως υπολογίζουν τουλάχιστον, επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του κράτους.Πως θα μπουν αυτά τα χρήματα στα ταμεία του κράτους; Με την αύξηση στην τιμή του ρεύματος, αλλά και των προϊόντων πρώτης ανάγκης που υπάγονται σήμερα στον χαμηλό συντελεστή.

Τα παραπάνω μέτρα μάλιστα ζητούνται ως... προκαταβολή για την τριετία 2018-2020. Επί της ουσίας καταργούν ακόμη και τον κόφτη που δίνει την ευκαιρία στον υπουργό Οικονομικών να παίρνει έκτακτα μέτρα για να μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός και να μείνει η Ελλάδα εντός του πλαισίου των μέτρων, καθώς ζητούν να περιγραφούν από τώρα τα μέτρα μάλιστα να νομοθετηθούν... 

Όλα αυτά βέβαια θα είναι υπό διαρκή παρακολούθηση με τους δανειστές να ζητούν και επιπλέον περικοπές στις κρατικές δαπάνες βάζοντας πρώτη τη λίστα τη δαπάνη για τους μισθούς του Δημοσίου, γεγονός που βάζει ξανά στο τραπέζι το ενδεχόμενο και νέων περικοπών.




Πηγή : newsit.gr



Μετρητά τέλος: Αφορολόγητο μόνο με πλαστικό χρήμα από το 2017




Αφορολόγητο με τη χρήση πλαστικού χρήματος και τις διαδικασίες για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικα και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που κατατέθηκε στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων καθιστά υποχρεωτική τη χρήση καρτών για όλες τις συναλλαγές που η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ, ενώ συνδέει το αφορολόγητο ποσό με συγκεκριμένο ύψος δαπανών που θα πρέπει να κάνει ο κάθε φορολογούμενος με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, ανάλογα με το εισόδημα του.

Ακόμη προβλέπει τις διαδικασίες για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων, θεσπίζοντας πρόσθετο ποσό φόρου που κυμαίνεται ανάλογα με την περίπτωση, με αντάλλαγμα την απαλλαγή από άλλα πρόστιμα, και διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Οικειοθελής αποκάλυψη εισοδημάτων
Σε ό,τι αφορά τα αδήλωτα εισοδήματα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι όσοι επιθυμούν θα μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητικές ή αρχικές δηλώσεις στην εφορία έως την 31.5.2017 για εισοδήματα που δεν είχαν δηλώσει στο παρελθόν.

Για τα εισοδήματα αυτά θα προβλέπεται πρόσθετος φόρος 8% αν η δήλωσή υποβληθεί έως 31.3.2017 και 10% αν η δήλωση υποβληθεί μετά την ημερομηνία αυτή και έως 31.5.2017.

Ο πρόσθετος αυτός φόρος θα προσαυξάνεται κατά 25% για δηλώσεις που θα αφορούν εισοδήματα έως το 2001, 23% για εισοδήματα ώς το 2002, 22% για εισοδήματα που δεν είχαν δηλωθεί ώς το 2003, 16% για εισοδήματα αδήλωτα ώς το 2004, 15% έως το 2005, 12% ώς το 2006, 10% ώς το 2007, 6% ώς το 2008, 5% ώς το 2009 ενώ για τα εισοδήματα από το 2010 και μετά δεν προβλέπεται προσαύξηση.

Από εκεί κει πέρα, προβλέπονται μια σειρά από περιπτώσεις που ο πρόσθετος φόρος προσαρμόζεται ανάλογα.

Έτσι, για όσους λάβουν εντολή ελέγχου ή πρόσκληση για παροχή πληροφοριών στο εξής (μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου) και υποβάλλουν δήλωση μετά την πάροδο 90 ημερών από την ημερομηνία αυτή, τότε ο πρόσθετος φόρος κυμαίνεται από 15% έως 30%, αν κοινοποιηθεί εν τω μεταξύ ο προσωρινός προσδιορισμός φόρου.

Για τους φορολογούμενους στους οποίους έχει κοινοποιηθεί εντολή ελέγχου ή έχει κοινοποιηθεί πρόσκληση παροχής πληροφοριών, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση σε 60 μέρες από τη δημοσίευση του νόμου, με πρόσθετο φόρο 13%.

Χρήση των διατάξεων για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων τους μπορούν να κάνουν και οι φορολογούμενοι για τους οποίους έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου ή έχει ζητηθεί παροχή πληροφοριών, έως την 31.5.2017.

Η καταβολή της οφειλής που προκύπτει από την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων γίνεται εφάπαξ σε 30 ημέρες από την υποβολή της δήλωσης, είτε μέσω ρύθμισης τμηματικής καταβολής στην οποία μπορεί να ενταχθεί ο φορολογούμενος.

Πώς θα χτίζεται το αφορολόγητο
Το νομοσχέδιο συνδέει το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος με τη χρήση πλαστικού χρήματος. Έτσι, από το 2017, όσοι έχουν εισόδημα ώς 10.000 ευρώ, για να δικαιούνται το αφορολόγητο θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δαπάνες με τη χρήση κάρτας για το 10% του εισοδήματος τους.

Για εισοδήματα από 10.001 έως 30.000 ευρώ, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 15%, και για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, σε 20% και μέχρι ποσού 30.000 ευρώ.

Στην περίπτωση που οι δαπάνες μέσω καρτών υπολείπονται του προβλεπόμενου ποσοστού δαπανών για το αφορολόγητο, τότε επί της διαφοράς θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 22%.

Για όσους εξαιρεθούν από την υποχρεωτική χρήση καρτών, θα πρέπει να προσκομίσουν ανάλογης αξίας αποδείξεις αγοράς αγαθών ή παροχής υπηρεσιών.

Τι θα ισχύει για τις ιατρικές δαπάνες
Σε ό,τι αφορά τις ιατρικές δαπάνες, θα λαμβάνονται υπόψη στο ποσοστό των δαπανών για το αφορολόγητο εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί με χρήση κάρτας ή με άλλο μέσο ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Ακόμη, προβλέπεται διαδικασία κληρώσεων για τους φορολογούμενους που θα κάνουν δαπάνες με τη χρήση κάρτας. Θεσπίζεται ανώτατο ποσό που θα μπορεί να διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών σε ετήσια βάση για το σκοπό αυτόν, στα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Οι επιχειρηματίες πώλησης προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών υποχρεούνται να ενημερώνουν τους καταναλωτές με την αναγραφή στην είσοδο και στο ταμείο αναφορικά με την αποδοχή της χρήσης καρτών. Για τους παραβάτες προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου καθίσταται υποχρεωτική η χρήση πλαστικού χρήματος ή άλλου μέσου ηλεκτρονικών πληρωμών για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, έναντι 1.500 ευρώ σήμερα.

Τέλος, παρατείνεται για ένα χρόνο η προθεσμία παραγραφής υποθέσεων για τις οποίες έχει εκδοθεί εισαγγελική παραγγελία.

Ακόμη:
  • Με την κλίμακα των μισθωτών θα φορολογούνται όσοι είχαν εισοδήματα κατά το φορολογικό έτος 2016 που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο από 9.500 ευρώ, και εφόσον δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα ή ατομική αγροτική δραστηριότητα.
  • Παγώνει για δύο ακόμη χρόνια η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, που προβλεπόταν να ενεργοποιηθεί από την 1/1/2017.
Ανοικτά τις Κυριακές
  
Δύο Κυριακές θα μπορούν, προαιρετικά, να είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων, σύμφωνα με όσα προβλέπει το ίδιο σχέδιο νόμου.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο 116, η σχετική απόφαση είναι αρμοδιότητα του οικείου περιφερειάρχη, ενώ αυξάνονται σε 30, από 20 που προβλέπει σήμερα ο νόμος, οι ημέρες των ενδιάμεσων εκπτώσεων.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, μία πλήρης απελευθέρωση του καθεστώτος των εκπτώσεων θα μπορούσε να δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά, κι ενώ αυτό βραχυχρόνια θα μπορούσε να αποβεί σε όφελος του καταναλωτή, λόγω μείωσης των τιμών, μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει στο κλείσιμο υγιών επιχειρήσεων, άρα να βλάψει εμμέσως τον καταναλωτή, μειώνοντας τις επιλογές του και αυξάνοντας την ανεργία.


Newsroom ΔΟΛ


Ν.Δ: Η αποσταθεροποίηση στη χώρα έχει ονοματεπώνυμο «Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ»



Απάντηση στο Μαξίμου, ότι έχει πέσει στο κενό το σχέδιο αποσταθεροποίησης, έδωσαν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας πως «η αποσταθεροποίηση στη χώρα έχει ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ». «Η αλήθεια δεν διαστρέφεται όσα non paper και να βγάλουν οι «Καρανίκες» του Μεγάρου Μαξίμου», σημειώνουν οι κύκλοι της Ν.Δ. 

Οι πηγές της Ν.Δ. τονίζουν ότι «είναι εκείνοι που άλλες φορές μόνοι τους, άλλες με τη σύμπραξη της Χρυσής Αυγής και των μόνιμων παρατρεχάμενών τους των ΑΝΕΛ, έσυραν τη χώρα σε μια τεράστια περιπέτεια της οποίας τις συνέπειες πληρώνουν σήμερα οι πολίτες».

Οι ίδιες πηγές εξαπολύουν επίθεση στον πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «την περίοδο 2012 – 2014 υποδαύλιζαν ακραίες κοινωνικές αντιδράσεις, οργάνωναν τραμπουκισμούς, σπίλωναν και συκοφαντούσαν τους αντιπάλους τους, δηλητηρίαζαν την κοινή γνώμη με ψέματα και δημαγωγικές υποσχέσεις.

«Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν που υπονόμευσαν ευθέως την πορεία των δημοσιονομικών της χώρας, καλώντας τους πολίτες, το φθινόπωρο του 2014, να μην πληρώνουν τις δόσεις τους και να μην ενταχθούν στην ρύθμιση των 72 δόσεων, υποσχόμενοι «σεισάχθεια». Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν που εμπόδισαν το κλείσιμο της αξιολόγησης τον Δεκέμβριο του 2014 προκαλώντας εκλογές» προσθέτουν.

Οι ίδιες πηγές κατηγορούν τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «κόντεψαν να τινάξουν τη χώρα στον αέρα με την καταστροφική πολιτική του πρώτου εξαμήνου του 2015 που άφησε πίσω της ζημιά 86 δις ευρώ. Και θα την είχαν τινάξει, αν η Αντιπολίτευση δεν είχε σταθεί τότε στο ύψος των περιστάσεων».

«Σήμερα, αποσταθεροποιούν τη χώρα γυρίζοντας την στην ύφεση, εξοντώνοντας τους πολίτες και την οικονομία αυξάνοντας φόρους και εισφορές», καταλήγουν οι ίδιοι κύκλοι.




Πηγή: skai.gr


Συνελήφθη η δραπέτης που έσπασε το ηλεκτρονικό “βραχιολάκι”

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI


Σε σπίτι στα βόρεια Προάστια συνελήφθη η 43χρονη που είχε δραπετεύσει σπάζοντας το ηλεκτρονικό “βραχιολάκι” επιτήρησης.

Η σύλληψη, έγινε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής, ενώ μαζί της συνελήφθη και ο 37χρονος σύζυγός της που ήταν και εκείνος καταζητούμενος από το 2013 για την ίδια υπόθεση (της Energa). Σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Η 43χρονη είχε εξαφανιστεί πριν από δύο εβδομάδες από το σπίτι της στο κέντρο της Αθήνας, ενώ το “βραχιολάκι” της είχε βρεθεί κομμένο στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε η Ασφάλεια, έβαλε συγκεκριμένο σχέδιο σε εφαρμογή, εξετάζοντας μία προς μία όλες τις επαφές της 43χρονης. Μέσω των επαφών της, ατάφεραν να φτάσουν στη σύλληψη. Το σπίτι, όπου κρυβόταν, εκτιμάται ότι ήταν νοικιασμένο από πρόσωπο, που όμως δεν ανήκε στο οικογειακό της περιβάλλον. 

Η δίκη της εκκρεμεί, η ίδια ήταν προφυλακισμένη και είχε αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους.



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ

Πηγή : newsit.gr


Φωτίου: Δεν θα κοπεί κανένα προνοιακό επίδομα



Με τη διαβεβαίωση από την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, ότι δεν θα κοπεί κανένα προνοιακό επίδομα, αλλά και με τη συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών να το στηρίζουν επί της αρχής του, ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα επεξεργασίας, από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, του νομοσχεδίου για τον «Εθνικό Μηχανισμό Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν όλοι οι κυβερνητικοί βουλευτές, καθώς και αυτοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο εξέφρασαν επιμέρους ενστάσεις σε ορισμένες διατάξεις, τις οποίες χαρακτήρισαν αναποτελεσματικές και αποσπασματικές, αλλά και αντιρρήσεις ως προς τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος.

Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων εξέφρασαν τη διαφωνία τους, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για επιδόματα ψίχουλα και προσπάθεια κοροϊδίας και αποπροσανατολισμού των χαμηλοσυνταξιούχων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ενόψει των νέων περικοπών που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Απαντώντας στην αντιπολίτευση, η κ. Φωτίου απέρριψε τις κατηγορίες, έκανε λόγο για «νομοσχέδιο τομή», και διαβεβαίωσε ότι κανένα προνοιακό επίδομα δεν πρόκειται να κοπεί αλλά αντίθετα, όπως είπε, θα στηριχθούν όλες οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, και πρόσθεσε ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα δημιουργηθούν σε όλους τους δήμους της χώρας Κέντρα Κοινότητας και θα προσληφθούν για τη στελέχωση τους 750 άτομα μέσω ΑΣΕΠ, ενώ πρόσθεσε ότι ήδη σήμερα 70 δήμοι έχουν προκηρύξει τις θέσεις.

Όπως διευκρίνισε, σε κάθε δήμο θα υπάρχει μια κοινωνική υπηρεσία η οποία θα παρέχει πληροφορίες για τα επιδόματα που δικαιούται ο δημότης του.

Μάλιστα, όπως διαβεβαίωσε η κ. Φωτίου, για το τακτικό αυτό προσωπικό έχουν εξασφαλιστεί όλα τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το 2020.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος διαβεβαίωσε ότι το αργότερο μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου, όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι κάτω των 850 ευρώ θα λάβουν το επίδομα που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και έχει κατατεθεί με τροπολογία στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Όπως τόνισε ο κ. Πετρόπουλος η ρύθμιση αυτή αφορά 1,6 εκ. χαμηλοσυνταξιούχους και η κυβέρνηση επέλεξε να διαχυθεί σε αυτό το κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και όχι στους άνεργους, γιατί υπάρχει ένα σύστημα εγγυημένο, ασφαλές με τραπεζικούς λογαριασμούς και δίνεται άμεσα.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου που γίνεται με τη διαδικασία του επείγοντος θα συνεχιστεί αύριο το πρωί με φορείς.



Πηγή : newsbeast.gr


Παρασκευόπουλος: Εάν μου ζητηθεί, θα παραιτηθώ




Έτοιμος να υποβάλει την παραίτησή του, εφόσον του ζητηθεί, εμφανίζεται ο Νίκος Παρασκευόπουλος, μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του για το άνοιγμα της συζήτησης για την αποποινικοποίηση του καψίματος της ελληνικής σημαίας αλλά και την Χρυσή Αυγή. 

«Κοιτάξτε, εάν κριθεί ότι έφερα σε δύσκολη θέση και μάλιστα ανεπανόρθωτα, φυσικά και θα παραιτηθώ και αν μου το ζητήσουν, φυσικά και θα παραιτηθώ» δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνέντευξης στην ΕΡΤ, ο ίδιος ο κ. Παρασκευόπουλος. 

«Με κανέναν τρόπο δεν πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία κόμματος με οποιαδήποτε μορφή της Χρυσής Αυγής» ξεκαθάρισε ο πρώην υπουργός, ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεών του τόνισε: «Υποστήριξα ότι αν ένας άνθρωπος αποφασίσει να στραφεί προς τη Δημοκρατία χρειάζεται ενθάρρυνση. Η ηγεσία της Χ.Α. δεν πιστεύω ότι θα θελήσουν να αλλάξουν. Το ότι η ιδεολογία της έχει φασιστικά και ναζιστικά στοιχεία είναι αναμφίβολο. Άλλο είναι το μόρφωμα άλλο ο άνθρωπος. Αυτό το μόρφωμα δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά ο άνθρωπος μπορεί». 

«Δεν είπα καθόλου ότι η σημαία μας δεν είναι ένα σύμβολο αξίας και σημασίας για τον τόπο, για το οποίο δεν έχει χυθεί αίμα και ότι δεν με ενοχλούν οι προσβολές. Αυτό που είπα είναι ότι πιθανώς μια αντιμετώπιση με κοινωνικά και ηθικά μέσα να είναι πιο αποτελεσματική από την ποινική καταστολή, η οποία μέχρι σήμερα άλλωστε δεν έχει φανεί ιδιαίτερα αποτελεσματική.  Και είπα μάλιστα ότι πρέπει να γίνει ένας διάλογος σε αναζήτηση αυτού του τρόπου» δήλωσε ο κ. Παρασκευόπουλος. 



Πηγή : ethnos.gr


O Τόμσεν αποκάλυψε ο Τσίπρας συμφώνησε στο 3,5%! O Τσίπρας κοροιδεύει όταν μας καλεί για 1,5%



Διαβάζουμε στο protothema.gr για νέα κοροιδία Τσίπρα στον Ελληνικό λαό.


Ενώ ο Τόμσεν αποκάλυπτε ότι η κυβέρνηση συμφώνησε στο 3,5%, ο πρωθυπουργός καλούσε το ΔΝΤ να... επιμείνει για πλεόνασμα 1,5%

Τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι σε μια περίοδο γενικευμένης αβεβαιότητας για την Ευρώπη, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η ανάπτυξή της δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τη νομοθέτηση νέων μέτρων που θα ισχύσουν μετά το 2019 θα επιχειρήσει να επικοινωνήσει με τους ευρωπαίους ηγέτες στις επαφές που θα έχει μαζί τους στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Ενημερώνοντας την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαπραγματεύσεις και την πορεία της αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει τη συμφωνία του Αυγούστου του 2015 «και το ίδιο περιμένει από τους θεσμούς». Μάλιστα, ο κ.Τσίπρας σημείωσε ότι το ΔΝΤ οφείλει να επιμείνει στη θέση του για πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% μετά τη λήξη του προγράμματος, και όχι να πιέζει για πρόσθετα μέτρα λιτότητας. 

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματός του, ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι «τα μέτρα για τους συνταξιούχους και την αναστολή του ΦΠΑ αποτελούν αυτονόητο δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως και υποχρέωσή της απέναντι σε κοινωνικά στρώματα που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, αλλά και απέναντι στους νησιώτες του ΒΑ Αιγαίου που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης». Με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να στείλει μήνυμα στους εταίρους που έχουν ήδη διατυπώσει αντιρρήσεις για τις παροχές Τσίπρα, στη βάση ότι δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά. 





«Πόρτα» των θεσμών σε επενδυτικό συνέδριο για την Ελλάδα στη Ν. Υόρκη

Φωτογραφία: Intimenews



Αίσθηση προκάλεσε η ακύρωση της παρουσίας των εκπροσώπων των θεσμών σε κορυφαίο επενδυτικό συνέδριο για την Ελλάδα στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για το 18ο ετήσιο συνέδριο «Capital Link» στο πλαίσιο του «Invest In Greece Forum», που πραγματοποιείται στη Ν. Υόρκη. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά συνέδρια του κόσμου με 1.300 συμμετέχοντες. Στο συνέδριο ήταν παρόντες τρεις Ελληνες υπουργοίοι κ.κ. Παπαδημητρίου, Σταθάκης, Χαρίτσης ενώ και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ενδεικτικό της σημασίας που προσδίδει η κυβέρνηση στο εν λόγω συνέδριο για την προσέλκυση επενδύσεων.

Στο συνέδριο επρόκειτο να μετάσχουν οι εκπρόσωποι και των 4 θεσμών, ωστόσο, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ ακύρωσαν την συμμετοχή τους τόσο η Ντέλια Βελκουλέσκου όπως και οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών (ΕΚΤ, ESM, Κομισιόν). Στη συνέχεια επιχειρήθηκε να γίνει τηλεφωνική συνομιλία μαζί τους αλλά ήταν προβληματική και όλα δείχνουν ότι πρόκειται για ένα μήνυμα των δανειστών λόγω των αγεφύρωτων διαφορών που υπάρχουν για το ελληνικό πρόγραμμα.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Ν.Δ. : Ας μην προσποιείται ενόχληση ο ΣΥΡΙΖΑ για την σύμπλευσή του με την Χρυσή Αυγή




Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στο Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

             «Ας μην προσποιείται ενόχληση ο ΣΥΡΙΖΑ όταν η σύμπλευσή του με την Χρυσή Αυγή, σε κρίσιμα ζητήματα είναι αυταπόδεικτη.

Θυμίζουμε:

1.Τη σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – Χρυσής Αυγής, προκειμένου – καταστρατηγώντας το Σύνταγμα – να καταστήσουν αδύνατη την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και να σύρουν τη χώρα σε εκλογές και περιπέτεια.

2.Τη δήλωση του Προέδρου της Βουλής κ. Βούτση ότι έχουν τους βουλευτές που θα ψηφίσουν ώστε να εφαρμοστεί άμεσα η απλή αναλογική, συμπεριλαμβάνοντας στη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ και την Χρυσή Αυγή.

3.Την επίσκεψη του κ. Καμμένου και βουλευτών της συμπολίτευσης μαζί με βουλευτές της Χρυσής Αυγής – και μόνον της Χρυσής Αυγής – στο Καστελόριζο.

4.Τη δήλωση των 53 του ΣΥΡΙΖΑ ότι “η επίσκεψη της Κυβέρνησης μαζί με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής στα ακριτικά νησιά ξεπλένουν ένα υπόδικο κόμμα”.

5.Τη δήλωση του πρώην Υπουργού και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Παρασκευόπουλου για “σύγκλιση” με την Χρυσή Αυγή και όχι ρήξη.

Όταν τα έργα μιλούν, τα λόγια περισσεύουν».



Ποιοι δικαιούνται την 13η σύνταξη - Ολη η τροπολογία




Κατατέθηκε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο σχέδιο νόμου «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης, των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α΄ 85)», που αφορά την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Ειδικότερα, με την τροπολογία:
- Χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών οργανισμών κύριας ασφάλισης και του Δημοσίου, των οποίων το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2016, όπως διαμορφώνεται, μετά την παρακράτηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης του άρθρου 44 του ν. 4387/2016, δεν υπερβαίνει το ποσό των 850 ευρώ.
- Το ύψος της ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο καθορίζεται στο ποσό κατά το οποίο το προαναφερθέν άθροισμα συντάξεων υπολείπεται από τα 850 ευρώ, εφόσον το ποσό αυτό υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Διαφορετικά καθορίζεται στο ποσό των 300 ευρώ.
- Η ενίσχυση καταβάλλεται στους δικαιούχους εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2016 από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), κατόπιν επιχορήγησής του από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατά τα ειδικώς οριζόμενα.
- Παρέχεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, να καθορίσει με απόφασή του τις λεπτομέρειες εφαρμογής των ανωτέρω.
- Από τις προαναφερόμενες διατάξεις προκαλείται, σύμφωνα με το επισπεύδον υπουργείο, σε βάρος του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ (ΝΠΔΔ, επιχορηγούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό- φορέας της Γενικής Κυβέρνησης) εφάπαξ δαπάνη για το τρέχον έτος, ύψους 617 εκατ. ευρώ περίπου.

ΟΛΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

Αιτιολογική έκθεση 

Οι συνταξιούχοι αποτελούν μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κοινωνική κατηγορία η οποία δεν έχει για αντικειμενικούς λόγους τη δυνατότητα εύρεσης επιπλέον πηγών εισοδημάτων πλην της σύνταξης και επομένως δεν μπορεί να αναπληρώσει εισοδήματα τα οποία έχει απολέσει. Λόγω των εκτεταμένων εισοδηματικών περικοπών που πραγματοποιήθηκαν στα εισοδήματα των συνταξιούχων τα τελευταία επτά έτη, κρίνεται αναγκαία η στήριξη της ευαίσθητης αυτής κοινωνικής κατηγορίας μέσω της παροχής έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.
Αποκλειστικά για το έτος 2016 θα καταβληθεί από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης με επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό εφάπαξ οικονομική ενίσχυση με αποκλειστικούς δικαιούχους τους υφιστάμενους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών οργανισμών κύριας ασφάλισης και Δημοσίου, των οποίων το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2016, στο ύψος που διαμορφώνονται μετά την παρακράτηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης κατ' εφαρμογή του άρθρου 44 του ν. 4387/2016, είναι μικρότερο ή ίσον του ποσού των οκτακοσίων πενήντα (850)ευρώ. Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης είναι ίσο με το ποσό που προκύπτει αν αφαιρεθεί από τα οκτακόσια πενήντα (850) ευρώ το προαναφερθέν άθροισμα συντάξεων, και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι κατώτερο του ποσού των τριακοσίων (300) ευρώ.

Τροπολογία Του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Στο σχέδιο νόμου «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν.
4387/2016 (Α' 85)»

Σχέδιο διάταξης
Αρθρο.
Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους

1.    Στους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών οργανισμών κύριας ασφάλισης και του Δημοσίου, των οποίων το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2016, όπως διαμορφώνεται μετά την παρακράτηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης του άρθρου 44 του ν. 4387/2016 (Α'85), δεν υπερβαίνει το ποσό των οκτακοσίων πενήντα (850) ευρώ, καταβάλλεται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση. Το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται για κάθε δικαιούχο στο ποσό κατά το οποίο το προαναφερθέν άθροισμα συντάξεων υπολείπεται από τα οκτακόσια πενήντα (850) ευρώ, εφόσον το ποσό αυτό υπερβαίνει τα τριακόσια (300) ευρώ, διαφορετικά καθορίζεται στο ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ. Η ενίσχυση θα καταβληθεί στους δικαιούχους εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2016 από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ο οποίος θα επιχορηγηθεί για το σκοπό αυτό από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με ποσό που θα προσδιοριστεί μετά από επεξεργασία των στοιχείων των δικαιούχων από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ.

2.    Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος.

Οι Υπουργοί
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης



ΕΚΘΕΣΗ Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (άρθρο 75 παρ. 2 του Συντάγματος)

Επί τροπολογίας στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α '85)».
Α. Με την υπόψη τροπολογία:

1 α. Χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών οργανισμών κύριας ασφάλισης και του Δημοσίου, των οποίων το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2016, όπως διαμορφώνεται μετά την παρακράτηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης του άρθρου 44 του ν. 4387/2016, δεν υπερβαίνει το ποσό των οκτακοσίων πενήντα (850) ευρώ.

β. Το ύψος της ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο καθορίζεται στο ποσό κατά το οποίο το προαναφερθέν άθροισμα συντάξεων υπολείπεται από τα οκτακόσια πενήντα (850) ευρώ, εφόσον το ποσό αυτό υπερβαίνει τα τριακόσια (300) ευρώ. Διαφορετικά καθορίζεται στο ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ.

γ. Η ενίσχυση καταβάλλεται στους δικαιούχους εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2016 από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.), κατόπιν επιχορήγησής του από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατά τα ειδικώς οριζόμενα.

2. Παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να καθορίσει με απόφασή του τις λεπτομέρειες εφαρμογής των ανωτέρω.

Β. Από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλείται, σύμφωνα με το επισπεύδον Υπουργείο, σε βάρος του προϋπολογισμού του Ε.Φ.Κ.Α. (ν.π.δ.δ., επιχορηγούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό - φορέας της Γενικής Κυβέρνησης) εφάπαξ δαπάνη για το τρέχον έτος, ύψους 617 εκ. ευρώ περίπου.



Πηγή : imerisia.gr


Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις στο Χίλτον - Τίποτα δεν προμηνύει συμφωνία




Μειωμένη ανταγωνιστικότητα, τα «κόκκινα» δάνεια και οι αδύναμες δημοσιονομικές επιδόσεις παραμένουν παράγοντες ανησυχίας για το ελληνικό πρόγραμμα τόνισε η Βελκουλέσκου σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη 

«Τρίτη και 13» για τη διαπραγμάτευση που ξεκινά σήμερα με τους επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, καθώς η επιστολή Τόμσεν βάζει κυριολεκτικά «φωτιά» σε όλα τα ανοικτά θέματα μέτωπα της κυβέρνησης με τους δανειστές. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαιτεί «εδώ και τώρα» να νομοθετηθούν προκαταβολικά ομαδικές απολύσεις, μείωση συντάξεων και αφορολογήτου ορίου. 

Στο πλαίσιο αυτό και ενώ εξαγγέλλει παροχές, η κυβέρνηση καταβάλει απεγνωσμένη προσπάθεια για εξεύρεση πολιτικής λύσης, «κτυπώντας» πότε το ΔΝΤ και πότε το Βερολίνο, προκειμένου να ισορροπήσει ανάμεσα στις πιέσεις των μεν και των δε.

Σήμερα οι κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου και Έφη Αχτσιόγλου έχουν την πρώτη συνάντηση με τους κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φραντζέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικολά Τζιαμαριόλι (ESM) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), η οποία έδειξε ότι επιστρέφει με άγριες διαθέσεις και δική της ατζέντα για το πώς θα κλείσει η β΄αξιολόγηση. 

Μόλις χθες, Δευτέρα, επανέλαβε, μιλώντας στο συνέδριο του Capital Link στη Νέα Υόρκη, ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι υπεραισιόδοξος, ενώ πρόσθεσε ότι η μειωμένη ανταγωνιστικότητα, τα «κόκκινα» δάνεια και οι αδύναμες δημοσιονομικές επιδόσεις παραμένουν παράγοντες ανησυχίας για το ελληνικό πρόγραμμα.

Οι απεσταλμένοι των θεσμών επέστρεψαν στην Αθήνα προκειμένου να δείξουν ότι δεν κωλυσιεργούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά τίποτε δεν προμηνύει πως θα επέλθει συμφωνία, τουλάχιστον μέσα στο 2016. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος έχει προγραμματισμένο ταξίδι την Πέμπτη για διάλεξη στο Βερολίνο, όπου ενδεχομένως και να παραμείνει για να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στη συνάντηση του με την Καγκελάριο Μέρκελ.

ΔΝΤ: «Η κυβέρνηση φταίει»


Και ενώ ο κύριος Αλέξης Τσίπρας επικρίνει δημοσίως το ΔΝΤ για τη στάση του, η απάντηση έρχεται απευθείας από τον Πολ Τόμσεν που με τη χθεσινή του παρέμβαση τονίζει ότι «αν η Ελλάδα συμφωνεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της για φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους, μην κατακρίνετε το ΔΝΤ ότι αυτό επιμένει για λιτότητα όταν ζητάμε να δούμε τα μέτρα που απαιτούνται για να κάνουν τέτοιους στόχους αξιόπιστους».

Καυτηριάζει επίσης ευθέως τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης λέγοντας ότι «αντίθετα προς τις συμβουλές μας, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς να συμπιέσει περαιτέρω τις δαπάνες προσωρινά, αν χρειάζονταν για να διασφαλιστεί ότι το πλεόνασμα θα έφτανε στο 3,5 τοις εκατό του ΑΕΠ».

Ακόμα χειρότερα όμως, το ΔΝΤ δείχνει αμετακίνητο στις αξιώσεις ακόμα και αν μειώνονταν οι στόχοι για πλεόνασμα!

Όπως τονίζει ο κ. Τόμσεν «ακόμη και ένα πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ δεν συμβαδίζει με ισχυρή ανάπτυξη, χωρίς να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και στο συνταξιοδοτικό».

Και θέτει ωμά τις απαιτήσεις του Ταμείου, λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής:

-Ομαδικές απολύσεις: «Αντί να παρέχει υποστήριξη σε απολυμένους εργαζόμενους, η κυβέρνηση περιορίζει τη δυνατότητα των εταιρειών να τους απολύσει. Με απλά λόγια, η Ελλάδα δεν μπορεί να εκσυγχρονίσει την οικονομία της ενισχύοντας την χρηματοδότηση για υποδομές και για καλά στοχευμένα κοινωνικά προγράμματα»

-Μειώσεις συντάξεων: H Ελλάδα έχει «ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα που κοστίζει στον προϋπολογισμό σχεδόν 11% του ΑΕΠ ετησίως (σε αντίθεση με τον μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρωζώνη που είναι 2¼ του ΑΕΠ)».

-Μείωση αφορολογήτου ορίου:  Η Ελλάδα έχει «ένα καθεστώς φορολογίας εισοδήματος που εξαιρεί πάνω από τα μισά νοικοκυριά από οποιαδήποτε υποχρέωση (ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι 8%)».

-Προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων 4,5 δισ. ευρώ (ή 2% του ΑΕΠ): «Επιπλέον, για λόγους αξιοπιστίας, είναι επίσης απαραίτητο να νομοθετηθούν εκ των προτέρων τα μέτρα που απαιτούνται για να σπρώξουν το πλεόνασμα πάνω από το 1,5% του ΑΕΠ».



Πηγή : protothema.gr