Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Συνεκπαίδευση μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων με το USS Jason Dunham των ΗΠΑ στο Ιόνιο

 


Συνεκπαίδευση passex (Passing Exercise) της φρεγάτας «Αδρίας» με το USS Jason Dunham της «Δύναμης Κρούσης του Αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman» των ΗΠΑ διεξήχθη χθες, Παρασκευή 29 Απριλίου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, κατά την συνεκπαίδευση εκτελέστηκαν αντικείμενα σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών, προχωρητικών ελιγμών και αντιαεροπορικού πολέμου (Air Defence Exercise - ADEX) με την συμμετοχή δύο μαχητικών αεροσκαφών F-4.

Η συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Eλλάδας - ΗΠΑ, συμβάλλοντας στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο, προστίθεται στην ανακοίνωση.


protothema.gr




Η Inchcape μεγαλύτερος έμπορος αυτοκινήτων στην Ρωσία έφυγε από την χώρα

 


Η Inchcape που έχει στην κατοχή της δεκάδες αντιπροσωπείες σε πολλές αγορές -μεταξύ των οποίων και την Toyota Hellas– αποχωρεί από τη Ρωσία.

Το να προκαλείς μία πολεμική σύρραξη εν έτη 2022 έχει πολλές συνέπειες. Ακόμη και αν το κόστος είναι υψηλό, οι μεγάλες εταιρείες δεν μπορούν να δραστηριοποιούνται σε μία χώρα που εισβάλει και απειλεί την παγκόσμια ειρήνη. Αυτό έπραξε και η Inchcape, η μεγάλη εταιρεία (εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου) με εκατοντάδες αντιπροσωπείες στην κατοχή της, αποφάσισε να αποχωριστεί μια και καλή τις οικονομικές της δραστηριότητες στη Ρωσία.

Η πολυεθνική που εδρεύει στη Μεγάλη Βρετανία είχε στην κατοχή της τις αντιπροσωπείες των BMW, Toyota και Jaguar Land Rover στη Ρωσία, αποκομίζοντας τζίρο ύψους 800 εκ. ευρώ κάθε χρόνο, που αποτελούσε και το 10% του συνολικού της τζίρου. Εντούτοις προτίμησε να πουλήσει τις μετοχές της έναντι μόλις 76 εκ. ευρώ και μάλιστα με τμηματική εξόφληση σε διάστημα πέντε ετών. Η Inchcape που κλείνει φέτος 175 χρόνια ζωής θα χάσει από αυτή την ιστορία συνολικά 260 εκ. ευρώ, τα μισά και παραπάνω εκ των οποίων οφείλονται στη μετατροπή συναλλάγματος.

Το μεγάλο deal μπορεί να προκαλεί για την ώρα οικονομική ζημιά στον βρετανικό κολοσσό, ωστόσο δεν θα μπορούσε να συνεχίσει τις δράσεις του στην εν λόγο αγορά σα να μην τρέχει τίποτα. Το μακροπρόθεσμο πλάνο της Inchcape παραμένει εντός κερδοφορίας και «σνομπάρει» επιδεικτικά τις πολεμικές τάσεις του Ρώσου ολιγάρχη ακόμη και αν κοστίζουν ακριβά.


newsauto.gr



Fake news ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν μπόνους στα στελέχη της ΔΕΗ! Ζούν μέσα στο ψέμα

 


Νέο ψέμα έστησε η υπόγα της Κουμουνδούρου για να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Δέν έχουν τέλος τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή η συμπεριφορά γυρίζει μπούμερανγκ στους ίδιους.

Οι εθισμένοι στο ψέμα Συριζαίοι, τοποθετήθηκαν στο θέμα και με ανακοίνωσή τους υιοθέτησαν τα fake news που σημαίνει ότι κρύβονται απο πίσω και επεσήμαναν ότι «ο κ. Στάσσης […] αποφάσισε να δώσει επιπρόσθετο μπόνους στον εαυτό του και τα υπόλοιπα γαλάζια golden boys του κ. Μητσοτάκη, 1.856.000 μετοχές της ΔΕΗ, αξίας άνω των 16.000.000 ευρώ».

Αναλυτικά, η φαιδρή ανακοίνωση:

«Ο κ. Στάσσης προφανώς δεν βγαίνει με 360.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 1.000 ευρώ τη μέρα (σε αντίθεση με τα 60.000 του προκατόχου του επί ΣΥΡΙΖΑ) και για αυτό, όπως αποκαλύπτει η Κυριακάτικη Δημοκρατία, αποφάσισε να δώσει επιπρόσθετο μπόνους στον εαυτό του και τα υπόλοιπα γαλάζια golden boys του κ. Μητσοτάκη, 1.856.000 μετοχές της ΔΕΗ, αξίας άνω των 16.000.000 ευρώ.

Αυτά, την ώρα που οι πολίτες δεν μπορούν όχι απλά να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αλλά ούτε να αγοράσουν τα απαραίτητα για να βγάλουν το μήνα. Τώρα εξηγείται γιατί ο κ. Μητσοτάκης κόπτεται να ανέβει η μετοχή της ΔΕΗ ενώ πνίγονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όπως επίσης και ποιοι ακριβώς είναι οι «τζαμπατζήδες» που κατήγγειλε ο κ. Οικονόμου.

Τα πράγματα πλέον είναι ξεκάθαρα:

Εάν ο κ. Μητσοτάκης συνεχίσει να καλύπτει το πλιάτσικο του εκλεκτού του και δεν τον αποπέμψει, ακυρώνοντας φυσικά και το μπόνους, σημαίνει ότι ο κ. Στάσσης λειτουργεί απλά ως μπροστινός με δική του εντολή».

Απάντηση στα χυδαία δημοσιεύματα, fake news στημένα απο την Κουμουνδούρου ξεκάθαρα, τα οποία έκαναν λόγο για μπόνους της διοίκησης της ΔΕΗ στα στελέχη της δίνει η ίδια η εταιρεία.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση τονίζεται πως το «το πρόγραμμα Αγοράς και Διάθεσης Μετοχών ψηφίστηκε από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΔΕΗ στις 4.06.2021», ενώ επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο δικαίωμα δεν έχει ασκηθεί και κατά συνέπεια «τα δημοσιεύματα για bonus 1.856.000 μετοχών στα στελέχη της ΔΕΗ δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΕΗ:

«Το πρόγραμμα Αγοράς και Διάθεσης Μετοχών ψηφίστηκε από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΔΕΗ στις 4.06.2021, με εντολή προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας να ξεκινήσει την επαναγορά μετοχών.

Ωστόσο, λόγω της Ενεργειακής Κρίσης, το δικαίωμα δεν έχει ασκηθεί ούτε πρόκειται όσο διαρκεί η κρίση. Κατά συνέπεια, τα δημοσιεύματα για bonus 1.856.000 μετοχών στα στελέχη της ΔΕΗ δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».



Η ΕΕ αποφασίζει τις επόμενες μέρες «σταδιακό εμπάργκο» στο ρωσικό πετρέλαιο


 

Σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αποφασίζει τις επόμενες μέρες η Ευρώπη σύμφωνα με τους New York Times. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι χώρες του μπλοκ είναι πιθανό να εγκρίνουν το "σταδιακό εμπάργκο" (phased embargo) στο ρωσικό πετρέλαιο ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι ευρωπαίοι πρέσβεις αναμένεται να δώσουν την έγκρισή τους σε μια οριστική πρόταση έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας μετά τη συνάντησή τους την Τετάρτη.

Όπως τονίζεται, το εμπάργκο στο πετρέλαιο θα είναι το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό νέο βήμα στο έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία από την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Το πακέτο θα περιλαμβάνει επίσης κυρώσεις κατά της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, της Sberbank, καθώς και πρόσθετα μέτρα κατά Ρώσων ολιγαρχών, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται αρκετούς αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διπλωμάτες που εμπλέκονται στη διαδικασία.

Έτοιμη να υποστηρίξει την πρόταση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο εμφανιζόταν την Τετάρτη η Γερμανία, με την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος, προκειμένου να μετριαστούν οι συνέπειες στην οικονομία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.

Η Γερμανία εκτιμά ότι η απεξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο είναι «θέμα ημερών», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ από τη Βαρσοβία, όπου συναντάται με την πολωνή ομόλογό του Άννα Μόσκβα.

Το 2021 οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία αποτελούσαν το 35% των συνολικών εισαγωγών της Γερμανίας.


Πηγή: skai.gr



Δεν θέλουν οι ΗΠΑ τον Πούτιν στην σύνοδο των G20

 


Οι Ηνωμένες Πολιτείες τονίζουν ότι αρνούνται να συνομιλήσουν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «σαν να μην συμβαίνει τίποτα» μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ινδονησία, απεύθυνε πρόσκληση να παραστεί ο δικτάτορας Πούτιν, στη σύνοδο κορυφής της G20 τον Νοέμβριο, μαζί με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζαλίνα Πόρτερ, δεν διευκρίνισε ωστόσο αν, λόγω αυτής της πρόσκλησης, η Ουάσινγκτον θα αρνηθεί να συμμετάσχει στη σύνοδο, αλλά κάτι τέτοιο κρίνεται το πιθανότερο σενάριο έτσι και ο δικτάτορας χωρίς ίχνος ντροπής παρευρεθεί χωρίς να συμβαίνει τίποτα, ειδικά μετά τα εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει δημοσίως τις αντιρρήσεις του για την παρουσία του Πούτιν στην G20, υπενθύμισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, χαιρετίζοντας ταυτόχρονα την πρόσκληση που έστειλε η Τζακάρτα στον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι

Η Ινδονησία δέχτηκε πιέσεις από τις δυτικές χώρες για να αποκλείσει τη Ρωσία από τη σύνοδο κορυφής, όμως αρνήθηκε αγνοώντας τα εγκλήματα πολέμου του δικτάτορα Πούτιν, με την δικαιολογία ότι ο ρόλος της ως οικοδεσπότριας χώρας την υποχρεώνει «να παραμείνει ουδέτερη» και όπως φαίνεται η σύνοδος θα πάει για αναβολή.



Νεκροί ένας Αμερικανός, ένας Δανός και ένας Βρετανός πολεμιστής στην Ουκρανία


 

Ένας 22χρονος πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ Willy Joseph Cancel σκοτώθηκε τη Δευτέρα στις μάχες στην Ουκρανία. Η μητέρα του, Rebecca Cabrera, είπε στο CNN ότι εργαζόταν σε μια στρατιωτική εταιρεία που τον έστειλε στην Ουκρανία. Είναι ο πρώτος πολίτης των ΗΠΑ που επιβεβαιώθηκε ότι σκοτώθηκε στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Τα ΜΜΕ της Δανίας αναφέρουν επίσης ότι ένας 25χρονος Δανός σκοτώθηκε στο Μικολάιβ στις 26 Απριλίου, ενώ πολεμούσε για τη Διεθνή Λεγεώνα της Ουκρανίας.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι ο Βρετανός βετεράνος Scott Sibley πέθανε στις μάχες της Ουκρανίας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας, ανκοίνωσε επίσης πώς : «Πληροφορούμαστε ότι ένας Βρετανός υπήκοος αγνοείται στην Ουκρανία… αναζητούμε επειγόντως περισσότερες πληροφορίες» για το θέμα αυτό.

Και οι δύο Βρετανοί, καθώς και ο Αμερικάνος με τον Δανό πολεμούσαν με τους Ουκρανούς, κατά των κατακτητών Ρώσων του δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν.



Τζέφρι Πάιατ: Στηρίζουμε τις ενέργειες Μητσοτάκη - Ανησυχούμε για ατύχημα στο Αιγαίο

 


«Πάντα ανησυχούμε για πιθανό ατύχημα στο Αιγαίο» δηλώνει ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, σε αποκλειστική του συνέντευξη στην ΕΡΤ.

Οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές πως υποστηρίζουν τις ενέργειες του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκαθάρισε ο κ. Πάιατ.

«Η περίοδος της μεγαλύτερης ανησυχίας για μένα ως Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα ήταν το καλοκαίρι του 2020. Ήταν μια περίοδος πολύ μεγάλων εντάσεων. Επικρατούσε ανησυχία στις ΗΠΑ για την προκλητική στάση της Τουρκίας… και τους κινδύνους για πιθανό ατύχημα» αναφέρει.

«Το είδαμε βέβαια με τη σύγκρουση… μεταξύ του Κεμάλ Ρέις και της ελληνικής φρεγάτας (σ.σ. Λήμνος). Αυτό είναι ένα παράδειγμα του τι γινόταν στα παρασκήνια. Δεν ήταν ορατό σε πολλούς ανθρώπους. Η μεγαλύτερη ένταση εκτυλισσόταν στη θάλασσα. Οι ΗΠΑ πήραν το συμβάν πολύ σοβαρά».

Συνεχίζοντας είπε πώς: «Υπάρχουν δυσκολίες. Δεν συγκρίνονται, όμως, με αυτό που συνέβαινε το καλοκαίρι του 2020. Ήταν μια σοβαρή κρίση. Πάντα με απασχολεί. Ανησυχώ για πιθανά ατυχήματα».

Ο Τζέφρι Πάιατ αναφέρεται και στον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι πρέπει «να δράσουμε ενωμένοι απέναντι στην επίθεση της Ρωσίας» και συνεχίζει, λέγοντας ότι «στη ρωσική ατζέντα δεν είναι μόνο η Ουκρανία».

Χαρακτήρισε επίσης «τη μεγαλύτερη τιμή» την επικείμενη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και στέκεται στην αφοσίωση του Τζο Μπάιντεν στις σχέσεις με την Ελλάδα. Όσο για το κλίμα στην Ουάσινγκτον εν όψει της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, λέει ότι είναι «εξαιρετικά θετικό».

Η συνέντευξη στον δημοσιογράφο Φάνη Παπαθανασίου θα μεταδοθεί σήμερα Σάββατο 30 Απριλίου στο ERTNEWSTV στις 16:00.



«Ρήγμα» στη ρωσική ελίτ; Δεν στηρίζουν όλοι οι ολιγάρχες τον Πούτιν



Δύο μήνες έχουν περάσει, πια, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και οι ρωσικές ελίτ ή τουλάχιστον ένα μέρος αυτών έχει αρχίσει πια να σπάει τη σιωπή του, όπως σημειώνει σε άρθρο της η Washington Post.

Παρά τις δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες η ρωσική κοινωνία τάσσεται συντριπτικά υπέρ του πολέμου, έχουν αρχίσει πια να εμφανίζονται ρωγμές, όπως σημειώνεται. Στο ίδιο πλαίσιο, ορισμένοι από τους μεγιστάνες – ειδικά όσοι έκαναν περιουσία προτού ανέλθει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην εξουσία – έχουν αρχίσει πια άρχισαν να μιλούν.

Τουλάχιστον τέσσερις Ρώσοι ολιγάρχες που είχαν κάνει περιουσία στα χρόνια της προεδρίας του Μπόρις Γέλτσιν έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία. H Washington Post αναφέρει συγκεκριμένα τα ονόματα των Αλεξάντερ Μαμούτ, Αλεξάντερ Νέσις, Μιχαήλ Φρίντμαν και Πιοτρ Άβεν. Τουλάχιστον τέσσερις ανώτεροι αξιωματούχοι έχουν από τις θέσεις και εκείνοι τη χώρα, μεταξύ αυτών και ο Ανατόλι Τσουμπάις.

Η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, υπέβαλε και εκείνη την παραίτησή της, αλλά ο Πούτιν αρνήθηκε να την αφήσει να παραιτηθεί.

Σύμφωνα με την Washington Post, είναι πολλοί οι δισεκατομμυριούχοι, οι τραπεζίτες και οι πρώην και νυν αξιωματούχοι της Ρωσίας που έχουν, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας στο πλαίσιο συνεντεύξεων, εκφράσει την ενόχλησή τους για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στη Ρωσία, υποστηρίζοντας πως ο ολοένα πιο απομονωμένος Πούτιν επηρεάζεται πια αποκλειστικά και μόνο από έναν στενό κύκλο σκληροπυρηνικών αξιωματούχων ασφαλείας.

Προς το παρόν βέβαια, κανείς δεν έχει ασκήσει άμεσα δημόσια κριτική στον ίδιο τον Πούτιν παρά μόνο σε κάποια από τα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει η ρωσική ηγεσία ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις.

Επιχειρηματίες όπως ο Βλαντιμίρ Λισίν, ο Βλαντιμίρ Ποτάνιν και ο Όλεγκ Ντεριπάσκα έχουν ασκήσει κριτική, με τον τρόπο του και στο δικό του ύφος ο καθένας.

Επικαλούμενη ρωσικές πηγές, η Washington Post υποστηρίζει μάλιστα πως το μεγαλύτερο μέρος της ρωσικής ελίτ, όχι μόνο της οικονομικής αλλά και της κρατικής, δεν περίμενε πως η Μόσχα θα προχωρούσε σε έναν μεγάλης κλίμακας πόλεμο στην Ουκρανία και πως όταν τελικώς έγινε αυτό εκείνη «εξεπλάγη» αρνητικά.

Πλέον, έπειτα από δυο μήνες συγκρούσεων, ο πόλεμος αντιμετωπίζεται πια με αυξανόμενη απογοήτευση, όχι μόνο από τους δισεκατομμυριούχους που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων αλλά ακόμη και από μέλη των ρωσικών κρατικών μηχανισμών ασφαλείας, όπως σημειώνουν οι συντάκτες της Washington Post, επικαλούμενοι ρωσικές πηγές.  


Πηγή: Washington Post 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Έξι ελληνικές πόλεις στις 100 κλιματικά ουδέτερες της Ευρώπης έως το 2030


 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Καλαμάτα, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα και η Κοζάνη επελέγησαν ανάμεσα σε 377 ευρωπαϊκές πόλεις για να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις έως το 2030 από και προς τους πολίτες», εξέλιξη που συνιστά μεγάλη εθνική επιτυχία.

Οι 6 ελληνικές πόλεις, εντασσόμενες στο Πρόγραμμα, καλούνται να επιτύχουν σε λιγότερο από δέκα χρόνια τον στόχο της κλιματική ουδετερότητας, -δηλαδή 20 χρόνια νωρίτερα από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη- αξιοποιώντας σημαντικούς κοινοτικούς πόρους με πολλά περιβαλλοντικά, κοινωνικά,  οικονομικά,  επενδυτικά, αναπτυξιακά και εκπαιδευτικά οφέλη.

Ειδικότερα, μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ οι πόλεις θα μπορούν να υλοποιήσουν επενδύσεις που θα επιταχύνουν τη μετάβαση τους στην κλιματική ουδετερότητα και τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, να προωθήσουν ολιστικές λύσεις στον πολεοδομικό τους σχεδιασμό, να εφαρμόσουν έξυπνες τεχνολογίες, και ευέλικτα συστήματα διαχείρισης ενέργειας και υιοθετήσουν φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο μετακίνησης και μεταφοράς.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Αποστολής είναι οι 100 επιλεγμένες πόλεις να συνεργαστούν μεταξύ τους και να λειτουργήσουν ως πρότυποι κόμβοι καινοτομίας για όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις, αναπτύσσοντας ένα αποθετήριο καλών πρακτικών από επιτυχημένα έργα και επενδύσεις μεγάλης κλίμακας.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα τελευταία 2 χρόνια εργάζεται εντατικά για τον στόχο αυτόν και σε συνεργασία με τo EU Mission Board προετοίμασε τις περισσότερες ελληνικές συμμετοχές από τον Απρίλιο του 2020. Σημειώνεται ότι είχαν υποβληθεί 22 αξιόλογες αιτήσεις από ελληνικούς Δήμους / Φορείς Σύμπραξης Δήμων οι περισσότεροι εκ των οποίων συνάψει τον Ιανουάριο του 2022 Μνημόνιο Συνεργασίας για την Ευρωπαϊκή Αποστολή «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις μέχρι το 2030» με πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ για την επιτάχυνση της μετάβασής τους στην κλιματική ουδετερότητα και στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, ανακάμπτοντας ταυτόχρονα από την πανδημία του κορωνοϊού.


 



Μέσω του gov.gr η εξυπηρέτηση του πολίτη από τους Δήμους

 


Τη δυνατότητα να παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες στους δημότες τους μέσα από το σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον του gov.gr έχουν πλέον οι Δήμοι της χώρας. Σε κάθε Δήμο της χώρας παρέχονται ψηφιακές θυρίδες του gov.gr. Έτσι, εισάγεται ένας ψηφιακός τρόπος επικοινωνίας του δημότη με τον Δήμο του, ενώ ταυτόχρονα εγκαινιάζεται μια νέα γενιά ομογενοποιημένων δημοτικών ψηφιακών υπηρεσιών.

Οι θυρίδες των Δήμων στο gov.gr προσφέρουν 3 βασικές λειτουργίες:

Έκδοση πιστοποιητικών αρμοδιότητας των Δήμων χωρίς την ανάγκη φυσικών υπογραφών και σφραγίδων. Τα πιστοποιητικά αυτά είναι έγκυρα σε φυσική αλλά και σε ψηφιακή μορφή, τόσο στη Δημόσια Διοίκηση όσο και κατά την προσκόμισή τους σε ιδιωτικούς φορείς.

Υποδοχή και διεκπεραίωση αιτήσεων δημοτών από το gov.gr, με πρώτη υπηρεσία τη Βεβαίωση Μόνιμης Κατοικίας

Αυτεπάγγελτη αναζήτηση και έκδοση πιστοποιητικών που είναι απαραίτητα σε διαδικασίες των Δήμων και παρέχονται από το gov.gr

Η έκδοση πιστοποιητικών των Δήμων μέσω του gov.gr έρχεται να προστεθεί στις κοινές δράσεις που σχεδιάζουν και υλοποιούν τα δύο τελευταία χρόνια τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών για την ψηφιοποίηση υπηρεσιών των Δήμων. Υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί και ήδη παρέχονται ψηφιακά μέσω του gov.gr απευθείας στους πολίτες, οι ακόλουθες υπηρεσίες:

Έκδοση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης

Έκδοση πιστοποιητικού γέννησης

Έκδοση πιστοποιητικού ιθαγένειας

Έκδοση πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών

Έκδοση ληξιαρχικής πράξης γέννησης

Έκδοση ληξιαρχικής πράξης γάμου

Έκδοση ληξιαρχικής πράξης συμφώνου συμβίωσης

Έκδοση ληξιαρχικής Θανάτου

Με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, σταδιακά θα ψηφιοποιούνται νέες διαδικασίες και θα εντάσσονται στις θυρίδες. Μέχρι στιγμής, έχουν ενεργοποιηθεί θυρίδες για 28 δήμους. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ενεργοποίηση των θυρίδων σε επιπλέον 46 Δήμους που ήδη έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα. Οι υποδομές και οι εφαρμογές έχουν ήδη δημιουργηθεί και για τους 322 Δήμους της χώρας.

Οι θυρίδες του gov.gr αποτελούν την δεύτερη οριζόντια εφαρμογή που παρέχεται στους Δήμους μετά την υπηρεσία των ψηφιακών ραντεβού, myDimos.Live.gov.gr όπου οι πολίτες επιλέγουν την υπηρεσία που επιθυμούν να εξυπηρετηθούν με φυσική παρουσία, τηλεφωνική επικοινωνία ή τηλεδιάσκεψη.

 




Παραπομπή Ν. Παππά στο ειδικό δικαστήριο προτείνει η εισαγγελέας

 


Την παραπομπή του Νίκου Παππά στο ειδικό δικαστήριο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος με αφορμή τους χειρισμούς του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, προτείνει η εισαγγελέας του δικαστικού συμβουλίου του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδηλίνη.

Η εισαγγελική λειτουργός προτείνει επίσης να παραπεμφθεί για ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος του πρώην υπουργού, ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας που αποκάλυψε και την υπόθεση.

Τώρα αναμένεται η τελική απόφαση του δικαστικού συμβουλίου.

Ο Χρήστος Καλογρίτσας, είχε καταγγείλει και αποκαλύψη, ότι η σύμβαση με τη λιβανέζικη εταιρεία CCC για τη δημιουργία mall στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ήταν εικονική και καταρτίστηκε για να μπορέσει να εισέλθει η εταιρεία του στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Στο σκάνδαλο αποδίδεται με αποδείξεις κεντρικός ρόλος στον Νίκο Παππά, αναφέροντας στην δικογραφία ότι εκείνος έφερε σε επαφή όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και οργάνωσε τις κινήσεις. 



Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

 



Τον ενισχυμένο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και την αναγνώριση του υψηλού κύρους του Κυριάκου Μητσοτάκη διεθνώς, σηματοδοτεί η πρόσκληση που απηύθυνε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στον Πρωθυπουργό να μιλήσει στο Κογκρέσο την Τρίτη 17 Μαΐου, μια μέρα μετά τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. Τζο Μπάιντεν.

Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο, ενώ πρόσκληση για τέτοιου είδους ομιλία απευθύνεται σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις σε ξένους ηγέτες.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα τελευταία 40 χρόνια 70 φορές ξένοι ηγέτες απευθύνθηκαν σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου. Από αυτούς μόνο οι 33 δεν ήταν αρχηγοί κράτους. Ομιλία στο Κογκρέσο έχουν απευθύνει μέχρι σήμερα είτε ηγέτες χωρών που είναι στρατηγικοί εταίροι των ΗΠΑ (Ισραήλ, Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία, ΗΒ) ή εξέχουσες προσωπικότητες (Μαντέλα, Βαλέσα κα).

Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη θα είναι η πρώτη αντίστοιχη ομιλία μετά την πανδημία (η τελευταία ήταν του ΓΓ ΝΑΤΟ το 2019).