Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Κουκουλοφόροι εισέβαλαν στη Συνέλευση των φοιτητών της Νομικής και κλείδωσαν το αμφιθέατρο


 

Μια ομάδα κουκουλοφόρων εισέβαλε σήμερα το απόγευμα σε αμφιθέατρο της Νομικής του ΕΚΠΑ , στο οποίο οι φοιτητές έκαναν Συνέλευση για να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε κατάληψη.

Στο αμφιθέατρο   είχαν συγκεντρωθεί και πολλοί φοιτητές που τάσσονταν κατά των καταλήψεων.

Κι ενώ η Συνέλευση βρίσκονταν σε εξέλιξη, στο χώρο εισέβαλε μια ομάδα αντιεξουσιαστών κουκουλοφόρων που ήταν υπέρ των καταλήψεων  κλείδωσε το αμφιθέατρο μέχρι να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία, με αποτέλεσμα οι φοιτητές που ήταν κατά των καταλήψεων, ενδεχομένως από φόβο, να μην δηλώσουν τη θέση τους. 

Στο μεταξύ ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Νίκος Ηρειώτης, ξεκαθάρισε πώς "οι εξετάσεις στα τμήματα  της Σχολής μου που δεν τελούν υπό κατάληψη θα διεξαχθούν κανονικά" και ότι "σε περίπτωση που κουκουλοφόροι επιχειρήσουν να εμποδίσουν του φοιτητές, ή να εισβάλουν σε αμφιθέτρο δεν θα διστάσω να ζητήσω την βοήθεια της πολιτείας, πάντα με την άδεια του Πρύτανη" .




Ο νόμος της κουκούλας: Αγρια επίθεση σε φοιτητή στο ΕΜΠ – «Φοβόμαστε…»

 


Την περασμένη Τρίτη ομάδα κουκουλοφόρων με σιδηρογροθιές, στειλιάρια και μαχαίρια που μπήκαν στα αμφιθέατρα του Ιδρύματος του επιτέθηκαν με αγριότητα προκαλώντας του σοβαρές κακώσεις στο κεφάλι, στο πρόσωπο και στην αυχενική χώρα

Ένας φοιτητής τραυματίστηκε σοβαρά την περασμένη εβδομάδα μέσα στα αμφιθέατρα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στη διάρκεια της κατάληψής του και νοσηλεύτηκε 2 ημέρες σε νοσοκομείο της χώρας ενώ είναι έως και σήμερα υπό παρακολούθηση.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Τρίτη το απόγευμα ομάδα κουκουλοφόρων με σιδηρογροθιές, στειλιάρια και μαχαίρια που μπήκαν στα αμφιθέατρα του Ιδρύματος επιτέθηκαν με αγριότητα σε φοιτητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών, προκαλώντας του σοβαρές κακώσεις στο κεφάλι, στο πρόσωπο και στην αυχενική χώρα. Οπως δε αναφέρουν οι πληροφορίες, ενώ τον χτυπούσαν τον απειλούσαν ότι θα τον σκοτώσουν. Το περιστατικό έγινε μέσα στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, έξω από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών, μετά την ολοκλήρωση της συνέλευσης των φοιτητών που αποφάσισαν να συνεχιστεί η κατάληψη της Σχολής τους για 3η εβδομάδα.

Ο φοιτητής γλίτωσε τα χειρότερα όταν προσέτρεξαν συμφοιτητές του για να τον αποσπάσουν από τα χέρια των κουκουλοφόρων και τον μετέφεραν άμεσα σε γειτονικό νοσοκομείο. Ο νέος είναι ακόμη και σήμερα σε κατάσταση σοκ, ενώ αυτό είναι το δεύτερο σοβαρό περιστατικό βίας που σημειώνεται από επιθέσεις κουκουλοφόρων στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου μέσα σε έναν χρόνο.

Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη ημέρα, στις 15 του μήνα, ομάδα κουκουλοφόρων εισέβαλε στην πρυτανεία του ΕΜΠ για κατάληψη του κτιρίου η οποία έληξε σύντομα μετά από αστυνομική επέμβαση έπειτα από ειδοποίηση των πρυτανικών αρχών του Ιδρύματος. Την επόμενη ημέρα έγινε άλλη καταδρομική επίθεση ομάδας κουκουλοφόρων στο ίδιο κτίριο που προκάλεσε σοβαρές ζημιές, ενώ το απόγευμα έγινε και η επίθεση στον φοιτητή.

Η απειλή από τους κουκουλοφόρους και τα έρημα κατειλημμένα κτίρια σε συνδυασμό με το ότι η μεγάλη πλειονότητα των φοιτητών και το διδακτικό προσωπικό είναι μακριά από το πανεπιστήμιο λόγω της απαγόρευσης εισόδου από τους καταληψίες διαμορφώνουν ζοφερή εικόνα στην Πολυτεχνειούπολη.



Απούσα η κυβέρνηση απο τις καταλήψεις - Αντιεξουσιαστές απειλούν με ρόπαλα φοιτητές και καθηγητές

 


Είναι βέβαιη η απώλεια της εξεταστικής περιόδου στην περίπτωση που συνεχιστούν οι καταλήψεις από μικρή μερίδα αριστερών και ακροαριστερών φοιτητών που συνεπικουρούνται από κακοποιούς αντιεξουσιαστές, που αντιδρούν κατά της θεσμοθέτησης των μη κρατικών ΑΕΙ, προειδοποιούν τα πανεπιστήμια.

Αντιεξουσιαστές μπαίνουν με κουκούλες και ρόπαλα μέσα στις σχολές και απειλούν φοιτητές να μην αντιδρούν κατά των καταλήψεων.

Εάν υπήρχε η Πανεπιστημιακή αστυνομία απάτη που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση, δεν θα ξεκινούσαν καν οι καταλήψεις, αλλά προτίμησε να αφήσει τις σχολές στο έλεος αριστερών και ακροαριστερών κακοποιών.

«Ολες οι σχολές του ΕΜΠ είναι υπό κατάληψη και η εξεταστική περίοδος κρέμεται από μία κλωστή. Πρέπει να αρχίσουν άμεσα τα μαθήματα. Αυτή η κατάσταση είναι η καλύτερη διαφήμιση για τα μη κρατικά ΑΕΙ και η απόλυτη υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων» τόνισε, μιλώντας χθες στην «Κ», η κοσμήτορας της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ Γλυκερία Κακάλη.

Ηδη οι διδάσκοντες σε τρεις σχολές του εμβληματικού ιδρύματος –πλην της Χημικών Μηχανικών, στην Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών και τη Ναυπηγών– σε αποφάσεις τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Το κλίμα είναι βαρύ και μεταξύ των πρυτάνεων και πανεπιστημιακών όλων των ΑΕΙ.

Χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων, η οποία στην απόφασή της αναφέρει ότι «οι συνεχιζόμενες καταλήψεις πλήττουν την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων και θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων αλλά και το εαρινό εξάμηνο. Είμαστε υπέρ ενός ανοιχτού πανεπιστημίου το οποίο είναι το μόνο που μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για τον δημοκρατικό διάλογο και την ελεύθερη έκφραση σχετικά με τη σχεδιαζόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση». Εκτιμάται ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Για αύριο μάλιστα έχουν προγραμματιστεί νέα συλλαλητήρια σε μεγάλες πόλεις της χώρας (στην Αθήνα, στις 12.00 από τα Προπύλαια). Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα, και η ψήφισή του από τη Βουλή προσδιορίζεται από την κυβέρνηση περί τα τέλη Φεβρουαρίου.

«Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου, με αποτέλεσμα να μετατίθεται χρονικά η ψήφισή του από τη Βουλή, λειτουργεί αρνητικά», ανέφερε στην «Κ» πρύτανης μεγάλου ΑΕΙ της Αττικής.

Ειδικότερα, η γενική συνέλευση της Σχολής Xημικών Μηχανικών του ΕΜΠ τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η εξεταστική περίοδος η οποία έπρεπε να διεξάγεται αυτή την περίοδο, δεν πραγματοποιείται και κάθε πρόσθετη μέρα κατάληψης επιτείνει τις δυσκολίες και δυσχεραίνει την εύρεση λύσης.

Με δεδομένο ότι η διάρκεια του εαρινού εξαμήνου δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 13 εβδομάδων και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η εκτεταμένη παράταση του ακαδημαϊκού ημερολογίου στους θερινούς μήνες, η οριακή δυνατότητα για την πραγματοποίηση της τρέχουσας εξεταστικής περιόδου είναι να ξεκινήσει άμεσα την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου και να είναι διάρκειας 3 εβδομάδων (η επί πτυχίω εξεταστική περίοδος θα πραγματοποιηθεί μόλις αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της σχολής). Σε κάθε άλλη εξέλιξη, η διεξαγωγή της εξέτασης των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου καθίσταται εξαιρετικά επισφαλής και κινδυνεύει ακόμη και να ακυρωθεί».

Από την πλευρά της, η Κοσμητεία της Σχολής Χημικών Μηχανικών επισημαίνει ότι «είναι θεμιτοί οι προβληματισμοί για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, οι καταλήψεις όμως που έχουν αποτέλεσμα τη διακοπή της λειτουργίας των δημόσιων ΑΕΙ στηρίζουν τα επιχειρήματα όσων συστηματικά το δυσφημούν και το υποβαθμίζουν, αποτελεί αντιακαδημαϊκή και αντιδημοκρατική ενέργεια που δεν μπορεί να είναι η απάντηση στις σημερινές προκλήσεις».

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται η απόφαση των διδασκόντων στη Σχολή Ναυπηγών, που λέει μεταξύ άλλων: «Η διακοπή της λειτουργίας του δημόσιου πανεπιστημίου στηρίζει τα επιχειρήματα όσων συστηματικά το δυσφημούν και το υποβαθμίζουν και ενισχύει τις απόψεις όσων προβάλλουν την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ως το μόνο αντίβαρο. Δεν νοείται σήμερα, αυτή ειδικά την περίοδο, ένα κλειστό δημόσιο πανεπιστήμιο χωρίς την κοινότητά του ενεργή και παρούσα. Σε κάθε περίπτωση η συνέχιση της κατάληψης δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική λειτουργία της Σχολής, ανατρέπει τον σχεδιασμό των φοιτητών σε σχέση με την προετοιμασία και τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις και ενέχει ακόμη και τον κίνδυνο απώλειας της εξεταστικής περιόδου του χειμερινού εξαμήνου».

Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Διδασκόντων της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών έχει καταστρώσει πλάνο για το πώς θα οργανωθούν τα μαθήματα και η εξεταστική ανάλογα με τον χρόνο λήξης των καταλήψεων. Οπως λέει, στην περίπτωση που οι εκπαιδευτικές λειτουργίες ξεκινήσουν την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, η Σχολή θα εξετάσει είτε εξεταστική δύο εβδομάδων είτε απώλεια της εξεταστικής. Αν οι καταλήψεις λήξουν αργότερα…

Σήμερα, υπό κατάληψη είναι οι περισσότερες από τις μισές σχολές της χώρας, με την πλειονότητα στα μεγάλα κεντρικά ΑΕΙ. Βέβαια, στις υπό κατάληψη σχολές η αναστολή των μαθημάτων είναι καθολική, ωστόσο άλλα ιδρύματα είναι απολύτως κλειστά και σε άλλα λειτουργούν οι διοικητικές υπηρεσίες. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», γονείς φοιτητών έχουν απευθυνθεί σε δικηγορικά γραφεία με την προοπτική να στραφούν δικαστικά κατά των πρυτανικών αρχών του ΑΕΙ στο οποίο σπουδάζει το παιδί τους, επειδή δεν έχουν μεριμνήσει για τη λήξη των καταλήψεων, για τις οποίες θεωρούν ότι αποφασίζονται από μειοψηφίες φοιτητών.



τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

 


Εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.



Καλημέρα σας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Εισαγωγικά θα ήθελα να κάνω ένα γρήγορο σχόλιο σχετικά με όσα συμβαίνουν στη Βουλή γύρω από το θέμα της επιστολικής ψήφου. Είναι μια πάρα πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία διευκολύνει πρωτίστως τους εκτός επικρατείας Έλληνες να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές, χωρίς μετακινήσεις, χωρίς έξοδα, απ’ όπου και αν κατοικούν.

Πιστεύω ότι είναι και μία σημαντική ευκαιρία συναίνεσης, στην οποία όμως, για λόγους που πραγματικά δυσκολεύομαι να καταλάβω και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ γυρίζουν την πλάτη καθώς φαίνεται, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο. Αν και είχαν αρχικά συμφωνήσει σε αυτό, και ειλικρινά απορώ και με την παλινωδία αλλά και με τη σκόνη που σηκώθηκε γύρω από το θέμα αυτό.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η αντιπολίτευση αρνείται συλλήβδην ένα σχέδιο νόμου, με αφορμή μια τροπολογία που κατατέθηκε στην αρχή της σχετικής συζήτησης και η οποία βελτιώνει το νομοσχέδιο. Και πώς γίνεται άραγε να συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και να μη συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις εθνικές; Δηλαδή, η φωνή των πολιτών έχει άλλη σημασία στις δύο κάλπες;

Και εν πάση περιπτώσει υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος να ξεπεραστεί η όποια αντίρρηση γύρω από το ζήτημα αυτό: ας υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο και ας καταψηφίσουν την τροπολογία.

Πάντως, σήμερα, ασχέτως των εξελίξεων, με πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης γίνεται ένα πολύ σημαντικό, ιστορικό βήμα για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, καταρχάς στις ευρωεκλογές.

Και να είστε σίγουρες και σίγουροι ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει και το δεύτερο βήμα. Η συγκεκριμένη τροπολογία, αν απορριφθεί σήμερα, θα επανέλθει, και θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές.

Και μετά θα φανεί πραγματικά ποιος θέλει να δοθεί τελικά η δυνατότητα στους συμπολίτες μας που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο και ποιος βρίσκει δικαιολογίες και προσχήματα. Οι πολίτες μάς βλέπουν, μας ακούν και ευτυχώς μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν.

Περνώ τώρα στην ημερήσια διάταξη του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου, που πάλι έχει ως επίκεντρο τον μόνιμο κυβερνητικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από την βελτίωση της καθημερινότητας, με μεταρρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν συνολικά τη χώρα, συγκλίνοντας ολοένα και περισσότερο με την Ευρώπη.

Είναι κάτι που πρέπει να σας πω ότι αναγνωρίζεται διεθνώς, όπως διαπίστωσα και πρόσφατα στο Νταβός. Κοινό συμπέρασμα ήταν και εκεί ότι η Ελλάδα πλέον αντί να φοβίζει, μαγνητίζει και το ενδιαφέρον για την πορεία της οικονομίας μας υπήρξε πάρα πολύ σημαντικό.

Και στις συναντήσεις που έκανα με όλους τους επενδυτές, είναι φανερό ότι η επενδυτική βαθμίδα λειτουργεί ήδη ως ένα πρόσθετο κίνητρο για να δραστηριοποιηθούν στη χώρα. Μια εξέλιξη που θα φέρει ακόμα περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες καλοπληρωμένες δουλειές και φυσικά θα φέρει ανάπτυξη, η οποία με τη σειρά της φέρνει περισσότερα δημόσια έσοδα για στήριξη του εισοδήματος και για μια πιο στοχευμένη και αποτελεσματική κοινωνική πολιτική.

Αναφέρω ένα παράδειγμα μόνο: πριν από δύο μέρες, οι δύο συναρμόδιοι Υπουργοί, ο κ. Χατζηδάκης και η κα Ζαχαράκη, ανακοίνωσαν τη μόνιμη αύξηση του επιδόματος γέννησης από τα 2.000 ευρώ στα 2.400, έως 3.500 ευρώ ανάλογα με τα παιδιά που έχει η κάθε οικογένεια.

Το μέτρο αφορά περίπου 75.000 νέες γεννήσεις ετησίως -θα θέλαμε και ελπίζουμε να είναι περισσότερες- ενισχύοντας έτσι ισάριθμες οικογένειες σε όλη τη χώρα. Και μάλιστα αποδίδω ιδιαίτερη σημασία ότι θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2023. Θα περιλάβει δηλαδή και εκείνες τις οικογένειες που απέκτησαν παιδί τον περασμένο χρόνο και γνωρίζουμε καλά ότι επιβαρύνονται ήδη από το αυξημένο κόστος των βρεφικών ειδών.

Πιστεύω ότι αυτή η πρωτοβουλία αποδεικνύει ότι η καλή πορεία της οικονομίας μας, όπως είπε και ο Υπουργός, μας επιτρέπει να συνδυάζουμε αναχώματα κατά της ακρίβειας με τη συνολική μας πολιτική για την οικογένεια.

Είναι μια στρατηγική πολύμορφη, πολυεπίπεδη, η οποία πολύ σύντομα θα ενταχθεί σε μια ενιαία στρατηγική για το δημογραφικό.

Όμως, η πρόοδος μιας οικονομίας και η ευημερία των πολιτών μιας κοινωνίας δεν μετριούνται αποκλειστικά με εισοδηματικούς όρους, δεν μετριούνται αποκλειστικά με μακροοικονομικούς δείκτες.

Δικό μας όραμα είναι η ανάπτυξη και η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος να συνοδεύονται ταυτόχρονα με περισσότερη ελευθερία, περισσότερη δικαιοσύνη, περισσότερη ισότητα, περισσότερη ασφάλεια. Από τη διαρκή εμβάθυνση της δημοκρατίας που μειώνει τελικά τις διακρίσεις και μειώνει τις ανισότητες.

Διαφορετικά τι νόημα έχει να αυξάνεται το ΑΕΠ της χώρας, χωρίς αυτό να διαχέεται τελικά σε όλους τους πολίτες, χωρίς να συνοδεύεται από ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες, χωρίς να μπορεί κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να ζουν ελεύθερα ως Ευρωπαίοι πολίτες στην πατρίδα μας, αντί να μένουν σε κάποια άλλη χώρα μόνο και μόνο επειδή εδώ δεν υπάρχουν βασικά δικαιώματα που αναγνωρίζονται από δεκαετίες σε άλλα κράτη;

Η χώρα μας, θέλω να θυμίσω, «ανήκει πολιτικά, αμυντικά, οικονομικά, πολιτισμικά εις τη Δύση», όπως τόνιζε και ο ιδρυτής της παράταξής μας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Και οι αξίες μας είναι η μήτρα του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.

Γι’ αυτό και το όραμά μας είναι η Ελλάδα να ανήκει στα κράτη εκείνα που αποδίδουν την ίδια σημασία όχι μόνο στην οικονομική ή στην αμυντική ισχύ, αλλά και στις ατομικές ελευθερίες, τα δικαιώματα των πολιτών και φυσικά στο κράτος δικαίου.

Και μιας και μιλάμε για κράτος δικαίου, να πούμε ότι κράτος δικαίου δεν νοείται χωρίς τη γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης. Και με τη γενναία αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη που θα εισηγηθεί σε λίγο ο αρμόδιος Υπουργός, με την ενοποίηση των Ειρηνοδικείων και των Πρωτοδικείων, ολοκληρώνουμε μία μεταρρύθμιση που εκκρεμεί εδώ και 100 χρόνια και για την οποία πρώτος είχε μιλήσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Σκοπός μας είναι να ξεπεραστούν εσωτερικές αδυναμίες του συστήματος και οι δικαστικές αποφάσεις να εκδίδονται πολύ πιο γρήγορα. Δεν υστερούμε σε αριθμό δικαστών έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης, αλλά εδώ η εκδίκαση των υποθέσεων απαιτεί τετραπλάσιο, πενταπλάσιο χρόνο. Μερικές φορές τέσσερα, πέντε, επτά, οκτώ, δέκα χρόνια. Τέτοιου είδους καθυστερήσεις, όμως, πρακτικά ισοδυναμούν με αρνησιδικία.

Συνεπώς, οι αλλαγές που εισηγείται το αρμόδιο Υπουργείο είναι κρίσιμες. Θα υλοποιηθούν με την τεχνική βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας και με εξασφαλισμένους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και, όπως θα ακούσετε και στη συνέχεια, έχει γίνει μια λεπτομερής δουλειά από την ομάδα του Υπουργείου.

Είναι μία πάρα πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, την οποία πρέπει όλοι να στηρίξουμε με πολύ μεγάλη πειθώ.

Τέλος, ο Υπουργός Επικρατείας θα παρουσιάσει τη ρύθμιση για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Είναι μία ρύθμιση που, ανατρέποντας τη συνηθισμένη φορά και σειρά των πραγμάτων, έχουμε συζητήσει εκτενώς ήδη με τους βουλευτές μας. Είναι ένα σημαντικό βήμα με το οποίο επιδιώκεται η ισοτιμία όλων των πολιτών, όπως την προσδιόρισα και στην αρχή.

Κυρίως, όμως, επιδιώκεται η προστασία των παιδιών των ομόφυλων γονέων που ήδη υπάρχουν. Τα παιδιά αυτά πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλα τα άλλα παιδιά.

Θέλω να θυμίσω ότι μιλάμε για κάτι το οποίο ισχύει ήδη σε 36 χώρες, σε πέντε ηπείρους, χωρίς πουθενά να φαίνεται ότι έβλαψε την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική αρμονία. Και θέλω να εκφράσω και την ικανοποίησή μου ότι όλο αυτό το διάστημα αυτή η μεταρρύθμιση συζητήθηκε νηφάλια και χωρίς ακρότητες μέσα στην ελληνική κοινωνία.

Συζητήθηκε και στο εσωτερικό των κομμάτων και είμαι πολύ ικανοποιημένος γιατί και η παράταξή μας κατέκτησε αυτή τη διαδικασία της ώριμης διαβούλευσης, αντί του ισοπεδωτικού μέτρου της κομματικής πειθαρχίας.

Σε αυτόν τον διάλογο ακούστηκαν όλες οι απόψεις και σέβομαι όλες τις απόψεις. Ακούστηκαν οι απόψεις της παράδοσης, της εξέλιξης, αλλά και της δικής μας πλευράς που πιστεύω ότι εντάσσει την παράδοση στην εξέλιξη.

Ακούστηκαν όμως και φωνές που δεν είχαν ακουστεί μέχρι σήμερα, κυρίως των ομόφυλων γονέων που θα μπορούν επιτέλους να κοιμούνται ήσυχοι το βράδυ, απαλλαγμένοι από το φόβο ότι αν τους συμβεί κάτι, το παιδί τους δεν θα καταλήξει στον άλλο γονέα αλλά θα βρεθεί σε κάποιο ίδρυμα.

Και είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι στα πλαίσια αυτού του δημόσιου διαλόγου εξηγήθηκε, πιστεύω λεπτομερώς, τι δεν κάνει το νομοσχέδιο: δεν μεταβάλλει το ισχύον πλαίσιο της παρένθετης κύησης, δεν το επεκτείνει ουσιαστικά στα ομόφυλα ζευγάρια και αποκλείει τους χαρακτηρισμούς «Γονέας 1» και «Γονέας 2». Γιατί -θέλω να το τονίσω- η Ελλάδα δεν θα γίνει ένα εργαστήρι πολιτικών που δεν εφαρμόζονται παρά μόνο σε ελάχιστες χώρες του κόσμου.

Με λίγα λόγια, η νέα ρύθμιση προσθέτει δικαιώματα σε μερικούς, χωρίς, όμως, να αφαιρεί κανένα δικαίωμα από τους πολλούς. Είναι κάτι που απαιτεί, άλλωστε, και η ευαισθησία της Δημοκρατίας μας, στην οποία δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών και σίγουρα δεν επιτρέπεται να υπάρχουν «παιδιά ενός κατώτερου θεού».

Ένα θέμα, λοιπόν, ισότητας δεν προσφέρεται, θα το ξαναπώ, για διχαστικές προκλήσεις και σίγουρα δεν προσφέρεται και για υπερβολικές μεγεθύνσεις. Κι έτσι υποδέχομαι και τις θέσεις της Εκκλησίας, τις οποίες σέβομαι απόλυτα. Άλλωστε, αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει πολλές πρακτικές λύσεις σε ανάγκες του κλήρου που εκκρεμούσαν εδώ και δεκαετίες.

Ωστόσο, εδώ θέλω να είμαι σαφής: αναφερόμαστε σε επιλογές της Πολιτείας. Όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις. Και παλαιότερα, άλλωστε, με την Εκκλησία είχαμε διαφορετικές οπτικές για τον πολιτικό γάμο, για την καύση των νεκρών, για το θέμα των ταυτοτήτων.

Η ζωή, ωστόσο, απέδειξε ότι οι αλλαγές αυτές ήταν ώριμες. Δεν έβλαψαν ούτε την κοινωνία, δεν έβλαψαν ούτε τελικά τη συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας και είμαι σίγουρος ότι έτσι θα γίνει και τώρα.

Κλείνω, σημειώνοντας ότι όπως συμβαίνει και στην καθημερινότητα της κοινωνίας, έτσι και η δική μας ημερήσια διάταξη δεν είναι μονοθεματική. Και σωστά, γιατί κάθε ζήτημα έχει το δικό του ειδικό βάρος, τη δική του εμβέλεια ανάμεσα στα πολλά άλλα τα οποία απασχολούν τους πολίτες. Και εμείς σήμερα έχουμε να συζητήσουμε πολλά από αυτά. Οπότε μπορούμε να ξεκινήσουμε τη συνεδρίασή μας.



Ανατίναξαν αυτοκίνητο αστυνομικού με δυναμίτη

 



Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα στην περιοχή της Νέας Χώρας στα Χανιά Κρήτης μετά από δυνατή έκρηξη σε αυτοκίνητο.

Το περιστατικό σημειώθηκε στην οδό Στεφάνου Λεκανίδη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του zarpanews.gr, το όχημα, το χρησιμοποιούσε αστυνομικός που εργάζεται στα Χανιά.

Στο όχημα μέσα βρέθηκε δυναμίτιδα με βραδύκαυστο φυτίλι ενάμιση μέτρου, η οποία ήταν εκείνη που προκάλεσε την ισχυρή έκρηξη.

Από την έκρηξη, δεν προκλήθηκε τραυματισμός παρά μόνο ζημιές στις δύο μοτοσικλέτες που χρησιμοποιούσε ο αστυνομικός.

Η Αστυνομία, διενεργεί έρευνες για να διαλευκανθούν οι συνθήκες του συμβάντος.





Καλούσε σε εξέγερση και ζητούσε αίμα και τώρα που θα δικαστεί λέει ότι είναι ηλικιωμένη

 


Αριστερό μαζί με ακροαριστερό θράσος μετά την δήθεν μαγκιά της Τάνιας Τσανακλίδου, που μετά τα νταηλίκια τώρα που θα δικαστεί κάνει την κότα.

«Τον άλλο μήνα θα δικαστώ» αποκάλυψε η Τάνια Τσανακλίδου από τον καναπέ του «Στούντιο 4», εκπομπή της ΕΡΤ με την Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον Θανάση Αναγνωστόπουλο. 

Και είπε με φόβο η τζάμπα μάγκας πώς «Πρέπει να σας πω, ότι παρά τρίχα αύριο θα δικαζόμουν. Δεν το ξέρει κανένας, αλλά σας το λέω» είπε η κ. Τσανακλίδου.

«Είχα δώσει μία συνέντευξη στην «Αυγή», μια πολύ μεγάλη συνέντευξη, που ανάμεσα σε όλα και στον προβληματισμό μου έκανα και μία πολιτική τοποθέτηση και είπα ότι έτσι όπως είναι ο κόσμος, για να αλλάξει πρέπει να γίνει μία εξέγερση. Κάποιοι από την Πελοπόννησο με έστειλαν στον εισαγγελέα και είπαν πως ξεσηκώνετε τον κόσμο σε βιαιοπραγίες. Θα δικαζόμουν αύριο, αλλά απέχουν οι δικηγόροι και θα πάει Φλεβάρη. Και λέω ρε παιδί μου πόση ανοησία υπάρχει στο μυαλό των ανθρώπων; Δεν βλέπουν μία ηλικιωμένη γυναίκα;». » συμπλήρωσε η Τάνια Τσανακλίδου, που όταν έδινε την συνέντευξη έκανε τον ακροαριστερό πολέμαρχο.

Τι είχε πει στην «Αυγή»

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή», το 2020, μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ, η Τάνια Τσανακλίδου είχε καλέσει σε μια «μεγάλη, ωραία εξέγερση, η οποία δυστυχώς δεν θα είναι ούτε αναίμακτη ούτε πολιτισμένη. Θα είναι άγρια».

Είχε πει συγκεκριμένα:

«Οι τελευταίες εκλογές ήταν για μένα ένα χαστούκι που γύρισε ο κόσμος ανάποδα. Δεν το περίμενα ποτέ. Δεν περίμενα μέσα σε τέσσερα χρόνια να ξεχάσει ο κόσμος ποιος τον έφερε σε αυτήν τη δυστυχία. Δεν περίμενα ότι θα είχαν κάνει τέτοια βρομερή δουλειά τα ΜΜΕ λασπολογώντας και κατηγορώντας ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα, που, αν μη τι άλλο, ήταν μια κυβέρνηση που δεν έκλεψε, δεν πήρε μίζες, συμπεριφέρθηκε με ήθος και συμπόνια απέναντι στις αδύναμες ομάδες. Ελπίζω σε μια μεγάλη, ωραία εξέγερση, η οποία δυστυχώς δεν θα είναι ούτε αναίμακτη ούτε πολιτισμένη. Θα είναι άγρια. Γιατί ελπίζω; Γιατί αυτός ο θάνατος που ζούμε κάθε μέρα, αυτή η αφαίμαξη όλης της ψυχικής υγείας και της πνευματικότητας, είναι χειρότερη. Οι τηλεοράσεις πρέπει να κλείσουν στα σπίτια των ανθρώπων, γιατί είναι μεγάλη καταστροφή, πρέπει να τελειώνουμε μαζί της, καθώς μας υπαγορεύει πώς να σκεφτόμαστε».





Εντοπίστηκε από την ΑΑΔΕ μεγάλη φοροδιαφυγή σε γάμο της Ελίζαμπεθ Ελέτσι με τον Νεκτάριο Λεμονίδη

 



Στον γάμο της Ελίζαμπεθ Ελέτσι με τον Νεκτάριο Λεμονίδη εντοπίστηκε η μεγάλη φοροδιαφυγή που «τσάκωσε» η ΑΑΔΕ αξιοποιώντας πληροφορίες που εντόπισαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Νέο λαβράκι έπιασε η ΑΑΔΕ μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται για υπόθεση εκταταμένης φοροδιαφυγής σε γάμο που οργανώθηκε με κάθε πολυτέλεια και γέμισε με αναρτήσεις το διαδίκτυο. Η προβολή του γάμου ενεργοποίησε το ειδικό λογισμικό και την ομάδα ελεγκτών της ΑΑΔΕ, που σκανάρει τα social media. Με τη βοήθεια του ειδικού αλγορίθμου, οι ελεγκτές άρχισαν να εντοπίζουν έναν έναν τους συντελεστές του γάμου και της δεξίωσης, που ακολούθησε.

Έτσι, έβαλαν στο μικροσκόπιο και βρήκαν στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ τα παρακάτω:

Ο γνωστός τραγουδιστής, που τραγούδησε στο πάρτι του γάμου, δεν διαβίβασε μέσω του myDATA τιμολόγιο για τη συγκεκριμένη εμφάνιση. Επιπλέον, βρέθηκε, τα προηγούμενα χρόνια να δηλώνει εισοδήματα της τάξης των 10.000 ευρώ, όταν, στην προσωπική του σελίδα στο facebook, υπάρχει πλήθος εμφανίσεών του σε νυχτερινά κέντρα σε όλη την Ελλάδα.

 Το πρόσωπο που ανέλαβε το σχεδιασμό του γάμου (wedding planner) – που αυτοπροβάλλεται ως planner επωνύμων και ότι συμμετέχει σε εταιρεία που οργανώνει γαμήλιες δεξιώσεις και βαπτίσεις, δεν συμμετέχει φορολογικά σε κάποια επιχείρηση, ούτε έχει κάνει έναρξη δραστηριότητας μέσω ατομικής επιχείρησης. Ουσιαστικά, λειτουργεί επαγγελματικά μέσω της επιχείρησης συγγενικού προσώπου, το αντικείμενο δραστηριότητας της οποίας έχει να κάνει με την διοργάνωση γαμήλιων δεξιώσεων. Πάντως, δεν φαίνεται να έχει εκδοθεί παραστατικό για τις υπηρεσίες σχεδιασμού της γαμήλιας δεξίωσης. Το εν λόγω πρόσωπο δεν δηλώνει καθόλου έσοδα, ούτε από μισθωτές υπηρεσίες. Το συγγενικό πρόσωπο δήλωσε ακαθάριστα έσοδα 20.000 για το 2022.

 Η εταιρεία νυφικών δεν φαίνεται να έχει εκδώσει παραστατικό για τα ρούχα, που έφτιαξε. Για το διάστημα που έγινε ο γάμος, προκύπτει έκδοση δέκα αποδείξεων, μέσου ποσού 300 ευρώ, αξία που γενικά απέχει μακράν και από αυτή μιας ημερήσιας ενοικίασης. H ίδια εικόνα (μάλιστα με ακόμη μικρότερα μέσα μεγέθη) επικρατεί για το σύνολο του έτους, τη στιγμή που από την σελίδα της στο facebook προκύπτει η παροχή ενδυμάτων σε πλήθος γάμων και βαπτίσεων με εμφανώς διαφορετικό προϋπολογισμό. H επιχείρηση έχει συσσωρευμένες ζημιές άνω των 160.000 ευρώ, από το 2018 και μετά.

Το κτήμα, που έγινε ο γάμος, έχει εκδώσει ένα παραστατικό ύψους 3.000 ευρώ την ημερομηνία τέλεσης του γάμου. Από το 2019, που έκανε έναρξη η επιχείρηση, έχει συσσωρεύσει ζημιές άνω των 200.000€ (κάθε της χρήση είναι ζημιογόνος). Εμφανίζεται να ενοικιάζει ακίνητο, με ετήσιο μίσθωμα που ξεπερνά τις 55.000 ευρώ.

Η ατομική επιχείρηση παρασκευής της γαμήλιας τούρτας φαίνεται να εξέδωσε ένα παραστατικό 1.000€, που, λόγω ημερομηνίας έκδοσης, είναι ενδεχόμενο να σχετίζεται με το γάμο. Ωστόσο, πρόκειται για επιχείρηση παρασκευής cupcakes και ιδιαίτερα εντυπωσιακών/θεματικών γλυκών και τουρτών για γενέθλια, γάμους και βαπτίσεις, που παρά την έντονη αναγνωρισιμότητα της μέσω της παρουσίας της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν έχει εμφανίσει ποτέ κέρδη από τη λειτουργία της και μετά, αλλά αντιθέτως συσσωρεύει ζημιές, άνω των 300.000 ευρώ. Σε κάθε φορολογική δήλωση εισοδήματός της από το 2019 και μετά, για να δικαιολογηθούν οι δαπάνες του φυσικού προσώπου, είτε έχει συμπληρωθεί ο κωδικός της ανάλωσης κεφαλαίου, είτε ο κωδικός της πώλησης περιουσιακών στοιχείων / λήψης δανείων, είτε και οι δύο μαζί.

Η επιχείρηση, που παρείχε τα σερβίτσια της δεξίωσης, δεν έχει ταμειακή, ούτε διαβιβάζει στοιχεία μέσω myDΑΤΑ. Δεν προκύπτει λοιπόν η διαβίβαση κάποιου παραστατικού που να σχετίζεται με την γαμήλια δεξίωση. Για το 2022 εμφάνισε τζίρο κάτω των 6.000 ευρώ και ζημιά περίπου 9.000 ευρώ, τη στιγμή που από τη σελίδα της επιχείρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκύπτει ότι έχει αναλάβει το υψηλής αισθητικής «art de la table» σε πλήθος δεξιώσεων.

Το κομμωτήριο, που επιμελήθηκε το χτένισμα της νύφης, δεν έχει φορολογικό μηχανισμό. Από το MyDATΑ, προκύπτουν μόνο κάποια τιμολόγια προς επιχειρήσεις, άρα και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν ενδείξεις τιμολόγησης των υπηρεσιών, που παρασχέθηκαν στην νύφη. Οι ιστοσελίδες που διατηρεί η επιχείρηση στα social media περιέχουν πλήθος από χτενίσματα γάμων, που έχει αναλάβει η επιχείρηση. Οι φορολογικές της δηλώσεις, κατά την τελευταία τριετία, δεν εμφανίζουν έσοδα.

Η ατομική επιχείρηση που ανέλαβε το μακιγιάζ της νύφης δεν φαίνεται να έχει εκδώσει παραστατικό για τις υπηρεσίες της. Διατηρεί προσωπική ιστοσελίδα, από την οποία προκύπτει μια τελείως άλλη εικόνα για το πραγματικό ύψος των εσόδων της, ενώ από την σελίδα της στο Instagram προκύπτουν πάρα πολλές δουλειές που έχει αναλάβει στο παρελθόν. Στην προσωπική της σελίδα εμφανίζει δείγματα δουλειάς της από 15 γάμους (έχουν τελεστεί κυρίως εκτός Αθηνών – Μύκονο, Πάρο, Costa Navarino, Πόρτο Χέλι), στους οποίους κλήθηκε να παράσχει υπηρεσίες μακιγιάζ. Γενικώς, φαίνεται να ασχολείται αποκλειστικά με υψηλού προϋπολογισμού γάμους / events, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ύψος των δηλούμενων εισοδημάτων της. Χαρακτηριστικά, το 2022, δήλωσε ακαθάριστα έσοδα (τζίρο) λίγο παραπάνω από 8.000 ευρώ.

Από το ανθοπωλείο έχει εκδοθεί ένα παραστατικό 490€ που ίσως σχετίζεται με το γάμο, λόγω ημερομηνίας. Η επιχείρηση δήλωσε ακαθάριστα έσοδα 239.000€ τo 2022, με ζημιές χρήσης λίγο κάτω από τα 10.000€. Παράλληλα όμως κατέχει περί τα 10 φορτηγά αυτοκίνητα πολύ μεγάλου κυβισμού τα οποία προφανώς χρησιμοποιεί σε παραλαβές και διανομές. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης διατηρεί επίσης προσωπική ιστοσελίδα στην οποία και φαίνεται το εξεζητημένο ύφος των ανθοστολισμών του και η εμπλοκή του σε γάμους που διεξάγονται σε προορισμούς ‘πολυτελείας’, κάτι που γίνεται ακόμη πιο εμφανές από την επίσκεψη στη σελίδα του στο Instagram. Οι φορολογικές δηλώσεις, που υπέβαλε την τελευταία τριετία, πρακτικά στερούνται εσόδων.

 Tο κοσμηματοπωλείο, από το οποίο αγοράστηκε το γαμήλιο δαχτυλίδι, δεν διαβιβάζει στοιχεία πώλησης, ούτε μέσω eSend, αλλά ούτε και μέσω myDΑΤΑ. Συνεπώς, δεν εντοπίστηκε παραστατικό για το δαχτυλίδι, το οποίο φέρεται να ήταν μεγάλης αξίας. Το συνολικό άθροισμα των ακαθαρίστων εσόδων της επιχείρησης από το 2017 και μετά είναι περίπου 3.000€ και προφανώς οι δηλώσεις του ιδιοκτήτη πρακτικά στερούνται εσόδων. Ωστόσο, από τη σελίδα του ιδιοκτήτη στο Instagram προκύπτει η πώληση πολλών κοσμημάτων και μεταχειρισμένων Rolex.

Η ατομική επιχείρηση που ανέλαβε τη φωτογράφηση δεν χρησιμοποιεί ταμειακή και από το myDΑΤΑ δεν προκύπτει διαβίβαση παραστατικού παροχής υπηρεσιών για τις υπηρεσίες φωτογράφισης, που πρόσφερε στον γάμο. Στην ιστοσελίδα της επιχείρησης, η οποία έχει βραβευθεί για την ποιότητα της δουλειάς της, υπάρχει πλήθος φωτογραφιών από δεξιώσεις τις οποίες έχει καλύψει, με εξαιρετικά επαγγελματικό ύφος. Τα ακαθάριστα έσοδα που δηλώνει από το 2017 και μετά κυμαίνονται μεταξύ 8.500 και 11.000 περίπου. Στη δήλωση του 2022, προκειμένου να δικαιολογήσει την αγορά ακινήτου περίπου 200.000€, συμπλήρωσε ποσό ανάλωσης κεφαλαίου μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από  το αρχείο της ΑΑΔΕ.

Ο μουσικός, που έπαιξε στο party, έχει κάνει έναρξη το 2021 και από τις προσωπικές του σελίδες στο facebook φαίνεται ότι έχει εμφανιστεί σε ένα ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων και συναυλιών. Αθροιστικά, τα έσοδα της ατομικής επιχείρησης για το 2021 και 2022 είναι λίγο κάτω των 7.000€, με αθροιστικό αποτέλεσμα ζημία περί τα 6.000€. Δηλώνει επίσης περίπου 15.000€ (αθροιστικά και για τα δυο παραπάνω έτη) ως εισόδημα από μισθωτή εργασία. Από τα διαβιβασθέντα στοιχεία στο myDΑΤΑ δεν προκύπτει η έκδοση παραστατικού για την παρουσία του στον γάμο.

Ο DJ του γάμου έχει κάνει διακοπή της ατομικής του επιχείρησης από τ0 2011 και δεν συμμετέχει σε κάποια εταιρεία. Παρά το ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζεται ως dj σε πλήθος εκδηλώσεων, τα δηλούμενα εισοδήματά του από μισθωτή εργασία για το 2022 και το 2021 είναι λίγο άνω των 3.000€, ενώ για το 2020 και 2019 είναι κάτω των 2.000€.

Το πρόσωπο, που διακόσμησε με μπαλόνια τον χώρο της γαμήλιας δεξίωσης, εμφανίζεται ως υπεύθυνο επιχείρησης, η οποία λειτουργεί υπό άγνωστο φορολογικό καθεστώς, ενώ το πρόσωπο ούτε είναι επιτηδευματίας, ούτε συμμετέχει σε κάποια εταιρεία. Δεν δηλώνει εισοδήματα, παρά το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από χώρους, τη διακόσμηση των οποίων φαίνεται να έχει επιμεληθεί.

Η ατομική επιχείρηση δημοσίων σχέσεων που ανέλαβε την προβολή του γάμου δεν προέκυψε να διαβίβασε παραστατικό προς το ζευγάρι για τις υπηρεσίες της.

Συμπερασματικά, μετά τις ψηφιακές διασταυρώσεις, η φορολογική εικόνα όλων των συντελεστών ήταν πάνω κάτω η ίδια: Σχεδόν όλοι έχουν πολλές αναρτήσεις από τις κάθε είδους πολυτελείς δεξιώσεις στις οποίες έχουν συμμετάσχει επαγγελματικά, αλλά είτε εμφανίζουν πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα, είτε εμφανίζουν μεγάλες ζημιές. Σχεδόν για κανέναν από τους συντελεστές δεν προέκυψε η έκδοση παραστατικού για τις υπηρεσίες του στο γάμο. Όλοι οι παραπάνω συντελεστές του γάμου έχουν ήδη λάβει τα σημειώματα έναρξης του φορολογικού ελέγχου. Και έπεται συνέχεια…



Οδηγός Tesla Model 3 επιζεί από 100 σφαίρες των τρομοκρατών της Χαμάς

 



Ο ιδιοκτήτης ενόςTesla Model 3 Performance από το Mefalsim του Ισραήλ γλίτωσε από τη σοκαριστική επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς, κυρίως χάρη στο αυτοκίνητό του.

Λίγα λεπτά μετά την εισβολή των δυνάμεων της Χαμάς στους οικισμούς Otaf από την κοντινή Λωρίδα της Γάζας, ένας κάτοικος του Kibbutz Mefalsim κλήθηκε από την ομάδα έκτακτης ανάγκης του οικισμού. Μπήκε στο Tesla του κι άρχισε να οδηγεί προς το σημείο συγκέντρωσης όταν ένα φορτηγό φορτωμένο με μαχητές της Χαμάς διέκοψε την πορεία του κι άνοιξε πυρ εναντίον του.

Τον γάζωσαν, τον τραυμάτισαν, αλλά το Tesla Model 3 κατάφερε να του σώσει τη ζωή και να ειδοποιήσει τη γυναίκα του

Παρ' όλο που υπέφερε από τραύματα που απαιτούσαν χειρουργική επέμβαση, ο οδηγός είναι ευγνώμων που βρισκόταν στο Tesla Model 3 του τη στιγμή της επίθεσης, αναφέρει το ισραηλινό ειδησεογραφικό πρακτορείο Walla.

Οι μαχητές άρχισαν να πυροβολούν το Tesla με Καλάσνικοφ από κοντινή απόσταση, στοχεύοντας ειδικά στο μπροστινό και το πίσω μέρος του EV.

«Δεν κατάλαβαν ότι πρόκειται για ηλεκτρικό όχημα, έτσι πυροβόλησαν μπροστά, ελπίζοντας να χτυπήσουν τη μηχανή που δεν υπήρχε. Και πίσω, προσπαθώντας να βάλουν φωτιά στο ντεπόζιτο, που επίσης δεν έχει το αυτοκίνητο. Μου πυροβόλησαν τα λάστιχα, πάτησα γκάζι κι άρχισαν να με κυνηγούν», δήλωσε ο τυχερός στην ατυχία του από το νοσοκομείο της Sheba.

Παρ' ότι ένα από τα λάστιχα του Tesla έσκασε, ο οδηγός είπε ότι το σύστημα τετρακίνησης των δύο ηλεκτροκινητήρων του Model 3 Performance επέτρεψε στο αυτοκίνητο να παραμείνει οδηγήσιμο. Σανίδωσε το γκάζι για να ξεφύγει των πυρών, αλλά κι αφότου διέφυγε των μαχητών, συνέχισε να οδηγεί πολύ γρήγορα για να φτάσει έγκαιρα στο νοσοκομείο. Είχε καταλάβει ότι ήταν σοβαρά τραυματισμένος και κινήθηκε με ταχύτητες έως και 180 km/h.

Βλέποντας τις φωτογραφίες του αυτοκινήτου που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι θαύμα που είναι ακόμα ζωντανός: το αμάξωμα είναι γαζωμένο κι υπάρχει πολύ αίμα πάνω και γύρω από το κάθισμα του οδηγού.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι περίπου 100 βολίδες έπληξαν το αυτοκίνητο, αλλά το εμπρός τζάμι δεν διαλύθηκε παρά το σοβαρό ράγισμα. Είναι ενδιαφέρον ότι το Tesla Model 3 όχι μόνο έσωσε τη ζωή του άνδρα, αλλά επέτρεψε στη σύζυγό του να μάθει πού βρισκόταν, μέσω μιας ειδοποίησης στην εφαρμογή Tesla όταν το αυτοκίνητο έφτασε στο νοσοκομείο.

Ο τραυματισμένος οδηγός δήλωσε ότι το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης του Tesla παραμένει σε κατάσταση που μπορεί να οδηγηθεί. Συνειδητοποιεί όμως ότι ίσως είναι καιρός να σκεφτεί ποιο θα είναι το επόμενό του αυτοκίνητο. Δεν θα εκπλαγούμε αν επιλέξει πάλι Tesla.



Εξαπατά τους απόδημους και στα Αγγλικά ο Κασσελάκης κρύβοντας το ΟΧΙ χωρίς ίχνος ντροπής

 


Με μια ανάρτηση απάτη γραμμένη στα αγγλικά θέλησε ο τουρίστας πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης να απευθυνθεί στους Έλληνες του εξωτερικού με αφορμή το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, για να δικαιολογηθεί για το ΟΧΙ χωρίς να αναφέρει λέξη όμως στο γιατί ΟΧΙ. 

Στην ανάρτησή του δεν αναφέρεται πουθενά στους λόγους που το κόμμα του θα καταψηφίσει την τροπολογία εξαπατώντας έτσι τους απόδημους, αλλά μόνο στην πρόταση της Κουμουνδούρου που περιλαμβάνει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για τους απόδημους.

Όπως γράφει η ανάρτηση απάτη ρίχνοντας στην κυβέρνηση την ευθύνη «Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αρνείται να σας δώσει έδρες στη Βουλή. Αρνείται να σας δώσει το δικαίωμα να θέσετε υποψηφιότητα και να εκπροσωπήσετε την κοινότητά σας από εκεί που ζείτε».

Η ανάρτηση απάτη προς τους απόδημους από τον Στέφανο Κασσελάκη που έγινε στα αγγλικά:

Στους συμπατριώτες μας Ελληνοαμερικανούς, Ελληνοαυστραλούς, στους συμπατριώτες μας Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό στην Ευρώπη και αλλού, στους πολλούς Έλληνες ομογενείς και στην ελληνική διασπορά σε όλο τον κόσμο:

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αρνείται να σας δώσει έδρες στη Βουλή. Αρνείται να σας δώσει το δικαίωμα να θέσετε υποψηφιότητα και να εκπροσωπήσετε την κοινότητά σας από εκεί που ζείτε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει να αλλάξει ο νόμος ώστε κάθε περιοχή της διασποράς να μπορεί να εκπροσωπείται από έναν εκλεγμένο εκπρόσωπο της επιλογής ΣΑΣ. Από τον καθένα από ΕΣΑΣ αν θέλετε να υπηρετήσετε την πατρίδα σας στα κοινά.

Η Νέα Δημοκρατία λέει απλά "όχι" - και μάλιστα χωρίς καμία εξήγηση.

Αξίζετε κάτι καλύτερο. Και αξίζετε μια πατρίδα που δεν θα χτυπιέται στα παγκόσμια ΜΜΕ και στη συνέλευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για σκάνδαλα κατασκοπείας που προέρχονται απευθείας από το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη - και από τον ανιψιό του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το δικαίωμά σας να είστε ισότιμοι πολίτες από όπου κι αν βρίσκεστε.

Και μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αποκαταστήσει την ηθική στην πατρίδα που όλοι μοιραζόμαστε και αγαπάμε.

Όλοι μας αξίζουμε κάτι καλύτερο.




4 νεκροί τα ξημερώματα στην Αθήνα οι δύο μόλις 19 χρονών

 


Διπλή τραγωδία με τέσσερις ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους σε δύο διαφορετικά τροχαία δυστυχήματα στην Βούλα και την περιοχή της Ομόνοιας σημειώθηκε μέσα σε λίγες ώρες, με ξεκάθαρη ευθύνη της τροχαίας η οποία είναι ανύπαρκτη από τους δρόμους.

Το πρώτο χρονικά τροχαίο σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στη λεωφόρο Καραμανλή στο ύψος της Βούλας, με δύο 19χρονους να χάνουν τη ζωή τους, όταν το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν, βγήκε από τον δρόμο, ανέβηκε στο διαχωριστικό διάζωμα και τελικά χτύπησε σε δέντρα και κολώνα ηλεκτροφωτισμού.

Στο τροχαίο τραυματίστηκαν και άλλοι δύο νεαροί που επίσης επέβαιναν στο ΙΧ, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι ελεγχόμενη.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο TikTok έχουν καταγραφεί οι πρώτες εικόνες λίγη ώρα μετά το τρομακτικό τροχαίο.

Οι φωτογραφίες από το σημείο της σύγκρουσης δείχνουν τα αυτοκίνητα που ενεπλάκησαν στο τροχαίο να έχουν διαλυθεί και να έχουν μετατραπεί σε μια άμορφη μάζα σιδερικών.


Το δεύτερο χρονικά τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε περίπου στις 5:30 τα ξημερώματα στην Ομόνοια όταν μια μοτοσικλέτα συγκρούστηκε με ΙΧ στη συμβολή της Πανεπιστημίου με την Πατησίων.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, νεκροί από τη σύγκρουση είναι οι αναβάτες της μοτοσικλέτας, ένας άνδρας και μια γυναίκα, που μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ, όπου τελικά άφησαν την τελευταία τους πνοή.






Επιστολική ψήφος: Εθνική, ιστορική αλλαγή πέρα και πάνω από κόμματα

 


Τις τομές που εισάγει το σχέδιο νόμου με τίτλο «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών» παρουσίασε η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής. Όπως ανέφερε συγκεκριμένα:

  • Αλλάζει τελείως το τοπίο της ψήφου αποδήμων.Οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης, εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, που βρίσκεται στο εξωτερικό θα μπορεί να ψηφίσει από το σπίτι του. Δεν θα λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό.
  • Αλλάζει το τοπίο και για τους εκλογείς στην Ελλάδα – Η δυνατότητα για άσκηση δικαιώματος ψήφου μέσω επιστολικής θα ωφελήσει ιδιαιτέρως συμπολίτες μας όπως άτομα με αναπηρία, ασθενείς, ηλικιωμένους, εποχικά εργαζόμενους, εργαζόμενους την Κυριακή, φοιτητές/σπουδαστές, μαθητές Γ Λυκείου εν μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων. Αλλά και ευρύτερα, κάθε πολίτης εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορεί να επιλέξει να ψηφίσει μέσω επιστολικής ψήφου.
  • Αποτελεί μια μεγάλη, ουσιαστική κίνηση, για την ενίσχυση συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. Μετά τις Ευρωεκλογές του 2014 κατά τις οποίες σημειώθηκε ιστορικό χαμηλό συμμετοχής των εκλογέων, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεθάρρυνε τα Κράτη-Μέλη να υιοθετήσουν, μεταξύ άλλων, την επιστολική ψήφο για να αυξήσουν τη συμμετοχή.
  • Η δυνατότητα αύξησης της συμμετοχής συνεπάγεται διεύρυνση και εμβάθυνση της Δημοκρατίας, καθώς αυτή γίνεται πιο αντιπροσωπευτική. Τα αποτελέσματα των εκλογών αντικατοπτρίζουν τις απόψεις περισσότερων, όχι μόνο πολιτών, αλλά και κοινωνικών ομάδων, που για διάφορους λόγους, οικονομικούς ή αντικειμενικούς, μπορεί να είχαν πρακτικές δυσκολίες συμμετοχής στη διαδικασία, όπως εποχικά εργαζόμενοι, ηλικιωμένοι και άλλοι συμπολίτες μας με κινητικές δυσκολίες, Έλληνες της διασποράς.
  • Το Κράτος εκσυγχρονίζεται, συμπορεύεται με πιο σύγχρονες θεσμικές διαδικασίες, ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές συστάσεις, υιοθετεί καλές πρακτικές δημόσιας διοίκησης και αξιοποιεί τη διεθνή εμπειρία, προσαρμόζοντάς την στα δεδομένα της χώρας. Σε 22 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ προβλέπεται κάποιου είδους επιστολική ψήφος, όπως και στην Αυστραλία και στις Πολιτείες των ΗΠΑ, με διαφοροποιήσεις.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η Υπουργός ανέπτυξε τα επιχειρήματά της σε τρεις καίριους προβληματισμούς που έχουν τεθεί στο δημόσιο διάλογο:

Είναι ασφαλής μέθοδος;

«Η απάντηση είναι ότι έχουν μελετηθεί καλές πρακτικές στην ΕΕ και τον κόσμο. Υπάρχει ο ΟΑΣΕ ο οποίος έχει εκδώσει οχτώ κατευθυντήριες γραμμές για την εγκυρότητα και αξιοπιστία της διαδικασίας. Θυμίζω ότι:

  • Αίτηση με κωδικούς taxis, θα έρχεται συνθηματικό για επιβεβαίωση ταυτοπροσωπίας.
  • Ο εκλογέας θα δηλώνει τη διεύθυνση που θα παραλαμβάνει το φάκελο.
  • Ο εκλογέας μπορεί να παρακολουθήσει την πορεία αποστολής φακέλου.
  • Ο φάκελος έρχεται συστημένος και παραδίδεται προσωπικά στον εκλογέα εκτός αν υπάρχει ρητή εξουσιοδότηση για κάποιον άλλον.
  • Προβλέπεται διαδικασία ταυτοπροσωπίας και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.
  • Οι φάκελοι φέρουν χαρακτηριστικά γνησιότητας.
  • Ο φάκελος ψηφοφορίας πλήρως ανωνυμοποιημένος.
  • Διαχωρισμός υπεύθυνης δήλωσης και ψηφοδελτίου / φακέλου ψηφοφορίας.
  • Επιτροπή δικαστικών
  • Αρχειακό υλικό στο Πρωτοδικείο
  • Χώρος φυλάσσεται από ΕΛΑΣ και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.».

Πόσο έχει συζητηθεί το θέμα;

«Το θέμα συζητείται εντόνως από το 2019 με την αφορμή της πρώτης νομοθετικής πρωτοβουλίας κυβέρνησης επί υπουργίας Τάκη Θεοδωρικάκου. Μετά πάλι την άνοιξη του 2021 επί υπουργίας Μάκη Βορίδη, εν συνεχεία το καλοκαίρι 2023 με πρωτοβουλία δική μας με την άρση όλων των νομικών περιορισμών και τώρα, τους τελευταίους δύο μήνες. Επιπλέον, επιλέξαμε συνειδητά να κάνουμε διάλογο με τα κόμματα προτού καν τεθεί το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση και μάλιστα ενσωματώσαμε σχόλια των κομμάτων στο νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση.».

Γιατί να δίνεται και σε όλους τους Έλληνες πολίτες εντός επικράτειας χωρίς περιορισμούς;

«Θα αντιστρέψω το ερώτημα; Γιατί να υπάρχουν περιορισμοί. Θέλουμε ή δεν θέλουμε να διευκολύνουμε την άσκηση δικαιώματος ψήφου; Θέλουμε να πάμε να άρουμε αυτές τις πρακτικές δυσκολίες που έχουν οι συμπολίτες μας; Νομίζω ότι θέλουμε.».

Όπως δήλωσε η Υπουργός, «η επιστολική ψήφος δεν είναι ένα δεξιό, αριστερό ή κεντρώο μέτρο, είναι ένα μέτρο εμβάθυνσης της Δημοκρατίας. Το 70% των πολιτών εμφανίζονται θετικοί απέναντι στην εφαρμογή της επιστολικής ψήφου ενώ πάνω από το 75,% θεωρούν ότι θα οδηγήσει σε αυξημένη συμμετοχή. Πρόκειται για μέτρο που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής, της κοινωνίας, αλλά και στα ζητούμενα πολλών πολιτικών κομμάτων, όπως εκφράστηκαν πριν λίγους μήνες στη Βουλή, στη συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων.».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «στις ευρωεκλογές του 2024, πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο – νομικό ή πραγματικό – για τη συμμετοχή όλων, σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην εκλογική διαδικασία. Επιτρέψτε μου να πω, ότι είναι ο καλύτερος τρόπος, η καλύτερη αφετηρία, για τα επόμενα 50 χρόνια της Ελληνικής Δημοκρατίας.».

Τέλος, η κ. Κεραμέως δήλωσε ότι «στο Υπουργείο Εσωτερικών είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις, σε βελτιώσεις. Όπως ήμασταν και όπως κάναμε και στις προηγούμενες τρεις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Περιμένουμε τις προτάσεις σας, ζητούμε τη συμβολή σας για να βελτιστοποιήσουμε από κοινού την καίρια αυτή διευκόλυνση του δικαιώματος ψήφου για τους εκλογείς.».




Τρείς ελληνικές αρχαιότητες επιστρέφουν άμεσα στην Ελλάδα


 

Στο Μουσείο Michael Carlos του Πανεπιστημίου του Emory στην Ατλάντα των ΗΠΑ, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παρέλαβε, σήμερα, τρεις ελληνικές αρχαιότητες, οι οποίες επιστρέφουν άμεσα στην Ελλάδα.

Οι αρχαιότητες προέρχονται από τρεις διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας, την Κρήτη, την Ήπειρο και την Αττική έχοντας ένα κοινό στοιχείο. Πρόκειται για προϊόντα λαθρανασκαφών που διακινήθηκαν από κυκλώματα αρχαιοκαπήλων και εξήχθησαν παράνομα από την χώρα μας, πριν καταλήξουν στο Μουσείο Carlos. Πρόκειται για:

  1. Πήλινη μινωική λάρνακα του τύπου του λουτήρα, με διακόσμηση ψαριών στο εσωτερικό και στυλιζαρισμένου χταποδιού στο εξωτερικό που χρονολογείται στον 14ο αι. π.Χ.
  2. Μαρμάρινο άγαλμα νεαρής γυναικείας μορφής, που στηρίζεται, με τον αριστερό  της αγκώνα, σε υψηλό κορμό δένδρου και χρονολογείται στον 2ο αι. π.Χ. και
  3. Μαρμάρινη ανδρική ιματιοφόρα μορφή καθισμένη σε δίφρο, προερχόμενη από τον ανάγλυφο διάκοσμο αττικού επιτύμβιου ναΐσκου του τρίτου τέταρτου του 4ου αι. π.Χ.

Στον χαιρετισμό της Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε: «Χρειάστηκαν 16 και πλέον χρόνια μέχρι να φτάσουμε, σήμερα, στην αίσια έκβαση. Μέσα στο διάστημα αυτό η ελληνική πλευρά διαρκώς εμπλούτιζε με νέα στοιχεία την τεκμηρίωση της παράνομης διακίνησής τους. Ήδη από το 2007, όταν περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού στοιχεία, που αμφισβητούσαν την νομιμότητα της απόκτησης από το Μουσείο της μινωϊκής λάρνακας και του αγάλματος της γυναικείας μορφής, άρχισαν οι επαφές των δύο πλευρών για την επιστροφή τους. …»



Αύξηση 17,3% των τουριστικών αφίξεων για το 11μηνο του 2023 συγκριτικά με το 2022

 



Σχεδόν 32 εκατομμύρια ταξιδιώτες από το εξωτερικό επισκέφτηκαν την Ελλάδα το 11μηνο του 2023, με αποτέλεσμα οι εισπράξεις από τον τουρισμό -οι οποίες ήδη από τον Οκτώβριο είχαν «σπάσει» το ιστορικό υψηλό του 2019- να ξεπεράσουν για πρώτη φορά τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

  • Η μεγάλη αύξηση των τουριστικών αφίξεων, κατά 17,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, αντιστάθμισε τη μικρή μείωση της δαπάνης ανά ταξιδιώτη, όπως προκύπτει από τα νεότερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. 
  • Οι  επισκέπτες από τις χώρες της Ε.Ε.  αυξήθηκαν κατά 30,6% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου του 2022 και οι αντίστοιχες εισπράξεις κινήθηκαν ανοδικά κατά 11%. Παράλληλα, η ταξιδιωτική κίνηση από χώρες εκτός των «27» τονώθηκε κατά 24,2% και τα έσοδα διαμορφώθηκαν 18,4% ψηλότερα. 
  • Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα μηνύματα από τις κρίσιμες αγορές της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και των ΗΠΑ, από τις οποίες προήλθαν 12,4 εκατομμύρια τουρίστες, δηλαδή περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών εισροών. 
  • Με αυτά τα δεδομένα, οι συνολικές ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 15,4% σε σύγκριση με το 11μηνο του 2022 και διαμορφώθηκαν στα 20,1 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου 2 δισεκ. υψηλότερα σε σχέση με το σύνολο του 2019.

Τα παραπάνω δεδομένα, είναι αποτέλεσμα της ουσιαστικής αναβάθμισης του brand της χώρας μας, για την οποία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εργάζεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Συνεχίζουμε αθόρυβα και με πολλή δουλειά να στηρίζουμε κάθε πτυχή του τουριστικού μας προϊόντος, καθιστώντας την Ελλάδα ως έναν ελκυστικό προορισμό, 12 μήνες τον χρόνο.




Τα 6+1 μέτρα της Κυβέρνησης για την στήριξη της οικογένειας και των νέων γονέων

 


Το επίδομα γέννησης αυξάνεται από 2000 ευρώ για κάθε τέκνο σε 2.400 έως 3.500 ευρώ (αύξηση κατά 400 έως 1.500 ευρώ) αναλόγως του αριθμού των τέκνων, όπως ανακοίνωσαν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης, Σοφία Ζαχαράκη. Συγκεκριμένα:

Για 1 τέκνο το επίδομα γέννησης ανέρχεται σε 2400, αυξάνεται δηλαδή κατά 400 ευρώ

Για 2 τέκνα ανέρχεται πλέον σε 2700, δηλαδή αύξηση 700 ευρώ

Για 3 τέκνα ανέρχεται σε 3000, δηλαδή αύξηση 1000 ευρώ

Για 4 ή περισσότερα τέκνα ανέρχεται πλέον σε 3500, δηλαδή αύξηση 1500 ευρώ.

Η καταβολή των αυξημένων ποσών, καθώς και η καταβολή αναδρομικών ποσών για τις γεννήσεις από 1/1/2023 προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί έως τον Απρίλιο του 2024.

Εκτός από την αύξηση του επιδόματος γέννησης, η Κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση 6 επιπλέον μέτρων από 1/1/2024. Πιο αναλυτικά: 

Αυξάνεται κατά 1.000 € το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά (κόστος 135 εκατ. ευρώ ετησίως, 1,34 εκατ. φορολογούμενοι ωφελούμενοι).

Αυξάνεται το επίδομα μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού (40 εκατ. ευρώ ετησίως).

Για τον χειμώνα 2023-2024 προσαυξήθηκαν τα εισοδηματικά όρια του επιδόματος θέρμανσης από 3.000 ευρώ για κάθε παιδί σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Εισάγεται κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος πολυτέκνων (κόστος 11 εκατ. ευρώ ετησίως).

Αναμόρφωση μισθολογίου δημοσίου τομέα με αύξηση του οικογενειακού επιδόματος κατά 20 ευρώ για το 1ο παιδί και κατά 50 ευρώ από το 2ο και κάθε επιπλέον παιδί (155 εκατ. ευρώ ετησίως, 330.000 ωφελούμενοι).

Θεσπίστηκε πλαφόν περιθωρίου κέρδους στο βρεφικό γάλα.

Η αύξηση του επιδόματος γέννησης -και μάλιστα με αναδρομική ισχύ- για την στήριξη των οικογενειών, έρχεται σε συνέχεια μιας συνολικής δέσμης μέτρων που ήδη υλοποιούνται όπως: 

Το επίδομα για τη γέννηση κάθε παιδιού

Η μείωση του ΦΠΑ στα είδη βρεφικής ηλικίας

Η επέκταση του επιδόματος μητρότητας από 6 σε 9 μήνες

Οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις

Το επίδομα μητρότητας για τις νέες μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες.

Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει σημαντικές παρεμβάσεις στο πεδίο της στεγαστικής πολιτικής -ιδιαίτερα για τους νέους και τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας- όπως: 

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» όπου διπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός της συμμετοχής της ΔΥΠΑ στο πρόγραμμα στα 750 εκ. ευρώ και ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος στο 1 δις ευρώ.

Το πρόγραμμα «Κάλυψη»

Το «Στέγαση και Εργασία για αστέγους»

Το πρόγραμμα «Κοινωνική Στέγαση για τις πλέον ευάλωτες ομάδες»

Το «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» καθώς και

Το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή».

Για το δημογραφικό ζήτημα, επίκειται συνολική παρέμβαση την οποία επεξεργάζεται το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.




6 συλλήψεις από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε και της ΔΙ.ΑΣ. για τους πυροβολισμούς στην οδό Λένορμαν την 20-1-2024

 


Συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου, απογευματινές ώρες της 20-1-2024, από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής στην Αθήνα, 6 άτομα (2 ημεδαποί και 4 αλλοδαποί), ηλικίας 66, 64, 57, 50, 37 και 21 ετών, που εμπλέκονται σε περιστατικό πυροβολισμών που έλαβε χώρα την 20-1-2024 επί της οδού Λένορμαν στην περιοχή του Κολωνού.

Ειδικότερα, 2 εκ των κατηγορουμένων κινούμενοι με όχημα επί της οδού Λένορμαν συνεπλάκησαν με έτερα άτομα με επακόλουθο τη ρίψη πυροβολισμών.

Άμεσα μετά από επισταμένες αναζητήσεις αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε και της ΔΙ.ΑΣ. εντοπίστηκε το όχημα στο οποίο επέβαιναν οι ανωτέρω κατηγορούμενοι σταθμευμένο πλησίον αποθήκης στην περιοχή της Αθήνας, εντός της οποίας εντοπίστηκαν οι 6 κατηγορούμενοι.

Από έρευνα εντός της αποθήκης αλλά και την κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν γεμιστήρας, 3 ρόπαλα και το χρηματικό ποσό των 3.933 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών για παράβαση του νόμου περί όπλων, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό των έτερων εμπλεκόμενων συνεχίζονται.



Χυδαίες εκφράσεις από τον φαιδρό πρόεδρο των Σπαρτιατών στη Βουλή


 

Σε χυδαίο ομοφοβικό παραλήρημα προχώρησε από βήματος Βουλής ο φαιδρός πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος είναι από «από αυτούς που σπρώχνουν αντί να τους σπρώχνουν», θέλοντας να δείξει και καλά πόσο "άντρας" είναι.

Ο ίδιος μίλησε για «έκπουσ….ση της κοινωνίας« ενώ είπε ότι η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια «ανοίγει παράθυρο παιδεραστίας», λες και μιλούσε στην παρέα του και οχι στο κοινοβούλιο.

Εμφανίζοντας μια φωτογραφία ενός ομόφυλου ζευγαριού με δύο παιδιά είπε «βλέπουμε δύο μαντράχαλους με δύο παιδάκια. Αυτή εδώ η φωτογραφία δεν είναι φυσιολογική. Αποτελεί ντροπή για το ανθρώπινο είδος». Σε εκείνο το σημείο διαμαρτυρήθηκαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τον Βασίλη Στίγκα να απαντά «είστε κόμμα τρανς».

Δείτε το βίντεο μετά το 09:30:


Συνεχίζοντας είπε «μπορεί να ανοίγετε ένα παράθυρο στην παιδοφιλία αφού κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι δεν είναι συγχρόνως και παιδόφιλο» και σε άλλο σημείο ανέφερε «σε λίγο θα αρχίσουμε οι straight να νιώθουμε ενοχές επειδή δεν είμαστε ομοφυλόφιλοι. Βεβαίως μας κατηγορούν όλοι ότι είμαστε ομοφοβικοί. Από που και ως που; Γιατί είμαστε από αυτούς που σπρώχνουμε αντί να μας σπρώχνουν; Για όνομα του Θεού. Θα φτάσουμε να ντρεπόμαστε» για να ανακαλέσει την προσβλητική του αναφορά μετά από παρατηρήσεις του προεδρεύοντα της συνεδρίασης Γιώργου Γεωργαντά.



Εξόργισε τους απόδημους η φαιδρή κωλοτούμπα Κασσελάκη για την επιστολική ψήφο



Η ακαταλληλότητα Κασσελάκη, είναι δεδομένη και την έχει καταλάβει ο κόσμος όχι μονό στην Ελλάδα, αλλά διεθνώς. Ο τουρίστας του ΣΥΡΙΖΑ αντί να βελτιώνεται γίνεται σε κάθε του τοποθέτηση χειρότερος, και η ευθύνη είναι ξεκάθαρα στο επιτελείο του που αποτελείται από τον παλιό καταστροφικό ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα χωρίς ίχνος σοβαρότητα και υπευθυνότητας, κάνει κωλοτούμπα και λέει «όχι» στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, και για να καλύψει το ατόπημα του ζητά και τα… ρέστα από την κυβέρνηση επιχειρώντας να πετάξει από πάνω του το μπαλάκι της ευθύνης για την μεταστροφή του. 

Φυσικά και αυτά τα μικροκομματικά παιχνίδια σε βάρος του απόδημου Ελληνισμού θα τα πληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά ο Στέφανος Κασσελάκης που ήρθε τουρίστας απόδημος και έμεινε πρόεδρος σε ένα κόμμα θίασο της πολιτικής σκηνής.

Συγκεκριμένα σε φαιδρή του ανάρτησή υποστηρίζει ότι ευθύνεται η κυβέρνηση διότι δεν αποδέχεται τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όμως να δίνει σαφείς απαντήσεις για το γεγονός πως ενώ αρχικά το κόμμα του στη Βουλή ετάχθη υπερ του νομοσχεδίου επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή, στην Ολομέλεια έκανε στροφή 180 μοιρών και τώρα κοροιδεύοντας τον κόσμο λέει "οχι".

Η συνολική καταψήφιση του νομοσχεδίου δείχνει ότι δεν ξέρουν τι στους γίνεται μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και εκτίθενται περισσότερο στον κόσμο με τις αποφάσεις τους. Για να παίξουν με τους απόδημους και για να κάνουν τα μικροκομματικά του παιχνίδια σε βάρος των Ελλήνων, δεν δίνουν πειστικές εξηγήσεις, απλά εγκαλούν την κυβέρνηση για τη δική τους φαιδρή στάση έναντι των Ελλήνων του εξωτερικού παρά το γεγονός πως ο ίδιος είναι ένας εξ αυτών.

Δείτε την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη με τα στενά του ρούχα και ένα πουκάμισο έτοιμο να εκτοξεύσει τα κουμπιά του: