Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

ΚΤΗΝΗ στη Φλώρινα έδεσαν και δολοφόνησαν τον "Μπλάνκο", τον σκυλάκο ηλικιωμένου που έχασε γιο και σύζυγο σε τρία χρόνια

 


ΚΤΗΝΗ στην Φλώρινα επικίνδυνα για την ασφάλεια και των κατοίκων της περιοχής, δολοφόνησαν ένα σκυλάκι που ήταν η μόνη συντροφιά ηλικιωμένου που σε διάστημα τριών ετών είχε χάσει τον γιο και τη σύζυγό του.

Το σκυλάκι ονομάζονταν «Μπλάνκο» και ανήκε στον 72χρονο Αποστόλη Βλάχο που ζει στο Μανιάκι. Η εκπομπή «Open Τώρα» ανέφερε ότι το σκυλί βρέθηκε πεταμένο στο δρόμο και φέρεται τα ΚΤΗΝΗ να το βασάνισαν πριν το σκοτώσουν.

Συγγενής του κ.Βλάχου μίλησε στην εκπομπή και είπε πως «κάθε πρωί τον έβγαζε βόλτα, περνούσε από το νεκροταφείο, πήγαιναν στο βουνό και επέστρεφαν σπίτι. Εκείνη τη μέρα γυρνώντας είχε τραπέζι με κάτι συγγενείς, το σκυλί ήταν στην αυλή και έφυγε χωρίς να το πάρουν χαμπάρι».

«Τον έψαξε γυρνώντας το χωριό και τον βρήκε σε μια χαράδρα πίσω από το οικόπεδό μας στο βουνό, μπροστά στο δρόμο. Έπαθε σοκ και πήρε ανιψιό του τηλέφωνο για βοήθεια, φώναξαν την αστυνομία», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκυλί είχε ακατάσχετη αιμορραγία και πιθανώς η ζωή του αφαιρέθηκε σε διαφορετικό σημείο από εκείνο που εντοπίστηκε. Επίσης, επειδή το Μανιάκι είναι κλειστή κοινωνία, οι σκέψεις στρέφονται σε ορισμένα πρόσωπα, και είναι θέμα χρόνου να βρεθούν τα αποβράσματα της περιοχής που το δολοφόνησαν. 

Επίσης επειδή αρκετοί ντόπιοι έχουν κατοικίδια, φοβούνται για τους δολοφόνους η τον δολοφόνο και όχι μόνο για τα κατοικίδια αλλά και για τα παιδιά τους.

Ο αντιδήμαρχος της περιοχής χαρακτήρισε αποτρόπαιο το έγκλημα, ζητώντας από τον κόσμο να μιλήσει και τονίζοντας ότι τώρα έγινε σε ζώο, αλλά στο μέλλον μπορεί άνθρωπος να πέσει θύμα του δράστη.

«Μπορεί να συμβεί και σε παιδί… Μιλήστε. Για να ενήργησε έτσι, μπορεί να χτυπήσει ξανά και τότε θα είναι αργά», είπε μιλώντας στο «Open Τώρα».



Συνελήφθη Αλβανίδα για τη δολοφονία της 84χρονης στα Καμμένα βούρλα

 


Στη σύλληψη μιας Αλβανίδας η οποία φέρεται να βοηθούσε την 84χρονη γυναίκα στα Καμένα Βούρλα, που δολοφονήθηκε με μια μαχαιριά στην πλάτη, έχουν προχωρήσει οι αστυνομικές αρχές καθώς θεωρείται η βασική ύποπτη για την τέλεση του εγκλήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα από την Αλβανία είχε στενές σχέσεις με το θύμα και έμπαινε συχνά στο σπίτι του στα Καμένα Βούρλα.

Φέρεται μάλιστα να γνώριζε ότι είχε κρυμένα χρήματα και για τον λόγο αυτό να θέλησε να τη βγάλει από τη ζωή.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν στην προσαγωγή της συγκεκριμένης γυναίκας πριν λίγες ώρες ενώ όλα τα στοιχεία δείχνουν την έκδοση εντάλματος σύλληψής της, αφού τα στοιχεία που έχει η αστυνομία είναι αδιάσειστα.

Η Ασφάλεια είχε «λοκάρει» εδώ και μέρες τη συγκεκριμένη γυναίκα με καταγωγή από την Αλβανία. Η συλληφθείσα είναι πιθανόν να γνώριζε για τα χρήματα, τα απέσπασε και όταν έγινε αντιληπτή από την ηλικιωμένη θέλησε να τη βγάλει από τη μέση.

Η άτυχη γυναίκα, 84 ετών, είχε βρεθεί νεκρή, από τον ξάδελφό της, μέσα στο σπίτι της στην οδό Παπαδημητρίου στα Καμένα Βούρλα το βράδυ του Σαββάτου 12 Οκτωβρίου 2024. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, υπήρχε τραύμα στην πλάτη από αιχμηρό αντικείμενο, ενώ ο θάνατος της γυναίκας, προσδιορίστηκε για το μεσημέρι της Παρασκευής (11.10.24).




Η λίστα με τα 123 προϊόντα που έχουν μείωσης τιμής από 6% έως 15%

 



Την λίστα με τα 123 προϊόντα που έχουν ενταχθεί ως τώρα στην πρωτοβουλία μείωσης τιμών από 6% ως 15% δημοσιοποίησε το υπουργείο Ανάπτυξης.





Επίσκεψη στον Άρειο Πάγο του Προέδρου και μελών του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ



Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου τ.ε. στον Άρειο Πάγο συνάντηση του Προέδρου του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.Marc van der Woude με την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννα Κλάπα Χριστοδουλέα. 

Στη σύσκεψη που ακολούθησε μετείχαν ακόμα οι κ.κ. Σάββας Παπασάββας, Αντιπρόεδρος, Ιωάννης Δημητρακόπουλος και Γουλιέλμος Βαλασίδης, Δικαστές του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ και οι κ.κ. Μαρουλιώ Δαβίου, Μαρία Κουφούδη, Αλεξάνδρα Αποστολάκη, Μαρία Σιμιτσή-Βετούλα και Αριστείδης Βαγγελάτος, Αντιπρόεδροι των Πολιτικών Τμημάτων του Αρείου Πάγου.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η έναρξη ισχύος από την 1η Οκτωβρίου 2024 των διατάξεων σχετικά με τη μερική μεταβίβαση της προδικαστικής αρμοδιότητας στο Γενικό Δικαστήριο. 

Στη συζήτηση που διεξήχθη αναγνωρίστηκε ο σημαντικός ρόλος που παίζουν τα προδικαστικά ερωτήματα στην επίλυση δυσχερών ή αμφισβητούμενων ζητημάτων εφαρμογής του ενωσιακού δικαίου και η ανάγκη ταχύτερης ανταπόκρισης των δικαστηρίων στην ανάγκη αυτή. Από την πλευρά του Αρείου Πάγου τονίστηκε η πρόθεση των Ελλήνων δικαστικών λειτουργών να αξιοποιούν με κάθε ευκαιρία τη νομολογία των ευρωπαϊκών δικαστηρίων στο δικαιοδοτικό τους έργο.



Επιχειρηματίες του Ισραήλ προσφέρουν αμοιβή στους κατοίκους της Γάζας για να απελευθερώσουν τους ομήρους


 

Δέκα εκατομμύρια δολάρια αμοιβή για να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους προσφέρουν Ισραηλινοί επιχειρηματίες, προκειμένου να πείσουν τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας να απελευθερώσουν τους δεκάδες ανθρώπους που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

Ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της SodaStream Ντάνιελ Μπίρνμπαουμ δήλωσε χθες, Δευτέρα, στο AFP ότι έχει δεχθεί εκατοντάδες τηλεφωνικές κλήσεις, αφού ανακοίνωσε στο Χ ότι θα προσφέρει 100.000 δολάρια σε «οποιονδήποτε στη Γάζα παραδώσει έναν Ισραηλινό όμηρο ζωντανό».

Η πρότασή του ισχύει μέχρι αύριο, Τετάρτη, τα μεσάνυκτα.

Από τις τηλεφωνικές κλήσεις «10 με 20 ενδέχεται να είναι γνήσιες». Για αυτές ενημερώθηκαν σχετικά οι ισραηλινές αρχές προκειμένου να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες, εξήγησε ο Μπίρνμπαουμ. Πρόσθεσε εξάλλου ότι οι Παλαιστίνοι που πήραν τηλέφωνο «ενδιαφέρονταν περισσότερο να καταφέρουν να φύγουν (από τη Γάζα) παρά για τα χρήματα».

«Είναι αδύνατο με τόσους ομήρους οι άνθρωποι στη Γάζα να κρατούν για τον εαυτό τους τις πληροφορίες» σχετικά με το πού κρατούνται, τόνισε, διαβεβαιώνοντας ότι απευθύνεται «στους κατοίκους της Γάζας και όχι στη Χαμάς. Υπάρχουν σίγουρα άμαχοι που λένε ‘αρκετά’ και που θέλουν να έχουν μια κανονική ζωή».

«Δεν περιμένω ότι θα καταφέρω να επιστρέψει όλος ο κόσμος, αλλά θα είμαι χαρούμενος αν καταφέρουμε να φέρουμε πίσω έστω και έναν όμηρο», τόνισε.

Ο Μπίρνμπαουμ δήλωσε ότι «δεν ζήτησε την άδεια» της ισραηλινής κυβέρνησης. «Η αμοιβή πρέπει να προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα, θα δούμε αν θα δουλέψει. Όπως και να έχει ό,τι έχουμε προσπαθήσει μέχρι στιγμής δεν έχει δουλέψει», εκτίμησε.

Κατά την πρωτοφανή της επίθεση εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 1.206 ανθρώπων – κυρίως πολιτών—σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία, η Χαμάς έπιασε 251 ομήρους.

Από αυτούς 97 εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, εκ των οποίων 34 θεωρούνται νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Ο Ντέιβιντ Χάγκερ, ένας Αμερικανοϊσραηλινός μεσίτης, έκανε αντίστοιχη προσφορά την Κυριακή, δηλώνοντας στο τηλεοπτικό δίκτυο 12 ότι έχει ήδη συγκεντρώσει 400.000 δολάρια μέσω φίλων.

«Κάθε ένας προσέφερε 100.000 δολάρια», εξήγησε ο άνδρας αυτός, ο οποίος έκανε περιουσία στις ΗΠΑ, ζητώντας και από άλλους επιχειρηματίες να συμβάλουν ώστε το ποσό να φτάσει τα 10 εκατ. δολάρια.

«Υπάρχουν εδώ άνθρωποι (που εργάζονται στο τομέα) της τεχνολογίας που κερδίζουν πολλά και για αυτούς δεν είναι τίποτα» το ποσό αυτό, τόνισε ο Χάγκερ ο οποίος ελπίζει να καταφέρει «να επιστρέψουν σπίτι τους καμία εκατοστή όμηροι» αν και «γνωρίζουμε ότι μεγάλος αριθμός από αυτούς είναι νεκροί».

Μετά τον θάνατο του επικεφαλής της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε την Πέμπτη στους Παλαιστίνιους που θα καταθέσουν τα όπλα και που θα απελευθερώσουν τους ομήρους ότι θα γλιτώσουν τη ζωή τους.

Φυλλάδια που έριξε τις επόμενες ημέρες ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας έγραφαν ότι «όποιος καταθέσει τα όπλα και παραδώσει τους ομήρους θα μπορέσει να φύγει (από τη Γάζα) και να ζήσει ειρηνικά».

Οι εκκλήσεις αυτές όμως δεν είναι πιθανό να εισακουστούν, σύμφωνα με τον Μάικλ Μίλσταϊν ειδικό του κέντρου Μοσέ Νταγιάν στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

«Θα μπορούσαν να υπάρξουν δύο ή τρεις περιπτώσεις, αλλά δεν θα δούμε τους δρόμους γεμάτους ανθρώπους να δηλώνουν έτοιμοι να δεχθούν αυτή την πρόταση», δήλωσε, υπογραμμίζοντας «ότι αυτή ισχύει από την πρώτη ημέρα του πολέμου».

Ο Μουχαμάντ αλ Ναζάρ, που έφυγε από το βόρειο τμήμα της Γάζας και κατέφυγε στη Χαν Γιούνις, δήλωσε ότι η ισραηλινή πρόταση θα αποτύχει. «Αδιαφορούμε για τα μηνύματα που μας στέλνει ο εχθρός», τόνισε ο 33χρονος άνδρας, εκτιμώντας ότι το Ισραήλ «δεν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του».

«Η Χαμάς δεν θα απελευθερώσει τους ομήρους χωρίς κάποιο αντάλλαγμα», σημείωσε.


ΑΠΕ-ΜΠΕ



Αποτρελάθηκε και προκαλεί η Τουρκική αντιπολίτευση : Διαμαρτύρεται επειδή βρετανικό πλοίο έδεσε στη Ρόδο

 


Απύθμενο θράσος από την τουρκική αντιπολίτευση που διαμαρτύρεται επειδή έδεσε βρετανικό πολεμικό πλοίο σε Ελληνικό νησί τη Ρόδο.

Αυτό μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης.

Στα καραγκιοζιλίκια της αντιπολίτευσης περιλαμβάνεται και ένα κατηγορώ τον Ερντογάν πως έβγαλε από την ατζέντα την αποστρατιωτικοποίηση όπως και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών στο Αιγαίο.

Ο Γιανκί Μπαγτζιόγλου, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος δήλωσε: «Βρετανικό πολεμικό πλοίο έδεσε στη Ρόδο που είναι μεταξύ των νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Σίγουρα μέσω διπλωματικών οδών θα γίνεται η διαμαρτυρία. Όμως, το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών έφυγε απο την ατζέντα, όπως το ζήτημα των αμφισβητούμενης κυριαρχίας των νησιών, και οι έρευνες και γεωτρήσεις στη Μεσόγειο».



Ευχές Κυριάκου Μητσοτάκη σε Μπενιαμίν Νετανιάχου για τα γενέθλιά του

 



Τις ευχές του στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, για τα γενέθλιά του, μετέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και πολλοί ακόμη πολιτικοί ηγέτες τηλεφώνησαν στον Μπενιαμίν Νετανιάχου για να του ευχηθούν για τα γενέθλιά του, ανέφερε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Μεταξύ άλλων, δε, καταδίκασαν και την πρόσφατη επίθεση με drone της Χεζμπολάχ στο σπίτι του Νετανιάχου.




Πέντε νεκροί από πυροβολισμούς στην πολιτεία Ουάσιγκτον


 

Οι αρχές της πολιτείας Ουάσιγκτον (βορειοδυτικές ΗΠΑ) ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα πως πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρά σε σπίτι κοντά στο Σιάτλ και ότι τέθηκε υπό κράτηση δεκαπεντάχρονος στο πλαίσιο της έρευνας για τη μαζική δολοφονία.

Τα θύματα είναι τρία παιδιά και δυο ενήλικοι, διευκρίνισαν οι υπηρεσίες του σερίφη της κομητείας Κινγκ. Κορίτσι που ζούσε στο σπίτι τραυματίστηκε.

Ο Μάικ Μέλις, εκπρόσωπος του γραφείου του σερίφη, δήλωσε στον Τύπο επιτόπου πως ο έφηβος ύποπτος τέθηκε υπό κράτηση χωρίς να προβάλει αντίσταση.



Δεν είναι σαφές σε αυτό το στάδιο αν τα θύματα και ο θύτης ανήκουν στην ίδια οικογένεια, ούτε το κίνητρο του μακελειού.

Υπήρξαν επανειλημμένες κλήσεις στην άμεση δράση για πυρά στο σπίτι στην κοινότητα Φολ Σίτι, κάπου 16 χιλιόμετρα από το Σιάτλ, τις πρώτες πρωινές ώρες χθες. Περίοικος με σπουδές ιατρικής προσέφερε «τις πρώτες βοήθειες ωσότου φθάσουν ασθενοφόρα».

Ο έφηβος που τέθηκε υπό κράτηση αναμένεται να προσαχθεί ενώπιον δικαστή είτε σήμερα ή αύριο, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του σερίφη.

Οι ΗΠΑ, χώρα όπου κυκλοφορούν περισσότερα πυροβόλα όπλα απ’ ό,τι κάτοικοι, καταγράφουν υψηλότερο δείκτη θανάτων εξαιτίας οπλοχρησίας από οποιοδήποτε άλλο ανεπτυγμένο κράτος του κόσμου.

Οι επιθέσεις με τη χρήση όπλων είναι αέναα επαναλαμβανόμενη μάστιγα στη χώρα, καθώς η μια κυβέρνηση μετά την άλλη αδυνατεί να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για το φαινόμενο, η ισχύς του λόμπι της οπλοκατοχής παραμένει τεράστια και πολλοί Αμερικανοί δεν θέλουν ούτε να ακούσουν περί επιβολής περιορισμών, πόσο μάλλον να αποχωριστούν τα όπλα τους.




Πήρε αέρα ο Δούκας και κάνει αντιπολίτευση στον Ανδρουλάκη


 

Η αντίδραση του Χάρη Δούκα :

«Ο Χάρης Δούκας αποδέχτηκε την πρόταση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη να μετέχει στο «Συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο» του ΠΑΣΟΚ, αφού άλλωστε η σύσταση του οργάνου ήταν δική του προεκλογική δέσμευση.

Επισημαίνουμε, όμως, ότι στην τελική σύνθεση του οργάνου δεν συμπεριλαμβάνονται όλοι οι υποψήφιοι (όπως ήταν η πρόταση του Χάρη Δούκα), ώστε να αποδειχθεί η ενότητα στην πράξη.

Ο στρατηγικός και πολιτικός σχεδιασμός δεν μπορεί να είναι μονοπρόσωπο όργανο και προς μια πολιτική κατεύθυνση.

Οι συνολικές επιλογές, οι αρμοδιότητες, οι δομές και οι θέσεις στο κόμμα και στη Βουλή, δυστυχώς δεν αποπνέουν το αίσθημα ενότητας και δεν προωθούν τις απαραίτητες συνθέσεις και υπερβάσεις.

Σε κάθε περίπτωση συνεχίζουμε στον δρόμο της ενότητας και της νικηφόρας πορείας του ΠΑΣΟΚ».

Απάντηση στις αιτιάσεις της πλευράς Χάρη Δούκα έδωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης :

«Είναι πασιφανές πως οι αποφάσεις του προέδρου υπηρετούν την ενότητα και τη συστράτευση όλων των στελεχών. Περαιτέρω, θεωρούν ότι δεν βοηθούν διαρροές που συντηρούν αχρείαστα το προεκλογικό κλίμα».

Νωρίτερα, δεν φάνηκε να ικανοποιείται από τον ανασχηματισμό Ανδρουλάκη ο Χάρης Δούκας. Όπως αναφέρουν πηγές του δημάρχου Αθηναίων αποδέχθηκε την πρόταση για τη θέση στο συντονιστικό πολιτικό κέντρο, αφού άλλωστε η σύσταση του οργάνου ήταν δική του προεκλογική δέσμευση, ωστόσο, σημειώνει ότι:

Στο όργανο δεν περιλαμβάνονται όλοι οι υποψήφιοι (και οι Κατρίνης-Γιαννακοπούλου δηλαδή).

«Ο στρατηγικός και πολιτικός σχεδιασμός δεν μπορεί να είναι μονοπρόσωπο όργανο και προς μια πολιτική κατεύθυνση» μια αιχμή σαφής κατά της Άννας Διαμαντοπούλου. Οι συνολικές επιλογές, οι αρμοδιότητες, οι δομές και οι θέσεις στο κόμμα και στη Βουλή, δυστυχώς δεν αποπνέουν το αίσθημα ενότητας και δεν προωθούν τις απαραίτητες συνθέσεις και υπερβάσεις.





Ομάδα 20 κακοποιών επιτέθηκε σε τέσσερις νεαρούς για να τους ληστέψουν - Συνελήφθη 25χρονος Αλβανός

 


20 κακοποιοί επιτέθηκαν σε τέσσερις νεαρούς στο Περιστέρι.

Συγκεκριμένα, σε κεντρικό δρόμο της περιοχής ομάδα περίπου 20 κακοποιών προσέγγισε τέσσερις νεαρούς ηλικίας 21 ετών, 18 ετών, 17 ετών και 15 ετών. Με τη χρήση σωματικής βίας τους ακινητοποίησαν και αφαίρεσαν από τον 21χρονο, ένα τσαντάκι που περιείχε κινητό τηλέφωνο και τράπηκαν σε φυγή.

Αστυνομικοί που προσέτρεξαν στο σημείο, εντόπισαν στην πλατεία Δημαρχείου και πέρασαν χειροπέδες σε έναν 25χρονο Αλβανό που ταυτοποιήθηκε και  κατηγορείται για ληστεία κατά συναυτουργία.  

Μετά την επίθεση, το ΕΚΑΒ παρείχε τις πρώτες βοήθειες στους τέσσερις νεαρούς, ενώ ο 18χρονος μεταφέρθηκε στο ΓΝΑ Νίκαιας χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του.


Γιάννης Αθανασίου



Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τροπολογία για αναστολή χρηματοδότησης των «Σπαρτιατών»

 



Τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης του κόμματος των «Σπαρτιατών», κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, «Επιτάχυνση προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ».

Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, η υπάρχουσα ρύθμιση «χρήζει συμπλήρωσης ώστε η εφαρμογή της ισχύουσας διάταξης να καλύπτει expressis verbis όλες τις περιπτώσεις άμεσης ή έμμεσης διοχέτευσης της κρατικής οικονομικής ενίσχυσης των πολιτικών κομμάτων για τη στήριξη εγκληματικών δραστηριοτήτων ανεξάρτητα από το κόμμα-κέλυφος στο πλαίσιο του οποίου συντελέστηκαν οι εν λόγω εγκληματικές πράξεις».

«Η αναστολή μπορεί να επιβληθεί εφόσον οι πράξεις των ως άνω φυσικών προσώπων τελέσθηκαν στο πλαίσιο δράσης του κόμματος στο οποίο ανήκουν ή στο όνομα αυτού», τονίζεται στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ.

Παράλληλα, επικαλείται «την υπ' αριθμ. 1/2024 απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου που δέχθηκε ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι πραγματικός αρχηγός του κόμματος "ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ" που υποκαθιστά τη "ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ" και ο οποίος με την 2644/22-10-2020 απόφαση του Α' Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, έχει κριθεί ένοχος των εγκλημάτων: α) της ένταξης και της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης «ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» και β) της παράνομης οπλοκατοχής πυροβόλου όπλου και καταδικαστεί σε συνολική ποινή καθείρξεως δεκατριών (13) ετών και έξι (6) μηνών, την οποία εκτίει».

«Ο Ηλίας Κασιδιάρης ασκεί τουλάχιστον από τις 8-6-2023, την πραγματική ηγεσία του κόμματος "ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ"»

«Επομένως, η υπ' αριθμ. 1/2024 απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου έκρινε ότι δεν συντρέχει περίπτωση ανακήρυξης του συνδυασμού "ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ" στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που εν τέλει διενεργήθηκαν στις 9 Ιουνίου 2024 χωρίς τη συμμετοχή του ανωτέρω πολιτικού κόμματος. Όπως έγινε εν τέλει δεκτό από τον Άρειο Πάγο, προέκυπτε «σαφώς ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης ασκεί τουλάχιστον από τις 8-6-2023, την πραγματική ηγεσία του κόμματος "ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ", του οποίου οργάνωσε και τον προεκλογικό αγώνα με επανειλημμένες αναρτήσεις του στο διαδίκτυο, παρότι κρατούμενος», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Τι προβλέπεται στο άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Ειδικότερα στο άρθρο προβλέπεται ότι: «Σε περίπτωση καταδίκης σε οποιονδήποτε βαθμό ή άσκησης δίωξης και επιβολής προσωρινής κράτησης κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατά του αρχηγού κόμματος ή του προέδρου κοινοβουλευτικής ομάδας ή εκείνου που ασκεί την πραγματική διεύθυνση κόμματος ή κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου (1/5) των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου (1/5) των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, σύμφωνα με το καταστατικό τους, για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα, αναστέλλεται κάθε είδους κρατική χρηματοδότηση και οικονομική ενίσχυση μετά από απόφαση της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».



ΑΠΕ-ΜΠΕ



Μητσοτάκης : Η Ελλάδα είναι παράδειγμα προς μίμηση στην Ευρώπη


 


Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση του Υπουργείου Ανάπτυξης με θέμα «Παραγωγικός μετασχηματισμός, ενίσχυση των επενδύσεων και της βιομηχανίας, για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα»



Κύριε Διοικητά της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. τέως Πρωθυπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στη Βουλή και στην κυβέρνηση,

Ο Υπουργός υπήρξε, νομίζω, πολύ αναλυτικός στην καταγραφή της σημερινής εικόνας και πολύ ουσιαστικός και τεκμηριωμένος περιγράφοντας το πλαίσιο της πολιτικής που θέλουμε να ακολουθήσουμε, ειδικά ως προς την καινοτομία, τη μεταποίηση και την βιομηχανία. Γι’ αυτό και δεν είναι σκοπός μου να επαναλάβω τα όσα παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τον Υπουργό.

Θα ήθελα εν τάχει να περιοριστώ σε πέντε ευρύτερες παρατηρήσεις σχετικά με το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας, με πρώτη αυτή στην οποία αναφέρθηκε και στην εισαγωγή του ο Υπουργός και δεν είναι άλλη από την οριστική πια, θα έλεγα και μη αναστρέψιμη, πορεία ανάκαμψης συνολικά της εθνικής μας οικονομίας. Διότι πιστεύω ότι πράγματι σήμερα δεν συντρέχει ουσιαστικά κανείς από τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την υπερδεκαετή κρίση, η οποία τόσο ταλαιπώρησε και πόνεσε την ελληνική κοινωνία.

Μία οικονομία η οποία παράγει πια σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα. Μια οικονομία, πια, η οποία μπορεί και μειώνει το πολύ μεγάλο δημόσιο χρέος, το οποίο κληρονομήσαμε, με τους πιο γρήγορους ρυθμούς στην Ευρώπη. Μία οικονομία στην οποία τα δημόσια έσοδα αυξάνονται, παρά το γεγονός -και θέλω να το τονίσω αυτό- ότι οι φόροι και οι εισφορές μειώνονται. Μία οικονομία στην οποία ο τραπεζικός κλάδος -με τη σημαντική βοήθεια και της Τράπεζας της Ελλάδος- έχει πια εξυγιανθεί, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στον ουσιαστικό του ρόλο, που δεν είναι άλλος από τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Μία οικονομία στην οποία το εξωτερικό έλλειμμα υποχωρεί.

Όλα αυτά, προφανώς, αποτυπώνονται στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αλλά και στην εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλουν την ελληνική οικονομία ξένοι οίκοι, οι αγορές. Κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της χώρας και στην πορεία, φυσικά, των ελληνικών ομολόγων.

Θέλω να επαναλάβω εδώ κάτι το οποίο έχω πει πολλές φορές, ότι αυτή η πορεία δεν ήταν καθόλου νομοτελειακά προδιαγεγραμμένη. Ήταν αποτέλεσμα μιας πολύ συστηματικής δουλειάς, πενταετίας, η οποία μπορεί σήμερα να μας οδηγεί στην ευχάριστη θέση η Ελλάδα να παρουσιάζεται πια συνολικά στην Ευρώπη ως ένα παράδειγμα προς μίμηση.

Μια οικονομία η οποία κατάφερε να πετύχει κάτι το οποίο δεν είναι πολύ εύκολο: να μπορεί να συνδυάσει, από τη μία, δημοσιονομική πειθαρχία και επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, με μία δυναμική ανάπτυξη η οποία ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Και όλα αυτά να μπορούν να γίνουν σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, με προβλέψιμους εκλογικούς κύκλους, με μία πολιτική η οποία περιγράφεται στην αρχή της τετραετίας και με μία κυβέρνηση η οποία έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα αυτή την πολιτική να την υλοποιεί με αξιοπιστία.

Επιτρέψτε μου εδώ μια σύντομη αναφορά σε ένα δεδομένο το οποίο το θεωρούμε λίγο-πολύ αυτονόητο, πλην όμως μόνο η έλλειψή του θα μπορούσε να μας δείξει πόσο σημαντικό είναι για την επίτευξη όλων αυτών των στόχων. Αναφέρομαι στην πολιτική σταθερότητα και την ασφαλή κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία μας επιτρέπει να υλοποιούμε αυτές τις πολιτικές σε βάθος χρόνου.

Αρκεί να δείτε την κατάσταση που επικρατεί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ισχυρές οικονομίες, οι οποίες ταλανίζονται σήμερα από εσωτερικά πολιτικά προβλήματα, που τις οδηγούν σε πολιτικές οι οποίες δεν διακρίνονται πάντα από την απαραίτητη συνέπεια, συνέχεια και σταθερότητα. Με αποτέλεσμα μεγάλες και ισχυρές χώρες, όπως η Γαλλία, να αναγκάζονται αυτή τη στιγμή να υλοποιούν πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής ιδιαίτερα επώδυνες, διότι διαπίστωσαν ξαφνικά ότι η πολιτική τους οδήγησε σε δημοσιονομικές καταστάσεις, οι οποίες δεν μπορούσαν να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ούτε και από τις αγορές.

Το δεύτερο σχόλιό μου αφορά την ίδια τη φύση της οικονομικής δραστηριότητας. Είναι αλήθεια ότι, αν δει κανείς την διάρθρωση της οικονομίας μας, η κατανάλωση εξακολουθεί και παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην διάρθρωση του ελληνικού ΑΕΠ.

Όμως, αυτή η σχέση αλλάζει. Και αλλάζει με ταχύτητα, μέσα από την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Και δεν πρέπει να αμελούμε ότι οι εξαγωγές μας, προϊόντων και υπηρεσιών, έχουν φτάσει στο 50% του ΑΕΠ, μια πορεία η οποία δεν ήταν καθόλου αναμενόμενη πριν από κάποια χρόνια από τώρα. Και την ίδια τάση, θετική τάση, ακολουθούν και οι επενδύσεις, οι οποίες αυξήθηκαν σημαντικά την τελευταία πενταετία, όταν αντίστοιχα στην Ευρώπη ήταν περίπου σταθερές.

Και βέβαια, εδώ αξίζει να τονίσουμε -και νομίζω ότι η παρουσίαση του Υπουργού ήταν κρίσιμη ως προς αυτό- ότι η ελληνική οικονομία είναι πια μια οικονομία η οποία δείχνει και δυναμισμό αλλά έχει, θα έλεγα, σπάσει και την εξάρτηση την οποία είχε στο παρελθόν από συγκεκριμένους κλάδους. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στον τουρισμό.

Ακούω συχνά, μου το λένε μερικές φορές και στο εξωτερικό άνθρωποι που δεν γνωρίζουν καλά τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας: «μα, είστε πολύ εξαρτημένοι από τον τουρισμό».

H απάντησή μου είναι ότι ο τουρισμός είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός κλάδος για την ελληνική οικονομία, αποτελεί μεγάλη πηγή εθνικού πλούτου. Όμως, η χώρα μας είναι μία από τις λίγες χώρες όπου αυξάνεται η συμμετοχή της μεταποίησης και της βιομηχανίας στο ΑΕΠ. Και θα έλεγα ότι μάλλον έχουμε διανύσει περίπου το μισό της χαμένης απόστασης την οποία, θα έλεγα, αναγκαζόμαστε να καλύψουμε μετά την κρίση ως προς την βελτίωση των επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Έχουμε κάνει μια σημαντική πρόοδο, και στη μεταποίηση και στις επενδύσεις, αλλά πρέπει ακόμα να τρέξουμε πιο γρήγορα. Και ακριβώς αυτή τη στρατηγική υπηρετεί και η πολιτική την οποία παρουσίασε, και οι πρωτοβουλίες τις οποίες παρουσίασε, ο κ. Υπουργός.

Ξέρετε, υπάρχουν πολλές ιστορίες, μικρές ιστορίες, σχετικά άγνωστες, μεγάλης επιτυχίας της ελληνικής βιομηχανίας και της ελληνικής μεταποίησης, οι οποίες δεν είναι ευρύτερα γνωστές.

Να αναφέρω ενδεικτικά τον κλάδο των φαρμάκων. Παράγουμε σχεδόν τα μισά ογκολογικά φάρμακα της Ευρώπης, το 25% των σκευασμάτων πενικιλίνης, ένα σημαντικό ποσοστό των καρδιομεταβολικών ουσιών, έχοντας μία δυναμική εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, η οποία δεν καλύπτει απλά τις ανάγκες της Ελλάδος αλλά ένα σημαντικό κομμάτι των αναγκών της Ευρώπης. Σκεφτείτε πόσο σημαντικό είναι αυτό μετά τον Covid, σε μία εποχή που η Ευρώπη συζητά για στρατηγική αυτονομία.

Πόσοι ξέρουν ότι στην πατρίδα μας έχουμε τη μοναδική -εξ όσων γνωρίζω- ευρωπαϊκή επιχείρηση εξόρυξης βωξίτη, ότι είμαστε πρωταγωνιστές στην παραγωγή αλουμινίου και αλουμίνας, ότι είμαστε ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χαλκοσωλήνων στην Ευρώπη, ότι είμαστε δεύτεροι σε εξαγωγές προϊόντων μαρμάρου. Ότι σε πολλούς καινοτόμους τομείς μικρές εταιρείες, οι οποίες μάλιστα δεν βρίσκονται κατά ανάγκη όλες στην ελληνική περιφέρεια, έχουν καταφέρει και πρωταγωνιστούν σε εξαγωγές και ανταγωνίζονται ευθέως πολύ μεγαλύτερους ευρωπαίους και παγκόσμιους παίκτες, από τα κεραμικά μέχρι τα ασανσέρ.

Πόσοι, μάλιστα, γνωρίζουν σήμερα ότι είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη ακόμα στην παραγωγή βαμβακιού -το πού πηγαίνει αυτό το βαμβάκι και τελικά αν μπορούμε να το επεξεργαστούμε και να το κατευθύνουμε σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας, ευρωπαϊκά, είναι ένα άλλο ζήτημα. Ότι εξακολουθούμε και έχουμε έναν εξαιρετικά δυναμικό κλάδο τροφίμων, επεξεργασμένων τροφίμων, ότι γίνονται πάρα πολύ σημαντικά βήματα στον αγροδιατροφικό τομέα, με επενδύσεις οι οποίες συνδυάζουν το μέγεθος με την καινοτομία.

Όλες αυτές είναι λίγες από τις ιστορίες επιτυχίας της ελληνικής βιομηχανίας, της ελληνικής μεταποίησης, οι οποίες νομίζω ότι αξίζει να αναφέρονται, γιατί σπάνε αυτή την άποψη ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που δεν παράγει τίποτα και ουσιαστικά είναι μόνο εξαρτημένη από τον τουρισμό. Είναι μία λάθος άποψη, η οποία δεν υποστηρίζεται από τα στοιχεία, που καταδεικνύουν ότι η χώρα μας μπορεί να είναι ανταγωνιστική και στην μεταποίηση και στη βιομηχανία.

Η επόμενη παρατήρησή μου έχει να κάνει με την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και συνολικά με τον ανταγωνισμό, όπου συνολικά πάλι τρέχουμε για να καλύψουμε το πολύτιμο έδαφος και τον χρόνο τον οποίο χάσαμε επί μία δεκαετία.

Άμα δει κανείς -γνωρίζει καλά και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος- τα στοιχεία της παραγωγικότητας, ειδικά στη βιομηχανία, αυτή έχει αυξηθεί σημαντικά, σε σχέση πάντα με τους ευρωπαϊκούς ρυθμούς. Το ψηφιακό χάσμα, οι αποστάσεις που είχαμε στην έρευνα και στην καινοτομία καλύπτονται, ενώ και οι συνθήκες του ανταγωνισμού παραμένουν ένα διαρκές στοίχημα.

Προσέξτε, είναι εύκολο για κάποιους να παρατηρούν ότι η αγοραστική δύναμη στον τόπο μας παραμένει ακόμα χαμηλή, αφού προηγήθηκε μια χρεοκοπία και μια πρωτοφανής κρίση η οποία διήρκεσε παραπάνω από δέκα χρόνια.

Αλλά είναι μεγάλο λάθος να μην βλέπουν κάποιοι ότι βελτιωνόμαστε και ως προς την αγοραστική δύναμη, την πραγματική κατανάλωση, έχοντας φτάσει πλέον στο 79% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, αλλά και ότι η χώρα μας κινείται με μεγάλη ταχύτητα για να μπορέσει να πετύχει αυτή τη σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, η οποία αποτελεί το κεντρικό ζητούμενο της χώρας και τον βασικό στόχο της δεύτερης κυβερνητικής τετραετίας.

Και, μάλιστα, μου κάνει εντύπωση πώς ορισμένοι επιμένουν, στις συγκρίσεις τις οποίες κάνουν ως προς τα οικονομικά στοιχεία, να εξακολουθούν να θέτουν ως έτος σύγκρισης το 2010 και να λένε: «πότε θα επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν το 2010;». Χωρίς να θυμούνται ότι αυτή η ευημερία την οποία ζούσαμε πριν ακριβώς τη χρεοκοπία ήταν μια επίπλαστη ευημερία, ήταν μια ευημερία η οποία στηριζόταν πρωτίστως σε δανεικά και η οποία τελικά οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία.

Η απάντηση, λοιπόν, είναι: δεν θα γυρίσουμε ποτέ στο 2010, ως προς τη διάρθρωση της οικονομίας και τη δημοσιονομική πειθαρχία, η οποία πρέπει να αποτελεί πια τον «μπούσουλα» της κυβερνητικής πολιτικής και στόχο ο οποίος δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση από καμία κυβέρνηση.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι πώς θα προσεγγίζουμε τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, με μία διαφορετική διάρθρωση, όμως, της οικονομίας μας και χωρίς να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Βέβαια, έχουμε μία οικονομία η οποία αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ενδεχομένως αυτό να εξηγεί σε έναν βαθμό -να μην είναι η μόνη εξήγηση- γιατί και ο πληθωρισμός μας εξακολουθεί να είναι ολίγον υψηλότερος ακόμα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και εκεί, όμως, έχουν γίνει σημαντικά βήματα αποκλιμάκωσης.

Μάλιστα, μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι οι τιμές σε 120 προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης θα μειωθούν από 6% έως 15%, ακολουθώντας τη σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η οποία προφανώς αντανακλάται και στους συντελεστές κόστους των επιχειρήσεων.

Είναι και μια πρωτοβουλία η οποία σταδιακά θα αφορά πολύ περισσότερους κωδικούς, αλλά και μια πρωτοβουλία που αποδεικνύει ότι θεσμικά μέτρα ενίσχυσης του ανταγωνισμού, αλλά και έλεγχοι, μπορούν τελικά να οδηγήσουν σε μια πιο υγιή διάρθρωση της αγοράς και σε καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές.

Τέλος, να μην ξεχνάμε και τη γενικότερη κατεύθυνση της πολιτικής μας. Είναι μια κατεύθυνση η οποία είναι και αναπτυξιακή, αλλά είναι ταυτόχρονα και κοινωνική. Δεν μπορεί να υπάρχει οικονομική πρόοδος χωρίς κοινωνική συνοχή, ούτε συλλογική ακμή χωρίς ατομική προκοπή. Και βέβαια, αυτή η κοινωνική συνοχή έχει να κάνει και με την περιφερειακή σύγκλιση.

Έχουμε πει πολλές φορές ότι στόχος μας δεν αποτελεί απλά η σύγκλιση με την Ευρώπη ως προς τα συνολικά στατιστικά στοιχεία και τους δείκτες της ελληνικής οικονομίας, αλλά και η ενδοπεριφερειακή σύγκλιση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε περιφερειακές ανισότητες, αλλά και ενδοπεριφερειακές ανισότητες.

Για παράδειγμα, είχαμε βρεθεί πριν από δύο εβδομάδες στον Έβρο, όπου μιλήσαμε για τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες του Έβρου, η Αλεξανδρούπολη είναι μια πόλη που αλλάζει και ακμάζει αλλά ο βόρειος Έβρος έχει μείνει πίσω σε σχέση με την αναπτυξιακή δυναμική της πρωτεύουσας της Περιφερειακής Ενότητας του Έβρου.

Και ότι αυτές οι ανισότητες πρέπει να γεφυρώνονται μέσα από στοχευμένες πολιτικές στις οποίες θέλουμε και συμμάχους τους Περιφερειάρχες μας. Γι’ αυτό και σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, μέσα από μια διαδικασία διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, θα εντοπίζουμε εκείνες τις παρεμβάσεις που θα μας επιτρέψουν, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, η ανάπτυξη να είναι όσο το δυνατόν πιο ισόρροπη.

Και να μην βρεθούμε στην Ελλάδα στη θέση που έχουν βρεθεί άλλες χώρες όπου έχουμε πόλεις, αστικά κέντρα τα οποία ακμάζουν, και μια περιφέρεια η οποία ερημώνει. Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση την οποία πρέπει να διαχειριστούμε και θα τη διαχειριστούμε σε συνδυασμό και σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ αλλά κυρίως Β’ βαθμού.

Στον πυρήνα, όμως, της πολιτικής μας πρέπει πάντα να μπορούν να είναι η διατήρηση υψηλών, ποιοτικών ρυθμών ανάπτυξης, η δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας. Νομίζω ότι σε αυτόν τον στόχο έχουμε να επιδείξουμε ένα πολύ αξιόλογο έργο. Θέλω να θυμίσω πού ήταν η ανεργία όταν ήρθαμε στα πράγματα το 2019, πού είναι σήμερα και ποιες είναι οι πραγματικές πιέσεις στην αγορά εργασίας που μας υποχρεώνουν, μαζί και με τους κοινωνικούς εταίρους, να σκεφτούμε πολιτικές οι οποίες έχουν να κάνουν με την κατάρτιση, την είσοδο στο εργατικό δυναμικό περισσότερων γυναικών, περισσότερων νέων.

Διότι δεν θα μπορέσουμε να στηρίξουμε αυτή την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας εάν δεν μπορέσουμε να λύσουμε το ζήτημα του εργατικού δυναμικού και εάν δεν μπορέσουμε να επενδύσουμε συστηματικά στην καινοτομία, στην τεχνολογία και στη βελτίωση της παραγωγικότητας. Αυτό είναι και το μήνυμα της έκθεσης Draghi για την Ευρώπη. Όσο ισχύει για την Ευρώπη, άλλο τόσο ισχύει και συγκεκριμένα για την πατρίδα μας.

Αυτές είναι οι μεγάλες προκλήσεις της οικονομικής πολιτικής, ένα, θα έλεγα, υποσύνολο των οποίων αντιμετωπίζεται μέσα από τις παρεμβάσεις για τις οποίες μας μίλησε σήμερα ο Υπουργός σχετικά με τη βιομηχανία και με τη μεταποίηση.

Να κλείσω με την παρατήρηση ότι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας αλλάζει. Αλλάζει προς την κατεύθυνση την οποία θέλουμε. Όμως, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε μπροστά μας, ότι κανείς δεν μένει ακίνητος, ότι και οι χώρες τις οποίες ανταγωνιζόμαστε κάνουν και αυτές τις δικές τους παρεμβάσεις. Αλλά σε αυτόν τον διαρκή συγκριτικό αγώνα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα, γιατί πολύ απλά έχουμε πολύ περισσότερο χαμένο έδαφος να καλύψουμε.

Έχουμε πλήρη αίσθηση ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ότι κάθε μέρα μετράει και ότι αυτή η προσπάθεια αλλαγής ενός μοντέλου μιας οικονομίας που είχε επαναπαυθεί σε κακές συνήθειες του παρελθόντος, οι οποίες σε καμία περίπτωση σήμερα δεν μπορούν να επαναληφθούν, χρειάζεται πολύ κόπο, πολλή προσπάθεια, πολλή συνεννόηση με τους παραγωγικούς φορείς, μεγάλη συμμετοχή της ιδιωτικής οικονομίας και των επενδυτών.

Διότι, μη χανόμαστε, όσα κίνητρα και αν μπορέσουμε να δώσουμε εμείς ως κράτος, αν τελικά ο ίδιος ο επενδυτής δεν πιστεύει ότι η χώρα προσφέρει ένα σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον, το οποίο μπορεί να προσδώσει στην επένδυσή του την υπεραξία που θέλει, δεν θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε αυτή τη δυναμική.

Το έχουμε πια αποκτήσει αυτό το περιβάλλον και μαζί με τον ιδιωτικό τομέα θα μπορέσουμε να δρομολογήσουμε μία αναπτυξιακή πολιτική με θεμέλια ισχυρά, που θα μας επιτρέψει να αντέξουμε στο μέλλον και τις όποιες αντιξοότητες προκύψουν.

Σας ευχαριστώ πολύ.



Το πρώτο που ρώτησε ο Κασσελάκης όταν ανέλαβε τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν τι μισθό παίρνει ο πρόεδρος!

 



Όλοι έχουμε καταλάβει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ήθελε να τρουπώσει και να αλώσει. Έτσι είδε την πόρτα ανοιχτή και το φως αναμμένο και άρχισε να ψάχνει και να ρωτάει τι θα τον πληρώνουν για να κάνει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Την πρώτη ερώτηση που του απηύθυνε ο Στέφανος Κασσελάκης ως πρόεδρος και τον άφησε «ενεό» αποκάλυψε ο πρώην οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ Θύμιος Γεωργόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό αέρα του «Kontra Channel», αποκάλυψε ποια ήταν η πρώτη ερώτηση που του έκανε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, μόλις είχε κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές έναντι της Έφης Αχτσιόγλου.

«Την πρώτη μέρα, 25 του μήνα Σεπτέμβρη του 2023, ημέρα Δευτέρα πρωί, ανέβηκα στο γραφείο που είχαμε συνεννοηθεί να κάνω μία πρώτη ενημέρωση στον κύριο Κασσελάκη. Ξέρετε ποια ήταν η πρώτη ερώτηση την οποία μου έκανε; Και το αναφέρω τώρα πρώτον γιατί γράφτηκε, δεύτερον δεν ήμασταν οι δυο μας, αλλά τουλάχιστον άλλα δύο πρόσωπα παρόντα και δεν έχει βγει από εμένα αυτό προς τον τύπο. Με ρώτησε ποιος είναι ο μισθός ο οποίος λαμβάνει ο πρόεδρος. Και του έκανε τεράστια εντύπωση ότι ο πρόεδρος δεν πληρώνεται. Διότι οι προηγούμενοι ήταν και βουλευτές και αντίθετα έδιναν μεγάλο μέρος της βουλευτικής αποζημίωσης. Για να μην πω για το τι έδινε όλα αυτά τα χρόνια ο σύντροφος Αλέξης Τσίπρας» είπε αρχικά ο κ. Γεωργόπουλος.

«Όταν λοιπόν ξεκινάει κάποιος την καριέρα του, ρωτώντας το πρώτο πράγμα τον υπεύθυνο οικονομικό διευθυντή και μετά από ένα τέτοιο καταστροφικό αποτέλεσμα ”τι λεφτά θα παίρνω;” και ”είναι δυνατόν να μην προβλέπεται αμοιβή για τον πρόεδρο; Αυτό θα πρέπει να το λύσουμε, Θύμιο”. Αυτή ήταν η τοποθέτησή του. Έμεινα ενεός» κατέληξε ο πρώην οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ Θύμιος Γεωργόπουλος.



Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι στα Χανιά για κλοπή

 



Συνελήφθησαν στα Χανιά δύο ανήλικοι - ένας ημεδαπός και μία αλλοδαπή - κατηγορούμενοι για κλοπή.

Η σύλληψη έγινε σήμερα από αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, όταν τα συγκεκριμένα πρόσωπα, χθες απογευματινές ώρες της 20.10. αφαίρεσαν από κατάστημα διάφορα αντικείμενα.

Από την προανάκριση της Ασφάλειας ταυτοποιήθηκαν οι δυο ανήλικοι οι οποίοι και συνελήφθησαν. Επίσης, συνελήφθη αλλοδαπή για παραμέληση εποπτείας ανήλικης, ενώ προανάκριση διενεργείται από την υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων.



Το Ισραήλ εξόντωσε τον οικονομικό υπεύθυνο της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ

 



Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως σκότωσε στη Συρία ανώτερο στέλεχος της λιβανικής Χεζμπολάχ, αρμόδιο για μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης του λιβανικού σιιτικού κινήματος.

Ο άνδρας, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, ήταν επικεφαλής της «μονάδας 4.400» και «υπεύθυνος για τις μεταφορές κεφαλαίων της Χεζμπολά» που εξασφαλίζονταν κυρίως χάρη στην πώληση ιρανικού πετρελαίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι.



«Εξαλείφθηκε (…) πριν από μερικές ώρες στη Συρία», υποστήριξε.

Η μονάδα αυτή είχε προηγουμένως επικεφαλής τον Μοχάμεντ Τζαφάρ Ξιρ, γνωστό επίσης ως σεΐχη Σάλαχ, που «διαχειριζόταν για χρόνια την κύρια πηγή εσόδων της οργάνωσης» και «εξαλείφθηκε» από το Ιράν σε «στοχευμένη επίθεση» στη Βηρυτό στις αρχές Οκτωβρίου, είπε ακόμη ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα χθες, το υπουργείο Άμυνας της Συρίας ανακοίνωσε τον θάνατο δυο ανθρώπων σε βομβαρδισμό που απέδωσε στο Ισραήλ και είχε στόχο αυτοκίνητο στη Δαμασκό.

Από την πλευρά της, η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως πύραυλος είχε στόχο μη Σύρο, ο οποίος βρισκόταν στο τιμόνι αυτοκινήτου σε συνοικία όπου έγινε επιμνημόσυνη δέηση για τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος σκοτώθηκε από ισραηλινούς στρατιώτες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας την περασμένη εβδομάδα.

Η «μονάδα 4.400» φέρεται να ήταν αρμόδια για τη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου που εκφορτώνεται στη Συρία και μεταπωλείται στον Λίβανο. «Μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια δολάρια», σύμφωνα με τον αντιναύαρχο Χαγκάρι.

Η λιβανική Χεζμπολά, σύμμαχος της παλαιστινιακής Χαμάς, άνοιξε μέτωπο με το Ισραήλ από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου 2023.

Ο εκπρόσωπος Χαγκάρι υποστήριξε ακόμη ότι η Χεζμπολά εν μέρει χρηματοδοτείται από «εργοστάσια» στη Συρία, στην Υεμένη, στον ίδιο Λίβανο και στην Τουρκία — κράτος μέλος του NATO.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα «εργοστάσια» αυτά.

«Θα συνεχίσουμε να δρούμε εναντίον της Χεζμπολά στη Συρία και παντού», πρόσθεσε.

Ο στρατός του Ισραήλ, ο οποίος διεξάγει επί σχεδόν έναν μήνα χερσαίες επιχειρήσεις με σκοπό να απωθηθούν οι μαχητές της Χεζμπολά από τομείς των συνόρων των δυο κρατών, έχει πλέον διευρύνει τις τελευταίες ημέρες την εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών που εξαπολύει, στοχοποιώντας ιδίως οικονομικά συμφέροντα του σιιτικού κινήματος, το οποίο υποστηρίζεται από το Ιράν, προκειμένου να μειώσει τη δυνατότητά του να χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις του.




Εβδομαδιαία αποτίμηση των περιπολιών της Άμεσης Δράσης σε περιοχές που έχει καταγραφεί αυξημένη εγκληματικότητα

 



Στο πλαίσιο κατάρτισης και υλοποίησης επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ενισχύονται οι περιπολίες της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης, σε σημεία περιοχών, όπου έχουν καταγραφεί αυξημένα περιστατικά εγκληματικότητας.

Οι επιχειρησιακές δράσεις περιλαμβάνουν την αυξημένη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων της Άμεσης Δράσης σε συγκεκριμένα σημεία για την αποτροπή της εγκληματικότητας, όπως αυτή έχει χαρτογραφηθεί μετά από συλλογή, αξιολόγηση και διερεύνηση στοιχείων σε προγενέστερο χρόνο.

Για το σκοπό αυτό το ειδικό στοχευμένο σχέδιο δράσεων αναπτύχθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 14 έως 20 Οκτωβρίου 2024, σε διάφορες περιοχές (Αιγάλεω, Άγιο Παντελεήμονα, Καλλιθέα, Νίκαια, Κορυδαλλό, Πειραιά και Σαλαμίνα) με τα κάτωθι αποτελέσματα δραστηριότητας:

  • -32- συλλήψεις για αδικήματα κατά της ιδιοκτησίας, παραβάσεις των νόμων περί εξαρτησιογόνων ουσιών, περί όπλων, ενδοοικογενειακής βίας, προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας, για διωκτικά έγγραφα κ.α.,
  • -36- προσαγωγές,
  • -1.132- έλεγχοι ατόμων
  • -824- έλεγχοι οχημάτων,
  • -516- βεβαιώσεις κυκλοφοριακών παραβάσεων και
  • αφαίρεση -22- αδειών ικανότητας οδήγησης και -25- αδειών κυκλοφορίας.

Η εφαρμογή του σχεδίου θα αξιολογείται ανά εβδομάδα και θα εκδηλώνονται νέες ανάλογες εξορμήσεις.





Πολλά τα περιστατικά άθλιας συμπεριφοράς οδηγών στον ΟΑΣΑ που πρέπει να προβληματίσουν Υπουργείο και διοίκηση

 



Αλλεπάληλα τα περιστατικά αθλιότητας και προκλητικότητας οδηγών του ΟΑΣΑ που προβληματίζει την κοινωνία, το επιβατικό κοινό και πρέπει να προβληματίσει σοβαρά το Υπουργείο και την διοίκηση του ΟΑΣΑ, ώστε να περάσει το σύνολο των οδηγών από ψυχομετρικά τεστ.

Η επικινδυνότητα ορισμένων οδηγών, δεν είναι μόνο σε αυτά που κάνουν και κατεβάζουν κόσμο από τα λεωφορεία για ασήμαντους λόγους, αλλά και στον τρόπο συμπεριφοράς που πολλές φορές γίνονται απειλητικοί βρίζοντας επιβατικό κοινό και οδηγούς αυτοκινήτων στον δρόμο.

Μετά το περιστατικό με τον νεαρό που αναγκάστηκε να κατέβει από λεωφορείο επειδή μετέφερε τη γάτα του σε ειδική τσάντα, τους οδηγούς που έβριζαν επιβάτες και οδηγούς αυτοκινήτων, ακόμα μία καταγγελία για συμπεριφορά οδηγού έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Όλα ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου (19/10) σε στάση της Κηφισιάς, όταν ο Σταύρος εθελοντής πυροσβέστης ανέβηκε στο λεωφορείο 509 από την μπροστινή πόρτα για να πάει στην υπηρεσία του.

Ο νεαρός πυροσβέστης επικύρωσε το εισιτήριό του και στη συνέχεια ο οδηγός του ζήτησε να κατέβει διότι φορούσε άρβυλα όπως όλοι οι πυροσβέστες και έτσι θα... χαλούσε το πάτωμα του λεωφορείου. με αυτή την γελοία δικαιολογία ένας οδηγός λεωφορείου κατέβασε ένα πυροσβέστη που έχει γυρίσει όλη την Ελλάδα για να σβήσει φωτιές επειδή φορούσε παπούτσια της στολής του.



«Χτύπησα την κάρτα μου και πάω να κάτσω. Με ρώτησε “πού πας;” και απάντησα “πάω να κάτσω κ. Οδηγέ, έκανα κάτι;”. Μου λέει “δεν μπορείς να μπεις μέσα στο λεωφορείο, σε παρακαλώ κατέβα κάτω” και λέω “για ποιο λόγο;” και είπε “γιατί θα κάνουν οι αρβύλες ζημιά στο πάτωμα”», κατήγγειλε ο Σταύρος στον ΣΚΑΙ.

«Ήταν από τα καινούργια λεωφορεία. Του είπα πως αν κατέβω θα αργήσω στην υπηρεσία μου», ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο, έδειξε και τη στολή στον οδηγό λέγοντας πως είναι εθελοντής πυροσβέστης αλλά του είπε «κατέβα κάτω».

«Εκείνη τη στιγμή “πάγωσα”. Πρωί – πρωί να παίρνεις το λεωφορείο να πας στην υπηρεσία σου και να σου λέει αυτό ο οδηγός;», συμπλήρωσε.

Ο νεαρός είπε πως κατέβηκε και αμέσως επικοινώνησε με τον ΟΑΣΑ και διηγήθηκε το περιστατικό αλλά... δεν τον πίστεψαν, και ακόμα και ότι δεν τον πίστεψαν πρέπει να προβληματίσει την διοίκηση του ΟΑΣΑ ακόμα και για όσους ασχολούνται με τις καταγγελίες όσων ταλαιπωρούνται, βρίζονται και απειλούνται απο οδηγούς.



Μήνυση Ανδρουλάκη στον Ζαραλίκο για ανάρτηση στο Χ


 

Στην κατάθεση μήνυσης κατά του Χριστόφορου Ζαραλίκου κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, για παλαιότερη ανάρτηση στο Χ.

Την εις βάρος του δικαστική διαδικασία ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Ζαραλίκος, με ανάρτησή του, χωρίς να αναφέρει ευθέως το όνομα του πολιτικού αρχηγού.

Χριστόφορος Ζαραλίκος / Christoforos Zaralikos
19 hours ago

Σε ποια χώρα αρχηγός κόμματος κόμματος κάνει μήνυση σε ηθοποιό που κάνει σάτιρα , ενώ δεν κινήθηκε δικαστικά εναντίον αυτών που τον …

ΚΟΛΟΜΒΙΑ ;;
Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ ;;
ΝΙΓΗΡΙΑ ;;...

See more

«Σε ποια χώρα αρχηγός κόμματος κάνει μήνυση σε ηθοποιό που κάνει σάτιρα , ενώ δεν κινήθηκε δικαστικά εναντίον αυτών που τον …

ΚΟΛΟΜΒΙΑ ;;

Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ ;;

ΝΙΓΗΡΙΑ ;;

LIVE YOUR MYTH IN GREECE ??» γράφει σε ανάρτησή του ο κ. Ζαραλίκος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, έχει καταθέσει την μήνυση από τον Σεπτέμβριο, για ανάρτηση, που όπως υποστηρίζει, δεν ήταν κωμική ή σατιρική, αλλά υβριστική για τον ίδιο.

Δείτε την επίμαχη ανάρτηση Ζαραλίκου:





Ευχαριστημένος ο Ερντογάν με το παραλήρημα παρουσιάστριας στην Τουρκία που χάρηκε με τον θάνατο του Γκιουλέν

 


Κάναμε εικόνα τον Ερντογάν την ώρα που η παρουσιάστρια της Τούρκικης τηλεόρασης έπαθε παράκρουση και άρχισε την επίθεση κατά του Γκιουλέν που πέθανε εχθές στις ΗΠΑ σε ηλικία 86 ετών.

Παραλήρημα της παρουσιάστριας στην Τουρκία ενώ σχολίαζε την είδηση θανάτου του Φετουλάχ Γκιουλέν. Μακριά από κάθε ψύχραιμη προσέγγιση της επικαιρότητας μετέδωσε το εξής για τον Γιουλέν στο κανάλι TV100: «Να καεί στην κόλαση».

Μάλιστα δεν δίστασε να εκστομίσει το εξής στον τηλεοπτικό αέρα: «Δεν με ενδιαφέρουν οι αρχές της δημοσιογραφίας», κάνοντας πάλι εικόμα τον Ερντογάν να βλέπει το παραλήρημα και να χαίρεται.

Η παρουσιάστρια είπε: «Μετά από τον θάνατο ενός τέτοιου τρομοκράτη, που προκάλεσε τόση ζημιά στη χώρα του το μόνο που μπορώ να πω είναι να καεί στην κόλαση. Δεν με ενδιαφέρουν οι αρχές της δημοσιογραφίας. Κάθε προδότης πρέπει να πεθάνει έτσι μακριά από την πατρίδα του. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που μεταδίδω την είδηση του θανάτου του ηγέτη της οργάνωσης FETO».





ALCO: Άνοδος ΝΔ, αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ, στο 6,5% ο ΣΥΡΙΖΑ

 



Ένα νέο πολιτικό σκηνικό - με μοναδική σταθερά το άνετο προβάδισμα της ΝΔ και την πεποίθηση του 49% του εκλογικού σώματος ότι δεν υπάρχει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση - κατέγραψε η μέτρηση της ALCO που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Alpha. 



Ενισχυμένο από την διαδικασία εκλογής ηγεσίας βγήκε το ΠΑΣΟΚ, για το οποίο έχει πλέον θετική εικόνα το 41% του εκλογικού σήματος - ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει στο 6,5% στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων. Μάλιστα, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 57% εκτιμούν ότι τυχόν υποψηφιότητά του Στέφανου Κασσελάκη θα οδηγούσε σε επανεκλογή του - πράγμα που δείχνει το μέγεθος του αδιεξόδου στο κόμμα. 

Το 21% δηλώνει ότι βλέπει πλέον το ΠΑΣΟΚ ως αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης σε μονοψήφια ποσοστά - ωστόσο ένας στους δύο ψηφοφόρους δηλώνει ότι δεν βλέπει καμία τέτοια πρόταση, πράγμα που δείχνει το μέγεθος των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να μειώσει την διαφορά από τη ΝΔ, η οποία πάντως για πρώτη φορά έπεσε, αν και οριακά, σε μονοψήφιο νούμερο, στις 9,7 μονάδες. 

Η μέτρηση της ALCO «δείχνει» μία οκτακομματική Βουλή, με αρκετά κόμματα λίγο κάτω ή λίγο πάνω από το όριο του 3%. Οι προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας εξακολουθούν να είναι μειωμένες - χαρακτηριστικά το 44% εκτιμά ότι τα πράγματα θα πάνε χειρότερα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, έναντι μόνον 9% που πιστεύουν ότι θα πάνε καλύτερα, ενώ το 53% δηλώνουν ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από την απόδοση της κυβέρνησης.