Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Δοκιμή: BMW R 1200 GS



Με 170.000 πωλήσεις στο ενεργητικό του το R 1200 GS είναι αδιαμφισβήτητα ο κυρίαρχος στην κατηγορία των mega on-off ή travel enduro, όπως θέλουν να την αποκαλούν πλέον οι Βαυαροί. Η νέα γενιά της μοτοσικλέτας θέλει να συνεχίσει πάνω στην ίδια επιτυχημένη πορεία του προκατόχου και αν κρίνουμε από την ολοκληρωτική ανανέωση που δέχτηκε, οι άλλοι κατασκευαστές θα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ σκληρά για να του πάρουν την πρωτιά.

Όλα διαφορετικά λοιπόν για το νέο R 1200 GS, αλλά τα βασικά και άμεσα αναγνωρίσιμα στοιχεία παραμένουν στη θέση τους. Boxer κινητήρας, που παίζει βασικά και το ρόλο του πλαισίου, μετάδοση με άξονα, Telelever και Paralever για τις αναρτήσεις και φυσικά η πλήρως φρεσκαρισμένη σχεδίαση που, αν και διαφέρει αρκετά σε σχέση με την προηγούμενη γενιά δεν έχει αλλοιώσει καθόλου την αναγνωρισιμότητα του μοντέλου της BMW ως R 1200 GS.

Το πρώτο πράγμα που θα προσέξει κάποιος στο νέο GS είναι μάλλον οι διακόπτες του που αντικαθιστούν αυτούς της προηγούμενης γενιάς και το κάνουν σημαντικά πιο πρακτικό. Ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμό, στο αριστερό γκριπ θα βρείτε και το μεγάλο δακτυλίδι που είδαμε για πρώτη φορά στο K 1600 GT, από το οποίο μπορείτε να προβείτε σε διάφορες ρυθμίσεις αλλά και να αλλάξετε τις ενδείξεις της οθόνης υγρών κρυστάλλων. Η αναβάθμιση στην εργονομία του GS δεν σταματά εδώ και προχωρά και στη θέση οδήγησης. Η νέα και χαμηλότερη κατά 20 χλστ. σέλα μπορεί να ρυθμιστεί τόσο σε ύψος όσο και σε κλίση κάνοντας ακόμη πιο εύκολη τη ζωή του αναβάτη πάνω στο GS, ενώ ρυθμιζόμενη σε μήκος είναι και η σέλα του συνεπιβάτη. Παράλληλα το νέο σχήμα του ρεζερβουάρ δίνει στον αναβάτη καλύτερο γκριπ, ενώ το τιμόνι μπορεί να μεταβάλλει το ύψος του κατά 20 χλστ. κάνοντας έτσι πιο εύκολη την εκτός δρόμου οδήγηση. Τέλος, η νέα ζελατίνα προστατεύει πιο αποτελεσματικά τον αναβάτη, από ό,τι πριν, δημιουργεί μικρότερη περιδίνηση και μπορεί να ρυθμιστεί εύκολα-αλλά χειροκίνητα-σε ύψος από έναν περιστροφικό διακόπτη που βρίσκεται στο νέο πίνακα οργά



Μπορεί, χάρη στην πολύ καλή δουλειά που έκαναν οι σχεδιαστές της εταιρίας, να μην του φαίνεται καθόλου, ωστόσο, ο boxer κινητήρας είναι πέρα από ολοκαίνουριος και υγρόψυκτος. Για την ακρίβεια οι Βαυαροί τον αποκαλούν αερο-υγρόψυκτο αφήνοντας να εννοηθεί πως οι ψύκτρες στους κύλινδρους δεν έχουν απλά διακοσμητικό ρόλο αλλά συμβάλλουν αποφασιστικά στην διατήρηση της θερμοκρασίας υπό έλεγχο. Ούτως ή άλλως βρίσκονται σε ιδανική θέση για να ψύχονται…φυσικά και θα ήταν κρίμα να μην εκμεταλλεύονται αυτό το γεγονός. Αυτός ο τρόπος ψύξης επέτρεψε στους ανθρώπους της BMW να διατηρήσουν το μέγεθος και το βάρος του συστήματος ψύξης σε λογικά επίπεδα (μόλις 2,7 κιλά) και να εστιάσουν την ψύξη με το υγρό στοιχείο σε εκείνα τα σημεία που δέχονται τη μεγαλύτερη θερμική καταπόνηση, την περιοχή δηλαδή γύρω από τις βαλβίδες.

Η υγρόψυξη δεν ήρθε μόνο για να αυξηθεί η απόδοση του μοτέρ αλλά για να μπορεί το μηχανικό σύνολο να περνά τις μελλοντικές προδιαγραφές θορύβου και ρύπων. Λεπτομέρειες που κάνουν και οπτικά τη διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο μοτέρ είναι οι νέες θέσεις για την εισαγωγή αλλά και την εξαγωγή στους κυλίνδρους που έρθει στον κάθετο άξονα με την εισαγωγή να βοηθά και στην αποτελεσματικότερη πλήρωση του κυλίνδρου. Αυτό έδωσε, επίσης, περισσότερο χώρο στους μηχανικούς ώστε να τοποθετήσουν ξεχωριστούς εκκεντροφόρους για τις βαλβίδες εισαγωγής και εξαγωγής βελτιώνοντας έτσι τον έλεγχό τους. Παράλληλα ο περισσότερος χώρος, αφήνει, σύμφωνα με την εταιρία, το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί μελλοντικά και κάποιο σύστημα μεταβλητού χρονισμού των βαλβίδων που θα βελτιστοποιεί την απόδοσή του ανάλογα με το ρυθμό περιστροφής!

Aλλες σημαντικές αλλαγές στο νέο μοτέρ είναι η ενσωμάτωση του κιβωτίου στο μπλοκ του κινητήρα, ενώ ο συμπλέκτης είναι πλέον υγρός και πολύδισκος, φέρει χαρακτηριστικά μονόδρομης λειτουργίας και σύμφωνα με την BMW απαιτεί λιγότερη δύναμη στη μανέτα για να συμπλέξει/αποσυμπλέξει. Τέλος, το κέλυφος το ψαλιδιού που φέρει εσωτερικά τον άξονα της μετάδοσης βγαίνει πλέον από το αριστερό μέρος της μοτοσικλέτας. Ανασχεδιασμένη είναι και η κεφαλή του κυλίνδρου η οποία έχει μικρότερες διαστάσεις από την προηγούμενη οι βαλβίδες δεν είναι πλέον ακτινικά τοποθετημένες και έχουν μεγαλύτερες κατά ένα χλστ. κεφαλές και κοντύτερα ελατήρια. Πιο κοντός, κατά 5 χλστ. (από 60) είναι και ο ελαφρύτερος και πιο άκαμπτος στρόφαλος, ενώ ο αντικραδασμικός άξονας ανασχεδιάστηκε και παραμένει. Τέλος, ανασχεδιασμένες είναι και οι σχέσεις το 6τάχυτου κιβωτίου προς καλύτερη εκμετάλλευση της υψηλότερης απόδοσης.
Όσον αφορά στην τροφοδοσία του αυτή πραγματοποιείται από ένα νέο σώμα ψεκασμού με διάμετρο στα 52 χλστ. (από 50), ενώ το γκάζι είναι πλέον ηλεκτρονικά ελεγχόμενο. Αλλαγές είχαμε φυσικά και στην νέα εξάτμιση η οποία φέρει και πεταλούδα για τον έλεγχο των καυσαερίων που βελτιώνει ακόμη περισσότερο την απόδοση.

Ο κυβισμός του boxer παρέμεινε τελικά στα 1.170 κ.εκ. (ίδια διάμετρος και διαδρομή), παρά τις φήμες για αύξηση του κυβισμού, όχι όμως και η απόδοσή του. Η τελευταία αυξήθηκε στους 123,3 ίππους και τα 12,75 kgm ροπής στις 7.700 και 6.500 σ.α.λ. αντίστοιχα. Η προηγούμενη γενιά απέδιδε 110 ίππους και 12,2 Kgm ροπής στις 7.750 και 6.000 σ.α.λ. αντίστοιχα.

Ο νέος κινητήρας εξακολουθεί να αποτελεί το κύριο μέρος του, ωστόσο, το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο που δένεται επάνω του είναι ολοκαίνουριο, όπως επίσης και το νέο βιδωτό υποπλαίσιο. Ανασχεδιασμένα είναι τόσο το Telelever εμπρός όσο και το Paralever πίσω. Η BMW έχει αυξήσει την ακαμψία του εμπρός συστήματος, ενώ πίσω παρά το μεγαλύτερο μήκος του (588 από 535,6 χλστ.) μονόμπρατσου ψαλιδιού η ακαμψία έχει παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Στα ίδια επίπεδα έχει παραμείνει και η διαδρομή εμπρός και πίσω στα 190 και 200 χλστ αντίστοιχα, ενώ η απόσβεση και η προφόρτιση του πίσω αμορτισέρ είναι ρυθμιζόμενες. Όσον αφορά στη γεωμετρία το μεταξόνιο έχει παραμείνει στα 1.507 χλστ. και το ίχνος έχει αυξηθεί ελάχιστα στα 101 χλστ. (από 99,6).
Σημαντική αλλαγή, που προσφέρει μεγαλύτερη πρόσφυση και βελτιωμένο φρενάρισμα, εντοπίζεται και στη μπροστινή ζάντα των 19 ιντσών που είναι πλέον πλατύτερη και φέρει ελαστικό 120/70 το φαρδύτερο που έχει τοποθετηθεί ποτέ σε mega on-off. Φαρδύτερος είναι και ο πίσω τροχός, ενώ μεγαλύτερες είναι και οι διαστάσεις του ελαστικού (170/60 από 150/70).
Στο προαιρετικό εξοπλισμό του R 1200 GS θα βρείτε και τις, νέας γενιάς ημι-ενεργητικές αναρτήσεις της BMW, ESA (Electronic Suspension Adjustment) που ρυθμίζουν την απόσβεσή τους μέσω αισθητήρων απόστασης στους τροχούς.



Το GS έχει σαφώς μεγαλύτερη δύναμη από το παρελθόν, την οποία μπορεί να αποδώσει ιδιαίτερα βίαια, και απαιτεί σεβασμό. Απενεργοποιήστε σταδιακά τα συστήματα, μόνο εάν γνωρίζετε τι κάνετε. Από την άλλη, το νέο 1200 κάνει τις πιο εύκολες και στρωτές σούζες στην ιστορία της μοτοσικλέτας -όχι πως θα επιδοθούν πολλοί να ανακαλύψουν αυτή τη λεπτομέρεια. Ακόμα κι αν δεν σας αρέσουν οι σούζες, το πρώτο χαρακτηριστικό που θα επισημάνετε στο GS είναι το πόσο καλά κρύβει την ταχύτητα με την οποία κινείται. Επιταχύνει με ευκολία Superbike, και πριν καλά-καλά προλάβεις να πεις «τροχαία παράβαση», έχεις ήδη πατήσει τα 180 χλμ/ώρα, και έκπληκτος κοιτάζεις τριγύρω, μην πιστεύοντας τις ενδείξεις του κοντέρ! Τα 230 της τελικής είναι ίδια με του προηγούμενου GS, απλώς οι επιταχύνσεις είναι πολύ πιο γεμάτες.

Στο προαιρετικό εξοπλισμό του R 1200 GS μπορεί να βρει κανείς το σύστημα ελέγχου ευστάθειας της BMW το οποίο είναι περισσότερο γνωστό ως ASC (Automatic Stability Control). Αυτό δίνει στον αναβάτη τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ πέντε διαφορετικών προγραμμάτων ευστάθειας (Rain, Road, Dynamic, Enduro, Enduro Pro), τα οποία επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά απόδοσης τόσο του κινητήρα, όσο και των ηλεκτρονικά ελεγχόμενων αναρτήσεων αλλά και του ABS. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει τρεις διαφορετικές χαρτογραφήσεις για τον κινητήρα, ενώ εάν επιλέξει τη ρύθμιση Enduro Pro (μόνο για τρακτερωτά ελαστικά), το ABS για τον πίσω τροχό απενεργοποιείται και το σύστημα πρόσφυσης του πίσω τροχού γίνεται λιγότερο παρεμβατικό.

Αλλαγές έχουμε και στον τομέα της πέδησης. Οι διπίστονες δαγκάνες που προέρχονται από την Brembo είναι μονομπλόκ, έχουν τοποθετηθεί ακτινικά και συνδυάζονται με σύστημα αντιπλοκαρίσματος από τον βασικό εξοπλισμό του νέου R 1200 GS. Τα πιστόνια τους είναι όμοια και πιο μικρά σε σχέση με πριν (32 χλστ. από 34 και 36), όπως μικρότερη είναι και διάμετρος της τρόμπας που βρίσκεται πλέον στα 15 χλστ. από 16. Οι δίσκοι εμπρός είναι διαμέτρου 305 χλστ. με τον πίσω να έχει μεγαλώσει σε διαστάσεις και να αγγίζει πλέον τα 276 χλστ.




Πηγή: skai.gr


Ακόμη 354 συντάξεις εντοπίστηκαν να εισπράττονται μετά θάνατον


Σε προσωρινή αναστολή καταβολής των συντάξεων 354 συνταξιούχων λόγω θανάτου, προχώρησε από την 1η Οκτωβρίου ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Ο Οργανισμός προέβη στην αναστολή των συντάξεων αυτών διότι μετά διασταυρώσεις των στοιχείων από το Υπουργείο Εσωτερικών, και τις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ προέκυψαν ενδείξεις πιθανής παραβατικότητας επειδή είχαν υποβληθεί ελλιπή στοιχεία οικογενειακής κατάστασης ή δεν είχε δηλωθεί ο θάνατος του συνταξιούχου.

Σε ανακοίνωσή του ο ΟΑΕΕ αναφέρει ότι συνταξιούχοι που θα διαπιστώσουν ότι συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για συνέχιση καταβολής της σύνταξής τους θα πρέπει οι ίδιοι να καταθέσουν στις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ τα παρακάτω δικαιολογητικά:
αίτηση επαναφοράς της σύνταξης και κατάθεσης δικαιολογητικών με ταυτοπρόσωπη παρουσία του συνταξιούχου.

επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της Ταυτότητας του συνταξιούχου.
επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του τελευταίου Εκκαθαριστικού Σημειώματος της Φορολογικής Δήλωσης του συνταξιούχου.
πρόσφατο Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης (τελευταίου δεκαημέρου), στο οποίο να αναγράφεται ο θάνατος του/της συζύγου.
υπεύθυνη Δήλωση, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής, όπου να δηλώνεται ότι από το θάνατο του/της συζύγου του συνταξιούχου δεν έχει τελεστεί άλλος γάμος και ότι τα στοιχεία που αναφέρει το Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης είναι ορθά.

Σε περίπτωση αδυναμίας φυσικής παρουσίας του συνταξιούχου απαιτείται, πλέον των παραπάνω, εξουσιοδότηση με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής και φωτοτυπία της ταυτότητας του εξουσιοδοτουμένου (Αίτηση επαναφοράς της σύνταξης και κατάθεσης δικαιολογητικών με εξουσιοδότηση).

Σε περίπτωση που ο συνταξιούχος τελεί σε κατάσταση ανικανότητας για δικαιοπραξία απαιτείται απόφαση του δικαστηρίου για δικαστικό συμπαραστάτη ή τον επίτροπο.


Πηγή: ethnos.gr


Εντείνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο


Εντείνονται οι πιέσεις στις τιμές των μετοχών με την αγορά να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 800 μονάδων. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 16:00, διαμορφώνεται στις 792,34 μονάδες σημειώνοντας πτώση 5,25%.
Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 37,15 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 5,37%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 5,51%.

Πτωτικά κινούνται όλες οι μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της MIG (-9,42%), της Πειραιώς (-8,27%), της ΕΥΔΑΠ (-8,23%), της Eurobank (-7,45%), Motor Oil (-7,04%), της Ιντραλότ (-7,02%) και της Εθνικής (-6,76%).

Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (-7,10%), του Πετρελαίου (-6,62%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-6,15%).

Ανοδικά κινούνται 12 μετοχές, 94 πτωτικά και 14 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: ΚΡΕΚΑ +19,68%, Καθημερινή +18,65%, ΑΤΤΙ-ΚΑΤ +18,18% και Yalco +16,67%.


Πηγή : imerisia.gr


Financial Times: Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ψέματα για το Grexit



Bild: Οι Γερμανοί υπολογίζουν από τώρα πόσο θα κοστίσει το Grexit - Στα 50 δισ. ευρώ το κόστος για τη Γερμανία

Η στιγμή της αλήθειας για την Ευρωζώνη έφτασε, ξεκινάει το άρθρο του στους Financial Times, o Wolfgang Münchau, αναφερόμενος στις ελληνικές εκλογές αλλά και στις επερχόμενες στην Πορτογαλία και την Ισπανία το δεύτερο μισό του έτους.

«Οι εκλογές θα δείξουν εάν η ευρωπαϊκή προσέγγιση στην κρίση θα λειτουργήσει πολιτικά ή όχι. Φυσικά, η πιθανότητα να γίνουν εστία ανάφλεξης και πολιτικής αναταραχής είναι πιθανή τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία», συνεχίζει το άρθρο, σημειώνοντας ότι η Αριστερά προηγείται στις δημοσκοπήσεις και στις δύο χώρες.

Στην Ελλάδα, οι ψηφοφόροι στην ουσία πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του status quo, δηλαδή της δημοσιονομικής λιτότητας και της διαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους.

«Η επίσημη ευρωπαϊκή πολιτική προς την Ελλάδα, και η πολιτική του Σαμαρά, είναι στην ουσία η αναγνώριση του προβλήματος χρέους και η αναβολή του αναπόφευκτου», τονίζει.

«Είναι η πολιτική του επιμηκύνουμε τα δάνεια και παριστάνουμε ότι μπορούμε να αποπληρώσουμε το χρέος. Αλλά η ιστορία έχει δείξει ότι οι στρατηγικές αυτές έχουν δοκιμαστεί κι έχουν αποτύχει. Εάν σε αυτό προσθέσουμε τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, εξαιτίας και της πτώσης του πετρελαίου, τότε αυτό θα σπρώξει το ελληνικό χρέος στο χείλος του γκρεμού», προσθέτει ο  Münchau.

“Δυστυχώς, το μόνο κόμμα που κάνει λόγο, και σωστά, για αναδιάρθρωση του χρέους, είναι το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο όμως, δεν είναι ειλικρινές για το αποτέλεσμα εάν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αποτύχουν. Όταν κάποιος διαπραγματεύεται την αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων αυτών. Οι επιλογές είναι είτε να καταφύγει πάλι στο παλαιό status quo, επομένως σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει λόγος να ψηφίσει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε να φύγει από την Ευρωζώνη και να προχωρήσει σε μονομερή στάση πληρωμών. Αλλά αυτό είναι κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκλείσει” εξηγεί, συμπληρώνοντας ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να έχει τα σωστά κίνητρα αλλά έχει λάθος πολιτικές.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr


Bild: Οι Γερμανοί υπολογίζουν από τώρα πόσο θα κοστίσει το Grexit


Σχεδόν 50 δισ. ευρώ θα κοστίσει στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Η Ευρωκρίση επέστρεψε. Η Ελλάδα απειλείται με έξοδο από το ευρώ στο πρώτο εξάμηνο - και στην επιστροφή στη δραχμή... Τι συμβαίνει σε μια χώρα που δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες και τις συμφωνίες;» είναι η ερώτηση της Βild,

Αναφέρεται μάλιστα στο δημοσίευμα πως μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα κοστίσει στη Γερμανία σχεδόν 50 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Spiegel «η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση ειναι στο μεταξύ πρόθυμη, να αφήσει εκτός ευρώ την Αθήνα».

«Aν οι Έλληνες ψηφίσουν μία αριστερή κυθέρνηση στις 25 Ιανουαρίου και σταματήσει το πρόγραμμα λιτότητας, δεν θα λάβουν κανένα ευρώ από την ΕΕ», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα για να αναφέρει πως «η καγκελάριος Μέρκελ και οι σημαντικότεροι υπουργοί της, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Φρανκ Σταινμάγερ και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έχουν συμφωνήσει εμπιστευτικά σε αυτή τη γραμμή. Αυτό θα οδηγούσε την Ελλάδα κατευθείαν στη χρεοκοπία» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, αναφέροντας ότι υπάρχει συμφωνία στον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών στο θέμα αυτό.

Ποια θα είναι τα «πιθανά κόστη για την Γερμανία». Σύμφωνα με την Bild «έως τώρα η Αθήνα έχει λάβει 183,5 δισ. ευρώ βοήθεια από την ΕΕ, με το γερμανικό μερίδιο να ανέρχεται στα 49,5 δισ. ευρώ (27%)»


Πηγή : protothema.gr


Καταδικάζει το ΥΠΕΞ την επίθεση με έναν Ελληνα νεκρό στη Λιβύη


Με τον πιο έντονο τρόπο καταδικάζει η Ελλάδα την "απρόκλητη και άνανδρη αεροπορική επίθεση" που δέχθηκε το ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο «Araevo» στις 4 Ιανουαρίου, ενώ βρισκόταν αγκυροβολημένο σε απόσταση 2 μιλίων από τον λιμένα της Ντέρνα, στην ανατολική Λιβύη, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας Έλληνας 29 ετών και ένας αλλοδαπός, μέλη του πληρώματος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, το σκάφος, σύμφωνα με ενημέρωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ήταν ναυλωμένο από τη λιβυκή κρατική εταιρεία «National Oil Corporation» (NOC) και εκτελούσε επί σειρά ετών το δρομολόγιο Μέρσα Ελ Μπέρκα- Ντέρνα, χωρίς προβλήματα.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η εγκληματική αυτή πράξη προκάλεσε τον θάνατο δύο μελών του πληρώματος, ενός Έλληνα και ενός Ρουμάνου και τον τραυματισμό άλλων δύο» και υπογραμμίζεται: «Οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές, σε συνεννόηση με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να διευκολυνθεί ο άμεσος επαναπατρισμός της σωρού του Έλληνα ναυτικού».

«Η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τις λιβυκές Αρχές- παρά την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί- προκειμένου να καταστεί δυνατή η διαλεύκανση των συνθηκών του τραγικού συμβάντος, η ταυτοποίηση και τιμωρία των δραστών της επίθεσης και η καταβολή αποζημιώσεων προς τις οικογένειες των θυμάτων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Μάλιστα, γι' αυτόν τον σκοπό, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται, ήδη, σε επαφή με τον ειδικό αντιπρόσωπο στη Λιβύη του Γ.Γ. του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Bernadino Leon και την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Federica Mogherini.


Πηγή : kathimerini.gr


Αίτηση αποφυλάκισης κατέθεσαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χ.Α.


Να αρθεί η κράτησή τους εν όψει και των βουλευτικών εκλογών ζητούν από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Στην αίτησή που κατέθεσαν ο αρχηγός του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος και οι υπόλοιποι βουλευτές, τονίζουν ότι «η παράνομη κράτηση των βουλευτών του τρίτου κόμματος της χώρας στις φυλακές με εντολή Σαμαρά έχει καταλύσει το Σύνταγμα και τις ελεύθερες εκλογές. Ολόκληρο το σύστημα της κλεπτοκρατίας πολεμά την Χρυσή Αυγή γιατί είμαστε οι μόνοι που αντιστεκόμαστε στα ανθελληνικά του σχέδια.»
Όπως τονίζουν «την στιγμή που ο προεκλογικός αγώνας έχει ξεκινήσει, ο Αρχηγός και βουλευτές του εθνικιστικού Κόμματος της πατρίδας μας, της τρίτης πολιτικής δύναμης, βρίσκονται παράνομα στις φυλακές Κορυδαλλού.
Σήμερα ο Αρχηγός και οι υπόλοιποι παράνομα κρατούμενοι βουλευτές του Κινήματος, κατέθεσαν αίτηση για άρση της προσωρινής τους κράτησης. Στο σκεπτικό της αίτησης τονίζεται ότι και μόνο η προκήρυξη των εκλογών αυτών, αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για την άμεση αποφυλάκισή όλων των βουλευτών. Και τούτο, διότι δεν νοείται διεξαγωγή προεκλογικής περιόδου με τον Αρχηγό και Βουλευτές του τρίτου μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος στη φυλακή! Επισημαίνεται ότι άπαντες οι αιτούντες θα είναι εκ νέου υποψήφιοι στις εκλογικές τους περιφέρειες.
Κατ΄ εφαρμογή άρθρων 51 και 52 του Συντάγματος, τα οποία ορίζουν τον τρόπο εκλογής βουλευτών και με δεδομένο ότι προεχόντως επιβάλλεται να παρασχεθεί στους υποψηφίους βουλευτές η δυνατότητα να ασκήσουν πλήρως τα πολιτικά τους δικαιώματα, δηλαδή να διεκδικήσουν την επανεκλογή τους επί ίσοις όροις με τους υποψηφίους των υπολοίπων κομμάτων, δηλαδή να συμμετάσχουν ελευθέρως στον προεκλογικό αγώνα, με ομιλίες, επισκέψεις στις εκλογικές περιφέρειες, επικοινωνία με τους πολίτες, παρουσία σε συγκεντρώσεις, σε πολιτικές εκπομπές, συνεντεύξεις σε ΜΜΕ κλπ., η Δικαιοσύνη θα πρέπει επιτέλους να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Θα πρέπει να προστατέψει το Σύνταγμα και την ελεύθερη διεξαγωγή των εκλογών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με άμεση αποφυλάκιση του Αρχηγού και των υπόλοιπων βουλευτών του «Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή».


Πηγή :  naftemporiki.gr


Στον Κορυδαλλό ο Χριστόδουλος Ξηρός - Βρέθηκε νέα γιάφκα του στο Λουτράκι


Κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του στον ανακριτή

Ένα κλεμμένο βαν και ένα τζιπ με τα οποία σχεδίαζε χτύπημα στις φυλακές Κορυδαλλού εντοπίστηκαν στη μονοκατοικία της Περαχώρας Λουτρακίου - Τσουβάλια με νιτρική αμμωνία στο δεύτερο κρησφύγετο του «Μανώλη» της 17Ν

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα μεγάλη επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής στην Κορινθία.

Συγκεκριμένα σε μονοκατοικία της Περαχώρας Λουτρακίου την οποία είχε ενοικιάσει η 22χρονη φίλη του Χριστόδουλου Ξηρού το μικρό όνομα της οποίας είναι «Αγγελική», βρέθηκαν ένα κλεμμένο βαν και ένα τζιπ με τα οποία εικάζεται ότι το μέλος της 17Νοέμβρη σχεδίαζε να υλοποιήσει το σχέδιό του να επιτεθεί στις φυλακές Κορυδαλλού.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός και η ομάδα του θα χρησιμοποιούσαν τα οχήματα αυτά στο μεγάλο χτύπημα που σχεδίαζαν στις φυλακές Κορυδαλλού για την απελευθέρωση των μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς».

Εκτός από τα δύο οχήματα, το βαν έχει πιστοποιηθεί ότι είχε κλαπεί, που εντοπίστηκαν στον προαύλιο χώρο της μονοκατοικίας, στη γιάφκα-κρησφύγετο του Λουτρακίου βρέθηκαν τσουβάλια με νιτρική αμμωνία και τάπερ με καλώδια. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο χώρος δεν είναι παγιδευμένος με τα εκρηκτικά, στη μονοκατοικία βρίσκονται πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ).  

Στις φυλακές Κορυδαλλού ο Ξηρός

Εν τω μεταξύ, στις φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρθηκε ο Χριστόδουλος Ξηρός, μετά την τυπική απολογία που έδωσε στον ανακριτή.

Σε δήλωσή του ο κ. Φραγκίσκος Ραγκούσης, συνήγορος του Χριστόδουλου Ξηρού, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Ο Χριστόδουλος Ξηρός κρίθηκε ομόφωνα προφυλακιστέος και θα μεταφερθεί στον Κορυδαλλό. Ούτε αναλαμβάνει ούτε υιοθετεί τα σενάρια της αστυνομίας ότι ετοίμαζε χτύπημα στις φυλακές Κορυδαλλού. Η δικογραφία είναι ελλιπέστατη».

Ο «Μανώλης» της 17Ν οδηγήθηκε σήμερα στις ανακριτικές αρχές έπειτα από την άσκηση ποινικής δίωξης που του ασκήθηκε για βαρύτατα αδικήματα. Ωστόσο, δεν απολογήθηκε αλλά ενώπιον του ανακριτή περιορίστηκε να κάνει την εξής δήλωση:

«Δεν συμμετέχω στην διαδικασία σας, δεν με ενδιαφέρει, δεν θα δεχθώ ερωτήσεις και σας παραπέμπω στην αρχική μου δήλωση και θέλω συμπληρωματικά να προσθέσω επειδή επαναλαμβάνεται συνεχώς η φράση "με σκοπό να βλάψει την οικονομία της χώρας", θέλω να προσθέσω τα εξής: Αυτοί που υπηρετείς σαν πιστό σκυλάκι τα κατάφεραν μια χαρά όχι απλά να βλάψουν αλλά να διαλύσουν την οικονομία της χώρας και συνεχίζουν απτόητοι το καταστροφικό τους έργο».

Μάλιστα, κατά την έξοδό του από το ανακριτικό  γραφείο ο Χριστόδουλος Ξηρός φώναξε: «Δεν θα μας σώσει κανένας σωτήρας, αντισταθείτε στις κατοχικές δυνάμεις. δεν έχουμε άλλη επιλογή».



Πηγή : protothema.gr


Τσίπρας: Καλώ τον Σαμαρά σε καθαρό, δημόσιο διάλογο



Τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τον πρωθυπουργό ζητά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Πρόσκληση στον Αντώνη Σαμαρά «να ανταποκριθεί σε έναν καθαρό και ανοιχτό δημόσιο τηλεοπτικό διάλογο. Σε εθνική εμβέλεια, μπροστά στον υπέρτατο κριτή μας: τον ελληνικό λαό» απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Αυτό περιμένουν οι πολίτες, προκειμένου να απαντηθούν τα ερωτήματα και οι αγωνίες τους για το μέλλον. Αυτό αρμόζει στη δημοκρατία μας. Και είναι χρέος όλων μας να ανταποκριθούμε», τόνισε σε δημόσια δήλωσή του.

Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:

«Οι εκλογές της 25ης του Γενάρη είναι ίσως οι κρισιμότερες στη σύγχρονη ιστορία του τόπου.

Ο ελληνικός λαός, μετά από 4 χρόνια ατέρμονων θυσιών, έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δυο εκ διαμέτρου αντίθετες στρατηγικές για την επόμενη μέρα.

Και παρά το σύντομο της προεκλογικής διαδικασίας, οι ψηφοφόροι απαιτούν από όλους μας προτάσεις, επιχειρήματα δεσμεύσεις.

Καθαρά, ανοιχτά, στο φως και όχι στο σκοτάδι.

Οι απλοί άνθρωποι, οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι αγρότες, όσοι αγωνιούν για την επαναφορά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, όσοι δεν έχουν λεφτά για να αγοράσουν τα φάρμακά τους, περιμένουν από τις πολιτικές δυνάμεις που διεκδικούν την εκλογική νίκη, υπεύθυνη και ξεκάθαρη τοποθέτηση.

Αντιπαράθεση προγραμμάτων και επιχειρημάτων.

Όχι μάχες χαρακωμάτων.

Όχι αντιπαράθεση μονολόγων και μονταρισμένων σποτ.

Όχι καθημερινή καλλιέργεια φτηνών εντυπώσεων.

Απευθύνομαι, λοιπόν, στον κ. Σαμαρά.

Ό,τι κι αν μας χωρίζει, έχουμε υποχρέωση απέναντι στην ιστορία, απέναντι στη δημοκρατία να προσέλθουμε με ανοιχτά χαρτιά και με επιχειρήματα απέναντι στον ελληνικό λαό.

Σε έναν δημόσιο διάλογο ανοιχτό, ειλικρινή. Αντίστοιχο τόσο του δημοκρατικού ήθους, όσο και της κρίσιμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα. Και ας αφήσουμε τον ελληνικό λαό να κρίνει ψέματα και αλήθειες. Να κρίνει το σωστότερο, το ωφελιμότερο για το μέλλον της πατρίδας.

Καλώ τον κ. Σαμαρά να ανταποκριθεί σε έναν καθαρό και ανοιχτό δημόσιο τηλεοπτικό διάλογο. Σε εθνική εμβέλεια, μπροστά στον υπέρτατο κριτή μας: τον ελληνικό λαό.

Αυτό περιμένουν οι πολίτες, προκειμένου να απαντηθούν τα ερωτήματα και οι αγωνίες τους για το μέλλον. Αυτό αρμόζει στη δημοκρατία μας. Και είναι χρέος όλων μας να ανταποκριθούμε».


Πηγή : newsbeast.gr


Μαρτυρία σοκ διασωθέντα του Norman Atlantic: Λαθρομετανάστες είχαν ανάψει φωτιά στο γκαράζ για να ζεσταθούν


Μια τρομακτική αποκάλυψη έκανε ένας εκ των διασωθέντων της τραγωδίας του Norman Atlantic, μιλώντας στην κρατική ιταλική τηλεόραση.

Ο Τούρκος επιβάτης του πλοίου Ντεμίρ Ιμπραήμ Ισίλ, κατήγγειλε ότι Αφγανοί λαθρομετανάστες είχαν ανάψει φωτιά  μέσα σε φορτηγό στο γκαράζ του Norman Atlantic για να ζεσταθούν: «Περισυλλέξαμε από τη θάλασσα την άλλη μέρα το πρωί άλλα τέσσερα άτομα: Έναν Έλληνα οδηγό, τρεις παράνομους Αφγανούς μετανάστες, από εκείνους που ήταν πάνω σε ένα φορτηγό και είχαν ανάψει φωτιά για να ζεσταθούν και κατάφεραν να σωθούν πέφτοντας στη θάλασσα», είπε χαρακτηριστικά στην RAI ο κ. Ισίλ.



Πηγή: iefimerida.gr


Δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές ο Γιάννης Ιωαννίδης


Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές ανακοίνωσε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Γιάννης Ιωαννίδης.

«Με απόλυτο αίσθημα ευθύνης και συνέπειας προς όλους όσους με επέλεξαν να τους εκπροσωπήσω στην ελληνική Βουλή, αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος του κόμματός μου στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές» τονίζει ο κ. Ιωαννίδης σε ανακοίνωσή του.

Σημειώνει δε πως θα παραμείνει στη διάθεση της ΝΔ και θα συνεχίσει να μάχεται για τα ιδανικά του μέσα στους κόλπους της παράταξης και θα είναι φίλος και κοντά σε κάθε πρόβλημα «όπως και πρώτα και ακόμη περισσότερο».

Ο κ. Ιωαννίδης ευχαριστεί -μεταξύ άλλων- «τους δύο άξιους πρωθυπουργούς, τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά» για την εμπιστοσύνη που τού έδειξαν, όταν τού εμπιστεύτηκαν την τιμητική για τον ίδιο θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, αλλά και τους πολίτες που τον τίμησαν με την ψήφο τους.

Εύχεται δε, «η επόμενη μέρα των εκλογών, να βρει όλους τους Έλληνες ενωμένους, για να μπορέσουμε, σαν μια ομάδα πλέον, να επιτύχουμε τους στόχους μας σαν λαός».


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ





ISS: Οι άνθρωποι που έκαναν Πρωτοχρονιά 16 φορές



Δεκαέξι φορές Πρωτοχρονιά γιόρτασε ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, και οι αστροναύτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, έκαναν αλλεπάλληλα ρεβεγιόν.

Ταξιδεύοντας γύρω από τη Γη με ταχύτητα άνω των 28.000 χιλιομέτρων την ώρα, το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού πρόλαβε να γιορτάσει τον ερχομό της Πρωτοχρονιάς... 16 φορές!

Ο λόγος είναι ότι το πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα συμπληρώνει μια πλήρη περιφορά της Γης κάθε 90 λεπτά, και βλέπει την ανατολή και το ηλιοβασίλεμα 16 φορές την ημέρα.

Επισήμως, πάντως, το έτος 2015 άρχισε για τον ISS στις 02.00 ώρα Ελλάδας την 1η Ιανουαρίου, δηλαδή τα μεσάνυχτα σε ώρα Γκρίνουιτς.

Εκείνη την ώρα, το πλήρωμα υποτίθεται ότι θα έπρεπε να κοιμάται, είχε όμως τη δυνατότητα να μείνει ξύπνιο, αφού η μέρα της Πρωτοχρονιάς ήταν ελεύθερη.

Οι προπόσεις για το νέο έτος έγιναν με φρουτοχυμό, διευκρίνισε η NASA.

H επόμενη σημαντική μέρα για τον σταθμό θα είναι η 6η Ιανουαρίου, γιορτή των Θεοφανίων στην Ελλάδα, οπότε προγραμματίζεται να εκτοξευτεί το σκάφος Dragon που μεταφέρει εφόδια.

Στον ISS ζουν αυτό το διάστημα δύο Αμερικανοί αστροναύτες, μια Ιταλίδα και τρεις Ρώσοι κοσμοναύτες.

Πηγή: in.gr


Δριμύ κατηγορώ του δημάρχου Κορυδαλλού για τους κινδύνους εξαιτίας των φυλακών



Ο δήμαρχος Κορυδαλλού επέρριψε στις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών την ευθύνη για το καθεστώς φόβου που επικρατεί στους κατοίκους της πόλης εξαιτίας των αποδράσεων και των εξεγέρσεων κρατουμένων.

«Hθικοί αυτουργοί για τον σοβαρό κίνδυνο που διέτρεξαν και διατρέχουν επί δεκαετίες οι πολίτες του Κορυδαλλού, είναι όλες οι κυβερνήσεις, των τελευταίων δεκαετιών, οι οποίες κάθε φορά που γίνονται αποδράσεις και εξεγέρσεις κρατουμένων, αναγνωρίζουν το διαχρονικό και δίκαιο αίτημα του λαού της περιοχής μας για απομάκρυνση της μεγαλύτερης φυλακής της χώρας».

Αυτό τονίζει σε σημερινή δήλωσή του ο δήμαρχος Κορυδαλλού, Σταύρος Κασιμάτης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για «μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα στις Φυλακές Κορυδαλλού» που, όπως αναφέρει, «προκαλεί φόβο, οργή, αγανάκτηση και φυσικά ανακούφιση για την αποτροπή του, στους δημότες της πόλης».

«Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι είναι δυνατό να σχεδιαζόταν ένα μαζικό έγκλημα, που θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια μιας ολόκληρης πόλης, δεδομένου ότι πέρα από τους 3000 χιλιάδες κρατούμενους και εργαζόμενους, οι Φυλακές είναι κυριολεκτικά "μια ανάσα" από 10 σχολικές μονάδες, από 3 Παιδικούς Σταθμούς και 2 Αθλητικά Κέντρα στα οποία καθημερινά φοιτούν και αθλούνται χιλιάδες παιδιά και κατοικούν δεκάδες χιλιάδες πολίτες» προσθέτει ο δήμαρχος Κορυδαλλού.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Norman Atlantic: Ο Ιταλός εισαγγελέας τώρα ζητά τη συνεργασία των Ελλήνων συναδέλφων του


Αν και μέχρι πρότινος κατηγορούσε την Ελλάδα για το αλαλούμ με τη λίστα των επιβατών

Επαφή με την ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη είχε την Κυριακή ο Ιταλός εισαγγελέας Έττορε Καρντινάλι, ο οποίος διερευνά τα αίτια του ναυτικού δυστυχήματος του Norman Atlantic.

Όπως είπε στους εκπροσώπους της πρεσβείας θα ζητήσει τη συνεργασία των ελληνικών εισαγγελικών αρχών, για την πλήρη διερεύνηση των αιτιών του τραγικού αυτού συμβάντος και την σχετική απόδοση ευθυνών.

Εντωμεταξύ για τρίτη φορά εισήλθαν την Κυριακή οι πραγματογνώμονες στο κουφάρι του Νοrman Atlantic, μαζί με ομάδα πυροσβεστών οι οποίοι προσπαθούν να σβήσουν νέες εστίες φωτιάς.

Οι εστίες αυτές, εξαιτίας των οποίων δεν κατέστη ακόμα δυνατή η είσοδος στο γκαράζ, δημιουργήθηκαν από το οξυγόνο που εισχώρησε σε χώρους του πλοίου όπου είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά, μετά την ρυμούλκησή του στο Μπρίντίζι.


Πηγή : protothema.gr


Σαμαράς: Η Ελλάδα είναι ένα κέρμα στον αέρα


«Η Ελλάδα είναι ένα κέρμα στον αέρα και για αυτό θα πρέπει πάση θυσία να κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπάρχει ο αγρότης, όπως τον ξέρουμε σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε αποκλειστικές δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Βεργίνα Τηλεόραση, αμέσως μετά το πέρας της χθεσινής του ομιλίας στη Λάρισα. Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως η ψαλίδα κλείνει και σύντομα θα ανατραπεί.

Περιοδεία στη Θράκη

Διήμερη περιοδεία στους νομούς Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας, πραγματοποιεί από αύριο, Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς. Αύριο το βράδυ, ο κ. Σαμαράς θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής. Την Τρίτη 6 Ιανουαρίου, εορτή των Θεοφανείων, θα παρακολουθήσει την τελετή του Μεγάλου Αγιασμού των Υδάτων, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καβάλας.


Πόλεμος ανακοινώσεων Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ για τη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού


Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε με αφορμή τη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού.

Αρχικά η Ν.Δ., με ανακοίνωσή της είπε ότι είναι ντροπή, αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει συγχαρεί ακόμη την αστυνομία για τη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού.

«Είναι ντροπή που ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν συγχαρεί ακόμα την Ελληνική Αστυνομία για τη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού. Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του» ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ.

Λίγο αργότερα η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ, η κ. Μαρία Σπυράκη προέβη σε νέα ανακοίνωση επικρίνοντας τον κ. Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι  24  ώρες μετά τη σύλληψη του δολοφόνου, Χριστόδουλου Ξηρού,  αρνείται ακόμα να συγχαρεί την Ελληνική Αστυνομία για τη μεγάλη επιτυχία.

«Μήπως γιατί μάρτυρες υπεράσπισής του στη δίκη της 17Ν ήταν τέσσερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;   Ή μήπως γιατί στο επίσημο καταστατικό του προβλέπεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτείται από “αγωνιστές και αγωνίστριες από τον επαναστατικό και ελευθεριακό χώρο”;» ανέφερε η κ. Σπυράκη στην ανακοίνωσή της.

Άμεση ήταν η απάντηση από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η κ. Σπυράκη εξακολουθεί να βγάζει ανακοινώσεις ανάξιες πολιτικού σχολιασμού. Η ελληνική αστυνομία πράττει το αυτονόητο.  Εκείνο που δεν είναι αυτονόητο είναι να εμπλέκει η Ν.Δ. την αστυνομία στον προεκλογικό της σχεδιασμό. Μήπως με αυτόν τον τρόπο θέλει να καλύψει το γεγονός ότι δεν έχει καμία πολιτική πρόταση για το μέλλον της χώρας - εκτός από τις μνημονιακές της δεσμεύσεις;» .
Δεν πέρασε πολύ ώρα και η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας,  η κ. Μαρία Σπυράκη, απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε νέα δήλωση.
Σε αυτή αναφέρει: «Αντί άλλης απάντησης στο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία δίνει στη δημοσιότητα τα τέσσερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης στη δίκη του δολοφόνου της 17Ν Χριστόδουλου Ξηρού και απόσπασμα από το επίσημο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ που αποδεικνύεται η συγκρότησή του από άτομα του λεγόμενου «επαναστατικού και ελευθεριακού χώρου».
Και παραθέτει τα εξής:
«Μάρτυρες υπεράσπισης Χριστόδουλου Ξηρού: Τίτος Καρίμαλης, Γιώργος Μαρκατσέλης, Δημήτρης Καρακώστας, Μανώλης Σαρρής(στελέχη ΣΥΡΙΖΑ).
Απόσπασμα επίσημου καταστατικού ΣΥΡΙΖΑ (σελ 9): Η συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται  «…αγωνιστές και αγωνίστριες από διάφορα ρεύματα και οργανώσεις της κομμουνιστικής, της σοσιαλιστικής, της διεθνιστικής, της αντικαπιταλιστικής και αντιμπεριαλιστικής Αριστεράς, το χώρο του δημοκρατικού πατριωτικού κέντρου, αλλά και τον επαναστατικό και τον ελευθεριακό χώρο…»


Πηγή : naftemporiki.gr


ΕΜΥ: Νέος χιονιάς από σήμερα - Βροχές, χιονοπτώσεις, παγετός




Νέα επιδείνωση του καιρού αναμένεται από σήμερα, Δευτέρα, 5 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προβλέπονται τοπικές βροχές στα κεντρικά και τα νότια της χώρας, και καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και βαθμιαία, στα νότια ημιορεινά. Τα φαινόμενα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα ενταθούν.

Αναλυτικά:

Στη Μακεδονία και στη Θράκη, θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις, σποραδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων στα ορεινά.

Στη Θεσσαλονίκη, λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Στα νησιά του Ιονίου στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά και στη δυτική Πελοπόννησο, λίγες νεφώσεις με καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, και χιόνια στα ορεινά.

Στην Αττική, νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιόνια θα πέσουν στην Πάρνηθα και βαθμιαία στα υπόλοιπα ορεινά, ενώ το βράδυ πιθανόν να χιονίσει και στα βόρεια προάστια.

Στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο, νεφώσεις με σποραδικές βροχές στο νότια, και χιόνια στα ορεινά και βαθμιαία σε ημιορεινές περιοχές.

Στην Κρήτη και στις Κυκλάδες, νεφώσεις με σποραδικές καταιγίδες και χιόνια στην ορεινή Κρήτη.

Στα νησιά ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, νεφώσεις με σποραδικές βροχές στα νότια και από το απόγευμα χιόνια στα βορειότερα νησιά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5-7 μποφόρ και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση από τα βόρεια.

Την τρίτη εκδηλώνεται πλήρως ο νέος χιονιάς

Το κυριότερο τμήμα της κακοκαιρίας αναμένεται από το μεσημέρι της Τρίτης. Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων θέλουν τον χιονιά να διαρκεί, τουλάχιστον, ένα 24ωρο, δηλαδή έως το μεσημέρι της Τετάρτης. Άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται σταδιακά από την Πέμπτη, μολονότι θα εξακολουθήσει να εμφανίζεται παγετός τις βραδυνές και τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ειδικότερα, την Τρίτη, στην ανατολική και νότια χώρα αναμένονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις, και στις νοτιότερες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, χιονόνερο. Τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στα νησιά του βορείου Αιγαίου, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, πιθανόν να είναι κατά τόπους έντονα. Στην υπόλοιπη χώρα, γενικά αίθριος καιρός και μόνο στα βόρεια θα υπάρχουν νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ο παγετός, στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια κατά τόπους ισχυρός.

Την Τετάρτη, συνεχίζεται η κακοκαιρία στις ίδιες περιοχές, με τους ανέμους να παραμένουν βορειάδες 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση στα δυτικά και βόρεια. Τα θερμόμετρα θα συνεχίσουν να δείχνουν πολύ χαμηλές θεμοκρασίες και ισχυρό παγετό.

Την Πέμπτη, τα φαινόμενα περιορίζονται βαθμιαία στη βόρεια Κρήτη όπου και θα σταματήσουν μέσα στην ημέρα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία από τα δυτικά θα αυξηθούν. Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Σε μικρή άνοδο η θερμοκρασία, αλλά ο παγετός θα παραμείνει τις βραδυνές και πρώτες πρωινές ώρες.

Για την Παρασκευή και το Σάββατο, αναμένονται λίγες νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες στα δυτικά και νότια, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.


Πηγή : pathfinder.gr


Λιβύη: Δεξαμενόπλοιο δέχθηκε επίθεση - δύο νεκροί, ο ένας Έλληνας


Από την επίθεση τραυματίστηκαν επίσης δύο ακόμα μέλη του πληρώματος αλλοδαποί.

Επίθεση από πολεμικό αεροσκάφος αγνώστων στοιχείων δέχτηκε στο λιμάνι Ντέρνα της Λιβύης δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων. Σκοτώθηκαν δυο μέλη του πληρώματος, ένας 29χρονος Έλληνας και ένας αλλοδαπός.

Από την επίθεση τραυματίστηκαν επίσης δύο ακόμα μέλη του πληρώματος αλλοδαποί.

Στο δεξαμενόπλοιο ARAEVO που μετέφερε 12.600 τόνους πετρέλαιο, επέβαιναν συνολικά 26 άτομα πλήρωμα, εκ των οποίων τρεις Έλληνες και είκοσι τρεις αλλοδαποί (21 Φιλιππινέζοι, δυο Ρουμάνοι).

Για περιστατικό έχει ήδη ενημερωθεί το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και το Λιμενικό.

Για το τραγικό περιστατικό το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο της εταιρείας που διαχειρίζεται το πλοίο.


Πηγή : skai.gr






Ελένη Μελάνη: Δεν ξέρω πώς η ταυτότητά μου έφτασε στα χέρια του Ξηρού




«Δεν την έχω χάσει»

«Αυτή είναι η καινούργια που είχα βγάλει σε αντικατάσταση της προηγούμενης. Ο αριθμός της ταυτότητας είναι ο ίδιος που χρησιμοποιώ εγώ τώρα. Την έχω στα χέρια μου...»

Για την ανάμειξη του ονόματός της στο θέμα της σύλληψης του Σάββα Ξηρού μίλησε η Ελένη Μελάνη, της οποίας η ταυτότητα βρέθηκε στη γιάφκα του δραπέτη τρομοκράτη στην Ανάβυσσο. Η κυρία Ελένη Μελάνη είναι κάτοικος Αλιβερίου και μιλώντας στον Ant1 ανέφερε πως δεν γνωρίζει πώς διέρρευσαν τα στοιχεία της ταυτότητάς της.

«Δεν έχω χάσει την ταυτότητά μου, τη χρησιμοποιώ έξι μήνες και δεν ξέρω πώς έφτασε στα χέρια του Ξηρού» δήλωσε η ίδια σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Αυτή είναι η καινούργια που είχα βγάλει σε αντικατάσταση της προηγούμενης. Ο αριθμός της ταυτότητας είναι ο ίδιος που χρησιμοποιώ εγώ τώρα. Την έχω στα χέρια μου. Όταν άλλαξα την ταυτότητα, τα καινούργια μου στοιχεία τα είχα δώσει σε τράπεζες, εφορίες, ΙΚΑ, κινητή τηλεφωνία, πουθενά αλλού».


Πηγή : protothema.gr