Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Εισαγγελική έρευνα για τους αρνητές μοναχούς


 

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν δηλώσεις Αγιορείτη μοναχού για αντιεμβολιαστές μοναχούς, που με τη ρητορική τους καλούν πιστούς να μην εμβολιαστούν και ευθύνονται για πολλούς θανάτους.

«Οι ιερομόναχοι αυτοί που βγαίνουν έξω κι εξομολογούν έχουν πεθάνει πολύ κόσμο», κατήγγειλε, σε συνέντευξή του στο «Βήμα Ορθοδοξίας», ο ιερομόναχος Ιωσήφ, συμπληρώνοντας ότι οι ίδιοι «συμβουλεύουν τον κόσμο να μην κάνει το εμβόλιο και ότι ο κορωνοϊός είναι μία απλή γρίπη».

Με βάση τις δηλώσεις αυτές, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα ώστε να εντοπιστούν οι καταγγελλόμενοι μοναχοί και να διακριβωθεί, εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της θανατηφόρας έκθεσης και της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα κληθεί ο καταγγέλλων να κατονομάσει συγκεκριμένα πρόσωπα και περιστατικά ώστε να ελεγχθούν με τη σειρά τους ποινικά.


protohema



Ομιλία Θεοδωρικάκου στους 400 της πανεπιστημιακής αστυνομίας

 


Ο Τάκης Θεοδωρικάκος παραβρέθηκε στην έναρξη της εκπαίδευσης των 400 ατόμων που θα συγκροτήσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Στην ομιλία του ο Υπουργός απευθυνόμενος στους 400 νέους, χθεσινούς φοιτητές γιατί όλοι έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, τόνισε ότι η αποστολή που αναλαμβάνουν είναι σημαντική και είναι τιμή που εντάσσονται στην Ελληνική Αστυνομία καθώς πρεσβεύουν αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, της ασφάλειας και του πατριωτισμού. Στη συνέχεια, ανέδειξε την κοινωνική αποστολή με τους ελέγχους τήρησης των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό και έστειλε σαφές μήνυμα στην αξιωματική αντιπολίτευση καλώντας την να μην χρησιμοποιεί την Αστυνομία για ιδιοτελείς σκοπούς. Οι νόμοι ισχύουν για όλους και δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.



Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη:

«Νιώθω ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι σήμερα εδώ με τους νέους ανθρώπους, που αποφάσισαν να συνδέσουν το παρόν και το μέλλον τους με την υπηρεσία στην Ελληνική Αστυνομία. Να βρίσκομαι μαζί σας, την ώρα που ξεκινάτε την προσπάθεια για να σχηματίσετε τη δική σας πορεία ζωής, μια πορεία που είναι πολύ σημαντικό να στηρίζεται σε ιδέες και αξίες.

Ασφαλώς, κάθε άνθρωπος ενδιαφέρεται για την ευημερία και την ποιότητα της ζωής του στην καθημερινότητά. Ανάγκες κοινές σε όλους μας. Όμως, δίπλα στα υλικά αγαθά, υπάρχουν και αξίες που δίνουν νόημα και ουσία στη ζωή μας: η ελευθερία, η ασφάλεια, η αλληλεγγύη, ο πατριωτισμός. Και εσείς έχετε επιλέξει να εργαστείτε για μια αποστολή που συνδέεται με αυτές τις αξίες. Έχετε επιλεγεί να υπηρετείτε αυτές τις αξίες και την κοινωνία μας ως στελέχη της ΕΛΑΣ. Θέλω να νιώθετε περηφάνια και τιμή για αυτό.

Τα 400 άτομα που θα συγκροτήσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων

Καθώς πολλά λέγονται τις τελευταίες ημέρες, όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες γνωρίζουν πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος ΕΛ.ΑΣ. στην εφαρμογή των μέτρων για την πανδημία, πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της για τη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή. Είναι και αυτός ένας πρόσθετος λόγος που οφείλουν να σέβονται την ΕΛ.ΑΣ.. Όσο και αν κάποιοι ενοχλούνται, το μήνυμα είναι σαφές: οι νόμοι είναι νόμοι και πρέπει να τους τηρούν όλοι, ιδίως τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Για αυτό, ας αφήσουν ήσυχη την ΕΛ.ΑΣ. να κάνει την αποστολή της, μακριά και έξω από κομματικές και προσωπικές ιδιοτέλειες.

Σύντομα θα υπηρετείτε τους νόμους σε έναν πολύ σημαντικό τομέα: την ασφάλεια των πανεπιστημίων. Τα πανεπιστήμια είναι χώροι γνώσης, έρευνας, επικοινωνίας, ελευθερίας και όλα αυτά έχουν ως προϋπόθεση να είναι χώροι απολύτως ασφαλείς. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση για την αναβάθμιση και την ποιότητα του ελληνικού πανεπιστημίου. Πάρα πολλοί από εσάς είστε πτυχιούχοι, χθεσινοί συνάδελφοι με τους φοιτητές και θα κληθείτε να συνδράμετε ακριβώς στην ασφάλεια των χθεσινών συναδέλφων σας και των καθηγητών σας.

Τους επόμενους τέσσερις μήνες θα εκπαιδευτείτε ώστε να είστε απολύτως έτοιμοι για να φέρετε σε πέρας αυτή τη σύνθετη αποστολή, να ενταχθείτε στην εφαρμογή των σχεδίων ασφάλειας, που με βάση τον Νόμο οφείλουν οι πρυτανικές αρχές να διαμορφώσουν για όλους τους πανεπιστημιακούς χώρους. Σε συνδυασμό με μια σειρά άλλα μέτρα που αφορούν την ελεγχόμενη είσοδο, τη χρήση άλλων τεχνικών μέσων, όπως είναι οι κάμερες στους πανεπιστημιακούς χώρους. Για να είναι η κάθε ελληνική οικογένεια σίγουρη ότι η επένδυσή της στην Παιδεία των παιδιών της πιάνει τόπο.

Οφείλουν όλα τα μέλη της ακαδημαϊκης κοινότητας να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια, χωρίς φόβο και δισταγμό. Πράγματα αυτονόητα σε ολόκληρο τον κόσμο. Εμείς, ως Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ως ΕΛ.ΑΣ. κάνουμε όλα όσα πρέπει για αυτόν τον σκοπό με σχέδιο και αποφασιστικότητα. Σας εύχομαι καλή παραμονή, να ανταποκριθείτε όλοι στην εκπαίδευσή σας, να έχετε εξαιρετική σταδιοδρομία και να γνωρίζετε ότι θα είμαστε δίπλα σας σε κάθε στιγμή που θα αισθανθείτε ότι χρειάζεστε τη στήριξη της Πολιτείας.»



Deutsche Welle: Γιατί άνδρες φωτογραφίζουν τα γεννητικά τους όργανα και τα στέλνουν σε γυναίκες


 

Το θέαμα προκαλεί σοκ και αηδία, ωστόσο άνδρες συνεχίζουν να στέλνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανεπιθύμητες φωτογραφίες από τα γεννητικά τους όργανα.

Στατιστικά στοιχεία δεν είναι γνωστά για τον αριθμό αντίστοιχων φωτoγραφιών που στέλνονται σε γυναίκες στο διαδίκτυο από αγνώστους. Ωστόσο σε πολλές γυναίκες το πρόβλημα είναι γνωστό προ πολλού.

Τρόπος άσκησης εξουσίας και επιβολής

«Πολύ λίγες γυναίκες επηρεάζονται από ένα τέτοιο μήνυμα, εντούτοις πρόκειται για μια επιθετική συμπεριφορά» αναφέρει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa η Σάντρα Σβαρκ, ψυχολόγος και εγκληματολόγος με ειδίκευση σε θέματα σεξουαλικής βίας. Όπως λέει η ειδικός, πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι ένιωσαν παρενόχληση, αποστροφή, ντροπή. Ακόμη και άγχος - ειδικά όσες έχουν βιώσει στο παρελθόν ξανά σεξουαλική βία. Μια εικόνα από το πέος ενός αγνώστου μπορεί να φέρει ξανά στην επιφάνεια παλιά τραύματα.

«Σε πολλές περιπτώσεις δεν πρόκειται καν για προσπάθεια έναρξης σεξουαλικών επαφών αλλά για σεξουαλική παρενόχληση, όπως συχνά συμβαίνει στο δρόμο και ταυτόχρονα επίδειξη δύναμης» αναφέρει η Σβαρκ. Έρευνες έχουν δείξει άλλωστε ότι πρόκειται κυρίως για μια προσπάθεια άσκησης εξουσίας και επιβολής.

Τι λένε άνδρες που συμμετείχαν σε έρευνα

Σύμφωνα με έρευνα σχετικά με το φαινόμενο των φωτογραφιών ανδρικών γεννητικών οργάνων (dickpics), το προφίλ των αποστολέων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι ίδιοι δεν έχουν επίγνωση ότι πρόκειται για επιθετική πράξη, ούτε θεωρούν ότι είναι σεξιστές - ωστόσο εν τέλει η πράξη τους φέρει αυτά τα στοιχεία. Το 82% των ανδρών που συμμετείχαν στην επιστημονική έρευνα της Φλόρα Όσβαλντ (2019) θεωρούν ότι στέλνοντας αυτού του τύπου τις φωτογραφίες διεγείρουν σεξουαλικά τον/την αποδέκτη. Το 50% των ανδρών που απάντησαν ανέφεραν ότι έτσι νιώθουν ελκυστικοί. Το 51% ελπίζουν να λάβουν αντίστοιχη απάντηση με «σέξι» φωτογραφίες, ενώ ένα 53% θέλει να προκαλέσει. Τέλος 47% των συμμετεχόντων αναφέρουν ότι με τον τρόπο αυτό θέλουν να δείξουν το σεξουαλικό τους ενδιαφέρον προς ένα πρόσωπο.

Σύμφωνα με τον ψυχαναλυτή Γιόνας Κνέερ «όσο αντίστοιχες συμπεριφορές δεν προκαλούν αρνητικές αντιδράσεις, είναι πολύ πιθανό να επαναληφθούν». Ο ίδιος θεωρεί ότι αντίστοιχες πρακτικές πρέπει να διώκονται ποινικά και ότι είναι σημαντικό να γίνεται σαφές στον αποστολέα το ενδεχόμενο άσκησης μήνυσης σε βάρος του. Η ευθύνη βαρύνει πάντα τους θύτες και όχι τα θύματα. Ο Κνέερ ηγείται του πρότζεκτ «I can change» στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ανοβέρου, στο οποίο συμμετέχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να ελέγξουν τις σεξουαλικές παρορμήσεις τους. Ο Γερμανός ειδικός πάντως αναφέρει ότι φαινόμενα και συμπεριφορές σαν κι αυτές μπορούν να προβλεφθούν και να αποφευχθούν.

Ταυτόχρονα οι παραλήπτριες τέτοιων μηνυμάτων μπορούν να στείλουν την καταγγελία τους στην ιστοσελίδα Dickstinction.com, προκειμένου να λάβουν εμπεριστατωμένη καθοδήγηση για τον τρόπο χειρισμού αντίστοιχων περιστατικών. Μάλιστα οι ειδικοί της σελίδας συνιστούν να καταγράφονται η ώρα, το όνομα και το περιεχόμενο των μηνυμάτων αυτών, πριν αποσταλούν. Η τελική καταγγελία είναι δυνατό να προωθηθεί στις αστυνομικές αρχές.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Ποινικό Κώδικα, όποιος αποστέλλει ή προωθεί σε άλλο πρόσωπο πορνογραφικό υλικό, χωρίς να του έχει ζητηθεί, απειλείται με ποινή φυλάκισης μέχρις ενός έτους ή χρηματικό πρόστιμο. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Στέφαν Μπιλιάουσκας από την ιστοσελίδα Dickstinction.com, πολλές φορές όσοι λαμβάνουν τέτοια μηνύματα δεν γνωρίζουν τον αποστολέα ή είναι δύσκολο να διακριβωθεί η ταυτότητά του. Μια άλλη δυνατότητα που υπάρχει στη Γερμανία είναι όσες δέχονται σχετικές φωτογραφίες να απευθυνθούν σε κάποιο ειδικό νούμερο έκτακτης ανάγκης για γυναίκες ή σε ειδικά συμβουλευτικά κέντρα.

Η Σβαρκ πάντως εκτιμά ότι για να αλλάξει κάτι, θα πρέπει να μιλήσουμε περισσότερο μέσα στην κοινωνία για την εικόνα των φύλων, για το τι είναι συναίνεση και τι σεξουαλική βία. Από την πλευρά του ο Κνέερ θεωρεί σημαντικό να μάθουμε να ρωτάμε ποιες είναι οι σεξουαλικές ανάγκες του άλλου και πώς μπορεί κανείς να είναι σεξουαλικά ενεργός χωρίς να υπερβαίνει τα όρια.


Πηγή: Deutsche Welle

iefimerida



Αστυνομικοί Πειραιά κατά του ακροαριστερού προστατευόμενου του Τσίπρα, Πολάκη

 


Το μίσος των ακροαριστερών του ΣΥΡΙΖΑ, για την δικαιοσύνη και την αστυνομία είναι γνωστό και εκδηλώνεται με κάθε ευκαιρία. 

Ένας από τους προκλητικούς ακροαριστερούς είναι και ο γνωστός τραμπούκος και προστατευόμενος του Αλέξη Τσίπρας, Παύλος Πολάκης.

Έντονη αντίδραση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά για το επεισόδιο ανάμεσα στον Πολάκη και αστυνομικό που έκανε την δουλειά του, σε ψαροταβέρνα στο Μοσχάτο.

«To προχθεσινό συμβάν σε γνωστή ψαροταβέρνα του Μοσχάτου με "πρωταγωνιστή" πρώην Υπουργό και νυν βουλευτή του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αποτελεί ένα ακόμη πειστήριο και απόδειξη του συντελεστή δυσκολίας του αστυνομικού έργου που επιτελείται όσον αφορά τον περιορισμό της πανδημίας. Έτσι ο διατεταγμένος, γενικό-προληπτικός κυρίως, αστυνομικός έλεγχος στην περιοχή του Μοσχάτου από συναδέλφους - μέλη της Ένωσής μας, κατέληξε σε ευθείες “απειλές” εναντίον τους, κυριολεκτικά, άνευ λόγου και αιτίας. Οι συνάδελφοι προέβησαν και πραγματοποίησαν απλώς το καθήκον τους και αναιτιολόγητα λοιδορήθηκαν», αναφέρει σε ανακοίνωσή η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά και συνεχίζει:

«Σ’ ένα, χρονικά, κομβικό σημείο για τον περιορισμό του COVID 19, δύο (2) περίπου χρόνια μετά, παρατηρείται το φαινόμενο αναχρονιστικά, ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί με σημαίνουσες θέσεις να ταυτίζουν την θεμιτή, κατ’ αρχήν, αντιπολιτευτική τους θέση με το διατεταγμένο και συνταγματικά επιβεβλημένο αστυνομικό έργο.

Είναι δυνατόν, εν έτει 2022, σε μια Ευρωπαϊκή χώρα, όπως η Ελλάδα να υφίστανται τέτοιες θέσεις;

Είναι δυνατόν, κάποιοι να αναγορεύουν εαυτούς σε «προστάτες των αδυνάτων», χρησιμοποιώντας αθέμιτα το ρόλο των αστυνομικών, αντί να μεταφέρουν το υποτιθέμενο πρόβλημα στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού έργου και ελέγχου;».

Καταλήγοντας, η Ένωση τονίζει τα εξής: «Τέλος, υποχρεούμαστε να επισημάνουμε, ότι είμαστε στο πλευρό των συναδέλφων που αδικήθηκαν κατάφωρα και έχουν δοθεί σχετικές εντολές στο νομικό τμήμα της Ένωσης, εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν. Η μεγάλη δοκιμασία της Ελληνικής κοινωνίας τα δύο (2) αυτά χρόνια, δεν θα αφήσουμε να δημιουργήσει πλασματικά εξιλαστήρια θύματα, τους εργαζόμενους αστυνομικούς που μοχθούν υποδειγματικά και καθημερινά».





Θεοδωρικάκος σε ΣΥΡΙΖΑ: Αφήστε την Ελληνική Αστυνομία έξω από τα εσωκομματικά σας προβλήματα



Ο Τάκης Θεοδωρικάκος με αφορμή το επεισόδιο Πολάκη σε ταβέρνα, κάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει την Αστυνομία έξω από τα εσωκομματικά του προβλήματα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε ανάρτηση στο twitter με αφορμή την παρέμβαση του ακροαριστερού προστατευόμενου του Αλέξης Τσίπρα, Πολάκη σε αστυνομικό προκειμένου να μην επιβάλλει πρόστιμο σε υπάλληλο ταβέρνας που δεν τηρούσε τα μέτρα κατά της πανδημίας. 

Ο κ. Θεοδωρικάκος έστειλε μήνυμα στην αξιωματική αντιπολίτευση, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει την Αστυνομία έξω από τα εσωκομματικά του προβλήματα.

«Προς ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Αφήστε την Ελληνική Αστυνομία έξω από τα εσωκομματικά σας προβλήματα. Οι νόμοι είναι νόμοι και ισχύουν για όλους», έγραψε χαρακτηριστικά με ανάρτηση στο Twitter.



Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Στηρίζει την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας – Τι λέει για EastMed

 



«Υποστηρίζουμε έργα σαν αυτά της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής μέσω της διασύνδεσης της Αιγύπτου με την Κύπρο και την Ελλάδα, και την προτεινόμενη ηλεκτρική διασύνδεση του Ισραήλ με την Κύπρο και το Ευρωπαϊκό δίκτυο» διαμηνύει εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον.

Όπως υπογραμμίζει, αυτά τα σχέδια, θα είναι προπομπός της ενεργειακής μετάβασης στην περιοχή και στην Ευρώπη. Την στιγμή που η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι, περισσότερο από ποτέ, θέμα εθνικής ασφαλείας των κρατών, επισημαίνει.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζει την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να ενισχύσουν τις σχέσεις τους στην περιοχή και να προωθήσουν τις τεχνολογίες πράσινης ενέργειας.

Σχετικά με τις τοποθετήσεις στις οποίες είχε προβεί ο Αμος Χοκστάιν για τον αγωγό EastMed κατά τη διάρκεια συνέντευξης που είχε παραχωρήσει στο τουρκικό TRT World, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διεκυκρινίζει πως «ήταν ιδιώτης (δεν είχε κάποιο αξίωμα) όταν έκανε αυτές τις δηλώσεις». Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι ο κ. Χοκστάιν υποστηρίζει πλήρως την ενίσχυση της ενεργειακής διασύνδεσης μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης μέσω της Ελλάδας.

Αναφορικά με τις επιφυλάξεις της Ουάσιγκτον για την οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα του East Med, ο εκπρόσωπος εξήγησε ότι ο κ. Χοκστάιν και οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι θα ήταν πιο χρήσιμο να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στις επιλογές διασύνδεσης μέσω ηλεκτρικής ενέργειας.

«Παραμένουμε επικεντρωμένοι στην ενεργειακή ασφάλεια και διασύνδεση της Ανατολικής Μεσογείου. Η διασύνδεση μέσω ηλεκτρικής ενέργειας με την Ευρώπη θα ενώσει ενεργειακά τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη, επιτρέποντας τις μελλοντικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προερχόμενης από ανανεώσιμες πηγές, ενισχύοντας τις χώρες τις περιοχής. Σύμφωνα με τις προτεραιότητες των ΗΠΑ για το κλίμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κοιτάζουν με κριτική ματιά τα νέα έργα υποδομής ορυκτών καυσίμων για να διασφαλίσουν ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ δεν κατευθύνεται σε πηγές πλούσιες σε άνθρακα και δεν οδηγεί σε μελλοντικά απαξιωμένες επενδύσεις, καθώς επιταχύνουμε τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξήγησε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μια σειρά από έργα που μπορούν να διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση σε μεσοπρόθεσμο διάστημα. «Υποστηρίζουμε ορισμένα υπάρχοντα έργα που συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποιούν τις προμήθειες φυσικού αερίου, όπως η Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης (FSRU) και τις διασυνδέσεις με τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, που θα ολοκληρωθούν πολύ νωρίτερα και με πολύ χαμηλότερο κόστος από τον αγωγό φυσικού αερίου East Med».


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ



Πέθανε ο Αλέκος Φασιανός


 

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, ο Αλέκος Φασιανός. Ο εμβληματικός ζωγράφος, που σφράγισε με το έργο του την εποχή του.

Σύμφωνα Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αλέκος Φασιανός άφησε την τελευταία  του πνοή  σπίτι του, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μαρίζα και τα δύο τους παιδιά.



Ποιος ήταν ο Αλέκος Φασιανός

Ο Αλέκος Φασιανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών και ζωγραφική στην ΑΣΚΤ (1955-1960) με τον Γιάννη Μόραλη.

Λίγο μετά την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα (1960, γκαλερί Α23), πήγε στο Παρίσι με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης. Εκεί παρακολούθησε μαθήματα λιθογραφίας στην Ecole des Βeaux-Αrts, κοντά στους Clairin και Dayez (1962-64). Τελικά εγκαταστάθηκε πιο μόνιμα στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου έζησε επί 35 χρόνια, κρατώντας πάντως μια στενή και τακτική σχέση με την Ελλάδα.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τέχνης του διαμορφώθηκαν βαθμιαία, στη διάρκεια της διαμονής του στο Παρίσι, όπου είχε την ευκαιρία να εξοικειωθεί, μεταξύ άλλων, με τις μοντέρνες τάσεις της δεκαετίας του 1960.

Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλους έλληνες καλλιτέχνες της γενιάς του, δεν συντάχθηκε εμφανώς με τα ευρωπαϊκά πρωτοποριακά ρεύματα της εποχής. Παρέμεινε πιστός στην παραστατική ζωγραφική και στις ελληνικές καταβολές του, διατηρώντας μέχρι τέλους το σεβασμό του για κάποια διδάγματα της γενιάς του 30, την αγάπη του για την ελληνική τέχνη (αρχαία, βυζαντινή, λαϊκή), και τους ισχυρούς δεσμούς του με τη βιωμένη εμπειρία του ελληνικού χώρου.

Στα θέματά του κυριαρχεί η ανθρώπινη φιγούρα, η οποία αποδίδεται αρχικά με μια ηθελημένη απλοϊκότητα, αλλά με τον καιρό εξελίσσεται και αποκτά μια κυρίαρχη παρουσία στο χώρο. Σχεδιάζεται σχηματοποιημένα, με λιτά και καθαρά περιγράμματα, σε συνθέσεις επίπεδες με ελάχιστη φωτοσκίαση. Συχνά το χρώμα απλώνεται έντονο και εννιαίο σε όλη την επιφάνεια της μορφής, δίνοντας μια εντυπωσιακή μνημειακότητα στην εικόνα, η οποία λειτουργεί κυρίως ποιητικά και όχι ρεαλιστικά.

Τα μοτίβα που κατά καιρούς εμφανίζονται στη ζωγραφική του, τόσο τα καθαρώς ανθρωποκεντρικά (ποδηλάτες, καπνιστές, ερωτικά ζευγάρια, κ.ά) όσο και εκείνα που περιγράφουν αντικείμενα ή χώρους, προέρχονται καταρχήν από μια οικεία καθημερινότητα, η οποία όμως παίρνει μια μυθική διάσταση, ιδίως όταν υπάρχουν και άμεσες αναφορές σε πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας.

Έχει ασχοληθεί με την εικονογράφηση βιβλίων γνωστών ποιητών και συγγραφέων στην Ελλάδα και τη Γαλλία (των Ελύτη, Ταχτσή, Καβάφη, Aragon, Apollinaire κ.ά.). Έχει επίσης σχεδιάσει αφίσες και γραμματόσημα.

Ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν και άλλους θιάσους, σε παραστάσεις αρχαίου δράματος και σύγχρονων έργων. Επίσης έχει εκδόσει δικά του κείμενα, πεζά και ποιητικά. Το 2000 φιλοτέχνησε έργα για το Σταθμό Μεταξουργείο του αθηναϊκού Μετρό. Έχουν γυριστεί τέσσερις ταινίες για το έργο του, από την ελληνική και τη γαλλική τηλεόραση, ενώ κυκλοφορούν αρκετές μονογραφίες του. Το 1999 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και το 2010 τιμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση με το παράσημο της Legion d’Honneur (Officier des Lettres et des Arts).

Παρουσίασε το έργο του σε περισσότερες από 70 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Η τελευταία αναδρομική του έκθεση έγινε στην Εθνική Πινακοθήκη (2004), με τίτλο Φασιανός, Μυθολογίες του καθημερινού. Συμμετείχε επανειλημμένα σε ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς διοργανώσεις στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη του κόσμου (Μπιενάλε Sao Paulo 1971, Μπιενάλε Βενετίας 1972, Ευρωπάλια, Βρυξέλλες 1982, Μπιενάλε Γραφιστικής Μπάντεν – Μπάντεν 1985, κ. ά.).

Η ημερομηνία της κηδείας του δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί.



Σεισμός στη Χαλκιδική 5,4 Ρίχτερ


Από το μεγαλύτερo και πιο επικίνδυνo ρήγμα που βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο του Βορείου Αιγαίου, προκλήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής ο ισχυρός σεισμός των 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που ταρακούνησε την Χαλκιδική και έγινε αισθητός μέχρι την Αττική.

Το ρήγμα αυτό που έχει μήκος περί τα 160 χλμ., είχε χαρτογραφηθεί για πρώτη φορά από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον τότε καθηγητή Γεωλογίας και διευθυντή του Εργαστηρίου Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστημίο Αθηνών, Δημήτρη Παπανικολάου και είχε δημοσιευτεί στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση «Marine Geology» και στην Αμερικανική Γεωλογική Εταιρεία.

Μάλιστα, από την ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν, οι Ελληνες επιστήμονες είχαν διατυπώσει την εκτίμηση ότι το ρήγμα μπορεί να δώσει καταστροφικό σεισμό μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αλλά και ένα τσουνάμι που θα έπληττε τις ακτές του Θερμαϊκού Κόλπου.

Από Σποράδες μέχρι Λήμνο

Το ρήγμα έχει μήκος 160 χιλιόμετρα και εκτείνεται από τις Σποράδες μέχρι τη Λήμνο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων, άρχισε να δημιουργείται πριν από περίπου 4-5 εκατομμύρια χρόνια.


Στο απώτατο παρελθόν μάλιστα, το ρήγμα προκάλεσε σφοδρές σεισμικές δονήσεις με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί από τη διάρρηξη των πετρωμάτων του πυθμένα η τάφρος του Βορείου

Αιγαίου που φθάνει σε βάθος μέχρι τα 1.650 μέτρα. 

Σήμερα, οι δύο πλευρές εκατέρωθεν του ρήγματος εξακολουθούν να κινούνται είτε οριζόντια με αντίθετη μεταξύ τους φορά είτε κατακόρυφα η μία προς την άλλη. Το αποτέλεσμα είναι ένα μεγάλο τμήμα του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου να ωθείται προς τα νοτιοδυτικά εξαιτίας αυτής της διεργασίας.

Το ρήγμα, δηλαδή, συμβάλλει στη διαπλάτυνση του Βορείου Αιγαίου με ρυθμό που φθάνει ακόμη και τα 25 χιλιοστά τον χρόνο, ανάμεσα σε Χαλκιδική και Σποράδες.

Από την Ανατολία

Αυτή η αργέγονη γεωλογική δομή, σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπανικολάου, «είναι στην ουσία η δυτική προέκταση του μεγάλου ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας». «Το ρήγμα θεωρείται αρκετά επίφοβο γιατί στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί ολόκληρο θα απελευθερωθεί ιδιαίτερα μεγάλη ενέργεια, η οποία μπορεί να προκαλέσει έναν σεισμό μεγέθους 7,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ», σύμφωνα με τον Δρ. Γεωλογίας Γιάννη Παπανικολάου, που κατά την περίοδο της έρευνας ήταν μέλος του Κέντρου Έρευνας Benfield Φυσικών Καταστροφών στο University College του Λονδίνου.

«Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως αναμένουμε ένα τέτοιον σεισμό στα αμέσως επόμενα  χρόνια. Όλα τα στοιχεία που έχουμε επεξεργαστεί μάς δείχνουν πως ένας τόσο ισχυρός σεισμός θα μπορούσε να εκδηλωθεί κάθε μερικές εκατοντάδες χρόνια.

Παλιότερα, υπέθεταν ότι το μέγιστο πιθανό μέγεθος που θα μπορούσε να δώσει η περιοχή κυμαινόταν από τα 7,2 έως και τα 8,5 Ρίχτερ. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το μέγιστο μέγεθος δεν αναμένεται να υπερβεί τα 7,6 Ρίχτερ».

Σε τρία τμήματα

Οι Έλληνες ειδικοί διαπίστωσαν ότι το ρήγμα χωρίζεται σε τρία επί μέρους τμήματα, καθένα από τα οποία μπορεί να ενεργοποιηθεί αυτόνομα και να «δώσει» έναν σεισμό με μέγιστο μέγεθος 7,1 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ. Το δυτικό από τα κομμάτια του ρήγματος, το οποίο έχει μήκος περίπου 55 χιλιόμετρα, βρίσκεται στις Σποράδες και η κίνησή του είναι κυρίως κατακόρυφη.

Στην περίπτωση ενεργοποίησής του, το ρήγμα θα μπορούσε να προκαλέσει μια μετατόπιση του πυθμένα κατά δύο μέτρα και στην περίπτωση αυτή θα δημιουργούνταν οι προϋποθέσεις για την εμφάνιση ενός παλιρροϊκού κύματος, ενός τσουνάμι μέτριας έντασης, που θα κατευθυνόταν προς τον Θερμαϊκό Κόλπο.

6 χιλιόμετρα η βύθιση

H ΟΜΑΔΑ των Ελλήνων επιστημόνων, στην οποία συμμετείχαν οι τότε διδάκτορες Γεωλογίας Εύη Νομικού και Ματίνα Αλεξανδρή, επισκέφθηκε την περιοχή του ρήγματος με το ωκεανογραφικό σκάφος «Αιγαίο» του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

Με τα εξειδικευμένα όργανα του πλοίου συνέλεξαν έναν μεγάλο όγκο δεδομένων και στη συνέχεια με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών αποτύπωσαν για πρώτη φορά σε τρισδιάστατο χάρτη το γεωλογικό ανάγλυφο της τάφρου και ταυτόχρονα τη μορφολογία του μεγάλου ρήγματος.

Πριν 5 εκατ. χρόνια

H έκπληξή τους ήταν μεγάλη όταν διαπίστωσαν ότι στο χρονικό διάστημα των 4-5 εκατομμυρίων χρόνων οι δύο πλευρές του ρήγματος διολίσθησαν οριζόντια μεταξύ τους τουλάχιστον κατά 10 χιλιόμετρα, ενώ η κατακόρυφη βύθισή τους βόρεια των Σποράδων έφθασε στα 5 με 6 χιλιόμετρα. «Αυτό σημαίνει πως η λεκάνη του Βορείου Αιγαίου θα είχε και αντίστοιχο βάθος αν ο πυθμένας δεν επικαλυπτόταν συνεχώς από τα ιζήματα που εναποθέτουν στη θάλασσα οι ποταμοί που εκβάλλουν στο Βόρειο Αιγαίο», σύμφωνα με τον  κ. Δημήτρη  Παπανικολάου.


in



Προκλητικός ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της φασιστικής νοοτροπίας Παύλου Πολάκη

 


Κανένας σοβαρός πολίτης στην χώρα δεν περίμενε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να κρύψει την ακροαριστερή καθεστωτική συμπεριφορά του.

Εάν ήταν ένα σοβαρό πολιτικό κόμμα που δεν έχει καθεστωτική νοοτροπία, το "ξέρεις ποιος είμαι εγώ" θα το είχε καθαρίσει με μια διαγραφεί να ακουστεί παντού.

Είναι τέτοιο το προκλητικό θράσος του ΣΥΡΙΖΑ, που φτάνει στο σημείο μέσα από κατάπτυστες ανακοινώσεις του, να αναφέρει αφήγημα της αστυνομίας τα πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στην ταβέρνα με πρωταγωνιστή τον ακροαριστερό Παύλο Πολάκη.

Η Κουμουνδούρου δεν αντιλαμβάνεται πώς ο Πολάκης κάνει τεράστια ζημιά στην στραπατσαρισμένη εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, και ο Τσίπρας καλύπτοντας τον απαξιώνεται περισσότερο. Αλλά μάλλον κάτι άλλο συμβαίνει και ο Πολάκης έχει πολλά κρυμμένα για Τσίπρα - ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορούν να τον πειράξουν.

Την εντολή δε του αστυνομικού να κόβει πρόστιμα σε κάθε παραβάτη, ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ίχνος ντροπής αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός είχε εντολή να κόψει στον συγκεκριμένο υπάλληλο πρόστιμο!! Και μάλιστα αυτά που λέει τα πιστεύει, και θέλει να τον πιστέψει και ο κόσμος, χωρίς να ντρέπεται για την κατάντια στην οποία έχει περιέλθει εξαγριώνοντας περισσότερο τους πολίτες.

Αναφέρει μάλιστα συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του πώς "Και ότι ο αστυνομικός που επέβαλε πρόστιμο χωρίς να έχει προηγηθεί παράβαση, όταν ρωτήθηκε αν έχει εντολή για κάτι τέτοιο, δήλωσε : "Ναι, έχουμε εντολή να κόψουμε πρόστιμο"».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να πει μία κουβέντα καταδικάζοντας το "ξέρεις ποιος είμαι εγώ" του ακροαριστερού τραμπούκου Παύλου Πολάκη, κατηγορεί τον αστυνομικό για παράβαση καθήκοντος, την κυβέρνηση για προβοκάτσια, για παρακράτος, δείχνοντας έτσι για ακόμα μία φορά το πόσο επικίνδυνο κόμμα είναι και το πόσο προκλητικά συμπεριφέρεται.

Και εκεί που το τερμάτισε ο ΣΥΡΙΖΑ, εξαγριώνοντας περισσότερο όσους σοβαρούς τους ακούν, είναι όταν ρωτάει σε ανακοίνωση του «Υπάρχει όντως εντολή σε αστυνομικούς να κόβουν πρόστιμα σε επιχειρήσεις εστίασης ανεξάρτητα από το αν τηρούνται ή όχι τα μέτρα υγειονομικής προστασίας;».

Ίχνος ντροπής, και μόνο ξεφτίλα για ένα κόμμα που συγκαλύπτει ένα αποδεδειγμένα ακροαριστερό βουλευτή που απειλεί, δικαιοσύνη και αστυνομία, και δεν βρίσκει μία κουβέντα για να καταδικάσει!!!!!

ΑΙΣΧΟΣ



Πολλά παραπτώματα για να καθαρίσει με μία συγγνώμη

 



Με μία συγγνώµη επιχείρησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον να κερδίσει χρόνο μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η αποκάλυψη για τη συμμετοχή του σε πάρτι με εκατό προσκεκλημένους τον Μάιο του 2020, εν μέσω σκληρού lockdown.

Την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι –ερήμην του αυτήν τη φορά– έγινε και άλλο πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ στη διάρκεια των σκληρών μέτρων για την πανδημία, την παραμονή της κηδείας του συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ, πρίγκιπα Φιλίππου. Το πρωθυπουργικό γραφείο αναγκάστηκε να ζητήσει και δεύτερη συγγνώμη, και δη από τη βασίλισσα, μέσα σε 48 ώρες.

Οι υπουργοί της κυβέρνησής του συσπειρώθηκαν, με μεγαλύτερο ή μικρότερο ενθουσιασμό, γύρω του και απέρριψαν τις εκκλήσεις στελεχών των Συντηρητικών να παραιτηθεί.

Προς το παρόν, είναι ασαφές εάν ο Τζόνσον θα καταφέρει να συνέλθει από το νέο πλήγμα στο κύρος και στην αξιοπιστία του. Στάση αναμονής τηρούν και πολλοί βετεράνοι των Τόρις, για να δουν κατά πόσον η κρίση θα οδηγήσει στην απομάκρυνσή του ή θα ξεφουσκώσει.

Η οργή των Βρετανών, πάντως, για την προκλητική συνάθροιση είναι μεγάλη, καθώς εκείνη την περίοδο δεν μπορούσαν να συγκεντρωθούν σε φιλικά σπίτια πάνω από δύο άτομα από διαφορετικά νοικοκυριά, να επισκεφθούν συγγενείς σε νοσοκομεία, να παραστούν στις κηδείες συγγενών τους.

Ο θρήνος της Ελισάβετ

Η αποκάλυψη συμμετοχής του σε πάρτι με εκατό προσκεκλημένους τον Μάιο του 2020, εν μέσω σκληρού lockdown, έχει προκαλέσει την οργή των Βρετανών.

Εμβληματική ήταν, εξάλλου, η φωτογραφία της βασίλισσας να θρηνεί μόνη, λόγω κορωνοϊού, τον σύζυγό της. Το ζήτημα είναι κατά πόσον η συγγνώμη του πρωθυπουργού είναι αρκετή για να εξιλεωθεί στα μάτια της κοινής γνώμης.

Δεν είναι, άλλωστε, το πρώτο του παράπτωμα. Ελέγχεται ήδη για μια σειρά από πάρτι, τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης της πρωθυπουργικής κατοικίας, αλλά και τις προσπάθειες συγκάλυψης των σκανδάλων εις βάρος του.

Νέα δοκιμασία

Μια πρόσθετη δοκιμασία που ενδέχεται να τον φέρει αντιμέτωπο με ένα τμήμα των Συντηρητικών βουλευτών είναι η άρση ή μη των περιορισμών κατά της πανδημίας. Ενα μεγάλο τμήμα των Τόρις ζητάει να αρχίσει πλέον η αντιμετώπιση του κορωνοϊού ως ενδημικής νόσου, κάτι όμως που δεν βρίσκει σύμφωνους τους επιδημιολόγους.

Ο Τζόνσον ήλπιζε πως το 2022 θα είναι η χρονιά ανάκαμψης της εικόνας του. Φιλοδοξούσε να ανακτήσει τα ερείσματά του στις τάξεις όσων τάχθηκαν υπέρ του Brexit, οι οποίοι το τελευταίο εξάμηνο τον εγκατέλειψαν σε ποσοστό 20%. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πάντως ότι είναι λάθος να τον ξεγράψουν.

«Είναι βαριά τραυματισμένος, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη πτώμα», έγραψε ο Αντριου Νιλ στην Daily Mail. Η Goldman Sachs, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπουν ότι η βρετανική οικονομία θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη του G7 φέτος, εκτίμηση που, αν επιβεβαιωθεί, λογικά θα έχει αντίκτυπο και στη δημοτικότητα του Μπόρις Τζόνσον.


Ξένια Κουναλάκη

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Θεσσαλονίκη-Βιασμός 24χρονης: Εισαγγελική έρευνα για κύκλωμα μαστροπείας

 



Μια μεγάλη εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε με αφορμή την υπόθεση βιασμού της 24χρονης σε πάρτι στη Θεσσαλονίκη, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για κύκλωμα μαστροπείας.

Το κύκλωμα λειτουργούσε στη Θεσσαλονίκη, από άτομα που αναζητούνται από τις αρχές και είχαν ως στόχο την αναζήτηση νεαρών γυναικών, τις οποίες εξωθούσαν στην πορνεία και τις διοχέτευαν σε τέτοιου είδους πάρτι.

Από την εισαγγελία της Θεσσαλονίκης έγινε γνωστό ότι το θύμα, το οποίο έκανε την καταγγελία, δεν ανήκε στις κοπέλες που είχαν μπει στο κύκλωμα. 

Σε ό,τι αφορά αυτή καθαυτή την καταγγελία της 24χρονης, η ανάκριση συνεχίζεται προς κάθε κατεύθυνση. Προς το παρόν αφορά μόνο ένα πρόσωπο που έχει απολογηθεί και έχει αφεθεί ελεύθερο με περιοριστικούς όρους.  

Η δίωξη είναι για «προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας χωρίς τη συναίνεση του θύματος», ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

 

skai