Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Η χορηγία 1 εκατ. της Prodea στα Εξάρχεια.... αντιδρούν οι αντιεξουσιαστές

 


Περιπετειώδεις καταστάσεις με ομάδες αναρχικών και άλλων ριζοσπαστικών οργανώσεων, χωρίς ουσιαστικό λόγο, κλήθηκαν να διαχειριστούν πρόσφατα η διοίκηση και οι εργαζόμενοι της Prodea Investments. Αιτία δεν ήταν, όπως θα φανταζόταν κανείς, π.χ. μια επένδυση ανάπτυξης ακινήτων, αλλά η κοινωνική πολιτική της εταιρείας! Στο πλαίσιο του ESG, η Prodea αποφάσισε να διαθέσει χορηγία ύψους 1 εκατ. ευρώ (η μεγαλύτερη που έχει δώσει μέχρι σήμερα για μεμονωμένο έργο) στον Δ. Αθηναίων, προκειμένου να καλυφθεί το 50% του έργου της ανάπλασης του Λόφου Στρέφη στα Εξάρχεια, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης. Ωστόσο, η εμπλοκή της Prodea, ακόμα και ως χορηγού και όχι επενδυτή, φαίνεται πως πυροδότησε τα «αντανακλαστικά» των «γνωστών-αγνώστων» της περιοχής, με αποτέλεσμα να διοργανωθεί μέχρι και κινητοποίηση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της εταιρείας! Σημειωτέον ότι η Prodea δεν έχει καμία επένδυση στην περιοχή, δεν δραστηριοποιείται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις (όπως την εγκαλούν οι διαμαρτυρόμενοι) και ασφαλώς δεν θα έχει κάποιο οικονομικό όφελος από το έργο της ανάπλασης, το οποίο και χρηματοδοτεί με δικά της έξοδα.

Την επίσημη ίδρυση της μονάδας μεταφοράς τεχνολογίας και επιχειρηματικού επιταχυντή «Αρχιμήδης» στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών προβλέπει απόφαση του πρύτανη Αθ. Δημόπουλου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το Κέντρο «Αρχιμήδης» επιδιώκει να κάνει πραγματικότητα κάτι που ζητούσε η αγορά εδώ και καιρό. Να συνδέσει, δηλαδή, την ερευνητική κοινότητα με τη βιομηχανία και παράλληλα να εκκολάψει τις καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες της πανεπιστημιακής κοινότητας, από τις οποίες εν δυνάμει θα δημιουργηθούν νεοφυείς επιχειρήσεις. Για τον σκοπό αυτό, η μονάδα αποτελείται από το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας, που είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των ερευνητών και της βιομηχανίας. Οπως και από τον επιχειρηματικό επιταχυντή, που προσφέρει εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες, καθοδήγηση από έμπειρα στελέχη της αγοράς (mentoring) και δικτύωση με άλλους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στη Facebook και επίσημα η accusonus

Υπεγράφη την Παρασκευή τελικά η συμφωνία εξαγοράς της ελληνικής νεοφυούς εταιρείας accusonus από τη Meta, τη μητρική εταιρεία του Facebook. Tις επόμενες ημέρες θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις. Πιθανότατα μετά και την ολοκλήρωση της οικονομικής συναλλαγής. Ωστόσο όπως και με τη Viva έτσι και με την accusonus χρειάστηκε πολλή υπομονή για να συμφωνήσουν όλοι οι μέτοχοι στους όρους του deal. Σύνηθες σε τέτοιες περιπτώσεις μεγάλων συμφωνιών με σοβαρό οικονομικό διακύβευμα. Αλλά οι πικρίες ξεχνιούνται άμα τη καταβολή του τιμήματος. 


Minoas-East και Minoas-West

Και το όνομα αυτού… Minoas-East και Minoas-West. Ετσι βάφτισε το διπλό καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών που συνδέει την Κρήτη με την Πελοπόννησο και είναι ήδη σε λειτουργία η Grid Telecom, το επενδυτικό όχημα του ΑΔΜΗΕ στην αγορά των τηλεπικοινωνιών. Αντίστοιχα, το διπλό καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών που εγκαταστάθηκε πρόσφατα μεταξύ της Πάχης Μεγάρων και του Ηρακλείου, στο πλαίσιο της υπό κατασκευήν ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, ονομάστηκε Apollo-East και Apollo-West. «Η πρωτοβουλία μας να δώσουμε στις οπτικές ίνες διεθνώς αναγνωρίσιμα ονόματα, εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία, θα διευρύνει σημαντικά τα περιθώρια για την εμπορική τους αξιοποίηση, προσελκύοντας νέες επιχειρηματικές συνεργασίες της εταιρείας μας με τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. H Grid Telecom μέσα από ένα εκτεταμένο οπτικό δίκτυο υψηλής διαθεσιμότητας και αξιοπιστίας, που σήμερα ξεπερνά τις 4.000 χλμ., αναπτύσσει συνεχώς νέες εναλλακτικές διαδρομές με τη νησιωτική χώρα και τα γειτονικά κράτη, ενισχύοντας σταθερά τη θέση της στη χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνιών», δήλωσε ο διευθυντής της Grid Telecom, Γιώργος Ψυρρής. 

Η μεγαλύτερη ποσοτική «σύσφιγξη» στην Ιστορία

Από τον Μάιο του 2022 και μετά, οι αγορές θα βρεθούν αντιμέτωπες με το σοκ της μεγαλύτερης ποσοτικής σύσφιγξης στην Ιστορία, έναντι των ετών ποσοτικής χαλάρωσης που απολάμβαναν, σημειώνει η Morgan Stanley. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής με τις αυξήσεις των επιτοκίων, τη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων και τη συρρίκνωση των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ, Αγγλία, Ευρώπη και Ιαπωνία θα «εξαφανίσει» από την αγορά 2,2 τρισ. δολ. μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Αυτό το ποσό είναι 4,5 φορές μεγαλύτερο συγκριτικά με τα χρήματα που χάθηκαν παγκοσμίως το 2018, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. «Προβλέπουμε ότι ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα συρρικνωθεί πιο γρήγορα από αυτόν της Fed από τον Μάιο του 2022 έως τον Μάιο του 2023», προσθέτει.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Δημιουργήθηκαν τα πρώτα βιοτεχνολογικά εμφυτεύματα σπονδυλικής στήλης για τη θεραπεία της παράλυσης

 



Ερευνητές από το Ισραήλ ανέπτυξαν τρισδιάστατους ανθρώπινους ιστούς σπονδυλικής στήλης για πρώτη φορά στον κόσμο, χρησιμοποιώντας βιοτεχνολογία. Οι ιστοί χορηγήθηκαν σε πειραματόζωα με πρόσφατη ή χρόνια παράλυση με εμφύτευμα.

Η μέθοδος της εμφύτευσης των τρισδιάστατων ανθρώπινων ιστών σπονδυλικής στήλης στα πειραματόζωα πέτυχε να αποκαταστήσει σε ποσοστό 80% έως 100% την ικανότητα των ζώων (τρωκτικών) να περπατούν. Τώρα οι επιστήμονες σχεδιάζουν το επόμενο βήμα στη μελέτη τους, να ξεκινήσουν – δηλαδή – κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους μέσα σε περίπου τρία χρόνια, με στόχο την αναγέννηση της σπονδυλικής στήλης των παράλυτων ασθενών από δικά τους κύτταρα.

Τα εμφυτεύματα, από ανθρώπινα υλικά και κύτταρα, μιμούνται την ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης στα έμβρυα και μπορεί μελλοντικά να επιτρέψουν σε παράλυτους να περπατούν ξανά χωρίς εξωτερικό στήριγμα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ταλ Ντβιρ, διευθυντή του Κέντρου Αναγεννητικής Βιοτεχνολογίας Sagol του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό “Advanced Science”, δήλωσαν ότι «στόχος μας για τα επόμενα λίγα χρόνια είναι να δημιουργήσουμε εξατομικευμένα εμφυτεύματα σπονδυλικής στήλης που θα αποκαθιστούν ιστούς κατεστραμμένους από τραυματισμούς, χωρίς τον κίνδυνο απόρριψης του εμφυτεύματος».

Οι ερευνητές δοκίμασαν τα εμφυτεύματα τους σε ζώα που είχαν μείνει παράλυτα πρόσφατα και σε ζώα που είχαν μείνει παράλυτα για καιρό. Μετά την εμφύτευση, το 100% των ζώων της πρώτης κατηγορίας και το 80% της δεύτερης περπάτησαν ξανά.

Ο δρ Ντβιρ δήλωσε ότι «τα ζωικά μοντέλα εμφάνισαν μια ταχεία διαδικασία αποκατάστασης, στο τέλος της οποίας μπορούσαν να περπατήσουν αρκετά καλά. Είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που εμφυτευμένοι ανθρώπινοι ιστοί, προϊόντα βιοτεχνολογίας, έχουν επιφέρει ανάκαμψη σε ένα ζώο με μακρόχρονη παράλυση, το οποίο αποτελεί το πιο σχετικό μοντέλο για τις θεραπείες παράλυσης στους ανθρώπους. Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που είναι παράλυτοι εξαιτίας τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη τους και στην περίπτωση τους δεν υπάρχει καμία αποτελεσματική θεραπεία. Άνθρωποι που έχουν τραυματιστεί σε πολύ νεαρή ηλικία, είναι καταδικασμένοι να κάθονται σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο για όλη τη ζωή τους, φέροντας όλο το κόστος της παράλυσης από άποψη κοινωνική, οικονομική και υγείας».

Οι ερευνητές έχουν ήδη δημιουργήσει την εταιρεία Matricelf για την εμπορική αξιοποίηση των εμφυτευμάτων τους σε παράλυτους. Στο μεταξύ έχουν αρχίσει επαφές με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για να παρουσιάσουν την τεχνολογία τους και να επιταχύνουν τη διαδικασία της έγκρισης της, με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις για τους παράλυτους ασθενείς.


ΑΠΕ-ΜΠΕ



Η διαφήμιση της BMW με Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ ως «Δία» και τη Σάλμα Χάγιεκ ως «Ήρα»


 


Ένα αστείο διαφημιστικό της ΒΜW εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία κυκλοφόρησε εχθές Τετάρτη, με πρωταγωνιστές δύο μεγάλους σταρ που υποδύονται το ζευγάρι που «έκανε κουμάντο» στον Όλυμπο.





Συνελήφθη και ο Αλβανός φυγάς που κατηγορείται για τη δολοφονία του Άλκη

 



Λίγες ώρες μετά την προαναγγελία του δικηγόρου του ότι θα παραδοθεί, ο 20χρονος αλβανικής καταγωγής που κατηγορείται για την δολοφονία του Άλκη Καμπανού ως μέλος της ομάδας των 11 χούλιγκαν που σκότωσαν εν ψυχρώ τον 19χρονο φοιτητή, ο κατηγορούμενος συνελήφθη.

Με την σύλληψη του 20χρονου βρίσκονται στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας και τα 11 πρόσωπα που τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου.

Σήμερα Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, οκτώ ημέρες μετά την διαφυγή του στην Αλβανία και αφού οι αστυνομικές αρχές έχουν συλλάβει τους 10 από τους 11 εμπλεκόμενους στη δολοφονία του Άλκη, ο 20χρονος Αλβανός υποχρεώθηκε να παραδοθεί και συνελήφθη.



Υπ. Παιδείας για Τσίπρα: Τάζει λεφτά και διορισμούς από το λεφτόδεντρο της Κουμουνδούρου



Το υπ. Παιδείας απάντησε στην προσπάθεια εξαπάτησης πολιτών, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τα πανεπιστήμια. 

Ο Τσίπρας, γνωστός λαοπλάνος, ψεύτης και πολιτικός απατεώνας, μεταξύ άλλων, υποσχέθηκε σε βάθος τετραετίας διπλασιασμό του αριθμού μελών ΔΕΠ (2.000 διορισμούς ανά έτος), διπλασιασμό χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και αύξηση κατά 15% του διοικητικού προσωπικού. 

Δεν παρέλειψε ο ανεύθυνος λαοπλάνος να επαναλάβει πώς πρόκειται να καταργήσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και την πανεπιστημιακή αστυνομία και ότι σκοπεύει να αυξήσει το φοιτητικό επίδομα, από 1.000 στα 1.500 ευρώ το χρόνο, για 40.000 φοιτητές.

Το Υπ. Παιδείας απάντησε στις αθλιότητες και την απάτη Τσίπρα : Αμετανόητοι, αδίδακτοι από τα λάθη του παρελθόντος

Στην ανακοίνωσή του, το υπ. Παιδείας επισημαίνει ότι «ο ίδιος ο λαϊκισμός ωχριά μπροστά στην ανυπέρβλητη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ. Αμετανόητοι, αδίδακτοι από τα λάθη του παρελθόντος, τη σύγχρονη πραγματικότητα και τις ανάγκες των πολιτών, παρουσιάζουν ως δήθεν “προοδευτικές” δοκιμασμένες και αποτυχημένες συνταγές, που δεν πείθουν πια κανέναν».

Το υπ. Παιδείας παραθέτει στη συνέχεια τα εξής σημεία:

«- Τάζει λεφτά και διορισμούς δίχως όρια, απ’ ευθείας από το λεφτόδεντρο της Κουμουνδούρου. «Πάρε κόσμε». Χωρίς βεβαίως να εξηγεί πού θα βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι και γιατί στα τόσα χρόνια διακυβέρνησής του δεν κατάφερε τίποτε από όλα αυτά.

Αδιαφορώντας για το πραγματικό όφελος των παιδιών μας και αγνοώντας τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που συντάσσεται με την κοινή λογική, υπόσχεται την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Ζητά επιστροφή στο καθεστώς των εισακτέων της λευκής κόλλας, των «αιώνιων φοιτητών» δίχως σκοπό και προοπτική, που εισάγονταν σε Τμήματα ή Σχολές χωρίς προοπτική επιτυχούς φοίτησης και αποφοίτησης. Η ψηφοθηρική, μικροκομματική λογική, η εμπορία ψεύτικων ελπίδων, εις βάρος των νέων και των Πανεπιστημίων μας σε όλο της το μεγαλείο!  

Υπόσχεται ελεύθερη είσοδο και πάλι σε Τμήματα «στα οποία η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν». Αναβίωση των Σχολών δύο ταχυτήτων, όπου θα διοχετεύονται στα «αζήτητα» όσοι δεν καταφέρουν να μπουν πουθενά, για χάρη του κομματικού του ακροατηρίου. 

Συνεχίζοντας να απευθύνεται στο κομματικό του ακροατήριο, ο κ. Τσίπρας δεν παραλείπει να θυμίσει τη σταθερή του θέση υπέρ της ανομίας στα Πανεπιστήμια. Η εξαγγελία για κατάργηση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων είναι βέβαιο ότι βρίσκει σθεναρούς υποστηρικτές τους απανταχού βανδάλους και λυμαίνοντες τους Πανεπιστημιακούς χώρους, που τόσα χρόνια υποθάλπει κομματικά και ιδεολογικά.

Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να αντιληφθούν  ότι η εξέλιξη και η πρόοδος δεν γυρίζει πίσω. Ότι τα Πανεπιστήμιά μας έχουν προχωρήσει σε μία εποχή εξωστρέφειας, αναβαθμισμένου ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, κινητροδότησης της έρευνας, χρηματοδότησης βάσει αντικειμενικών και ποιοτικών κριτηρίων, ποιοτικής αξιολόγησης, εισαγωγής υποψηφίων με ακαδημαϊκά κριτήρια. Ότι η κοινωνία απορρίπτει το λαϊκισμό και το μικροκομματισμό. Ότι οι πολίτες επιλέγουν την υπευθυνότητα και δεν επιθυμούν την επιστροφή στο αποτυχημένο χθες».



Η Ελβετία αποφασίζει την Κυριακή αν θα γίνει η πρώτη χώρα που θα απαγορεύσει τις ιατρικές δοκιμές σε ζώα

 


Οι Ελβετοί προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες για να ψηφίσουν εάν η χώρα τους θα γίνει η πρώτη στον κόσμο που θα απαγορεύσει τελείως τις ιατρικές δοκιμές σε ζώα, αφού η πρόταση από υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ζώων είχε αρκετή στήριξη προκειμένου να διενεργηθεί δημοψήφισμα στην Ελβετία, η οποία έχει έναν τεράστιο φαρμακευτικό κλάδο.

Πάνω από 550.000 ζώα πέθαναν σε εργαστηριακές δοκιμές το 2020 στην Ελβετία, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης. Ο αριθμός περιλαμβάνει 400.000 ποντίκια και αρουραίους, σχεδόν 4.600 σκύλους, 1.500 γάτες και 1.600 άλογα. Πρωτεύοντα θηλαστικά, αγελάδες, χοίροι, ψάρια και πουλιά επίσης πέθαναν κατά τη διάρκεια δοκιμών καθώς και μετά από αυτές.

«Είναι σκληρό και περιττό να γίνονται δοκιμές σε ζώα και είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να αναπτύξουμε φάρμακα χωρίς αυτές», δήλωσε ο Ρενάτο Βέρντλι, γιατρός από τη βορειοαανατολική Ελβετία που ξεκίνησε την πρωτοβουλία αυτή στο πλαίσιο του ελβετικού συστήματος της άμεσης δημοκρατίας. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό.

Ωστόσο, η απαγόρευση δεν αναμένεται να υπερψηφιστεί, προς ανακούφιση του φαρμακευτικού κλάδου, που έχει προειδοποιήσει ότι η κίνηση θα αναστείλει την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και θα αναγκάσει εταιρίες και ερευνητές να μεταφερθούν στο εξωτερικό.

«Δεν θα πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τα ζώα για τους δικούς μας εγωιστικούς σκοπούς», δήλωσε ο Βέρντλι, προσθέτοντας ότι ερευνητικές μέθοδοι όπως τα βιομικροκυκλώματα (biochip) --μικρά τσιπ που φιλοξενούν πλήθος χημικών αντιδράσεων-- οι προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή η μικροδοσολογία ανθρώπων είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από τα τεστ σε ζώα.

Η ένωση φαρμακευτικών εταιριών Interpharma ισχυρίζεται ότι ο κλάδος, που περιλαμβάνει εταιρίες όπως η Roche και η Novartis, συνεισφέρει 9% στην ελβετική οικονομία συμπεριλαμβανομένων των έμμεσων εσόδων, και παράγει σχεδόν το ήμισυ των ελβετικών εξαγωγών.

Η Interpharma ηγείται των αντιδράσεων από την πλευρά της βιομηχανίας, λέγοντας ότι θα είναι καταστροφική μια υιοθέτηση των προτάσεων αυτών. «Η φαρμακευτική έρευνα, οι κλινικές μελέτες στα νοσοκομεία και βασικές έρευνες σε πανεπιστήμια…δεν θα είναι πλέον δυνατές», ανέφερε ο Ρενέ Μπουχόλτσερ, διευθύνων σύμβουλος της Interpharma.

Επικεφαλής φαρμακευτικών εταιριών είπαν ότι η απαγόρευση δοκιμών σε ζώα μπορεί να οδηγήσει στο τέλος των νέων φαρμάκων.

«Νομίζω ότι έχετε δει στις εποχές της Covid πόσο σημαντικό είναι να ανακαλύπτουμε νέα εμβόλια, πόσο σημαντικά είναι τα νέα φάρμακα. Και έχουν δοκιμαστεί σε ζώα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Idorsia Ζαν-Πολ Κλοζέλ στο Reuters.

Η Μάρις βαν ντε Μπρουκ του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης διενεργεί έρευνες, εμφυτεύοντας όγκους σε ποντίκια για να μελετήσει πώς μπορεί να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα για να αντιμετωπίσει τον καρκίνο. «Διότι δεν καταλαβαίνουμε ούτε το 10% των διαδικασιών που γίνονται μέσα σε έναν όγκο, είναι αδύνατον να χρησιμοποιήσουμε υπολογιστικά μοντέλα ή καλλιέργεια κυττάρων για να καταλάβουμε την περίπλοκη βιολογία του καρκίνου», είπε.

Πριν οι επιστήμονες ξεκινήσουν ένα πείραμα σε ζώα, πρέπει να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική και ότι η έρευνά τους είναι σημαντική.

«Χρησιμοποιούμε περίπου 750 ποντίκια τον χρόνο. Στο τέλος του πειράματος όλα πεθαίνουν, αλλά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική», είπε η ίδια. «Χωρίς αυτό το συγκεκριμένο πείραμα, δεν θα ήμασταν σε θέση να αναπτύξουμε θεραπείες που σώζουν ανθρώπινες ζωές».

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, μόνο το 26% των ψηφοφόρων είναι υπέρ της απαγόρευσης και το 68% τάσσεται κατά.

Η Ελβετία διενεργεί δημοψηφίσματα τέσσερις φορές τον χρόνο, με τους Ελβετούς να τάσσονται πέρυσι υπέρ των περιορισμών της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό και της έγκρισης του γάμου προσώπων ίδιου φύλου.

Ο Ρενάτο Βέρντλι είπε ότι η εκστρατεία αυτή αύξησε την ευαισθητοποίηση για τα δεινά των ζώων των εργαστηρίων και συνεχίζει να ελπίζει ότι η προσπάθεια αυτή θα είναι επιτυχής. «Ελπίζω να μπορέσουμε τελικά να αλλάξουμε και η Ελβετία να μπορέσει να αποτελέσει θετικό παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο για να βοηθήσει να σταματήσουν να υποφέρουν τα ζώα», δήλωσε.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

protothema



SpaceX: Γεωμαγνητικη καταιγίδα κατέστρεψε το «στόλο» των δορυφόρων του Ίλον Μασκ!

 


Τουλάχιστον 40 από τους 49 δορυφόρους που εκτόξευσε την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία του Ίλον Μασκ για το σύστημα δορυφορικού Διαδικτύου Starlink καταστράφηκαν λόγω γεωμαγνητικής καταιγίδας, η οποία προκλήθηκε από μία μεγάλη ηλιακή έκλαμψη.

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στον ιστολόγιο της εταιρείας, οι δορυφόροι επλήγησαν την περασμένη Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου, μία ημέρα αφότου τέθηκαν σε προκαταρκτική «χαμηλή» τροχιά περίπου 210 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.

Η εκτόξευση των δορυφόρων με έναν πύραυλο Falcon 9 της SpaceX από το διαστημικό κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα των ΗΠΑ, συνέπεσε χρονικά με την προειδοποίηση που εξέδωσε την περασμένη Τετάρτη και την Πέμπτη το αμερικανικό Κέντρο Πρόγνωσης Διαστημικού Καιρού για επικείμενη γεωμαγνητική καταιγίδα.

Η προειδοποίηση ανέφερε πως στις 29 Ιανουαρίου ανιχνεύθηκε μία μεγάλη ηλιακή έκλαμψη -- έκρηξη ηλιακού πλάσματος και εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας -- και ήταν πιθανόν η ηλιακή καταιγίδα να φθάσει στη Γη από την 1η Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η γεωμαγνητική καταιγίδα αναμενόταν να επηρεάσει τη Γη μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου, αν και αποδυναμωμένη.

Σύμφωνα με τη SpaceX, η ταχύτητα και η σφοδρότητα της ηλιακής καταιγίδας ανέβασε τη θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα της Γης, αυξάνοντας έτσι την ατμοσφαιρική πυκνότητα στο χαμηλό ύψος τροχιάς των δορυφόρων, προκαλώντας ουσιαστικά έντονη τριβή ή έλξη που εξουδετέρωσε τουλάχιστον 40 δορυφόρους.

Οι χειριστές του Starlink προσπάθησαν να θέσουν τους δορυφόρους σε διαφορετική τροχιά «ασφαλούς λειτουργίας» (safe-mode) για να ελαχιστοποιήσουν την έλξη, αλλά οι προσπάθειες αυτές απέτυχαν στις περισσότερες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να εισέλθουν σε χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας όπου κάηκαν, σύμφωνα με την SpaceX.

Η εταιρεία αεροδιαστημικής τεχνολογίας SpaceX, με έδρα το Λος Άντζελες, ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Ίλον Μασκ. Από το 2019 έχει θέσει εκατοντάδες μικρούς δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη, στο πλαίσιο της υπηρεσίας Starlink του Μασκ για ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο. Η εταιρεία οραματίζεται να επιτύχει τη δημιουργία ενός «αστερισμού» από 12.000 δορυφόρους.



Πρόταση ΗΠΑ: 20 Stealth μαχητικά F-35 με κόστος 3,5 δις δολάρια η πρόταση στην Ελλάδα


 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ newpost.gr – Πρόταση «βόμβα»: 20 Stealth μαχητικά F-35 με κόστος 3,5 δις δολάρια η πρόταση των Αμερικανών στην Ελλάδα – Πότε θα γίνει η παράδοση αν πει το «ναι» η Αθήνα.

Η αρχική συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα με την παραγγελία 100 μαχητικών F-35 είχε προκαλέσει έντονη ανησυχία στη HAF αφού τυχόν απόκτηση των αεροσκαφών 5ης γενιάς από τους γείτονες θα σήμαινε τεράστια ανατροπή στους αεροπορικούς συσχετισμούς και συνολικά στην ισορροπία δυνάμεων.

Τα «χαρτιά» τους άνοιξαν το πρωί στο Αεροπορικό Επιτελείο οι Αμερικανοί υπεύθυνοι για το πρόγραμμα του Stealth μαχητικού 5ης γενιάς F-35. Και αποκάλυψαν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ όχι απλά είναι έτοιμη να βάλει την Ελλάδα και την Πολεμική Αεροπορία στην «τροχιά» του πανίσχυρου αεροσκάφους αλλά ήρθε στην Αθήνα με συγκεκριμένη πρόταση ουσιαστικά απάντηση στο Ελληνικό ενδιαφέρον.

Η πρόταση των Αμερικανών προς την Ελλάδα αφορά σύμφωνα με πληροφορίες 20 μαχητικά F-35 Lightning II με το κόστος απόκτησής τους να αγγίζει τα 3,5 δις δολάρια. Στο ποσό περιλαμβάνονται οι απαραίτητες υποδομές τόσο στην Αεροπορική Βάση η οποία θα φιλοξενήσει τα Stealth αεροσκάφη όσο και συνολικά στα συστήματα επικοινωνίας και διασύνδεσης των μαχητικών στην Ελληνική αεράμυνα. Ο οπλισμός των αεροσκαφών δεν περιλαμβάνεται στο ποσό αφού άλλωστε η επιλογή των όπλων που θα μπουν στη «φαρέτρα» των αεροσκαφών θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης της Αθήνας με την Ουάσιγκτον.

Με δεδομένο το «πράσινο» φως που έχουν ανάψει οι Αμερικανοί αν η Ελλάδα αποφασίσει να μπει στο πρόγραμμα, το πρώτο από τα είκοσι μαχητικά F-35 πρόκειται σύμφωνα με τον σχεδιασμό να παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία το 2026 ενώ το τελευταίο θα παραληφθεί από την HAF πέντε χρόνια αργότερα δηλαδή το 2031. Με την επίτευξη της συμφωνίας θα «τρέξει» άμεσα το πρόγραμμα εκπαίδευσης αλλά και η κατασκευή των απαραίτητων υποδομών έτσι ώστε όταν το 2026 θα αποκτηθεί το πρώτο Stealth μαχητικό όλα να είναι έτοιμα τόσο σε επίπεδο έμψυχου δυναμικού - τεχνικοί και ιπτάμενοι - όσο και υποστήριξης.

Το κλιμάκιο των Αμερικανών οι οποίοι αποτελούν  μέλη του προγράμματος JPO (Joint Programme Οffice) της USAF που αφορά το Stealth μαχητικό F-35 αλλά και της αρμόδιας επιτροπής της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τους εξοπλισμούς SAF/IA (Secretary of the AirForce-International Affairs) ενημέρωσαν αναλυτικά το Αεροπορικό Επιτελείο για τις δυνατότητες του αεροσκάφους, την δικτυοκεντρική του φιλοσοφία και τον τρόπο με τον οποίο θα «κουμπώσει» στην Ελληνική αεράμυνα ειδικά έπειτα από την αναβάθμιση των 83 F-16 σε διαμόρφωση Viper.

Tαυτόχρονα οι Αμερικανοί απάντησαν στα ερωτήματα που τέθηκαν από το Αεροπορικό Επιτελείο το οποίο δεν κρύβει εδώ και αρκετά χρόνια την επιθυμία του να εντάξει το Stealth αεροσκάφος στο οπλοστάσιο των Ελληνικών  «γερακιών». Η αρχική συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα με την παραγγελία 100 μαχητικών F-35 είχε προκαλέσει έντονη ανησυχία στη HAF αφού τυχόν απόκτηση των αεροσκαφών 5ης γενιάς από τους γείτονες θα σήμαινε τεράστια ανατροπή στους αεροπορικούς συσχετισμούς και συνολικά στην ισορροπία δυνάμεων.

Η αποπομπή όμως της Τουρκίας από το project των F-35 την ώρα που ήδη είχαν κατασκευαστεί και τα πρώτα  μαχητικά για λογαριασμό της TuAF εξαιτίας της απόκτησης των Ρωσικών S-400 επέφερε ανακούφιση και κυρίως έδωσε χρόνο για να αρχίσει η μεγάλη αντεπίθεση της HAF. Με πρώτη κίνηση την απόκτηση των  εικοσιτεσσάρων Γαλλικών  «ριπών» Rafale ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η αναβάθμιση των F-16 σε Viper. Με το δημοσιονομικό να αποτελεί το σημαντικότερο εμπόδιο-εξετάζονται  τρόποι μέσω διακρατικής FMS (Foreign Military Sales) συμφωνίας - αν η Αθήνα αποφασίσει να κάνει τώρα το επόμενο μεγάλο βήμα που θα την απόλυτη αεροπορική υπεροχή.

του Κώστα Σαρικά 

newpost



Ξέφυγε ο Τσαβούσογλου :Θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία στα στρατικοποιημένα νησιά

 


Στο στόχαστρο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, βρίσκονται για μια ακόμα φορά τα ελληνικά νησιά θέτοντας εκ νέου θέμα αποστρατικοποίησής τους. 

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ στον προκλητικό Τσαβούσογλου: Εκτός κοινής λογικής η αποστρατικοποίηση των νησιών

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει στείλει επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη θέτοντας θέμα κυριαρχίας των νησιών κι επισημαίνοντας ότι τα νησιά δεν πρέπει να στρατικοποιηθούν. 

«Στον ΟΗΕ στείλαμε δυο επιστολές, επειδή η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης τους. Όμως η Ελλάδα άρχισε να παραβιάζει αυτό το καθεστώς απο τη δεκαετία του 60», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Αυτό όμως που προκάλεσε εντύπωση είναι το γεγονός ότι είπε ότι θα παρακολουθεί η Άγκυρα το θέμα, θα κάνει τις τελευταίες της προειδοποιήσεις και αν δεν αλλάξει κάτι, τότε θα αμφισβητήσει την κυριαρχία των νησιών που έχουν στρατιωτικοποιηθεί. 

«Στην επιστολή, που γράψαμε, αναφέραμε πως η Ελλάδα παραβιάζει του όρους των Συνθηκών. Αυτά τα νησιά δόθηκαν υπο όρους και σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση τότε είναι συζητήσιμη η κυριαρχία των νησιών αυτών. Διότι παραβιάζεται τους όρους. Στείλαμε τις επιστολές μας. Θα παρακολουθούμε το ζήτημα αυτό. Αν χρειαστεί θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις και μετά ξεκινάει αυτή η συζήτηση», συμπλήρωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι απειλείται, όμως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στις Συνθήκες, ενώ υπογράμμισε ότι με λίγα όπλα και στρατιώτες δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις απειλές. 

«Η Ελλάδα δεν αμφισβητεί πως τα στρατιωτικοποιεί. Όμως ισχυρίζεται πως υπάρχει απειλή αποτην Τουρκία. Υπάρχει αυτό στις Συνθήκες; Όχι! Τι δηλαδή θα καταφέρεις να σταματήσεις αυτή την απειλή με λίγα όπλα και με μερικούς στρατιώτες που τοποθετείς στα νησιά; Ούτε αυτό είναι ρεαλιστικό. Όπως κάνουν σε κάθε θέμα, δε λένε την αλήθεια», σημείωσε.

Για την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας τόνισε ότι τα δυτικά σύνορα έχουν καθοριστεί και δε θα υποχωρήσουν. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την τουρκική θεωρία τα σύνορα της υφαλοκρηπίδας φτάνουν μέχρι την Κρήτη, την Κάρπαθο κλπ. 

Σκληρή ήταν η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών στις αιτιάσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έβαλε εκ νέου στο στόχαστρό του τα ελληνικά νησιά, θέτοντας εκ νέου θέμα αποστρατικοποίησής τους.

Αναλυτικά η δήλωση:

"Αναφορικά με τις πλέον πρόσφατες αιτιάσεις Τούρκων αξιωματούχων για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου τις απορρίπτουμε εν τω συνόλω τους.

Οι εν λόγω αιτιάσεις όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής.

Η Ελληνική θέση αναφορικά με το ζήτημα αυτό έχει εκφρασθεί επανειλημμένα και δημόσια.

Σχετική επιστολή έχει αποσταλεί από την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού αυτού.

Ομοίως, η Ελλάδα απορρίπτει τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, αιτιάσεις, οι οποίες αγνοούν, για μια ακόμα φορά, τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Οι αιτιάσεις αυτές, συν τοις άλλοις, στηρίζονται σε ένα ανυπόστατο, άκυρο και παράνομο "μνημόνιο".

Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και είναι πρόθυμη να διεξάγει εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, στη βάση των αρχών αυτών".



Εθισμένη και η Ξενογιαννακοπούλου στο ψέμα ΣΥΡΙΖΑ :«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ιδιωτικοποιεί τον ΕΦΚΑ»

 


Προσπαθώντας να παραπλανήσει και να εξαπατήσει τους πολίτες, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. μιλάει για δήθεν ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, και καταγγέλλει την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αδιαφορώντας εάν ο ΕΦΚΑ σήμερα δουλεύει καλύτερα, και οι πολίτες εξυπηρετούνται άμεσα, η Ξενογιαννακοπούλου πρέπει να εξαπατήσει και να πει ψέματα γιατί αυτή είναι η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ξενογιαννακοπούλου, έχοντας γίνει πλέον γνήσια συριζαία, σχολίασε την κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου «Εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης», από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ξεχνώντας τα χάλια που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ τον ΕΦΚΑ.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε σήμερα στην τρίτη πράξη της αντιδραστικής τριλογίας εις βάρος των εργαζομένων, των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και του δημοσίου συμφέροντος», αναφέρει η  Ξενογιαννακοπούλου και προσθέτει: «Μετά τον αντεργατικό νόμο και την παράδοση της Επικουρικής Ασφάλισης στα ιδιωτικά συμφέροντα, ο κ. Χατζηδάκης καταθέτει στη Βουλή το σχέδιο νόμου με το οποίο προχωρά στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, στην ανεξέλεγκτη πρόσληψη «ημετέρων» λαικίζοντας συνέχισε μιλώντας για παχυλούς μισθούς σε διευθυντικές θέσεις της διοικητικής ιεραρχίας και στην κομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, στις κατά παρέκκλιση προμήθειες και στην ανεξέλεγκτη «διαχείριση - λεηλάτηση» της περιουσίας του ΕΦΚΑ». 

Έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τον υπουργό ότι «επιστράτευσε τον κοινωνικό αυτοματισμό και στοχοποίησε τον ΕΦΚΑ και τα στελέχη του», προσθέτει: «Τώρα, με το σχέδιο νόμου πλήττει το θεσμικό ρόλο και τις εγγυήσεις αξιοκρατίας, διαφάνειας και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, όπως καθορίζονται από το Σύνταγμα, και παραδίδει τον ΕΦΚΑ και το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα στις πελατειακές σχέσεις και στα ιδιωτικά συμφέροντα».

Κλείνοντας διαβεβαιώνει όπως κάθε συριζαίος ότι «η κυβέρνηση θα μας βρει αποφασιστικά απέναντι στη Βουλή και στην κοινωνία και σε αυτό το αντιδραστικό νομοσχέδιο. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων, των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων για την κατοχύρωση ενός ισχυρού, σύγχρονου και αποτελεσματικού δημόσιου διανεμητικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης!» και καταλήγει: «Μόνη λύση σήμερα είναι η πολιτική αλλαγή για την κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντικοινωνικών νόμων της κυβέρνησης Μητσοτάκη!».



Στη μονταζιέρα του ΣΥΡΙΖΑ και η Λαγκάρντ για τη μείωση του φόρου στα καύσιμα

 



Για διαστρέβλωση των δηλώσεων της Κριστίν Λαγκάρντ από τον ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο το παρατηρητήριο Fake News της Νέας Δημοκρατίας, περί της μείωσης των φόρων στα καύσιμα.

Το fake news, ειπώθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσο Ηλιόπουλο.

Το παρατηρητήριο Fake News της Νέας Δημοκρατίας παραθέτει αυτούσια τη δήλωση της Λαγκάρντ, αναφέροντας ότι «η πραγματικότητα είναι ότι  η Κριστίν Λαγκάρντ ουδέποτε είπε «ναι» σε μείωση του ΕΦΚ και πρόκειται για ψευδή και κατασκευασμένη είδηση».

*Παρατίθεται η δήλωση της κ. Λαγκάρντ:

«Τώρα, νομίζω ότι η δεύτερη ερώτηση που κάνατε είχε να κάνει με τα δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις, προκειμένου να ανακουφίσουν τους συμπολίτες μας στην Ευρώπη που αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές ενέργειας. Τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έναν κατάλογο πιθανών εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα οποία, από δημοσιονομική άποψη, θα πρέπει να επικεντρώνονται στους πιο ευάλωτους, θα πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμα και εφαρμόσιμα για όσο διάστημα οι τιμές της ενέργειας προκαλούν ιδιαίτερη δυσκολία σε εκείνα τα νοικοκυριά που υφίστανται το μεγαλύτερο βάρος του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Δεν είμαι ακριβώς εξοικειωμένη με το είδος του μέτρου που προβλέπεται από τις ελληνικές αρχές, αλλά, μια οριζόντια (μείωση) ΦΠΑ δεν αποτελεί το στοχευμένο εργαλείο που συστήνουμε ως πιο ενδεδειγμένο για την ελάφρυνση των πιο ευάλωτων».

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η μονταζιέρα του ΣΥΡΙΖΑ «έκοψε» τη δήλωση της κ. Λαγκάρντ αφαιρώντας ολόκληρο το επίμαχο σημείο που αναφέρεται στη γενική μείωση φόρων έτσι ώστε να φαίνεται ότι προκρίνει την πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Σκοπίμως  παραλείφθηκε και από το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης το σημείο που η επικεφαλής του ΕΚΤ υποστήριζε ότι  μια οριζόντια (μείωση) ΦΠΑ δεν αποτελεί το στοχευμένο εργαλείο που συστήνουμε ως πιο ενδεδειγμένο για την ελάφρυνση των πιο ευάλωτων.

Με  μία απλή ανάγνωση ολόκληρης της δήλωσης* της κ. Λαγκάρντ και όχι μόνο των σημείων που επέλεξε να προβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ και  ο πλέον αδαής αντιλαμβάνεται ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ:

• Λέει «ναι» στη λήψη στοχευμένων, βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ανακούφιση των ασθενέστερων, δηλαδή αυτό ακριβώς που κάνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για έξι συνεχόμενους μήνες.

• Λέει ότι μια γενικευμένη μείωση φόρου δεν φαίνεται να είναι το στοχευμένο εργαλείο που συνιστάται προκειμένου να ελαφρυνθεί πραγματικά το βάρος σε εκείνους που είναι οι πιο ευάλωτοι.

• Από κανένα σημείο της δήλωσής της δεν προκύπτει ότι η μείωση ΕΦΚ είναι ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί για όσο διαρκεί η κρίση, προκειμένου να ανακουφιστούν οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας.

Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των δύο πρώτων χωρών στην Ε.Ε. που προχώρησαν σε παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας. Είμαστε, επίσης, η μοναδική χώρα που αξιολογούμε κάθε μήνα τις διακυμάνσεις των τιμών στις διεθνείς αγορές ενέργειας και προσαρμόζουμε τα μέτρα.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως σήμερα έχουν διατεθεί  2 δισ. ευρώ για τη στήριξη της κοινωνίας από τις μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια (μαζί με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον υπουργό ενέργειας).

Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει λάβει τόσο δραστικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών αναλογικά με τον πληθυσμό και τα μεγέθη της οικονομίας μας».



Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε ότι οι γυναίκες θα γίνουν «βίζιτες» με τις αυξήσεις στο ρεύμα!


 

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει τα τελευταία 24ωρα στα social media μια ανάρτηση του δικηγόρου και μέλους του ΣΥΡΙΖΑ Αγαμέμνονα Τάτση, ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων πως εξαιτίας των αυξήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο, οι γυναίκες θα γίνουν «βίζιτες».

Στην σεξιστική ανάρτησή του ο Αγαμέμνονας Τάτσης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αγαπημένε δεξιέ ''οικογενειάρχη'' φαντάζομαι δε θα στεναχωρηθείς που η γυναίκα και η κόρη σου θα κάνουν βίζιτες για να πληρωθεί το ρεύμα και το αέριο», συγκρίνοντας την Ελλάδα με τη Κολομβία και την Ταϊλάνδη.

«Βέβαια ακόμα και εκεί οι κυβερνήσεις θα δίναν τα λεφτά στο ρεύμα και όχι σε λίστες σαν του Πέτσα για να σου πούνε αύριο ότι δεν τρέχει και τίποτα που η κόρη σου έγινε πο***να και ότι εσύ πρέπει να είσαι υπερήφανος για την επιλογή σου το 2019», συμπλήρωσε, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα.


Την επίμαχη ανάρτηση σχολίασε αρνητικά ο Διευθυντής της εφημερίδας «Αυγή», Άγγελος Τσέκερης. Μεταξύ άλλων ο ίδιος έγραψε: «Στον τοίχο του παρολίγον υποψηφίου μας για τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών Αγαμέμνων Τάτση διεξάγεται από εχθές η πιο γόνιμη, ειλικρινής και παραγωγική συζήτηση για την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ που έχω παρακολουθήσει μέχρι σήμερα. Τελικά παίρνω πίσω ότι είπα, οι δημοκρατικές διαδικασίες βάσης είναι γεμάτες αλήθεια και ειλικρίνεια». Και υπογράμμισε: «Και είναι πολύ ανακουφιστικό να βλέπουμε κάποιες στιγμές καθαρά ποιοι είμαστε, πριν ξαναρχίσουμε να παριστάνουμε ότι είμαστε κάποιοι άλλοι. Hasta la victoria siempre!». Το σχόλιο αυτό ήταν αιχμή για τη διεύρυνση που επιχειρεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε«πασοκογενή» στελέχη, όπως ο Α. Τάτσης, ο οποίος ανήκει στον στενό πυρήνα της Προοδευτικής Συμμαχίας και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Βροχή τα σχόλια κάτω από την ανάρτηση

Όπως ήταν φυσικό τα σχόλια, κάτω από την ανάρτηση Τάτση, ακόμη και από«συντρόφους» του στον ΣΥΡΙΖΑ, έπεσαν βροχή. «Ίσως η πιο χυδαία και αποτροπιαστική ανάρτηση που έχω δει τελευταία», «Θεωρώ την ανάρτηση προσβλητική και σεξιστική», «Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να τον διαγράψει χθες», «Αυτή η φρασεολογία δεν είναι της αριστεράς», «Με πολύ σεβασμό τι ακριβώς λέτε;. Φαντάζομαι ως αριστερός… Κάνετε μαύρο χιούμορ ως μη σεξιστής, ως μη ρατσιστής και ως μη απάνθρωπος.. Σκεφτείτε το λίγο…», είναι μερικά από τα σχόλια που προκάλεσε η δημοσίευσή του.

Στη συνέχεια, ο ίδιος προχώρησε σε διαδοχικές αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, Αρχικά, ανέφερε πως πολλοί τον κάλεσαν για «νουθεσίες», ωστόσο εκείνος «δεν παίρνει πίσω ούτε μια λέξη».

«Και να ξέρουν κάποιοι ότι το κοινωνικό πρόβλημα είναι εδώ, ανάμεσα μας. Δεν είναι ούτε σε άλλον πλανήτη, ούτε σε κάποια άλλη θεωρητική διάσταση.

Και ότι η πηγή του προβλήματος είναι η κοινωνική ανισότητα που προκαλεί ο φιλελευθερισμός, ο οποίος δεν θα ανατραπεί ούτε με φιλολογικά τέια κυριών, ούτε με ιδεολογικές ενδοσκοπήσεις».

Θέλοντας να απαντήσει ωστόσο στην κριτική που του ασκήθηκε, ο ίδιος δημοσίευσε μια ακόμη ανάρτηση, τονίζοντας τα εξής: «Εκείνο που μπορώ εγώ να διαβεβαιώσω, είναι ότι δεν θα σιωπήσω.

Και κυρίως δεν θα γίνω ποτέ "αριστερός της γυάλας", διότι κάποιοι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν τα υπερασπιστήκαμε στη ζωή μας σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά στο πεδίο της μάχης».

Για όσους/όσες θεώρησαν την πρώτη ανάρτησή του σεξιστική, έγραψε μεταξύ άλλων: «Όταν αδυνατείς να καταλάβεις ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, δημιουργούν και συνθήκες εκπόρνευσης, προφανώς είσαι ανεπαρκής. Όταν την κριτική απέναντι σ' αυτή την τραγική διαπίστωση, την αντιλαμβάνεσαι ως "σεξισμό", δεν είσαι αριστερός. Όταν ΧΑΛΚΕΥΕΙΣ το νόημα μίας ανάρτησης, θεωρώντας ότι προάγει την εκπόρνευση, ή θίγει τις γυναίκες, είσαι απλά αριστεριστής. Όταν στην κριτική σου στον συντάκτη, μπλέκεις και τη γυναίκα του, είσαι απλά αλήτης».

Λίγες ώρες αργότερα τελικά, με νέα του ανάρτηση, ζήτησε συγγνώμη από όσους θίχτηκαν με την πρώτη δημοσίευση, τονίζοντας πως «το λεκτικό μου ύφος θα μπορούσε να είναι ηπιότερο και ότι αυτό που χρησιμοποίησα, μπορεί δικαίως να προκάλεσε».


iefimerida



Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Milo Đukanović


 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Milo Đukanović, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, την πρώτη επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους του Μαυροβουνίου από την ανεξαρτητοποίησή του, το 2006.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι δυνατότητες και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της ενέργειας και του τουρισμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ αναφέρθηκε στην έμπρακτη στήριξη της χώρας μας προς το Μαυροβούνιο, με την παροχή τεχνογνωσίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, ενώ ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τις επικείμενες επισκέψεις του σε χώρες της περιοχής.

Ο κ. Μητσοτάκης αποδέχθηκε την πρόσκληση του κ. Đukanović να επισκεφθεί το Μαυροβούνιο το επόμενο διάστημα.

Κατά την έναρξη της συνάντησης των διευρυμένων αντιπροσωπειών οι δύο ηγέτες είχαν τον ακόλουθο διάλογο (με βάση τη διερμηνεία):

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Πρόεδρε, είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που σας υποδεχόμαστε στην Ελλάδα, στην πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους του Μαυροβουνίου μετά την ανεξαρτησία της χώρας σας.


Και στη μακράν κατ ιδίαν συνάντησή μας είχαμε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε δύο σταθερές: η πρώτη είναι η εξαιρετική ποιότητα των διμερών μας σχέσεων αλλά και οι σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται, κυρίως στον οικονομικό τομέα, και η δεύτερη είναι ότι η θέση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να αγωνίζεται, να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, προφανώς υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα όμως ότι αυτή η προοπτική, της ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων, είναι απολύτως απαραίτητη για να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή μας.

Οπότε με αυτές τις λίγες σκέψεις να σας υποδεχτώ και πάλι στην Αθήνα και θα χαρώ πολύ και στις διευρυμένες συζητήσεις που θα έχουμε σε λίγο να συζητήσουμε πιο λεπτομερώς τις περαιτέρω προοπτικές εμβάθυνσης των διμερών μας σχέσεων.

Milo Đukanović: Κύριε Πρωθυπουργέ, θέλω πρώτα να σας ευχαριστήσω για τα θερμά λόγια φιλοξενίας και υποδοχής. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η αντιπροσωπεία μου και εγώ προσωπικά, νιώθουμε πάρα πολύ άνετα και όμορφα στην φίλη χώρα σας. Και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη μετά από την ανεξαρτητοποίηση της χώρας μας, δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ την μακροχρόνια παράδοση φιλίας μεταξύ των χωρών μας.

Πέρυσι γιορτάσαμε μαζί την επέτειο των 140 χρόνων των διμερών σχέσεων μας -και 15 χρόνων υπολογίζοντας από την ανακήρυξη εκ νέου της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου. Οπότε μαζί γιορτάζαμε -με τον Έλληνα πρέσβη που είναι στο Μαυροβούνιο- μαζί κάναμε κάποιες εκδηλώσεις, για να γιορτάσουμε όχι μόνο τα 140 χρόνια των διμερών σχέσεων, αλλά ταυτόχρονα και μια άλλη μεγάλη επέτειο, τα 200 χρόνια της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Θέλω επίσης να σας συγχαρώ για την αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε όλοι. Είναι το πρόβλημα της πανδημίας. Και βέβαια η Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τις πυρκαγιές. Και είναι η ευκαιρία να σας ευχαριστήσω για την παροχή βοήθειας που μας στείλατε στην πρώτη φάση του αγώνα κατά του κορονοϊού, ένα μεγάλο πακέτο με εξοπλισμό.

Είχαμε, οι δυο μας, έναν πολύ ουσιώδη και ανοιχτό διάλογο πριν από λίγο. Και επειδή έχουμε συμφωνήσει μπορώ να πω για όλα όσα ειπώθηκαν εκεί, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να συνεχίσουμε με τα ίδια, εκτός από δύο φράσεις που θέλω να προσθέσω.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Μαυροβούνιο είναι αποφασισμένο για το ποιο είναι το μέλλον του. Ότι πρέπει να μείνουμε σταθερά στο δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή.

Και το δεύτερο σημείο που θέλω να σημειώσω είναι ότι όλη η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων χρειάζεται υποστήριξη και βοήθεια από την πλευρά της Ελλάδας, κυρίως στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας που είναι και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε ένα κενό που προφανώς έχει δημιουργηθεί στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ολοι χρειαζόμαστε αυτήν την προστασία από την πλευρά της Ελλάδας.

Οπότε εμείς στηριζόμαστε στην Ελλάδα, επειδή η Ελλάδα ως φίλη και γειτονική χώρα έχει μεγάλη κατανόηση για τα προβλήματά μας, καταλαβαίνει τι χρειαζόμαστε, τι αντιμετωπίζουμε. Έχει επίσης και επιρροή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορεί να μιλήσει με τους εταίρους και να τους πείσει ότι η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων δεν έχει άλλη προοπτική παρά μόνο ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μιλήσαμε επίσης για τα εσωτερικά θέματα στη χώρα μας, οπότε αν συμφωνείτε μπορούμε να συνεχίσουμε με κάποια θέματα που αφορούν στη διμερή συνεργασία μας.





Ποιος πρόδωσε την Άννα Φρανκ: Το άδοξο τέλος μιας «εντυπωσιακής αποκάλυψης»...

 


«Η προδοσία της Άννας Φρανκ» ονομάζεται το βιβλίο της καναδής συγγραφέως Ρόζμαρι Σάλιβαν. Κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο και περιέχει τα αποτελέσματα των πενταετών ερευνών πολυμελούς ομάδας γύρω από το, εδώ και πολλές δεκαετίες, ανοιχτό ερώτημα: Ποιος κατέδωσε την Άννα Φρανκ; Η έφηβη είχε κρυφτεί με την οικογένειά της σε σπίτι του Άμστερνταμ ελπίζοντας ότι θα γλιτώσει από τους ναζί. Η μοίρα της ήταν δυστυχώς τραγική. Οι ναζί εντόπισαν και εξόντωσαν την οικογένειά της, με εξαίρεση τον πατέρα της, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλζεν. Παρακαταθήκη το διάσημο ημερολόγιο, το οποίο η Άννα Φρανκ έγραφε στη κρυψώνα της από το 1942 μέχρι το 1944.

Από την κυκλοφορία του βιβλίου μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει μερικές μόνο εβδομάδες και τίποτα δεν έχει απομείνει πια από την μεγάλη «αποκάλυψη» και τους εντυπωσιακούς τίτλους. Γνωστοί ιστορικοί ασκούν σκληρή κριτική στις έρευνες επιρρίπτοντας ευθύνες στην ερευνητική ομάδα. Ο καθηγητής Γιοχάνες Χαουβίνκ τεν Κάτε, ειδικός σε ζητήματα ολοκαυτώματος, είναι παραπάνω από σαφής: «Μεγαλόστομες κατηγορίες θέλουν μεγάλες αποδείξεις. Και αυτές δεν υπάρχουν».

Η θεωρία για τον συμβολαιογράφο απορρίφθηκε ήδη από το ΄60

Από την πλευρά του ο ολλανδικός εκδοτικός οίκος Ambo Anthos ανέστειλε την νέα έκδοση του βιβλίου της Ρόσμαρι Σάλιβαν ζητώντας απαντήσεις από την ερευνητική ομάδα. Σε ανακοίνωση παραδέχεται ότι "ήταν εφικτή μια πιο κριτική ματιά". Οι επικρινόμενοι από την πλευρά τους απορρίπτουν τις κατηγορίες και δηλώνουν ότι ουδέποτε ισχυρίστηκαν πως υπάρχει βεβαιότητα.

Η ομάδα των περίπου 200 ειδικών στα χνάρια του καταδότη της Άννας Φρανκ συστήθηκε μετά από πρωτοβουλία ενός ολλανδού σκηνοθέτη και ενός δημοσιογράφου. Επικεφαλής της ένας πρώην άνθρωπος του FBI, ο οποίος κάποτε καταδίωκε λαθρεμπόρους ναρκωτικών στην Κολομβία: «Η θεωρία μας έχει πιθανότητα 85% να αποδειχθεί αληθινή», έλεγε ο Βίνς Πανκόκε.

Κατά την άποψη των ερευνητών εντοπίστηκε ένα σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο. Αντίγραφο ανώνυμης επιστολής με παραλήπτη τον Ότο Φρανκ, στην οποία αναφέρεται το όνομα ενός εβραίου συμβολαιογράφου. Περίπου 30 θεωρίες με πιθανούς καταδότες εξετάστηκαν ενδελεχώς και μπήκαν στο αρχείο. Στην περίπτωση του συμβολαιογράφου η ομάδα δεν φάνηκε να είναι ιδιαίτερα προσεκτική. Θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι η υποψία σε βάρος του συμβολαιογράφου είχε ελεγχθεί και απορριφθεί από την ολλανδική αστυνομία στη δεκαετία του ΄60.

Άκρως επικερδής «αποκάλυψη»

Ο συμβολαιογράφος ήταν μέλος του Εβραϊκού Συμβουλίου που σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα είχε στα χέρια του καταλόγους με εκατοντάδες διευθύνσεις Εβραίων, οι οποίοι είχαν βγει στην παρανομία και κρύβονταν από τους κατακτητές. Δεν υπάρχει ωστόσο μέχρι σήμερα απόδειξη ότι το Εβραϊκό Συμβούλιο, το οποίο συνέστησαν με απόφασή τους οι ναζί, είχε στη διάθεσή του τέτοιες λίστες.

Και ο συμβολαιογράφος; Την περίοδο της υποτιθέμενης προδοσίας, τον Αύγουστο του 1944, κρύβονταν και ο ίδιος με την οικογένειά του για να γλιτώσει από την μεταφορά στα στρατόπεδα εξόντωσης. Κάθε επαφή με τους ναζί, έστω και μέσω επιστολής, θα έστρεφε την προσοχή τους επάνω του, γεγονός που συνεπάγεται βέβαιη θανατική καταδίκη.

Τα θεμελιώδη λάθη των ερευνητών θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν άφηναν ιστορικούς να εξετάσουν τα συμπεράσματά τους πριν τα δημοσιεύσουν. Δυστυχώς όμως μόνο μερικά επιλεγμένα μέσα ενημέρωσης είδαν το πόρισμα υποσχόμενα άκρα μυστικότητα. Ο ολλανδός ιστορικός Ντάβιντ Μπάρνοου, ο οποίος για πολλά χρονιά ερευνούσε τη θεωρία της προδοσίας της Άννας Φρανκ, δηλώνει: «Προφανώς οι ερευνητές δεν ήταν βέβαιοι για τα αποτελέσματα των ερευνών». Εκτός αυτού είναι σαφές ότι μια τόσο εντυπωσιακή αποκάλυψη συνδέεται με μεγάλα κέρδη, μιας και το βιβλίο θα πωλούνταν σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ είχε σχεδιαστεί ήδη η μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη.


skai.gr



Γηροκομείο Χανίων: "Ζωντανούς-νεκρούς" από την κακομεταχείριση, περιγράφει η δικογραφία

 


"Μαχαιριά" στην καρδιά τα όσα υποστηρίζονται για την λειτουργία της Μονάδας

Τουλάχιστον οργή και ανατριχίλα προκαλούν τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία για τη λειτουργία της Μονάδα Φιλοξενίας Ηλικιωμένων, στα Χανιά,  αφού ουσιαστικά παραπέμπουν σε ένα «κολαστήριο» για τους δύσμοιρους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αποδίδεται σε μεγάλο μέρος του προσωπικού απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά κατά των τροφίμων της δομής, ενίοτε και βίαιη. 

Να σημειωθεί ότι οι επτά για τους οποίους εκτελέστηκαν τα εντάλματα σύλληψης, παραμένουν υπό κράτηση μέχρι την απολογία τους Παρασκευή και Σάββατο. 

Η δικογραφία εστιάζει σε 30 περιπτώσεις θανάτων και σε 8 απόπειρες θανάτωσης, όμως από την Ασφάλεια Χανίων εκτιμάται ότι οι προκληθέντες θάνατοι από τα φερόμενα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι κατά πολύ περισσότεροι, όμως λόγω αντικειμενικών δυσκολιών δεν κατέστη εφικτό η περαιτέρω διερεύνηση της φρικτής αυτής υπόθεσης.  Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται, κατά την κρίση της αρμόδιας προανακριτικής Αρχής, από το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί 293 περιπτώσεις θανάτων ηλικιωμένων σχετιζόμενων με οποιονδήποτε τρόπο με τη φιλοξενία τους στη δομή, από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2021, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Αναφέρεται ακόμα ότι κατά το χρονικό διάστημα της 12ετούς δράσης της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της υπολογίζεται ότι αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος εκατομμυρίων ευρώ. 

Στη δικογραφία μεταξύ άλλων υποστηρίζεται ότι: 

H ποσότητα της χορηγούμενης σε καθημερινή βάση τροφής ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη, η ποιότητα της χαμηλή και η χορήγηση της μέσα σε ταχύτατα ελάχιστο χρόνο λόγω πίεσης. Σε βαθμό που όπως υποστηρίζεται είχαν παρατηρηθεί περιστατικά εισροφήσεων τροφών (πνιγμών). Aναφέρεται ότι με βάση την επεξεργασία των οικονομικών στοιχείων, εσόδων, εξόδων, δαπανών κλπ για την σίτιση των φιλοξενουμένων φέρεται ότι η ημερήσια δαπάνη που καταβαλλόταν από τη δομή για την σίτιση εκάστου ηλικιωμένου ήταν 0,55 ευρώ!

Κρέας έτρωγαν σπάνια, φρούτα ελάχιστα και έπιναν γάλα αραιωμένο με νερό.

Καταλογίζεται ότι χορηγούσαν ακόμα και αποφάγια προηγούμενων γευμάτων, ακόμα και επικίνδυνα εντόσθια ζώων που παρέχονταν δωρεάν από επιχειρηματίες του είδους.

Σπάνια καθαρίζονταν οι ρόμπες που τους φορούσαν, πολύ αραιά τούς έπλυναν και τους καθάριζαν, χρησιμοποιώντας τα ίδια αναλώσιμα υλικά, δηλαδή κοινές πετσέτες, κοινά ξυραφάκια κλπ, ενώ φέρονται σε πολλές περιπτώσεις να επανατοποθετούσαν τις ίδιες ακάθαρτες πάνες. 

Επίσης, αποδίδεται στους κατηγορούμενους ότι ακινητοποιούσαν πλήρως και μόνιμα ηλικιωμένους με ιμάντες περίδεσης, στα χέρια και στα πόδια. Ακόμα φέρονται να χορηγούσαν στην πλειοψηφία των ηλικιωμένων, με την εισαγωγή τους στη Μονάδα, ισχυρά κατασταλτικά ψυχιατρικά φαρμακευτικά σκευάσματα χωρίς δικαιολογημένη διάγνωση προκειμένου να αδρανοποιηθούν οι πνευματικές λειτουργίες τους και να καμφθεί η κινητικότητα τους.

Στους εμπλεκόμενους στη φερόμενη εγκληματική οργάνωση αποδίδεται μεταξύ άλλων ότι αντί να διαφυλάξουν την αξιοπρεπή διαβίωση των τροφίμων και τα θεμελιώδη δικαιώματα τους για την υγεία τους αλλά και την ίδια τους τη ζωή, παρέλειψαν με πρόθεση να το πράξουν αυτό, προέβησαν με πρόθεση σε συγκεκριμένες παράνομες πράξεις με αποτέλεσμα ως μόνη ενεργός αιτία από αυτές τις ενέργειες τους και παραλείψεις να είναι είτε η αιτιωδώς προκληθείσα θανάτωση είτε η απόπειρα θανάτωσης των ηλικιωμένων φιλοξενούμενων.


Δικογραφία και σε βάρος άλλων 29 ατόμων

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. εκτός των επτά που συνελήφθησαν, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 29 ακόμα ατόμων. 

 Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατηγορούνται για κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονίας, απάτης , Νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών, έκθεσης από την οποία προήλθε θάνατος και παράβασης καθήκοντος. 

Παράλληλα βρεθήκαν και κατασχεθήκαν το χρηματικό ποσό 105.000 ευρώ και κοσμήματα ως προερχόμενα από παράνομη δραστηριότητα

 

Η ανακοίνωση αναφέρει:

"Συνελήφθησαν, σήμερα (09.02.2022) το πρωί στα Χανιά, κατόπιν ενταλμάτων σύλληψης κ. Ανακριτή Χανίων που εκδόθηκαν την 04.02.2022, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, επτά (7) ημεδαποί (4 γυναίκες και 3 άνδρες) κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονίας, Νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών.

Ειδικότερα, κατόπιν πολύμηνης ,πολυσχιδούς και εμπεριστατωμένης αστυνομικής προανάκρισης που διενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων, η οποία αφορούσε στη διερεύνηση ύποπτων θανάτων ηλικιωμένων ατόμων που φιλοξενούνταν σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων σε περιοχή του Δήμου Χανίων, κατά το χρονικό διάστημα από 05-05-2009 έως 05-05-2021, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 36 ημεδαπών και αλλοδαπού η οποία υπεβλήθη στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων .

Εν συνεχεία την 04.02.2022 εκδόθηκαν από κ. Ανακριτή Χανίων τα σχετικά εντάλματα σύλληψης σε εκτέλεση των οποίων αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας συνέλαβαν σήμερα (09.02.2022) 7 ημεδαπούς (3 άνδρες και 4 γυναίκες).

Σε νομότυπες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και οχήματα των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχεθήκαν συνολικά ως προερχόμενα από παράνομη δραστηριότητα, το χρηματικό ποσό των 105.855 ευρώ και κοσμήματα".


cretalive



Χωρίς όριο οι καθήμενοι ανά τραπέζι

 


Παράταση των μέτρων εισηγήθηκε η επιτροπή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σήμερα Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να μην υπάρχει πλέον όριο στον αριθμό των καθήμενων ανά τραπέζι στην εστίαση και στη διασκέδαση. 

Ωστόσο, παραμένουν σε ισχύ τα πρωτόκολλα σχετικά με τις αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων και τους κανόνες υγιεινής.

Μέχρι τώρα, υπήρχε ο περιορισμός 6 ατόμων ανά τραπέζι και η αρχική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σήμερα, προέβλεπε αύξηση του αριθμού σε 8 άτομα ανά τραπέζι. Τελικά όμως ο αριθμός αυτός απελευθερώνεται.

Σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν έως σήμερα, απαγορεύονται οι όρθιοι στην εστίαση.




Η ΛΑΡΚΟ παραμένει ανοιχτή χάρη στις ενέργειες της Κυβέρνησης

 


Η ΛΑΡΚΟ Α.Ε. ετέθη σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, το Μάρτιο του 2020 και η λύση αυτή επιλέχθηκε, καθώς ήταν η μόνη λύση που θα μπορούσε να κρατήσει την εταιρεία ανοιχτή χωρίς να βρεθούν οι εργαζόμενοι στο δρόμο, αφού η άτακτη χρεοκοπία ήταν πλέον προ των πυλών.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε και κλήθηκε να διαχειριστεί μία κατάσταση όπου:

Το ταμείο της εταιρείας ήταν μηδενικό.

Η καθαρή θέση της εταιρείας ήταν αρνητική 400 εκατ. ευρώ.

Την 5-ετία 2015 με 2019 συσσωρεύτηκαν χρέη 250 εκατ. ευρώ.

Οι ζημίες της ΛΑΡΚΟ το 2019 ανήλθαν πέραν των 90 εκατ. ευρώ και ο εξοπλισμός της ήταν  πλήρως απαρχαιωμένος γεγονός που την καθιστούσε μη ανταγωνιστική ανεξάρτητα των διεθνών τιμών του νικελίου, αφού δεν έγιναν ποτέ οι απαραίτητες επενδύσεις και οι επισκευές τα προηγούμενα χρόνια.

Λόγω της συνεχιζόμενης κακοδιαχείρισης των τελευταίων ετών (2015-2019), τα χρέη προς τη Δ.Ε.Η. και μόνο ανήλθαν σε περισσότερα από 365 εκατ. ευρώ, ενώ η χώρα κλήθηκε παράλληλα να επιστρέψει παράνομες κρατικές ενισχύσεις ποσού 136 εκατ. ευρώ πλέον τόκων, τις οποίες η σημερινή Κυβέρνηση έπρεπε να ανακτήσει άμεσα, μέσα από μία πρακτικά πτωχευμένη εταιρεία.

Επίσης, πλέον των παραπάνω και μέχρι να οριστικοποιηθεί η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, η χώρα θα πληρώνει πρόστιμο 5 εκατ. ευρώ κάθε εξάμηνο. Για όλα αυτά επιβαρύνεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός και κατ’ επέκταση ο Έλληνας Πολίτης.

Σήμερα χάρη στις ενέργειες της Κυβέρνησης η εταιρεία παραμένει ανοιχτή, έχει περιορίσει δραστικά τις ανάγκες για κρατική χρηματοδότηση, έχουν διασφαλιστεί οι εργαζόμενοί  της και βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή. Η ομολογουμένως δύσκολη κατάσταση της Λαρκο απαιτεί διακομματική συναίνεση ως προς την επόμενη ημέρα. Όσοι εκστομίζουν εύκολες υποσχέσεις απέτυχαν να δώσουν λύσεις όταν μπορούσαν.



Αποτελεσματική αντιμετώπιση της φτώχειας και της αστεγίας

 



Επεκτείνεται το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» από 14 σε 43 Δήμους σε όλη τη χώρα. Το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια και βελτίωση των δύο προηγούμενων επιτυχημένων πιλοτικών προγραμμάτων επανένταξης αστέγων, που έχουν υλοποιηθεί από το 2014 έως σήμερα και αποκτά χαρακτήρα μόνιμης δημόσιας πολιτικής με την πρόβλεψη για ανά διετία εφαρμογή του από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 10.000.000€ και στοχεύει στην επανένταξη 600 νοικοκυριών/800 ωφελούμενων στους δυνητικά εντασσόμενους Δήμους της χώρας. Επομένως μόνο με το πρόγραμμα αυτό καλύπτονται οι μισοί καταγεγραμμένοι άστεγοι των μεγάλων αστικών κέντρων (με βάση την τελευταία καταγραφή του 2018).

Ειδικότερα, στις ωφελούμενες ομάδες του προγράμματος, περιλαμβάνονται:

Οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων και υπνωτήρια.

Οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ως άστεγοι και διαβιούν στον δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα.

Γυναίκες που φιλοξενούνται σε ξενώνες γυναικών θυμάτων βίας.

Άτομα, που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και φιλοξενούνται σε δομές παιδικής προστασίας.

Μέσω του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία», καλύπτονται πλήρως τα έξοδα ενοικίου, οικοσκευής και ΔΕΚΟ για δύο χρόνια, αλλά και πλήρως τον μισθό και τις εργοδοτικές εισφορές για έναν χρόνο.

Προσκαλούμε όλους τους Δήμους της χώρας μας, να ενταχθούν στο πρόγραμμα, με σκοπό να συμβάλλουμε ουσιαστικά στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, όσων συμπολιτών μας έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Με ενεργητικές πολιτικές προχωρούμε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της φτώχειας και της αστεγίας. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω.



Χρηματοδότηση-ρεκόρ 4,85 δισ. ευρώ από ΕΤΕπ στην Ελλάδα το 2021

 


Πέρυσι οι επενδύσεις σε νέες επιχειρήσεις και η εταιρική καινοτομία, η αστική ανάπλαση, η ενεργειακή μετάβαση και η ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών έτυχαν της μεγαλύτερης στα χρονικά χρηματοδοτικής συμβολής από τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα.

Το 2021 η στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) σε ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις με μεγάλο αντίκτυπο ανήλθε συνολικά σε 4,85 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό στα 59 έτη δραστηριότητας στη χώρα.

Η χρηματοδότηση του Ομίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα αντιπροσώπευσε το 2,7% του ΑΕΠ, τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε οποιαδήποτε χώρα ανά τον κόσμο, όπως γνωστοποιεί η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Η Ελλάδα υπήρξε επίσης κορυφαίος δικαιούχος του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων, το οποίο σύστησαν ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τα κράτη-μέλη της ΕΕ εντός εβδομάδων από την έναρξη της πανδημίας για τη στήριξη χιλιάδων επιχειρήσεων που αντιμετώπισαν δυσκολίες λόγω των σχετικών με την πανδημία της COVID προκλήσεων. Συνεπώς, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση των επιχειρήσεων ανά την Ελλάδα θα ενισχυθεί με εγγυήσεις ύψους 2,7 δισ. ευρώ, οι οποίες θα παρασχεθούν μέσω του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων.



Αύξηση 4,7% στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών

 



Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών -σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το γ’ τρίμηνο του 2021 που δημοσιεύθηκε χθες- σημείωσε  ετήσια αύξηση κατά 4,7% που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρωζώνη, έξι φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (ήταν μόλις στο 0,8%).

Τα στοιχεία αυτά συγκλίνουν με τα αντίστοιχα που δημοσίευσε, πρόσφατα, τόσο η ΕΛΣΤΑΤ όσο και ο ΟΟΣΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το κατά κεφαλήν πραγματικό εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών παρουσίασε τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση μεταξύ των κρατών-μελών του.

Επιπρόσθετα, στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτυπώνεται ότι η Ελλάδα παρουσίασε, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τη μεγαλύτερη -μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωζώνης- μείωση της ανεργίας, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον η χώρα με το υψηλότερο ευρωπαϊκό ποσοστό ανεργίας.

Οι θετικές αυτές εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, με τις μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και το ισχυρό «δίχτυ» προστασίας για τους πολίτες, έχει συμβάλλει, καθοριστικά, τόσο στην τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών όσο και στη σημαντική μείωση της ανεργίας.



Τι ισχύει για τους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς

 



Οι υγειονομικοί που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό της 3ης δόσης, δεν μπαίνουν μεν σε αναστολή, όπως οι συνάδελφοί τους που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, ωστόσο πρέπει να ακολουθήσουν το εργασιακό πρωτόκολλο δηλαδή με τα 2 rapid tests και έχουν τους περιορισμούς που έχουν οι ανεμβολίαστοι. 

Μέχρι τις 31 Μαρτίου υπάρχει αναστολή, από εκεί και πέρα ή θα συνεχιστεί ή θα τεθεί θέμα υποχρεωτικότητας και τότε θα πρέπει να επιλέξουν τον εμβολιασμό ή όχι. Αυτή τη στιγμή υπολογίσουμε ότι 1.000 άτομα, από το ΕΣΥ, που έχουν νοσήσει και δεν ξέρουμε στο πέρας του 3μηνου εάν θα εμβολιαστούν ή όχι. Υπάρχει το δεδομένο της παράτασης της αναστολής και δεύτερον εάν αποφασίσουμε ότι παραμένει η πανδημία, και είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, τότε εκείνος που δεν θα εμβολιαστεί θα προβεί σε αναστολή εργασίας. Δεν έχουμε ξεκαθαρίσει εάν στις 31 Μαρτίου θα επιλέξουμε την αναστολή ή την παράταση της αναστολής.

Οι θέσεις των ανθρώπων που έχουν βγει σε αναστολή έχουν καλυφθεί με δύο τρόπους. Με 3μηνες συμβάσεις, που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 1.000 συμβάσεις ή με υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, υπηρεσίες μέσα στο νοσοκομεία, με μπλοκάκια και άλλες οδούς. Το 70% αφορά στο λοιπό προσωπικό και το 30% σε υγειονομικό προσωπικό.



H ρομποτική μπαίνει δυναμικά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης

 



Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη μαθητική ομάδα Minders, η οποία κατέκτησε την 5η θέση στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2021:

H ρομποτική αρχίζει και μπαίνει δυναμικά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Και το γεγονός ότι έχουμε διακρίσεις εντός αλλά και εκτός Ελλάδος είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Το οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων που έχει πλέον αναδυθεί στην Ελλάδα προσφέρει όλο και περισσότερες ευκαιρίες για δημιουργία και απασχόληση, ενώ διακρίνεται από έναν νέο συμμετοχικό πολιτισμό που επιτρέπει τη διάχυση του οφέλους σε όλους του εργαζόμενους.

Έχουμε ελληνικές εταιρείες, με ελληνική τεχνογνωσία, ελληνικά κεφάλαια, ελληνικά μυαλά, που αναπτύσσουν εφαρμογές και προϊόντα που είναι παγκοσμίως ανταγωνιστικά. Και γι’ αυτό μπορούν και προσελκύουν κεφάλαια από το εξωτερικό, εξαγορές από το εξωτερικό. --Είχα βρεθεί πριν από λίγες ημέρες στη Viva, της οποίας η JPMorgan εξαγόρασε ένα σημαντικό ποσοστό. Το ενδιαφέρον με όλες αυτές τις επιχειρήσεις είναι ότι ο ιδρυτής, ο εργαζόμενος, όλοι ουσιαστικά είναι συμμέτοχοι αλλά και μέτοχοι, σε μια προσπάθεια.

Σημειώνεται ότι οι μαθητές της Β’ λυκείου που συμμετέχουν στην ομάδα Minders, μαζί με τον υπεύθυνο καθηγητή πληροφορικής, παρουσίασαν στον Πρωθυπουργό το «Project Airfield», με το οποίο έλαβαν μέρος  στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2021, όπου συμμετείχαν 65 χώρες και κατέκτησαν την 5η θέση. Το project αφορά την ανάπτυξη μιας εναέριας ανεμογεννήτριας, η οποία ίπταται χάρη σε μία κατασκευή που χρησιμοποιεί ήλιο και αξιοποιεί τους πιο ισχυρούς ανέμους που πνέουν σε υψόμετρα πάνω από το επίπεδο όπου φτάνουν οι τυπικοί πυλώνες που χρησιμοποιούνται στα αιολικά πάρκα.



Συμμετοχή του Πρωθυπουργού σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο κεντρικός προσκεκλημένος της εκδήλωσης του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, στο πλαίσιο του καθιερωμένου δείπνου που παραθέτει, και συμμετείχε σε πάνελ με τίτλο «Το Green Deal στο επίκεντρο των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων».

«Η Ελλάδα, έχει γυρίσει σελίδα, η Κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι διαθέτει μεταρρυθμιστική ορμή η οποία δεν θόλωσε ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας» τόνισε ο Πρωθυπουργός εκτιμώντας «ότι θα είναι πολύ πάνω από το 7% ο τελικός ρυθμός ανάπτυξης για το 2021».


Στην Ελλάδα καταγράφεται η πιο γρήγορη αποκλιμάκωση ανεργίας στην Ευρώπη

«Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο τα νούμερα της ανάπτυξης τα οποία μπορεί τελικά για το μέσο πολίτη να μην λένε πολλά πράγματα, είναι η αποκλιμάκωση της ανεργίας, η πιο γρήγορη αποκλιμάκωση ανεργίας στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή και παράλληλα η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Κυβέρνηση αυτή εν μέσω πανδημίας ήταν απολύτως συνεπής στην υλοποίηση του εκλογικού της προγράμματος κυρίως ως προς τη μείωση φόρων και εργοδοτικών εισφορών, κάνοντας την Ελλάδα πιο ελκυστική όχι μόνο για τους επενδυτές, αλλά και βελτιώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζόμενων» πρόσθεσε.

Η εκδήλωση εστίασε στις προοπτικές των ελληνογερμανικών οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση, μέσω βίντεο, απηύθυνε ο επικεφαλής της Καγκελαρίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και ομοσπονδιακός υπουργός Ειδικών Καθηκόντων, Wolfgang Schmidt, ενώ τη συζήτηση του πάνελ συντόνισε ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μαραγκός.


Ολόκληρη η συζήτηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου


Κωνσταντίνος Μαραγκός: Θεωρείτε ότι οι ευρωπαϊκές δομές έχουν ενσωματώσει τα διδάγματα της δεκαετούς κρίσης και μπορεί η Ένωση και τα μέλη της να πορευτούν με ασφάλεια σε ένα περιβάλλουν οξυμένου διεθνούς ανταγωνισμού;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Μαραγκέ, κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να βρεθώ σήμερα μαζί σας. Και δεν μπορώ να μην θυμηθώ ότι ήταν τον Μάρτιο, αν θυμάμαι καλά, 8 Μαρτίου του 2020, όταν είχα βρεθεί μαζί με την Καγκελάριο Μέρκελ τότε στο Βερολίνο στα πλαίσια του Ελληνογερμανικού Επενδυτικού Φόρουμ, όπου είχαμε ανακοινώσει τότε μια σειρά από επενδυτικές πρωτοβουλίες.


Μία ημέρα μετά αναγκαστήκαμε να πάρουμε τις πρώτες δραστικές αποφάσεις περιορισμού της οικονομικής και της κοινωνικής δραστηριότητας και βρισκόμαστε σήμερα πάλι σε σχεδόν πλήρη σύνθεση. Ίσως και αυτό με τον τρόπο του σηματοδοτεί ότι περνάμε πια, παρά τις δυσκολίες που ακόμα αντιμετωπίζουμε, σε μία επόμενη φάση όπου την πανδημία πια θα τη διαχειριζόμαστε χωρίς ουσιαστικούς περιορισμούς στην οικονομική και στην κοινωνική ζωή.


Για να απαντήσω ευθέως στο ερώτημά σας, πιστεύω ότι η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των προκλήσεων μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης και επιτρέψτε μου να σταθώ σε δύο σημαντικές πρωτοβουλίες ευρωπαϊκές, που απέδειξαν έμπρακτα ότι η Ευρώπη της αλληλεγγύης μπορεί να προσφέρει σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες ασφάλεια και ευημερία.


Πρώτη απόφαση: η απόφαση γύρω από την κοινή αγορά εμβολίων. Παρά τις αρχικές μικρές καθυστερήσεις, η απόφαση αυτή ήταν μια απόφαση η οποία δικαιώθηκε ουσιαστικά στην πράξη καθώς όλες οι χώρες, μεγάλες, μικρές, φτωχές, πιο πλούσιες, είχαν τελικά πρόσβαση σε εμβόλια όχι με κριτήριο το μέγεθός τους ή την οικονομική τους δύναμη, αλλά με αποκλειστικό κριτήριο τον πληθυσμό τους.


Στη συνέχεια προφανώς και μία σειρά από άλλες πρωτοβουλίες, όπως το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό, απέδειξαν ότι η Ευρώπη όταν θέλει μπορεί να συνεργάζεται και να βρίσκει λύσεις που σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ωφέλιμες για όλους τους ευρωπαίους πολίτες.


Δεύτερη σημαντικότατη υπέρβαση την οποία έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση εν μέσω της πανδημίας αφορά τις πολύ σημαντικές αποφάσεις που πήραμε για τη δημιουργία ουσιαστικά του Ταμείου Ανάκαμψης. Μία απόφαση η οποία ουσιαστικά πέρασε την Ευρώπη σε μία καινούργια εποχή ως προς τη δυνατότητά της αφενός να δανείζεται σε υπερεθνικό επίπεδο και στη συνέχεια να διοχετεύει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης σε σημαντικές επενδυτικές δράσεις, σε τομείς απολύτως κρίσιμους για το μέλλον της Ευρώπης.


Ποιοι είναι αυτοί; Εν προκειμένω οι ψηφιακές τεχνολογίες, οι πράσινες τεχνολογίες, οι δεξιότητες και εν γένει οι επενδύσεις που αποτελούν και τον πυλώνα του ελληνικού προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης. Μιλάμε για 32 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 19 δισεκατομμύρια είναι απευθείας μεταβιβάσεις ευρωπαϊκές και τα υπόλοιπα αφορούν σε χαμηλότοκα δάνεια.


Λοιπόν, η Ευρώπη απέδειξε ότι έχει τη δυνατότητα -όταν βρίσκεται υπό πίεση- και να συνεργάζεται και να κάνει υπερβάσεις και να ξεπερνά ενδεχομένως στερεότυπα και αγκυλώσεις άλλων εποχών.

Διότι είχα πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις και με την Καγκελάριο Μέρκελ. Η Γερμανία άλλαξε τη θέση της για το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης και δέχθηκε την ανάγκη να μπορέσουμε να κάνουμε αυτή τη σημαντική υπέρβαση.


Στο χέρι μας τώρα -και όταν λέω στο χέρι μας εννοώ όλων των κρατών μελών- είναι να αξιοποιήσουμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης προς τη σωστή κατεύθυνση. Να δρομολογήσουμε αυτές τις κρίσιμες επενδύσεις, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και εφόσον το κάνουμε αυτό είμαι απολύτως σίγουρος ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν θα είναι μια πρωτοβουλία φωτοβολίδα, θα έχει και συνέχεια.


Προφανώς έχουμε ακόμα σημαντικές ευρωπαϊκές προκλήσεις μπροστά μας -ενοποίηση της Τραπεζικής Ένωσης, ενιαία ψηφιακή αγορά, ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς- διότι έχει ακόμα ατέλειες η ενιαία αγορά.


Και βέβαια την πιο σημαντική συζήτηση, το μέλλον του συμφώνου σταθερότητας: πως θα μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε ένα πλαίσιο το οποίο είναι ξεκάθαρα ξεπερασμένο, έτσι ώστε από τη μια να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις που όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να κάνουμε, από την άλλη να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα σε όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, έτσι ώστε το ενιαίο ευρωπαϊκό οικοδόμημα πραγματικά να μπορεί να αντέξει και σε άλλες πιθανές μελλοντικές κρίσεις.


Κωνσταντίνος Μαραγκός: Άρα, είστε απόλυτα αισιόδοξος. Πηγαίνοντας τώρα στα ειδικότερα θέματα της Ελλάδας, η Ελλάδα δέχτηκε την ύφεση της πανδημίας μόλις έβγαινε από μια δεκαετή οικονομική κρίση. Παρά το ότι τα οικονομικά μεγέθη είναι εντυπωσιακά, πολλές διαρθρωτικές αδυναμίες παραμένουν και το χρέος βρίσκεται ακόμη σε ένα πάρα πολύ μεγάλο, υψηλό επίπεδο, που πιθανόν θα έλεγα να θολώνει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει πολύ ψηλές προσδοκίες, θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτές;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι απολύτως σίγουρος ότι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά αισιόδοξο. Η ελληνική οικονομία μπόρεσε και ανέκαμψε από την κρίση του κορονοϊού με ρυθμούς ανάπτυξης που πιστεύω ότι ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις που μπορεί να κάναμε πριν από έναν χρόνο.


Θέλω να θυμίσω τι προέβλεπε ο προϋπολογισμός και πού θα κλείσει τελικά ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021, δεν θέλω να κάνω κάποια συγκεκριμένη εκτίμηση, μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι θα είναι πολύ πάνω από το 7% ο τελικός ρυθμός ανάπτυξης για το 2021. Και δεν είναι μόνο η ανάπτυξη αλλά είναι και η ποιότητα της ανάπτυξης.


Η δυνατότητα, όμως, πια να αναπτυσσόμαστε όχι έχοντας ως μόνο και αποκλειστικό άξονα της ανάπτυξης την κατανάλωση, αλλά μία ανάπτυξη η οποία πια δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στις ιδιωτικές και σε ένα βαθμό και στις δημόσιες επενδύσεις.


Η Ελλάδα είχε -και εξακολουθεί να έχει- ένα σημαντικό επενδυτικό κοινό και αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι βλέπω πια ότι η χώρα μας είναι ένας πολύ ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, όχι μόνο σε κλάδους οι οποίοι στο παρελθόν μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον ξένων επιχειρήσεων ή ξένων διαχειριστών κεφαλαίου.


Η Ελλάδα, λοιπόν, πιστεύω ότι έχει γυρίσει σελίδα, η Κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι διαθέτει μεταρρυθμιστική ορμή η οποία δεν θόλωσε ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μπορέσαμε και αντιμετωπίσαμε τις κρίσεις της πανδημίας, τις κρίσεις στα εξωτερικά μας (ζητήματα), χωρίς ταυτόχρονα να κάνουμε εκπτώσεις στο μεταρρυθμιστικό μας ρυθμό και αυτό νομίζω είναι κάτι το οποίο φαίνεται εκ του αποτελέσματος.


Και το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο τα νούμερα της ανάπτυξης τα οποία μπορεί τελικά για το μέσο πολίτη να μην λένε πολλά πράγματα, αλλά είναι η αποκλιμάκωση της ανεργίας, η πιο γρήγορη αποκλιμάκωση ανεργίας στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή και είναι και η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.


Η Κυβέρνηση αυτή εν μέσω πανδημίας ήταν απολύτως συνεπής στην υλοποίηση του εκλογικού της προγράμματος κυρίως ως προς τη μείωση φόρων και εργοδοτικών εισφορών, κάνοντας την Ελλάδα πιο ελκυστική όχι μόνο για τους επενδυτές, αλλά και βελτιώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζόμενων.


Κατά συνέπεια, όπως σας είπα, είμαι πολύ αισιόδοξος και σε ένα βαθμό η πανδημία υπήρξε καταλύτης για σημαντικές αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η πιο χαρακτηριστική, υπήρξε καταλύτης για σημαντικές αλλαγές και σε εθνικό επίπεδο.


Η ψηφιοποίηση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης προχώρησε με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς από αυτούς τους οποίους ενδεχομένως να είχαμε προγραμματίσει.

Η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που αποτελούσε μια προτεραιότητα για την Κυβέρνηση μπήκε, ακόμα, σε άλλο επίπεδο προτεραιότητας. Και βέβαια και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού άλματος που πρέπει να κάνει η χώρα. Εκ των πραγμάτων και λόγω της πανδημίας θα έλεγα ότι όλα αυτά μπήκαν στον επιταχυντή.


Κωνσταντίνος Μαραγκός: Άρα, μπορώ να πω ότι θεωρείτε ότι δεν είναι ένα bounce effect μετά από την πανδημική κρίση αλλά είναι μία, θα έλεγα, ανάκαμψη η οποία έχει βάθος και συνέχεια. Και το ερώτημά μου είναι, τι είναι αυτό το οποίο θα προσελκύσει έναν ξένο επενδυτή στην Ελλάδα, ειδικότερα έναν Γερμανό επενδυτή; Γιατί απλά να φέρει τα κεφάλαιά του εδώ και όχι σε μια άλλη γειτονική χώρα και ποια είναι τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, η Ελλάδα είναι μια οικονομία η οποία εξέρχεται δυναμικά από μια δεκαετή κρίση. Αυτό από μόνο του δημιουργεί ευκαιρίες. Αλλά δεν είναι μόνο μια εφήμερη ανάκαμψη. Δεν καλύπτουμε απλά το χαμένο έδαφος. Θέτουμε τις βάσεις και για μια μακροχρόνια ποιοτική ανάπτυξη.


Η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα που αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό πρώτα και πάνω από όλα πιστεύω γιατί έχει πολιτική σταθερότητα. Είναι κάτι το οποίο θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό.


Είναι μια χώρα της Ευρωζώνης, άμα δει κανείς την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, με μια κυβέρνηση η οποία είναι συνεπής σε αυτά τα οποία λέει και είναι αξιόπιστη. Αυτά που λέει τα κάνει.


Και αυτά που δεν μπορεί να κάνει, λέει ξεκάθαρα ότι δεν θα τα κάνει. Έχουμε νομίζω κατοχυρώσει το τεκμήριο της ειλικρίνειας και της αλήθειας στον πολιτικό λόγο.


Οι επενδυτές που γνωρίζουν ότι έχουν απέναντί τους μια δημόσια διοίκηση η οποία προσπαθεί να ξεπεράσει χρόνιες αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας, έχουμε ψηφίσει 16, αν δεν κάνω λάθος, νομοσχέδια αναπτυξιακού χαρακτήρα τα οποία έρχονται και αντιμετωπίζουν παθογένειες του παρελθόντος.


Και πιστεύω, τελικά, ότι το αποτέλεσμα δικαιώνει αυτό το οποίο λέμε. Διότι έχουν ήδη γίνει πολύ σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα και έχουμε καταφέρει και έχουμε προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών που στο παρελθόν δεν θα σκεφτόντουσαν την Ελλάδα ως έναν εν δυνάμει επενδυτικό προορισμό.

Αλλά θέλω να τονίσω κάτι ακόμα το οποίο έχει μια ξεχωριστή σημασία: Δεν είναι μόνο το φυσικό μας περιβάλλον. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι έχουμε ήλιο και άνεμο για τις ΑΠΕ. Δεν είναι μόνο οι ωραίες μας παραλίες που καθιστούν το τουριστικό προϊόν μοναδικό.

Για μένα είναι και η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Και επιμένω πολύ σε αυτό. Για αυτό και επιμείναμε πολύ να μειώσουμε και τους φόρους στην εργασία γιατί θεωρώ ότι αυτό αποτελεί πια συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας.

Όταν έρχονται εταιρείες και επενδύουν στην υψηλή τεχνολογία το κάνουν πρωτίστως γιατί διαπιστώνουν ότι στην Ελλάδα μπορούν να βρουν εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό με πολύ πρόθυμους νέους Έλληνες, πολύ καλά καταρτισμένους, οι οποίοι θέλουν να δουλέψουν με ενθουσιασμό και να προκόψουν μαζί με τις εταιρείες στις οποίες εργάζονται.


Και νομίζω ότι αυτή η διάσταση ενός εξαιρετικά ποιοτικού ανθρώπινου δυναμικού σε πολλούς διαφορετικούς τομείς είναι αυτό το οποίο έχει προσελκύσει και επενδυτές που ενδεχομένως να μην ενδιαφερόντουσαν καθόλου για την Ελλάδα στο παρελθόν.


Και βέβαια μια τελευταία κουβέντα όσον αφορά τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Πράγματι, είναι αλήθεια αυτό που λέτε. Οι γερμανικές εταιρείες οι πιο πολλές έμειναν στην Ελλάδα στη διάρκεια της κρίσης και χαίρομαι διότι έχουν αυξήσει σημαντικά τον επενδυτικό τους φάκελο από εδώ και στο εξής στην Ελλάδα.


Πιστεύω ότι έχουμε κάνει πράξη αυτό για το οποίο είχαμε δεσμευτεί με την τότε Καγκελάριο, την Άνγκελα Μέρκελ, να αλλάξουμε το αφήγημα των ελληνογερμανικών σχέσεων, το οποίο για μία δεκαετία ήταν ένα αφήγημα, «τι χρωστάμε στη Γερμανία» και «ποιος είναι ο καλός ή ο κακός αυτής της υπόθεσης» και να πάμε πια σε μία καινούργια εποχή αμοιβαία επωφελών εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων και ελληνικών εξαγωγών προς την Γερμανία, κάτι το οποίο μας ενδιαφέρει πολύ, είναι πολύ μεγάλη αγορά για τις εξαγωγές, αλλά και η Ελλάδα ως υποδοχέας πια για σημαντικά γερμανικά κεφάλαια τα οποία ήδη κινητοποιούνται στην πατρίδα μας.

Και πιστεύω ότι έχουμε, αν αγωνιστούμε περισσότερο, να εξηγήσουμε γιατί πρέπει και οι γερμανικές επιχειρήσεις να δουν την Ελλάδα μέσα από μία διαφορετική οπτική γωνία, ότι το ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσεων να επενδύσουν στην Ελλάδα θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.


Κωνσταντίνος Μαραγκός: Συνεχίζοντας την ερώτηση αυτή, συγκεκριμένα στο πλαίσιο της στρατηγικής Ελλάδα 2.0, Βιομηχανία 4.0., ποιοι θα ήταν αυτοί οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης στους οποίους θα μπορέσουμε να περιμένουμε μεγάλες επενδύσεις και από την γερμανική αγορά;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Όπως σας είπα, στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουμε εντοπίσει τέσσερις κεντρικούς πυλώνες στους οποίους θα διοχετευτούν σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, που αποτελούν ταυτόχρονα όμως και προτεραιότητες αιχμής για την ελληνική Κυβέρνηση.

Ψηφιακή μετάβαση, η πράσινη μετάβαση, οι ιδιωτικές επενδύσεις εν γένει, οι παραγωγικές ιδιωτικές επενδύσεις και τα ζητήματα της κατάρτισης και των δεξιοτήτων για τα οποία χαίρομαι ότι κάνατε μία ειδική αναφορά. Και χαίρομαι γιατί σε όλους αυτούς τους τομείς υπάρχει έντονο γερμανικό ενδιαφέρον και έχουμε ήδη να δείξουμε πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Ειδικά για τον τομέα στον οποίο κάνατε ειδική μνεία, της πράσινης μετάβασης, πιστεύω ότι έχει μεγάλη σημασία ότι η χώρα έχει ήδη δώσει στους επενδυτές μία ξεκάθαρη ορατότητα για το ποιες είναι οι προθέσεις μας από εδώ και στο εξής.


Θα έχουμε καταθέσει φαντάζομαι, κύριε Υπουργέ, εντός του επόμενου μήνα τον κλιματικό μας νόμο στο ελληνικό Κοινοβούλιο που θέτει συγκεκριμένους δεσμευτικούς στόχους για το πώς θα φτάσουμε στην κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 αλλά και τους ενδιάμεσους στόχους για το 2030, για το 2040.


Και αυτό σημαίνει πια ότι όλοι γνωρίζουν ότι αυτή η μετάβαση σε μία κυκλική πράσινη οικονομία αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για την ελληνική Κυβέρνηση.

Θέλω να θυμίσω επίσης ότι είχαμε πάρει σημαντικές αποφάσεις σε αυτή την κατεύθυνση νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το 2019 πήραμε την απόφαση, η οποία μάλιστα τότε είχε προκαλέσει και διάφορα ερωτηματικά, μήπως ήταν πρόωρη. Δεν ήταν πρόωρη. Πιστεύω ότι ήταν απολύτως ενδεδειγμένη, να φύγουμε νωρίτερα από ότι είχαμε προγραμματίσει από τον λιγνίτη.


Και βέβαια αυτή είναι μια απόφαση η οποία μας επέτρεψε να μπορέσουμε να επιταχύνουμε τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να αντικρούσουμε και αυτό το επιχείρημα ότι αυτή τη στιγμή ενδεχομένως να έχουμε αυξημένες τιμές φυσικού αερίου, γιατί εμείς φύγαμε νωρίτερα από ότι έπρεπε από τον λιγνίτη.


Ο λιγνίτης είναι ήδη -και ήταν ήδη- πολύ ακριβός και όσο περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουμε τόσο φτηνότερη θα είναι η ενέργεια που παράγουμε.

Για αυτό και θέλουμε να δίνουμε τη δυνατότητα και στις ίδιες τις επιχειρήσεις να μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να εγκαθιστούν δική τους παραγωγική δυνατότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έτσι ώστε για αυτοπαραγωγή, για αυτοκατανάλωση να μπορούν να χρησιμοποιούν την ανανεώσιμη ενέργεια που οι ίδιες παράγουν για τις δικές τους ενεργειακές ανάγκες.


Κωνσταντίνος Μαραγκός: Χωρίς να θέλω εκ μέρους του Επιμελητηρίου να εκφράσω δυσπιστία, συνειδητά θα έλεγα προσπαθούμε να εκφράσουμε τις τυχόν αρνητικές ή επιφυλάξεις σκέψεις των Γερμανών επενδυτών και θα ήθελα να σχολιάσετε την πρόσφατη εξέλιξη των ελληνικών του δεκαετούς αγγλικού ομολόγου το οποίο ξεπερνάει τώρα το 2,4%.

Ίσως είναι κάτι το οποίο και ειδικότερα το ότι πλέον είναι πιο ψηλά από το Πορτογαλικό, το Ιρλανδικό, είναι ίσως κάτι το οποίο να μπορεί να δημιουργεί κάποιες αμφισβητήσεις. Θα θέλατε να δώσετε κάποια τοποθέτηση σε αυτό το θέμα;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαίρομαι γιατί μου κάνετε αυτή την ερώτηση. Θα ήθελα να κάνω τις εξής επισημάνσεις: Πρώτον, είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα έχει ένα πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, όμως το δημόσιο χρέος αυτό έχει ορισμένα πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και έχει κλειδωμένη χαμηλή εξυπηρέτηση για πολλά χρόνια.


Κατά συνέπεια, δεν είμαστε άμεσα εξαρτημένοι σε βαθμό που ενδεχομένως να είναι άλλες χώρες από τις κινήσεις στα επιτόκια.


Δεύτερον, η Ελλάδα δεν είναι ακόμα σε επενδυτική βαθμίδα. Είναι το τελευταίο κομμάτι του παζλ το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε προκειμένου να πούμε ότι αφήσαμε οριστικά πίσω την δεκαετή κρίση που τόσο μας ταλάνισε. Και αποτελεί εθνικό στόχο για την Κυβέρνηση και για την πατρίδα μας η Ελλάδα να αποκτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023, το πρώτο εξάμηνο του 2023 θεωρώ ότι είναι ένας ρεαλιστικός στόχος.

Για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό όμως χρειάζεται μια ξεκάθαρη προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους τους οποίους έχουμε θέσει για το 2022 και στη συνέχεια για το 2023: Το πρωτογενές έλλειμμα της τάξης περίπου του 1,5% για το 2022 και πρωτογενές πλεόνασμα για το 2023. Και δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν και ενδεχομένως και να υπερκαλυφθούν.


Άρα, πρέπει να έχουμε μία αίσθηση ότι η δημοσιονομική σταθερότητα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τεθεί υπό αμφισβήτηση και η ελληνική Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι τις όποιες πρόσθετες κινήσεις έχει κάνει για ανακούφιση κοινωνικών ομάδων που χρειάζονται στήριξη από την Κυβέρνηση, τις έχει κάνει χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα.


Κατά συνέπεια, θεωρώ ότι αυτές οι κινήσεις στην αγορά ομολόγων έχουν κάποια συγκυριακά χαρακτηριστικά, η αξιοπιστία όμως της Κυβέρνησης, η προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους και η ξεκάθαρη ορατότητα την οποία προσφέρουμε προς τους επενδυτές για το πώς θα φτάσουν στην επενδυτική βαθμίδα με κάνουν να είμαι αισιόδοξος και να μην προβληματίζομαι ιδιαίτερα για τις όποιες ημερήσιες αυξομειώσεις στο δεκαετές ομόλογο.


Κωνσταντίνος Μαραγκός: Μάλιστα, αγγίξατε το θέμα της πράσινης ανάπτυξης και θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους τους παρευρισκόμενους ότι τον Πρωθυπουργό μας τον αποκαλούν στην Ευρώπη “The greenest Greek Prime Minister ever”, σωστά;

Δεν είναι τυχαία η προτεραιότητα την οποία έχει δώσει στην πράσινη μετάβαση, ήδη αναφερθήκατε προηγουμένως στην απολιγνιτοποίηση. Η μετάβαση, όμως, αυτή προϋποθέτει διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας και ανταγωνιστικότητα στο κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία.

Πώς θα πετύχουμε αυτές τις δύο προϋποθέσεις και δεν θα έχουμε σε ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο αποχωρήσεις βιομηχανικών μονάδων που θα μεταφέρουν την παραγωγή τους για λόγους κόστους ενέργειας σε χώρες εκτός Ευρώπης με πολύ πιο χαλαρούς στόχους πράσινης μετάβασης.

Και ταυτόχρονα είναι δεδομένο ότι θα χαθούν υφιστάμενες θέσεις εργασίας, αλλά η μεγάλη πρόκληση είναι πώς θα δημιουργήσουμε νέες αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό στο οποίο αναφερθήκατε της Ελλάδος.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ερώτηση που κάνατε έχει μία ευρωπαϊκή και μία εθνική διάσταση. Η ευρωπαϊκή διάσταση αφορά στην υποχρέωση της Ευρώπης να μπορεί να προστατεύσει την ευρωπαϊκή παραγωγή από αθέμιτο ανταγωνισμό από χώρες οι οποίες δεν έχουν τόσο φιλόδοξους στόχους ως προς την πράσινη μετάβαση και αυτό λέγεται carbon adjustment touch, είναι κάτι το οποίο συζητείται ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προφανώς δεν είμαστε αφελείς και δεν πρόκειται να πάμε να πυροβολήσουμε τα πόδια της ευρωπαϊκής παραγωγής εκθέτοντάς την σε έναν αθέμιτο ανταγωνισμό -διότι περί τούτου θα επρόκειτο- από χώρες οι οποίες υπολείπονται της Ευρώπης ως προς τους στόχους που έχουμε θέσει για την κλιματική μετάβαση.

Τώρα, για την πατρίδα μας. Η πατρίδα μας κάνει βήματα, έχοντας καθυστερήσει σε αυτήν την κατεύθυνση για να έχει μια πραγματική αγορά ενέργειας και να ξεπεράσει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος.


Έχουμε αποδείξει, όμως, ότι και βραχυπρόθεσμα έχουμε την δυνατότητα να στηρίξουμε την εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα, την παραγωγή, όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, με έκτακτες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις πολύ απότομες αυξήσεις που είδαμε τους τελευταίους μήνες στις τιμές του φυσικού αερίου, που έχουν συμπαρασύρει, προφανώς και τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.


Από τον Ιανουάριο υπάρχει ήδη επιδότηση 65 ευρώ την μεγαβατώρα για όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, κάτι το οποίο δεν υπήρχε μέχρι και τον Δεκέμβριο. Άρα, θα υπάρχει μια πρώτη ανακούφιση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, όπως ήδη έχουμε κάνει, θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.


Καμία χώρα -θέλω να το τονίσω αυτό- δεν είναι σε θέση να απορροφήσει πλήρως τις αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος. Όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα χρησιμοποιώντας διαφορετικά ή και συχνά παρεμφερή εργαλεία. Το ίδιο κάνουμε και εμείς. Και από κει και πέρα προφανώς υπάρχουν ζητήματα που αφορούν τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία των αγορών ενέργειας.


Κάνουμε πολλά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Και προφανώς θέλουμε να είμαστε παρόντες και στο ευρύτερο γήπεδο, εντός εισαγωγικών, στο ευρύτερο πεδίο της ενεργειακής διπλωματίας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο ως ενεργειακός κόμβος.


Είτε μιλάμε σε πρώτη φάση, παραδείγματος χάριν, για εισαγωγές φυσικού αερίου από την ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, είτε αυτό γίνει με αγωγό, είτε αυτό γίνει με LNG.


Έχουμε κάνει πολλές κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Η Ελλάδα θα είναι εκ των πραγμάτων κόμβος για την διασύνδεση του ευρωπαϊκού δικτύου με το δίκτυο της Αφρικής ως προς την ηλεκτρική ενέργεια.


Για αυτό και αποδίδουμε τόσο μεγάλη σημασία και στον Euroasia και στον Euroafrica Interconnector να μπορούμε να διασυνδεθούμε από την μία με την Κύπρο και το Ισραήλ, από την άλλη με την Αίγυπτο.


Αναφέρομαι ειδικά στην Αίγυπτο, διότι η Αίγυπτος έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ιδίως η ηλιακή ενέργεια.


Και είναι επιβεβλημένο αυτή η ενέργεια με κάποιο τρόπο να μπορεί να φτάσει στην Ευρώπη. Η ίδια η Ελλάδα κάποια στιγμή θα πρέπει να είναι πλεονασματική στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.


Αυτό απαιτεί διασυνδέσεις, καλύτερες διασυνδέσεις με το υπόλοιπο ευρωπαϊκό δίκτυο. Και βέβαια το μεγάλο ζήτημα του υδρογόνου, το οποίο μας απασχολεί όλους, και εκεί πιστεύω ότι η χώρα θα έχει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο ως παραγωγός ή ως διαμετακομιστής υδρογόνου προς τις ευρωπαϊκές αγορές. Πολλές οι ευκαιρίες, λοιπόν, και στο ενεργειακό πεδίο και πολλές οι επενδυτικές ευκαιρίες. Εξάλλου φαντάζομαι και ότι πολλά από τα μέλη σας ήδη σπεύδουν να επενδύσουν στον τομέα της ενέργειας.


Κωνσταντίνος Μαραγκός: Το θέμα του υδρογόνου θα μας δοθεί η ευκαιρία με τον Υπουργό, τον κύριο Σκρέκα, να το εξαντλήσουμε γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό, συμφωνούμε απόλυτα.

Κλείνοντας, ποιες θα ήταν οι συστάσεις σας, πώς θα μπορούσαν οι σχέσεις των δύο χωρών προς όφελος και των δύο να γίνουν ακόμη πιο ισχυρές;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, όπως σας είπα, έχουμε ένα πολύ καλό επίπεδο σχέσεων με τη Γερμανία και θεωρώ πολύ σημαντικό ότι έχουμε αφήσει στο παρελθόν στερεότυπα της προηγούμενης δεκαετίας.


Πιστεύω ότι έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε και εδώ σίγουρα μπορεί να μας βοηθήσει το Επιμελητήριο να παρουσιάσουμε τις επενδυτικές ευκαιρίες της χώρας, όχι τόσο στις μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις όσο στο αμέσως χαμηλότερο επίπεδο.


Η Γερμανία έχει μία πάρα πολύ δυναμική αγορά μεσαίων επιχειρήσεων. Δεν είμαι σίγουρος ότι όλοι ακόμα γνωρίζουν αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ελλάδα και πιστεύω ότι εκεί μπορούμε να δουλέψουμε από κοινού μέσα από τη διεθνή οικονομικής μας διπλωματία, με τη βοήθεια των επιμελητηρίων, να γνωρίσουν την Ελλάδα και επιχειρήσεις που ενδεχομένως ακόμα να τη βλέπουν με κάποιο σκεπτικισμό.


Από εκεί και πέρα, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι σε πολιτικό επίπεδο έχουμε άριστες σχέσεις. Εκτιμώ ότι σύντομα θα έχω τη δυνατότητα να συναντηθώ και με τον νέο Γερμανό Καγκελάριο για να μπορέσουμε να συζητήσουμε και τα ευρύτερα θέματα της πολιτικής μας συνεργασίας.

Οπότε, για να τελειώσουμε από εκεί που ξεκινήσαμε, να τονίσω ότι και κατά τη διάρκεια της κρίσης πολλοί από τους στόχους και τα επενδυτικά σχέδια τα οποία είχαμε προδιαγράψει όταν βρεθήκαμε στο Επενδυτικό Φόρουμ του Βερολίνου γίνονται πραγματικότητα και αυτό είναι εξαιρετικά αισιόδοξο διότι πάει να πει ότι σε αυτή την Κυβέρνηση αρέσουν οι πράξεις και όχι τα λόγια.


Οπότε πια είμαστε σε μία περίοδο όπου ήδη έχουμε success stories πολύ συγκεκριμένα για τα οποία μπορούμε να μιλήσουμε. Και φυσικά τίποτα δεν προσελκύει περισσότερο το ενδιαφέρον των επενδυτών από τις ιστορίες άλλων επενδυτών οι οποίοι ήρθαν και νομίζω ότι εξέφρασαν μια ικανοποίηση από το επενδυτικό κλίμα και από τις ευκαιρίες που η χώρα παρουσίασε.


Κωνσταντίνος Μαραγκός: Σε αυτό το οποίο αναφέρατε συμφωνούμε απόλυτα ότι μπορεί σε επίπεδο Βερολίνου να είναι γνωστές οι εξελίξεις στην Ελλάδα, πολύ σημαντικό αυτό όμως να το μεταφέρουμε και σε επίπεδο των κρατιδίων, τα οποία τα κρατίδια είναι αυτά τα οποία είναι πιο συνδεδεμένα, πιο στενά με τον επιχειρηματικό κόσμο. Και εκεί είναι και η αμεσότητα των αποφάσεων.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Και βέβαια για να είμαστε και λίγο έτσι πρακτικοί και για τις άμεσες ευκαιρίες του καλοκαιριού, μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι και ένας πάρα πολύ σημαντικός τουριστικός προορισμός για Γερμανούς επισκέπτες.


Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της TUI πριν από κάποιες εβδομάδες, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για σημαντική αύξηση των τουριστικών ροών από τη Γερμανία προς την Ελλάδα.

Σημαντικότατη πρόκληση για εμάς είναι η διεύρυνση της τουριστικής μας περιόδου, η οποία συνδέεται νομίζω συνολικά με την επανεξέταση του τι μπορούν να προσφέρουν οι επενδυτικοί μας προορισμοί.

Και βέβαια να τονίσω και πάλι ότι για εμάς τουριστική ανάπτυξη δεν νοείται χωρίς προστασία του περιβάλλοντος. Η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη είναι μονόδρομος για τη χώρα. Είναι το αίτημα των καιρών και νομίζω ότι και στον τομέα αυτόν μπορούμε να πρωτοπορήσουμε.

Και νομίζω ότι και ορισμένα έργα τα οποία έχουν γίνει, όπως παραδείγματος χάρη, το project της Αστυπάλαιας που δίνουν τη δυνατότητα να εξηγήσουμε τι σημαίνει, ειδικά στα νησιά μας, το πόσο γρήγορα μπορούμε να πάμε προς την κλιματική ουδετερότητα σε κλειστά συστήματα όπως είναι τα νησιά μας, όπου μπορούμε να δούμε συνολικά την κυκλική οικονομία μέσα από ένα τελείως διαφορετικό πρίσμα.


Νομίζω ότι όλες αυτές είναι πρωτοβουλίες οι οποίες μας επιτρέπουν να βλέπουμε την Ελλάδα του μέλλοντος και όχι την Ελλάδα του παρελθόντος.


Κωνσταντίνος Μαραγκός: Θα είμαστε κοντά σας. Μάλιστα συμπληρώνοντας και κλείνοντας, silver economy το οποίο σημαίνει πλέον ότι θα θέλαμε τους συνταξιούχους της Γερμανίας να μην πηγαίνουν στην Ισπανία αλλά να έρχονται πλέον και να περνάνε την ηλιοφάνεια, τους θερινούς μήνες στην Ελλάδα.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε δώσει σημαντικά φορολογικά κίνητρα για συνταξιούχους οι οποίοι θα μπορέσουν να φορολογούνται, να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα.

Και θα ήθελα να πω ότι η Ελλάδα πια δεν είναι μια χώρα προορισμός επισκεπτών. Είναι μια χώρα από την οποία μπορεί κάποιος να δουλεύει, είναι μια χώρα στην οποία κάποιος μπορεί να περάσει συνταξιοδοτικό χρόνο.

Είναι μια χώρα στην οποία θα μπορεί να έρθει για να λάβει υπηρεσίες εκπαίδευσης, υπηρεσίες υγείας και βέβαια σε μια εποχή όπου η διάκριση μεταξύ εργασίας και ψυχαγωγίας αρχίζει να γίνεται πιο νεφελώδης, όπου κάποιος μπορεί να δουλεύει, να περνάει χρόνο στην Ελλάδα, να δουλεύει στην Ελλάδα κάποιους μήνες, να επιστρέφει στη δουλειά του. Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις μεγάλες, οι οποίες μας προσεγγίζουν και μας λένε σε αυτή τη λογική: θέλουμε να δίνουμε τη δυνατότητα σε εργαζόμενούς μας να περνάνε κάποιες εβδομάδες στην Ελλάδα και να δουλεύουν από την Ελλάδα.


Θεωρώ ότι ανοίγονται πολλές άλλες ευκαιρίες που τοποθετούν την Ελλάδα πια πέρα και πάνω από το πλαίσιο μιας χώρας που βασικά για τους ξένους επισκέπτες ήταν ένας καλοκαιρινός προορισμός.


Κωνσταντίνος Μαραγκός: Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις σας, νομίζω πραγματικά ότι παρόλο που, θα έλεγα, ήταν αρκετά προκλητικές οι ερωτήσεις οι οποίες θέσαμε έγινε συνειδητά για να μπορέσουμε, θα έλεγα, ώστε τυχόν σύννεφα ή σκέψεις οι οποίες υπάρχουν ίσως στους εν δυνάμει Γερμανούς επενδυτές, από εσάς προσωπικά να τα ξεκαθαρίσουμε. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας.