Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο podcast «Μπούκλα 99» και στη Νεφέλη Μεγκ


 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στη Νεφέλη Μεγκ και το podcast Μπούκλα 99.

Η 25χρονη μπλόγκερ Νεφέλη Μεγκ, που είναι ιδιαίτερα γνωστή μέσω του Instagram έθεσε στον πρωθυπουργό ερωτήσεις για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είπε στον κ.Μητσοτάκη πως οι απαντήσειςτου δεν την καλύπτουν.

Η συνέντευξη ήταν συνολικής διάρκειας 68 λεπτών.





Η αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ για τους κακοποιούς συντρόφους στην ΑΣΟΕΕ προκάλεσε την αντίδραση Ν.Δ. και Θεοδωρικάκου

 



Όλοι προσπαθούν να απομονώσουν εντελώς τα ακροδεξιά μορφώματα, και αφήνουν ανεξέλεγκτα τα ακροαριστερά μορφώματα, στρατό κακοποιών του ΣΥΡΙΖΑ αντίν αν προστατέψουν την χώρα και από τα δύο άκρα.

Υπέρ της ανομίας, μπάχαλο και γιάφκα κακοποιών τα πανεπιστήμια, αυτό θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι το μέλλον των πανεπιστήμιων με τους ακροαριστερούς κακοποιούς συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο να αλωνίζουν σε βάρος της ασφάλειας των φοιτητών.

Απάντηση στην προκλητική εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπης Τσαπανίδου, η οποία σε σχετική ανακοίνωσή της, ζήτησε την αποπομπή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καλώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθεί ξεκάθαρα αν “είναι με την τάξη και τη νομιμότητα ή με τη βία και τη μπαχαλοποίηση; ”

Σε σχετική δήλωσή του του, ο Γιάννης Οικονόμου, καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να ρίχνει λάδι στη φωτιά και να αφήσει τις υποκριτικές κραυγές.

Συγκεκριμένα τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:

“Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ όπως άλλωστε και ολόκληρο το κόμμα της, χρόνια τώρα, δεν βρίσκει να πει ούτε μια κουβέντα συμπαράστασης στο προσωπικό της ΕΛΑΣ, το οποίο αγωνίζεται νυχθημερόν με αυταπάρνηση για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια, τις οποίες διαταράσσουν πρόσωπα και συλλογικότητες που σπεύδει να καλύψει πολιτικά. Με τον τρόπο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει λάδι στη φωτιά. Για όποιον λόγο κι αν το κάνει, δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στον τόπο και τους πολίτες. Ας αφήσει τις υποκριτικές κραυγές και τις υπεκφυγές κι ας μας πει καθαρά: είναι με την τάξη και τη νομιμότητα ή με τη βία και τη μπαχαλοποίηση;”

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατήγγειλε ότι κάποιοι, από το καλοκαίρι, θέλουν νεκρό για να πλήξουν την κυβέρνηση. “Κάποιοι μπαχαλάκηδες, οι οποίοι είναι καθοδηγούμενοι -γιατί έχουμε μπει πραγματικά και ουσιαστικά στην προεκλογική περίοδο- θέλουν να τινάξουν στον αέρα το πολιτικό κλίμα. Θέλουν να το δυναμιτίσουν. Μερικοί θέλουν και νεκρό. Το θέλουν επιμόνως εδώ και πάρα πολύ καιρό”, τόνισε και αλήθεια λέει.

Το θέμα είναι ότι ο ακροαριστερός επικίνδυνος πολιτικός απατεώνας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει εντολές στους κακοποιούς συντρόφους να τολμήσουν τα πάντα προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ.




Νέα πρόκληση από ανθέλληνα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τον φράχτη στον Έβρο

 


Δεν κρύβεται ο ακροαριστερός ανθελληνισμός των Συριζαίων, και προκαλούν τους Έλληνες πολίτες με την αθλιότητα των δηλώσεων τους για τον φράχτη στον Έβρο.

Η πλειοψηφία των ακροαριστερών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ανοιχτά ότι δεν θέλει επέκταση του φράχτη προς όφελος των μεταναστών και κατά της Ελλάδας και των Ελλήνων πολιτών.

Η δήλωση του προκλητικού ακροαριστερού βουλευτή Λέσβου Γιάννης Μπουρνούς, αναπληρωτή τομεάρχη Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων, καθίσταται αποκαλυπτική των ανθελληνικών προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, και δείχνει επίσης το πόσο σοβαρός θίασος είναι επικίνδυνος για την Ελλάδα.

“Μας έχετε πρήξει με τον φράχτη, και εμάς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή” ήταν η απάντηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα στον Σπύρο Καρανικόλα, (υποψήφιο βουλευτή με τη ΝΔ) ο οποίος τον κάλεσε να τοποθετηθεί αναφορικά με το θέμα του φράχτη στον Έβρο.

Με τη φράση “μας έχετε πρήξει” ο ακροαριστερός προκλητικός ανθέλληνας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει, την θέση του ΣΥΡΙΖΑ μπάτε λαθρομετανάστες αλέστε την χώρα σε βάρος των Ελλήνων.

Παράλληλα η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι στους διακινητές ανθρωπίνων ψυχών να συνεχίζουν τις εγκληματικές πρακτικές τους, σε βάρος της Ελλάδας.



ΚΤΗΝΟΣ στην Δράμα αλυσόδεσε τα σκυλιά του και το ένα πνίγηκε


 

Ο πέλεκυς της δικαιοσύνης περιμένει έναν 58χρονο, ο οποίος αλυσόδεσε τους δυο σκύλους του στο κτήμα του στη Δράμα χωρίς να τους εξασφαλίσει ασφαλές κατάλυμα, με αποτέλεσμα η αλυσίδα του ενός ζώου να πιαστεί στην περίφραξη και να βρει μαρτυρικό θάνατο από στραγγαλισμό!

Το 58χρονο ΚΤΗΝΟΣ και ιδιοκτήτης του κτήματος συνελήφθη από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας μετά από έρευνα στο κτήμα ιδιοκτησίας του, στην επαρχιακή οδό των οικισμών Πανοράματος– Καλλιφύτου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του άτυχου σκυλιού, μετά από καταγγελία του προέδρου του συλλόγου «Φίλοι των Ζώων Δράμας».

Σε βάρος του 58χρονου σχηματίστηκε δικογραφία με τις κατηγορίες της θανάτωσης και μη τήρηση κανόνων ασφαλείας και ευζωίας ζώου συντροφιάς και οδηγήθηκε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Δράμας, ενώ θα του επιβληθεί και το ανάλογο πρόστιμο. 

Το νεκρό σκυλί παραδόθηκε στην αρμόδια υπηρεσία για νεκροτομή, που θα επιβεβαιώσει την αιτία θανάτου του.




Αναπτυξιακό Σχέδιο Ηπείρου: Περισσότερα από 380 έργα και παρεμβάσεις 2,7 δισ. ευρώ για την Ήπειρο του 2030

 



Παρουσιάστηκε με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ηπείρου, στο πλαίσιο του οποίου  υλοποιούνται, έχουν δρομολογηθεί ή σχεδιάζονται από την Κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση  περισσότερα από 380 έργα και παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 2,7 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα εδράζεται σε τέσσερις άξονες:

  • Τη δημιουργία σύγχρονων δικτύων και υποδομών για την αναπτυξιακή βελτίωση των συνδέσεων και της ασφάλειας των μετακινήσεων.
  • Την υλοποίηση έργων για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και την πράσινη μετάβαση.
  • Την υλοποίηση επενδύσεων που προσδίδουν μεγαλύτερη αξία στην περιοχή.
  • Την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανάμεσα στα άλλα ανέφερε:

  • Έχουμε εκπονήσει από κοινού με την Περιφέρεια έναν οδικό χάρτη για την Ήπειρο του 2030. Ένα κοινό σχέδιο δράσης που περιγράφει το δρόμο τον που θέλουμε να διαβούμε μαζί προκειμένου να κάνουμε την Ήπειρο από ουραγό που ήταν στην ανάπτυξη και σε μία σειρά από άλλους δείκτες, πραγματικό πρωταγωνιστή και όχι μόνο στην ανάπτυξη αλλά και στην κοινωνική συνοχή, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ποιότητα ζωής.
  • Όταν μιλάμε για ανάπτυξη, ειδικά σε μια Περιφέρεια σαν την Ήπειρο βλέπουμε ένα τετράγωνο το οποίο συνδέει τον τουρισμό με την προστασία του περιβάλλοντος, με τον πολιτισμό και με τον πρωτογενή τομέα. Συμπληρώστε σε αυτό μια σειρά από σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες γίνονται στην μεταποίηση.
  • Θα ήθελα πραγματικά οι πολίτες της Ηπείρου να αξιολογήσουν αντικειμενικά αυτά για τα οποία μιλήσαμε σήμερα, να δουν όλο το έργο το οποίο έχει γίνει αυτή την τετραετία και είναι πάρα πολύ πυκνό σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής. Να συγκρίνουν το έργο αυτό με το τι έγινε την προηγούμενη τετραετία. Να συγκρίνουν, επίσης, ποιος τελικά έχει σχέδιο για το μέλλον. Ποιος έχει όραμα και το πάθος που χρειάζεται για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο.
  • Η περιφερειακή ανάπτυξη είναι η έμπρακτη απόδειξη της κοινωνικής δικαιοσύνης, ώστε κάθε παιδί στην Πατρίδα μας, ασχέτως αν γεννιέται σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο ή στο πιο απομονωμένο χωριό της ελληνικής περιφέρειας, να μπορεί να έχει τις ίδιες ευκαιρίες και το ίδιο δικαίωμα στην ατομική προκοπή.


Σε ισχύ το «Καλάθι του Πάσχα»

 


Στο 89,95% των προϊόντων, που περιλαμβάνονται στο «Kαλάθι του Nοικοκυριού», οι τιμές μειώνονται ή διατηρούνται σταθερές την 23η εβδομάδα εφαρμογής του (5/4/2023 -11/42023), που αποτελεί ταυτόχρονα την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του «Καλαθιού του Πάσχα» (περιλαμβάνει επιπλέον των υπόλοιπων προϊόντων, αρνί, κατσίκι, τσουρέκι και σοκολατένια αυγά).

  • Με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν σήμερα οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, η μέση τιμή του «Καλαθιού» έχει μείωση -1.5%. Ειδικότερα, από το σύνολο 1.134 προϊόντων στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» που είναι απολύτως συγκρίσιμα:
    • στα 78, ποσοστό 6,88%, η τιμή μειώθηκε,
    • στα 942, ποσοστό 83,97%, η τιμή παρέμεινε σταθερή
    • και σε 114, ποσοστό 10,05%, η τιμή αυξήθηκε.

Συγκεκριμένα την εβδομάδα 29/3/2023  η μέση τιμή ήταν στα 127.22 ευρώ και την τρέχουσα εβδομάδα 5/4/2023 διαμορφώθηκε στα 125.31 ευρώ καθώς οι μειώσεις τιμών αν και σε λιγότερα προϊόντα ήταν μεγαλύτερες των μικρών αυξήσεων.

  • Ταυτόχρονα, πρώτη ημέρα εφαρμογής του «Καλαθιού του Πάσχα» και η τιμή του αρνιού ξεκινά από τα 9,78 ευρώ/κιλό και του κατσικιού από τα 9,90 ευρώ/κιλό, ενώ σύμφωνα με το Υπουργείο αναμένεται περαιτέρω πτώση των τιμών τις επόμενες μέρες.


Εμπαιγμός οι ανακοινώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του ζητήματος του ιδιωτικού χρέους

 


Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος του ιδιωτικού χρέους υπό τον πηχυαίο τίτλο, «Υπάρχει λύση – Έχουμε το σχέδιο». Προτάσεις οι οποίες, όμως, αποδεικνύουν πως οι δήθεν λύσεις είναι ανεδαφικές και το δήθεν σχέδιο άλλο ένα προεκλογικό πυροτέχνημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η οποία κατρακυλάει για ακόμη μία φορά στον λαϊκισμό και δεν διστάζει να εργαλειοποιήσει τις αγωνίες και τις ελπίδες πολλών χιλιάδων πολιτών για ψηφοθηρικούς λόγους. Οι ανακοινώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα και του επιτελείου του αποτελούν εμπαιγμό για την κοινωνία, καθώς περιλαμβάνουν:

  • Μια διφορούμενη υποχρεωτικότητα συμμετοχής των πιστωτών στη διαδικασία ρύθμισης οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.
    • Από τη μία, το σχέδιο επιβάλλει υποχρεωτικότητα συμμετοχής των πιστωτών στην πρόταση ρύθμισης οφειλών και από την άλλη προσφυγή στο δικαστήριο, αν δεν ισχύσει η (υποτίθεται θεσπισμένη) υποχρεωτικότητα.
    • Η πρόταση αυτή, πέραν του ότι αντιφάσκει, είναι πέρα για πέρα έωλη και αβάσιμη καθώς αγνοεί παντελώς τους ευρωπαϊκούς κανόνες, που θέτουν και το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να κινηθούν τα κράτη-μέλη για την προληπτική αναδιάρθρωση.
    • Η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ως εκ τούτου δεσμευόμενη από τις υποχρεώσεις που θέτουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες, ακολουθεί – ως όφειλε – τις δεσμεύσεις που τίθενται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
  • Την επαναφορά πρακτικών του «Νόμου Κατσέλη» (Νόμος 3869/2010), με την πρόβλεψη για προσφυγή στο δικαστήριο σε περίπτωση μη λήψης πρότασης ρύθμισης από τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, με υποτίθεται σύντομη διαδικασία.
    • Ένας νόμος ο οποίος, για πολλά έτη, καταστρατήγησε την κουλτούρα πληρωμών στη χώρα μας.
    • Ένας νόμος που αποτέλεσε το καταφύγιο στρατηγικών κακοπληρωτών.
    • Ένας νόμος που μετέθετε το πρόβλημα, καθώς η έκδοση της δικαστικής απόφασης καθυστερούσε σημαντικά και, εν τέλει, μετά από πολλά χρόνια αναμονής για την εκδίκαση, τα δικαστήρια απέρριπταν μεγάλο ποσοστό των υποθέσεων, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με υπέρογκες αρρύθμιστες οφειλές, επιβαρυμένες και με τόκους υπερημερίας.
  • Την παροχή δύο εναλλακτικών προτάσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, εκ των οποίων η μία θα προβλέπει συντομότερη διάρκεια αποπληρωμής (άρα, μεγαλύτερη δόση) και σημαντικό «κούρεμα». Με δεδομένο ότι το «πορτοφόλι» του ιδιώτη είναι ένα και πρέπει να μοιραστεί μεταξύ των υποχρεώσεών του, αυτή η πρόταση για μεγαλύτερη δόση ευνοεί μόνον στρατηγικούς κακοπληρωτές, που ενώ έχουν οικονομική δυνατότητα, δεν αποπληρώνουν τις οφειλές τους. Αυτούς θέλει να ανταμείψει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσφέροντας μεγαλύτερο «κούρεμα».
  • Την αποπληρωμή της αξίας της κατοικίας σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (από 10 έως 35 χρόνια) και με μηνιαία δόση που να μην υπερβαίνει τα 3/10 του εισοδήματος. 
    • Δεν γνωρίζουμε τον μαθηματικό τύπο υπολογισμού αυτής της δόσης, αλλά μάλλον η Αξιωματική Αντιπολίτευση γνωρίζει τη μαγική φόρμουλα εφαρμογής.
    • Επίσης, η πρόταση για επιδότηση της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης οφειλών από το κράτος σε ποσοστό 50%, έχει σημαντικό δημοσιονομικό κόστος.
  • Την καθολική αναστολή πλειστηριασμών με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έως την εφαρμογή του νέου προγράμματος.
    • Πέρα από την προφανή αντίφαση – καθώς η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη η οποία κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας και έλαβε σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για τη διεξαγωγή πλειστηριασμών – η πρόταση αυτή οδηγεί, αναπόφευκτα, στο να μην παραμείνει ούτε ένας συνεπής δανειολήπτης στη χώρα, στη μόνιμη και απόλυτη καταστροφή της κουλτούρας πληρωμών που χτίστηκε με δυσκολίες και στον απόλυτο εμπαιγμό των συνεπών δανειοληπτών.
    • Επιπλέον, οδηγεί στο να μη δοθεί ούτε ένα νέο δάνειο, καθότι απαξιώνει εντελώς την έννοια της εξασφάλισης, η οποία είναι προϋπόθεση για τη χορήγηση νέου δανείου.
  • Την αναφορά σε «νομοθετική ρύθμιση» των δανείων σε ελβετικό φράγκο, χωρίς όμως να εξηγείται τι είναι αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται να ρυθμίσει. Και είναι λογική η αόριστη αυτή αναφορά άνευ ουσιαστικού αντικειμένου, καθώς η Αξιωματική Αντιπολίτευση γνωρίζει καλά ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο όσο και οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από τα Ελληνικά δικαστήρια δεν επιτρέπουν τη θέσπιση ρυθμίσεων με αναδρομική ισχύ.
  • Την αναφορά στη φορολόγηση των εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων. Να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με νομοθετική πρωτοβουλία του, θέσπισε φορολογικές απαλλαγές στις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων – μέσω του Νόμου 4354/2015. (Συγκεκριμένα, μέσω του άρθρου 3Α, το οποίο προστέθηκε με νεότερη τροποποίηση το έτος 2016).
  • Την αναβάθμιση των Κέντρων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. 
    • Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έχει ήδη αναπτύξει σύστημα εξ αποστάσεως ραντεβού μέσω της υπηρεσίας myegdixlive, με σημαντική επισκεψιμότητα και ποσοστό ικανοποίησης άνω του 97%, προσφέροντας έτσι υψηλού επιπέδου ψηφιακή εξυπηρέτηση στους πολίτες.

Βεβαίως, όλες οι παραπάνω ουτοπικές εξαγγελίες, παραπλανητικές υποσχέσεις, αντιφάσεις και ασάφειες δεν έχουν καμία σχέση με τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που:

  • νομοθέτησε την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τον Μάιο του 2017,
  • κατέθεσε τροπολογία για αυτεπάγγελτη δίωξη και αυτόφωρη διαδικασία για όσους εμποδίζουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς τον Δεκέμβριο του 2017,
  • κατήργησε – οριζόντια – την προστασία της 1ης κατοικίας τον Φεβρουάριο του 2019,
  • νομοθέτησε ένα αναποτελεσματικό πρόγραμμα παροχής κρατικής επιδότησης για την προστασία της 1ης κατοικίας, με αυστηρά κριτήρια, που απευθύνονταν σε «κόκκινους» δανειολήπτες  μέχρι το έτος 2018, διάρκειας μόλις 6 μηνών, και στο οποίο δεν υποβλήθηκε καμία αίτηση,
  • παρέδωσε στην Κυβέρνηση της Ν.Δ. το ιδιωτικό χρέος σε ύψος που υπερέβαινε τα 238 δισ. ευρώ,
  • παρέδωσε στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα «κόκκινα» δάνεια στο επίπεδο του Δεκεμβρίου του 2014, δηλαδή περίπου στο 43,5% του συνόλου των δανείων, ενώ όλες οι ευρωπαϊκές χώρες εμφάνιζαν εντυπωσιακά αποτελέσματα στη μείωση των «κόκκινων» δανείων,
  • προέβη στην 3η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προσθέτοντας αχρείαστο νέο κόστος στο Δημόσιο και αυξάνοντας το δημόσιο χρέος κατά 5,4 δισ. ευρώ, 
  • μεταβίβασε τα δάνεια των τραπεζών στα funds, δίνοντας τους τη δυνατότητα να ασκήσουν αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης.

Απέναντι στις ανεδαφικές εξαγγελίες, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει, διαχρονικά, ότι αντιμετωπίζει με αίσθημα ευθύνης, ορθολογισμού, αξιοπιστίας και κοινωνικής ευαισθησίας το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους. Συγκεκριμένα:

  • Έχουμε λάβει ένα ευρύ πλέγμα μέτρων, συνολικού ύψους άνω των 57 δισ. ευρώ, προκειμένου να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, αποτρέποντας – στο μέτρο του εφικτού – τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους.
  • Νομοθετήσαμε σύγχρονα εργαλεία για την ορθή παρακολούθηση και διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, όπως είναι η ίδρυση του Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων και η ίδρυση του Παρατηρητηρίου Πιστοληπτικής Επέκτασης.
  • Ενισχύσαμε τις τράπεζες και τις εταιρειες διαχείρισης απαιτήσεων, προκειμένου αυτές να ρυθμίζουν διμερώς μη-εξυπηρετούμενα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ήδη, μέσω και του προγράμματος «Ηρακλής», τα «κόκκινα» δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, από 44% τον Ιούνιο του 2019, συρρικνώθηκαν σε περίπου 8,5% το Δεκέμβριο του 2022, ενώ παράλληλα, οι διμερείς ρυθμίσεις, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, ανέρχονται σε 68 δισ. ευρώ για το διάστημα 2019-2023, έναντι ρυθμίσεων ύψους μόλις 5,6 δισ. ευρώ το 2019 και 4,6 δισ. ευρώ το 2018, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΕΤ.
  • Υλοποιήσαμε και παρακολουθούμε στενά την πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, με βάση τον Νόμο 4738/2020. Μηχανισμός που, τους τελευταίους μήνες, καταγράφει σημαντική πρόοδο: περισσότερες από 4.346 επιτυχείς ρυθμίσεις σε σύνολο αρχικών οφειλών 1,42 δισ. ευρώ, ενώ τους τελευταίους 4 μήνες ο μέσος όρος ρυθμίσεων που επιτυγχάνεται σε μηνιαία βάση υπερβαίνει τις 500. Ενδεικτικό, επίσης, είναι ότι ο μέσος εβδομαδιαίος ρυθμός εγκρίσεων κατά τις τελευταίες εβδομάδες είναι περί τις 150 αιτήσεις, ενώ και η εγκρισιμότητα έχει ανέλθει περί το 70%. Τα αποτελέσματα αυτά το καθιστούν το πιο επιτυχημένο εργαλείο των τελευταίων 12 ετών για την αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος του ιδιωτικού χρέους, μεταξύ αυτών που θέσπισαν διαδοχικές κυβερνήσεις. Υπενθυμίζεται ότι στον εξωδικαστικό μηχανισμό που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ, από τις 63.400 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εισήλθαν στην πλατφόρμα, μόνο 7.300 υπέβαλαν αίτηση και, εξ αυτών, μόλις 2.200 ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών.
  • Βελτιώσαμε, με στοχευμένες παρεμβάσεις, το υφιστάμενο εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της κοινωνίας, ώστε μεταξύ άλλων:
    • Να υποχρεώνουμε την αιτιολόγηση μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος, τόσο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη, και να πραγματοποιείται δημόσια ανάρτηση αυτής στην πλατφόρμα.
    • Να διευρύνουμε το πεδίο εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού, για να μπορούν να εντάσσονται οφειλέτες και με μία και μοναδική οφειλή.
    • Να εντάξουμε και νέες κατηγορίες οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.
    • Να καταργήσουμε την ποινή προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο και να μειώσουμε το επιτόκιο ρύθμισης αυτών σε 3% σταθερό.
  • Παράλληλα, διευρύνουμε κατά 30% τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη των ευάλωτων ενήμερων δανειοληπτών στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος.


Η αυτοδυναμία δεν είναι κομματική σκοπιμότητα, είναι εθνική αναγκαιότητα


 

Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στα Γιάννενα: 

  • Δεν έχουμε χρόνο, δεν έχουμε περιθώρια για κομματικά παζάρια, για ατέρμονες συζητήσεις. Με άλλα λόγια, όπως η Πατρίδα αναζητά καθαρούς ορίζοντες στην πορεία της, έτσι ζητά και καθαρές λύσεις στην ηγεσία της. Και η απάντηση σε αυτό είναι μόνο πέντε λέξεις. Αυτοδύναμη Ελλάδα, αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία
  • Η αυτοδυναμία δεν είναι κομματική σκοπιμότητα, είναι εθνική αναγκαιότητα, με κορμό ασφαλώς ένα κόμμα το οποίο όμως δεν περιορίζεται σε ένα μόνο χρώμα. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να ανοίξουμε τη Νέα Δημοκρατία, να τη μεγαλώσουμε, να την εμπλουτίσουμε με στελέχη που μπορεί να μην άνηκαν στον παραδοσιακό μας χώρο, θέλουν όμως να συνταχθούν σε αυτό το μεγάλο ρεύμα του πραγματικού εκσυγχρονισμού, του υπεύθυνου πατριωτισμού.


Η αλήθεια για την υγεία με αριθμούς

 


Η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε όλη του τη διάσταση αποτελεί -όπως τονίζει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- μια από τις βασικές προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία εφόσον ο ελληνικός λαός μας εμπιστευθεί και πάλι.  Για το σκοπό αυτό έχουμε ήδη εξασφαλισμένους πόρους 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχει καταρτιστεί συγκεκριμένος σχεδιασμός.

Η αλήθεια ωστόσο είναι πως σήμερα είμαστε σε καλύτερο σημείο  απ’ ό,τι  το 2019. Και τα στοιχεία δεν επιτρέπουν αμφιβολίες.  Η αλήθεια των αριθμών γκρεμίζει τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα:

  • Ο προϋπολογισμός συνολικά για την υγεία είναι σήμερα 5,2 δισ. ευρώ σε σχέση με 3,8 δισ. που ήταν το 2019.
  • Στη διάρκεια της τετραετίας, έγιναν συνολικά πάνω από  15.000 προσλήψεις, ενώ μόνο για το 2022 έγινα 5.700. Έτσι σήμερα έχουμε 7.000 παραπάνω υγειονομικούς. Ήμασταν στους 100.000 είμαστε στους 107.000.
  • Υπήρξε αύξηση μισθών γιατρών για πρώτη φορά μετά από 15 έτη 10%, ενώ θεσπίστηκαν σημαντικά κίνητρα για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., ανάμεσα στα οποία:
    • Επίδομα σε γιατρούς Μ.Ε.Θ. και αναισθησιολόγους 400 ευρώ το μήνα.
    • Επίδομα σε γιατρούς ΕΚΑΒ 250 ευρώ το μήνα.
    • Επίδομα 1.800 ευρώ το μήνα για τους γιατρούς που μετακινούνται σε αλλά νοσοκομεία.
    • Αύξηση μισθού στους προσωπικούς γιατρούς των κέντρων Υγείας 800 ευρώ το μήνα.
    • Αμοιβή ιδιωτών προσωπικών γιατρών για παροχή δωρεάν υπηρεσιών στους πολίτες έως 60.000 ευρώ το έτος.
    • Σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό υπήρξε αύξηση επιδόματος επικινδυνότητας στα 200 ευρώ και ένταξη νέων κατηγοριών, καθώς και επίδομα 1.200 το μήνα για τους νοσηλευτές που μετακινούνται σε άλλο νοσοκομείο.


Πολιτικές και δράσεις για τη νέα γενιά


 

Η Κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και πραγματώνει μια βεντάλια δράσεων και πολιτικών για να στηρίξει τη νέα γενιά με πρακτικούς, με γρήγορους και με εφαρμόσιμους τρόπους. Αναλυτικότερα:

  1. Αναβάθμιση της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, διορίστηκαν 25.000 εκπαιδευτικοί, παραπάνω από 4.000 στην ειδική αγωγή. Το νηπιαγωγείο ξεκινάει πια από τα τέσσερα και περιλαμβάνει την εκμάθηση ξένης γλώσσας. Αναβαθμίστηκε η  επαγγελματική εκπαίδευση.
  2. Αύξηση του κατώτατου μισθού που ισχύει από την 1η Απριλίου και ανέρχεται στα 780 ευρώ, από 650 ευρώ που τον άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
  3. Νέα στεγαστική πολιτική για νέους με την εφαρμογή του προγράμματος «Σπίτι μου», που περιλαμβάνει το πρόγραμμα άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων καθώς και το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη δωρεάν στέγαση ευάλωτων νέων, ηλικίας 25-39 ετών, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
  4. Τόνωση της απασχόλησης των νέων με δράσεις στις οποίες περιλαμβάνονται ανάμεσα στα άλλα: Το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας «Πρώτο Ένσημο». Τα νέα προγράμματα κατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για την απασχόληση των νέων, με συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. που περιλαμβάνουν προγράμματα κατάρτισης για την ένταξη στην αγορά εργασίας ανέργων 18-29 ετών, προγράμματα υποστήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας, ενίσχυση της Μαθητείας για τους νέους έως 29 ετών.
  5. Δράσεις για τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, που ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνουν: Άδεια πατρότητας 14 ημερών. Γονική άδεια και για τους δύο γονείς με τους δύο μήνες να επιδοτούνται από τη ΔΥΠΑ. Διεύρυνση των επιδοτούμενων από την ΔΥΠΑ αδειών μητρότητας από 6 σε 9 μήνες. Το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για τη φροντίδα βρεφών και νηπίων ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών. Τη δημιουργία μονάδων παιδικής φροντίδας σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις. Την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας νηπιαγωγείων και ολοήμερων δημοτικών σχολείων.


Στεγαστικά δάνεια: Διευρύνεται η περίμετρος για επιδότηση της δόσης


 

Το Υπουργείο Οικονομικών, επιδιώκοντας την ενίσχυση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού ευάλωτων ενήμερων πολιτών με στεγαστικά δάνεια, οι οποίοι επιβαρύνονται από τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων εξαιτίας της συσταλτικής νομισματικής πολιτικής, συμφώνησε με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ανακοινώνει τη διεύρυνση κατά 30% των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων.

  • Παράλληλα, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στο πρόγραμμα παρατείνεται κατά τρεις μήνες, έως τις 31.07.2023, έτσι ώστε να αιτηθούν και να επωφεληθούν από αυτό περισσότεροι δανειολήπτες.
  • Για τη διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων του προγράμματος θα κατατεθεί άμεσα σχετική νομοθετική διάταξη και θα ακολουθήσει Υπουργική Απόφαση με την οποία τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται έως τις 27.300 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 21.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, ενώ τα περιουσιακά κριτήρια αυξάνονται έως τις 234.000 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 180.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.
  • Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση ποσοστού 50% της αύξησης του επιτοκίου καλύπτεται αποκλειστικά από το τραπεζικό σύστημα χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, με ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης την 30ή.06.2022, για διάστημα 12 μηνών και αφορά σε στεγαστικά δάνεια ή και δάνεια μικρών επιχειρήσεων, με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία.

 



Σταδιακή επανεκκίνηση των σιδηροδρομικών δρομολογίων με έμφαση στα μέτρα ασφάλειας και την πιστή τήρηση του κανονισμού κυκλοφορίας

 


Ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες με στόχο την ασφάλεια, πραγματοποιήθηκε χθες στο πρώτο δρομολόγιο επιβατικών τρένων Αθήνα - Θεσσαλονίκη και Αθήνα - Καλαμπάκα. Σε μια ένδειξη εμπιστοσύνης στα μέτρα ασφάλειας που έχουν ληφθεί, ο  Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα υποδομών και μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν ανάμεσα στους επιβάτες της αμαξοστοιχίας. Υπογράμμισε  ότι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, στην ΕΡΓΟΣΕ και την ΗellenicTrain «υπερέβαλαν εαυτούς για να μπορέσουμε σε μία εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη να αναβαθμίσουμε το επίπεδο ασφάλειας έτσι ώστε οι επιβάτες να αισθανθούν εμπιστοσύνη. Και βέβαια για  να  έχουμε,  έως ότου  ολοκληρωθούν τα προβλεπόμενα έργα, ένα επίπεδο ασφάλειας που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολιτών. Επισήμανε ταυτόχρονα τα βασικά ζητήματα στα οποία αποδίδει έμφαση η Κυβέρνηση: 

  • Πρώτο να ριχτεί άπλετο φως στο  δυστύχημα έτσι ώστε να αναδειχθούν οι ευθύνες, όπου αυτές υπάρχουν. Η έρευνα προχωρά με ταχείς ρυθμούς.
  • Δεύτερο, η επανεκκίνηση με ασφάλεια για την εμπέδωση της εμπιστοσύνης του κοινού. Ξεκίνησαν - σύμφωνα με τον προγραμματισμό- στις 22 Μαρτίου οι πρώτες περιφερειακές αμαξοστοιχίες και ο προαστιακός σιδηρόδρομος για το αεροδρόμιο και την Χαλκίδα, ακολούθησε η εμπορευματική αμαξοστοιχία για τη Θεσσαλονίκη και χθες ξεκίνησαν  οι επιβατικές αμαξοστοιχίες προς Θεσσαλονίκη και Καλαμπάκα.
  • Τρίτο, η ανάταξη του επιπέδου ασφάλειας των σιδηροδρόμων σε μόνιμο επίπεδο. Για το σκοπό αυτό γίνεται μία τεράστια προσπάθεια εκ μέρους της Πολιτείας έτσι ώστε όλες οι συμβάσεις που αναφέρονται στην σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση καθολικά στον κύριο άξονα να ολοκληρωθούν έγκαιρα  και στο τέλος Σεπτεμβρίου να έχουμε ένα απολύτως ασφαλές δίκτυο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σε όλα τα διεθνή standards για την προστασία των επιβατών. Για το σκοπό αυτό έχουν αναπτυχθεί σημαντικές συνέργειες με ευρωπαϊκούς θεσμούς, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων, με τη γερμανική αλλά και τη γαλλική κυβέρνηση.
    • Σημειώνεται ότι για την εμπέδωση της ασφάλειας  συγκροτήθηκε και λειτουργεί νέο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του ΟΣΕ, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, καθώς επίσης και της Hellenic Train. Στόχος είναι αφενός, να επιτηρούνται καλύτερα τα συστήματα ασφαλείας και, αφετέρου, να προχωρήσει με πολύ γοργά βήματα η αναβάθμιση όλων των προδιαγραφών ασφαλείας του σιδηροδρομικού μας δικτύου.
    • Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε -και δίνεται- για συγκεκριμένα θέματα ασφάλειας, όπως είναι η πυρασφάλεια, η πυρανίχνευση και η πιστή τήρηση του κανονισμού κυκλοφορίας.
    • Ειδικά για τις σήραγγες αναβαθμίζεται η επιτήρηση με ηλεκτρονικές κάμερες, ενώ -έως ότου εγκατασταθεί πλήρως η τηλεδιοίκηση- θα υπάρχει, σε κάθε περίπτωση, μόνο μία αμαξοστοιχία εντός των σηράγγων.


Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα η συνολική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος

 



Συνάντηση εργασίας με την Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αντικείμενο την τρέχουσα τουριστική περίοδο. Κατά την έναρξη της σύσκεψης ο πρωθυπουργός:

  • Σημείωσε ότι έχουμε ήδη πετύχει έναν κεντρικό μας στόχο που δεν είναι άλλος από την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, έτσι ώστε η Ελλάδα να μην είναι αποκλειστικά ένας προορισμός τον οποίο προτιμούν οι επισκέπτες μας μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Τόνισε ότι τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία προέρχονται από τον τουρισμό και αυτά ξεπέρασαν τους αρχικούς στόχους που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα να έχουμε και περισσότερες δημοσιονομικές αντοχές να στηρίξουμε την κοινωνία με μια σειρά από στοχευμένα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την κρίση της εισαγόμενης ακρίβειας.
  • Υπογράμμισε ότι κοινή αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα, είναι η συνολική αναβάθμιση του προϊόντος μας. Να δαπανούν περισσότερα χρήματα οι επισκέπτες οι οποίοι έρχονται στην πατρίδα μας, να μετράμε την επιτυχία της τουριστικής περιόδου όχι μόνο με τον αριθμό των αφίξεων, αλλά κυρίως με το εισόδημα το οποίο οι επισκέπτες αυτοί αφήνουν τελικά στην χώρα μας.
  • Αναφέρθηκε και στις δύο βασικές πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.
    • Για την πρώτη, που έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος, επεσήμανε ότι με την προστασία του περιβάλλοντος, με την προστασία των προορισμών μας, ειδικά κάποιων εμβληματικών προορισμών οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή κάτω από μεγάλη πίεση και θα πρέπει να σκεφτούμε άμεσα το μέλλον τους, με παρεμβάσεις οι οποίες δεν μπορούν πια να αργούν πολύ.
    • Η δεύτερη έχει να κάνει με τους εργαζόμενους στον τουρισμό, με την δυνατότητα όλοι να έχουν το ίδιο μέρισμα επιτυχίας από την ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος επισημαίνοντας ότι αυτό έχει να κάνει με τους καλύτερους μισθούς, τις καλύτερες συνθήκες εργασίας, αλλά φυσικά και τις ελλείψεις που ήδη παρατηρούνται ως προς το εργατικό δυναμικό, κάτι το οποίο μας υποχρεώνει να σχεδιάζουμε από τώρα παρεμβάσεις που θα έχουν ένα μακροχρόνιο αποτύπωμα.


Αναρτήθηκε ο Οδηγός Δημόσιας Πολιτικής για το Ποδήλατο

 



Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ο Οδηγός Δημόσιας Πολιτικής για το Ποδήλατο, ο οποίος περιλαμβάνει τον σχεδιασμό για την προώθηση του ποδηλάτου στην Ελλάδα, με στόχο την αύξηση του μεριδίου της χρήσης του έως το 2030. Η υλοποίηση του στόχου για την αύξηση του μεριδίου των μετακινήσεων με το ποδήλατο προϋποθέτει τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, θεσμικών και μη, στη βάση της πολιτικής που υπαγορεύεται από τον Οδηγό και η οποία βασίζεται στους εξής 8+2 πυλώνες:

  • Υποδομές φιλικές για το Ποδήλατο με σκοπό να αυξηθούν τα δίκτυα ποδηλατικών διαδρομών, αλλά και να θεσπιστούν υποχρεωτικές θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων.
  • Ενίσχυση της αίσθησης ασφάλειας των χρηστών Ποδηλάτου μέσω των κανόνων κυκλοφορίας για πιο δίκαιη και ασφαλή συνύπαρξη όλων των χρηστών στην οδό.
  • Το Ποδήλατο, κρίκος στην αλυσίδα της πολυτροπικότητας, για την ανεμπόδιστη μεταφορά του με τα δημόσια μεταφοράς, αλλά και τη διασφάλιση υποδομών φόρτισης του φιλικού μέσου σε σταθμούς μέσων σταθερής τροχιάς.
  • Ποδηλατικός τουρισμός, μοχλός για την οικονομική και βιώσιμη ανάπτυξη, μέσω της δημιουργίας των κατάλληλων δομών για τον συντονισμό και την προώθηση του ευρωπαϊκού ποδηλατικού δικτύου EuroVelo.
  • Ποδηλατώ στην εργασία, κίνητρα για εργαζόμενους & επιχειρήσεις, ώστε το Ποδήλατο να αντιμετωπιστεί ως ισότιμος τρόπος μεταφοράς για τη μετάβαση στην εργασία, αλλά και για την αξιοποίησή του στην αστική εφοδιαστική.
  • Αλλαγή Νοοτροπίας για το Ποδήλατο. Εκπαίδευση - Επικοινωνία για την ασφαλή χρήση του ποδηλάτου και την ένταξή του ως ισότιμου μέσου μεταφοράς σε όλες τις φάσεις σχεδιασμού: χωροταξίας και πολεοδομίας, ανάπτυξης συστημάτων μεταφορών.
  • Ποδηλατώ για την καλή υγεία. Ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών του κλάδου υγείας για την προώθηση του ποδηλάτου ως σωματικής δραστηριότητας που βελτιώνει και ωφελεί την υγεία όλων των ηλικιακών ομάδων.
  • Χρηματοδότηση, απαραίτητος «τροχός» για την επιτυχία της πολιτικής, μέσω της δημιουργίας ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος χρηματοδότησης για τη στήριξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, δίνοντας προτεραιότητα στη χρηματοδότηση δράσεων που εντάσσονται σε ΣΒΑΚ, αλλά και τη θέσπιση χρηματοδοτικών εργαλείων για τον ιδιωτικό τομέα.

Για την υλοποίηση των ανωτέρω πυλώνων δράσης, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναλαμβάνει τον ρόλο του Εθνικού Συντονιστή για το Ποδήλατο, με σκοπό να συντονίσει το σύνολο των αρμόδιων φορέων σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης διασφαλίζοντας συλλογική συμμετοχή και ευρεία αποδοχή για την προώθηση του Ποδηλάτου.

  • Σε αυτή την κατεύθυνση, επόμενο βήμα είναι η κατάρτιση και εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το ποδήλατο, το οποίο θα αναπτυχθεί με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων, υπηρεσιών και φορέων, και στη συνέχεια θα θεσμοθετηθεί από την Πολιτεία ως υποχρεωτική δέσμη μέτρων - δράσεων που θα κληθούν οι αρμόδιοι φορείς να υλοποιήσουν.
  • Για την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου στην Ελλάδα το Υπουργείο Μεταφορών έχει αναλάβει την τελευταία διετία σύνολο δράσεων, όπως μεταφορά των ποδηλάτων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με ειδική σήμανση στις γραμμές 1, 2 και 3 του Μετρό, καθώς και στο Τραμ, δημιουργία θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων και μοτοσυκλετών σε δημόσιους και ιδιωτικούς σταθμούς, καθώς και τον Κανονισμό Δικαιωμάτων επιβατών, ώστε να προβλέπει τη μεταφορά ποδηλάτου και πατινιών στα μέσα μεταφοράς. Ταυτόχρονα, κάθε Δήμος μπορεί να βελτιώσει τις υποδομές για το ποδήλατο ακολουθώντας τον νόμο του Υπουργείου Μεταφορών για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, όπου δόθηκε και σχετική παράταση με ειδική διάταξη.
  • Συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατιστών για την αναβάθμιση και επέκταση των ευρωπαϊκών ποδηλατικών διαδρομών στη χώρα μας στο Δίκτυο Eurovelo, με σκοπό την ενίσχυση του ποδηλατικού τουρισμού.


Κόκκινα δάνεια: η Κυβέρνηση απαντά με το έργο της

 


Απέναντι στα μεγάλα και κούφια λόγια του κ. Τσίπρα, η Κυβέρνηση απαντά με το έργο της.

  • Σήμερα, ύστερα από 4 χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί με γρήγορους ρυθμούς και είναι πλέον κάτω από το 10%.
  • Σήμερα, με διμερείς ρυθμίσεις, έχει ρυθμιστεί χρέος 68 δις ευρώ, ενώ στο χθες του κ. Τσίπρα μόλις 5,6 δισ.
  • Σήμερα το κράτος επιδοτεί μέχρι 220 ευρώ τη δόση δανειοληπτών πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών, που μπαίνουν στο αντίστοιχο πρόγραμμα, αναστέλλοντας έτσι τον κίνδυνο πλειστηριασμών για όσο διαρκεί, ενώ στο χθες του κ. Τσίπρα  οι δανειολήπτες βρίσκονταν σε διαρκή ομηρία και αβεβαιότητα.
  • Σήμερα προσφέρεται μια βεντάλια πολιτικών ενίσχυσης της νέας γενιάς για την απόκτηση στέγης με άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια, ενώ στο χθες του κ. Τσίπρα περίσσευε το εμπόριο ελπίδας και οι ψευδαισθήσεις.

Ό,τι κι αν προσπαθεί να πει ο κ. Τσίπρας, για τους πλειστηριασμούς, δεν μπορεί να ξεγελάσει ξανά τους πολίτες. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετωπίζει το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους με συνέπεια, μεθοδικότητα και κοινωνική ευαισθησία. Ανάμεσα στ’ άλλα:

  • Υλοποιήθηκε ένα ευρύ πλέγμα μέτρων, συνολικού ύψους άνω των 55 δισ. ευρώ, προκειμένου να στηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και η ρευστότητα των επιχειρήσεων, αποτρέποντας τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους. Μέσω των Προγραμμάτων «Γέφυρα» επιδοτήθηκαν, για πρώτη φορά, στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, τόσο εξυπηρετούμενα όσο και ρυθμισμένα «κόκκινα».
  • Θεσπίστηκαν δυνατότητες προστασίας και αναστολής πλειστηριασμών για την προστασία της ιδιαίτερα ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας των ευάλωτων οφειλετών. Βασικοί πυλώνες των δυνατοτήτων αυτών είναι η κρατική επιδότηση των δόσεων (έως 210 ευρώ) των ευάλωτων δανειοληπτών, η αναστολή μέτρων των πιστωτών για όσους εντάσσονται στο πρόγραμμα και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.
  • Υλοποιείται ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, με βάση τον Νόμο 4738/2020. Η πρόοδος που έχει συντελεστεί, είναι ιδιαίτερα σημαντική τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα, έχουν ήδη ρυθμιστεί (έως 31/3/2023) οφειλές προς το Δημόσιο και χρηματοδοτικούς φορείς, 1,42 δισ. ευρώ για περισσότερους από 4.346 οφειλέτες, ενώ τους τελευταίους 4 μήνες ο μέσος όρος ρυθμίσεων που επιτυγχάνεται σε μηνιαία βάση υπερβαίνει τις 500.
  • Τράπεζες και διαχειριστές απαιτήσεων ρυθμίζουν διμερώς μη-εξυπηρετούμενα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τις  Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων, έως τα τέλη του 2022, είχαν επιτευχθεί διμερείς ρυθμίσεις για δάνεια που υπερβαίνουν συνολικά τα 35 δισ. ευρώ, επαναφέροντας με τον τρόπο αυτό στον υγιή οικονομικό κύκλο περισσότερους από 700.000 δανειολήπτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις.
  • Νομοθετήθηκαν και αξιοποιούνται σύγχρονα εργαλεία για την ορθή παρακολούθηση και διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, όπως είναι η ίδρυση του Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων και η ίδρυση του Παρατηρητηρίου Πιστοληπτικής Επέκτασης.


Η Ελλάδα θα κατακτήσει σύντομα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα

 



Πρόεδρος του Eurogroup Paschal Donohoe μιλώντας στην εκδήλωση του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα: «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα - Πρόοδος - Προοπτική»:

  • Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα κατακτήσει σύντομα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα όσον αφορά το δημόσιο χρέος. Και ο λόγος που πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί είναι όλη η δουλειά που μας έχει φέρει έως αυτό το σημείο.
  • Τον περασμένο Αύγουστο, χάρη στο έργο σας, την αποφασιστικότητά σας και τις πολιτικές σας η Ελλάδα εξήλθε από το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας. Αυτό ήταν ένα εξαιρετικά σημαντικό ορόσημο για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
    • Πετύχατε ανάπτυξη του εθνικού εισοδήματος της τάξης του 5,9% πέρυσι, για φέτος προβλέπεται ανάπτυξη 2,3%. Πρόκειται για επίπεδα που είναι τώρα πάνω από τον μέσο όρο στην ευρωζώνη. 
    • Το επίπεδο του πληθωρισμού είναι ένα από τα χαμηλότερα στην ευρωζώνη. Μολονότι παραδέχομαι ότι οι αυξήσεις στις τιμές, η αύξηση στο κόστος ζωής, έχουν ασφαλώς επηρεάσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, χάρη στις αποφάσεις που έγιναν στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών σας είχατε τη δυνατότητα να επέμβετε εκ νέου και να υποστηρίξετε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.
  • Όταν συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση, μετά τις εκλογές, θα έχει μία πιο υγιή οικονομική προοπτική, πιο ισχυρά οικονομικά θεμέλια από οποιαδήποτε προηγούμενη κυβέρνηση εδώ και κάποιο καιρό. Αυτό οφείλεται στη δουλειά που έχετε κάνει, στις πολύ δύσκολες αποφάσεις που ελήφθησαν σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτή η δουλειά απέφερε αποτελέσματα, ενίσχυσε την ανθεκτικότητά σας, ακριβώς σε μία συγκυρία που το χρειαζόμαστε. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα περήφανοι για τις υπηρεσίες που έχετε προσφέρει στον ελληνικό λαό.


Η Ελλάδα επιστρέφει στα πρωτογενή πλεονάσματα


 

Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην εκδήλωση του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα: «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα - Πρόοδος - Προοπτική»:

  • Παρότι στηρίξαμε, και συνεχίζουμε να στηρίζουμε, γενναία την κοινωνία σε όλες τις κρίσεις, με το 3ο μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας στην Ε.Ε., η χώρα μηδενίζει το πρωτογενές της αποτέλεσμα το 2022, και επιστρέφει στα πρωτογενή πλεονάσματα, λόγω της ισχυρής ανάπτυξης.
  • Ό,τι είπαμε, το κάναμε, χτίζοντας μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Μετά από 4 χρόνια σκληρής δουλειάς σήμερα, μπορούμε να μιλάμε με έργα και πράξεις. Έργα όπως, μεταξύ άλλων, οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η γενναία στήριξη των πολιτών σε όλες τις κρίσεις με μέτρα άνω των 57 δισ. ευρώ, η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος του πολίτη, η ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η υλοποίηση αλλαγών που εκσυγχρονίζουν την χώρα, η υλοποίηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και μιας διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, αλλά και η επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα που καθιστά απολύτως εφικτή την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023.