Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Σταδιακή επανεκκίνηση των σιδηροδρομικών δρομολογίων με έμφαση στα μέτρα ασφάλειας και την πιστή τήρηση του κανονισμού κυκλοφορίας

 


Ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες με στόχο την ασφάλεια, πραγματοποιήθηκε χθες στο πρώτο δρομολόγιο επιβατικών τρένων Αθήνα - Θεσσαλονίκη και Αθήνα - Καλαμπάκα. Σε μια ένδειξη εμπιστοσύνης στα μέτρα ασφάλειας που έχουν ληφθεί, ο  Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα υποδομών και μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν ανάμεσα στους επιβάτες της αμαξοστοιχίας. Υπογράμμισε  ότι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, στην ΕΡΓΟΣΕ και την ΗellenicTrain «υπερέβαλαν εαυτούς για να μπορέσουμε σε μία εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη να αναβαθμίσουμε το επίπεδο ασφάλειας έτσι ώστε οι επιβάτες να αισθανθούν εμπιστοσύνη. Και βέβαια για  να  έχουμε,  έως ότου  ολοκληρωθούν τα προβλεπόμενα έργα, ένα επίπεδο ασφάλειας που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολιτών. Επισήμανε ταυτόχρονα τα βασικά ζητήματα στα οποία αποδίδει έμφαση η Κυβέρνηση: 

  • Πρώτο να ριχτεί άπλετο φως στο  δυστύχημα έτσι ώστε να αναδειχθούν οι ευθύνες, όπου αυτές υπάρχουν. Η έρευνα προχωρά με ταχείς ρυθμούς.
  • Δεύτερο, η επανεκκίνηση με ασφάλεια για την εμπέδωση της εμπιστοσύνης του κοινού. Ξεκίνησαν - σύμφωνα με τον προγραμματισμό- στις 22 Μαρτίου οι πρώτες περιφερειακές αμαξοστοιχίες και ο προαστιακός σιδηρόδρομος για το αεροδρόμιο και την Χαλκίδα, ακολούθησε η εμπορευματική αμαξοστοιχία για τη Θεσσαλονίκη και χθες ξεκίνησαν  οι επιβατικές αμαξοστοιχίες προς Θεσσαλονίκη και Καλαμπάκα.
  • Τρίτο, η ανάταξη του επιπέδου ασφάλειας των σιδηροδρόμων σε μόνιμο επίπεδο. Για το σκοπό αυτό γίνεται μία τεράστια προσπάθεια εκ μέρους της Πολιτείας έτσι ώστε όλες οι συμβάσεις που αναφέρονται στην σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση καθολικά στον κύριο άξονα να ολοκληρωθούν έγκαιρα  και στο τέλος Σεπτεμβρίου να έχουμε ένα απολύτως ασφαλές δίκτυο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σε όλα τα διεθνή standards για την προστασία των επιβατών. Για το σκοπό αυτό έχουν αναπτυχθεί σημαντικές συνέργειες με ευρωπαϊκούς θεσμούς, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων, με τη γερμανική αλλά και τη γαλλική κυβέρνηση.
    • Σημειώνεται ότι για την εμπέδωση της ασφάλειας  συγκροτήθηκε και λειτουργεί νέο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του ΟΣΕ, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, καθώς επίσης και της Hellenic Train. Στόχος είναι αφενός, να επιτηρούνται καλύτερα τα συστήματα ασφαλείας και, αφετέρου, να προχωρήσει με πολύ γοργά βήματα η αναβάθμιση όλων των προδιαγραφών ασφαλείας του σιδηροδρομικού μας δικτύου.
    • Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε -και δίνεται- για συγκεκριμένα θέματα ασφάλειας, όπως είναι η πυρασφάλεια, η πυρανίχνευση και η πιστή τήρηση του κανονισμού κυκλοφορίας.
    • Ειδικά για τις σήραγγες αναβαθμίζεται η επιτήρηση με ηλεκτρονικές κάμερες, ενώ -έως ότου εγκατασταθεί πλήρως η τηλεδιοίκηση- θα υπάρχει, σε κάθε περίπτωση, μόνο μία αμαξοστοιχία εντός των σηράγγων.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου