Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Κυριάκος Μητσοτάκης : Μια μέρα μόνο ανικανότητας ήταν αρκετή για να γίνει μια πολύ μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά.



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε σήμερα, Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, το Φάληρο, τον Άλιμο και την Γλυφάδα, προκειμένου να δει από κοντά και να ενημερωθεί από τους δημάρχους για την οικολογική καταστροφή, που προκάλεσε η βύθιση του δεξαμενοπλοίου στην Σαλαμίνα.


Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δυστυχώς, η Αττική βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δεύτερη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου μήνα στην Βορειοανατολική Αττική. 

Χρειάστηκαν δεκάδες χρόνια για να μπορέσει, επιτέλους, να καθαρίσει ο Σαρωνικός και να απολαμβάνουν οι πολίτες του Λεκανοπεδίου καθαρές παραλίες και, δυστυχώς, μια μέρα μόνο ανικανότητας, για να γίνει μια πολύ μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά.


Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν βαριές ευθύνες. Και υπάρχουν, επίσης, μια σειρά από αμείλικτα ερωτήματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν:

Ποιος έκρινε ότι το καράβι αυτό ήταν αξιόπλοο; 

Πως γίνεται να βουλιάζει ένα καράβι μέσα στο λιμάνι σε συνθήκες νηνεμίας;

Γιατί άργησε ο κρατικός μηχανισμός να κινητοποιηθεί; 

Κινητοποιήθηκαν - ναι ή όχι - όλα τα σκάφη του Λιμενικού; 

Όλα αυτά είναι ερωτήματα τα οποία και πρέπει να απαντηθούν. Και υπάρχουν ευθύνες οι οποίες πρέπει να αποδοθούν. Και το ελάχιστο το οποίο μπορεί να κάνει ο κ. Τσίπρας, είναι να αποδεχθεί - σήμερα κιόλας - την παραίτηση του κ. Κουρουμπλή. 


Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, θα κάνουμε τα εξής: 

Καταθέτουμε σήμερα Επίκαιρη Επερώτηση στη Βουλή, υπογεγραμμένη από όλους τους βουλευτές της Β’ Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής, της Α’ και Β’ Πειραιά, όπου θα θέτουμε συγκεκριμένα ερωτήματα στον κ. Κουρουμπλή, προκειμένου να απαντηθούν και να μάθουμε, επιτέλους, όλη την αλήθεια. 

Έχω ζητήσει από τους ευρωβουλευτές μας να διερευνήσουν τη δυνατότητα εξεύρεσης ευρωπαϊκών πόρων για να μπορέσουν να συνδράμουν στην αποκατάσταση. 

Επίσης, έχω ζητήσει από το επιτελείο μου να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να επικαιροποιήσουμε τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε να αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τέτοια περιστατικά. 


Θέλω με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ όλους τους Δημάρχους, οι οποίοι κινήθηκαν με δικά τους μέσα και, χωρίς να υπάρχει κανείς απολύτως συντονισμός, έσπευσαν να αντιμετωπίσουν το πολύ μεγάλο πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε. 

Χρειαζόμαστε εξειδικευμένη υποστήριξη για να αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους ζητήματα και η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα είναι απολύτως επιβεβλημένη. 

Από εκεί και πέρα, εμείς ως Νέα Δημοκρατία θέτουμε στην διάθεση - το τονίζω - των ειδικών, τις δικές μας οργανώσεις και τους δικούς μας εθελοντές. Αλλά κάνω μια έκκληση: Μιλάμε για μια εξειδικευμένη διαδικασία και οι εθελοντές μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο εφόσον κρίνουν οι ειδικοί ότι έχουν κάτι ουσιαστικό να συνεισφέρουν και να προσφέρουν. 


Να ευχαριστήσουμε και δημόσια όσες και όσους έσπευσαν να βοηθήσουν και συνδράμουν, αλλά αυτή τη στιγμή, αυτό το οποίο πρέπει να γίνει είναι δουλειά των ειδικών. 

Έχουμε ένα χρέος, έχουμε μια ευθύνη να προστατεύσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον. Και λυπάμαι πραγματικά που, για άλλη μια φορά, η Κυβέρνηση πιάστηκε τόσο απροετοίμαστη, πιάστηκε τόσο ανέτοιμη για μια καταστροφή, η οποία έγινε μέσα στο λιμάνι. Σκεφτείτε τι θα είχε συμβεί αν είχαμε ένα άλλο περιστατικό στην ανοιχτή θάλασσα. 

Δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο αυτήν τη στιγμή. Ας κάνουμε όλοι - έστω και την τελευταία στιγμή - ό,τι περνάει από το χέρι μας να μειώσουμε την έκταση της ρύπανσης, να αποκαταστήσουμε τις ακτές μας το συντομότερο δυνατό, να καθαρίσουν οι ακτές. Αλλά να κάνουμε και αυτά τα οποία πρέπει για να προλάβουμε ένα αντίστοιχο περιστατικό στο μέλλον. 

Και βέβαια να αποδοθούν, επιτέλους, για μια φορά, οι ευθύνες. Όχι μόνο επιχειρησιακές, αλλά και πολιτικές. Διότι ναι υπάρχουν, επιτέλους, και πολιτικές ευθύνες. Και το Λιμενικό έχει προϊστάμενο και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προϊσταμένους και, αν κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, η ευθύνη τελικά βαραίνει τον πολιτικό προϊστάμενο». 


Ξεφτίλα! Πρωταθλήτρια φόρων η Ελλάδα για να επιβιώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ



Η Ελλάδα αναδείχθηκε δυστυχώς πρωταθλήτρια στην αύξηση της φορολογίας για το 2016, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση «Tax Policy Reforms 2017» του ΟΟΣΑ.

Αυτό συμβαίνει γιατί η κυβέρνηση μέσα στην ανεπάρκεια και ανικανότητα της δεν βρίσκει άλλους τρόπους να βοηθήσει την οικονομία της χώρας και το μόνο που κοιτάει είναι να γιγαντώσει και άλλο το δημόσιο, οπότε στραγγίζει και φτωχοποιεί της ελληνικές οικογένειες χωρίς οίκτο.

Αναλυτικότερα, η Ελλάδα αποτέλεσε την εξαίρεση στον κανόνα της γενικότερης τάσης που επικράτησε τα τελευταία χρόνια μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ να μειώνουν τη φορολογική επιβάρυνση επιχειρήσεων και ιδιωτών, με σκοπό την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ, σε αντίθεση με την πλειονότητα των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση, καθώς αυξάνει τους φόρους και τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία επειδή θέτει σε προτεραιότητα την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. 

Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας είναι η υποβάθμιση της ανταγωνιστικότητάς της και η φτωχοποίηση της ιδιωτικής οικονομίας και του λαού της.

Μετά την αρχική φάση της παγκόσμιας κρίσης, οπότε επικράτησε η τάση για αύξηση της φορολογίας και μείωση των δαπανών με σκοπό την τόνωση των εσόδων, οι περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ στράφηκαν σε φορολογικές μεταρρυθμίσεις που στόχευαν στην ανάπτυξη, ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα ανίκανη να θέσει στόχους στην ανάπτυξη στραγγίζει τους Έλληνες και καταστρέφει την Ελληνική οικονομία.


Αξιωματικός του ΠΝ πουλά το ξίφος του για 299 ευρώ!




Απίστευτο κι όμως αληθινό! Αξιωματικός του ΠΝ πουλά το ξίφος του για 299 ευρώ στο www.insomnia.gr. Στην περιγραφή της αγγελίας γράφει χαρακτηριστικά: 

πωλειται ΞΙΦΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΜΕΣΑ ΣΕ ΘΗΚΗ!!

Φωτογραφία: Το ξίφος που φαίνεται στην αγγελία


To ξίφος όπως μπορείτε να δείτε στην φωτογραφία είναι ολοκαίνουργο!

Σοκαριστικό το γεγονός ότι έφτασε σε τέτοιο σημείο, ώστε να πρέπει να πουλήσει το ξίφος του….



Πηγή : onalert.gr


Στο 21,1% η ανεργία στο β' τρίμηνο 2017



Στο 21,1% η ανεργία στο β' τρίμηνο 2017 από 23,3% στο α' τρίμηνο του ίδιου έτους, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Αναλυτικότερα, κατά το β΄ τρίμηνο του 2017, ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.791.408 άτομα και των ανέργων σε 1.016.571 άτομα.

Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 3,6%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και κατά 2,4%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγουμένου έτους.

Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 8,8%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και κατά 8,6%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγουμένου έτους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η ημιαπασχόληση είναι λύση για την ανεργία γιατί οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας είναι με  ημιαπασχόληση και μισθούς πείνας.

Σημειώνουμε ότι η εγγεγραμμένη ανεργία είναι αυτή που παρουσιάζεται, υπάρχουν και μη εγγεγραμμένη άνεργοι που δεν υπολογίζονται στα στοιχεία.


Φοβήθηκε ο Κουρουμπλής μην τον διώξουν και τα μαζεύει τα περί παραίτησης



Σιγά μην είχε το θάρρος να παραιτηθεί ο Κουρουμπλής και να χάσει την καρέκλα!!

Εδώ ψηφίζουν τα πάντα σε βάρος των Ελλήνων και της χώρας για να παραμείνουν όσο περισσότερο μπορούν στην καρέκλα, θα παραιτηθούν από μόνοι τους;

Δεν πέρασε πολύ ώρα που έθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, στη διάθεση του πρωθυπουργού την παραίτησή του μετά την τεράστια ευθύνη που έχει για την περιβαλλοντική καταστροφή στο Σαρωνικό, και αμέσως μόλις κατάλαβε τι είπε την πήρε πίσω.

Μέχρι και με σκάφος βγήκε στον Σαρωνικό να πιστοποιήσει ο ίδιος το μέγεθος της καταστροφής και μη χειρότερα δηλαδή και λίγη σοβαρότητα από τον ίδιο τον υπουργό δεν θα έβλαπτε, δεν πρέπει να θυσιάζονται όλα για επικοινωνιακούς λόγους.

Φοβούμενος ο Κουρουμπλής τον Τσίπρα που δεν το έχει και σε τίποτα για να πετάξει την ευθύνη του πει δεκτή η παραίτηση έκανε λόγο για λογοπαίγνιο.

«'Ηταν ένα λογοπαίγνιο. Είπα ότι κάθε μέρα είναι η παραίτησή μου στη διάθεση του πρωθυπουργού, διότι έχω όλα μου τα χρόνια αγωνιστεί γι αυτό το δικαίωμα του πρωθυπουργού: δηλαδή να έχει κάθε μέρα τις παραιτήσεις όλων των υπουργών στα χέρια του» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ναυτιλίας.

Νωρίτερα, πάντως, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 o ίδιος είχε δηλώσει ότι θέτει εαυτόν πάντα στη διάθεση του πρωθυπουργού και ότι η παραίτησή του είναι πάντα στη διάθεση του πρωθυπουργού.


Είναι ο Αλέξης βλάκας;




ΜΑΝΟΣ ΒΟΥΛΑΡΙΝΟΣ
Ρητορική ερώτηση, σύμφωνα με την τελευταία μόδα


Αποφάσισα κι εγώ να ακολουθήσω την τελευταία μόδα και να γράψω ένα κείμενο για έναν σπουδαίο πολιτικό προσπαθώντας να απαντήσω σε μια ερώτηση η οποία μοιάζει ρητορική. Θυμίζω πως έχουν προηγηθεί τα βαρυσήμαντα άρθρα «Ήταν ο Αντρέας ψεύτης;» του Αλέξη του Τσίπρα, «Είναι ο Τσίπρας ψεύτης;» ενός μεγαλοδημοσιογράφου του Αλέξη του Τσίπρα και «Χέζουν οι αρκούδες στος δάσος;» ενός ανώνυμου συμπολίτη μας. Κατ’ αντιστοιχία αποφάσισα να θέσω κι εγώ ένα ερώτημα στο οποίο –όπως και σ’ αυτά που προηγήθηκαν– το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι ένα βροντερό ΟΧΙ. ΟΧΙ γιατί δεν είναι δυνατόν ο ικανότεροεξυπνοτερογενναιοτεροϊστορικότερος λαός του γνωστού σύμπαντος να έχει επιλέξει για ηγέτη του ένα βλάκα με τον ίδιο τρόπο που είναι αδύνατον να έχει επιλέξει έναν ψεύτη. Θα ήταν μια επιλογή πρωτοφανής, μια επιλογή χωρίς προηγούμενο στην πρόσφατη (ή και την παλαιότερη) νεοελληνική ιστορία. Δυστυχώς, αμέσως μετά το βροντερό ΟΧΙ, έρχονται στο νου και κάποιες αμφιβολίες που θέλω να τις μοιραστώ μαζί σας. Να τις μοιραστώ προκειμένου μαζί να τις διαλύσουμε και να κάνουμε το ΟΧΙ της απάντησης ακόμα πιο βροντερό.

Αναρωτιέμαι, ας πούμε, τι είδους άνθρωπος είναι αυτός που έχει ένα στόχο, δίνει υποσχέσεις που δεν μπορεί να τηρήσει προκειμένου να τον πετύχει και συνεχίζει να δίνει αντίστοιχες υποσχέσεις ακόμα και όταν η επίτευξη του στόχου είναι βέβαιη. Γιατί ο Αλέξης, παρά τη βεβαιότητα της άνετης επικράτησης στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, συνέχιζε να υπόσχεται πράγματα που δεν ήταν δυνατόν να γίνουν;

Η σωστή απάντηση είναι ότι το ίδιο έκανε και ο Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου το 2009, πράγμα που αποδεικνύει πως οι ιδιαίτερα ευφυείς πολιτικοί συχνά ακολουθούν την ίδια τακτική. Η λάθος απάντηση είναι ότι ο Αλέξης δεν ήξερε ότι αυτά που υπόσχεται δεν γίνονται. Γιατί στην περίπτωση αυτή τα πραγματα είναι άσχημα. Θέλω να πω πως αν ένας υποψήφιος πρωθυπουργός, ένας άνθρωπος που έχει μεγαλώσει μέσα στην πολιτική, δεν ήξερε και δεν καταλάβαινε αυτό που ήξερα και καταλάβαινα μέχρι και εγώ, τότε η καταφατική απάντηση στην ερώτηση του τίτλου γίνεται πολύ πιθανή. Αλλά νομίζω κανείς δεν θα ισχυριστεί κάτι τόσο απίθανο. Εκτός φυσικά από τον ίδιο τον Αλέξη. Που έχει ισχυριστεί ότι αυταπατήθηκε... Επειδή δυσάρεστες σκέψεις γεμίζουν το μυαλό μου για τον πρωθυπουργό μας, λέω να πάω παρακάτω. Στους συνεργάτες του

Φέρτε για λίγο στο νου σας τον άνθρωπο-παγώνι, τον Γιάννη με το ένα ν. Θυμηθείτε τα λόγια του, το ύφος και την πόζα του. Θα εμπιστευόσασταν έναν τέτοιο άνθρωπο για οτιδήποτε; Θα του δίνατε να διαχειριστεί τα χρήματά σας; Τι είναι ένας πρωθυπουργός που βασίζει την οικονομική πολιτική της χώρας του σε έναν άνθρωπο του οποίου το μοναδικό όνειρο μοιάζει πως είναι να κλωνοποιηθεί προκειμένου να καταφέρει να κάνει έρωτα με τον εαυτό του; Ποιος επιλέγει να ακούει τις συμβουλές του Νικόλα του Καρανίκα; Γιατί ένας άνθρωπος να τοποθετήσει σε θέση κλειδί τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και να κάνει από μόνος του τη ζωή του δύσκολη; Πόσο έξυπνος μπορεί να είναι κάποιος που επέλεξε τον... (τοποθετήστε παρατρεχάμενο του Αλέξη της αρεσκείας σας); Μην απαντήσετε. Μπορεί να είναι στενάχωρη η απάντηση. Ας την αποφύγουμε κι αυτή κι ας πάμε αλλού.

Αλλά ούτε αυτό το αλλού είναι ωραίο. Γιατί είναι εκεί που αναρωτιέμαι πόσο έξυπνος μπορεί να είναι ένας πρωθυπουργός ο οποίος προκηρύσσει ένα δημοψήφισμα το οποίο δεν τον συμφέρει να κερδίσει γιατί θα υποχρεωθεί σε θεαματική κωλοτούμπα και παρόλα αυτά κάνει ό,τι μπορεί για να το κερδίσει. Είχα πάντα την εντύπωση ότι οι έξυπνοι άνθρωποι μπορεί να έρθουν σε δύσκολη θέση αλλά σπανίως μπαίνουν εκεί από μόνοι τους. Από την άλλη ο Αλέξης μπορεί να είναι η εξαίρεση.

Βέβαια οι έξυπνοι άνθρωποι έχουν κι ένα άλλο γνώρισμα. Αποφεύγουν να εκτεθούν αναφερόμενοι σε πράγματα που δεν γνωρίζουν. Αποφεύγουν, ας πούμε, να μιλήσουν μια ξένη γλώσσα αν δεν την ξέρουν καθόλου και αποφεύγουν να κάνουν αναφορές στη μυθολογία αν δεν την έχουν διαβάσει ούτε στα Κλασικά Εικονογραφημένα. Οι έξυπνοι άνθρωποι δεν μιλούν για τα ζητήματα που δεν καταλαβαίνουν. Ο Αλέξης πάλι μιλάει.

Ο Αλέξης, λοιπόν, υπόσχεται χωρίς λόγο μόνο και μόνο για να διαψευστεί, οδηγείται μόνος του σε θεαματικές κωλοτούμπες, επιλέγει για συνεργάτες ανθρώπους που οι υπόλοιποι δεν θα εμπιστευόμασταν ούτε για να μας βγάλουν έξω τα σκουπίδια, μιλάει για πράγματα που δεν ξέρει και σε γλώσσες που δεν καταλαβαίνει. Επιπροσθέτως έχει καταφέρει, διαδεχόμενος ένα σάπιο πολιτικό σύστημα, να έχει στήσει ένα δικό του σύστημα ακόμα πιο σάπιο. Έχει καταφέρει να διαδεχθεί πολιτικούς που έμοιαζαν τελειωμένοι κερδίζοντάς τους με άνεση και μόλις 2,5 χρόνια μετά η ήττα του στις επόμενες εκλογές να είναι δεδομένη.

Ομολογώ πως όλα τα παραπάνω μπορεί να οδηγήσουν στο βιαστικό συμπέρασμα πως η ευφυΐα δεν είναι από τα προτερήματα του Αλέξη. Από την άλλη είναι ο εκλεγμένος πρωθυπουργός μας. Κι αν ο εκλεγμένος πρωθυπουργός μας ειναι βλάκας αυτό κάτι λέει και για μας. Κυρίως για μας. Κι αυτό το κάτι δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Οπότε καλύτερα να απαντήσουμε αρνητικά στην ερώτηση του τίτλου κι ας πούμε απλώς ότι ο Αλέξης δεν είναι καμιά μεγαλοφυΐα. Αλλά μέχρι εκεί. Και μπράβο του κι εκείνου και μπράβο μας κι εμάς.


Πηγή : athensvoice.gr


Εξάρθρωση κυκλώματος καλλιέργειας και διακίνησης κάνναβης στο κέντρο της Αθήνας



Η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης αρμοδιότητάς της, αποκάλυψε την δράση εγκληματικού κυκλώματος η οποία δραστηριοποιείτο στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης καθώς και στη διακίνηση ακατέργαστης κάνναβης στη περιοχή των Εξαρχείων καθώς και του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας.

Συγκεκριμένα συνελήφθησαν 12-9-2017 στην Αθήνα, δύο μέλη της σπείρας, εκ των οποίων ένας 33χρονος ημεδαπός και ένα 29χρονος υπήκοος Νιγηρίας. Επιπλέον, για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται τέσσερα ακόμη μέλη ως διακινητές και ταυτοποιήθηκαν άλλα σαράντα τρία (43) άτομα ως χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Όπως εξακριβώθηκε από την έρευνα, οι ανωτέρω κατηγορούμενοι είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα που δραστηριοποιείτο συστηματικά στην καλλιέργεια κάνναβης καθώς και στην περαιτέρω διακίνηση ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης στην περιοχή των Εξαρχείων και του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας ( Ομόνοια, Μοναστηράκι, Θησείο, Αμπελόκηποι, Πλ. Κολιάτσου κλπ).

Από τις κατ’ οίκον έρευνες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήρης εξοπλισμός εργαστηρίου υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης, -552- γραμμάρια κάνναβης, δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές, το χρηματικό ποσό των -855- ευρώ καθώς και τετράδιο με διάφορες σημειώσεις.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.


Νέα Δημοκρατία : «Η Κυβέρνηση αγγίζει τον χρυσό και τον μετατρέπει σε κάρβουνο»



«Η Κυβέρνηση αγγίζει τον χρυσό και τον μετατρέπει σε κάρβουνο», επισημαίνουν 14 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την υπονόμευση της επένδυσης στις Σκουριές.

Υπογραμμίζουν ότι: «Την ώρα που η Ελλάδα διψάει για επενδύσεις, η σπουδαιότερη και μεγαλύτερη επένδυση της χώρας στον εξορυκτικό κλάδο και στη βαριά βιομηχανία σήμερα, κινδυνεύει να παγώσει, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ελληνική οικονομία και την τοπική κοινωνία». Και προσθέτουν:  «Η προφανής πια αναποτελεσματικότητα και οι κομματικές αγκυλώσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχουν σαν αποτέλεσμα 2.400 εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους και να οδηγηθούν στη μετανάστευση».  

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αφού αναφέρονται «στην ανικανότητα και την ιδεοληψία της Κυβέρνησης, που προκάλεσε την ακύρωση του φιλοεπενδυτικού προσωπείου του κ. Τσίπρα, μόλις 24 ώρες μετά τις αναπτυξιακές μεγαλοστομίες του στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης», υπογραμμίζουν ότι δεν ευσταθούν οι κυβερνητικοί χειρισμοί για εκκρεμότητες στις άδειες της επένδυσης και προσθέτουν: «Οι συνέπειες από την πιθανή εκδίωξη της επένδυσης θα είναι ανυπολόγιστες για τους εργαζόμενους που θα χάσουν τις δουλειές τους, για την οικονομία που θα χάσει 1 δισεκατομμύριο φόρους τα επόμενα χρόνια, αλλά και για την Ελλάδα ολόκληρη, καθώς το μήνυμα που θα σταλεί προς όλες τις κατευθύνσεις θα είναι εχθρικό για όλους τους πιθανούς μελλοντικούς επενδυτές και  θα καταστρέφει κάθε ελπίδα ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας μας».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καλούν τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δώσει απαντήσεις στα παρακάτω:

«1. Επιθυμεί ή όχι η Κυβέρνηση την ολοκλήρωση της εμβληματικής επένδυσης στις Σκουριές της Χαλκιδικής, με όρους αειφορίας και προστασίας του περιβάλλοντος και έτσι να διασφαλίσει τις χιλιάδες θέσεις εργασίας, την ανάπτυξη στην περιοχή και τα έσοδα του Κράτους; 

2. Έχει εξετάσει η Κυβέρνηση όλες τις νομικές παραμέτρους της υπόθεσης ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δημοσίου; 

3. Ταυτίζεται με την άποψη του συμβούλου Στρατηγικού Σχεδιασμού του Έλληνα πρωθυπουργού “στα τσακίδια”;».


Ο τυφώνας Χάρβεϊ «ξέβρασε» θαλάσσιο τέρας σε παραλία του Τέξας



«Ίσως να πρόκειται για ένα είδος χελιού», εκτιμούν οι επιστήμονες

Ένα μεγάλο πλάσμα με τεράστιο στόμα, κοφτερά δόντια και... δίχως μάτια, «ξεβράστηκε» σε παραλία του Τέξας, μετά το σφοδρό χτύπημα του τυφώνα Χάρβεϊ στην περιοχή, πριν από λίγες ημέρες.

Η αναφορά για την παρουσία του μεγάλιου θαλάσσιου πλάσματος στην Texas City Beach έγινε πριν από λίγα 24ωρα, αλλά οι αμερικανικές υπηρεσίες ήταν επικεντρωμένες στη διάσωση των ανθρώπων που είχαν πληγεί από τις πλημμύρες και στην αποκατάσταση των ζημιών σε δίκτυα και υποδομές.

Ο πολίτης που το ανακάλυψε, το τράβηξε φωτογραφίες, τις οποίες ανέβασε στο twitter, ώστε, όπως δήλωσε, «να το δουν πολλοί επιστήμονες».

Από τις φωτογραφίες, ορισμένοι επιστήμονες εξέφρασαν την εκτίμηση ότι πρόκειται για ένα είδος χελιού, το οποίο βέβαια είναι τεράστιο και με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ανάλογα πλάσματα έχουν αναφερθεί στον κόλπο του Μεξικού, όπως ουδέποτε έχει αιχμαλωτιστεί κάποιο, ώστε να μελετηθεί.

Τα μεγάλα χέλια διαβιώνουν σε βάθος μεταξύ 30 και 90 μέτρων και περνούν τη ζωή τους κρυμμένα σε βράχια.

Ειδικός επιστήμονας στα χέλια, ανέφερε ότι αυτό που βλέπει στην παραλία, φέρει στοιχεία από τρία μεγάλα είδη χελιών, τα οποία διαβιώνουν στον κόλπο του Μεξικού.

Δείτε τις φωτογραφίες του πλάσματος που ξεβράστηκε στην παραλία του Τέξας...










Πηγή : protothema.gr


Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για την εγκατάλειψη βρεφών στο Περιστέρι!


Μικρά και μεγάλα δράματα κρυμμένα στην καθημερινότητα. Συγκλονιστική υπόθεση εγκατάλειψης βρεφών αποκαλύφθηκε στο Περιστέρι. Ανήλικη μητέρα, εγκατέλειψε μαζί με τον νεαρό πατέρα, για ώρα κλειδωμένα, 4 μηνών δίδυμα βρέφη, μέσα στο διαμέρισμα τους.



Η συγκλονιστική υπόθεση αποκαλύφθηκε, όταν γείτονας του ζευγαριού άκουγε επί ώρες το γοερό κλάμα των παιδιών και τελικά ειδοποίησε την Αστυνομία, φοβούμενος για την υγεία των διδύμων.

Αστυνομικοί που έφθασαν στο σημείο, άκουσαν και οι ίδιοι το κλάμα των παιδιών και άμεσα ενημέρωσαν Εισαγγελέα, αλλά και το “Χαμόγελο του Παιδιού”.

Μέσα σε λίγη ώρα, στο σημείο έφθασαν τόσο ο Εισαγγελέας, όσο και κοινωνική λειτουργός από το “Χαμόγελο” και πλέον με άδεια του Εισαγγελικού λειτουργού, οι αστυνομικοί έσπασαν την κλειδωμένη πόρτα και μπήκαν στο διαμέρισμα της πολυκατοικίας, στην οδό Ευρώτα, στο Περιστέρι.

Σύμφωνα με το κ. Βασίλη Κόκκαλη, τον άνθρωπο που ενημέρωσε την Αστυνομία για το δράμα, είπε χαρακτηριστικά για την εικόνα που αντίκρισαν μόλις μπήκαν στο σπίτι: “…η εικόνα που αντικρίσαμε ήταν πραγματικά ανατριχιαστική. Ένα διαμέρισμα κενό από έπιπλα, μόνο τα στοιχειώδη δηλαδή, και στην μέση του σαλονιού μια κούνια με δυο βρέφη μέσα, τα οποία είχαν πλάνταζαν στο κλάμα.”

Μάλιστα, η εικόνα που κυριολεκτικά συγκλόνισε τον κ. Κόκκαλη, ήταν η κίνηση μιας αστυνομικού, η οποία πήρε τα δυο βρέφη, αγοράκι και κοριτσάκι και αμέσως τους άλλαξε την πάνα, καθώς ένα από τους λόγους που τα παιδιά έκλαιγαν ήταν και το γεγονος πως η πάνα τους δεν ειχε αλλαχθεί για πολλές ώρες.

Επίσης, με την βοήθεια της κοινωνικής λειτουργού έφτιαξαν γάλα στα μωράκια και τα τάισαν, καθώς ηταν νηστικά, άγνωστο για πόση ώρα. Όλα αυτά συνέβησαν στις 17:30 το απόγευμα της Τρίτης (12.09.2017).

Από εκεί και επειτα, οι αστυνομικοί άρχισαν να αναζητούν το ζευγάρι που είχε εγκαταλείψει τα παιδιά του κλειδωμένα μέσα στο διαμέρισμα, το οποίο μάλιστα δεν παρουσίαζε εικόνα υγιεινής, έστω και στοιχειώδους.

Γύρω στις 21:30 το βράδυ της ίδιας ημέρας, εμφανίστηκε το ζευγάρι, με αποτέλεσμα αστυνομικοί και εισαγγελέας να υποστούν νέο σοκ. Η μητέρα των διδύμων είναι μόλις 15 ετών και μάλιστα είναι έγκυος στο τρίτο παιδί. Ο πατέρας είναι 23 ετών και άνεργος. Η 15χρονη μητέρα είπε στους αστυνομικούς πως ένιωσε αδιαθεσία ο σύζυγος της και για αυτό τον πήγε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο χωρίς όμως να παρουσιάσει κάποιο χαρτί που να δικαιολογεί τον ισχυρισμό της.

Όπως είπε ο κ. Κόκκαλης: “…. Τόσο καιρό εδώ, δεν έχουμε δει τους γονείς αυτών των παιδιών να έρχονται στο διαμέρισμα, προκειμένου να δουν τα εγγόνια τους και να βοηθήσουν το ζευγάρι. Συχνά ακούμε τα κλάματα των παιδιών. Μάλιστα το ζευγάρι φεύγει ακόμα και μέσα στην νύχτα αφήνοντας μόνα τους τα μωράκια. Κλαίνε μέσα στην νύχτα. Αναγκάστηκα να πάρω την αστυνομία, φοβήθηκα για την υγεία των παιδιών” είπε χαρακτηριστικά ο άνθρωπος που βοήθησε, ώστε να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το δράμα.



Πηγή: newsit.gr


Φρίκη στην Ημαθία: Υπνώτιζε τα ανήλικα παιδιά της συντρόφου του και τα βίαζε



Ποινή κάθειρξης 50 ετών επιβλήθηκε σε έναν 34χρονο, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, επειδή βίαζε τα ανήλικα παιδιά της συντρόφου του, ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι, ηλικίας 5 και 6 ετών αντίστοιχα.

Ο 34χρονος κατηγορείτο μάλιστα ότι χορηγούσε στα θύματά του ηρεμιστικά χάπια σε ενέσιμη μορφή, κι αφού εκείνα κοιμούνταν, ασελγούσε πάνω τους.

Τα περιστατικά έλαβαν χώρα το 2012 στην Ημαθία, αλλά ήρθαν στο φως τρία χρόνια αργότερα, όταν τα δύο αδελφάκια φιλοξενούνταν σε ίδρυμα της περιοχής.

Ο κατηγορούμενος, κατά την απολογία του, αρνήθηκε το σύνολο των πράξεων, ενώ το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο με οριακή πλειοψηφία (4-3).


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Κυριάκος Μητσοτάκης : Κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού



Την απόλυτη δέσμευσή του ότι με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού, επανέλαβε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση που είχε σήμερα, Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, με νέες μητέρες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Περιστερίου.

«Να δώσουμε στα παιδιά μας πρόσβαση σε ποιοτική προσχολική αγωγή σε επίπεδο βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών αλλά και σε επίπεδο νηπιαγωγείων για να μην δημιουργούμε ανισότητες που θα κυνηγούν τα παιδιά για όλη τους τη ζωή» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.



«Μέχρι τα έξι έτη», συνέχισε, «μας λένε οι επιστήμονες ότι διαμορφώνονται οι βασικές συνάψεις του εγκεφάλου. Και εάν δεν υπάρχουν οι προσλαμβάνουσες παραστάσεις σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά θα ξεκινήσουν το σχολείο μειονεκτικά. Θα είναι η ζωή, για αυτά τα παιδιά, μονίμως ένας αγώνας δρόμου για να καλύψουν το χαμένο έδαφος».   

Για την ποιότητα των παιδικών σταθμών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, αλλά, κατά κανόνα, ακούω πολύ καλά λόγια. Η τοπική κοινωνία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και βοηθάει πολύ».

Έθεσε ως προτεραιότητα το ζήτημα των προδιαγραφών και ξεκαθάρισε: «Δεν πιστεύω, σε καμία περίπτωση, σε μια αγορά, η οποία είναι αυτορυθμιζόμενη και αφορά στην προστασία των πιο ευαίσθητων μελών μιας κοινωνίας, όπως είναι τα παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο ελεγκτικό, το οποίο θα εξασφαλίζει ότι οι προδιαγραφές που μπαίνουν τηρούνται από όλους. Και πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί σε αυτές τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν αποκλίσεις».



Αναφερόμενος στις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού των παιδικών σταθμών, επισήμανε: «Πολλές από τις συμβάσεις είναι ορισμένου χρόνου. Και εδώ γεννιέται το παράδοξο να έχουμε εμπιστευτεί το μέλλον των παιδιών μας σε εργαζόμενες και εργαζόμενους – κυρίως νέες κοπέλες – που είναι σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας. Εκεί, λοιπόν, που θα έπρεπε να έχουμε τακτικό προσωπικό δεν έχουμε. Και, εκεί, που ενδεχομένως δεν θα χρειαζόταν να έχουμε τακτικό προσωπικό στο Δημόσιο, έχουμε».    

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «μείζον ζήτημα τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας που αφορούν στη μητρότητα» ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει το θαυμασμό του «στην εργαζόμενη Ελληνίδα μάνα» που σε δύσκολες συνθήκες, όπως οι σημερινές, δίνει κάθε μέρα μάχη για να μεγαλώσει το παιδί της.



Τόνισε ότι πρέπει να δοθεί «μεγαλύτερη ευελιξία στους δασκάλους και τους καθηγητές, στο πλαίσιο βασικών κατευθύνσεων» ώστε να μπορούν να επιλέγουν οι ίδιοι βιβλία που θα διδάσκουν στα παιδιά.

Για τα ζητήματα της εκπαίδευσης, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «μεγάλο κεφάλαιο» τη δια βίου μάθηση, έδωσε έμφαση στην ανάγκη μετεξέλιξης των πολιτών και στην απόκτηση «νέων δεξιοτήτων», που θα τους επιτρέπουν «να δουλέψουν σε ένα αντικείμενο, το οποίο δεν έχουν σπουδάσει».


Λύγισε από την κούραση η Εθνική, νίκησε 74-69 η Ρωσία



Η Εθνική Ανδρών ηττήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με 69-74 από τη Ρωσία στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ 2017 και αποχαιρέτησε την διοργάνωση. 

Πρώτος σκόρερ για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ήταν ο Καλάθης με 25 πόντους, ενώ από τους Ρώσους ξεχώρισε ο Σβεντ με 26. 

Η Ρωσία στα ημιτελικά θα αντιμετωπίσει τη Σερβία που επικράτησε με 83-67 της Ιταλίας. 

Η εθνική πέταξε ένα ιδανικό ξεκίνημα διαστημικού μπάσκετ και διαφορά +13 πόντων, για να ηττηθεί με 74-69 από τη Ρωσία και να μείνει απραγματοποίητο το όνειρο της πρόκρισης στους «4» του Ευρωμπάσκετ, για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια. 

Από 33 λεπτά και πάνω αγωνίστηκαν οι βασικοί Καλάθης, Σλούκας, Παπανικολάου, Πρίντεζης και Μπουρούσης και στο τέλος... έσκασαν! 

Οσο ήταν αποτελεσματικό το μαρκάρισμα στον Σβεντ, η «γαλανόλευκη» διατηρούσε προβάδισμα (35-22 και 47-36 στα μέσα της 3ης περιόδου). Όμως, ο γκαρντ της Κίμκι πέτυχε τους 13 από τους 26 πόντους του στην 3η περίοδο (μετρούσε 4 στο ημίχρονο)! Οι 10/20 βολές στέρησαν μια ιστορική νίκη στην εθνική (20/25 οι Ρώσοι), καθώς και τα 1/7 τρίποντα στην 4η περίοδο από τους παίκτες του Κώστα Μίσσα. 

Στον τελευταίο αγώνα της στο Ευρωμπάσκετ, η εθνική πήρε 25 πόντους, 7 ασίστ, 5 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα από τον Νικ Καλάθη, αλλά τα 1 στα 4 τρίποντα που είχε στην 4η κρίσιμη περίοδο ήταν καθοριστικά στη μη επίτευξη του στόχου. Ο Πρίντεζης πέτυχε 19 πόντους, αλλά με 3/8 βολές και σταθερά εύστοχος σε μία από τις 2 όσες φορές πήγε στη γραμμή στο τελευταίο δεκάλεπτο. 

Είχε χαθεί ουσιαστικά η ψυχολογία, αλλά και η ψυχραιμία μετά την ανατροπή των Ρώσων και οι επιλογές των διεθνών δεν ήταν οι ενδεδειγμένες. Τα 5 επιθετικά ριμπάουντ έναντι 11 της Ρωσίας έκαναν επίσης τη διαφορά, με τους Ρώσους να πανηγυρίζουν την παρουσία στην 4αδα, μετά από 6 χρόνια (2011). 

Ο Μοζγκόφ είχε 15 πόντους, 10 ριμπάουντ, ενώ μεγάλη ζημιά έκανε ο Βορόντσεβιτς με 12 ριμπάουντ. Ο Βιτάλι Φριτζόν με 11 πόντους αποδείχτηκε επίσης καθοριστικός στη νίκη-πρόκριση της Ρωσίας.

Ο Τιμοφέι Μοζγκόφ πέτυχε τους 6 από τους 8 πρώτους πόντους της Ρωσίας, 7-8, με τον Παπαγιάννη να έχει αρχίσει βασικός, αλλά να μην παρουσιάζεται όπως θα έπρεπε απέναντι στον σέντερ των Μπρούκλιν Νετς. Μετά το 9-11 με τρίποντο του Κουλαγκίν, ο Μίσσας έστειλε τον έμπειρο Μπουρούση στο παρκέ, με την εικόνα να παίζει διαστημικό μπάσκετ! 

Κλεψίματα από Καλάθη και Μπουρούση, αιφνιδιασμοί με 5 ασίστ από τον Καλάθη και τελικό αποδέκτη, είτε τον Πρίντεζη που έφτασε τους 8 πόντους, είτε τον Μπουρούση. Τα 10/13 δίποντα (5/10 οι Ρώσοι που είχαν και 1/5 τρίποντα) είχε ως αποτέλεσμα το 24-17 στο 10ο λεπτό. 

Η εθνική είχε περιορίσει τον Αλεξέι Σβεντ σε 2 πόντους από βολές, 2 ασίστ σε 8.5 λεπτά και είχε πάρει 18 πόντους μέσα από τη ρακέτα! Παρά το τρίποντο του Φριτζόν, 24-20, η εθνική επιδόθηκε σε επιμέρους σκορ 11-2 έκτοτε, για το +13 (35-22) χάρη σε 5 πόντους του Καλάθη, και από 2 των Παπανικολάου, Πρίντεζη, Σλούκα. 

Το μοναδικό καλάθι για τους Ρώσους είχε πετύχει ο Αλεξέι Σβεντ και ήταν μόλις το 1ο σε 7! Όταν όμως, στο παρκέ μπήκαν οι Παππάς, Μάντζαρης, Παπαπέτρου για να δώσουν ανάσες στους βασικούς, οι Ρώσοι μείωσαν σε 35-26. Επέστρεψαν άμεσα τότε οι Καλάθης, Σλούκας και Παπανικολάου. Ο Φριτζόν με τρίποντο ολοκλήρωσε ένα σερί 7-0 για τη Ρωσία, 35-29, καθώς για 3 λεπτά οι Έλληνες διεθνείς δεν μπορούσαν να σκοράρουν και έκαναν λάθη. 

Το θετικό ήταν πως τα μακρινά σουτ δεν έμπαιναν για τη Ρωσία που είχε 2/13 τρίποντα στο α΄ μέρος (2/7 η Ελλάδα). Σε 4 βολές που κλήθηκε να εκτελέσει ο Πρίντεζης ευστόχησε στις 2, για το 37-31 του ημιχρόνου μετά το σουτ του Κουλαγκίν. Αρνητικό τα 2 μόνο επιθετικά ριμπάουντ (0 στο 1ο δεκάλεπτο) για την εθνική.

Με τρίποντο του Πρίντεζη, 40-31, ξεκίνησε η 3η περίοδος, αλλά ο Σβεντ απάντησε έξω από τα 6.75, 40-34. Ακολούθησε νέο τρίποντο του Πρίντεζη και δίποντο του Μπουρούση για το 45-36, ενώ ο Σλούκας έκανε το +11, 47-36. Όμως, η αστοχία από τη γραμμή του φάουλ (3/8) και έλλειψη συγκέντρωσης στην τελική προσπάθεια έδωσαν το δικαίωμα στη Ρωσία να απειλήσει, 49-47 (με τον Κουλαγκίν) και 51-49 (με τον Σβεντ). 

Μια λάθος πάσα του Πρίντεζη προς τον Σλούκα, έδωσε ευκαιρία στον Σβεντ να κλέψει την μπάλα να βγει στον αιφνιδιασμό και να ισοφαρίσει σε 51-51, φτάνοντας τους 17 πόντους (13 μόνο στην 3η περίοδο!), 22’’ πριν την ολοκλήρωση του 3ου δεκαλέπτου. 

Ο Μπουρούσης με ασίστ του Σλούκα έδωσε ανάσα, 53-51, στο 30ο λεπτό. Ο Σβεντ είχε βρει τρόπο να «ξεκλειδώσει» το μαρκάρισμα πάνω του για να δώσει προβάδισμα στη Ρωσία, 53-55, με 4 δικούς του πόντους (21!). Με τρίποντο, αμαρκάριστος ο Βορόντσεβιτς έκανε το 56-58, αλλά με γκολ φάουλ ο Καλάθης έβαλε την Ελλάδα μπροστά 59-58. 

Έκτοτε, οι Ρώσοι είχαν σερί 7-0 με 5/5 βολές (1 από Φριτζόν και 4 από Σβεντ), 59-65, με τον Καλάθη να αστοχεί σε λέι απ και εν συνεχεία να χρεώνεται σε φάουλ πάνω σε προσπάθεια για κλέψιμο. Μόνο μία βολή εκμεταλλεύτηκε πάλι ο Πρίντεζης, 60-65 και το κάρφωμα του Μοζγκόφ, 60-67 υποχρέωσε τον Μίσσα να καλέσει τάιμ αουτ. Ένα κόψιμο του Παπανικολάου έδωσε την ευκαιρία στην Ελλάδα να βγει στον αιφνιδιασμό αλλά ο Πριντεζης κόπηκε στον αέρα. 

Μπουρούσης και Καλάθης ήταν οι πρωταγωνιστές στις δύο επόμενες φάσεις, με τον Καρδιτσιώτη σέντερ να κόβει και τον Καλάθη να πετυχαίνει ισάριθμα λέι απ, 64-67. Ο Σβεντ που είχε αστοχήσει σε 3, έβαλε μία βολή, 64-68. Αστοχος σε 3 ο Καλάθης, αστοχος σε σουτ για 2 ο Σβεντ, ενώ ο Κβοστόβ έκανε φάουλ στον Μπουρούση, 66-68, με 2/2 βολές του αρχηγού. 

Το τρίποντο του Καλάθη στο 1 λεπτό δεν βρήκε στόχο, ο Κβοστόφ από μέση απόσταση, δεν δίστασε, 66-70, στα 44΄΄. Άστοχος και ο Μπουρούσης, με τον Σλούκα να κάνει φάουλ στον Κβοστόβ, στα 13΄΄, 66-71. Ο Φριτζόν αύξησε τη διαφορά, 66-72 (1/2 βολές), με τον Καλάθη να μειώνει σε 69-72 με τρίποντο, στα 12΄΄. Εύστοχος και στις 2 βολές ο Φριτζόν, 69-74. Ο Καλάθης αστόχησε σε τρίποντο κι εκεί τέλειωσαν όλα.

Διαιτητές: Μαράνιο (Βραζιλία), Κόντε (Ισπανία), Ρόσο (Γαλλία)

Τα δεκάλεπτα: 24-17, 37-31, 53-51, 69-74

ΕΛΛΑΔΑ (Κώστας Μίσσας): Καλάθης 25 (8/12 δίποντα, 2/8 τρίποντα, 3/4 βολές, 5 ριμπάουντ, 7 ασίστ), Μπουρούσης 10 (7 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα), Σλούκας 7 (1 τρίποντο, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 6 λάθη), Παππάς, Παπαγιάννης 2, Πρίντεζης 19 (7/12 σουτ, 3/8 βολές, 5 ριμπάουντ), Παπανικολάου 6 (7 ριμπάουντ), Μάντζαρης, Παπαπέτρου, Αντετοκούνμπο

ΡΩΣΙΑ (Σεργκέι Μπαζάρεβιτς): Σβεντ 26 (7/22 σουτ, 10/11 βολές, 5 ασίστ, 7 λάθη), Φριτζόν 11 (1), Αντόνοφ, Ζούμπκοφ, Κβοστόφ 7, Μοζγκόφ 15 (10 ριμπάουντ), Βοροντσέβιτς 8 (2 τρίποντα, 12 ριμπάουντ), Ντ. Κουλάγκιν 7 (1), Κουρμπανόφ.


Τα ζευγάρια στα ημιτελικά του Ευρωμπάσκετ 2017, έχουν ως εξής:

14/9
Ισπανία-Σλοβενία 

15/9
Σερβία-Ρωσία


Πηγή : in.gr


Ποια σημεία του νέου προγράμματος Γιούνκερ επηρεάζουν την Ελλάδα



Υπερυπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης ζητά ο πρόεδρος της Κομισιόν

Το σχέδιο του για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο θα εφαρμόσει στα δυο χρόνια θητείας που του απομένουν, παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Αν και οι εξαγγελίες Γιούνκερ δεν επικεντρώθηκαν στην Ελλάδα, οι προτάσεις είναι διαμορφωμένες από την «εμπειρία της ελληνικής κρίσης» και κάποιες επηρεάζουν άμεσα το μέλλον της χώρας μας, όπως η προσέλκυση των ξένων επενδύσεων αλλά και η δημιουργία θέσης υπερυπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Αναλυτικά τα σημεία του νέου προγράμματος Γιούνκερ είναι:

Υπερυπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης

Ο Γιούνκερ εκφράσθηκε υπέρ ενός Ευρωπαίου υπερυπουργού Οικονομικών και Οικονομίας, Πρόκειται για μια παλιά ιδέα που επαναδιατυπώθηκε πρόσφατα από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Εξέφρασε την επιθυμία «ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία και τα Οικονομικά να γίνει ο υπουργός αυτός» και να είναι επίσης «ο πρόεδρος του Eurogroup (στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης)». «Δεν βλέπω με συμπάθεια την ιδέα ενός κοινοβουλίου ειδικά για την Ευρωζώνη», διευκρίνισε αντίθετα.

Η ιδέα για τη θέσπιση ενός υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης επανήλθε πολλές φορές στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης.

Διεθνές εμπόριο

«Από πέρυσι, παρατηρώ πως οι εταίροι μας σ' ολόκληρο τον κόσμο σπρώχνονται στην πόρτα μας για να συνάψουν μαζί μας εμπορικές συμφωνίες», δήλωσε ο πρόεδρος του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ εκφράζοντας την ικανοποίησή του γι' αυτό, αλλά πρόσθεσε πως «θα πρέπει να παίρνουμε τόσα όσα δίνουμε».

Ο Γιούνκερ θέλει να αρχίσει εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, τις οποίες επιθυμεί να ολοκληρώσει πριν από το τέλος της θητείας του το 2019.

Μετά τις πολεμικές που περιέβαλαν τις προηγούμενες διαβουλεύσεις, η Επιτροπή θα δημοσιοποιεί στο μέλλον «πλήρη τα σχέδια εντολής διαπραγμάτευσης που θα παρουσιάζει στο Συμβούλιο».

Ξένες επενδύσεις

Το ζήτημα των ξένων επενδύσεων έχει μπει στην κορυφή της οικονομικής ατζέντας της Ελλάδας.

Ο Γιούνκερ ανακοίνωσε ένα ευρωπαϊκό «πλαίσιο» για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων στην ΕΕ με στόχο να προστατευθούν στρατηγικοί τομείς, κάτι που απαντά κυρίως στις ανησυχίες για τις κινεζικές εξαγορές στην Ευρώπη.

Μετανάστευση

Ο Γιούνκερ δήλωσε πως «πριν από το τέλος του μήνα» η Επιτροπή θα παρουσιάσει «προτάσεις επικεντρωμένες στις επιστροφές (σ.σ.: τους επαναπατρισμούς παράτυπων μεταναστών), την αλληλεγγύη με την Αφρική και το άνοιγμα νόμιμων οδών μετανάστευσης», κυρίως με τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Αφρική.

«Οφείλουμε επίσης να βελτιώσουμε κατεπειγόντως τις συνθήκες ζωής των προσφύγων στη Λιβύη», τόνισε ο επικεφαλής της Κομισιόν. «Θλίβομαι πολύ για τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης ή υποδοχής», πρόσθεσε εκτιμώντας πως «η Ευρώπη έχει μια συλλογική ευθύνη» στο θέμα αυτό. Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι βασικές χώρες υποδοχής μεταναστών που θέλουν να περάσουν στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Χώρος Σένγκεν

Ο Γιούνκερ, στις φωνές που απαιτούν έξωση της Ελλάδας από τη Σένγκεν, έχει απαντήσει ότι αυτό θα ήταν καταστροφικό, όχι για τη χώρα μας αλλά και όλη την Ευρώπη.  «Αν θέλουμε να ενισχύσουμε την προστασία των εξωτερικών συνόρων μας, οφείλουμε να αφήσουμε τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία να ενταχθούν αμέσως στον χώρο Σένγκεν» ελεύθερης κυκλοφορίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής προσθέτοντας ότι και η Κροατία πρέπει να γίνει «πλήρες μέλος μόλις εκπληρώσει όλα τα κριτήρια».

Αποσπασμένοι εργάτες

Η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία μιας «κοινής αρχής» που να ελέγχει την εφαρμογή «παντού» στην ΕΕ των διατάξεων που πλαισιώνουν την προσφυγή σε αποσπασμένους εργάτες και κατηγορούνται σήμερα ότι ευνοούν το κοινωνικό ντάμπινγκ.

«Είναι παράλογο να υπάρχει μια τραπεζική αρχή που να επιβλέπει ώστε να γίνονται σεβαστές (στην ΕΕ) οι τραπεζικές προδιαγραφές, αλλά να μην υπάρχει κοινή αρχή για την αγορά εργασίας που να εξασφαλίζει τη δικαιοσύνη στην εσωτερική αγορά. Θα τη δημιουργήσουμε».

Υπερπρόεδρος

Στο θεσμικό επίπεδο, ο Γιούνκερ πρότεινε να συγχωνευθούν στο μέλλον η θέση του και εκείνη του Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τουρκία

«Απευθύνω σήμερα μια έκκληση προς τους αξιωματούχους στην Τουρκία, απελευθερώστε τους δημοσιογράφους μας και όχι μόνο τους δικούς μας, σταματήστε να προσβάλλετε τα κράτη μέλη μας, τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεών μας χαρακτηρίζοντάς τους φασίστες και ναζί», τόνισε ο Γιούνκερ.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο «μιας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ μέσα στο εγγύς μέλλον», όμως δεν τάχθηκε υπέρ μιας διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όπως ζήτησε πρόσφατα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Κυβερνοασφάλεια και τρομοκρατία

«Οι κυβερνοεπιθέσεις είναι μερικές φορές πιο επικίνδυνες για τη σταθερότητα των δημοκρατιών και των οικονομιών απ' ό,τι τα τουφέκια και τα άρματα μάχης», προειδοποίησε ο Γιούνκερ, ο οποίος προτείνει τη δημιουργία μιας «Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας, για να αμυνθούμε καλύτερα εναντίον των επιθέσεων αυτών».

Για να ενισχυθεί ο αντιτρομοκρατικός αγώνας, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία «ενός ευρωπαϊκού πυρήνα πληροφοριών αρμόδιου να φροντίζει ώστε τα δεδομένα σχετικά με τους τρομοκράτες και τους ξένους μαχητές να ανταλλάσσονται αυτομάτως ανάμεσα στις υπηρεσίες πληροφοριών και την αστυνομία».

Ο Γιούνκερ θέλει εξάλλου η μελλοντική ευρωπαϊκή εισαγγελία, που θα ειδικεύεται στον αγώνα εναντίον των απατών στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, να είναι επίσης αρμόδια «να διώκει τους δράστες διασυνοριακών τρομοκρατικών παραβιάσεων».

«Τραγικό» Brexit

Ο Γιούνκερ αναφέρθηκε πολύ σύντομα στο Brexit, το οποίο χαρακτήρισε «θλιβερό και τραγικό».

«Στις 30 Μαρτίου 2019 θα είμαστε μια Ένωση των 27, προτείνω να προετοιμαστούμε καλά γι' αυτό», δήλωσε και πρότεινε επίσης να οργανωθεί «μια ειδική σύνοδος κορυφής στη Ρουμανία, στις 30 Μαρτίου 2019», για να «ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την οικοδόμηση μιας περισσότερο ενωμένης, περισσότερο ισχυρής και περισσότερο δημοκρατικής Ευρώπης».


Πηγή : news.gr


Μάχη για τον καθαρισμό από την πετρελαιοκηλίδα των ακτών σε Σαλαμίνα, Πειραιά, Άγιο Κοσμά ακόμα και στη Γλυφάδα



Μάχη για τον καθαρισμό των ακτών σε Σαλαμίνα, Πειραιά, Άγιο Κοσμά ακόμα και στη Γλυφάδα δίνουν σήμερα Τετάρτη τα συνεργεία απορρύπανσης σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα. Κάτοικοι και επιχειρηματίες διαμαρτύρονται για την οικολογική καταστροφή αλλά και τις οικονομικές επιπτώσεις ενώ έντονη για μια ακόμη ημέρα είναι η δυσοσμία στις περιοχές που επλήγησαν. Εν τω μεταξύ κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εκφράστηκε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι σε περίπου ένα μήνα θα έχουν καθαριστεί οι ακτές.

Όπως ανέφεραν στο «Βήμα» από το Γραφείο Επικοινωνίας του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης, «έχουν ξεβραστεί κομμάτια από την πετρελαιοκηλίδα σε ορισμένα σημεία στην ακτή και ο δήμος έχει θέσει την πολιτική προστασία σε εγρήγορση ώστε να επέμβει άμεσα για να καθαρίσει τις ακτές. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε τρία σημεία της παραλίας του Αγ. Κοσμά. Μας ειδοποίησαν ήδη υπάλληλοι των δημοτικών υπηρεσιών αλλά και από τις εγκαταστάσεις του Αγ. Κοσμά και σπεύδει συνεργείο για αυτοψία και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας καθαρισμού της αμμουδιάς».

Επίσης ο δήμαρχος Γλυφάδας κ. Γιώργος Παπανικολάου σημείωσε ότι: «Δυστυχώς η θαλάσσια ρύπανση από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη» στη Σαλαμίνα έφτασε στη Γλυφάδα μας και το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, με εκτεταμένη ρύπανση και έντονη οσμή σε όλο μας το παραλιακό μέτωπο. Η μάχη είναι άνιση. Από τα χαράματα σήμερα, είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και συνδράμουμε με όποια μέσα διαθέτουμε στο έργο των αρμόδιων φορέων: τοποθετήσαμε πλωτό φράγμα, ρίξαμε αντιρρυπαντικό υλικό (μια ουσία που διαλύει το πετρέλαιο), απόχη και ειδικές απορροφητικές πετσέτες. Παράλληλα, ένα ειδικό σκάφος προχωρά στον καθαρισμό των υδάτων.»

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, έφερε την υπόθεση της ρύπανσης από το ναυάγιο, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, με αίτημα που ήδη υπέβαλε το υπουργείο. Η συνεδρίαση θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Η νεώτερη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος που εκδόθηκε το απόγευμα της Τετάρτης «γνωρίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στεγανοποίησης του ναυαγίου που πραγματοποιήθηκε χθες, εντός ποντισθέντων φραγμάτων ναυαγίου δεν υφίσταται ρύπανση ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία απάντλησης του φορτίου του πλοίου. 

Παράλληλα, με μέριμνα της Λιμενικής Αρχής Σαλαμίνας και της ιδιωτικής εταιρείας στην οποία έχουν ανατεθεί οι εργασίες απορρύπανσης, έχουν τοποθετηθεί πλωτά φράγματα σε περιοχές κατά μήκος όρμου Κυνοσούρας και κόλπου Σεληνίων νήσου Σαλαμίνας, καθώς και σε σημεία ακτογραμμής μεταξύ Σχολής Ναυτικών Δοκίμων έως μαρίνα Ζέας. Στις παραπάνω περιοχές επιχειρούν για καθαρισμό της ρύπανσης εξειδικευμένα συνεργεία της ιδιωτικής εταιρείας με βυτιοφόρα οχήματα. Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή του ναυαγίου καθώς και στις θαλάσσιες περιοχές που εκτείνονται από τον λιμένα Πειραιά μέχρι και τον Άγιο Κοσμά συνεχίζουν να επιχειρούν περιπολικά σκάφη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., ειδικά αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., πλωτός γερανός με πλωτά φράγματα, ρυμουλκά και παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη ιδιωτικής εταιρείας. Σημειώνεται ακόμη ότι, στο πλαίσιο παροχής από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα “EMSA” (European Maritime Safety Agency) στα κράτη-μέλη, ενός δικτύου πλοίων αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδων (EMSA Network of Oil Spill Response Vessels), ενεργοποιήθηκε το αντιρρυπαντικό σκάφος AKTAIA OSRV με εξοπλισμό αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδων.»

Σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας

Για το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής όλα έγιναν όπως έπρεπε αποδίδοντας την επέκταση της πετρελαιοκηλίδας στα θαλάσσια ρεύματα που παρέσυραν ποσότητες που είχαν απομείνει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. 

Το πρωί στο υπουργείο πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη για το θέμα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Διονύσιο Χαράλαμπο Καλαματιανό να το χαρακτηρίζει ως μείζονος σημασίας βαρύ περιστατικό.

Επίσης τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η επικέντρωση των ενεργειών βρίσκεται στη απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο, προκειμένου να μην υπάρξει άλλη διαρροή ρυπογόνων ουσιών, αλλά και στον εντοπισμό των πετρελαιοκηλίδων που υπάρχουν στη θάλασσα με σκοπό τη συλλογή τους.

Σε ερώτηση αν υπήρξε άμεση αντιμετώπιση του περιστατικού ρύπανσης από την πρώτη στιγμή, ο κ. Καλαματιανός απάντησε ότι η κινητοποίηση των λιμενικών Αρχών ήταν άμεση ενώ από την πρώτη ώρα του περιστατικού περιπολούσε στο σημείο του ναυαγίου σκάφος του λιμενικού σώματος.

Είπε, εξάλλου, ότι η ανάθεση από την πλοιοκτήτρια εταιρεία στην εταιρεία απορρύπανσης έγινε επίσης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, σε λιγότερο από τέσσερις ώρες.

«Η αντιμετώπιση είναι επαρκής και αποτελεσματική και η εικόνα που έχουμε σήμερα είναι ότι στο σημείο του ναυαγίου υπάρχει πλωτός γερανός και τρεις σειρές φραγμάτων που εμποδίσουν κηλίδες από το ναυάγιο να εξέλθουν και να μολύνουν περαιτέρω την περιοχή» δήλωσε ο κ. Καλαματιανός και συμπλήρωσε ότι «στις ακτές τόσο της Σαλαμίνας όσο και στην Πειραϊκή, όπου έχει εμφανιστεί πετρελαιοκηλίδα, επιχειρούν χερσαίες δυνάμεις ενώ χρησιμοποιούνται και εναέρια μέσα του λιμενικού που περιπολούν τον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο του Σαρωνικού».

«Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή την έκταση της θαλάσσιας μόλυνσης, αλλά όταν όταν έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία και γι αυτό θα είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε» ανέφερε. 

Για ένα από τα μεγαλύτερα περιστατικά ρύπανσης που έχουν προκληθεί στη θάλασσα τα τελευταία χρόνια, έκανε λόγο από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, ενώ σε δηλώσεις του τόνισε, ότι έως στιγμής δεν είναι εμφανείς οι λόγοι και τα αίτια της βύθισης του πλοίου, καθώς δεν έχει προκύψει πρόσκρουση και δεν υπήρχε έντονη θαλασσοταραχή.

«Η επέκταση της ρύπανσης γίνεται με ταχύτητα που μας κάνει να ανησυχούμε. Ζητήσαμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα και μέσα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη ρύπανση της θάλασσας, η οποία απλώνεται σε όλη την ακτογραμμή και της Πειραϊκής και όχι μόνο» τόνισε ο κ. Γαβρίλης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης η εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρίας του δεξαμενοπλοίου, της «AGIA ZONI II Ναυτική Εταιρία», Χριστίνα Σφαέλου, δήλωσε ότι η απώλεια του πλοίου είναι τραγική και αναπάντεχη για την εταιρία, η οποία, ακόμα, όπως υποστήριξε, δεν γνωρίζει τις αιτίες του ναυαγίου. Σημείωσε ότι η πλοιοκτήτρια εταιρία θα κάνει ότι είναι δυνατό να γίνει και ήδη έχει ζητήσει πρόσθετες δυνάμεις από την εταιρία απορρύπανσης. Η ίδια επίσης σημείωσε την ταχύτητα με την οποία υπεγράφη η σύμβαση των πλοιοκτητών με τον Όμιλο Σπανόπουλου. Επίσης, η κυρία Σφαέλου υποστήριξε ότι το πλοίο ήταν αξιόπλοο, ότι θα έκανε ένα δρομολόγιο ρουτίνας ανεφοδιάζοντας άλλα σκάφη, ότι όλα του τα πιστοποιητικά ήταν σε ισχύ και ότι είναι ασφαλισμένο για ζημίες έναντι τρίτων μέχρι του ποσού των 5 εκατομμυρίων ευρώ. 

Από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Σπανόπουλος εκ μέρους του ομώνυμου Ομίλου, δήλωσε ότι στην περιοχή του ναυαγίου επιχειρούν 5 ιδιωτικά αντιρρυπαντικά σκάφη. Πάνω από το ναυάγιο υπάρχει γερανός και γύρω έχουν αναπτυχθεί τρεις σειρές πλωτών φραγμάτων. Σημείωσε επίσης ότι το έργο που έχει αναλάβει η εταιρία του είναι πάρα πολύ μεγάλο και ήδη έχει αναθέσει υπεργολαβικά επιχειρήσεις σε έξι άλλες εταιρίες. Όπως είπε, το ναυαγισμένο δεξαμενόπλοιο πλέον έχει σφραγιστεί πλήρως και έχει «καθίσει» σε βάθος 30 μέτρων, ατόφιο, δεν έχει δηλαδή προκληθεί ρωγμή. Σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία της απάντλησης του φορτίου του και πως στην επιχείρηση συμμετέχουν 10 δύτες ενώ η διάρκειά της εκτιμάται σε περίπου 20 ημέρες λέγοντας ακόμη ότι ο χρόνος εξαρτάται ευθέως από τις καιρικές συνθήκες. 

Επιπλέον αναφέρθηκε ότι όταν ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις καθαρισμού των ακτών και της θάλασσας, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών θα κάνει τις προβλεπόμενες δειγματοληψίες και αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, τότε θα συνυπογραφεί πρακτικό καλής παράδοσης των ακτών μεταξύ των ΟΤΑ, του Λιμεναρχείου Πειραιά και της εταιρίας που έχει αναλάβει την όλη επιχείρηση. 

Ερώτηση στη Βουλή

Επίκαιρη ερώτηση για την ρύπανση που προκλήθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», κατέθεσε ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κατσαφάδος.

Εν τω μεταξύ, η «Λαϊκή Συπείρωση» (στηρίζεται από το ΚΚΕ) στην Περιφέρεια Αττικής κατέθεσε αίτημα για προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ». 

Ακόμη έκτακτη σύγκληση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος για την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό ζήτησε σήμερα με επιστολή του προς την πρόεδρο της Επιτροπής, ο Βουλευτής Χίου και αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Νότης Μηταράκης.


Επίσκεψη Φώφης Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκη στις πληγείσες περιοχές

Eπιπροσθέτως η Πρόεδρος του ΠαΣοΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, θα επισκεφθεί αύριο Πέμπτη, τον Πειραιά και τη Σαλαμίνα

Επίσης το Πέραμα και τη Σαλαμίνα θα επισκεφτεί την Πέμπτη και ο επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρος Θεοδωράκης


Αίτημα για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Εν τω μεταξύ, η «Λαϊκή Συπείρωση» (στηρίζεται από το ΚΚΕ) στην Περιφέρεια Αττικής κατέθεσε αίτημα για προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ». Με σημερινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Περιφεριακού Συμβουλίου κ. Θεόδωρο Σχινά, οι περιφεριακοί Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (Χρηστίνα Αγγελονίδη Ελένη Ζαφειρίου, Γιάννης Μανουσογιαννάκης, Αλεξάνδρα Μπαλού, Γιάννης Πρωτούλης) καλούν σε πλήρη κινητοποίηση τη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και την περιφεριάρχη κυρία Ρένα Δούρου. 

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» διαβλέπουν ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και συνολικά η κυβέρνηση επιχειρούν να υποβαθμίσουν τις συνέπειες του ναυαγίου, να καθησυχάσουν «και να κουκουλώσουν τις ευθύνες της πλοιοκτήτριας εταιρείας, αποκρύπτοντας ότι αυτή τη στιγμή ολόκληρος ο Σαρωνικός Κόλπος απειλείται με οικολογική καταστροφή απροσδιόριστων διαστάσεων».

Επισημαίνουν σοβαρές ευθύνες, σε σχέση με τα μέτρα ασφαλείας και την αδειοδότηση μιας σειράς δραστηριοτήτων μεταφοράς και επεξεργασίας πετρελαιοειδών. Παράλληλα, τονίσουν ότι τίθεται ζήτημα αναφορικά με την ικανότητα του κρατικού μηχανισμού να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις, ειδικά σε μια περιοχή που -με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά- υπάρχει πολύ μεγάλη κίνηση πλοίων, πολλά από τα οποία είναι φορτωμένα με υλικό που σε περίπτωση ατυχήματος μπορούν να προκληθούν αρνητικές επιπτώσεις. «Και σ’ αυτή την περίπτωση η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το υπουργείο Ναυτιλίας, με τους εφοπλιστές συνεχίζουν την πολιτική των προκατόχων τους. H ζωή και η υγεία των εργαζόμενων, η προστασία του περιβάλλοντος όλα υποτάσσονται στην κερδοφορία του κεφαλαίου, περιφρονώντας επιδεικτικά τους κανόνες ασφαλείας και αξιοπλοΐας των πλοίων», αναφέρουν στην επιστολή τους.

Καλούν τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής να παρέμβει προς την Κυβέρνηση απαιτώντας να παρθούν, έστω και καθυστερημένα, όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να μην επεκταθεί άλλο το πρόβλημα και να γίνει απορρύπανση της περιοχής.

Σημειώνουν ότι δημιουργεί επιπρόσθετη ανησυχία ότι ενώ το ναυάγιο έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής, η πλοιοκτήτρια εταιρεία μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας δεν είχε ξεκινήσει τις εργασίες απάντλησης. Το γεγονός αυτό μας δημιουργεί περισσότερη ανησυχία.

Οι περιφεριακοί συμβουλοι ζητούν επίσης:

- άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση στους μικρομαγαζάτορες των περιοχών που έχουν ρυπανθεί, απαλλαγή από καταβολή φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Να αναλάβει το κόστος η πλοιοκτήτρια εταιρεία, έτσι ώστε να μη μετακυλιστεί στο λαό.

-ενημέρωση για τη ρύπανση, όχι μόνο στους επαγγελματικούς αλιευτικούς συλλόγους και στις μονάδες Υδατοκαλλιέργειας - όπως αναφέρει Δελτίο Τύπου της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής - αλλά και στους καταναλωτές, όσον αφορά την κατανάλωση αλιευμάτων.

Βουλή: Αίτημα για έκτακτη σύγκλιση της Επιτροπής Περιβάλλοντος για την πετρελαιοκηλίδα 

Έκτακτη σύγκληση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος για την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό ζήτησε σήμερα με επιστολή του προς την πρόεδρο της Επιτροπής, ο Βουλευτής Χίου και αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Νότης Μηταράκης.

«Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής μας και προκειμένου να εκτιμήσουμε το μέγεθος της καταστροφής, τυχόν ευθύνες αλλά και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε βραχύ και μακρύτερο ορίζοντα, σας καλώ να συγκαλέσετε άμεσα σε έκτακτη συνεδρίαση την Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, με πρόσκληση σε αυτή των συναρμόδιων Υπουργείων, την Περιφέρεια, τους όμορους Δήμους που έχουν πληγεί, περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστήμονες με εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στο θέμα», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μηταράκης. 

Επίσκεψη της Φ.Γεννηματά στις πληγείσες περιοχές

Eπιπροσθέτως η Πρόεδρος του ΠαΣοΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, θα επισκεφθεί αύριο Πέμπτη, τις περιοχές που επλήγησαν από την οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό. Πιο συγκεκριμένα στις 9:30 το πρωί θα είναι μαζί με τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη στον όρμο Αφροδίτης στην Πειραϊκή και στις 10:30 με τη Δήμαρχο της Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου Παπαθανασίου θα επισκεφτεί τις περιοχές που μολύνθηκαν στη Σαλαμίνα.

Ο δήμαρχος Γλυφάδας

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Γλυφάδας κ. Γιώργος Παπανικολάου: «Δυστυχώς η θαλάσσια ρύπανση από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη» στη Σαλαμίνα έφτασε στη Γλυφάδα μας και το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, με εκτεταμένη ρύπανση και έντονη οσμή σε όλο μας το παραλιακό μέτωπο. Η μάχη είναι άνιση. Από τα χαράματα σήμερα, είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και συνδράμουμε με όποια μέσα διαθέτουμε στο έργο των αρμόδιων φορέων: τοποθετήσαμε πλωτό φράγμα, ρίξαμε αντιρρυπαντικό υλικό (μια ουσία που διαλύει το πετρέλαιο), απόχη και ειδικές απορροφητικές πετσέτες. Παράλληλα, ένα ειδικό σκάφος προχωρά στον καθαρισμό των υδάτων. Παρακαλούμε θερμά μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα να μην προσέρχονται οι λουόμενοι στην παραλία και να σέβονται όλοι τις σημάνσεις της δημοτικής αστυνομίας. Ελπίδα όλων μας είναι ότι η ζημιά θα περιοριστεί το συντομότερο δυνατό. Οι ευθύνες, ωστόσο, για την καταστροφή είναι δεδομένες και πρέπει να αποδοθούν άμεσα».




Βυθούλκας Διονύσης 
ΤΟ ΒΗΜΑ