Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Μητσοτάκης: Χρειάζονται ευρωπαϊκά μέτρα για την ενέργεια


 

«Πρέπει να κινητοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να βοηθήσουμε όλα τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας. Εάν αυτό δεν συμβεί τότε θα είναι υπόθεση των κρατών-μελών να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Αυτό θα κάνουμε στην Ελλάδα. Θα έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις, κι ελπίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε στο Delphi Economic Forum με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Mathias Cormann.




«Εάν δεν το κάνουμε αυτό, θα επιτρέψουμε στις δυνάμεις του λαϊκισμού στην Ευρώπη να επανεμφανιστούν ισχυρότερες. Και καθώς προσπαθούμε να ενισχύσουμε την υποστήριξη μας προς την Ουκρανία και κατά της Ρωσίας, θα είναι ένα τρομερό, τρομερό λάθος αν, για οικονομικούς λόγους, χάσουμε την υποστήριξη των λαών μας, γιατί θα υποστούν τα δεινά από αυτή την εισβολή τόσο έντονα όσο και οι Ρώσοι πολίτες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


«Εχουμε αχρησιμοποίητα δάνεια ύψους 230 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά δημιουργικοί και, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να σκεφτούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα δάνεια, για τα οποία τα κράτη-μέλη δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Να τα χρησιμοποιήσουμε δηλαδή για άλλο σκοπό, ώστε να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές τιμές ενέργειας, αλλά και να βοηθήσουν ορισμένα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.


«Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Πρωθυπουργό και να δω τι επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια, είναι πραγματικά εκπληκτικό. Η οικονομία -ενώ είχε προηγηθεί, όχι πολύ καιρό πριν, μία δύσκολη κατάσταση- κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ η αντίδραση στην πανδημία ήταν πολύ ισχυρή», είπε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ.


«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της δημοσιονομικής αξιοπιστίας συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και τα οφέλη είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρα και προφανή: μεγάλη αύξηση της απασχόλησης, μεγάλη μείωση της ανεργίας, ακόμα και στη διάρκεια της πανδημίας. Και το γεγονός ότι η κυβέρνηση ήταν σε θέση να αποπληρώσει τις τελευταίες δόσεις των δανείων του ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι ήταν προγραμματισμένο αποτελεί ισχυρό μήνυμα όσον αφορά τις επιδόσεις της χώρας τα τελευταία χρόνια, για την ανάκτηση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας. Και αυτό αποτελεί μία πολύ ισχυρή βάση για την τόνωση της αύξησης των επενδύσεων και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας στο μέλλον», συμπλήρωσε ο κ. Cormann.


Όλες οι τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά)


Florian Eder: Ποια είναι η εκτίμησή σας για την οικονομική κατάσταση της χώρας σας συγκεκριμένα; Και της Ευρώπης.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξεπερνώντας την πανδημία, Florian, όλοι ελπίζαμε ότι θα καταφέρναμε να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη με γρήγορους ρυθμούς. Προβλέπαμε ανάπτυξη που θα μπορούσε να ξεπεράσει πιθανώς το 5%, το 2022. Φυσικά, κανείς δεν πίστευε ότι θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με μια κατάσταση που θα είχαμε πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ήταν ξεκάθαρο ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα είχε σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Δεν μιλάμε μόνο για την Ευρώπη. Αλλά είμαι σίγουρος ότι o Mathias θα το σχολιάσει αυτό με περισσότερες λεπτομέρειες.


Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί σημαντικά το 2022, αλλά φυσικά αναθεωρούμε προς τα κάτω τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη. Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε όλοι σήμερα σχετίζεται με τις τιμές της ενέργειας, ιδίως τις τιμές του φυσικού αερίου, και τη σύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Και στο σημείο αυτό θέλω να είμαι πολύ σαφής και πολύ ευθύς: Πρέπει να αποσυνδέσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Εάν δεν το πετύχουμε αυτό, θα επιβάλλουμε τεράστιο οικονομικό βάρος στους πολίτες μας και στις επιχειρήσεις μας. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να το πετύχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και το έχουμε ήδη συζητήσει σε επίπεδο Συμβουλίου.


Θα έχουμε έκτακτο Συμβούλιο στα τέλη Μαΐου, όπου αναμένω ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να κινητοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να βοηθήσουμε όλα τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα. Εάν αυτό δεν συμβεί, για οποιονδήποτε λόγο, τότε θα είναι υπόθεση των κρατών-μελών να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Αυτό θα κάνουμε στην Ελλάδα. Θα έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις, κι ελπίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Και το τελευταίο μου σχόλιο επ’ αυτού: εάν δεν το κάνουμε αυτό, θα επιτρέψουμε στις δυνάμεις του λαϊκισμού στην Ευρώπη να επανεμφανιστούν ισχυρότερες. Και καθώς προσπαθούμε να ενισχύσουμε την υποστήριξη μας προς την Ουκρανία και κατά της Ρωσίας, θα είναι ένα τρομερό, τρομερό λάθος αν, για οικονομικούς λόγους, χάσουμε την υποστήριξη των λαών μας, γιατί θα υποστούν τα δεινά από αυτή την εισβολή τόσο έντονα όσο και οι Ρώσοι πολίτες.


Florian Eder: Είπατε ότι αναμένετε πως οι συνάδελφοι σας, Πρωθυπουργοί, Πρόεδροι, και αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα λάβουν μια σχετική απόφαση, στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πόσο βέβαιος είστε ότι κάτι τέτοιο πρόκειται να συμβεί;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρώτα απ ‘όλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε πολύ καλή δουλειά προσφέροντάς μας επιλογές. Ωστόσο, εναπόκειται εν τέλει σε εμάς -στα μέλη του Συμβουλίου- να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα.


Έχουμε προτείνει την επιλογή να τεθεί ένα πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου. Υπάρχουν και άλλες ιδέες όσον αφορά την αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, διότι η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν σχεδιάστηκε λαμβάνοντας ποτέ κατά νου την πιθανότητα να δεκαπλασιαστούν οι τιμές του φυσικού αερίου.


Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Έχουμε μια αγορά φυσικού αερίου που δεν λειτουργεί. Ενώ οι δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης δεν έχουν διαταραχθεί, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί. Και την ίδια στιγμή έχουμε αχρησιμοποίητα δάνεια ύψους 230 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.


Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά δημιουργικοί και, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να σκεφτούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα δάνεια, για τα οποία τα κράτη-μέλη δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Να τα χρησιμοποιήσουμε δηλαδή για άλλο σκοπό, ώστε να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές τιμές ενέργειας, αλλά και να βοηθήσουν ορισμένα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση.


Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν χώρες, όπως η Πολωνία, που έχουν υποδεχθεί μέχρι σήμερα περισσότερους από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες και θα χρειαστούν επίσης πολύ μεγάλη υποστήριξη. Το κάναμε αυτό το 2020 με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ήταν μια τεράστια επιτυχία.


Δεν πιστεύω ότι το Συμβούλιο έχει διάθεση να αυξήσει το ύψος των διαθέσιμων κεφαλαίων σε υπερεθνικό επίπεδο. Αλλά ας είμαστε δημιουργικοί και ας σκεφτούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε για άλλο σκοπό τα υφιστάμενα κεφάλαια. Πρόκειται για πόρους που έχουν εγκριθεί για να βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα τις χώρες να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα. Διότι υπάρχει και το ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι θέλουμε να αποδεσμευτούμε από τον άνθρακα και αυτό είναι ένα καίριας σημασίας ζήτημα για όλους μας, η μείωση των εκπομπών άνθρακα. Αλλά αν οι πολίτες συνδέσουν την απεξάρτηση από τον άνθρακα με πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, δεν θα έχουμε το επίπεδο δημόσιας υποστήριξης που θέλουμε για να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτές τις σημαντικές αλλαγές.


Florian Eder: Τελευταία ερώτηση πάνω σε αυτό: είπατε ότι 230 δισ. ευρώ είναι χρήματα του υπάρχοντος Ταμείου που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ή διατεθεί για άλλο σκοπό. Πιστεύετε ότι αυτό περίπου το χρηματικό ποσό θα είναι αρκετό;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό. Επιτρέψτε μου να το θέσω έτσι: ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο τα χρήματα αυτά θα μοιραστούν μεταξύ των κρατών-μελών, σίγουρα θα βοηθήσει. Να επαναλάβω, ότι πρέπει να είμαστε δημιουργικοί όσον αφορά το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα χρήματα. Αλλά αυτή είναι μια πρόταση που απαιτεί σημαντικά κεφάλαια και ελπίζω και πάλι ότι θα μπορέσουμε να το πετύχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Εάν δεν μπορούμε να το κάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να το κάνουμε σε εθνικό επίπεδο. Ένα είναι βέβαιο: δεν μπορούμε να αντέξουμε αυτές τις πολύ υψηλές τιμές της ενέργειας, ειδικά τις πολύ υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχουμε επιδοτήσει σημαντικά τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά στην Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, αλλά είναι προφανές ότι πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα για να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά που υφίστανται τις απώλειες και να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία.


Δεύτερη παρέμβαση


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι ο Mathias έχει δίκιο όσον αφορά τα τρόφιμα. Είναι επίσης σωστή η επισήμανσή του ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη δεν σχεδιάστηκε ώστε να διαχειριστεί το ακραίο επίπεδο μεταβλητότητας που παρατηρούμε στην τιμή του φυσικού αερίου. Σχεδιάστηκε καλά, προκειμένου να ενθαρρύνει επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στις παρούσες συνθήκες όμως δεν έχει ιδιαίτερο νόημα η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας να καθορίζεται αποκλειστικά από την πιο ακριβή, την τελευταία μονάδα καυσίμου που εισέρχεται στο σύστημα, το οποίο είναι το φυσικό αέριο.


Θα σας δώσω ένα παράδειγμα από την εμπειρία μας στην Ελλάδα: την περασμένη εβδομάδα επικρατούσαν πολύ καλές καιρικές συνθήκες, είχαμε δηλαδή ηλιοφάνεια με λίγο άνεμο, που σημαίνει ότι περισσότερο από το 60% ή το 70% της ηλεκτρικής μας ενέργειας μπορεί να παραχθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες τώρα γίνονται πολύ φθηνότερες. Ωστόσο, η τιμή μίας μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθεί να καθορίζεται από το αέριο, γιατί θα χρειαζόμαστε φυσικό αέριο για να καλύψουμε την υπόλοιπη ηλεκτροπαραγωγή. Ποτέ δεν θα έχουμε όλη την ενέργεια μόνο από τις ανανεώσιμες πηγές. Εξού και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να εστιάσουμε στον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να σπάσουμε αυτή τη σύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου και των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.


Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, πιστεύω ότι ο Mathias έχει δίκιο. Υπάρχουν χώρες στην περιοχή μας, γείτονές μας όπως η Αίγυπτος για παράδειγμα, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές σιταριού από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Πιστεύω η απολύτως πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι να βοηθήσουμε την Ουκρανία με τη συγκομιδή της. Το συζητήσαμε με τον Mathias και εκτιμώ πως ο ΟΟΣΑ θα έχει κάποιο ρόλο στο επόμενο κεφάλαιο για την Ουκρανία, όταν αυτός ο πόλεμος τελειώσει και μιλάμε για την ανοικοδόμηση της χώρας. Όμως, βραχυπρόθεσμα, είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλίσουμε την προστασία του μεγαλύτερου δυνατού μέρους της ουκρανικής συγκομιδής.


Florian Eder: Με ενδιαφέρει μια πιο προσωπική πτυχή αυτού του θέματος, κ. Πρωθυπουργέ. Έχετε τη φήμη ότι σχεδιάζετε εκ των προτέρων και αναλάβατε τη διακυβέρνηση με ένα πολύ σαφές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Στη συνέχεια «τσεκάρατε» όλα τα «κουτάκια» της λίστας. Πώς επηρεάζει αυτή η κρίση και αυτός ο πόλεμος το έργο σας ως Πρωθυπουργού; Οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένο να γίνουν το επόμενο έτος. Σε τι βαθμό αλλάζει τα πάντα αυτή η συγκυρία;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ίσως θα έπρεπε ρωτήσετε τη σύζυγό μου. Σίγουρα δουλεύουμε πολύ. Αναλάβαμε τη διακυβέρνηση έχοντας ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Και χρειάστηκε πράγματι να αντιμετωπίσουμε πολλές κρίσεις, καθώς πριν από την πανδημία έπρεπε να διαχειριστούμε τη μεταναστευτική κρίση κι έναν πολύ επιθετικό γείτονα. Το καλοκαίρι του 2020 ήταν πολύ δύσκολο. Στη συνέχεια είχαμε να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό και τώρα, βεβαίως, έχουμε τον πόλεμο και τις οικονομικές του επιπτώσεις.


Με χαροποιεί ωστόσο ιδιαίτερα ότι κατορθώσαμε -παρ’ όλες αυτές τις έκτακτες καταστάσεις- να είμαστε πολύ συνεπείς στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος. Μειώσαμε τη φορολογία στην εργασία και στο εισόδημα. Μετατρέψαμε την Ελλάδα σε πιο ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις. Πολλές εταιρείες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Έχουμε εξηγήσει γιατί μια γεωπολιτικά σταθερή Ελλάδα είναι επίσης φυσικός προορισμός για ξένες αλλά και για εγχώριες επενδύσεις.


Γεωπολιτικά, ενισχύσαμε τις συμμαχίες μας. Βάλαμε την Ελλάδα στον χάρτη όσον αφορά την ενεργειακή μετάβαση, αλλά παράλληλα έχουμε αποσαφηνίσει ότι θα έχουμε ρόλο στις ανακαλύψεις νέων ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Αντιμετωπίσαμε όμως και άλλες προκλήσεις, όπως η μεταρρύθμιση στα εργασιακά, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας.


Πιστεύω ότι η πραγματική πρόκληση αυτή την εποχή, για όποιον έχει την τιμή να ηγείται μιας κυβέρνησης, είναι το μοίρασμα του χρόνου μεταξύ της καθημερινής διαχείρισης κρίσεων -που, φοβάμαι, θα είναι ο κανόνας- και του σχεδιασμού με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Δεν είναι εύκολο. Προφανώς πρέπει να εργαστείς πάνω σε αυτό ακόμη περισσότερο.


Πότε όμως, πιστεύω, δεν πρέπει να παραβλέπει κανείς ότι υπάρχει μια μεγάλη εικόνα και ένα ευρύτερο όραμα για την υλοποίηση του οποίου εργαζόμαστε. Το όραμα που παρουσίασα στον ελληνικό λαό όταν εμπιστεύτηκε την κυβέρνησή μας, το 2019, παραμένει αναλλοίωτο. Και θα είναι το όραμα που θα παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό το 2023, όταν θα του ζητήσουμε να ανανεώσει την εντολή του. Μιλάμε για μία μακροπρόθεσμη διαδικασία μετασχηματισμού ολόκληρης της χώρας. Θέλουμε πραγματικά να φτάσουμε την υπόλοιπη Ευρώπη. Θέλουμε μια Ελλάδα πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη, όχι πλέον μία Ελλάδα που μένει πίσω.


Και με χαροποιεί ότι και σε συμβολικό επίπεδο, αφήνουμε πίσω μας, πολλά από αυτά που κληρονομήσαμε από την περασμένη δεκαετία. Ανέφερες, Mathias, το γεγονός ότι αποπληρώσαμε πρόωρα τα δάνειά μας στο ΔΝΤ -κάτι πολύ σημαντικό από πλευράς συμβολισμού.


Είμαστε μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που έχουμε λάβει χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Χθες ο Valdis Dombrovskis -που ήταν προγραμματισμένο να βρίσκεται εδώ- μας παρέδωσε την ευρωπαϊκή απόφαση για την εκταμίευση 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αποτελούν την πρώτη δόση για το Εθνικό Σχέδιο μας στο πλαίσιο του ΤΑΑ.


Φυσικά, σκοπεύουμε επίσης να βγούμε από τον μηχανισμό Ενισχυμένης Εποπτείας έως τον Αύγουστο και να φτάσουμε σε επενδυτική βαθμίδα το 2023. Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που επικεντρωνόμαστε στην αντιμετώπιση της κρίσης σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, έχουμε ταυτόχρονα κατά νου ότι υλοποιούμε ένα ευρύτερο πρόγραμμα για τη χώρα.


Κάθε κρίση εγκυμονεί και μια ευκαιρία. Πλέον, όταν μιλάμε για την ενέργεια, οι ανανεώσιμες πηγές γίνονται ακόμη πιο σημαντικές. Όχι μόνο επειδή μας βοηθούν να πετύχουμε τους στόχους μας για ουδέτερο ισοζύγιο ρύπων, γίνονται πιο σημαντικές και γεωπολιτικά. Όταν μιλάμε για ενεργειακή ανεξαρτησία, κανείς δεν πρόκειται να μας στερήσει τον άνεμο και τον ήλιο μας. Επομένως, όσο πιο γρήγορα κινηθούμε σε ό,τι αφορά τις αδειοδοτήσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόσο το καλύτερο για τη χώρα.


Έτσι, κάθε κρίση ενέχει μία ευκαιρία για την προώθηση της ατζέντας μεταρρυθμίσεων. Και προφανώς υπάρχουν πάντα δυσκολίες, θα γίνουν λάθη, αλλά ποτέ δεν χάνουμε από το βλέμμα μας τη μεγάλη εικόνα.


Florian Eder: Το αναφέρατε ήδη, ο Valdis Dombrovskis είπε επίσης ότι προσδοκά η Ελλάδα να βγει από την Ενισχυμένη Εποπτεία -το τελευταίο στάδιο του προγράμματος στήριξης κατά κάποιο τρόπο- αυτό το καλοκαίρι. Αυτό έχει θετικά στοιχεία, και εγκυμονεί τον κίνδυνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για παράδειγμα, να μην μπορεί να παρέχει στήριξη εξίσου εύκολα σε περίπτωση κρίσης. Πρόκειται αλήθεια για καλή ιδέα -στην οικονομική κρίση που διανύουμε, για την οποία μιλάμε εδώ- να χαθεί -ας πούμε- αυτό το δίχτυ ασφαλείας;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό είναι το βασικό μας σενάριο. Εργαζόμαστε προς αυτόν τον στόχο. Όπως έχω πει, πιστεύω ότι είναι σημαντικό να στείλουμε κι ένα μήνυμα στις αγορές, πως «ναι, μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας. Ναι, είμαστε μία αξιόπιστη κυβέρνηση που εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις». Και αν κοιτάξετε τη δημοσιονομική μας κατάσταση, το χρέος είναι μεν υψηλό ως ποσοστό του ΑΕΠ αλλά έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που του προσδίδουν μεγαλύτερη φερεγγυότητα στις διεθνείς αγορές: είναι μακροπρόθεσμο χρέος, με χαμηλά επιτόκια και η οφειλή είναι κυρίως σε επίσημους πιστωτές.


Θέλουμε, λοιπόν, να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα Ενισχυμένης Εποπτείας τον Αύγουστο και εργαζόμαστε προς αυτόν τον στόχο.


Florian Eder: Και ο επόμενος στόχος στον οποίο αναφερθήκατε είναι η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας το επόμενο έτος. Το κατάλαβα σωστά;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι. Πιστεύω ότι και αυτό είναι απολύτως εφικτό.


Όπως έχω πει, όλοι καταλαβαίνουμε ότι ενδέχεται να υπάρξει κάποια απόκλιση όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε θέσει για το 2022, εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που αντιμετωπίζουμε. Ωστόσο, παραμένουμε προσηλωμένοι στη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Θα μειώσουμε τα πρωτογενή μας ελλείμματα. Θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023. Και οι αγορές θα εξετάσουν προσεκτικά τι κάνουμε και νομίζω ότι θα καταλήξουν στην απόφαση ότι αξίζουμε να βρισκόμαστε σε επενδυτική βαθμίδα, σε κάποιο σημείο το 2023.


Και όταν φτάσουμε εκεί, θα βάλουμε οριστικά τελεία και παύλα σε αυτό το επώδυνο κεφάλαιο για τη χώρα, το οποία ουσιαστικά άρχισε πριν από δώδεκα χρόνια, με την οικονομική κρίση του 2010.


Τρίτη παρέμβαση


Florian Eder: Οι υφιστάμενες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, κυρίως σε επίπεδο G7, είναι πολύ προσεκτικά σχεδιασμένες και ισορροπημένες. Ο κ. Cormann είπε ότι όλοι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν αλλά και οι επιπτώσεις ήταν λίγο-πολύ ομοιόμορφα κατανεμημένες. Πιστεύετε ότι υπάρχει κίνδυνος αυτό να μην διαρκέσει για πολύ;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, πιστεύω ότι έχετε δίκιο που επισημαίνετε ότι πρόκειται για «συμμετρικό σοκ». Ωστόσο, υπάρχουν πάντα νικητές και ηττημένοι και στον δυτικό κόσμο, ειδικά όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας. Και γι’ αυτό πιστεύω ότι οι χώρες που μοιράζονται τις ίδιες απόψεις, οι δυτικές δημοκρατίες, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, οι χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις, πρέπει επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία τους όσον αφορά την παγκόσμια αγορά ενέργειας.


Γιατί το λέω αυτό; Η ΕΕ κατέληξε σε μια σημαντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εισαγωγή LNG από τις ΗΠΑ προκειμένου να ξεκινήσει η αντικατάσταση ρωσικού φυσικού αερίου. Ίσως θα μπορούσαμε να συνάψουμε μια παρόμοια συμφωνία με την Αυστραλία. Η Αυστραλία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG, μαζί με τις ΗΠΑ και το Κατάρ.


Φυσικά, για να έχουν νόημα αυτές οι συμφωνίες, δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για ασφάλεια εφοδιασμού, αλλά θα πρέπει να μιλάμε και για τις τιμές. Αυτή τη στιγμή έχουν βγει πολλά χρήματα στην παγκόσμια αγορά LNG, το κόστος παραγωγής είναι πολύ χαμηλό αλλά η τιμή είναι εξαιρετικά υψηλή. Συνεπώς, πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια για μεγαλύτερη συνεργασία, όταν εξετάζουμε για παράδειγμα την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και συζητάμε για τις δυνατότητες επιβολής πλαφόν στις τιμές, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επηρεάσουμε την αγορά LNG και ότι έχουμε αρκετό LNG για να καλύψουμε όποιες διακοπές μπορεί να προκύψουν στην παροχή φυσικού αερίου. Γι’ αυτό πιστεύω ότι αυτό το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των χωρών που μοιράζονται ίδιες ιδέες πρέπει να ενισχυθεί.


Στο ζήτημα των κυρώσεων, το ερώτημα είναι σε τι βαθμό θα επιβαρυνθούν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες από την ενεργειακή κρίση. Επιβάλαμε δρακόντειες κυρώσεις στη Ρωσία. Είναι ήδη και θα εξακολουθήσουν να είναι εξαιρετικά επώδυνες. Για αυτό το λόγο πιστεύω ότι πρέπει να επιστρατεύσουμε την ευρωπαϊκή «δύναμη πυρός» ώστε να μετριαστεί το πλήγμα στους ευρωπαίους πολίτες. Και αυτό είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε. Και ο Mathias είχε δίκιο. Ανέφερε τη θετική πλευρά της ιστορίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης, την οποία τείνουμε να ξεχνάμε. Αυτό ήταν ένα εξαιρετικά επιτυχημένο πείραμα. Μιλώντας ως Έλληνας που έχω υπάρξει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας για περισσότερα από 40 χρόνια, μπορώ να το επιβεβαιώσω.


Αλλά το ίδιο ισχύει αν αναλογιστείτε και τις πιο πρόσφατες εμπειρίες μας, πώς αντιμετωπίσαμε τις αγορές εμβολίων. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ήταν ορόσημο στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης: η ικανότητα της Ευρώπης να δανείζεται σε υπερεθνικό επίπεδο και να χρηματοδοτεί τα κράτη-μέλη μέσω επιχορηγήσεων και δανείων. Αυτό ήταν κάτι αδιανόητο πριν από δύο χρόνια. Και χρειαζόμαστε το ίδιο επίπεδο φιλοδοξίας όσον αφορά την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την ενέργεια, διότι στο τέλος της ημέρας είμαστε δημοκρατίες και αυτή είναι η μεγάλη μας δύναμη.


Δεν πρέπει να μετατρέπουμε τη δύναμή μας σε αδυναμία. Θα επαναλάβω ότι αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση θα υπάρξουν λαϊκιστικές δυνάμεις, από την άκρα δεξιά ή από την άκρα αριστερά, που θα το εκμεταλλευτούν. Κοιτάξετε τις ευρωπαϊκές χώρες που αυτή τη στιγμή διανύουν προεκλογική περίοδο και θα καταλάβετε με ευκολία πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για ολόκληρο το ευρωπαϊκό εγχείρημα.


Στο τέλος της ημέρας, δουλειά μας είναι να προστατεύσουμε τους πολίτες μας, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους πολίτες. Και έχουμε αποδείξει, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ότι αυτό μπορεί να γίνει. Αυτό θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στις οικονομίες μας και δεν θα επηρεάσει -όπως πολλοί πιστεύουν- τις μεγάλες επιχειρήσεις ή τους μεγάλους επενδυτές. Όταν, για παράδειγμα, διοχετεύουμε κεφάλαια του ΤΑΑ σε προγράμματα ανακαίνισης -ένα από τα προγράμματα-ναυαρχίδες για μας στο πλαίσιο του ΤΑΑ- ενισχύουμε τον καταναλωτή που θα πληρώσει χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας, ενισχύουμε την τοπική βιομηχανία επειδή τα δομικά υλικά είναι ελληνικά, ενισχύουμε τους εγχώριους αυτοαπασχολούμενους υδραυλικούς ή τα άτομα που κάνουν τη νέα εγκατάσταση. Επομένως, πρόκειται για ένα είδος «win-win projects» που χρηματοδοτούνται μέσω του ΤΑΑ.


Και δεν πρέπει ποτέ να χάνουμε από την οπτική μας, πόσο οδυνηρές είναι αυτές οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας για τους πολίτες. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια Ευρωπαϊκή προσέγγιση, μια Ευρωπαϊκή βοήθεια, σε αυτό το πλαίσιο, θα είναι τόσο σημαντική. Και είμαι σίγουρος ότι στο τέλος θα δείξουμε το ίδιο επίπεδο φιλοδοξίας, όπως κάναμε πριν από δύο χρόνια, όταν δημιουργήσαμε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.


Θυμάμαι ότι ήμουν ένας από τους πρώτους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που έστειλαν μια επιστολή ζητώντας έναν τύπο εργαλείου όπως το ΤΑΑ. Τότε υπήρχε ισχυρή αντίσταση ακόμη και από χώρες όπως η Γερμανία, αλλά κατάλαβαν -και η Καγκελάριος Merkel κατάλαβε εκείνη τη στιγμή- ότι αυτό ήταν απαραίτητο. Θεωρώ ότι η ίδια επιτακτική ανάγκη υπάρχει και τώρα. Και είμαι βέβαιος ότι η Ευρώπη θα σταθεί και πάλι, με κάποιο τρόπο, στο ύψος των περιστάσεων και θα προσφέρει μια λύση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, σε ένα πρόβλημα που είναι ουσιαστικά Ευρωπαϊκό.


Florian Eder: Ένα σύντομο ερώτημα σχετικά με αυτόν τον φόβο του λαϊκισμού, για την άνοδο του λαϊκισμού. Είναι πολύ απτό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Τι σας λέει αυτό; Ταυτόχρονα, αυξάνεται η πίεση στη Γερμανία και την Αυστρία και σε άλλους να μην μπλοκάρουν πλέον ένα πλήρες εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια. Θα θέλατε να συμμετάσχετε σε αυτά τα καλέσματα ή πιστεύετε ότι δεν βοηθούν και πολύ;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είναι χρήσιμο αυτή την ώρα να μιλάμε για πλήρη απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Είμαι πολύ ξεκάθαρος ως προς αυτό. Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ρωσικό φυσικό αέριο από τη μια μέρα στην άλλη. Ας δούμε τη λειτουργία της αγοράς και ας βρούμε ρεαλιστικές λύσεις.


Αυτό που δεν μπορούμε να δεχτούμε είναι μια λύση που θα μας φέρει σε πιο αδύναμη θέση από τη Ρωσία. Το νόημα των κυρώσεων είναι ότι δεχόμαστε να υποστούμε κάποιες επιπτώσεις, αλλά προκαλούμε μεγαλύτερο πλήγμα στη χώρα η οποία είναι ο στόχος των κυρώσεων. Αν κάνουμε λάθος στο μείγμα θα είναι σαν να πυροβολούμε τα πόδια μας.


Τέταρτη παρέμβαση


Florian Eder: Αν είχατε την ευκαιρία να ρωτήσετε το Μαντείο των Δελφών, ποια είναι η μια και μοναδική ερώτηση στην οποία θα θέλατε να έχετε μια απάντηση.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Το Μαντείο ήταν ξακουστό για την ικανότητά του να σου δίνει πάντα την απάντηση που ήθελες να ακούσεις. Γι’ αυτό και επιβίωσε επί τόσα χρόνια. Αυτό ίσως είναι μια δεξιότητα για κάποιους πολιτικούς. Σίγουρα δεν ανήκει στον τομέα των δεξιοτήτων που έχω εγώ. Θα συμφωνήσω ωστόσο με τον Mathias. Πιστεύω ότι «το ερώτημα του 1 εκατομμυρίου» είναι πόσο γρήγορα θα τελειώσει ο πόλεμος, ποια θα είναι η ειρηνευτική διευθέτηση. Θα κλείσω από το σημείο όπου ξεκίνησες: πρόκειται εν τέλει για μια τεράστια ανθρωπιστική τραγωδία. Έχει ιδιαίτερα προσωπική διάσταση για εμάς στην Ελλάδα, επειδή έχουμε περισσότερους από 100.000 Ουκρανούς ελληνικής καταγωγής που ζουν στην ανατολική Ουκρανία, ειδικά στην πόλη της Μαριούπολης.


Γι’ αυτό δεσμευτήκαμε να συμμετάσχουμε στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και όχι μόνο με την ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου που βομβαρδίστηκε τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Θα θέλαμε να συμμετάσχουμε ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια και, φυσικά, προσπαθούμε πάντα να βοηθήσουμε στην απομάκρυνση απελπισμένων ανθρώπων. Αυτή, λοιπόν, πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητά μας. Αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι το Μαντείο -η Πυθία σε συνθήκες έκστασης- θα μπορούσε να προσφέρει μια ξεκάθαρη απάντηση σε αυτή την ερώτηση.



Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Charles Dallara του επενδυτικού ομίλου Partners Group και τον CEO της Pharmathen, Δημήτρη Καδή

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Charles Dallara, Advisory Partner του επενδυτικού ομίλου Partners Group, και με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Pharmathen, Δημήτρη Καδή, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την απόφαση της φαρμακοβιομηχανίας να αυξήσει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα κατά 50 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2022-26.

Η νέα επένδυση θα διατεθεί για την ανάπτυξη ενός κέντρου καινοτομίας στην Αττική, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025 και θα δημιουργήσει τουλάχιστον 150 νέες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης.

Η νέα ερευνητική μονάδα θα προστεθεί στις δύο παραγωγικές μονάδες που διαθέτει η Pharmathen στην Ελλάδα, στην Παλλήνη και στις Σάπες Ροδόπης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκαν η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος την τελευταία διετία και η υψηλού επιπέδου κατάρτιση του ελληνικού εργατικού δυναμικού, ενώ συζητήθηκαν οι ευκαιρίες για περαιτέρω επενδύσεις σε πολλούς κλάδους και η δυνατότητα ανάπτυξης εφοδιαστικών αλυσίδων στην Ελλάδα, που θα τονώσουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της εγχώριας παραγωγής.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να ενισχύσει τον κλάδο του φαρμάκου και των υπηρεσιών υγείας, όπου η χώρα μας ήδη έχει σημαντικό αποτύπωμα, και στο πλαίσιο αυτό έχει συνεργαστεί με κορυφαία στελέχη του τομέα της βιοφαρμακευτικής που είναι ελληνικής καταγωγής και διακρίνονται στο εξωτερικό.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Γιώργος Φιλιόπουλος.



Τα ΚΤΗΝΗ του δικτάτορα Πούτιν βίασαν ανήλικα παιδιά στην Μπούτσα



Καταγγελίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας που αφορούν σε βιασμούς γυναικών κάθε ηλικίας, από μικρά κορίτσια μέχρι ηλικιωμένες, από τα ΚΤΗΝΗ του δικτάτορα Πούτιν.

Ο επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας Λουντμίλα Ντενίσοβα κατήγγειλε ότι Ρώσοι στρατιώτες βίασαν ανήλικα παιδιά στην Μπούτσα.

Δεκατετράχρονη από το προάστιο του Κιέβου έμεινε έγκυος αφού βιάστηκε από πέντε κατακτητές, ανέφερε η επίτροπος μέσω Facebook και πρόσθεσε ακόμη ότι 11χρονο αγόρι από την Μπούτσα επίσης βιάστηκε από στρατιωτικούς που ανάγκασαν τη μητέρα του να βλέπει δένοντάς τη σε καρέκλα!

Στα θύματα των Ρωσικών ναζιστικών στρατευμάτων του δικτάτορα Πούτιν, συγκαταλέγονται 16χρονη, που έμεινε έγκυος, και 78χρονη, σύμφωνα με τον αξιωματικό.

Η Daily Mail έγραφε πως μια γιαγιά που ζει στo Ιρπίν, είπε ότι είδε αρκετούς στρατιώτες να βιάζουν μια μητέρα και τη 15χρονη κόρη της.

Χαρακτηρίζοντας τους Ρώσους στρατιώτες «ζώα», η Άννα Σέβτσενκο, 63 ετών, κατηγόρησε το Κρεμλίνο για εγκλήματα πολέμου και είπε στη Daily Mail: «Δεν πιστεύετε τι ζήσαμε εκεί. Πυροβόλησαν ανθρώπους που προσπαθούσαν να διαφύγουν και τους άφησαν στο δρόμο. Μεθυσμένοι Ρώσοι κλωτσούσαν τις πόρτες των κελαριών και έβγαζαν γυναίκες έξω και τις βίαζαν στη μέση του δρόμου. Ένα κορίτσι ηλικίας μόλις 15 ετών βιάστηκε με τη μητέρα της από αρκετούς στρατιώτες».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μας θυμίζουν εποχές του Χίτλερ, οι γυναίκες ξυρίζουν το κεφάλι τους για να μην είναι ελκυστικές

Για να γλιτώσουν τον βιασμό από τους Ρώσους, πολλές Ουκρανές κόβουν τα μαλλιά τους, όπως οι νεοσύλλεκτοι, για να μην είναι ελκυστικές», είπε με δάκρυα στα μάτια η δήμαρχος της πόλης Ιβάνκιφ, βορειοδυτικά του Κιέβου, αποκαλύπτοντας στους δημοσιογράφους τα όσα βίωσαν οι γυναίκες ακόμη και οι έφηβες, από τους Ρώσους.

Η Μαρίνα Μπεσάστνα, αφηγήθηκε σε ξένο τηλεοπτικό δίκτυο τις δραματικές στιγμές που έζησαν οι γυναίκες στην πόλη της λέγοντας πως «Δύο αδερφές, 15 και 16 ετών έπεσαν θύματα βιασμού από Ρώσους στρατιώτες. Σ ' ένα χωριό, βιάστηκαν δύο έφηβες… μιλάμε για κορίτσια 15 και 16 ετών, για παιδιά».

Η Μαρίνα Μπεσάστνα λέει χαρακτηριστικά για τα ΚΤΗΝΗ του δικτάτορα Πούτιν: «Μπαίνουν στα υπόγεια όπου κρύβονται, τις τραβάνε από τα μαλλιά για να τις βγάλουν έξω και εν συνεχεία τις βιάζουν».



Μητσοτάκης για την «Λερναία Υδρα του λαϊκισμού»

 



Τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο Εμπορίου, Valdis Dombrovskis.



«Κανένας εθνικός προϋπολογισμός σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να σηκώσει τα βάρη που προκαλεί η έκρηξη στην αγορά ενέργειας που πυροδοτείται, δυστυχώς, συνεχώς από τη φωτιά της ρωσικής εισβολής», σημείωσε σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο Εμπορίου, Valdis Dombrovskis.

«Είναι απολύτως απαραίτητο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής να ληφθούν μέτρα πια για την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού των κρατών μας αλλά και όλων των ευρωπαίων πολιτών, των νοικοκυριών που μετά την πανδημία πολιορκούνται από διεθνείς ανατιμήσεις. Και σε αυτή την περίοδο οι αποφάσεις μας πρέπει να στηρίζονται σε δεδομένα που να αντανακλούν πραγματικές ανάγκες και ρεαλιστικές δυνατότητες. Αυτά τα ευρωπαϊκά προβλήματα αναζητούν ευρωπαϊκές λύσεις», ανέφερε ο Πρωθυπουργός. Υπογράμμισε δε «ότι γι’ αυτή την Κυβέρνηση, η ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζει πάντα με την κοινωνική συνοχή».

Ο Πρωθυπουργός εστίασε στον κίνδυνο της ανόδου του λαϊκισμού. «Διαφορετικά η ήπειρός μας θα ξαναβρεθεί αντιμέτωπη με την Λερναία Ύδρα του λαϊκισμού. Ο λαϊκισμός θα σηκώσει κεφάλι, ποντάροντας στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σήμερα. Είναι κάτι που εμείς στην Ελλάδα υπό διαφορετικούς όρους το έχουμε ξαναζήσει. Και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε αυτή την άνοδο, τη νέα άνοδο του λαϊκισμού, να ανακόψει το δρόμο της αλήθειας, της Δημοκρατίας, της ευημερίας, των δικαιωμάτων που οφείλει να συμβολίζει η επόμενη μέρα της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης

«Στην ατζέντα μας σήμερα ψηλά βρίσκεται η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, τους πόρους του οποίου η χώρα μας αξιοποιεί μέσα από ένα πολύπλευρο πρόγραμμα. Και ήδη μετά την προκαταβολή των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, η σωστή προετοιμασία οδήγησε στην έγκριση της 1ης χρηματοδοτικής δόσης ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ξεκινούν μεγάλα έργα που θα την υποστηρίξουν και θα χρηματοδοτηθούν απ’ αυτήν. Έργα υποδομών και εκσυγχρονισμού, σε όλη την επικράτεια της πατρίδας μας και σε πολλούς κλάδους, δίνοντας έμφαση στην πράσινη οικονομία και στην ψηφιακή μετάβαση», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που πρωτοστάτησαν στη διαμόρφωση αυτού του ταμείου και μία από τις τρεις πρώτες χώρες που συνέταξαν το Εθνικό Σχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε το καλοκαίρι.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκαν εκτενώς οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και κυρίως η αύξηση των τιμών ενέργειας που δεν ανταποκρίνεται στον κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε, ενόψει και των προτάσεων που αναμένεται να καταθέσει η Κομισιόν εντός του Μαΐου για να αντιμετωπιστούν οι ανατιμήσεις στην ενέργεια, ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που θα ανακουφίσουν τους πολίτες.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στις κινήσεις της κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα, ώστε η Ελλάδα να καταστεί πύλη εισόδου ενεργειακών πηγών προς την Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τη διατήρηση σε ισχύ της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το 2022, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη για ένα αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας που θα ανταποκρίνεται στη νέα οικονομική και γεωπολιτική κατάσταση που έχει διαμορφώσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε στον κ. Dombrovskis την πρότασή του για την εξαίρεση αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς κανόνες, καθώς η γεωπολιτική συγκυρία επιτάσσει την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών και προϋπολογισμών πολλών κρατών-μελών της ΕΕ.

Aναλυτικά ο διάλογος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπου Εμπορίου, Valdis Dombrovskis:

Συναντώ σήμερα τον καλό φίλο, τον Valdis Dombrovskis, έστω και ψηφιακά. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε και στη συνέχεια μία πολύ παραγωγική συζήτηση και τού εύχομαι περαστικά για την πρόσκαιρη περιπέτεια υγείας που περνά. Είναι ένας άνθρωπος που έχει βαθιά γνώση των θεμάτων που χειρίζεται, έχει έναν ευρύ ορίζοντα σκέψης ως Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και φυσικά τον θεωρώ πάντα έναν πολύ καλό φίλο της Ελλάδος.

Στην ατζέντα μας σήμερα ψηλά βρίσκεται η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, τους πόρους του οποίου η χώρα μας αξιοποιεί μέσα από ένα πολύπλευρο πρόγραμμα. Και ήδη μετά την προκαταβολή των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, η σωστή προετοιμασία οδήγησε στην έγκριση της 1ης χρηματοδοτικής δόσης ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ξεκινούν μεγάλα έργα που θα την υποστηρίξουν και θα χρηματοδοτηθούν απ’ αυτήν. Έργα υποδομών και εκσυγχρονισμού, σε όλη την επικράτεια της πατρίδας μας και σε πολλούς κλάδους, δίνοντας έμφαση στην πράσινη οικονομία και στην ψηφιακή μετάβαση.

Θυμίζω ότι η Ελλάδα αγαπητέ Valdis είχε πρωτοστατήσει στη διαμόρφωση αυτού του ταμείου, ήταν μία από τις τρεις πρώτες χώρες που συνέταξαν το Εθνικό Σχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε το καλοκαίρι. Και θέλω με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ τον αναπληρωτή Υπουργό τον Θόδωρο Σκυλακάκη, αλλά και όλους τους συνεργάτες που δούλεψαν πολύ σκληρά για να μπορέσουμε να τρέξουμε γρήγορα, ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης.

Και βέβαια θα πρέπει να θυμίσουμε ότι κατέχουμε την πρώτη θέση, αναλογικά, σε πόρους ως προς τον πληθυσμό και ως προς το ΑΕΠ μας. Αυτοί οι πόροι κατευθύνονται ήδη σε επιχειρήσεις, σε πολίτες, διαμορφώνοντας μια οικονομία πιο παραγωγική, πιο ψηφιακή, πιο πράσινη.

Να ευχαριστήσω τον Valdis και τους συνεργάτες του για την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας. Πρόκειται για δράσεις οι οποίες θα τονώσουν ειδικά την απασχόληση, ένα μέτωπο στο οποίο η χώρα μας σημειώνει ήδη επιτυχίες. Θυμίζω ότι η ανεργία μέσα στην κρίση του Covid έπεσε πάνω από 4 μονάδες. Και βέβαια στο ίδιο πλαίσιο θέλω να επαναλάβω τη δέσμευσή μας να εφαρμόζεται πλήρως ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων, γιατί για αυτή την Κυβέρνηση, η ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζει πάντα με την κοινωνική συνοχή.

Και δεν είναι ίσως τυχαίο ότι το πρώτο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης δόθηκε σε μια μικρομεσαία επιχείρηση, προκειμένου αυτή να αναβαθμιστεί και να ενταχθεί στην κυκλική οικονομία. Ενώ την ίδια στιγμή χρήματα κατευθύνονται σε μεγάλα έργα, όπως μεγάλοι οδικοί άξονες, αλλά και σε δράσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο Valdis, όπως το πρόγραμμα Εξοικονομώ, τόσο σημαντικό αυτήν την περίοδο που αυξάνονται οι λογαριασμοί του ρεύματος και οι δράσεις εξοικονόμησης έχουν θετικό οικονομικό αποτύπωμα για τον προϋπολογισμό κάθε νοικοκυριού.

Θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια να εξετάσουμε και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, με πρώτη βέβαια τη ραγδαία αύξηση των διεθνών τιμών ενέργειας, τη συνακόλουθη αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων κάτι που, ας μην κρυβόμαστε, απειλεί την πορεία ανάκαμψης όλης της ευρωπαϊκής οικονομίας, γι’ αυτό και γίνεται κρίσιμη προτεραιότητα η διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής.

Φίλε Valdis, θα το πω όπως το αισθάνομαι: κανένας εθνικός προϋπολογισμός σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να σηκώσει τα βάρη που προκαλεί η έκρηξη στην αγορά ενέργειας που πυροδοτείται, δυστυχώς, συνεχώς από τη φωτιά της ρωσικής εισβολής.

Είναι, συνεπώς,απολύτως απαραίτητο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής να ληφθούν μέτρα πια για την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού των κρατών μας αλλά και όλων των ευρωπαίων πολιτών, των νοικοκυριών που μετά την πανδημία πολιορκούνται από διεθνείς ανατιμήσεις. Και σε αυτή την περίοδο οι αποφάσεις μας πρέπει να στηρίζονται σε δεδομένα που να αντανακλούν πραγματικές ανάγκες και ρεαλιστικές δυνατότητες. Αυτά τα ευρωπαϊκά προβλήματα αναζητούν ευρωπαϊκές λύσεις.

Διαφορετικά η ήπειρός μας θα ξαναβρεθεί αντιμέτωπη με την Λερναία Ύδρα του λαϊκισμού. Ο λαϊκισμός θα σηκώσει κεφάλι, ποντάροντας στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σήμερα. Είναι κάτι που εμείς στην Ελλάδα υπό διαφορετικούς όρους το έχουμε ξαναζήσει. Και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε αυτή την άνοδο, τη νέα άνοδο του λαϊκισμού, να ανακόψει το δρόμο της αλήθειας, της δημοκρατίας, της ευημερίας, των δικαιωμάτων που οφείλει να συμβολίζει η επόμενη μέρα της Ευρώπης.

Και βέβαια θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια, και κλείνω με αυτό, να συζητήσουμε και για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο θα πρέπει πια να λάβει υπόψη του αυτή τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται, την ανάγκη για σημαντικές επενδύσεις, την πράσινη, την ψηφιακή μετάβαση, αλλά και την ανάγκη να θωρακιστούμε αμυντικά, γιατί οι στόχοι του μέλλοντος πρέπει να εδράζονται στις γεωπολιτικές συνθήκες του παρόντος.

Κλείνω, λοιπόν, αγαπητέ Valdis, ευχόμενος και πάλι, περαστικά και την επόμενη συζήτησή μας να την κάνουμε από κοντά.


Valdis Dombrovskis:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Αγαπητέ Κυριάκο, χαίρομαι που σε συναντώ, έστω ψηφιακά. Ο πόλεμος που είναι σε εξέλιξη στην Ουκρανία έχει δείξει πόσο γρήγορα αλλάζουν τα δεδομένα και πώς μπορούμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με διαφορετικές γεωπολιτικές πραγματικότητες. Ο πόλεμος δεν υπογραμμίζει μόνο την ανάγκη να παραμείνουμε ενωμένοι απέναντι στη ρωσική βαρβαρότητα, αλλά και να παραμείνουμε προσηλωμένοι στις πολιτικές μας για την οικοδόμηση οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι τόσο σημαντικός. Θα βοηθήσει την Ευρώπη να παραμείνει δυνατή σε δύσκολες περιόδους, αλλά και στις καλές εποχές, ώστε να οικοδομήσουμε μαζί το μέλλον. Θα ήθελα λοιπόν να δώσω τα πιο θερμά συγχαρητήρια στην Ελλάδα, η οποία πέτυχε το πρώτο σύνολο στόχων που είχαν τεθεί και λαμβάνει την πρώτη εκταμίευση, ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σας συγχαίρω κύριε Πρωθυπουργέ και την ομάδα σας, καθώς και τις ελληνικές αρχές για την άριστη δουλειά που έγινε. Αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό πρώτο βήμα που φέρατε εις πέρας, προκειμένου να υλοποιήσετε το σχέδιο «Ελλάδα 2.0». Δείχνει την αφοσίωση της Ελλάδας στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να προετοιμαστούν οι πολίτες και η οικονομία της για το μέλλον.

Η σημερινή εκταμίευση θα επιτρέψει στην Ελλάδα να συνεχίσει τις μεγάλες επενδύσεις και τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Θα συμβάλλει στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, στην περισσότερο βιώσιμη ανάπτυξη και στην αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας. Θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά σε αυτόν τον μηχανισμό δανειοδότησης ως ένα σημαντικό επίτευγμα με ισχυρή οικονομική αξία. Βρέθηκε ψηλά στην πολιτική σας ατζέντα προκειμένου να γίνει πραγματικότητα αυτό το σχήμα. Αυτός ο μηχανισμός χρηματοδότησης μπορεί να διοχετεύσει σημαντική ρευστότητα στις ιδιωτικές επενδύσεις, να στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και να ενισχύσει τη δυνατότητα τους να καινοτομούν. Αυτοί οι τομείς αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και είναι από τους μεγαλύτερους, στο σύνολο των εθνικών σχεδίων.

Η Ελλάδα έχει ήδη πραγματοποιήσει ορισμένες σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης, για παράδειγμα στις ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, κάτι που έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία στο σημερινό πλαίσιο. Θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη μείωση των λογαριασμών ρεύματος, τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις. Σε συνδυασμό με άλλες ενέργειες, η Ελλάδα θα μπορεί να είναι σε θέση να διαφοροποιήσει τις πηγές παροχής ενέργειας και να μειώσει την εξάρτησή της από τους υδρογονάνθρακες της Ρωσίας. Αυτός είναι άλλωστε και ένας στόχος πάνω στον οποίο εργάζεται συνολικά η Ευρώπη. Και εφαρμόζονται παράλληλα κι άλλες σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη δημιουργία καλύτερων και περισσότερων θέσεων εργασίας.

Συνολικά, η Ελλάδα με το εθνικό της σχέδιο παρουσίασε έναν εξαιρετικό οδικό χάρτη για την ανάκαμψη. Οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί θα μεταμορφώσουν ολόκληρη την χώρα, θα προωθήσουν την ανάπτυξη, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και -πάνω απ’ όλα- θα τονώσουν την ανθεκτικότητα της χώρας. Είναι πολύ καλό, λοιπόν, που βλέπω ότι το σχέδιο αυτό υλοποιείται. Σας ευχαριστώ πολύ. Και πάλι συγχαρητήρια, κ.Πρωθυπουργέ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Σας εύχομαι τα καλύτερα. Θα ήθελα να πω μερικές λέξεις στα αγγλικά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα σας -ορισμένους από τους οποίους γνωρίζω εδώ και πολύ καιρό- για την άριστη συνεργασία. Σας ευχαριστώ για τη στήριξη που μας έχετε προσφέρει. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τη δική μου ομάδα, γιατί πιστεύω ότι έφτιαξε ένα πολύ καλό πρόγραμμα που απαντά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ελληνική, αλλά και η ευρωπαϊκή οικονομία. Και θα αξιοποιήσουμε πολυ σωστά αυτά τα κεφάλαια. Και αυτό θα είναι, πιστεύω, η καλύτερη απόδειξη ότι όταν η Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει ως μια υπερεθνική οντότητα -όπως κάναμε όταν ιδρύσαμε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας- μπορεί να φέρει απτά αποτελέσματα για τους πολίτες μας. Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι. Και την επόμενη φορά, ελπίζω να σας συναντήσω και από κοντά.


Valdis Dombrovskis: Ευχαριστώ κ. Πρωθυπουργέ. Ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σας. Προσβλέπω στην επόμενη συνάντησή μας δια ζώσης. Αλλά τώρα ας προχωρήσουμε παραδίδοντάς σας έναν «φάκελο» με την εκταμίευση των 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία αποτελεί την πρώτη τακτική καταβολή στο πλαίσιο των (Εθνικών) Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συγχαρητήρια. Σας παραδίδω ψηφιακά τον φάκελο.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ. Είναι σαν να έχω λάβει μια επιταγή αξίας 3,6 δισεκατομμυρίων. Θα ήθελα για μία ακόμα φορά να επισημάνω πως θα αξιοποιήσουμε σωστά αυτά τα κεφάλαια και θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας. Σχετικά με τις επόμενες εκταμιεύσεις, θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Δεν σταματήσαμε ποτέ να εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις, ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για το λόγο αυτό, θεωρώ πως αυτή η διαδικασία, η οποία συνδέει τα κεφάλαια που θα λάβουμε με τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις για κάθε χώρα, είναι μια διαδικασία που ενστερνιζόμαστε πλήρως. Διότι θεωρούμε ότι θα πρέπει να αλλάξουμε για να αδράξουμε τις ευκαιρίες που μας προσφέρει το παρόν και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος. Σας ευχαριστώ λοιπόν και πάλι. Αυτός είναι ο φάκελος. Είναι στα χέρια μου. Δεν είναι επιταγή. Είναι έγγραφο, αλλά μας κάνει.


Valdis Dombrovskis: Είναι επιβεβαίωση της πληρωμής.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η πληρωμή έχει ήδη φτάσει. Είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό. Σας ευχαριστώ.


Στη συνάντηση μετείχαν από την ελληνική πλευρά ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ο Διοικητής Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης Νίκος Μαντζούφας.



ΝΔ: Τσίπρας όπως… Κασιδιάρης για το Ουκρανικό


 

Αφορμή για την ανακοίνωση της Ν.Δ., έδωσαν οι ομοιότητες στα μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα και του Ηλία Κασιδιάρη για το ίδιο ζήτημα, και η Ν.Δ. υπενθυμίζει το γεγονός ότι ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή είχαν μαζί πρωτοστατήσει στα «λαϊκά δικαστήρια» της πλατείας Συντάγματος το 2012.

«Η “πάνω πλατεία” συναντιέται ξανά με την “κάτω πλατεία”, μόνο που το 2022 δεν είναι 2012», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, ασκώντας έντονη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγορεί ότι ταυτίζεται με τις απόψεις Κασιδιάρη για το Ουκρανικό.

«Κάποιοι εφευρίσκουν διαρκώς δικαιολογίες και προσχήματα προκειμένου να κρύψουν αυτό που είναι προφανές από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία: ότι είναι με τον Πούτιν. Η χθεσινή απουσία από τη Βουλή, ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης, ΜεΡΑ25 και η παρουσία-απουσία του ΣΥΡΙΖΑ, έδειξε καθαρά σε όλους ποιοι είναι με το μέρος εκείνων που υπερασπίζονται τη χώρα τους και ποιοι είναι με τον εισβολέα και δεν βγάζουν μιλιά για τις δολοφονίες αμάχων, τις φρικαλεότητες, την καταστροφή. Και λένε τα ίδια που λέει στην ανάρτησή του ο καταδικασμένος Η. Κασιδιάρης. Η ‘’πάνω πλατεία’’, συναντιέται ξανά με την “κάτω πλατεία”. Μόνο που το 2022 δεν είναι 2012», ανέφερε η ανακοίνωση της Ν.Δ., η οποία έδωσε στη δημοσιότητα τις σχετικές αναρτήσεις που έκαναν οι κ.κ. Τσίπρας και Κασιδιάρης μετά την ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

«Σήμερα απεδείχθη περίτρανα ποιοι είναι οι πραγματικοί ναζί, φασίστες και εχθροί της Δημοκρατίας. Είναι η συμμορία του Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας», έλεγε επί λέξει η ανάρτηση του Ηλία Κασιδιάρη στα social media.

«Η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση. Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο ΠΘ. Μίλησε για ιστορική ημέρα, αλλά είναι ιστορική ντροπή. Η Αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη, Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν λόγο στη Βουλή», ανέφερε στη δική του ανάρτηση ο κ. Τσίπρας.




Ο Γουίλ Σμιθ αποβλήθηκε για 10 χρόνια από τα Όσκαρ



Κατάφερε να κάνει την επιτυχία του, κερδίζοντας ένα Όσκαρ, την χειρότερη ημέρα της ζωής του και να παίζεται η καριέρα του γενικότερα.

Η αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου προχωρά σε αποβολή του ηθοποιού Γουίλ Σμιθ από τον θεσμό των βραβείων Βραβεία για 10 χρόνια μετά το χαστούκι του στον Κρις Ροκ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσης της.

Ο Σμιθ υπέβαλε τις προηγούμενες ημέρες την παραίτηση του στην Ακαδημία- μια κίνηση που έθετε έστω και προσωρινά εμπόδιο στην αποβολή του.

"Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε πως για μια περίοδο 10 ετών από τις 8 Απριλίου 2022, ο κος Σμιθ δεν θα επιτρέπεται να παρακολουθήσει εκδηλώσεις ή προγράμματα της Ακαδημίας, αυτοπροσώπως ή διαδικτυακά" αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.




Η Λευκορωσία ανακοίνωσε τις μη φιλικές χώρες - Όλη η Ευρώπη, οι ΗΠΑ κτλπ

 


Ο δικτάτορας της Λευκορωσίας και στενός σύμμαχος του δικτάτορα της Ρωσίας, ανακοίνωσε την «μαύρη λίστα» από χώρες σε όλο τον κόσμο, που δεν είναι φιλικές για την χώρα του.

Η λίστα με τις «μη φιλικές» χώρες της Λευκορωσίας περιλαμβάνει όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Αυστραλία, τον Καναδά, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αλβανία, την Ισλανδία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και την Ελβετία.

Η συγκεκριμένη λίστα συντάχθηκε ύστερα από το διάταγμα που υπέγραψε ο δικτάτορας της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, τον περασμένο Μάρτιο. Στη λίστα περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας σε διάσκεψη με θέμα την ασφάλεια, χθες Πέμπτη, ο δικτάτορας της Λευκορωσίας δήλωσε ότι η Δύση έχει ξεκινήσει έναν οικονομικό πόλεμο εναντίον της χώρας του.

Σε συνάντηση που είχε με τον πρεσβευτή του Πακιστάν στο Μινσκ, ο Λουκασένκο ισχυρίστηκε ότι η Λευκορωσία δήθεν υποστηρίζει την ειρηνική επίλυση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας (αφήνοντας την Ρωσία να οργανώνει επιθέσεις από το έδαφος της), και ότι η χώρα του δεν είναι υπέρ οποιουδήποτε πολέμου, σύγκρουσης ή αντιπαράθεσης.



12 παιδιά ανάμεσα στους 50 νεκρούς που δολοφόνησαν τα ΚΤΗΝΗ του δικτάτορα Πούτιν

 



Εικόνες που σοκάρουν την παγκόσμια κοινότητα έρχονται στο φως από την νέα δολοφονική επίθεση εναντίον αμάχων, που πραγματοποίησαν τα ΚΤΗΝΗ του δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η επίθεση στο σιδηροδρομικό σταθμό του Kραματόρσκ είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότερα από 50 άτομα, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά.

Η πυραυλική επίθεση που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής σε σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που οι άμαχοι προσπαθούσαν να διαφύγουν σε ασφαλέστερα σημεία της χώρας, δημιούργησε ξανά εικόνες που θύμησαν τη σφαγή στη μαρτυρική Μπούτσα.  

50  άνθρωποι σκοτώθηκαν και 87 τραυματίστηκαν, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο.



O ανταποκριτής του Economist Όλιβερ Κάρολ δημοσίευσε τη φωτογραφία ενός πυραύλου που φέρεται να είναι από το σημείο της επίθεσης. «Ο πύραυλος που έπεσε στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ είχε γραμμένη τη φράση «για τα παιδιά» στο πλάι. Αρρωστημένο και πιθανώς ενδεικτικό της παράλληλης πραγματικότητας που δημιουργεί η ρωσική προπαγάνδα», γράφει ο δημοσιογράφος σε ανάρτησή του.










Τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ για το«Δουλειές Ξανά» που τον οδηγούν σε αυτογελοιοποίηση

 


Με νέα fake news ο ΣΥΡΙΖΑ και η εφημερίδα «ΑΥΓΗ» ισχυρίστηκαν χθες ότι δήθεν «πετάγονται εκτός ΟΑΕΔ τεράστιες κοινωνικές ομάδες και εξαφανίζονται από τους εγγεγραμμένους ανέργους». Είναι προφανές ότι ο κατήφορος του ΣΥΡΙΖΑ και η ψευδολογία του δεν έχουν κανένα φραγμό.

Έφτασε στο σημείο ο  ΣΥΡΙΖΑ να ξιφουλκεί εναντίον της πάγιας εργατικής νομοθεσίας, την οποία και ο ίδιος εφάρμοσε ως Κυβέρνηση. Ας καταλάβουν τουλάχιστον ότι οι ορισμοί του άρθρου 16 -για αυτούς που θεωρούνται ότι αναζητούν εργασία και όσους δεν θεωρούνται ότι αναζητούν- δεν αποτελούν νέα διάταξη, αλλά επανάληψη του άρθρου 3 του ν. 1545/ 1985, που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες και εφάρμοσαν οι ίδιοι ως Κυβέρνηση. Συμπεριελήφθησαν, όμως, στο νομοσχέδιο για την πληρότητα του νομικού κειμένου, στο πλαίσιο της καλής νομοθέτησης.  

Αναλυτικά το νομοσχέδιο :

Κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Δουλειές Ξανά» που αφορά:


στην αναδιοργάνωση και την ψηφιοποίηση του ΟΑΕΔ, (που μετονομάζεται Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης-ΔΥΠΑ),

την αντιμετώπιση φαινομένων κατάχρησης παροχών του Οργανισμού,

την αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης και των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού,

την υποβοήθηση των ανέργων να βρουν δουλειά.

Το νομοσχέδιο αλλάζει τον ΟΑΕΔ, ενισχύει τις πολιτικές απασχόλησης, στρέφει τα επιδόματα προς τους πραγματικούς ανέργους και θέτει τις βάσεις για μια κατάρτιση που θα είναι πραγματικό όπλο των ανέργων και των εργαζομένων για το μέλλον. Προχωρά παράλληλα στον εκσυγχρονισμό της στεγαστικής πολιτικής, η οποία πλέον θα καλύπτει και τις ανάγκες των νέων συνολικά.


Οι βασικότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου:


Θεσπίζονται νέα ψηφιακά εργαλεία (ψηφιακή κάρτα ΔΥΠΑ, ψηφιακό μητρώο, ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης), που αποσκοπούν στη διευκόλυνση των ανέργων να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Προβλέπεται ρόλος των κοινωνικών εταίρων στην ανάπτυξη δράσεων και προγραμμάτων σχετικών με την επαγγελματική κατάρτιση και την αναβάθμιση δεξιοτήτων του επαγγελματικού δυναμικού, μέσα από τον «Ειδικό Λογαριασμό Επαγγελματικής Κατάρτισης» (Ε.Λ.Ε.Κ.), τον οποίο θα διαχειρίζεται νομικό πρόσωπο που θα συγκροτήσουν οι κοινωνικοί εταίροι.

Θεσπίζεται για πρώτη φορά επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά, οι οποίοι εκτός από το μισθό τους θα συνεχίζουν να εισπράττουν το 50% του επιδόματος ανεργίας μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία.

Παρέχεται για πρώτη φορά μπόνους ύψους 300 ευρώ στους μακροχρόνια (πάνω από 5 χρόνια) ανέργους που καταρτίζουν Ατομικό Σχέδιο Δράσης.

Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια για την διατήρηση σειράς βοηθημάτων, παροχών κλπ., που προβλέπονται για τους εγγεγραμμένους στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ.

Προβλέπεται διαγραφή από το Μητρώο Ανέργων για δύο χρόνια και διακοπή του επιδόματος ανεργίας μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας, όπως επίσης διαγραφή από το μητρώο για έξι μήνες και διακοπή του επιδόματος ανεργίας για άρνηση συμμετοχής σε δράση κατάρτισης. Κατάλληλη θέση εργασίας θεωρείται εκείνη που αντιστοιχεί στην επαγγελματική ειδικότητα, στις γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες, στα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, στους επαγγελματικούς στόχους και στον τόπο μόνιμης κατοικίας του αναζητούντος εργασία, στην προηγούμενη απασχόληση και στις αποδοχές του ανέργου.

Αναβαθμίζεται ο μηχανισμός διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας με σκοπό τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς.

Θεσπίζεται ο «Ατομικός Λογαριασμός Δεξιοτήτων», ένα ψηφιακό εργαλείο στα χέρια του πολίτη, όπου θα καταγράφονται οι δεξιότητες, οι καταρτίσεις και οι πιστοποιήσεις που λαμβάνει ή/ και δικαιούται ο καταρτιζόμενος.

Εισάγεται πλέγμα ρυθμίσεων με στόχο την εμπέδωση του τρίπτυχου «Αξιολόγηση – Ποιότητα – Πιστοποίηση» στο σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης και συνδέονται οι αμοιβές του παρόχου με τα αποτελέσματα.

Επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής με σκοπό τη στεγαστική προστασία του εργατικού δυναμικού και των νέων:


Το νομοσχέδιο εισάγει ρυθμίσεις που διευκολύνουν τόσο την απόκτηση και ανέγερση ακινήτων που θα διατεθούν για τη στέγαση εργαζόμενων, ανέργων και των οικογενειών τους, όσο και την αξιοποίηση της περιουσίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για την αύξηση των εσόδων της. Στο πλαίσιο αυτό επεκτείνονται οι αρμοδιότητες της ΔΥΠΑ, έτσι ώστε πέρα από την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του εργατικού δυναμικού, να μπορεί να ασχοληθεί και με τις στεγαστικές ανάγκες των νέων, μέσω της χορήγησης παροχών και της υλοποίησης σχετικών προγραμμάτων.

Με τις νέες ρυθμίσεις επιτρέπεται στη ΔΥΠΑ να αποκτά αδόμητα και δομημένα ακίνητα για την εκπλήρωση των σκοπών, που σχετίζονται με τη στεγαστική συνδρομή, τους οποίους έχει αποκτήσει ως διάδοχος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Προβλέπεται επίσης ότι η Υπηρεσία μπορεί να συμπράττει με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση ακινήτων, με σκοπό τη στεγαστική προστασία του εργατικού δυναμικού και των νέων.

Για τα ακίνητα ιδιοκτησίας της ΔΥΠΑ, που δεν προορίζονται για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών των εργαζόμενων, εισάγονται ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την καλύτερη εκμετάλλευση και την αύξηση των εσόδων της. Στο πλαίσιο αυτό επιτρέπεται η σύναψη μακροχρόνιων μισθώσεων, η σύμπραξη με ιδιώτες οι οποίοι μπορεί να αναλάβουν την οικοδόμηση αδόμητων ακινήτων, ο εγγυήσεις που θα πρέπει να παρέχουν για να συμμετάσχουν στους σχετικούς διαγωνισμούς, κ.ά..

Τέλος στα φαινόμενα απάτης και καταχρήσεων


Με το νομοσχέδιο εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια για τη διατήρηση σειράς βοηθημάτων, που προβλέπονται για τους εγγεγραμμένους στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ.


Στόχος της ρύθμισης είναι η αντιμετώπιση φαινομένων κατάχρησης και απάτης, που εντοπίστηκαν μετά από διασταυρώσεις, οι οποίες αποκάλυψαν περιπτώσεις προσώπων με υψηλά εισοδήματα που παρέμεναν επί χρόνια εγγεγραμμένα στο μητρώο.

Τα κριτήρια αυτά είναι εκείνα που εφαρμόζονται για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης και δεν επηρεάζουν το επίδομα ανεργίας, το οποίο θα εξακολουθήσει να χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, ούτε το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας και το βοήθημα για αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους, για τα οποία παραμένουν οι προϋποθέσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Επίσης, δεν αλλάζει το καθεστώς που διέπει την χορήγηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ρεύματος, την έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα θέρμανσης.

Σημειώνεται ότι από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ προκύπτει ότι σχεδόν 40.000 άτομα που είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του Οργανισμού για περισσότερο από ένα χρόνο έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ και περισσότεροι από 15.000 άνεργοι από αυτές τις εισοδηματικές κατηγορίες είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για περισσότερα από 5 χρόνια, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις (είναι περισσότερες από 50 χιλ.) εκείνων που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ για περισσότερο από 10 χρόνια.

Έρευνα στο μητρώο του Οργανισμού αποκάλυψε συγκεκριμένες περιπτώσεις ατόμων που παραμένουν μέχρι και… 20 χρόνια εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, ενώ δηλώνουν εισοδήματα δεκάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως. Για παράδειγμα εντοπίστηκαν: Γυναίκα 55 χρονών με 123 μήνες ανεργίας, κάτοικος Διονύσου, με οικογενειακό εισόδημα, το 2020, ύψους 250.000 ευρώ. Ζευγάρι (άνδρας 55 ετών με 131 μήνες ανεργίας και γυναίκα 51 ετών με 132 μήνες ανεργίας), κάτοικοι Κηφισιάς, με εισόδημα 130.000 ευρώ το 2020. Γυναίκα 56 ετών, με 140 μήνες ανεργίας, κάτοικος Λυκαβηττού, με οικογενειακό εισόδημα 160.000 ευρώ το 2020. Άνδρας 61 ετών κάτοικος Θεσσαλονίκης με 230 μήνες ανεργίας και εισόδημα 70.000 ευρώ.

Πρόσθετες διατάξεις του νομοσχεδίου με κοινωνικό πρόσημο


Πέρα από τις διατάξεις που αφορούν στη μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ, τη στήριξη των ανέργων στην προσπάθεια τους να βρουν δουλειά και την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής  στο νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις με τις οποίες ανάμεσα στα άλλα:


Θεσπίζεται το πλαίσιο υλοποίησης της δράσης «Δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών εντός επιχειρήσεων». Αντικείμενο της δράσης είναι η χρηματοδότηση συνολικά 120 επιχειρήσεων για τη δημιουργία και τον εξοπλισμό των χωρών φύλαξης βρεφών (ηλικίας από έξι μηνών έως 2 ετών και 6 μηνών) εντός των εγκαταστάσεων όπου ασκούν τη δραστηριότητά τους, καθώς και τη στελέχωση του χώρου με έως 2 βρεφονηπιοκόμους - βοηθούς βρεφονηπιοκόμων ή επαγγελματίες συναφών ειδικοτήτων, για χρονικό διάστημα 24 μηνών. Ωφελούμενοι είναι οι γονείς παιδιών που απασχολούνται στην εγκατάσταση όπου δημιουργείται ο χώρος φύλαξης. Οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν την υποχρέωση διατήρησης του χώρου και των θέσεων του προσωπικού για άλλους 24 μήνες μετά τη λήξη της περιόδου χρηματοδότησης.

Επιλύονται θέματα για τη διασφάλιση της συνέχειας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών ΑμεΑ, που έχουν ενταχθεί στη δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής περιόδου 2021-2022» και των Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας, καθώς και για την προστασία των θέσεων εργαζομένων που απασχολούνται στις δομές αυτές, μέσω της κάλυψης δαπανών τους.

Ενισχύονται οι δικλίδες ασφαλείας κατά την πρόσληψη προσωπικού σε φορείς παιδικής προστασίας, βρεφονηπιακούς σταθμούς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, με την προσθήκη και άλλων αδικημάτων ως λόγων αποκλεισμού των υπό πρόσληψη ή και ήδη υπηρετούντων εργαζομένων στις θέσεις αυτές. Προβλέπεται, επίσης, ότι το προστατευτικό πλαίσιο κατά της κακοποίησης θα καταλαμβάνει πλέον και τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς των Δήμων. Παράλληλα, ενδυναμώνεται το πλαίσιο προστασίας από την κακοποίηση των ωφελουμένων σε άλλες δομές (για ΑμεΑ, ηλικιωμένους κ.ά.). Τέλος, βελτιώνεται το πλαίσιο λειτουργίας των φορέων κοινωνικής προστασίας ως προς τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας, την εποπτεία και τις κυρώσεις.



«Δουλειές Ξανά»: Η Κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις


 

Η Κυβέρνηση συνεχίζει -παρά τις συνεχιζόμενες εξωγενείς προκλήσεις- τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε στους πολίτες.  

Στο πλαίσιο αυτό, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Δουλειές Ξανά» που αφορά στην αναδιοργάνωση και την ψηφιοποίηση  του ΟΑΕΔ, που μετονομάζεται Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

Με τον τρόπο η κυβέρνηση θα αντιμετώπιση φαινομένα κατάχρησης παροχών του Οργανισμού, στην αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης και των δεξιοτήτων απόκτησης του εργατικού δυναμικού, στην υποβοήθηση των ανέργων να βρουν δουλειά και στην επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής.  Πιο συγκεκριμένα, με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ανάμεσα στ’ άλλα:

Θεσπίζεται -κάτι που γίνεται για πρώτη φορά- επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά, έτσι ώστε εκτός από το μισθό τους να συνεχίζουν να εισπράττουν το 50% του επιδόματος ανεργίας μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία.

Παρέχεται -για πρώτη φορά- μπόνους ύψους 300 ευρώ στους μακροχρόνια, πάνω από 5 χρόνια, ανέργους που καταρτίζουν Ατομικό Σχέδιο Δράσης.

Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια για τη διατήρηση σειράς βοηθημάτων και παροχών από τον ΟΑΕΔ.

Αναβαθμίζεται ο μηχανισμός διάγνωσης των αναγκών στη αγορά εργασίας -να ξέρουμε που υπάρχουν ελλείψεις και ποιες δεξιότητες μπορούν απορροφηθούν- με σκοπό τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς.

Εισάγεται πλέγμα ρυθμίσεων με στόχο την εμπέδωση του τρίπτυχου «Αξιολόγηση – Ποιότητα – Πιστοποίηση» στο σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης και συνδέονται οι αμοιβές του παρόχου με τα αποτελέσματα.

Βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι και η επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής με σκοπό τη στεγαστική προστασία του εργατικού δυναμικού και ιδιαίτερα των νέων. Ξέρουμε ότι αυτό είναι βασικό πρόβλημα για πάρα πολλούς συμπολίτες μας και ιδιαίτερα για τη νεολαία, με πολλαπλές διαστάσεις, και ερχόμαστε και με αυτή, αλλά και με άλλες πρωτοβουλίες να απαντήσουμε και σε αυτή την πρόκληση.

Το νομοσχέδιο εισάγει ρυθμίσεις που διευκολύνουν τόσο την απόκτηση και ανέγερση ακινήτων που θα διατεθούν για τη στέγαση εργαζόμενων, ανέργων και των οικογενειών τους, όσο και την αξιοποίηση της περιουσίας Οργανισμού.

Επιτρέπεται στον Οργανισμό -στη ΔΥΠΑ όπως θα μετονομαστεί- να αποκτά αδόμητα και δομημένα ακίνητα για την εκπλήρωση των σκοπών, που σχετίζονται με τη στεγαστική συνδρομή στους ανθρώπους που εμπεριέχονται στις αρμοδιότητές του.

Προβλέπεται επίσης ότι η Υπηρεσία μπορεί να συμπράττει με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση ακινήτων, με σκοπό τη στεγαστική προστασία του εργατικού δυναμικού και των νέων.




Η Ελλάδα στις 12 χώρες με πλήρη νομική ισότητα ανδρών-γυναικών

 



Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι μία από τις 12 χώρες παγκοσμίως με πλήρη νομική ισότητα ανδρών - γυναικών. Και αυτό μετά το νόμο για την προστασία της Εργασίας -τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε αντεργατικό- και ειδικότερα τις διατάξεις για τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Σημειώνεται ότι με το νόμο αυτό, ανάμεσα στ’ άλλα θεσπίστηκαν:


Άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές.

Γονική άδεια 2 μηνών και για τους 2 γονείς πληρωμένη από τον ΟΑΕΔ.

Ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών.

Απαγόρευση απόλυσης πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση του κάθε παιδιού του.

Επέκταση της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας 6 μηνών με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και στην υιοθεσία τέκνου.




Τράπεζα της Ελλάδος: Αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και δυναμική της ελληνικής οικονομίας

 


H ελληνική οικονομία επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, προσαρμοστικότητα, ευελιξία και δυναμική και συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών του ευρώ που καταγράφουν συγκριτικά ταχύτερους ρυθμούς ανάκαμψης. Αυτό είναι το συμπέρασμα της Έκθεσης του Διοικητή της  Τράπεζας της Ελλάδος ο οποίος ανάμεσα στ’ άλλα υπογραμμίζει:

Η οικονομική πολιτική πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει τη δυναμική ανάπτυξης, με αύξηση των επενδύσεων.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πρέπει να αναδειχθεί σε εθνικό στόχο και οι προσπάθειες να συνεχιστούν σε αυτή την κατεύθυνση.

Το 2021 ήταν ένα καλό έτος με καλύτερη της αναμενόμενης πορεία του τουρισμού, αύξηση των εξαγωγών αγαθών, αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, ενίσχυση της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης, αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης, μεγάλη αύξηση των επενδύσεων, ιδιωτικών και δημόσιων, και ισχυρή ανάκαμψη της αγοράς εργασίας όπως αποτυπώνεται στη μεγάλη μείωση της ανεργίας.

Για το 2022 η οικονομία προβλέπεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό από την αρχική πρόβλεψη (4,8%). Κι αυτό, καθώς η έξαρση της αβεβαιότητας λόγω του υψηλού πληθωρισμού, αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, μετριάζει τις προσδοκίες και επηρεάζει αρνητικά τις καταναλωτικές και επενδυτικές αποφάσεις τους.

Ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ προβλέπεται σε 3,8% στο βασικό σενάριο και 2,8% στο δυσμενές σενάριο.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό σύμφωνα με το βασικό σενάριο της ΤτΕ, το 2022 αναμένεται αύξηση 5,2%, ενώ στο δυσμενές σενάριο προβλέπεται αύξηση 7%. Το 2023 αναμένεται αποκλιμάκωση, υπό την προϋπόθεση της πλήρους αποκατάστασης της λειτουργίας των εφοδιαστικών αλυσίδων και της υποχώρησης των τιμών της ενέργειας.

Όπως επισημαίνεται στην Έκθεση, η διατήρηση της οικονομικής ανάκαμψης απαιτεί συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, περαιτέρω μείωση της ανεργίας, αύξηση των επενδύσεων, μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και έγκαιρη χρήση των πόρων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.