Εάν ισχύει η παρακάτω καταγγελία πρέπει χθές να αντικατασταθούν τα μέλη του Συλλόγου Γονέων, με σοβαρούς ανθρώπους και κοινωνικά ευαίσθητους.
Αποκλειστικά στο Singleparent ύστερα από αυτήκοη μαρτυρία αναγνώστριας, έγινε η παρακάτω καταγγελία.
Κάθε χρόνο πολλά σχολεία την Τσικνοπέμπτη, προσφέρουν σουβλάκια στα παιδιά για το καλό.
Κάθε χρόνο πλήρωνα τον σύλλογο γονέων συνδρομή και ας μην βλέπαμε κανένα έργο από εκείνους καθώς γνωρίζουμε καλά οτι οι περισσότεροι σύλλογοι εξυπηρετούν την εικόνα του κάθε ψωνισμένου που θέλει με αυτόν τον τρόπο να βρει πάτημα να μπει στον δήμο της εκάστοτε περιοχής. Έλεγα όμως δεν βαριέσαι…
Πέρσι έχασα τον άντρα μου σε τροχαίο, το παιδί μου πάει φέτος έκτη δημοτικού. Στριμωχτήκαμε πολύ, βρήκα και δεύτερη δουλειά για να τα βγάλουμε πέρα και μέσα σε όλα, πριν ενα μηνα ήρθε το ρεύμα 500 ευρώ χωρίς ιδιαίτερη κατανάλωση. Τα ξέρετε τα ζείτε, τα ζούμε όλοι.
Δεν έδωσα λοιπόν φέτος συνδρομή στον σύλλογο διότι ακόμη και αυτά τα 10 ευρώ δεν μου περίσσευαν. Δεν θα αναφερθώ καν ότι κανείς από τον Σύλλογο, που και καλά υπάρχει για να βοηθάει τη σχολική κοινότητα, δεν ρώτησε πως ζούμε και πως περνάμε. Αυτό έγκειται στην ανθρώπινη ενσυναίσθηση του καθενός.
Αλλά για Το Θεό! Πήγε το παιδί μου σήμερα σχολείο όπως όλες τις μέρες και την τελευταία ώρα μοίραζαν σουβλάκια στα παιδιά. Πάει και το παιδί μου και του λένε “Της τάδε ο γιος δεν είσαι;” “Ναι” λέει το παιδί. “Αγόρι μου δεν γίνεται να σου δώσουμε σουβλάκι, η μαμά σου δεν έχει δώσει συνδρομή στο σύλλογο”. Το παιδί έμεινε με το στόμα ανοιχτό, πήγε παραπέρα και κοίταζε τα άλλα παιδιά τους φίλους του, να τρώνε.
Παρέλαβα ένα παιδί ψυχολογικό ράκος. Μόλις μου είπε τί έγινε, έγινα έξω φρενών. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ είναι για την απαράδεκτη συμπεριφορά, να εξαιρούν ένα παιδί από το φαγητό και να το υποβάλλουν στο βασανιστήριο να βλέπει τα άλλα να τρώνε και εκείνο όχι. Αν δηλαδή το παιδί μου ήταν πραγματικά πεινασμένο, αν δεν είχαμε φαγητό στο σπίτι, θα ήταν ό,τι πιο ανήθικο έχω αντικρύσει στη ζωή μου.
Πήγα και πήρα εγώ σουβλάκια στο παιδί μου σήμερα. Γιατί ο Σύλλογος Γονέων (γονέων; Ξέρουν τί είναι γονιός; Χαχα ας γελάσω ειλικρινά) τόσα χρόνια που μάσαγε τις συνδρομές και ποτέ δεν ελέγξαμε που πηγαίναν τα λεφτά μας, θυμήθηκε ότι δεν μας τα μάσησε φέτος και έκανε ανήθικο πόλεμο για 10 ευρω σε ένα μικρό παιδί μονογονεϊκής οικογένειας.
Μετά από πρόταση της εισαγγελέως καταδικάστηκε ο Ιβάν Σαββίδης, και αθωώθηκαν όλοι οι συνοδοί του
Ποινή φυλάκισης 25 μηνών επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον Ιβάν Σαββίδη για την είσοδο του στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας όταν ακυρώθηκε το γκολ του ΠΑΟΚ, στο ματς με την ΑΕΚ.
Με ποινή φυλάκισης 10 μηνών καταδικάστηκε και ο Λούμπος Μιχέλ , πρώην τεχνικός διευθυντής της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
Αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και στους δύο κατηγορουμένους ενώ οι ποινές ανεστάλησαν επί τριετία.
Επίσης επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εισόδου σε αγώνες του ΠΑΟΚ ,επί τριετία.
Νωρίτερα, κατά την αγόρευσή της, η εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή του Ιβάν Σαββίδη.
Συγκεκριμένα, είπε τα εξής:
"Αντιδρά και διαμαρτύρεται για την διαιτητική απόφαση, όπως έκαναν εκείνη την στιγμή και οι φίλαθλοι της ομάδας.
Σχετικά με τον αρχικό του ισχυρισμό, πως ενήργησε έτσι καθώς θα αποσιωπούσε την ένταση της στιγμής, δεν μπορεί να γίνει δεκτός. Η συμπεριφορά του αυτή, λόγω της θέσης του, δεν είναι ανεκτή.
Φέρει μεγάλη ευθύνη, καθώς όλοι οι φίλαθλοι της ομάδας, τον θεωρούν πρότυπο και τον ακολουθούν σε κάθε του κίνηση".
Η εισαγγελέας συνέχισε, λέγοντας πως "αν σκοπός του Ιβάν Σαββίδη, ήταν να αποσιωπηθεί η ένταση, τότε δεν υπήρχε λόγος να κάνει κάτι τέτοιο, καθώς το αποτέλεσμα ήταν το αντίθετο. Δημιουργήθηκε ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Αυτό, σε συνδυασμό με το όπλο που είχε στην κατοχή του, διακινδύνευσαν την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα".
Όσον αφορά στην άδεια οπλοφορίας του Ιβάν Σαββίδη, η εισαγγελέας υπογράμμισε: "Mε κανέναν τρόπο δεν θα μπορούσε να γίνει δεκτό το να φέρει το όπλο στον αγωνιστικό χώρο. Ο κατηγορούμενος λόγω της θέσης του, αλλά και της υψηλής ασφαλείας που διαθέτει, δεν θα χρειαζόταν το όπλο ώστε να προστατευτεί".
Σε ηλικία 80 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Τσοβόλας, ύστερα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο.
Ο Δημήτρης Τσοβόλας γεννήθηκε στους Μελισσουργούς της Άρτας.
Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Άρτας με το ΠΑΣΟΚ το 1977, και επανεκλέχθηκε το 1981 και το 1985. Στην συνέχεια εξελέγη Βουλευτής στην Β’ Περιφέρεια της Αθήνας.
Ήταν υπουργός Οικονομικών κατά την πρώτη οκταετία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, ως υφυπουργός (1981-1983), αναπληρωτής υπουργός (1983-1985) και υπουργός την περίοδο 1985-1989.
Το Μάιο του 1991 παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά – Καλκάνη και τον Ιανουάριο του 1992 καταδικάστηκε σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων χάνοντας έτσι τη βουλευτική του έδρα.
Ο ίδιος αρνήθηκε να εξαγοράσει την ποινή του και για το ποσό έγινε έρανος μεταξύ των μελών του ΠΑΣΟΚ. Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 η Βουλή των Ελλήνων του απένειμε χάρη.
Τον Οκτώβριο του 1995 αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ γιατί διαφώνησε ιδεολογικά και πολιτικά και στις 20 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου ίδρυσε το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ).
Το ΔΗΚΚΙ μπήκε στη Βουλή το 1996 καθώς και στην Ευρωβουλή, ενώ το 2004 πρότεινε την διάλυση του κόμματος, η οποία και αποφασίστηκε στο Συνέδριο της 30-10-2004.
Από τότε επέστρεψε στη δικηγορία, και από τις τελευταίες υποθέσεις που ανέλαβε ήταν αυτή της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου, της οποίας ήταν συνήγορος στη δίωξή της για το σκάνδαλο Novartis.
Με το σκάνδαλο Novartis είχε ασχοληθεί άλλωστε και ως συνήγορος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Σε δεινή θέση φαίνεται ότι βρίσκεται ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης της Τσέλσι Ρόμαν Αμπράμοβιτς μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και αυτό διότι την ώρα που έχει καταστεί σαφές σε Βρετανούς αξιωματούχους να καταστεί αδύνατη η μόνιμη εγκατάστασή του στη Γηραιά Αλβιόνα, Βρετανοί βουλευτές όπως ο Κρις Μπράιαντ των Εργατικών, ζήτησε να απαγορευτεί στον Αμπράμοβιτς η δυνατότητα να κατέχει τις μετοχές των «Μπλε» του Λονδίνου.
«Είδα ένα έγγραφο που διέρρευσε το 2019 από το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο λέει σχετικά με τον κ. Αμπράμοβιτς ‘ως μέρος της κυβερνητικής στρατηγικής για τη Ρωσία, η οποία αποσκοπεί στο να αποκαλύψει έκνομες χρηματοδοτήσεις και παράνομες δραστηριότητες, ο Αμπράμοβιτς παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης, λόγω των επαφών του με το ρωσικό κράτος και το δημόσιο συσχετισμό του με διεφθαρμένες πρακτικές και ενέργειες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μπράιαντ μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.
«Αυτό συνέβη πριν από σχεδόν τρία χρόνια και όλως περιέργως ακόμα δεν έχει γίνει κάτι σχετικά. Σίγουρα ο κ. Αμπράμοβιτς δεν θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να έχει στην ιδιοκτησία του έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο στη χώρα. Σίγουρα, θα έπρεπε να κοιτάμε να κατασχέσουμε ορισμένα από τα περιουσιακά στοιχεία του, μεταξύ των οποίων και το σπίτι του αξίας 152.000.000 λιρών. Και να διασφαλίσουμε ότι κι άλλοι τέτοιοι άνθρωποι που έχουν βίζα επιπέδου 1 δεν εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες», επεσήμανε ακόμη ο βουλευτής των Εργατικών.
Ο πασίγνωστος Ρώσος ολιγάρχης δεν κατάφερε να αποκτήσει ποτέ τη βρετανική υπηκοότητα, ενώ ο αμύθητος πλούτος του προέκυψε ως αποτέλεσμα των αγοραπωλησιών υποδομών και περιουσιακών στοιχείων της ΕΣΣΔ, τα οποία ο ίδιος είχε αποκτήσει προηγουμένως από το κράτος. Το 2003 προχώρησε στην αγορά των «μπλε» του Λονδίνου και από τότε μέχρι σήμερα έχει ξοδέψει τεράστια ποσά φέρνοντας σημαντικούς παίκτες και προπονητές στο Στάμφορντ Μπριτζ. Επί ημερών του η Τσέλσι κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα μετά το 1955 (το 2005 με τον Ζοζέ Μουρίνιο στο τιμόνι), αλλά και το πρώτο της Champions League το 2012.
Σημειώνεται πως ο Αμπράμοβιτς δεν είναι κάτοικος Ηνωμένου Βασιλείου ενώ το 2019 απέσυρε την αίτηση που είχε καταθέσει για την έκδοση βίζα και στη συνέχεια μετακόμισε στο Ισραήλ. Υπενθυμίζεται πως ο 55χρονος ιδιοκτήτης της Τσέλσι σπάνια δίνει το παρών στις κερκίδες του Στάμφορντ Μπριτζ.
H χθεσινή ευρωπαϊκή βραδιά του ΠΑΟΚ που πήρε την πρόκριση, επισκιάστηκε από ένα πανό προκλητικών που κρεμόταν για κάτι παραπάνω από 120 λεπτά μπροστά από τη Θύρα 4 στην Τούμπα.
«Αδέρφια κρατάτε γερά», έγραφε με τεράστια και ευδιάκριτα γράμματα το πανό και αναφερόταν στους δολοφόνους του 19χρονου Άλκη Καμπανού που έχουν προφυλακιστεί.
Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ πήρε θέση για το συγκεκριμένο πανό και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα σ’ αυτούς τους λίγους που επιμένουν να χαλάνε την εικόνα του συλλόγου, αλλά όσα μηνύματα και να στείλουν οι κακοποιοί δεν καταλαβαίνουν.
Ο εισαγγελέας παρήγγειλε προκαταρκτική έρευνα για το ποιοι πέρασαν το πανό μέσα στο γήπεδο και ποιοι αποφάσισαν να το «κρεμάσουν» στα κάγκελα της Τούμπας, ζητώντας μάλιστα να ανοίξουν οι κάμερες του γηπέδου αλλά και να αναζητηθεί το αν υπάρχει ή όχι σχέση των συγκεκριμένων οπαδών με αυτούς που εμπλέκονται στη δολοφονία του Άλκη!
Τραγικές είναι εικόνες που έρχονται συνέχεια από την Ουκρανία.
Κυκλοφορούν στα social media βίντεο, συνέχει βίντεο με κτήνη Ρώσους στρατιώτες να βάζουν στο στόχαστρο αθώους πολίτες.
Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε πριν από λίγο δείχνει ρωσικό άρμα μάχης, με δολοφόνους Ρώσους στρατιώτες να περνάει πάνω από αυτοκίνητο πολίτη και να το «λιώνει» στην κυριολεξία επειδή κυκλοφορούσε.
Σε άλλο βίντεο απεικονίζονται οι προσπάθειες πολιτών να απεγκλωβίσουν τον πολίτη από το αυτοκίνητό, και όσο απίστευτο να φαίνεται είναι σώος!
Το βίντεο αναρτήθηκε στο Twitter, και δείχνει νεκρούς Ρώσους στρατιώτες.
Ιδιώτες χρήστες ανήρτησαν το βίντεο και γρήγορα κυκλοφόρησε μαζικά, όπου διακρίνονται δύο νεκροί Ρώσοι στρατιώτες στο έδαφος και δίπλα ένας Ουκρανός στρατιώτης και πολίτες.
Στο βίντεο σημειώνεται ότι έγινε ανταλλαγή πυρών στην περιοχή Όμπολον και οι Ουκρανοί σκότωσαν Ρώσους που επέβαιναν σε στρατιωτικό όχημα.
Προκλητικοί χούλιγκαν του ΠΑΟΚ σήκωσαν πανό που προκαλεί σοκ για τους δολοφόνους του Άλκη.
Ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει την Μίντιλαντ για τη ρεβάνς του Conference League και κάποιοι αμετανόητοι, φαίνεται πως άφησαν σε δεύτερη μοίρα το ματς, καθώς προτεραιότητά τους ήταν να στηρίξουν τους προφυλακισμένους δολοφόνους του Άλκη Καμπανού, που έχασε τη ζωή του επειδή... υποστήριζε τον Άρη.
Συγκεκριμένα, οι χούλιγκαν και όχι οπαδοί του «δικεφάλου του Βορρά» σήκωσαν πανό γράφοντας «αδέρφια κρατάτε γερά» για τους κακοποιούς που στέρησαν άδικα τη ζωή του 19χρονου φοιτητή.
Δέν είναι η πρώτη φορά που προκαλούν οι χούλιγκαν του ΠΑΟΚ, στον αγώνα ΠΑΟΚ Β' - Ολυμπιακός Β' έγραφαν «Θα πάτε να βρείτε τον Άλκη» – «Λευτεριά στα αδέρφια μας».
«Η στρατιωτική εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία είναι απολύτως καταδικαστέα», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε πως οι «βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου όπως ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας παραμερίστηκαν από τη δύναμη του ισχυρού».
«Μπροστά σε αυτές τις δραματικές εξελίξεις το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση οφείλει να αποδείξει ότι έχει τη βούληση να υπερασπιστεί τις αρχές και τις αξίες μας με πράξεις», προσέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Περισσότερο από ποτέ αναδεικνύεται η ανάγκης Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής, για να διασφαλίσουμε την ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα των Ευρωπαϊκών λαών», συμπλήρωσε, καταλήγοντας πως «η σκέψη μας είναι στους Έλληνες της Μαριούπολης αλλά και σε όλους τους πολίτες της Ουκρανίας που δέχονται μία ασύμμετρη επίθεση».
Κυβερνοεπίθεση εξαπέλυσαν οι Anonymous στο ρωσικό δίκτυο Russia Today και όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση «κηρύττουν επίσημα πόλεμο στη Ρωσία».
Το RT βρισκόταν εκτός λειτουργίας για κάποιες ώρες χτες, Πέμπτη ενώ έχει επανέλθει πλέον στον «αέρα» το πρωί της Παρασκευής.
Η ομάδα των χάκερ ανέφεραν πως «βρίσκονται σε κυβερνοπόλεμο κατά της ρωσικής κυβέρνησης» και έχουν πλήξει δεκάδες ιστοσελίδες ως απάντηση για την εισβολή στη Ουκρανία. Ακόμη, χαρακτηρίζουν το RT «μέσο προπαγάνδας» και στηρίζουν την Ουκρανία.
Η Ελένα Κοβάλσκαγια παραιτήθηκε από τη θέση της διευθύντριας του Κρατικού Θεάτρου της Μόσχας, αφού πρώτα ανέβασε μια ανάρτηση στο Facebοok, με την οποία εξηγεί ότι δεν μπορεί να πληρώνεται από έναν δολοφόνο, αναφερόμενη στον Πούτιν και την εισβολή στην Ουκρανία.
Μια άθλια ανάρτηση που δικαιολογεί την εισβολή του Ρώσου προέδρου στην Ουκρανία κάνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης.
Την ώρα που όλη η διεθνή κοινότητα βρίσκεται σε σοκ, μετά την εισβολή της Ρωσίας σε ουκρανικό έδαφος, και οι διεθνείς θεσμοί ετοιμάζονται να επιβάλουν αυστηρότατες κυρώσεις στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης κάνει λόγο για «δύο ιμπεριαλισμούς» και ξεφτιλίζει το κόμμα διεθνώς.
«Είναι λάθος αυτήν τη στιγμή για κάθε Δημοκρατικό πολίτη να ταχθεί στο πλευρό της μίας ή της άλλης πλευράς, αυτήν τη στιγμή πρέπει να ταχθούμε στο πλευρό του πολίτη που τρώει τις βόμβες στο κεφάλι. Συγκρούονται δύο ιμπεριαλισμοί με θύμα λαούς», δήλωσε ο κ. Αρβανίτης στο ραδιόφωνο.
Και το ίδιο έγραψε και στο twitter :
Έντονη ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου τυπου της Νέας Δημοκρατίας Τάσου Γαϊτανη για την ανάρτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Αρβανίτη:
«Τέτοιες κρίσιμες ώρες για την Ευρώπη, την ανθρωπότητα και την πατρίδα μας, απαιτείται ενότητα και σοβαρότητα.
Τη στιγμή που έχουμε εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, παραβίαση της εδαφικής της ακεραιότητας και καταπάτηση κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Αρβανίτης θεωρεί «λάθος» να παίρνεις θέση. Ζητάει δηλαδή να σιγήσουμε εξοιμοιώνοντας τον θύτη με το θύμα.
Οι βόμβες δεν πέφτουν από μόνες τους. Κάποιος τις ρίχνει. Και παράλληλα με όσα λέει ο κ. Αρβανίτης, ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του δεν λέει κουβέντα για κυρώσεις και για την ανάγκη αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας στην επίθεση της Ρωσίας.
Προφανώς δεν είναι ώρα για κομματικές αντιπαραθέσεις. Αλλά δεν χωρά ούτε σιγή, ούτε ίσες αποστάσεις. Η Ελλάδα είναι σταθερά κατά του αναθεωρητισμού και της παραβίασης των συνόρων. Υποστηρίζει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και συντονιζεται με τους εταίρους και συμμάχους της για κοινή αντίδραση», ανέφερε ο κ. Γαϊτάνης σε ανακοίνωσή του.
«Βροχή» τα αρνητικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης :
«Κ. Αρβανίτη, δεν συγκρούονται δύο ιμπεριαλισμοί. Ένα κράτος εισβάλλει σε ένα πιο αδύναμο που μάχεται για την επιβίωσή του»,
«O Πούτιν έχει φτάσει Κίεβο κ αυτοί βλέπουν ΔΥΟ πλευρές…»,
«Η Ουκρανία είναι ιμπεριαλιστική; Η Ουκρανία εισβάλλει σε ξένη χώρα; Είστε υπέρ της προληπτικής κατάληψης χωρών και υπέρ της ναζιστικής αρχής του "ζωτικού χώρου"; Αν η Τουρκία καταλάβει την Ελλάδα θα μιλάτε για ιμπεριαλιστική Ελλάδα; Έχετε όρια;;;;;; Σε οτιδήποτε!!!»,
«Έτσι…Ισαποστακισμός και ξέπλυμα στον Πούτιν…Ποιος ξέρει για ποιο λόγο…»
«Τι λες άνθρωπε μου? Ποιος σκοτώνει τους ανθρώπους σήμερα? Μονες τους πέφτουν οι βόμβες στα κεφάλια?
Θα πιάσεις τη δημοκρατία στο στόμα σου ξεπλένοντας τον δολοφόνο φασίστα»,
«Πως βάζεις στο ίδιο καλάθι τον εγκληματία πολέμου Πούτιν με τη Δύση που δεν τον λιώνει επειδή συναισθάνεται τι σημαίνει να αιματοκυλιστεί ο πλανήτης; #Ουκρανια #πολεμος»,
«Από μόνες τους πέφτουν οι βόμβες; Ποιος είναι ιμπεριαλιστής; Ο λαός της Ουκρανίας που μάχεται για την εθνική του κυριαρχία και αξιοπρέπεια; Απολαύστε βρε άνθρωποι τα καλά που σας προσφέρει η ιδιότητά σας και μην ασχολείστε με ό,τι δεν (ή κάνετε ότι δεν) καταλαβαίνετε. Ντροπή πια», ήταν μερικά από τα σχόλια, μετά την ανάρτησή του.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέλασαν τον δεύτερο στην ιεραρχία της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ως απάντηση στην απέλαση που ανακοινώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου ενός Αμερικανού διπλωμάτη στη Ρωσία.
Ο Σεργκέι Τρεπέλκοφ ενημερώθηκε την Τετάρτη ότι έπρεπε να φύγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, την ώρα που η ένταση μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται στο αποκορύφωμά της μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
"Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι είναι ζωτικής σημασίας οι χώρες μας να διαθέτουν το απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό για να διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των κυβερνήσεων μας. Ωστόσο, δεν θα αφήσουμε ενέργειες όπως αυτές να περάσουν χωρίς απάντηση", είπε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Isaac Herzog, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα, για πρώτη φορά τη χώρα μας ως Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ.
Κατά την έναρξη της συνάντησης ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Ισραήλ είχαν τον ακόλουθο διάλογο (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλώς ήρθατε στην Αθήνα, κύριε Πρόεδρε. Έχουμε τη χαρά να υποδεχόμαστε έναν αληθινό φίλο της Ελλάδος. Αποτελεί τιμή και προνόμιο να σας έχουμε στη χώρα μας. Δυστυχώς η επίσκεψή σας συμπίπτει με μια πρωτοφανή επίθεση εκ μέρους της Ρωσίας, η οποία παραβιάζει την κυριαρχία της Ουκρανίας και την οποία καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Αυτό που πρέπει να συμβεί είναι να διακοπούν άμεσα οι εχθροπραξίες, τα Ρωσικά στρατεύματα να απομακρυνθούν από το έδαφος της Ουκρανίας και να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στην κυριαρχία της.
Πρόκειται για μία κατάφωρη και απρόκλητη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου την οποία εμείς στην Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη η ευρωπαϊκή οικογένεια καταδικάζουμε απερίφραστα. Σήμερα -όπως γνωρίζετε- θα συνεδριάσει εκτάκτως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου αναμένεται να εγκρίνουμε πολύ αυστηρά μέτρα, κυρώσεις. Αυτό δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αφορά την αποσταθεροποίηση ολόκληρης της ευρωπαϊκής γεωπολιτικής τάξης πραγμάτων. Αφορά, εν τέλει, την προστασία της ελευθερίας.
Θα σταθούμε ενωμένοι στην υπεράσπιση των αξιών μας και είμαι βέβαιος ότι και οι σύμμαχοι από ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ, θα στείλουν ένα ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο μήνυμα.
Είναι κρίμα που βρίσκεστε εδώ υπό αυτές τις συνθήκες. Αλλά θα ήθελα να σημειώσω, σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, ότι ενισχύονται διαρκώς. Πρόκειται για κάτι που έχουμε συζητήσει πολλές φορές. Αποδίδω μεγάλη αξία σε αυτή τη σχέση. Και θα ήθελα να αναφέρω ότι -καθώς αμφότεροι προερχόμαστε από πολιτικές οικογένειες- ότι ο αείμνηστος πατέρας μου τον Απρίλιο του 1990 αναγνώρισε επίσημα το κράτος του Ισραήλ, με την πρώτη του απόφαση στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, αποκαθιστώντας έτσι μια ιστορική αδικία από την πλευρά της Ελλάδας.
Για άλλη μια φορά, καλώς ήρθατε.
Isaac Herzog: Καταρχάς, κ. Πρωθυπουργέ, γνωρίζω τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε και ότι το πρόγραμμά σας είναι πραγματικά υπερφορτωμένο με μια τεράστια παγκόσμια πρόκληση. Όπως και εσείς, είμαι πολύ θορυβημένος και πολύ ανήσυχος για την ανθρωπιστική κρίση και την τραγωδία που θα απειλήσει τόσους πολλούς αθώους πολίτες.
Και όπως κι εσείς, προσεύχομαι και καλώ όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να καθίσουν στο τραπέζι και να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση του Ισραήλ υποστηρίζει πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Και ανησυχούμε επίσης για την εβραϊκή κοινότητα της Ουκρανίας και τους Ισραηλινούς στην Ουκρανία. Και ελπίζω ότι οι διαβουλεύσεις σας θα είναι επιτυχείς.
Είστε προσωπικός μου φίλος εδώ και πολλά χρόνια και συγκινήθηκα πραγματικά όταν συναντηθήκαμε και ανταλλάξαμε φωτογραφίες από τη συνάντηση ανάμεσα στον πατέρα μου και τον δικό σας μετά την ιστορική απόφαση του πατέρα σας να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ, κάτι που εκκρεμούσε επί πολύ καιρό.
Από τότε, οι σχέσεις μας προχωρούν παραγωγικά με εξαιρετικό τρόπο. Και σήμερα είμαστε πλήρεις εταίροι και στρατηγικοί σύμμαχοι. Και η σχέση μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας ενδυναμώνεται σε πάρα πολλούς τομείς. Μπορώ να σας πω ότι το αεροπλάνο με το οποίο έφτασα (στη χώρα σας) ήταν ασφυκτικά γεμάτο, τόσο με επιχειρηματίες όσο και Ισραηλινούς τουρίστες που θέλουν απλά να έρθουν και να επισκεφτούν την υπέροχη χώρα σας.
Και παρακολουθώ από κοντά τη μεγάλη σας επιτυχία, στο οικονομικό πεδίο και σε τόσα άλλα πεδία. Μπορούμε να μοιραστούμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία μας στην αντιμετώπιση των ζητημάτων της κλιματικής αλλαγής, της περιφερειακής ασφάλειας καθώς και σε τόσα πολλά άλλα ζητήματα.
Και το μήνυμά μου σε ολόκληρη την περιοχή, ειδικά σε αυτήν την περιοχή, είναι ότι όλα τα έθνη και όλες οι θρησκείες, Χριστιανοί, Εβραίοι και φυσικά Μουσουλμάνοι, μπορούν να συμβιώνουν με ειρήνη και ευημερία.
Και σαφώς η σημερινή κρίση δείχνει ότι πρέπει να είμαστε όλοι μαζί και να εργαζόμαστε από κοινού σε σχέση με τους στόχους βελτίωσης για την ανθρωπότητα και τις συνθήκες της ζωής για όλους, ειδικά για τα έθνη μας.
Βρίσκομαι, λοιπόν, εδώ για να εκφράσω τη βαθιά φιλία και τον σεβασμό μου στην Ελλάδα και στην ηγεσία σας, και ελπίζω ότι και από κοινού αυτό το μήνυμα θα έχει την ανάλογη απήχηση και στις σπουδαίες σχέσεις μεταξύ των λαών μας.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, που αντικατοπτρίζει τις άριστες, στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών και έρχεται σε συνέχεια της τελευταίας επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ στις 7/12/2021, στο πλαίσιο της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ, όπου ο Πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον κ. Herzog.
Οι δυο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις διμερείς πολιτικές, αμυντικές και οικονομικές σχέσεις, την πορεία των τριμερών σχημάτων συνεργασίας και τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή, καθώς και για θέματα ειδικότερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και το Ισραήλ.
Οι κ. Μητσοτάκης και Herzog αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα σέβεται και στηρίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ότι βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για αποφασιστική αντίδραση στη ρωσική επίθεση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Ισραηλινό Πρόεδρο για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις κινήσεις της χώρας μας προς αντιμετώπισή της.
Μία πέμπτη σορός εντοπίστηκε από άνδρες της ΕΜΑΚ στο τρίτο γκαράζ του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Euroferry Olympia, το οποίο έχει ρυμουλκηθεί στο λιμάνι του Αστακού, ενώ αγνοούνται ακόμα επτά άτομα.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών από την πυρκαγιά στο πλοίο ανήλθε στους πέντε ενώ οι διασωθέντες στους 281.
Το άνοιγμα του καταπέλτη θα γίνει όταν πέσουν οι τιμές του διοξειδίου του άνθρακα στο εσωτερικό και δεν θα υπάρχει κίνδυνος νέας αναπύρωσης της φωτιάς.
Αναφορές στην "Τουρκική Δημοκρατία Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου" χωρίς να προτάξει τo so called (ούτω καλούμενη), έκανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τις προηγούμενες μέρες, προκειμένου να δικαιολογήσει την Ρωσική παρέμβαση στην Ουκρανία και την απόσχιση – ανακήρυξη της ανεξαρτησίας δυο περιοχών. Είναι γκάφα; Είναι μια προσπάθεια να βρει δικαιολογία για την ρωσική πολιτική απέναντι στην Ουκρανία; Η είναι τα ρώσικα "αντίποινα" για τη λειτουργία της βάσης στην Αλεξανδρούπολη και τη χρήση της από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις;
Αρχικά στις 21 Φεβρουαρίου, στο Κρεμλίνο, στη συνεδρίαση υπό τον Πούτιν του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Λαβρόφ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο Τουρκική Δημοκρατία της Βόριεας Κύπρου, επιχειρηματολογώντας υπέρ της απόφασης για αναγνώριση από την Μόσχα των "Λαϊκών Δημοκρατιών" του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπως αναφέρει το sigmalive.com.
Στην ομιλία του ο Λαβρόφ είπε:
"Η μόνη σύγκρουση όπου το ένα από τα μέρη αρνείται να μιλήσει με το άλλο, και αυτό υποστηρίζεται πλήρως από τη Δύση, είναι η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία. Πάρτε την Κύπρο: Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, υπάρχει διαπραγματευτική διαδικασία, μεσολαβούν τα Ηνωμένα Έθνη. Πάρτε ακόμη και το Μάλι, όπου οι Γάλλοι έχουν τώρα προβλήματα, η κυβέρνηση μιλάει με τους αντάρτες. Το ίδιο ισχύει και στην Αιθιοπία. Βελιγράδι – Πρίστινα, υπάρχει διάλογος υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλοι προσπαθούν να βοηθήσουν".
Η ανάπτυξη για το 2021, όπως αναφέρεται στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτιμάται στο 8,5% και ότι θα συνεχιστεί το 2022 με ρυθμό 4,9% και το 2023 με ρυθμό 3,5%.
Η ανεργία -σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωζώνης. Από 17,3% το 2019 έπεσε στο 12,7% τον Δεκέμβριο και ο αριθμός των ανέργων κυμαίνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010. Παράλληλα, ο αριθμός των απασχολούμενων ξεπέρασε τον Ιούνιο του 2021 το ψυχολογικό φράγμα των 4 εκατ. για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2011.
Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών -σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- σημείωσε ετήσια αύξηση κατά 4,7% που αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη, έξι φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ήταν 0,8%.
Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι αυξημένες κατά 43 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, με το 52% της αύξησης να προέρχεται από τα νοικοκυριά.
Σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, η χώρα μας αναδεικνύεται παγκόσμια πρωταθλήτρια των επενδύσεων. Από τελευταία στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο του 2019, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο σημαντικούς και ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς παγκοσμίως.
Παγκόσμιοι οικονομικοί κολοσσοί όπως η Microsoft, η Pfizer, η Volkswagen, η Boehringer, η CISCO και η JP Morgan επενδύουν στη χώρα μας, δημιουργώντας νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και εκπέμποντας ηχηρό μήνυμα εμπιστοσύνης στην πορεία της οικονομίας μας.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφεται ήδη σημαντική αύξηση των νέων επιχειρήσεων. Το 2021 ξεκίνησαν τη λειτουργία τους σχεδόν 110.000 νέες επιχειρήσεις παρουσιάζοντας αύξηση 35,3% σε σχέση με το 2020. Στο τέταρτο -μάλιστα- τρίμηνο του 2021 υπήρξε αύξηση 56% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020.
Η αξία των ελληνικών εξαγωγών το 2021 -σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ- κατέγραψε ιστορικό υψηλό. Συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, διαμορφώθηκε σε 39,89 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 29,5% σε σύγκριση με το 2020. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων, διαμορφώθηκε σε 28,74 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 19,9%.
Η βιομηχανική παραγωγή το 2021 αυξήθηκε κατά 9,9%, σε σχέση με το 2020 και αναμένεται να συνεχίσει δυναμικά.
Τα έσοδα από τον Τουρισμό έφτασαν πέρσι τα 10,65 δισ. ευρώ και αναμένεται να φτάσουν φέτος πολύ υψηλότερα.
Το πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0, με περισσότερες από 60 μεταρρυθμίσεις και 100 επενδύσεις, αναμένεται να διοχετεύσει έως το 2026 περίπου 32 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, να ενισχύσει το Α.Ε.Π. κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και να δημιουργήσει 180.000 θέσεις εργασίας.
Μετά από όσα ανεπίτρεπτα συνέβησαν στην Αττική Οδό κατά την πρόσφατη κακοκαιρία "Ελπίς", η Κυβέρνηση δεσμεύθηκε να αποδοθούν ευθύνες. Για να γίνει αυτό, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε προνοήσει να θεσπίσει από το 2020 το νομικό πλαίσιο για απόδοση ευθυνών στους παραχωρησιούχους όταν κλείνουν οι αυτοκινητόδρομοι. Συγκεκριμένα με το άρθρο 65 του νόμου 4663, βάλαμε ένα οριστικό τέλος στο φαινόμενο να δημιουργούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο και μετά να μην πληρώνει κανένας.
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αποφάσισε την επιβολή του ανώτατου προστίμου που προβλέπει ο Νόμος στις εταιρείες Αττική Οδός Α.Ε. (Παραχωρησιούχος Εταιρεία) και ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε. (εταιρεία Λειτουργίας και Συντήρησης της Αττικής Οδού) για την υπαιτιότητά τους σχετικά με τη διακοπή της κυκλοφορίας και τα προβλήματα που προέκυψαν μετά τη χιονόπτωση της 24ης Ιανουαρίου 2022. Συγκεκριμένα επιβλήθηκε πρόστιμο από 1 εκατομμύριο ευρώ σε κάθε εταιρεία.
Η απόφαση βασίζεται στο πόρισμα της τριμελούς Επιτροπής Διερεύνησης, η οποία συγκροτήθηκε μετά το περιστατικό. Η Επιτροπή αποδίδει την πλήρη ευθύνη στην εταιρεία, υποστηρίζοντας ότι δεν εφάρμοσε τα όσα προβλέπονται για ανάλογες περιπτώσεις, ενώ δεν ζήτησε από την Τροχαία σε καμία χρονική στιγμή το κλείσιμο του δρόμου.
Το πρόστιμο αυτό είναι ανεξάρτητο από τα ποσά που δίνει η εταιρεία στους πολίτες μετά από προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού.
Επιτέλους στην Ελλάδα γίνονται τα αυτονόητα, που μέχρι πρόσφατα ήταν αδιανόητα. Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, συγκροτήθηκε Επιτροπή Διερεύνησης, μελέτησε τα δεδομένα, κατέληξε σε συμπεράσματα για τους υπαίτιους και τις ευθύνες τους και τους επιβάλαμε το ανώτατο πρόστιμο. Γιατί αυτά είναι τα ελάχιστα που μπορούμε -και οφείλουμε- να κάνουμε μετά από ένα τόσο σοβαρό περιστατικό, ώστε να καταλάβουν όλοι ότι είμαστε πλέον μια σύγχρονη, ευνομούμενη Πολιτεία στην οποία ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του.
Η 13η Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών, στο πλαίσιο του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας, είναι εξαιρετικά θετική για τη χώρα.
Πιστοποιεί ότι η ελληνική οικονομία ανέκαμψε γρήγορα και ισχυρά από την υγειονομική κρίση και ότι οι προοπτικές της παραμένουν ευοίωνες, παρά την υψηλή αβεβαιότητα που προκαλούν – διεθνώς – ο Covid-19 και οι αυξήσεις τιμών, ιδίως στην αγορά ενέργειας.
Τονίζει την “ταχεία αντίδραση της Κυβέρνησης απέναντι στην εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού και στον, υψηλότερο του αναμενομένου, πληθωρισμό, με νέα στοχευμένη στήριξη”.
Υπογραμμίζει τη σημαντική προβλεπόμενη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος εφέτος, τη δραστική μείωση της ανεργίας, που εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί περαιτέρω το 2022, και την υποχώρηση του κινδύνου φτώχειας το 2020, παρά την υγειονομική κρίση.
Επισημαίνει την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει, τον Μάιο, σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να περιορίσει τον αντίκτυπο των αυξήσεων τιμών για τους χαμηλόμισθους.
Χαιρετίζει την επιτυχή ολοκλήρωση κομβικών δράσεων στους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης και της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων σε κλάδους της οικονομίας, καθώς και την ολοκλήρωση της διοικητικής αναδιοργάνωσης του ΕΦΚΑ και την προώθηση της πλήρους ψηφιοποίησής του.
Επικροτεί την πρόοδο που επετεύχθη σε καίριες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ – η οποία, όπως αναφέρεται, θα διευρύνει τη φορολογική βάση και θα καταστήσει πιο δίκαιο και οικονομικά αποτελεσματικό τον φόρο ακινήτων –, η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, η διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, μέσω της περαιτέρω βελτίωσης της Λειτουργικής Ταξινόμησης των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης, οι αποκρατικοποιήσεις, η είσπραξη του clawback στον τομέα της Υγείας, το Κτηματολόγιο, η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και η αντιμετώπιση της διαφθοράς.
Επιπροσθέτως, διαπιστώνει τη συνέχιση μείωσης των “κόκκινων” δανείων, την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών που προβλέπει το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και παροχής 2ης ευκαιρίας (εξωδικαστικός μηχανισμός, σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης κ.λπ.), την πρόοδο στην ψηφιοποίηση του Κράτους και στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Όλα τα παραπάνω συνιστούν ακόμα μία αναγνώριση της σκληρής και μεθοδικής δουλειάς όλων μας – πολιτών και Πολιτείας – στο πεδίο της οικονομίας, μέσα σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον συνεχιζόμενων προκλήσεων.
Η διασφάλιση εναλλακτικών πηγών εφοδιασμού σε περίπτωση διαταραχής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία κάλυψε πέρυσι το 45% των συνολικών εισαγωγών στη χώρα, είναι η στρατηγική που ακολουθεί η χώρα για την αντιμετώπιση πιθανής κρίσης. Αν και η διαταραχή του εφοδιασμού με φυσικό αέριο ρωσικής προέλευσης δεν είναι το πιθανότερο σενάριο, ωστόσο δεν αποκλείεται αν κλιμακωθεί η κρίση να υπάρξουν επιπτώσεις στις τιμές. Σε κάθε περίπτωση η χώρα προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα και στο πλαίσιο αυτό:
Θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητες του αγωγού που έρχεται από το Αζερμπαϊτζάν.
Γίνεται προγραμματισμός για διασφάλιση εφοδιασμού των εγκαταστάσεων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα με συνεχή εκφόρτωση πλοίων. Η χρήση της Ρεβυθούσας είναι ήδη αυξημένη εφέτος και αν χρειαστεί θα αναζητηθούν περισσότερα φορτία ΥΦΑ.
Υπάρχει ετοιμότητα για τροφοδοσία με πετρέλαιο ντίζελ των μονάδων φυσικού αερίου που έχουν τεχνικά αυτή τη δυνατότητα. Έτσι αν χρειαστεί θα μειωθεί η ζήτηση για φυσικό αέριο με προορισμό την ηλεκτροπαραγωγή αλλά και θα διασφαλιστεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στην Έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εξέλιξη που, πριν από λίγο, φάνταζε αδιανόητη. Τη μεγαλύτερη στρατιωτική εισβολή σε ανεξάρτητη χώρα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ουκρανία δεν παραβιάζουν απλά το Διεθνές Δίκαιο, θέτουν σε αμφισβήτηση ολόκληρη την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης και για αυτό και η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι εξαιρετικά δυναμική.
Είμαστε εδώ, ενωμένοι, για να πάρουμε αποφάσεις λήψης σκληρών κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία. Είμαστε εδώ για να ζητήσουμε το συντομότερο δυνατό την παύση όλων των εχθροπραξιών, την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
Ταυτόχρονα είμαστε εδώ για να ετοιμάσουμε, να οικοδομήσουμε, την άμυνά μας απέναντι σε εξελίξεις που ενδεχομένως να πλήξουν τις Ευρωπαϊκές οικονομίες. Έχω ζητήσει να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Έκτακτης Συνόδου μία πρόβλεψη η οποία θα εξουσιοδοτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει άμεσα στο Συμβούλιο τη λήψη εκτάκτων μέτρων υποστήριξης των κρατών – μελών απέναντι στις ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να προστατευτούμε από έναν ενδεχόμενο εκβιασμό από ρωσικής πλευράς, και να δείξουμε ότι παραμένουμε αταλάντευτοι στον δρόμο υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται δια ζώσης στις Βρυξέλλες, ενέκριναν μέσα σε λίγα λεπτά το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, και επέβαλαν κυρώσεις που αποφάσισαν να στοχεύουν στην οικονομία, τον τομέα της ενέργειας και στις μεταφορές
Η αναφορά των συμπερασμάτων (παρ.10) στην ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων και στον τομέα της ενέργειας, ώστε να υποστηριχθούν τα κράτη-μέλη απέναντι σε ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις των τιμών ενέργειας, συμπεριλήφθηκε κατόπιν πρότασης και ενεργειών της ελληνικής πλευράς.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που κοινοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ «Το Συμβούλιο καλεί για την προώθηση της δουλειάς για την προετοιμασία και την ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα και καλεί την Κομισιόν, συγκεκριμένα, να παρουσιάσει μέτρα εκτάκτου ανάγκης και για την ενέργεια». Με άλλα λόγια, καλείται η Κομισιόν άμεσα να απαντήσει, πώς θα μπορέσουν τα κράτη-μέλη να παράσχουν επιπρόσθετη στήριξη, για να απορροφηθεί η υπέρμετρη αύξηση του κόστους ενέργειας.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει τα εξής: «Είμαστε εδώ για να ετοιμάσουμε, να οικοδομήσουμε, την άμυνά μας απέναντι σε εξελίξεις που ενδεχομένως να πνίξουν τις Ευρωπαϊκές οικονομίες. Έχω ζητήσει να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Έκτακτης Συνόδου μία πρόβλεψη η οποία θα εξουσιοδοτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει άμεσα στο Συμβούλιο τη λήψη εκτάκτων μέτρων υποστήριξης των κρατών - μελών απέναντι στις ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να προστατευτούμε από έναν ενδεχόμενο εκβιασμό από ρωσικής πλευράς, και να δείξουμε ότι παραμένουμε αταλάντευτοι στον δρόμο υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας».
Νωρίτερα το απόγευμα της Πέμπτης το πρακτορείο Bloomberg παρουσίασε το προσχέδιο συμπερασμάτων της αποψινής συνόδου κορυφής της Ε.Ε., το οποίο αναφέρει ότι με τη στρατιωτική της επίθεση στην Ουκρανία «η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα». Σημειώνεται επίσης πως η Ρωσία «φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτήν την επιθετική πράξη και όλες τις καταστροφές και απώλειες ζωών που θα προκαλέσει» και θα «λογοδοτήσει» για τις πράξεις της.
Απαγόρευση στις πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών πάνω από τον ενάεριο χώρο του βάζει το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το CNN.
«Κανένα αεροσκάφος σε προγραμματισμένη πτήση, που ανήκει, ναυλώνεται ή εκμεταλλεύεται άτομο συνδεδεμένο με τη Ρωσία ή το οποίο είναι νηολογημένο στη Ρωσία δεν θα πετά στον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρεται σε ένα δελτίο προς τους πιλότους που μόλις δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot εκτελεί αυτήν τη στιγμή απευθείας πτήσεις μεταξύ Μόσχας και Λονδίνου-Χίθροου και Γκάτγουικ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.
Επιπλέον, η Βρετανία απαγορεύει στα ρωσικά αεροσκάφη να πετάνε πάνω από τα χωρικά ύδατα της.
Ο περιορισμός τίθεται σε ισχύ στις 7 μ.μ. EST και έχει οριστεί να λήξει στις 23 Μαΐου.
Στο Κίεβο οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν ρωσικό αεροσκάφος το οποίο συνετρίβη σε εννιαόροφη πολυκατοικία η οποία έπιασε φωτιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες από ουκρανικά μέσα τρία άτομα τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά. Δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για μαχητικό ή τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV).
Στο Κίεβο, ακούστηκαν τουλάχιστον δύο εκρήξεις, που σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Αντόν Γκεραστσένκο, οφείλονταν στην αντιαεροπορική άμυνα, που άνοιξε πυρ εναντίον του ρωσικού αεροσκάφους. Νωρίτερα, ο ίδιος απέδωσε τις εκρήξεις σε ρωσικά πυραυλικά πλήγματα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι 137 Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.
Παράλληλα, η ουκρανική συνοριοφυλακή ανέφερε πως βομβαρδίστηκε με πύραυλο θέση της στη νοτιοανατολική περιφέρεια Ζαπορίζια και ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.
Την πρώτη ημέρα της εισβολής, το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αντόνοφ στην Γκοστομέλ, επί θύραις του Κιέβου, δέχθηκε επίθεση από ρωσικές δυνάμεις που μεταφέρθηκαν εκεί με ελικόπτερα, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, που διαβεβαίωσαν ότι η έφοδος αποκρούστηκε.
Ρωσοι σαμποτέρ έχουν εισβάλει στο Κίεβο και η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες του να τηρήσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας.
Ο Ζελένσκι διαπίστωσε ακόμη πως η χώρα του έχει «αφεθεί μόνη» αντιμέτωπη με τον ρωσικό στρατό,
«Ποιος είναι έτοιμος να πολεμήσει μαζί μας; Δεν βλέπω κανέναν. Ποιος είναι διατεθειμένος να δώσει στην Ουκρανία την εγγύηση για την εισδοχή της στο NATO; Όλοι φοβούνται», ανέφερε κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του.
Την ίδια ώρα, η Μόσχα δηλώνει πρόθυμη να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης με το Κίεβο δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.