Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Έφοδος στις φυλακές Κορυδαλλού και Δομοκού: Ναρκωτικά - κινητά τηλέφωνα - Μαχαίρια - ηχοσυστήματα

 


Ναρκωτικά θαμμένα στην αυλή του Κορυδαλλού εντόπισαν την Τρίτη  8/9 οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο.

Κρατούμενοι είχαν σκάψει και είχαν κρύψει τα ναρκωτικά στην αυλή των φυλακών. Τα ναρκωτικά είναι άγνωστο πώς μπήκαν στο Κορυδαλλό και πώς κάποιοι έφτασαν στο σημείο να τα κρύψουν στην αυλή του σωφρονιστικού καταστήματος.

Παράλληλα έγινε έφοδος και στα κελιά των καταδικασμένων για τη 17 Νοέμβρη, όπου βρέθηκαν τηλεκάρτες και κινητό τηλέφωνο.

Aυτοσχέδια μαχαίρια, λάμες, κινητά τηλέφωνα, αλλά και…ψησταριές εντόπισαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι στους ελέγχους που πραγματοποιήσαν το πρωί της Τετάρτης στα κελιά της πτέρυγας «Ε» των φυλακών Δομακού.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στα κελιά εντοπίστηκαν και κατασχεθήκαν: τρία αυτοσχέδια μαχαίρια, μεταλλική λάμα, κινητό τηλέφωνο – ρολόι, ηχοσύστημα με τρία ηχεία, αυτοσχέδιο ηχείο, μηχανή καφέ, ηλεκτρική ψησταριά, αυτοσχέδια μηχανή δερματοστιξίας, τέσσερις τράπουλες, mp3 player, δύο usb, τέσσερα ακουστικά και τρεις φορτιστές.



Αντώνης Κανάκης για Big Brother : "Επέλεξαν πολύ προσεκτικά τους συγκεκριμένους «παίκτες» με μόνο στόχο την τηλεθέαση"

 


Με καυστική ανάρτηση, ο Αντώνης Κανάκης θέλησε να εκφράσει την άποψή του για το τηλεσκουπίδι που λέγεται Big Brother, και έχει προκαλέσει σάλο ακόμα δεν άρχισε με την χυδαία φράση πρώην παίκτη του Big Brother περί βιασμού, κατά την προβολή της live streaming μετάδοσης στη διαδικτυακή πλατφόρμα του ΣΚΑΪ.

Τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, διάλεξε ο Αντώνης Κανάκης για να τα πει :

Σχεδόν τα πάντα στην τηλεόραση μπορούν να γίνουν με μια βασική έστω αξιοπρέπεια και με ένα βασικό έστω αίσθημα ευθύνης απέναντι στον τηλεθεατή, στους νέους υπό διαμόρφωση πολίτες και στην κοινωνία. Ακόμα και το Big Brother.

Έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τις διαθέσεις και το αίσθημα ευθύνης της παραγωγής και του εκάστοτε καναλιού.

Κανένας «παίκτης» δεν φταίει (ας μου εξηγήσει κάποιος τον χαρακτηρισμό αυτόν… Τι παίζουν ακριβώς και τους αποκαλούν παίκτες;). Κανένας εργαζόμενος που δεν πρόλαβε την ατάκα για τον βιασμό δεν φταίει (τι θράσος και απογοήτευση να ισχυρίζεται και να αντιλαμβάνεται το συγκεκριμένο κανάλι, πως το μοναδικό πρόβλημα είναι το ότι δεν κόπηκε η επίμαχη ατάκα και όχι ότι οι «παίκτες» που το κανάλι επέλεξε για να προβάλει μέσω τηλεόρασης και διαδικτύου ασταμάτητα στην κοινωνία, έχουν στην κουλτούρα τους τον βιασμό ως κάτι φυσικό). Αυτοί όλοι είναι εύκολοι και βολικοί αποδιοπομπαίοι τράγοι για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου και να απομακρύνουν τις ευθύνες από εκεί που πραγματικά ανήκουν.

Επέλεξαν πολύ προσεκτικά τους συγκεκριμένους «παίκτες» για έναν και μοναδικό λόγο: Την ανεύθυνη απέναντι στην κοινωνία, επίτευξη τηλεθέασης και εσόδων. Επέλεξαν πολύ προσεκτικά και μάλιστα χρησιμοποιώντας το άλλοθι της δήθεν διαφορετικότητας (ιερή υπόθεση ο σεβασμός στη διαφορετικότητα), ανθρώπους με τα χαρακτηριστικά αυτά τα οποία θα τους οδηγήσουν σε ακραίες συγκρούσεις υπό συνθήκες εγκλεισμού, θα προκαλέσουν και θα δημιουργήσουν ντόρο στην εποχή του: «ντόρος να γίνεται βρε αδελφέ», ακόμα και αν ο ντόρος αυτός είναι κοινωνικά εγκληματικός. Βάλε στο ίδιο καζάνι σεξιστές, ρατσιστές, ομοφοβικούς, κρυφοναζί, εθνικιστές, άντρες, γυναίκες, αλλοδαπούς, ομοφυλόφιλους κτλ και η συνταγή θα λειτουργήσει μόνη της.

Άστους να σκοτώνονται και άστους να εκτοξεύουν άμεσα ή έμμεσα την άγνοιά τους, το μίσος τους, τις απόψεις τους περί ελευθερίας, δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γιατί όχι και βιασμών, προς την κοινωνία. Προς μια κοινωνία με συνεχώς αυξανόμενο έλλειμμα πολιτισμού και παιδείας η οποία σχεδόν διαμορφώνεται, ειδικά οι νέοι, από τα ισχυρά μέσα ενημέρωσης με κυρίαρχη την τηλεόραση. Δεν το κάνει ο «παίκτης», δεν το κάνει ο εργαζόμενος που δεν το έκοψε. Με τις επιλογές σου, εσύ, ο διευθυντής του εκάστοτε καναλιού το κάνεις αυτό. Εσύ, ο εκάστοτε διευθυντής προγράμματος το κάνεις αυτό. Ακόμα και εσύ, ο ιδιοκτήτης του εκάστοτε καναλιού το κάνεις αυτό με την ανοχή σου. Και βέβαια, εσύ και εγώ που το παρακολουθούμε και εσύ που διαφημίζεσαι σε αυτό. Γενικότερα, σχεδόν όλοι, λίγο ή πολύ, έχουμε βάλει το χεράκι μας για να πιστεύει ο εικοσάχρονος συνονόματός μου ότι ο βιασμός είναι «αντριλίκι» και για να αναδεικνύει η τηλεόραση παιδιά με αυτές ή παρόμοιες απόψεις, όχι απλά διαιωνίζοντας τες σε έναν φαύλο κύκλο, αλλά ενισχύοντας τες. Βάζουμε τα χεράκια μας και βγάζουμε τα ματάκια μας και ούτε που το καταλαβαίνουμε. Ούτε που μας νοιάζει.

Και ποσώς με ενδιαφέρει αν παρόμοια γίνονται στο εξωτερικό. Βαρέθηκα να συγκρινόμαστε με τα χειρότερα για να παρηγορηθούμε. Ας αρχίσουμε να συγκρινόμαστε με τα καλύτερα για να κινητοποιηθούμε και να γίνουμε καλύτεροι. Και όταν το πράγμα πάει στραβά και η άθλια αυτή τηλεοπτική συνταγή ξεφύγει και σκάσει, κανένα πρόβλημα, υπάρχουν γνωστοί, δοκιμασμένοι και πετυχημένοι τρόποι να το χειριστούμε:

– Θα τα ρίξουμε στον «παίκτη» που θα του επιβάλουμε την ιδιαιτέρως αυστηρή ποινή της αποβολής από το Big Brother, λες και θα αποβληθεί από το Χάρβαρντ ή λες και η αποβολή του θα διαγράψει το μήνυμα υπέρ του βιασμού που έστειλε και που αποτυπώθηκε στα μυαλά του δωδεκάχρονου, δεκαπεντάχρονου τηλεοπτικού ή διαδικτυακού θεατή (από τους πολλούς που δυστυχώς παρακολουθούν αυτά τα προγράμματα και που δυστυχώς πολλές φορές τα παρακολουθούν παρέα με τους γονείς τους).

-Θα τα ρίξουμε στον εργαζόμενο που δεν το πρόλαβε, λες και όλα τα υπόλοιπα που λέγονται, ακούγονται και προβάλλονται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μια χαρά.

-Θα γράψουμε δύο τρία άσχετα και παραπλανητικά επιχειρήματα για το πόσο σεβόμαστε την ελευθερία, την ισότητα των δύο φύλων και για το ότι εργάζονται πολλές γυναίκες στο κανάλι, λες και είναι κατόρθωμα το 2020 να εργάζονται γυναίκες σε θέσεις κλειδιά ή λες και έχει κάποια σχέση με το θέμα.

-Όπως και στο παρελθόν, που και πάλι μέσω του ίδιου καναλιού υπήρξε παρόμοιο περιστατικό με αντικείμενο τον βιασμό (ναι, βιασμός ήταν), θα ακολουθήσουν οι συγγνώμες των συντελεστών, οι καταδίκες του γεγονότος από τους δημοσιογράφους του σταθμού και όλα θα συνεχιστούν κανονικά χωρίς κανένα ουσιαστικό πρόβλημα. (Όλοι στο κανάλι είναι «σοκαρισμένοι και ντροπιασμένοι από την αθλιότητα που έλαβε χώρα» αλλά κανείς δεν παραιτείται από την πολλή ντροπή και φυσικά το Big Brother συνεχίζει κανονικά.)

-Τέλος, θα αναλάβει το κομμάτι των μίντια (οικειοθελώς ή με λίγο σπρώξιμο) που αντιλαμβάνεται ως είδηση ή ενδιαφέρον θέμα προς δημοσιοποίηση τον κώλο μιας «παίκτριας» του B.B. και πολλές φορές τοποθετεί τη φώτο αυτού του σημαντικού κώλου αμέσως μετά από τη φώτο του πνιγμένου τρίχρονου παιδιού από την Συρία που ξέβρασε η θάλασσα, να επαναφέρει γρήγορα τα πράγματα στην κανονικότητα, θάβοντας σιγά σιγά το θέμα και βέβαια συνεχίζοντας την ατελείωτη αναπαραγωγή του υπόλοιπου Big Brother σαν να μην συμβαίνει τίποτα, αναδεικνύοντας έτσι στην καλύτερη περίπτωση και αποθεώνοντας στην χειρότερη, την κουλτούρα της λοβοτομής που πλέον έχει πάρει καθολικές διαστάσεις στην κοινωνία μας.

Ακόμα και η κυβέρνηση που χαρακτήρισε το όλο συμβάν εγκληματικό θα το κατατάξει στα «εγκλήματα» χωρίς καμία ή ουσιαστική τιμωρία. Συγχαρητήρια, τα καταφέρατε και πάλι. Κανένα πρόβλημα. Η ζωή συνεχίζεται κανονικότατα. Καληνύχτα και καλή τύχη.

Υ.Γ. 1 Από την παρουσίαση του Σκαϊ που τώρα δηλώνει σοκαρισμένος και άμοιρος ευθυνών, όταν παρουσίασαν τον συγκεκριμένο «παίκτη»:

Υ.Γ. 2 Μπράβο στους χορηγούς που απέσυραν τις χορηγίες τους. Πραγματικά αναρωτιέμαι, ποιες εταιρίες θα συνεχίσουν να τοποθετούν διαφήμιση σε αυτά τα φαινόμενα από όπου και αν εκπέμπονται.

Υ.Γ. 3 Δίστασα να γράψω προς στιγμήν το κείμενο αυτό λόγω της περσινής μου ρήξης με το συγκεκριμένο κανάλι. Κακώς. Η θέση μου όλα αυτά τα χρόνια σε τέτοιου είδους θέματα, είναι συγκεκριμένη και σταθερή. Σε όποιο κανάλι ή μέσο και αν φτάνανε τα πράγματα στο σημείο να μιλάμε δημόσια για βιασμούς, θα έγραφα ακριβώς τα ίδια.

Υ.Γ.4 Είναι να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο αν σκεφτείς από πού έχει πάρει το όνομά του το συγκεκριμένο τηλεοπτικό πρόγραμμα.

app-facebook
Antonis Kanakis Official
22 ώρες πριν

Σχεδόν τα πάντα στην τηλεόραση μπορούν να γίνουν με μια βασική έστω
αξιοπρέπεια και με ένα βασικό έστω αίσθημα ευθύνης απέναντι στον τηλεθεατή,
στους νέους υπό διαμόρφωση πολίτες και στην κοινωνία. Ακόμα και το Big Brother.
Έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τις διαθέσεις και το αίσθημα ευθύνης της
παραγωγής και του εκάστοτε καναλιού....

Δείτε περισσότερα
2,3 χιλ.
129
318


Εισαγγελική έρευνα για τα εξώδικα που στέλνουν γονείς μαθητών σε καθηγητές απειλώντας τους.

 


Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Βαγγέλη Ιωαννίδη προκάλεσαν τα δημοσιεύματα για την ανεύθυνη στάση γονέων απέναντι σε καθηγητές σχετικά με τη χρήση μάσκας από τα παιδιά τους στα σχολεία.

Στα δημοσιεύματα καταγγέλθηκε από τον πρόεδρο της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εκπαιδευτικών ότι ανεύθυνοι γονείς μαθητών στέλνουν εξώδικα απειλώντας τους καθηγητές σχετικά με τη χρήση μάσκας στα σχολικά συγκροτήματα.

Με αφορμή αυτές τις καταγγελίες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας κ. Ιωαννίδης έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν οι αξιόποινες πράξεις της παραβίασης μέτρων για την πρόληψη των ασθενειών, της διέγερσης σε ανυπακοή και της παράνομης βίας.



Tροχαίο με νεκρό αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ

 


Τραγικό δυστύχημα με έναν αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ νεκρό και έναν βαριά τραυματισμένο που δίνει μάχη για την ζωή του σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος στον Άγιο Κοσμά στο ρεύμα προς Γλυφάδα.

Τέσσερις αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ με δύο μοτοσικλέτες πήραν σήμα και μετέβαιναν στον Άγιο Κοσμά για να συνδράμουν σε πυρκαγιά σε οικοπεδικό χώρο.

Στο ύψος του κλειστού γυμναστηρίου κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, η μία μοτοσικλέτα των αστυνομικών συγκρούστηκε με δύο ΙΧ αυτοκίνητα.

Οι δύο αστυνομικοί μεταφέρθηκαν αμέσως στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του ενός, ενώ ο δεύτερος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένος. 

Για το δυστύχημα διενεργείται προανάκριση.



Συνελήφθη ηγετικό μέλος οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών στο νησί της Μυκόνου

 


Στη σύλληψη ηγετικού μέλους οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών στο νησί της Μυκόνου προχώρησαν αστυνομικοί του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με λιμενικούς του Λιμεναρχείου Μυκόνου.

Πρόκειται για 37χρονο αλλοδαπό σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία. Στο πλαίσιο των ερευνών συνελήφθη και 35χρονος ημεδαπός έπειτα από συναλλαγή ναρκωτικών με τον προαναφερόμενο άντρα.

Στην κατοχή του 37χρονου κι έπειτα από έρευνες σε όχημα που χρησιμοποιούσε και σε δύο οικίες του νησιού όπου διέμενε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(585,22) γραμμάρια κοκαΐνης,

(432,24) γραμμάρια MDMA ,

8 κιλά και (527,6) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,

2 κιλά και (248,41) γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης,

(166,06) γραμμάρια κεταμίνης,

(61,72) γραμμάρια TUCIBI ,

(1.394) ναρκωτ ικά δισκία ECSTASY ,

(62,1) γραμμάρια τρίμματος ναρκωτικού δισκίου,

Πιστόλι με αποξησμένο σειριακό αριθμό,

Γεμιστήρας με (7) φυσίγγια,

(4) ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,

(2) δοσομετρητές,

Σημειωματάριο με ιδιόχειρες σημειώσεις,

Νάιλον διαφάνειες για τυποποίηση και συσκευασία ναρκωτικών ουσιών

Ηλεκτρονικό μηχάνημα μέτρησης χαρτονομισμάτων και

(180.100) ευρώ σχετιζόμενα με εμπορία ναρκωτικών ουσιών.

Επιπλέον, κατασχέθηκαν δύο επιβατικά οχήματα που χρησιμοποιούσε ο 37χρονος ως μέσα απόκρυψης, αποθήκευσης και μεταφοράς ναρκωτικών ποσοτήτων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου.









Γραφειοκρατία τέλος στο Δημόσιο με νόμο Πιερρακάκη: Όλες οι συναλλαγές απλοποιούνται

 


Απλοποιούνται ακόμα περισσότερο οι συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο, καθώς κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση, με το οποίο θα δωθεί ακόμα ένα χτύπημα στη γραφειοκρατία.
Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο «Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης το οποίο περιλαμβάνει 232 άρθρα
Ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο ρυθμίζει νομοθετικά ζητήματα που μέχρι τώρα παρέμεναν σε εκκρεμότητα:

1. ενοποιεί σε ένα κείμενο όλη τη βασική νομοθεσία είκοσι και πλέον ετών αναφορικά με την ψηφιακή διακυβέρνηση – επικαιροποιώντας τις σχετικές διατάξεις όπου αυτό είναι αναγκαίο· και
2. ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο την ευρωπαϊκή οδηγία για τα ανοιχτά δεδομένα και εντάσσει στην κωδικοποίηση την ευρωπαϊκή οδηγία για την ψηφιακή προσβασιμότητα.

Μέσω του Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης:

• Ορίζονται με τρόπο σαφή οι έννοιες που αναφέρονται στην ψηφιακή διακυβέρνηση και τίθενται οι γενικές αρχές σχεδιασμού και εφαρμογής της σχετικής πολιτικής.
• Καθιερώνεται η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού ως το βασικό σημείο αναφοράς σχετικά με την ψηφιακή στρατηγική της χώρας.
• Νομοθετείται ο Προσωπικός Αριθμός.
• Ρυθμίζονται αναλυτικά ζητήματα ηλεκτρονικών δημοσίων και ιδιωτικών εγγράφων.
• Το Δημόσιο οργανώνεται σε ψηφιακά πρότυπα, καθώς δημιουργείται συγκεκριμένη διαδικασία διακίνησης εγγράφων τόσο εντός του ιδίου φορέα, όσο και μεταξύ φορέων, με τη χρήση ενός κεντρικού συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων.
• Ενισχύεται το gov.gr μέσω της χάραξης συγκεκριμένης αρχιτεκτονικής αναφορικά με τη δομή όλων των παρεχόμενων ψηφιακών υπηρεσιών από όλους τους φορείς του Δημοσίου.
• Ενδυναμώνεται η ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω της θέσπισης επιπλέον δυνατοτήτων αυθεντικοποίησης (επαλήθευσης της ταυτότητας).
• Καθιερώνεται η ψηφιακή θυρίδα κάθε πολίτη και κάθε φορέα στο gov.gr.
• Η ηλεκτρονική επικοινωνία καθίσταται υποχρεωτική για το Δημόσιο. Βεβαίως, πολίτες και επιχειρήσεις διατηρούν το δικαίωμα να επιλέξουν μη ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας.
• Τίθενται αυστηρές προδιαγραφές για τον σχεδιασμό ιστοσελίδων με στόχο οι τελευταίες να είναι προσβάσιμες από όλους τους πολίτες, ιδίως από άτομα με αναπηρία.
• Ρυθμίζονται για πρώτη φορά ολοκληρωμένα και με σαφήνεια ζητήματα ηλεκτρονικών σφραγίδων και υπογραφών.
• Δημιουργούνται συνθήκες για την ευρεία αξιοποίηση ανοιχτών ανωνυμοποιημένων δεδομένων, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση ανάπτυξης εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.
• Εντάσσεται στο νόμο το υφιστάμενο νομοθετικό και λειτουργικό πλαίσιο της Διαύγειας, στο πλαίσιο της κωδικοποίησης.
• Μειώνονται οι ουρές μέσω της εκτεταμένης εφαρμογής της διαλειτουργικότητας στο Δημόσιο – δηλαδή της επικοινωνίας μεταξύ υπηρεσιών και μητρώων. Στόχος είναι η δραστική μείωση της διακίνησης εγγράφων και η υποκατάστασή τους με διακίνηση πληροφορίας.
• Επικαιροποιείται και ενισχύεται η αξιοποίηση του Κυβερνητικού Νέφους Δημόσιου Τομέα (G-Cloud), του Κυβερνητικού Νέφους Τομέα Έρευνας και Εκπαίδευσης (RE-Cloud) και του Κυβερνητικού Νέφους Τομέα Υγείας (H-Cloud) από όλους τους φορείς του Δημοσίου και θεσμοθετείται η αρχή του First Cloud Policy.
• Δημιουργείται το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών με σκοπό την καταγραφή, την αποτύπωση και μοντελοποίηση των ψηφιακών ή φυσικών διοικητικών διαδικασιών του δημόσιου τομέα.
• Προωθείται η άμεση είσοδος της χώρας στην εποχή του 5G μέσω της ρύθμισης ζητημάτων φάσματος.
• Ιδρύεται η ανώνυμη εταιρεία δημοσίου συμφέροντος «Συμμετοχές 5G Α.Ε.» με σκοπό την αξιοποίηση του «Ταμείου Φαιστός», δηλαδή σημαντικού μέρους των κρατικών εσόδων από τις δημοπρασίες του φάσματος 5G που θα ξεκινήσουν στο τέλος του χρόνου. Το Ταμείο «Φαιστός» αποτελεί μία σημαντική παρέμβαση που θέτει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός λειτουργικού και βιώσιμου οικοσυστήματος για την ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών 5G στη χώρα μας. Το αρχικό κεφάλαιο του ταμείου θα αποτελείται από το 25% των εσόδων του Δημοσίου από τη δημοπρασία που θα διεξάγει η ΕΕΤΤ για τις άδειες 5G. Αποκλειστική δραστηριότητα του «Φαιστός» είναι οι επενδύσεις σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό που δραστηριοποιείται στην έρευνα - ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες των δικτύων 5G. Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, στο «Φαιστός» είναι δυνατή η συμμετοχή ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών.
• Ρυθμίζονται αποτελεσματικά ζητήματα σχετικά με τις Περιοχές Εκτός Τηλεοπτικής Κάλυψης. Συγκεκριμένα, απλοποιείται η διαδικασία για τους πολίτες των συγκεκριμένων περιοχών, οι οποίοι θα δηλώνουν μόνο τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου τους. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του δικαιούχου θα αντλούνται ηλεκτρονικά. Περαιτέρω, ο αριθμός των περιοχών υπερδιπλασιάζεται καθώς από τις περίπου 400 του αρχικού προγράμματος ξεπερνά πια τις 900, ενώ επεκτείνεται στα 8 χρόνια η εγγύηση του σχετικού εξοπλισμού (από δύο χρόνια που είναι σήμερα), καλύπτοντας τους πολίτες για όλο τον χρόνο ισχύος του προγράμματος.
• Καταργείται το fax στο Δημόσιο.
• Ενισχύεται η αποδεικτική ισχύς των ηλεκτρονικών εγγράφων στα δικαστήρια.
Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών
Ο Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο την οδηγία 2018/1972 της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία θεσπίζεται σε επίπεδο Ε.Ε. ένα ενιαίο πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Ο Κώδικας αντικαθιστά σε μεγάλο μέρος τον υφιστάμενο νόμο 4070/2012 και, μεταξύ άλλων, οριοθετεί τις αρμοδιότητες των Αρχών – και κυρίως του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων και της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών.
Ο Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών εκσυγχρονίζει το ρυθμιστικό πλαίσιο, θεσπίζοντας σαφείς και ενιαίους κανόνες με στόχο:
• Την ενθάρρυνση των επενδύσεων για την ανάπτυξη δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας (με ταχύτητα downloading τουλάχιστον 100 Mbps)
• Τη δημιουργία ενός προβλέψιμου από κανονιστικής πλευράς πλαισίου για την αδειοδότηση του ραδιοφάσματος και την ανάπτυξη των ασύρματων ευρυζωνικών συνδέσεων
• Την τόνωση του ανταγωνισμού και την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών
• Την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, προκειμένου να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε ανταγωνιστικές τιμές
Στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων, διευρύνεται ο ορισμός των υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών προκειμένου να διασφαλίζεται η προστασία των καταναλωτών. Ορίζονται, επίσης, θέματα σχετικά με την καθολική υπηρεσία, τη λειτουργία του ενιαίου ευρωπαϊκού αριθμού 112 και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ανοιχτής Τηλεφωνικής Γραμμής για Αγνοούμενα Παιδιά 116000, ενώ διασφαλίζεται και η προσβασιμότητα στο διαδίκτυο για τους ανθρώπους με αναπηρία.

Η εφαρμογή του Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερη προστασία για τους καταναλωτές τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και ενθάρρυνση των επενδύσεων για την ανάπτυξη των δικτύων 5G και των υποδομών υψηλής χωρητικότητας στην Ελλάδα.

Ο Κώδικας περιλαμβάνει εκτενείς ρυθμίσεις για την προώθηση των συμφερόντων των πολιτών ως καταναλωτών-τελικών χρηστών, ώστε να απολαμβάνουν μέγιστα οφέλη όσον αφορά στην επιλογή, την τιμή και την ποιότητα μέσω του αποτελεσματικού ανταγωνισμού, προβλέπει δε τη δυνατότητα αποζημίωσης του τελικού χρήστη σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων του Κώδικα.

Ο ορισμός των «υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών» διευρύνεται με τρόπο που οι κανόνες προστασίας θα ισχύουν και για τις υπηρεσίες που παρέχονται:

• και μέσω διαδικτύου (π.χ. εφαρμογές αποστολής μηνυμάτων, over the top services),
• όχι μόνο έναντι χρηματικής αντιπαροχής αλλά και έναντι παροχής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ή άλλων δεδομένων
• και μέσω της έκθεσης του τελικού χρήστη σε διαφημιστικά μηνύματα ως προϋπόθεση για την απόκτηση πρόσβασης στην υπηρεσία ή καταστάσεις όπου ο πάροχος υπηρεσιών αξιοποιεί χρηματικά τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που έχει συγκεντρώσει.


Πηγή: iefimerida.gr 



Τουρκία: Στη φυλακή πέντε δημοσιογράφοι – Φέρεται να αποκάλυψαν την ταυτότητα πρακτόρων της MIT

 


Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε ποινές φυλάκισης πέντε δημοσιογράφους επειδή αποκάλυψαν την ταυτότητα δύο πρακτόρων οι οποίοι σκοτώθηκαν στη Λιβύη, όπου η Αγκυρα βοηθά την κυβέρνηση της Τρίπολης να αποκρούσει τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Οι κατηγορίες αφορούσαν άρθρα και αναρτήσεις σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης που δημοσιοποιήθηκαν λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι «πολλοί μάρτυρες» σκοτώθηκαν στη Λιβύη.

Δύο δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τριών ετών και εννέα μηνών, ενώ άλλοι τρεις σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών, ανέφερε ο δικηγόρος Τζελάλ Ουλγκέν.

Όλοι τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες, λέγοντας ότι απλώς έκαναν τη δουλειά τους ως δημοσιογράφοι.

«Θα προσφύγουμε στο εφετείο (…) πρόκειται για πολιτική απόφαση», είπε ο Ουλγκέν.

Δύο από τους κατηγορούμενους απαλλάχθηκαν των κατηγοριών, ενώ για τον όγδοο η δίκη αναβλήθηκε.

Οι πέντε δημοσιογράφοι που καταδικάστηκαν καθώς και ο έκτος συνάδελφός τους που απαλλάχθηκε εργάζονταν για τον ιστότοπο OdaTV και κατηγορούνταν για «αποκάλυψη κρατικών μυστικών» και «αποκάλυψη της ταυτότητας ενός πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών».

Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε όταν το OdaTV δημοσίευσε, στις αρχές Μαρτίου, ένα άρθρο που αφορούσε την κηδεία ενός πράκτορα της ΜΙΤ ο οποίος σκοτώθηκε στη Λιβύη. Στο άρθρο αυτό αναφερόταν μόνο το μικρό όνομα και το αρχικό γράμμα του επωνύμου του πράκτορα.

Όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Αρκετές δεκάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο το πρωί, πριν από την έναρξη της δίκης και φώναζαν συνθήματα υπέρ της ελευθεροτυπίας.

Η Τουρκία κατηγορείται συχνά από μη κυβερνητικές οργανώσεις ότι πλήττει την ελευθερία του Τύπου επειδή συλλαμβάνει δημοσιογράφους και κλείνει μέσα ενημέρωσης. Στη λίστα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα που αφορά την ελευθεροτυπία η Τουρκία βρίσκεται στην 154η θέση μεταξύ 180 χωρών.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, ΑFP

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Προφυλακίστηκαν Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος των Folli Follie

 


Στη φυλακή οδηγήθηκαν μετά τις μαραθώνιες απολογίες τους, ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος για την υπόθεση της Folli Follie ενώπιον της της 35ης τακτικής ανακρίτριας, Κωνσταντίνας Αλεξοπούλου. 

Την απόφαση έλαβαν με σύμφωνη γνώμη η ανακρίτρια και ο αρμόδιος εισαγγελέας γνωμοδοτήσεων, Νίκος Ορνεράκης. 

Η Καίτη Κουτσολιούτσου αφέθηκε ελεύθερη με την καταβολή εγγύησης 100.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση δύο φορές το μήνα στο ΑΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες και οι τρεις κατηγορούμενοι επιχείρησαν να αντικρούσουν το βαρύ κατηγορητήριο και μέσω των απαντήσεων που έδωσαν στην ανακρίτρια και μέσω των πολυσέλιδων απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσαν.

Πρώτος απολογήθηκε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ακολούθησε ο γιος του, Τζώρτζης και τελευταία πέρασε το κατώφλι της ανακρίτριας η Καίτη Κουτσολιούτσου.

Σε πατέρα και γιο αποδίδεται πως είναι συνιδρυτές μιας εγκληματικής οργάνωσης που πλαστογραφούσαν στοιχεία για να εμφανίσουν μία ψευδή, οικονομικά εύρωστη εταιρεία, καταφέρνοντας έτσι, μαζί με το τρίτο μέλος της οικογένειας, τη σύζυγο Κουτσολιούτσου, να χειραγωγήσουν τη μετοχή της, να εξαπατήσουν το επενδυτικό κοινό και να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα.  

Αναλυτικά, οι δύο κατηγορούμενοι απολογήθηκαν για πέντε κακουργήματα. Πρόκειται για τις κατηγορίες της απάτης σε βάρος του επενδυτικού κοινού, ξεπλύματος μαύρου χρήματος, χειραγώγησης αγοράς, εγκληματικής οργάνωσης και πλαστογραφίας. Η Καίτη Κουτσολιούτσου απολογήθηκε για τρία κακουργήματα και συγκεκριμένα για απάτη, ξέπλυμα και χειραγώγηση.

Συνολικά για την υπόθεση έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 27 ακόμη πρόσωπα, στελέχη της εταιρείας το επίδικο διάστημα, κ.ά. Όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων.



Μητσοτάκης σε Times, FAZ και Le Monde: Αν η Τουρκία δεν λογικευτεί, μόνη λύση οι κυρώσεις από την ΕΕ

 


«Η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί και να βρει κοινό έδαφος, ή μπορεί να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως ο επιτιθέμενος, παίζοντας παιχνίδια εντυπώσεων στις παρυφές της Ευρώπης, και να πληρώσει ένα σημαντικό οικονομικό τίμημα για τη συμπεριφορά της. Μπορεί να επιλέξει εάν η Ελλάδα θα αποτελέσει γέφυρα ή εμπόδιο για την εταιρική σχέση και την πρόοδο» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του στο οποίο αναλύει τις ελληνικές θέσεις στο διεθνές ακροατήριο και δημοσιεύεται ταυτόχρονα στις εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung, και Le Monde.

«Εάν η Τουρκία επέλεγε τη γέφυρα, πιστεύω ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα εξακολουθούσε να έχει τη δυνατότητα να επιτύχει μια φιλόδοξη, μακρόπνοη συμφωνία με την ΕΕ, η οποία θα ήταν προς όφελος όλων. Οι διαφορές δεν επιλύονται με βία, τεχνάσματα ή χειραγώγηση, αλλά ειρηνικά και μέσω αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαίας κατανόησης. Δεν χρειάζεται να είναι έτσι η κατάσταση. Η λύση είναι απλή. Καθόμαστε. Συζητάμε τις διαφορές μας. Και προσπαθούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Αν δεν τα καταφέρουμε, τότε θα αφήσουμε το Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί. Τι έχει άλλωστε να φοβηθεί η Άγκυρα από το κράτος δικαίου;» επισημαίνει ο Πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρεται και στη συνάντηση στο Βερολίνο και στην υπαναχώρηση της Τουρκίας από όσα συμφωνήθηκαν. «Στη διάρκεια όλων αυτών έχω παραμείνει ανοικτός στον διάλογο. Όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε «έγγραφη συμφωνία». Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις. Οι ελπίδες που συνεχίζω να τρέφω για την Τουρκία δεν μου αποκρύπτουν την πραγματικότητα. Χρειαζόμαστε διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμού» τονίζει ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται και στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον Τ. Ερντογάν και στην τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα σε αυτό τον ένα χρόνο. «Όταν συναντηθήκαμε το περασμένο φθινόπωρο, είπα στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι είμαστε προορισμένοι να είμαστε γείτονες λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, και ως τέτοιοι πρέπει να συνυπάρχουμε, να ζούμε ειρηνικά ο ένας δίπλα στον άλλο. Προσπάθησα επισταμένως να τείνω χείρα φιλίας και συνεργασίας. Μίλησα για ανοιχτό διάλογο, για επιθυμία προόδου και για τη βούλησή μου να ενεργήσω για το χτίσιμο γέφυρας της Τουρκίας με την Ευρώπη. Δυστυχώς, τα πράγματα πήραν άλλη τροπή. Μετά την πρώτη εκείνη συνάντηση, η Τουρκία εμφανίζεται λιγότερο ως εταίρος και περισσότερο ως προβοκάτορας» επισημαίνει στο άρθρο του.

«Η ρητορική της Τουρκίας ανήκει σε μια περασμένη εποχή. Μιλάει για εχθρούς, μάρτυρες, αγώνα και προθυμία να καταβάλει οποιοδήποτε τίμημα. Αυτή είναι η γλώσσα και η συμπεριφορά μιας υποψήφιας προς ένταξη χώρας, η οποία απειλεί όχι μόνο δύο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και την ίδια την ΕΕ, γεγονός που προβληματίζει σοβαρά τα κράτη μέλη» προσθέτει.


Ακολουθεί ανεπίσημη μετάφραση του άρθρου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που δημοσιεύεται στις εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung, και Le Monde:


Στην προσπάθειά τους να προβλέψουν το μέλλον, οι πολιτικοί επιστήμονες συχνά στρέφονται στο παρελθόν, στην κοινή ιστορία. Η σχέση μεταξύ της χώρας μου, της Ελλάδας, και της γειτονικής Τουρκίας δεν αποτελεί εξαίρεση. Η ιστορία μάς διδάσκει ότι υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας αλλά και τομείς βαθιάς ανησυχίας. Σήμερα το ερώτημα σχετικά με το τι επιφυλάσσει το μέλλον – σύγκρουση ή συνεργασία – αποκτά μεγαλύτερη σημασία από ποτέ.

Όταν ανέλαβα πρωθυπουργός πέρυσι τον Ιούλιο, ήμουν συγκρατημένα αισιόδοξος. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να πιστεύω ότι η Ελλάδα και η Τουρκία δεν θα μπορούσαν να είναι φίλες χώρες. Εξάλλου, πολλοί από τους προκατόχους μου είχαν καταφέρει να υπερβούν φαινομενικά ανυπέρβλητα εμπόδια. Ηγέτες όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, θείος του πατέρα μου, ο οποίος υπέγραψε συμφωνία ειρήνης και φιλίας με τον Κεμάλ Ατατούρκ το 1930. Φυσικά, έκτοτε έχουν υπάρξει εντάσεις, όμως οι καλές μέρες ήταν πολύ περισσότερες από τις κακές.

Όταν συναντηθήκαμε το περασμένο φθινόπωρο, είπα στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι είμαστε προορισμένοι να είμαστε γείτονες λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, και ως τέτοιοι πρέπει να συνυπάρχουμε, να ζούμε ειρηνικά ο ένας δίπλα στον άλλο. Προσπάθησα επισταμένως να τείνω χείρα φιλίας και συνεργασίας. Μίλησα για ανοιχτό διάλογο, για επιθυμία προόδου και για τη βούλησή μου να ενεργήσω για το χτίσιμο γέφυρας της Τουρκίας με την Ευρώπη.

Δυστυχώς, τα πράγματα πήραν άλλη τροπή. Μετά την πρώτη εκείνη συνάντηση, η Τουρκία εμφανίζεται λιγότερο ως εταίρος και περισσότερο ως προβοκάτορας. Στα τέλη του προηγούμενου έτους, ο Πρόεδρος Ερντογάν υπέγραψε παράνομη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων με μια από τις πλευρές του αιματηρού εμφυλίου πολέμου της Λιβύης. Δεδομένου ότι η Τουρκία και η Λιβύη δεν έχουν αντικείμενες ή παρακείμενες ακτές, η συμφωνία κηρύχθηκε άκυρη από το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας και των νομικών εμπειρογνωμόνων και θεωρήθηκε ότι παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Τον Μάρτιο, η Τουρκία προέβη σε συντονισμένες κινήσεις προκειμένου να παροτρύνει και να διευκολύνει προσπάθειες απεγνωσμένων μεταναστών να διασχίσουν τα σύνορα της Ελλάδας. Υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας με την υποστήριξη των εταίρων μας στην ΕΕ. Το συλλογικό μας μήνυμα ήταν σαφές – τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της ΕΕ και θα τα προστατεύσουμε.

Και φέτος το καλοκαίρι, αντιδρώντας στην υπογραφή μιας μακροχρόνιας, νόμιμης και διεθνώς αναγνωρισμένης συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ο Πρόεδρος Ερντογάν έστειλε το πολεμικό ναυτικό του για να στηρίξει μια προσπάθεια εξερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα και η οποία δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί. Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, επρόκειτο για μονομερή πράξη κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Η Ελλάδα δεν έχει επιδιώξει ποτέ ούτε πρόκειται να επιδιώξει την κλιμάκωση αυτών των εντάσεων, ανεξαρτήτως των προκλήσεων. Αλλά η αρχικά δυσάρεστη πολιτική εντυπώσεων έχει εξελιχθεί αναμφισβήτητα σε απειλητική στάση τις τελευταίες εβδομάδες. Κάθε μέρα που περνάει, η τουρκική κυβέρνηση παρουσιάζει έναν νέο ψευδή ισχυρισμό ή διαδίδει ένα νέο ψέμα. Πολεμοχαρής γλώσσα, εθνικιστική προπαγάνδα, επιθετικός μιλιταρισμός, αγορά οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία που αποτελούν απειλή για το ΝΑΤΟ, μετατροπή μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς σε τζαμιά, παράνομη θαλάσσια δραστηριότητα και απειλές πολέμου.

Η ρητορική της Τουρκίας ανήκει σε μια περασμένη εποχή. Μιλάει για εχθρούς, μάρτυρες, αγώνα και προθυμία να καταβάλει οποιοδήποτε τίμημα. Αυτή είναι η γλώσσα και η συμπεριφορά μιας υποψήφιας προς ένταξη χώρας, η οποία απειλεί όχι μόνο δύο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και την ίδια την ΕΕ, γεγονός που προβληματίζει σοβαρά τα κράτη μέλη.

Σε αυτό το νέο γεωπολιτικό τοπίο, η Τουρκία εμφανίζεται ολοένα και πιο απομονωμένη. Καθώς η Ελλάδα έχει σφυρηλατήσει ισχυρές εταιρικές σχέσεις με χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ, η Τουρκία ενεργεί μόνη της, παίζοντας παιχνίδια εντυπώσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, παρεμβαίνοντας στη Συρία και τη Λιβύη και υποστηρίζοντας ανοιχτά τη Χαμάς. Η Γαλλία, η οποία έχει ζωτικά εθνικά συμφέροντα στη Μεσόγειο, στέκεται στο πλευρό μας και έχει ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ καταδίκασε απερίφραστα τη στάση της Τουρκίας ως μονομερή επιθετική στάση.

Στη διάρκεια όλων αυτών έχω παραμείνει ανοικτός στον διάλογο. Όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε «έγγραφη συμφωνία». Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις.

Οι ελπίδες που συνεχίζω να τρέφω για την Τουρκία δεν μου αποκρύπτουν την πραγματικότητα. Χρειαζόμαστε διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμού. Η απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μου αποτελεί επίσης απειλή για την ευημερία και την ασφάλεια όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Κινδυνεύει να υπονομεύσει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Και απειλεί το κράτος δικαίου διεθνώς. Η Ελλάδα έχει τη στρατιωτική δυνατότητα να αποκρούσει κάθε τουρκική επίθεση. Αλλά σίγουρα ένα στρατιωτικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών μας δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

Αργότερα αυτόν τον μήνα, οι ηγέτες της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν ειδική σύνοδο για να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα απαντήσουν. Εάν η Τουρκία αρνηθεί να λογικευτεί έως τότε, δεν βλέπω άλλη επιλογή παρά να επιβάλουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ουσιαστικές κυρώσεις. Διότι δεν είναι πλέον μόνο ζήτημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Είναι ζήτημα αναγνώρισης του γεγονότος ότι διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα – στρατηγικά ευρωπαϊκά συμφέροντα. Εάν η Ευρώπη θέλει να αποτελέσει πραγματική γεωπολιτική δύναμη, τότε δεν έχει την πολυτέλεια κατευνασμού μιας πολεμοχαρούς Τουρκίας.

Η Τουρκία εξακολουθεί να έχει χρόνο στη διάθεσή της για να αποφύγει τις κυρώσεις, να κάνει ένα βήμα πίσω και να χαράξει πορεία εξόδου από αυτήν την κρίση. Η Τουρκία πρέπει απλώς να απόσχει από τη ναυτική και ερευνητική της δραστηριότητα σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες και να συγκρατήσει την επιθετική ρητορική της. Θα πρέπει να αποσυρθεί, να επιστρέψει στο τραπέζι και να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε όταν αποχώρησε από τις διερευνητικές συνομιλίες το 2016. Και αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, τότε πρέπει να αναζητήσουμε λύση στη Χάγη.

Η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί και να βρει κοινό έδαφος, ή μπορεί να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως ο επιτιθέμενος, παίζοντας παιχνίδια εντυπώσεων στις παρυφές της Ευρώπης, και να πληρώσει ένα σημαντικό οικονομικό τίμημα για τη συμπεριφορά της. Μπορεί να επιλέξει εάν η Ελλάδα θα αποτελέσει γέφυρα ή εμπόδιο για την εταιρική σχέση και την πρόοδο.

Εάν η Τουρκία επέλεγε τη γέφυρα, πιστεύω ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα εξακολουθούσε να έχει τη δυνατότητα να επιτύχει μια φιλόδοξη, μακρόπνοη συμφωνία με την ΕΕ, η οποία θα ήταν προς όφελος όλων. Οι διαφορές δεν επιλύονται με βία, τεχνάσματα ή χειραγώγηση, αλλά ειρηνικά και μέσω αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαίας κατανόησης. Δεν χρειάζεται να είναι έτσι η κατάσταση. Η λύση είναι απλή. Καθόμαστε. Συζητάμε τις διαφορές μας. Και προσπαθούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Αν δεν τα καταφέρουμε, τότε θα αφήσουμε το Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί. Τι έχει άλλωστε να φοβηθεί η Άγκυρα από το κράτος δικαίου;



Ο Τραμπ ήξερε πόσο θανατηφόρος είναι ο ιός αλλά δεν ήθελε να προκαλέσει πανικό

 


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παραδέχτηκε τον Φεβρουάριο ότι γνώριζε πόσο θανατηφόρος και μεταδοτικός ήταν ο νέος κορονοϊός, αλλά δεν ήθελε να μεταφέρει αυτήν την πληροφορία στους Αμερικανούς, για να μην προκαλέσει πανικό, σύμφωνα με μια σειρά συνεντεύξεων που δόθηκαν για ένα νέο βιβλίο.

Οι ηχογραφημένες συνεντεύξεις, τις οποίες έχει στην κατοχή του το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, έγιναν για το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ, που τιτλοφορείται “Rage” («Οργή»).

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, που επικρίνεται από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, τον Τζο Μπάιντεν, για την καθυστερημένη αντίδραση της χώρας στην πανδημία, υποβάθμιζε επί μήνες το θέμα, μολονότι ο ιός εξαπλωνόταν γρήγορα.

«Ήθελα να το υποβαθμίζω πάντα», φέρεται να είπε ο Τραμπ στον Γούντγουορντ στις 19 Μαρτίου, λίγες ημέρες αφότου είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Ακόμη μ’ αρέσει να το υποβαθμίζω, επειδή δεν θέλω να προκαλέσω πανικό», πρόσθεσε.

Στη συζήτηση αυτή ο Τραμπ είπε στον γνωστό δημοσιογράφο ότι μόλις είχαν διαπιστωθεί ορισμένα «ανησυχητικά στοιχεία» για τους στόχους του ιού: «Δεν είναι μόνο οι ηλικιωμένοι, οι μεγαλύτεροι, αλλά και οι νέοι, πολλοί νέοι άνθρωποι».

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε ότι ο Τραμπ παραπλάνησε σκοπίμως τους Αμερικανούς για τον νέο κορονοϊό που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 190.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ. «Ασφαλώς όχι. Ο πρόεδρος ουδέποτε υποβάθμισε τον ιό», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιλι ΜακΕνάνι, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων λίγη ώρα αφότου έγιναν γνωστές λεπτομέρειες του βιβλίου.

Σύμφωνα με τις συνεντεύξεις, τις οποίες επικαλούνται το CNN και η εφημερίδα Washington Post, ο Τραμπ ήξερε ότι ο ιός είναι ιδιαίτερα φονικός από τις αρχές Φεβρουαρίου. «Περνάει από τον αέρα», φέρεται να είπε στις 7 Φεβρουαρίου στον Γούντγουορντ. «Αυτό είναι πάντα χειρότερο από το άγγιγμα. Δεν χρειάζεται ν’ αγγίζεις τα πράγματα, σωστά; Όμως τον αέρα, απλώς τον αναπνέεις και έτσι κολλάει. Και για αυτό είναι πολύ ύπουλος (…) Είναι επίσης πιο θανατηφόρος ακόμη και από τη χειρότερη γρίπη», συνέχισε.

Ο Γούντγουορντ πήρε 18 συνεντεύξεις από τον Τραμπ για το βιβλίο αυτό που πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 15 Σεπτεμβρίου.


Πηγή



Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα γεγονότα στη Μόρια

 


Εκφράζω τη λύπη μου για τα χθεσινά γεγονότα στη Μόρια. Αναγνωρίζω τις δύσκολες συνθήκες. Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για βίαιες αντιδράσεις σε υγειονομικούς ελέγχους. Και, πολύ περισσότερο, για τέτοιας έκτασης ταραχές. Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας.

Όλο το νησί κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Που σημαίνει πως όλοι οι εθνικοί πόροι και όλες οι εθνικές δυνάμεις θα το συνδράμουν. Απομακρύνονται ήδη από εκεί σήμερα, όλα τα ασυνόδευτα παιδιά.

Ενημέρωσα, μάλιστα, σχετικά και τις ευρωπαϊκές αρχές με τις οποίες άλλωστε βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία. Το πρόβλημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών κυμάτων είναι εξάλλου πρωτίστως ευρωπαϊκό. Η Ελλάδα έχει, ήδη, σηκώσει πολύ βαρύτερο φορτίο από εκείνο που της αναλογεί. Αύριο θα επισκεφθεί την Λέσβο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με τον οποίο θα έχω συνάντηση την Παρασκευή.

Ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε αμέσως: Οι φιλοξενούμενοι θα στεγαστούν σε κατάλληλες σκηνές. Οι θετικοί στον ιό θα έχουν περίθαλψη. Και οι κάτοικοι της Λέσβου θα αποζημιωθούν και θα προστατευτούν.

Ήδη, κυβερνητικό κλιμάκιο είναι επί τόπου. Στις έξι το απόγευμα θα γίνουν αναλυτικές ανακοινώσεις. Κανείς άλλος μετανάστης ή πρόσφυγας, όμως, δεν θα επιτραπεί να ταξιδέψει. Και θα υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στην κυκλοφορία και στις τοπικές δραστηριότητες.

Είναι κάτι έκτακτο, αλλά απολύτως απαραίτητο. Και είμαι σίγουρος ότι οι νησιώτες μας θα το καταλάβουν και θα συμπαραταχθούν. Θυμίζω πως από τη Μόρια έχουν μεταφερθεί από τις αρχές του έτους παραπάνω από 13.000 άνθρωποι και τα πράγματα θα ήταν, ασφαλώς, πολύ χειρότερα αν στο μεταξύ το κράτος δεν είχε εμποδίσει και νέες μεταναστευτικές ροές.

Προφανώς, οι έλεγχοι στα θαλάσσια σύνορά μας, που είναι και ευρωπαϊκά, θα συνεχιστούν. Με την αποτελεσματικότητα που έως τώρα περιόρισε δραστικά τις παράνομες εισόδους. Πιστεύω πως μια άσχημη εμπειρία μπορεί να μετατραπεί γρήγορα σε ευκαιρία για μια καλύτερη πραγματικότητα. Και αυτό θα γίνει στη Λέσβο.

Μόλις αξιολογηθεί η ζημιά στη Μόρια, και σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Προτεραιότητά μας παραμένει η υγεία και η ασφάλεια όλων. Κατοίκων και μεταναστών.

Τονίζω, όμως, ότι η Ελλάδα με τη συμπαράσταση της Ευρώπης, ξέρει και μπορεί να υπερασπίζεται την ασφάλεια και την ειρηνική ζωή στην επικράτειά της. Την εθνική της αξιοπρέπεια, μαζί όμως με τον ανθρωπισμό της προς κάθε αδύναμο.






Εμπρησμοί και πάλι στην Μόρια! Μηταράκης: Φαινόμενα παραβατικότητας δεν θα μείνουν ατιμώρητα


 

Μόρια έργο ΣΥΡΙΖΑ στοιβάζοντας μετανάστες και πρόσφυγες για να οικονομήσουν σύντροφοι των ΜΚΟ.

Εμπρησμοί με δύο μέτωπα, σε σκηνές που δεν είχαν καταστραφεί στο ΚΥΤ της Μόριας, ξέσπασε λίγο μετά τις 7:00. Η εγκληματική ενέργεια που έθετε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές έγινε από υποκεινούμενους λαθρομετανάστες και γίνεται έρευνα ώστε να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι.

Η Πυροσβεστική κατάφερε να ελέγξει την κατάσταση και να μην επεκταθεί σε νέα μέτωπα, προκαλώντας και δεύτερη νύχτα χάος και πανικό στην περιοχή. Στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις, καθώς οι άνεμοι εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί.

Στο σημείο βρίσκονταν στημένες τουλάχιστον 200 σκηνές όπου διέμεναν πρόσφυγες και μετανάστες, έξω από την περίφραξη του κανονικού καταυλισμού και με εγκληματικό σχέδιο κατέστρεψαν και αυτές.

Ο πρόεδρος της κοινότητας της Μόριας, Γιάννης Μαστρογιάννης, υποστήριξε ότι οι μετανάστες-πρόσφυγες έβαλαν φωτιά σε σκηνές και κοντέινερ που είχαν απομείνει για να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να τους πάρει όλους από εκεί.

Χθες το βράδυ εκδηλώθηκαν πολλαπλές εστίες πυρκαγιάς στον καταυλισμό της Μόριας. Όπως δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης τα γεγονότα ξεκίνησαν από αιτούντες άσυλο λόγω της καραντίνας που επιβλήθηκε από την εμφάνιση 35 κρουσμάτων Covid-19 μετά την διενέργεια 2.000 τεστ. Tα 8 από τα 35 κρούσματα έχουν ήδη εντοπισθεί και μεταφερθεί στο δεύτερο χώρο υγειονομικής απομόνωσης της Δομής.

Όπως τόνισε στη συνέντευξή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης τα φαινόμενα που συνέβησαν χτες, το βράδυ της Τρίτης, δεν θα μείνουν ατιμώρητα και οι πραγματικές συνθήκες ερευνώνται. 

Υπενθυμίζουμε ότι αυτό το γκέτο λαθρομεταναστών στην Μόρια είναι έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που στοίβαξε εκεί μετανάστες και πρόσφυγες για να οικονομήσουν οι ΜΚΟ συντρόφων του κόμματος.