Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΑΣΟΚ: επιστροφή Λαλιώτη στις λίστες
Σημαντική δόση παλαιού ΠΑΣΟΚ περιέχει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που θα παρουσιαστεί σήμερα σε κοινή εκδήλωση στην οποία θα παραστούν οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Η κ. Φώφη Γεννηματά και ο κ. Θ. Θεοχαρόπουλος, επικεφαλής ο ίδιος του ψηφοδελτίου Επικρατείας, συζήτησαν αρκετά τις προηγούμενες ημέρες, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός ανετράπη ουκ ολίγες φορές. Αυτό συνέβη αφενός λόγω της επιστροφής στελεχών στο ΠΑΣΟΚ, αφέτερου επειδή υφίστατο η ανάγκη να διατηρηθούν ισορροπίες με τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και τους κατά τόπους υποψηφίους της Χαρ. Τρικούπη.

Η διατήρηση των ισορροπιών επέβαλε ανατροπές σε νομούς όπως η Ημαθία και η Εύβοια, όπου τελικά οι «παπανδρεϊκοί» κ. Αγγ. Τόλκας και Συμ. Κεδίκογλου «κόπηκαν», ενώ ανάλογες μετακινήσεις και αλλαγές πραγματοποιήθηκαν στο Επικρατείας. Εκ των αλλαγών της τελευταίας στιγμής θεωρείται η –εκτός απροόπτου– προσθήκη του προερχόμενου από το ΚΙΔΗΣΟ κ. Θ. Μωραΐτη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ο πρώην υφυπουργός επέστρεψε στη Χαρ. Τρικούπη προχθές και σήμερα το πρωί επρόκειτο να συναντηθεί με την κ. Γεννηματά για να οριστικοποιηθεί η προσχώρησή του στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και η θέση που θα λάβει στο ψηφοδέλτιο.

Θέση στο Επικρατείας έχει και ο κ. Κ. Λαλιώτης, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και εκ των στενότατων συνεργατών της κ. Γεννηματά στην προεκλογική περίοδο. Από τη νεότερη γενιά του ΠΑΣΟΚ ξεχωρίζει η κ. Χαριτίνη Καρακωστάκη και από τη ΔΗΜΑΡ ο κ. Ν. Τσούκαλης. Εκτός απροόπτου, στο ψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνονται ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αναπήρων κ. Ι. Βαρδακαστάνης, ο καθηγητής κ. Ξεν. Κοντιάδης, ο κ. Σπ. Γαρυφάλλης, η κ. Χαρούλα Ουσουλτζόγλου και η κ. Μαρία Παπουτσάκη.


Έντυπη Καθημερινή


ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ: Όλη η πραγματική ιστορία που κυριαρχεί στην κόντρα Μεϊμαράκη-ΚαμμένουΤο θέμα των υποβρυχίων φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει πάρα πολύ και έντονα μέχρι τις κάλπες της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου.

Μεϊμαράκης-Καμμένος σε μετωπική σύγκρουση για το θέμα, που ταλαιπωρεί τη χώρα χρόνια τώρα.
Τι πραγματικά έχει συμβεί μ΄ αυτή την υπόθεση; Γιατί είναι τόσο περίπλοκη; Είναι τόσο περίπλοκη;
Το Onalert.gr είχε δημοσιεύσει ίσως την πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση γι΄ αυτό το θέμα. Γραμμένη από άνθρωπο που έχει υπηρετήσει στο ΥΠΕΘΑ και γνωρίζει πολύ καλά τη λειτουργία του και οτι συμβαίνει στους εξοπισμούς. Γι΄ αυτό και πρέπει να διαβαστεί με προσοχή . Λέει πολλά ,ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά.Και είναι ξανά άκρως επίκαιρη!

Του Δημοσθ. Π. Μπακόπουλου

Δικηγόρου - π. Νομικού Συμβούλου ΥΠΕΘΑ

α. Το μήλον της έριδος

Η εταιρεία Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW) ιδρύθηκε την 1 Οκτωβρίου 1838 στο Κίελο της Γερμανίας. Σήμερα αποτελεί τμήμα του ομίλου ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS).
Η γερμανική τεχνογνωσία στην κατασκευή υποβρυχίων ανεδείχθη κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οπότε 19 ναυπηγεία σε 11 διαφορετικές πόλεις προμήθευσαν τον φασιστικό Άξονα με περισσότερα από 1000 U - boats.
Σημειώνεται ότι στο ναυπηγείο της HDW στο Κίελο ξεκίνησε η μετατροπή της καναδικής φρεγάτας Stormont σε μια ιδιωτική, πολυτελέστατη θαλαμηγό, που αργότερα θα γινόταν γνωστή ως Christina O.

H γερμανική φιλοσοφία στην κατασκευή πολεμικών υποβρυχίων είναι ουσιωδώς διαφορετική από εκείνη των ναυτικών υπερδυνάμεων. Κεντρική επιλογή των γερμανικών ναυπηγείων υπήρξε η ανάπτυξη ενός τύπου υποβρυχίου μικρών διαστάσεων και χαμηλού κόστους, το οποίο θα μπορούσε να πωληθεί με ευκολία σε χώρες που δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να εντάξουν στο δυναμικό του πολεμικού τους ναυτικού επιθετικά υποβρύχια με τεχνολογία αιχμής, όπως τα ρώσικα κλάσης Οscar II, τα αμερικανικά κλάσης Virginia και τα βρετανικά κλάσης Astute.
Ο προσανατολισμός αυτός απεδείχθη εμπορικά επικερδής, δεδομένου ότι με την συνταγή του απλού και εύκολου πλωτού μέσου η Γερμανία έφτασε να κατέχει μέχρι και το 40% των εξαγωγών πολεμικών πλοίων.

Η διαδικασία πώλησης είναι σχετικά απλή : οι Γερμανοί πωλούν τα ανταλλακτικά και την τεχνογνωσία συναρμολόγησης και τα υπόλοιπα διεκπεραιώνονται από το κράτος - αγοραστή.
Είναι πλέον σαφές ότι τα υποβρύχια τύπου 209 και 214 της ΗDW μπορούν να αναδείξουν τα πλεονεκτήματά τους, εφόσον το Πολεμικό Ναυτικό που τα χρησιμοποιεί

(α) εστιάζει σε αποστολές δολιοφθοράς νηοπομπών (όπως συνέβαινε με τα U-boats στην μάχη του Ατλαντικού)

(β) διαθέτει γραμμές παραγωγής για την ταχεία επισκευή και αντικατάσταση όσων τεθούν εκτός υπηρεσίας

(γ) εξασφαλίζει την υπεροχή στον αριθμό των κατεχόμενων υποβρυχίων.
Στην περίπτωση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού

(α) αποστολές δολιοφθοράς νηοπομπών είναι δύσκολο να προκύψουν στο Αιγαίο, ενώ για την «παγίδευση» περασμάτων έχουν πλέον αναπτυχθεί αποτελεσματικά και μικρότερου κόστους χερσαία οπλικά συστήματα

(β) ο λόγος ελληνικών - τούρκικων υποβρυχίων δύσκολα θα είναι πολύ καλύτερος από το 1 : 2 μέχρι το 2020

(γ) δεν υπάρχει εγχώρια κατασκευαστική βάση για την ταχεία επισκευή και αντικατάσταση όσων υποβρυχίων τύπου 209 και 214 τεθούν εκτός υπηρεσίας σε καιρό πολέμου.

Επομένως, δύσκολα μπορεί κανείς να διαφωνήσει με το συμπέρασμα σχετικής μελέτης του RAND (2005) ότι η επιλογή μιας τέτοιας συνταγής γίνεται συνήθως από πολεμικά ναυτικά που δεν χαρακτηρίζονται ως «πρώτης κατηγορίας».

Η επιλογή του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, δηλαδή μιας σημαντικής ναυτικής δύναμης, να ακολουθήσει μιας «δεύτερης κατηγορίας» πεπατημένη και να επιλέξει έναν τύπο υποβρυχίου που ούτε θα εδραιώσει το στρατηγικό πλεονέκτημα στο Αιγαίο, ούτε θα καλύψει το αριθμητικό μειονέκτημα με τεχνολογία αιχμής αφήνει πολλά ερωτηματικά αναπάντητα.
-Γιατί ένα πλωτό μέσο με απλή έως μεσαία τεχνολογία, όπως τα διάδοχα των U-boats υποβρύχια τύπου 209 και 214, δεν μπορεί να αναπτυχθεί τουλάχιστον εν μέρει από ελληνικά ναυπηγεία;

-Ποιό στρατηγικό προσανατολισμό εξυπηρετεί ένας τύπος υποβρυχίου ικανός να ανταποκριθεί σε μεσαίας δυσκολίας αποστολές καταστροφής εχθρικών πλοίων, αλλά αδύναμος να θεμελιώσει στρατηγικό πλεονέκτημα;

-Γιατί η Ελλάδα αρνείται πεισματικά να περάσει σε τύπο υποβρυχίων με μεγαλύτερη δύναμη πυρός και ικανότητα ανάληψης άνω του ενός τύπου αποστολών;

Η παροχή τεκμηριωμένων απαντήσεων αποτελεί το πρώτο βήμα για την επανεκτίμηση της αναγκαιότητας - σκοπιμότητας των πολλών δισ. ΕΥΡΩ, που μέχρι σήμερα έχει δαπανήσει ο ελληνικός λαός για να έχει στην διάθεσή του μόνο τον «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ», ο οποίος τους τελευταίους μήνες απολαμβάνει τα ήσυχα νερά του Ναυστάθμου Σαλαμίνας, αναπαυόμενος από την επιχειρησιακή υπερένταση των ... επισκέψεων σχολείων (!)

Ας σημειωθεί ότι μια άλλη επιχειρησιακά ανεξήγητη εμμονή του Πολεμικού Ναυτικού, η προμήθεια οπλικών συστημάτων ΟΤΟ ΜΕLARA, πρόσφατα απέκτησε μια έντονα μη επιχειρησιακή διάσταση, λόγω της εμπλοκής του κ. Ανδρ. Ρωσσώνη στις έρευνες για την λίστα Λαγκάρντ.

Οι περιπτώσεις των υποβρυχίων της HDW και των οπλικών συστημάτων OTO MELARA αναδεικνύουν με τα μελανότερα χρώματα τις συνέπειες της έλλειψης ουσιαστικού δημοκρατικού ελέγχου στις προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού. Οι περίφημες «ιδιαιτερότητες» του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αποτέλεσαν άλλοθι, όχι μόνο για πολιτικούς, αλλά και για στρατιωτικούς, κάθε φορά που οι εισηγήσεις για την κατασπατάληση δισεκατομμυρίων ΕΥΡΩ αδυνατούσαν να εδραστούν σε τεχνοκρατικά επιχειρήματα. Οι συνθήκες είναι ώριμες και τα παθήματα του παρελθόντος τόσα, ώστε πλέον να αναληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για την κατάργηση του μονοπωλίου των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικών στην διατύπωση και διαμόρφωση γνώμης σε θέματα προμηθειών μέσων και συστημάτων για τις Ένοπλες Δυνάμεις, χωρίς το συμπέρασμα αυτό να υποβαθμίζει την κρίσιμη και ουσιαστική συνδρομή τους. Η Ελλάδα διαθέτει πλέον επιστημονικό δυναμικό με ποιότητα και ποσότητα, που μπορεί να εγγυηθεί την διαμόρφωση ενός συστήματος προμηθειών αμυντικού υλικού με δικλείδες διαφάνειας, έμφαση στην εγχώρια παραγωγή και καινοτομία και αποδοτική αξιοποίηση των περιορισμένων για τα επόμενα χρόνια χρηματικών πόρων. Μοναδική λύση αποτελεί η διατύπωση δημόσιας πρότασης για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων αδιαφάνειας, που δημιουργήθηκαν από την εμμονή των λίγων να θεωρούν ότι οι προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού είναι αυστηρά «στρατιωτική υπόθεση».

β. Οι συμβάσεις ναυπήγησης υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού

αα. Υποβρύχια τύπου 209

Τα υποβρύχια τύπου 209 σχεδιάστηκαν από την Ingenieurkonto Lubeck Gmbh (IKL) σε συνεργασία με τα Ναυπηγεία HDW. Το 1971-72 τέσσερα υποβρύχια Τύπου 209/1100 Κλάσεως ΓΛΑΥΚΟΣ παραδόθηκαν από την HDW στο Ελληνικό ΠΝ (τον πρώτο χρήστη της Κλάσεως 209), ακολουθούμενα από μια δεύτερη παράδοση τεσσάρων υποβρυχίων Τύπου 209 Κλάσεως ΠΟΣΕΙΔΩΝ το 1979. Πρόκειται για υποβρύχια με μικρό εκτόπισμα (περίπου 1.230 τόνοι), compact διαστάσεις (μήκος μόλις 54,1 μ.), μέτρια αυτονομία (50 ημέρες) και οκτώ (8) τορπιλοσωλήνες 533 χιλ.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ξεκίνησε η διαδικασία «εκσυγχρονισμού» των τεσσάρων (4) υποβρυχίων τύπου ΓΛΑΥΚΟΣ. Σύμφωνα με την πάγια εμπορική πολιτική των Γερμανών, οι εργασίες στο Υ/Β ΤΡΙΤΩΝ εκτελέσθηκαν στο Κίελο, στα ναυπηγεία της HDW, και στα υπόλοιπα τρία υποβρύχια στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Το πρόγραμμα «εκσυγχρονισμού» ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν μια δεκαετία και κόστισε πάνω από 200 εκατ. ΕΥΡΩ.

Τελικά, στις 9 Ιουνίου 2011, μια δεκαετία μετά τον εκσυγχρονισμό του, το υποβρύχιο ΓΛΑΥΚΟΣ, το πρώτο παγκοσμίως συμβατικό υποβρύχιο τύπου 209, υπέστειλε και επισήμως την σημαία του.

Η ιστορία των υποβρυχίων τύπου 209 του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού εμφανίζει ουσιώδεις ομοιότητες με εκείνη των διαδόχων τους τύπου 214. Η Ελλάδα διατηρεί το μάλλον εκ του αποτελέσματος θλιβερό προνόμιο να παραγγέλνει πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο τα υποβρύχια της HDW. Επιπρόσθετα, χαρακτηρίζεται από μια ροπή προς «εκσυγχρονισμούς» πλωτών μέσων με φτωχά αποτελέσματα, δεδομένου ότι κανένα παγκοσμίως παραδεκτό κριτήριο αξιολόγησης αποτελεσμάτων δεν μπορεί να εξηγήσει για ποιό λόγο ένα υποβρύχιο παροπλίζεται δέκα (10) μόλις χρόνια μετά τον «εκσυγχρονισμό» του. Σημειώνεται ότι παρόμοιες παθογένειες παρατηρήθηκαν και σε άλλα προγράμματα «εκσυγχρονισμού» του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία πάντως δεν αποτελούν αντικείμενο του παρόντος.

Σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, η οποία δεν θα εστίαζε μόνο στην (όχι ανάξια προσοχής) αξία αγοράς των κουρτινόξυλων της συζύγου του κ. Άκη Τσοχατζόπουλου για λόγους εντυπώσεων, αλλά στην χρηστή διοίκηση του δημοσίου χρήματος, οι διαδικασίες, τα κριτήρια (πχ κατά πόσο αξιολογήθηκε το life cycle cost), τα συλλογικά όργανα και τα αποτελέσματα του προγράμματος προμήθειας και εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων τύπου 209 θα είχαν ήδη αποτελέσει αντικείμενο ενδελεχούς εξέτασης, μελέτης και αξιολόγησης.

Δυστυχώς, η μη διεξαγωγή μιας τέτοιας ενδελεχούς έρευνας, με σκοπό όχι απαραίτητα την απόδοση ποινικών ευθυνών, αλλά πρωτίστως την αποτίμηση της αποτελεσματικότητας των εσωτερικών διεργασιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είχε ως αποτέλεσμα οι παθογένειες του παρελθόντος να κληρονομηθούν και στο πρόγραμμα - μαμούθ των υποβρυχίων τύπου 214.
ββ. Υποβρύχια τύπου 214

Με την σύμβαση υπ΄αριθμ. 012Β/00 μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και της ΕΝΑΕ συμφωνήθηκε η προμήθεια τεσσάρων (3+1) υποβρυχίων τύπου 214, εκ των οποίων το πρώτο (1ο) (ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ) προβλέφθηκε να ναυπηγηθεί στην Γερμανία (Κίελο) και τα υπόλοιπα 3 (ΠΙΠΙΝΟΣ - ΜΑΤΡΩΖΟΣ - ΚΑΤΣΩΝΗΣ) στο Σκαραμαγκά.

Το συμβατικό τίμημα ανήλθε στα 1,712 δισ. ΕΥΡΩ (2.145 δισ ΕΥΡΩ περιλαμβανομένων των αναπροσαρμογών), για την καταβολή του οποίου προβλέπονταν ορόσημα συμβατικά γεγονότα (milestones).
Oι προβλεπόμενοι χρόνοι παράδοσης είχαν ως εξής :

Υποβρύχιο 1 : Σεπτέμβριος 2005
Υποβρύχιο 2 : Ιούνιος 2008
Υποβρύχιο 3 : Ιούνιος 2009
Υποβρύχιο 4 : Ιούνιος 2010

Η σύμβαση προέβλεπε την δυνατότητα τροποποιήσεων, την συγκρότηση ομάδας ελέγχου ποιότητας εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, την δυνατότητα τεχνικών αλλαγών σχεδίασης (TCPs) και την επιτυχή διεξαγωγή κατά σειρά εργοστασιακών δοκιμών (FAT), δοκιμών αποδοχής εν όρμω (HAT) και δοκιμών αποδοχής εν πλώ (SAT).

Mε την σύμβαση 021Β/02 συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τα ΕΝΑΕ η αναβάθμιση τριών υποβρυχίων τύπου 209 με δικαίωμα προαίρεσης για ακόμη ένα, συνολικής αξίας 826.173.947 ΕΥΡΩ. Το πρόγραμμα περιελάμβανε δύο (2) ομάδες εργασιών: η πρώτη αφορούσε στη γενική ναυτική επιθεώρηση των σκαφών και στην αποκατάσταση των ευρημάτων, την ολική αντικατάσταση της υπερκατασκευής και των καταστρωμάτων, τη γενική επισκευή των τεσσάρων κύριων μηχανών, τη γενική επιθεώρηση και επισκευή του κινητήρα πρόωσης, καθώς και το σύνολο των λοιπών εργασιών προγραμματισμένης συντήρησης και μακράς ακινησίας επί του υλικού. Η δεύτερη ομάδα αφορούσε στον εκσυγχρονισμό και περιελάμβανε : τοποθέτηση ενός σύγχρονης τεχνολογίας ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης μάχης με δυνατότητα βολής κατευθυνόμενων βλημάτων Sub Harpoon, αντικατάσταση του Συστήματος Διεύθυνσης Βολής Τορπιλών, εγκατάσταση Συστήματος Βολής Βλήματος (WES), εγκατάσταση συστήματος αναερόβιας πρόωσης (AIP: Air Independent Propulsion), αντικατάσταση των ραντάρ επιφανείας, ηλεκτρονικών μέσων υποστήριξης (ESM: Electronic Support Measures), εγκατάσταση κεραίας έγκαιρης προειδοποίησης ESM, εγκατάσταση ιστού SATCOM (δορυφορικών επικοινωνιών), εκσυγχρονισμό του επικοινωνιακού συστήματος και αντικατάσταση του ιστού επικοινωνιών, εγκατάσταση δύο αδρανειακών συστημάτων ναυτιλίας και ηλεκτρονικού δρομομέτρου, εγκατάσταση δύο αδρανειακών συστημάτων ναυτιλίας και ηλεκτρονικού δρομομέτρου, εγκατάσταση συστήματος εκτόξευσης παραπλανητικών δολωμάτων (decoys), εγκατάσταση τακτικής ζεύξης δεδομένων (Link-11), αντικατάσταση stand πηδαλίων, αντικατάσταση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών εναλλασσόμενου ρεύματος, αντικατάσταση έλικας, αντικατάσταση συστήματος αντίστροφης όσμωσης (reverse osmosis), μετασκευή θυρίδων καθόδου για την υποδοχή βαθυσκάφους διάσωσης, λήψη μέτρων μείωσης θορύβου. Μετά την αναβάθμιση η διάρκεια πλεύσης σε κατάδυση με 4 κόμβους χωρίς αναπνευστήρα υπολογίστηκε πως θα επεκταθεί από 95 σε 362,5 ώρες, ενώ η επικάλυψη της έλικας θα εξασφάλιζε χαμηλότερο ίχνος θορύβου.
Οι συμφωνημένοι χρόνοι παράδοσης είχαν ως εξής :

-Υποβρύχιο ΩΚΕΑΝΟΣ : 30 Νοεμβρίου 2007
-Υποβρύχιο ΠΟΝΤΟΣ : 31 Αυγούστου 2010
-Υποβρύχιο ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ : 30 Νοεμβρίου 2012

Άλλες 12 εταιρίες θα εμπλέκονταν στην συμπαραγωγή (ΜΕΤΚΑ, Siemens Hellas, Intracom, Γερμανός, Πυρκάλ, ΕΜΕΚ, ΕΛΦΟΝ, motomarine, Χουρδάκης κλπ), ενώ συμφωνήθηκε η παροχή αντισταθμιστικών ωφελημάτων αξίας άνω των 250 εκατ. ΕΥΡΩ.

Στις 27 Φεβρουαρίου 2001 άρχισε η κατασκευή του πρώτου από τα 3 (συν 1 option) υποβρύχια Type 214 από την HDW στο Κίελο της Γερμανίας. Στις 31 Μαίου 2002 η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών ανακοίνωσε την ενεργοποίηση της προαίρεσης και για το τέταρτο υποβρύχιο, υπογράφοντας συμβόλαιο αξίας 409.000.000 ευρώ.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2006, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αρνήθηκε την παραλαβή του πρώτου υποβρυχίου Type 214 "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ", καθώς παρατηρήθηκαν τα εξής προβλήματα :

-Πρόβλημα ευστάθειας στην επιφάνεια με ύψος κύματος 3 μέτρα και μήκος 56 μέτρα (συνθήκες που συναντώνται συνήθως στον Ατλαντικό ωκεανό), όπου το υποβρύχιο λαμβάνει κλίση 45-60% ως προς το κάθετο επίπεδο. Παράλληλα, παρατηρήθηκε γενικό πρόβλημα αυξημένης διατοίχισης

-Προβλήματα στη λειτουργία του εξελιγμένου συστήματος μάχης ISUS

-Υποδεέστερες των αναμενόμενων επιδόσεις του σόναρ πλευρικής διάταξης (FAS: Flank Array Sonar)

-Θόρυβος στις χαμηλές συχνότητες που πιθανά να οφείλεται στον άξονα ή την προπέλα του υποβρυχίου

-Προβληματική λειτουργία ορισμένων ειδικών φίλτρων του αναερόβιου συστήματος πρόωσης, με αρνητικές επιπτώσεις στην παρατηρησιμότητα του υποβρυχίου και στην διάρκεια ζωής των κυλίνδρων μεταλλικού υδριδίου

Δύο χρόνια αργότερα το υποβρύχιο υποβλήθηκε και σε νέες θαλάσσιες δοκιμές. Οι δοκιμές έγιναν υπό την επίβλεψη του γερμανικού Ομοσπονδιακού Γραφείου Στρατιωτικής Τεχνολογίας και Προμηθειών (BWB) και με παρατηρητές αξιωματικούς του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, στα ανοικτά της Νορβηγίας. Ωστόσο, ούτε οι συγκεκριμένες δοκιμές έπεισαν το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί επιτυχώς.

Αναφορικά με το υποβρύχιο ΩΚΕΑΝΟΣ, οι εργασίες ξεκίνησαν το Νοεμβρίου του 2004, όταν το σκάφος κόπηκε σε δύο σημεία για να προστεθεί μελλοντικά το τμήμα ΑΙΡ και να αφαιρεθούν οι 4 πετρελαιοκινητήρες με τις ηλεκτρογεννήτριες, ο ηλεκτροκινητήρας πρόωσης, οι αντλίες κυτών και άλλα συστήματα. Κατά την διάρκεια των εργασιών αυτών προέκυψε η ανάγκη αντικατάστασης του κελύφους των πετρελαιοκινητήρων MTU 12V493 TY60 εξαιτίας ρωγμών, μαζί με άλλες, πρόσθετες εργασίες.

Στις 31 Μαΐου 2006 υποβλήθηκε αναθεώρηση της σύμβασης αναβάθμισης για τελική έγκριση και υπογραφή, όμως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθυστέρησε να ανταποκριθεί.

Τελικά, τον Σεπτέμβριο 2009 η γερμανική ιδιοκτησία των ΕΝΑΕ κατήγγειλε και τις δυο (2) συμβάσεις.

Μέχρι το χρονικό σημείο της καταγγελίας, το Ελληνικό Δημόσιο έχει καταβάλει τα εξής ποσά :

Από την έναρξη της ισχύος των συμβάσεων και ως τον Μάρτιο του 2004, δηλαδή με Υπουργούς Εθνικής Άμυνας τους κκ. Άκη Τσοχατζόπουλο και Γιάννο Παπαντωνίου καταβλήθηκαν τα εξής ποσά:

-989.830.460€ για την σύμβαση 012Β/00
-330.767.681€ για την σύμβαση 021Β/02 και επομένως συνολικά 1.320.598.141€.

Από Μάρτιο του 2004 και έως την 21/9/2009 (ημερομηνία καταγγελίας των συμβάσεων), δηλαδή με Υπουργούς Εθνικής Άμυνας τους κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλο και Β. Μεϊμαράκη, κατεβλήθησαν τα εξής ποσά :

405.427.062€ για την σύμβαση 012Β/00
307.014.476€ για την σύμβαση 021Β/02 και επομένως συνολικά 712.441.538€

Συνεπώς συνολικά, από τις Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. είχε καταβληθεί μέχρι 21/9/2009 το ποσό: 2.033.039.679€.

Η κατάσταση, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η νέα Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τον Οκτώβριο του 2009 ήταν ιδιαίτερα δυσάρεστη. Το Ελληνικό Δημόσιο είχε καταβάλει για το πρόγραμμα ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ 1,45 δισ ΕΥΡΩ σε σύνολο 1,85 δισ ΕΥΡΩ, χωρίς να έχει παραλάβει έστω ένα (1) υποβρύχιο. Επιπρόσθετα, είχαν καταβληθεί 638 εκατ. ΕΥΡΩ από τα συνολικά 821 εκατ. ΕΥΡΩ του προγράμματος NEPTUNE II χωρίς και πάλι να υπάρχει έστω ένα (1) παραδοτέο. Εξάλλου, υπήρχαν και οι παρακάτω εκκρεμότητες :
-εκκρεμούσε η τροποποίηση υπ΄αριθμόν 17 της σύμβασης 012Β/00 με αντικείμενο την εξέταση όλων των θεμάτων, τα οποία επηρέαζαν την περαιτέρω ομαλή εκτέλεση του προγράμματος (επίλυση τεχνικών και νομικών ζητημάτων, επαναπροσδιορισμός χρονοδιαγράμματος παραδόσεων και παραλαβών, εξέταση εκκρεμών TCPs, επανακαθορισμός διαδικασιών δοκιμών παραλαβής)

-το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ είχε ολοκληρώσει τις δοκιμές αποδοχής εν πλω (SAT) και εκκρεμούσε η παραλαβή του, τα υποβρύχια 2 και 3 ήταν έτοιμα για την έναρξη δοκιμών αποδοχής εν πλω (SAT) και το υποβρύχιο 4 ήταν στο στάδιο δοκιμών αποδοχής εν όρμω (HAT) με προοπτική πέρατος εντός πέντε (5) μηνών από την επανέναρξη των εργασιών

-εκκρεμούσε η ένταξη 24 TCPs σε τροποποίηση και για 5 η αποδοχή και έγκρισή τους από την Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ)

-εκκρεμούσε η εφαρμογή των τεχνικών «διορθωτικών μέτρων» για τη συμπεριφορά των υποβρυχίων στον κυματισμό κατά τον πλού στην επιφάνεια στα τρία (3) υποβρύχια, που ναυπηγήθηκαν στα ΕΝΑΕ.

-εκκρεμούσε η συμφωνία και θεσμοθέτηση του πλαισίου διεξαγωγής των δοκιμών αποδοχής εν πλω (SAT) στην Ελλάδα, προκειμένου να εκδοθεί άδεια απόπλου από το αρμόδιο Λιμεναρχείο. Με βάση τα αντίστοιχα ισχύοντα για τα εμπορικά πλοία απαιτείτο η υπηκοότητα του Κυβερνήτη να είναι Ελληνική και η ασφάλεια του υποβρυχίου να πιστοποιηθεί από αναγνωρισμένο Νηογνώμονα ή διπλωματούχο ναυπηγό. Οι δοκιμές εν πλω θα γίνονταν με ευθύνη και πλήρωμα των ΕΝΑΕ - HDW (Γερμανοί υπήκοοι). Επίσης, τα ΕΝΑΕ είχαν αποταθεί σε νηογνώμονες, όμως οι τελευταίοι δεν αναλάμβαναν την έκδοση του πιστοποιητικού περί ασφαλούς πλου, καθότι δεν είχαν παρακολουθήσει το πρόγραμμα κατασκευής. Το πρώην ΥΕΝ/ΑΝΠ είχε δηλώσει αναρμοδιότητα και είχε παραπέμψει το θέμα στα συμβαλλόμενα Μέρη. Τα ΕΝΑΕ είχαν υποβάλει στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων για επικύρωση αντίστοιχο Κανονισμό Εκτέλεσης Δοκιμών Υποβρυχίων εν πλω, ο οποίος εφαρμοζόταν στην Γερμανία και είχε εκπονηθεί από το Υπουργείο Θαλάσσιων Μεταφορών. Η Ομάδα Ελέγχου Ποιότητας και το ΓΕΝ πρότειναν ελαφρές τροποποιήσεις επί του κατατεθέντος Κανονισμού, όπως λύσεις για την υπηκοότητα του Κυβερνήτη (Πτυχιούχος της Σχολής Υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού ή αντίστοιχης σχολής άλλου κράτους), ενώ η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων απήντησε ότι η σύμβαση δεν προβλέπει εκπόνηση και επικύρωση ανάλογου κανονισμού και επομένως δεν υφίστατο συμβατική υποχρέωση εκ μέρους του Αγοραστή.

Την ίδια εποχή (μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009) το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού εξακολουθούσε να επιθυμεί την παραλαβή των τεσσάρων (4) υποβρυχίων τύπου 214 και φυσικά την επίλυση των εκκρεμοτήτων, που αναλύθηκαν παραπάνω.
Δεν αποτελεί μυστικό ανάμεσα σε όσους υπηρετούσαμε εκείνη την εποχή στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι είχε διατυπωθεί μέχρι και πρόταση πώλησης του υποβρυχίου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ στα ΕΝΑΕ αντί τιμήματος 400 εκατ. ΕΥΡΩ, με το οποίο θα συμψηφίζονταν οι κατά την άποψη των Γερμανών υφιστάμενες οφειλές των 410 εκατ. ΕΥΡΩ. Η λύση αυτή προϋπέθετε την ανάληψη ενεργειών ναυπήγησης ενός νέου υποβρυχίου το κόστος του οποίου θα υπερέβαινε κατά 80-120 εκατ ΕΥΡΩ το τίμημα της πώλησης λόγω τιμαριθμικών αναπροσαρμογών. Εξάλλου, το ενδεχόμενο αυτό παρατίθεται αναλυτικά και στην αιτιολογική έκθεση του Νόμου 3885/2010.

Αναφορικά με το πρόγραμμα NEPTUNE II, η κατάσταση δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη. Το Πολεμικό Ναυτικό είχε παραδώσει στα ΕΝΑΕ μόνο τον ΩΚΕΑΝΟ από τα συνολικά τρία (3) υποβρύχια του προγράμματος, είχαν καταβληθεί συνολικά 637 εκατ. ΕΥΡΩ από τα 821 εκατ. ΕΥΡΩ του συνόλου της Σύμβασης, οι Γερμανοί θεωρούσαν ότι τους οφείλονται περίπου 105 εκατ. ΕΥΡΩ, ενώ εκκρεμούσε η τροποποίηση υπ΄αριθμόν 7 με αντικείμενο τις επιπρόσθετες εργασίες οι οποίες προέκυψαν κατά την υλοποίηση των συμβατικών εργασιών, καθώς και η αποδοχή των TCPs και του χρονοδιαγράμματος πληρωμών και παραδόσεων. Το Πολεμικό Ναυτικό είχε ήδη αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά την αντικατάσταση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων 2 και 3 του προγράμματος με την κατασκευή δυο (2) νέων υποβρυχίων τύπου 209/AIP.
Στις 22 Φεβρουαρίου 2010 οι κκ. Λούκα Κατσέλη και Χάρης Παμπούκης πραγματοποιούν «επίσκεψη – αστραπή» (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ την ίδια ημερομηνία) και συνάντηση με τον εκπρόσωπο του ηγεμόνα στη δυτική πλευρά του Αμπού Ντάμπι, Σεϊχη Hamdan bin Zayed Al Nahyan, στην οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου τα οποία δεν διαψεύστηκαν, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Η αίσθηση (όχι φυσικά και η βεβαιότητα) που έχω τόσο εγώ, όσο και αρκετοί ακόμα που υπηρετούσαν εκείνη την περίοδο στο Στρατόπεδο Παπάγου είναι ότι η Abu Dhabi Mar «μπήκε στο παιχνίδι» της αγοράς των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά μετά την προαναφερόμενη επίσκεψη.
Στην αιτιολογική έκθεση του Νόμου 3885/2010 γίνεται αναφορά στην από 1η Μαρτίου 2010 ανακοίνωση της Κυβέρνησης με την οποία «χαιρετίζει την απόφαση του ομίλου Abu Dhabi Mar (“ADM”) να επενδύσει στον ελληνικό ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα αποκτώντας την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε. (“ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ”) και των Αρχών του Εμιράτου Abu Dhabi να υποστηρίξουν αυτή την απόφαση.»

Σήμερα εκ του αποτελέσματος μπορούμε με βεβαιότητα να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι η πρακτική κατάρτισης συμβάσεων μετά από «ταξίδια - αστραπή» κρατικών αξιωματούχων και όχι μέσα από διαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες δεν εξυπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον.

Την 18 Μαρτίου 2010 υπογράφηκε η Συμφωνία Πλαίσιο ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και τις εταιρείες ThyssenKrupp Marine Systems AG, Howaldtswerke Deutsche Werft GmbH (HDW), Abu Dhabi MAR LLC και ΕΝΑΕ. Το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπήθηκε από τους κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλο, όμως ο κυρωτικός της συμφωνίας Νόμος 3885/2010 φέρει τις υπογραφές και των κκ. Χ. Παμπούκη, Λ. Κατσέλη, Μ. Χρυσοχοϊδη και Π. Μπεγλίτη.

Με την ανωτέρω Συμφωνία έγιναν αμοιβαία αποδεκτά τα εξής :

(α) Στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ συμφωνήθηκε να παραληφθεί το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ με το κλείσιμο της συμφωνίας, και τα υπόλοιπα τρία (3) υποβρύχια να παραληφθούν μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών και δοκιμών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Neptune II συμφωνήθηκε η ολοκλήρωση των εργασιών στο υποβρύχιο ΩΚΕΑΝΟΣ και η παραγγελία δυο (2) νέων υποβρυχίων τύπου 214, αντί του εκσυγχρονισμού δυο (2) υποβρυχίων τύπου 209.

Ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ παραδόθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2010. Οι νέες ημερομηνίες παράδοσης των υπόλοιπων υποβρυχίων είχαν ως εξής:

A. Πρόγραμμα ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ

Υ/Β ΠΙΠΙΝΟΣ : Απρίλιος 2012

Υ/Β ΜΑΤΡΩΖΟΣ : Φεβρουάριος 2013

Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ : Δεκέμβριος 2013

B. Πρόγραμμα NEPTUNE II

Y/B ΩΚΕΑΝΟΣ : Μάιος 2012

Υ/Β 214 Νο. 1 : 27 Ιουλίου 2018

Υ/Β 214 Νο. 2 : 27 Ιουλίου 2019

Με τον Νόμο 3885/2010 το Ελληνικό Δημόσιο παραιτήθηκε από οποιαδήποτε απαίτησή του σε βάρος των Γερμανών, αποδέχτηκε ως αληθή τα αποτελέσματα των δοκιμών του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ που διεξήχθησαν το 2008, επέστρεψε στην HDW τις εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης της κύριας σύμβασης και καθιέρωσε έναν μηχανισμό επιβολής κυρώσεων, που είναι ουσιωδώς διαφορετικός από τα ισχύοντα στο εθνικό και κοινοτικό δίκαιο δημοσίων συμβάσεων. Ειδικότερα, σε περίπτωση υπερημερίας του αναδόχου το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο δημοσίων συμβάσεων προστατεύει το δικαίωμα της αναθέτουσας αρχής να αποδεσμευθεί από τον ασυνεπή αντισυμβαλλόμενο και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της αζήμια μέσω άλλων προμηθευτών, ενώ στην περίπτωση των υποβρυχίων ο Νόμος 3885/2010 απέκλεισε οποιαδήποτε τέτοια δυνατότητα, οριστικοποίησε την ομηρία του ελληνικού Δημοσίου από τους Γερμανούς και καθιέρωσε μια δυνατότητα καταγγελίας, η οποία είναι περισσότερο εύκολη λύση για τον ασυνεπή ανάδοχο, παρά συμβατική κύρωση, αφού δεν οδηγεί ούτε σε κατάπτωση εγγυητικών επιστολών, ούτε σε αποκατάσταση της αποθετικής ζημίας του Πολεμικού Ναυτικού.

Όσο για την ακύρωση των οφειλόμενων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων και την μη επιβολή κυρώσεων για την μη προσήκουσα υλοποίησή τους, επισημαίνεται απλά ότι έρχεται σε αντίθεση με την επιλογή της ίδιας Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να θεσμοθετήσει την μετάβαση σε ΑΩ «νέου τύπου» με το άρθρο 87 του Νόμου 3883/2010. Επιπρόσθετα, αναπάντητα ερωτηματικά αφήνει το άρθρο 10 παρ. 4 του Νόμου 3892/2010, για το οποίο είναι απαραίτητο να ξεκαθαριστεί εάν εμπόδισε φορολογικούς ελέγχους τόσο της κύριας σύμβασης, όσο και της σύμβασης αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

Μετά την θέση σε ισχύ του Νόμου 3885/2010 έγιναν πληρωμές προς τα ΕΝΑΕ 362.750.000.00 ΕΥΡΩ, οι οποίες κατανέμονται ως εξής :

-πρόγραμμα ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ 128.500.000,00 ΕΥΡΩ

-πρόγραμμα NEPTUNE II 132.250.000,00 ΕΥΡΩ

-πρόσθετα υλικά : 102.000.000,00 ΕΥΡΩ

Σε σχέση με την πρόοδο των εργασιών επισημαίνονται τα εξής :

-έχει καταβληθεί το 96% του τιμήματος του προγράμματος ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ, αλλά το ελληνικό Δημόσιο έχει παραλάβει μόνο τον ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ

-έχει εξοφληθεί πλήρως και ολοσχερώς το υποβρύχιο ΩΚΕΑΝΟΣ, χωρίς να έχει παραδοθεί, και επιπλέον καταβλήθηκαν 132.250.000 ΕΥΡΩ για τα δυο (2) νέα υποβρύχια τύπου 214, των οποίων η κατασκευή δεν άρχισε ποτέ.

Επιχειρώντας να εκλαϊκεύσει κανείς το αποτέλεσμα του Νόμου 3885/2010, θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι πρόκειται για ταχυδακτυλουργικό κόλπο. Οι Γερμανοί αποφεύγουν οποιαδήποτε κύρωση για την ενδεχόμενη συμβατική τους ασυνέπεια μέχρι τον Σεπτέμβριο 2009, «ξεφορτώνονται» ΑΩ αξίας 250 εκ. ΕΥΡΩ και λαμβάνουν μια νέα παραγγελία αξίας σχεδόν 1 δισ. ΕΥΡΩ.

Όσο για το ελληνικό Δημόσιο, μπήκε σε νέες περιπέτειες, έχοντας απέναντί του τον επενδυτή κ. Ισκ. Σάφα και μια εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 25.000 ΕΥΡΩ.

Τα αποτελέσματα των επιλογών του Νόμου 3885/2010 έγιναν αντιληπτά τον Αύγουστο του 2011, όταν η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων διαπίστωσε ότι :

(α) το Ελληνικό Δημόσιο έχει καταβάλει 132,25 εκατ. ΕΥΡΩ χωρίς να έχει παραλάβει αντίστοιχη κυριότητα ή εγγυητική επιστολή

(β) τα ΕΝΑΕ είναι υπερήμερα από τον Μάιο 2011 για το υποβρύχιο ΠΙΠΙΝΟΣ και από τον Ιούλιο 2011 για το υποβρύχιο ΩΚΕΑΝΟΣ.

(γ) τα ΕΝΑΕ δεν παρέδωσαν τα πρόσθετα υλικά αξίας 117 εκατ. ΕΥΡΩ, παρά το γεγονός ότι εισέπραξαν 103 εκατ. ΕΥΡΩ, λόγω προβλημάτων που σχετίζονταν με διπλοεγγραφές και ανύπαρκτα υλικά

(δ) τα ΕΝΑΕ έχουν περιέλθει σε αδυναμία υποβολής έγκυρης εγγυητικής επιστολής με επικείμενο το χρόνο λήξης της

(ε) τα ΕΝΑΕ δεν προσκόμισαν παραστατικό φορολογικού ελέγχου διαχειριστικής περιόδου μέχρι 30-9-2009 που αποτελούσε υποχρέωση ενεργοποίησης της σύμβασης

(στ) τα ΕΝΑΕ έχουν περιέλθει σε αδυναμία κατάθεσης τίτλων μεταβίβασης κυριότητας για δυο (2) υποβρύχια

(ζ) δεν κατατέθηκαν επίσημα μετοχολόγια προκειμένου να καταστεί δυνατή η πλήρωση των όρων διαφάνειας

(η) η HDW αρνήθηκε να δεσμευτεί στις υποχρεώσεις διαφάνειας για τα υποκατασκευαστικά της συμβόλαια

(θ) διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις από την σύμβαση σχετικά με την μη προσκομιδή ή την χρονική διάρκεια ασφαλιστηρίων συμβολαίων.

Είναι εύλογο να αναρωτιέται κανείς με βάση ποια δικαιολογητικά και ποιές διαβεβαιώσεις καταβλήθηκαν, υπό το πρίσμα των ανωτέρω παρατηρήσεων της ΓΔΑΕΕ, σχεδόν 400 εκατ. ΕΥΡΩ στα ΕΝΑΕ μετά την θέση σε ισχύ του Νόμου 3885/2010.

Ακόμα, όμως, μεγαλύτερες είναι οι απορίες που γεννώνται από τους χειρισμούς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην συνέχεια. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η σύμβαση ναυπήγησης αποτελεί σύμβαση έργου, ο εργοδότης (δηλ. εν προκειμένω το Ελληνικό Δημόσιο) έχει το δικαίωμα να αναστείλει τις πληρωμές, εφόσον διαπιστώσει αδυναμία του εργολάβου (δηλ. εν προκειμένω των ΕΝΑΕ) να εκτελέσει την σύμβαση. Υπό αυτό το πρίσμα, ορθώς και συμφώνως προς την σύμβαση το Ελληνικό Δημόσιο παύει τις τμηματικές πληρωμές του προγράμματος NEPTUNE II προς τα ΕΝΑΕ μετά τον Μάιο του 2011, οπότε η HDW διακόπτει την συνεργασία της με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία για το λόγο αυτό περιέρχονται σε αδυναμία υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος. Εν τω μεταξύ από πλευράς ΕΝΑΕ έχει παρουσιαστεί αδυναμία επίτευξης των παρακάτω συμβατικών γεγονότων (milestones) :

α. Υπογραφή πρωτοκόλλου SAT Release Meeting Υποβρυχίου ΠΙΠΙΝΟΣ την 27 Μαϊου 2011

β. Υπογραφή πρωτοκόλλου SAT Release Meeting Υποβρυχίου ΩΚΕΑΝΟΣ την 27 Ιουλίου 2011.

Τους επόμενους μήνες ακολουθούν διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες των Ναυπηγείων, οι οποίες τον Αύγουστο 2011 δείχνουν να επιστρέφουν σε καλό δρόμο, αφού τα ΕΝΑΕ υποβάλουν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μονογραμμένες συμβάσεις συνέχισης της συνεργασίας τους με την HDW υπό αίρεση. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απορρίπτει τα σχέδια των μονογραμμένων συμβάσεων, ζητώντας ενεργές και όχι υπό αίρεση συμφωνίες, αλλά πάντως καταβάλει την δόση Μαΐου του προγράμματος NEPTUNE II ύψους 37.250.000 ΕΥΡΩ, απαιτώντας την επανεκκίνηση των εργασιών. Όι εργασίες δεν ξεκίνησαν ποτέ.

Μέχρι σήμερα, δυόμισι (2,5) χρόνια μετά, η υπόθεση των υποβρυχίων βρίσκεται ακριβώς εκεί που βρισκόταν το καλοκαίρι του 2011. Η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία έχει ήδη από τον Αύγουστο 2011 εντοπίσει τα αδύναμα σημεία του Νόμου 3885/2010 και τις κατάλληλες λύσεις (επικαιροποίηση του καταλόγου των excess materials, μεταβίβαση κυριότητας των υποβρυχίων σε αντιστοιχία με τις πληρωμές, διεύρυνση εγγυήσεων προκειμένου να καλύπτονται εξολοκλήρου τα υλικά και οι εργασίες στα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, παροχή διευκολύνσεων για την ολοκλήρωση των δοκιμών αποδοχής), αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει αναληφθεί συγκεκριμένη πρωτοβουλία επίλυσης του προβλήματος, εκτός από συσκέψεις και ανταλλαγές επιστολών.

Κατά την διάρκεια της καθυστέρησης αυτής δεν εφαρμόστηκαν ούτε καν οι διατάξεις του Νόμου 3885/2010, δεδομένου ότι στις 27 Μαρτίου 2012 το Ελληνικό Δημόσιο θεμελίωσε δικαίωμα καταγγελίας της Σύμβασης 012Β/00 και στις 27 Ιουνίου 2012 δικαίωμα καταγγελίας της Σύμβασης 021Β/02.

Από το με ημερομηνία 7-12-2011 έγγραφο του τότε Α/ΓΕΝ Ναυάρχου ε.α. κ. Κοσμά Χρηστίδη συνάγεται ότι έγινε μια προσπάθεια σύνδεσης των πληρωμών με την πρόοδο των εργασιών, ωστόσο, όπως επισημαίνει ο τότε Α/ΓΕΝ, «προωθήθηκε από ΕΝΑΕ προσχέδιο πινάκων ποσοστών κυριότητας....Επί των ανωτέρω πινάκων προτεινόμενων από την Ανάδοχο εταιρεία......α. η προτεινόμενη ποσόστωση δεν εμφανίζει αναλογική (είτε οριζόντια είτε κάθετα) αύξηση του ποσοστού κυριότητας ανά υποβρύχιο σε σχέση με τις αντίστοιχες πληρωμές.....».

Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί ο νεοπαγής ισχυρισμός της ιδιοκτησίας των Ναυπηγείων, σύμφωνα με τον οποίο το τίμημα που συμφωνήθηκε μόλις το 2010 υπολείπεται κατά 75 εκατ. ΕΥΡΩ του κόστους ολοκλήρωσης των προγραμμάτων.

Τα αποτελέσματα του Νόμου 3885/2010 και της παρατεταμένης ατολμίας του Ελληνικού Δημοσίου μετά το καλοκαίρι του 2011 ήταν το Πολεμικό Ναυτικό να μην παραλαμβάνει υποβρύχια, τα οποία χρειάζεται, η σημαντικότερη ίσως ναυπηγική μονάδα της Μεσογείου να παρακμάζει και 1.200 εργαζόμενοι να καταδικάζονται στην ανέχεια.

γ. Κρατική Ενίσχυση των ΕΝΑΕ : «Σταθερή γιατί κινείται» (;)

Κεντρικό ρόλο στην υπόθεση των ΕΝΑΕ έχουν διαδραματίσει οι φερόμενες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους σχεδόν 600 εκατ. ΕΥΡΩ. Αν και το Ελληνικό Δημόσιο δεν προσέφυγε κατά της απόφασης αυτής, το έπραξαν τα ΕΝΑΕ και η HDW, τόσο με την από 23 Αυγούστου 2011 προσφυγή τους κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κατά της απόφασης της Επιτροπής Ε(2010) 8274 τελικό, της 1ης Δεκεμβρίου 2010 (Υπόθεση Τ-466/11, Δικηγόροι Κ. Χρυσόγονος, Α. Μιτσής), όσο και με την από 15-5-2012 αναίρεση των ΕΝΑΕ κατά της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 15ης Μαρτίου 2012, T-391/08 (Υπόθεση C-246/12-P, Δικηγόροι Ι. Δρόσος, Β. Καραγιάννης). Παρά την τεκμηριωμένη και βάσιμη νομική επιχειρηματολογία των ΕΝΑΕ, το ΔΕΚ επέμεινε στην άποψή του περί δήθεν παράνομων κρατικών ενισχύσεων και υποχρεωτικής ανάκτησής τους.

Αποτελεί άποψη του γράφοντος ότι στην υπόθεση αυτή έχει εκφύγει της προσοχής ο ρόλος της Τράπεζας Πειραιώς. Ειδικότερα :

Στις 11.10.2001 υπεγράφη μεταξύ της «Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Αναπτύξεως ΑΕ» και του Επενδυτικού / Διαχειριστικού Συνεταιρισμού Εργαζομένων Ναυπηγείων (που συμβλήθηκαν ως μέτοχοι πωλητές) και της πλειοδότριας Κοινοπραξίας HDW - Ferrostaal ενοχική σύμβαση πώλησης του 100% των μετοχών της ΕΝΑΕ. Κατ΄εφαρμογή της σύμβασης αυτής υπεγράφη μεταξύ των συμβαλλομένων το από 11.5.2002 Πρόσθετο Σύμφωνο με το οποίο η ΕΤΒΑ υποσχέθηκε ανέκκλητα ότι η ίδια δεν έχει κάνει, ούτε έχει συμφωνήσει να κάνει κάτι εξαιτίας του οποίου οποιαδήποτε επιδότηση επένδυσης, άλλη επιδότηση, οποιαδήποτε επιχορήγηση ή άλλη κρατική ενίσχυση, που θεωρείται κρατική ενίσχυση ληφθείσα από την Εταιρία, με οποιαδήποτε τυχόν μορφή, είναι ή μπορεί να είναι πιθανό να επιστραφεί ολικά ή μερικά για λόγους μη συμμόρφωσης με τους κανόνες ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην συνέχεια το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλει το ίδιο οποιοδήποτε ποσό αντιστοιχούσε σε ενδεχόμενη ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων τόσο έναντι των Γερμανών αγοραστών των ΕΝΑΕ, όσο και έναντι της Τράπεζας Πειραιώς που αγόρασε την ΕΤΒΑ.

Κατά την διάρκεια της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις φερόμενες ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις των ΕΝΑΕ, αυτή η διπλή εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου κρίθηκε παράνομη κρατική ενίσχυση τόσο υπέρ των Ναυπηγείων, όσο και υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς. Για το λόγο αυτό η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με την υπ΄αριθμόν 142/2009 γνωμοδότησή της έκρινε την διπλή αυτή εγγύηση αυτοδίκαια άκυρη.

Ωστόσο, η ακυρότητα της υποχρέωσης του Ελληνικού Δημοσίου να αποζημιώσει την HDW ή την Τράπεζα Πειραιώς για την ενδεχόμενη ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων δεν συνεπιφέρει αυτοδίκαια και ακυρότητα της συμβατικής υποχρέωσης (εγγυητική ευθύνη) της Τράπεζας Πειραιώς, στην οποία κατέληξε η ΕΤΒΑ, αρχικά έναντι των Γερμανών αγοραστών των Ναυπηγείων και σήμερα έναντι των καθολικών διαδόχων τους.

Δεδομένου ότι ο Νόμος 3885/2010 δεν περιέχει διάταξη που να απαλλάσσει την Τράπεζα Πειραιώς από την προαναφερόμενη εγγυητική της ευθύνη, ούτε και έχει γίνει γνωστή σχετική διεκδίκηση των ΕΝΑΕ, το ιδιαίτερο αυτό νομικό τρίγωνο χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.
δ. Αντί συμπεράσματος
Η περιπέτεια των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού αναδεικνύει σε υπέρτερο βαθμό το ανεδαφικό της αρχής που προτάσσει τα πολιτικά/διπλωματικά και στρατηγικά/επιχειρησιακά κριτήρια και τα θεωρεί ισχυρότερα και ουσιωδέστερα των τεχνοκρατικών. Πίσω από αυτή την έωλη επιχειρηματολογία οχυρώνονται όσοι υποστηρίζουν κατάφωρα ανορθολογικές επιλογές και λύσεις στις αμυντικές προμήθειες. Ως εκ τούτου, σπανίως οι επιλογές καλύπτουν πραγματικές ανάγκες και προορίζονται να αντιμετωπίσουν πραγματικούς κινδύνους. Το πρόβλημα έγκειται σε αυτήν ακριβώς την θεμελιώδη (και προφανώς εσφαλμένη) τοποθέτηση στην ιεράρχηση των κριτηρίων. Στην πραγματικότητα, τα κριτήρια, πολιτικά, διπλωματικά, στρατηγικά και επιχειρησιακά, είναι –πρωτίστως- τεχνοκρατικά και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται. Το πρόβλημα, μέσα στην χαοτική του πολυπλοκότητα, είναι –εν τέλει- απλό. Η άμυνα σχεδιάζεται και υλοποιείται έναντι κινδύνου ή απειλής. Άρα, εφόσον προσδιοριστούν οι κίνδυνοι και οι απειλές, σχεδιάζεται το βέλτιστο (ή το καταλληλότερο στο πλαίσιο ανελαστικών περιορισμών) σχήμα για την αντιμετώπισή και εξουδετέρωσή τους και χαράσσεται η ακολουθητέα (βραχυ-, μέσο- και μακροπρόθεσμη) πολιτική/ στρατηγική για την εξασφάλιση των πόρων και των μέσων που εξυπηρετούν το σχήμα. Τίποτε από αυτά τα εξόχως ορθολογικά και τεχνοκρατικά δεν συναντά ο καλόπιστος παρατηρητής στις εξεταζόμενες υποθέσεις.

Υ.Γ. Ευχαριστώ ειλικρινά τους ανώνυμους ήρωες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που συνέβαλαν καθοριστικά στην συγγραφή του άρθρου.


Πηγή : onalert.gr


Εικόνα διάλυσης στα σχολεία (του Μπαλτά) μία ημέρα πριν τον αγιασμό
Ενώ ο πρώην υπουργός βολεύτηκε στο ψηφοδέλτιο Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ

Περισσότερα από 20.000 τα κενά - «Πατέντες» για κάλυψη των κενών με αύξηση του ορίου των μαθητών ανά τάξη - Παράσταση  διαμαρτυρίας ΔΟΕ-ΟΛΜΕ έξω  από το υπ. Παιδείας

Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει η κατάσταση στα σχολεία.  Τα κενά  των εκπαιδευτικών μία ημέρα πριν από τον καθιερωμένο αγιασμό  αναμένεται να  φθάσουν τις 25000 σύμφωνα με  τις Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες. Αν και το υπουργείο «κατεβάζει» τον αριθμό κατά 10.000 σε κάθε περίπτωση , όλοι συμφωνούν ότι θα υπάρξουν χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες για χιλιάδες μαθητές κυρίως των νησιωτικών περιοχών. Κάποια τμήματα εκτιμάται ότι θα αποκτήσουν εκπαιδευτικούς περί τα Χριστούγεννα ενώ λείπουν οι 2000 εκπαιδευτικοί για τα σχολεία Ειδικής Αγωγής καθώς και οι εκπαιδευτικοί για τα ολοήμερα. Όσον αφορά τους αναπληρωτές,  σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα σχολεία στα μέσα Οκτωβρίου, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στην ομαλότητα των σχολείων.

Η ΔΟΕ   , όπως λέει στο “protothema.gr” Θανάσης Κικίνης επισημαίνει οτι«Τα περισσότερα από 20.000 κενά που βάζουν σε κίνδυνο την ομαλή έναρξη της λειτουργίας των σχολείων, πολλά από τα οποία θα παραμείνουν κλειστά στις 11 Σεπτεμβρίου. Επίσης ο πρόεδρος  εστιάζει στην ανάγκη άμεσης ίδρυσης οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων και στηνν εξασφάλιση της δυνατότητας των ΠΥΣΠΕ να προχωρήσουν άμεσα στην πραγματοποίηση των υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών (τοποθετήσεις , αποσπάσεις κλπ).

Από την  πλευρά τους  οι δάσκαλοι  κάνουν λόγο για το θέμα της καθυστέρησης της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών, και της πρόσληψης των καθαριστριών και τη χορήγηση εξαίρεσης από την τριμελή επιτροπή του Σ.τ.Ε. για την πραγματοποίηση αποσπάσεων στο εξωτερικό.

Ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος κάνει λόγο για πατέντες που εφευρίσκονται για να μη φανεί ο μεγάλος αριθμός των κενών. «Από τη μία υπάρχει η εγκύκλιος της ηγεσίας Μπαλτά που στο «παρά πέντε» αυξάνει κατά 10% των αριθμό των μαθητών ανά τάξη «επισημαίνει ο κ. Παπαπχρήστος και από την άλλη «γίνεται λόγος για ενεργούς μαθητές για να καταστεί δυνατή ενοποίηση τμημάτων, λόγω της σχολικής  διαρροής.

Η υπουργός Παιδείας  Φρόσω Κιάου δήλωσε ότι :”Έχουν εξασφαλιστεί συνολικά για α/βάθμια και β/βάθμια 12.000 πιστώσεις ΕΣΠΑ και 2.000 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έχουν ζητηθεί (αλλά δεν έχουν εξασφαλιστεί ) άλλες 6.000 πιστώσεις από το Π.Δ.Ε. Είναι σαφές ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα δεν πρόκειται να προσληφθεί κανένας αναπληρωτής πριν από τις εκλογές

Σχετικά με την επανάληψη της διαδικασίας των αιτήσεων των αναπληρωτών είναι υποχρεωτική η παρουσία τους στις διευθύνσεις αφού πρόκειται, επί της ουσίας, για νέα διαδικασία τόνισε οτι “Δεν υπάρχει δυνατότητα ίδρυσης οργανικών θέσεων ειδικοτήτων τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή Επίσης, έχει ζητήσει την επίσπευση της απόφασης της αρμόδιας επιτροπής για τις αποσπάσεις του εξωτερικού και τα ΠΥΣΠΕ μπορούν να προχωρήσουν στην υλοποίηση των υπηρεσιακών μεταβολών.Για ερασιτεχνισμούς κατηγορεί την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας   ο Θ . Φορτσάκης. Ο υπεύθυνος του τομέα Παιδείας της ΝΔ δήλωσε   ότι η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας  Φρόσω  Κιάου, κρατά στα χέρια της μια ωρολογιακή βόμβα που αναμένεται να εκραγεί από στιγμή σε στιγμή και να τινάξει στον αέρα το νέο σχολικό έτος.

«Πρόκειται για το τεράστιο πρόβλημα των χιλιάδων κενών στα σχολεία, που δημιούργησε η εγκληματική αδράνεια του τέως υπουργού Παιδείας κ. Αριστείδη Μπαλτά και των στενών συνεργατών του, καθώς και οι αδιανόητες επιλογές τους, όπως η απόσπαση εκατοντάδων εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις φορέων, αντί της κανονικής άσκησης των διδακτικών καθηκόντων τους»  τόνισε  ο κ. Φορτσάκης.

Η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ πάντως έχουν προγραμματίσει για σήμερα  στις 12 το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του υπουργείου Παιδείας, ενώ προγραμματισμένες δηλώσεις για τα κενά θα κάνει την ίδια ώρα και η κ. Κιάου.


Πηγή : protothema.gr


Με το νόμο ΣΥΡΙΖΑ - Παρασκευόπουλου αποφυλακίστηκε και ο Ελληνας «βαρώνος της κοκαΐνης»Οι αποφυλακίσεις σκληρών κακοποιών συνεχίζονται ασύστολα με τον νόμο Παρασκευόπουλου και το ερώτημα είναι δεν έχει ευθύνες ο υπουργός δικαιοσύνης για αυτό το έγκλημα που συντελείται κατά αθώων πολιτών; Έχουμε δολοφονίες αθώων πολιτών από σκληρούς αλλοδαπούς κακοποιούς που έκαναν χρήση της ευνοϊκής διάταξης του νόμου Παρασκευόπουλου και το έγκλημα γιγαντώνεται με την απελευθέρωση ηγετών του εγκλήματος.

Διαβάζουμε στην kathimerini.gr

Αποφυλακίστηκε πριν από μερικές εβδομάδες ο Αλ. Αγγελόπουλος, εγκέφαλος της μεταφοράς 5,5 τόνων κοκαΐνης με το αλιευτικό σκάφος Africa 1, το 2004. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αποκαλούμενος και «Ελληνας Εσκομπάρ» έκανε χρήση των διατάξεων του «νόμου Παρασκευόπουλου» και αποφυλακίστηκε, έχοντας εκτίσει 11 από τα 22 χρόνια κάθειρξης. Από πέρυσι ο Αγγελόπουλος κατέθετε διαδοχικά αιτήματα αποφυλάκισης, τα οποία απορρίπτονταν. Στα τέλη Ιουνίου 2015, ωστόσο, δυνάμει του νέου νόμου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, ο Ελληνας «βαρώνος της κοκαΐνης», όπως αναφερόταν στον Τύπο, αποφυλακίστηκε.

Ο Αγγελόπουλος είχε καταδικαστεί αρχικά σε ισόβια κάθειρξη. Ωστόσο, το 2011 το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων του Πειραιά «έσπασε» τα ισόβια, επιβάλλοντάς του κάθειρξη 22 ετών, με το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου. Επί της απόφασης άσκησε αναίρεση ο εισαγγελέας, ωστόσο η εκδίκασή της στον Αρειο Πάγο αναβλήθηκε και παραμένει σε εκκρεμότητα. Εκτός της καταδίκης για τους 5,5 τόνους κοκαΐνης, σε βάρος του Αγγελόπουλου σχηματίστηκαν τέσσερις ακόμα δικογραφίες, μεταξύ άλλων, για απάτες σε βάρος του ΟΠΑΠ και ξέπλυμα χρήματος.

Ενδεικτικά, τον Νοέμβριο του 2013 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών για ξέπλυμα 36 εκατ. ευρώ, μέσω τυχερών δελτίων του «Πάμε Στοίχημα». Οπως είχε προκύψει τότε, συγγενής του Αγγελόπουλου εμφανιζόταν να έχει παίξει σε διάστημα λίγων μηνών 30 εκατ. ευρώ σε πρακτορείο στο Λιτόχωρο Πιερίας, ενώ στην κατοχή της ιδιοκτήτριας του πρακτορείου είχαν βρεθεί 500.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα μουχλιασμένα, καθότι ήταν θαμμένα στο έδαφος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Ο Αγγελόπουλος πάντως πέτυχε συγχώνευση των ποινών του, ενώ το 2014 με απόφαση δικαστηρίου τού επεστράφησαν περιουσιακά στοιχεία και χρήματα που είχαν δεσμευθεί ως «προϊόντα εγκλήματος». Ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος ή «χοντρός», όπως τον αποκαλούσαν αξιωματούχοι των ελληνικών και αμερικανικών διωκτικών Αρχών, είχε συλληφθεί στη Γερμανία με διεθνές ένταλμα σύλληψης. Είχε προηγηθεί ρεσάλτο ανοικτά του Γιβραλτάρ στο Africa 1, το οποίο ήταν φορτωμένο με 5,5 τόνους κοκαΐνης.

Πληροφορίες για εισαγωγή από τον «χοντρό» εξίσου μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών στην Ελλάδα είχαν περιέλθει σε ΕΛΑΣ, ΣΔΟΕ και στην αμερικανική DEA και στις αρχές του 2000, δίχως ωστόσο να προκύψουν χειροπιαστά αποτελέσματα. Αντίθετα, ο Αγγελόπουλος κατάφερε να συστήσει εταιρείες με αλιευτικά σκάφη και να αγοράσει δύο ποδοσφαιρικές ομάδες. Το τελευταίο διάστημα πριν από την αποφυλάκισή του εκφράστηκαν υπόνοιες για επαναδραστηριοποίησή του, δίχως να επιβεβαιωθούν.

Μεϊμαράκης σε Τσίπρα γελώντας: "Τι είναι αυτός; Γιατί δεν τον μαζεύεις; Γιατί τον έχεις βάλει να σου κάνει την βρώμικη δουλειά;"
Ήταν μία κόντρα... προαναγγελθείσα. Πάνος Καμμένος και Βαγγέλης Μεϊμαράκης πρωταγωνίστησαν σε μία σκληρή κόντρα κατά την διάρκεια του debate για το θέμα των υποβρυχίων, ωστόσο τα... όργανα είχαν αρχίσει από νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης.

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στις "καταγγελίες'" Καμμένου ήταν άμεση.

"Είναι απορίας άξιον γιατί ο κ. Καμμένος, ενώ διετέλεσε υπουργός το 2009 στην ίδια κυβέρνηση, δεν έκανε ποτέ αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα, εδώ και έξι χρόνια. Δεν έκανε καμία αναφορά από τον Ιανουάριο έως σήμερα ως καθ’ ύλην Υπουργός Άμυνας. Τώρα που πάμε για εκλογές και τα ποσοστά του καταρρέουν, πανικοβλημένος, δυστυχώς κατρακυλά και ο ίδιος μέσα στη λάσπη, σπιλώνοντας τους πάντες. Ο κ. Τσίπρας γιατί καλύπτει τον κυβερνητικό του εταίρο στα λασποκαμώματά του; Ο πρώην υπασπιστής ΓΕΝ του κ. Παπαντωνίου και σημερινός Α/ΓΕΕΘΑ θα απαντήσει ή όχι;
Εμείς δεν θα ασχοληθούμε άλλο και δεν θα παρακολουθήσουμε στον κατήφορό του τον κ. Καμμένο".

Μια αναφορά του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο debate, αρκούσε για να "ανάψουν τα αίματα"! Ο επικεφαλής της "γαλάζιας" παράταξης αναφέρθηκε... πλαγίως στον Πάνο Καμμένο, λέγοντας συγκεκριμένα: "Κάποιος αρχηγός που δεν έχει καταλάβει κι άλλες φορές που έλεγε ψέματα, είπε κάποια πράγματα. Γιατί μας τα λέει τώρα; Επειδή φαίνεται μένει εκτός Βουλής, έχει παλαβώσει"!

Κάπου εκεί επήλθε και το... πανδαιμόνιο! Χαρακτηριστικά της κατάστασης, είναι όσα αποκάλυψε η δημοσιογράφος Σία Κοσιώνη. Πράγματα που εμείς δεν είδαμε.

Την στιγμή, λοιπόν, που ο Πάνος Καμμένος... δεν σταματούσε την επίθεση, ξεπερνώντας φυσικά και τον προκαθορισμένο χρόνο, ο αρχηγός της ΝΔ είχε γείρει στην καρέκλα του και απευθυνόταν στον Αλέξη Τσίπρα που καθόταν δίπλα του, λέγοντάς του γελώντας: "Τι είναι αυτός; Γιατί δεν τον μαζεύεις; Γιατί τον έχεις βάλει να σου κάνει την βρώμικη δουλειά;".Με πληροφορίες απο το newsitΠροσπάθεια Καμμένου με εντολή Τσίπρα για να σπιλώσει ΜειμαράκηΣε ανακοίνωσή της η Ν.Δ. αναφέρει ότι ο πρόεδρος των ΑνΕλ επανέρχεται σε ένα ζήτημα δήθεν εμπλοκής του κύριου Μειμαράκη, που γνωρίζει πολύ καλά την αλήθεια, «αλλά προσπαθεί να σπιλώσει την ηθική υπόσταση του προέδρου της ΝΔ κάνοντας τη βρώμικη δουλειά του κ. Τσίπρα ο οποίος βρίσκεται σε πανικό».

Η ΝΔ σημειώνει ότι ο κ. Καμμένος γνωρίζει πολύ καλά την εισαγγελική έρευνα, αλλά και το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής το οποίο έχει δοθεί στη δημοσιότητα αλλά πετάει ασύστολα λάσπη με σκοπό να σπιλώσει και να επηρεάσει το εκλογικό σώμα λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.

Παράλληλα, προτρέπει τον πρόεδρο των ΑνΕλ να διαβάσει τη σχετική γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να ενημερωθεί από το υπουργείο Οικονομικών, που έκανε καταβολές αρμοδίως βάσει των σχετικών νόμιμων παραστατικών.

«Για όλα αυτά όμως ο κ. Καμμένος θα μπορούσε να έχει λεπτομερή ενημέρωση από τον τότε υπασπιστή Ναυτικού τού κ. Παπαντωνίου, κ. Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος διαχειριζόταν τον φάκελο μεταξύ ΓΕΝ και του τότε υπουργού, και ο οποίος μια μέρα πριν την παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, δια περιφοράς, νύχτα, με υπογραφή του κ. Τσίπρα και εισήγηση του κ. Καμμένου προς το ΚΥΣΕΑ επελέγη αρχηγός ΓΕΕΘΑ», συνεχίζει η ΝΔ, επισημαίνοντας ότι ο κ. Αποστολάκης οφείλει να ενημερώσει και δημοσίως τον ελληνικό λαό για τη νομιμότητα της τότε σύμβασης και των πληρωμών της, καθώς είχε ασχοληθεί με την υπογραφή της σύμβασης εκσυγχρονισμού του υποβρυχίου Ωκεανός το οποίο και θα παραλάβει.

Η ΝΔ υπενθυμίζει, τέλος, ότι είναι γνωστό πως κατά την περίοδο της θητείας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη δεν έγινε καμία παραγγελία, καμία πληρωμή και καμία παραλαβή.

Όλα τα άλλα είναι απλά λάσπη του κύριου Καμμένου ο οποίος ενεργεί κατά εντολή του πανικόβλητου Τσίπρα.Μοιράζει σπίτια ο Καμμένος στήν εκλογική πελατεία τους ένστολουςΚλείνοντας το μάτι σε μια ευρύτατη εκλογική πελατεία όπως είναι οι ένστολοι και με την ιδιότητα και του πρώην υπουργού Άμυνας ο Πάνος Καμμένος δήλωσε πως επεργάζεται την παροχή κατοικιών στους ενστόλους, ως αντιστάθμισμα στα μέτρα που τους πλήττουν.

«Επεξεργαζόμαστε να δίνουμε κατοικίες στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων» ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου Μ. Ζαχαρέα για τους ένστολους και για το τι ισοδύναμα μπορούν να βρεθούν.


Πηγή : thetoc.grΟ νέος επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ

Ο Μορίς Ομπστφελντ ανέλαβε από χθες τα καθήκοντα του επικεφαλής οικονομολόγου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε κατηγορήσει τους δανειστές για «κοντόφθαλμη» πολιτική έναντι της Ελλάδας.

Το στίγμα του διαδόχου του κ. Ολιβιέ Μπλανσάρ δίνει με τον τίτλο «Ο συνάδελφος του κυρίου Κρούγκμαν» η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Ο Μορίς Ομπστφελντ, ο οποίος διετέλεσε και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, θα είναι στο εξής ο σημαντικότερος σύμβουλος της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η επιλογή του Μορίς Ομπστφελντ σε αυτό το αξίωμα έχει και ένα πολιτικό μήνυμα. Ο επιφανής οικονομολόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ δεν δίστασε στην πρόσφατη κρίση για το ελληνικό ζήτημα να επικρίνει τους δανειστές για τη στάση τους και να χαρακτηρίσει τη συμπεριφορά τους «ατυχή» και «κοντόφθαλμη». Τους κατηγορούσε ότι δεν ήταν σε θέση να σκεφθούν ποια θα είναι τα περαιτέρω βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν. Οπως υπενθυμίζει η Süddeutsche Zeitung, δεν είχε διστάσει πριν από τέσσερα χρόνια να ζητήσει δημοσίως από την Αγκελα Μέρκελ να επιδείξει «περισσότερο θάρρος» και να τονίσει πως η χρεοκοπία της Ελλάδας ήταν αναπόφευκτη και πως «ένα πρόγραμμα περικοπών δεν επαρκεί για την Ελλάδα».

Ο 63χρονος οικονομολόγος είναι πολυγραφότατος και ιδιαίτερα δημοφιλής στους φοιτητές. Εχει συγγράψει δύο βιβλία τα οποία θεωρούνται κλασικά, το ένα μαζί με τον συντηρητικό ερευνητή του Χάρβαρντ Κένεθ Ρόγκοφ και το δεύτερο μαζί με τον νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν.

Οπως αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμα της Deutsche Welle, ο Μορίς Ομπστφελντ θεωρεί ότι τα μεγάλα πλεονάσματα χωρών όπως της Γερμανίας είναι εξίσου προβληματικά όσο τα μεγάλα ελλείμματα και πιστεύει πως το ευρώ δεν μπορεί να έχει μέλλον εάν δεν υπάρξει και μια ενιαία νομισματική και οικονομική πολιτική στην Ευρωζώνη. Ακόμα πιστεύει ότι θα ήταν προτιμότερο η Γερμανία να εγγυηθεί τα χρέη του ευρωπαϊκού Νότου χωρίς όρους. Προτροπές του Μπαράκ Ομπάμα ότι δεν μπορεί κανείς να «στύβει» χώρες όπως την Ελλάδα, θυμίζουν πολύ τον δικό του τρόπο έκφρασης.Πηγή : kathimerini.gr


Αυτά είναι τα νέα iPhone 6S, iPad Pro, iWatch και Apple TV
Μεγάλη μέρα για την Apple ήταν η Τετάρτη, καθώς αργά το βράδυ η αμερικανική εταιρεία παρουσίασε την ανανεωμένη γκάμα των προϊόντων της, με αιχμή του δόρατος το πολυαναμενόμενο iPhone 6S.

Σε μία φαντασμαγορική εκδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο που μεταδόθηκε ζωντανά σε όλον τον κόσμο, η Apple παρουσίασε τις νέες ναυαρχίδες της στον τομέα της επικοινωνίας και της ψυχαγωγίας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται το iPhone 6S, το iPad Pro, το iWatch και η Apple TV.

Ειδικότερα, όσον αφορά το νέο iPhone 6s, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία, δεν αποτελεί απλά τη μετεξέλιξη του ήδη υπάρχοντος και πολύ επιτυχημένου τηλεφώνου της εταιρείας, αλλά ό,τι πιο προηγμένο τεχνολογικά προϊόν έχει παρουσιάσει στον τομέα των smartphones, με αρκετά νέα στοιχεία και εφαρμογές.

Το ίδιο ισχύει και για το νέο iPad Pro, το οποίο πλέον διαθέτει μία μεγάλη οθόνη 12,9 ιντσών, γραφίδα και ξεχωριστό πληκτρολόγιο. Ολα αυτά μαζί σε συνδυασμό με την καλύτερη οθόνη που έχει υπάρξει ποτέ σε φορητό υπολογιστή της Apple, το νέο iPad αναμένεται να προσελκύσει πολλούς νέους αγοραστές, όχι μόνο φανατικούς της Apple αλλά και επαγγελματίες της εικόνας και του βίντεο.

Παράλληλα, η Apple παρουσίασε τη νέα γενιά iWatch με πολλές καινούργιες και ενδιαφέρουσες εφαρμογές, νέο λειτουργικό και αρκετά καινούργια σχέδια. Επίσης, παρουσιάστηκε η νέα γενιά της Apple TV, η οποία συμπυκνώνει τη νέα φιλοσοφία της εταιρείας για το πώς πρέπει να είναι η τηλεόραση στο παρόν και το μέλλον, με κύριο χαρακτηριστικό της τη διαδραστικότητα με τον χρήστη της. Ταυτόχρονα η Apple TV ενσωματώνει δεκάδες νέες εφαρμογές, φιλοδοξώντας να αποτελέσει το κέντρο διασκέδασης και ψυχαγωγίας στο σύγχρονο σπίτι.

Το νέο iPhone 6S και 6S Plus

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του iPhone 6, ήρθε η ώρα της εξέλιξής του. Το νέο iPhone 6s και 6s Plus μπορεί να μοιάζει σε εμφάνιση με το προηγούμενο αλλά είναι εντελώς διαφορετικό. Υπάρχουν δύο μεγέθη, το 6s με οθόνη 4,7΄΄ και το 6s Plus με οθόνη 5,5΄΄. Θα κυκλοφορήσει σε τέσσερα χρώματα: ασημί, χρυσό, γκρι και ροζ.

Στο νέο iPhone έχει προστεθεί μία νέα δυνατότητα, η ονομαζόμενη και «3D Touch» χάρη στην οποία η οθόνη μπορεί να αναγνωρίζει την πίεση που ασκείται σε αυτήν και ανάλογα να προσαρμόζει διαφορετικές λειτουργίες. Πιέζοντας δηλαδή πιο πολύ σ' ένα μενού, το τηλέφωνο αναγνωρίζει την έξτρα πίεση και προχωρά, δείχνοντας το περιεχόμενό του.

Οι λειτουργίες του είναι πολλές και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, μειώνοντας την ανάγκη για πολλές κινήσεις πάνω στην οθόνη και αναζήτηση μέσα στα μενού. Για παράδειγμα, όταν χρειαστεί, μπορεί ο χρήστης του να κάνει μία πολύ γρήγορη selfie πιέζοντας με δύναμη το εικονίδιο της φωτογραφικής μηχανής, χωρίς να απαιτούνται δύο ή τρεις κινήσεις κάθε φορά. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την ανάγνωση των e-mails ή την αναπαραγωγή της μουσικής, όπου το «ψάξιμο» και η επικοινωνία με το τηλέφωνο θα είναι αρκετά πιο γρήγορη και εύκολη.

Το νέο iPhone 6 διαθέτει καινούργιο επεξεργαστή Α9, ο οποίος είναι 70% πιο γρήγορος από τον Α8. Επίσης, διαθέτει νέο αισθητήρα αναγνώρισης δακτυλικού αποτυπώματος, δύο φορές πιο γρήγορο από το παρελθόν.

Ενα από τα πιο σημαντικά νέα αφορά την ύπαρξη μιας καινούργιας κάμερας 12 ΜΡ, μέσω της οποίας η αυτόματη εστίαση είναι πολύ πιο γρήγορη και πιο ακριβής.

Σημαντική εξέλιξη είναι και η ύπαρξη βίντεο ανάλυσης 4Κ. Η εμπρόσθια κάμερα διαθέτει ανάλυση 5 ΜΡ, ενώ μία από τις πρωτοτυπίες είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ολόκληρη η οθόνη ως φωτιστικό σώμα (φλας) για τέλειες selfies χάρη σε έναν ειδικό μηχανισμό που αυξάνει τρεις φορές τη φωτεινότητά της.

Μία εξίσου ενδιαφέρουσα λειτουργία είναι αυτή που ονομάζεται «Live Photos» στην οποία το τηλέφωνο καταγράφει 1,5 δευτερόλεπτο εικόνας βίντεο σε κάθε φωτογραφία, δημιουργώντας μια ζωντανή αίσθηση στην εικόνα όταν την αγγίζεις.

Στο νέο iPhone υπάρχουν ειδικοί σταθμοί φόρτισης που να ταιριάζουν με το χρώμα της κατασκευής. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά, το νέο iPhone 6 είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο 7000, έχει πιο δυνατό γυαλί στην επιφάνειά του, πιο γρήγορο Wi-Fi και LTE.

Οσο για τις τιμές θα έχουν την ίδια διάρθρωση με το απλό iPhone 6 με μία επιβάρυνση της τάξης των 100 δολαρίων σε αντίστοιχης χωρητικότητας συσκευές.

Θα είναι διαθέσιμο στην Αμερική από τις 25 Σεπτεμβρίου, με τις παραγγελίες να ξεκινούν από τις 12 Σεπτεμβρίου. Μέχρι το τέλος τις χρονιάς θα βρίσκεται σε 130 χώρες. Οσο για το νέο λειτουργικό iOS 9 θα είναι διαθέσιμο από τις 16 Σεπτεμβρίου.Το iPad Pro με την οθόνη των 12,9 ιντσών!

Πρόκειται για τη σημαντικότερη εξέλιξη στην ιστορία των iPad, καθώς το νέο iPad Pro διαθέτει τεράστια οθόνη 12,9 ιντσών, τη μεγαλύτερη που έχει εγκατασταθεί σε προϊόν με λειτουργικό iOS. H οθόνη έχει ανάλυση 2732x2048 pixels. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτό είναι το καλύτερο πάνελ που έχει κατασκευαστεί, ακόμα πιο καλό και από την 15ιντση Retina του MacBook Pro.

Το νέο iPad Pro χρησιμοποιεί καινούργιο επεξεργαστή Α9Χ τρίτης γενιάς, 64μπιτο, δύο φορές πιο γρήγορο από τον Α8Χ. Οι επιδόσεις του μπορούν να ανταγωνιστούν ακόμα και ακριβά συστήματα υπολογιστών, καθώς είναι πιο γρήγορος από το 80% των laptops που υπάρχουν στην αγορά σήμερα. Επίσης, έχει πιο γρήγορα γραφικά, ενώ η μπαταρία του διαρκεί έως και 10 ώρες.

Διαθέτει ακόμα σύστημα τεσσάρων ηχείων, ένα σε κάθε γωνία, με διπλάσια ένταση σε σχέση με αυτήν που υπήρχε στο iPad Air 2. Το πάχος του είναι μόλις 6,9 χιλιοστά, ενώ το βάρος του είναι σχεδόν ίδιο με αυτό του πρώτου iPad. Επίσης, διατίθεται ξεχωριστά ένα νέο πληκτρολόγιο, το οποίο είναι ενσωματωμένο σε ειδική θήκη, ενώ στο νέο iPad έχει προστεθεί ένα ακόμα αξεσουάρ, το Apple Pencil. Πρόκειται για μία γραφίδα που έρχεται να ανταποκριθεί σε μία νέα γενιά applications. Οταν την χρησιμοποιείς το iPad αναγνωρίζει τη θέση, την πίεση και τη γωνία και ανάλογα προσαρμόζει την λειτουργία της. Η λειτουργία της μοιάζει με ενός κανονικού μολυβιού, με ακρίβεια που φτάνει αυτή ενός πίξελ.

Πάνω στο Apple Pencil έχει αρχίσει να δημιουργείται μια νέα γενιά εφαρμογών, καθώς αρκετά από τα υπάρχοντα προγράμματα προσαρμόζονται στις απαιτήσεις αυτής της νέας πρωτοτυπίας της Apple. Ενα άλλο ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλη συνεργασία μεταξύ του Microsoft Office με την πλατφόρμα της Apple.

To νέο iPad διαθέτει κάμερα των 8 MP και θα κυκλοφορήσει σε τρία χρώματα, ασημί, χρυσό και γκρι. Οι τιμές στην Αμερική ξεκινούν από τα 799 δολάρια για τα 32 GB και φθάνουν στα 1079 δολάρια για τα 128 GB με δυνατότητα LTE. Το πληκτρολόγιο θα κοστίζει 169 δολάρια και η γραφίδα 99 δολάρια.Το νέο iWatch

Στο iWatch που παρουσιάστηκε από την Apple έχουν προστεθεί πολλές νέες λειτουργίες, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα πάνω από 10.000 Apps.

Πέρα από τις ήδη γνωστές λειτουργίες του γκάτζετ της Apple έχει προστεθεί άλλη μια δυνατότητα, η οποία διευκολύνει την άμεση επικοινωνία του ιδιοκτήτη του με τον γιατρό που τον παρακολουθεί, δίνοντάς του σε real time πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του ασθενή.

Εκτός από το νέο λειτουργικό υπάρχουν και δεκάδες νέοι συνδυασμοί χρωμάτων, ενώ διατίθεται και έκδοση σε συνεργασία με την γνωστή εταιρία Hermes.Η νέα Apple TV

Σύμφωνα με την Apple, το μέλλον της τηλεόρασης ανήκει στα applications. Η μετατόπιση έχει ήδη αρχίσει, καθώς περνάμε περισσότερες ώρες στον υπολογιστή μας παρά στην τηλεόραση. Για να πλησιάσει η τηλεόραση σ' αυτήν την εμπειρία, η Apple έχει δημιουργήσει τη νέα Apple TV, με την οποία υποστηρίζει ότι έχει ανακαλύψει την τηλεόραση του μέλλοντος. Για τη νέα εκδοχή της συσκευής, η Apple έχει υιοθετήσει καινούργιο χειριστήριο με touch pad, ώστε να κάνει την περιήγηση στα μενού ακόμα πιο εύκολη. Η συσκευή διαθέτει τη λειτουργία Siri, με την οποία ο χειριστής μπορεί με την ομιλία του να δώσει φωνητικές εντολές στην τηλεόραση, να προβάλει το ένα ή το άλλο πρόγραμμα ή άλλες εγκατεστημένες εφαρμογές. Ακόμα, χάρη στο Siri ο χειριστής μπορεί να επικοινωνεί άμεσα με την τηλεόραση και να ζητά το είδος του προγράμματος που επιθυμεί, τα κανάλια που θέλει, τα video games κ.λπ.

Σύμφωνα με την Apple, όλες οι εφαρμογές έχουν επανασχεδιαστεί, ανάμεσά τους και το Apple Music. Υπάρχει νέο λειτουργικό, το tvOS το οποίο βασίζεται στο iOS και είναι ιδιαίτερα φιλικό στους προγραμματιστές για τη δημιουργία ειδικών apps για την τηλεόραση. Σημαντικό θεωρείται επίσης το γεγονός ότι το iPhone και το iPad θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χειριστήρια για multiplayer βιντεοπαιχνίδια. Επιπλέον, χάρη σε ένα νέο app μπορεί κανείς να κάνει τα ψώνια του από τον καναπέ του σπιτιού του.

Η φιλοσοφία της αμερικανικής εταιρείας είναι μέσω της Apple TV να μετατρέψει την τηλεόραση του σπιτιού σε ένα κέντρο διασκέδασης και ψυχαγωγίας, χρησιμοποιώντας πολλά και νέα applications τα οποία δημιουργούν μια διαδραστική εμπειρία με τον χρήστη. Σε ό,τι αφορά το hardware η Apple TV χρησιμοποιεί επεξεργαστή Α8 στα 64bit, είναι εφοδιασμένη με Bluetooth 4.0 και Wi-Fi. Οσο για την τιμή της θα είναι στα 149 δολάρια για τα 32 GB και 199 δολάρια για τα 64 GB. Οι παραδόσεις της θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο.Πηγή


Οι υποψήφιοι αντίπαλοι της Εθνικής ως… το τέλοςΔιαβάστε τα σενάρια για τους αντιπάλους της Εθνικής στους «16», αλλά και… ακόμη παραπέρα πριν την τελευταία αγωνιστική της πρώτης φάσης του Ευρωμπάσκετ

Μια εκ των Ουκρανίας, Βελγίου και Εσθονίας (από την πιθανότερη μέχρι τη λιγότερο πιθανή κατά σειρά) θα βρει η Εθνική απέναντί της το Σάββατο στη Λιλ για τους «16» του Ευρωμπάσκετ. Όλα θα κριθούν στους αγώνες της τελευταίας αγωνιστικής.

Η Ουκρανία θα είναι αντίπαλος της Εθνικής αν α) νικήσει το Βέλγιο και ταυτόχρονα η Τσεχία επικρατήσει της Λιθουανίας και η Εσθονία της Λετονίας, β) νικήσει το Βέλγιο και ταυτόχρονα η Τσεχία επικρατήσει της Λιθουανίας και η Λετονία της Εσθονίας, γ) νικήσει το Βέλγιο και ταυτόχρονα η Λιθουανία νικήσει την Τσεχία και η Εσθονία τη Λετονία και δ) νικήσει το Βέλγιο και ταυτόχρονα η Λιθουανία νικήσει την Τσεχία και η Λετονία την Εσθονία.

Το Βέλγιο θα βρεθεί στο δρόμο της Ελλάδας αν α) νικήσει την Ουκρανία και την ίδια ώρα η Λετονία νικήσει την Εσθονία και η Τσεχία τη Λιθουανία και β) νικήσει την Ουκρανία και την ίδια ώρα η Λιθουανία νικήσει την Τσεχία και η Λετονία την Εσθονία.

Η Εσθονία θα είναι το εμπόδιο της Ελλάδας αν α) νικήσει τη Λετονία σε συνδυασμό νίκης της Τσεχίας και του Βελγίου επί Λιθουανίας και Ουκρανίας αντίστοιχα και β) νικήσει τη Λετονία σε συνδυασμό νίκης του Βελγίου και της Λιθουανίας επί της Ουκρανίας και της Τσεχίας αντίστοιχα.

Από εκεί και πέρα, για τα προημιτελικά όλα θα κριθούν από την κατάταξη στον δεύτερο όμιλο. Η πρώτη θέση θα πάει στο νικητή του Σερβία-Ιταλία. Αν ηττημένοι είναι οι «πλάβι», τερματίζουν δεύτεροι κι εφόσον περάσουν από το εμπόδιο των «16» θα είναι αντίπαλοι της Ελλάδας στους «8». Αν ηττημένοι είναι οι Ιταλοί, τότε α) εφόσον η Γερμανία νικήσει (κι αφήσει εκτός) την Ισπανία, δεύτερη και αντίπαλος της Ελλάδας στα προημιτελικά θα είναι η Τουρκία (εκτός κι αν καταφέρει να χάσει από την Ισλανδία) και β) εφόσον η Ισπανία νικήσει (κι αφήσει εκτός) τη Γερμανία, δεύτερη και αντίπαλος της Ελλάδας στα προημιτελικά θα είναι η Ισπανία.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα ΔΕΝ θα συναντήσει στα προημιτελικά τον πρώτο του ομίλου του Βερολίνου (δηλαδή το νικητή του Σερβία-Ιταλία) και μπορεί να τον βρει μπροστά της ΜΟΝΟ στον τελικό (μικρό ή μεγάλο). Επίσης, εφόσον η Γαλλία νικήσει το Ισραήλ και τερματίσει πρώτη στον όμιλο του Μονπελιέ, η Ελλάδα θα τη συναντήσει ΜΟΝΟ στον ημιτελικό.

Η Εθνική θα παίξει Σάββατο στους «16», εφόσον περάσει Τρίτη στους «8» και αν συνεχίσει στα ημιτελικά Πέμπτη. Ο τελικός είναι την Κυριακή των εκλογών, στις 20:00.Πηγή: sport-fm.gr


Ο διάλογος Τσίπρα - Μεϊμαράκη που δεν έπιασαν οι κάμερεςΜία στιχομυθία κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, τον οποίο που δεν κατέγραψαν τα μικρόφωνα και οι κάμερες, είχαν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με τον Αλέξη Τσίπρα.

Οταν ξεκίνησε η ένταση με τον Πάνο Καμμένο, κάποια στιγμή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στράφηκε στον πρώην πρωθυπουργό. «Ξέρω ότι θες να με χτυπήσεις», του είπε ο κ. Μεϊμαράκης, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega. «Γιατί βάζεις τον Πάνο να κάνει τη βρώμικη δουλειά και δεν το κάνεις εσύ;».

«Μην με μπλέκεις σε τέτοια», ήταν η απάντηση του κ. Τσίπρα, με τον πρόεδρο της ΝΔ να του ανταπαντά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,: «Και εσύ με την υπογραφή σου έκανες τον υπασπιστή του Τσοχατζόπουλου και του Παπαντωνίου αρχηγό του ΓΕΕΘΑ μία ημέρα πριν παραιτηθείς».

Τον διάλογο αυτόν δεν τον «έπιασαν» οι κάμερες, καθώς η σκηνοθετική οδηγία ήταν να είναι στραμμένες σε όποιον απαντούσε σε κάθε ερώτηση, ενώ τα μικρόφωνα των δύο πολιτικών αρχηγών ήταν κλειστά εκείνη την ώρα.


Πηγή 


Τηλεφώνημα – φάρσα για βόμβα στην ΕΡΤΆγνωστος τηλεφώνησε στις 21:35 στον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, ενώ ήταν ήδη σε εξέλιξη η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών και είπε ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα στο κτήριο της ΕΡΤ. Όπως ανέφερε η βόμβα θα εκραγεί στις 22:30.

Αμέσως, ειδικό κλιμάκιο της Αστυνομίας πήγε στην ΕΡΤ και έλεγξε τους χώρους, αλλά δεν βρήκε κάτι ύποπτο. Ήταν μία φάρσα.


Πηγή


Επεισόδιο Αλέξη Τσίπρα με Όλγα ΤρέμηΣτο debate των πολιτικών αρχηγών εν όψει των εκλογών υπήρξε ξαφνικά ένταση ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τη δημοσιογράφο, Όλγα Τρέμη.
Η ώρα στο debate ήταν για τον δημοσιογράφο κ. Γιομπαζολιά προς τον Αλέξη Τσίπρα με θέμα τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το νομοσχέδιο που ήταν έτοιμο για τις άδειες των καναλιών μιλώντας για περιπτώσεις διαφθοράς και δήλωσε πως πρέπει να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία και πως είχαν τη γενναιότητα παρά τον πόλεμο από μερίδα μέσων ενημέρωσης "ακριβώς γιατί ζητήσαμε να πληρώσουν τα χρωστούμενα, τους φόρους για τις διαφημίσεις".

Σε αυτό το σημείο παρενέβη η Όλγα Τρέμη έξω από τους κανόνες που είχαν συμφωνήσει για το debate, με αποτέλεσμα να απευθυνθεί ο κ. Τσίπρας προς εκείνη και να της πει: "είμαι στη διάθεσή σας να σας απαντήσω, έχετε τη μύγα και μυγιάζεστε".

Αυτό φούντωσε το επεισόδιο με την κα Τρέμη να απαντάει πως δεν έχει καμία μύγα.

Παρά τις παρεμβάσεις του συντονιστή του debate το επεισόδιο συνεχίστηκε με την Όλγα Τρέμη να λέει στον Αλέξη Τσίπρα πως δεν θέλει να δημιουργούνται εντυπώσεις, γιατί εδώ υπάρχουν εκπρόσωποι δημοσιογράφοι αυτών των 7 καναλιών και θα ήθελαν διευκρινίσεις από τον κ. Τσίπρα.

Ο κ. Χαρίτος τελικά κατάφερε μετά από αρκετά λεπτά να επιβάλει την τάξη, αυτή τουλάχιστον που είχαν συμφωνήσει οι εκπρόσωποι των κομμάτων.


Πηγή : newsit.gr


Ντιμπέιτ: Πολιτική "σούπα" με τον Τσίπρα στριμωγμένο
Κέρδισε τις εντυπώσεις ο Μεϊμαράκης που έδειξε σταθερός και σίγουρος με πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά - Θετικές εντυπώσεις και από την αυθόρμητη ερώτηση προς τον Τσίπρα: "Έρχομαι και Κουμουνδούρου να μιλήσουμε, έχεις χρόνο;" - "Αμυντικός", εκνευρισμένος και απολογητικός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Πολύ καλές τοποθετήσεις από Θεοδωράκη και Φώφη. - Για την διαδικασία οι συχνότερες εντάσεις

Με νικητή στα σημεία τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελο Μεϊμαράκη, έληξε η τρίωρη τηλεμαχία με τους επτά πολιτικούς αρχηγούς, η οποία ξεκίνησε πολύ βαρετά, αλλά απέκτησε ενδιαφέρον προς το τέλος όταν άρχισαν να ανάβουν κάπως τα αίματα με τις αντιπαραθέσεις και το ανέβασμα των τόνων προς άγραν των εντυπώσεων, χωρίς, όμως, να προκύψουν ουσιώδεις «ειδήσεις».

Από τη μια οι ασφυκτικοί κανόνες για τη διαδικασία των ερωταπαντήσεων και από την άλλη η βασική επιδίωξη όλων των αρχηγών που ήταν να αποφύγουν τις κακοτοπιές και ένα πιθανό λάθος, είχαν ως αποτέλεσμα να κυλήσει το μεγαλύτερο μέρος της τηλεμαχίας σε ρυθμούς τέτοιους που δικαιολογούσαν τον χαρακτηρισμό της «σούπας».

Το κλίμα αυτό φαίνεται πως αντιλήφθηκε πρώτος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος με παρεμβάσεις του έθεσε το ζήτημα της έλλειψης ενδιαφέροντος επισημαίνοντας τον κίνδυνο να κλείσουν οι τηλεθεατές τους δέκτες τους και να πάνε, όπως είπε, στην κάλπη για να ενισχύσουν τα κόμματα που δεν εκπροσωπούνταν στο debate.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, η συζήτηση υπήρξε μάλλον ετεροβαρής και ο χρόνος άνισα κατανεμημένος, με αποτέλεσμα να τεθούν επανειλημμένα ορισμένα θέματα, όπως το Μεταναστευτικό, για το οποίο υπήρξε χωριστή ενότητα, ή η Παιδεία, που αν και ήταν στην ίδια ενότητα με την Υγεία, μονοπώλησε τη συζήτηση, χωρίς να αφήσει περιθώριο να γίνουν αναφορές στην κατάσταση των νοσοκομείων, ενώ τέθηκαν μόνον ακροθιγώς και αποσπασματικά μείζονα ζητήματα, όπως η «επόμενη ημέρα» και οι συνέπειες από την εφαρμογή του Μνημονίου.

Η απολύτως αμυντική και ως ένα βαθμό αμήχανη στάση που τήρησε εξ αρχής ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου που είχε στη διάθεσή του επιχειρώντας να δικαιολογήσει την υπογραφή του Μνημονίου –χωρίς να αναφέρει, ωστόσο, τις επίμαχες αυτές λέξεις-, έδωσε την ευκαιρία στον κ. Μεϊμαράκη να γίνει, προϊόντος του χρόνου, επιθετικός προς τον τέως πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας έδειξε να ενοχλείτε από ορισμένες ερωτήσεις και στις απαντήσεις ήταν εμφανώς «σφιγμένος» και χωρίς το γνωστό χαμόγελο που μέχρι πρότινος αποτελούσε το σήμα κατατεθέν της αυτοπεποίθησης που έδειχνε ότι τον διακατείχε.  

Η «ατάκα» του προέδρου της ΝΔ «φεσώσατε τη χώρα με 90 δισ. το τελευταίο επτάμηνο, όταν το χρέος των 40 προηγούμενων χρόνων ήταν 300 δισ.», έβαλαν τον κ. Τσίπρα στη θέση του απολογούμενου, ενώ με τη φράση «έρχομαι και αύριο στην Κουμουνδούρου για να συζητήσουμε», πέρασε το βασικό μήνυμα του που ήταν η ανάγκη της συνεργασίας που επεχείρησε να εγγυηθεί ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι «Τσίπρας ίσον νέες εκλογές και αβεβαιότητα».

Αν εξαιρέσει κανείς τις βολές κατά του Πάνου Καμμένου, για την επιμονή του οποίου να τον εμπλέκει στην υπόθεση των υποβρυχίων σχολίασε ότι «ανέλαβε να κάνει τη βρώμικη δουλειά» και «λέει ψέμματα, επειδή φαίνεται να μένει εκτός Βουλής και έχει μεγαλώσει», ο κ. Μεϊμαράκης χρησιμοποίησε ήπιες εκφράσεις σε μια εμφανή προσπάθεια να απευθυνθεί στους κεντρώους ψηφοφόρους που θέλουν σταθερότητα.

Η αντιπαράθεση, εξάλλου, για τα εξοπλιστικά που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ με τον αρχηγό των ΑΝ.ΕΛ. έφερε σε δύσκολη θέση τον κ. Τσίπρα, που μιλώντας εκτός μικροφώνου, ζήτησε να μην τον εμπλέκουν, ενώ μάλλον δεν είχε ακούσει νωρίτερα με ικανοποίηση τον κ. Καμμένο να αποστασιοποιείται από τα μέτρα της απελθούσας κυβέρνησης στην Παιδεία ή στο Μεταναστευτικό.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους αρχηγούς, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατέβαλε φιλότιμη προσπάθεια να προσελκύσει τους θιασώτες της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα και να κρατήσει ζωντανή την αντίθεση Μνημόνιο – αντιμνημόνιο, συνδέοντας όλα τα θέματα στον καμβά της συγκεκριμένης αντίθεσης.

Στην προσπάθεια, πάντως, του επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας να γίνει αποδέκτης των ψηφοφόρων που εγακταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ για τη μνημονιακή του στροφή, αντιστάθηκε σθεναρά ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρηςε Κουρσούμπας που έβαλε επανειλημμένα στο στόχαστρο του το «κόμμα Λαφαζάνη» θέλοντας να του περιορίσει τη δυνατότητα αλίεσυης από την κοινή δεξαμενή του αριστερόστροφου ευρωσκεπτικισμού.

Τον δικό τους αγώνα για να καθιερωθούν ως η τρίτη δύναμη έδωσαν ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά. Ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ με άνεση έδωσε έμφαση στην ανάγκη να βρεθούν στο προσκήνιο οι δημιουργικές δυνάμεις και να σχηματιστεί μια κυβέρνηση από πρόσωπα που δεν έχουν αναδειχθεί από τον κομματικό σωλήμα. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε με ψυχραιμία σε ερωτήσεις για τα οικονομικά του κόμματός της αλλά και για τη στάση του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ έδειξε ρεφλέξ και καλή προετοιμασία με τις εκφράσεις για το «χρυσό βατόμουρο στην οικονομία» που πρέπει, όπως, να απονεμηθεί στον κ. Τσίπρα για το Μνημόνιο.  Αναλυτικά πώς εξελίχθηκε το ντιμπέιτ

Ένα τέταρτο μετά την προκαθορισμένη ώρα έναρξης ξεκίνησε το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Τετάρτης. Αφού ο παρουσιαστής καλησπέρισε τους συμμετέχοντες, η Όλγα Τρέμη ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα αν έκανε όλα όσα υποσχέθηκε, στην πρώτη ερώτηση της αποψινής τηλεμαχίας. Είναι σαφές ότι δεν καταφέραμε να πετύχουμε ένα μέρος των δεσμεύσεών μας, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αμέσως μετά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τον κατηγόρησε ότι διέκοψε βιαίως την θητεία της κυβέρνησης Σαμαρά.

Στον πρώτο κύκλο των ερωτήσεων ξεχώρισε η δραματική παραδοχή του αρχηγού των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, ότι «η μεγαλύτερη αποτυχία μας ήταν ότι δεν καταργήσαμε τον ΕΝΦΙΑ»!

Της συμφωνίας που πέτυχε η κυβέρνησή του και οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο, υπεραμύνθηκε ο Αλέξης Τσιπρας, αποφεύγοντας να απαντήσει επί τη ουσίας στην ερώτηση γιατί να ψηφίσει ο πολίτης ΣΥΡΙΖΑ, όταν άλλα υποσχέθηκε τον Ιανουάριο και άλλα έφερε με τη συμφωνία αυτή.

Ο κ. Τσιπρας υποστήριξε ότι με τη συμφωνία σταθεροποιήθηκε η οικονομία, εξασφαλίστηκαν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της επόμενης τριετίας, προβλέπονται πλέον πιο μικρά πρωτογενή πλεονάσματα, εν´ω υπήρξε και η δέσμευση των εταίρων για το χρέος. Παραδέχθηκε ότι δεν κατάφερε να υλοποιήσει ένας μέρος των προεκλογικών υποσχέσεων και παρέπεμψε για αργότερα.

Στην ερώτηση για τον Γιάνη Βαρουφακη, ο κ. Τσιπρας ομολόγησε οτι έγιναν λάθη και υπερβολές στην πορεία της διαπραγμάτευσης - εννοώντας οτι και η επιλογή του πρώην υπουργού Οικονομικών ήταν μια τέτοια- που όμως στη κρίσιμη ώρα διορθώθηκαν.

«Ο Τσίπρας διέκοψε βιαίως τον βίο της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ και δεν πρόλαβε να υλοποιήσει το πρόγραμμά της» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης απαντώντας στην πρώτη ερώτηση στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, του δημοσιογράφου Αντώνη Σρόιτερ, «γιατί δεν υλοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ τα όσα είχε υποσχεθεί το 2012».

«Αν δεν είχε διακοπεί βιαίως ο βίος της κυβέρνησης θα είχαμε υλοποιήσει το σύνολο των δεσμεύσεων. Πετύχαμε αρκετά, στόχος μας τώρα είναι να φέρουμε επενδύσεις και δουλειές», ανέφερε ακόμη ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε ότι: «Το Γεναρη η οικονομία ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση, από ότι είναι τώρα.  Εμείς δεν δώσαμε υποσχέσεις ότι θα σκίσουμε το μνημόνιο όπως ο Τσίπρας εμείς υποσχόμαστε ότι με διαπραγματεύσεις θα προσπαθήσουμε να φέρουμε βελτιώσεις».

Ακολούθησε η ερώτηση της Μαρίας Χούκλη προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και αφορούσε στην επιστροφή στο εθνικό νόμισμα: «Λέτε όμως στους πολίτες μόνο τα ωραία. Υπάρχει πληθώρα αριστερών οικονομολόγων που λένε ότι θα επιδεινωθεί η αγοραστική δύναμη, κατάρρευση τραπεζών. Δεν είναι έντιμο να μην τα λέτε».

«Δεν είναι το καλύτερο πράγμα να κάνουμε τρομοκρατία για ένα πράγμα που δεν έχει συζητηθεί καθόλου. Δεν έχει συζητηθεί το θέμα του εθνικού νομίσματος με ευθύνη του κατεστημένου και των εγχώριων διαπλεκόμενων ΜΜΕ. Το ευρώ είναι καταστροφή και το μνημόνιο είναι καταστροφή.  Δεν υπάρχει μνημόνιο καλό και καλό. Όλα τα μνημόνια είναι καταστροφικά. Η επιλογή εθνικού νομίσματος δεν είναι καταστροφική. Έχουν εθνικό νόμισμα 10 χώρες της ΕΕ και δεν έχουν πρόβλημα. Δεν μπορεί να γίνεται μπαμπούλας το εθνικό νόμισμα. Θα ενισχύσει τις εξαγωγές και θα δώσει ρευστότητα για την ανάπτυξη. Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει όχι όμως σε 1,5 λεπτά που έχουμε στην διάθεσή μας» απάντησε ο κύριος Λαφαζάνης.

Μ. Χούκλη: δεν απαντάτε τι θα γίνει αν πάμε μονομερώς σε εθνικό νόμισμα. Τι θα συμβεί στα φτωχά στρώματα με την έξοδο από ευρώ;
Παναγιώτης Λαφαζάνης:  Η μετάβαση μπορεί να διαχειριστεί με εκτύπωση χρήματος. Μπορεί να υποτιμηθεί αλλά αυτό θα λειτουργήσει θετικά για την ανάπτυξη και την παραγωγή. Αυτή την προοπτική και την επιλογή έχει το 99% του πλανήτη.

«Στην πολιτική  δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις και όταν είσαι ένα βήμα πριν το γκρεμό  πρέπει να πάρεις δυσάρεστες αποφάσεις. πήραμε την πατριωτική απόφαση να ψηφίσουμε το μνημόνιο Τσίπρα για τη χώρα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα δώσουμε μάχη υπέρ των χαμένων των μνημονίων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης, όπως είναι  οι άνεργοι, είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τόνισε δε ότι χρειάζεται μία τολμηρή κυβέρνηση που θα βάλει τις μεταρρυθμίσεις πάνω από τα μνημόνια και παρέπεμψε στην επίσημη ιστοσελίδα του Ποταμιού, το οποίο διαθέτει  αναλυτικά τις θέσεις. «Η ματιά είναι προς τον κόσμο που παράγει. Αν δεν φτιάξουμε το κλίμα θα γυρνάμε στα μνημόνια, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, να καταργηθεί του κομματικό κράτος», δήλωσε.

Στέλνοντας μήνυμα σε ένα ξένο επενδυτή για να έρθει στην Ελλάδα, τόνισε ότι αυτό που θα λέγαμε σε έναν επενδυτή είναι ότι ανάλογα με τον κόσμο που θα προσλάβει θα έχει και ανάλογο φόρο, θα είναι κίνητρο για χαμηλότερη η φορολογία.  Δεύτερον -και είναι σημαντικό- θα του πω ότι αυτή η χώρα έχει τη δυνατότητα να εξάγει. Είναι στο κέντρο της Ευρώπης, θα μείνει στο κέντρο της Ευρώπης, θα έχει μια σταθερή πορεία, άρα μπορούμε να αναπτυχθούμε.

Σταθερός ότι η πρόταση του ΚΚΕ δεν έχει καμία σύνδεση με την αντίστοιχη της Λαϊκής Ενότητας, εμφανίστηκε ο γγ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστηρίζοντας ότι αυτά που υποστηρίζει το ΚΚΕ είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τις αντίστοιχες προτάσεις της ΛΑΕ. «Είναι διαφορετικό πράγμα να πάρεις την ιδιοκτησία του πλούτου που παράγει ο ελληνικός λαός και εντελώς αντίθετο να δεις την όλη πορεία, μόνο ως αποδέσμευση από την Ευρωζώνη και το ευρώ. Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα, όντας εντός του καπιταλιστικού δρόμου με τα μονοπώλια κυρίαρχα να φύγεις από το ευρώ και να πας σε δραχμή ή εθνικό νόμισμα». Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα μία τέτοια απόφαση θα οδηγούσε σε ένα διαφορετικό τύπου μνημόνιο, το οποίο θα έφερνε «νέα μέτρα για τους εργαζόμενους, με δεδομένο ότι παραμένοντας στην Ευρωζώνη θα υπάρξει και συνέχεια των μνημονίων. Θα υπάρξει επιβολή σκληρών μέτρων και για μεγάλο χρονικό διάστημα». Όσο για το τι μπορεί να επιτύχει η Ελλάδα, αρνούμενη να εφαρμόσει το Μνημόνιο, ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι «η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες παραγωγικές δυνάμεις, αγροτική παραγωγή, βιομηχανία. Με κοινωνικοποιημένη την ιδιοκτησία μπορεί να διαγράψει μεγάλο μέρος του χρέους, μπορεί να αποδεσμευτεί από τις αλυσίδες των συμφωνιών».

Σε δραματική παραδοχή για τη μη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ  από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προέβη ο  Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, καθώς αναγνώρισε ότι ήταν η μεγαλύτερη αποτυχία. Ο ΕΝΦΙΑ σκοτώνει την υποδομή δήλωσε εκ των υστέρων ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και θυμήθηκε προεκλογικά να σημειώσει ότι η βαριά φορολόγηση σταματάει την ανάπτυξη και ότι όσο πιο μικρή είναι η φορολόγηση τόσο μεγαλύτερα είναι τα έσοδα για το κράτος. Μάλιστα, συμπλήρωσε σε άλλη ερώτηση, ότι μπορεί να μην κατάφερε να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, αλλά στηρίξαμε, όπως είπε, την πρόταση που ρύθμισε το χρέος. Μάλιστα, εξήγγειλε ότι θέλει να κάνει τα ελληνικά νησιά την Καραϊβική της Ευρώπης, τονίζοντας ότι αντί για επιβολή ΦΠΑ στα νησιά θα έπρεπε δημιουργηθούν ελεύθερες φορολογικές ζώνες. Θα κάνουμε την Καραϊβική της Ευρώπης, τόνισε χαρακτηριστικά

“Θα είμαστε η εγγύηση, θα φέρουμε σταθερό φορολογικό σύστημα”. δήλωσε.

Πέταξε επίσης σπόντα προς τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι ακόμα και με τη ψήφιση του Μνημονίου, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ήταν το μόνο κόμμα που δεν είχε απώλειες από την συμφωνία, η Κοινοβουλευτική Ομάδα μας παρέμεινε συμπαγής. Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις δήλωσε ότι αν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν κάποιες υπηρεσίες, δεν έχουμε αντίρρηση συμπληρώνοντας οτι πιστεύω στην ιδιωτική οικονομία, αλλά και στο δημόσιο.

Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 3ο μνημόνιο που έχει ασφαλιστικό και εργασιακό. Μετά τις εκλογές είτε είστε στην κυβέρνηση είτε όχι θα είστε υποχρεωμένοι να τα υλοποιήσετε. Τι σας διαφοροποιεί απο τα άλλα κόμματα, ρώτησε αμέσως μετά την Φώφη Γεννηματά η Όλγα Τρέμη.
«Εχουμε γνώση και εμπειρία και ξέρουμε να διαπραγματευτούμε το έχουμε αποδείξει στο παρελθόν. Ο κόσμος έχοντας ζήσει τους προηγούμενους επτά μήνες γνωρίζει ποιος μπορεί και ποίος όχι . Αν υπήρχε χρυσό βατόμουρο για την οικονομία ο Τσιπρας θα ήταν νικητής . Το κέρδισε καθώς πήρε τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα έκανε ελλείμματα και έφερε τξην χώρα ένα ωβήμα πριν το γκρέξιτ. Εμεις έχουμε την εμπειρία. Μπορούμε να διαπραγματευτούμε για το χρέος και θα πετύχουμε όπως το κάναμε στο παρελθόν» απάντησε η κ. Γεννηματά.

Σας κατηγορούν ότι το περασμένο Δεκέμβριο δεν κλείσατε την διαπραγματευση για να ρίξετε τον μουτζούρη στον κ. Τσίπρα, επανήλθε η δημοσιογράφος, για να απαντήσει η Φώφη Γεννηματά: «Εχουμε ακούσει πολλά το προηγούμενο διάσητμα. Προδότες κα κανείς δεν μπορεί να μας κατηξγορήσει ότι δεν πήραμε την ευθύνη».

Ακολούθησε ο δεύτερος κύκλος των ερωτήσεων με τον κύριο Σρόιτερ να ρωτά την Φώφη Γεννηματά για τα εσωτερικά οικονομικά του ΠΑΣΟΚ και εκείνη να απαντά πως στον εισαγγελέα βρίσκεται το πόρισμα για τα οικονομικά του κόμματος και πως όλα τα κόμματα έχουν αντίστοιχα προβλήματα. Η κ. Γεννηματά κάλυψε εμμέσως τον Γιώργο Παπανδρέου για την τρύπα στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ: Δεν έχω στοιχεία για κακοδιαχείριση εναντίον συγκεκριμένων προσώπων.

Α. Σρόιτερ: Στο γραφείο σας είναι κλειδωμένο το πόρισμα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ. Εσείς θα κάνετε ότι δεν έκανε ο κ. Βενιζέλος.
Φώφη Γεννηματά: Είμαστε στην ενότητα της κοινωνικής πολιτικής και δεν νομίζω ότι έχει σχέση η ερώτησή σας. Το πόρισμα έιναι στα χέρια του εισαγγελέα και κάνει τις απαραίτητες ανακρίσεις και έρευνες. Μακάρι και τα άλλα κόμματα να προχωρούσαν σε αυτού του είδους τον έλεγχο για τα οικονομικά τους. Δεν έχω στοιχεία στα χέρια μου που να δίνει ότι υπάρχει πρόβλημα για κάποιον. Είναι κρίμα που σπαταλάμε τον χρόνο για ερώτηση που δεν αφορά τον λαό. Πρέπει να μας απασχολήσει η λειτουργία του κράτους. Εκλεγμένοι γενικοί γραμματείς για να μην αλλάζει η διοίκηση κάθε φορά που αλλάζουν με την αλλαγή υπουργών.

Α. Σρόιτερ: Εσείς έχετε καταλήξει και απομονώσει εκείνους που ευθύνονται;
Φ. Γεννηματά: Έχουμε με διαφάνεια ερευνήσει τα πάντα και δεν έχω στα χέρια μου στοιχεία για ευθύνη κανενός. Το ΠΑΣΟΚ δεν δανείστηκε χρήματα για να μην τα επιστρέψει.

Ακολούθως, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συνέχισε την επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, κερδίζοντας μέχρι στιγμής τις εντυπώσεις και φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Του καταλόγισε ότι το μόνο που πέτυχε τους επτά μήνες ήταν νέα μέτρα καθώς και για την άρνησή του να δεχθεί κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές. Είπε ο κ. Μεϊμαράκης απαντώντας σε ερώτηση της Όλγας Τρέμη ότι «τα μέτρα που έφερε ο κ. Τσίπρας, είναι το μόνο νέο που έφερε αυτούς τους επτά μήνες. Θέλει να μας πείσει να τον κρίνουμε ανάλογα με τον χρόνο της διαπραγμάτευσης και επειδή ήταν δεκαεπτά ώρες στην Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο η διαπραγμάτευση κρίνεται από το αποτέλεσμα».

Επίθεση όμως εξαπέλυσε και για το ασφαλιστικό λέγοντας ότι "για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε λύση στο ασφαλιστικό πρέπει να προσελκύσουμε επενδύσεις που ο κ. Τσίπρς τις διώχνει να εντοπίσουμε την αδήλωτη εργασία που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έκανε". Είπε ακόμη ότι αν ο ελληνικός λαός μου δώσει την εντολή θα την πάρω για να σχηματίσω κυβέρνηση συνεργασίας, αντιθέτως με τον κ. Τσίπρα που δεν θέλει συνεργασίες και δεν θέλει ούτε να με δει".

Ενας σύντομος διάλογος μεταξύ του Μάκη Γιομπαζολιά και του Παναγιώτη Λαφαζάνη είχε ως αποτέλεσμα να ξεφύγει λίγο ο χρόνος κατά την ερώτηση: Μας έχετε μπερδέψει, είπε ο δημοσιογράφος, θέλετε δημόσια διοίκηση κεντρικού κράτους που θα ποδηγετεί ιδιωτικές επιχειρήσεις; Θέλετε συνταξιοδότηση με βάση τις εισφορές ή αλαλούμ;
Δεν έχω μπερδέψει κανέναν, απάντησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Μπορεί κάποιος να διαφωνεί. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Θέλουμε κράτος που να εξυπηρετεί τον πολίτη. Αυτό σημαίνει σοσιαλιστικό κράτος. Δεν σημαίνει ότι δεν μαχόμαστε και δεν επιδιώκουμε τον εκδημοκρατισμό του κράτους. Όχι φέουδο και κράτος της διαπλοκής. Πρέπει επιτέλους να βάλουμε τέρμα. Αυτό το κράτος θέλουμε που δεν μπορεί να γίνει με μνημόνια και συνθήκες καταλήστευσης του λαού. Θέλει να φύγουμε από τα μνημόνια και να έχουμε πολιτική που θα βάλει στο επίκεντρο τους νέους ανθρώπους».

Σχετικά με το Δημόσιο, ο Σταύρος Θεοδωράκης τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης, την οποία όπως είπε θα επιβάλει, κατακρίνοντας τη συνέχιση της νοοτροπίας του κομματικού κράτους, κατηγορώντας ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑκαι ΠΑΣΟΚ ότι δεν ήθελαν να την εφαρμόσουν. “ To δημόσιο έχει 1.614 οργανισμούς, δεκάδες γραμματείες από οποιαδήποτε άλλη χώρα, αυτό σημαίνει ότι οι άλλοι θέλουν να βολέψουν τα παιδιά τους, συμπληρώνοντας ότι μπορούμε δραστικά να μειώσουμε κόστος, πρόσωπα στα ρετιρέ της εξουσίας.

Απατώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σταθερή στήριξη του ΚΚΕ στην διεύρυνση του Δημοσίου Τομέα υποστήριξε ότι «έχουμε μάθει να ζούμε σε έναν καπιταλιστικό δημόσιο τομέα ο οποίος έχει διαφθαρεί και έχει σαπίσει όχι μόνο του μεγέθους του αλλά και εξαιτίας του ότι είναι συνυφασμένος με μία παράπλευρη εξουσία, που είναι η εξουσία των μεγάλων επιχειρηματικών το μείζων. Βλέπουμε ένα μεγάλο δημόσιο τομέα, αλλά δεν βλέπουμε τον διαφθορέα που είναι το μεγάλο κεφάλαιο. Το ΚΚΕ παλεύει για ένα δημόσιο τομέα ο οποίος ανήκει στο κράτος, αλλά όχι στον καπιταλισμό, αλλά στον εργαζόμενο. Με εργατικό έλεγχο και πραγματικό λαϊκό έλεγχο».

Έκανε λόγω για τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της Υγείας, αλλά και στο θέμα της Παιδείας, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει αναπλήρωση των κενών θέσεων.

Τελευταίος στον κύκλο αυτό απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν απέφυγε τις αόριστες υποσχέσεις για κάποτε στο μέλλον, λέγοντας οτι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί οταν θα προχωρήσει μπροστά η οικονομία, αποφεύγοντας να πει οτιδήποτε άλλο συγκεκριμένο. Πάντως δικαιολόγησε την περίφημη προτροπή του να μην πληρώνουν οι πολίτες το χαράτσι λέγοντας ότι ήταν μια πράξη αντίστασης όταν ακόμη υπήρχαν περιθώρια διαπραγμάτευσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δικαιολογώντας τα σκληρά μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο, είπε ότι πρόκειται για μια συμφωνία με αναγκαίους και επώδυνους συμβιβασμούς και αναρωτήθηκε με νόημα αν θα μπορούσε να έλθει καλύτερη συμφωνία με την τακτική της παράδοσης, που είχε η κυβέρνηση Σαμαρά.

Για την Παιδεία και την Υγεία ο τρίτος κύκλος των ερωτήσεων, όπου ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξαπέλυσε επίθεση εκ νέου στον Αλέξη Τσίπρα. Ξεκινώντας από το θέμα των Πρότυπων σχολείων που κατάργησε ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς είπε ότι "εμείς θέλουμε τους άριστους, θέλουμε τα πρότυπα σχολεία, ο κ. Τσίπρας τα καταργεί. Επίσης τιμώρησε την ιδιωτική παιδεία με 23% στο ΦΠΑ. Οτιδήποτε ιδιωτικό το τιμωρεί και το φορολογεί" ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε ότι "αν δεν συνδέσουμε την Παιδεία με την αγορά, θα συνεχίσουμε να παράγουμε ανέργους. Εμείς θέλουμε μη κρατικά πανεπιστήμια, ώστε να μην πηγαίνουν τα παιδιά μας λόγω ιδεοληψιών της αριστεράς στο εξωτερικό και να δημιουργούν εκεί θέσεις εργασίας".
Ο κ. Μεϊμαράκης μιλώντας με απλό και ρεαλιστικό τρόπο κερδίζει μέχρι στιγμής τις εντυπώσεις, εξαπολύοντας κάθε φορά παράλληλα με την απάντηση στο ερώτημα που του τίθεται και επίθεση στον κ. Τσίπρα.

Την τακτική του Αριστείδη Μπαλτά για την υποβάθμιση ή και κατάργηση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων έδειξε να ενστερνίζεται εμμέσως πλην σαφώς ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας οτι όταν παίρνεις τους καλούς και αρίστους μαθητές απο ένα δημόσιο σχολείο τότε υποβαθμίζεις αυτό το σχολείο. Πάντως προσπάθησε να τηρήσει και προσεκτικές αποστάσεις από το νόμο Μπαλτά, λέγοντας ότι πρέπει να συζητηθεί τι ακριβώς προβλέπει και πως οι αλλαγές στην παιδεία πρέπει να γίνουν με συναίνεση και διάλογο. Ως προς τη σύνδεση των πανεπιστημίων με ερευνητικά κέντρα και την επιχειρηματικότητα διευκρίνισε ότι δεν είναι αντίθετος, αλλά σημείωσε ότι άλλο είναι η σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά και άλλο η παράδοσή της σε αυτή.

Αναφορικά με την Παιδεία ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι χρειάζεται εθνική επιλογή και πέταξε καρφί για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι πρέπει να προστατεύσουμε τους μαθητές από όσα έκανε ο κ.Μπαλτάς στην Παιδεία και χαρακτήρισε ότι είναι εξωφρενικά τα όσα έκανε στην παιδεία ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς δασκάλους.  “H Παιδεία έχει πρόβλημα με τους σαμποτέρ. Αυτοί ήταν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ”, δήλωσε, επίσης. Υπογράμμισε δε ότι θέλουμε υπουργό έξω και μακριά από τα κόμματα. “Έχω πει ότι στην Παιδεία ότι δεν χρειάζεται ένα άτομο του Ποταμιού, αλλά ένα υπουργό εξω και μακριά από τα κόμματα για να οδηγήσουμε την Παιδεία σε μία ευρωπαϊκή ρεαλιστική πολιτική, να κάνουμε σχολεία του μέλλοντος και όχι των κομμάτων. Μάλιστα, πρότεινε να καταργηθούν οι κομματικές νεολαίες στα πανεπιστήμια.

Για το ζήτημα της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση – παρά την εκ θέσεως αντίθεση του ΚΚΕ σε αυτήν – ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι το ΚΚΕ ψήφισε συνολικά «Όχι» στη συμφωνία, ενώ υποστήριξε ότι με αυτό το μέτρο πλήττεται εκ νέου «η λαϊκή οικογένεια, με το χάλι που έχει η δημόσια παιδεία οι άνθρωποι αναγκάζονται να στέλνουν τα παιδιά τους στην ιδιωτική εκπαίδευση». Το ΚΚΕ «πιστεύει ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να καταργηθεί γιατί είναι ένα άδικο μέτρο, στα πλαίσια, όμως, να υπάρξει μία δημόσια, ενιαία δημόσια εκπαίδευση». Εκ νέου ο κ. Κουτσούμπας κλήθηκε να απαντήσει – σε ερώτηση της κας Τρέμη – ότι οι θέσεις του ΚΚΕ δεν είναι διαφορετικές από αυτές που υποστηρίζει η Λαϊκή Ενότητα και επανέλαβε ότι οι θέσεις του κ. Λαφαζάνη είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές του ΚΚΕ, καθώς «οδηγούν σε νέα μέτρα, νέα μνημόνια».

Για την Υγεία ρώτησε η Σία Κοσιώνη τον Παναγιώτη Λαφαζάνη: «Έχετε κατακεραυνώσει τα μνημόνια ότι κατέρρευσαν το δημόσιο σύστημα υγείας. Με την δική σας πρόταση θα λειτουργήσουν ομαλά νοσοκομεία και σχολεία»;
Απαντώντας ο αρχηγός της ΛΑΕ ξεκίνησε από την παιδεία, λέγοντας: «Απαιτείται επανάσταση στην υγεία και στην παιδεία. Η επανάσταση δεν είναι όμως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Επανάσταση στην παιδεία σημαίνει χρήματα για την παιδεία και τα μνημόνια τα κόβουν. Απαιτείται αναβάθμιση συστήματος υγείας αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς προσωπικό και υλικό. Αν θέλουμε λοιπόν να τα χρηματοδοτήσουμε πρέπει να φύγουμε από τα μνημόνια. Να δημιουργήσουμε νέο προϋπολογισμό που θα προβλέπει μεγαλύτερες  δαπάνες για την υγεία και την παιδεία».

Η κυρία Κοσιώνη επανήλθε λέγοντας πως ο κύριος Λαφαζάνης κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι δεν κατάφερε να κάνει διαπραγμάτευση γιατί δεν είχε εναλλακτικό πλάνο. «Τον καλέσατε να κάνει ρήξη» είπε. «Η καταστροφή της χώρας είναι τα μνημόνια. Ερημώνει η χώρα. Δεν είναι ελπίδα το μνημόνιο αλλά καταστροφή. Πρέπει να βρούμε λύση έξω από τα μνημόνια και αν χρειαστεί έξω από την ευρωζώνη», απάντησε ο κύριος Λαφαζάνης.

Για την Υγεία ρώτησε η Μαρία Χούκλη τη Φώφη Γεννηματά: «Η συμφωνία που ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ ενεργοποιεί την εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ. Κάνει πιο φθηνά τα γενόσημα. Φθηνό φάρμακο ή εθνική φαρμακοβιομηχανία»;
«Εκτοξεύτηκε η δαπάνη από 2004 – 2009 από 2,5 δις σε 5,5, δις έριξε έξω τον προϋπολογισμό και κατέρρευσε το εθνικό σύστημα υγείας επειδή δεν υπήρχαν πόροι. Εμείς παλέψαμε και το μειώσαμε. Πρέπει να βρεθούν πόροι για να στηριχθεί το σύστημα υγείας με προσωπικό, γιατρούς και νοσηλευτές και εξοπλισμό. Πρέπει να στηριχθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχουν γίνει βήματα και είναι υγιής κλάδος» απάντησε η κυρία Γεννηματά και όταν επανήλθε η κυρία Χούκλη ρωτώντας τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ σχετικά με το ότι «με το μνημόνιο απελευθερώνεται το επάγγελμα των φαρμακοποιών», είπε: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέταξε λευκή πετσέτα. Έχει δεχθεί δύσκολους όρους. Θα επιχειρήσουμε να τους αλλάξουμε. Αλλά είναι δύσκολα. Η διαπραγμάτευση απαιτεί αξιοπιστία».

Ο Πάνος Καμμένος υπόσχεται ότι θα καταργήσει το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, το οποίο εκείνος συμφώνησε να επιβάλλει η προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα χαρακτηρίζει  απαράδεκτο, θυμίζοντας στο κοινό ότι… έχει πέντε παιδιά που σπουδάζουν. «Στο θέμα της παιδείας έχουμε πολλές φορές αρπάξει το τρενάκι του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «διαφωνήσαμε και στο θέμα με τους αιώνιους φοιτητές». Σχετικά με τα κενά στα σχολεία που κατηγορείται η προηγούμενη κυβέρνηση ότι δημιούργησε, ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι δεν θα έχουμε 25.000 κενά γιατί η κυβέρνηση υπέγραψε να προσληφθούν 19.000. Επίσης, τάχθηκε υπέρ των προτύπων σχολείων.

Ο τέταρτος κύκλος ερωτήσεων αφορά στα εξωτερικά ζητήματα, και ξεκίνησε με την ερώτηση της κ. Ζαχαρέας προς την Φώφη Γεννηματά: «Αν είστε αύριο είστε υπουργός Εξωτερικών και ενημερωθείτε ότι 10 χιλ μετανάστες είναι στη θάλασσα προς Ελλάδα τι θα κάνετε»;

«Δεν θα περιμένω να το ακούσω. Πρέπει να δράσουμε. Το προηγούμενο διάστημα ήταν αδράνεια. Ακούσαμε απίστευτα πράγματα: λιάζονται ότι στήριξαν την τοπική οικονομία. Πρέπει να πείσουμε την ΕΕ ότι έχουμε ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι ελληνικό. Η ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα. Εχουμε ζητήσει διακομματική συνεργασία για υποδομές. Φαίνεται ότι υπάρχουν βήματα προόδου στην ΕΕ αλλά λόγω αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης δεν υπάρχει οργάνωση, δεν έχουν διαχωριστεί οι πρόσφυγες δεν υπάρχουν υποδομές και χρήματα και δεν θα μπορέσουμε να συμμετέχουμε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα» απάντησε η Φώφη Γεννηματά και πρόσθεσε πως απαιτείται «ριζική αλλαγή της ΕΕ στο θέμα των προσφύγων με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα ελληνικά νησιά. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε επικοινωνιακή ανάδειξη επικοινωνιακή των νησιών αυτών γιατί τώρα κλείνονται τα τουριστικά».

Μεταφορά των μεταναστών με... πτήσεις τσάρτερ τις οποίες θα ναυλώσει η Κομισιόν, είναι η απάντηση του ΚΚΕ στον «κατακλυσμό» των μεταναστών που καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά, όπως υποστήριξε ο κ. Κουτσούμπας. Απατώντας σε ερώτηση για το θέμα ο γγ του ΚΚΕ, υποστήριξε ότι «κατ' αρχήν άμεσα θα πρέπει να παρθούν μέτρα έτσι ω΄στε όλοι οι πρόσφυγες ή μετανάστες να μεταφερθούν στις χώρες προορισμούς τους, καθώς δεν έρχονται για να μείνουν στην Ελλάδα. Σκέφτομαι παρέμβαση στην υπηρεσιακή πρωθυπουργό και στον κ. Αβραμόπουλο ούτω ώστε η Κομισιόν να αναλάβει με πτήσεις να μεταφέρει τους μετανάστες στους χώρους προορισμούς τους».

Όσο για το κατά πόσο μέρος των μεταναστών-προσφύγων θα μπορούσαν να «χρησιμοποιηθούν» στην Ελλάδα ως εργαζόμενοι, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο σε μία χώρα με 1,5 εκατ. ανέργους, με δεδομένο ότι οι αποδοχές τους θα είναι μηδαμινές.

Να δίνουμε άσυλο και άδεια παραμονής σε όλους; Αντικρίσατε έλληνες να εκμεταλλεύονται τους μετανάστες όπως είπε είπε η Χριστοδουτλοπούλου, ρώτησε ο κύριος Σρόιτερ τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. «Δεν το είδα αυτό που είπε η κα Χριστοδουλοπούλου. Αυτό που είδα ήταν μια ανείπωτη τραγωδία. Στην Μυτηλίνη και αλλού. Η Ευρώπη είναι υπεύθυνη γι αυτή την τραγωδία καθώς το ευρωπαϊκό κατεστημένο δημιούργησε το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα. Τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους τους στήριξαν και οι υποτελείς κυβερνήσεις μας. Έχουμε διώξει την πρεσβεία Συρίας. Δεν μας άρεσε ο Ασαντ και προτιμήσαμε τους τζιχαντιστές; Αυτό που χρειάζεται είναι μεγάλα κονδύλια για να ανακουφιστούν τα προβλήματα».

Οι πρόσφυγες ψάχνουν ένα καλύτερο μέλλον. Όμως γιατί επιλέγουν και προσπαθούν να φθάσουν όχι στην Ρωσία αλλά στην Γερμανία, ρώτησε εκ νέου ο Αντώνης Σρόιτερ, με τον κ. Λαφαζάνη να απαντά: «Πού να πάνε κ. Σρόιτερ; Στην Αφρική; Πάνε στην Ρωσία και κυρίως στην Ευρώπη. Όμως η Ελλάδα δυστυχώς είναι η πύλη. Επίσης μην ξεχνάμε ότι έχουμε και εδώ πρόσφυγες τους δικούς μας νέους. Η νεολαία που αναγκάζετε να εγκαταλείψει την χώρα λόγω μνημονίων».

Διαφώνησε πλήρως για το θέμα της ιθαγένειας ο Πάνος Καμμένος, όπως αποκάλυψε κατά κατά διάρκεια του ντιμπέιτ και δήλωσε μάλιστα  ότι αν είχε το δικαίωμα βέτο θα το είχε θέσει. Για το θέμα του μεταναστευτικού, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων δήλωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες είναι και οι λαθρομετανάστες, καθώς, όπως είπε, οι πρώτοι θα φύγουν προς την Ευρώπη. «Δυστυχώς επιβεβαιώθηκα για τους πρόσφυγες», τόνισε ο Καμμένος. Πρότεινε παράλληλα τα νησιά αυτά να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτασης ανάγκης, να ενισχυθούν οικονομικά και να  μπουν περισσότερα πλοία για να μεταφέρονται από τα νησιά και να καταγράφονται μέσα στα πλοία. “Το φαινόμενο είναι τεράστιο” τόνισε.  “Πρέπει να ξεχωρίσουμε τις πολιτικές μας για τους πρόσφυγες και τους λαθρομετανάστες”, ανέφερε, επίσης, και τόνισε ότι η  Ευρώπη μέσω της Γερμανίας ήρθε να μας απειλήσει για τους πρόσφυγε.

Για το μεταναστευτικό ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είπε ότι η επίσημη θέση του κόμματος εκφράζεται από τον πρόεδρο του κόμματος και αποδοκίμασε βουλευτές του που εξέφρασαν επιθετικές θέσεις κατά των μεταναστών. Όπως και στις προηγούμενες θεματικές δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι "ενώ έβλεπε το πρόβλημα να έρχεται δεν προετοιμάστηκε". Ειδική αναφορά έκανε στην φράση του κ. Τσίπρα ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. "Και υπάρχουν θαλάσσια σύνορα και πρέπει να φυλάσσονται. Μην χάσουμε και κανένα νησάκι επειδή ο πρωθυπουργός λέει ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης. Είπε ακόμη ότι "τα κόμματα καλά θα κάνουν να μην επισκέπτονται υποκριτικά τώρα τα νησιά", ενώ σε ερώτηση για το αν προσπαθεί να πάρει ψηφοφόρους που κατευθύνονται προς την Χρυσή Αυγή άσκησε και έμμεση κριτική στον τρόπο που διεξάγεται το ντιμπέιτ λέγοντας "μάλλον τα κόμματα που δεν συμμετέχουν μπορεί να κερδίζουν από τον τρόπο που διεξάγεται η συζήτηση".

Μπορούσαμε να έχουμε κάνει πολλά στην αρχή, πριν τα κύματα γίνουν τσουνάμι τόνισε  ο κ. Θεοδωράκης για το θέμα του μεταναστευτικού και επέρριψε ευθύνες στην απελθούσα κυβέρνηση, λέγοντας ότι έκαναν αστεία πράγματα και έχασαν λεφτά "Βγήκε ο ΟΗΕ και μας επιβεβαίωσε, λέγοντας ότι δεν έχουν με ποιον να συνεννοηθούν στην κυβέρνηση", δήλωσε στη συνέχεια. Ο πρόεδρος του Ποταμιού δήλωσε ότι το Ποτάμι λέει "ναι” στους πρόσφυγες, αλλά “όχι” στην ανεξέλεγκτη ροή μεταναστών. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει αν ντρέπεται για αυτή την εικόνα και πως πρέπει να σταματάει τους πρόσφυγες.  Το καλοκαίρι βρέθηκα δύο φορές στα σύνορα εκεί που δεν τολμούν να πάνε οι Υπουργοί του κ. Τσίπρα, είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και τόνισε ότι θα συγκρουστούμε με την Ευρώπη μέχρι να το λύσουμε.

Επόμενος γύρος ερωτήσεων η εξωτερική πολιτική και η άμυνα, με τον κύριο Μεϊμαράκη να απαντά για το θέμα των υποβρυχίων ότι «έχει απαντηθεί και υπάρχει απόφαση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής». Επανήλθε όμως εναντίον του κ. Τσίπρα επισημαίνοντας ότι παρότι είχε την ευκαιρία «ο κ. πρωθυπουργός δεν μας είπε τίποτε για τα θαλάσσια σύνορα που πρέπει να φυλάσσονται. Ακολούθως υποστήριξε ότι στην εξωτερική πολιτική η κυβέρνηση δεν μας άφησε κανέναν σύμμαχο». Αντίθετα απάντησε σε αναφορά του κ. Τσίπρα για το χρέος λέγοντας ότι «τριακόσια δισ. χρεώθηκε η χώρα σε 40 χρόνια και 90 δις κόστισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα το τελευταίο επτάμηνο».

Τη άποψη οτι η χώρα απέκτησε κύρος και σοβαρότητα στη εξωτερική πολιτική επι των ημερών του εξέφρασε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας οτι ανέπτυξε μία ενεργητική και πολυδιάστατη πολιτική στο διεθνές πεδιο. Αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Ρωσία υπογράμμισε οτι δεν ζήτησε ποτε οικονομική βοήθεια, παρά μόνο ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων, ενω δήλωσε οτι επιθυμεί να γίνει η χώρα ενεργειακός κόμβος. Αρνήθηκε πάντως οτι με τις κινήσεις του και τη διατάραξη των σχεσεων με τους συμμάχους αποδυναμώθηκε η ασφάλεια της χώρας. Ανέφερε μάλιστα οτι υπήρξε κρίση με την Άγκυρα, με την ανακήρυξη παρανομου τουρκικού πεδιου βολης και την οποια απέτρεψε η Αθηνα.

Η Όλγα Τρέμη έθεσε την ερώτηση στην θεματική ενότητα αυτή προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ρωτώντας τον: «Ο Τσίπρας λέει ότι δεν πήγε στην Ρωσία για να ζητήσει χρήματα. Πρόσθεσε ότι αν κάποιοι έχουν αυταπάτες ότι η Ρωσία είναι συνέχεια της ΕΣΣΔ, να τις λύσουν». Γιατί αν η ελλάδα χρηματοδοτηθεί από μια Τρίτη χώρα Ρωσία – Κίνα – Ινδία είναι κακό πράγμα, απάντησε ο κύριος Λαφαζάνης διερωτώμενος και πρόσθεσε: «Δηλαδή όταν παίρνουμε χρήματα τα οποία είναι με αντάλλαγμα μνημόνια και υποδούλωση από το ευρωπαίκό κατεστημένο είναι καλά; Δεν βλέπω τίποτε το μεμπτό να έχουμε καλές σχέσεις με όλες τις χώρες και με εποφελείς όρους να δανειοδοτούμαστε. Η συμφωνία με Ρωσία υπάρχει και αφορά τεράστιο έργο δημιουργίας αγωγού. Τι θα γίνει. Θα προχωρήσει; Τι θα κάνει η κυβέρνηση;
«Προκαταβολή πήρατε; Θα πάρετε; Λέτε ότι ευθύνεται η κυβέρνηση αν δεν έρθουν τα χρήματα» επανήλθε η Ολγα Τρέμη. «Υπάρχει διακρατική συμφωνία που προβλέπει συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν για να έρθουν τα χρήματα» απάντησε ο κύριος Λαφαζάνης.

Σε ερώτηση αναφορικά στο γιατί το ΚΚΕ αντιδρά στην εξάλειψη της απειλής των τζιχαντιστών με στρατιωτικά μέσα, αλλά και γιατί επιμένει να παραμένει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι όσα χρόνια παραμένει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ το μόνο που έχει βιώσει είναι.. δυστυχία και απώλειες, ενώ δεν παρέλειψε να «ρίξει» και καρφί στον πρώην υπουργό Άμυνας Π. Καμμένο, σχετικά με τη νατοϊκή βάση της Καρπάθου. Σχετικά με τους τζιχαντιστές υποστήριξε ότι «δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με εκείνους που τους δημιούργησαν, τους εξόπλισαν και τους εκπαίδευσαν. Και μιλάμε για την Αμερική. Είναι μία ομάδα φανατική, οι οποίοι εκφράζουν συγκεκριμένα και οικονομικά συμφέροντα». Δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει ως... μεγάλη καπιταλιστική δύναμη τη Ρωσία και -σαφώς στέλνοντας μήνυμα στον κ. Λαφαζάνη – προσέθεσε ότι όσοι νομίζουν ότι «η Ρωσία είναι συνέχεια της Σοβιετικής Ένωσης, αυταπατώνται».  

Μπορεί ο Σταύρος Θεοδωράκης να τάχθηκε υπέρ της διεκδίκησης του κατοχικού δανείου, αλλά κατά του φαίνεται η Ελλάδα ως φτωχός συγγενής. "Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει το κατοχικό δάνειο, αλλά όχι να φαίνεται ότι είμαστε φτωχός συγγενής που διαμαρτύρεται για το παρελθόν”, είπε χαρακτηριστικά.  Τόνισε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ζωή Κωνσταντοπούλου δημιούργησε το θέμα με το κατοχικό δάνειο τη δεδομένη στιγμή για να καλύψει τη φασαρία στο εσωτερικό του κόμματος. Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει νόημα να απομονωθεί, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει φίλους και κυρίως συμμάχους  "Συγκρουόμαστε με την Ευρώπη αλλά πρέπει να ξέρουμε πότε να δίνουμε τις μάχες", τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Την Φώφη Γεννηματά ρώτησε κατόπιν η Σία Κοσιώνη: «Το ΠΑΣΟΚ κατηγορήθηκε ότι εκχώρησε εθνική κυριαρχία βάζοντας την χώρα στα μνημόνια. Παίξατε το γεωπολιτικό χαρτί της χώρας όπως έκανε ο Τσίπρας»; «Σήμερα επιβεβαιώνεται η εθνική γραμμή που χάραξε το ΠΑΣΟΚ από το 2010. Μια είναι η επιλογή: η παραμονή στο ευρώ στην ευρωζώνη. Το ΠΑΣΟΚ το ξεκίνησε μόνο του και λοιδορούμενο. Σήμερα όλοι αναγνωρίζουν ότι άλλος δρόμος θα ήταν της φτωχοποίησης. Αυτό το χαρτί δεν το έπαιξε ο Τσίπρας. Πήγα μόνη μου 3 φορές στους ευρωπαίους εταίρους σοσιαλδημοκράτες. Δεν το έκανε το τραινάκι του τρόμου Τσίπρα Καμμένου. Τους είπα να κοιτάξουν τον ευρωπαϊκό χάρτη και να σκεφτούν τι θα είναι αν δεν εντάσσεται η Ελλάδα την ώρα που υπάρχουν τόσα προβλήματα. Αυτό έγειρε την πλάστιγγα».

Πάντως όταν η κυρία Κοσιώνη ρώτησε αν θα προτείνει τον Γιώργο Παπανδρέου για κάποιο αξίωμα, εκείνη τον υπερασπίστηκε... αποστρατεύοντάς τον: «Σήκωσε το βάρος σε μια δύσκολη περίοδο. Δεν τον αφορούν τα αξιώματα. Είναι αντιδεοντολογικό να κάνουμε αυτή την συζήτηση και μάλιστα ερήμην του. Κρατώ ότι λέτε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συμβάλει στην σταθερότητα της επόμενης ημέρας».

Θέλουμε να δώσουμε κατοικίες στους ένστολους πέρα από τα χρήματα που θα τους επιστραφούν βάσει απόφασης του ΣτΕ, υποσχέθηκε ο Πάνος Καμμένος, σε ερώτηση για την εξωτερική πολιτική. Κακώς δεν δόθηκαν τα χρήματα αυτά υποστηρίζει σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να επιστραφούν αναδρομικά οι κρατήσεις των ενστόλων. Τόνισε δε ότι η πρώτη απόφαση που πήρα ως υπουργός Αμυνας είναι να δοθεί το επίδομα παραμεθορίου και και να πάρουν οι ένστολοι όσα έχασαν. Ο κ. Καμμένος επιτέθηκε κατά του προέδρου της ΝΔ κ.  Μεϊμαράκη για την ανακοίνωση του κόμματος στην οποία επισημαίνεται ότι ο νυν αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης ήταν υπασπιστής του Γιάννου Παπαντωνίου και άρα -κατά την άποψη της ΝΔ- γνωρίζει τι συνέβη με την υπόθεση των υποβρυχίων.

Ο τελευταίος γύρος του ντιμπέιτ αφορά στις ελεύθερες ερωτήσεις, όπου οι δημοσιογράφοι ρωτούν ό,τι θέλουν τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο κύριος Γιομπαζολιάς ρώτησε τη Φώφη Γεννηματά αν η επαναδημιουργία της μεγάλης σοσιαλδημοκρατικής παράταξης θα γίνει με τα υπόλοιπα της ΔΗΜΑΡ και γιατί όχι με τον μνημονιακό και ρεαλιστικά μεταλλασσόμενο ΣΥΡΙΖΑ. «Την ανασυγκρότηση κεντροαριστεράς θα την πετύχουμε τους χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα που ανταποκρίνονται σε όλη την χώρα. Ο κ. Τσίπρας ούτε ως λαθρεπιβάτης δεν μπορεί να περάσει από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Ούτε το θέλει ούτε μπορεί. Το κάνουμε με την ΔΗΜΑΡ και η ανταπόκριση είναι τεράστια. Σε όλους πορευτήκαμε και ονειρευτήκαμε μαζί τους καλώ να γυρίσουν το σπίτι τους. Το ΠΑΣΟΚ ήταν και θα παραμείνει για πάντα το κοινό μας σπίτι».

Χιουμοριστικά απάντησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα αν τον πήγε τελικά στο Νομισματοκοπείο το ταξί, αναφερόμενη στο σποτ του: «Θα υπάρξει και δεύτερο σποτ που θα δείχνει την ληστεία που θα κάνω στο νομισματοκοπείο. Ξεκινήσαμε με ένα κόμμα να στηρίζει το μνημόνιο και σήμερα υπάρχουν 5 κόμματα που στηρίζουν το τρίτο μνημόνιο. Όταν κανείς μπαίνει στο μνημονιακό σωλήνα βγαίνει ομογενοποιημένος. Οσοι στηρίζουν τα μνημόνια συνεργάζονται σε κυβερνήσεις και θα το δούμε. Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε ριζοσπαστικό πρόγραμμα όπως εθνικοποίηση τραπεζών μέσα στην ευρωζώνη αλλά δεν γίνεται».

Ο κ. Θεοδωράκης σε ερώτηση της κ. Χούκλη για τα περί Αλέξη προχώρα σε στηρίζουμε, αναφορικά με την υπογραφή της συμφωνίας, ξεκαθάρισε ότι με τον  Αλέξη Τσίπρα έπρεπε να συνεργαστούμε όπως και τον κ. Μειμαράκη για να περάσει η χώρα από ένα δύσκολο κάβο και το κάναμε. Πρόσθεσε ότι Βουλή η προηγούμενη η έδειξε ότι πως θα ήταν η Ελλάδα αν τα κόμματα υποχωρούν και βάζουν μπροστά την Ελλάδα. “Και του είπαμε φέρε μία συμφωνία πριν κλείσουν τράπεζες και αν την είχε φέρει νωρίτερα θα είχε γλιτώσει η Ελλάδα τα χειρότερα.
Σχετικά με τις επιθέσεις περί διαφθοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι  πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, δεν θα δεχθούμε καμία επίθεση, ο Ποτάμι απαντά ότι «εδώ είμαστε να συγκρίνουμε τα βιογραφικά μας».

«Μέχρι να πάμε στις εκλογές ο κ. Τσίπρας θα έχει γίνει ξανά αντιμνημονιακός», είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προκαλώντας τον αντίπαλό του στο ερώτημα αν ζητά κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί φοβάται ότι μετά τις εκλογές μπορεί να γίνει αντιμνημονιακός αν βρεθεί στην αντιπολίτευση. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «αν ο κ. Τσίπρας βγει πρώτος είναι πολύ πιθανό να μην έχει τους βουλευτές να εφαρμόσει την συμφωνία. Τον καλώ λοιπόν για το καλό της χώρας να συνεννοηθούμε σε ένα ελάχιστο πρόγραμμα. Προτίθεμαι μάλιστα να πάω και στην Κουμουνδούρου για να συζητήσουμε εκτεταμένα». Κλείνοντας είπε ότι «Τσίπρας σημαίνει συνεχείς εκλογές, αστάθεια και αβεβαιότητα».

Απαντώντας σε ερώτηση της Ολγας Τρέμη για το σενάριο σχηματισμό κυβέρνησης σύμπραξης περισσότερων του ενός κομμάτων ο κ. Καμμένος απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα και εμφανίστηκε ανοιχτός σε μετεκλογικές υπό προϋποθέσεις. Υποστήριξε όλο νόημα  ότι “αποδείξαμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε”, αναφερόμενος στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, ο κ.Καμμένος πέταξε  βολές κατά του ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας εκθέσεις… παιδιών. “Θα σας διαβάσω  πώς περιγράφουν οι μαθητές το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι”, τόνισε και ξεκίνησε με το πρώτο λέγοντας ήταν  ένα πολύ μεγάλο κόμμα, αλλά τώρα έχουν πεθάνει... αφήνοντας αιχμές για εμπλοκή στελεχών σε σκάνδαλα. Στη συνέχεια ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ σχολίασε ότι είναι όμως ζωντανοί στο ΠΑΣΟΚ όσοι συμμετείχαν στα σκανδαλα. Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με όσους είναι με τους μεγαλοεργολάβους και τη λίστα Λαγκάρντ, δήλωσε χαρακτηριστικά. Αν και δεν έκανε καμία αναφορά στη ΝΔ, για το Ποτάμι τόνισε ότι με τον κ. Θεοδωράκη ότι  δεν έχω κανένα  πρόβλημα προσωπικά. Αλλά, όπως πρόσθεσε, να  μας πει τη στάση του για τα εθνικά θέματα, για τη Θράκη γιατί διάφορα στελέχη έχουν πει διάφορα, όπως είπε.

Ένταση προκλήθηκε στο στούντιο οταν ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε σε τηλεοπτικές επιχειρήσεις, επιμένοντας στις ρυθμίσεις που εχει εξαγγείλει με το νομοσχέδιο για τις συχνότητες. Πρεπει να σταματήσει η ασυδοσία, η ανομίας και η αδικία τονισε ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας βαρείς υπαινιγμούς για τηλεοπτικά κανάλια που δεν τηρούν τους νομούς, αλλα εξασφαλίζουν δάνεια, οταν υγιείς και νόμιμες επιχειρήσεις δεν μπορουν.
Στο σημείο εκείνο αντέδρασε η δημοσιογράφος Όλγα Τρέμη, με τον κ. Τσίπρα να τη ρωτάει "έχετε τη μύγα και μυγιαζεστε;". Ακολούθησε πανδαιμόνιο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίζει οτι ο διαγωνισμός για τις συχνότητες και το μονοπώλιο στις ψηφιακές άδειες θα γίνει, χωρις αδικίες και χωρις εκδικητικοτητα, ενω η κυρία Τρέμη σημείωνε οτι ειναι εργαζόμενη και οτι πρεπει να ξεκαθαρίζονται ορισμένα πραγματα.

Στην επόμενη ενότητα, κάθε αρχηγός πήρε το λόγο και είχε την ευκαιρία να θέσει ερώτημα σε κάποιον άλλο. Ο κ. Τσιπρας αφιέρωσε το χρόνο που ειχε για να ρωτήσει κάποιον αλλο αρχηγό, στη απάντηση που θέλησε να δωσει στον κ. Μειμαρακη σε δυο θεματα. Στο οτι η κυβέρνησή του χρέωσε τη χώρα 90 δις ευρω σε επτά μήνες και οτι η συμφωνία δεν προβλέπει να ρύθμιση του χρέους. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε οτι το δάνειο δεν επιβαρύνει το χρέος αλλά ανακυκλώνει απλά τα παλαιότερα δάνεια, που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενω επικαλέστηκε αναφορές στη συμφωνία και δηλώσεις ευρωπαϊκών παραγόντων για τη επικείμενη συζήτηση ελάφρυνσης του χρέους.

«Ξέρω καλά οικονομικά γιατί τα έχω σπουδάσει και έχω κάνει και διδακτορικό» απάντησε ο κ. Μεϊμαράκη στην αιχμή του κ. Τσίπρα ότι δεν γνωρίζει οικονομικά και συνέχισε: «Φεσώσατε την χώρα περίπου 90 δις σε επτά  μήνες. Αν δεν είχαμε το δημοψήφισμα δεν θα είχαμε φόρτωμα 25 δις μόνο για τις τράπεζες. Για τα υπόλοιπα, διαβάστε το κείμενο της συμφωνίας, εγώ δεν μιλάω καλά ξένες γλώσσες, εσείς προλάβατε και τα μάθατε». Σε έντονο ύφος απάντησε και στον κ. Καμμένο για τα όσα είπε περί των υποβρυχίων όταν ήταν υπουργός Άμυνας λέγοντας ότι κι άλλη φορά έχει καταδικαστεί στην περίπτωση με τον Αντρίκο Παπανδρεόυ για να καταλήξει: «Επειδή μένει εκτός βουλής έχει παλαβώσει».

Την παγιωμένη θέση του ΚΚΕ, ότι η δική του πρόταση είναι αυτή που θα φέρει τη λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, επέλεξε να «χρησιμοποιήσει» ο γγ του κόμματος, Δ. Κουτσούμπας κατά τον γύρο των «ελεύθερων τοποθετήσεων». Υποστήριξε ότι όλα τα κόμματα – τα οποία συμμετείχαν στο debate – έχουν συγκυβερνήσει και ψηφίσει μνημόνια, το καλύτερο όλων θα ήταν ο ελληνικός λαός να ακούσει καλύτερα τις προτάσεις του ΚΚΕ και να στηρίξει τη δική του εναλλακτική λύση. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «είναι φανερό ότι ο ελληνικός λαός τα δοκίμασε όλα. Από τους εκπροσώπους των κομμάτων που είμαστε εδώ, υπάρχουν κυβερνώντες. Ψήφισαν μαζί τα μνημόνια, τα κόμματά τους. Άρα πρέπει ο ελληνικός λαός να σκεφτεί ότι υπάρχει μία άλλη λύση, καθώς χρόνια τώρα βρισκόμαστε με τον λαό μας υποζύγιο και γι' αυτό θα πρέπει να σκεφθεί αυτά που προτείνει το ΚΚΕ. Γιατί υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι, οικοδόμοι, μηχανικοί την ίδια ώρα που υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε υποδομές, γιατί ενώ υπάρχουν Έλληνες παραγωγοί γάλακτος, τα super markets είναι γεμάτα με εισαγόμενο γάλα».

Την ενότητα έκλεισε η Φώφη Γεννηματά: «Αυτή η αντιπαράθεση πρέπει να σταματήσει είναι στείρα και άγονη. Δεν αφορά την ελληνική οικογένεια που έχει βρεθεί στο κέντρο της κρίσης. Η ελληνική οικογένεια είναι το κύτταρο της επιβίωσης. Η οικογένεια επιβιώνει μέσα από την συνεννόηση και την δουλεία. Είμαι γυναίκα και γνωρίζω καλά. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την χώρα ως οικογένεια και οφείλουμε να συνεννοηθούμε. Να δεσμευτούμε σήμερα ότι θα εξασφαλίσουμε την επόμενη ημέρα κυβέρνηση σταθερή και αποτελεσματική για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Σας καλώ να δεσμευτείτε όλοι χωρίς προαπαιτούμενα και όρους. Πρέπει να καταργήσουμε το μπόνους των 50 εδρών εμείς μιας και δεν το έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Τέλος, ξεκίνησε ένας αντίστροφος κύκλος, από το μικρότερο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα προς το μεγαλύτερο, με την Φώφη Γεννηματα να ξεκινά: «Το μνημόνιο-αντιμνημόνιο ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Στο παρελθόν ανήκουν τα προγράμματα Ζαππείου και Θεσσαλονίκης. Μιας και δεν έσκισαν τα μνημόνια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ας σκίσουν τον λαϊκισμό. Η ελπίδα που συνετρίβει κάτω από το 3 και επαχθέστερο μνημόνιο που έφερε ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ . Για να αντιμετωπιστεί απαιτείται η συγκυβέρνηση όλων. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση 4ετίας για να έρθουν επενδύσεις ανάπτυξη και να γίνει αναδιανομή του πλούτου. Ζητώ την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και να είμαστε 3η δύναμη. Είμαι αποφασισμένη να τιμήσω την εμπιστοσύνη του λαού και να διασφαλίσω ότι η χώρα θα έχει κυβέρνηση φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων».

Οι Ανελ γεννήθηκαν μέσα από τα Μνημόνια. Από τα τη σύγκρουση  που προέκυψε κατά των μνημονίων. Δεν είμαστε στις λίστες Λαγκάρντ και στηρίξαμε μία κυβέρνηση της Αριστεράς.  Δεν διαγράψαμε εκατομμύρια ευρώ χρέη από τις τράπεζες όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Υπογράψαμε μία συμφωνία για να κρατήσουμε όρθια τη χώρα, δεν είμαστε ευτυχείς, τόνισε και κατέληξε: «Μπορεί να μη καταργήσαμε τα ΕΝΦΙΑ, αλλά  κρατήσαμε τη χώρα».

Στους νέους και στις νέες αλλά και σε όσους στο παρελθόν ψήφισαν ΚΚΕ, αλλά κατόπιν βρήκαν αποκούμπι σε κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία τελικά τους απογοήτευσαν, απευθύνθηκε ο γγ του ΚΚΕ, στη δική του τοποθέτηση. Όπως δήλωσε «απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, στο λαό της πατρίδας μας, στους νέους και τις νέες, όσους έφυγαν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ και βρέθηκαν αντιμέτωποι με απογοητεύσεις. Τους λέμε να μην επιστρέψουν στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, στον ΣΥΡΙΖΑ και να μην δώσουν δύναμη στα κόμματα που στήριξαν τα μνημόνια. Απευθυνόμαστε σε όλους και να σκεφτούν τι έκαναν αυτά τα κόμματα. Ζητούμε να κάνουν το ΚΚΕ πιο δυνατό. Οι κοκορομαχίες που ακούσαμε πριν δεν σημαίνει ότι θα κάνουν κυβέρνηση, θα κάνουν».

Μετά το πρώτη φορά Αριστερά, προτείνουμε πρώτη φορά στα σοβαρά, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης και πρόσθεσε ότι στα ψηφοδέλτια του Ποταμιού δεν υπάρχουν παιδιά του κομματικού σωλήνα και άεργοι, αλλά άνθρωποι που ξέρουν. “Τους έχουμε πληρώσει ακριβά”, δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Υπογράμμισε δε ότι εργασία,  δικαιοσύνη,  παιδεία είναι η νέα ιδέα που θα φέρει το Ποτάμι. Νωρίτερα, δήλωσε ότι το Ποτάμι δεν χρωστά πουθενά και σε κανέναν τραπεζίτη, εμείς δεν έχουμε γραφεία, δεν έχουμε έξοδα και δεν χρωστάμε. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι τα χρεοκοπημένα. “Ο κ. Μειμαρακης θα κυβερνήσει με τους παλιούς υπουργούς και ο Τσίπρας με τον Μπαλτά των κλειστών  σχολείων, την κ. Τασία”; αναρωτήθηκε ο κ. Θεοδωράκης και ζήτησε “να μας πουν με ποιους θα κυβερνήσουν”.  “Με ποιους θα κυβερνήσουν η ΝΔ κι ο ΣΥΡΙΖΑ; Πρέπει να δώσουν μια απάντηση στον ελληνικό λαό”, υπογράμμισε

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ξεκίνησε το μήνυμά του λέγοντας πως «Πρώτη φορά σοβαρά» δεν είναι το 3ο μνημόνιο. «Είναι η τρίτη φορά καταστροφή της χώρας. Το πραγματικό δίλημμα είναι μνημόνιο - αντιμνημόνιο. Το μνημόνιο σημαίνει λιτότητα και καταστροφή του αγροτικού κόσμους και των συνταξιούχων. Το μνημόνιο σημαίνει ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου. Σημαίνει εθνική υποτέλεια. Η χούντα της τρόικας να καθορίζει το πότε θα ανοίγουν ακόμα και τα φαρμακεία. Το σύγχρονο νεανικό ελπιδοφόρο είναι το αντιμνημόνιο όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα. Αυτοί που ακυρώνουν την δημοκρατία μας λένε τωρα ναι στην εφαρμογή του μνημονίου. Όμως υπάρχει εναλλακτική. Δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Υπάρχει εναλλακτική λύση και η μόνη δύναμη που μπορεί να την υπηρετήσει με συνέπεια είναι η Λαϊκή Ενότητα».

«Κοιτώ τους Έλληνες πολίτες στα μάτια, τους ζητώ να πάνε στην κάλπη αφού θα έχουν κρίνει και θα έχουν συγκρίνει», είπε στο κλείσιμό του στο ντιμπέιτ, ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μειμαράκης. Συνέχισε ότι με την συναισθηματική τους ψήφο στις προηγούμενες εκλογές άθελά τους έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τις συνέπειες τις πληρώνουμε τώρα. Ο κ. Μειμαράκης είπε ακόμη ότι η ΝΔ είναι η παράταξη που μπορεί να συνθέσει, και πρόσθεσε ότι ο ίδιος γνωρίζει τα προβλήματα, δικηγορεί και είναι στην πιάτσα. Έθεσε το ερώτημα «ποιός θα φέρει επενδύσεις και δουλειές» και κάλεσε τους ψηφοφόρους να σκεφθούν ψύχραιμα και να ψηφίσουν τη ΝΔ.

Οι εκλογές ειναι μια ευκαιρία να ξεμπερδεύουμε με το παλιό, με το καθεστώς της διαπλοκής, της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας, ειπε ο Αλέξης Τσιπρας κλείνοντας την τέλη οπτική αναμέτρηση. Οι κρίσιμες μάχες είναι μπροστά μας υπογράμμισε και ζητησε να μην αφήσουν οι πολίτες να γυρίσει η Ελλαδα πίσω. Υπεραμύνθηκε δε του δημοψηφίσματος λέγοντας οτι ζήτησε έγκριση νησί καλύτερη συμφωνία μες στο ευρώ και αυτό έκανε.


Πηγή : protothema.gr