Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Θεοδωρικάκος : Θλιβερά και προκλητικά ψέματα της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας

 


Θλιβερά και προκλητικά ψέματα εις βάρος της Ελλάδας χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού (ισχυρίστηκε ότι συνελήφθη στην Τουρκία Κούρδος ο οποίος είπε ότι είχε εκπαιδευτεί δήθεν στο Λαύριο), μιλώντας σήμερα κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στον νέο γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Καραμαλάκη από τον απερχόμενο Κωνσταντίνο Τσουβάλα.

«Η τουρκική προκλητικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο ακραίας ρητορικής» δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε: «Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο των παράτυπων μεταναστών, χρησιμοποιώντας τον ως διαρκή μοχλό απειλής προς όλη την Ευρώπη, ο υπουργός Εσωτερικών της επαναλαμβάνει και χθες τα γνωστά θλιβερά και προκλητικά του ψέματα σε βάρος της Ελλάδας. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, Όλοι γνωρίζουν πως η Ελλάδα αποτελεί σήμερα τη διεθνή και αξιόπιστη δύναμη της πιστής και αποφασιστικής εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και όλοι γνωρίζουν πως οι Έλληνες είμαστε απολύτως ενωμένοι στον σεβασμό των συνόρων μας, των διεθνών μας υποχρεώσεων αλλά και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής. Άλλοι ας αλλάξουν τη ρότα τους».





Η Ελλάδα ενημερώνει ΕΕ, ΗΠΑ, ΟΗΕ και ΝΑΤΟ για τις προκλήσεις των Τούρκων

 



Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, πέρα από την άμεση ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων, συμπεριλαμβανομένου του ΥΕ/ΑΕ Borrell και των ΗΠΑ το περασμένο Σάββατο, αποστέλλει άμεσα σχετικές επιστολές σε όλα τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και τον φιλότουρκο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Στις εν λόγω επιστολές θα παρατίθενται αυτούσιες οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων. Μάλιστα οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η Ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το κείμενο των δηλώσεων αυτών είναι τόσο εξωφρενικό που παρέλκει οποιοσδήποτε σχολιασμός.



Οδηγός αγροτικού αυτοκινήτου στην Μύκονο έσερνε άλογο


 

Λίγες ημέρες μετά το περιστατικό με τον βασανισμό ενός γαϊδουριού από τον αντιδήμαρχο Ζίτσας στα Ιωάννινα, άλλο ένα περιστατικό κακοποίησης ζώου βλέπει το φως της δημοσιότητας αυτή την φορά στην Μύκονο.

Σύμφωνα με το Star το νέο περιστατικό κακοποίησης ζώου σημειώθηκε στην Μύκονο με δράστη έναν οδηγό αγροτικού αυτοκινήτου στο οποίο είχε δέσει άλογο με σχοινί και το έτρεχε.

Το περιστατικό καταγράφηκε στην επαρχιακή οδό Μυκόνου-Άνω Μεράς, στο ύψος της Φτελιάς, με κατεύθυνση προς τη χώρα της Μυκόνου.

Φιλοζωικά σωματεία φέρονται να ετοιμάζονται να στείλουν επιστολή στην αστυνομία με την οποία θα ζητούν να εντοπιστεί ο δράστης και να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο εντοπισμός του είναι εύκολος καθώς φαίνεται καθαρά η πινακίδα του αγροτικού αυτοκινήτου.






Πιτσιόρλας σε Τσίπρα: Αλέξη, γιατί με παρακολουθούσες;

 



Ο πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλά στην εφημερίδα στα «ΝΕΑ» για την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ και ζητά εξηγήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα.

Με παρακολουθούσαν οι δικοί μου άνθρωποι- Σοκαρισμένος, θυμωμένος μα κυρίως πικραμένος ο πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ μιλά στα «ΝΕΑ» για την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ και τον Αλέξη Τσίπρα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΜΗΤΣΟ

Αν κάτι έχω συγκροτήσει από τις συναντήσεις μου με τον Στέργιο Πιτσιόρλα σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, είναι ότι δεν είχε ποτέ ύφος. Οπως ήταν πριν από το 2015, ήταν κι όταν διαχειριζόταν ένα Ταμείο πολλών δισεκατομμυρίων. Κι όταν τον ρωτούσα τι γύρευε με μια παρέα ανθρώπων διψασμένων για την εξουσία, μου απαντούσε «κάνω τη δουλειά μου».

Αυτή τη φορά συνάντησα έναν άνθρωπο σοκαρισμένο, θυμωμένο, κυρίως όμως πικραμένο. «Οταν τέλειωσε ο Ψυχρός Πόλεμος», μου είπε, «είχε πει ένας ρώσος κατάσκοπος “τι μαλακίες κάναμε τόσα χρόνια. Αρκεί να διαβάζαμε εφημερίδες προσεκτικά. Θα τα ξέραμε όλα”».

Ο ίδιος έμαθε πρόσφατα από τις εφημερίδες ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον ίδιο (και τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Σαγιά) εν γνώσει του πρωθυπουργού – και παλιού του φίλου – που του είχε αναθέσει πρώτα τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ κι ύστερα κομβικές θέσεις στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης! Και όλες αυτές τις μέρες δεν του τηλεφώνησε ένας άνθρωπος για να του δώσει εξηγήσεις «Η πρώτη εκδοχή αυτής της υπόθεσης, όπως προκύπτει από τις διαρροές και από αυτά που λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα κανάλια, ήταν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση “κληρονόμησε” από την προκάτοχό της τις παρακολουθήσεις για την ιστορία της Ζακύνθου, τις συνέχισε για να μην κατηγορηθεί για παρεμβάσεις, δεν προέκυψε τίποτα και τις σταμάτησε», μου λέει ο Πιτσιόρλας. Η υπόθεση στην οποία αναφέρεται είναι η αγορά τον Μάιο του 2014 μιας έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων στη Ζάκυνθο, πάνω από την παραλία του Ναυαγίου, από μια εταιρεία που σχετίζεται με τον εμίρη του Κατάρ. Στην αγορά αυτή αντέδρασαν η Εκκλησία της Ζακύνθου και τοπικοί φορείς, θεωρώντας ότι η έκταση δεν ανήκε στον πωλητή, και ακολούθησε μια πολυετής δικαστική διαμάχη ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Οταν η εκδοχή αυτή διαψεύστηκε από την προηγούμενη διοίκηση», συνεχίζει ο Πιτσιόρλας, «είπαν ότι παρακολουθούσαν κάποιους που ελέγχονταν για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης κι έπεσαν πάνω σε μένα και τον Σαγιά. Ομως από τη συρραφή των τηλεφωνικών επικοινωνιών για το δίμηνο Ιανουάριου – Φεβρουάριου του 2016 που δημοσίευσε το ΜΠΑΜ, προκύπτει ότι παρακολουθούνταν και άτομα που δεν είχαν καμιά σχέση με την υπόθεση». Επιπλέον, εκτός από τις συνομιλίες Πιτσιόρλα και Σαγιά με τρίτους, στο υλικό αυτό περιλαμβάνεται και τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ τους.

Και το συγκλονιστικό, τονίζει ο συνομιλητής μου, «είναι ότι εκείνη την περίοδο εγώ ήμουν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ! Διαχειριζόμουν κολοσσιαία θέματα, πολύ κρίσιμα για την πορεία της χώρας, τα λιμάνια, το Ελληνικό, σε ένα τρομερά δύσκολο κλίμα όπου δεχόμουν πανταχόθεν πολλαπλές επιθέσεις. Ξέρανε ότι υπήρχε μια παρακολούθηση και το άφηναν έτσι, χωρίς να μου πουν μια κουβέντα. Και μάλιστα η παρακολούθηση αυτή αφορούσε ένα θέμα εντελώς άσχετο με τις αρμοδιότητές μου, με το οποίο είχα παλιά μια περιφερειακή σχέση». Ενα θέμα μόνο; Είναι σίγουρος; «Οχι βέβαια. Πού να ξέρω. Κι ύστερα με κάνανε υφυπουργό και στη συνέχεια αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης! Ε, εδώ υπάρχει μια τεράστια αντίφαση».

ΧΩΡΙΣ ΕΞΗΓΗΣΗ. Τον ρωτώ τι εξήγηση δίνει εκείνος, μου απαντά ότι δεν ξέρει, έχει φτάσει όμως στο συμπέρασμα ότι παρακολουθούσαν τον ίδιο προσωπικά, ευθέως, όχι από σπόντα. Πιστεύει ότι η υπόθεση αυτή βγήκε τώρα στην επιφάνεια ως αντιπερισπασμός, για να φανεί δηλαδή η ανακολουθία του Αλέξη Τσίπρα που κατηγορεί τον Μητσοτάκη ότι παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη, ενώ και ο ίδιος παρακολουθούσε παλιότερα τον Πιτσιόρλα; «Με πήραν από το ΜΠΑΜ και μου είπαν ότι οι διάλογοι αυτοί είχαν δημοσιευτεί και πριν από τρία χρόνια, αλλά εγώ δεν το θυμάμαι. Το σίγουρο είναι ότι όλο αυτό διοχετεύτηκε από την ΕΥΠ, και όχι αθώα. Εγώ το 2013, το 2014, είχα πράγματι μια φιλική σχέση με την ομάδα που εκπροσωπούσε εδώ τα συμφέροντα του εμίρη του Κατάρ και τους βοήθησα να κάνουν επενδύσεις. Το συμβόλαιο υπεγράφη το 2014, μετά υπήρξαν κάποιες αμφισβητήσεις, εγώ δεν είχα καμιά ανάμειξη. Οταν ανέλαβα το ΤΑΙΠΕΔ, με έπαιρναν διάφοροι τηλέφωνο και τους έλεγα αυτά που ήξερα».

Εγώ, όμως, διαβάζοντας ως αναγνώστης τους επίμαχους διαλόγους εκείνου του διμήνου τι πρέπει να υποθέσω; «Πρόκειται για μια απεγνωσμένη προσπάθεια κοπτοραπτικής, αποσπάσματα συνομιλιών με τελείως άλλο νόημα. Προφανώς κάποιος ήθελε να δείξει ότι εγώ είχα εμπλοκή κι ήθελα κάτι να κάνω. Ενα τηλεφώνημα σε μια υπηρεσία, ας πούμε, για να προχωρήσει η υπόθεση. Τίποτα τέτοιο δεν προκύπτει όμως από αυτά που δημοσιεύτηκαν. Οι ίδιοι που με παρακολουθούσαν λένε ότι δεν προέκυψε τίποτα. Αν είχε προκύψει άλλωστε, θα προβιβαζόμουν σε υπουργό;».

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ. Τι ενοχλεί περισσότερο τον Πιτσιόρλα; Η στάση του Γιάννη Ρουμπάτη, του πρώην διοικητή της ΕΥΠ; Ο Τσίπρας; «Μου είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να με ενημερώσει, με άφησε εκτεθειμένο ενώ χειριζόμουν όλα αυτά τα θέματα. Ναι, ο Τσίπρας με απασχολεί. Γιατί ειδικά μ’ εκείνον είχα μια σχέση που πήγαινε πολύ βαθιά πίσω, καθώς και μια άριστη συνεργασία, δεν μπορώ να πω ότι οποιαδήποτε στιγμή με άφησε σε ένα πολιτικό θέμα ακάλυπτο. Ή ότι μου έστησε παγίδα. Χωρίς να αποκλείω λοιπόν τις νομικές ενέργειες, το καθοριστικό για μένα είναι η πολιτική και ηθική διάσταση αυτής της υπόθεσης. Εγώ αποφάσισα να αποσυρθώ πριν από 3,5 χρόνια όχι γιατί σιχάθηκα τα πράγματα, αλλά γιατί θεώρησα ότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος, μεγάλωσα και δεν έχει κανένα νόημα να επιμένω σε τέτοιους ρόλους. Και το έκανα διατηρώντας μια θετική εικόνα για την πορεία μου και για τον χώρο τον οποίο υπηρέτησα. Εχω μια σχέση ζωής με τον συγκεκριμένο χώρο».

Εννοείς τον χώρο του 3%, του λέω, και βάζει τα γέλια.

«Εχεις δίκιο, ο χώρος έχει υποστεί πολλές αλλαγές. Το τι δέχθηκα όμως να αναλάβω το ΤΑΙΠΕΔ και να μπω σε αυτή την κυβέρνηση δείχνει ότι έχω δεσμούς με αυτόν τον χώρο». Δεν κρατιέμαι και του κάνω, διόλου δημοσιογραφικά, «ας πρόσεχες». Βάζει πάλι τα γέλια.

Αλήθεια, πιστεύει ότι η παρακολούθησή του έγινε με εισαγγελική εντολή, ήταν νόμιμη δηλαδή; «Αν παρακολουθούσαν εμένα, προφανώς ήταν παράνομη. Ξαναλέω όμως ότι δεν έχω την παραμικρή ενημέρωση, από κανέναν. Θυμίζω επίσης ότι έχουμε ένα έγγραφο της ΕΥΠ που αφορά το δίμηνο Ιανουάριου – Φεβρουάριου του 2016. Κι εγώ ανέλαβα στο ΓΑΙΠΕΔ τον Μάρτιο του 2015!».

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ. Ο Πιτσιόρλας θέτει τα ερωτήματα. Και αξιώνει μια απάντηση, γιατί «οι απαντήσεις που έχουν δοθεί πάσχουν». Το ότι δεν παίρνει καμία, το ότι δεν τον παίρνει ο Τσίπρας να του πει, ήξερα, δεν ήξερα, «είναι κι αυτό μια απάντηση». Θα ζητήσει τον «φάκελό» του από την ΕΥΠ ή θεωρεί πως θα έχει καταστραφεί; «Θα δω τι θα κάνω. Θα περιμένω την εξέλιξη στην Εξεταστική και αναλόγως. Και πάλι, θεωρώ αδιανόητο ότι άνθρωποι με τους οποίους έχω διαδρομή 40 και 50 χρόνων δεν ζητούν απαντήσεις».

Οταν διάβασε για την παρακολούθησή του, ένιωσε περισσότερο την οργή του Ανδρουλάκη για τη δική του περιπέτεια; «Οποιοσδήποτε πέσει θύμα μιας παρακολούθησης προφανώς έχει ανάλογα συναισθήματα. Είναι άλλο όμως να νιώθεις ότι αυτό προέρχεται από τους πολύ δικούς σου ανθρώπους. Ιστορικά και πολιτικά πολύ δικούς σου. Εγώ αυτή τη διάσταση θέλω να αναδείξω. Θα μου πει κάποιος, καλά δεν περίμενες ότι τέτοια πράγματα συμβαίνουν στην πολιτική; Ναι, αλλά εγώ δεν μιλάω για την πολιτική. Μιλάω για τις σχέσεις μου με τους ανθρώπους».

Ερωτήματα δεν έχει όμως μόνο ο πρώην υπουργός. Εχει και ο δημοσιογράφος με τον οποίο μίλησε. Τι έκταση έχουν τελικά οι παρακολουθήσεις; Πώς είναι δυνατόν να έχουμε συμφιλιωθεί με το ότι «δεν υπάρχει στην Ελλάδα ούτε ένα πολιτικό πρόσωπο που λέει ουσιώδη πράγματα στο κινητό του τηλέφωνο ή με το κινητό τηλέφωνο στον ίδιο χώρο», όπως έγραψε προχθές ο Ευάγγελος Βενιζέλος στα «ΝΕΑ»; Και ποιος μας λέει ότι αυτό ισχύει μόνο για τα πολιτικά πρόσωπα; Τι διάβολο συμβαίνει σε αυτή τη χώρα;


Πηγή : TA NEA



Ο «πιστολέρο» της πλατείας Βάθη είναι ο άντρας που δολοφονήθηκε στα Πετράλωνα

 



Το θύμα ήταν ο δράστης της απόπειρας ανθρωποκτονίας στην πλατεία Βάθης.

Ο νεκρός από τη δολοφονική επίθεση στα Πετράλωνα είναι ο δράστης της απόπειρας ανθρωποκτονίας στην Πλατεία Βάθης.

Το θύμα είχε πυροβολήσει την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 7 φορές κατά δύο Κούρδων.



Ο άνδρας δέχτηκε 4 με 5 σφαίρες σε κεφάλι και θώρακα, οι δράστες πιθανότατα να ήταν τρεις και ο ένας φορούσε κουκούλα. 

 Στο σημείο βρέθηκαν συνολικά 14 κάλυκες και το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε στην οδό Αλκμήνης 107 στα Πετράλωνα.




Συνεχίζει το βρώμικο σχέδιο ο Τσίπρας νομίζοντας ότι θα πλήξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη

 



Ο φαιδρός Αλέξης Τσίπρας, αγνοώντας και αδιαφορώντας για τις δημοσκοπήσεις, και για το ότι οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για τις παρακολουθήσεις, συνεχίζει να παίζει το παιχνίδι των παρακολουθήσεων, την ώρα που έρχονται καθημερινά αποκαλύψεις για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019 και την φάμπρικα των παρακολουθήσεων που είχε στήσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Με λίγα λόγια ένας επικίνδυνος και απαξιωμένος πολιτικός όπως ο Αλέξη Τσίπρας, που δεν διστάζει να λειτουργεί και ανθελληνικά υπέρ της Τουρκίας για να κάνει κακό στην Ελλάδα και στην κυβέρνηση, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την εμφανή προσπάθεια μεγάλων οικονομικών συμφερόντων εντός και εκτός Ελλάδας να πλήξουν την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

 Το νέο κόλπο του φαιδρού Αλέξη Τσίπρα είναι να υπάρξουν διαρροές περί «ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων», για να προκαλέσει κλίμα τρομοκρατίας στην Εξεταστική για τις παρακολουθήσεις.

Παράλληλα με το βρώμικο σχέδιο της προσπάθειας αποσταθεροποίησης της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει πακέτο εξαπάτησης και ψεύδους στην ΔΕΘ ότι δήθεν θα κάνει, για να κοροιδέψει όσους περισσότερους μπορέσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έρχονται και άλλες αποκαλύψεις για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που θα αποτελειώσουν τον φαιδρότερο και επικινδυνότερο ανθέλληνα πολιτικό που είχε ποτέ η Ελλάδα.



Καρφώνονται μεταξύ τους!! Κούλογλου : Eπί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ΕΥΠ έκανε παρακολουθήσεις


 

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καρφώνουν το παρακράτος και την συμμορία Αλέξη Τσίπρα.

Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου παραδέχεται στο BBC, πως παρακολουθήσεις γίνονταν και επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας πως αυτό ήταν μία «κακή πρακτική».

Ηχογραφημένο απόσπασμα ανήρτησε στα social media ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Καιρίδης, στο οποίο αναφέρει πως συμμετείχε σε  συνέντευξη στην εκπομπή «Weekend» στο BBC Radio World Service, στην οποία ήταν προσκλεκλημένος και ο κ. Κούλογλου. Εκεί, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να ανέφερε  πως διαχρονικά -και επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ- γίνονταν παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων κάτι που απέδωσε σε «κακή πρακτική».

Στην αρχή του αποσπάσματος που δημοσιοποίησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο δημοσιογράφος του BBC αναφέρει στον κ. Κούλογλου πως το θέμα (των παρακολουθήσεων) στην πραγματικότητα δεν αφορά σε ένα πολιτικό κόμμα, γιατί  «υπήρχε μια ευρεία παρακολούθηση τηλεφώνων που πλέον γνωρίζουμε όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 2015 και 2019».

Σύμφωνα με το απόσπασμα που δημοσιοποίησε ο κ. Καιρίδης η απάντηση του κ. Κούλογλου ήταν η εξής: «Αυτό είναι σωστό, είναι σωστό. Ήταν μια κακή πρακτική τότε, όσο και επί των προηγούμενων κυβερνήσεων».




Κακοποίηση ζώων: Μία σύλληψη την ημέρα - Σοκάρουν τα στοιχεία από την ΕΛ.ΑΣ.

 



Περισσότερες από 14.190 καταγγελίες στις Αρχές για κακοποίηση ζώων τα τελευταία 3,5 χρόνια. Συνολικά 1.135 συλλήψεις από το 2019 μέχρι και τα τέλη Ιουλίου.

Πρόστιμα ύψους 8.675.885 ευρώ για 6.414 πολίτες με κακοποιητικές τάσεις. Σχηματισμός 5.581 δικογραφιών. Εναν εφιάλτη χωρίς τέλος στα χέρια «ανθρώπων» βιώνουν, καθημερινά, ανυπεράσπιστα ζώα, που πέφτουν συστηματικά θύματα κακοποίησης σε όλη τη χώρα. Βασανισμός, κακομεταχείριση και θανάτωση, ακόμα και σε κοινή θέα, από ενηλίκους, αλλά και ανηλίκους, κακοποιητικές τάσεις που μένουν ατιμώρητες.

Υψηλά ποσοστά

Δολοφονικά ξεσπάσματα κατά ζώων – προπομπός κάθε λογής βίαιων συμπεριφορών. Παρά τις αυστηρότερες κυρώσεις που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας, η χώρα μας καταλαμβάνει περίοπτη θέση πανευρωπαϊκά, όσον αφορά στα ποσοστά κακοποίησης ζώων. Οι επίσημοι αριθμοί που καταγράφει η Ελληνική Αστυνομία προκαλούν αποτροπιασμό, όμως δεν αποτυπώνουν το ακριβές μέγεθος του προβλήματος. Οπως επισημαίνουν φιλοζωικές οργανώσεις, δεκάδες περιστατικά μένουν στο σκοτάδι, με πολίτες να κάνουν τα «στραβά μάτια» και να μην προχωρούν σε επίσημες καταγγελίες.

Εντεκα καταγγελίες, κατά μέσο όρο, την ημέρα για περιστατικά κακοποίησης ζώων δέχονται οι Αρχές τα τελευταία 3,5 χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής. Η μία από αυτές, κατά μέσο όρο, καταλήγει με τη σύλληψη του καταγγελλόμενου προσώπου. Πριν από περίπου έναν χρόνο, θεσπίστηκε νέος νόμος για την κακοποίηση των ζώων, φέρνοντας αυστηροποίηση των ποινών. Η θανάτωση ή ο βασανισμός διώκεται πλέον ως κακούργημα και επισύρει φυλάκιση έως και 10 έτη και χρηματικά πρόστιμα έως 50.000 ευρώ. Οι συγκεκριμένες ποινές όμως δεν κατάφεραν να περιορίσουν τα κρούσματα κακοποίησης. Μόνο τους 7 πρώτους μήνες του 2022, ιδιώτες, φιλοζωικές, φορείς και υπηρεσίες έχουν προχωρήσει σε 2.353 καταγγελίες. Το ίδιο διάστημα η Αστυνομία προχώρησε σε 181 συλλήψεις, ενώ βεβαίωσε 1.230 πρόστιμα, συνολικού ύψους 1,77 εκατ. ευρώ. Οι αριθμοί συνεχίζουν να καταγράφουν αυξητικές τάσεις και τον Αύγουστο.

Στη Ζίτσα

«Δεν το κατάλαβα…». Αυτήν τη φράση επαναλάμβανε λίγες ημέρες πριν ο αντιδήμαρχος Ζίτσας, αμέσως μετά τη βάναυση κακοποίηση του γαϊδάρου στο χωριό Γραμμένο. Το βίντεο, αδιάψευστος μάρτυρας, είχε καταγράψει την εικόνα του άτυχου τετράποδου, που αιμορραγούσε στην άκρη του δρόμου, καθώς ο άνδρας το είχε δέσει πίσω από το αγροτικό του και το έσερνε για ώρα στο οδόστρωμα.

Το γαϊδουράκι δεν άντεξε. Λίγα 24ωρα αργότερα οι ιππίατροι αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε ευθανασία, καθώς οι πληγές του ζώου ήταν τόσο σοβαρές που είχε αρχίσει να παρουσιάζει έντονη δύσπνοια και υποθερμία.

Ο αντιδήμαρχος Ζίτσας παρουσιάζει έναν εντελώς διαφορετικό ισχυρισμό, λέγοντας: «Εκτρέφω 1.500 ζώα. Είναι δυνατόν να μην τα προσέχω; Τον γάιδαρο τον είχε δαγκώσει λύκος στον λαιμό. Κάποιοι ήθελαν να μου κάνουν κακό». Παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι της περιοχής αμέσως μετά το συμβάν έσπευσαν να περιγράψουν σειρά από κακοποιητικές συμπεριφορές εις βάρος ζώων από τον συγκεκριμένο άνδρα, εντούτοις δεν είχαν προχωρήσει στο παρελθόν σε κάποια επώνυμη καταγγελία.

Φρίκη σε δημόσια θέα

Αμέλεια, αναισθησία, δόλος. Διαφορετικοί, ανεξήγητοι λόγοι οδηγούν δεκάδες συμπολίτες μας σε σοκαριστικές πράξεις κακοποίησης ζώων. Τα περιστατικά που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας προκαλούν φρίκη.

Μόλις έναν μήνα πριν, άγνωστο άτομο γέμισε με φόλες το χωριό Γεωργιανή, σκοτώνοντας με βασανιστικό τρόπο 7 δεσποζόμενα και αδέσποτα σκυλιά. Τον περασμένο Μάιο, βίντεο που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου είχε προκαλέσει αποτροπιασμό, καθώς αποτύπωνε έναν άνδρα να δελεάζει γατάκι με μια λιχουδιά και στη συνέχεια να το κλοτσά προς τη θάλασσα της Αιδηψού. Για το συγκεκριμένο περιστατικό, υπήρξε παρέμβαση των Αρχών, με αποτέλεσμα τη σύλληψη του δράστη, όμως αυτό φαίνεται να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, χρειάζεται η δημοσιοποίηση της αγριότητας για να επέμβει η Αστυνομία, καθώς οι καταγγελίες είναι περιορισμένες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα ακόμα περιστατικό που πήρε έκταση μέσω Διαδικτύου, όταν σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος ηλικιωμένης γυναίκας που είχε αποτυπωθεί σε βίντεο να πετάει το μεταλλικό της μπαστούνι σε αδέσποτο σκύλο που κοιμόταν στον δρόμο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, «πρωταθλήτρια» στα περιστατικά κακοποίησης ζώων είναι η Αττική, με συνολικά 562 καταγγελίες τους 7 πρώτους μήνες του 2022. Οι 196 από αυτές έχουν γίνει στην Αθήνα. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, όπου οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. έχουν δεχτεί επώνυμες αναφορές για 530 περιστατικά. Περίοπτη θέση καταλαμβάνει ο Νομός Αχαΐας με 138 καταγγελίες, ενώ ακολουθούν η Καβάλα με 91 και το Ηράκλειο με 81.

Ο «Κύκλος της Βίας» και η Αστυνομία Ζώων που παραμένει στα χαρτιά

«Οπως αποδεικνύουν και οι στατιστικές πέρα από τη δική μας λογική και ηθική ανάλυση, συνήθως τα άτομα τα οποία φέρονται με βία απέναντι στα ζώα, φέρονται με βία και απέναντι στους ανθρώπους. Συνδέεται και με περιπτώσεις ακόμα και οικογενειακής βίας κ.λπ.», ανέφερε χαρακτηριστικά λίγους μήνες πριν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Λίγα χρόνια πριν, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με την ονομασία «Κύκλος της Βίας» είχε μεταφέρει την τεχνογνωσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελληνική Αστυνομία, σχετικά με τα περιστατικά κακοποίησης ζώων. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας βασιζόταν σε πορίσματα των αμερικανικών υπηρεσιών, ώστε να αναγνωριστεί και να κατανοηθεί από τις ελληνικές Αρχές η άμεση σύνδεση της βίας κατά των ζώων με αυτήν κατά των ανθρώπων. Το πρόγραμμα, που είχε πραγματοποιηθεί σε δύο μέρη, τον Νοέμβριο του 2015 και τον Σεπτέμβριο του 2017, περιελάμβανε μεταξύ άλλων: Σεμινάρια για αστυνομικούς, εισαγγελείς και δικαστικούς λειτουργούς, ομιλίες στους φοιτητές της Αστυνομικής Ακαδημίας, διήμερη πρακτική εκπαίδευση 200 αξιωματικών, συναντήσεις εργασίας μεταξύ των Διευθύνσεων της ΕΛ.ΑΣ. και Αμερικανών εκπαιδευτών και δράσεις για την ενημέρωση του κοινού.

Εξαγγελία

Τον περασμένο Μάρτιο, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι δρομολογεί την ίδρυση του Τμήματος Προστασίας Ζώων, απαντώντας σε ένα πάγιο αίτημα της φιλοζωικής κοινότητας. Η ειδική υπηρεσία όμως της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχει στόχο να συνεισφέρει στην κατακόρυφη μείωση των θλιβερών περιστατικών κακοποίησης, 5 μήνες αργότερα παραμένει απλώς μια εξαγγελία.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση του τμήματος, που κατέθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, η νέα υπηρεσία θα είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση των υποθέσεων παραμέλησης, ενεργητικής και παθητικής κακοποίησης και θανάτωσης ζώων, ενώ ταυτόχρονα θα καθοδηγεί και θα συντονίζει όλες τις Περιφερειακές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Ανάμεσα στις αρμοδιότητες του νεοσύστατου τμήματος θα είναι και η προετοιμασία νομοθετικών ρυθμίσεων, καθώς και ο σχεδιασμός προληπτικών μέτρων κατά της κακοποίησης ζώων. Παράλληλα τα στελέχη του θα εκπονήσουν ειδικά επιχειρησιακά σχέδια κατά των παραβατικών συμπεριφορών, τα οποία στη συνέχεια θα αξιολογηθούν και θα αναπροσαρμοστούν σε περίπτωση που κριθεί σκόπιμο.

Ανάμεσα στους στόχους της υπηρεσίας είναι να επεξεργαστεί κωδικοποιημένες αναφορές που αφορούν σε εγκλήματα κατά των ζώων, για την ορθή αντιμετώπισή τους και να καθορίσει έναν ενιαίο τρόπο καταγραφής. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί και στη συλλογή και την αξιοποίηση στατιστικών στοιχείων για κάθε περιστατικό κακοποίησης, καθώς επίσης και για την ποινική εξέλιξη υποθέσεων ιδιαίτερης βαρύτητας. Τα μέλη του τμήματος θα βρίσκονται σε μια διαδικασία διαρκούς επιμόρφωσης, είτε μέσω online προγραμμάτων είτε με εκπαίδευση διά ζώσης, ενώ θα μελετούν σειρά από μέτρα πρόληψης και καταστολής, αλλά και επιστημονικές και τεχνικές μεθόδους που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΖΩΩΝ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

(1/2022 – 7/2022)

Περιφέρεια Παραβάσεις


Αττική        562


Θεσσαλονίκη       530


Αχαΐα         138


Καβάλα      91


Ηράκλειο    81


ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1/2019 – 7/2022


Καταγγελίες        14.193


Συλλήψεις  1.135


Δικογραφίες        5.581


Πρόστιμα    6.414


Υψος προστίμων  8.675.885€


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ