Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Νέα Δημοκρατία: "Γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο δεν υπάρχουν




Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, για τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Τουρκία οφείλει, επιτέλους, να συνηθίσει και να αποδεχτεί την αυταπόδεικτη και θεμελιώδη αρχή ότι οι διμερείς σχέσεις των Κρατών διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες και Διεθνείς Συνθήκες που πρέπει να γίνονται σεβαστές.

Με βάση αυτές, η Τουρκία έχει την υποχρέωση:        

• Να αποδεχθεί το καθεστώς στο Αιγαίο, όπως αυτό έχει καθορισθεί από το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.

• Να εγκαταλείψει τους αυθαίρετους ισχυρισμούς και να αναγνωρίσει ότι “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο δεν υπάρχουν.

• Να σταματήσει την προκλητική παραβατική της συμπεριφορά που πυροδοτεί ένταση όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου

• Να αποδεχθεί ότι στις Δημοκρατίες υπάρχει σαφής διάκριση των εξουσιών, ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι σεβαστές και ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν αποτελεί εξαίρεση στον θεμελιώδη αυτόν δημοκρατικό κανόνα.

Τέλος, έχουμε επανειλημμένα ασκήσει αυστηρή κριτική στον επιφανειακό και ρηχό επικοινωνιακό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά θέματα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ταυτόχρονα, όμως, θεωρούμε απαράδεκτη κάθε προσβλητική τοποθέτηση που προέρχεται εκτός Ελλάδας για μέλη των δημοκρατικά εκλεγμένων Ελληνικών Κυβερνήσεων».


Στο 1,5% προσγειώνει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το ΙΟΒΕ



Μικρό καλάθι για τη φετινή ανάπτυξη κρατά το Ιδρυμα, «κλειδί» η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αμετάβλητο το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο. Δεν είναι διατηρήσιμα τα υψηλά πλεονάσματα. Αναμένεται μείωση της ανεργίας.

Στην περιοχή του 1,5% έναντι του στόχου για 2,7% τοποθετεί την ανάπτυξη για το τρέχον έτος το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Συγκεκριμένα, στην παρουσίαση της πρώτης τριμηνιαίας έκθεσης για το 2017, το Ιδρυμα, όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Νίκος Βέττας, υπολογίζει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί στο προαναφερθέν ποσοστό, αρκεί βεβαίως να έχει ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων η πρώτη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος αυτός είναι μακριά από τον επιθυμητό που έχει τεθεί, ωστόσο είναι σημαντικός καθώς για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια στασιμότητας, η οικονομία φαίνεται ότι θα κινηθεί ανοδικά.

Σε ό,τι αφορά στους πρώτους τρεις μήνες του έτους, λόγω της καθυστέρησης της αξιολόγησης και λοιπών παραγόντων, το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο.

Με βάση τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, η ανάπτυξη για το τρέχον έτος θα στηριχθεί κυρίως στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης που υπολογίζεται στο 1,2%, στη μείωση της ανεργίας κατά μία μονάδα και συγκεκριμένα στο 22,2%, αλλά και στη μικρή αύξηση των επενδύσεων, όπου υπολογίζεται ότι θα κινηθούν ανοδικά σε ποσοστό 10-12%.

Ωστόσο, δεν έχουν σταματήσει να ελλοχεύουν «κίνδυνοι», καθώς η αύξηση αυτή του ΑΕΠ μπορεί να επηρεαστεί από τις εξαγωγές, αλλά και από την αναμενόμενη αύξηση των εισαγωγών.

Ειδική αναφορά έκανε ο ίδιος στην επίτευξη του υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη. Παράλληλα, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το πώς αυτό το πλεόνασμα μπορεί να είναι διατηρήσιμο σε βάθος χρόνου, σημειώνοντας ότι η επίτευξη πλεονασμάτων δεν θα πρέπει να υποκαταστήσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις.

Σημείωσε δε ότι η επίτευξη του πλεονάσματος αυτού προήλθε σε σημαντικό βαθμό από τη συνεισφορά των ασφαλιστικών ταμείων, τόσο λόγω της μείωσης των συντάξεων όσο και της αύξησης των εισφορών, αλλά και από τις πληρωμές με ηλεκτρονικά μέσα, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να «ασπρίσει» ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας. 

Τι λέει η έκθεση για ανάπτυξη, πλεονάσματα και ανεργία
Οπως αναφέρει και η έκθεση του ΙΟΒΕ, η οικονομία φαίνεται πως βρίσκεται συνολικά σε ένα νέο επίπεδο ισορροπίας, με χαμηλά εισοδήματα και ευημερία. Επιμέρους σημεία και χαρακτηριστικά που θα στήριζαν σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης υπάρχουν. Σε αυτά θα έπρεπε να συμπεριλάβει κανείς τόσο επιδόσεις ορισμένων επιχειρήσεων και κλάδων, που δείχνουν πως η οικονομία έχει σφυγμό, έχει δυνατότητες, όσο και την ίδια την επίτευξη του δημοσιονομικού πλεονάσματος που επιβεβαιώνει ότι η χώρα, αν και κινείται εκατέρωθεν των ορίων της πτώχευσης τα τελευταία χρόνια, και αποκομμένη από τις αγορές, δεν είναι συνολικά φτωχή αλλά, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να τεθεί σε τροχιά ευημερίας.

Όμως, γενικά η οικονομία κινείται χωρίς πυξίδα και έτσι τα όποια θετικά χαρακτηριστικά και προσπάθειες δεν επιτρέπουν την αναστροφή του κλίματος αβεβαιότητας, αποεπένδυσης και στασιμότητας.

Από την άποψη των δημοσιονομικών εξελίξεων, μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι η επίτευξη πλεονάσματος είναι θετική εξέλιξη, καθώς αυξάνει την αξιοπιστία του κράτους ενόψει και μιας μελλοντικής εξόδου στις αγορές για δανεισμό. Τα κύρια ερωτήματα είναι δύο. Πώς σχετίζεται το δημοσιονομικό πλεόνασμα με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και αν είναι μεσοπρόθεσμα διατηρήσιμο.

Αν και ο στόχος που έχει τεθεί από τον προϋπολογισμό για μεγέθυνση 2,7% είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος, ρυθμοί περί το 1,5% (ή ελαφρά χαμηλότερα, ανάλογα με το πότε θα ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση) θα είναι εφικτοί.

Υπό την ταυτόχρονη επίδραση των παραπάνω παραγόντων, η ανεργία θα περιοριστεί εκ νέου το 2017, για τέταρτο συνεχόμενο έτος. Όμως η κάμψη της θα είναι λίγο μικρότερη από πέρυσι, λίγο μεγαλύτερη από μία ποσοστιαία μονάδα (22,2%).



Σταμάτης Ζησίμου
Πηγή : euro2day.gr


Σκληρή απάντηση από το ΥΠΕΞ στη νέα τουρκική πρόκληση για το Αγαθονήσι



Με κατηγορηματική καταδίκη, αλλά και καταγγελία στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, απαντά με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, για το καθεστώς του Αγαθονησίου.

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ και προστίθεται: «Καταγγέλλουμε στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας».

Τέλος, το ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι «προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι αυτή τη φορά η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου διατυπώνεται από τα χείλη του υπουργού που είναι αρμόδιος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».


Πηγή : imerisia.gr


Η πλειοψηφία των Ελλήνων εχθές ντράπηκε για την κατάντια του ψεύτη πρωθυπουργού τους



Κώστας Βουκελάτος

Οι Έλληνες εχθές ντράπηκαν ακόμα μία φορά για τον πρωθυπουργό που έχει η χώρα.

Ντράπηκε ο Έλληνας όταν άκουσε τον Τσίπρα να λέει ότι μείωσε την ανεργία και το είπε μάλιστα με τέτοια άνεση που μόνο ένας χωρίς ψυχή και φιλότιμο θα το έλεγε.

Ντράπηκε ο Έλληνας όταν άκουσε τον Τσίπρα να λέει με θράσος και χωρίς να κοκκινίζει ότι «Σιγά ρε παιδιά! Και εγώ πήγα διακοπές το Πάσχα και είδα τι γινόταν». Είδε αυτός που δεν ντρέπεται καθόλου τις ταβέρνες γεμάτες και κατάλαβε ότι δεν έχουμε κρίση και δεν του είπε κανένας ούτε ο δημοσιογράφος που ήταν απέναντι του να σηκωθεί να φύγει να μην τον βλέπει και τον ακούει ο κόσμος.

Ντράπηκε ο Έλληνας όταν τον άκουσε να λέει "ότι δεν βλέπει έξω που κυκλοφορεί κανένα να διαμαρτύρεται" και αναρωτήθηκε γιατί δεν διαδηλώνουν σήμερα καρφώνοντας τον εαυτό του ότι ήταν αυτός ο Αλέξης Τσίπρας και οι ομάδα του που οργάνωνε τις διαδηλώσεις με τους δήθεν αγανακτισμένους και τις επιθέσεις των  αντιεξοσιαστών έξω από την βουλή που έκαιγαν και κατέστρεφαν.

Ποιος δεν έμεινε άφωνος όταν είπε ο απίστευτος κωλοτούμπας «(Η Μέρκελ) είναι μια πολιτικός, η οποία έχει συναίσθηση της ευθύνης και θα έλεγα –τολμώ να το πω- ότι παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο κεντροδεξιό κόμμα, είναι ανοιχτόμυαλη» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ο Σόιμπλε είναι ένας πολύ σοβαρός και σεβαστός πολιτικός και "αντίπαλος"».

Που είναι τώρα οι αγανακτισμένοι; Που είναι οι αντιεξουσιαστές στο Σύνταγμα; Οι πρώτοι έχουν βολευτεί και οι δεύτεροι τους έχει δοθεί χώρος γύρω από το πολυτεχνείο και την Χαριλάου Τρικούπη να εγκληματούν καθημερινά.

Μόλις πέσει αυτή η άθλια κυβέρνηση έτσι και δούμε οι σοβαροί πολίτες τους δήθεν αγανακτισμένους και πάλι στο Σύνταγμα κατά της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει, εμείς πρέπει να τους αρχίζουμε στις κλωτσιές και να καλούμε την αστυνομία να τους συλλάβει για απατεώνες.

Ο Αλέξης Τσίπρας μας κορόιδευε εχθές στα μούτρα μας κοιτώντας μας μάλιστα με άνεση και δεν ένιωσε ούτε μία φορά ξεφτιλισμένος ούτε όταν του ξέφυγε από λάθος και είπε ότι θα μοιράζει σχολικά γεύματα και στους ηλικιωμένους.

Σε μία ώρα διαστρέβλωσε την πραγματικότητα και μάλιστα έκανε και τον τσαμπουκά αντί να τον έχουν πάρει με τα μικρόφωνα και τις κάμερες στο κυνήγι 

Οι αντιδράσεις του κόσμου στα social media, στα καφενεία στους δρόμους ήταν οργισμένες βλέποντας έναν αποτυχημένο ψεύτη πρωθυπουργό που δεν λέει να ζητήσει συγνώμη και να φύγει, αντίθετα διαστρευλώνει τα πάντα όπως κάνουν τα καθεστώτα, κάθετε άνετος ξεστομίζει ψέματα και λέει αυτός είμαι και σε όποιον αρέσει εγώ ο αποτυχημένος και χυδαίος δεν πάω πουθενά.

Ένα θετικό σχόλιο δεν άκουσα αντίθετα είδα οργή και αγανάκτηση για αυτή την κυβέρνηση που έχει ο τόπος και δεν μας αξίζει, σε κανένα Έλληνα και στην χώρα μας να έχουμε τέτοιες τραγικές προσωπικότητες όπως ο Τσίπρας στο τιμόνι της χώρας. 

Όλοι οι Πρωθυπουργοί προσπαθούν να ωραιοποιήσουν μια κατάσταση, αλλά αυτός εδώ είναι τρελός ψεύτης, εξαπατά ασύστολα και κατά εξακολούθηση, είναι αυθάδεις, θρασύς και ανήθικος σε τέτοιο βαθμό που κοιτάζει και την κάμερα κάνοντας τον τσαμπουκά όπως ο κάνουν μόνο οι επικεφαλής των καθεστώτων στον πλανήτη. 


Νέα Δημοκρατία: Ξεχειλίζει η οργή των Ελλήνων για τα ψέματα του κ. Τσίπρα



Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Αθηνών, κ. Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση τα εξής:

«Από το Μαξίμου και τη μεγάλη ζωή, πώς να δει ο κ. Τσίπρας την τραγική πραγματικότητα, που βιώνουν οι Έλληνες; 

1.000 κατασχέσεις την ημέρα!

Αφού πρώτα τους είπε ψέματα και τους υποσχέθηκε τα πάντα, τους υπερφορολογεί άγρια και τους παίρνει τα σπίτια. 

Και σαν να μην έφτανε αυτό, εμφανίζεται, χθες στους τηλεοπτικούς δέκτες, να τους κουνάει το δάχτυλο, με αλαζονεία, έπαρση και αυταρέσκεια. 

Το πλεόνασμα Τσίπρα του 2016, να γνωρίζουν οι Έλληνες, ότι είναι υπερφορολόγηση + κατασχέσεις + το Κράτος δεν πληρώνει όσα χρωστάει στους ιδιώτες. Δεν πάει στην κοινωνία, αλλά στην οικοδόμηση ενός κομματικού Κράτους με διορισμούς ημετέρων από τις πόρτες και τα παράθυρα σε φορείς, Υπουργεία και κομματικά γραφεία. 

Και κάτι ακόμη για τους αυτοσχεδιασμούς του. 

Του ζητούσαν λέει 42 φορές πάνω τα μέτρα που παίρνει τώρα: 3,6 δις μέτρα που φέρνει επί 42 φορές = 151,2 δις μέτρα. 

Η επιστήμη και οι Έλληνες σηκώνουν τα χέρια ψηλά!

Ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε τον εαυτό του σε γραφικότητα. 

Και κάτι ακόμη για τις αλχημείες του.

Για να επιστρέψει αντίμετρα στην ελληνική κοινωνία, 2% του Α.Ε.Π., πρέπει να πιάσει πρωτογενή πλεονάσματα 5,5% του Α.Ε.Π. το 2019. Δηλαδή 10 δις σύνολο. 

Άρα ξανακοροϊδεύει τον κόσμο. Και εμείς στην απάτη του κ. Τσίπρα, δεν θα γίνουμε συνένοχοι. Δεν ψηφίζουμε μέτρα, δεν ψηφίζουμε αντίμετρα. 

Η χώρα είναι σε λάθος δρόμο και η ελληνική κοινωνία βυθίζεται στην αβεβαιότητα. 

Αλλά ο κ. Τσίπρας έφτιαξε ένα παραμύθι και πρέπει αυτό το παραμύθι να το μασήσουν οι Έλληνες. 

Θα μας βγάλει από τα Μνημόνια. 

Πώς θα μας βγάλει από τα Μνημόνια αφού έχει συμφωνήσει σκληρά μέτρα μετά το 2018; 

Λέει ψέματα!

Έχει ήδη δεχτεί και φέρνει, τέταρτο Μνημόνιο, με υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια, χωρίς χρηματοδότηση. 

Δεν έχει πάρει τίποτα για το χρέος, γιατί στα μάτια των εταίρων μας είναι αναξιόπιστος και ούτε αυτό που έχει προσυμφωνηθεί δεν του δίνουν. 

Τι και αν από το “Go back κ. Μέρκελ” έγινε χτες “η ανοιχτόμυαλη ηγέτις” ή από το “όσοι δεν είναι καλά στη ψυχή τους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας τους ούτε της Ευρώπης” που είχε πει φωτογραφίζοντας τον κ. Σόιμπλε, χτες έγινε “ένας πολύ σοβαρός και σεβαστός πολιτικός αντίπαλος που είναι σε μια συμμαχική Κυβέρνηση”.

Βολικός ο κ. Τσίπρας για τα ξένα συμφέροντα. 

Κόβει ξανά μισθούς και συντάξεις, μειώνει το αφορολόγητο, ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία. 

Ξεχειλίζει η οργή των Ελλήνων, γιατί έχουν καταλάβει, ότι δεν υπάρχει κάτι που δεν θα έδινε, για την καρέκλα. 

Στον αντίποδα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταθέτει στους Έλληνες μια άλλη πρόταση. Με υπευθυνότητα και αξιοπιστία, ενώνοντας όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. 

Η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα με ένα πρόγραμμα μείωσης της φορολογίας, μείωσης των δαπανών του Κράτους, επενδύσεων, νέων θέσεων εργασίας και στήριξης των αδυνάμων. 

Η αλήθεια θα κερδίσει το ψέμα. 

Οι Έλληνες θα ανταμειφθούν για τους κόπους τους. 

Η χώρα θα τα καταφέρει. 

Η Ελληνική κοινωνία το αξίζει και το μπορεί. 

Πλέον όλοι έχουν καταλάβει ότι ικανή και αναγκαία συνθήκη, είναι να φύγει η πιο αποτυχημένη Κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης». 




Μειώσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ – Τι προβλέπει το μνημόνιο



Τα μέτρα έχουν και αντίμετρα και ο λογαριασμός θα μπει επί της ουσίας σήμερα στο τραπέζι. Εκτός από τα δύο δισ. από τη μείωση σε αφορολόγητο και συντάξεις το μνημόνιο περιλαμβάνει και άλλα δύο δισεκατομμύρια ευρώ από τις μειώσεις στα φορολογικά βάρη για τους πολίτες.

Ουσιαστικά σήμερα η διαπραγμάτευση μπαίνει στα... βαθιά, καθώς η κυβέρνηση έχει στα χέρια της τόσο το κείμενο-μνημόνιο του ΔΝΤ, όσο και της Κομισιόν και έτσι η συζήτηση μπαίνει στην ουσία.

Τα κείμενα περιλαμβάνουν μαζί με τα μέτρα και τα λεγόμενα αντίμετρα και έτσι υπάρχει ένα ποσό της τάξης των 2 δισεκατομμυρίων που αντιστοιχεί σε φοροελαφρύνσεις και το οποίο πέφτει στο τραπέζι για να συμφωνηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα εξοικονομηθεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το ποσό αυτό “σπάει” στα τρία.

Το 1,8 δισ. η μερίδα του λεόντος δηλαδή θα προέλθει από τις μειώσεις στη φορολογία εισοδήματος. Ένα μικρό ποσοστό της τάξης των 180 εκατομμυρίων θα αφορά σε μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων, ενώ ακόμη 180 εκατομμύρια αφορά στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τον ΕΝΦΙΑ.

Ουσιαστικά πρόκειται για τα αντίμετρα, σε ότι αφορά μισθωτούς συνταξιούχους και αγρότες στη μείωση του αφορολόγητου αλλά και στις μειώσεις των συντάξεων που θα πλήξουν το εισόδημα.


Η διαπραγμάτευση

«Θα υπάρξει μία μεγάλη λίστα από αλλαγές σε τεχνικά ζητήματα», εκτίμησε κυβερνητικός αξιωματούχος, εκφράζοντας όμως την πεποίθηση ότι έως την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουν κλείσει όλες οι λεπτομέρειες.

Σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να ζητήσει πρόσθετες διαρθρωτικές αλλαγές, όπως άφησε να εννοηθεί ο Πόουλ Τόμσεν την περασμένη εβδομάδα, η ίδια πηγή είπε « δεν ξέρω κάτι τέτοιο, δεν έχει συζητηθεί».

Παρά τις διαφορές που για μια ακόμα φορά προέκυψαν, κυβέρνηση και θεσμοί φαίνεται να βρίσκονται αρκετά κοντά σε συμφωνία για το θέμα του υπερταμείου, όπως ανέφερε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, μετά το πέρας της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών, συμπεριλαμβανομένης και της εκπρόσωπου του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κυβέρνηση ζήτησε διαφορετικές διατυπώσεις σε 2-3 θέματα. «Ενδεικτικά ζητάμε να αποσαφηνιστεί ποιος θα είναι ο μηχανισμός μέσα από τον οποίο το κράτος θα μπορέσει να επηρεάσει την πολιτική στις ΔΕΚΟ», ανέφερε σχετικά και προσέθεσε πως αυτό θα μπορούσε να το κάνει ένα γραφείο ή ένας οργανισμός.

Ερωτηθείς για τη λίστα με τις εταιρείες του Δημοσίου που θα υπαχθούν στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) είπε πως έχει υπάρξει μια λίστα που έχει εξεταστεί στο ΚΥΣΟΙΠ, αλλά από αυτή για διάφορους λόγους έχουν αφαιρεθεί κάποιες ΔΕΚΟ. «Θα φθάσουμε σε τελική λίστα που θα ξαναμπεί στο ΚΥΣΟΙΠ», είπε.

Ο αξιωματούχος απεκάλυψε πως οι θεσμοί ενημερώθηκαν και για το Ελληνικό και το πως αντιμετωπίζονται τα προβλήματα με δασάρχη και αρχαιολογία. «Έγινε συζήτηση για το πως θα πάνε πιο γρήγορα κάποιες ιδιωτικοποιήσεις», προσέθεσε χωρίς να γίνει όμως συγκεκριμένος.

Για την εκκρεμότητα σχετικά με τον ορισμό των ΔΣ των θυγατρικών του Υπερταμείου είπε πως αυτό είναι θέμα του διοικητικού συμβουλίου του Υπερταμείου.

Για το πως θα κινηθούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς είπε πως συντάσσονται ήδη οι διαφορές και οι παρατηρήσεις της κυβέρνησης επί των κειμένων των Μνημονίων.

Όπως τόνισε, οι διάφορες θα γεφυρωθούν πρώτα σε επίπεδο κλιμακίων και όσες δεν επιλυθούν θα οδηγηθούν προς επίλυση σε επίπεδο επικεφαλής των Θεσμών.

Τέλος ανέφερε πως το κείμενο του Μνημονίου της ΕΕ είναι 40 σελίδες και το κείμενο του Μνημονίου του ΔΝΤ μόλις 5 και πως και τα δυο κείμενα δεν εμπεριέχουν τίποτα νέο, αλλά όσα έχουν προκαταρκτικά συμφωνηθεί.

Να σημειωθεί πως σημειώθηκε πρόοδος και στη διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά.



Πηγή : newsit.gr


"Σιγή ασυρμάτου" στην ΕΛ.ΑΣ. λόγω συνακροάσεων




Αλαλούμ, ανησυχία και αγανάκτηση επικρατεί στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ. από την συνεχώς αυξανόμενη «εισβολή» κακοποιών και φαρσέρ στις αστυνομικές συχνότητες, κυρίως κατά την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη περιστατικά και αστυνομικές επιχειρήσεις.

Το φαινόμενο παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια -μετά το «λουκέτο» στο ειδικό κρυπτογραφημένο ολυμπιακό σύστημα ενδοεπικοινωνίας TETRA- ωστόσο, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές στο zougla.gr, το τελευταίο 6μηνο παρουσιάζει μεγάλη έξαρση.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, σχεδόν σε καθημερινή βάση αλλοδαποί αλλά και Ρομά «μπαίνουν» στις αστυνομικές συχνότητες και, με βρισιές και απειλές, παρεμποδίζουν το έργο των αστυνομικών, βάζοντας παράλληλα τη ζωή των ενστόλων σε κίνδυνο αφού παρακολουθούν κάθε τους κίνηση. 

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια αστυνομικού ο οποίος, για ευνόητους λόγους, θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. «Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα στον δρόμο. Ειδικά το τελευταίο διάστημα που η εγκληματικότητα παρουσιάζει αύξηση, το έργο της αστυνομίας έχει γίνει πολύ δύσκολο, και αυτό γιατί σε όποια επιχείρηση και αν πάμε ξέρουμε εκ των προτέρων ότι είμαστε ένα βήμα πίσω καθώς οι κακοποιοί έχουν φροντίσει να προμηθευτούν έναντι 20 ευρώ έναν κινέζικο ασύρματο και να μας ακούν κανονικά. 

»Και όταν όμως δεν βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια επιχείρηση πάλι υπάρχει πρόβλημα αφού μπαίνουν διάφοροι στις συχνότητες και βρίζουν τα θεία, απειλούν τους αστυνομικούς και γενικά λένε ότι μπορεί να φανταστεί ο καθένας. Από το “σας ακούμε, δεν μπορείτε να μιας πιάσετε” μέχρι πολύ χειρότερα πράγματα».

Συνακροάσεις κατ' εξακολούθηση

Τα μεγαλύτερα προβλήματα στην επικοινωνία της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίζονται στη δυτική και βορειοανατολική Αττική, όπου δρουν οργανωμένες ομάδες διαρρηκτών (κυρίως Ρομά). Σε πολλές περιπτώσεις έχει συμβεί να μεταβούν άμεσα αστυνομικοί σε περιστατικό και όμως οι κακοποιοί να έχουν φροντίσει να φύγουν λόγω των... συνακροάσεων! 

Στο ερώτημα δε πως γίνεται οι δράστες να καταλαβαίνουν τους κωδικούς με τους οποίους μιλούν οι αστυνομικοί, η απάντηση είναι πολύ απλή. Όπως αναφέρει άλλος ένστολος, είναι πολύ εύκολο για κάποιον που ενδιαφέρεται να μάθει τι σημαίνουν οι κωδικοί επικοινωνίας. «Οι κωδικοί κυκλοφορούν και σε σχετικά καρτελάκια, δεν είναι κοινό μυστικό. Έναν γνωστό αστυνομικό να έχει κανείς τελείωσε. Φανταστείτε τι ελευθερία κινήσεων έχει κάποιος όταν ακούει τις κινήσεις των αστυνομικών» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Φοβούνται για ενέδρα

Το πλέον μείζον πρόβλημα που δημιουργείται από τους πρωτόγονους αναλογικούς ασυρμάτους είναι ο φόβος ότι ανά πάσα στιγμή, κακοποιοί που διαθέτουν τα απαραίτητα -φθηνά- εργαλεία  θα μπορούσαν να στήσουν ενέδρα σε αστυνομικούς με ότι αυτό συνεπάγεται.

«Είμαστε συνεχώς ανήσυχοι γιατί με αυτή την κατάσταση δεν ξέρουμε τις μας ξημερώνει. Όταν ξεκινάς να πας σε ένα συμβάν δεν ξέρεις τι να περιμένεις. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να πεταχτούν μπροστά σου άνδρες με όπλα και να αρχίσουν να σε γαζώνουν. Έτσι οι αστυνομικοί αναγκάζονται να προσέχουν τι λένε και πως το λένε καθώς υπάρχει ο φόβος να προδώσουν τη θέση των συναδέλφων τους» θα πει στο zougla.gr ένστολος που πρόσφατα συμμετείχε σε εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση.

Όταν το σήμα δεν έχει... ισχύ

Στον αντίποδα, τον δικό τους Γολγοθά ανεβαίνουν και οι αστυνομικοί που καλούνται να επέμβουν σε
περιοχές που το σήμα των ασυρμάτων δεν έχει ισχύ. Είναι αρκετές οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί κατά τις οποίες, δυνάμεις της αστυνομίας σπεύδουν σε περιστατικό χωρίς να μπορούν όμως να επικοινωνήσουν με το κέντρο και έτσι να αναγκάζονται να κινούνται στα τυφλά.

Ενδεικτικά είναι τα όσα συνέβησαν όταν έλαβε χώρα η ένοπλη ληστεία στην εταιρεία «Υφαντής» τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου τραυματίστηκαν ο αδελφός και ο γιος του ιδρυτή της επιχείρησης. Άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ καταδίωξαν τους ληστές χωρίς να μπορούν να επικοινωνήσουν με το κέντρο των επιχειρήσεων. Αλλά και στο περιστατικό με τους πυροβολισμούς στη Βαρβάκειο, με τον ισοβίτη που αυτοκτόνησε τελικά, οι αστυνομικοί ζητούσαν βοήθεια, αλλά η άμεση δράση δεν μπορούσε να τους ακούσει.

«Ελπίζουμε κάποια στιγμή οι ασύρματοι να αντικατασταθούν με ένα σύγχρονο σύστημα αλλιώς είναι πολύ πιθανό να θρηνήσουμε νεκρούς, είτε αστυνομικούς, είτε πολίτες. Πολλοί από τους ένστολους που βρίσκονται στον δρόμο και αντιμετωπίζουν καθημερινά το έγκλημα ζουν από θαύμα» θα πει με αγανάκτηση άτομο που γνωρίζει εκ των έσω τα προβλήματα και κινείται πέριξ της λεωφόρου Κατεχάκη.



Πηγή : zougla.gr


ΚΚΕ: Μόνον οργή - ΠΑΣΟΚ: ο Τσίπρας προσπάθησε πάλι να εξαπατήσει τους πολίτες



Σύσσωμη η αντιπολίτευση έβγαλε σκληρές ανακοινώσεις για τα ψέματα και το θράσος του Τσίπρα ενώπιον του Ελληνικού λαού.

Μετά την σκληρή ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας και του Ποταμιού πήραν σειρά το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ

ΠΑΣΟΚ: Ο Τσίπρας προσπάθησε πάλι να εξαπατήσει τους πολίτες

«Ο κ. Τσίπρας και πάλι προσπάθησε να εξαπατήσει τους πολίτες», σχολίασε από την πλευρά του το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ. «Θα ψηφίσουμε μας είπε τα μέτρα, αλλά αν δεν μας δώσουν λύση στο χρέος, θα τα πάρουμε πίσω», πρόσθεσε για να υπογραμμίσει: «Του θυμίζουμε μόνο ότι "μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται"».

ΚΚΕ: Μόνον οργή 

«Την ημέρα που η κυβέρνηση ξεκινά τις συζητήσεις με το κουαρτέτο για ένα νέο σκληρό πακέτο σε βάρος μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και συνταξιούχων, μόνο οργή προκαλούν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για την επιτυχία των "ματωμένων πλεονασμάτων", καθώς και για τα νέα μέτρα που πρέπει να υποστεί ο λαός, ως δήθεν εξιτήριο απ' τα προγράμματα» ανέφερε σε σχόλιο του το ΚΚΕ.

«Ο πρωθυπουργός μάλιστα, έκανε ένα βήμα παραπέρα: Παραδέχτηκε σαφώς ότι τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν σε κάθε περίπτωση, καθώς κι ότι η διαπραγμάτευση δεν αφορά μόνο το τρέχον πρόγραμμα, αλλά μια συνολικότερη συμφωνία, στην ουσία ένα νέο μνημόνιο, στο όνομα της ρύθμισης του χρέους» πρόσθεσε το ΚΚΕ, καταλήγοντας ότι «το συμπέρασμα είναι ένα και ξεκάθαρο: Ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, τις επενδύσεις του, την έξοδο στις αγορές, συνολικά γι' αυτόν τον βάρβαρο δρόμο ανάπτυξης, τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπηρετεί με μεγάλη συνέπεια».


Ποτάμι : «καταιγισμός ψεμάτων» από τον Τσίπρα




Για «καταιγισμό ψεμάτων» κάνει λόγο από την πλευρά του το Ποτάμι. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:

«Από τον αποψινό καταιγισμό ψεμάτων του κ.Τσίπρα σταχυολογούμε τα τέσσερα καλύτερα:

- Το ΔΝΤ, λέει, μας ζητούσε τον Οκτώβριο 42 φορές περισσότερα μέτρα. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα ψηφίσει μέτρα 3.6 δις, τότε το ΔΝΤ σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα ζητούσε μέτρα 151.2 δις!

-Το «ούτε 1 ευρώ μέτρα» το είχαν, λέει, καταλάβει και αυτό λάθος οι Ελληνες, όπως και το ότι δεν θα ψηφίσει μέτρα αν δεν υπάρχει ρύθμιση για το χρέος. Τώρα, λέει, ότι θα ψηφίσει τα μέτρα και αν στη συνέχεια δεν πάρει τη ρύθμιση δεν θα τα εφαρμόσει! Αλλά στο μεταξύ αφού θα έχουν ψηφιστεί θα εφαρμόζονται.

-Το γεγονός, λέει, ότι δεν γίνονται διαδηλώσεις οφείλεται στην κοινωνική κατανόηση της πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ! Το ότι όλοι αυτοί που είχαν στήσει τραπεζάκια στο Σύνταγμα είναι σήμερα υπουργοί και οι ομαδάρχες τους είναι πλέον κρατικοί υπάλληλοι έμεινε ασχολίαστο από τον Πρωθυπουργό.

-Οι ιδιωτικοποιήσεις έγιναν, λέει, επειδή οι υπουργοί του πέτυχαν υψηλά τιμήματα, όταν είναι γνωστό ότι αεροδρόμια, Ελληνικό και λιμάνι του Πειραιά δόθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση στις παλιές τιμές. Και βέβαια η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πουλήθηκε για 45 εκατ. όταν ο κ.Σταθάκης μιλούσε για 300 εκατ., και ο ΟΛΘ πουλήθηκε για 232 εκατ. όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε ξεπούλημα τις προσφορές των 419 εκατ.

Και βέβαια η «μαντάμ Μέρκελ» πρέπει να είναι πανευτυχής από την αποψινή συνέντευξη του κ.Τσίπρα. Επιτέλους για πρώτη φορά άκουσε δημοσίως τόσα καλά λόγια από Έλληνα πολιτικό».


Νέα Δημοκρατία: Ο Τσίπρας έχει πάρει διαζύγιο από την ελληνική πραγματικότητα “ΣΥΡΙΖΑ εξουσία, πάση θυσία”






Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: 

«Ο κ. Τσίπρας έχει πάρει διαζύγιο από την ελληνική πραγματικότητα.
Η σημερινή του εμφάνιση, ήταν μία θλιβερή απολογία, γεμάτη ψέματα, αλαζονεία και κυνισμό, από έναν εκνευρισμένο πρωθυπουργό που έδειξε την πολιτική του γύμνια.
Καμία επαφή με την αλήθεια. Έφτασε στο σημείο να πει ότι οι εταίροι του ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα. 
Δηλαδή μέτρα συνολικού ύψους 151,2 δις!
Καμία ενοχή για τη μεγαλύτερη φοροεπιδρομή που έγινε ποτέ σε βάρος των Ελλήνων.
Καμία ειλικρίνεια για το τέταρτο Μνημόνιο που φέρνει με τα πιο σκληρά μέτρα, με κόψιμο των συντάξεων και του αφορολόγητου. 
Καμία μεταμέλεια για τα εμπόδια που έβαλε και ως αντιπολίτευση και ως Κυβέρνηση στην πραγματοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων.
Καμία αυτοκριτική για τις τραγικές του ευθύνες.
Μόνο θράσος και αλαζονεία ότι οι Έλληνες δεν κάνουν διαδηλώσεις εναντίον του. 
Ας μην προκαλεί τον ελληνικό λαό.
Οι αγανακτισμένοι του χθες, που έγιναν μετακλητοί του υπάλληλοι, είναι οι μόνοι που τον ανέχονται.
Γιατί ο κ. Τσίπρας ζει στο δικό του κόσμο: “ΣΥΡΙΖΑ εξουσία, πάση θυσία”».


Με το παραμύθι του "όλα καλά¨ στον ΑΝΤ1 ο Τσίπρας και μας φλόμωσε στο ψέμα! Πήρε πίσω το “go back Merkel”



Αμετανόητος, θρασύς και με το καινούργιο, αγαπάμε Μέρκελ, αγαπάμε Σόιμπλε βγήκε για να φλομώσει στο ψέμα τους Έλληνες που άκουγαν άφωνοι και εξοργισμένοι.

Για το αφήγημα του που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και το για το θράσος με το οποίο το ξεστόμισε διαβάζουμε στο newsbomb.gr

Μας δουλεύει ο Τσίπρας: Πρέπει να ψηφίσουμε τα μέτρα για να βγούμε από τα μνημόνια

«Τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν χωρίς λύση για το χρέος», τόνισε ο πρωθυπουργός υποστηρίζοντας πως οι δανειστές ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα.

Των χειρισμών της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης υπεραμύνθηκε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά των δανειστών για τις παράλογες απαιτήσεις τους αλλά και κατά της αντιπολίτευσης που ζητούσε να υπογραφεί ό,τι ζητηθεί.

«Μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα απ' όσα έπρεπε να πάρουμε. Για την καθυστέρηση δεν φταίει η κυβέρνηση. Όλοι το έχουν καταλάβει. Μόνο η αντιπολίτευση το υποστηρίζει», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να έχασε κάτι αλλά κέρδισε τα αντίμετρα.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση κατάφερε μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο στη συμφωνία ενώ απομόνωσε το ΔΝΤ.  «Μας ζητούσαν αύξηση ομαδικών απολύσεων και lock out. Μπήκαμε σε διαπραγμάτευση η οποία δεν αφορά μόνο το πρόγραμμα, αφορά και το χρέος», επεσήμανε και αποκάλυψε πως Σόιμπλε και ΔΝΤ ήθελαν να ρίξουν ο ένας την ευθύνη στον άλλο, βάζοντας στη μέση την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στα αντίμετρα, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως δεν πρέπει να υποβαθμίζονται και έχουν να κάνουν με την απουσία κοινωνικού κράτους. «Επίδομα ενοικίου, δωρεάν παιδικοί σταθμοί, μείωση του ΕΝΦΙΑ», είναι μερικά από τα αντίμετρα που ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι άπιαστο όνειρο το πλεόνασμα 3,5%.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως έχει βαλθεί να τρελάνει τον ελληνικό λαό καθώς υποστήριξε πως η χώρα δεν αντέχει άλλη επιτροπεία και πρέπει να βγει από τα μνημόνια αλλά από την άλλη τόνισε πως πρέπει να ψηφιστούν τα σκληρά μέτρα για να μπορέσουμε να πάρουμε ρύθμιση για το χρέος. «Αν δεν τηρηθεί η συμφωνία, μια κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω μέτρα που ψήφισε», είπε ο κ. Τσίπρας διαμηνύοντας πως δεν πρόκειται να εφαρμόσει κανένα μέτρο αν δεν πάρει ρύθμιση του χρέους από τους δανειστές.


Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως παρά όσα έχουν ειπωθεί, ο κόφτης δεν ενεργοποιήθηκε και ούτε θα ενεργοποιηθεί. «Ο μόνος κόφτης που έχει μπει είναι σε μίζες, ρεμούλες και φοροδιαφυγή», σημείωσε.

«Αν δεν είχαμε το πλεόνασμα θα είμαστε μπαλάκι του πιγκ πογκ ανάμεσα στον κ. Σόιμπλε και την κ. Λαγκάρντ», είπε και ξεκαθάρισε πως μέτρα και αντίμετρα θα νομοθετηθούν μαζί.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι οι αυξήσεις στους φόρους ήταν ελάχιστοι και ανέφερε την αύξηση του ΦΠΑ κατά μια ποσοστιαία μονάδα, ενώ δεσμεύτηκε πως σταδιακά τα πράγματα θα αλλάξουν, θα μειωθεί η ανεργία και θα μπει τέλος στην περιπέτεια που μπήκαμε το 2010.

«Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη, δώσαμε μάχη και πέσαμε σε τοίχο. Αν δεν κυβερνούσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο θα κάναμε καλύτερες συμφωνίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα κλείσει μέχρι τις 22 Μαΐου.

Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «αν ήταν δική μας επιλογή δεν θα πουλούσαμε σε περίοδο κρίσης. Εμείς είμαστε υπέρ των συμπράξεων. Δεν πουλήσαμε όμως μπριρ παρά. Πήραμε υψηλότερα τιμήματα και υψηλότερα τιμήματα σε επενδύσεις». Αναφέρθηκε δε στο λιμάνι του ΟΛΘ που η μεταβίβαση έγινε σε τιμή 70% πάνω από τη χρηματιστηριακή αξία και με παράλληλη δέσμευση για 170 εκατ. ευρώ επενδύσεις την επόμενη πενταετία.

Ερωτηθείς για τη στάση της Γερμανίας και για το περίφημο “go back Merkel”, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως η κ. Μέρκελ έπρεπε να κάνει πίσω στη σκληρή πολιτική που επέβαλε στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας πως έκανε και συνεχίζει να κάνει τεράστια λάθη. Για το προσφυγικό σημείωσε πως η καγκελάριος φάνηκε ανοιχτόμυαλη και έχει συναίσθηση της ευθύνης της.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η χώρα αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και οικονομικά ενώ για το θέμα της ΔΕΗ τόνισε πως η κυβέρνηση κατάφερε να διασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα της. «Είμαστε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για να μπορέσει η ΔΕΗ να ανταποκριθεί στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η ΝΔ είχε συμφωνήσει τη μικρή ΔΕΗ. Ήταν πώληση του 1/3 των φιλέτων της ΔEΗ αλλά και την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ που ήταν τα δίκτυα και αποτελούν πλούτο της χώρας. Εξασφαλίσαμε το 51% των δικτύων υπό δημόσιο έλεγχο και καταφέραμε να αποτρέψουμε την πώληση της μικρής ΔEΗ.
Όσα γίνονται τώρα σχετίζονται με το ότι ως χώρα μέλος της ΕΕ πρέπει να τηρούμε τους κανόνες της Κομισιόν. Έτσι είμαστε υποχρεωμένοι να κατεβάσουμε το μερίδιο της ΔEΗ στην αγορά από το 90% στο 50%, όπου είναι και η παραγωγή.

Αποφασίσαμε να το κάνουμε με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ αλλά ήρθε απόφαση του ευρωδικαστηρίου που ζητά να μην έχει παρουσία η ΔΕΗ στα νέα λιγνιτικά πεδία. Επειδή δεν θα επιλέξουμε νέα λιγντικά πεδία γιατί είναι πολύ ακριβά πρέπει να αντικαταστήσουμε αυτό το ποσοστό με πωλήσεις υφιστάμενων μονάδων», δήλωσε.

Ο κ. Τσίπρας, που στο παρελθόν δεσμευόταν ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, πλέον δεσμεύεται μόνο για μείωση του χαρατσιού.

Για τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να καταρρέει, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο, στόχευση και αποφασιστικότητα να συνεχίσει. «Ο κόσμος ξέρει ότι εμείς ούτε μίζες πήραμε, ούτε θαλασσοδάνεια», είπε ο κ. Τσίπρας.